P. 1
Definisi kalistenik

Definisi kalistenik

|Views: 924|Likes:

More info:

Published by: Dekshuai Miera Thalatha on Nov 09, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/11/2012

pdf

text

original

Definisi kalistenik Kalistenik ialah senaman yang merangkumi pelbagai pergerakan asas.

Senaman kalistenik biasanya dilakukan tanpa menggunakan beban dan sebarang peralatan. Ia bertujuan untuk meningkatkan kekuatan dan fleksibiliti badan. Senaman kalistenik yang dilakukan semasa memanaskan badan membantu melonggarkan otot -otot dan menyediakan badan untuk melakukan aktiviti senaman. Dengan cara ini kecederaan otot dapat dielakkan. Kalistenik yang dilakukan semasa menyejukkan badan membantu mengelakkan dari berasa pening atau pitam dan kesakitan otot yang selalunya disebabkan oleh tindakan kita berhenti serta merta selepas senaman. Senaman kalistenik merupakan pergerakan yang dilakukan secara lokomotor dan secara bukan lokomotor. Ia melibatkan pergera kan-pergerakan asas seperti melompat, membaling, melontar dan sebagainya Tujuan kalistenik Perlaksanaan latihan kalistenik dapat memberikan pelbagai faedah kepada individu: 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) Mengembalikan kadar peredaran darah ke tahap normal Hymoglobin yang lebih berkesan dapat meningkatkan aktiviti enzim Meningkatkan keupayaan otot jantung Meningkatkan kelajuan penghantaran impuls saraf Meningkatkan kemampuan kelenturan badan yang maksima Mengelakkan tubuh badan hilang daya kelonggaran dan kelembutan Mengelakkan otot menjadi semakin tegang dan lemah Menurunkan suhu badan Merehatkan otot-otot yang tegang

Individu dapat berasa tenang dan yakin serta membina fizikal yang kuat dan lebih tangkas f. Latihan kalistenik dapat meningkatkan juga keyakinan diri e. terang dan tidak mempunyai objek-objek yang berbahaya) c.Kebaikan Senaman Kalistenik a. Meningkatkan stamina individu b. Dengan mengamalkan senaman kalistenik dalam rutin seharian dan mengamalkan diet seimbang. Membantu mental sentiasa berada stabil dan membantu untuk mengawal depresi g. Senaman kalistenik boleh dilakukan didalam atau dilu ar rumah(persekitaran haruslah berada dalam keadaan bersih. . tahap kesihatan dan kecergasan dapat ditingkatkan d. Membantu individu un tuk tidur dengan lena.

Kesan: Menggalakkan peredaran darah serta kelonggaran sendi dan otot. 2 Lari setempat. 6 Berdiri setempat. Kaki terangkat dari lantai. Tangan lenggan cergas. 4. Kesan: Menggalakkan peredaran darah. 5. lengan dan tengkok. Asas regangan adalah sama tanpa mengira umur dan tahap kelembutan. 3 Jogging di sekeliling dewan sambil meloggoarkan sendi bahu.Panduan 1. Regangan yang sempurna bermakna anda tidak melakukannya melebihi tahap kemampuan sendiri. Hayun tangan dengan rancak. 5 Lompat anak setempat. Hayun tangan ke depan dan ke belakang sisi. sambil angkat kaki ke kiri dan ke kanan berselang seli. 3. Angkat lutut dan hayun tangan. Kesan: Kelonggaran dan kelembutan sendi dan otot tangan dan bahu . Kesan: Meningkatkan peredaran darah keseluruh tubuh badan. Regangkan anggota badan anda tanpa paksaan. Kesan: Menggalakkan peredaran darah. tetapi ia boleh dicapai sedikit demi sedikit. Kesan: Kelonggaran dan kelembutan sendi dan otot kaki. kelonggaran sendi dan otot. 1 Berjalan setempat. 4 Lompat selang seli kiri dan kanan. 2. Melonggarkan sendi dan otototot yang tegang memakan masa. Sebarang keraguan hendaklah merujuk kepada doktor pakar anda sebelum memulakan senaman.

Kesan: Menguatkan otototot pinggang. Kesan: Menggalakkan peredaran darah 9 Regang tengkuk. 8 Duduk dan berdiri (5x) Berdiri tegak. ke kanan ke bawah dan ke kiri. tangan mencecah lantai dan bangun semula. Kedua dua tangan di atas kepala menekan ke bawah. Tangan di bawah dagu menolak ke atas. Kesan: Untuk kelembutan dan kelonggaran otototot dan sendi di tengkuk. Tarik siku dengan tangan bebas. Tangan dibengkokkan di depan dada. Tolak siku ke dalam dengan sebelah tangan lain berselang. 12 Regang bahu. 11 Regang Selangka. buat bulatan supaya sendisendi bergerak. Kesan: Kelembutan dan kelonggaran sendi tengkuk. Meregangkan otototot bahu dan belakang. Kesan: Sendi otot lingkungan selangka dikendurkan. Tukar tangan. Bengkokkan siku. Turunkan bahu ke bawah. Buat separuh bulatan dengan kepala dari kiri ke atas. Akhir sekali tangan ke kanan dagu menolak ke kiri. 10 Regang tengkuk. Buat tiga bulatan dan tukar arah. Ketiga tangan di kiri dagu menolak ke kanan. Tangan capai tulang belakang. Angkat bahu sehingga mencecah telinga. bengkok lutut.7 Trunk twister. Kesan: Mengendurkan otot-otot .

Kesan: Menguatkan bahagian bahu. Tarik tangan kanan ke kiri sambil bengkokkan badan. 17 Tekan badan ke bawah. Capai pelipat kaki kanan dengan tangan kiri. Kesan: Meregangkan otototot pinggang dan bahagian belakang paha. Tukar arah dan ulangi. 14 Regang badan (2x). Berdiri dengan kaki terbuka. Kedua belah tangan peluk lutut sebelah lagi dan tarik ke dada. Kesan: Mengendurkan otototot bahu depan. Cangkukkan jarijari tangan di belakang. Tukar dan ulangi. Kesan: Menguatkan otototot paha dan pinggang.13 Angkat tangan ke belakang (3x). 18 Peluk lutut (2x). kemudian turun dan ulang. Merengangkan otototot paha bahagian belakang dan bahagian bawah. Tunduk ke depan dan bengkokkan di penggang seberapa rendah. Kesan: Mengendurkan otototot sisi kiri dan kanan. Lengan cecah telinga. 16 Kilas badan (2x). 15 Regangan depan. belakang dan betis. Berdiri dengan kaki terbuka di dinding. . Kesan: Meregangkan otototot sisi supaya kendur.Kepala toleh ke kiri. Angkat tangan perlahanlahan setinggi yang boleh. Berdiri atas sebelah kaki. Tukar tangan dan ulang. Angkat tangan kanan lurus. Tangan letak ke dinding paras bahu.

Tahan selama 10 saat. Bengkok siku perlahanlahan sambil membawa badan ke depan. 24 Perut ke paha. Menghadap dinding. Tukar kaki dan ulangi. Kesan: Menguatkan otot gastrok dan hamstring 23 Regangan 'groin'. Regangkan otot-otot paha bahagian belakang dan bahagian betis. Tarik kaki ke atas dengan membawa lutut ke belakang. Kesan: Meregangkan otot-otot seluruh badan . Ulang sebanyak 3 kali. Kesan: Menguatkan otot dibahagian peha 25 Bengkok lutut (3x). Berdiri tegak. Berdiri tegak dengan sebelah tangan menyokong ke dinding. Meregangkan otot-otot paha bahagian dalam dan belakang bahagian bawah. Berdiri tegak. Perlahanlahan bengkokkan lutut hingga 2/3 dan bertahan selama 10 saat. Kesan: Mengendurkan otot-otot betis. Tukar kaki dan ulangi. Tangan jalin jari di atas kepala. Tangan kiri mencapai hujung kaki kanan dari belakang. Letakkan tangan ke dinding sama dengan paras bahu. Ulang 3 kali. Tolak ke atas hingga sampai ke bumbung. 20 Tolak dinding (2x). Lunjurkan sebelah kaki ke belakang dan sebelah lagi di hadapan Kesan: Menguatkan otototot betis 22 'Lunge' Meregangkan otot-otot betis. Kesan: Mengendurkan otot-otot betis. Kedua dua tangan ke dinding.19 Regang Peha (2x). Kesan: Mengendurkan otototot di bahagian hadapan paha. satu kaki ke belakang. 26 Tolak bumbung (3x). Satu kaki ke depan. 21 Sandaran dinding.

Hembuskan nafas perlahanlahan habishabisan. lengan. Meregangkan otototot bahu. tulang rangka dan tepi belakang bahagian atas. Kesan: Menguatkan otototot belakang dan pinggul . Kesan: Menguatkan otototot belakang dan abdomen 31 Regangan tunduk. Kesan: Menguatkan otototot spinal. Meregangkan otototot perut. Berdiri selesa. angkat tangan ke sisi dan ke atas.27 Rehatkan diri. abdomen dan glatius 29 Regangan 'lower back'. Kesan: Meregangkan otot belakang. bahu dan abdomen 32 Regangan 'gravlti'. Meregangkan otototot pinggung dan belakang bahagian bawah. Kesan: Melegakan diri. 28 Baring dan angkat punggung Meregangkan otototot punggung. bahu abdomen dan belakang . 30 Regangan kucing. Sambil tarik nafas. Kesan: Menguatkan otot bahagian dada. Meregangkan otototot dada dan bahu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->