PENGALAMAN PERTAMA

PENGALAMAN PERTAMA- tak mungkin ku lupakan....

15hb Sept 2010 Aku mula mendpt sakit yg x pernah aku rasa sebelum nie... masa itu masih agak confius mcm mn rasa sakit contraction, mcm yg slalu di gembar gemburkan dlm forum2...byk yg ckp rasenya mcm saki t senggugut... tp oleh sbb aku agak kerap jugak kena period pain yg menyakitkan ... aku rasa sakit yg aku rasa pagi ini, tidak lah sebrapa sakit kalu nak dibandingkan dgn senggugut yg aku pernah rasa,... sakit pinggang.. mcm nak tercabut... Sakit tu dtg sekejap2... setelah mengGoogle... aku pasti ni la sakit yg di katakan sebagai contaction tuuu... perut mengeras...sakit menyucuk2 di rahim.. sebenarnya ni masih bukan contraction yg sebenar...ni palsu belake... @ nama glamournya BRAXTON HICKS (BH).... al-maklum ini pengalaman pertama aku peggy...x dpt nak bezakan mulanya... tp ini memang sesuatu yg baru... yg x semua org rasa atas sbb2 tertentu.... cthnya ada yg terus dpt injection induce bagi cepat bersalin... alhamdulillah... aku amat menikmati kesakitan itu.... dgn jayanya. Lebih kurang tengah hari... mcm biasa aku nak solat zuhur aku mengecek kalu ada apa2 tanda2 nak bersalin lain ... aku tgk2 ada kuar cecair choclate... atau nama glamournya yg dipanggil oleh doctor2.. show .. tp time hal tu berlaku aku pun x sure benda apa plak tuuu...sbb diakhir2 pregnant tu aku selalu keputihan... ini telah mencuakkan aku gak... hai.. keputihan aku dan jd color lain plak ker??,,, ni jangkitan ke ape?? ... kebetulan time raya tu akak ipar aku Kak Zila ada bawak kek cheese yg agak sedap... boleh kata tiap2 ari aku mkn kek tuu.. cheese kan ada yis.. so, tu yg aku terpikir pasal infection tuuu....cuak! Hingga ke petang.. aku masih menahan sakit sambil tgn aku mencatat time2 kekerapan sakit tu dtg kat paper Harian Metro yg aku bwk duk dekat dgn aku...tiap kali sakit.. aku akan tgk jam dan catat timenya kat paper tuu... masalah sket sebab jam kat umah aku ni agak tak seragam dan cepat plak tuu.. kalu aku sakit dlm bilik... jam die cepat lebih kurang setengah jam..yg kat hall cepat 15 minit plak.. so, dgn rasa sakit tuu.. aku putuskan tulis je lah time yg aku nampak kat jam tuuu.. tanpa error correction... Bila boring2, aku akan kira berapa jarak kekerapan tu.. ada yg 10min... 20min.. 5 min.. memang palsu sungguh... sbb itu adalah satu ciri2 BH.. kekerapannya x seragam @ konsisten.... Menjelang malam, sebelum solat magrib.. lagisekali aku mengecek.... ada kuar lg show2 tuu... dlm hati aku dah rase maybe time yg ditunggu2 tu da nak dtg ... tp aku masih menunggu satu lg tanda...pecah air ketuban... dlm perkiraan aku.. itu mmg betul2 time nak bersalin da.. dan mmg perlu segera g spital... jd aku masih bertahan... Time makan dgn hubby... aku ckp aku da kuar tanda da... ada cecair coklat dan contaction palsu... bila die jadi x palsu lagi, time tu mmg aku x tau... hubby tu selalu nervous jer bila aku kate perut aku tegang...so aku ckp dgn muka yg biasa ja la... sbb bila die nervous aku plak yg panik .. lagi parah x leh buat apa... Sakit makin menyakitkan... lebih sakit dari yg aku rasa dr waktu pagi... air ketuban xda plak... dlm dok menahan sakit tu.. br aku teringat apa yg aku baca statementnya berbunyi lebih lurang mcm nie... tak semua ibu hamil yg da nak bersalin mengalami simptom air ketuban pecah.. dan kebanyakkanya dipecahkan oleh doktor di hospital... .. tp aku masih menunggu dlm menahan sakit jugak...

..... Pemeriksaan tu dah cm sesi interview plak. mungkin ni solat sunat terakhir aku. aku mampu harungi-InsyaAllah. aku terjaga dr tido yg memang agak x selesa tu..siap aku tnya nurse boleh tak aku mengiring?? Nurse suh mengiring ke kiri... ada tu aku tgk perut yg memboyot tu di ikat dgn satu alat yg mengeluarkan bunyi. lepas tu dia detect aku ANEMIA plak dr report blood test tuu.br rasa lega sket..... Buloh. sbb masa dpt report tu Doc lelaki muda tu kata sume OK . siap tnya kenapa cek kat private la.. dan die pun d start keta...... Kat tempat tu ada 6 buah katil.. ini yg susah ni report tak . Die pun terus bangun. Dlm keta hubby tanya. Buloh. aku tetap amik keputusan nak ke sg.. aku bertawakal.. dan da mengganggu tido2 ayam aku......boleh membawa kematian.... tak da apa yg lebih menyakitkan dr contraction tuu.. aku pun tak da dibagitau pun pasal Anemia ni plak.. hubby x blh pun temankan. da walaupun seorg rakan sekolahku ada pengalaman yg agak x best di sg.... walaupun 2 org teman ada yg da bersalin kat selayang.. dlm hati takut.. time tu Cuma ingat mati jer . dan yakin. nie nak g hospital mana? Selayang ke SG... hamper ke pukul 5 pg . Sampai kat DEWAN Bersalin kat hospital tu.. aku terus daftar..... lebih kurang masa tu pukul 4 lebih. da sakit bertambah sakit rasanya..... aku makesure i/c dgn pregnant report ada.... Jom lah kte g spital... tak detail la. da lah doc indiaN lady tu membebel kat aku........ aku nak anak dlm perutku lahir dgn selamat.......aku amik keputusan utk bangun dan solat sunat tahajud & witir..16 Sept 2010 Lebih kurang dlm pukul 3 pagi.. nasib dan takdir setiap org berbeza... bukak pintu pagar.. mungkin apa yg die rasa dan lalui.. da report dr sana plak tak menyeluruh.... aku ckp kat hubby/. die tnya ada ketumbuhan ke tak? Aku kte la ada fibrod dgn cyst masa early pregnancy.lebam tuu lepas bersalin.....sbb selalu org kate melahirkan anak nie macam nak tercabut nyawa dr badan. Sakit yg makin sakit .. aku nak gelak pun iyer.... die nyer nervous da dtg ker??. aku plak cengang2 ler.. . aku kate ada cecair coklat dan contraction. tnya sebab apa dtg. sbb time tido pun sakit tu dtg kejap2.... lepas ni mmg nak g spital... janji anak aku selamat da. dia duk belek2 report tu. terpasak la aku tahan sakit di ambik darah... bila time contraction tu dtg. nurse tu suh aku masuk utk diperiksa...... so. aku takut terlambat... dan pastinya doc akan seluk anu aku utk cek bukaan rahim. dlm aku da ready..sbb die tgk aku buat check up kat private..... aku teruskan solat sunat tuuu.dia yg nampak risau asyik tnya da nak kena g hospital ke nie? . mcm cek darah sekali jer. tapi time tuu. tp kali ni makin sakit. dlm solat tu aku da nekad.. Aku bertawakal je utk apa yg akan berlaku time tu.. PEMERIKSAAN Cardiotopograph . tdk lah teruk sgt utk aku lalui. sendat ooo perut aku... doc Indian lady tu kata tak da mention pun dlm report ni yg fibrod tu da tak da. aku pun dipakaikan alat tuuu.. da tu tnya aku apa doc sana ckp. mcm masa dulu. hubby pun terjaga....... da tu dia tnya aku doc sana ada monitor tak... yg this Indian lady plak mcm serius jer mention ANEMIA .. uuuii. aku kte dia kte da ilang tak da dah ..dalam aku mengerang kesakitan tu. abis je berdoa ... solat pun x khusyuk. dengar seluk menyeluk ni mmg ler ingat rasa sakit.. Buloh.. nak siap2.... aku tgk ada la dlm 4 org kat situ. dlm hati aku buat ler ape yg patut aku da tak kisah da.... aku tetap memilih ke situ.. sorang2 ja... org x tahan sakit nie... die a blh plak kate nak buang air besor plak.lepas aku baring menelentang je kat katil tu... da tuu. Anemia tu ape.

. aku pun no idea apa seterusnya. tp die ni membuat aku cuak gak.. tp aku takut kalu aku tak rasa sakit plak nanti bila tiba time yg sepatutnya aku nak bersalin. nurse tgk bwk beg. aku pun x pasti aku ada ke tak.. tak tertahan plak aku Menahan lg... tuala.. ceh. terdengar gak Indian mummy to be tu menjerit2 dah tak tahan nak beranak..cepat la keluar baby.lengkap..alhamdulillah semua ok... dia kata bukan nak masuk wad lg.. org nak jumpa. dia kate baru 1 cm. dia kata bukan lak. kencing manis. Tak sampai 15 minit.. adalah sekali sekala... minum gula tak da plak kat private suh minum.. nanti ada rasa kah sakit kalau nak bersalin......maklumlah. ibu hamil tu la yg g jln mengigil2 jumpa depa... baru buka 3cm... dlm masa yg sama lebih 2 kali aku jln keluar ke tempat menunggu kat luar jumpa hubby. Ada sorang Indian mummy to be jugak br masuk time2 sebelum aku kena selok tuu..mcm2 die tnya la.... dgn melihat aku punya muka menahan sakit..duk tunggu sambil menahan sakit...aku dengar la die membebel.. Kat latent room tu. dlm hati. Then aku dipakaikan tag kat tgn suh bwk baju baby sehelai..dipercayai dgn byk berjalan dikala hampIr bersalin. Aku menahan sakit lebih 8 jam sambil tido2 ayam... org lain pun..aku cal hubby suh anta beg.. anak ibu makan nasi lemak dululah ek sebelum kuar... kena tunggu second cek... ada tuu nurse panggil suh keluar sbb hubby tak boleh masuk teman kat latent room tuu..... so aku pulangkan kat hubby blk beg tuu... nurse siap suh amik ubat tahan sakit.die bg aku test air kencing jer. family history aku darah tinggi (encik).. bukan aku je......pampers. Dalam masa 8 jam menunggu tu. g makan tgh ari. aku telah bertekad amik ubat tahan sakit.. minta dihalalkan mkn minumku sebelum ni... Aku kuar ke tempat menunggu kat depan counter tu pesan kat dear beli apa2 sarapan. siap pesan suh hubby beli sarapan utk makan. ada effek apa2 tak? . Kena seluk. da tu sister suh kami yg ada kat tempat tu tunggu kat tempat rehat. aku keluar dr latent room tu.. da tu kena scan plak...nurse bg aku bat utk berak. dgn die buat bunyi mengerang cam meneran tuu... ada darah tinggi tak.nurse kata kena cek dulu nadi baby. nurse ckp maybe doc td da seluk bg byk terbuka.. dgn kekerapan contraction yg semakin bertambah kerap.minta dear byk2 doakan cepat bersalin dan........ dlm pkl 10pg aku di seluk lagi... tu yg cepat. tp semua tuu ada reason... sebelum aku rasa betul2 nak ter berak . org bersalin ni mmg tak dilayan seperti org sakit langsung... bwk apa yg nurse pesan jee.. siap byk plak aku tnya nurse tuu.. selalu dtg2 bg kad kat kaunter. siap tak mau kena seluk plak tuu. aku bertahan dan buat2 kuatla. makan sambil sekali sekala menahan sakit.. . mengantuk betuul.sbb tak tido2 dr subuh td. so berjln la aku sambil sekali sekala berenti ketepi menahan sakit..... mmg lepas tu contraction aku mula semakin kerap..dear janji akan dtg balik dlm pukul 9 mlm.mula2 mmg sakit la.. mcm ingat lepas tuu terus bersalin jer. ? ubat tu epidural ke ape? dlm otak aku tak terbayang nak cucuk kat tulang belakang tuu. bukaan baru 2cm.... aku asyik tgk jam jee..kencing manis (mak). org tak pernah beranak.. nak tgk samaada fibrod dulu still ada atau tak?... Kali terakhir aku jumpa hubby dlm pukul 3-4 ptg lepas diseluk kali ke-3... dptlah aku mkn nasi lemak yg dibeli oleh hubby.. dgn syahdu.5 minit sekali..tak Tanya rugilaa....tak silap sempat gak aku mkn mlm .. tapi mmg betul pun apa yg dia kate. minum ptg kat bilik rehat... so. so. sbb x pernah di seluk.. sememangnya tidak.... dpt mempercepatkan bukaan pintu rahim.. Lepas mkn mlm tu... doc tu bengang betul. .

so dia pasangkan mesin Cardiotopograph kat perut aku. dlm LR tu..... aku agak tu la illustration besar bukaan rahim yg diseluk . saya nak berak terus doc yg last tuu masuk blk. bila contraction jee. ak tak tau u la doc2 tu buat pe sbb aku telah kerabunan... bukaan dan 4cm terus dia sorong aku ke labour room... Nampak doc fitri tu pegang gunting. spec kena tanggal..... aku terus ckp doc saya nak berak.cuba teran tp tak berjaya2. ... aku da tau dah.. sakit da tak terrasa apa da.. dan membesarkan bukaan rahim ke 10cm. berlubang2 bulat dr 1cm -10cm..i guess darah kot... da panggil tak da pun. depat tu ada papan........ bertambah berkobar2 la aku nak bersalin jugak..... hubby pun ada ckp. so aku tak da lah berharap sgt dia teman aku di LB. Nurse tgk keadaan aku yg TAK terkawal sekejap meneran.. Cuma asyik rasa nak berak. nak turun gak nya.. tp mmg tak Nampak ar dan aku tak terfikirla nak tgk2.. baby masih lg bergerak... aku ckp kat nurse tuu nak berak dia kata da nak bersalin la tuu.. melihatkan itu. aku rasa nak terberak.memikirkan kalau lama sgt tumggu baby blh lemas...kalau stabil br blh amik ubat tu. time bila digunting pun tak rasa.. doc2 semua keluar g berehat.. doc tak bagi teran plak.. siap rehat jap.. sibuk ckp mana husband dia nie...malu kena tolak tepi da. memecahkan air ketuban...... dia takut tgk darah.. sbb alat mesin tu mcm tali pinggang menyendatkan perut aku... da takda takut ar.a katil bersalin mmg direka khas utk org nak bersalin normal (meneran). ada jam besar. penat berhenti... Lebih kurang lepas maghrib aku tgk org sebelah aku di sorong ke labour room.. terjerit la aku menahan sakit. Kali ni di seluk oleh doc lelaki... dia seluk .. ditinggal sorang terkangkang dgn sorang je nurse. nama doc tu doc fitri.time tuu la doc mulakan operasi. bukaan rahim terus ke 6cm. kerusi a.... tau2 rasa mcm ada air je kat bwh tu bergenang.k.. aku teran jugak SEkuat hati aku..nak dekat2 kul 8 mcm tu...

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful