P. 1
Inovasi Dan Reformasi Kurikulum

Inovasi Dan Reformasi Kurikulum

|Views: 370|Likes:
Published by rani_suraya

More info:

Published by: rani_suraya on Oct 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/17/2013

pdf

text

original

INOVASI DAN REFORMASI KURIKULUM.

Inovasi ditakrifkan sebagai satu perspektif sistem, berasaskan teori bahawa manusia dan masyarakatnya mempunyai keinginan yang berterusan untuk saling melengkapi sesama mereka supaya boleh membangun ke arah sesuatu yang lebih baik daripada apa yang sedang mereka alami. Kurikulum mengandungi aktiviti-aktiviti sama ada akademik atau perkembangan dari segi intelek, rohani. emosi dan jasmani. Pusat perkembangan kurikulum diberi mandat untuk menggubal serta mengemaskinikan kurikulum sekolah-sekolah di Malaysia merupakan sebuah agensi kerajaan yang mengawal dan menentukan sama ada kurikulum itu dilaksanakan sepenuhnya dan mencapai matlamat falsafah Pendidikan Negara. Inovasi kurikulum ialah pembaharuan-pembaharuan dalam elemen-elemen kurikulum iaitu perubahan kecil dalam kurikulum dari segi kaedah pengajaran dan pembelajaran, pengurusan masa, utiliti staff, mutu pentadbiran dan pengembangan sumber serta penggunaan media dalam pendidikan.

Faktor utama yang menggerakkan inovasi kurikulum :1. Keperluan masyarakat dan negara, misalnya melatih lebih banyak tenaga mahir dalam bidang vokasional untuk perkembangan perindustrian dan ekonomi. 2. Perkembangan sains dan teknologi yang mendorong negara mereformasikan kurikulum mereka dengan memberi tumpuan dalam pelajaran sains dan matematik. 3. Perkembangan falsafah, psikologi dan teori pendidikan yang memberi inovasi kurikulum supaya pendidikan di sesebuah sekolah menjadi lebih baik dan sempurna. Reformasi kurikulum. Reformasi atau perubahan kurikulum ialah perubahan total yang melibatkan semua aspek kurikulum. Inovasi kurikulum dan perubahan kurikulum. Inovasi kurikulum melibatkan peningkatan dan pembaikan status quo dengan perubahan paling minimum dalam aspek nilai. Istilah perubahan kurikulum pula, melibatkan transformasi semua skema kurikulum. Konsep perubahan kurikulum bermakna kurikulum itu boleh diubah kepada yang lebih baik ataupun mungkin yang lebih teruk. Konsep inovasi dan pembaharuan kurikulum adalah lebih khusus.

proses dan output serta penyatuannya secara visual. manakala konsep perubahan kurikulum. Pelbagai kebolehan atau kemahiran diperlukan untuk menjadikan seseorang itu celik maklumat. Kemahiran mengeluarkan semula maklumat 2. Literasi maklumat dan pencairan maklumat untuk membantu membuat 'informed decision' . Satu lagi aspek literasi maklumat adalah kemampuan bagi pembelajaran dengan perubahan-perubahan teknologi dan sosial yang sentiasa menunutut kemahiran-kemahiran dan ilmu pengetahuan baru. ¨ Penambahan secara terus menerus. konsep dan kegunaan.:¨ Maklumat memainkan peranan penting sepanjang hayat. Konsep inovasi kurikulum berlegar dalam persekitaran untuk memperbaiki dan mengubahsuai kurikulum yang ada supaya matlamatnya dapat dicapai tanpa sebarang perubahan dari segi nilai dan organisasi. Teknologi pendidikan Teknologi pendidikan ialah aplikasi prinsip-prinsip saintifik untuk membina dan membentuk sesuatu bahan bagi melaksanakan proses pengajaran dan pembelajaran. Literasi maklumat dan kemahiran maklumat. cabaran dan kesempatan hidup. Teknologi dalam pendidikan. Desberg dan Fisher (1995) menerangkan bahawa teknologi adalah penggunaan ilmu pengetahuan yang teratur dan sistematik dalam usaha atau kerja-kereja praktikal. Kemahiran memproses maklumat 3. aktif dan kritikal kepada kepakaran ilmu pengetahuan sangatlah perlu bagi persediaan untuk menghadapi inovasi. melibatkan pertukaran keseluruhan kurikulum ke arah falsafah dan matlamat yang ditetapkan.Terdapat perbezaan maksud inovasi atau pembaharuan kurikulum dengan perubahan kurikulum. ¨ Kemahiran-kemahiran asas dan ilmu pengetahuan yang diperoleh di sekolah tidaklah mencukupi bagi sepanjang hayat. Ia merlibatkan:- . Kemahiran menyampaikan maklumat Guru-guru perlu membantu pelajar agar menyedari bahawa. Penggunaan bahan teknologi ini secara terancang dan teratur akan menjadikan pendidikan lebih bermakna dan mendatangkan kesan positif di dalam proses p&p. Literasi maklumat boleh dikelompokkan di bawah 3 kategori :1. Mereka menjelaskan bahawa teknologi melibatkan input.

Teknologi pendidikan sebagai media dan komunikasi audiovisual terbahagi kepada dua bidang. Boleh menjadikan pendidikan itu lebih seimbang. Mengrangkan kos. Boleh menjadikan pengajaran lebih bersifat individual. 2. 5. Bahan sumber teknologi pendidikan (a) Jenis-jenis bahan bercetak . Alat sokongan dan perkongsian.i. 1. v. Menjadikan pengajaran lebih berasaskan kepada hasil-hasil yang saintifik. Boleh menjadikan pembelajaran pelajar itu lebih hampir dengan keadaan sebenar. Teknologi pendidikan sebagai sistem pengajaran Kebaikan :i. Mengaitkan dengan kehidupan. Teknologi pendidikan sebagai media dan komunikasi audiovisual. berhubung antara satu sama lain seperti menggunakan akhbar. Bahan bukan cetak . 6. berita dan gambar untuk menyebarkan maklumat dan pandangan. Memotivasikan pelajar. Memertabatkan profesion. iv. Penggunaan kemahiran ii. 4. Penyesuaian bahan dengan persekitaran Teknologi pendidikan secara mudah dapat diertikan sebagai satu sistem yang meliputi organisasi yang digunakan secara terancang dan teratur bagi menghasilakan kecekapan di dalam proses pengajaran dan keberkesanan di dalam pembelajaran. Media bermaksud suatu kaedah atau perantaraan berkomunikasi.( model. Penghasilan bahan cetak 2. Boleh menjadikan pengajaran lebih bersemangat dan bertenaga. glob dan realia) Faedah-faedah penggunaan teknologi.meliputi perkakasan. Kemudahan belajar dan pengkaedahan yang berteknik moden iii. 3. Boleh menjadikan pendidikan lebih produktif. perisian dan bahan tiga dimensi. ii. iii. 1.

Bahan-bahan bukan tayangan. Perisian . lawatan projek pameran dan relia. audio. carta. Bahan-bahan bantu mengajar bukan elektronik 2. kad-kad . Carta aliran d. 3. Terdapat beberapa jenis carta yang digunakan di dalam bilik darjah.sesuatu susunan maklumat yang sistematik. atlas. Bahan-bahan bantu mengajar berbentuk elektronik 3. Bahan-bahan visual. Kad imbasan dan kad cantuman 7. Papan pamer 4. Bahan-bahan bercorak pengalaman dan bahan sebenar daripada alam sekitar seperti lakonan. c. Carta flip/selak b. Gambarfoto (b) Jenis-jenis bahan bukan bercetak Dibahagikan kepda tiga :1. b. disket dan cakera padat. Bahan-bahan audio-visual. 2.Dibahagikan kepada empat :1. 4.kamus. kaset pita video. Fail tegak dan bahan bacaan 5.ensiklopedia. Carta . Bahan tiga dimensi Kategori dan penjenisan bahan bantu mengajar Bahan bantu mengajar dibahagi kepada tiga kategori:1. Gambar 6. Perkakasan . a.OHP. Buku teks 3. Buku fiksyen . majalah dan risalah. Bahan bantu mengajar bukan elektronik 1. Terbitan berkala. Buku bukan fikyen . pentomin. a. Papan tulis atau papn hitam 2.akhbar.dipecahkan lagi kepada empat. autobiografi 3. filem jalur. Carta graf . d. Carta pusing c. 2. filem sisipan. Bahan-bahan audio.

daya tarikan. illustrasi dan gambaran. papan putih.bentuk mudah.e. papan poket dan papan sorong tarik. Carta pie f. Model 11. susunatur dan penghurufan Elemen-elemen grafik Garisan . Grafik . 9. set bofa. pisau. reka bentuk visual. Carta tunggal. teks. papan magnet. papan flanel. Prinsip grafik Penyatuan. Ciri-ciri penting penyediaan grafik Objektif. pembaris papan lukisan.imbangan. Peralatan Komputer. gam. Penekanan.membayangkan perasaan. Bentuk. 8. kemudahan alat/bahan. kartun. pensil (graphite atau lead).perancangan teliti. saiz bahan/ alat yang digunakan.kesan yang baik dan tidak terlalu padat. 10. peta.mekanikal atau teknikal. kapsion. animasi. isograf). pen ( teknikal. simbolik dan menyampaikan perasaan. Peranan grafik Graf.sebagai warna dan hiasan (tekstur) Warna.bahan yang dilukis sebagai karangan visual. papan gulung. Diorama Bahan bantu mengajar berbentuk elektronik 1.dakwat. Ruang. carta.penekanan yang penting. papan selit. Tetalan. marker. Papan pengajaran. pemadam. Definisi grafik Karangan visual yang memberi keterangan atau mesej dalm komunikasi. Boneka 12. poster.kesan khas dan minat. kertas. Penghurufan . Overhead projektor (OHP) . papan kenyataan .terdapat pelbagai jenis papan pengajaran antaranya ialah papan buletin.

Cara penyediaan transparensi i. Filem tayangan / filem jalur 8. Print out v. Thermal iv. Transparensi OHP Jenis-jenis transparensi i. Kaedah tampalan 3. Komputer Bahan-bahan bercorak pengalaman dan bahan sebenar dari alam sekitar. Kaedah tindihan iv. Warna iii. Kaedah urutan vi. (e) Pelajar boleh terlibat sama menggunakan transparensi di hadapan rakan. Bahan bantu mengajar juga diperolehi melalui bahan-bahan yang bercorak pengalaman seperti lakonan.Menggunakan sistem pembalikan cahaya daripada satu sumber cahaya ke permukaan cermin dan seterusnya membalikkan cahaya tersebut ke skrin. Tulis terus ii. Alat rakaman 7. lawatan dan projek pameran. (d) Transparensi juga bersih berbanding dengan papan kapur dan penyampai boleh berada berhadapan pelajar atau penonton. Kaedah tetingkap ii. (c) Boleh digunakan berulang kali dan penyampaian lebih bersistematik. 2. Radio 5. pentomin. Pita slaid 4. Televisyendan VCR 6. Kaedah pusing v. (b) Memberi keselesaan semasa penyampaian terutamanya jika transparensi itu disediakan awal. . Photocopy Kebaikan (a) Boleh disediakan dalam bentuk warna supaya memberi penegasan dan menarik perhatian. Kaedah singkapan iii.

iaitu pita rakaman audio dan slaid bersiri. katak. Komputer boleh menggabungkan pelbagai media seperti CD. ii.pita slaid adalah gabungan dua media. iv. Penghasilan bahan bukan bercetak 1. senang dioperasikan serta lebih cekap. Keupayaan komputer dalah tinggi. Penerbitan pita slaid. iii. nyamuk.kedua-dua media ini ditayangkan tiga cara iaitu :i. Penyediaan grafik. air dan logam. Skrip. Dapat mengintegrasikan lebih banyak media seperti suara. tanah pasir. ii. perlatan minimum yang diperlukan ialah kamera dan filem. Benda bukan hidup: batu. cakera video. Pemilihan slaid. Ada berbagai-bagai periasian yang boleh membantu seseorang guru dalam penyediaan BBM. Bahan buatan : kerusi. slaid dan filem. kereta mainan. Antaranya yang begitu popular ialah:- . 3. perncangan skrip bermula dengan proses merangka cerita atau pelan kisah. Realia dibahagikan kepada beberapa kumpulan seperti berikut:i. paku-pakis. Menggunakan alat permain rakaman atau radio kaset bersama projektor slaid yang dikendalikan secara manual. Tumbuh-tumbuhan: rumput.kurang peka terhadap pendedahan cahaya. ¨ ASA125. ¨ ASA64. ii.] 5. ¨ ASA 400. iii. bunga dan sebagainya. Pengambilalihan komputer dalam penyediaan BBM dipengaruhi oleh faktor-faktor berikut :i. rama-rama. 2. Menggunakan projektor khusus untuk menayangkan pita slaid seperti yang biasa digunakan di pusat-pusat sumber sekolah yang maju. Fotografi. 4.ROM . Komputer dalam pendidikan. Menggunakan projektor slaid bersama alat perakam segerak. daun. arnab dan sebagainya.Realia dikelaskan dalam jenis bahan tiga dimensi.untuk mengambil gambar dalam keadaan yang sederhana. Benda hidup: ikan. iii.dalam konteks penerbitan pita slaid. bakul dan sebagainya. gambar dan teks dalam aktiviti kelas secara serentak.untuk melaksanakan tugas mengambil gambar.jenis yang amat peka terhadap pendedahan cahaya. jam.

Pangkalan data untuk pendidikan Pangkalan data ialah sebagai ciptaan program-program kosong yang membenarkan penggunaannya menyimpan apa sahaja maklumat yang disukai dan pengumpulan data sedia ada. Pemprosesan data. 3. 2. Antaranya ialah :i. Pangkalan data bersaskan mikrokomputer pula dipisahkan kepada tiga iaitu :1. Pangkalan data separuh terbuka tertutup. Pangkalan data terbuka. 2. Kemahiran. Kelebihan :- . Pemprosesan perkataan dan percetakan. Pangkalan data untuk pengajaran dan pembelajaran. Mendapatkan maklumat. Pengajaran komputer dalam bidang pengajaran dan pembelajaran biasanya mengandungi:i. Pemprosesan perkataan untuk penghasilan dan percetakan teks dan grafik. Modul telekomunikasi untuk rangkaian maklumat. Pengajaran berbantukan komputer ini boleh dilaksanakan di dalam beberapa kaedah pengajaran . iv. iv.i. 3. Modul lembaran kerja iii. Pangkalan data elektronik dibahaggikan kepada dua iaitu pangkalan data dalam talian dan pangkalan data bersaskan mikrokomputer. ii. Pangkalan data. Simulasi Tugasan berbantukan komputer Komputer boleh digunakan untuk menjalankan pelbagai jenis tugas seperti berikut:1. Latihtubi dan latihan iii. Permaianan dan simulasi. Tutorial ii. Penghasilan grafik dan animasi. iii. ii. Modul database untuk penyimpanan maklumat. Analisis statistik.

hard disc. AMD dan sebagainya. Memori (RAM) RAM ialah Random Access Memory.1. Intel mendahuluhi pengeluaran cip selain daripada Cyrix. . Casing -berbentuk tower . Sejenis ingatan yang digunakan dalam berprestasi tinggi. . 2. cache.Litar tertutup . mouse.Jenis berdasarkan interface slots.5V. Memori cache. Kelajuan cip diukur berdasarkan kelajuan jam.ROM. Slot-A iii. i. ram. -CPU guna 3V. Slot-1 Pemproses dan kipas Jantung kepada kompueter. -berbentuk dekstop.arus terus 12V. serial port. Memudahkan penyusunan maklumat. 1 MHz = 1 juta pusingan persaaat. Baru = 72 pin. Stocat -7 ii. bekalan kuasa. . papn induk. . Suis kuasa . Terdapat jenis SDRAM dan EDORAM.ON.. . Sound card. Kipas membantu hilangkan haba dari cip.OFF Papan induk . video card dan speaker. Disisipkan di antara CPU dengan RAM. Menjimatkan masa untuk mencari dan mempertingkatkan data. processor. CD. keyboard. suis kuasa.Celeron. Mengurangkan pertindihan data. monitor.jantung kepda sistem . disket drive. modem.bekalan kuasa 230 W. .Litar terbuka .Set elektrikal yang menghubungkan komputer dengan litar kuasas. Lama = 30 pin. 3. Multimedia Komponen komputer Casting. Hard disk dan CD-ROM perlukan 12V untuk operasi.pusat bagi semua pemasangan.

Pot siri dan selari Mouse. Compact disk read only memory. Jenis multi scan dan low radiotion adalah pilihan terbaik.boleh masuk 3 hard disk. Unit 3. Kelajuan ditunjukkan dengan angka diikuti dengan X.44Mb). Kad bunyi Dilengkaplan dengan DSP (Digital Signal Processor). Pemilihan berdasarkan saiz storan yang besar dan ruang lebih laju. Gunakan 32 bit. 3 D sound dan surround sound adalah jenis terbaru. pemindahan fail-fail antara sistem dan back-up. 128 bit cip memproses grafik. CPU perlukan 5V. Kad video Berfungsi mangawal monitor dan antaramuka. 000 bps . Port selari untuk penyambungan komponen dengan komputer. Resolusi ayng biasa 640 dan 480. Satu cara penyimpanan data. 33. Monitor Komponen utama dan berfungsi sebagai paparan. Menukarkan AC kepad DC. Modem Menyambungkan komputer dengan telefon. .64 bit. Cakera keras Dikenali sebagai mass storange (alat soran massa ). modem dll gunakan port siri untuk berhubung dengan komputer. Satu komputer . (kuantum.Bekalan kuasa. Port siri adalah dwihaluan.5" (1. wide board.600 dan 56. Voltan 5V dan 12V diterbitkan. Hard disk dan CD-ROM perlukan 12V untuk operasi. IDM) Pemacu disket Fungsi untuk penempatan perisian. Pemacu CD-ROM. dad suara dan fax. Jenis internal dan external.

kaedah atau perubahan organisasi yang bertujuan untuk meningkatkan pengajaran dan pembelajaran. . silibus. . .Inovasi juga disifatkan sebagai bentuk polisi baru.Habelock dan Huberman (1977) mentarifkan inovasi sebagai satu perspektif sistem berasaskan teori bahawa manusia dan masyarakatnya mempunyai keinginan yang bersifat kekal iaitu untuk saling lengkap melengkapi sesama mereka atau untuk membangunkan ke arah sesuatu yang lebih baik daripada apa yang sedang mereka alami.Tetikus Fungsi menunjukkan arah dan mengarahkan.Pendapat-pendapat di atas disokong oleh Rogers (1983) yang menghuraikan inovasi sebagai idea. IDEA BAHAN Pembaharuan (perubahan kecil) AMALAN .Baru dalam konteks inovasi tidak bermaksud idea. amalan dan bahan itu atau dia belum menunjukkan sama ada untuk menerima atau menolaknya. Inovasi dan Reformasi Kurikulum : Tuntutannya kepada Profesionalisme Perguruan.Secara kesimpulannya boleh dikatakan bahawa inovasi ialah cetusan idea atau perubahan yang kecil sahaja. . . amalan atau artifak material yang boleh dilihat yang mengalami pembaharuan disebabkan oleh peniruan unit-unit idea yang berkaitan. . amalan atau bahan sahaja. latihan atau objek yang dianggap baru oleh individu. . drawing tablet dan sebagainya. light pen.Zaltmen dan Duncan (1977) menyatakan Inovasi sebagai sebarang idea. Beliau juga menjelaskan bahawa inovasi itu adalah idea. Jenis trackball.Sesuatu inovasi mungkin telah diketahui atau disedari oleh seseorang cuma dia belum menunjukkan sikap suka atau tidak suka terhadap idea. amalan atau bahan yang boleh membawa perubahan kepada seseorang individu atau sistem sosial.

teknik-teknik dan lain-lain).Contoh : Sekolah Bestari .Teknologi.Contoh inovasi ialah Sekolah Bestari.Sebenarnya ia telah wujud sejak dari zaman dahulu kala lagi. . . jika ditinjau dengan lebih mendalam lagi ia merupakan gabungan satu bidang ilmu. . antaranya ialah ia dapat menyampaikan maklumat dengan berkesan. kumputer dan lain-lain. .Komputer mempunyai banyak kelebihannya. menenun.Guru menjadi sumber pendidikan dalam menjalankan reformasi.Ekoran daripada itu maka terbinalah alat-alat atau mesin yang digunakan untuk pengurusan dan mempertingkatkan diri supaya lebih baik daripada yang telah dialami. . . sistem penilaian. . . jangka waktu.Teknologi merupakan satu bidang ilmu yang mengabungkan idea untuk memudahkan manusia. .Reformasi ialah satu perubahan yang meluas yang melibatkan sistem keseluruhannya berubah (contohnya seperti falsafah.Walaubagaimanapun adalah sukar untuk mengubah keseluruhan sistem pendidikan.Perbezaan antara dahulu dan sekarang ialah pengunaan komputer. dan membangun.Teknologi berasal daripada perkataan µTexsera¶ yang bermaksud menganyam. ia merupakan satu kerja yang sangat rumit. . .Teknologi pula ialah gabungan antara : IDEA MANUSIA Teknologi MESIN PENGURUSAN .

3.2 Adalah menyeluruh dan pelbagai Dilaksanakan secara sukarela dan atas arahan Faktor-Faktor Yang Menggerakkan Inovasi Kurikulum . ii.2 a) b) Takrif kurikulum Suatu rancangan yang teratur yang merangkumi aktiviti akademik dan bukan akademik.3. Jika baca dan dengar 20 peratus. ikut tingkahlaku dan lakukan berulang-ulang. iv.1 a) b) Inovasi Kurikulum Definisi Inovasi Kurikulum Pembaharuan terhadap kurikulum yang sedia ada Meliputi aspek-aspek seperti kaedah pengajaran dan pembelajaran. Baca. c) d) 1. Harus meliputi objektif pendidikan. iii. amalan atau bahan yang boleh membawa pembaharuan seseorang individu atau sistem sosial. mutu pentadbiran dan pengembangan sumber dan penggunaan media. utiliti staff. Baru menekankan sebarang idea atau amalan yang menunjukkan tanda penerimaan disebabkan terdapat perbezaan dan pembaikan ke arah yang lebih baik daripada lepas. 1. segala pengalaman yang terancang dan penilaian pencapaian pelajar. dengar. dengar dan ikut tingkahlaku 70 peratus.Mengapa komputer diperlukan : i.. Jika membaca sahaja hanya 10 peratus sahaja ingatan. INOVASI DAN REFORMASI KURIKULUM: TUNTUTAN TERHADAP PROFESIONALISME PERGURUAN 1. Baca. sebanyak 90 peretaus maklumat yang akan lekat dalam ingatan. pengurusan masa. b) Berasaskan teori bahawa manusia dan masyarakatnya mempunyai keinginan yang berterusan untuk saling melengkapi sesama mereka supaya boleh membangun ke arah sesuatu yang lebih baik daripada apa yang sedang mereka alami 1.1 Takrif Inovasi a) Idea.3 1.

penilaian. pentadbiran sekolah dan latihan perguruan b) Untuk merangsangkan pertumbuhan.2 a) y y Memahami dengan jelas objektif mata pelajaran Menguasai strategi strategi pengajaran dan pembelajaran Mempunyai kemahiran membina dan mengguna BBM yang sesuai Menguasai Bahasa Melayu Menjadi Role Model Mengamalkan nilai murni Literasi Maklumat Dan Kemahiran Maklumat Definisi Literasi Komputer Pemahaman tentang apa yang dilakukan olehh perkakasan dan perisian komputer Definisi Litrerasi Maklumat Boleh dikelompokkan di bawah 3 kategori Kemahiran mengeluarkan semula maklumat Kemahiran memproses maklumat .6. psikologi dan teori pendidikan supaya pendidikan di sesebuah sekolah menjadi lebih baik dan sempurna 1.4 a) Takrif Reformasi Kurikulum Perubahan total yang melibatkan aspek kurikulum seperti kandungan.6 1. pembelajaran dan pengubahsuiaian persepsi dan nilai bagi semua pihak yang prihatin dengan kurikulum tersebut 1.1 a) 1. b) Memastikan tahap kefahaman pelajar berada pada tahap yang tinggi mengenai program KBSM c) d) e) f) g) h) 1. kaedah pengajaran.5 a) Tuntutan Inovasi Terhadap Profesionalisme Keguruan Dan Kepentingannya Memahami dan berupaya mengaplikaskan kandungan TPN ke dalam pengajaran pelajar dalam bilik darjah.6.a) Keperluan masyarakan dan negara untuk melatih lebih tenaga mahir b) Perkembangan sain dan teknologi yang mendorong penumpuan pada matapelajaran sains dan matematik c) Perkembangan falsafah.

8. kaset video.8. 1.2 a) b) c) d) Faedah Inovasi Pengajaran dan Pembelajaran Berasaskan Sumber Dapat menyelesaiakan masalah secara praktis Pelajar dapat bergerak maju mengikut kebolahan masing-masing Penglibatan pelajar secara aktik dalam pembelajaran Guru menggunakan "instructional methodology" yang pelbagai untuk mempertingkan proses pengajaran dan pembelajaran e) Peluang mewujudkan situasi pembelajaran untuk individu atau kumpulan kecil . Konsep Pengajaran dan Pembelajaran Berasaskan Sumber Definisi Segala usaha guru bagi melengkapkan pendekatan dan strategi pengajaran dengan melibatkan pelajar supaya belajar melalui penggunaan sumber-sumber pembelajaran 1. kaset audio atau pangkalan data komputer.7.y 1.2 Langkah-Langkah Menyediakan Pelajar Agar Celik Maklumat Melalui Pusat Sumber Sekolah a) Sekolah perlu memperluaskan fungsi pusat sumber dan meningkatkan inovasi dalam bidang teknologi dan persediaan b) c) d) 1. jurnal.7.1 Pusat Sumber harus memberikan suatu pengajaran dan pembelajaran dinamik Guru pusat sumber harus pastikan bahan sumber diperolehi Guru pusat sumber harus bekerjasama dengan guru lain. surat khabar.8 1.1 Sumber utama maklumat sama ada maklumat tersebut dalam bentuk buku.7 Kemahiran menyampaikan maklumat Pusat Sumber Sekolah Definisi Pusat Sumber Sekolah 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->