PENGALAMAN PERTAMA- tak mungkin ku lupakan....

15hb Sept 2010 Aku mula mendpt sakit yg x pernah aku rasa sebelum nie... masa itu masih agak confius mcm mn rasa sakit contraction, mcm yg slalu di gembar gemburkan dlm forum2...byk yg ckp rasenya mcm saki t senggugut... tp oleh sbb aku agak kerap jugak kena period pain yg menyakitkan ... aku rasa sakit yg aku rasa pagi ini, tidak lah sebrapa sakit kalu nak dibandingkan dgn senggugut yg aku pernah rasa,... sakit pinggang.. mcm nak tercabut... Sakit tu dtg sekejap2... setelah mengGoogle... aku pasti ni la sakit yg di katakan sebagai contaction tuuu... perut mengeras...sakit menyucuk2 di rahim.. sebenarnya ni masih bukan contraction yg sebenar...ni palsu belake... @ nama glamournya BRAXTON HICKS (BH).... al-maklum ini pengalaman pertama aku peggy...x dpt nak bezakan mulanya... tp ini memang sesuatu yg baru... yg x semua org rasa atas sbb2 tertentu.... cthnya ada yg terus dpt injection induce bagi cepat bersalin... alhamdulillah... aku amat menikmati kesakitan itu.... dgn jayanya. Lebih kurang tengah hari... mcm biasa aku nak solat zuhur aku mengecek kalu ada apa2 tanda2 nak bersalin lain ... aku tgk2 ada kuar cecair choclate... atau nama glamournya yg dipanggil oleh doctor2.. show .. tp time hal tu berlaku aku pun x sure benda apa plak tuuu...sbb diakhir2 pregnant tu aku selalu keputihan... ini telah mencuakkan aku gak... hai.. keputihan aku dan jd color lain plak ker??,,, ni jangkitan ke ape?? ... kebetulan time raya tu akak ipar aku Kak Zila ada bawak kek cheese yg agak sedap... boleh kata tiap2 ari aku mkn kek tuu.. cheese kan ada yis.. so, tu yg aku terpikir pasal infection tuuu....cuak! Hingga ke petang.. aku masih menahan sakit sambil tgn aku mencatat time2 kekerapan sakit tu dtg kat paper Harian Metro yg aku bwk duk dekat dgn aku...tiap kali sakit.. aku akan tgk jam dan catat timenya kat paper tuu... masalah sket sebab jam kat umah aku ni agak tak seragam dan cepat plak tuu.. kalu aku sakit dlm bilik... jam die cepat lebih kurang setengah jam..yg kat hall cepat 15 minit plak.. so, dgn rasa sakit tuu.. aku putuskan tulis je lah time yg aku nampak kat jam tuuu.. tanpa error correction... Bila boring2, aku akan kira berapa jarak kekerapan tu.. ada yg 10min... 20min.. 5 min.. memang palsu sungguh... sbb itu adalah satu ciri2 BH.. kekerapannya x seragam @ konsisten.... Menjelang malam, sebelum solat magrib.. lagisekali aku mengecek.... ada kuar lg show2 tuu... dlm hati aku dah rase maybe time yg ditunggu2 tu da nak dtg ... tp aku masih menunggu satu lg tanda...pecah air ketuban... dlm perkiraan aku.. itu mmg betul2 time nak bersalin da.. dan mmg perlu segera g spital... jd aku masih bertahan... Time makan dgn hubby... aku ckp aku da kuar tanda da... ada cecair coklat dan contaction palsu... bila die jadi x palsu lagi, time tu mmg aku x tau... hubby tu selalu nervous jer bila aku kate perut aku tegang...so aku ckp dgn muka yg biasa ja la... sbb bila die nervous aku plak yg panik .. lagi parah x leh buat apa... Sakit makin menyakitkan... lebih sakit dari yg aku rasa dr waktu pagi... air ketuban xda plak... dlm dok menahan sakit tu.. br aku teringat apa yg aku baca statementnya berbunyi lebih lurang mcm nie... tak semua ibu hamil yg da nak bersalin mengalami simptom air ketuban pecah.. dan kebanyakkanya dipecahkan oleh doktor di hospital... .. tp aku masih menunggu dlm menahan sakit jugak...

... Sakit yg makin sakit .. abis je berdoa ..siap aku tnya nurse boleh tak aku mengiring?? Nurse suh mengiring ke kiri. nie nak g hospital mana? Selayang ke SG... aku terjaga dr tido yg memang agak x selesa tu.... uuuii.. hamper ke pukul 5 pg . nasib dan takdir setiap org berbeza. aku takut terlambat.. Kat tempat tu ada 6 buah katil....... Buloh.aku amik keputusan utk bangun dan solat sunat tahajud & witir.. Buloh. aku kte dia kte da ilang tak da dah . mungkin ni solat sunat terakhir aku... die a blh plak kate nak buang air besor plak.. die tnya ada ketumbuhan ke tak? Aku kte la ada fibrod dgn cyst masa early pregnancy...... tapi time tuu... sbb time tido pun sakit tu dtg kejap2.boleh membawa kematian. lepas tu dia detect aku ANEMIA plak dr report blood test tuu. lebih kurang masa tu pukul 4 lebih.. Pemeriksaan tu dah cm sesi interview plak.... janji anak aku selamat da. aku teruskan solat sunat tuuu. aku tetap memilih ke situ. tdk lah teruk sgt utk aku lalui... bila time contraction tu dtg..... Sampai kat DEWAN Bersalin kat hospital tu. Die pun terus bangun. aku tgk ada la dlm 4 org kat situ. da lah doc indiaN lady tu membebel kat aku. nak siap2..... org x tahan sakit nie.. aku pun dipakaikan alat tuuu.... PEMERIKSAAN Cardiotopograph .. ada tu aku tgk perut yg memboyot tu di ikat dgn satu alat yg mengeluarkan bunyi....... lepas ni mmg nak g spital. tp kali ni makin sakit.. time tu Cuma ingat mati jer . dlm hati aku buat ler ape yg patut aku da tak kisah da. Aku bertawakal je utk apa yg akan berlaku time tu. dengar seluk menyeluk ni mmg ler ingat rasa sakit. da tuu. mcm cek darah sekali jer...... siap tnya kenapa cek kat private la. .... aku tetap amik keputusan nak ke sg. da sakit bertambah sakit rasanya.dalam aku mengerang kesakitan tu..... aku kate ada cecair coklat dan contraction. tak detail la.. aku nak gelak pun iyer.... da report dr sana plak tak menyeluruh........ aku nak anak dlm perutku lahir dgn selamat.sbb selalu org kate melahirkan anak nie macam nak tercabut nyawa dr badan. nurse tu suh aku masuk utk diperiksa... yg this Indian lady plak mcm serius jer mention ANEMIA . aku makesure i/c dgn pregnant report ada.br rasa lega sket..16 Sept 2010 Lebih kurang dlm pukul 3 pagi. aku terus daftar. dlm hati takut..... hubby x blh pun temankan....... dan yakin. aku bertawakal.... Jom lah kte g spital. die nyer nervous da dtg ker??... hubby pun terjaga... da tu dia tnya aku doc sana ada monitor tak... tnya sebab apa dtg. dan da mengganggu tido2 ayam aku... da walaupun seorg rakan sekolahku ada pengalaman yg agak x best di sg. aku pun tak da dibagitau pun pasal Anemia ni plak... solat pun x khusyuk.... dlm aku da ready. Dlm keta hubby tanya..sbb die tgk aku buat check up kat private.. sorang2 ja.... walaupun 2 org teman ada yg da bersalin kat selayang. sendat ooo perut aku... dlm solat tu aku da nekad. so.. aku mampu harungi-InsyaAllah... aku plak cengang2 ler...... da tu tnya aku apa doc sana ckp.. dan pastinya doc akan seluk anu aku utk cek bukaan rahim.. mcm masa dulu.lebam tuu lepas bersalin.. dan die pun d start keta. sbb masa dpt report tu Doc lelaki muda tu kata sume OK .. dia duk belek2 report tu. ini yg susah ni report tak . Anemia tu ape.. Buloh. mungkin apa yg die rasa dan lalui. terpasak la aku tahan sakit di ambik darah..lepas aku baring menelentang je kat katil tu... aku ckp kat hubby/.. tak da apa yg lebih menyakitkan dr contraction tuu. bukak pintu pagar.dia yg nampak risau asyik tnya da nak kena g hospital ke nie? .. doc Indian lady tu kata tak da mention pun dlm report ni yg fibrod tu da tak da...

. minum gula tak da plak kat private suh minum.. Lepas mkn mlm tu. dgn melihat aku punya muka menahan sakit. ? ubat tu epidural ke ape? dlm otak aku tak terbayang nak cucuk kat tulang belakang tuu.. tp semua tuu ada reason. tapi mmg betul pun apa yg dia kate. aku asyik tgk jam jee...... tu yg cepat. bukaan baru 2cm.. selalu dtg2 bg kad kat kaunter. so aku pulangkan kat hubby blk beg tuu. aku telah bertekad amik ubat tahan sakit.kencing manis (mak). nurse ckp maybe doc td da seluk bg byk terbuka. dpt mempercepatkan bukaan pintu rahim...die bg aku test air kencing jer. ada tuu nurse panggil suh keluar sbb hubby tak boleh masuk teman kat latent room tuu... makan sambil sekali sekala menahan sakit. dptlah aku mkn nasi lemak yg dibeli oleh hubby. ada effek apa2 tak? . dlm pkl 10pg aku di seluk lagi.aku dengar la die membebel.. ceh.. org nak jumpa...tak silap sempat gak aku mkn mlm .. nurse siap suh amik ubat tahan sakit...duk tunggu sambil menahan sakit. baru buka 3cm. doc tu bengang betul.maklumlah. so..tak Tanya rugilaa. org tak pernah beranak. family history aku darah tinggi (encik). dgn syahdu......lengkap. so..cepat la keluar baby. Dalam masa 8 jam menunggu tu......... g makan tgh ari... ada darah tinggi tak. sememangnya tidak. nurse tgk bwk beg..dipercayai dgn byk berjalan dikala hampIr bersalin... dia kata bukan nak masuk wad lg.... bwk apa yg nurse pesan jee.... Kali terakhir aku jumpa hubby dlm pukul 3-4 ptg lepas diseluk kali ke-3.. nanti ada rasa kah sakit kalau nak bersalin. kena tunggu second cek. Tak sampai 15 minit.. aku keluar dr latent room tu.5 minit sekali. Then aku dipakaikan tag kat tgn suh bwk baju baby sehelai. sbb x pernah di seluk. minum ptg kat bilik rehat....... so berjln la aku sambil sekali sekala berenti ketepi menahan sakit. bukan aku je..minta dear byk2 doakan cepat bersalin dan. tuala. org lain pun.. siap tak mau kena seluk plak tuu... tp die ni membuat aku cuak gak.sbb tak tido2 dr subuh td. minta dihalalkan mkn minumku sebelum ni...... dlm masa yg sama lebih 2 kali aku jln keluar ke tempat menunggu kat luar jumpa hubby.....mula2 mmg sakit la.. . mmg lepas tu contraction aku mula semakin kerap.alhamdulillah semua ok..nurse bg aku bat utk berak.. sebelum aku rasa betul2 nak ter berak . Kena seluk........ org bersalin ni mmg tak dilayan seperti org sakit langsung. . da tu sister suh kami yg ada kat tempat tu tunggu kat tempat rehat.. Aku menahan sakit lebih 8 jam sambil tido2 ayam. tak tertahan plak aku Menahan lg.aku cal hubby suh anta beg. anak ibu makan nasi lemak dululah ek sebelum kuar.pampers.. nak tgk samaada fibrod dulu still ada atau tak?. aku pun no idea apa seterusnya. aku pun x pasti aku ada ke tak. aku bertahan dan buat2 kuatla. ibu hamil tu la yg g jln mengigil2 jumpa depa.... da tu kena scan plak.. adalah sekali sekala. mengantuk betuul... dlm hati..... siap pesan suh hubby beli sarapan utk makan..... Aku kuar ke tempat menunggu kat depan counter tu pesan kat dear beli apa2 sarapan.. dia kata bukan lak.. tp aku takut kalu aku tak rasa sakit plak nanti bila tiba time yg sepatutnya aku nak bersalin.mcm2 die tnya la.... Kat latent room tu.. dia kate baru 1 cm.dear janji akan dtg balik dlm pukul 9 mlm... siap byk plak aku tnya nurse tuu..... mcm ingat lepas tuu terus bersalin jer. dgn die buat bunyi mengerang cam meneran tuu. dgn kekerapan contraction yg semakin bertambah kerap. Ada sorang Indian mummy to be jugak br masuk time2 sebelum aku kena selok tuu....nurse kata kena cek dulu nadi baby. terdengar gak Indian mummy to be tu menjerit2 dah tak tahan nak beranak. kencing manis.

bertambah berkobar2 la aku nak bersalin jugak. bukaan rahim terus ke 6cm...a katil bersalin mmg direka khas utk org nak bersalin normal (meneran)... sakit da tak terrasa apa da. doc2 semua keluar g berehat. baby masih lg bergerak.. ak tak tau u la doc2 tu buat pe sbb aku telah kerabunan. melihatkan itu. aku ckp kat nurse tuu nak berak dia kata da nak bersalin la tuu... dlm LR tu. tp mmg tak Nampak ar dan aku tak terfikirla nak tgk2. Nampak doc fitri tu pegang gunting. kerusi a. dia takut tgk darah..nak dekat2 kul 8 mcm tu. da panggil tak da pun. sibuk ckp mana husband dia nie..memikirkan kalau lama sgt tumggu baby blh lemas... penat berhenti.. bukaan dan 4cm terus dia sorong aku ke labour room. siap rehat jap. aku terus ckp doc saya nak berak. sbb alat mesin tu mcm tali pinggang menyendatkan perut aku.cuba teran tp tak berjaya2..i guess darah kot.. aku agak tu la illustration besar bukaan rahim yg diseluk .... ditinggal sorang terkangkang dgn sorang je nurse.. berlubang2 bulat dr 1cm -10cm. Nurse tgk keadaan aku yg TAK terkawal sekejap meneran... aku rasa nak terberak.malu kena tolak tepi da.. hubby pun ada ckp.. terjerit la aku menahan sakit.. Kali ni di seluk oleh doc lelaki. aku da tau dah.... so aku tak da lah berharap sgt dia teman aku di LB. ...... bila contraction jee.. time bila digunting pun tak rasa. spec kena tanggal..k..kalau stabil br blh amik ubat tu. tau2 rasa mcm ada air je kat bwh tu bergenang.... Cuma asyik rasa nak berak.... aku teran jugak SEkuat hati aku..... saya nak berak terus doc yg last tuu masuk blk... depat tu ada papan... nak turun gak nya. dia seluk .time tuu la doc mulakan operasi. ada jam besar... dan membesarkan bukaan rahim ke 10cm... doc tak bagi teran plak.. memecahkan air ketuban........ Lebih kurang lepas maghrib aku tgk org sebelah aku di sorong ke labour room.... so dia pasangkan mesin Cardiotopograph kat perut aku. da takda takut ar.. nama doc tu doc fitri..