P. 1
Langkah-Langkah Menangani Dan Menguruskan Tekanan Emosi Yang Dihadapi(2)

Langkah-Langkah Menangani Dan Menguruskan Tekanan Emosi Yang Dihadapi(2)

|Views: 471|Likes:
Published by hasmi_10

More info:

Published by: hasmi_10 on Nov 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

LangkahLangkah-langkah menangani dan menguruskan tekanan emosi yang dihadapi

Antara langkah-langkah menangani dan menguruskan tekanan emosi ialah : y Kemahiran pengurusan masa y Penglibatan diri dalam hal-hal keagamaan y Mengekalkan cara hidup sihat dan seimbang y Hargai kebolehan diri y Meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah y Mengamalkan komunikasi berkesan y Semaikan semangat berpasukan .

y .Kemahiran pengurusan masa Mengurus masa dengan bijak y Mengutamakan perkara yang penting dahulu berbanding perkara lain y Elakkan penangguhan kerja y Rancang jadual kerja dengan baik agar tidak timbul tekanan dikemudian hari.

membaca AlQuran. redha dengan perkara yang berlaku. y . berdoa.Penglibatan diri dalam hal-hal halkeagamaan Agama ² memberikan sumber harapan dan menjadi pegangan kepada seseorang y Mengamalkan perkara yang diperintah oleh tuhan untuk ketenagan jiwa. y Contohnya : solat sunat.

y Mengelakkan pergaulan bebas y Mengamalkan pemakanan yang seimbang y Dengan ini. dapat mengalihkan pemikiran daripada kerisauan dan mendapat persepsi baru untuk menyelesaikan masalah.Mengekalkan cara hidup sihat dan seimbang Badan yang cergas membentuk pemikiran yang cerdas. y . y Luangkan masa untuk beriadah dan berehat.

Hargai kebolehan diri Akui kekuatan dan kelemahan diri y Sentiasa berfikiran positif. y Bersikap terbuka terhadap perubahan y Menerima perubahan dengan fikiran yang realistik y Memupuk sikap suka bekerja dan menambah ilmu pengetahuan. y .

y Menilai kesesuaian pada setiap langkah penyelesaian masalah tersebut y Mengambil tindakan dengan wajar y .Meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah Melihat masalah dengan rasional y Senaraikan masalah mengikut keutamaan dan langkah mengatasinya.

y Menghormati pandangan orang lain y Meluahkan pendapat dengan sopan y .Mengamalkan komunikasi berkesan Bersikap lembut tetapi tegas dalam berkomunikasi.

Semaikan semangat berpasukan Menjalinkan hubungan yang baik y Menyenaraikan rakan atau individu yang boleh membantu y Berkongsi masalah dengan rakan y Meluangkan masa membantu rakan yang bermasalah. y .

masyarakat dan sistem pendidikan. y Jika tidak dikawal dan diatasi segera. perkara ini akan membawa implikasi yang negatif kepada individu. keluarga. y .Kesimpulan Stres dan tekanan emosi yang tidak dikawal dengan baik akan melibatkan kesihatan mental.

Guru dan Cabaran Semasa. (2010) . Puchong : Penerbitan Multimedia Sdn.Rujukan Syed Ismail Bin Syed Mustapa dan Ahmad Subki Bin Miskon. .Bhd.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->