P. 1
PENDAHULUAN TARANNUM

PENDAHULUAN TARANNUM

5.0

|Views: 4,050|Likes:
Published by Asri Ahmad

More info:

Published by: Asri Ahmad on Nov 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/22/2015

pdf

text

original

Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103

1.0

PENGENALAN

Firman Allah dalam Surah al-Baqarah ayat 2:21:

Maksudnya : “Orang-orang yang kami berikan kitab kepada mereka, sedang mereka membacanya dengan sebenar-sebenar bacaan, mereka itulah orang-orang yang beriman kepadanya dan sesiapa yang mengingkarinya maka mereka itulah orang – orang yang rugi.’ Ayat diatas menerangkan bahawa Allah s.w.t memuji hambanya yang membaca AlQuran dengan kesungguhan dalam menyempurnakan hak setiap sifat huruf dan menepati qiraat sepertimana yang diturunkan. Apabila kita membaca Al-Quran dengan sebenar-benar bacaan ianya akan menjadi lebih sempurna dan dekat dihati pembaca terutamanya jika dibaca dengan kelunakan suara dan lagu yang dikenali sebagai tarannum. 2.0 PENGERTIAN TARANNUM

Tarannum adalah suatu ilmu atau kaedah suara yang dipelbagaikan mengikut proses nada, rentak dan irama tertentu. Nada : tingkatan atau tekanan bunyi suara. Rentak : pergerakan yang menghidupkan bunyi suara. Irama : alunan atau bentuk bunyi 3.0 SEJARAH TARANNUM Sebagaimana yang diketahui, Tarannum Al-Quran merupakan satu kaedah yang menggunakan kelunakan suara dalam membacakan ayat-ayat suci Al-Quran al-karim. Suara adalah suatu getaran bunyi yang diproses oleh udara dari paru-paru melalui selaput suara kerongga-romgga mulut atau hidung yang akan ditentukan bunyinya oleh alat pertuturan yang lain mengikut kehendak yang tertentu.

1

Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103

Mengikut sejarahnya , Tarannum atau muzik adalah merupakan sebahagian daripada budaya sesebuah masyarakat setempat . Ia juga diilhamkan melalui beberapa unsur seperti rajah di bawah.

BUNYIAN DARIPADA TIUPAN ANGIN.

BUNYIAN DARIPADA GESERAN KAYU ASAL USUL TARANNUM BUNYIAN AIR YANG MENGALIR

BUNYIAN KICAUAN BURUNG

Rajah : Asal usul tarannum

Rasulullah s.a.w menerima Al-Quran pada tahun 610 Masihi. Baginda memerintahkan umatnya membaca Al-Quran dengan suara elok serta diperindahkan lagi ( tazyin / tarannum ). Kemudian terdapat beberapa orang sahabat yang mashur sebagai qari – qari yang baik antaranya Abdullah bin Mas’ud RA, Abu Musa Asy’ari RA dan ramai lagi. Kemudian pada zaman tabiin muncul pula qari-qari seperti Alqamah bin Qis di Kufah ( 62 Hijrah ). Abdullah bin Saib di Mekah ( 70 Hijrah ) dan lain – lain.

2

a. Qari-qari Mesir yang muktabar telah mengambil dan mengubah suai tarannum atau lebih mereka sebutkan sebagai ilmu maqamal itu dari aliran-aliran di atas mengikut budaya mereka serta mengarabkannya untuk bacaan Al-Quran. Lalu : irama dan rentaknya lembut dan suaranya sederhana kemanisan Jadual : Perbandingan Aliran Hijazi dan Misri 3 .0 PERBANDINGAN ANTARA ALIRAN HIJAZI DAN ALIRAN MISRI ALIRAN HIJAZI • • • Padang pasir Bukit bukau Suhu tinggi • • • ALIRAN MISRI Lembah Nil Subur menghijau Suhu sederhana Lalu : irama dan rentaknya lincah dan nada suaranya tinggi kehangatan. cabang-cabang ilmu Islam begitu pesat berkembang serta mempunyai berbagai aliran . 3. Misri ( Mesir ) Hijazi ( Mekah dan Madinah ) Iraqi Kurdi ( sempadan Iraq dan Turki ) ‘Ajami ( Iran ) dan lain-lain.w itu. 5. Ketika zaman keagungan Islam dahulu. Seiring dengan itu. ilmu tarannum juga membangun serta mempunyai berbagai aliran yang popular antaranya : 1. maka Jumhur qurra bersepakat bahawa tidak diketahui secara sanadnya bagaimanakah bacaan berlagu Rasulullah s.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 Oleh kerana tarannum adalah sesuatu yang bersifat seni pendengaran. 4. Kini aliran yang paling popular dan diterima diseluruh dunia ialah aliran Misri. 4. 2.

baik dan cantik. Manakala Al-Kindi. meniru-niru penyanyi-penyanyi yang hanya melekakan dan lain-lain. 3.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 5. seorang ahli falsafah Islam mendefinisikan falsafah sebagai suatu ilmu mengenai hakikat sesuatu ( Tuhan ) yang berada dalam kemampuan manusia untuk mencapainya. falsafah adalah kajian terhadap sesuatu yang benar. falsafah merupakan batu asas dalam mengerakkan hala tuju sesuatu bidang.0 HUKUM UMUM BERTARANNUM Berdasarkan kaedah fiqhiyyah serta pandangan alim – ulama . Makruh – jika dengan berlagu tiada langsung kebaikan keagamaan diperolehi. Menurut Plato.t. falsafahnya adalah berkisar dalam lingkungan melagukan bacaan Al-Quran iaitu satu usaha kea rah memperkasakan amalan membaca Al-quran dengan menjaga mutu dan kualiti yang bertepatan syara’bagi menghubungkan rasa hati pembaca dan pendengar kepada keagungan Allah Tuhan Pencipta.0 FALSAFAH TARANNUM Definisi falsafah menurut Ahmad Sunawari Long dalam bukunya Sejarah Falsafah adalah merupakan gabungan dua perkataan Greek. kerendahan hati serta membawa kearah ketaatan kepada Allah s. kefahaman. 4. Fardhu ( kifayah ) – jika hanya dengan berlagu sahajalah masyarakat ingin mendekati Al-Quran. Kata Ibnu Kathir :” Bahawasanya berlagu yang dikehendaki mengikut hukum syarak hanyalah mengelokkan suara yang menimbulkan rasa penghayatan ( tadabbur ). meniru lagu-lagu keagamaan lain. Jelasnya. Dalam bidang tarannum Al-Quran. bertarannum tanpa memahami falsafahnya merupakan amalan yang sia-sia dan suatu penyelewengan terhadap nilai ilmu itu sendiri. iaitu philein dan sophos yang bermaksud “menyintai dan hikmah”. Harus – untuk mengambil keseronokan mendengar alunan Al Quran yang indah. 5. dapat kita fahami bahawa hukum bertarannum adalah seperti berikut : 1. 6. Sunat – jika dengan berlagu boleh membantu kesempurnaan hati. kekhusyukan. 4 . 2.w. Haram – jika merosakkan hukum-hukum tajwid. Oleh itu.

3. Suara yang sebaliknya pula bakal mencacatkan tarannum. Bertitik tolak dari kefahaman hadis inilah. Ilmu al-aswat – sebagai induk. Kerajaan Malaysia melalui agensinya Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengadakan Kursus-Kursus Tahsin Al-Quran. Suara turun dan buka. Ilmu tartil (lahjah arabiah) – kurikulum bersepadu. Suara semacam seruling (flute). 4.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 Tarannum dan ilmu al-aswat (ilmu suara) adalah pasangan kembar yang tidak dapat dipisahkan kerana tarannum (lagu) itu berdiri diatas suara yang diperindahkan. Syeikh Fatihi Hassan Maliji menjelaskan para Qari hendaklah “menjauhi daripada menggetarkan suara atau menggerakkan suara dan mengombakkan suara dengan kuat (berlebihan sehingga boleh menjejaskan kualiti suara dan menyebabkan lari dari kaedah maqam asal)”. (vokal) sebegini menyebabkan suara mereka kedengaran lebih manis dan merdu. b).1 Ilmu Al-Aswat – ٍ ebagai Induk S Tarannum dan ilmu al-aswat (ilmu suara) adalah pasangan kembar yang tidak dapat dipisahkan kerana tarannum (lagu) itu berdiri diatas suara yang diperindahkan. Suara naik mencanak. Suara goyang. Ilmu tajwid. 2. Suara turun menjunam. Seorang pakar Tarannum tanah air. Suara goncang. d). menguasi ilmu-ilmu berikut secara bersepadu. Al-Fadhil Tuan Haji Nik Jaafar Nik Ismail menjelaskan: untuk menguasai ilmu tarannum. Ilmu tarannum. 5 . 6. a). 1. 6. Suara yang sebaliknya pula bakal mencacatkan tarannum. 5. c). Hj Che Yahya Daud mendedahkan rahsia tambahan kearaban suara di dalam Tarannum seperti yang diamalkan oleh Qari-qari mesir yang muktabar seperti berikut. Johan Qari Peringkat Antabangsa 1999. Seorang pakar tarannum Mesir.

huruf. 6.)البخارى ومسلم‬ Sesungguhnya bertuah engkau dianugerahkan Allah dengan (suara semacam) seruling dari jenis seruling keluarga Nabi Daud AS. Tarannum secara umumnya terbahagi kepada dua kategori: 6 .2. 6. 6. setiap Qari hendaklah sentiasa mengambil berat perkara-perkara yang berikut. Ketepatan cara membunyikan bacaan Al-Quran semasa pertemuan huruf.2. 6.2. Ketepatan cara mensaktah. bermad dan lain-lain. Suara gantung (separuh ihtilal al-lahn).(kamu (dengan mempelbagaikan suara kamu Tarannum adalah perhiasan kepada bacaan Al-Quran.1 Ketepatan cara menyebut huruf-huruf yang terdapat di dalam Al-Quran. 8. Sungguhpun dilarang meniru penyanyi untuk melagukan Al-Quran.(‫)ابو داوود‬ ‫زينوا القرأن بأصواتكم‬ Hendaklah kamu menghiasi bacaan (mencantikkan) bacaan Al-Quran dengan suara-suara .Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 7. sabda RasuluLlah SAW: ‫) رواه‬ ‫لقد اعطيت مزمارا من مزامر آل داوود‬ ‫. Justeru. Tarannum sangat berkait rapat dengan suara kerana dari suara yang elok dan tersusunlah lahirnya tarannum.2. yang membaca Al-Quran dengan suara semacam seruling. 6. Suara meletup-letup. Abu Musa Al-Asy’ari RA.3.2 Ilmu Tajwid Tajwid adalah suatu kewajiban kerana tajwid boleh menyebabkan sah-batal solat dan tajwid jugalah yang jelas membezakan seseorang qari itu kearaban atau tidak.3 Ilmu Tarannum . berqalqalah. tetapi terdapat satu hadis RasuluLlah memuji seorang sahabat Baginda. sifatnya dan makhrajnya (tempat keluar bunyi sebutan huruf-huruf tersebut).

Biasanya kategori ini diamalkan oleh Qari-qari mesir muktabar seperti Syeikh Abdul Basit Abdul Samad dan lain-lain.5 Pengenalan Suara Suara adalah satu getaran bunyi yang diproses oleh udara dari peperu menerusi alat salur kerongga-kerongga mulut atau hidung.Kemudian akan ditentukan bunyinya oleh alat-alat pertuturan yang lain. 6.A.” Seorang sahabat RasuluLlah S. 7 . 1. Abdullah Ibni Mas’ud RA telah menjelaskan tartil AlQuran seharusnya merangkumi dan mensepadukan bebarapa kaedah dengan katanya: “Bahawa syarat-syarat mentartilkan Al-Quran hanya empat perkara. yang juga merupakan pakar rujuk pembacaan Al-Quran di zamannya. Biasanya kategori ini diamalkan oleh oleh Imam-imam Makkah Al-Mukarramah dan Madinah Al-Munawwarah seperti Fadhilatud Duktur Abdur Rahman bin Abdul Aziz Al-sudais dan lain-lain. 6. Bertajwid (mengikut kaedah ilmu tajwid).4 Ilmu Tartil (Lahjah Arabiah) . 2. Tahsin Al-Sout (pembaikan suara) 4. Kategori ini digunapakai di dalam Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan dan Antarabangsa. b). Bertazyin (kaedah bertarannum / memperlagukan) 3.Kurikulum Bersepadu 4 :‫)الزمل‬ ‫)ورتل القرأن ترتيل‬ “Dan bacalah Al-Quran dengan tartil. Tarannum bit Tadwir – Tarannum yang dibaca dengan kadar Tadwir menurut kaedah ilmu tajwid.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 a). Lahjah Arabiah (menyebut kalimah-kalimah Al-Quran mengikut kaedah bahasa dan budaya sebutan orang arab). Tarannum bit Tahqiq – Tarannum yang dibaca dengan kadar tahqiq menurut kaedah ilmu tajwid.W yang ulung.

Hanya manusia mempunyai penilaian dan persepsi yang berbeza mengikut pengalaman. penyebaran dan penyampaian rasa hati. Demikian juga suara manusia. pengajian dan pengetahuan yang berbeza.Yang mana tidak kurang pentingnya di dalam arena hidup seseorang ianya berfungsi sebagai alat perhubungan.7 Suara Boleh Di proses Dan Di pelajari Suara manusia adalah paling teristimewa kerana ianya boleh di proses.seperti memberi persesuaian dengan berbagai jenis suara haiwan. dilatih dan di sesuaikan mengikut kehendak yang tertentu .Berbagai bunyi alat muzik .Setelah di kaji maka ianya adalah bagaimana berikut :Pertama: Seni asli Iaitu seni ciptaan Allah yang semulajadi. beribadat bermunajat dan sebagainya. memohon merayu. Ini bergantung 8 .8 Seni Suara Untuk Al-Quran Tiap-tiap suatu ciptaan Allah memang mempunyai seninya yang semulajadi. 6.Boleh di pelajari.6 Kepentingan Suara Suara merupakan salah satu daripada nikmat kurniaan Allah kepada manusia. Oleh yang demikian amat sesuai sekali jika ianya di pergunakan untuk bacaan ayat-ayat suci alQuran. 6.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 6. Ianya tidak dapat di pertikaikan oleh sesiapapun. Dari sudut suara pula tentunya suara yang berseni dan berkualiti tinggi adalah selayaknya untuk membaca ayat-ayat suci AlQuran. Untuk mendapat keistimewaan tersebut perlulah di proses dan di pelajari dengan cara yang tertentu.Samada suka duka. Perbuatan begini adalah termasuk di bawah falsafah ‘Mensyukuri Nikmat Allah’. Dari perspektif Islam kesenian yang paling agung adalah Al_quran itu sendiri yang sudah pastinya penuh dengan pelbagai seni sesuai dengan taraf Ianya sebagai mukjizat daripada Allah swt. Kedua: Seni sinaie Iaitu seni kreatif manusia untuk membina seni ciptaan semulajadi tersebut. gaya pertuturan (bahasa) manusia dan sebagainya. perintah tegah kasih benci. 6.9 Penilaian Kesenian Sebenar Sebenarnya kehidupan ini diciptakan oleh Allah dengan penuh kesenian. Kerana itu adalah di galakkan oleh Rasulullah di dalam beberapa hadis.

bersih. keras.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 kepada kemampuan seseorang individu itu.10. sederhana.11 Teknik Mentahsinkan Al-quran Tahsin as-saut adalah hasilan dari prosesan bunyi oleh alat-alat pengendalian suara dengan rapi dan cermat. 6. manis.1 Mengenal sifat-sifat suara Sifat suara terbahagi kepada empat katogeri:Pertama: Terbaik Ianya mempunyai sebelas sifat iaitu ketepatan nada. 6. tercekik dan sebagainya. terang dan lantang. terang dan tajam Keempat: Tidak baik Ianya mempunyai sifat-sifat yang berikut :Sumbang. parau. tenggelam. namun usaha yang bersungguh –sungguh amat perlu dipertingkatkan. bersih. 9 . nipis. Teknik penekanan pernafasan. kecil. serak. licin. lembut. tersepit. garau. lembut. tinggi. manis. terputus. 6. kedua dan ketiga adalah istimewa dan senang di pelajari.10 Mengelokkan Suara Untuk Bacaan Al-Quran Mengelokkan suara untuk bacaan al-quran adalah sunat kerana ianya dapat menghasilkan bacaan yang baik dan terhormat. lemah. Kedua: Baik Ianya mempunyai sepuluh sifat iaitu ketepatan nada. Ketiga: Kurang baik Ianya mempunyai sembilan sifat iaitu ketepatan nada. tinggi.Manakala suara dalam kategori yang keempat adalah suara yang bermasalah yang perlu di perbaiki dan di ubahsuai dalam jangka masa yang panjang. garau. rendah. lembut. lantang dan tajam. a. bersih. licin. licin. Suara dalam kategori yang pertama. terang. untuk lembut atau keras. rendah. terketar-ketar. manis. lembap. pecah.

6.4 Menjaga kualiti suara Nikmat suara yang di kurniakan Allah wajib di jaga. untuk nyaring atau perlahan Teknik penyaluran bunyi. 3.11. Tabaqoh pertama (qoror) ianya berfungsi di dada Tabaqoh kedua (nawa) ianya berfungsi pada tekak Tabaqoh ketiga (jawab) ianya berfungsi pada rongga hidung Tabaqoh keempat (jawab-buljawab) ianya berfungsi pada rongga otak 6. d.3 Mengenal Burdah (bunga-bunga) Suara Suara yang terhias dengan burdah adalah lebih menarik. Teknik pengendalian pipit suara. Teknik pengawalan nafas. b. c. 4.Antara langkahnya ialah :Pertama: Menjaga kesihatan fizikal (badan) 10 . 2.2 Peranan suara dalam bidang bacaan al-Quran Di antara peranan suara dalam bidang bacaan al-quran adalah bagaimana berikut :a.11. 6.11. d. untuk kemanisan dan kelicinan. mempunyai getaran dan gerenek-gerenek yang semulajadi. Memberi penyesuaian dengan kehendak lughah al-quran Memberi penyesuaian dengan bentuk dan ragam ayat-ayat al-Quran Memberi penyesuaian dengan irama taranum bil quran Memberi penyesuaian dengan lahjah arab 6.11. untuk memanjang atau memendek nafas. c. Kedua: Burdah sinaie Iaitu bunga –bunga suara yang sengaja digubah dan disusun rapi mengikut kehendak jenis tarannum yang dipersembahkan.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 b. Pada umumnya burdah itu terbahagi kepada dua :Pertama: Burdah asli Iaitu suara yang hidup.1 Mengenal Tabaqoh (tingkatan) suara Terdapat empat tabaqoh dalam bidang taranum al-quran iaitu:1.

Dengan bersukan atau bersenam yang ringan demi untuk menguatkan otot-otot dan urat saraf. b. Keempat: Banyakkanlah minum air sejuk tanpa ais sehingga melebihi lima liter sehari. yang bergetah atau yang berminyak. Seelok-eloknya jauhilah diri dari merokok. 3 Bayyati – Nahawand – Rast – Sikah dan Jiharkah 15% qari dan qariah mengamalkan bahagian ini. a. Jauhilah dari makan makanan yang boleh membawa kesan berubahnya suhu badan seseorang. Kedua: Menjaga kesihatan suara. Jauhilah dari makan atau minum bahan yang terlupa panas atau pedas Jauhilah dari makan makanan yang kelat. Dengan memakan makanan yang seimbang. c. d. 11 . Ketiga: Banyakkanlah makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang berzat.semoga tenaga bersuara bertambah selesa. 7.0 SUSUNAN TARANNUM YANG POPULAR DI MALAYSIA Qari dan Qariah dari Malaysia masa kini telah menyusun lagu bacaan Al-Quran dan mempopularkannya seperti yang ditunjukkan dalam jadual di bawah. 2 Bayyati – Hijaz – Nahawand – Rast dan Sikah 50% qari dan qariah mengamalkan bahagian ini. b. BIL JENIS LAGU / TARANNUM CATATAN 1 Bayyati – Soba – Hijaz – Nahawand dan Rast 50% qari dan qariah mengamalkan kedua dua bahagian ini.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 a.

d). Mengenal sifat – sifat tarannum adalah mustahak. mempunyai kesesuaian dengan tarannum pembukaan dan penutup. mempunyai kesesuaian dengan tabaqat sederhana. penulis akan menukilkan serba sedikit pengertian. tentunya sukar untuk mengawal dan menyusun harakat-harakatnya dengan baik dan mungkin kehilangan punca yang menyebabkan tersasul kearah yang tidak diingini. 7. 5 Bayyati – ‘Iraqi – Hijaz – Sikah dan Rast 5% qari dan qariah mengamalkan bahagian ini. c). Dalam penulisan ringkas ini.).maka dirasakan belum lengkap dan belum sempurna. 7. Jadual : Susunan Tarannum yang Popular di Malaysia.1 TARANNUM BAYYATI Perkataan Bayyati adalah dari Bahasa Arab yang bererti rumah atau tempat kediaman. 12 . mempunyai kelembutan disamping ketegasan. Tarannum Bayyati mula diperkenalkan di Tanah Melayu ini kira-kira pada tahun 1940 an sehingga kini. sejarah asal.1 Sifat-sifat Tarannum Bayyati a). mempunyai unsur keharmonian dan ketenangan.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 4 Bayyati – Soba – Nahawand – Rast dan Sikah 15% qari dan qariah mengamalkan bahagian ini.1. sifat-sifat dan peranan-peranan penting tarannum. Istilahnya pula bermaksud nama bagi suatu jenis alunan tarannum yan dipopularkan oleh qari – qari Arab terutama qari Mesir. jika sesuatu persembahan bacaan Al-Quran itu tidak dimasukkan tarannum Bayyati. Ianya amat terserlah sekali. b. jika tidak.

memantapkan persembahan bacaan. dapat melahirkan kemukjizatan Al-Quran dari sudut bacaan. c).1 Sifat-Sifat Tarannum Soba a) b) c) Mempunyai alunan yang embut mendayu. b). merayu.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 7.2. membawa kefasihan menyebut huruf-huruf Al-Quran.1. 7. sehinggakan di mana suatu persembahan tilawah Al-Quran yang tidak dimasukkan tarannum Soba maka dirasakan belum lengkap. 7.2 TARANNUM SOBA Perkataan Soba adalah dari bahasa Arab yang bermaksud rindu. Tarannum Soba yang kita hayati sekarang adalah hasil ubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut budaya mereka. mungkin mesej yang hendak disampaikan tidak kesampaian. merintih dan sebagainya.2. 7. Seorang qari atau qariah yang tidak dapat menghayati peranan sesuatu tarannum itu. kerana tarannum itu sendiri adalah sebahagian daripada alat penyampaian Al-Quran kepada masyarakat.2 Peranan Tarannum Soba a) b) c) d) menenangkan persembahan bacaan. memberi kefasihan sebutan huruf-huruf Al-Quran. 13 . menjadi pengukuran kepada tarannum yang akan dipersembahkan sesudahnya. melahirkan kemukjizatan Al-Quran dari sudut bacaan.2 Peranan Tarannum Bayyati a. d). Ianya begitu terserlah sekali. Mempunyai kesesuaian dengan ayat-ayat yang menunjukkan memohon. Tarannum Soba dipopularkan di Tanah Melayu selepas perang dunia yang kedua. membawa kepada kekusyukan dan keinsafan. Mempunyai kesesuaian dengan tobaqat sederhana.). Dari Sudut istilah adalah nama bagi suatu jenis alunan tarannum yang dipopularkan oleh pakar tarannum Arab mengikut budaya mereka.

Tarannum Hijaz berlembah Masri adalah lebih lembut dan lebih menarik yang agak lebih bersesuaian dengan kelembutan bahasa Al-Quran. c. Pada istilah ilmu tarannum ianya adalah nama bagi suatu jenis alunan tarannum yang dipopularkan oleh oleh qari-qari Hijazi mengikut budaya bangsanya yang hidup di kawasan padang pasir tandus yang berbukit bukau dengan batu-batu pejalnya. e. 7. e. Sehingga kini tarannum Hijazi tersebut telah pun diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut budaya bangsanya yang hidup dikawasan lembahan Nil yang begiti subur menghijau. mempunyai kelincahan menghidupkan persembahan.3.1 a. mempunyai ketegasan pendorong semangat. Mempunyai kesesuaian dengan ayat yang menunjukkan perintah.3 TARANNUM HIJAZ Hijaz ialah nama bagi suatu kawasan semenanjung tanah Arab yang terletaknya negara seperti Yaman dan Arab Saudi. c. tegah atau marah. membawa kefasihan sebutan huruf-huruf Al-Quran. melahirkan kemukjizatan Al-Quran dari sudut bacaan. mempunyai kesesuaian dengan mana – mana tobaqat. 14 .3. 7.4 TARANNUM ‘IRAQI Iraq adalah nama bagi sebuah negeri yang bersempadan dengan negeri-negeri Arab Saudi. b. di dalamnya termasuk kota Mekah dan kota Madinah. Kuwait dan Iran yang mana penduduknya terdiri dari rumpun bangsa Arab tulin. d. membawa ketegasan terhadap mesej Al-Quran. b.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 7. Sifat-Sifat Tarannum Hijaz mempunyai gerak lambat tetapi perlahan. memberi kepuasan kepada pembaca dan pendenga memberi tenaga kepada tarannum yang akan dibaca.2 a. Peranan Tarannum Hijaz memberi semangat kepada persembahan bacaan. d. 7.

Untuk melahirkan kemukjizatan Al-Quran. Mempunyai kesesuaian dengan ayat yang menunjukkan memohon. Pada istilah ilmu tarannum ianya adalah nama bagi suatu jenis alunan tarannum yang dipopularkan oleh qari-qari daerah tersebut mengikut budaya tempatan. mempunyai gerak lambat yang berkesan. Untuk melahirkan kefasihan sebutan. c.1 Sifat-Sifat Tarannum ‘Iraqi a. tetapi tarannum Nahawand yang kita hayati sekarang adalah hasil dari ubahsuaian oleh qari-qari Mesir mengikut budaya mereka. d. Mempunyai kesederhanaan dann ketenangan. c. b. e. Untuk menyempurnakan mesej ayat Al-Quran.2 Peranan Tarannum ‘Iraqi a.4. mungkin disebabkan oleh sifat kesederhanaannya yang mampu membuka jiwa. mempunyai gerak ringan yang berkesan. b.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 Pada istilah ilmu tarannum. Mempunyai kelembutan yang meresap jiwa.4. e. berdialog dan sebagainya. Sehingga kini ianya telah diubah suai oleh qari-qari Mesir mengikut budayanya. 7. Mempunyai kesesuaian dengan tabaqat sederhana. 7.mencerita. ianya berasal dari Parsi. 15 TARANNUM NAHAWAND Perkataan Nahawand adalah nama bagi suatu tempat yang terletak di daerah Hamadan . untuk menenangkan ketegangan persembahan. Untuk melahirkan ketenangan jiwa. ‘Iraqi itu adalah nama bagi suatu alunan tarannum yang dialunkan mengikut budaya qari-qari ‘Iraqi yang hampir sama dengan budaya qari-qari Hijazi. 7. walau bagaimana pun identiti asalnya masih dikekalkannya.1 Sifat-Sifat Tarannum Nahawand a. Sehingga kini kepopularnya amat terserlah sekali. 7.5. d.5 Parsi.

Mempunyai kesesuaian dengan tabaqat sederhana. Lincah menyemarakkan. Menenangkan jiwa pembaca dan pendengar. Mempunyai kesesuaian dengan ayat-ayat yang menunjukkan memohon. bercerita dan sebagainya. 7.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 b. Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran. d. 16 . Sesuai dengan mana-mana tobaqot. Tetapi kini tarannum rast telah diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut zouq budaya mereka. Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran. d. Mempunyai kelembutan yang sungguh berkesan. b. d.2 Peranan Tarannum Nahawand a. bercerita dan sebagainya. Memberi kepuasan kepada pembaca dan pendengar. Sesuai dengan mana-mana bentuk ayat. Kelembutan alunan. b. c. c.5. Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran. Melembutkan bacaan. e. Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran. c. 7. b.6 TARANNUM RAST Berasal dari parsi (iran) kemudian digunapakai oleh qari-qari Hijazi.6. c. e.2 Peranan Tarannum Rast a.6. Memberi tenaga kepada tarannum berikutnya. 7. e. Gerak lembut disamping ketegasan. Memberi semangat kepada persembahan.1 Sifat Tarannum Rast a. d. e. Sesuai dengan ayat memohon. Mempunyai kehalusan seni yang mempersonakan. 7.

b.7 TARANNUM SIKAH Berasal dari parsi (iran) kemudian digunapakai oleh qari-qari Hijazi (pada kurun-kurun 7 masihi hingga 19 masihi).1 Sifat Tarannum Sikah a. b. merintih dan sebagainya. Tetapi kini tarannum Jiharkah telah diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut zouq budaya mereka. Gerak ringan yang berkesan. Kelembutan menusuk kalbu. d. e. Kelembutan menusuk kalbu.1 Sifat Tarannum Jiharkah a. Melembutkan persembahan. 17 . 7. Gerak lambat meyakinkan.7.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 7. Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran. 7. 7. Tetapi kini tarannum Sikah telah diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut zouq budaya mereka. Sesuai dengan mana-mana tobaqot. b. Sesuai dengan ayat-ayat merayu. c.7. 7.8. d.8 TARANNUM JIHARKAH Berasal dari parsi (iran) kemudian digunapakai oleh qari-qari Hijazi (pada kurun-kurun 7 masihi hingga 19 masihi). memohon. e. Berciri kesedihan dan kerintihan. Memberi kepuasan kepada pembaca dan pendengar.2 Peranan Tarannum Sikah a. Membawa kekhusukan dan keinsafan. c. Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran.

maka bolehlah dirumuskan bahawa para qari yang ingin tarannum dan suara mereka untuk bacaan Al-Quran sewajarnya menitik beratkan beberapa perkara seperti berikut.w bersabda . dan untuk itu contohilah tindakan nabinya yang selalu mengelokkan bacaan. • • • • Melembutkan persembahan. 8. Berdasarkan penjelasan-penjelasan diatas.2 Peranan Tarannum Jiharkah a. Sesuai dengan tobaqot sederhana. e. merintih dan sebagainya. d. Hadith ini menunjukkan bahawa tindakan kita terhadap sesuatu itu pastinya mendapat keizinan Allah. ‫ما أذن الله لشئ ما أذن لنبى حسن الترنم با لقرءان‬ (‫)رواه البخارى‬ Ertinya : apa yang diizinkan Allah atas sesuatu itu ialah apa yang diizinkan kepada nabinya yang selalu mengelokkan lagu (tarannum) bacaan Al-Quran.0 PENUTUP Rasulullah s. Oleh itu bacalah Al-Quran dengan bertarannum. 7.a. Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran. Menenangkan ketegangan persembahan. Harmoni.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 c. 18 .8. Membawa kekhusukan dan keinsafan. Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran. Sesuai dengan ayat-ayat merayu. memohon.

Akhirnya. Mendengar dan memperaktikkan kaedah mengeluarkan suara (vokal) qari-qari arab yang muktabar. 3. Semasa hendak mempersembahkan bacaan Al-Quran.. 6.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 1. Sila pastikan susunan harkat dan susunan tobaqot suara rapi dan bersesuaian demi untuk mencapai ke tahap persembahan yang baik. berusahalah untuk memahami maksud ayat-ayat Al-Quran yang dibaca dan seterusnya menerapkan dengan tarannum yang sesuai. 7. 8. berusahalah untuk memahami maksud ayat-ayat Al-Quran yang dibaca dan seterusnya menerapkan dengan tarannum yang sesuai. RUJUKAN 19 . Berusaha sedaya upaya untuk menguasai kaedah sebutan kalimah-kalimah Arab. 5. Para qari sewajarnya memastikan susunan tarannumnya rapi dan bersesuaian dengan kemampuan suara. 4. Mempelajari ilmu tatabahasa arab (nahu) supaya tepat ibtida’ (memulai) dan waqaf (berhenti). Semasa hendak mempersembahkan bacaan Al-Quran. Al- Quran dengan tepat (tajwid dan kefasihan) serta mengikut budaya sebutan orang 2. 9. sentiasalah menjaga sifat ikhlas di hati semasa membaca Al-Quran.

Mohd Ali Abu Bakar ( 1997 ). Buku Qawaid At-Tarannum. Kota Bharu. Tarannum Arabiah Misriah Muktabar. Seni lagu Al-Quran di Malaysia. Hj. Hj. Panduan Tartil Al-Quran. Bhd. Norak yairee Mohd Raus. Nik Ja’far Bin Nik Ismail (1998). Selangor : Universiti Terbuka Malaysia. Bhd. ( 2009 ).Kuala Lumpur : Darul Fikir Sdn.Pengajaran Ilmu Tarannum Al-Quran. Nik Ja’far Bin Nik Ismail (1995). Kertas Kerja: Seminar Tarannum Peringkat Antarabangsa. Syeikh Fatihi Hassan Maliji (2007).Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 Al-Quran Al-Karim Al-Hadith As-Syarif \ Hj. Kuala Lumpur : Darul Fikir Sdn. Kuala Lumpur: Darul Fikr 20 .

Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 21 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->