P. 1
Makna Denotasi Dan Konotasi Makna Dalam Konteks Hubungan Makna Dengan Kebudayaan Perubahan Makna Bentuk

Makna Denotasi Dan Konotasi Makna Dalam Konteks Hubungan Makna Dengan Kebudayaan Perubahan Makna Bentuk

|Views: 230|Likes:
Published by Sepet Semput

More info:

Published by: Sepet Semput on Nov 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/07/2013

pdf

text

original

Makna denotasi dan konotasi Makna dalam konteks Hubungan makna dengan kebudayaan Perubahan makna Bentuk-bentuk

makna daripada hubungan semantik denotasi ialah makna tersurat Denotasi juga dikenali sebagai makna kamus, makna kognitif, makna rujukan, makna konseptual dan makna ideasional Contoh: Ayam tambatan: Ayam yang ditambat atau diikat dengan tali atau lain-lain alat pengikat. Konotasi pula ialah makna tambahan, atau makna tersirat. Contoh: Ayam tambatan: Orang harapan/penting di dalam satu kumpulan, pasukan. Istilah lain untuk konotasi ialah emotif atau makna evaluatif Terdapat kata-kata sinonim (seerti) yang mempunyai makna denotasi yang sama, tetapi makna konotasi yang berbeza. Contoh: Kata wafat, mati, meninggal dunia, mampus membawa maksud denotasi yang sama iaitu jasad dan roh terpisah. Tetapi dari segi denotasi, wafat untuk tokoh-tokoh ulama terhormat dan disegani, meninggal dunia untuk sebutan yang sopan, mati untuk sebutan umum dan mampus untuk sebutan yang lebih kasar. Makna sesuatu perkataan yang diujarkan boleh diketahui dengan melihat konteks penggunaannya. Contoh: 1. Awak betul-betul hati batu ( hati membawa maksud degil, tetap pendirian) 2. Sedap betul makan hati dengan nasi beriyani. (Hati membawa maksud organ haiwan yang menjadi hidangan yang menyelerakan) 3. Berhati-hati di jalan raya. (Hati bermaksud berwaspada di jalan raya bagi mengelakkan kemalangan). Penggunaan dan pemilihan perkataan juga berhubung dengan kebudayaan sesuatu masyarakat. Contoh:

hiponim.Meronim ialah perkataan-perkataan yang menunjukkan sebahagian daripada. . kapal terbang) Perabot ( katil. meja. meja makan) Meronim . tetapi makna baru meliputi merawat sisa kumbahan. basikal. Awak/anda: Digunakan dalam hubungan biasa (anda lebih rasmi). beca. Sinonim . polisim. Makna sesuatu perkataan itu akan berubah mengikut perubahan masa. homonim. pokok (nurseri). teknologi dan hubunan sosial masyarakat. Contoh: Pandai lawannya bodoh Putih lawannya hitam. homofon dan homograf.Engkau/kau: digunakan dalam hubungan yang rapat yang tidak formal dan untuk menimbulkan kemesraan. motorsikal. Contoh: kenderaan (kereta. almari. Contoh: rawat: Makna umum menjaga dan mengubati orang sakit.kata yang mempunyai makna yang sama atau hampir sama. Bentuk-bentuk makna kata yang timbul daripada hubungan semantik ialah sinonim.merujuk kepada perkataan-perkataan yang mempunyai makna yang berlawanan. Hiponim .kata yang mempunyai lingkungan dalam struktur makna. meronim. Tuanku: Digunakan oleh orang biasa untuk merendah diri apabila berhubung dengan golongan raja. Contoh: sang suria = matahari hangat = panas Antonim . meja kopi. antonim.

Polisim . engin.satu perkataan yang mempunyai makna yang banyak.kata-kata yang sama ejaannya.berhias (badan) Homonim terbahagi kepada tiga jenis iaitu: i. Homonim . Contoh: semak (belukar) dengan semak (meneliti atau memeriksa semula). ejaan. iaitu e-taling atau e-pepet. dan mempunyai makna yang berbeza. sama ada dari segi sebutan. tetapi sebutannya berbeza.naik atau bertambah (air laut) pasang III . bela-memelihara bela-menuntut bela/balas pelekat-kain sarung . menjadi meronim kepada perkataan kereta.tembak (meriam) pasang IV .Dua kata atau lebih yang memiliki bentuk yang sama. homograf . atau kedua-duanya. contoh: massa denan masa ii. karburator. Contoh: pasang I . homofon .kata-kata yang sama sebutannya tetapi berbeza dari segi ejaan dan makna. cermin.Contoh: stereng.jodoh atau kelamin pasang II . kusyen. Contoh: Kata mentah mempunyai set makna yang berikut: Belum masak atau masih muda/putik (buah-buahan) Tidak masak betul (barang yang dimasak) Tidak atau belum dimasak (barang makanan) Belum diproses (bahan galian dan sebagainya) Belum matang pemikiran. Gejala ini timbul kerna huruf e mewakili dua bunyi.

kotoran daki II .pelekat-gam Homonim . contoh: daki I .panjat .mempunyai sebutan dan ejaan yang serupa.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->