NAMA ANGGOTA KELOMPOK

Anggi Desta Vatrista  Ika Novia Puji Lestari  Nafidatul Nadhiroh  Nurfiana Dewi 

(01) (15) (21) (25)

SENI KRIYA NUSANTARA

ANYAMAN ROTAN

PENGERTIAN SENI KRIYA
Seni Kriya adalah seni yang cara pembuatnya didominasi oleh ketrampilan tangan. Karya yang dihasilkan dalam seni kriya tidak terlalu besar dan bisa merupakan seni pakai atau seni pakai yang sudah berkembang menjadi seni murni. Seni Kriya dapat diterapkan dalam bentuk batik,relief atau ukir, keramik, grafis, sulam, dan anyaman.

SEJARAH DAN PERKEMBANGAN
‡ Anyaman merupakan seni tradisi yang tidak mempunyai pengaruh dari luar. Perkembangan Sejarah anyaman adalah sama dengan perkembangan seni tembikar. Jenis seni anyaman pada masa Neolitik kebanyakan adalah menghasilkan tali, rumah dan keperluan kehidupan. Bahan daripada akar dan rotan adalah bahan asas yang awal digunakan untuk menghasilkan anyaman. Menurut Siti Zainun dalam buku Reka bentuk kraftangan Melayu tradisi menyatakan pada zaman pemerintahan Long Yunus (1756-94) di negeri Kelantan, penggunaan anyaman digunakan oleh raja. Anyaman tersebut dipanggil µTikar Raja¶ yang diperbuat daripada pohon bemban. ‡ Sehingga kini beberapa negeri masih terus aktif menjalankan kegiatan anyaman di peringkat kampung. Antaranya di daerah Rusila, Dungun, Kampung Ru Renggoh, Kampung Kijing, Cendering dan Kuala Ibai di negeri Terengganu. Negeri-negeri lain yang masih terdapat aktiviti anyaman ialah negeri Perlis, Kedah, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Pahang, Melaka, Sarawak dan Sabah.

PENGERTIAN ANYAMAN ROTAN
‡ Anyaman rotan adalah seni merajut yang menggunakan bahan rotan yang memiliki serat yang dapat ditipiskan.Anyaman rotan banyak digunakan sebagai alat keperluan rumah tangga sehari-hari. ‡ Biasanya seni ini diolah dengan alat yang masih sederhana seperti pisau pemotong, pisau penipis, tang dan catut bersungut bundar, yang membutuhkan kreativitas tinggi, ide, perasaan pemikiran dan kerajinan tangan.

‡ Anyaman bermaksud proses menyilangkan bahan-bahan daripada tumbuh-tumbuhan untuk dijadikan satu rumpun yang kuat dan boleh digunakan.

CONTOH ANYAMAN ROTAN

THANK TO ALLAH SWT