P. 1
PENGALAMAN PERTAMA

PENGALAMAN PERTAMA

|Views: 279|Likes:
Published by hazanariah

More info:

Published by: hazanariah on Nov 08, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/04/2013

pdf

text

original

PENGALAMAN PERTAMA- tak mungkin ku lupakan....

15hb Sept 2010 Aku mula mendpt sakit yg x pernah aku rasa sebelum nie... masa itu masih agak confius mcm mn rasa sakit contraction, mcm yg slalu di gembar gemburkan dlm forum2...byk yg ckp rasenya mcm saki t senggugut... tp oleh sbb aku agak kerap jugak kena period pain yg menyakitkan ... aku rasa sakit yg aku rasa pagi ini, tidak lah sebrapa sakit kalu nak dibandingkan dgn senggugut yg aku pernah rasa,... sakit pinggang.. mcm nak tercabut... Sakit tu dtg sekejap2... setelah mengGoogle... aku pasti ni la sakit yg di katakan sebagai contaction tuuu... perut mengeras...sakit menyucuk2 di rahim.. sebenarnya ni masih bukan contraction yg sebenar...ni palsu belake... @ nama glamournya BRAXTON HICKS (BH).... al-maklum ini pengalaman pertama aku peggy...x dpt nak bezakan mulanya... tp ini memang sesuatu yg baru... yg x semua org rasa atas sbb2 tertentu.... cthnya ada yg terus dpt injection induce bagi cepat bersalin... alhamdulillah... aku amat menikmati kesakitan itu.... dgn jayanya. Lebih kurang tengah hari... mcm biasa aku nak solat zuhur aku mengecek kalu ada apa2 tanda2 nak bersalin lain ... aku tgk2 ada kuar cecair choclate... atau nama glamournya yg dipanggil oleh doctor2.. show .. tp time hal tu berlaku aku pun x sure benda apa plak tuuu...sbb diakhir2 pregnant tu aku selalu keputihan... ini telah mencuakkan aku gak... hai.. keputihan aku dan jd color lain plak ker??,,, ni jangkitan ke ape?? ... kebetulan time raya tu akak ipar aku Kak Zila ada bawak kek cheese yg agak sedap... boleh kata tiap2 ari aku mkn kek tuu.. cheese kan ada yis.. so, tu yg aku terpikir pasal infection tuuu....cuak! Hingga ke petang.. aku masih menahan sakit sambil tgn aku mencatat time2 kekerapan sakit tu dtg kat paper Harian Metro yg aku bwk duk dekat dgn aku...tiap kali sakit.. aku akan tgk jam dan catat timenya kat paper tuu... masalah sket sebab jam kat umah aku ni agak tak seragam dan cepat plak tuu.. kalu aku sakit dlm bilik... jam die cepat lebih kurang setengah jam..yg kat hall cepat 15 minit plak.. so, dgn rasa sakit tuu.. aku putuskan tulis je lah time yg aku nampak kat jam tuuu.. tanpa error correction... Bila boring2, aku akan kira berapa jarak kekerapan tu.. ada yg 10min... 20min.. 5 min.. memang palsu sungguh... sbb itu adalah satu ciri2 BH.. kekerapannya x seragam @ konsisten.... Menjelang malam, sebelum solat magrib.. lagisekali aku mengecek.... ada kuar lg show2 tuu... dlm hati aku dah rase maybe time yg ditunggu2 tu da nak dtg ... tp aku masih menunggu satu lg tanda...pecah air ketuban... dlm perkiraan aku.. itu mmg betul2 time nak bersalin da.. dan mmg perlu segera g spital... jd aku masih bertahan... Time makan dgn hubby... aku ckp aku da kuar tanda da... ada cecair coklat dan contaction palsu... bila die jadi x palsu lagi, time tu mmg aku x tau... hubby tu selalu nervous jer bila aku kate perut aku tegang...so aku ckp dgn muka yg biasa ja la... sbb bila die nervous aku plak yg panik .. lagi parah x leh buat apa... Sakit makin menyakitkan... lebih sakit dari yg aku rasa dr waktu pagi... air ketuban xda plak... dlm dok menahan sakit tu.. br aku teringat apa yg aku baca statementnya berbunyi lebih lurang mcm nie... tak semua ibu hamil yg da nak bersalin mengalami simptom air ketuban pecah.. dan kebanyakkanya dipecahkan oleh doktor di hospital... .. tp aku masih menunggu dlm menahan sakit jugak...

.. aku makesure i/c dgn pregnant report ada..... ada tu aku tgk perut yg memboyot tu di ikat dgn satu alat yg mengeluarkan bunyi. ....... bukak pintu pagar.. Sakit yg makin sakit .. hubby x blh pun temankan.. da tu tnya aku apa doc sana ckp...... hamper ke pukul 5 pg . aku tgk ada la dlm 4 org kat situ. dlm hati takut.. aku pun tak da dibagitau pun pasal Anemia ni plak..siap aku tnya nurse boleh tak aku mengiring?? Nurse suh mengiring ke kiri. aku kte dia kte da ilang tak da dah .. dan die pun d start keta. da sakit bertambah sakit rasanya... bila time contraction tu dtg..sbb die tgk aku buat check up kat private. solat pun x khusyuk. tnya sebab apa dtg. dan da mengganggu tido2 ayam aku. nasib dan takdir setiap org berbeza.. nurse tu suh aku masuk utk diperiksa.... lepas tu dia detect aku ANEMIA plak dr report blood test tuu...... terpasak la aku tahan sakit di ambik darah. Kat tempat tu ada 6 buah katil.. tapi time tuu... so.. aku plak cengang2 ler.. da walaupun seorg rakan sekolahku ada pengalaman yg agak x best di sg. mcm cek darah sekali jer.......dalam aku mengerang kesakitan tu.. dan pastinya doc akan seluk anu aku utk cek bukaan rahim.........lebam tuu lepas bersalin.... janji anak aku selamat da.dia yg nampak risau asyik tnya da nak kena g hospital ke nie? .. aku terjaga dr tido yg memang agak x selesa tu.... Jom lah kte g spital. aku bertawakal.. aku nak gelak pun iyer..lepas aku baring menelentang je kat katil tu. da report dr sana plak tak menyeluruh. dan yakin... aku terus daftar. sbb masa dpt report tu Doc lelaki muda tu kata sume OK .16 Sept 2010 Lebih kurang dlm pukul 3 pagi. aku kate ada cecair coklat dan contraction.. Buloh... mungkin ni solat sunat terakhir aku.. org x tahan sakit nie.. da lah doc indiaN lady tu membebel kat aku.. die a blh plak kate nak buang air besor plak.... uuuii. die nyer nervous da dtg ker??... lebih kurang masa tu pukul 4 lebih.. abis je berdoa .. aku takut terlambat.. dlm hati aku buat ler ape yg patut aku da tak kisah da. doc Indian lady tu kata tak da mention pun dlm report ni yg fibrod tu da tak da. aku teruskan solat sunat tuuu... Die pun terus bangun.. aku tetap memilih ke situ. dlm solat tu aku da nekad. hubby pun terjaga. ini yg susah ni report tak . da tu dia tnya aku doc sana ada monitor tak. Dlm keta hubby tanya. Sampai kat DEWAN Bersalin kat hospital tu. nie nak g hospital mana? Selayang ke SG.. sorang2 ja. Buloh..br rasa lega sket... sbb time tido pun sakit tu dtg kejap2.. yg this Indian lady plak mcm serius jer mention ANEMIA ... sendat ooo perut aku. die tnya ada ketumbuhan ke tak? Aku kte la ada fibrod dgn cyst masa early pregnancy.. nak siap2.... lepas ni mmg nak g spital.... aku mampu harungi-InsyaAllah.... Anemia tu ape. aku tetap amik keputusan nak ke sg. time tu Cuma ingat mati jer . aku pun dipakaikan alat tuuu.boleh membawa kematian. PEMERIKSAAN Cardiotopograph ............. mungkin apa yg die rasa dan lalui... aku nak anak dlm perutku lahir dgn selamat.... Buloh.. dlm aku da ready...sbb selalu org kate melahirkan anak nie macam nak tercabut nyawa dr badan.. Pemeriksaan tu dah cm sesi interview plak.. tak detail la.aku amik keputusan utk bangun dan solat sunat tahajud & witir. dia duk belek2 report tu.. Aku bertawakal je utk apa yg akan berlaku time tu. mcm masa dulu. da tuu... aku ckp kat hubby/. tp kali ni makin sakit... siap tnya kenapa cek kat private la.. tak da apa yg lebih menyakitkan dr contraction tuu... walaupun 2 org teman ada yg da bersalin kat selayang. tdk lah teruk sgt utk aku lalui.. dengar seluk menyeluk ni mmg ler ingat rasa sakit....

.... nurse siap suh amik ubat tahan sakit.sbb tak tido2 dr subuh td... kena tunggu second cek. sebelum aku rasa betul2 nak ter berak . dia kata bukan nak masuk wad lg.. dlm hati..tak silap sempat gak aku mkn mlm .. tu yg cepat.. da tu sister suh kami yg ada kat tempat tu tunggu kat tempat rehat..... mcm ingat lepas tuu terus bersalin jer.. so berjln la aku sambil sekali sekala berenti ketepi menahan sakit... dia kate baru 1 cm... Kali terakhir aku jumpa hubby dlm pukul 3-4 ptg lepas diseluk kali ke-3. ada darah tinggi tak. siap pesan suh hubby beli sarapan utk makan.. Dalam masa 8 jam menunggu tu. adalah sekali sekala.. so.... anak ibu makan nasi lemak dululah ek sebelum kuar. tp aku takut kalu aku tak rasa sakit plak nanti bila tiba time yg sepatutnya aku nak bersalin... aku keluar dr latent room tu...... Kena seluk.... siap tak mau kena seluk plak tuu. aku telah bertekad amik ubat tahan sakit... ibu hamil tu la yg g jln mengigil2 jumpa depa... dlm masa yg sama lebih 2 kali aku jln keluar ke tempat menunggu kat luar jumpa hubby.. siap byk plak aku tnya nurse tuu. aku pun no idea apa seterusnya.minta dear byk2 doakan cepat bersalin dan. Aku menahan sakit lebih 8 jam sambil tido2 ayam....... aku pun x pasti aku ada ke tak.. dlm pkl 10pg aku di seluk lagi. terdengar gak Indian mummy to be tu menjerit2 dah tak tahan nak beranak.. minum gula tak da plak kat private suh minum. kencing manis. ..mcm2 die tnya la.... tak tertahan plak aku Menahan lg. nak tgk samaada fibrod dulu still ada atau tak?... dptlah aku mkn nasi lemak yg dibeli oleh hubby.. ada tuu nurse panggil suh keluar sbb hubby tak boleh masuk teman kat latent room tuu... baru buka 3cm.duk tunggu sambil menahan sakit. so........ sememangnya tidak. org bersalin ni mmg tak dilayan seperti org sakit langsung.alhamdulillah semua ok.... bukaan baru 2cm. dgn melihat aku punya muka menahan sakit.kencing manis (mak)... minum ptg kat bilik rehat. minta dihalalkan mkn minumku sebelum ni. mmg lepas tu contraction aku mula semakin kerap... aku asyik tgk jam jee.. dia kata bukan lak.. dgn die buat bunyi mengerang cam meneran tuu. tapi mmg betul pun apa yg dia kate.. Kat latent room tu. ada effek apa2 tak? . ? ubat tu epidural ke ape? dlm otak aku tak terbayang nak cucuk kat tulang belakang tuu.. selalu dtg2 bg kad kat kaunter. Lepas mkn mlm tu.nurse bg aku bat utk berak... tuala.dipercayai dgn byk berjalan dikala hampIr bersalin.aku dengar la die membebel... Then aku dipakaikan tag kat tgn suh bwk baju baby sehelai.. Aku kuar ke tempat menunggu kat depan counter tu pesan kat dear beli apa2 sarapan. org nak jumpa. ceh.lengkap.. sbb x pernah di seluk... .. bukan aku je. bwk apa yg nurse pesan jee. dgn syahdu. dpt mempercepatkan bukaan pintu rahim.maklumlah..die bg aku test air kencing jer..pampers.mula2 mmg sakit la.. Ada sorang Indian mummy to be jugak br masuk time2 sebelum aku kena selok tuu. nurse ckp maybe doc td da seluk bg byk terbuka. org lain pun.aku cal hubby suh anta beg. dgn kekerapan contraction yg semakin bertambah kerap. doc tu bengang betul..cepat la keluar baby.... family history aku darah tinggi (encik). org tak pernah beranak. g makan tgh ari.dear janji akan dtg balik dlm pukul 9 mlm.nurse kata kena cek dulu nadi baby. nanti ada rasa kah sakit kalau nak bersalin. Tak sampai 15 minit...tak Tanya rugilaa...5 minit sekali... aku bertahan dan buat2 kuatla.. nurse tgk bwk beg.... tp semua tuu ada reason. tp die ni membuat aku cuak gak.. mengantuk betuul.. makan sambil sekali sekala menahan sakit... da tu kena scan plak.. so aku pulangkan kat hubby blk beg tuu....

doc tak bagi teran plak.. sibuk ckp mana husband dia nie. da panggil tak da pun. siap rehat jap. so aku tak da lah berharap sgt dia teman aku di LB. baby masih lg bergerak... nak turun gak nya. dia takut tgk darah...time tuu la doc mulakan operasi..cuba teran tp tak berjaya2. saya nak berak terus doc yg last tuu masuk blk.... Kali ni di seluk oleh doc lelaki..malu kena tolak tepi da. aku ckp kat nurse tuu nak berak dia kata da nak bersalin la tuu. berlubang2 bulat dr 1cm -10cm. Nurse tgk keadaan aku yg TAK terkawal sekejap meneran. bukaan dan 4cm terus dia sorong aku ke labour room.... Nampak doc fitri tu pegang gunting.. aku da tau dah.... sakit da tak terrasa apa da..... so dia pasangkan mesin Cardiotopograph kat perut aku. depat tu ada papan. bukaan rahim terus ke 6cm. bertambah berkobar2 la aku nak bersalin jugak... ada jam besar. melihatkan itu. Cuma asyik rasa nak berak... ditinggal sorang terkangkang dgn sorang je nurse..i guess darah kot. spec kena tanggal. dlm LR tu....... terjerit la aku menahan sakit. aku rasa nak terberak.. .. sbb alat mesin tu mcm tali pinggang menyendatkan perut aku. penat berhenti.... bila contraction jee. ak tak tau u la doc2 tu buat pe sbb aku telah kerabunan. nama doc tu doc fitri.. aku terus ckp doc saya nak berak. tp mmg tak Nampak ar dan aku tak terfikirla nak tgk2. da takda takut ar...memikirkan kalau lama sgt tumggu baby blh lemas. aku agak tu la illustration besar bukaan rahim yg diseluk ... dia seluk . tau2 rasa mcm ada air je kat bwh tu bergenang. dan membesarkan bukaan rahim ke 10cm.. Lebih kurang lepas maghrib aku tgk org sebelah aku di sorong ke labour room.. memecahkan air ketuban....a katil bersalin mmg direka khas utk org nak bersalin normal (meneran)..... aku teran jugak SEkuat hati aku..kalau stabil br blh amik ubat tu..... kerusi a... hubby pun ada ckp.nak dekat2 kul 8 mcm tu.... time bila digunting pun tak rasa... doc2 semua keluar g berehat.k...

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->