PENGALAMAN PERTAMA- tak mungkin ku lupakan....

15hb Sept 2010 Aku mula mendpt sakit yg x pernah aku rasa sebelum nie... masa itu masih agak confius mcm mn rasa sakit contraction, mcm yg slalu di gembar gemburkan dlm forum2...byk yg ckp rasenya mcm saki t senggugut... tp oleh sbb aku agak kerap jugak kena period pain yg menyakitkan ... aku rasa sakit yg aku rasa pagi ini, tidak lah sebrapa sakit kalu nak dibandingkan dgn senggugut yg aku pernah rasa,... sakit pinggang.. mcm nak tercabut... Sakit tu dtg sekejap2... setelah mengGoogle... aku pasti ni la sakit yg di katakan sebagai contaction tuuu... perut mengeras...sakit menyucuk2 di rahim.. sebenarnya ni masih bukan contraction yg sebenar...ni palsu belake... @ nama glamournya BRAXTON HICKS (BH).... al-maklum ini pengalaman pertama aku peggy...x dpt nak bezakan mulanya... tp ini memang sesuatu yg baru... yg x semua org rasa atas sbb2 tertentu.... cthnya ada yg terus dpt injection induce bagi cepat bersalin... alhamdulillah... aku amat menikmati kesakitan itu.... dgn jayanya. Lebih kurang tengah hari... mcm biasa aku nak solat zuhur aku mengecek kalu ada apa2 tanda2 nak bersalin lain ... aku tgk2 ada kuar cecair choclate... atau nama glamournya yg dipanggil oleh doctor2.. show .. tp time hal tu berlaku aku pun x sure benda apa plak tuuu...sbb diakhir2 pregnant tu aku selalu keputihan... ini telah mencuakkan aku gak... hai.. keputihan aku dan jd color lain plak ker??,,, ni jangkitan ke ape?? ... kebetulan time raya tu akak ipar aku Kak Zila ada bawak kek cheese yg agak sedap... boleh kata tiap2 ari aku mkn kek tuu.. cheese kan ada yis.. so, tu yg aku terpikir pasal infection tuuu....cuak! Hingga ke petang.. aku masih menahan sakit sambil tgn aku mencatat time2 kekerapan sakit tu dtg kat paper Harian Metro yg aku bwk duk dekat dgn aku...tiap kali sakit.. aku akan tgk jam dan catat timenya kat paper tuu... masalah sket sebab jam kat umah aku ni agak tak seragam dan cepat plak tuu.. kalu aku sakit dlm bilik... jam die cepat lebih kurang setengah jam..yg kat hall cepat 15 minit plak.. so, dgn rasa sakit tuu.. aku putuskan tulis je lah time yg aku nampak kat jam tuuu.. tanpa error correction... Bila boring2, aku akan kira berapa jarak kekerapan tu.. ada yg 10min... 20min.. 5 min.. memang palsu sungguh... sbb itu adalah satu ciri2 BH.. kekerapannya x seragam @ konsisten.... Menjelang malam, sebelum solat magrib.. lagisekali aku mengecek.... ada kuar lg show2 tuu... dlm hati aku dah rase maybe time yg ditunggu2 tu da nak dtg ... tp aku masih menunggu satu lg tanda...pecah air ketuban... dlm perkiraan aku.. itu mmg betul2 time nak bersalin da.. dan mmg perlu segera g spital... jd aku masih bertahan... Time makan dgn hubby... aku ckp aku da kuar tanda da... ada cecair coklat dan contaction palsu... bila die jadi x palsu lagi, time tu mmg aku x tau... hubby tu selalu nervous jer bila aku kate perut aku tegang...so aku ckp dgn muka yg biasa ja la... sbb bila die nervous aku plak yg panik .. lagi parah x leh buat apa... Sakit makin menyakitkan... lebih sakit dari yg aku rasa dr waktu pagi... air ketuban xda plak... dlm dok menahan sakit tu.. br aku teringat apa yg aku baca statementnya berbunyi lebih lurang mcm nie... tak semua ibu hamil yg da nak bersalin mengalami simptom air ketuban pecah.. dan kebanyakkanya dipecahkan oleh doktor di hospital... .. tp aku masih menunggu dlm menahan sakit jugak...

sbb selalu org kate melahirkan anak nie macam nak tercabut nyawa dr badan... aku tetap memilih ke situ... aku tgk ada la dlm 4 org kat situ...dia yg nampak risau asyik tnya da nak kena g hospital ke nie? ... janji anak aku selamat da.. Anemia tu ape....aku amik keputusan utk bangun dan solat sunat tahajud & witir. aku mampu harungi-InsyaAllah.. aku ckp kat hubby/. ini yg susah ni report tak .... nurse tu suh aku masuk utk diperiksa. org x tahan sakit nie.. aku kate ada cecair coklat dan contraction.... sendat ooo perut aku.. dlm solat tu aku da nekad. sorang2 ja.. Kat tempat tu ada 6 buah katil.. bukak pintu pagar. Pemeriksaan tu dah cm sesi interview plak.. Sakit yg makin sakit ...... da tu dia tnya aku doc sana ada monitor tak.... tnya sebab apa dtg.. aku plak cengang2 ler... da tuu. tdk lah teruk sgt utk aku lalui. abis je berdoa .... dia duk belek2 report tu. walaupun 2 org teman ada yg da bersalin kat selayang. die nyer nervous da dtg ker??..... lebih kurang masa tu pukul 4 lebih. aku teruskan solat sunat tuuu.. mcm masa dulu.. dengar seluk menyeluk ni mmg ler ingat rasa sakit... dan da mengganggu tido2 ayam aku. aku nak anak dlm perutku lahir dgn selamat. ada tu aku tgk perut yg memboyot tu di ikat dgn satu alat yg mengeluarkan bunyi. hubby pun terjaga.sbb die tgk aku buat check up kat private.. aku kte dia kte da ilang tak da dah .. hubby x blh pun temankan....siap aku tnya nurse boleh tak aku mengiring?? Nurse suh mengiring ke kiri.. da lah doc indiaN lady tu membebel kat aku.. aku bertawakal.. Buloh.. da walaupun seorg rakan sekolahku ada pengalaman yg agak x best di sg... tak da apa yg lebih menyakitkan dr contraction tuu. Jom lah kte g spital..... mcm cek darah sekali jer..lebam tuu lepas bersalin. aku makesure i/c dgn pregnant report ada. aku tetap amik keputusan nak ke sg..br rasa lega sket...boleh membawa kematian.. aku pun tak da dibagitau pun pasal Anemia ni plak... dlm hati aku buat ler ape yg patut aku da tak kisah da...... terpasak la aku tahan sakit di ambik darah. tapi time tuu.... hamper ke pukul 5 pg ..... tp kali ni makin sakit....... PEMERIKSAAN Cardiotopograph ... .. dan yakin. aku terus daftar... so.. uuuii...... dan die pun d start keta. Die pun terus bangun.. yg this Indian lady plak mcm serius jer mention ANEMIA .. sbb masa dpt report tu Doc lelaki muda tu kata sume OK .. nie nak g hospital mana? Selayang ke SG. nasib dan takdir setiap org berbeza. Buloh..lepas aku baring menelentang je kat katil tu. bila time contraction tu dtg.. Buloh.. tak detail la...... aku pun dipakaikan alat tuuu. mungkin apa yg die rasa dan lalui..... Aku bertawakal je utk apa yg akan berlaku time tu. da report dr sana plak tak menyeluruh.. nak siap2. Dlm keta hubby tanya.. lepas tu dia detect aku ANEMIA plak dr report blood test tuu. doc Indian lady tu kata tak da mention pun dlm report ni yg fibrod tu da tak da. da sakit bertambah sakit rasanya. die a blh plak kate nak buang air besor plak. dlm aku da ready. lepas ni mmg nak g spital. dlm hati takut... dan pastinya doc akan seluk anu aku utk cek bukaan rahim. solat pun x khusyuk.. aku takut terlambat... mungkin ni solat sunat terakhir aku... siap tnya kenapa cek kat private la.... sbb time tido pun sakit tu dtg kejap2.16 Sept 2010 Lebih kurang dlm pukul 3 pagi.... aku nak gelak pun iyer.. da tu tnya aku apa doc sana ckp... aku terjaga dr tido yg memang agak x selesa tu....dalam aku mengerang kesakitan tu. Sampai kat DEWAN Bersalin kat hospital tu.. time tu Cuma ingat mati jer . die tnya ada ketumbuhan ke tak? Aku kte la ada fibrod dgn cyst masa early pregnancy.

dia kate baru 1 cm.nurse bg aku bat utk berak.. nurse siap suh amik ubat tahan sakit..... ada darah tinggi tak.dipercayai dgn byk berjalan dikala hampIr bersalin....tak silap sempat gak aku mkn mlm .. org bersalin ni mmg tak dilayan seperti org sakit langsung... ceh. siap byk plak aku tnya nurse tuu.die bg aku test air kencing jer.... sememangnya tidak. Ada sorang Indian mummy to be jugak br masuk time2 sebelum aku kena selok tuu. Kat latent room tu.. dlm pkl 10pg aku di seluk lagi.. bukan aku je.. dgn syahdu. so.... doc tu bengang betul.... Kena seluk..lengkap.. aku keluar dr latent room tu. dlm masa yg sama lebih 2 kali aku jln keluar ke tempat menunggu kat luar jumpa hubby... so aku pulangkan kat hubby blk beg tuu. siap pesan suh hubby beli sarapan utk makan. org nak jumpa..minta dear byk2 doakan cepat bersalin dan.... aku asyik tgk jam jee.. tp aku takut kalu aku tak rasa sakit plak nanti bila tiba time yg sepatutnya aku nak bersalin... so. Aku kuar ke tempat menunggu kat depan counter tu pesan kat dear beli apa2 sarapan.... Aku menahan sakit lebih 8 jam sambil tido2 ayam.... adalah sekali sekala.... aku bertahan dan buat2 kuatla. tp semua tuu ada reason. mmg lepas tu contraction aku mula semakin kerap.. minum gula tak da plak kat private suh minum.. mengantuk betuul.tak Tanya rugilaa... terdengar gak Indian mummy to be tu menjerit2 dah tak tahan nak beranak.alhamdulillah semua ok..... baru buka 3cm.. selalu dtg2 bg kad kat kaunter. ....aku cal hubby suh anta beg. Tak sampai 15 minit.... nurse tgk bwk beg.. dgn melihat aku punya muka menahan sakit. org tak pernah beranak..... sbb x pernah di seluk.. da tu sister suh kami yg ada kat tempat tu tunggu kat tempat rehat.pampers. minta dihalalkan mkn minumku sebelum ni. aku pun x pasti aku ada ke tak.. tak tertahan plak aku Menahan lg.. tuala.. nanti ada rasa kah sakit kalau nak bersalin. g makan tgh ari.. dlm hati.mula2 mmg sakit la.. tu yg cepat...dear janji akan dtg balik dlm pukul 9 mlm.kencing manis (mak). dia kata bukan nak masuk wad lg. org lain pun.cepat la keluar baby.... Then aku dipakaikan tag kat tgn suh bwk baju baby sehelai. bwk apa yg nurse pesan jee. so berjln la aku sambil sekali sekala berenti ketepi menahan sakit. Kali terakhir aku jumpa hubby dlm pukul 3-4 ptg lepas diseluk kali ke-3. ada tuu nurse panggil suh keluar sbb hubby tak boleh masuk teman kat latent room tuu. aku pun no idea apa seterusnya..mcm2 die tnya la.sbb tak tido2 dr subuh td. kencing manis.. dgn kekerapan contraction yg semakin bertambah kerap........ Lepas mkn mlm tu... dgn die buat bunyi mengerang cam meneran tuu. nak tgk samaada fibrod dulu still ada atau tak?. aku telah bertekad amik ubat tahan sakit. kena tunggu second cek.... dpt mempercepatkan bukaan pintu rahim...nurse kata kena cek dulu nadi baby.aku dengar la die membebel. ? ubat tu epidural ke ape? dlm otak aku tak terbayang nak cucuk kat tulang belakang tuu. siap tak mau kena seluk plak tuu.. makan sambil sekali sekala menahan sakit. family history aku darah tinggi (encik). anak ibu makan nasi lemak dululah ek sebelum kuar.. tapi mmg betul pun apa yg dia kate...maklumlah. mcm ingat lepas tuu terus bersalin jer. sebelum aku rasa betul2 nak ter berak . minum ptg kat bilik rehat..duk tunggu sambil menahan sakit. dptlah aku mkn nasi lemak yg dibeli oleh hubby. tp die ni membuat aku cuak gak..5 minit sekali. Dalam masa 8 jam menunggu tu. ibu hamil tu la yg g jln mengigil2 jumpa depa. nurse ckp maybe doc td da seluk bg byk terbuka. da tu kena scan plak...... ada effek apa2 tak? .. dia kata bukan lak.... bukaan baru 2cm... ..

bukaan dan 4cm terus dia sorong aku ke labour room... so aku tak da lah berharap sgt dia teman aku di LB.kalau stabil br blh amik ubat tu. berlubang2 bulat dr 1cm -10cm.k. nama doc tu doc fitri. Lebih kurang lepas maghrib aku tgk org sebelah aku di sorong ke labour room. aku ckp kat nurse tuu nak berak dia kata da nak bersalin la tuu.a katil bersalin mmg direka khas utk org nak bersalin normal (meneran). da takda takut ar. hubby pun ada ckp...i guess darah kot. bertambah berkobar2 la aku nak bersalin jugak.. saya nak berak terus doc yg last tuu masuk blk... dia takut tgk darah. aku rasa nak terberak. ada jam besar.. kerusi a. terjerit la aku menahan sakit..memikirkan kalau lama sgt tumggu baby blh lemas. . dan membesarkan bukaan rahim ke 10cm.. sibuk ckp mana husband dia nie. Cuma asyik rasa nak berak... time bila digunting pun tak rasa....cuba teran tp tak berjaya2.. Kali ni di seluk oleh doc lelaki. aku terus ckp doc saya nak berak. baby masih lg bergerak. ditinggal sorang terkangkang dgn sorang je nurse.. da panggil tak da pun. aku da tau dah... aku teran jugak SEkuat hati aku... tp mmg tak Nampak ar dan aku tak terfikirla nak tgk2...time tuu la doc mulakan operasi. tau2 rasa mcm ada air je kat bwh tu bergenang.. melihatkan itu.malu kena tolak tepi da...nak dekat2 kul 8 mcm tu... ak tak tau u la doc2 tu buat pe sbb aku telah kerabunan..... bila contraction jee.... dlm LR tu.. memecahkan air ketuban. aku agak tu la illustration besar bukaan rahim yg diseluk .. sbb alat mesin tu mcm tali pinggang menyendatkan perut aku............ depat tu ada papan. sakit da tak terrasa apa da. spec kena tanggal. so dia pasangkan mesin Cardiotopograph kat perut aku.. dia seluk .. nak turun gak nya.. Nurse tgk keadaan aku yg TAK terkawal sekejap meneran...... bukaan rahim terus ke 6cm. siap rehat jap.. Nampak doc fitri tu pegang gunting.... doc2 semua keluar g berehat. penat berhenti... doc tak bagi teran plak....

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful