P. 1
Pengacaraan Majlis Anugerah Cemerlang Sk Jijan

Pengacaraan Majlis Anugerah Cemerlang Sk Jijan

|Views: 552|Likes:
Published by Yusrina Mustama

More info:

Published by: Yusrina Mustama on Nov 08, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/06/2013

pdf

text

original

TEKS PENGACARAAN MAJLIS ANUGERAH KECEMERLANGAN 2008

• • •

MASA: 8.40 pagi (Ketibaan ibu bapa dan penjaga)
CUE : Semua murid dan ibubapa berkumpul di dalam dewan.

MASA: 8.55 pagi (Ketibaan Pegawai Pelajaran Daerah Seremban) MASA: 9.00 pagi (Ketibaan YB Dato’ Hasim b. Rusdi Adun Kawasan Labu)

CUE: Apabila YB Dato’ Hasim b. Rusdi Adun Kawasan Labu melalui jalan utama dewan untuk mengambil tempat, juruacara pun mengumumkan:

YUSRINA:

Diumumkan ketibaan Yang Berhormat

Dato’ Hasim b.

Rusdi, ADUN Kawasan Labu merangkap

EXCO Pembangunan Luar

Bandar/ Hal Ehwal Pengguna dan Kemudahan Awam diiringi Tuan Guru Besar Sekolah Kebangsaan Jijan ke tempat duduk utama. Semua hadirin dipersilakan berdiri.

MASA: 9.10 pagi (Bacaan Doa)
CUE: Cikgu Yusof menjemput Ustaz Rusydan untuk membacakanhari ini, CIKGU YUSOF: Bagi memberkati majlis kita pada doa.

saya dengan

segala hormatnya menjemput al-Fadhil Ustaz Mohd Rusydan b. Othman untuk mengetuai bacaan doa.

CUE:

Setelah selesai bacaan doa oleh Ustaz Rusydan, Cikgu Yusof mengucapkan

terima kasih.

CIKGU YUSOF: Terima Kasih diucapkan kepada Ustaz Mohd Rusydan b. Othman atas bacaan doa itu tadi

1

Ke hadrat Nabi Rasul pilihan. CIKGU YUSRINA: Selamat datang kami ucapkan.20 pagi (Ucapan alu-aluan Pengerusi Majlis) CUE: Cikgu Yusrina memulakan majlis dengan ucapan aluan. • MASA: 9. Selawat salam kami junjungkan. saya mempersilakan Adik Puteri Nurjieha bt Mohd Jamil dari kelas Tahun 5 untuk mendeklamasikan sebuah sajak yang bertajuk ‘Azam dan Tekad’ . 2 . Para hadirin semua jemputan. Cikgu Yusof CIKGU YUSOF: Terima kasih diucapkan atas persembahan sajak itu tadi. Mengucap puji alhamdulillah Pantun ini pantun berhemah . CUE: Setelah selesai deklamasi sajak oleh Puteri Nurjieha bt Mohd Jamil. CIKGU YUSOF: Bagi memulakan majlis Hari Anugerah Cemerlang SK Jijan 2008 ini. Semoga majlis dikurniakan limpah. Di majlis ini kami bermadah.• (PERSEMBAHAN 1 : Deklamasi Sajak) CUE: Deklamasi sajak oleh Adik Puteri Nurjieha bt Mohd Jamil dari kelas Tahun 5 yang bertajuk ‘Azam dan Tekad’ . mengucapkan terima kasih.

Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada Guru CIKGU YUSRINA: Terima kasih diucapkan kepada Encik Ahmad bin Harun atas ucapan beliau sebentar tadi. ______________. Yang Berusaha En. • ( Ucapan Guru Besar : Encik Ahmad Bin Harun ) CUE: Cikgu Yusrina menjemput Guru Besar untuk tampil memberi ucapan. Dengan segala hormatnya dipersilakan.CIKGU YUSRINA: Yang Berhormat Dato’ Hasim b. Encik Ahmad b. CIKGU YUSRINA: Baiklah. Yang Berbahagia Pegawai Pelajaran Daerah Seremban. Guru-guru. 3 . bagi meneruskan majlis kita pada hari ini. Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera. Sudinya datang tuan dan puan. *Selamat datang ke Majlis Hari Anugerah Cemerlang 2008 yang berlangsung di dewan Sekolah Kebangsaan Jijan ini. Abd Kadir beserta AJKAJK nya. Ahmad b. seterusnya murid-murid yang saya kasihi sekalian. Kepada hadirin yang budiman. Harun untuk menyampaikan sepatah dua kata. Encik Ismail b. CUE: Besar. dengan ini dijemput Yang Berusaha Tuan Guru Besar Sekolah Kebangsaan Jijan. Yang Dihormati Naib Yang Dipertua PIBG SK Jijan. Yang Dihormati Ibubapa. Guru-guru Penolong Kanan. Dengan segala puji-pujian. Harun selaku Guru Besar Sekolah Kebangsaan Jijan. Sekalian budi jadi ingatan. Rusdi ADUN Kawasan Labu merangkap EXCO Pembangunan Luar Bandar/ Hal Ehwal Pengguna dan Kemudahan Awam. Setelah selesai berucap.

CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada YB Dato’ Hasim b. • ( Ucapan Perasmian : YB Dato’ Hasim b. Cikgu Yusrina menjemput YB Dato’ Hasim b. Dengan segala hormatnya dipersilakan. CIKGU YUSOF: Terima kasih diucapkan kepada Encik Ismail b Abd Kadir atas ucapan beliau sebentar tadi. Dengan segala hormatnya majlis mempersilakan. ibubapa dan juga sekolah yang kita kasihi ini. marilah kita sama-sama mendengar ucapan dan amanat yang akan disampaikan oleh Yang Berhormat Dato’ Hasim b Rusdi ADUN Kawasan Labu merangkap EXCO Pembangunan Luar Bandar/ Hal Ehwal Pengguna dan Kemudahan Awam. CUE: Cikgu Yusof menjemput Naib YDP PIBG SK Jijan untuk tampil memberi ucapan. seterusnya merasmikan Majlis Hari Anugerah Cemerlang SK Jijan 2008 kita pada kali ini. CUE: Cikgu Yusof mengucapkan terima kasih kepada Naib YDP PIBG SK Jijan. 4 . Rusdi.• ( Ucapan Naib YDP PIBG SK Jijan : Encik Ismail B Abd Kadir) CIKGU YUSOF: Bagi meneruskan majlis. Rusdi ADUN Kawasan Labu ) CUE: ucapan. YUSRINA: Majlis merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada Yang Berhormat Dato’ Hasim b Rusdi atas ucapan beliau sebentar tadi. dengan ini dipersilakan Naib Yang Di Pertua PIBG SK Jijan : Encik Ismail B Abd Kadir untuk menyampaikan ucapan beliau. Semoga amanat dan nasihat yang diberikan akan menjadi satu azimat untuk kita terus maju dalam pelajaran dan terus berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk diri. Rusdi untuk tampil memberi CIKGU YUSRINA: Seterusnya.

Othman. YUSRINA: Majlis penyampaian hadiah diteruskan lagi bagi kedudukan dalam Kelas Agama Petang. CUE: Cikgu Yusof mengucapkan terima kasih kepada kepada kumpulan nasyid. • ( Murid tahun 1 hingga tahun 5 [kelas agama petang] ) CUE: Cikgu Yusrina mengumumkan senarai penerima hadiah. marilah kita sama-sama berhibur dengan persembahan nasyid yang bertajuk ‘Guruku’. CIKGU YUSOF: Bagi memeriahkan lagi majlis kita pada hari ini. Dijemput __________ untuk menyampaikan hadiah kepada para penerima hadiah.• ( PERSEMBAHAN 2 : Nasyid ) CUE: Cikgu Yusof menjemput kumpulan nasyid SK Jijan untuk mempersembahkan persembahan mereka. Kumpulan nasyid ini terdiri daripada murid-murid tahun 6 dan dibawah pimpinan Ustaz Rusydan b. Dengan segala hormatnya dipersilakan. CIKGU YUSOF: Ucapan ribuan terima kasih diucapkan atas persembahan nasyid yang begitu menarik dan mempersonakan itu tadi. Cikgu Yusof menjemput __________________ untuk menyampaikan hadiah kepada para penerima hadiah seterusnya mengumumkan senarai nama penerima CIKGU YUSOF: Seterusnya tibalah kita ke acara kemuncak pada hari ini iaitu acara Penyampaian Anugerah kepada murid-murid yang menunjukkan kecemerlangan di dalam akademik. 5 .50 pagi (Penyampaian hadiah kedudukan dalam kelas oleh ____________________ ) • ( Murid tahun 1 hingga tahun 6 [kelas sesi pagi] ) CUE: hadiah. • MASA: 9.

CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada _____________ atas kesudian menyampaikan hadiah.30 pagi ( Penyampaian hadiah bagi matapelajaran terbaik (kelas sesi pagi) oleh ___________________________ ) 6 . Hati gembira tidak terkata. Mari kita berhibur bersama. YUSRINA: Majlis merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada _________________ sebentar tadi. CIKGU YUSOF: Anugerah diberi hadiah bersambut. Jika anda masih serabut. CUE: Cikgu Yusof Ucapan ribuan terimaatas persembahan itu tadi. Dengan itu dijemput murid-murid Tahun 6 untuk mempersembahkan sebuah Tarian Sumazau. Kumpulan ini mendapat bimbingan daripada Pn. Dengan segala hormatnya di dipersilakan. ` atas kesudian beliau menyampaikan hadiah • ( PERSEMBAHAN 3 : Tarian Sumazau ) CUE: Cikgu Yusof menjemput murid-murid yang akan mempersembahkan tarian Sumazau. CIKGU YUSOF: mengucapkan terima kasih kasih diucapkan atas persembahan tarian yang begitu gemalai dan mempersonakan itu tadi. Halimah binti Kassim. • MASA: 10.

Dengan ini dipersilakan. seterusnya. bagi menyempurnakan penyampaian hadiah seterusnya. seterusnya mengumumkan nama murid yang akan menerima hadiah. Dengan itu. • ( PERSEMBAHAN 4 : Persembahan Bahasa Arab. CIKGU YUSRINA: Majlis merakamkan ucapan terima kasih di atas persembahan yang begitu menarik sebentar tadi. CIKGU YUSOF: Terima kasih diucapkan kepada ___________________ atas kesudian beliau menyampaikan hadiah sebentar tadi. majlis menjemput ______________________ . CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih atas persembahan itu tadi. Dialog Bahasa Arab dan Bercerita Dalam Bahasa Arab yang akan dipersembahkan oleh murid-murid tahun 1 dan tahun 2 di bawah pimpinan Puan Zahrah. CIKGU YUSRINA: Hadirin dan hadirat sekalian. marilah kita sama-sama menghayati persembahan Kalam Jamai’e. Dengan segala hormatnya.CUE: Cikgu Yusof menjemput __________________ untuk tampil ke pentas dan CIKGU YUSOF : Majlis penyampaian hadiah diteruskan lagi bagi Matapelajaran Terbaik kelas sesi pagi. Dialog dan bercerita) CUE: Cikgu Yusrina menjemput murid-murid yang akan mempersembahkan Persembahan Bahasa Arab.Kalam Jamie. 7 . CUE: Pengacara mengucapkan terima kasih kepada ____________________ atas kesudian menyampaikan hadiah. dipersilakan.

• ( Penyampaian hadiah bagi matapelajaran terbaik (kelas agama petang) oleh ____________________) CUE: Cikgu Yusrina menjemput ___________________ untuk tampil ke pentas dan seterusnya mengumumkan nama murid yang akan menerima hadiah. CUE: Cikgu Yusof mengucapkan terima kasih atas persembahan itu tadi. Dengan itu. majlis menjemput _________________________ untuk tampil menyampaikan hadiah kepada para penerima hadiah. CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada __________________ atas kesudian menyampaikan hadiah. • ( PERSEMBAHAN 5 : Tarian Endang ) CUE: Cikgu Yusof menjemput murid-murid yang akan mempersembahkan Tarian Endang. CIKGU YUSRINA: Majlis merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada ___________________ atas kesudian beliau menyampaikan hadiah sebentar tadi. CIKGU YUSOF: Majlis diteruskan lagi dengan persembahan Tarian Endang oleh murid Tahun 5 dan Tahun 6. dipersilakan. CIKGU YUSOF: Terima kasih diucapkan atas persembahan itu tadi. Dengan segala hormatnya. 8 . Dengan segala hormatnya dipersilakan. CIKGU YUSRINA : Seterusnya ialah sesi penyampaian hadiah bagi Matapelajaran Terbaik kelas agama petang.

.. Penolong Ketua Kelas dan Pengawas Pusat Sumber) CUE: Cikgu Yusof menjemput _____________ untuk tampil ke pentas dan seterusnya mengumumkan nama murid yang akan menerima hadiah. Dengan itu. SK Jijan atas kesudian menyampaikan hadiah. 9 . CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada _______________ atas kesudian menyampaikan hadiah. • ( Penyampaian sijil : Pengawas... CIKGU YUSRINA: Majlis diteruskan lagi bagi penyampaian hadiah bagi Peningkatan Akademik Terbaik dan Kedatangan Penuh 2008. CIKGU YUSRINA: Jutaan terima kasih diucapkan kepada ………………… atas kesudian beliau menyampaikan hadiah sebentar tadi..• MASA: 10.. Ketua Kelas. CIKGU YUSRINA: Jutaan terima kasih diucapkan kepada ………………… atas kesudian beliau menyampaikan hadiah sebentar tadi.. dipersilakan. Sijil Pustakawan & Ketua/Penolong Ketua Kelas (Sesi Pagi) CIKGU YUSRINA : Ketua/Penolong Ketua Kelas (Kelas Agama Petang) CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan terima kasih kepada .. Dengan segala hormatnya.. CIKGU YUSOF: Sijil Pengawas. majlis menjemput _____________ untuk menyampaikan hadiah kepada penerima hadiah..50 pagi ( Penyampaian hadiah bagi Peningkatan Akademik dan Kedatangan Penuh 2008 oleh ______________________ ) CUE: Cikgu Yusrina menjemput _______________________ untuk tampil ke pentas dan seterusnya mengumumkan nama murid yang akan menerima hadiah..

dijemput para penerima anugerah untuk tampil ke pentas menerima sijil penganugerahan dan juga hadiah. Buat pengetahuan hadirin dan hadirat sekalian. 10 . Anugerah Khas ini dianugerahkan kepada murid SK Jijan yang mempunyai keperibadian yang tinggi dan menunjukkan sahsiah yang terpuji bukan sahaja di kalangan rakan sebaya tetapi juga dengan guru-guru di sekolah ini. CIKGU YUSRINA: Seterusnya ialah kemuncak kepada majlis anugerah kita pada hari ini iaitu kategori Anugerah Khas.• ( Anugerah Khas : Murid Mithali dan Tokoh Murid 2008) CUE: Cikgu Yusrina menjemput _________________ untuk tampil ke pentas dan seterusnya mengumumkan nama murid yang akan menerima Anugerah Khas. Harun untuk tampil ke pentas. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Tahniah diucapkan. Mithali 2008. Dengan ini. bagi menyempurnakan penyampaian anugerah khas ini dipersilakan ______________________dengan diiringi Guru Besar SK Jijan En. . Dengan itu. majlis dengan berbesar hati menganugerahkan Anugerah Murid Mithali 2008 kepada Adik Mohd Ariff b Haji Kasri dan Siti Nor Aida bt Nor Mohd Darul. Ahmad b. CUE: CIKGU YUSRINA: Anugerah khas yang pertama ialah Anugerah Murid Cikgu Yusrina mengumumkan nama Murid Mithali 2008. Dengan itu.

pasangan Mejar (B) Malek Putera b. Pada tanggal 21 Julai 1996 di Hospital Angkatan Tentera Kinrara Kuala Lumpur. dijemput penerima anugerah Tokoh Murid 2008 untuk tampil ke pentas menerima sijil penganugerahan dan juga hadiah. Dengan itu. Tuan Puan hadirin hadirat sekalian. CIKGU YUSRINA: Berikut ialah biodata penerima anugerah Tokoh Murid 2008. beliau telah mula menanamkan cita-cita untuk menjadi seorang arkitek. Tahniah diucapkan. Osman dan Siti Jamiah bt Haji Satiman telah dikurniakan seorang putera yang diberi nama Ahnaf Safiy b Malik Putera. Tanpa melengahkan masa. Apabila mula melangkah kaki ke bangku persekolahan. murid yang akan menerima anugerah Tokoh Murid pada hari ini dipilih kerana telah menunjukkan kecemerlangan yang seimbang dari segi kurikulum. kokurikulum serta sahsiah sepanjang tahun ini. dengan ini. Anak ke-3 daripada 4 orang adik beradik ini gemar bermain catur pada masa lapangnya. CIKGU Cikgu YusrinaAnugerah khas yang seterusnya ialah Tokoh Murid 2008.CUE: YUSRINA: mengumumkan nama Tokoh Murid 2008. majlis dengan berbesar hati menganugerahkan Anugerah Tokoh Murid 2008 kepada Adik Ahnaf Safiy b Malik Putera. 11 .

Penyampaian cenderamata kepada Yang Berhormat Dato’ Hasim b. Rindukan bulan tinggi di awan. Majlis merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada Yang Berhormat Dato’ Hasim b. majlis mempersilakan Tuan Guru Besar untuk memberikan sedikit cenderamata dari pihak sekolah kepada Yang Berhormat Dato’. Rusdi kerana sudi menyampaikan hadiah kepada murid-murid cemerlang kita pada hari ini. Menuntutlah kamu jangan terlambat. Dipersilakan. Sayang selasih masak minyak. 12 . Supaya jangan ketinggalan. Terima kasih banyak-banyak. Semoga dengan penganugerahan ini akan sentiasa membakar semangat untuk terus maju dalam pelajaran juga menjadi contoh teladan kepada murid lain. Dari jauh Tuan datang. Melompat lalu ke tengah laman.CUE: Cikgu Yusrina mengucapkan tahniah kepada para penerima hadiah dan mengucapkan terima kasih kepada ___________ atas kesudian menyampaikan hadiah. Kerana ilmu satu panduan. Rusdi ADUN Kawasan Labu. Tahniah juga diucapkan kepada semua penerima anugerah pada hari ini. CIKGU YUSRINA: Hadirin hadirat yang dihormati sekalian. Dengan ini. Rusdi ADUN Kawasan Labu. Kambing berjalan berlompat-lompat. Tuntutlah ilmu janganlah jemu. CIKGU YUSRINA: Jutaan terima kasih diucapkan kepada __________________ atas kesudian beliau menyampaikan hadiah sebentar tadi. CUE: Cikgu Yusrina menjemput Guru Besar untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berhormat Dato’ Hasim b. Putih pauh dari permatang. Jampuk berbunyi mendayu-dayu.

para penyumbang serta mereka yang terlibat secara langsung atau tidak sepanjang menjayakan majlis ini.20 pagi (Penutup-Nyanyian lagu Negaraku. Semua hadirin dipersilakan berdiri. 13 . CUE: Cikgu Yusof memberikan kata-kata penutup. CUE: Cikgu Yusof mengucapkan terima kasih atas persembahan itu tadi. maka selesailah sudah majlis Hari Anugerah Cemerlang SK Jijan 2008. Cikgu Yusof meminta semua hadirin berdiri untuk menyanyikan lagu seperti di CIKGU YUSOF: Seterusnya ialah nyanyian lagu Negaraku. CIKGU YUSOF: Dengan berakhirnya persembahan itu tadi. CIKGU YUSOF: • MASA: 11. Sekalung penghargaan yang tidak terhingga diucapkan kepada Yang Berhormat Dato’ Hasim b.• ( PERSEMBAHAN 6 : Tarian Ago-go) CUE: Cikgu Yusof CIKGU YUSOF: menjemput murid-murid yang akan mempersembahkan Tarian Agogo. Rusdi ADUN Kawasan Labu atas kesudian Yang Berhormat untuk meluangkan masa menghadiri majlis kita pada hari ini. Sekalung penghargaan diucapkan kepada semua Ahli Jawatan Kuasa Kerja Majlis Hari Anugerah Cemerlang SK Jijan 2008. lagu Negeri Sembilan dan Lagu Sekolah. Negeri Sembilan dan Lagu Sekolah) CUE: atas.

Jika kami tersilap kata.CUE: CIKGU YUSRINA: Cikgu Yusrina memberikan kata-kata penutup. wabillahi taufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Jari sepuluh meminta ampun. Di lain masa bersama pula. Semoga bahagia harapan kita. Sekian. Cantik berseri cincin suasa. 14 . Cincin dibeli dengan Cik Embun. Dengan berkat selamat sejahtera. Di hari ini kita berjumpa.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->