Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103

1.0

PENGENALAN

Firman Allah dalam Surah al-Baqarah ayat 2:21:

Maksudnya : “Orang-orang yang kami berikan kitab kepada mereka, sedang mereka membacanya dengan sebenar-sebenar bacaan, mereka itulah orang-orang yang beriman kepadanya dan sesiapa yang mengingkarinya maka mereka itulah orang – orang yang rugi.’ Ayat diatas menerangkan bahawa Allah s.w.t memuji hambanya yang membaca AlQuran dengan kesungguhan dalam menyempurnakan hak setiap sifat huruf dan menepati qiraat sepertimana yang diturunkan. Apabila kita membaca Al-Quran dengan sebenar-benar bacaan ianya akan menjadi lebih sempurna dan dekat dihati pembaca terutamanya jika dibaca dengan kelunakan suara dan lagu yang dikenali sebagai tarannum. 2.0 PENGERTIAN TARANNUM

Tarannum adalah suatu ilmu atau kaedah suara yang dipelbagaikan mengikut proses nada, rentak dan irama tertentu. Nada : tingkatan atau tekanan bunyi suara. Rentak : pergerakan yang menghidupkan bunyi suara. Irama : alunan atau bentuk bunyi 3.0 SEJARAH TARANNUM Sebagaimana yang diketahui, Tarannum Al-Quran merupakan satu kaedah yang menggunakan kelunakan suara dalam membacakan ayat-ayat suci Al-Quran al-karim. Suara adalah suatu getaran bunyi yang diproses oleh udara dari paru-paru melalui selaput suara kerongga-romgga mulut atau hidung yang akan ditentukan bunyinya oleh alat pertuturan yang lain mengikut kehendak yang tertentu.

1

Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103

Mengikut sejarahnya , Tarannum atau muzik adalah merupakan sebahagian daripada budaya sesebuah masyarakat setempat . Ia juga diilhamkan melalui beberapa unsur seperti rajah di bawah.

BUNYIAN DARIPADA TIUPAN ANGIN.

BUNYIAN DARIPADA GESERAN KAYU ASAL USUL TARANNUM BUNYIAN AIR YANG MENGALIR

BUNYIAN KICAUAN BURUNG

Rajah : Asal usul tarannum

Rasulullah s.a.w menerima Al-Quran pada tahun 610 Masihi. Baginda memerintahkan umatnya membaca Al-Quran dengan suara elok serta diperindahkan lagi ( tazyin / tarannum ). Kemudian terdapat beberapa orang sahabat yang mashur sebagai qari – qari yang baik antaranya Abdullah bin Mas’ud RA, Abu Musa Asy’ari RA dan ramai lagi. Kemudian pada zaman tabiin muncul pula qari-qari seperti Alqamah bin Qis di Kufah ( 62 Hijrah ). Abdullah bin Saib di Mekah ( 70 Hijrah ) dan lain – lain.

2

5.0 PERBANDINGAN ANTARA ALIRAN HIJAZI DAN ALIRAN MISRI ALIRAN HIJAZI • • • Padang pasir Bukit bukau Suhu tinggi • • • ALIRAN MISRI Lembah Nil Subur menghijau Suhu sederhana Lalu : irama dan rentaknya lincah dan nada suaranya tinggi kehangatan.a. 3. 4.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 Oleh kerana tarannum adalah sesuatu yang bersifat seni pendengaran. Lalu : irama dan rentaknya lembut dan suaranya sederhana kemanisan Jadual : Perbandingan Aliran Hijazi dan Misri 3 . cabang-cabang ilmu Islam begitu pesat berkembang serta mempunyai berbagai aliran . Qari-qari Mesir yang muktabar telah mengambil dan mengubah suai tarannum atau lebih mereka sebutkan sebagai ilmu maqamal itu dari aliran-aliran di atas mengikut budaya mereka serta mengarabkannya untuk bacaan Al-Quran.w itu. 2. 4. Misri ( Mesir ) Hijazi ( Mekah dan Madinah ) Iraqi Kurdi ( sempadan Iraq dan Turki ) ‘Ajami ( Iran ) dan lain-lain. Kini aliran yang paling popular dan diterima diseluruh dunia ialah aliran Misri. Ketika zaman keagungan Islam dahulu. ilmu tarannum juga membangun serta mempunyai berbagai aliran yang popular antaranya : 1. maka Jumhur qurra bersepakat bahawa tidak diketahui secara sanadnya bagaimanakah bacaan berlagu Rasulullah s. Seiring dengan itu.

Dalam bidang tarannum Al-Quran. kekhusyukan. Sunat – jika dengan berlagu boleh membantu kesempurnaan hati. falsafah adalah kajian terhadap sesuatu yang benar. bertarannum tanpa memahami falsafahnya merupakan amalan yang sia-sia dan suatu penyelewengan terhadap nilai ilmu itu sendiri. Kata Ibnu Kathir :” Bahawasanya berlagu yang dikehendaki mengikut hukum syarak hanyalah mengelokkan suara yang menimbulkan rasa penghayatan ( tadabbur ). seorang ahli falsafah Islam mendefinisikan falsafah sebagai suatu ilmu mengenai hakikat sesuatu ( Tuhan ) yang berada dalam kemampuan manusia untuk mencapainya. Haram – jika merosakkan hukum-hukum tajwid.0 HUKUM UMUM BERTARANNUM Berdasarkan kaedah fiqhiyyah serta pandangan alim – ulama .0 FALSAFAH TARANNUM Definisi falsafah menurut Ahmad Sunawari Long dalam bukunya Sejarah Falsafah adalah merupakan gabungan dua perkataan Greek.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 5. 5. Jelasnya. Makruh – jika dengan berlagu tiada langsung kebaikan keagamaan diperolehi. iaitu philein dan sophos yang bermaksud “menyintai dan hikmah”. 2. 4 . 6. kefahaman. 4. dapat kita fahami bahawa hukum bertarannum adalah seperti berikut : 1. falsafah merupakan batu asas dalam mengerakkan hala tuju sesuatu bidang. Menurut Plato. Fardhu ( kifayah ) – jika hanya dengan berlagu sahajalah masyarakat ingin mendekati Al-Quran.w. meniru lagu-lagu keagamaan lain. Harus – untuk mengambil keseronokan mendengar alunan Al Quran yang indah. kerendahan hati serta membawa kearah ketaatan kepada Allah s. falsafahnya adalah berkisar dalam lingkungan melagukan bacaan Al-Quran iaitu satu usaha kea rah memperkasakan amalan membaca Al-quran dengan menjaga mutu dan kualiti yang bertepatan syara’bagi menghubungkan rasa hati pembaca dan pendengar kepada keagungan Allah Tuhan Pencipta.t. meniru-niru penyanyi-penyanyi yang hanya melekakan dan lain-lain. Oleh itu. Manakala Al-Kindi. 3. baik dan cantik.

6. 3. Ilmu tarannum. 5. b). Hj Che Yahya Daud mendedahkan rahsia tambahan kearaban suara di dalam Tarannum seperti yang diamalkan oleh Qari-qari mesir yang muktabar seperti berikut. 4. d). menguasi ilmu-ilmu berikut secara bersepadu. Suara naik mencanak. c). 6. (vokal) sebegini menyebabkan suara mereka kedengaran lebih manis dan merdu. Bertitik tolak dari kefahaman hadis inilah. Syeikh Fatihi Hassan Maliji menjelaskan para Qari hendaklah “menjauhi daripada menggetarkan suara atau menggerakkan suara dan mengombakkan suara dengan kuat (berlebihan sehingga boleh menjejaskan kualiti suara dan menyebabkan lari dari kaedah maqam asal)”. Seorang pakar Tarannum tanah air.1 Ilmu Al-Aswat – ٍ ebagai Induk S Tarannum dan ilmu al-aswat (ilmu suara) adalah pasangan kembar yang tidak dapat dipisahkan kerana tarannum (lagu) itu berdiri diatas suara yang diperindahkan. Ilmu tartil (lahjah arabiah) – kurikulum bersepadu. 1. Suara yang sebaliknya pula bakal mencacatkan tarannum. Suara semacam seruling (flute). a). 2. Ilmu tajwid. Suara goyang. Al-Fadhil Tuan Haji Nik Jaafar Nik Ismail menjelaskan: untuk menguasai ilmu tarannum. Seorang pakar tarannum Mesir. 5 . Johan Qari Peringkat Antabangsa 1999. Suara yang sebaliknya pula bakal mencacatkan tarannum. Kerajaan Malaysia melalui agensinya Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengadakan Kursus-Kursus Tahsin Al-Quran. Ilmu al-aswat – sebagai induk. Suara turun dan buka. Suara goncang.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 Tarannum dan ilmu al-aswat (ilmu suara) adalah pasangan kembar yang tidak dapat dipisahkan kerana tarannum (lagu) itu berdiri diatas suara yang diperindahkan. Suara turun menjunam.

2.2. tetapi terdapat satu hadis RasuluLlah memuji seorang sahabat Baginda. Ketepatan cara mensaktah. Tarannum secara umumnya terbahagi kepada dua kategori: 6 .2.)البخارى ومسلم‬ Sesungguhnya bertuah engkau dianugerahkan Allah dengan (suara semacam) seruling dari jenis seruling keluarga Nabi Daud AS. setiap Qari hendaklah sentiasa mengambil berat perkara-perkara yang berikut. sifatnya dan makhrajnya (tempat keluar bunyi sebutan huruf-huruf tersebut). bermad dan lain-lain. 6. 6.2 Ilmu Tajwid Tajwid adalah suatu kewajiban kerana tajwid boleh menyebabkan sah-batal solat dan tajwid jugalah yang jelas membezakan seseorang qari itu kearaban atau tidak. Ketepatan cara membunyikan bacaan Al-Quran semasa pertemuan huruf. 6.3 Ilmu Tarannum .3. Abu Musa Al-Asy’ari RA. 8. Suara gantung (separuh ihtilal al-lahn). berqalqalah. Suara meletup-letup. sabda RasuluLlah SAW: ‫) رواه‬ ‫لقد اعطيت مزمارا من مزامر آل داوود‬ ‫. yang membaca Al-Quran dengan suara semacam seruling. Justeru. Sungguhpun dilarang meniru penyanyi untuk melagukan Al-Quran.huruf. 6.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 7.2.(kamu (dengan mempelbagaikan suara kamu Tarannum adalah perhiasan kepada bacaan Al-Quran.1 Ketepatan cara menyebut huruf-huruf yang terdapat di dalam Al-Quran.(‫)ابو داوود‬ ‫زينوا القرأن بأصواتكم‬ Hendaklah kamu menghiasi bacaan (mencantikkan) bacaan Al-Quran dengan suara-suara . Tarannum sangat berkait rapat dengan suara kerana dari suara yang elok dan tersusunlah lahirnya tarannum. 6.

Kategori ini digunapakai di dalam Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan dan Antarabangsa.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 a). 6. Bertajwid (mengikut kaedah ilmu tajwid). 6.5 Pengenalan Suara Suara adalah satu getaran bunyi yang diproses oleh udara dari peperu menerusi alat salur kerongga-kerongga mulut atau hidung. 7 .4 Ilmu Tartil (Lahjah Arabiah) . Lahjah Arabiah (menyebut kalimah-kalimah Al-Quran mengikut kaedah bahasa dan budaya sebutan orang arab). b). Tahsin Al-Sout (pembaikan suara) 4. Tarannum bit Tadwir – Tarannum yang dibaca dengan kadar Tadwir menurut kaedah ilmu tajwid.A. 2. Biasanya kategori ini diamalkan oleh oleh Imam-imam Makkah Al-Mukarramah dan Madinah Al-Munawwarah seperti Fadhilatud Duktur Abdur Rahman bin Abdul Aziz Al-sudais dan lain-lain. Biasanya kategori ini diamalkan oleh Qari-qari mesir muktabar seperti Syeikh Abdul Basit Abdul Samad dan lain-lain. Tarannum bit Tahqiq – Tarannum yang dibaca dengan kadar tahqiq menurut kaedah ilmu tajwid. yang juga merupakan pakar rujuk pembacaan Al-Quran di zamannya.” Seorang sahabat RasuluLlah S. Abdullah Ibni Mas’ud RA telah menjelaskan tartil AlQuran seharusnya merangkumi dan mensepadukan bebarapa kaedah dengan katanya: “Bahawa syarat-syarat mentartilkan Al-Quran hanya empat perkara.Kurikulum Bersepadu 4 :‫)الزمل‬ ‫)ورتل القرأن ترتيل‬ “Dan bacalah Al-Quran dengan tartil.Kemudian akan ditentukan bunyinya oleh alat-alat pertuturan yang lain.W yang ulung. Bertazyin (kaedah bertarannum / memperlagukan) 3. 1.

Samada suka duka.6 Kepentingan Suara Suara merupakan salah satu daripada nikmat kurniaan Allah kepada manusia.Boleh di pelajari. Hanya manusia mempunyai penilaian dan persepsi yang berbeza mengikut pengalaman. 6.Setelah di kaji maka ianya adalah bagaimana berikut :Pertama: Seni asli Iaitu seni ciptaan Allah yang semulajadi. memohon merayu.Berbagai bunyi alat muzik . pengajian dan pengetahuan yang berbeza. Demikian juga suara manusia. Ini bergantung 8 . perintah tegah kasih benci. dilatih dan di sesuaikan mengikut kehendak yang tertentu . Perbuatan begini adalah termasuk di bawah falsafah ‘Mensyukuri Nikmat Allah’.8 Seni Suara Untuk Al-Quran Tiap-tiap suatu ciptaan Allah memang mempunyai seninya yang semulajadi.seperti memberi persesuaian dengan berbagai jenis suara haiwan. 6. 6. beribadat bermunajat dan sebagainya. Oleh yang demikian amat sesuai sekali jika ianya di pergunakan untuk bacaan ayat-ayat suci alQuran. Untuk mendapat keistimewaan tersebut perlulah di proses dan di pelajari dengan cara yang tertentu.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 6. penyebaran dan penyampaian rasa hati. gaya pertuturan (bahasa) manusia dan sebagainya. Kerana itu adalah di galakkan oleh Rasulullah di dalam beberapa hadis. Dari sudut suara pula tentunya suara yang berseni dan berkualiti tinggi adalah selayaknya untuk membaca ayat-ayat suci AlQuran.9 Penilaian Kesenian Sebenar Sebenarnya kehidupan ini diciptakan oleh Allah dengan penuh kesenian.7 Suara Boleh Di proses Dan Di pelajari Suara manusia adalah paling teristimewa kerana ianya boleh di proses. Ianya tidak dapat di pertikaikan oleh sesiapapun. Dari perspektif Islam kesenian yang paling agung adalah Al_quran itu sendiri yang sudah pastinya penuh dengan pelbagai seni sesuai dengan taraf Ianya sebagai mukjizat daripada Allah swt. Kedua: Seni sinaie Iaitu seni kreatif manusia untuk membina seni ciptaan semulajadi tersebut.Yang mana tidak kurang pentingnya di dalam arena hidup seseorang ianya berfungsi sebagai alat perhubungan.

kecil. tenggelam. Suara dalam kategori yang pertama. terputus.11 Teknik Mentahsinkan Al-quran Tahsin as-saut adalah hasilan dari prosesan bunyi oleh alat-alat pengendalian suara dengan rapi dan cermat. lembap. bersih.10 Mengelokkan Suara Untuk Bacaan Al-Quran Mengelokkan suara untuk bacaan al-quran adalah sunat kerana ianya dapat menghasilkan bacaan yang baik dan terhormat. garau.1 Mengenal sifat-sifat suara Sifat suara terbahagi kepada empat katogeri:Pertama: Terbaik Ianya mempunyai sebelas sifat iaitu ketepatan nada.Manakala suara dalam kategori yang keempat adalah suara yang bermasalah yang perlu di perbaiki dan di ubahsuai dalam jangka masa yang panjang. 6.10. lembut. licin. manis. namun usaha yang bersungguh –sungguh amat perlu dipertingkatkan. Teknik penekanan pernafasan. sederhana. rendah. licin. keras. 6. tersepit. garau. tinggi. lantang dan tajam. rendah. tercekik dan sebagainya. licin. manis. kedua dan ketiga adalah istimewa dan senang di pelajari. terketar-ketar. serak. Ketiga: Kurang baik Ianya mempunyai sembilan sifat iaitu ketepatan nada. untuk lembut atau keras. lembut. manis. bersih. parau. terang. pecah. 9 . terang dan tajam Keempat: Tidak baik Ianya mempunyai sifat-sifat yang berikut :Sumbang. Kedua: Baik Ianya mempunyai sepuluh sifat iaitu ketepatan nada. lemah. terang dan lantang. tinggi. bersih. 6. a. lembut.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 kepada kemampuan seseorang individu itu. nipis.

b. Pada umumnya burdah itu terbahagi kepada dua :Pertama: Burdah asli Iaitu suara yang hidup.1 Mengenal Tabaqoh (tingkatan) suara Terdapat empat tabaqoh dalam bidang taranum al-quran iaitu:1. 6. Tabaqoh pertama (qoror) ianya berfungsi di dada Tabaqoh kedua (nawa) ianya berfungsi pada tekak Tabaqoh ketiga (jawab) ianya berfungsi pada rongga hidung Tabaqoh keempat (jawab-buljawab) ianya berfungsi pada rongga otak 6. 3. Teknik pengendalian pipit suara.4 Menjaga kualiti suara Nikmat suara yang di kurniakan Allah wajib di jaga.11. mempunyai getaran dan gerenek-gerenek yang semulajadi. c.2 Peranan suara dalam bidang bacaan al-Quran Di antara peranan suara dalam bidang bacaan al-quran adalah bagaimana berikut :a.11. 4. Memberi penyesuaian dengan kehendak lughah al-quran Memberi penyesuaian dengan bentuk dan ragam ayat-ayat al-Quran Memberi penyesuaian dengan irama taranum bil quran Memberi penyesuaian dengan lahjah arab 6.11.11. d. d. Teknik pengawalan nafas.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 b. untuk nyaring atau perlahan Teknik penyaluran bunyi. c. untuk kemanisan dan kelicinan. 2.3 Mengenal Burdah (bunga-bunga) Suara Suara yang terhias dengan burdah adalah lebih menarik. untuk memanjang atau memendek nafas. Kedua: Burdah sinaie Iaitu bunga –bunga suara yang sengaja digubah dan disusun rapi mengikut kehendak jenis tarannum yang dipersembahkan.Antara langkahnya ialah :Pertama: Menjaga kesihatan fizikal (badan) 10 . 6.

c. d. BIL JENIS LAGU / TARANNUM CATATAN 1 Bayyati – Soba – Hijaz – Nahawand dan Rast 50% qari dan qariah mengamalkan kedua dua bahagian ini. 2 Bayyati – Hijaz – Nahawand – Rast dan Sikah 50% qari dan qariah mengamalkan bahagian ini. Keempat: Banyakkanlah minum air sejuk tanpa ais sehingga melebihi lima liter sehari. yang bergetah atau yang berminyak. Ketiga: Banyakkanlah makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang berzat. Seelok-eloknya jauhilah diri dari merokok. Kedua: Menjaga kesihatan suara. Jauhilah dari makan atau minum bahan yang terlupa panas atau pedas Jauhilah dari makan makanan yang kelat. Dengan bersukan atau bersenam yang ringan demi untuk menguatkan otot-otot dan urat saraf. Dengan memakan makanan yang seimbang.0 SUSUNAN TARANNUM YANG POPULAR DI MALAYSIA Qari dan Qariah dari Malaysia masa kini telah menyusun lagu bacaan Al-Quran dan mempopularkannya seperti yang ditunjukkan dalam jadual di bawah. b. 11 . 7. 3 Bayyati – Nahawand – Rast – Sikah dan Jiharkah 15% qari dan qariah mengamalkan bahagian ini. b.semoga tenaga bersuara bertambah selesa.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 a. Jauhilah dari makan makanan yang boleh membawa kesan berubahnya suhu badan seseorang. a.

Mengenal sifat – sifat tarannum adalah mustahak. Jadual : Susunan Tarannum yang Popular di Malaysia. d). mempunyai kesesuaian dengan tabaqat sederhana. 12 . b. jika tidak.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 4 Bayyati – Soba – Nahawand – Rast dan Sikah 15% qari dan qariah mengamalkan bahagian ini. penulis akan menukilkan serba sedikit pengertian.maka dirasakan belum lengkap dan belum sempurna. 5 Bayyati – ‘Iraqi – Hijaz – Sikah dan Rast 5% qari dan qariah mengamalkan bahagian ini. mempunyai unsur keharmonian dan ketenangan. mempunyai kesesuaian dengan tarannum pembukaan dan penutup. sifat-sifat dan peranan-peranan penting tarannum. Dalam penulisan ringkas ini.). Tarannum Bayyati mula diperkenalkan di Tanah Melayu ini kira-kira pada tahun 1940 an sehingga kini. c). tentunya sukar untuk mengawal dan menyusun harakat-harakatnya dengan baik dan mungkin kehilangan punca yang menyebabkan tersasul kearah yang tidak diingini. jika sesuatu persembahan bacaan Al-Quran itu tidak dimasukkan tarannum Bayyati. 7.1 Sifat-sifat Tarannum Bayyati a). Istilahnya pula bermaksud nama bagi suatu jenis alunan tarannum yan dipopularkan oleh qari – qari Arab terutama qari Mesir.1 TARANNUM BAYYATI Perkataan Bayyati adalah dari Bahasa Arab yang bererti rumah atau tempat kediaman.1. sejarah asal. mempunyai kelembutan disamping ketegasan. 7. Ianya amat terserlah sekali.

kerana tarannum itu sendiri adalah sebahagian daripada alat penyampaian Al-Quran kepada masyarakat. membawa kepada kekusyukan dan keinsafan. 7. Seorang qari atau qariah yang tidak dapat menghayati peranan sesuatu tarannum itu. Tarannum Soba yang kita hayati sekarang adalah hasil ubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut budaya mereka.2 Peranan Tarannum Bayyati a. melahirkan kemukjizatan Al-Quran dari sudut bacaan. c).). b).1 Sifat-Sifat Tarannum Soba a) b) c) Mempunyai alunan yang embut mendayu.2. merayu. membawa kefasihan menyebut huruf-huruf Al-Quran. Mempunyai kesesuaian dengan ayat-ayat yang menunjukkan memohon. mungkin mesej yang hendak disampaikan tidak kesampaian. 7. memberi kefasihan sebutan huruf-huruf Al-Quran. dapat melahirkan kemukjizatan Al-Quran dari sudut bacaan.2 Peranan Tarannum Soba a) b) c) d) menenangkan persembahan bacaan. Dari Sudut istilah adalah nama bagi suatu jenis alunan tarannum yang dipopularkan oleh pakar tarannum Arab mengikut budaya mereka. memantapkan persembahan bacaan. Tarannum Soba dipopularkan di Tanah Melayu selepas perang dunia yang kedua. 13 . sehinggakan di mana suatu persembahan tilawah Al-Quran yang tidak dimasukkan tarannum Soba maka dirasakan belum lengkap.1. menjadi pengukuran kepada tarannum yang akan dipersembahkan sesudahnya.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 7.2. Mempunyai kesesuaian dengan tobaqat sederhana. Ianya begitu terserlah sekali.2 TARANNUM SOBA Perkataan Soba adalah dari bahasa Arab yang bermaksud rindu. 7. d). merintih dan sebagainya.

3.1 a. 7. melahirkan kemukjizatan Al-Quran dari sudut bacaan. Tarannum Hijaz berlembah Masri adalah lebih lembut dan lebih menarik yang agak lebih bersesuaian dengan kelembutan bahasa Al-Quran. d. e. Sehingga kini tarannum Hijazi tersebut telah pun diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut budaya bangsanya yang hidup dikawasan lembahan Nil yang begiti subur menghijau. memberi kepuasan kepada pembaca dan pendenga memberi tenaga kepada tarannum yang akan dibaca. Peranan Tarannum Hijaz memberi semangat kepada persembahan bacaan. Sifat-Sifat Tarannum Hijaz mempunyai gerak lambat tetapi perlahan. 14 . membawa ketegasan terhadap mesej Al-Quran. 7. tegah atau marah. membawa kefasihan sebutan huruf-huruf Al-Quran. c. mempunyai kesesuaian dengan mana – mana tobaqat. b. di dalamnya termasuk kota Mekah dan kota Madinah. c. 7. mempunyai ketegasan pendorong semangat.3 TARANNUM HIJAZ Hijaz ialah nama bagi suatu kawasan semenanjung tanah Arab yang terletaknya negara seperti Yaman dan Arab Saudi. b. d.3.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 7. mempunyai kelincahan menghidupkan persembahan. Pada istilah ilmu tarannum ianya adalah nama bagi suatu jenis alunan tarannum yang dipopularkan oleh oleh qari-qari Hijazi mengikut budaya bangsanya yang hidup di kawasan padang pasir tandus yang berbukit bukau dengan batu-batu pejalnya.2 a. e.4 TARANNUM ‘IRAQI Iraq adalah nama bagi sebuah negeri yang bersempadan dengan negeri-negeri Arab Saudi. Kuwait dan Iran yang mana penduduknya terdiri dari rumpun bangsa Arab tulin. Mempunyai kesesuaian dengan ayat yang menunjukkan perintah.

Untuk melahirkan kemukjizatan Al-Quran.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 Pada istilah ilmu tarannum.1 Sifat-Sifat Tarannum Nahawand a. walau bagaimana pun identiti asalnya masih dikekalkannya. e. Sehingga kini ianya telah diubah suai oleh qari-qari Mesir mengikut budayanya. ‘Iraqi itu adalah nama bagi suatu alunan tarannum yang dialunkan mengikut budaya qari-qari ‘Iraqi yang hampir sama dengan budaya qari-qari Hijazi. Mempunyai kelembutan yang meresap jiwa. b. tetapi tarannum Nahawand yang kita hayati sekarang adalah hasil dari ubahsuaian oleh qari-qari Mesir mengikut budaya mereka.2 Peranan Tarannum ‘Iraqi a.5. untuk menenangkan ketegangan persembahan. 7. ianya berasal dari Parsi. b. Mempunyai kesederhanaan dann ketenangan. mempunyai gerak ringan yang berkesan. Untuk melahirkan ketenangan jiwa. berdialog dan sebagainya.1 Sifat-Sifat Tarannum ‘Iraqi a. c. 7. 15 TARANNUM NAHAWAND Perkataan Nahawand adalah nama bagi suatu tempat yang terletak di daerah Hamadan . c. Untuk menyempurnakan mesej ayat Al-Quran. Sehingga kini kepopularnya amat terserlah sekali. 7. mungkin disebabkan oleh sifat kesederhanaannya yang mampu membuka jiwa. 7.4. d.4.mencerita. Pada istilah ilmu tarannum ianya adalah nama bagi suatu jenis alunan tarannum yang dipopularkan oleh qari-qari daerah tersebut mengikut budaya tempatan.5 Parsi. Untuk melahirkan kefasihan sebutan. e. Mempunyai kesesuaian dengan ayat yang menunjukkan memohon. Mempunyai kesesuaian dengan tabaqat sederhana. mempunyai gerak lambat yang berkesan. d.

Kelembutan alunan. Sesuai dengan mana-mana tobaqot. Memberi semangat kepada persembahan. b.6. 16 . Gerak lembut disamping ketegasan.6. Mempunyai kesesuaian dengan ayat-ayat yang menunjukkan memohon. c. bercerita dan sebagainya. Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran. Memberi kepuasan kepada pembaca dan pendengar. e. 7. b. c. c. Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran. e. c. b. Sesuai dengan ayat memohon. 7. e.2 Peranan Tarannum Nahawand a. d. Mempunyai kelembutan yang sungguh berkesan. Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran. Memberi tenaga kepada tarannum berikutnya. 7.6 TARANNUM RAST Berasal dari parsi (iran) kemudian digunapakai oleh qari-qari Hijazi.2 Peranan Tarannum Rast a. 7.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 b. Menenangkan jiwa pembaca dan pendengar. d. Mempunyai kehalusan seni yang mempersonakan. Mempunyai kesesuaian dengan tabaqat sederhana. Melembutkan bacaan. d. Sesuai dengan mana-mana bentuk ayat. Tetapi kini tarannum rast telah diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut zouq budaya mereka. e. d.1 Sifat Tarannum Rast a.5. Lincah menyemarakkan. Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran. bercerita dan sebagainya.

Sesuai dengan mana-mana tobaqot. Tetapi kini tarannum Jiharkah telah diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut zouq budaya mereka. d. merintih dan sebagainya. Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran. Kelembutan menusuk kalbu.8 TARANNUM JIHARKAH Berasal dari parsi (iran) kemudian digunapakai oleh qari-qari Hijazi (pada kurun-kurun 7 masihi hingga 19 masihi). Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran.7 TARANNUM SIKAH Berasal dari parsi (iran) kemudian digunapakai oleh qari-qari Hijazi (pada kurun-kurun 7 masihi hingga 19 masihi).1 Sifat Tarannum Jiharkah a. b. e. e. Tetapi kini tarannum Sikah telah diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut zouq budaya mereka.8. c.1 Sifat Tarannum Sikah a. Gerak ringan yang berkesan. 7. Melembutkan persembahan. Gerak lambat meyakinkan. Kelembutan menusuk kalbu. Sesuai dengan ayat-ayat merayu. memohon. 7. b. Membawa kekhusukan dan keinsafan.2 Peranan Tarannum Sikah a. b. 17 . Berciri kesedihan dan kerintihan. d.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 7. Memberi kepuasan kepada pembaca dan pendengar. 7. 7.7.7. c.

a. Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran. Harmoni. Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran.2 Peranan Tarannum Jiharkah a. 8. Sesuai dengan tobaqot sederhana. Menenangkan ketegangan persembahan. Sesuai dengan ayat-ayat merayu. ‫ما أذن الله لشئ ما أذن لنبى حسن الترنم با لقرءان‬ (‫)رواه البخارى‬ Ertinya : apa yang diizinkan Allah atas sesuatu itu ialah apa yang diizinkan kepada nabinya yang selalu mengelokkan lagu (tarannum) bacaan Al-Quran. Membawa kekhusukan dan keinsafan. d. • • • • Melembutkan persembahan. 18 .8. 7. Berdasarkan penjelasan-penjelasan diatas.w bersabda . e.0 PENUTUP Rasulullah s. memohon. maka bolehlah dirumuskan bahawa para qari yang ingin tarannum dan suara mereka untuk bacaan Al-Quran sewajarnya menitik beratkan beberapa perkara seperti berikut. Hadith ini menunjukkan bahawa tindakan kita terhadap sesuatu itu pastinya mendapat keizinan Allah.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 c. Oleh itu bacalah Al-Quran dengan bertarannum. merintih dan sebagainya. dan untuk itu contohilah tindakan nabinya yang selalu mengelokkan bacaan.

Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 1. 9. Akhirnya. 4. 3. Semasa hendak mempersembahkan bacaan Al-Quran. Al- Quran dengan tepat (tajwid dan kefasihan) serta mengikut budaya sebutan orang 2. 7. RUJUKAN 19 . berusahalah untuk memahami maksud ayat-ayat Al-Quran yang dibaca dan seterusnya menerapkan dengan tarannum yang sesuai. Mempelajari ilmu tatabahasa arab (nahu) supaya tepat ibtida’ (memulai) dan waqaf (berhenti). 6. Berusaha sedaya upaya untuk menguasai kaedah sebutan kalimah-kalimah Arab. berusahalah untuk memahami maksud ayat-ayat Al-Quran yang dibaca dan seterusnya menerapkan dengan tarannum yang sesuai. Mendengar dan memperaktikkan kaedah mengeluarkan suara (vokal) qari-qari arab yang muktabar. 8. sentiasalah menjaga sifat ikhlas di hati semasa membaca Al-Quran.. 5. Semasa hendak mempersembahkan bacaan Al-Quran. Para qari sewajarnya memastikan susunan tarannumnya rapi dan bersesuaian dengan kemampuan suara. Sila pastikan susunan harkat dan susunan tobaqot suara rapi dan bersesuaian demi untuk mencapai ke tahap persembahan yang baik.

( 2009 ).Kuala Lumpur : Darul Fikir Sdn. Syeikh Fatihi Hassan Maliji (2007). Tarannum Arabiah Misriah Muktabar.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 Al-Quran Al-Karim Al-Hadith As-Syarif \ Hj. Mohd Ali Abu Bakar ( 1997 ). Nik Ja’far Bin Nik Ismail (1995). Buku Qawaid At-Tarannum. Kuala Lumpur : Darul Fikir Sdn. Norak yairee Mohd Raus. Panduan Tartil Al-Quran. Kota Bharu. Nik Ja’far Bin Nik Ismail (1998).Pengajaran Ilmu Tarannum Al-Quran. Selangor : Universiti Terbuka Malaysia. Bhd. Bhd. Kertas Kerja: Seminar Tarannum Peringkat Antarabangsa. Hj. Kuala Lumpur: Darul Fikr 20 . Hj. Seni lagu Al-Quran di Malaysia.

Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 21 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful