Definisi kalistenik Kalistenik ialah senaman yang merangkumi pelbagai pergerakan asas.

Senaman kalistenik biasanya dilakukan tanpa menggunakan beban dan sebarang peralatan. Ia bertujuan untuk meningkatkan kekuatan dan fleksibiliti badan. Senaman kalistenik yang dilakukan semasa memanaskan badan membantu melonggarkan otot -otot dan menyediakan badan untuk melakukan aktiviti senaman. Dengan cara ini kecederaan otot dapat dielakkan. Kalistenik yang dilakukan semasa menyejukkan badan membantu mengelakkan dari berasa pening atau pitam dan kesakitan otot yang selalunya disebabkan oleh tindakan kita berhenti serta merta selepas senaman. Senaman kalistenik merupakan pergerakan yang dilakukan secara lokomotor dan secara bukan lokomotor. Ia melibatkan pergera kan-pergerakan asas seperti melompat, membaling, melontar dan sebagainya Tujuan kalistenik Perlaksanaan latihan kalistenik dapat memberikan pelbagai faedah kepada individu: 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) Mengembalikan kadar peredaran darah ke tahap normal Hymoglobin yang lebih berkesan dapat meningkatkan aktiviti enzim Meningkatkan keupayaan otot jantung Meningkatkan kelajuan penghantaran impuls saraf Meningkatkan kemampuan kelenturan badan yang maksima Mengelakkan tubuh badan hilang daya kelonggaran dan kelembutan Mengelakkan otot menjadi semakin tegang dan lemah Menurunkan suhu badan Merehatkan otot-otot yang tegang

Membantu individu un tuk tidur dengan lena.Kebaikan Senaman Kalistenik a. tahap kesihatan dan kecergasan dapat ditingkatkan d. Latihan kalistenik dapat meningkatkan juga keyakinan diri e. Meningkatkan stamina individu b. terang dan tidak mempunyai objek-objek yang berbahaya) c. Dengan mengamalkan senaman kalistenik dalam rutin seharian dan mengamalkan diet seimbang. Senaman kalistenik boleh dilakukan didalam atau dilu ar rumah(persekitaran haruslah berada dalam keadaan bersih. Membantu mental sentiasa berada stabil dan membantu untuk mengawal depresi g. Individu dapat berasa tenang dan yakin serta membina fizikal yang kuat dan lebih tangkas f. .

3 Jogging di sekeliling dewan sambil meloggoarkan sendi bahu. Asas regangan adalah sama tanpa mengira umur dan tahap kelembutan. Kesan: Meningkatkan peredaran darah keseluruh tubuh badan. 2. Kesan: Menggalakkan peredaran darah serta kelonggaran sendi dan otot. 1 Berjalan setempat. 5. Melonggarkan sendi dan otototot yang tegang memakan masa. Kesan: Kelonggaran dan kelembutan sendi dan otot tangan dan bahu . Regangan yang sempurna bermakna anda tidak melakukannya melebihi tahap kemampuan sendiri.Panduan 1. lengan dan tengkok. 5 Lompat anak setempat. 2 Lari setempat. Hayun tangan ke depan dan ke belakang sisi. Regangkan anggota badan anda tanpa paksaan. sambil angkat kaki ke kiri dan ke kanan berselang seli. 4 Lompat selang seli kiri dan kanan. 6 Berdiri setempat. Sebarang keraguan hendaklah merujuk kepada doktor pakar anda sebelum memulakan senaman. 4. tetapi ia boleh dicapai sedikit demi sedikit. Kesan: Menggalakkan peredaran darah. Hayun tangan dengan rancak. Kesan: Kelonggaran dan kelembutan sendi dan otot kaki. kelonggaran sendi dan otot. Kesan: Menggalakkan peredaran darah. Kaki terangkat dari lantai. Angkat lutut dan hayun tangan. Tangan lenggan cergas. 3.

Turunkan bahu ke bawah. 8 Duduk dan berdiri (5x) Berdiri tegak. buat bulatan supaya sendisendi bergerak. ke kanan ke bawah dan ke kiri. Akhir sekali tangan ke kanan dagu menolak ke kiri. Tangan dibengkokkan di depan dada. 12 Regang bahu. Kesan: Mengendurkan otot-otot . Kesan: Untuk kelembutan dan kelonggaran otototot dan sendi di tengkuk. Kesan: Menggalakkan peredaran darah 9 Regang tengkuk. Ketiga tangan di kiri dagu menolak ke kanan. Kesan: Menguatkan otototot pinggang.7 Trunk twister. Tukar tangan. Kesan: Sendi otot lingkungan selangka dikendurkan. bengkok lutut. 11 Regang Selangka. 10 Regang tengkuk. Angkat bahu sehingga mencecah telinga. Bengkokkan siku. Meregangkan otototot bahu dan belakang. Tangan di bawah dagu menolak ke atas. Tangan capai tulang belakang. Tolak siku ke dalam dengan sebelah tangan lain berselang. Kedua dua tangan di atas kepala menekan ke bawah. Kesan: Kelembutan dan kelonggaran sendi tengkuk. tangan mencecah lantai dan bangun semula. Buat separuh bulatan dengan kepala dari kiri ke atas. Tarik siku dengan tangan bebas. Buat tiga bulatan dan tukar arah.

16 Kilas badan (2x). Angkat tangan kanan lurus. 18 Peluk lutut (2x). Kesan: Menguatkan bahagian bahu. Angkat tangan perlahanlahan setinggi yang boleh. Tukar tangan dan ulang. Kesan: Menguatkan otototot paha dan pinggang. Tunduk ke depan dan bengkokkan di penggang seberapa rendah. Tangan letak ke dinding paras bahu. Kesan: Mengendurkan otototot bahu depan. Berdiri dengan kaki terbuka. Berdiri atas sebelah kaki. kemudian turun dan ulang. 14 Regang badan (2x). Tukar arah dan ulangi.13 Angkat tangan ke belakang (3x). Cangkukkan jarijari tangan di belakang. Kedua belah tangan peluk lutut sebelah lagi dan tarik ke dada. 17 Tekan badan ke bawah. Merengangkan otototot paha bahagian belakang dan bahagian bawah. Kesan: Meregangkan otototot sisi supaya kendur. Berdiri dengan kaki terbuka di dinding. Lengan cecah telinga. Kesan: Meregangkan otototot pinggang dan bahagian belakang paha. Tukar dan ulangi. .Kepala toleh ke kiri. belakang dan betis. 15 Regangan depan. Tarik tangan kanan ke kiri sambil bengkokkan badan. Kesan: Mengendurkan otototot sisi kiri dan kanan. Capai pelipat kaki kanan dengan tangan kiri.

Berdiri tegak dengan sebelah tangan menyokong ke dinding. Tukar kaki dan ulangi. Tangan kiri mencapai hujung kaki kanan dari belakang. 20 Tolak dinding (2x). Tukar kaki dan ulangi. Berdiri tegak. 21 Sandaran dinding. Tahan selama 10 saat. Kesan: Menguatkan otot gastrok dan hamstring 23 Regangan 'groin'. Ulang 3 kali. Kesan: Mengendurkan otot-otot betis.19 Regang Peha (2x). Kedua dua tangan ke dinding. Kesan: Mengendurkan otot-otot betis. Tarik kaki ke atas dengan membawa lutut ke belakang. Kesan: Mengendurkan otototot di bahagian hadapan paha. Kesan: Meregangkan otot-otot seluruh badan . Tangan jalin jari di atas kepala. Menghadap dinding. satu kaki ke belakang. Kesan: Menguatkan otot dibahagian peha 25 Bengkok lutut (3x). Regangkan otot-otot paha bahagian belakang dan bahagian betis. Perlahanlahan bengkokkan lutut hingga 2/3 dan bertahan selama 10 saat. Berdiri tegak. Meregangkan otot-otot paha bahagian dalam dan belakang bahagian bawah. 24 Perut ke paha. 26 Tolak bumbung (3x). Ulang sebanyak 3 kali. Lunjurkan sebelah kaki ke belakang dan sebelah lagi di hadapan Kesan: Menguatkan otototot betis 22 'Lunge' Meregangkan otot-otot betis. Satu kaki ke depan. Bengkok siku perlahanlahan sambil membawa badan ke depan. Tolak ke atas hingga sampai ke bumbung. Letakkan tangan ke dinding sama dengan paras bahu.

Kesan: Melegakan diri. tulang rangka dan tepi belakang bahagian atas.27 Rehatkan diri. Meregangkan otototot pinggung dan belakang bahagian bawah. angkat tangan ke sisi dan ke atas. Kesan: Menguatkan otototot belakang dan abdomen 31 Regangan tunduk. Kesan: Menguatkan otot bahagian dada. Hembuskan nafas perlahanlahan habishabisan. Sambil tarik nafas. 30 Regangan kucing. abdomen dan glatius 29 Regangan 'lower back'. bahu abdomen dan belakang . bahu dan abdomen 32 Regangan 'gravlti'. lengan. Meregangkan otototot perut. Meregangkan otototot bahu. 28 Baring dan angkat punggung Meregangkan otototot punggung. Kesan: Meregangkan otot belakang. Kesan: Menguatkan otototot spinal. Meregangkan otototot dada dan bahu. Berdiri selesa. Kesan: Menguatkan otototot belakang dan pinggul .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful