P. 1
Pengacaraan Majlis Anugerah Cemerlang Sk Jijan

Pengacaraan Majlis Anugerah Cemerlang Sk Jijan

|Views: 552|Likes:
Published by Yusrina Mustama

More info:

Published by: Yusrina Mustama on Nov 08, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/06/2013

pdf

text

original

TEKS PENGACARAAN MAJLIS ANUGERAH KECEMERLANGAN 2008

• • •

MASA: 8.40 pagi (Ketibaan ibu bapa dan penjaga)
CUE : Semua murid dan ibubapa berkumpul di dalam dewan.

MASA: 8.55 pagi (Ketibaan Pegawai Pelajaran Daerah Seremban) MASA: 9.00 pagi (Ketibaan YB Dato’ Hasim b. Rusdi Adun Kawasan Labu)

CUE: Apabila YB Dato’ Hasim b. Rusdi Adun Kawasan Labu melalui jalan utama dewan untuk mengambil tempat, juruacara pun mengumumkan:

YUSRINA:

Diumumkan ketibaan Yang Berhormat

Dato’ Hasim b.

Rusdi, ADUN Kawasan Labu merangkap

EXCO Pembangunan Luar

Bandar/ Hal Ehwal Pengguna dan Kemudahan Awam diiringi Tuan Guru Besar Sekolah Kebangsaan Jijan ke tempat duduk utama. Semua hadirin dipersilakan berdiri.

MASA: 9.10 pagi (Bacaan Doa)
CUE: Cikgu Yusof menjemput Ustaz Rusydan untuk membacakanhari ini, CIKGU YUSOF: Bagi memberkati majlis kita pada doa.

saya dengan

segala hormatnya menjemput al-Fadhil Ustaz Mohd Rusydan b. Othman untuk mengetuai bacaan doa.

CUE:

Setelah selesai bacaan doa oleh Ustaz Rusydan, Cikgu Yusof mengucapkan

terima kasih.

CIKGU YUSOF: Terima Kasih diucapkan kepada Ustaz Mohd Rusydan b. Othman atas bacaan doa itu tadi

1

Selawat salam kami junjungkan. saya mempersilakan Adik Puteri Nurjieha bt Mohd Jamil dari kelas Tahun 5 untuk mendeklamasikan sebuah sajak yang bertajuk ‘Azam dan Tekad’ . • MASA: 9. CIKGU YUSRINA: Selamat datang kami ucapkan. CUE: Setelah selesai deklamasi sajak oleh Puteri Nurjieha bt Mohd Jamil. mengucapkan terima kasih. Cikgu Yusof CIKGU YUSOF: Terima kasih diucapkan atas persembahan sajak itu tadi. Mengucap puji alhamdulillah Pantun ini pantun berhemah . Ke hadrat Nabi Rasul pilihan. Para hadirin semua jemputan. Semoga majlis dikurniakan limpah.• (PERSEMBAHAN 1 : Deklamasi Sajak) CUE: Deklamasi sajak oleh Adik Puteri Nurjieha bt Mohd Jamil dari kelas Tahun 5 yang bertajuk ‘Azam dan Tekad’ .20 pagi (Ucapan alu-aluan Pengerusi Majlis) CUE: Cikgu Yusrina memulakan majlis dengan ucapan aluan. CIKGU YUSOF: Bagi memulakan majlis Hari Anugerah Cemerlang SK Jijan 2008 ini. 2 . Di majlis ini kami bermadah.

Sekalian budi jadi ingatan. Yang Dihormati Ibubapa. Harun selaku Guru Besar Sekolah Kebangsaan Jijan. Abd Kadir beserta AJKAJK nya. ______________. bagi meneruskan majlis kita pada hari ini. seterusnya murid-murid yang saya kasihi sekalian. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Guru-guru. Yang Berbahagia Pegawai Pelajaran Daerah Seremban. Ahmad b. Sudinya datang tuan dan puan. *Selamat datang ke Majlis Hari Anugerah Cemerlang 2008 yang berlangsung di dewan Sekolah Kebangsaan Jijan ini. Kepada hadirin yang budiman. 3 . Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera. CIKGU YUSRINA: Baiklah. Yang Berusaha En. Encik Ismail b. dengan ini dijemput Yang Berusaha Tuan Guru Besar Sekolah Kebangsaan Jijan. Harun untuk menyampaikan sepatah dua kata. Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada Guru CIKGU YUSRINA: Terima kasih diucapkan kepada Encik Ahmad bin Harun atas ucapan beliau sebentar tadi. Dengan segala puji-pujian.CIKGU YUSRINA: Yang Berhormat Dato’ Hasim b. Rusdi ADUN Kawasan Labu merangkap EXCO Pembangunan Luar Bandar/ Hal Ehwal Pengguna dan Kemudahan Awam. CUE: Besar. Encik Ahmad b. Setelah selesai berucap. • ( Ucapan Guru Besar : Encik Ahmad Bin Harun ) CUE: Cikgu Yusrina menjemput Guru Besar untuk tampil memberi ucapan. Guru-guru Penolong Kanan. Yang Dihormati Naib Yang Dipertua PIBG SK Jijan.

Dengan segala hormatnya dipersilakan. seterusnya merasmikan Majlis Hari Anugerah Cemerlang SK Jijan 2008 kita pada kali ini. ibubapa dan juga sekolah yang kita kasihi ini. 4 . YUSRINA: Majlis merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada Yang Berhormat Dato’ Hasim b Rusdi atas ucapan beliau sebentar tadi. • ( Ucapan Perasmian : YB Dato’ Hasim b.• ( Ucapan Naib YDP PIBG SK Jijan : Encik Ismail B Abd Kadir) CIKGU YUSOF: Bagi meneruskan majlis. CUE: Cikgu Yusof menjemput Naib YDP PIBG SK Jijan untuk tampil memberi ucapan. Rusdi. dengan ini dipersilakan Naib Yang Di Pertua PIBG SK Jijan : Encik Ismail B Abd Kadir untuk menyampaikan ucapan beliau. Cikgu Yusrina menjemput YB Dato’ Hasim b. Dengan segala hormatnya majlis mempersilakan. marilah kita sama-sama mendengar ucapan dan amanat yang akan disampaikan oleh Yang Berhormat Dato’ Hasim b Rusdi ADUN Kawasan Labu merangkap EXCO Pembangunan Luar Bandar/ Hal Ehwal Pengguna dan Kemudahan Awam. Semoga amanat dan nasihat yang diberikan akan menjadi satu azimat untuk kita terus maju dalam pelajaran dan terus berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk diri. CIKGU YUSOF: Terima kasih diucapkan kepada Encik Ismail b Abd Kadir atas ucapan beliau sebentar tadi. Rusdi untuk tampil memberi CIKGU YUSRINA: Seterusnya. Rusdi ADUN Kawasan Labu ) CUE: ucapan. CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada YB Dato’ Hasim b. CUE: Cikgu Yusof mengucapkan terima kasih kepada Naib YDP PIBG SK Jijan.

• ( PERSEMBAHAN 2 : Nasyid ) CUE: Cikgu Yusof menjemput kumpulan nasyid SK Jijan untuk mempersembahkan persembahan mereka. • MASA: 9. Cikgu Yusof menjemput __________________ untuk menyampaikan hadiah kepada para penerima hadiah seterusnya mengumumkan senarai nama penerima CIKGU YUSOF: Seterusnya tibalah kita ke acara kemuncak pada hari ini iaitu acara Penyampaian Anugerah kepada murid-murid yang menunjukkan kecemerlangan di dalam akademik. CIKGU YUSOF: Ucapan ribuan terima kasih diucapkan atas persembahan nasyid yang begitu menarik dan mempersonakan itu tadi. 5 . marilah kita sama-sama berhibur dengan persembahan nasyid yang bertajuk ‘Guruku’. Othman. • ( Murid tahun 1 hingga tahun 5 [kelas agama petang] ) CUE: Cikgu Yusrina mengumumkan senarai penerima hadiah. CUE: Cikgu Yusof mengucapkan terima kasih kepada kepada kumpulan nasyid. YUSRINA: Majlis penyampaian hadiah diteruskan lagi bagi kedudukan dalam Kelas Agama Petang. CIKGU YUSOF: Bagi memeriahkan lagi majlis kita pada hari ini. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Dijemput __________ untuk menyampaikan hadiah kepada para penerima hadiah.50 pagi (Penyampaian hadiah kedudukan dalam kelas oleh ____________________ ) • ( Murid tahun 1 hingga tahun 6 [kelas sesi pagi] ) CUE: hadiah. Kumpulan nasyid ini terdiri daripada murid-murid tahun 6 dan dibawah pimpinan Ustaz Rusydan b.

CUE: Cikgu Yusof Ucapan ribuan terimaatas persembahan itu tadi. Hati gembira tidak terkata. Dengan itu dijemput murid-murid Tahun 6 untuk mempersembahkan sebuah Tarian Sumazau.CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada _____________ atas kesudian menyampaikan hadiah. ` atas kesudian beliau menyampaikan hadiah • ( PERSEMBAHAN 3 : Tarian Sumazau ) CUE: Cikgu Yusof menjemput murid-murid yang akan mempersembahkan tarian Sumazau. CIKGU YUSOF: mengucapkan terima kasih kasih diucapkan atas persembahan tarian yang begitu gemalai dan mempersonakan itu tadi. Dengan segala hormatnya di dipersilakan. Jika anda masih serabut. YUSRINA: Majlis merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada _________________ sebentar tadi.30 pagi ( Penyampaian hadiah bagi matapelajaran terbaik (kelas sesi pagi) oleh ___________________________ ) 6 . Halimah binti Kassim. Mari kita berhibur bersama. Kumpulan ini mendapat bimbingan daripada Pn. CIKGU YUSOF: Anugerah diberi hadiah bersambut. • MASA: 10.

seterusnya mengumumkan nama murid yang akan menerima hadiah. CUE: Pengacara mengucapkan terima kasih kepada ____________________ atas kesudian menyampaikan hadiah. seterusnya. dipersilakan. Dengan ini dipersilakan. marilah kita sama-sama menghayati persembahan Kalam Jamai’e. CIKGU YUSRINA: Majlis merakamkan ucapan terima kasih di atas persembahan yang begitu menarik sebentar tadi. 7 . Dengan segala hormatnya. Dengan itu. Dialog Bahasa Arab dan Bercerita Dalam Bahasa Arab yang akan dipersembahkan oleh murid-murid tahun 1 dan tahun 2 di bawah pimpinan Puan Zahrah. bagi menyempurnakan penyampaian hadiah seterusnya.Kalam Jamie. CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih atas persembahan itu tadi. • ( PERSEMBAHAN 4 : Persembahan Bahasa Arab. majlis menjemput ______________________ . CIKGU YUSRINA: Hadirin dan hadirat sekalian.CUE: Cikgu Yusof menjemput __________________ untuk tampil ke pentas dan CIKGU YUSOF : Majlis penyampaian hadiah diteruskan lagi bagi Matapelajaran Terbaik kelas sesi pagi. CIKGU YUSOF: Terima kasih diucapkan kepada ___________________ atas kesudian beliau menyampaikan hadiah sebentar tadi. Dialog dan bercerita) CUE: Cikgu Yusrina menjemput murid-murid yang akan mempersembahkan Persembahan Bahasa Arab.

CIKGU YUSRINA : Seterusnya ialah sesi penyampaian hadiah bagi Matapelajaran Terbaik kelas agama petang. Dengan itu. 8 . dipersilakan. Dengan segala hormatnya. • ( PERSEMBAHAN 5 : Tarian Endang ) CUE: Cikgu Yusof menjemput murid-murid yang akan mempersembahkan Tarian Endang. CIKGU YUSRINA: Majlis merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada ___________________ atas kesudian beliau menyampaikan hadiah sebentar tadi. CUE: Cikgu Yusof mengucapkan terima kasih atas persembahan itu tadi. CIKGU YUSOF: Majlis diteruskan lagi dengan persembahan Tarian Endang oleh murid Tahun 5 dan Tahun 6.• ( Penyampaian hadiah bagi matapelajaran terbaik (kelas agama petang) oleh ____________________) CUE: Cikgu Yusrina menjemput ___________________ untuk tampil ke pentas dan seterusnya mengumumkan nama murid yang akan menerima hadiah. CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada __________________ atas kesudian menyampaikan hadiah. CIKGU YUSOF: Terima kasih diucapkan atas persembahan itu tadi. majlis menjemput _________________________ untuk tampil menyampaikan hadiah kepada para penerima hadiah. Dengan segala hormatnya dipersilakan.

dipersilakan. Penolong Ketua Kelas dan Pengawas Pusat Sumber) CUE: Cikgu Yusof menjemput _____________ untuk tampil ke pentas dan seterusnya mengumumkan nama murid yang akan menerima hadiah.• MASA: 10.... Ketua Kelas. CIKGU YUSRINA: Majlis diteruskan lagi bagi penyampaian hadiah bagi Peningkatan Akademik Terbaik dan Kedatangan Penuh 2008. CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada _______________ atas kesudian menyampaikan hadiah. CIKGU YUSOF: Sijil Pengawas. 9 . • ( Penyampaian sijil : Pengawas.. CIKGU YUSRINA: Jutaan terima kasih diucapkan kepada ………………… atas kesudian beliau menyampaikan hadiah sebentar tadi. Dengan itu. CIKGU YUSRINA: Jutaan terima kasih diucapkan kepada ………………… atas kesudian beliau menyampaikan hadiah sebentar tadi. majlis menjemput _____________ untuk menyampaikan hadiah kepada penerima hadiah.......50 pagi ( Penyampaian hadiah bagi Peningkatan Akademik dan Kedatangan Penuh 2008 oleh ______________________ ) CUE: Cikgu Yusrina menjemput _______________________ untuk tampil ke pentas dan seterusnya mengumumkan nama murid yang akan menerima hadiah. SK Jijan atas kesudian menyampaikan hadiah. Dengan segala hormatnya. Sijil Pustakawan & Ketua/Penolong Ketua Kelas (Sesi Pagi) CIKGU YUSRINA : Ketua/Penolong Ketua Kelas (Kelas Agama Petang) CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada ..

dijemput para penerima anugerah untuk tampil ke pentas menerima sijil penganugerahan dan juga hadiah. Harun untuk tampil ke pentas. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Ahmad b. CIKGU YUSRINA: Seterusnya ialah kemuncak kepada majlis anugerah kita pada hari ini iaitu kategori Anugerah Khas. Dengan itu. Dengan ini. CUE: CIKGU YUSRINA: Anugerah khas yang pertama ialah Anugerah Murid Cikgu Yusrina mengumumkan nama Murid Mithali 2008. Mithali 2008.• ( Anugerah Khas : Murid Mithali dan Tokoh Murid 2008) CUE: Cikgu Yusrina menjemput _________________ untuk tampil ke pentas dan seterusnya mengumumkan nama murid yang akan menerima Anugerah Khas. Dengan itu. 10 . majlis dengan berbesar hati menganugerahkan Anugerah Murid Mithali 2008 kepada Adik Mohd Ariff b Haji Kasri dan Siti Nor Aida bt Nor Mohd Darul. Buat pengetahuan hadirin dan hadirat sekalian. Tahniah diucapkan. Anugerah Khas ini dianugerahkan kepada murid SK Jijan yang mempunyai keperibadian yang tinggi dan menunjukkan sahsiah yang terpuji bukan sahaja di kalangan rakan sebaya tetapi juga dengan guru-guru di sekolah ini. bagi menyempurnakan penyampaian anugerah khas ini dipersilakan ______________________dengan diiringi Guru Besar SK Jijan En. .

CUE: YUSRINA: mengumumkan nama Tokoh Murid 2008. Pada tanggal 21 Julai 1996 di Hospital Angkatan Tentera Kinrara Kuala Lumpur. beliau telah mula menanamkan cita-cita untuk menjadi seorang arkitek. majlis dengan berbesar hati menganugerahkan Anugerah Tokoh Murid 2008 kepada Adik Ahnaf Safiy b Malik Putera. CIKGU Cikgu YusrinaAnugerah khas yang seterusnya ialah Tokoh Murid 2008. 11 . Tanpa melengahkan masa. Apabila mula melangkah kaki ke bangku persekolahan. Dengan itu. pasangan Mejar (B) Malek Putera b. dengan ini. Tuan Puan hadirin hadirat sekalian. Tahniah diucapkan. CIKGU YUSRINA: Berikut ialah biodata penerima anugerah Tokoh Murid 2008. dijemput penerima anugerah Tokoh Murid 2008 untuk tampil ke pentas menerima sijil penganugerahan dan juga hadiah. Anak ke-3 daripada 4 orang adik beradik ini gemar bermain catur pada masa lapangnya. kokurikulum serta sahsiah sepanjang tahun ini. murid yang akan menerima anugerah Tokoh Murid pada hari ini dipilih kerana telah menunjukkan kecemerlangan yang seimbang dari segi kurikulum. Osman dan Siti Jamiah bt Haji Satiman telah dikurniakan seorang putera yang diberi nama Ahnaf Safiy b Malik Putera.

Tahniah juga diucapkan kepada semua penerima anugerah pada hari ini. Dipersilakan. Supaya jangan ketinggalan. Terima kasih banyak-banyak. CIKGU YUSRINA: Hadirin hadirat yang dihormati sekalian. Tuntutlah ilmu janganlah jemu. Dari jauh Tuan datang. 12 . Semoga dengan penganugerahan ini akan sentiasa membakar semangat untuk terus maju dalam pelajaran juga menjadi contoh teladan kepada murid lain. Rindukan bulan tinggi di awan. Putih pauh dari permatang. Menuntutlah kamu jangan terlambat. Rusdi kerana sudi menyampaikan hadiah kepada murid-murid cemerlang kita pada hari ini. Melompat lalu ke tengah laman. Kambing berjalan berlompat-lompat. CUE: Cikgu Yusrina menjemput Guru Besar untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berhormat Dato’ Hasim b. Jampuk berbunyi mendayu-dayu. majlis mempersilakan Tuan Guru Besar untuk memberikan sedikit cenderamata dari pihak sekolah kepada Yang Berhormat Dato’. Rusdi ADUN Kawasan Labu. Sayang selasih masak minyak. Majlis merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada Yang Berhormat Dato’ Hasim b. Penyampaian cenderamata kepada Yang Berhormat Dato’ Hasim b. Kerana ilmu satu panduan. Rusdi ADUN Kawasan Labu. CIKGU YUSRINA: Jutaan terima kasih diucapkan kepada __________________ atas kesudian beliau menyampaikan hadiah sebentar tadi. Dengan ini.CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan tahniah kepada para penerima hadiah dan mengucapkan terima kasih kepada ___________ atas kesudian menyampaikan hadiah.

para penyumbang serta mereka yang terlibat secara langsung atau tidak sepanjang menjayakan majlis ini. lagu Negeri Sembilan dan Lagu Sekolah. Sekalung penghargaan diucapkan kepada semua Ahli Jawatan Kuasa Kerja Majlis Hari Anugerah Cemerlang SK Jijan 2008. 13 .• ( PERSEMBAHAN 6 : Tarian Ago-go) CUE: Cikgu Yusof CIKGU YUSOF: menjemput murid-murid yang akan mempersembahkan Tarian Agogo. CUE: Cikgu Yusof memberikan kata-kata penutup. Rusdi ADUN Kawasan Labu atas kesudian Yang Berhormat untuk meluangkan masa menghadiri majlis kita pada hari ini. Cikgu Yusof meminta semua hadirin berdiri untuk menyanyikan lagu seperti di CIKGU YUSOF: Seterusnya ialah nyanyian lagu Negaraku. Negeri Sembilan dan Lagu Sekolah) CUE: atas. CIKGU YUSOF: • MASA: 11. CIKGU YUSOF: Dengan berakhirnya persembahan itu tadi.20 pagi (Penutup-Nyanyian lagu Negaraku. Semua hadirin dipersilakan berdiri. CUE: Cikgu Yusof mengucapkan terima kasih atas persembahan itu tadi. Sekalung penghargaan yang tidak terhingga diucapkan kepada Yang Berhormat Dato’ Hasim b. maka selesailah sudah majlis Hari Anugerah Cemerlang SK Jijan 2008.

CUE: CIKGU YUSRINA: Cikgu Yusrina memberikan kata-kata penutup. Jari sepuluh meminta ampun. Cincin dibeli dengan Cik Embun. Semoga bahagia harapan kita. Di lain masa bersama pula. Dengan berkat selamat sejahtera. wabillahi taufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Cantik berseri cincin suasa. Di hari ini kita berjumpa. Jika kami tersilap kata. Sekian. 14 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->