Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103

1.0

PENGENALAN

Firman Allah dalam Surah al-Baqarah ayat 2:21:

Maksudnya : “Orang-orang yang kami berikan kitab kepada mereka, sedang mereka membacanya dengan sebenar-sebenar bacaan, mereka itulah orang-orang yang beriman kepadanya dan sesiapa yang mengingkarinya maka mereka itulah orang – orang yang rugi.’ Ayat diatas menerangkan bahawa Allah s.w.t memuji hambanya yang membaca AlQuran dengan kesungguhan dalam menyempurnakan hak setiap sifat huruf dan menepati qiraat sepertimana yang diturunkan. Apabila kita membaca Al-Quran dengan sebenar-benar bacaan ianya akan menjadi lebih sempurna dan dekat dihati pembaca terutamanya jika dibaca dengan kelunakan suara dan lagu yang dikenali sebagai tarannum. 2.0 PENGERTIAN TARANNUM

Tarannum adalah suatu ilmu atau kaedah suara yang dipelbagaikan mengikut proses nada, rentak dan irama tertentu. Nada : tingkatan atau tekanan bunyi suara. Rentak : pergerakan yang menghidupkan bunyi suara. Irama : alunan atau bentuk bunyi 3.0 SEJARAH TARANNUM Sebagaimana yang diketahui, Tarannum Al-Quran merupakan satu kaedah yang menggunakan kelunakan suara dalam membacakan ayat-ayat suci Al-Quran al-karim. Suara adalah suatu getaran bunyi yang diproses oleh udara dari paru-paru melalui selaput suara kerongga-romgga mulut atau hidung yang akan ditentukan bunyinya oleh alat pertuturan yang lain mengikut kehendak yang tertentu.

1

Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103

Mengikut sejarahnya , Tarannum atau muzik adalah merupakan sebahagian daripada budaya sesebuah masyarakat setempat . Ia juga diilhamkan melalui beberapa unsur seperti rajah di bawah.

BUNYIAN DARIPADA TIUPAN ANGIN.

BUNYIAN DARIPADA GESERAN KAYU ASAL USUL TARANNUM BUNYIAN AIR YANG MENGALIR

BUNYIAN KICAUAN BURUNG

Rajah : Asal usul tarannum

Rasulullah s.a.w menerima Al-Quran pada tahun 610 Masihi. Baginda memerintahkan umatnya membaca Al-Quran dengan suara elok serta diperindahkan lagi ( tazyin / tarannum ). Kemudian terdapat beberapa orang sahabat yang mashur sebagai qari – qari yang baik antaranya Abdullah bin Mas’ud RA, Abu Musa Asy’ari RA dan ramai lagi. Kemudian pada zaman tabiin muncul pula qari-qari seperti Alqamah bin Qis di Kufah ( 62 Hijrah ). Abdullah bin Saib di Mekah ( 70 Hijrah ) dan lain – lain.

2

4. 2. Qari-qari Mesir yang muktabar telah mengambil dan mengubah suai tarannum atau lebih mereka sebutkan sebagai ilmu maqamal itu dari aliran-aliran di atas mengikut budaya mereka serta mengarabkannya untuk bacaan Al-Quran. Lalu : irama dan rentaknya lembut dan suaranya sederhana kemanisan Jadual : Perbandingan Aliran Hijazi dan Misri 3 . 3. 4.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 Oleh kerana tarannum adalah sesuatu yang bersifat seni pendengaran. cabang-cabang ilmu Islam begitu pesat berkembang serta mempunyai berbagai aliran . Kini aliran yang paling popular dan diterima diseluruh dunia ialah aliran Misri. Misri ( Mesir ) Hijazi ( Mekah dan Madinah ) Iraqi Kurdi ( sempadan Iraq dan Turki ) ‘Ajami ( Iran ) dan lain-lain.0 PERBANDINGAN ANTARA ALIRAN HIJAZI DAN ALIRAN MISRI ALIRAN HIJAZI • • • Padang pasir Bukit bukau Suhu tinggi • • • ALIRAN MISRI Lembah Nil Subur menghijau Suhu sederhana Lalu : irama dan rentaknya lincah dan nada suaranya tinggi kehangatan. ilmu tarannum juga membangun serta mempunyai berbagai aliran yang popular antaranya : 1.a. 5. Seiring dengan itu. Ketika zaman keagungan Islam dahulu. maka Jumhur qurra bersepakat bahawa tidak diketahui secara sanadnya bagaimanakah bacaan berlagu Rasulullah s.w itu.

kefahaman. Makruh – jika dengan berlagu tiada langsung kebaikan keagamaan diperolehi. Kata Ibnu Kathir :” Bahawasanya berlagu yang dikehendaki mengikut hukum syarak hanyalah mengelokkan suara yang menimbulkan rasa penghayatan ( tadabbur ). 4. iaitu philein dan sophos yang bermaksud “menyintai dan hikmah”. falsafah merupakan batu asas dalam mengerakkan hala tuju sesuatu bidang. Menurut Plato. kerendahan hati serta membawa kearah ketaatan kepada Allah s. 2.t. Fardhu ( kifayah ) – jika hanya dengan berlagu sahajalah masyarakat ingin mendekati Al-Quran. Harus – untuk mengambil keseronokan mendengar alunan Al Quran yang indah.w. bertarannum tanpa memahami falsafahnya merupakan amalan yang sia-sia dan suatu penyelewengan terhadap nilai ilmu itu sendiri. baik dan cantik. 4 . Manakala Al-Kindi. 5. 3. dapat kita fahami bahawa hukum bertarannum adalah seperti berikut : 1. kekhusyukan. Haram – jika merosakkan hukum-hukum tajwid. 6. falsafahnya adalah berkisar dalam lingkungan melagukan bacaan Al-Quran iaitu satu usaha kea rah memperkasakan amalan membaca Al-quran dengan menjaga mutu dan kualiti yang bertepatan syara’bagi menghubungkan rasa hati pembaca dan pendengar kepada keagungan Allah Tuhan Pencipta. Oleh itu. Jelasnya.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 5. seorang ahli falsafah Islam mendefinisikan falsafah sebagai suatu ilmu mengenai hakikat sesuatu ( Tuhan ) yang berada dalam kemampuan manusia untuk mencapainya.0 FALSAFAH TARANNUM Definisi falsafah menurut Ahmad Sunawari Long dalam bukunya Sejarah Falsafah adalah merupakan gabungan dua perkataan Greek. Dalam bidang tarannum Al-Quran.0 HUKUM UMUM BERTARANNUM Berdasarkan kaedah fiqhiyyah serta pandangan alim – ulama . Sunat – jika dengan berlagu boleh membantu kesempurnaan hati. meniru-niru penyanyi-penyanyi yang hanya melekakan dan lain-lain. meniru lagu-lagu keagamaan lain. falsafah adalah kajian terhadap sesuatu yang benar.

1.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 Tarannum dan ilmu al-aswat (ilmu suara) adalah pasangan kembar yang tidak dapat dipisahkan kerana tarannum (lagu) itu berdiri diatas suara yang diperindahkan. Kerajaan Malaysia melalui agensinya Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengadakan Kursus-Kursus Tahsin Al-Quran. a).1 Ilmu Al-Aswat – ٍ ebagai Induk S Tarannum dan ilmu al-aswat (ilmu suara) adalah pasangan kembar yang tidak dapat dipisahkan kerana tarannum (lagu) itu berdiri diatas suara yang diperindahkan. 5 . Ilmu tarannum. Suara yang sebaliknya pula bakal mencacatkan tarannum. Suara goncang. c). Johan Qari Peringkat Antabangsa 1999. 5. Suara goyang. Syeikh Fatihi Hassan Maliji menjelaskan para Qari hendaklah “menjauhi daripada menggetarkan suara atau menggerakkan suara dan mengombakkan suara dengan kuat (berlebihan sehingga boleh menjejaskan kualiti suara dan menyebabkan lari dari kaedah maqam asal)”. b). 3. Suara yang sebaliknya pula bakal mencacatkan tarannum. Seorang pakar tarannum Mesir. Suara semacam seruling (flute). Suara naik mencanak. menguasi ilmu-ilmu berikut secara bersepadu. d). Suara turun dan buka. Seorang pakar Tarannum tanah air. (vokal) sebegini menyebabkan suara mereka kedengaran lebih manis dan merdu. Ilmu al-aswat – sebagai induk. Ilmu tartil (lahjah arabiah) – kurikulum bersepadu. Ilmu tajwid. Suara turun menjunam. 6. 2. Al-Fadhil Tuan Haji Nik Jaafar Nik Ismail menjelaskan: untuk menguasai ilmu tarannum. 6. Hj Che Yahya Daud mendedahkan rahsia tambahan kearaban suara di dalam Tarannum seperti yang diamalkan oleh Qari-qari mesir yang muktabar seperti berikut. 4. Bertitik tolak dari kefahaman hadis inilah.

Justeru. Abu Musa Al-Asy’ari RA. sifatnya dan makhrajnya (tempat keluar bunyi sebutan huruf-huruf tersebut). 6. tetapi terdapat satu hadis RasuluLlah memuji seorang sahabat Baginda.3 Ilmu Tarannum . bermad dan lain-lain.1 Ketepatan cara menyebut huruf-huruf yang terdapat di dalam Al-Quran.2. sabda RasuluLlah SAW: ‫) رواه‬ ‫لقد اعطيت مزمارا من مزامر آل داوود‬ ‫. 8.2. Suara meletup-letup. Tarannum secara umumnya terbahagi kepada dua kategori: 6 .Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 7.(‫)ابو داوود‬ ‫زينوا القرأن بأصواتكم‬ Hendaklah kamu menghiasi bacaan (mencantikkan) bacaan Al-Quran dengan suara-suara .)البخارى ومسلم‬ Sesungguhnya bertuah engkau dianugerahkan Allah dengan (suara semacam) seruling dari jenis seruling keluarga Nabi Daud AS. yang membaca Al-Quran dengan suara semacam seruling. Ketepatan cara mensaktah. berqalqalah. Tarannum sangat berkait rapat dengan suara kerana dari suara yang elok dan tersusunlah lahirnya tarannum. 6.huruf. Sungguhpun dilarang meniru penyanyi untuk melagukan Al-Quran. Ketepatan cara membunyikan bacaan Al-Quran semasa pertemuan huruf.(kamu (dengan mempelbagaikan suara kamu Tarannum adalah perhiasan kepada bacaan Al-Quran. 6.2 Ilmu Tajwid Tajwid adalah suatu kewajiban kerana tajwid boleh menyebabkan sah-batal solat dan tajwid jugalah yang jelas membezakan seseorang qari itu kearaban atau tidak. setiap Qari hendaklah sentiasa mengambil berat perkara-perkara yang berikut.3.2. Suara gantung (separuh ihtilal al-lahn). 6. 6.2.

Kategori ini digunapakai di dalam Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Kebangsaan dan Antarabangsa. b). 6. Tahsin Al-Sout (pembaikan suara) 4.A. Bertajwid (mengikut kaedah ilmu tajwid).Kurikulum Bersepadu 4 :‫)الزمل‬ ‫)ورتل القرأن ترتيل‬ “Dan bacalah Al-Quran dengan tartil. yang juga merupakan pakar rujuk pembacaan Al-Quran di zamannya. Tarannum bit Tadwir – Tarannum yang dibaca dengan kadar Tadwir menurut kaedah ilmu tajwid.4 Ilmu Tartil (Lahjah Arabiah) . 6.Kemudian akan ditentukan bunyinya oleh alat-alat pertuturan yang lain.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 a). 1.W yang ulung.5 Pengenalan Suara Suara adalah satu getaran bunyi yang diproses oleh udara dari peperu menerusi alat salur kerongga-kerongga mulut atau hidung. Tarannum bit Tahqiq – Tarannum yang dibaca dengan kadar tahqiq menurut kaedah ilmu tajwid. 2. Lahjah Arabiah (menyebut kalimah-kalimah Al-Quran mengikut kaedah bahasa dan budaya sebutan orang arab). Biasanya kategori ini diamalkan oleh Qari-qari mesir muktabar seperti Syeikh Abdul Basit Abdul Samad dan lain-lain. Abdullah Ibni Mas’ud RA telah menjelaskan tartil AlQuran seharusnya merangkumi dan mensepadukan bebarapa kaedah dengan katanya: “Bahawa syarat-syarat mentartilkan Al-Quran hanya empat perkara.” Seorang sahabat RasuluLlah S. 7 . Biasanya kategori ini diamalkan oleh oleh Imam-imam Makkah Al-Mukarramah dan Madinah Al-Munawwarah seperti Fadhilatud Duktur Abdur Rahman bin Abdul Aziz Al-sudais dan lain-lain. Bertazyin (kaedah bertarannum / memperlagukan) 3.

Oleh yang demikian amat sesuai sekali jika ianya di pergunakan untuk bacaan ayat-ayat suci alQuran.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 6.Boleh di pelajari. Perbuatan begini adalah termasuk di bawah falsafah ‘Mensyukuri Nikmat Allah’. Dari sudut suara pula tentunya suara yang berseni dan berkualiti tinggi adalah selayaknya untuk membaca ayat-ayat suci AlQuran. Ianya tidak dapat di pertikaikan oleh sesiapapun. gaya pertuturan (bahasa) manusia dan sebagainya. Kerana itu adalah di galakkan oleh Rasulullah di dalam beberapa hadis. pengajian dan pengetahuan yang berbeza.6 Kepentingan Suara Suara merupakan salah satu daripada nikmat kurniaan Allah kepada manusia.8 Seni Suara Untuk Al-Quran Tiap-tiap suatu ciptaan Allah memang mempunyai seninya yang semulajadi. Dari perspektif Islam kesenian yang paling agung adalah Al_quran itu sendiri yang sudah pastinya penuh dengan pelbagai seni sesuai dengan taraf Ianya sebagai mukjizat daripada Allah swt. Hanya manusia mempunyai penilaian dan persepsi yang berbeza mengikut pengalaman.9 Penilaian Kesenian Sebenar Sebenarnya kehidupan ini diciptakan oleh Allah dengan penuh kesenian. penyebaran dan penyampaian rasa hati. Untuk mendapat keistimewaan tersebut perlulah di proses dan di pelajari dengan cara yang tertentu. 6.Samada suka duka.Berbagai bunyi alat muzik . dilatih dan di sesuaikan mengikut kehendak yang tertentu .Setelah di kaji maka ianya adalah bagaimana berikut :Pertama: Seni asli Iaitu seni ciptaan Allah yang semulajadi.seperti memberi persesuaian dengan berbagai jenis suara haiwan. 6. Ini bergantung 8 . Demikian juga suara manusia. Kedua: Seni sinaie Iaitu seni kreatif manusia untuk membina seni ciptaan semulajadi tersebut.Yang mana tidak kurang pentingnya di dalam arena hidup seseorang ianya berfungsi sebagai alat perhubungan. beribadat bermunajat dan sebagainya. 6.7 Suara Boleh Di proses Dan Di pelajari Suara manusia adalah paling teristimewa kerana ianya boleh di proses. memohon merayu. perintah tegah kasih benci.

licin. sederhana. licin. garau. lembut. tinggi. untuk lembut atau keras. lemah. terang dan tajam Keempat: Tidak baik Ianya mempunyai sifat-sifat yang berikut :Sumbang. manis. pecah. Teknik penekanan pernafasan. a. bersih. terang. tinggi. manis. terang dan lantang. tercekik dan sebagainya.1 Mengenal sifat-sifat suara Sifat suara terbahagi kepada empat katogeri:Pertama: Terbaik Ianya mempunyai sebelas sifat iaitu ketepatan nada. parau. lembap. garau. 6. rendah. bersih.Manakala suara dalam kategori yang keempat adalah suara yang bermasalah yang perlu di perbaiki dan di ubahsuai dalam jangka masa yang panjang.11 Teknik Mentahsinkan Al-quran Tahsin as-saut adalah hasilan dari prosesan bunyi oleh alat-alat pengendalian suara dengan rapi dan cermat. tenggelam. rendah. nipis. 6. bersih. 6. tersepit. licin. 9 . manis. Suara dalam kategori yang pertama. lantang dan tajam. namun usaha yang bersungguh –sungguh amat perlu dipertingkatkan. kedua dan ketiga adalah istimewa dan senang di pelajari.10. Kedua: Baik Ianya mempunyai sepuluh sifat iaitu ketepatan nada. lembut. Ketiga: Kurang baik Ianya mempunyai sembilan sifat iaitu ketepatan nada. lembut. kecil. keras. terputus. serak. terketar-ketar.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 kepada kemampuan seseorang individu itu.10 Mengelokkan Suara Untuk Bacaan Al-Quran Mengelokkan suara untuk bacaan al-quran adalah sunat kerana ianya dapat menghasilkan bacaan yang baik dan terhormat.

d.11. c.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 b. Teknik pengendalian pipit suara. c.11. untuk kemanisan dan kelicinan. untuk nyaring atau perlahan Teknik penyaluran bunyi. Teknik pengawalan nafas. untuk memanjang atau memendek nafas.4 Menjaga kualiti suara Nikmat suara yang di kurniakan Allah wajib di jaga. 4.3 Mengenal Burdah (bunga-bunga) Suara Suara yang terhias dengan burdah adalah lebih menarik. b. Tabaqoh pertama (qoror) ianya berfungsi di dada Tabaqoh kedua (nawa) ianya berfungsi pada tekak Tabaqoh ketiga (jawab) ianya berfungsi pada rongga hidung Tabaqoh keempat (jawab-buljawab) ianya berfungsi pada rongga otak 6. 6. 6.1 Mengenal Tabaqoh (tingkatan) suara Terdapat empat tabaqoh dalam bidang taranum al-quran iaitu:1. d. Pada umumnya burdah itu terbahagi kepada dua :Pertama: Burdah asli Iaitu suara yang hidup. Kedua: Burdah sinaie Iaitu bunga –bunga suara yang sengaja digubah dan disusun rapi mengikut kehendak jenis tarannum yang dipersembahkan. 3. 2. Memberi penyesuaian dengan kehendak lughah al-quran Memberi penyesuaian dengan bentuk dan ragam ayat-ayat al-Quran Memberi penyesuaian dengan irama taranum bil quran Memberi penyesuaian dengan lahjah arab 6. mempunyai getaran dan gerenek-gerenek yang semulajadi.11.Antara langkahnya ialah :Pertama: Menjaga kesihatan fizikal (badan) 10 .11.2 Peranan suara dalam bidang bacaan al-Quran Di antara peranan suara dalam bidang bacaan al-quran adalah bagaimana berikut :a.

Jauhilah dari makan atau minum bahan yang terlupa panas atau pedas Jauhilah dari makan makanan yang kelat. a.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 a. 2 Bayyati – Hijaz – Nahawand – Rast dan Sikah 50% qari dan qariah mengamalkan bahagian ini. Jauhilah dari makan makanan yang boleh membawa kesan berubahnya suhu badan seseorang. 3 Bayyati – Nahawand – Rast – Sikah dan Jiharkah 15% qari dan qariah mengamalkan bahagian ini. Keempat: Banyakkanlah minum air sejuk tanpa ais sehingga melebihi lima liter sehari.0 SUSUNAN TARANNUM YANG POPULAR DI MALAYSIA Qari dan Qariah dari Malaysia masa kini telah menyusun lagu bacaan Al-Quran dan mempopularkannya seperti yang ditunjukkan dalam jadual di bawah. yang bergetah atau yang berminyak. b. Ketiga: Banyakkanlah makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang berzat. Kedua: Menjaga kesihatan suara. Dengan memakan makanan yang seimbang. BIL JENIS LAGU / TARANNUM CATATAN 1 Bayyati – Soba – Hijaz – Nahawand dan Rast 50% qari dan qariah mengamalkan kedua dua bahagian ini. c. Dengan bersukan atau bersenam yang ringan demi untuk menguatkan otot-otot dan urat saraf. 11 .semoga tenaga bersuara bertambah selesa. 7. b. Seelok-eloknya jauhilah diri dari merokok. d.

maka dirasakan belum lengkap dan belum sempurna. mempunyai unsur keharmonian dan ketenangan. 7. Mengenal sifat – sifat tarannum adalah mustahak.1 TARANNUM BAYYATI Perkataan Bayyati adalah dari Bahasa Arab yang bererti rumah atau tempat kediaman. jika tidak. 5 Bayyati – ‘Iraqi – Hijaz – Sikah dan Rast 5% qari dan qariah mengamalkan bahagian ini. sejarah asal.1 Sifat-sifat Tarannum Bayyati a). tentunya sukar untuk mengawal dan menyusun harakat-harakatnya dengan baik dan mungkin kehilangan punca yang menyebabkan tersasul kearah yang tidak diingini. 12 . Dalam penulisan ringkas ini. penulis akan menukilkan serba sedikit pengertian.). Tarannum Bayyati mula diperkenalkan di Tanah Melayu ini kira-kira pada tahun 1940 an sehingga kini. c). Istilahnya pula bermaksud nama bagi suatu jenis alunan tarannum yan dipopularkan oleh qari – qari Arab terutama qari Mesir. mempunyai kelembutan disamping ketegasan. Ianya amat terserlah sekali. sifat-sifat dan peranan-peranan penting tarannum. mempunyai kesesuaian dengan tabaqat sederhana.1. mempunyai kesesuaian dengan tarannum pembukaan dan penutup. Jadual : Susunan Tarannum yang Popular di Malaysia. d).Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 4 Bayyati – Soba – Nahawand – Rast dan Sikah 15% qari dan qariah mengamalkan bahagian ini. jika sesuatu persembahan bacaan Al-Quran itu tidak dimasukkan tarannum Bayyati. 7. b.

2. membawa kefasihan menyebut huruf-huruf Al-Quran. 13 . Seorang qari atau qariah yang tidak dapat menghayati peranan sesuatu tarannum itu. merintih dan sebagainya. merayu. menjadi pengukuran kepada tarannum yang akan dipersembahkan sesudahnya. Tarannum Soba dipopularkan di Tanah Melayu selepas perang dunia yang kedua.2 Peranan Tarannum Soba a) b) c) d) menenangkan persembahan bacaan. mungkin mesej yang hendak disampaikan tidak kesampaian. 7.2 Peranan Tarannum Bayyati a. kerana tarannum itu sendiri adalah sebahagian daripada alat penyampaian Al-Quran kepada masyarakat. 7.2 TARANNUM SOBA Perkataan Soba adalah dari bahasa Arab yang bermaksud rindu. Ianya begitu terserlah sekali. memberi kefasihan sebutan huruf-huruf Al-Quran.2. Mempunyai kesesuaian dengan tobaqat sederhana. Tarannum Soba yang kita hayati sekarang adalah hasil ubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut budaya mereka. 7. dapat melahirkan kemukjizatan Al-Quran dari sudut bacaan. d).1 Sifat-Sifat Tarannum Soba a) b) c) Mempunyai alunan yang embut mendayu. melahirkan kemukjizatan Al-Quran dari sudut bacaan.).1. c). Dari Sudut istilah adalah nama bagi suatu jenis alunan tarannum yang dipopularkan oleh pakar tarannum Arab mengikut budaya mereka. memantapkan persembahan bacaan. Mempunyai kesesuaian dengan ayat-ayat yang menunjukkan memohon. sehinggakan di mana suatu persembahan tilawah Al-Quran yang tidak dimasukkan tarannum Soba maka dirasakan belum lengkap. membawa kepada kekusyukan dan keinsafan. b).Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 7.

Peranan Tarannum Hijaz memberi semangat kepada persembahan bacaan. Sehingga kini tarannum Hijazi tersebut telah pun diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut budaya bangsanya yang hidup dikawasan lembahan Nil yang begiti subur menghijau.2 a.1 a. Tarannum Hijaz berlembah Masri adalah lebih lembut dan lebih menarik yang agak lebih bersesuaian dengan kelembutan bahasa Al-Quran. 7. tegah atau marah. c. Sifat-Sifat Tarannum Hijaz mempunyai gerak lambat tetapi perlahan. Mempunyai kesesuaian dengan ayat yang menunjukkan perintah. membawa ketegasan terhadap mesej Al-Quran. Kuwait dan Iran yang mana penduduknya terdiri dari rumpun bangsa Arab tulin. 7. e. d. mempunyai kelincahan menghidupkan persembahan. di dalamnya termasuk kota Mekah dan kota Madinah. membawa kefasihan sebutan huruf-huruf Al-Quran. b. mempunyai ketegasan pendorong semangat.3. d. 14 . e. mempunyai kesesuaian dengan mana – mana tobaqat.3 TARANNUM HIJAZ Hijaz ialah nama bagi suatu kawasan semenanjung tanah Arab yang terletaknya negara seperti Yaman dan Arab Saudi.3. c. b. melahirkan kemukjizatan Al-Quran dari sudut bacaan.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 7. 7. memberi kepuasan kepada pembaca dan pendenga memberi tenaga kepada tarannum yang akan dibaca. Pada istilah ilmu tarannum ianya adalah nama bagi suatu jenis alunan tarannum yang dipopularkan oleh oleh qari-qari Hijazi mengikut budaya bangsanya yang hidup di kawasan padang pasir tandus yang berbukit bukau dengan batu-batu pejalnya.4 TARANNUM ‘IRAQI Iraq adalah nama bagi sebuah negeri yang bersempadan dengan negeri-negeri Arab Saudi.

2 Peranan Tarannum ‘Iraqi a. b. mempunyai gerak ringan yang berkesan. untuk menenangkan ketegangan persembahan.1 Sifat-Sifat Tarannum Nahawand a. Untuk melahirkan ketenangan jiwa.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 Pada istilah ilmu tarannum. berdialog dan sebagainya.5 Parsi. 7. mempunyai gerak lambat yang berkesan. ianya berasal dari Parsi. c.1 Sifat-Sifat Tarannum ‘Iraqi a. Pada istilah ilmu tarannum ianya adalah nama bagi suatu jenis alunan tarannum yang dipopularkan oleh qari-qari daerah tersebut mengikut budaya tempatan. 7. d. Mempunyai kesesuaian dengan tabaqat sederhana. ‘Iraqi itu adalah nama bagi suatu alunan tarannum yang dialunkan mengikut budaya qari-qari ‘Iraqi yang hampir sama dengan budaya qari-qari Hijazi. b.5. Sehingga kini kepopularnya amat terserlah sekali. Untuk melahirkan kemukjizatan Al-Quran. tetapi tarannum Nahawand yang kita hayati sekarang adalah hasil dari ubahsuaian oleh qari-qari Mesir mengikut budaya mereka.4. Mempunyai kesederhanaan dann ketenangan. Mempunyai kesesuaian dengan ayat yang menunjukkan memohon.4. 7. Sehingga kini ianya telah diubah suai oleh qari-qari Mesir mengikut budayanya. walau bagaimana pun identiti asalnya masih dikekalkannya. d. Untuk menyempurnakan mesej ayat Al-Quran. c. e. Untuk melahirkan kefasihan sebutan. 15 TARANNUM NAHAWAND Perkataan Nahawand adalah nama bagi suatu tempat yang terletak di daerah Hamadan . mungkin disebabkan oleh sifat kesederhanaannya yang mampu membuka jiwa.mencerita. 7. e. Mempunyai kelembutan yang meresap jiwa.

Melembutkan bacaan. b. Sesuai dengan ayat memohon. Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran. 7.1 Sifat Tarannum Rast a. Tetapi kini tarannum rast telah diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut zouq budaya mereka. 7.2 Peranan Tarannum Rast a. Mempunyai kesesuaian dengan tabaqat sederhana. Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran. c.2 Peranan Tarannum Nahawand a. c.5. Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran. b. c. e. d. e. 16 . Menenangkan jiwa pembaca dan pendengar.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 b. d. e. Memberi semangat kepada persembahan. Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran. d. Memberi tenaga kepada tarannum berikutnya. 7. Gerak lembut disamping ketegasan. Mempunyai kehalusan seni yang mempersonakan.6. b. Memberi kepuasan kepada pembaca dan pendengar. e. 7. Kelembutan alunan. Mempunyai kelembutan yang sungguh berkesan. Sesuai dengan mana-mana tobaqot. bercerita dan sebagainya. d. Mempunyai kesesuaian dengan ayat-ayat yang menunjukkan memohon. Sesuai dengan mana-mana bentuk ayat. bercerita dan sebagainya.6. Lincah menyemarakkan. c.6 TARANNUM RAST Berasal dari parsi (iran) kemudian digunapakai oleh qari-qari Hijazi.

8 TARANNUM JIHARKAH Berasal dari parsi (iran) kemudian digunapakai oleh qari-qari Hijazi (pada kurun-kurun 7 masihi hingga 19 masihi). Memberi kepuasan kepada pembaca dan pendengar. Tetapi kini tarannum Jiharkah telah diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut zouq budaya mereka.7. 7. Melembutkan persembahan.2 Peranan Tarannum Sikah a. Membawa kekhusukan dan keinsafan. Berciri kesedihan dan kerintihan.1 Sifat Tarannum Jiharkah a. d. Gerak lambat meyakinkan. c. Tetapi kini tarannum Sikah telah diubahsuai oleh qari-qari Mesir mengikut zouq budaya mereka.1 Sifat Tarannum Sikah a. b. 7. Sesuai dengan ayat-ayat merayu. merintih dan sebagainya.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 7. b.7. d.8. 7.7 TARANNUM SIKAH Berasal dari parsi (iran) kemudian digunapakai oleh qari-qari Hijazi (pada kurun-kurun 7 masihi hingga 19 masihi). memohon. e. Gerak ringan yang berkesan. 7. Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran. Kelembutan menusuk kalbu. Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran. Kelembutan menusuk kalbu. e. 17 . Sesuai dengan mana-mana tobaqot. b. c.

d. memohon. Sesuai dengan tobaqot sederhana. Menenangkan ketegangan persembahan. Hadith ini menunjukkan bahawa tindakan kita terhadap sesuatu itu pastinya mendapat keizinan Allah. merintih dan sebagainya.a. Dapat menimbulkan kesenian fasohah Al-Quran.2 Peranan Tarannum Jiharkah a.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 c. Dapat menimbulkan perasaan mengkagumi mukjizat Al-Quran. 18 . • • • • Melembutkan persembahan.w bersabda .0 PENUTUP Rasulullah s. dan untuk itu contohilah tindakan nabinya yang selalu mengelokkan bacaan. Membawa kekhusukan dan keinsafan. maka bolehlah dirumuskan bahawa para qari yang ingin tarannum dan suara mereka untuk bacaan Al-Quran sewajarnya menitik beratkan beberapa perkara seperti berikut. ‫ما أذن الله لشئ ما أذن لنبى حسن الترنم با لقرءان‬ (‫)رواه البخارى‬ Ertinya : apa yang diizinkan Allah atas sesuatu itu ialah apa yang diizinkan kepada nabinya yang selalu mengelokkan lagu (tarannum) bacaan Al-Quran. Sesuai dengan ayat-ayat merayu. Oleh itu bacalah Al-Quran dengan bertarannum. Berdasarkan penjelasan-penjelasan diatas. 8.8. e. 7. Harmoni.

9. Akhirnya. RUJUKAN 19 . berusahalah untuk memahami maksud ayat-ayat Al-Quran yang dibaca dan seterusnya menerapkan dengan tarannum yang sesuai.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 1. sentiasalah menjaga sifat ikhlas di hati semasa membaca Al-Quran. Mendengar dan memperaktikkan kaedah mengeluarkan suara (vokal) qari-qari arab yang muktabar. Semasa hendak mempersembahkan bacaan Al-Quran. Berusaha sedaya upaya untuk menguasai kaedah sebutan kalimah-kalimah Arab. 4. 6. 3. Para qari sewajarnya memastikan susunan tarannumnya rapi dan bersesuaian dengan kemampuan suara. berusahalah untuk memahami maksud ayat-ayat Al-Quran yang dibaca dan seterusnya menerapkan dengan tarannum yang sesuai. Al- Quran dengan tepat (tajwid dan kefasihan) serta mengikut budaya sebutan orang 2. 8. Semasa hendak mempersembahkan bacaan Al-Quran.. 5. 7. Sila pastikan susunan harkat dan susunan tobaqot suara rapi dan bersesuaian demi untuk mencapai ke tahap persembahan yang baik. Mempelajari ilmu tatabahasa arab (nahu) supaya tepat ibtida’ (memulai) dan waqaf (berhenti).

Mohd Ali Abu Bakar ( 1997 ). ( 2009 ). Panduan Tartil Al-Quran. Hj. Syeikh Fatihi Hassan Maliji (2007). Seni lagu Al-Quran di Malaysia. Kota Bharu. Kertas Kerja: Seminar Tarannum Peringkat Antarabangsa. Hj. Tarannum Arabiah Misriah Muktabar. Norak yairee Mohd Raus.Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 Al-Quran Al-Karim Al-Hadith As-Syarif \ Hj. Bhd. Kuala Lumpur: Darul Fikr 20 . Kuala Lumpur : Darul Fikir Sdn.Kuala Lumpur : Darul Fikir Sdn. Buku Qawaid At-Tarannum. Selangor : Universiti Terbuka Malaysia. Bhd. Nik Ja’far Bin Nik Ismail (1998).Pengajaran Ilmu Tarannum Al-Quran. Nik Ja’far Bin Nik Ismail (1995).

Samihah Binti Mohd Zain 760724-02-5660 HBQE3103 21 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful