PENGALAMAN PERTAMA- tak mungkin ku lupakan....

15hb Sept 2010 Aku mula mendpt sakit yg x pernah aku rasa sebelum nie... masa itu masih agak confius mcm mn rasa sakit contraction, mcm yg slalu di gembar gemburkan dlm forum2...byk yg ckp rasenya mcm saki t senggugut... tp oleh sbb aku agak kerap jugak kena period pain yg menyakitkan ... aku rasa sakit yg aku rasa pagi ini, tidak lah sebrapa sakit kalu nak dibandingkan dgn senggugut yg aku pernah rasa,... sakit pinggang.. mcm nak tercabut... Sakit tu dtg sekejap2... setelah mengGoogle... aku pasti ni la sakit yg di katakan sebagai contaction tuuu... perut mengeras...sakit menyucuk2 di rahim.. sebenarnya ni masih bukan contraction yg sebenar...ni palsu belake... @ nama glamournya BRAXTON HICKS (BH).... al-maklum ini pengalaman pertama aku peggy...x dpt nak bezakan mulanya... tp ini memang sesuatu yg baru... yg x semua org rasa atas sbb2 tertentu.... cthnya ada yg terus dpt injection induce bagi cepat bersalin... alhamdulillah... aku amat menikmati kesakitan itu.... dgn jayanya. Lebih kurang tengah hari... mcm biasa aku nak solat zuhur aku mengecek kalu ada apa2 tanda2 nak bersalin lain ... aku tgk2 ada kuar cecair choclate... atau nama glamournya yg dipanggil oleh doctor2.. show .. tp time hal tu berlaku aku pun x sure benda apa plak tuuu...sbb diakhir2 pregnant tu aku selalu keputihan... ini telah mencuakkan aku gak... hai.. keputihan aku dan jd color lain plak ker??,,, ni jangkitan ke ape?? ... kebetulan time raya tu akak ipar aku Kak Zila ada bawak kek cheese yg agak sedap... boleh kata tiap2 ari aku mkn kek tuu.. cheese kan ada yis.. so, tu yg aku terpikir pasal infection tuuu....cuak! Hingga ke petang.. aku masih menahan sakit sambil tgn aku mencatat time2 kekerapan sakit tu dtg kat paper Harian Metro yg aku bwk duk dekat dgn aku...tiap kali sakit.. aku akan tgk jam dan catat timenya kat paper tuu... masalah sket sebab jam kat umah aku ni agak tak seragam dan cepat plak tuu.. kalu aku sakit dlm bilik... jam die cepat lebih kurang setengah jam..yg kat hall cepat 15 minit plak.. so, dgn rasa sakit tuu.. aku putuskan tulis je lah time yg aku nampak kat jam tuuu.. tanpa error correction... Bila boring2, aku akan kira berapa jarak kekerapan tu.. ada yg 10min... 20min.. 5 min.. memang palsu sungguh... sbb itu adalah satu ciri2 BH.. kekerapannya x seragam @ konsisten.... Menjelang malam, sebelum solat magrib.. lagisekali aku mengecek.... ada kuar lg show2 tuu... dlm hati aku dah rase maybe time yg ditunggu2 tu da nak dtg ... tp aku masih menunggu satu lg tanda...pecah air ketuban... dlm perkiraan aku.. itu mmg betul2 time nak bersalin da.. dan mmg perlu segera g spital... jd aku masih bertahan... Time makan dgn hubby... aku ckp aku da kuar tanda da... ada cecair coklat dan contaction palsu... bila die jadi x palsu lagi, time tu mmg aku x tau... hubby tu selalu nervous jer bila aku kate perut aku tegang...so aku ckp dgn muka yg biasa ja la... sbb bila die nervous aku plak yg panik .. lagi parah x leh buat apa... Sakit makin menyakitkan... lebih sakit dari yg aku rasa dr waktu pagi... air ketuban xda plak... dlm dok menahan sakit tu.. br aku teringat apa yg aku baca statementnya berbunyi lebih lurang mcm nie... tak semua ibu hamil yg da nak bersalin mengalami simptom air ketuban pecah.. dan kebanyakkanya dipecahkan oleh doktor di hospital... .. tp aku masih menunggu dlm menahan sakit jugak...

...dia yg nampak risau asyik tnya da nak kena g hospital ke nie? .. aku nak anak dlm perutku lahir dgn selamat. aku pun tak da dibagitau pun pasal Anemia ni plak... tdk lah teruk sgt utk aku lalui.... so. Kat tempat tu ada 6 buah katil. aku mampu harungi-InsyaAllah.... da tu tnya aku apa doc sana ckp... bila time contraction tu dtg. dlm hati aku buat ler ape yg patut aku da tak kisah da. Buloh.. dan yakin...sbb selalu org kate melahirkan anak nie macam nak tercabut nyawa dr badan.. lepas ni mmg nak g spital.. Sampai kat DEWAN Bersalin kat hospital tu. dlm hati takut... da walaupun seorg rakan sekolahku ada pengalaman yg agak x best di sg. aku teruskan solat sunat tuuu. PEMERIKSAAN Cardiotopograph ..... terpasak la aku tahan sakit di ambik darah..... die tnya ada ketumbuhan ke tak? Aku kte la ada fibrod dgn cyst masa early pregnancy..16 Sept 2010 Lebih kurang dlm pukul 3 pagi. hubby pun terjaga. bukak pintu pagar. Buloh... aku takut terlambat. abis je berdoa ...lepas aku baring menelentang je kat katil tu..... da sakit bertambah sakit rasanya. dia duk belek2 report tu.. dan die pun d start keta..aku amik keputusan utk bangun dan solat sunat tahajud & witir...dalam aku mengerang kesakitan tu..... nasib dan takdir setiap org berbeza.. aku makesure i/c dgn pregnant report ada.lebam tuu lepas bersalin.. solat pun x khusyuk.. da report dr sana plak tak menyeluruh. lepas tu dia detect aku ANEMIA plak dr report blood test tuu. dengar seluk menyeluk ni mmg ler ingat rasa sakit.... Pemeriksaan tu dah cm sesi interview plak. mungkin ni solat sunat terakhir aku. aku nak gelak pun iyer.. dlm aku da ready. sorang2 ja.... hamper ke pukul 5 pg ... aku pun dipakaikan alat tuuu.. tnya sebab apa dtg. sbb masa dpt report tu Doc lelaki muda tu kata sume OK ... aku bertawakal.. da tuu. aku tetap amik keputusan nak ke sg. aku terus daftar... dan da mengganggu tido2 ayam aku... dlm solat tu aku da nekad.. .... walaupun 2 org teman ada yg da bersalin kat selayang. aku tetap memilih ke situ.. nurse tu suh aku masuk utk diperiksa. uuuii... Sakit yg makin sakit . tak da apa yg lebih menyakitkan dr contraction tuu. Aku bertawakal je utk apa yg akan berlaku time tu... aku kte dia kte da ilang tak da dah .. sendat ooo perut aku..... aku plak cengang2 ler.sbb die tgk aku buat check up kat private.. nak siap2.. Anemia tu ape.. die nyer nervous da dtg ker??. tapi time tuu.. hubby x blh pun temankan.... janji anak aku selamat da. tak detail la. siap tnya kenapa cek kat private la....br rasa lega sket. doc Indian lady tu kata tak da mention pun dlm report ni yg fibrod tu da tak da...... dan pastinya doc akan seluk anu aku utk cek bukaan rahim.. aku tgk ada la dlm 4 org kat situ.. mungkin apa yg die rasa dan lalui... die a blh plak kate nak buang air besor plak. mcm masa dulu... tp kali ni makin sakit... Buloh.. Dlm keta hubby tanya... aku ckp kat hubby/.. ada tu aku tgk perut yg memboyot tu di ikat dgn satu alat yg mengeluarkan bunyi. Die pun terus bangun. sbb time tido pun sakit tu dtg kejap2..siap aku tnya nurse boleh tak aku mengiring?? Nurse suh mengiring ke kiri.... aku kate ada cecair coklat dan contraction... aku terjaga dr tido yg memang agak x selesa tu.boleh membawa kematian....... ini yg susah ni report tak .. mcm cek darah sekali jer. org x tahan sakit nie. lebih kurang masa tu pukul 4 lebih. yg this Indian lady plak mcm serius jer mention ANEMIA ............ Jom lah kte g spital. da tu dia tnya aku doc sana ada monitor tak. da lah doc indiaN lady tu membebel kat aku.... time tu Cuma ingat mati jer . nie nak g hospital mana? Selayang ke SG.

sbb tak tido2 dr subuh td... so aku pulangkan kat hubby blk beg tuu.aku dengar la die membebel. anak ibu makan nasi lemak dululah ek sebelum kuar. aku keluar dr latent room tu.. doc tu bengang betul. Tak sampai 15 minit. ibu hamil tu la yg g jln mengigil2 jumpa depa.... ... minum ptg kat bilik rehat. Kat latent room tu. tak tertahan plak aku Menahan lg. Aku menahan sakit lebih 8 jam sambil tido2 ayam... g makan tgh ari. org lain pun.cepat la keluar baby....dear janji akan dtg balik dlm pukul 9 mlm. dia kata bukan lak.... so berjln la aku sambil sekali sekala berenti ketepi menahan sakit. dpt mempercepatkan bukaan pintu rahim. Ada sorang Indian mummy to be jugak br masuk time2 sebelum aku kena selok tuu... Kali terakhir aku jumpa hubby dlm pukul 3-4 ptg lepas diseluk kali ke-3. ceh. Lepas mkn mlm tu. mcm ingat lepas tuu terus bersalin jer...kencing manis (mak)... nanti ada rasa kah sakit kalau nak bersalin.. dlm hati.. tapi mmg betul pun apa yg dia kate.mula2 mmg sakit la.tak silap sempat gak aku mkn mlm .. ? ubat tu epidural ke ape? dlm otak aku tak terbayang nak cucuk kat tulang belakang tuu... dgn syahdu... siap pesan suh hubby beli sarapan utk makan..nurse bg aku bat utk berak. bwk apa yg nurse pesan jee. aku pun no idea apa seterusnya.die bg aku test air kencing jer. tuala. nurse tgk bwk beg. da tu sister suh kami yg ada kat tempat tu tunggu kat tempat rehat. tp die ni membuat aku cuak gak.mcm2 die tnya la. tu yg cepat. org nak jumpa. dlm masa yg sama lebih 2 kali aku jln keluar ke tempat menunggu kat luar jumpa hubby.. org tak pernah beranak.. tp semua tuu ada reason.duk tunggu sambil menahan sakit... dia kata bukan nak masuk wad lg.... aku telah bertekad amik ubat tahan sakit... bukan aku je..minta dear byk2 doakan cepat bersalin dan.. aku pun x pasti aku ada ke tak. org bersalin ni mmg tak dilayan seperti org sakit langsung.. ada tuu nurse panggil suh keluar sbb hubby tak boleh masuk teman kat latent room tuu... mengantuk betuul.. dgn kekerapan contraction yg semakin bertambah kerap.lengkap.. sebelum aku rasa betul2 nak ter berak .. siap byk plak aku tnya nurse tuu... dptlah aku mkn nasi lemak yg dibeli oleh hubby.aku cal hubby suh anta beg.... kencing manis..... tp aku takut kalu aku tak rasa sakit plak nanti bila tiba time yg sepatutnya aku nak bersalin. dgn melihat aku punya muka menahan sakit.. ada effek apa2 tak? . sememangnya tidak...... dgn die buat bunyi mengerang cam meneran tuu.. selalu dtg2 bg kad kat kaunter. Kena seluk.. sbb x pernah di seluk. ada darah tinggi tak.. family history aku darah tinggi (encik). ..nurse kata kena cek dulu nadi baby. siap tak mau kena seluk plak tuu. Dalam masa 8 jam menunggu tu...... adalah sekali sekala..5 minit sekali..alhamdulillah semua ok.. minum gula tak da plak kat private suh minum........ makan sambil sekali sekala menahan sakit..tak Tanya rugilaa. nurse siap suh amik ubat tahan sakit. dia kate baru 1 cm.. Aku kuar ke tempat menunggu kat depan counter tu pesan kat dear beli apa2 sarapan. so.. baru buka 3cm. nak tgk samaada fibrod dulu still ada atau tak?.. nurse ckp maybe doc td da seluk bg byk terbuka. so. aku bertahan dan buat2 kuatla....... kena tunggu second cek.. aku asyik tgk jam jee. Then aku dipakaikan tag kat tgn suh bwk baju baby sehelai. bukaan baru 2cm.. minta dihalalkan mkn minumku sebelum ni..dipercayai dgn byk berjalan dikala hampIr bersalin.. dlm pkl 10pg aku di seluk lagi...... terdengar gak Indian mummy to be tu menjerit2 dah tak tahan nak beranak.pampers.. mmg lepas tu contraction aku mula semakin kerap....maklumlah.... da tu kena scan plak..

.... Nurse tgk keadaan aku yg TAK terkawal sekejap meneran.. aku rasa nak terberak..time tuu la doc mulakan operasi. dlm LR tu.. terjerit la aku menahan sakit..... melihatkan itu.. berlubang2 bulat dr 1cm -10cm. baby masih lg bergerak...i guess darah kot.. spec kena tanggal. da panggil tak da pun.. ada jam besar. saya nak berak terus doc yg last tuu masuk blk. Nampak doc fitri tu pegang gunting... dan membesarkan bukaan rahim ke 10cm.... dia takut tgk darah. bertambah berkobar2 la aku nak bersalin jugak. nama doc tu doc fitri. kerusi a.k. Kali ni di seluk oleh doc lelaki.a katil bersalin mmg direka khas utk org nak bersalin normal (meneran). Cuma asyik rasa nak berak.. aku da tau dah.... .... ak tak tau u la doc2 tu buat pe sbb aku telah kerabunan.. bukaan dan 4cm terus dia sorong aku ke labour room... aku terus ckp doc saya nak berak. aku agak tu la illustration besar bukaan rahim yg diseluk .nak dekat2 kul 8 mcm tu. time bila digunting pun tak rasa..... aku ckp kat nurse tuu nak berak dia kata da nak bersalin la tuu. Lebih kurang lepas maghrib aku tgk org sebelah aku di sorong ke labour room..... sibuk ckp mana husband dia nie. sbb alat mesin tu mcm tali pinggang menyendatkan perut aku. nak turun gak nya...... so dia pasangkan mesin Cardiotopograph kat perut aku.malu kena tolak tepi da.... siap rehat jap. sakit da tak terrasa apa da. hubby pun ada ckp.. doc2 semua keluar g berehat. bila contraction jee.. tau2 rasa mcm ada air je kat bwh tu bergenang.. tp mmg tak Nampak ar dan aku tak terfikirla nak tgk2...memikirkan kalau lama sgt tumggu baby blh lemas. depat tu ada papan... aku teran jugak SEkuat hati aku. so aku tak da lah berharap sgt dia teman aku di LB. memecahkan air ketuban... doc tak bagi teran plak...kalau stabil br blh amik ubat tu... da takda takut ar. dia seluk .. penat berhenti.. bukaan rahim terus ke 6cm. ditinggal sorang terkangkang dgn sorang je nurse.cuba teran tp tak berjaya2....