P. 1
Langkah-Langkah Menangani Dan Menguruskan Tekanan Emosi Yang Dihadapi(2)

Langkah-Langkah Menangani Dan Menguruskan Tekanan Emosi Yang Dihadapi(2)

|Views: 471|Likes:
Published by hasmi_10

More info:

Published by: hasmi_10 on Nov 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

LangkahLangkah-langkah menangani dan menguruskan tekanan emosi yang dihadapi

Antara langkah-langkah menangani dan menguruskan tekanan emosi ialah : y Kemahiran pengurusan masa y Penglibatan diri dalam hal-hal keagamaan y Mengekalkan cara hidup sihat dan seimbang y Hargai kebolehan diri y Meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah y Mengamalkan komunikasi berkesan y Semaikan semangat berpasukan .

Kemahiran pengurusan masa Mengurus masa dengan bijak y Mengutamakan perkara yang penting dahulu berbanding perkara lain y Elakkan penangguhan kerja y Rancang jadual kerja dengan baik agar tidak timbul tekanan dikemudian hari. y .

redha dengan perkara yang berlaku. y Contohnya : solat sunat. y . membaca AlQuran. berdoa.Penglibatan diri dalam hal-hal halkeagamaan Agama ² memberikan sumber harapan dan menjadi pegangan kepada seseorang y Mengamalkan perkara yang diperintah oleh tuhan untuk ketenagan jiwa.

dapat mengalihkan pemikiran daripada kerisauan dan mendapat persepsi baru untuk menyelesaikan masalah.Mengekalkan cara hidup sihat dan seimbang Badan yang cergas membentuk pemikiran yang cerdas. y Luangkan masa untuk beriadah dan berehat. y Mengelakkan pergaulan bebas y Mengamalkan pemakanan yang seimbang y Dengan ini. y .

y . y Bersikap terbuka terhadap perubahan y Menerima perubahan dengan fikiran yang realistik y Memupuk sikap suka bekerja dan menambah ilmu pengetahuan.Hargai kebolehan diri Akui kekuatan dan kelemahan diri y Sentiasa berfikiran positif.

Meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah Melihat masalah dengan rasional y Senaraikan masalah mengikut keutamaan dan langkah mengatasinya. y Menilai kesesuaian pada setiap langkah penyelesaian masalah tersebut y Mengambil tindakan dengan wajar y .

y Menghormati pandangan orang lain y Meluahkan pendapat dengan sopan y .Mengamalkan komunikasi berkesan Bersikap lembut tetapi tegas dalam berkomunikasi.

Semaikan semangat berpasukan Menjalinkan hubungan yang baik y Menyenaraikan rakan atau individu yang boleh membantu y Berkongsi masalah dengan rakan y Meluangkan masa membantu rakan yang bermasalah. y .

y Jika tidak dikawal dan diatasi segera. masyarakat dan sistem pendidikan. perkara ini akan membawa implikasi yang negatif kepada individu.Kesimpulan Stres dan tekanan emosi yang tidak dikawal dengan baik akan melibatkan kesihatan mental. y . keluarga.

Rujukan Syed Ismail Bin Syed Mustapa dan Ahmad Subki Bin Miskon.Bhd. (2010) .Guru dan Cabaran Semasa. Puchong : Penerbitan Multimedia Sdn. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->