P. 1
Usaha Tangga Kejayaan

Usaha Tangga Kejayaan

|Views: 536|Likes:
Published by mohdkolim

More info:

Published by: mohdkolim on Oct 31, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

Mata pelajaran Tahun Bil.

Murid Tema Tajuk Tarikh Masa

:Bahasa Melayu :5 Ikrab : /36 Murid :Kegigihan :Usaha Tangga Kejayaan :28 Julai 2010 :10.50-11.50 pagi.

Objektif

:Pada akhir pelajaran murid dapat: i. Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat dan tersirat berdasarkan bahan grafik dan bukan grafik. ii. Mengemukakan soalan yang relevan secara bertatasusila tentang topik yang dibincangkan. iii. Mengemukakan jawapan yang relevan secara bertatasusila tentang topik yang dibincangkan.

Fokus Utama

:7.1 ± membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat dan tersirat. Aras 2 Mengemukakan maksud tersurat dan tersirat berdasarkan bahan grafik dan bukan grafik.

Fokus Sampingan :1.2 ± Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila. Aras 2 (i) Mengemukakan soalan yang relevan tentang topik yang berkaitan. (ii) Menjawab soalan yang mmepunyai maksud yang tersirat

y Guru Mengaitkan jawapan murid dengan tajuk pembelajaran. borang pengurusan grafik Isi Pelajaran Aktiviti pengajaran dan Pembelajaran Set induksi ( 5 minit) y Guru memaparkan lirik Catatan KB : lagu Penyoalan Nilai : lagu Kerajinan Lagu Fikirkan Boleh ³Fikirkan Boleh´ kepada kelas. y Murid diminta menyanyi Soalan ransangan: Lagu ini berkaitan dengan apa? Jawapan:Kejayaan ³Fikirkan Boleh´ secara beramairamai. berani.Kemahiran Bahasa :Mendengar dan bertutur. Intrapesonal.Memproses Kecerdasan Pelbagai : Verba linguistik. Pengetahuan Sedia Ada :Murid pernah membaca artikel berkaitan pelajar cemerlang Bahan Bantu Belajar :Petikan Usaha Tangga Kejayaan. membaca serta menulis Sistem Bahasa Ilmu Nilai :Ayat tunggal :Kajian Tempatan :Kerajinan. Kemahiran Bernilai Tambah(KBT) Kemahiran Berfikir :Teknik penyoalan Kemahiran Belajar . bekerjasama dalam kumpulan. . Intepersonal. Muzik. memberi perhatian.

petikan murid membina lima soalan. kumpulan yang telah ditetapkan. Bagaimana 6. dalam Contoh perkataan: 1. yang diminta NILAI: Bekerjasama kumpulan. dalam memberi membaca dengan kuat petikan BCB: mendengar µUsaha Tangga Kejayaan¶ dengan Membaca. y Murid diminta bersoal jawab BBB: berdasarkan soalan yang diberi Petikan. Kenapa Langkah 2 ( 20 minit ) y Berdasarkan diberikan. dan memahami sebutan dan intonasi yang betul dan diikuti oleh ahli kumpulan yang lain. BBB: y Wakil setiap kumpulan diminta Petikan murid. mencatat yang mana harus memulakan soalan. Jawapan: i. KB : Mengumpul isi tersirat NILAI: . Bila 4. antara kumpulan. memahami. Faham / Tidak NILAI: Bekerjasama y Guru mengedarkan petikan kumpulan. Adakah faham anda setelah Langkah 1( 15 minit ) y Murid diminta duduk dalam KB : Penyoalan membaca petikan ini? ii. BCB: Guru menentukan kumpulan Membaca. y Guru bersoal jawab dengan murid tentang isi tersurat dan tersirat berdasarkan petikan tersebut. KB : Menyoal. µUsaha Tangga Kejayaan¶ kepada perhatian.Soalan: i. Apa 2. Siapa 3. Di mana 5. y Faktor-faktor Mencapai Langkah 3 (15 minit ) Kejayaan: y Guru membina peta minda.

Gigih mengulangkaji pelajaran iv. Sosial y Pujian motivasi y Usaha dan nilai- . y Guru menekankan nilai-nilai murni. murid Rumusan isi pelajaran: Kognitif: y Kepentingan pemahaman mengenai ayat Penutup ( 5 minit ) y Guru meminta merumukan pelajaran hari ini. y Kepentingan membaca kuat proses ayat kepada murid untuk berusaha untuk meningkatkan lagi pemahaman dalam sesuatu tajuk. Belajar mengikut y Murid diminta memberi isi Kegigihan kepada peta minda yang diberi. isi. kepada tuhan NILAI: Tidak putus asa. y BBB: Guru membimbing murid untuk Petikan. Peta Minda. dengan intonasi yang betul y Penekanan terhadap nilai murni. Membaca pelbagai bahan bacaan. Sentiasa berdoa menyusun isi pada peta minda BCB: Memerhati. yang diberi. ii. Mengumpul melaporkan jadual sendiri. maklumat. iii. y Guru memberi dorongan tunggal sebagai persediaan dalam membina tunggal.i.

berterusan .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->