Tindakan Parti Brunei Halangan Pembentukan Malaysia Konfrontasi Indonesia Tuntutan Filipina ke atas Sabah .

M Azahari menentang pembentukan malaysia. Sabah & Sarawak). Undangan Negeri Brunei menolak penubuhan Kalimantan Utara. (Brunei.€ Pemimpin Parti Rakyat Brunei. mencadangkan penubuhan Kerajaan Kalimantan Utara. A. € Beliau € Majlis .

menarik diri daripada menyertai Persekutuan Malaysia pada Julai 1963.€ A. € Brunei .M Azahari memberontak dan mengishtiharkan kemerdekaan Kalimantan Utara pada 8 Disember 1962.

€ Sabah .€ Jun 1962.Kerajaan Filipina membuat tuntutan ke atas negeri Sabah bagi pihak waris Sultan Sulu. hanya dipajak dan bukannya dijual oleh Sultan Sulu kepada Baron Von Overbeck dan Alfred Dent pada tahun 1874.

€ Rundingan . itu gagal kerana kerajaan British enggan mengiktiraf kedaulatan Filipina ke atas Sabah.kerajaan Tanah Melayu dan Filipina megadakan satu rundingan di London.€ Februari 1963.

€ Pada mulanya. Sukarno mengishtiharkan konfrontasi terhadap Malaysia. Indonesia menyokong gagasan Malaysia. ƒ € Mendapat € Presiden Kempen ´ Ganyang Malaysiaµ . hasutan dari Parti Komunis Indonesia (PKI) dan kemudiannya membantah penubuhan Malaysia.

€ Konfrontasi tamat setelah peristiwa Gestapo 30 september.Tun Abdul Razak dan Tun Adam Malik (menteri Luar Indonesia) telah menandatangani perjanjian bagi memulihkan hubungan antara kedua-dua negara. € Jun . (PKI vs TNI) 1966.

Philippines dan Indonesia.€ Merupakan Pertubuhan Kerjasama Serantau antara Malaysia. € Singkatan . Filipina dan Indonesia. bagi Malaysia.

.€ Pemimpin Indonesia dan Filipina bersetuju untuk menerima Penubuhan Malaysia dengan bersyarat: ƒ Sebuah suruhanjaya khas diwujudkan dibawah penyeliaan PBB: Meninjau pandangan rakyat terhadap gagasan Malaysia.

€ Penubuhan .€ Hasil tinjauan: majoriti daripada rakyat Sabah dan Sarawak menyokong penubuhan Malaysia. Malaysia yang dirancang pada 31 Ogos telah ditangguhkan.