P. 1
asgmnt sejarah melayu 2

asgmnt sejarah melayu 2

|Views: 2,111|Likes:

More info:

Published by: نورولهيدايو جمارودي on Nov 04, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/02/2013

pdf

text

original

PENGENALAN Sejarah Melayu mencakupi dimensi yang luas dengan rentang masa yang panjang.

Jika kerajaan Kutai dianggap sebagai kerajaan tertua dalam kebudayaan melayu, maka awal fasa sejarah Melayu adalah sekitar abad ke-4 dan ke-5 Masihi. Sejarah yang dimaksudkan di sini adalah kejadian atau peristiwa yang benar-benar berlaku baik berupa manuskrip, prasasti, sejarah lisan mahupun artifak. Menurut kamus dewan edisi ketiga, naskhah membawa maksud karangan dan lain -lain yang bertulis tangan (Kamus Dewan: 921: 1997). Naskhah merupakan peninggalan tertulis yang menceritakan hal-hal ehwal suatu masa tertentu pada masa lalu. Naskhah sejarah terbahagi kepada dua iaitu naskhah berbentuk manuskrip dan berbentuk prasasti. Di antara prasasti yang telah ditemukan adalah Batu Bersurat, Kedudukan Bukit, Talang Tuo, Telaga batu, Kota Kapur dan Karang berahi yang merupakan peninggalan kerajaan Sriwijaya. Sementara manuskrip yang ada kebanyakannya berkenaan dengan agama, adat, hikayat, salasilah, perubatan dan sejarah itu sendiri. Manuskrip ialah naskhah tulisan tangan atau bahan sesuatu karya yang telah disediakan oleh penulis untuk dicetak dan diterbitkan dalam bentuk buku (Kamus Dewan: 860: 1997). Manuskrip merupakan nashkah tulisan tangan peninggalan masa lalu yang menjadi bidang kajian fisiologi. Penelitian mengenai naskhah Melayu belum terlalu banyak dilakukan jika dibandingkan dengan khazanah sastera lama yang terdapat dalam tanah air kita ini. Jumlah naskhah Melayu yang tersebar di seluruh dunia ini belum boleh ditentukan. Terdapat anggaran jumlah sebanyak 4 000 naskah, ada juga anggaran sebanyak 10 000 naskhah. Di Indonesia tempat yang paling banyak menyimpan khazanah Melayu adalah di Muzium Nasional, Jakarta, Indonesia.
1

dan juga majoriti penduduk yang menganut agama Islam. Kekurangan ilmu pemerintahan menyebabkan Sultan Mahmud syah tersilap langkah dan mengikut kata-kata pembesar yang salah dan mempunyai niat yang lain sehingga tercetusnya permusuhan dengan pedagang Portugis yang sedari awalnya sengaja mahu mencetuskan perbalahan untuk mengaut kekuasaan. Shellabear juga mengupas tentang isu kemerosotan Tanah Melayu akibat penyelewengan kuasa yang dilakukan oleh pembesar kanan negeri Melaka serta kejatuhan Melaka yang berpunca daripada pucuk kepimpinan yang masih muda iaitu Sultan Mahmud Syah yang sangat muda sewaktu ditabalkan menjadi Sultan Melaka selepas kemangkatan ayahandanya.SINOPSIS SEJARAH MELAYU BUKU Sejarah Melayu karya W. menjadi rebutan pedagang datang. Buku ini berkisar tentang sejarah kewujudan Tanah melayu dari awal sehinggalah berakhirnya pemerintahan kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka yang merupakan zaman kegemilangan bagi sejarah Melayu satu waktu dahulu. kekuasaan wilayah. Sejarah Melayu mengisahkan tentang kekuasaan Tanah Melaka sehingga terkenal ke China dan kejayaan Melaka menjalinkan hubungan akrab dengan negara-negara luar yang lebih besar kekuasaannya dengan kebijaksanaan pemerintah. 2 .G Shellabear ini merupakan terbitan Fajar Bakti. Bermula dengan kedatangan pendatang-pendatang daripada tanah asing ke Tanah Melayu sehinggalah kedatangan Portugis dengan niat untuk memonopoli kekuasaan Melaka. kekayaan dan men yebarkan agama Kristian di Tanah Melayu yang terkenal dengan kekayaan rempah -ratus.

bahasa yang digunapakai di dalam buku Sejarah Melayu ini diceduk daripada kata-kata lama yang diambil secara sepenuhnya dengan glosari kata yang disediakan di muka akhir buku ini. Terdapat dua pendapat yang mengatakan Hang Tuah bertarung dengan Hang Jebat manakala pendapat lain yang turut digunapakai oleh W. Hal ini sendiri telah diperakui oleh W. Shellabear seolah menyalin semula kata-kata atau perkara yang dipetik daripada manuskrip yang dikaji oleh beliau.ULASAN BUKU SEJARAH MELAYU (W.G Shellabear mengambil maklumat daripada penulis-penulis terdahulu yang menulis manuskrip berdasarkan pandangan peribadi penulis manuskrip itu sendiri.G Shellabear di dalam kata-kata awal pada buku Sejarah Melayu ini yang mana beliau hanya menginterpretasikan karya beliau ke dalam bentuk yang lebih mudah yang diambil daripda manuskrip-manuskrip lama yang diperolehi beliau. W. Selain daripada itu. Di dalam buku hasil Shellabear ini juga diselitkan zaman kegemilangan Melayu Melaka yang diperintah oleh Parameswara sehinggalah pemerintahan kesultanan Melayu Melaka yang terakhir iaitu Sultan Mahmud Syah sebelum dijajah oleh Portugis pada tahun 1511. 3 .G Shellabear turut menulis berkenaan kegemilangan pahlawan Melaka yang menjadi epik sehingga kini iaitu Laksamana Hang Tuah semasa pemerintahan kesultanan Melayu Melaka.G SHELLABEAR) Buku terbitan Fajar Bakti ini ditulis oleh W.G Shellabear. Shellabear menulis semula kisah pertarungan antara Laksamana Hang Tuah dan Hang Kasturi.G Shellabear iaitu Hang Tuah bertarung dengan Hang Kasturi. W. Buku ini berkisar dari cetera yang pertama tentang kisah Raja Khindi sehinggalah ke cetera yang ketiga puluh empat yang berkisar tentang kisah kesultanan Melayu Melaka yang telah menjalari negeri Johor selepas peperangan daripada Portugis.

Bapanya bernama Hang Mahmud manakala ibunya pula ialah Dang Merdu Wati. Sejak itu Hang Tuah dan sahabat-sahabatnya amat disayangi oleh Sultan hinggalah Hang Tuah mendapat gelar Laksamana. Hang Kasturi. Selesai menuntut ilmu. Pada suatu hari. mereka berlima kembali ke kota Melaka. Tetapi Hang Tuah mengetahui bahawa kekebalan Taming Sari terletak pada kerisnya.ULASAN PERBANDINGAN BUKU ³SEJARAH MELAYU´ DENGAN ³HIKAYAT HANG TUAH´ Siapakah sebenarnya Hang Tuah? Benarkah Hang Tuah wujud dalam sejarah dan adakah gambaran Hang Tuah dalam Sejarah Melayu dan Hikayat Hang Tuah itu sekadar fantasi sosial kesusasteraan Melayu? Hebat sangatkah Hang Tuah sebagai laksamana pada zaman empayar Melaka? Hang Tuah ialah seorang pahlawan lagenda berbangsa Melayu pada masa pemerintahan Kesultanan Melaka di abad ke-15 (Kesultanan Melayu Melaka) bermula pada 1400-1511 Masihi [1] . Hang Tuah ialah Laksamana yang terkenal dengan kesetiaannya kepada Raja dan merupakan petarung silat yang amat handal dan tiada tolok bandingnya. Hang Tuah dan empat orang kawannya: Hang Jebat. Dalam pertarungan itu Taming Sari. begitulah juga ibunya yang merupakan keturunan dayang di istana. Oleh itu Hang Tuah berjaya merampas keris berkenaan dan membunuh Taming 4 . seorang pendekar yang kebal yang tidak dapat dilukakan. Hang Lekir dan Hang Lekiu menuntut ilmu bersama Adiputra di Gunung Ledang. Dato' Bendahara kagum dengan ketangkasan mereka dan menjemput mereka semua ke rumahnya dan seterusnya mengambil mereka untuk bertugas di istana. Bapanya juga pernah menjadi hulubalang istana yang handal suatu ketika dulu. beliau lahir di Kampung Sungai Duyong. Hang Tuah telah berjaya membunuh seorang pendekar Jawa bernamaTaming Sari. Menurut rekod sejarah. mereka berjaya menyelamatkan Dato' Bendahara (iaitu Perdana Menteri) daripada seorang lelaki yang sedang mengamok.kira dalam tahun 1444 Masihi. Melaka kira. Semasa mengiringi Sultan Melaka ke Majapahit di tanah Jawa.

Namun. Tidak ada pendekar atau panglima di Melaka yang dapat menentang Hang Jebat (atau Hang Kasturi) yang telah menjadi kebal kerana adanya keris Taming Sari di tangannya. Sultan Mahmud terpaksa melarikan diri dan berlindung di rumah Bendahara. Dalam pertarungan yang sedih ini. Hang Tuah yang kembali dari Pahang akhirnya dapat berjumpa Melor. Hang Tuah kemudiannya telah dipanggil pulang dan dititahkan membunuh Hang Jebat. Ketika Hang Tuah ke Pahang. Melor turun dari Gunung Ledang mencari Hang Tuah. Inilah masanya Bendahara memberitahu yang Hang Tuah masih hidup. tetapi Sultan juga turut menyaksikan perbuatan Hang Tuah itu. bertindak derhaka kepada Sultan dan mengambil alih istana. Hang Jebat (menurut Hikayat Hang Tuah) atau Hang Kasturi (menurut Sejarah Melayu). Keris itu kemudiannya dianugerahkan oleh Betara Majapahit kepada Hang Tuah.Sari. Melor dan Hang Tuah dihukum bunuh kerana difitnah berzina dengan Melor yang telah menjadi gundik Sultan. Hang Jebat telah cuba membela sahabatnya yang telah difitnah. Hang Jebat telah dilantik oleh Sultan menjadi Laksamana menggantikan Hang Tuah dan keris Taming Sari telah dianugerahkan kepada Hang Jebat. Atas muslihat Tun Ali juga. Hang Tuah telah diutuskan ke Pahang bagi mendapatkan Tun Teja untuk dijadikan permaisuri Sultan Melaka. Melor telah ditawan oleh Tun Ali atas hasutan Patih Karma Vijaya bagi dijadikan gundik Sultan. hukuman mati tidak dilaksanakan oleh Bendahara sebaliknya Hang Tuah disembunyikannya di sebuah hutan di Hulu Melaka. Pada masa itu baginda baru menyesal kerana membunuh Hang Tuah yang tidak bersalah. menyangka bahawa Hang Tuah telah teraniaya dan telah menjalani hukuman mati. Namun begitu. Hang Tuah akhirnya berjaya merampas semula Taming Sarinya daripada Hang Jebat dan membunuhnya. Pemilik keris ini akan turut menjadi kebal seperti pendekar Jawa Taming Sari. Hang Tuah telah membantu sultan yang sebelum itu menghukumnya tanpa sebarang alasan. 5 . Hang Jebat sebagai sahabat karib Hang Tuah. Setelah tujuh hari bertarung.

Keraguan terhadap kedudukan Hang Tuah sebagai pahlawan Melayu telah menghasilkan satu penyelidikan yang telah dijalankan untuk menegtahui asal usul keturunan Hang Tuah yang dilakukan secara hipotesis. dewan-dewan kuliah atau seminar bermotifkan sejarah atau kajian serta ini sejarah kesetiaan telah hanya Hang membincangkan Tuah. Namun begitu. ada juga yang menyokong Hang Tuah.T lebih berkuasa dari sultan dan memang tidak salah Hang Jebat cuba menegakkan kebenaran. Kisah keadaan tentang Hang sebenar kepahlawanan. Tyerdapat 4 buah filem yang telah dihasilkan sepanjang tahun sehingga tahun 2004 yang kebanyakan kisahnya berkisar tentang kehebatan Laksamana Hang Tuah. 6 . Tuah tentang yang asal kebijaksanaan diagung-agungkan keturunannya. Ini kerana Hang Jebat bukan saja derhaka kepada sultan bahkan telah membunuh ramai orang atau rakyat Melaka yang tidak berdosa dengan mengamuk di dalam istana dan seluruh Melaka. apabila penghormatan kepada pahlawan mereka mula dipersendakan dengan reaksi-reaksi melampau seperti yang kelihatan di dalam filem Hang Tuah. menenggelamkan Dalam kalangan masyarakat Melayu dewasa ini telah timbul semacam keraguan tentang pahlawan mereka ini. Sumpah yang terkenal daripada Hang Tuah ialah "Tak Melayu hilang di dunia" yang bererti suku Melayu tidak akan punah di bumi ini.A juga berkata kepada orang Muslim bahawa jika dia bersalah.Sedangkan Abu Bakar Siddiq R. Tragedi ini masih menjadi perbalahan orang melayu sehingga sekarang. Hang Tuah sebenarnya telah dimelayukan untuk tujuan kemegahan semacam bentuk yang tercatat pada Robin Hood. Di dalam bilik-bilik darjah. Ternyata. Selama ini orang-orang Melayu telah terkeliru atau mungkin tertipu dengan kedudukan Hang Tuah sebagai legenda pahlawan Melayu yang dibangga-banggakan. Tindakan Hang Tuah yang membunuh Hang Jebat mungkin satu tindakan yang berupa hukuman mati terhadap pembunuh. kesilapan Hang Tuah yang tidak berfikir bahawa Allah S.W. yang membezakan hanya plot cerita sahaja. Jika pepatah Melayu sendiri telah mengatakan 'bahasa jiwa bangsa' dan 'manusia mati meninggalkan nama' . rakyat boleh menjatuhkannya.

Kemungkinan oleh Raja-Raja mendakwa dianugerahkan Melayu juga tiada asasnya. Ia bergantung kepada suku kaum atau asal-usul untuk keturunan mereka bahawa dari gelaran wilayah 'Hang' tertentu telah dari China. e Sultan Mansur Syah dikatakan telah berkahwin dengan puteri dari China ini dan telah menghasilkan anak bernama Paduka Mamat. Syah menyatakan ke negeri tentang China Tun telah Sultan Mansur membawa balik bersamanya seramai 500 orang dayang serta Put ri Hang Li Po. hanyalah dapat disandarkan dijalankan pada dengan namanya. ketaatan atau kedudukan adalah diberi gelaran seperti Bendahara. Dalam perbendaharaan nama-nama orang Melayu semasa zaman kesultanan Melaayu Melaka. Shellabear penerbitan Malaya Publishing Perpatih House Putih.' Cuma menyatakan bahawa sesuatu penghormatan. Ltd. Paduka Raja. Hang Jebat. Mengikut kertas kerja yang dihasilkan oleh Mohd. Temenggung. ringkasnya ringkasan yang bermula bangsa Cina dengan yang Sejarah mencatatkan nama-nama dari bermula dengan Hang. Mengikut buku 'Sejarah Melayu' edisi W. tiada terdapat nama-nama seumpama Hang Tuah. juga Hang telah Lekiu. 7 . 'Hang'. Maa dan Lee. Bahasa 'nama' merupakan identifikasi yang cukup jelas untuk mengetahui jenis sesuatu bangsa itu. Bukti yang dapat menerangkan asal-usul Hang Tuah setakat ini. Tan.Bagaimana pula kita hendak menafikan kenyataan 'nama menunjukkan bangsa'. Oleh itu satu 'nama' kajian secara hipotesis telah bersandarkan kepada manusia untuk memperolehi jawapan tentang asal-usul Hang Tuah sebenarnya. Laksamana. Hang Lekir. Yunus Ibrahim dari Jabatan Sejarah Universiti Kebangsaan Malaysia dengan tajuk 'Melaka 1400-1511 Dari Aspek Kemasyarakatan. Shahbandar dan Mandulika.G. Hang Kasturi. iaitu Singapore utusan halaman 123-131.

manakala Hang Lekiu seperti Hang Lee Kiew. Nama Hang Jebat berbunyi Hang Jee Fatt. Hang Lekir pula seperti Hang Lee Ker. biasanya diragui cuma kerana terdiri 4 suku dari kata 3 suku kata ia sahaja. 8 . baginda telah dikurniakan seorang putera dan telah diberi nama Paduka Mamat. andaian yang pertama mengandaikan Hang Kasturi adalah berbangsa Melayu tetapi bergaul rapat dengan anak cucu dari rombongan puteri Hang Li Po. Jika dihubungkaitkan dengan nama Hang Tuah dari sebutan loghat Cina adalah berbunyi seperti Hang Too Ah. Maa dan Lee bergantung kepada suku kaum mereka dan dari wilayah tertentu asal mereka. Pendapat yang kedua pula berpendapat bahawa nama sebenarnya ialah Kasturi tetapi telah digelar Hang Kasturi oleh 4 orang rakan karibnya yang berketurunan Cina sehingga menjadi sebutan yang kekal. Sejarah telah membuktikan bahawa nama-nama dari keturunan Cina biasanya bermula dengan Hang. contohnya. Shellabear ini ialah munculnya nama puteri Hang Li Po.G. Tan. walaupun dengan perkataan Perkataan Kasturi pula ada berbaurkan loghat bahasa Melayu.Perkara yang menarik daripada edisi W. Pendapat yang ketiga pula mengandaikan bahawa berkemungkinan nama Cina sebenar Hang Kasturi sukar disebut oleh masyarakat tempatan. bermula Nama Hang Kasturi pula Hang. Oleh itu mereka telah memberikannya nama baru mengikut loghat orang Melayu tempatan dan nama ini telah diterima dengan baik oleh beliau. Mengikut prosedur tentang suku kata nama bangsa atau keturunan Cina. Nama Paduka Mamat adalah nama Melayu dan tidak pula berlaku nama 'Paduka Hang Mamat' sebagai penghargaan kepada puteri Hang Li Po. Terdapat 3 andaian hasil kajian secara hipotesis yang dijalankan. Hasil perkahwinan 'campur' antara puteri Hang Li Po dengan Sultan Mansur Syah.

adalah keturunan dari rombongan puteri Hang Li Po. keempat-empat sahabat ini kemudiannya telah memeluk agama Islam tetapi mengekalkan sebutan nama mengikut loghat bahasa Melayu atas sebab-sebab tertentu. Manakala andaian yang ketiga. Percanggahan berlaku antara pengarang 'Sejarah Melayu' dan pengarang 'Hikayat Hang Tuah' mengenai siapa sebenarnya telah menderhaka kepada Sultan Melaka. Hang Lekir dan Hang Kasturi. 9 . Anak-anak cucu mereka digelar 'biduanda Cina' juga bermakna golongan yang dilindungi. tidak kesemua dari anggota rombongan puteri Hang Li Po yang memeluk agama Islam. kerana ia menyentuh kisah-kisah yang terlalu luas serta hal-hal yang menyeluruh. Andaian yang kedua. Hal yang lebih lanjut mengenai Hang Kasturipula telah timbul percanggahan pendapat meragukan sejak tentang dahulu nama lagi. Hang Too Ah. Sama ada yang sudah memeluk Islam atau masih memeluk agama asal mereka. Hang Jebat. Pengarang Sejarah Melayu menuduh Hang Kasturi manakala pengarang Hikayat Hang Tuah Pula menuduh Hang Jebat. Lekiu. Andaian yang kedua mengenai perbezaan pendapat lawan Hang Tuah ialah pengarang 'Sejarah Melayu' telah menggunakan bahan dalam penulisannya secara mengambil pendapat lisan dan tiada ada satu penyeledikan terperinci. sebenar sepertimana Hang kajian secara hipotesis pendapat ini ini seperti Hang Tuah.Perkara lain yang menarik ialah petikan kertas kerja Ong Hak Ching. Perkara ini dapat disimpulkan kepada tiga bentuk simpulan daripada perbezaan pendapat iaitu yang pertama telah tersirat sesuatu hal yang unik dan tersembunyi tentang kedua-dua tokoh pahlawan ini sehingga tidak ada satu kata sepakat di kalangan kedua pengarang serta pakar sejarah lampau. Hang Lee Ker. Jabatan Sejarah Universiti Kebangsaan Malaysia ada mengatakan bahawa Sultan Mansur Shah telah memberikan tempat kediaaman di Bukit Cina kepada puteri Hang Li Po serta 500 orang dayang-dayangnya. Hang Jee Fatt. andaian yang pertama. Terdapat 3 andaian secara hipotesis yang diperolehi mengenai hal ini. Hang Lee Kiew.

Hang Lee Ker dan Hang Lee Kiew. Pengislaman Hang Tuah telah mempengaruhi 3 orang rakan karibnya iaitu Hang Jee Fatt. Hasil kajian secara hipotesis ini telah membuktikan pengarang Hikayat Hang Tuah mempunyai banyak kelebihan dan penulisannya tentang hal Hang Jebat yang telah menderhaka kepada Sultan. Tiada bantahan yang pernah dibuat ketika itu kerana masyarakat Melayu zaman itu telah pun menganggap anak cucu dari rombongan puteri Hang Li Po sama seperti saudara Melayu mereka. Rumusan daripada kajian yang dijalankan telah menghasilkan penemuan baru yang melibatkan kedudukan Hang Tuah sebagai lagenda pahlawan Melayu.Andaian yang ketiga pula ialah pengarang 'Hikayat Hang Tuah' adalah lebih formal kerana menggunakan semacam bentuk kajian sehingga dapat menggariskan hal-hal peribadi Hang Tuah secara lebih detail. Demikianlah serba ringkas kisah Hang Tuah yang berasal daripada keturunan puteri Hang Li Po dari kajian hipotesis ini. Dilihat secara logikal bagaimana hipotesis ini menerangkan asal-usul Hang Tuah. adalah diterima mengikut hukum asal. Mereka berlima kemudiannya memeluk agama Islam. Nama sebenar Hang Tuah ialah Hang Too Ah. Hang Tuah merupakan pahlawan yang telah diMelayukan demi untuk kemegahan atau simbol kepada orang-orang Melayu. Keempat-empat sahabat baik ini juga bergaul rapat dengan Kasturi. 10 . Mereka juga menggelar Kasturi dengan gelaran Hang Kasturi sebagai tanda satu persahabatan yang abadi. Namanama mereka mengikut loghat Melayu telah tersebar dengan cepat dan meluas sama ada dalam kalangan istana atau orang-orang Melaka ketika itu termasuk nama Hang Kasturi. iaitu rakan sebaya mereka yang berbangsa Melayu. Kelima-lima sahabat ini mula masyhur dalam kalangan istana apabila mereka menyelamatkan Bendahara daripada serangan orang mengamuk sewaktu kunjungan Bendahara ke kampung mereka. Tetapi bertukar kepada nama sebutan Hang Tuah apabila pahlawan ini memeluk agama Islam dan berkhidmat kepada Sultan Melaka. Hang Tuah adalah anak cucu kepada keturunan rombongan puteri Hang Li Po yang datang ketika pemerintahan Sultan Mansur Syah. Mengikut kajian hipotesis ini.

Semua kehebatan ini diterima sebagai sejarah oleh sebahagian besar daripada kita. Masakan orang kanan sultan seperti Hang Tuah tidak wujud di sisi Sultan Melaka? 11 . Bagaimanapun Hang Li Po tidak ada dalam sejarah China atau Melaka. Hang Tuah hidup pada abad ke-14. Kepada kita Hang Tuah adalah laksamana yang maha hebat. Hang Li Po. Sementara Zheng He pula dikatakan membawa puteri Maharaja China. menjadi pengutus ke negara China dan orang pertama melihat wajah Maharaja China selain orang yang bertanggungjawab melarikan Tun Teja dari Terengganu untuk diberikan kepada Sultan Melaka. Jika dilihat kepada periodiknya. Hikayat Hang Tuah menjadi milik masyarakat. nama Hang Tuah sebagai laksamana Melaka tidak tercatat. menewaskan Patih Karma Wijaya dari Majapahit. Walaupun demikian kepada orang-orang Sultan. Buku setebal 551 halaman itu ada menyebut tentang Sultan Melaka semasa Cheng Ho singgah di Melaka. Zheng He (Cheng Ho) ke Melaka. Inilah satu-satunya hikayat yang paling berpengaruh lagi klasik dalam kesusasteraan Melayu.Berdasarkan hipotesis ini juga bererti orang-orang Melayu telah kehilangan seorang pahlawan lagenda yang selama ini mereka bangga-banggakan. Sementara pada awal abad ke-15 iaitu 1511 empayar Melaka jatuh ke tangan Portugis pada tahun 1511. Hang Melayu Jebat telah atau terselamat asalnya daripada Hang tuduhan Jee Fatt menderhaka yang telah nama menderhaka kepada Sultan bukanlah daripada keturunan orang Melayu Jati. Sejarah Portugis di Melaka tercatat dengan fakta tetapi Hang Tuah terus diulang bicara tentang kehebatannya sebagai sebuah hikayat. Tetapi dalam buku 1421: The Year China Discovered America tulisan Gavin Menzies yang menjejak kembali laluan Laksamana Zheng He. Meletakkan Hang Tuah abad ke-14 sebagai merujuk kepada kedatangan Laksamana China.

Sewajarnya sebagai generasi kini mengagumi penulis atau individu yang menulis Hikayat Hang Tuah. mereka berlima ini tidak pulang bersama Zheng He dan terus menetap di Melaka? Maka kita boleh bertanya lagi adakah Hang Tuah adalah Cina dan bukan Melayu seperti yang banyak orang fahami sebelum ini? Hujah ini diperkuatkan lagi dengan pangkal nama ``Hang'' tidak ada dalam bangsa Melayu dan lebih kepada pangkal nama orang Cina. Adakah semasa sampai ke Melaka. Sekiranya Hang Tuah wujud pada abad ke-14 tetapi tidak disebut langsung dalam sejarah Melaka menentang Portugis hingga Melaka tewas pada 1511. Dalam masyarakat hari ini Hang Tuah bukan lagi dianggap watak mitos dalam hikayat yang sama dengan sekian banyak hikayat lagi seperti Hikayat Awang Sulung Merah Muda.Ini satu bukti bahawa watak Hang Tuah (seorang melayu dan laksamana) adalah mitos dan hanya ditulis pada 1621 dalam Hikayat Hang Tuah. Hal ini kerana kejayaan yang luar biasa membawa hikayat itu hingga merentasi beberapa zaman. Ada pihak pula menganggap Hang Tuah dengan empat watak lagi itu sebenarnya lima pengiring Zheng He dari China yang mengikuti pelayaran laksamana tersohor China itu? Ini ada tercatat dalam 1421: The Year China Discovered America. Nilai-nilai mistik dalam Hikayat Hang Tuah barangkali paralel dengan imaginasi Melayu yang juga sangat jauh mistiknya. Hikayat Malim Demang dan pelbagai lagi. Tidak ada hikayat yang begitu berpengaruh dan mitos dianggap sebagai sejarah kecuali Hikayat Hang Tuah. 12 . Kenyataan yang hakiki dan telus. adakah ketika itu Hang Tuah telah meninggal dunia? Buku ini antara yang menguatkan lagi tanggapan bahawa Hang Tuah adalah mitos Melayu yang paling agung. Hikayat Hang Tuah tergantung di atas sejarah Melaka membuatkan ia lebih kelihatan sebagai sejarah daripada hikayat. Hang Tuah sebagai watak mitos apabila Hang Tuah sendiri tidak pernah dibuktikan wujud secara arkeologikal atau antropologikal. Malah lebih mengagumkan lagi apabila hikayat itu ber ada di atas garis pemisah yang nipis antara latar sejarah dan mitos. Hang Tuah wujud dalam teks kesusasteraan Melayu dan kisah beliau sangat mistik.

Sementara Sejarah Melayu pula ditulis pada 1621 oleh Tun Sri Lanang juga ada tersebut watak Hang Tuah di dalamnya dan wujud beberapa fakta yang bercanggah. Orang Melayu tidak pernah menganggap Hang Tuah zalim kerana membunuh orang yang memperjuangkan keadilan ke atas dirinya.Hikayat Hang Tuah dipercayai ditulis pada 1621 tetapi sehingga kini tidak dapat mengesan penulis ajaib yang berjaya memukau berbilang generasi selepas abad ke-16. Misalnya untuk melihat kesetiaan Melayu kepada raja. Apabila sebuah empayar sehebat Melaka tewas sedangkan namanya tercatat di pentas dunia. Malah Melayu berpegang kepada ``Pantang Melayu menderhaka raja''. Kejayaan Hikayat Hang Tuah mempengaruhi masyarakat adalah kejayaan penulisnya menghadiahkan seorang wira kepada orang Melayu selepas Melaka kecundang di tangan Portugis. Pada masa yang sama orang Melayu tidak pernah melihat Hang Tuah sebagai kaki ampu apabila sanggup melarikan Tun Teja tunang Megat Panji Alam. ini adalah peristiwa malang bagi orang Melayu. Sebaliknya kedudukan Hikayat Hang Tuah dalam masyarakat. Mereka telah hilang wira dan Hang Tuah muncul dengan igauan yang amat hebat. Tun Teja dipersembahkan kepada sultan. lihatlah bagaimana orang Melayu dapat menerima tindakan Hang Tuah membunuh sahabatnya Hang Jebat yang membela penganiayaan ke atas Hang Tuah. Hikayat Hang Tuah dan Sejarah Melayu adalah naskhah klasik untuk mengenali orang Melayu. adakah Hikayat Hang Tuah sebagai usaha untuk mengembalikan semangat orang Melayu apabila mereka tidak mampu menentang Portugis? Kerana itu yang wajar dibincangkan sekarang bukan wujud atau tidaknya Hang Tuah. 13 . Mungkin kita boleh bertanya. Inilah pengaruh sebuah naskhah sastera Melayu menggarap secara konvensional pertembungan watak hitam dan putih dalam Hikayat Hang Tuah.

Kini apabila watak Hang Tuah dan Puteri Gunung Ledang dipinjamkan untuk filem Puteri Gunung Ledang. Di tangan Usman Awang. ini satu lagi tafsiran baru terhadap Hikayat Hang Tuah. Tetapi apabila menjadi naskhah filem ini. tidak ada siapa yang boleh menghalangnya. pahlawan bukanlah Hang Tuah tetapi Hang Jebat yang memperjuangkan keadilan dan bukan setia membuta tuli kepada sultan. Hang Tuah (lakonan M.Kerana Hikayat Hang Tuah bukanlah sejarah maka ia membuka laluan untuk kita melihat dan memberikan tafsiran baru ke atas naskhah klasik ini. Watak Hang Jebat yang hitam dalam Hikayat Hang Tuah menjadi putih di tangan Ali Aziz. Dia dipanggil Puteri Gunung Ledang yang juga digilai oleh Sultan Melaka. Nasir) bercinta dengan seorang puteri dari Majapahit (lakonan Tiara Jacquelina) kemudian berlindung di Gunung Ledang. puteri itu berbuat demikian untuk mengelak berkahwin dengan Sultan Melaka kerana dia mencintai Hang Tuah. Sasterawan Negara Allahyarham Usman Awang memberikan konsep anti-hero apabila menghasilkan naskhah teater Matinya Seorang Pahlawan. Dalam Puteri Gunung Ledang. 14 . Semuanya bermula daripada Hikayat Hang Tuah. Buatlah apa saja ke atas naskhah Hikayat Hang Tuah. Naskhah asal Hikayat Hang Tuah bahawa Puteri Gunung Ledang meminta pelbagai hantaran perkahwinan yang tidak masuk akal. Matinya Seorang Pahlawan adalah percubaan kedua membuat tafsiran baru selepas Ali Aziz menulis lakon layar filem Hang Jebat arahan Hussein Haniff.

Begitu juga dengan kegagahan Hang Tuah yang diriwayatkan oleh sesetengah penulis boleh hidup semenjak pemerintahan pertama kesultanan Melayu Melaka. adalah mustahil bagi seorang manusia boleh hidup dalam satu jangka masa yang begitu lama. Jika ditimbang tara daripada sudut logikal. Belum tentu sesebuah manuskrip itu menceritakan kebenaran tentang peristiwa sejarah yang pernah berlaku secara benar. sedangkan jika daripada peristiwa sejarah sebenar. watak tersebut tidak memainkan peranan yang begiru penting. 15 . Terdapat juga watak-watak yang tidak begitu penting yang ditonjolkan oleh penulis. Hal ini boleh juga terjadi kepada watak yang begitu penting tetapi telah kurang ditonjolkan oleh penulis. Penulis mungkin ingin membesarkan watak Hang Tuah seterusnya mencipta penulisan yang ekstaravaganza sedemikian. sesuatu yang dicatit atau ditulis oleh seorang penulis terdahulu kadang-kala merupakan pandangan dari sudut penulis itu sendiri dan bukannya secara keseluruhan peristiwa yang sebenar.KESIMPULAN Konklusinya.

1896. The Year China Discovered America. 4 jilid jawi dan Rumi: Malay Publishing House. : . Hikayat Hang Tuah. Penerbit Fajar Bakti Sdn. G. Gavin. . Shellabear. 1952. Sejarah Melayu. Akademi Pengajian Melayu: Universiti Malaya. 16 . Shellabear. Kosmologi Melayu. Chadwick. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa Dan Pustaka. M. 1908. . Bhd: Petaling Jaya.BIBLIOGRAFI H. W. Menzies. W. The Growth of Literature ³charecterisation in Hikayat Hang Tuah´: London Hashim Musa. 1997. G. Kassim Ahmad.

LAMPIRAN Naskhah Buku Sejarah Melayu Makam keturunan Kesultanan Melayu Melaka 17 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->