PENGALAMAN PERTAMA- tak mungkin ku lupakan....

15hb Sept 2010 Aku mula mendpt sakit yg x pernah aku rasa sebelum nie... masa itu masih agak confius mcm mn rasa sakit contraction, mcm yg slalu di gembar gemburkan dlm forum2...byk yg ckp rasenya mcm saki t senggugut... tp oleh sbb aku agak kerap jugak kena period pain yg menyakitkan ... aku rasa sakit yg aku rasa pagi ini, tidak lah sebrapa sakit kalu nak dibandingkan dgn senggugut yg aku pernah rasa,... sakit pinggang.. mcm nak tercabut... Sakit tu dtg sekejap2... setelah mengGoogle... aku pasti ni la sakit yg di katakan sebagai contaction tuuu... perut mengeras...sakit menyucuk2 di rahim.. sebenarnya ni masih bukan contraction yg sebenar...ni palsu belake... @ nama glamournya BRAXTON HICKS (BH).... al-maklum ini pengalaman pertama aku peggy...x dpt nak bezakan mulanya... tp ini memang sesuatu yg baru... yg x semua org rasa atas sbb2 tertentu.... cthnya ada yg terus dpt injection induce bagi cepat bersalin... alhamdulillah... aku amat menikmati kesakitan itu.... dgn jayanya. Lebih kurang tengah hari... mcm biasa aku nak solat zuhur aku mengecek kalu ada apa2 tanda2 nak bersalin lain ... aku tgk2 ada kuar cecair choclate... atau nama glamournya yg dipanggil oleh doctor2.. show .. tp time hal tu berlaku aku pun x sure benda apa plak tuuu...sbb diakhir2 pregnant tu aku selalu keputihan... ini telah mencuakkan aku gak... hai.. keputihan aku dan jd color lain plak ker??,,, ni jangkitan ke ape?? ... kebetulan time raya tu akak ipar aku Kak Zila ada bawak kek cheese yg agak sedap... boleh kata tiap2 ari aku mkn kek tuu.. cheese kan ada yis.. so, tu yg aku terpikir pasal infection tuuu....cuak! Hingga ke petang.. aku masih menahan sakit sambil tgn aku mencatat time2 kekerapan sakit tu dtg kat paper Harian Metro yg aku bwk duk dekat dgn aku...tiap kali sakit.. aku akan tgk jam dan catat timenya kat paper tuu... masalah sket sebab jam kat umah aku ni agak tak seragam dan cepat plak tuu.. kalu aku sakit dlm bilik... jam die cepat lebih kurang setengah jam..yg kat hall cepat 15 minit plak.. so, dgn rasa sakit tuu.. aku putuskan tulis je lah time yg aku nampak kat jam tuuu.. tanpa error correction... Bila boring2, aku akan kira berapa jarak kekerapan tu.. ada yg 10min... 20min.. 5 min.. memang palsu sungguh... sbb itu adalah satu ciri2 BH.. kekerapannya x seragam @ konsisten.... Menjelang malam, sebelum solat magrib.. lagisekali aku mengecek.... ada kuar lg show2 tuu... dlm hati aku dah rase maybe time yg ditunggu2 tu da nak dtg ... tp aku masih menunggu satu lg tanda...pecah air ketuban... dlm perkiraan aku.. itu mmg betul2 time nak bersalin da.. dan mmg perlu segera g spital... jd aku masih bertahan... Time makan dgn hubby... aku ckp aku da kuar tanda da... ada cecair coklat dan contaction palsu... bila die jadi x palsu lagi, time tu mmg aku x tau... hubby tu selalu nervous jer bila aku kate perut aku tegang...so aku ckp dgn muka yg biasa ja la... sbb bila die nervous aku plak yg panik .. lagi parah x leh buat apa... Sakit makin menyakitkan... lebih sakit dari yg aku rasa dr waktu pagi... air ketuban xda plak... dlm dok menahan sakit tu.. br aku teringat apa yg aku baca statementnya berbunyi lebih lurang mcm nie... tak semua ibu hamil yg da nak bersalin mengalami simptom air ketuban pecah.. dan kebanyakkanya dipecahkan oleh doktor di hospital... .. tp aku masih menunggu dlm menahan sakit jugak...

time tu Cuma ingat mati jer .. nurse tu suh aku masuk utk diperiksa... lepas tu dia detect aku ANEMIA plak dr report blood test tuu. Pemeriksaan tu dah cm sesi interview plak.... aku teruskan solat sunat tuuu.... aku tetap memilih ke situ... ini yg susah ni report tak . aku kte dia kte da ilang tak da dah . mungkin ni solat sunat terakhir aku.... janji anak aku selamat da.. Jom lah kte g spital.. mungkin apa yg die rasa dan lalui. dlm aku da ready. aku takut terlambat.. hamper ke pukul 5 pg .. sbb masa dpt report tu Doc lelaki muda tu kata sume OK . walaupun 2 org teman ada yg da bersalin kat selayang. die a blh plak kate nak buang air besor plak....... aku pun dipakaikan alat tuuu. tnya sebab apa dtg.. tak da apa yg lebih menyakitkan dr contraction tuu. nak siap2..lebam tuu lepas bersalin. da lah doc indiaN lady tu membebel kat aku. dia duk belek2 report tu... abis je berdoa .... aku kate ada cecair coklat dan contraction.. aku plak cengang2 ler..... aku pun tak da dibagitau pun pasal Anemia ni plak.... nie nak g hospital mana? Selayang ke SG. tdk lah teruk sgt utk aku lalui... Dlm keta hubby tanya.sbb die tgk aku buat check up kat private. dan da mengganggu tido2 ayam aku. lebih kurang masa tu pukul 4 lebih.. die nyer nervous da dtg ker??.. Buloh...... . Die pun terus bangun.. Buloh. aku tgk ada la dlm 4 org kat situ. dan pastinya doc akan seluk anu aku utk cek bukaan rahim.. tapi time tuu.... Anemia tu ape.... da tu dia tnya aku doc sana ada monitor tak...... dlm hati aku buat ler ape yg patut aku da tak kisah da.lepas aku baring menelentang je kat katil tu.. Kat tempat tu ada 6 buah katil... tak detail la...... da sakit bertambah sakit rasanya. dlm hati takut....... dlm solat tu aku da nekad. mcm masa dulu.. tp kali ni makin sakit.. sendat ooo perut aku.... hubby x blh pun temankan.sbb selalu org kate melahirkan anak nie macam nak tercabut nyawa dr badan. doc Indian lady tu kata tak da mention pun dlm report ni yg fibrod tu da tak da... terpasak la aku tahan sakit di ambik darah.... mcm cek darah sekali jer. dan yakin. solat pun x khusyuk.. da walaupun seorg rakan sekolahku ada pengalaman yg agak x best di sg. aku bertawakal.. da tuu. aku terjaga dr tido yg memang agak x selesa tu... Sakit yg makin sakit .br rasa lega sket.... aku terus daftar.. PEMERIKSAAN Cardiotopograph .. sbb time tido pun sakit tu dtg kejap2... Aku bertawakal je utk apa yg akan berlaku time tu. aku mampu harungi-InsyaAllah.. org x tahan sakit nie. dengar seluk menyeluk ni mmg ler ingat rasa sakit. lepas ni mmg nak g spital......aku amik keputusan utk bangun dan solat sunat tahajud & witir. die tnya ada ketumbuhan ke tak? Aku kte la ada fibrod dgn cyst masa early pregnancy...dia yg nampak risau asyik tnya da nak kena g hospital ke nie? .. bukak pintu pagar... siap tnya kenapa cek kat private la. nasib dan takdir setiap org berbeza.. bila time contraction tu dtg. aku ckp kat hubby/.dalam aku mengerang kesakitan tu.. Sampai kat DEWAN Bersalin kat hospital tu. da tu tnya aku apa doc sana ckp... yg this Indian lady plak mcm serius jer mention ANEMIA .... aku tetap amik keputusan nak ke sg. ada tu aku tgk perut yg memboyot tu di ikat dgn satu alat yg mengeluarkan bunyi.. hubby pun terjaga..... da report dr sana plak tak menyeluruh.. sorang2 ja. so... uuuii.. aku nak anak dlm perutku lahir dgn selamat..boleh membawa kematian...16 Sept 2010 Lebih kurang dlm pukul 3 pagi. aku makesure i/c dgn pregnant report ada.. aku nak gelak pun iyer. Buloh..... dan die pun d start keta...siap aku tnya nurse boleh tak aku mengiring?? Nurse suh mengiring ke kiri..

.. dlm masa yg sama lebih 2 kali aku jln keluar ke tempat menunggu kat luar jumpa hubby. tp semua tuu ada reason.dipercayai dgn byk berjalan dikala hampIr bersalin. so. Kali terakhir aku jumpa hubby dlm pukul 3-4 ptg lepas diseluk kali ke-3. tp aku takut kalu aku tak rasa sakit plak nanti bila tiba time yg sepatutnya aku nak bersalin. doc tu bengang betul..cepat la keluar baby. mmg lepas tu contraction aku mula semakin kerap.. ...mula2 mmg sakit la. Dalam masa 8 jam menunggu tu.... sememangnya tidak.. anak ibu makan nasi lemak dululah ek sebelum kuar.. so aku pulangkan kat hubby blk beg tuu. dpt mempercepatkan bukaan pintu rahim. org bersalin ni mmg tak dilayan seperti org sakit langsung. so berjln la aku sambil sekali sekala berenti ketepi menahan sakit. minum gula tak da plak kat private suh minum. minta dihalalkan mkn minumku sebelum ni.pampers... tapi mmg betul pun apa yg dia kate. Lepas mkn mlm tu.mcm2 die tnya la.... Aku menahan sakit lebih 8 jam sambil tido2 ayam... family history aku darah tinggi (encik)..... aku pun x pasti aku ada ke tak. g makan tgh ari. siap byk plak aku tnya nurse tuu. org lain pun. dgn melihat aku punya muka menahan sakit... . baru buka 3cm... dgn kekerapan contraction yg semakin bertambah kerap.. mengantuk betuul. aku pun no idea apa seterusnya. ceh.sbb tak tido2 dr subuh td. bukan aku je.. selalu dtg2 bg kad kat kaunter. dia kata bukan lak. dgn syahdu... ada darah tinggi tak.duk tunggu sambil menahan sakit... ? ubat tu epidural ke ape? dlm otak aku tak terbayang nak cucuk kat tulang belakang tuu... dlm hati.. org tak pernah beranak. bukaan baru 2cm.....tak Tanya rugilaa. makan sambil sekali sekala menahan sakit..alhamdulillah semua ok. aku telah bertekad amik ubat tahan sakit. nanti ada rasa kah sakit kalau nak bersalin.. Kat latent room tu. aku bertahan dan buat2 kuatla.kencing manis (mak).. ada effek apa2 tak? .....nurse bg aku bat utk berak..maklumlah...... aku asyik tgk jam jee..dear janji akan dtg balik dlm pukul 9 mlm. Kena seluk...die bg aku test air kencing jer.. ada tuu nurse panggil suh keluar sbb hubby tak boleh masuk teman kat latent room tuu... Tak sampai 15 minit. siap pesan suh hubby beli sarapan utk makan... Aku kuar ke tempat menunggu kat depan counter tu pesan kat dear beli apa2 sarapan...... da tu sister suh kami yg ada kat tempat tu tunggu kat tempat rehat. minum ptg kat bilik rehat.. dptlah aku mkn nasi lemak yg dibeli oleh hubby. Then aku dipakaikan tag kat tgn suh bwk baju baby sehelai..nurse kata kena cek dulu nadi baby... dlm pkl 10pg aku di seluk lagi.. tp die ni membuat aku cuak gak. siap tak mau kena seluk plak tuu.. dgn die buat bunyi mengerang cam meneran tuu... org nak jumpa.. bwk apa yg nurse pesan jee... tu yg cepat....... dia kata bukan nak masuk wad lg. sbb x pernah di seluk......tak silap sempat gak aku mkn mlm ...5 minit sekali... so. nak tgk samaada fibrod dulu still ada atau tak?... nurse ckp maybe doc td da seluk bg byk terbuka. mcm ingat lepas tuu terus bersalin jer.lengkap... adalah sekali sekala.minta dear byk2 doakan cepat bersalin dan. nurse siap suh amik ubat tahan sakit. kencing manis. da tu kena scan plak.... tuala.aku cal hubby suh anta beg.. ibu hamil tu la yg g jln mengigil2 jumpa depa.... nurse tgk bwk beg. sebelum aku rasa betul2 nak ter berak . kena tunggu second cek. aku keluar dr latent room tu...... tak tertahan plak aku Menahan lg.. Ada sorang Indian mummy to be jugak br masuk time2 sebelum aku kena selok tuu.aku dengar la die membebel. terdengar gak Indian mummy to be tu menjerit2 dah tak tahan nak beranak. dia kate baru 1 cm.

da takda takut ar. Lebih kurang lepas maghrib aku tgk org sebelah aku di sorong ke labour room. kerusi a.. ditinggal sorang terkangkang dgn sorang je nurse... . terjerit la aku menahan sakit.time tuu la doc mulakan operasi.. so aku tak da lah berharap sgt dia teman aku di LB. sbb alat mesin tu mcm tali pinggang menyendatkan perut aku. dlm LR tu. Kali ni di seluk oleh doc lelaki...kalau stabil br blh amik ubat tu.. sakit da tak terrasa apa da.. tau2 rasa mcm ada air je kat bwh tu bergenang.. aku da tau dah..a katil bersalin mmg direka khas utk org nak bersalin normal (meneran).. dan membesarkan bukaan rahim ke 10cm. aku ckp kat nurse tuu nak berak dia kata da nak bersalin la tuu. aku terus ckp doc saya nak berak.. so dia pasangkan mesin Cardiotopograph kat perut aku.... dia seluk . melihatkan itu. nak turun gak nya... da panggil tak da pun. bukaan rahim terus ke 6cm... nama doc tu doc fitri.. siap rehat jap..nak dekat2 kul 8 mcm tu...... tp mmg tak Nampak ar dan aku tak terfikirla nak tgk2. bertambah berkobar2 la aku nak bersalin jugak.. Nampak doc fitri tu pegang gunting. memecahkan air ketuban.. depat tu ada papan..malu kena tolak tepi da. spec kena tanggal... doc2 semua keluar g berehat...i guess darah kot.. sibuk ckp mana husband dia nie. aku agak tu la illustration besar bukaan rahim yg diseluk .. aku teran jugak SEkuat hati aku...... baby masih lg bergerak.. ada jam besar. bila contraction jee.. saya nak berak terus doc yg last tuu masuk blk. ak tak tau u la doc2 tu buat pe sbb aku telah kerabunan..k.......cuba teran tp tak berjaya2... penat berhenti. aku rasa nak terberak.. Nurse tgk keadaan aku yg TAK terkawal sekejap meneran.. bukaan dan 4cm terus dia sorong aku ke labour room.. berlubang2 bulat dr 1cm -10cm..... hubby pun ada ckp.. dia takut tgk darah. time bila digunting pun tak rasa...memikirkan kalau lama sgt tumggu baby blh lemas..... doc tak bagi teran plak. Cuma asyik rasa nak berak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful