PENGALAMAN PERTAMA- tak mungkin ku lupakan....

15hb Sept 2010 Aku mula mendpt sakit yg x pernah aku rasa sebelum nie... masa itu masih agak confius mcm mn rasa sakit contraction, mcm yg slalu di gembar gemburkan dlm forum2...byk yg ckp rasenya mcm saki t senggugut... tp oleh sbb aku agak kerap jugak kena period pain yg menyakitkan ... aku rasa sakit yg aku rasa pagi ini, tidak lah sebrapa sakit kalu nak dibandingkan dgn senggugut yg aku pernah rasa,... sakit pinggang.. mcm nak tercabut... Sakit tu dtg sekejap2... setelah mengGoogle... aku pasti ni la sakit yg di katakan sebagai contaction tuuu... perut mengeras...sakit menyucuk2 di rahim.. sebenarnya ni masih bukan contraction yg sebenar...ni palsu belake... @ nama glamournya BRAXTON HICKS (BH).... al-maklum ini pengalaman pertama aku peggy...x dpt nak bezakan mulanya... tp ini memang sesuatu yg baru... yg x semua org rasa atas sbb2 tertentu.... cthnya ada yg terus dpt injection induce bagi cepat bersalin... alhamdulillah... aku amat menikmati kesakitan itu.... dgn jayanya. Lebih kurang tengah hari... mcm biasa aku nak solat zuhur aku mengecek kalu ada apa2 tanda2 nak bersalin lain ... aku tgk2 ada kuar cecair choclate... atau nama glamournya yg dipanggil oleh doctor2.. show .. tp time hal tu berlaku aku pun x sure benda apa plak tuuu...sbb diakhir2 pregnant tu aku selalu keputihan... ini telah mencuakkan aku gak... hai.. keputihan aku dan jd color lain plak ker??,,, ni jangkitan ke ape?? ... kebetulan time raya tu akak ipar aku Kak Zila ada bawak kek cheese yg agak sedap... boleh kata tiap2 ari aku mkn kek tuu.. cheese kan ada yis.. so, tu yg aku terpikir pasal infection tuuu....cuak! Hingga ke petang.. aku masih menahan sakit sambil tgn aku mencatat time2 kekerapan sakit tu dtg kat paper Harian Metro yg aku bwk duk dekat dgn aku...tiap kali sakit.. aku akan tgk jam dan catat timenya kat paper tuu... masalah sket sebab jam kat umah aku ni agak tak seragam dan cepat plak tuu.. kalu aku sakit dlm bilik... jam die cepat lebih kurang setengah jam..yg kat hall cepat 15 minit plak.. so, dgn rasa sakit tuu.. aku putuskan tulis je lah time yg aku nampak kat jam tuuu.. tanpa error correction... Bila boring2, aku akan kira berapa jarak kekerapan tu.. ada yg 10min... 20min.. 5 min.. memang palsu sungguh... sbb itu adalah satu ciri2 BH.. kekerapannya x seragam @ konsisten.... Menjelang malam, sebelum solat magrib.. lagisekali aku mengecek.... ada kuar lg show2 tuu... dlm hati aku dah rase maybe time yg ditunggu2 tu da nak dtg ... tp aku masih menunggu satu lg tanda...pecah air ketuban... dlm perkiraan aku.. itu mmg betul2 time nak bersalin da.. dan mmg perlu segera g spital... jd aku masih bertahan... Time makan dgn hubby... aku ckp aku da kuar tanda da... ada cecair coklat dan contaction palsu... bila die jadi x palsu lagi, time tu mmg aku x tau... hubby tu selalu nervous jer bila aku kate perut aku tegang...so aku ckp dgn muka yg biasa ja la... sbb bila die nervous aku plak yg panik .. lagi parah x leh buat apa... Sakit makin menyakitkan... lebih sakit dari yg aku rasa dr waktu pagi... air ketuban xda plak... dlm dok menahan sakit tu.. br aku teringat apa yg aku baca statementnya berbunyi lebih lurang mcm nie... tak semua ibu hamil yg da nak bersalin mengalami simptom air ketuban pecah.. dan kebanyakkanya dipecahkan oleh doktor di hospital... .. tp aku masih menunggu dlm menahan sakit jugak...

solat pun x khusyuk.. org x tahan sakit nie.. die tnya ada ketumbuhan ke tak? Aku kte la ada fibrod dgn cyst masa early pregnancy..... siap tnya kenapa cek kat private la. lepas ni mmg nak g spital. sbb masa dpt report tu Doc lelaki muda tu kata sume OK .. nie nak g hospital mana? Selayang ke SG.. sbb time tido pun sakit tu dtg kejap2... aku ckp kat hubby/.... aku nak gelak pun iyer. die a blh plak kate nak buang air besor plak. Pemeriksaan tu dah cm sesi interview plak.. bukak pintu pagar..... Anemia tu ape.. time tu Cuma ingat mati jer ..aku amik keputusan utk bangun dan solat sunat tahajud & witir....... tak da apa yg lebih menyakitkan dr contraction tuu.. tak detail la. dan die pun d start keta.. Sakit yg makin sakit ..... dan pastinya doc akan seluk anu aku utk cek bukaan rahim. aku nak anak dlm perutku lahir dgn selamat.... tdk lah teruk sgt utk aku lalui. so...... dan da mengganggu tido2 ayam aku. terpasak la aku tahan sakit di ambik darah.... aku tetap memilih ke situ. aku makesure i/c dgn pregnant report ada. dan yakin. aku tgk ada la dlm 4 org kat situ. Kat tempat tu ada 6 buah katil..... aku plak cengang2 ler. ada tu aku tgk perut yg memboyot tu di ikat dgn satu alat yg mengeluarkan bunyi.. aku bertawakal. Dlm keta hubby tanya.... da lah doc indiaN lady tu membebel kat aku.boleh membawa kematian. bila time contraction tu dtg. Buloh.. Aku bertawakal je utk apa yg akan berlaku time tu.. lebih kurang masa tu pukul 4 lebih. hubby pun terjaga. da tu dia tnya aku doc sana ada monitor tak.. PEMERIKSAAN Cardiotopograph . dlm hati aku buat ler ape yg patut aku da tak kisah da.. aku teruskan solat sunat tuuu.... tnya sebab apa dtg. dia duk belek2 report tu..... tp kali ni makin sakit. dlm solat tu aku da nekad....sbb selalu org kate melahirkan anak nie macam nak tercabut nyawa dr badan.. mcm cek darah sekali jer..br rasa lega sket. tapi time tuu. dlm aku da ready... lepas tu dia detect aku ANEMIA plak dr report blood test tuu... aku kate ada cecair coklat dan contraction. aku terus daftar.... mungkin ni solat sunat terakhir aku. da sakit bertambah sakit rasanya. aku tetap amik keputusan nak ke sg. aku kte dia kte da ilang tak da dah . Buloh..lebam tuu lepas bersalin.. doc Indian lady tu kata tak da mention pun dlm report ni yg fibrod tu da tak da.siap aku tnya nurse boleh tak aku mengiring?? Nurse suh mengiring ke kiri. dengar seluk menyeluk ni mmg ler ingat rasa sakit..... nurse tu suh aku masuk utk diperiksa... ...... aku terjaga dr tido yg memang agak x selesa tu..... da report dr sana plak tak menyeluruh. mungkin apa yg die rasa dan lalui. ini yg susah ni report tak . aku takut terlambat.. die nyer nervous da dtg ker??. da tuu.... aku pun tak da dibagitau pun pasal Anemia ni plak.... mcm masa dulu... Jom lah kte g spital.sbb die tgk aku buat check up kat private.lepas aku baring menelentang je kat katil tu.. abis je berdoa ... aku pun dipakaikan alat tuuu. sendat ooo perut aku....dalam aku mengerang kesakitan tu.... aku mampu harungi-InsyaAllah. Buloh.. hubby x blh pun temankan.. uuuii.16 Sept 2010 Lebih kurang dlm pukul 3 pagi. da tu tnya aku apa doc sana ckp. Die pun terus bangun....dia yg nampak risau asyik tnya da nak kena g hospital ke nie? ... Sampai kat DEWAN Bersalin kat hospital tu....... dlm hati takut. yg this Indian lady plak mcm serius jer mention ANEMIA . hamper ke pukul 5 pg . walaupun 2 org teman ada yg da bersalin kat selayang....... nak siap2.... nasib dan takdir setiap org berbeza... janji anak aku selamat da. sorang2 ja.. da walaupun seorg rakan sekolahku ada pengalaman yg agak x best di sg.

. . aku pun x pasti aku ada ke tak... tak tertahan plak aku Menahan lg.. family history aku darah tinggi (encik)....lengkap.kencing manis (mak). org bersalin ni mmg tak dilayan seperti org sakit langsung.sbb tak tido2 dr subuh td. Kali terakhir aku jumpa hubby dlm pukul 3-4 ptg lepas diseluk kali ke-3......minta dear byk2 doakan cepat bersalin dan.. terdengar gak Indian mummy to be tu menjerit2 dah tak tahan nak beranak. Aku kuar ke tempat menunggu kat depan counter tu pesan kat dear beli apa2 sarapan.duk tunggu sambil menahan sakit. tu yg cepat. makan sambil sekali sekala menahan sakit. Aku menahan sakit lebih 8 jam sambil tido2 ayam. minum ptg kat bilik rehat.... Kena seluk.5 minit sekali... ceh.. so..... Tak sampai 15 minit.. sebelum aku rasa betul2 nak ter berak . org tak pernah beranak. aku asyik tgk jam jee... sbb x pernah di seluk. mmg lepas tu contraction aku mula semakin kerap. tapi mmg betul pun apa yg dia kate... siap pesan suh hubby beli sarapan utk makan.maklumlah... nurse tgk bwk beg.nurse bg aku bat utk berak... nanti ada rasa kah sakit kalau nak bersalin... minum gula tak da plak kat private suh minum. siap byk plak aku tnya nurse tuu.....tak Tanya rugilaa. sememangnya tidak.. dia kata bukan lak.. dgn syahdu. g makan tgh ari.. doc tu bengang betul.mula2 mmg sakit la. aku keluar dr latent room tu... so... ibu hamil tu la yg g jln mengigil2 jumpa depa.... tp die ni membuat aku cuak gak.....pampers. nurse siap suh amik ubat tahan sakit.nurse kata kena cek dulu nadi baby.die bg aku test air kencing jer.. Lepas mkn mlm tu. tp semua tuu ada reason.mcm2 die tnya la. bwk apa yg nurse pesan jee.. dia kate baru 1 cm.. dlm pkl 10pg aku di seluk lagi.aku cal hubby suh anta beg. so aku pulangkan kat hubby blk beg tuu....aku dengar la die membebel. tp aku takut kalu aku tak rasa sakit plak nanti bila tiba time yg sepatutnya aku nak bersalin.... kena tunggu second cek.. org lain pun.. ? ubat tu epidural ke ape? dlm otak aku tak terbayang nak cucuk kat tulang belakang tuu.. selalu dtg2 bg kad kat kaunter. dptlah aku mkn nasi lemak yg dibeli oleh hubby... baru buka 3cm.. Then aku dipakaikan tag kat tgn suh bwk baju baby sehelai.......... anak ibu makan nasi lemak dululah ek sebelum kuar. mengantuk betuul. da tu kena scan plak.. mcm ingat lepas tuu terus bersalin jer..cepat la keluar baby.... Ada sorang Indian mummy to be jugak br masuk time2 sebelum aku kena selok tuu.. Dalam masa 8 jam menunggu tu.dear janji akan dtg balik dlm pukul 9 mlm.... da tu sister suh kami yg ada kat tempat tu tunggu kat tempat rehat. dgn melihat aku punya muka menahan sakit.. aku pun no idea apa seterusnya. dia kata bukan nak masuk wad lg. tuala.. dpt mempercepatkan bukaan pintu rahim.... bukaan baru 2cm....dipercayai dgn byk berjalan dikala hampIr bersalin.alhamdulillah semua ok. dgn die buat bunyi mengerang cam meneran tuu. aku telah bertekad amik ubat tahan sakit. nurse ckp maybe doc td da seluk bg byk terbuka. kencing manis........ ada effek apa2 tak? . siap tak mau kena seluk plak tuu. so berjln la aku sambil sekali sekala berenti ketepi menahan sakit. nak tgk samaada fibrod dulu still ada atau tak?. dlm masa yg sama lebih 2 kali aku jln keluar ke tempat menunggu kat luar jumpa hubby. dgn kekerapan contraction yg semakin bertambah kerap. adalah sekali sekala.. minta dihalalkan mkn minumku sebelum ni. . dlm hati. Kat latent room tu. bukan aku je. ada tuu nurse panggil suh keluar sbb hubby tak boleh masuk teman kat latent room tuu. aku bertahan dan buat2 kuatla..... ada darah tinggi tak.. org nak jumpa..tak silap sempat gak aku mkn mlm ..

. so dia pasangkan mesin Cardiotopograph kat perut aku.. bukaan rahim terus ke 6cm.... dlm LR tu..time tuu la doc mulakan operasi... memecahkan air ketuban. berlubang2 bulat dr 1cm -10cm. hubby pun ada ckp..... penat berhenti. siap rehat jap. sibuk ckp mana husband dia nie........ melihatkan itu.. dia seluk .. Cuma asyik rasa nak berak. saya nak berak terus doc yg last tuu masuk blk.... aku agak tu la illustration besar bukaan rahim yg diseluk .memikirkan kalau lama sgt tumggu baby blh lemas.. terjerit la aku menahan sakit. baby masih lg bergerak. Lebih kurang lepas maghrib aku tgk org sebelah aku di sorong ke labour room.. . Nampak doc fitri tu pegang gunting. aku ckp kat nurse tuu nak berak dia kata da nak bersalin la tuu.. Kali ni di seluk oleh doc lelaki.. bertambah berkobar2 la aku nak bersalin jugak.cuba teran tp tak berjaya2.a katil bersalin mmg direka khas utk org nak bersalin normal (meneran)... dan membesarkan bukaan rahim ke 10cm. ditinggal sorang terkangkang dgn sorang je nurse. aku da tau dah....k. bila contraction jee.. bukaan dan 4cm terus dia sorong aku ke labour room. Nurse tgk keadaan aku yg TAK terkawal sekejap meneran. time bila digunting pun tak rasa... aku rasa nak terberak..malu kena tolak tepi da... so aku tak da lah berharap sgt dia teman aku di LB. nama doc tu doc fitri. dia takut tgk darah.. doc2 semua keluar g berehat.. nak turun gak nya.. ada jam besar.. da panggil tak da pun... aku terus ckp doc saya nak berak.... depat tu ada papan....kalau stabil br blh amik ubat tu. tau2 rasa mcm ada air je kat bwh tu bergenang.nak dekat2 kul 8 mcm tu.. doc tak bagi teran plak. spec kena tanggal... sbb alat mesin tu mcm tali pinggang menyendatkan perut aku.. kerusi a......i guess darah kot..... ak tak tau u la doc2 tu buat pe sbb aku telah kerabunan. sakit da tak terrasa apa da. aku teran jugak SEkuat hati aku.. tp mmg tak Nampak ar dan aku tak terfikirla nak tgk2. da takda takut ar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful