P. 1
Makna Denotasi Dan Konotasi Makna Dalam Konteks Hubungan Makna Dengan Kebudayaan Perubahan Makna Bentuk

Makna Denotasi Dan Konotasi Makna Dalam Konteks Hubungan Makna Dengan Kebudayaan Perubahan Makna Bentuk

|Views: 230|Likes:
Published by Sepet Semput

More info:

Published by: Sepet Semput on Nov 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/07/2013

pdf

text

original

Makna denotasi dan konotasi Makna dalam konteks Hubungan makna dengan kebudayaan Perubahan makna Bentuk-bentuk

makna daripada hubungan semantik denotasi ialah makna tersurat Denotasi juga dikenali sebagai makna kamus, makna kognitif, makna rujukan, makna konseptual dan makna ideasional Contoh: Ayam tambatan: Ayam yang ditambat atau diikat dengan tali atau lain-lain alat pengikat. Konotasi pula ialah makna tambahan, atau makna tersirat. Contoh: Ayam tambatan: Orang harapan/penting di dalam satu kumpulan, pasukan. Istilah lain untuk konotasi ialah emotif atau makna evaluatif Terdapat kata-kata sinonim (seerti) yang mempunyai makna denotasi yang sama, tetapi makna konotasi yang berbeza. Contoh: Kata wafat, mati, meninggal dunia, mampus membawa maksud denotasi yang sama iaitu jasad dan roh terpisah. Tetapi dari segi denotasi, wafat untuk tokoh-tokoh ulama terhormat dan disegani, meninggal dunia untuk sebutan yang sopan, mati untuk sebutan umum dan mampus untuk sebutan yang lebih kasar. Makna sesuatu perkataan yang diujarkan boleh diketahui dengan melihat konteks penggunaannya. Contoh: 1. Awak betul-betul hati batu ( hati membawa maksud degil, tetap pendirian) 2. Sedap betul makan hati dengan nasi beriyani. (Hati membawa maksud organ haiwan yang menjadi hidangan yang menyelerakan) 3. Berhati-hati di jalan raya. (Hati bermaksud berwaspada di jalan raya bagi mengelakkan kemalangan). Penggunaan dan pemilihan perkataan juga berhubung dengan kebudayaan sesuatu masyarakat. Contoh:

Awak/anda: Digunakan dalam hubungan biasa (anda lebih rasmi). meja makan) Meronim . Contoh: Pandai lawannya bodoh Putih lawannya hitam. Contoh: rawat: Makna umum menjaga dan mengubati orang sakit. pokok (nurseri). kapal terbang) Perabot ( katil. .merujuk kepada perkataan-perkataan yang mempunyai makna yang berlawanan.kata yang mempunyai lingkungan dalam struktur makna. basikal. Bentuk-bentuk makna kata yang timbul daripada hubungan semantik ialah sinonim. Tuanku: Digunakan oleh orang biasa untuk merendah diri apabila berhubung dengan golongan raja. meja. tetapi makna baru meliputi merawat sisa kumbahan. Contoh: sang suria = matahari hangat = panas Antonim . Makna sesuatu perkataan itu akan berubah mengikut perubahan masa. homofon dan homograf. Sinonim .kata yang mempunyai makna yang sama atau hampir sama. beca. polisim. antonim. meronim. Contoh: kenderaan (kereta. motorsikal. homonim. hiponim. teknologi dan hubunan sosial masyarakat. Hiponim . almari.Meronim ialah perkataan-perkataan yang menunjukkan sebahagian daripada.Engkau/kau: digunakan dalam hubungan yang rapat yang tidak formal dan untuk menimbulkan kemesraan. meja kopi.

ejaan. Homonim . cermin. homofon . Gejala ini timbul kerna huruf e mewakili dua bunyi.satu perkataan yang mempunyai makna yang banyak. karburator. engin.kata-kata yang sama ejaannya.Dua kata atau lebih yang memiliki bentuk yang sama.tembak (meriam) pasang IV . Contoh: semak (belukar) dengan semak (meneliti atau memeriksa semula). Contoh: Kata mentah mempunyai set makna yang berikut: Belum masak atau masih muda/putik (buah-buahan) Tidak masak betul (barang yang dimasak) Tidak atau belum dimasak (barang makanan) Belum diproses (bahan galian dan sebagainya) Belum matang pemikiran.Contoh: stereng.kata-kata yang sama sebutannya tetapi berbeza dari segi ejaan dan makna. sama ada dari segi sebutan. kusyen. menjadi meronim kepada perkataan kereta. dan mempunyai makna yang berbeza.berhias (badan) Homonim terbahagi kepada tiga jenis iaitu: i.jodoh atau kelamin pasang II . Contoh: pasang I . homograf . atau kedua-duanya. bela-memelihara bela-menuntut bela/balas pelekat-kain sarung . Polisim .naik atau bertambah (air laut) pasang III . tetapi sebutannya berbeza. contoh: massa denan masa ii. iaitu e-taling atau e-pepet.

mempunyai sebutan dan ejaan yang serupa. contoh: daki I .kotoran daki II .panjat .pelekat-gam Homonim .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->