Tindakan Parti Brunei Halangan Pembentukan Malaysia Konfrontasi Indonesia Tuntutan Filipina ke atas Sabah .

mencadangkan penubuhan Kerajaan Kalimantan Utara. Sabah & Sarawak). (Brunei. Undangan Negeri Brunei menolak penubuhan Kalimantan Utara. A.€ Pemimpin Parti Rakyat Brunei. € Beliau € Majlis .M Azahari menentang pembentukan malaysia.

M Azahari memberontak dan mengishtiharkan kemerdekaan Kalimantan Utara pada 8 Disember 1962.€ A. menarik diri daripada menyertai Persekutuan Malaysia pada Julai 1963. € Brunei .

Kerajaan Filipina membuat tuntutan ke atas negeri Sabah bagi pihak waris Sultan Sulu. € Sabah . hanya dipajak dan bukannya dijual oleh Sultan Sulu kepada Baron Von Overbeck dan Alfred Dent pada tahun 1874.€ Jun 1962.

kerajaan Tanah Melayu dan Filipina megadakan satu rundingan di London.€ Februari 1963. € Rundingan . itu gagal kerana kerajaan British enggan mengiktiraf kedaulatan Filipina ke atas Sabah.

Sukarno mengishtiharkan konfrontasi terhadap Malaysia. hasutan dari Parti Komunis Indonesia (PKI) dan kemudiannya membantah penubuhan Malaysia. ƒ € Mendapat € Presiden Kempen ´ Ganyang Malaysiaµ .€ Pada mulanya. Indonesia menyokong gagasan Malaysia.

Tun Abdul Razak dan Tun Adam Malik (menteri Luar Indonesia) telah menandatangani perjanjian bagi memulihkan hubungan antara kedua-dua negara. € Jun . (PKI vs TNI) 1966.€ Konfrontasi tamat setelah peristiwa Gestapo 30 september.

Filipina dan Indonesia.€ Merupakan Pertubuhan Kerjasama Serantau antara Malaysia. Philippines dan Indonesia. bagi Malaysia. € Singkatan .

.€ Pemimpin Indonesia dan Filipina bersetuju untuk menerima Penubuhan Malaysia dengan bersyarat: ƒ Sebuah suruhanjaya khas diwujudkan dibawah penyeliaan PBB: Meninjau pandangan rakyat terhadap gagasan Malaysia.

€ Penubuhan . Malaysia yang dirancang pada 31 Ogos telah ditangguhkan.€ Hasil tinjauan: majoriti daripada rakyat Sabah dan Sarawak menyokong penubuhan Malaysia.