ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 INDEK OBJEKTIF PEMAKANAN DI ANTARA KAUM MELAYU PEMAKANAN DI ANTARA KAUM CINA PEMAKANAN DI ANTARA KAUM INDIA PEMAKANAN DI SABAH SARAWAK PEMAKANAN DI ANTARA ORANG ASLI RUMUSAN DAN KESIMPULAN LAMPIRAN RUJUKAN MUKA SURAT 2 3-30 31-43 44-57 58-64 65 66 67-68 69

1

OBJEKTIF
Pemakanan memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian. Pemakanan yang baik dan seimbang memastikan kehidupan yang lebih sejahtera. Malaysia yang terkenal dengan pelbagai etnik mestilah mempunyai budaya pemakanan yang pelbagai. Sebagai contoh, pantang-larang dan kepercayaan setiap kaum dalam pemilihan makanan serta adab-adab semasa makan. Selain itu, kami ingin mengenal pasti jika terdapat sebarang hubung-kait di antara makanan dikalangan pelbagai etnik di mana terdapat nilai-nilai asimilasi dalam kalangan etnik-etnik tersebut. Untuk menilai tahap pengetahuan para pelajar Universiti Sains Malaysia (USM) terhadap budaya pemakanan masyarakat di Malaysia. Ini kerana ada di antara mereka yang masih tidak mengenali budaya kumpulan minoriti amnya dalam kalangan penduduk Sabah dan Sarawak. Akhir sekali, kami ingin mengkaji jika kepelbagaian makanan di antara etnik-etnik ini dapat menjadi instrumen yang boleh menyatupadukan rakyat Malaysia. Hal ini demikian kerana, perpaduan dalam kalangan rakyat adalah penting dalam memelihara keharmonian negara. Oleh itu, kami bersepakat untuk menghasilkan laporan yang berkisar tentang “Pemakanan di antara Etnik di Malaysia”. Kami juga ingin membuktikan bahawa makanan dapat menyatukan masyarakat di Malaysia.

2

PEMAKANAN DI ANTARA KAUM MELAYU Pembudayaan makanan Melayu

Dari segi sejarah, kaum Melayu ini mempunyai elemen-elemen dan usul asal dari Sumatra, Jawa, Thailand, Sulawesi dan juga Polinisia. Dengan pengaruh-pengaruh negara tersebut tidak hairanlah jika masakan Melayu mempamerkan sedikit sebanyak kualiti kulinari dari negara-negara tersebut. Di Selangor, kaum Melayu dahulu kala merupakan pahlawan Bugis dari Sulawesi dan bagi orang Melayu Negeri Sembilan, menamakan diri mereka sebagai Minangkabau dari Sumatra. Kita beralih ke Utara: Pahang, Perak, Pulau Pinang dan Perlis di mana pengaruh Acheh, Bugis dan Siam amat ketara. Pada abad ke 16, kaum Acheh mempunyai seorang ketua yang dikenali sebagai Mahkota Alam atau Iskandar Muda. Beliau juga dikatakan mempunyai pengaruh besar ke atas negeri Pahang, Kedah dan Perak. Bagi negeri Kelantan, Kedah dan sebahagian negeri Terengganu pula dipengaruhi oleh Thailand atau Siam. Ini dapat dilihat dari segi penyediaan makanan dan dialek percakapan mereka: ala Siam.

3

Kita ke selatan iaitu ke Johor. Di sini terdapat beberapa penempatan kaum Jawa dan Bugis. Pada tahun 1639, di dalam perjanjian antara Johor dan Belanda, kerajaan Johor bersetuju untuk membantu menakluki Negeri Melaka dengan pertolongan pahlawan Bugis bernama Daeng Prani. Sebagai balasan terima kasih dengan kejayaan cemerlang ini, Daeng Prani dilantik sebagai Yam Tuan Muda Johor. Sekarang kita ke Negeri Melaka untuk mengikuti perkembangan sejarah kaum Cina. Pengaruh dari negeri China ini telah mula menular pada abad ke-15. Ianya bermula dengan lawatan Laksamana China Yin Ching dan Cheng Ho. Mereka singgah di Melaka dalam perjalanan ke Barat. Admiral Cheng turut membawa bersamanya adat resam dan budaya kaum Cina. Sultan Mahmud sungguh tertarik dengan kebudayaan Cina, lebih-lebih lagi apabila mengetahui mereka telah lama mengamalkan ajaran Islam. Perkahwinan di antara Sultan Mahmud dan Puteri Hang Li Poh mengeratkan lagi 18. pertalian dua budaya ini. Walau bagaimanapun Malaysia hanya dapat menyaksikan pengaruh (tradisi, budaya dan masakan) dari China ini pada abad kePendatang dari China dibawa bekerja di lombong-lombong di Malaysia dan mereka membawa bersama budaya tradisi dan nilai etika kerja. Kaum India mula menapak kaki di Malaysia 2,000 tahun yang lalu. Mereka merupakan pedagang dan pada abad ke-10 terdapat beberapa komuniti kecil keturunan India di pinggiran pantai. Ketika dijajah oleh Kerajaan Inggeris, kaum India di bawa masuk ke Semenanjung untuk bekerja di ladang-ladang getah dan seterusnya menetap disini. Di Melaka pula di Kampung Tujung terdapat kampung Chitty. Keturunan India di sini dikatakan berasal dari Kalinga (selatan timur India). Kaum Chitty di sini berkahwin dengan penduduk tempatan dan menerap nilai, tradisi dan budaya mereka. Bagi kaum wanita Chitty, mereka tidak memakai sari seperti wanita India. Mereka memakai kebaya panjang atau kebaya pendek. Bagi kaum lelaki pula apabila menghadiri pesta keugamaan, mereka mengenakan pakaian dhoti bukan sarong yang dipakai oleh kaum India yang lain. Sebagai negara kosmopolitan, Malaysia juga mempunyai potpuri budaya yang agak unik. Gabungan kaum Melayu, Cina dan India Cina berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada ‘hidangan Malaysia’ dan menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar. Penduduk di Malaysia ini juga dikatakan banyak menghabiskan masa

4

Beras juga merupakan nadi budaya kehidupan dan adat bagi penduduk Asia. Dalam budaya makanan orang Melayu. Dengan ini lahirlah nasi ayam. Kaum Cina. 5 . Hidangan Melayu terkenal bukan sahaja dari keenakan tetapi dari segi kepedasan dan juga penggunaan rempah ratusnya. Nasi dihidangkan dengan pelbagai lauk-pauk dan ulam ulaman. Bahan yang digunakan dalam masakan Melayu berkisar kepada santan.di meja makanan dan menjadikan masa menikmati hidangan itu sebagai aktiviti kebangsaan. mi kari dan lain-lain. Di Malaysia padi menjadi tanaman utama di Kedah dan Perlis dan dikenali sebagai ‘rice bowl of Malaysia’. Nasi merupakan makanan utama bagi orang Malaysia dan orang Melayu amnya. pelbagai lauk pauk tidak akan sempurna jika tidak diiringi dengan nasi. Hidangan orang Melayu dikatakan mampu menghangatkan suasana di meja makan. cili dan belacan. India dan Melayu di Malaysia ini sentiasa kreatif. Bijirin kecil ini juga berjaya membentuk budaya diet (pemakanan) dan ekonomi penduduk Asia. mi mamak. berganding bahu mereka masakan baru dengan menggabungkan pinjam meminjam tradisi budaya masing-masing.

petai. ia juga tinggi dari segi serat. Rempah basah iaitu bahan yang ditumbuk dengan batu lesung: bawang. Orang Melayu juga banyak menggunakan bahanbahan herba seperti serai. buah pelaga. Pucuk paku. itik. Sayuran ditanam di belakang rumah dan juga di perairan sawah dan bendang. kopi tongkat Ali menjadi minuman kegemaran para pengunjung. Ia digunakan dalam segala jenis gulai atau masak lemak. 6 . Untuk pesakit diabitis dan tekanan darah tinggi. Kita beralih pula ke masakan tradisi dan masakan popular orang Melayu di Malaysia. jintan. ikan dari hasil tangkapan nelayan atau dari sawah dan bendang. Daun-daun ini selain kaya dengan sumber vitamin dan mineral. daun kemangi. ulam jering boleh dijadikan ubat kerana kandungan alkali yang tinggi dan berfungsi sebagai bahan dirutik. daun pandan. halia.Santan merupakan bahan asas dalam masakan kita. Daun kaduk dan daun pegaga telah mendapat pengiktirafan dari WHO sebagai herba yang mempunyai pelbagai faedah kepada kita. pengaliran darah yang sihat dan menghaluskan tekstur kulit seseorang. kunyit. Orang Melayu di kampung-kampung masih berlandaskan pertanian. Tongkat Ali merupakan akar kayu yang terbilang hasiatnya dari segi penambahan tenaga batin dan juga tenaga fisikal. daun selum. Kita masih mengemari masakan kampung atau masakan nenek dan emak kita dahulu. kayu manis dan lain-lain. Di restoran dan gerai. Bahan perasa (seasonings) dalam masakan Melayu di bahagi kepada dua: rempah basah dan rempah kering. Di halaman-halaman rumah kampung kelihatan berkeliaran ayam. bunga kantan. daun limau purut. daun pegaga. Ia boleh merangsang aktiviti otak kanak-kanak. Rempah kering pula termasuk biji ketumbar. Tongkat Ali dijual dalam bentuk tablet dan juga serbuk. bawang putih dan cili. daun kaduk. lengkuas dan buah pala. Rempah ratus ini selalunya di sangai (digoreng tanpa minyak) terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar. cendawan (kulat) dan lain-lain jenis ulaman daun menjadi makanan amalan orang Melayu di kampung.

Selain lauk pauk terdapat juga makanan ringan. dalca. ayam goreng dan paru goreng. Contohnya kuih seri 7 . pesembur. laksa Penang. sambal (sotong kering atau ikan bilis). dimana kita lihat kaum-kaum lain turut meminatinya.Dahulu ulam dan akar kayu hanya dipopularkan oleh orang Melayu tetapi sekarang mendapat tempat di restoran dan hotel-hotel. pecal dan lain-lain. Nasi lemak patut dijadikan makanan kebangsaan Malaysia. ayam golek. Nasi lemak turut diiringi dengan beberapa lauk sampingan: kari ayam. laksa Johor. ayam percik dan lain-lain. Di musim perayaan (hari lebaran. beras pulut dan ubi. rendang (ayam dan daging). Kebanyakan kuih muih orang Melayu berasaskan beras. Bagi orang Melayu pantai Timur (Kelantan dan Terengganu) menghidangkan pelbagai juadah seperti nasi dagang. Bubur pulut hitam. bubur kacang. Nasi tomato dihidang bersama ayam masak merah. Ia bukan sahaja menjadi kegemaran orang Melayu tetapi turut di pelopori oleh kaum Cina dan India. Nasi lemak dahulunya dihidang untuk sarapan pagi tetapi pada masa kini dijadikan hidangan tengah hari dan malam. nasi berlauk. Negeri Perak pula berbangga dengan rendang tok dan gulai ikan sembilang tempoyak. Gulai lemak cili padi (ayam. Ia juga turut dihidang pada rumah terbuka dan dijadikan salah satu menu (ala carte) di hotel-hotel. Manisan kegemaran orang Melayu ialah dari jenis bubur dan kuih muih. pengat pisang dan bubur cacar (kandungan keladi. ikan dan daging) pula dipelopori oleh orang Negeri Sembilan. mi Siam dan lain-lain. keledek dan tepung gunting) merupakan manisan yang sangat popular. kenduri kendara) nasi tomato beserta lauk pauknya sentiasa menarik perhatian tetamu. nasi minyak.

Ia sepatutnya juga menjadi air minuman kebangsaan Malaysia. Bila kita menyebut nasi kandar. Minuman iringan dengan nasi kandar ini ialah teh tarik. ikan goreng. udang galah goreng. kuih lapis dan sagu gula Melaka. Kini populariti nasi kandar telah menular ke negeri-negeri lain di Semenanjung. bahulu dan onde-onde.muka (di bawah pulut dan di atas kastad pandan) pulut panggang (pulut berisi serunding kelapa atau ikan) bengkang ubi. Contoh hidangan lauk pauk nasi kandar ialah: ayam goreng berempah. kuih koci. kita akan ke selatan India. Sungai Petani dan Penang. kari kambing dan lain lain. Nasi dikandar di bahu (dua bakul atau raga dengan satu batang kayu) dan mereka akan berjaja merentas kampung-kampung. Berbalik mengimbas sejarah nasi kandar. wajek. Minuman iringan pula. cucur badak. air kelapa dan air kopi kampung. kari telur sotong. Pasa masa kini nasi kandar boleh dinikmati di restoran-restoran dan juga di hotel. Lama kelamaan populariti nasi kandar ini menular keseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. Manisan tradisi bagi orang Melayu pula ialah dodol. 8 . sirap selaseh. Nasi kandar di Pulau Pinang samalah seperti adanya nasi dagang di Kelantan atau Terengganu. talam keladi. Kadang kala kita tertanya-tanya apa yang membezakan nasi kandar dengan nasi-nasi yang lain. kari kepala ikan. Di sinilah bermulanya di mana pedagangpedagang India Muslim berulang alik antara India dan Semenanjung. orang Melayu kita tidak akan lupa menghidangkan air sirap bandung. Menikmati hidangan yang disajikan di atas daun pisang juga menjadi kegemaran orang-orang Malaysia. Pulau Pinang menjelma dalam ingatan kita. Pada mulanya pengaruh masakan mereka ini tertumpu di utara Semenanjung sahaja: Alor Setar. Kangar. Kuih tradisi ini masih diminati terutama pada bulan Ramadhan dan lebaran. Nasi kandar mengekalkan nama ‘kandar’ ini berlandaskan cara penjaja nasi ini menjualnya. Nasi kandar diiringi dengan pelbagai jenis lauk pauk (dalam 30 jenis masakan). kari daging rusa.

udang. Tetapi kini nasi lemak dijual dengan pelbagai lauk yang termasuk tetapi tidak terhad kepada daging. dan biasanya dimakan dengan ikan kering atau ayam goreng. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa. ayam. Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur. ikan bilis goreng dan sambal. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya.Nasi Lemak Nasi lemak merupakan makanan kegemaran bagi orang Malaysia dan Singapura terutama sebagai sarapan pada waktu pagi. sotong. Nasi Kerabu Nasi kerabu adalah hidangan nasi yang asalnya bewarna kebiruan. keropok. bagi menambah rasa lemaknya. budu dan ulam-ulaman lain. Kini kesukaran menyediakan pewarnanya. limpa. 9 . dan hati (lembu). timun. menyebabkan ia disediakan bersama nasi putih biasa atau warna nasi kerabu kuning yang dimasak dengan menggunakan kunyit. Warna biru nasi terhasil daripada kelopak bunga telang yang digunakan dalam masakan.

Nasi kerabu amat popular di negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu. Selain itu acar timun juga disediakan. bagaikan mereka yang dalam perdagangan tanpa penyediaan lauk-pauk yang banyak. Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan tidak pula terlalu mudah. Mudah. Sebut sahaja asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular di Negeri Melaka dan Johor. kunyit hidup (jika ingin menyedapkan lagi 10 . Asam Pedas Asam Pedas memang terkenal di Melaka dan Johor. bawang putih. Nasi Dagang Nasi Dagang merupakan hidangan istimewa yang terkenal di Terengganu dan Kelantan. Ia juga sering dimakan bersama solok lada. bawang merah. Ikan yang digunakan biasanya ikan aya hitam (ikan tongkol). cili kering. Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa. Nasi dagang dikatakan dikenali sedemikian kerana. Nasi dagang Kelantan biasanya bewarna merah kerana menggunakan campuran pulut hitam. dan sekarang ini ia boleh didapati di seluruh negara. hanya mempunyai satu lauk (tanpa acar timunnya). ikan merah dan ikan terubuk). belacan. lengkuas. Kebiasaannya bahan-bahan yang mesti ada ialah terdiri daripada ikan (kebiasaannya ikan parang. halia. Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka.ikan tenggiri. Nasi dagang Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa).Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan.

bunga kantan. Akhir sekali masukkan serai. New Zealand dan Jerman. Australia. mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi 11 . asam gelugur atau daun limau purut. halia dan belacan dikisar atau ditumbuk lumat. Amerika Syarikat. daun kesum. Serai dan lengkuas diketuk dan bunga kantan dibelah empat. Jangan pula hangus. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan. Ikan yang telah dibersihkan dimasukkan sehingga mendidih. asam jawa. daun kesum. Bahan-bahan ini hendaklah mengikut sukatan masakan. Terengganu dan Selatan Thailand. restoran. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan. Selepas itu masukkan air asam jawa mengikut banyak atau sedikit sukatan masakan. asam gelugur atau daun limau purut. bunga kantan. Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar dan lengkuas tadi kedalam periuk sehingga naik baunya dan garing. Budu Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis.masakan). Cara untuk membuatnya cili kering. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. juga di hotel-hotel yang terkemuka di negeri Melaka dan Johor. serai. bawang merah dan putih. Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada. mempelam dan air perahan limau nipis. Ia bukan saja terkenal dan di sukai oleh penduduk negeri Melaka dan Johor sahaja bahkan pelancong dari dalam dan luar negara juga meminati masakan asam pedas ini. Kebiasaan masakan asam pedas bukan sahaja di hidangkan untuk keluarga di rumah malah masakan ini juga terdapat di kedai-kedai makan.

12 . kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuronneuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin). pencegah penyakit jantung dan hipertensi. E dan K). 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu. budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin . penyakit kencing manis. diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain.yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea). vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin). Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. sakit perut dan berat badan menurun. vitamin B2 (riboflavin). D. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno". Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah. penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A. Secara saintifik. kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa. ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat. Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna. koroner jantung.pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. asid niasin. ikan-ikan dan daging-daging lain. asid pantotenat. Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. penurunan kolestrol darah. di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat).

7. 6. Makan bersama nasi putih. ikan bakar dan ulam timun yang disejukan. akan digunakan bagi menggantikan lada besar. garam dan sedikit gula. Kandungan gula sering dikurangkan bagi mengelakkan penyakit kencing manis. Air perahan asam jawa campurkan dengan sambal itu tadi. Sambal belacan juga boleh dicampurkan dengan tempoyak bagi menyedapkannya. Cili Besar Cili Padi Buah Tomato Belacan Asam Jawa Garam Gula Limau Nipis 4.Sambal Belacan Sambal belacan merupakan satu hidangan sampingan yang biasanya dimakan bersama ikan ataupun ulam. Campurkan garam dan gula secukup rasa. Resepi sambal belacan : 1. 8. Sambal belacan pada amnya merupakan lada/cili yang ditumbuk bersama belacan. 13 . Lepas tu masukkan cili besar tumbuk sederhana atau 3/4 pecah. 2. 5. Cara penyediaannya ialah dengan menumbuk cili padi dan belacan. Bagi mereka yang meminati sambal belacan pedas. 3. cili padi atau juga dikenali sebagai cili api. Masukkan buah tomato dan lenyekkan sahaja.

malah tidak ketinggalan juga dari segi makanannya yang amat lazat lagi menyelerakan. Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisiran pantai yang lain. Melaka bukan sahaja terkenal dengan kesan peninggalan sejarahnya yang menarik lagi unik. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau. bukan sahaja di tempat asalnya. hujan turun sepanjang hari. Limbongan. udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang. Makanan ini yang suatu ketika dulu dipelopori oleh masyarakat Melayu di Melaka kini lebih digemari oleh semua lapisan masyarakat. Ia juga menjadi satu keperluan atau lauk semasa menikmati hidangan nasi dan ada juga yang menjadikan petai atau jering sebagai ulam semasa memakan cencaluk. Kini. kononnya jika pada hari perkahwinan seseorang itu. cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi.Cencaluk Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. perusahaan membuat cencaluk semakin mendapat tempat di kalangan penduduk di beberapa kawasan di negeri Melaka. malahan sudah melangkaui sempadan Malaysia. maka dikatakan bahawa mempelai suka makan cencaluk. udang geragau ini sukar didapati. Kerajaan negeri sendiri sudah 14 . Di negeri Melaka. pasti kita akan teringatkan cencaluk. Mengikut kepercayaan lama yang telah menjadi kata-kata senda gurau pula. Kebiasaannya. Namun itu semua hanyalah cerita lama. Apabila kita menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka.

Bagi mereka yang melalui pesisiran kawasan Tanjung Kling ke Sungai Udang. cencaluk dicampurkan dengan sedikit lada basah dan sehiris dua halia. akan dicampurkan dengan garam. iaitu tanpa direndam dengan air. Kemudian ia ataupun  2. iaitu sama seperti bahan. iaitu pasu. Proses pembuatan cencaluk memerlukan beberapa kaedah untuk membuatnya dan ia perlu dilakukan dengan teliti bagi memastikan mutu serta kualiti cencaluk itu sedap dirasa apabila dimakan. ia seterusnya akan dimasukkan ke dalam sebuah bekas. Pasu dan tempayan kecil itu kemudiannya ditutup dengan kain bersih untuk diperam selama tiga hari. Ada juga pembuat cencaluk yang menambahkan sedikit air didih nasi bagi menambah kesedapan cencaluk. Apabila cencaluk sudah diperam dan sesuai untuk dimakan. dan sedikit nasi. Ketupat 15 . cencaluk dicampur dengan lada basah dan bawang besar yang dihiris. pasti akan dapat melihat deretan gerai yang menjual cencaluk dan juga belacan.bahan untuk membuat belacan. guri atau tempayan kecil. ia boleh disedapkan lagi sewaktu dimakan sebagai lauk dengan nasi melalui dua cara:  1. akan dicampur dengan perahan limau nipis atau limau kasturi. Selain itu. cencaluk juga kini mudah diperolehi menerusi penjualan yang terbuka seperti di tepi jalan raya serta di pasar-pasar sekitar negeri ini.menetapkan kawasan Dewan Undangan Negeri Kawasan Sungai Udang sebagai kawasan mengeluarkan cencaluk di dalam rancangan 'Satu DUN Satu Produk'. Setelah ketiga-tiga bahan sudah menjadi sebati. Udang geragau yang segar. kemudian digoreng dengan telur.

ia sering dihidangkan bersama rendang atau serunding. manakala ketupat nasi dibuat daripada beras atau padi. manakala daun kelapa untuk ketupat nasi. sebelum dibakar sehingga masak. Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun palas sebagai pembungkusnya. Lemang diperbuat daripada beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yang dilapik dengan daun pisang. Walaupun ada pelanggan yang merungut bau tidak seenak dahulu. Sejak 1990. tetapi di pantai barat.Ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia. ketupat tidak lagi dibuat daripada daun kelapa. tetapi lebih meluas pada hari perayaan seperti hari-hari raya. Lemang di pantai timur biasanya dimakan bersama dengan ikan bakar. Ketupat sebegini dinamakan nasi himpit. sebaliknya dibungkus dalam plastik dan dikukus dalam periuk elektrik. Namun kini. ketupat turut dihidangkan dengan sate di gerai-gerai dan restoran seperti di Kajang. Lemang dijual sepanjang tahun. Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya. Lemang Lemang merupakan sejenis masakan tradisi yang disukai ramai. Ketupat tiga segi ialah bentuk ketupat tersebut tiga segi. itu tidak jadi masalah. Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain. Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa. Ia biasanya dihidangkan dengan rendang dan serunding serta kuah kacang. 16 . Ketupat moden biasanya empat segi. Biasanya daun palas digunakan untuk membalut ketupat pulut. Ketupat biasanya dihidangkan semasa hari raya sahaja iaitu pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji.

Jangan terlalu penuh. 6. 4. Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat. 1 kg beras pulut 3 biji kelapa (ambil santannya) 2 batang buluh sederhana besar Garam secukup rasa. Masukkan sedikit garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh. Ramai orang selalu mencuba untuk membuatnya. 17 . Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. 3. 3. buluh. Lemang boleh dimakan pada bila-bila masa. Gulong daun pisang dan masukkan ke dalam buluh mengikut bulatan Kemudian masukkan beras pulut yang telah dituskan ke dalam gulongan daun pisang dalam buluh tersebut dan tinggalkan ruang satu atau dua inci. Cara penyediaan : 1. Basuh beras pulut dan tuskan airnya. Dodol Dodol adalah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan makanan yang manis (atau manisan/penganan). 2. 5. Membuat dodol boleh dikatakan amat rumit.Bahan-bahan : 1. 7. 2. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata. Dodol sangat terkenal di Melaka.

18 . Biasanya mereka yang mahir membuat dodol ini terdiri daripada mereka yang telah berusia. Oleh itu. gula pasir. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripada santan kelapa. Bila telah larut masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Dodol yang dimasak memakan masa yang agak lama iaitu lebih kurang 4 jam kerana sekiranya kurang dari 4 jam.Tetapi tidak semua yang akan menghasilkan dodol yang bermutu tinggi. tepung beras.8 kg tepung pulut 300 gm tepung beras 3. masukkan pati santan dan terus kacau sehingga masak. dodol tersebut hendaklah disejukkan di dalam periuk yang besar. dodol mestilah berwarna coklat tua. dodol akan hangus atau hangit di bahagian bawahnya/kerak. dodol akan bertukar kepada warna coklat yang pekat sedikit. dodol hendaklah sentiasa dikacau bergilir-gilir untuk mendapatkan hasil yang baik. Seterusnya. Setelah itu tapis ke dalam kuali besi. Dodol yang dimasak tidak boleh dibiarkan kerana jika dibiarkan. bahan-bahan tersebut hendaklah dicampurkan bersama di dalam kuali yang besar atau dikenali sebagai kawah dan dimasak dengan api yang sederhana besar. dodol hendaklah dikacau supaya gelembung dodol tersebut tidak terkeluar dari kawah sehinggalah dodol tersebut masak dan diangkat. dodol yang dimasak tidak sedap dimakan.6 kg gula melaka 12 biji kelapa parut 15 helai daun pandan Cara penyediaan : Bancuh tepung beras dan tepung pulut dengan santan. Jarang sekali generasi muda mahir membuat dodol. Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan. Bahan-bahan :     1. berkilat dan pekat. Dengan menggunakan api yang perlahan jerangkan adunan ini sambil dikacau dan apabila setengah masak. Dodol tersebut akan mendidih dan mengeluarkan gelembung-gelembung udara yang banyak. Setelah 2 jam dodol tadi dimasak. Untuk mendapatkan hasil yang baik dan rasa yang sedap. gula melaka dan garam. Akhir sekali. Untuk membuatnya.

Konon sate dicipta oleh para pendatang Tionghoa yang menjual daging bakar di pinggir jalan. Kuah sate disediakan daripada kacang yang ditumbuk lumat dan digaul serta dimasak dengan pelbagai herba. 3. 6. Sate mudah dimakan di tepi-tepi jalan kerana dicucuk dengan lidi kelapa. Kebanyakan orang Melayu tidak makan daging semata-mata. Sate arnab Sate perut Sate pedal Sate kerang Sate ikan Sate ampai-ampai 4. Selain sate lembu dan ayam yang popular. terdapat beberapa jenis sate lain yang dijual. 2. Kata sate bererti "tiga tingkat" dalam dialek Amoy. antaranya: 1. Kebiasaannya dodol akan dihidang kepada tetamu pada hari-hari tertentu seperti hari-hari perayaan dan majlis kenduri.Selepas itu. Secara khususnya. Bau yang wangi amat 19 . 5. sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa / buluh dan dibakar menggunakan api arang kayu. Sate Sate ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi. dodol tersebut bolehlah dipotong dan dimakan. Oleh itu biasanya turut disertakan nasi dalam bentuk ketupat.

Di Malaysia sate dipercayai diperkenalkan oleh Haji Tasmin bin Sakiban di pusat bandar Kajang sekitar tahun 1900. sate sering dikaitkan dengan sate Kajang. khususnya di Terengganu yang terkenal. Begitu juga dengan di Ipoh. Mungkin mereka inilah yang membawa budaya sate di benua Amerika Selatan. lokasi. Keropok diperbuat daripada isi ikan laut dan campuran sagu dan sedikit garam. Beliau menjual dari rumah ke rumah dan di sepanjang jalan. Sate bukan menu makanan Melayu semata-mata. selain ketupat nasi atau nasi himpit. Muar dan Johor Bahru. menu sate turut berubah sesuai dengan perubahan zaman. Kita sedia maklum ramai orang Indonesia dibawa oleh penjajah Belanda ke Guyana untuk menjadi buruh paksa di sana. beliau akan berhenti jika dipanggil. Gambaran mengenai peniaga sate yang mengandar barang jualannya boleh dilihat di dalam filem Pontianak Gua Musang.penting. Di Malaysia. Penerbangan Malaysia dan Singapore Airlines menjadikan sate sebagai menu pembuka selera untuk penumpang kelas Pertama dan kelas Bisnes masing-masing. kini sate dijual dibangunan yang lebih mewah dan standard. menu air. sate dihidang dengan bawang merah dan timun. Keropok Lekor Keropok lekor atau kerepok batang merupakan sejenis makanan tradisional pantai timur. Jika dahulu sate dimakan di tepi-tepi jalan dan gerai-gerai kecil. Sate turut popular di negaranegara Asia Tenggara lain. Anak saudara Haji Tasmin telah mengkomersilkan sate Kajang ini. Di benua Amerika Selatan iaitu di negara Guyana ada juga sate. Pulau Pinang ada dijual sate Kajang. Cara hidangan. Boleh juga didapati. Terdapat juga keropok yang 20 . Ini merujuk kepada dua bekas yang dikandar oleh peniaga. Jadi perniagaan beliau adalah jenis perniagaan bergerak ataupun peniaga kandar. tetapi saiznya lebih besar. Di Bayan Baru.

dicampurkan dengan tepong kanji. Selain daripada dimakan segar. Keropok lekor juga boleh diproses dengan lebih lanjut untuk dijadikan keropok keping. Kandungan ikan yang tinggi menjadikan keropok lekor sebagai makanan berprotin tinggi yang kaya dengan iodin semulajadi. 1 kg ikan Parang/Kembong 500 g tepung sagu/ tepung kanji kurang sedap. sekiranya tidak keropok berasa tawar. keropok lekor hendaklah dibalut dengan plastik dan diletakkan ditempat air batu bagi mengelakkan baunya mencemar makanan lain. Apabila hendak dimakan. 4. garam secukupnya 125 ml air sedikit ketulan air batu Cara penyediaan : 21 . tetapi akan bertukar menjadi liat apabila sudah sejuk. sebelum direbus didalam air panas. Keropok keping ini akan menjadi kembang apabila digoreng dalam minyak yang panas dan ianya amat sedap apabila dimakan dengan sos cili. Bagaimanapun. Pada masa ini. 2. Keropok lekor yang dicampur dengan tepung kanji biasanya lebih rangup apabila digoreng. Keseluruhan ramuan tersebut akan diuli dan digentel panjang bertali. pembuatan keropok lekor telah pun tersohor kebeberapa negeri lain. Keropok lekor biasanya tidak tahan lama. Keropok lekor yang telah direbus akan dipotong nipis-nipis dan dijemur untuk dijadikan kepingan-kepingan keropok kering yang dikenali sebagai keropok keping. Keropok lekor yang menggunakan campuran sagu tidak akan menjadi liat walaupun ia sudah sejuk selepas digoreng. sekiranya hendak disimpan dengan lebih lama. keropok lekor juga boleh dipotong pendek dan digoreng sekali lagi bagi menghasilkan keropok yang lebih rangup. ianya perlu dibasuh dan direbus semula dengan air yang dicampurkan sedikit garam. Keropok lekor boleh dimakan segar sabaik sahaja diangkat dengan dicicah air lada (sos cili) yang pedas. 3. 5. Bahan-bahan : 1.

11. buangkan tulangnya. Tumbuk atau cincang halus isi ikan sambil dibubuh garam. 3. 14. 9. 16. 8. Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini. Bila keropok timbul. 8.Ambil isi ikan. 12. 3. Kemudian bubuh tepung sagu dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal. angkat dan sejatkan di dalam penapis. 14. Jerang air hingga mendidih dan rebus keropok. 5. 4. 12. 2. 22 Kuih serikaya pulut Kuih serikaya lapis Kuih Seri Muka Kuih siput Kuih sopang Kuih tepung gomok Kuih tepung pasung Tepung bungkus Kuih bakar berlauk Kuih ketayap Kuih taming sari Kuih lompat tikam pulut serunding Kuih badak berendam Kuih jagung bakar Kuih susu . Celup jari dalam tepung sagu dan bentukkan doh menjadi seperti silinder. 5. 9. 13. 13. Keropok yang telah direbus boleh dimakan segera dengan dicicah cuka kerepok (sos lada). 16. 2. 10. dan sesetengah kuih cuma dibuat pada musim perayaan. Agar-agar kering Akak Apam hitam manis Apit-apit Emas sejemput Halwa maskat Jala mas Karipap Kuih asam gupal Kuih apam tepung beras Kuih batang buruk Kuih bengkang Kuih buah bidara Kuih buah tanjung Kuih bingka tepung Kuih bombay 1. Sedikit 'serbuk perasa' atau juga dikenali MSG boleh ditambah bagi menyedapkan lagi Kuih-muih tradisional Kuih merupakan sejenis makanan berbentuk snek yang mudah dijumpai di Kepulauan Melayu. 15. Kuih boleh dimakan pada bila-bila masa. 10. 15. 11. 6. 7. 4. 6.Berikut merupakan jenis-jenis kuih tradisional bagi orang Melayu : 1. 7.

14. 28. 21. 19. 30. 22. 5. 30. Kuih bronok Kuih cara Kuih cek mek molek Kuih hasidah Kuih jonkong kuih kacau keledek Kuih koci Kuih lapis Kuih lompang Kuih makmur Kuih nagasari Kuih nekbat Kuih peria Kuih puli ubi kayu Kuih bunga tanjung Kelantan Kuih piana Kelantan Kuih pulut bakar Kuih puding diraja Kuih pauh dilayang Kuih pati toyo Terengganu 17. 27. 22. 18. 25. 26. 18. 21. 23. 6. 7. 1. 3. 27. Kuih koleh kacang Pulut pisang Kuih butir nangka kuih bingka ubi kuih bingka pulut Sekaya Sekaya labu Kuih masin puspasari Kuih lopeh Kuih akak berlauk Kuih sarang semut Murtabak Pengat pisang Wajik Kuih sopang NS tepung pulut gula melaka kelapa parut muda inti santan pekat tepung garam bagi kuah Kuih tahi itik Kuih lompat tikam Kuih temosa Kuih suji semia Pulau Pinang Kuih keseri Pulau Pinang Kuih halwa maskat Pulau Pinang Kuih serabai tepung beras santan kuah tepung beras gula Kuih pengat Kuih pengat ubi kayu Kuih jongkong Perak Kuih tahi itik 23 . 8. 23. 24. 13. 19. 26. 2. 20. 16. 18. 15. 4. 12.17. 11. 24. 17. 29. 25. 9. 10. 28. 20. 29.

dan pelbagai perasa yang dicampurkan kepadanya. Selain itu wajik juga boleh dicampurkan dengan durian sekiranya ia dihasilkan pada musim durian. Bagaimanapun disebabkan rasanya yang agak manis. 27. 21. Ini akan menghasilkan rasa berkerutup apabila dimakan. Terdapat pelbagai cara penyediaan wajik.19. 26. Ia amat digemari ramai terutamanya mereka yang dari pantai timur. 20. 25. 24. Diantara jenis penyediaan wajik yang paling biasa dilakukan adalah pulut yang digunakan itu dimasak sehingga lembut. Kuih pauh dilayang Kuih mas sejemput Kuih piana Kuih bunga tanjung Kuih akok Kuih nekbat Kuih nasi kaya Kuih rokong golong Kuih murtabak raja Wajik Kuih wajik merupakan sejenis kuih tradisional Melayu Malaysia yang diperbuat daripada pulut yang dimasak dengan manisan. Bagaimanapun cara ini jarang dilakukan kerana tidak ramai yang gemarkan rasa berkerutup ini kerana menganggapnya agak keras. 23. Bahan-bahan: 24 . sesetengah orang tidak menggemarinya. Wajik merupakan sejenis pulut manis yang pada asasnya dimasak dengan nisan kelapa. Cara lain pula adalah pulut yang digunakan itu dimasak jelatah (separuh masak). tetapi lebih meluas semasa musim perayaan. 22. Wajik biasanya disediakan sepanjang masa.

Masak gula nisan dengan satu cawan air.       300 gm beras pulut 150 gm gula nisan 150 gm gula pasir 2 biji kelapa diparut 1 helai daun pandan Secubit garam Secubit kapur (dilarutkan dengan 1 sudu teh air) Cara Penyediaan : Pulut direndam selama tiga jam sebelum di toskan. Masukkan pati santan. Perah santan keduanya dengan empat cawan air. Kelapa parut diperah patinya dengan kain jarang. Kemudian pulut dikukus dalam kukusan selama 40 minit sebelum di sejukkan di dalam talam. Kacau hingga sebati. Masak air gula merah bersama gula putih dan santan kedua. Masukkan ke dalam talam yang dialas dengan daun pisang. Secubit garam. Karipap Karipap merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia. Kacau selama 1/2 jam lagi dengan api perlahan. Manakala gula larut tapis. Thailand dan Singapura. Masak sehingga air gula pekat dan berbenang. bergantung kepada inti di dalamnya. Ketika mendidih masukkan pulut. Masukkan 1 sudu teh kapur. angkat dengan sudip. Ia terdapat dalam pelbagai perasa. 25 .

Ia juga. Adakalanya sekarang. Di Johor. Karipap pusing 26 . Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang. tetapi bezanya ialah bentuk curry puff tidak semestinya seperti karipap. perbezaan dari segi pembuatan pastri karipap dan curry puff tidak sama. Karipap jenis ini merupakan inti karipap yang paling banyak dibuat di Malaysia. Temosa Temosa atau karipap ikan dibuat sama seperti karipap lain. Nama karipap boleh dikaitkan dengan inti tersebut. Inti kentang berlada hitam lebih enak dibuat dengan daging. Isi ikan yang dibuat sebagai inti karipap. Ubi kentang sering digunakan sebagai inti karipap. Karipap daging Karipap daging merupakan karipap berinti daging dari lembu dengan kentang. Dalam bahasa Inggeris pula ia dipanggil curry puff.Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. Lipatan pada atas karipap yang seperti satu corakan dipanggil kelim. merupakan pilihan karipap yang sering dimakan sebagai sarapan mahupun di kala waktu petang. Bagi membezakan karipap jenis ini dicam atau dikenalpasti. Karipap sardin Karipap sardin merupakan karipap berinti ikan sardin dalam tin yang kerap digunakan sebagai inti karipap ini di Malaysia. tetapi ia mempunyai inti yang diperbuat daripada sambal ikan. Rasanya lebih lemak dan tidak pedas. dikenali sebagai temosa. Penggunaan bahan perasa serbuk kari lebih bersesuaian dengan daging ayam. Karipap ayam Inti karipap ini ialah daging ayam bersama ubi kentang. karipap lebih dikenali sebagai epok-epok. yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan perasa. Juga. adakalanya inti ubi keledek juga digunakan. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang mahupun karipap daging. inti karipap boleh digunakan dengan lada hitam. kebanyakkan karipap sardin dibuat berbentuk jenis panjang atau pun bulat berbeza dengan karipap biasa yang berbentuk setengah bulat.

Bakar dengan suhu yang sederhana sehingga masak. Kulit karipap ini digelek berlapis-lapis dan akan menghasilkan corak berlapis-lapis yang cantik dan lebih garing. Kuih Bangkit Kuih bangkit merupakan sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung gandum dan tepung sagu. Apam Apam secara umumnya merujuk kepada makanan yang gebu. Masukkan tepung kedalam adunan santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Ia terdapat dalam pelbagai bentuk. Bahan-Bahan:      2 cawan tepung gandum 2 cawan gula 2 biji kelapa (diambil pati santannya) 5 biji telur ayam 1 paket tepung sagu Sedikit serbuk penaik Cara penyediaan Tepung gandum dan tepung sagu di ayak bersama dengan serbuk penaik. Terdapat beberapa jenis kuih yang digelar apam.Karipap pusing merujuk kepada kulit yang digunakan bagi menghasilkan karipap itu. Terapkan dengan acuan. kemudian gaulkan sehingga sebati. Kuih bangkit yang sedap akan larut di dalam mulut dan mempunyai rasa yang rangup sekiranya dikunyah. Antara jenis-jenis kuih yang digelar apam adalah seperti berikut:- Apam Balik 27 . Masukkan santan. Rasanya yang manis menarik minat kanak-kanak. telur dan gula dan dipukul sehingga kembang. rupa dan rasa.

Bahan tepungnya dicampur dengan air soda dan air penaik ibu roti. merupakan sejenis kuih tradisi Melayu Nusantara. Apam berkuah biasanya dimakan dengan mencicahnya ke dalam kuah khas yang berempah. Secara kasar terdapat dua jenis apam balik iaitu:1.Apam balik atau juga dikenali sebagai apom balik. Ia merupakan sejenis kuih apam berkulit tebal yang dibakar dengan lapisan mentega dan ditaburi inti kacang dan jagung di atasnya dan kemudian dilipat dua. marjerin dan bahan penambah perisa lain yang sesuai. kulitnya nipis dan rangup seperti keropok. Apam balik sedap dimakan panas-panas. dimasak di atas belanga tembaga dan dimaniskan dengan taburan gula kasar. Ia merupakan sejenis kuih apam. Apam balik yang dijual secara komersial menggunakan dapur khas bagi memasak apam balik. Apam balik keropok: Merujuk kepada apam balik kecil yang garing. sesuai dimakan pada waktu pagi dan petang secara bersantai. Dapur tersebut biasanya menggunakan gas dan mempunyai satu atau enam kuali untuk memasak. kisaran kacang tanah goreng. 2. 28 . Apam balik tradisional: Merujuk kepada apam balik yang biasanya bersaiz kuali yang gebu. yang sesuai dimakan pada waktu petang secara bersantai. Apam Berkuah Apam berkuah merupakan sejenis kuih tradisi Melayu Nusantara.

aku merupakan hamba di rumah Rasulullah s.a.a.. Baginda menjawab.a.w.w bersabda.a.. (HR Muslim) Dari Jabir r. berkata: Rasullah s.w. berkata: Rasulullah s.a. " Apabila seorang daripada kamu hendak makan.a. ucapkan 'Bismillah'. maka Baginda makan. berkata: "Tidak sekali-kali Rasulullah s. sesungguhnya syaitan itu makan dan minum dengan (tangan) kirinya. Dari Umar bin Abi Salamah r. berkata. Maka Rasulullah s. dan pernah tanganku menjalar-jalar ke serata hidangan (ketika hendak makan). "Engkau tidak boleh!? Tidaklah yang menghalangnya kecuali sifat bongkak!! Kemudian. Jika Baginda tidak menggemarinya. Jika dia terlupa menyebut nama Allah pada awal (mula makan). jari telunjuk dan jari tengah)" (HR Muslim) 5Larangan mencela makanan Dari Abu Hurairah r. Maka Baginda berkata: "Makanlah dengan tangan kananmu".w. berkata.(ibu jari. seorang lelaki sedang makan dengan tangan kirinya berhampiran dengan Rasulullah s..w mencela makanan.a.w.Adab-adab Makan 1Mulakan dengan Bismillah Dari 'Aisyah r.a. "Aku tidak makan sambil bersandar" (HR Bukhari) 29 .a.a. Lelaki itu berkata: "Aku tak boleh". tidak dapat diangkat tangannya ke mulut. Jika Baginda menyukainya. maka Baginda tidak makan" (HR Bukhari dan Muslim) 6Tidak bersandar ketika makan Dari Abi Juhaifah Wahb bin Abdullah r.a. maka sebutlah 'Bismillahi awwaluhu wa akhirahu' (HR Abu Dawud dan atTirmidzi.a.w. "Aku melihat Rasulullah s. bersabda.. sebutlah nama Allah (yakni: 'Bismillah').w berkata: Wahai budak.a. (HR Bukhari dan Muslim) 4Galakkan guna tiga jari Dari Ka'ab bin Malik r. Rasulullah s. bersabda: "Jangan engkau makan dengan (tangan) kirimu.) 2Gunakan tangan kanan (tangan kiri dilarang) Dari Salamah bin al-Akwa' r.a.a. makan menggunakan tiga jari. makanlah dengan tangan kananmu dan makanlah apa yang hampir denganmu. (HR Muslim) 3Makan yang berhampiran.

maka jangan disapu jari-jari sehingga dijilat (terlebih dahulu) atau dijilatkan (oleh orang lain)" (HR Bukhari dan Muslim) 10. Dari Jabir r.a. (HR Tirmidzi) (Rujukan: Riyadhus Solihin – Kitab Adab-adab Makan) 30 .a.w. bersabda.Doa setelah selesai makan Dari Abi Umamah r.7- Kutip makanan yang terjatuh. Nabi s. dan jangan tinggalkan ia untuk syaitan. ghaira makfiyyin wa la muwaddi'in.a. "Apabila jatuh sebahagian (kecil) makanan seorang dari kamu. kemudian menyebut. "Adalah Nabi s.a. berkata: Rasulullah s..a. maka mulakan makan dari tepi dan jangan mulakan makan dari tengah" (HR Abu Dawud dan Tirmidzi) 9Jilat jari setelah selesai Dari Ibn Abbas r. akan diampunkan dosadosanya yang telah lalu.a... wa razaqanihi min ghairi haulin minni wa la quwwatin'.w. apabila selesai makan menyebut. Rasulullah s. berkata. "Apabila seorang daripada kamu telah selesai makan makanan.a.a. Sabda Rasulullah s.a. "Sesiapa yang selesai makan. bersabda: "Keberkatan terdapat di tengah-tengah makanan. ambil dan buang bahagian yang terkena kotoran dan makanlah ia. bahagian mana yang terdapat keberakartan" (HR Muslim) 8Mula makan dari tepi (pinggir) Dari Ibn Abbas r. wa la mustaghnan 'anhu rabbana' (HR Bukhari) Dari Muad bin Anas r. 'Alhamdulillahillazi ath'amani haaza.w.a. dan jangan dia menyapu tangannya dengan kain sehingga dia menjilat jarinya dahulu kerana dia tidak mengetahui pada makanannya.w.w. 'Alhamdulillahi katsiran toyyiban mubarakan fih. bersabda..

terutamanya bahagian utara. mi. di kebanyakan tempat di China. "炒粿條" disebut dalam chha2-koe2-tiau5? di Min Nan. atau benda-benda lain. Mi merupakan bahagian yang penting dalam kebanyakan masakan Cina. cili. makanan ruji) — biasanya nasi. udang. Sup biasanya disajikan pada awal dan akhir waktu makan. "sayur"). Ia digoreng di dalam lemak babi di mana akan membawa rasa yang unit dan sedap semasa dimakan . Meskipun nasi itu amat penting dalam masakan Cina. dan kacang taruk. atau sebagai hidangan sampingan berbentuk nasi goreng pada akhir waktu makan. berkenaan sesuatu yang diucapkan oleh Min Nan di mana merupakan bahasa variasi dari Bahasa Cina. Char kway teow terdiri beberapa jenis daripada beberapa kawasan. Kadang. kadang-kala nasi langsung tidak dihidangkan.PEMAKANAN DI ANTARA KAUM CINA PENGENALAN Satu hidangan dalam budaya Cina biasanya terdiri daripada dua atau lebih komponen utama: satu sumber karbohidrat atau kanji. dipanggil cài (菜. Seperti evolusi ini telah ketumbuhan populasi char kway teow di kalangan Muslim kommuniti di Malaysia 31 . Versi dari penang char kuay teow ialah kadang-kala dicampurkan dengan telur itik( untuk kesedapan) dan daging ketam( untuk (kemanisan Lagi one evolusi Char Koay Teow digoreng dengan tiada minyak babi. atau mantou (pau kukus). telur. yang dikenali sebagai zhǔshí ("主食" "makanan utama". ikan. Makanan Cina Char Kway Teow Char Kway Teow merupakan mee yang sangat popular di Malaysia. Ia diperbuat daripada mee beras yang leper.kala beberapa keping daripada “Chinese sausage” dan kek ikan dimasukkan. kerang. berbanding bahagian selatan yang dikuasai nasi. digoreng dengan haba yang tinggi dengan sos kacang hitam. Antara yang sangat terkenal ialah Penang Char Koay Teow. Char Koay Teow biasanya didapati di Pulau Pinang. daging. "Char Kway Teow" merupakan terjemahan mengikut dari Bahasa Cina "炒粿條". Namun. nasi hanya akan diberi apabila masakan lain sudah tiada. Penang Char Koay Teow. Dengan betulnya. dan penyertaan hidangan sayur-sayuran. dan cháo guǒtiáo? di Mandarin. apabila begini. produk berasaskan gandum termasuk mi dan pau kukus (seperti mantou) lebih banyak.

: Mee Hokkien Hae and Mee Hokkien Char. atau seperti roti di pelbagai masakan Cina. Japan. Korea. sayuran . kubis sebagai perewah yang utama . Mee Hokkien Char (Mee Goreng Hokkien/Fujian. Kandungan baozi juga boleh diisikan dengan daging and sayursayuran . Mee Hokkien Hae (Mee Udang Hokkien/Fujian. cebisan daging babi yang digoreng akan dimasukkan dalam sup. Mee ini disediakan dengan mee telur and mee beras di dalam bahan di mana diperbuat daripada udang yang segar dan juga babi atau ayam. merupakan makanan yang dikukus. Mee ini disediakan dengan mee kuning yang dimasak di dalam sos kicap dengan daging babi. tetapi ini agak kurang biasa didapati kerana prihatin akan kesihatan. dan juga di luar Asia Timur terutamanya di Amerika Syarikat. sotong. 福建炒麺) terdapat di Kuala Lumpur dan sekeliling kawasan itu. Mee ini akan dimasukkan dengan udang . sos kicap dan sambal. pinyin: bāozi). Jiao zi Ia ialah sejenis ladu Cina yang laris di China. kemudian ditutup dengan menekan sisinya agar rapat atau mengeriting. Secara tradisional. Bao zi Baozi (Bahasa Cina: 包子. Di sini terdapat pelbagai jenis penyediaan untuk menyediakan dan mengisikan kandungan Baozi .Mee Hokkien Mee Hokkien merujuk mee yang dimasak dalam corak Hokkien . Ia boleh dimakan pada mana-mana masa dan ia sering kali dimakan sebagai sarapan pagi. Terdapat dua jenis Mee Hokkien. Mee ini juga dicampurkan dengan cili. atau dikenal sebagai Bao atau Bau. Jiaozi tidak patut dikelirukan dengan wantan 32 . Jiaozi biasanya terdiri daripada daging kisar dan/atau isian sayur yang dibalut dalam kepingan doh nipis yang digulung.tulang babi. kek ikan. bawang cebisan yang digoreng dan limau yang segar. kek ikan . Mee Hokkien Hae (Mee Udang Hokkien) banyak terdapat di Penang manakala Mee Hokkien Char ( Mee Goreng Hokkien ) biasanya terdapat di Kuala Lumpur dan Klang Valley. 福建虾麺) terdapat di Penang.

Pelbagai jenis tea Cina (Tieguanyin sangat popular di Klang Valley. babi. Chee Cheong Fun biasanya dimakan sebagai dim sum. Bak Kut Teh 33 . Kacang soya yang manis diletak pada Chee Cheong Fun Dalam budaya Cantonese. dan biasanya disajikan dalam kuah. Kebanyakan jenis Chee Cheong Fun dim sum cuisine ialah: Mi nasi gulung dengan udang (蝦腸. Ia diperbuat daripada kepingan mi nasiyang nipis dengan diisi dengan udang. Cantonese: haa1 coeng4) Mi nasi gulung dengan udang kering (蝦米腸. berbentuk bebola. Chee Cheong Fun Chee Cheong Fun juga dikenali sebagai mi nasi gulung di mana salah satu makanan Cantonese dari China Selatan dan Hong Kong. biasanya dihidang sebagai dim sum. Cantonese: ngau4 juk6 coeng4) Mi nasi gulung dengan char siu (叉燒腸. Bak Kut Teh dimakan dengan nasi. dan juga dimakan dengan “you tiao” untuk direndam di dalam sup. Cantonese: haa1 mai5 coeng4) Mi nasi gulung dengan daging lembu (牛肉腸. Cantonese: char1 siu1 coeng4) Bak Kut Teh merupakan sup Cina yang sangat popular terdapat di Malaysia. Malaysia) juga dimasukkan di dalam Bak kut teh dengan kepercayaan mereka tea ini akan melarutkan lemak yang berlebihan di makanan babi. dan lazimnya dimakan dengan sos celup cuka soya (dan/atau sos cili pedas) manakala wonton pula kulitnya lebih nipis. Nama sup ini dijemah dari "pork bone tea". Bak kut teh merupakan makanan sarapan pagi yang terkenal dalam kaum Cina..Jiaozi mempunyai kulit yang lebih tebal dan bentuk piring berganda yang lebih leper dan oblat (serupa bentuknya dengan ravioli). sayur-sayuran atau pelbagai kandungannya.

karot. Bak Kut Teh dimasak dengan pelbagai jenis dengan corak masakan yang dipergaruhi oleh masyarakat Cina tempatan. Chik Kut Teh merupakan makanan yang halal kepada Muslims Popia Popia merupakan corak popia Hokkien/ biasanya dijumpai di Singapore. beberapa kepingan tofu yang nipis. mengantungi kemahuan pelanggan sebelum popia dibungkus. Malaysia and Taiwan. serbuk kacang dan sebagainya Tauhu 34 . kacang Perancis. di mana terdapat banyak restoran yang terkenal. Di dalam popia terdapat mengandungi bangkuang di mana telah dimasak dengan campuran perewah yang lain seperti jetih kacang. Popia "kulit" merupakan pankek yang nipis dibungkus dengan a sos yang manis dan dengan sos cili yang panas.Bak Kut Teh dipercayai berasal dari Klang. Varasi bak kut teh yang lemak yang rendah disediakan daripada ayam untuk mengganti babi dikenali sebagai Chik Kut Teh. dan daun salad l. beberapa kepingan sosej Cina.

Cantonese pula mengatakan sebagai yuhk gōn' . Di Malaysia. majoritinya ialah Muslim. atau Cantonese (tau fa). Bakkwa dipercayai berasal daripada daging pengawetan dan teknik persediaan diguna semasa zaman dahulu China dan Bakkwa juga diamalkan sehingga sekarang dengan pengaruhan Hoklo (Hokkien). Bakkwa Bakkwa. Bakkwa biasanya diperbuat daripada babi. juga dikenali sebagai tian tang.In Singapore and Malaysia juga biasa dikenali sebagai tow huay atau tau huay di Min Nan. Amerika Syarikat. Di Malaysia and Singapura. Bakkwa telah menjadi sangat popular hadiah kepada pelawat semasa Tahun Baru Cina. atau rougan merupakan daging goring yang rasanya manis-manis seperti diperbuat dalam bentuk kepinggan yang.Douhua Dòuhuā (Chinese: 豆花) or dòufǔhuā (Chinese: 豆腐花 merupakan tambul cina diperbuat dengan made tofu lembut yang berlebihan dan ini dikenali sebagai puting tofu. "Tong sui" adalah meninjam perkataan dari Cantonese. Tong sui Tong sui. negara-negara Eropah dan lain-lain lagi. merupakan sup yang manis atau kastard yang suam dihidang sebagai makanan tambul. atau air gula dengan ekstrak pandan. dengan bijirin ginkgo seeds dalam air gula. Douhua selalu dimakan dengan air gula sahaja. Tong sui terdapat pelbagai jenis dan tongs sui terdapat di luar negara khususnya di komuniti Cina selain di China seperti di Australia. Bakkwa or Ba Gua merupakan nama yang sering diguna. varasi ayam yang halal telah diguna sebagai penggantian hadiah dan juga boleh berfungsi sebagai hadiah semasa jamuan perkahwinan Cina dan jamuan istiadat Cina. Daging biasanya dijual dan dipakej dalam warna merah 35 .

Youtiao Youtiao atau you tiao merupakan suatu donat cina yang panjang digoreng sehingga warnanya perang keemasan dan selalunya dimakan sebagai sarapan pagi Dalam percakapan Cantonese dikenali yau ja gwai membawa maksud "hantu goreng minyak". melambangkai Qin Hui dan isterinya . Kek bulan merupakan kek yang kaya." 36 . dari China semasa Song Dinasiti seorang pengawai pembangkang Qin Hui (秦檜.Youtiao digoreng dan dimakan sebagai Qin Hui dan isterinya berkhianat kepada negara. seorang yang patriotisme dalam negaranya yang cintai. Kek bulan dimakan bersama-sama dengan minum tea Cina. secara tradisi kuih ini paling laris dimakan ketika sambutan Tahun Baru Cina. Tetapi sekarang kulit kek bulan selain diperbuat daripada telur kuning. susu. Dalam percakapan Hokkien dikenali u char kway (Pe̍h-ōe-jī: iû-chia̍h-kóe). juga diperbuat “salji” kulit. Memakan kuih bakul dipercayai membawa tuah pada masa perayaan ini kerana "nian gao" juga membawa erti "makin tahun makin tinggi. Menurut cerita tradisional. Kek Bulan Kek bulan merupakan pastri tradisional Cina yang dimakan semasa perayaan “MidAutumn”. coklat dan sebagainya Kuih bakul Kuih bakul. Sungguhpun boleh dimakan bila-bila masa. Cantonese: Chun Kui). Manakala youtiao pula berdasarkan dua donat goreng yang berbentuk dua orang tetapi dua donat tersebut disambung di tengah-tengah. Biasanya kek bulan ialah bentuk bulat atau segi empat pastry. berat dan pekat kandungannya jika berbanding dengan kek dan pastry Barat. Kandugan kek bulan yang pekat biasanya diperbuat daripada benih bunga teratai dan dikepung lapisan yang mengandungi telur kuning daripada telur itik. di mana dia memfitnah jeneral Yue Fei (岳飛). nian gao atau kuih Tahun Baru Cina ialah makanan Cina yang diperbuat daripada pulut.

namun semuanya berkongsi ramuan pulut sama yang dihancurkan atau dikisar menjadi adunan. dan. Yee sang biasanya terdiri daripada potongan daging ikan mentah 37 . Kuih bakul berbagai-bagai jenisnya termasuklah jenis-jenis yang didapati dalam masakan Shanghai. Kebanyakan limau mandarin ditanam di China kerana kesesuaian cuasanya.Sungguhpun pelbagai jenisnya. Semasa ketibaan Tahun Baru Cina. Limau mandarin sangat empuk dan mudah dirosak akibat semasa cuaca sejuk. bergantung kepada jenis itu. Limau Mandarin Limau mandarin biasanya dimakan secara terus atau di salad buah-buahan. pinyin: yúshēng) ialah sejenis salad ikan mentah bergaya Cina. boleh diacu begitu sahaja atau dimasak semula untuk mengukuhkan ramuannya. Yusheng Yusheng atau yee sang (鱼生. dan masakan Kantonis dari Guangdong.Limau tersebut selalu dihadiahkan kepada pelawat atau saling ditukar antara pelawat sebagai tanda persahabatan pada tahun yang baru. limau mandarin banyak dieksport ke Malaysia dengan berates-ratus tan dari China.

zongzi beku telah banyak dijual di mana-mana pasaran Cina. lobak merah. cili kembung. Kini. yang bercampur dengan cebikan sayur-sayuran dan beraneka sos dan perasa. Setiap daun akan membawa bau dan rasa yang unit kepada nasi pulut daripada zongzi. sambil melaungkan ucapan untuk menandakan bermulanya tahun yang makmur. namun boleh dianggap melambangkan kemewahan. keropok udang Cina (atau udang kering goreng). jagung. zongzi boleh dimasuk ke dalam peti sejuk untuk makan kemudian.ialah satu adat resam Tahun Baru Cina di Malaysia dan Singapura yang mana saudara-mara berkumpul di keliling meja lalu melambung cebisan ramuan ke udara dengan penyepit apabila disuruh.. potongan kacang tanah. secara harifah. parsli Cina. "yusheng" diterjemah menjadi "ikan mentah". Kini. Kuahnya diperbuat terutamanya daripad sos plum. kemakmuran dan kesuburan.daun teratai. dan restoran menyajikan hidangan ini sebagai pembuka selera untuk memupuk 'tuah' untuk tahun berikutnya. Zongzi adalah berbentuk tetrahedron atau silnder Dengan membungkus satu zongzi dengan kemas adalah suatu teknik di mana dipelajari melalui keluarga sebagai resipi. atau pandan juga kadang-kala diguna untuk membungkus zongzi selain mengguna daun buluh. kaffir lime leaves. Zongzi perlu dikukuh atau dimasak dengan beberapa jam. biji bijan bakar. "Lo Hei" -. dan tepung lima rempah. biasanya mengguna nasi pulut. tetapi sekarang sudah menjadi tidak umun lagi. Apabila zongzi siap dikukus. daikon (lobak putih). Yee sang dimulakan di Kuala Lumpur kira-kira pada awal 1950-an. halia.(khususnya salmon). Isi kandungan zongzi yang diguna adalah berbagai-bagai dengan mengikut budaya tempatan . Ramuan-ramuan biasa termasuk: ikan salmon segar. pisang. ia diperbuat daripada nasu pulut dengan beberapa isi kandungan yang berbeza dan dibungkus dengan daun buluh. 38 . Zongzi Zong atau zongzi merupakan salah satu makanan Cina tradisional. Apabila zongzi Cina dibungkus dengan daun buluh. sebagai hidangan yang disajikan hanya selepas hari Tahun Baru Cina apabila resotran dibuka semula. dan ramuan-ramuan lain.melambung yee sang -.

sayur. untuk para pemakan menarik kepingan terus dari ikan dengan penyepit. Dalam satu hidangan Cina. atas sebab 39 . doufu). Walaupun ayam itu dipotong menjadi kepingan. Sebaliknya. setiap orang memetik makanan dari pinggan kongsi secara kecil-kecilan dengan penyepit. Kebanyakan orang bukan Cina kurang selesa dengan membenarkan alatan sendiri seseorang (yang mungkin terkena ludah) menyentuh pinggan kongsi. Dalam masakan Cina. penyepit pakai buan buatan kayu/buluh kian menggantikan penyepit guna semula di restoran. makanan disediakan dalam kepingan kecil (cth. Ikan biasanya dimasak dan disaji seekor. tidak seperti dalam sesetngah masakan lain di mana ikan dipotong. manakala sup dan cecair lain dinikmati dengan camca yang lebar dan rata di bawahnya (secara tradisinya buatan seramik). Adalah juga dianggap kurang sopan untuk mengehendaki tetamu memotong makanan sendiri. Dalam kebanyakan hidangan Cina. Adalah satu kebiasaan dalam kebanyakan restoran di mana penghidang menggunakan sepasang camca untuk memotong daging ikan sebagai sajian di atas meja. seperti penyepit plastik atau buluh Bahan lebih mahal yang digunakan pada zaman silam termasuk gading dan perak. Ini adalah kerana adalah diingini agar ikan disajikan sesegar yang boleh. sedia untuk diambil terus lalu dimakan. daging. setiap kepingan badan ayam termasuk hempedal dan kepala dihidangkan untuk melambangkan kesempurnaan. Daging ayam juga banyak didapati dalam hidangan Cina. Kebanyakan kedai makan Cina hendak beralih ke alat makan yang lebih mesra alam. serupa dengan menghidangkan ikan. dan penting sekali. setiap orang diberi semangkuk nasi sendiri sementara hidangan yang lain disajikan dalam pinggan mangkuk di tengah meja yang dikongsi oleh semua orang di keliling meja.Alat makan dan nilai murni Penyepit merupakan alat makan utama bagi makanan pejal. seekor ikan yang tidak dipotong melambangkan keseluruhan benda kerana ikan itu mempunyai permulaan (kepala) dan pengakhiran (ekor) yang sempurna. budaya Cina menganggap penggunaan pisau dan garpu di meja makan sebagai gasar kerana alat-alat tersebut berupa senjata. Secara tradisi.

Douhua. Di Pulau Pinang.kebersihan ini. mereka juga membawa pelbagai makanan dan adat serta nilai murni pemakanan mereka dari China ke Malaysia. Popia. gerai makan. sesetengah makanan Cina pula yang terkenal juga digemari oleh kaum lain seperti Bao. Apabila kaum Cina datang dari China dan menetap di Malaysia selama beberapa puluh tahun di Malaysia. Selain itu. Char Kway Teow. har. di sinilah terbukti makanan Cina adalah juga salah satu makanan Malaysia yang digemari oleh semua kaum termasuk kaum Melayu. Jaozi. Selepas berpuluh-puluh tahun mereka datang ke Malaysia. makanan Cina juga berasimilasi dengan makanan kaum lain seperti makanan Asam Laksa yang berasal dari kaum Melayu. pasar malam juga dapat menjual makanan Cina. Sekarang di mana kebanyakan tempat seperti restoran.lain lagi. satu evolusi Asam Laksa juga terhasil iaitu Laksa Penang di mana dalam laksanya terdapat banyak daging ikan kembung dimasukkan dan laksa ini memberi rasa kemasaman hal ini merupakan keistimewaan Laksa Penang. pasar raya. 40 . Kini di masyarakat Cina. India dan sebagainya. Taufu. makanan Asam Laksa juga digemari oleh orang Cina. Asimilasi Makanan Cina kebanyakan berasal dari negera China. penyepit awam) turut disediakan. sudu atau penyepit tambahan ("公筷". Sebagai contohnya. satu evolusi Char Koay Teow yang digoreng dengan tiada minyak babi dan Char Koay Teow ini amat digemari oleh kaum lain khususnya kaum Melayu. limau Mandarin dan lain.

Jenis-jeins masakan Baba adalah seperti kari. sos kacang. sos cili hitam dan gula melaka. sambal. Ayam pongteh juga selalu diperbuat dalam sesetengah keluarga baba nyonya.ETNIK BABA NYONYA PENGENALAN Masyarakat Baba dan Nyonya sememangnya terkenal di Melaka. acar Nyonya dan nasi lemak. Masyarakat ini juga terkenal dengan makanan tradisinya turun temurun dari nenek moyang mereka. Di sinilah dihidangkan masakan dan kuih-muih tradisional mereka. Tetapi amalan ini hanya dilakukan di rumah sahaja. hati babi bungkus. pang-teh. Makanan dan masakan tradisi masyarakat Baba ini biasanya disajikan pada hari perayaan seperti sambutan Tahun Baru Cina. Ayam pongteh ini merupakan makanan yang agak manis. Biasanya makanan kaum Baba berasal dari masakan Cina tetapi disesuaikan dengan selera kaum Baba yang gemarkan masakan pedas kaum Melayu. bak-wan kepiting iaitu campuran daging babi dan sup ketam. itik timitik yang disalut dengan sayur jeruk atau diperam. Hari Lahir atau Majlis Perkahwinan. itik sioh iaitu daging itik yang disalut dengan rempah. Makanan Nyonya Ayam Pongteh Ayam pongteh ialah ayam yang dimasak dengan tauchu. bebas-cili makanan dan juga makanan yang disukai oleh golongan kanak-kanak. 41 .

ais kacang mangga dan kelapa laut. buah kabung dan jagung. Bubur cha cha Bubur cha-cha merupakan makanan tambul yang bernama dalam golongan baba nyonya. buah pala. Bakwan kepiting dihidang dalam sup dan Bakwan kepiting ini sedap dimakan. kacang merah. Antaranya ialah cendol Baba yang terdiri daripada ais kisar. buah markisa. Cendol Baba Cendol telah menjadi sebahagian kuisin penting di kalangan masyarakat pelbagai kaum negara ini. 42 . kacang “mata hitam”. ais kacang durian Baba.Babi Chin Babi Chin merupakan daging babi dimasak dalam sos kacang hitam. “sagu-mutiara” di dalam susu kelapa. ais kacang Baba. Dalam makanan ini terdapat ubi kentang manis. Makanan tambul sangat digemari oleh golongan kanak-kanak. jeli ubi kayu. ubi torak. 8 Precious Cendol yang turut memasukkan kacang. santan dan gula melaka. Bakwan Kepiting Bakwan kepiting merupakan suatu “bola daging” dibuat daripada ketam dan bab serta anak buluh. cendol durian Baba. cendol. Babi Chin juga merupakan makanan Nyonya yang unit. cendol sagu.

Kuih bakul atau tih kuey ini adalah warisan masyarakat Cina terhadap masyarakat Baba. seperti mereka makan dengan tangan bukan seperti orang Cina yang mengguna “copstick” semasa makan Asimilasi Makanan Nyonya berasal dari dua tempat iaitu satu dari Malaysia Utara – Pulau Pinang manakala satu lagi berasal dari Malaysia Selatan. Cara pemasakan makanan Nyonya di Malaysia Selatan telah dipengaruhi oleh pengaruhan Indonisia. Biasanya makanan itu adalah manis dan kaya dengan susu kelapa serta juga banyak rempas-ratus Melayu. Makanan tambul Nyonya sangat dipengaruhi pengaruahan Melayu seperti sesetengah dibuat daripada ubi kentang manis. Selain itu.agar gula Melaka. 43 . Manakala. kacang hijau. wajik.Melaka and Singapura. Biasanya makanan di sana agak masam dan sedupnya agak kuat dengan asam dan mangga hijau. Kuih-muih tradisional masyarakat Baba juga terdiri daripada kuih bakul atau tih kuey dan kuey-ku yang berbentuk kura-kura berwarna merah. ubi torak. biru dan hitam. masyarakat Baba juga meminati kuih-miuh tradisional Melayu seperti dodol.Adat Makan Masyarakat Baba Nyonya makanannya sama dengan orang Melayu. kacang mung. susu kelapa dan pulut. Budaya dan adat makan mereka lebih kurang sama dengan adat makan kaum Melayu. tapai. agar. Makanan Nyonya mengandungi banyak kandungan tradisional dari makanan Cina and rempah Melayu. tetapi cara penyediaan makanan Nyonya adalah berbeza dengan makanan Cina dan Melayu. bahulu dan lain-lain lagi. manakala Nyonya dari Malaysia Utara yang berhampiran dengan Thailand. Manakala makanan tambul Nyonya juga dipengaruhi pengaruahan perewah Cina seperti kacang merah.

Sri Lanka. misalnya) mahupun semasa upacara yang menyedihkan (kematian. Malaysia. pohon pisang mendapat tempat yang istimewa. Indonesia. Budaya popular berlepak di gerai mamak telah ditanam dalam semua peringkat masyarakat Malaysia. Gerai mamak sudah sebati dengan budaya Malaysia kerana boleh didapati di merata tempat di negara ini. terutamanya di kawasan bandar raya. gerai mamak menjadi gabungan pelbagai budaya. Keturunan India di sini dikatakan berasal dari Kalinga (selatan timur India). agama dan umur. Tanpa mengira kaum. Pohon berkenaan berguna semasa upacara yang menggembirakan (perkahwinan. misalnya). Di Melaka pula di Kampung Tujung terdapat kampung Chitty. Ketika dijajah oleh Kerajaan Inggeris. daun pisang digunakan sebagai pinggan dan terdapat pantang larang yang tertentu semasa menggunakannya. India. Serupa dengan teh. Thailand. Maka. Kaum Chitty di sini berkahwin dengan penduduk tempatan dan menerap nilai.PEMAKANAN DI ANTARA KAUM INDIA PENGENALAN Kaum India mula menapak kaki di Malaysia 2. tradisi dan budaya mereka. Mereka merupakan pedagang dan pada abad ke-10 terdapat beberapa komuniti kecil keturunan India di pinggiran pantai. orang ramai sentiasa mengunjungi gerai mamak unutk bergosip atau menonton perlawanan bola sepak larut malam sambil 44 .000 tahun yang lalu. Dalam kehidupan seharian masyarakat India. kaum India di bawa masuk ke Semenanjung untuk bekerja di ladang-ladang getah dan seterusnya menetap disini. satu lambang keharmonian sesama kaum. kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "SeAsia". Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh. Dalam masyarakat India. dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara.

Roti ini berasal dari sebutan Urdu. Ia 45 . campuran kacang dal di dalam kuah kari yang berasal dari India Utara di mana ia disajikan dalam bentuk tradisional. Makanan India terkenal dengan pedas kerana ianya kaya pelbagai kandungan dari bahanbahan semulajadi seperti rempah ratus. cili. Makanan yang paling popular bagi orang India adalah seperti pelbagai jenis roti iaitu sajian untuk sarapan pagi dan malam yang diperbuat daripada tepung gandum seperti Roti Canai. Singapura. telur. serai. Perkataan ‘Canai’ pula datang dari perkataan ‘Channa’. Kerala (India) dan Pakistan. cengkih. dileperkan dan dilipat berulang-ulang. Dalam pemahaman English pula. halia. tepung dan air. jintan putih. Parata. roti canai dirujuk sebagai ‘roti terbang’. MAKANAN TRADISIONAL KAUM INDIA Roti Canai Rajah 26 Roti Canai ataupun Roti Chennai adalah salah satu makanan India yang boleh di dapati di Malaysia. Bathura. Hidangan ini dibuat daripada doh yang mengandungi mentega butter ghee. Hindi dan Melayu. Naan. kayu manis.meminum teh tarik panas. Istilah ini ditimbulkan kerana proses melambung dan pemintalan semasa roti canai ini dibuat. Tosai dan Idli. kecuali kopi tiam. Tiada jenis tempat makan yang lain setanding dengan gerai mamak dari segi kepentingan budaya. santan kelapa dan sebagainya. Doh yang telah dicampurkan tadi diuli. Capati.

chapatti dikenali sebagai roti bajra atau roti makke ki . ia dikenali sebagai roti missi. bijirin dan tepung jagung dicampurkan bersama. Chapati biasanya dimakan dengan kuah dal ataupun kari sayur India. ROTI CAPATI Rajah 27 Chapati atau Chapatti adalah salah satu daripada jenis roti India yang diperbuat dari gandum. Setiap kepingan roti itu terus dibakar selama setiap setengah saat supaya kepingan roti tadi naik. rangup tapi gebu di dalam dan bersepihan. Roti canai yang enak adalah roti yang dimasak dengan rata. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Capati: • • 2 cawan tepung atta 1 biji telur 46 . Kemudian adunan itu dipanaskan di atas kuali yang leper atau dikenali tava. Tepung gandum dapat juga digantikan dengan bijirin (bajra). Bagi kaum Hindi. Chapati yang telah siap dimasak disapukan mentega ghee. air dan garam yang diuli menjadi doh dan kemudiannya dileperkan kira-kira berdiameter 12 cm. ataupun tepung jagung (makka).dimasak di atas kuali yang lebar dan rata. Tapi jika kesemua tepung gandum.

Perap doh 1/2 ..• • • 1 sudu besar butter air suam secukupnya 1 sudu besar minyak masak Cara-cara membuat Capati :1. 7. masakkan doh. Masukkan air suam sikit demi sedikit sambil diuli menjadi doh.tunggu sebentar dan diangkat untuk dihidangkan. 6. digaulkan sehingga menjadi sebati. Panaskan kuali. balikkan semula bila nampak. terapkan menjadi bulat leper dan nipis. Masukkan telur. Gaulkan tepung bersama dgn butter jadikan seperti serbuk roti.balikkan doh bila warnanya keperangan. 2.. 3. Tekankan bahagian tepi roti dengang kain atau tisu dapur yang bersih. Letakkan minyak dan diulikan lagi. 4. 8. ambil sedikit doh. permukaan roti mengelembung. digoreng dengan minyak sapi dan kadang-kala dicampurkan dengan sayur47 . 5. ROTI PARATA Rajah 28 Parata adalah roti India ataupun Pakistan.1 jam ( tutup dengan kain bersih). Selepas itu. di mana ia diperbuat daripada tepung gandum.

Kebiasaannya. lobak putih. berbentuk bulat. Idli tradisional ataupun yang asli adalah kecil. kobis bunga dan ‘Paneer’ (keju India). Orang India juga percaya bahawa adalah lebih baik jika idli ini tidak dimakan di rumah. rempah. Idli dengan ‘Dhal’ ( Sambar ) 48 . bijian dan kekacang dal. diambil dari bahasa Telugu. di perbuat dari beras dan kekacang lentil (terutamanya kacang dal) dan dikukus.sayuran terutamanya kentang rebus. Idli yang berukur 2-3 diameter disajikan dengan acar. sambal dan juga rempah campuran yang kering. Ia juga biasa dimakan dengan Milagai Podi iaitu campuran cili. Idli selalunya dimakan sebagai sarapan pagi bagi kaum India di Malaysia. Ia berasal dari India Selatan iaitu Tamil Nadu. IDLI Rajah 29 Idli ‘South Indian’ Idli juga di eja ‘Idli’ atau Iddly. Orang India yang berhijrah ke Malaysia dan Singapura telah memperkenalkan roti Parata ini kepada penduduk tempatan.

Ia merupakan masakan yang pedas. jintan putih. ROTI NAAN Rajah 32 Bahan-bahannya 49 . Contohnya Ayam Tandoori. Ia dimasak di dalam oven yang bersuhu tinggi. bawang putih. Ia diperbuat daripada halia. Kadang-kadang. garam masala.Rajah 30 AYAM TANDOORI Rajah 31 Tandoori adalah masakan orang Punjabi iaitu di antara India dan Pakistan tetapi sekarang ia merupakan masakan yang terkenal di antarabangsa. kaum Punjabi juga campurkan kunyit ke atas ayam tersebut supaya ayam yang telah masak nanti akan berwarna kuning kemerahan. cili merah.

tairu. boleh anda cincang 3 ulas bawang putih dan campurkan dengan 2 sudu besar mentega dan sapukan diatas Naan pada waktu akhir anda membakarnya. baking powder. garam. Chappati juga jadi makanan yang umum tersebar di seluruh India. Ataupun anda boleh menggunakan mangkuk besar. Jika suka Cheese Naan boleh anda taburkan parutan cheese diatas Roti Naan. 50 .4 ½ cawan tepung gandum 1 paket (11 gm) yis kering 2 sudu teh gula 1 cawan air suam 1 biji telur. Bakar diatas kuali leper menggunakan api yang kecil sehingga kedua-dua belah masak. Angkat untuk dihidangkan makan. Setiap adunan roti Naan seberat 70 gram dan dicanai diatas papan canai. PELBAGAI JENIS ROTI INDIA ‘Indian Bread’ yang paling umum di kenal banyak orang terutama di luar negeri adalah Chappati dan Naan. Nota: Jika anda suka Garlic Naan. telur kedalam bread machine. Yaitu pada bahan baku dan cara pembuatannya. Perap adunan naan sehingga ia naik dua kali ganda. dipukul 1 1/2 sudu teh garam 1 sudu teh baking powder 2 sudu besar mentega cair/ minyak zaiton 4 sudu besar tairu (yoghurt) Cara-caranya Campurkan yis. air suam dan gula dan ketepikan selama 5 minit. Masukkan bancuhan yis tadi dan uli sehingga ia lembut dan licin. Sebetulnya ada sedikit perbedaan antara North Indian Bread dan South Indian Bread. Masukkan tepung gandum. mentega cair/ minyak zaiton.

Pada saat memanggang juga dibubuhi sedikit minyak atau ghee. Paratha memiilki sedikit perbedaan saat menggiling.. ada yang ditaburi bawang merah.. Naan ini juga banyak variasinya. poori dan paratha. Chappati itu dimasak (dipanggang) diatas tava (wajan datar) tanpa menggunakan minyak. North Indian Bread yang paling populer ya Naan ( Naan bikinnya pake all purpose flour (tepung terigu) yang dicampur dengan curd (yogurt). Bentuknya biasanya agak bundar. ditipiskan setipistipisnya.. terus diisi dengan kentang masala. tergantung selera. Adonan Chappati ada yang diisi dengan potato masala (Aloo ka Paratha).. ‘Coriander leaves’. kemudian digulung lagi menjadi bulatan. Caranya adunan ditipiskan seperti biasa. Asasnya adalah chappati. Ada yang diisi bawang merah yang telah dihiris. Hasilnya menjadi berlapis-lapis. baru dipanggang. telur. Sedangkan Poori digoreng di dalam minyak yan panas. dan digiling tipis lagi. dan kismis. Perbezaannya terletak pada cara pembuatannya. dibulatkan lagi. dan baking powder.. kacang chesew.. 51 . tapi lonjong dengan ujung meruncing. Dari Basic Bread ini kemudian berkembang macamnya. baru ditipiskan berbentuk bundar seperti chapati. Cara masaknya dipanggang dalam oven. Ketiganya terbuat dari tepung gandum yang dicampur dengan air dan sedikit minyak sapi. Pada saat memanggang.North Indian Rajah 33 Bahan buku North Indian Bread pada umumnya adalah tepung atta dan gandum. telur. Adonan yang sudah dibulatkan.. Paneer..

terus digulung menjadi bola. Sesudah matang penyajiannya dilipat-lipat. dari Resipi buku Nor Diana menyatakan bahawa terdapat persamaan dengan makanan yang kita dibuat di Indonesia. cara masaknya dipanggang di atas wajan yang dibalik (cembung). Bikinnya pake wheat flour. dan ditipiskan. adonan ditipiskan seperti kulit martabak. ditipiskan seperti chappati. ada banyak pilihan yang bisa dibuat... Berikut adalah terdapat pelbagai makanan India yang dimakan pada waktu sajian pagi dan malam:- 52 . Untuk makanan sehari-hari. Cara bikinnya sama. trus cara masaknya ditempelkan di dinding tandoor sampai timbul bercak-bercak hitam dipermukaannya. Bahanya terigu campur air dan ghee. South Indian Bahan baku South Indian Bread yang paling umum adalah beras baik berbentuk butiran atau tepung dan kelapa.Rajah 34 Yang lainnya adalah Roti.. Bentuk (berlapis-lapis) dan rasanya sama dengan roti canai. Nah yg istimewa.. Di south India. Menurut. Paratha (di sini disebut Porotha) biasanya dibuat dengan menggunakan tepung terigu. Jenis lain Tandoori Roti. terus ditipiskan dan ( banting dan lempar diudara ) setipis-tipisnya mirip kulit martabak telor. Roti jenisnya ada Rumali Roti. selain chappati. poori dan paratha.

Pathiri ini makanan khas umat muslim. Caranya air dididihkan dulu dalam panci. Setelah itu baru dimasak dalam appachatti. Biasanya orang disini sangat jarang membuat appam putih dirumah. Biasanya jadi hidangan pembuka puasa.. IDIAPPAM 53 .PATHIRI Rajah 35 Pathiri pada dasarnya sama dengan chappati. APPAM Rajah 36 Appam atau Orang Selatan biasa menyebut vellappam. Setelah itu buat adonan.. kemudian masukan tepung beras aduk rata. Dibuat dari beras dan kelapa yang dihaluskan dan difermentasi selama 10 jam. Bentuknya mirip kuih apom atau kuih Ape di Indonesia. Bezanya tepung yang digunakan adalah tepung beras.. ditipiskan dan dipanggang tanpa minyak. kerana pembuatannya susah.

Lebih mirip dengan bihun. gula dan juga gula merah. Kemudian baru dikukus sampai matang. Kemudian ia ditekan untuk membentuk leper pada adunan itu. Rasanya pun mirip putu mayang hanya saja yang ini teksturnya lebih kasar. TOSAI 54 . Putu Mayam diperbuat daripada lada. sama dengan putu Indonesia. beras pulut. Lada. garam. Kalo lagi kepepet banget gak ada waktu bikin kari. biasanya dimakan pake pisang.Rajah 37 Idiappam bahan bakunya juga tepung beras yang dicampur dengan air panas.. Setelah dipukul-pukul dan menjadi adunan yang lembut trus dimasukan kedalam cetakan idiappam yang bentuknya mirip putu mayang. disini puttu makannya pake kari. kemudian dimasukan ke dalam acuan puttu yang kita biasa lihat puttu Indonesia yang ramping dan cantik. PUTTU MAYAN Rajah 38 Puttu juga. Bedanya lagi. garam dan beras pulut di gaul bersama dengan sedikit air. Kemudian dikukus dan selepas itu dimakan dengan gula ataupun gula merah. Bahan baku tentu saja tepung beras yang diperciki air sampai lembab.

1/2 sudu.1/4 sudu Halia dihiris 55 . Lepas diuli. Bijirin (seeragam) . Serbuk lada (milagu thool) . biarkan untuk 10-12 minit.1 cawan Tepung Maida.1 cawan Campurkan semua bahan dengan air(neerka karaikanum).1 cawan Tepung beras.TOSAI BIASA RAVA TOSAI MASALA TOSAI Rajah 39 Bahan-Bahan Rava.

Diatasnya ditaburi bawang merah. Kemudian dipanggang tanpa minyak. dan sebagainya. Setelah satu sisi matang kemudian dibalik (sisi yang ditaburi bawang) dan masak sampai matang. Didapati masyarakat India. Uttappam tidak dilebarkan dan ditipiskan sepeti dosa. tomato. UTTAPPAM Uttappam dibuat dengan adonan dosa. Dimasak sehingga menjadi kering dan garing.4 chopped finely Daun Ketumbar dan sedikit garam. Bedanya. kadang ditambah dengan nasi matang yang dihaluskan. Dari beras atau gandum yang direndam dan dilauskan bersama kelapa. diisi dengan bebagai isian seperti kentang. Sekarang variasi Uttappam terdapat pelbagai yang ditaburi seperti capsicum. terutamanya pada waktu sajian sarapan. ‘Corriander leaves’. Bahannya sama dengan membuat Idli. Tosai siap dimasak. Caranya adunan yg kental di tipiskan di atas wajan dosa yg terbuat dari batu atau besi yg tebal. Tosai biasanya dihidangkan pagi hari atau sebagai snek. Setelah difermentasi sampai 10 jam. menjadi makanan asal South India yang popular di seluruh penjuru India. 56 . Adunan Tosai bebentuk cair dan tosai yang telah masak adalah bebentuk kepingan yang nipis dari roti canai dan rasanya sedikit masam. Masala tosai. tetapi berbentuk bundar dan tebal. kadang-kadang orang ‘South India’ suka membuat ‘appam’ yang gampang saja. Tosai. telur. bawang.Cili hijau (pachai milagai) .

halia. Rempah kering pula termasuk biji ketumbar. santan kelapa. cili serta pelbagai rempah ratus yang telah dinyatakan. Hidangan masyarakat India terkenal bukan sahaja dari segi keenakan tetapi dari segi kepedasan dan juga penggunaan ratusnya. kayu manis. Bijirin kecil ini juga berjaya membentuk budaya diet ( pemakanan ) dan ekonomi penduduk Asia. jintan. halia. BAHAN-BAHAN REMPAH RATUS Rajah 40 Pelbagai lauk – pauk tidak akan sempurna jika tidak diiringi dengan nasi. cengkih. Nasi dihidangkan dengan pelbagai lauk – pauk. Kaum India. bawang merah dan putih. 57 . Bahan yang digunakan dalam masakan India mempunyai persamaan oleh Kaum Melayu dan Cina ialah dengan menggunakan santan yang dikisar. serai. Ia digunakan dalam segala jenis gulai.Makanan India terkenal dengan pedas kerana ianya kaya pelbagai kandungan dari bahanbahan semulajadi seperti rempah ratus. Beras juga merupakan nadi budaya kehidupan dan adapt bagi penduduk Asia. Di Mlaysia padi menjadi tanaman utama di Kedah dan Perlis dan dikenali sebagai ‘rice bowl of Malaysia’. dan Melayu di bahagi kepada dua iaitu rempah basah dan kering. bawang putih dan cili. Nasi merupakan makanan utama bagi rakyat Malaysia dan kaum India amnya.Bahan perasa ( seasonings ) dalam masakan India. Santan merupakan bahan asas dalam masakan kita. cili. daun kari dan sebagainya. kayu manis dan lain-lain. Rempah ratus ini selalunya digoreng tanpa minyak terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar. Rempah basah iaitu bahan yang ditumbuk dengan batu lesung seperti bawang. jintan putih. buah pelaga.

kunyit. HARIAN BUKAN VEGETERIAN ( NON – VEGETARIAN ) Rajah 41 Kari Ayam India Sumber: Majalah Jelita Disember1992 2 camca besar minyak 1 ½ kg ayam. dan daun limau perut. bunga kantan. lengkuas dan buah pala. dipotong mengikut suka 2 camca besar cuka 1 camca teh gula 1 cawan air Garam secukupnya 2 camca besar minyak 1 ½ kg ayam. pandan. dipotong mengikut suka 2 camca besar cuka 1 camca teh gula 1 cawan air Garam secukupnya 58 . daun kemangi.Melayu dan Cina juga banyak menggunakan bahan-bahan herba seperti serai.

Keropok ‘pappadam’. Nasi beriani ini dipelopori oleh orang Melayu terutama di Johor. Iban. Kadazan. kuning. ikan goreng. Masukkan cuka. nasi ‘ghee’ dan nasi beriani. kari sotong. Masyarakat India- 59 . dan pelancong – pelancong yang mengunjung ke Malaysia lebih mengemari masakan India. telur goreng dan sambal. karot. Makanan India menjadi popular dan dimakan oleh pelbagai budaya dan kaum di Malaysia seperti orang Melayu. Terdapat beberapa jenis nasi beriani tetapi yang menjadi sebutan dan ramai menggemari nasi beriani ‘gam’. Manakala. Contoh makanan ‘non – vegetarian’ dalam hidangan lauk – pauk masyarakat India ialah ayam goreng berempah. gula.pudina. Apabila kuah pekat dan ayam empuk baru di angkat. kari dal. Terdapat pelbagai jenis nasi seperti nasi putih. Di Pulau Pinang dan di seluruh negeri Malaysia masakan India adalah sama sahaja dan tiada perbezaan. Masukkan ayam. kari daging kambing. Ia bukan sahaja digemari oleh kaum India tetapi juga diminati oleh kaum – kaum yang lain seperti orang Melayu dan Cina.CARA MEMASAK KARI AYAM Panaskan minyak di dalam kuali. Hidangan daun pisang pasti akan menarik selera ramai orang kerana makanannya dihidangkan di atas daun pisang menggantikan pinggan biasa. Ia memberikan satu pengalaman baru kepada mereka yang ingin mencubanya pertama kali. dan seterusnya mengekalkan aroma dan tekstur nasi. Kacau rata. Kacau 10 minit. Doh ini akan ditampal di sekeliling tutup periukuntuk mengekalkan wap dan haba. Tumis bahan-bahan kisar hingga garing. rasem ‘Indian Soup’. Cina. kari kepala ikan. terdapat perbagai jenis nasi hidangan masyarakat India seperti hidangan yang berasal dari India ialah nasi beriani. air dan garam. Nasi Beriani Gam ini dimasak bersama dengan lauknya ( ayam dan daging kambing ) dan doh tepung gandum menjadi bahan penampal atau pelekat. sambal udang.

unggas.. 60 .Muslim terkenal dengan Nasi Briyani dan Mee Goreng. di Northwood Villa. Bathura ( Puri ) dan masakan nasi India. Pada waktu malam. Roti Capati. Saat itu adalah pertemuan pengukuhan dari Persatuan Vegetarian Inggeris. Roti Canai. ikan atau hasil olahannya. Pertama kali digunakan secara formal pada tanggal 30 September tahun itu oleh Joseph Brotherton dan lain-lain. Kesari ( Suji ). ayam tandoori dan kari kepala ikan. Vadai. Jalebi dan sebagainya. iaitu ‘Dinner Time’. Pada waktu ‘Tea Time’ pula masyarakat India amat mengemari makanan kuih – muih yang telah digorengkan seperti Bonda. MAKANAN HARIAN VEGETARIAN ( SAYUR – SAYURAN ) Rajah 42 Menurut dari laman web Wikipedia. Istilah Vegetarian diciptakan pada tahun 1847. Vegetarian adalah sebutan bagi orang yang hanya makan tumbuh-tumbuhan dan tidak mencampurkan makanan yang berasal dari mahluk hidup seperti daging. Laddhu. Hidangan lain termasuk kurma. Athiresam atau makanan manisan seperti Putu Mayong. Inggris. Kent. Idli. Muruku. masyarakat kaum India memakan makanan yang diet seperti Tosai.

bendi. Jadi. hidup. Athiresam. Manakala. Bonda. dan sebagainya!) Sebelum tahun 1847. Dilayari dari laman web. serta manisan Halwa. masyarakat India dan India menggamalkan dengan memakan ‘Vegetarian’ ialah tanda kesucian diri. Khamis. Tambahan pula. kandi dan sebagainya. Kari Dal. mereka yang tidak makan daging secara umum dikenal sebagai 'Pythagorean' atau mengikuti 'Sistem Pythagorean'. Sayur sawit. sesuai dengan Pythagoras 'vegetarian' dari Yunani kuno. Definisi asli dari 'vegetarian' adalah dengan atau tanpa telur atau produk dairy dan definisi ini masih digunakan oleh Persatuan Vegetarian hingga sekarang. Buah – buahan. Bagaimanapun juga.http://geocities. (jangan dihubungkan dengan 'vegetable-arian' . segar. biji-bijian. salad kobis.com/balialma CONTOH KUIH – MUIH BAGI MASYARAKAT INDIA MURUKU Rajah 43 61 . sehat. seperti juga mereka dari tanah Mediteranian klasik. masyarakat Cina yang beragama Buddha juga akan memakan makanan ‘Vegetarian’ secara sepenuh masa. akan memakan makanan ‘Vegetarian’ apa hari Selasa. memberi penghormatan kepada Tuhan.Kata ini berasal dari bahasa Latin vegetus. dan pada hari – hari yang istimewa seperti sembahyang hajat. Jalebi. kebanyakan vegetarian di India tidak memasukkan telur ke dalam diet mereka. Kesari. yang berarti keseluruhan. Gulab Jamun. Jenis – jenis makanan India adalah seperti Nasi Tomato. buah. sebagai contoh Pythagoras. Sayur-sayuran Bayam. Jumaat. Muruku. ketika melakukan upacara sembahyang hajat makanan seperti kuih – muih seperti Vadai. Puding Payasam. Masyarakat India biasanya.mitos manusia yang diimajinasikan hidup seluruhnya dari sayur-sayuran tetapi tanpa kacang. tauge dan yogurt iaitu disebut tairu.

Ini membuatnya juadah yang digemari untuk dihidangkan sewaktu musim perayaan Hindu. LADDHU Rajah 45 Laddu atau Ladoo merupakan manisan India yang paling terkenal. 62 . snak Selatan India. Kemudian letakkan jalebis di dalam sirup gula yang suam. Apabila memicit bancuhan. pertama buat tiga putaran dan bentuk bunga di atas. yang serupa dengan keropok. JILEBI Rajah 44 Satu lagi hidangan yang dikenali adalah jalebi yang merupakan suatu pencuci mulut berbentuk bunga yang digoreng dalam minyak penuh. Perkataan murukku mempunyai banyak makna dari madu ke kecantikan dan awet muda.Manisan yang tidak begitu manis. Ia diperbuat daripada tepung dan juga sirap dan gula. Rahsianya adalah untuk memicit bancuhan tepung menerusi sehelai kain nipis. cubalah murukku yang sentiasa digemari. Kemudian. ia dibentuk dalam bentuk bebola yang comel.

Adalah dikatakan yang pasangan warga tua dan pengantin baru yang mengunjungi sesebuah rumah untuk kali yang pertama juga akan dihidangkan athi resam untuk mendapat nasib baik. Membasuh tangan bukan sahaja bersopan tetapi dimestikan 63 ." Manisan ini diperbuat dari tepung beras yang dibiarkan menjadi tapai. pembuatan manisan bermula seminggu sebelum Deepavali. Namanya bermaksud "keenakan terkemuka.Laddu terdiri daripada pelbagai warna. Suatu manisan Selatan India. Manisan ini diberikan kepada dapur sebagai persembahan untuk Dewi Dapur kerana rahmatnya untuk memastikan pembuatan manisan berjaya. ATHI RESAM Dalam keluarga Hindu yang amat tradisional. Kaum India hanya menggunakan tangan kanan dan hujung jari sahaja. ia juga ditawarkan kepada wargatua yang dapat berkunjung sewaktu Deepavali sebagai tanda hormat dan tanda kesopanan. Ia memberi pengaruh yang besar di India sehingga budak-budak yang berbadan gempal dan bulat akan digelar laddu. ‘Tirupati Laddu’. Kepelbagaian laddu berbeza mengikut rasanya. Manisan yang pertama dibuat biasanya adalah athi resam. Bancuhan tebal yang seakan tanah liat kemudian dileperkan dan digoreng dengan minyak penuh untuk menjadi garing dan ganjal. dan gula. merupakan laddu yang terkenal yang dibuat di Tirumala di Andhra Pradesh. Ia amat popular di kalangan kaum India terutamanya di negara India kerana rasanya yang sedap. Tapak tangan tidak digunakan dan ia mesti kelihatan bersih tidak comot. Laddu biasanya disediakan semasa perayaan atau kenduri seperti Perkahwinan. manis dan senang disediakan. Menggunakan tangan juga mempunyai etika tersendiri. ADAB MAKAN KAUM INDIA Orang India dan orang Melayu menggunakan tangan dan kaum Cina dengan penyepit.

Untuk vegetarian. Mereka digalakkan mengambil makanan terdekat dengan mereka dahulu dan tidak terlalu banyak bercakap serta jangan bercakap ketika mulut masih penuh dan akhir sekali tidak mengunyah terlalu kuat. Pada malam hari sehari sebelum Deepavali (Eve Deepavali).dari segi kebersihan. Pada hari perayaan Diwali. MAKANAN SEMASA PERAYAAN KAUM INDIA i. Perayaan ini diraikan selama tiga hari. Mereka sepatutnya menggunakan sudu yang disediakan dengan mengambilnya dengan tangan kiri. Kadang kala mereka akan diberi air basuh tangan oleh tuan rumah dan di restoran-restoran pula disediakan sinki basuh tangan dan sabun. Deepavali – perayaan Deepavali disambut oleh masyarakat kaum Hindu bagi meraikan kemenangan kuasa kebaikan mengatasi kuasa kejahatan. Mereka juga digalakkan duduk bersila kerana mengikut kepercayaan mereka. Antara ramuan untuk membuat nasi manis ini adalah nasi. Ponggal – perayaan Ponggal diraikan sebagai ucapan terima kasih penganut Hindu kepada Tuhan Matahari kerana memberikan rezeki. mereka menghidangkan lebih kurang lima jenis sayur-sayuran yang merupakan kegemaran mendiang nenek moyang mereka. mereka menghidangkan makanan India seperti murukku. bersila dapat mencernakan makanan dengan segera. Mereka tidak dibenarkan sama sekali mengambil makanan dari pinggan hidang dengan tangan. ii. ‘athirasam’. Makanan yang disediakan pada hari perayaan ini adalah nasi manis yang dipanggil ‘ponggal’ dan nasi manis ini mesti dibuat sebelum matahari terbit. Mereka juga mempunyai doa makan atau juga dikenali sebagai ‘ thevaram’. ‘ omapudi’ dan Nei Urundai kepada pengunjung yang dating beraya ke rumah mereka. ghee (minyak 64 . kaum Hindu akan menghidangkan makanan dan disembahyangkan kepada nenek moyang yang telah meninggal dunia.

maknanya individu berkenaan berasa puas dengan hidangan yang dinikmatinya. Selesai makan. kepercayaan dan pantanglarang berkaitan pohon pisang terus menjadi ikutan. Secara mudah. Thaipusam – masyarakat Hindu merayakan Thaipusam sempena hari kelahiran ‘Lord Muruga’. Vinayaga Sathurthi – perayaan ini disambut sempena hari kelahiran ‘Lord Vinayaga’. nasi manis perlulah disediakan oleh wanita yang masih belum berkahwin sahaja. isyarat yang dihantar adalah bahawa kita 65 .kelapa dan kacang dhal. Semasa perayaan ini mereka akan menunaikan nazar mereka. dan gula melaka. Makanan ini merupakan makanan kegemaran masyarakat India. Kemudian barulah makanan diletak padanya. suji dan tepung gandum. susu. PANTANG LARANG DALAM PEMAKANAN KAUM INDIA Walaupun generasi muda kaum India dikatakan semakin berfikiran moden dan tidak mahu terpengaruh dengan amalan dan budaya tradisional.sapi). perbuatan merenjis air ini adalah bertujuan membersihkan daun pisang yang berperanan sebagai pinggan untuk makan. individu yang makan tadi perlu tahu pantang-larang berhubung cara daun pisang itu harus dilipat. iii. Sekiranya daun pisang dilipat dari atas ke bawah. Tiada makanan yang khas disediakan pada hari perayaan ini. iaitu makanan yang dibuat daripada tepung gandum dan berintikan gula perang. Dia juga menghantar isyarat kepada tuan rumah bahawa dia ingin supaya dijemput lagi untuk menikmati hidangan. Makanan lain yang disediakan adalah ‘kesari’ yang dibuat daripada minyak sapi. Apabila makanan hendak dihidang menggunakan daun pisang. Sekiranya daun pisang dilipat dengan cara bahagian bawah (bahagian yang dekat dengan individu yang sedang makan) dilipat ke atas. Pada hari ketiga perayaan ini. Makanan yang dihidangkan adalah ‘kolkatai’. iv. air perlu direnjis dahulu pada daun berkenaan.

berpendapat makanan yang dihidangkan tidak enak dan kita tidak berkeinginan untuk berkunjung semula untuk dihidangkan makanan seperti itu. Budaya ini wajar diketahui oleh semua. Daun pisang mudah diperoleh. ada makna tersembunyi dalam budaya kaum India. Wujud sistem kasta serta pembahagian anggota masyarakat mengikut status. Sebenarnya. daun pisang merupakan “pinggan” dalam budaya kaum India. Konsepnya lebih kurang seperti pinggan pakai-buang yang sudah menjadi budaya kita pada masa kini. Dengan cara melipat daun pisang dari atas ke bawah. maka daun pisang dilipat dari bawah ke atas sebagai tanda bahawa kita turut bersedih atas kematian itu dan berharap peristiwa sedih seperti itu tidak akan berulang dalam keluarga terbabit. Apabila dihidangkan makanan pada majlis yang mendukacitakan (misalnya. Jalan keluar terbaik adalah dengan cara menggunakan daun pisang sebagai “pinggan”. PERALATAN MAKAN KAUM INDIA Sejak dahulu. perbuatan melipat daun pisang dengan cara yang baru dihuraikan tadi bukan kerana kita benar-benar tidak menyukai makanan yang dihidangkan. penggunaan daun pisang juga menjamin kebersihan “pinggan” yang digunakan untuk makan. Makanan panas yang dihidangkan di atas daun pisang akan mengeluarkan aroma semula jadi yang sedap dihidu. mudah digunakan dan mudah juga dibuang. Misalnya perayaan di kuil dan majlis perkahwinan. Sebaliknya. kita menghantar isyarat “mahu lagi” serta melahirkan hasrat di hati untuk menghadiri majlis seperti itu pada masa hadapan. kematian). amalan penggunaan daun pisang sebagai “pinggan” juga berkait rapat dengan sistem masyarakat di Benua Kecil India. Daun pisang dilipat dari atas ke bawah apabila menikmati hidangan pada majlis dan upacara yang menggembirakan. Orang yang berada pada status tinggi tidak sanggup berkongsi perkakas dan peralatan dengan golongan lebih rendah. Masyarakat Melayu turut berkongsi amalan ini dalam kehidupan seharian. Secara tradisi. Dari sudut yang lain. 66 .

Nasi kandar diiringi dengan pelbagai jenis lauk pauk (dalam 30 jenis masakan). udang galah goreng.Penggunaan daun pisang sebagai “pinggan” masih menjadi amalan. Makna-makna ini sudah mula pula dikongsi bersama oleh masyarakat pelbagai kaum melalui proses asimilasi. banyak juga restoran yang meletakkan daun pisang di atas pinggan sebelum menghidangkan nasi. Pada kebiasaannya. ASIMILASI MAKANAN INDIA DALAM MASYARAKAT MAJMUK Sebagai negara kosmopolitan. pohon pisang mempunyai makna dan signifikan dalam kehidupan kaum India. ikan goreng. Peralatan yang diperbuat daripada aluminium adalah seperti pinggan dan gelas. Cina dan India Cina berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada ‘hidangan Malaysia’ dan menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar. Kadang kala kita tertanya-tanya apa yang membezakan nasi kandar dengan nasi-nasi yang lain. Malaysia juga mempunyai potpuri budaya yang agak unik. iaitu senduk. Malah. Penduduk di Malaysia ini juga dikatakan banyak menghabiskan masa di meja makanan dan menjadikan masa menikmati hidangan itu sebagai aktiviti kebangsaan. berganding bahu mereka masakan baru dengan menggabungkan pinjam meminjam tradisi budaya masing-masing. kaum India juga menggunakan peralatan yang diperbuat daripada tanah liat. kari kepala ikan. Bila kita menyebut nasi kandar. Terdapat juga peralatan yang diperbuat daripada kayu. Semua ini turut menyumbang ke arah persefahaman antara budaya. Apa yang pasti. Contoh hidangan lauk pauk nasi kandar ialah: ayam goreng berempah. Contohnya periuk tanah (claypot) untuk memasak dan belanga untuk mengisi air. Pulau Pinang menjelma dalam ingatan kita. kari kambing dan lain 67 . mi mamak. Nasi kandar di Pulau Pinang samalah seperti adanya nasi dagang di Kelantan atau Terengganu. kari daging rusa. Restoran makanan daun pisang juga terus menjadi pilihan masyarakat pelbagai kaum di negara kita. kari telur sotong. Dengan ini lahirlah nasi ayam. Kaum Cina. India dan Melayu di Malaysia ini sentiasa kreatif. Kini populariti nasi kandar telah menular ke negeri-negeri lain di Semenanjung. Gabungan kaum Melayu. mi kari dan lain-lain.

Satu lagi hidangan berasal dari India ialah nasi beriani. Minuman iringan dengan nasi kandar ini ialah teh tarik. Maknamakna ini sudah mula pula dikongsi bersama oleh masyarakat pelbagai kaum melalui proses asimilasi. Ia sepatutnya juga menjadi air minuman kebangsaan Malaysia. Ia bukan sahaja digemari oleh kaum India tetapi juga diminati oleh kaum-kaum yang lain. Pasa masa kini nasi kandar boleh dinikmati di restoran-restoran dan juga di hotel. Nasi kandar mengekalkan nama ‘kandar’ ini berlandaskan cara penjaja nasi ini menjualnya. Di sinilah bermulanya di mana pedagang-pedagang India Muslim berulang alik antara India dan Semenanjung.lain. kita akan ke selatan India. Buat masa kini roti canai berjaya meletakkan tarafnya bersama dengan nasi lemak. 68 . Pohon pisang mempunyai makna dan signifikan dalam kehidupan kaum India. Nasi beriani ini dipelopori oleh orang Melayu terutama di Johor. Berbalik mengimbas sejarah nasi kandar. Doh ini akan ditampal di sekeliling tutup periuk untuk mengekalkan wap dan haba. diminati oleh sebilangan besar rakyat Malaysia. Semua ini turut menyumbang ke arah persefahaman antara budaya. Roti canai atau paratha dan puri ini pada asalnya ialah makanan kegemaran kaum India. Pada mulanya pengaruh masakan mereka ini tertumpu di utara Semenanjung sahaja: Alor Setar. Terdapat beberapa jenis nasi beriani tetapi yang menjadi sebutan dan gilaan ialah nasi beriani gam. Lama kelamaan populariti nasi kandar ini menular keseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. Menikmati hidangan yang disajikan di atas daun pisang juga menjadi kegemaran orang-orang Malaysia. Sungai Petani dan Penang. Nasi dikandar di bahu (dua bakul atau raga dengan satu batang kayu) dan mereka akan berjaja merentas kampungkampung. dan seterusnya mengekalkan aroma dan tekstur nasi. Kangar. Nasi beriani gam ini dimasak bersama dengan lauknya (ayam dan daging) dan doh tepung gandum menjadi bahan penampal atau pelekat.

iaitu 38 % dari keseluruhan Malaysia. Ikan terubok masin dari Sarawak dikatakan merupakan ole-ole yang sesuai untuk dibawa balik oleh pengujung ke negara asal mereka. Kaum yang teramai terdiri daripada suku kaum Iban. Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Bumi Dibawah Kenyalang terdiri daripada pelbagai suku kaum. padi ini perlu ditanam setinggi 1. Nasi Bario merupakan hasil daripada penanaman padi bukit oleh orang Ulu. Hidangan ini merupakan ikan terubok yang telah dimasinkan. Sabah dan Sarawak menyediakan pelbagai jenis variasi makanan. pemakanan di antara etnik-etnik di sini adalah berbeza. Walaupun mempunyai banyak tulang. Berikut merupakan beberapa jenis makanan tradisional yang terkenal di Sarawak.PEMAKANAN DI ANTARA ETNIK DI SABAH DAN SARAWAK PENGENALAN Sabah dan Sarawak merupakan negeri yang mempunyai kebudayaannya yang tersendiri dan unik. Melayu. Mempunyai lebih daripada tiga puluh etnik dan mempunyai keadaan geografi yang pelbagai. ianya terkenal dengnan kerangupannya.200 meter. 69 . Oleh kerana ia terpisah daripada Semenanjung Malaysia. Negeri yang kaya dengan pelbagai kaum etnik ini semestinya mempunyai budaya pemakanan yang pelbagai. diikuti dengan kaum Cina. Masyarakat di sini masih lagi mengamalkan pemakanan tradisional. tekstur yang lembut serta aroma yang tersendiri menjadikan ia bertaraf dunia dan digemari ramai. Berikut merupakan infomasi yang dapat membantu kita mengenali pemakanan di antara etnik di Sabah dan Sarawak SARAWAK Sarawak merupakan negeri yang terbesar di Malaysia dengan keluasan 124.449 kilometer persegi. Makanan tradisional yang seterusnya dikenali sebagai Nasi Bario. Bidayuh dan Melanau. Kira-kira 72% daripada penduduknya terdiri dari kaum asli. Nasi Bario mempunyai rasa yang manis. Diberi jolokan sebagai nasi yang terbaik di pasaran.

Ketulan ayam disumbat ke dalam batang buluh bersama cendawan. hirisan ayam dan telur menjadikannya hidangan yang menyelerakan. Sedikit hirisan daging kambing atau khinzir selalunya ditambah. Diperbuat daripada santan dan rempah-ratus ditambah dengan sedikit makanan laut. Salah satu hidangan cina yang unik yang boleh dijumpai di Sarawak ialah Kolok Mee.Laksa Sarawak merupakan hidangan simbolik bagi negeri Sarawak. Suku kaum Iban di Sarawak mempunyai hidangannya yang tersendiri yang dipanggil Manok Pansoh. Ianya kemudian dibakar seperti lemang. Walubagaimanapun. Sedap ketika ianya sedang panas. Ia biasanya dihidangkan bersama telur yang dicelur di dalam air dan disediakan bersama sos. 70 . laksa Sarawak boleh didapati dikebayakan kedai makan dan hotel di Sarawak. daun ubi kayu dan serai. hidangan ini juga boleh dijumpai di sekitar Kuala Lumpur dengan versi yang berbeza. Batang buluh yang digunakan untuk mengekalkan rasa dan aroma bahan-bahan di dalamnya.

Ada diantaranya yang telah memecah pasaran antarabangsa. Sarawak mempunyai reputasi bertaraf dunia dalam menghasilkan sarang burung laying-layang. dan air rendamannya diminum oleh 71 . Lada hitam adalah sesuatu yang tidak asing lagi di Sarawak. Makanan memainkan peranan yang penting dalam kehidupan seharian kita. Maka tidak hairanlah jika ada dikalangan masyarakat Sarawak yang mengamalkan pemakanan tetentu untuk memastikan kesihatan badan. lada hitam dan nenas Sarikei. Sarang ini diproses dahulu sebelum diprodukkan. Buah ini juga lebih tahan lama. rumput fatimah ini mengandungi zat fitokimia yang berfungsi untuk merangsang kontraksi rahim. Sarawak juga berjaya untuk menjadikan hasil tanamannya sebagai salah satu penyumbang ekonomi. pelbagai pihak telah meginovasikan penggunaan lada hitam. Salah satu contoh ialah rumput fatimah. harganya lebih tinggi berikutan ketelitian yang ditawarkan serta lebih berkhasiat tanpa bahan kimia. Sarikei juga merupakan kawasan yang terkenal dengan penanaman nenas Sarikei yang rendah dari segi kandungan gulanya selain mempunyai duri yang sedikit pada daunnya. penggunaan lada hitam tidak lagi terhad sebagai bahan masakan sahaja. Pelbagai kajian telah dijalankan bagi menghasilkan lada hitam yang bermutu tinggi. Bagi yang diproses menggunakan tenaga manusia.Selain daripada makanan tradisional. Berdasarkan penelitian Malaysia. pengumpul tempatan sanggup membahayakan nyawa untuk memanjat ke dalam gua demi untuk mendapatkan sarang burung. Rumput fatimah dikenali sebagai tanaman yang dapat membantu proses memperlancar kalahiran. Cara penggunaannya adalah dengan merendamkan rumput fatimah. Antara makanan yang tidak asing lagi bagi Sarawak yang telah berjaya dipasarkan ialah sarang burung. Sarang burung ini boleh diproses menggunakan tenaga manusia sepenuhnya dan juga mesin. Pada masa kini. Contohnya sekarang kita sudah boleh mendapati wangian lada hitam dan juga gula-gula lada hitam. Terkenal dikalangan masyarakat cina.

ibu yang bakal bersalin. Semakin lama tumbuhan ini direndam, semakin tinggi kadar fitokimiannya. Penggunaan rumput fatimah ini telah digunakan oleh masyarakat Dayak Iban. Masyarakat Dayak Iban memanfaatkan rumput fatimah ini dengan mengambil akarnya, kemudian dicuci, dipotong lalu direbus. Air rebusan rumput fatimah ini kemudian boleh diminum untuk melancarkan proses kelahiran atau haid. Selepas bersalin, para ibu Dayak Iban juga mengamalkan penggunaan daun sembong yang kelihatan seperti gulma untuk mandi. Daun sembong tersebut dibuang akarnya, dibersihkan dan kemudian direbus. Air rebusan tersebut digunakan sebagai air mandian sehingga tubuh terasa sejuk dan segar.

SABAH
Penduduk Sabah telah dikurniakan dengan pelbagai variasi makanan laut, ditambah pula dengan hidupan air tawar serta hidupan liar. Oleh kerana sebahagian daripada kawasannya masih diliputi hutan, tumbuhan dan herba liar dengan senang boleh diperolehi. Makanan tradisional Sabah mengikut lebih daripada tiga puluh suku kaum adalah berbeza bergantung kepada sumber yang boleh diperolehi. Pada kebiasaannya, pemakanan orang Sabah yang tinggal dipersisiran pantai masih lagi didominasi dengan makanan laut, sementara mereka yang tinggal dikawasan pendalaman hanya bergantung kepada ikan air tawar dan hidupan liar. Walaupun kedua-dua padi sawah dan padi bukit ditanam secara bergenerasi di Sabah, ia tidak semestinya makanan asasi penduduk di sini. Nun jauh di utara, jagung dan ubi kayu menjadi pilihan utama. Sabah terkenal dengan sagunya. Bagi mereka yang tinggal di sebelah Barat, ia lebih dikenali sebagai ‘lamanta’. Pokok sagu atau poko rumbia merupakan sumber makanan asasi bagi kaum peribumi di Sabah di mana ia mempunyai batang yang besar, tegap dan mempunyai isi yang lembut serta mengandungi kandungan kanji yang tinggi. Sagu ialah serbuk kanji yang diambil daripada empulur pokok sagu yang dijumpai di dalam batangnya. Sagu biasanya dijadikan bubur, puding dan pemekat hidangan. Sagu juga boleh direbus atau dibakar sebagai adunan dan dimakan begitu sahaja. Sagu merupakan hidangan yang popular dikalangan penduduk Sabah kerana rasa manis dan kekenyalannya.

72

Orang Bisaya yang tinggal berdekatan dengan Brunei masih lagi menjadikan sagu sebagai bubur yang likat atau lebih dikenali sebagai “ambuyat”. Orang Murut atau ‘Orang Bukit’ yang tinggal di kawasan pendalaman menggunakan bahan yang serupa dengan ambuyat, tetapi dengan menggunakan ubi kayu sebagai bahan utama. Kedua-dua hidangan ini selalunya disediakan semasa perayaan tertentu oleh orang Kadazan Dusun walaupun padi bukit masih lagi menjadi pilihan utama. Ambuyat yang dimakan oleh orang Bisaya mempunyai persamaan dengan ambuyat yang merupakan makanan tradisional masyarakat Brunei. Ambuyat merupakan makanan kegemaran masyarakat Brunei sejak berkurun lamanya. Ambuyat diperbuat daripada sagu. Setelah biji sagu ini diproses ia kelihatan seperti tepung yang berwarna putih. Ambuyat dihasilkan dengan menuang air panas yang mencukupi ke dalam sagu, kemudian dikacau sehingga menghasilkan tekstur yang melekit dan lembut. Ambuyat ini dimakan dengan menggunakan candas yang menyerupai kayu chop sticks dan diperbuat daripada buluh bersama sos. Di Brunei selain sos, ambuyat juga dimakan bersama hidangan sampingan yang lain seperti pais yang merupakan daging yang dibalut bersama daun pisang dan kemudiaannya dibakar. Selain ambuyat, Sabah terkenal dengan pelbagai jenis makanan tradisional yang lain. Antara contoh yang lainnya ialah “jaruk”. Hidangan ini merupakan hidangan yang terkenal dikalangan orang Murut. Jaruk merupakan daging khinzir liar atau ikan yang dimampatkan di dalam batang buluh. Ia dibiarkan mentah bersama garam dan nasi. Setiap lubang yang terdapat di permukaan buluh tersebut disumbatkan dengan daun. Kesemua bahan ini diperam selama beberapa minggu atau berbulan sebelum dihidangkan.

73

Selain itu terdapat hidangan yang dipanggil hinava. Hidangan yang menyerupai sushi ini merupakan hasil kreativiti orang Kadazan. Diperbuat daripada ikan tenggiri yang segar, hirisan halia, biji mangga, cili merah bersama perahan limau nipis, hinava menawarkan hidangan yang menyelerakan.

Sayur manis pada mulanya ditemui di Lahad Datu oleh seorang pekebun, yang kemudiannya menemui cara untuk menjadikan sayur ini lebih ranggup dan mempunyai daun yang lebih lembut. Pada hari ini Lahad Datu merupakan destinasi yang terkenal dengan sayur manis.

Selain sayur manis, Sabah juga terkenal dengan bambangan merupakan sejenis mangga liar yang dijumpai di hutan Sabah. Bijinya dibuat jeruk dan merupakan salah satu bahan untuk membuat hinava. Isi bambangan boleh dihiris, dikeringkan dan diperap untuk dimakan begitu sahaja. Selain bambangan, terdapat juga buah ‘tarap’ dan ‘markisa’. Boleh dikatakan kesemua masyarakat bukan Islam di Sabah menghasilkan pelbagai jenis arak yang diperbuat daripada beras pulut dan ragi yang dikeringkan yang dikenali sebagai tuak. Dipercayai tuak yang terkenal ialah lihing,yang dikatakan bagus untuk ibu baru bersalin. Bagi suku kaum Kadazan Dusun, mereka biasanya menikmati tuak bersama hidangan sup ayam bersama hirisan halia yang segar yang dikenali sebagai “Sup Manuk Lihing”. Ketibaan orang muslim ke Sabah dari kepulauan selatan Filipina telah sedikit sebanyak mempengaruhi pemakanan dikalangan masyarakat sekitar perairan Sabah. Makanan bagi penduduk Islam kawasan perairan Sabah mempunyai persamaan dengan masakan Melayu. Walaupun mereka jarang menggunakan rempah-ratus,

74

penggunaan cili dan tumbuhan liar dijadikan sebagai pengganti. Makanan biasanya dibalut dengan daun pisang dan direndam di dalam air asam jawa kemudiannya dibakar di atas api. Mereka yang berada di pesisiran pantai sebelah timur biasanya menggunakan rumpai laut di dalam masakan mereka. Walaubagaimanapun, bahan ini jarang didapati di pesisiran di kawasan barat. Rumpai laut ini boleh dimakan secara mentah, atau digabungkan dengan hirisan halia, tomato yang air perahan limau nipis atau cuka. Masyarakat Kadazan Dusun merupakan suku kaum yang terbesar di Sabah dimana ia merangkumi 18% daripada keseluruhan penduduk di Sabah. Suku kaum ini terkenal dengan pelbagai jenis hidangan yang biasanya dapat dilihat semasa musim perayaan seperti Pesta Keamatan yang dirayakan setiap tahun iaitu pada 30 dan 31 Mei. Selain itu kita juga dapat merasai hidangan ini semasa majlis perkahwinan dan majlis lain yang diadakan oleh masyarakat Kadazan Dusun. Antara makanan yang terkenal dikalangan kaum ini ialah Hinava, Noonsom, Pinaasakan dan Sup Manuk Lihing. Makanan-makanan ini dapat disediakan dengan pelbagai cara mengikut kebiasaan amalan tradisi kaum Kadazan Dusun. “Nooonsom” atau dalam bahasa Malaysianya jeruk, boleh didapati dalam beberapa jenis. Antara yang paling popular ialah Noonsom Sada (ikan), Noonsom Bambangan dan Noonsom Tuhau. Noonsom Sada diperbuat daripada ikan air tawar yang telah dibersihkan dan dijeruk menggunakan isi buah Pangi yang ditumbuk, nasi dan garam. Bahan-bahan ini dicampurkan sekali dan dimasukkan kedalam bekas botol atau tajau kecil dan dibiarkan selama sepuluh atau dua belas hari sehingga boleh dimakan. Seperti namanya, Noonsom Bambangan diperbuat daripada isi buah bambangan yang dihiris dan dicampurkan dengan biji buah bambangan yang telah diparut dan sedikit garam. Apabila kesemua bahan dicampurkan, ia dimasukkan kedalam bekas botol atau tajau kecil dan dibiarkan selama seminggu sebelum dimakan. Noonsom Tuhau mengandungi tuhau yang dihiris halus dan dijeruk bersama cuka, garam dan cili merah. Apabila kesemua bahan dicampurkan ia dimasukkan ke dalam bekas botol dan hanya dibiarkan selama beberapa minit sebelum dihidangkan. Hidangan Kadazan Dusun yang terkenal selain Noonsom ialah “Pinaasakan”. Bahan yang diperlukan untuk penyediaan makanan ini ialah ikan, tidak kira ikan air tawar atau ikan air laut yang telah dibersihkan dan dicampur dengan sedikit kunyit dan halia yang telah ditumbuk, sedikit biji asam jawa atau asam “takob-bakob”, garam, serbuk perasa dan sedikit air. Ikan ini akan dididihkan dengan air sehingga airnya hampir kering. Selain itu, terdapat hidangan “Sup Manuk Lihing” atau dalam bahasa Malaysianya “Sup Ayam Lihing”. Bahan yang diperlukan ialah seekor ayam kampung, minuman keras yang dikenali sebagai “Lihing” dan hirisan halia. Untuk menyediakan hidangan ini, daging ayam yang telah dipotong direbus bersama setengah cawan lihing, hirisan halia, garam dan serbuk perasa. Ia direbus sehingga daging ayam itu menjadi empuk. Kebanyakan makanan tradisi kaum Kadazan Dusun hari ini boleh didapati dibeberapa restoran tertentu yang biasa menyediakan makanan tradisi penduduk tempatan. Selain itu, beberapa hotel terkemuka juga memilih untuk menghidangkan “Hinava” sebagai hidangan khas kepada para pengunjungnya. Keunikan dan kepelbagaian makanan tradisi yang diperkenalkan oleh masyarakat tempatan merupakan salah satu keistemewaan yang boleh didapati di Negeri Dibawah Bayu ini.

75

76 . Makanan yang perlu dihindari oleh wanita mengandung yang masih diamalkan oleh masyarakat orang asli ialah memakan ikan yang bewarna merah kerana dikhuatiri berlakunya tumpah darah ketika melahirkan bayi. Adakalanya nama yang diberi tidak sesuai dan bayi akan jatuh sakit. Faktor yang paling utama adalah dipengaruhi oleh faktor agama. Oleh itu.PEMAKANAN DI ANTARA ORANG ASLI Orang asli memainkan peranan penting dalam percampuran budaya dan etnik dalam kehidupan masyarakat Malaysia. ikan atau tempat yang dekat dengan bayi ketika lahir atau juga menurut nama peristiwa yang berlaku ketika bayi dilahirkan. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi pemilihan dan pantang-larang dalam makanan orang asli. dan lain-lain). Orang asli terdiri darpada lebih kurang 64 suku kaum. Biasanya nama bayi diberi berdasarkan nama pokok. Jamuan kecil-kecilan akan dibuat dan pulut kuning akan diberi kepada jiranjiran sempena pertukaran nama bayi tersebut. Bayi yang selamat dilahirkan pula akan diberi nama dengan kebenaran dari ibu bapanya. tumbuhtumbuhan. wujudnya kepelbagaian makanan dalam budaya orang asli. Oleh itu. bercucuk tanam. diikuti dengan tempat tinggal dan kemahiran (berburu. nama bayi tersebut terpaksa ditukar.

RUMUSAN DAN KESIMPULAN Kami telah menjalankan bancian terhadap tiga puluh orang responden berkaitan dengan pemakanan di antara etnik-etnik di Malaysia. Ini dapat dilihat apabila kaum Melayu dan Cina menikmati juadah kaum India seperti roti canai untuk sarapan manakala kaum India juga menggemari nasi lemak yang merupakan makanan Melayu. industri pelancongan juga perlu memainkan peranan penting mempromosikan kepelbagaian etnik di Malaysia. Kami berpendapat bahawa kekurangan pengetahuan dalam kalangan responden boleh diatasi jika wujudnya lebih pendedahan terhadap pemakanan di antara kaum minoriti di Malaysia. Malangnya para responden masih lagi kurang pendedahan tentang pemakanan dalam kalangan masyarakat minoriti. Soalan bancian adalah berdasarkan budaya pemakanan dari segi pantang-larang. 77 . Hal ini demikian kerana kurangnya kesedaran tentang kewujudan kaum minoriti tersebut. Di akhir laporan ini. Hal ini kerana mereka telah mendapat pendedahan mengenai makanan Melayu sejak dari kecil melalui persekitaran sekeliling. Ini disebabkan oleh perbezaan agama dan kepercayaan yang menyebabkan mereka kurang prihatin terhadap kaum majoriti itu. Selain itu. Walaubagaimanapun kebanyakan responden hanya mempunyai pengetahuan asas tentang budaya pemakanan bagi kaum majoriti yang lain seperti kaum Cina dan India. kebanyakan responden mempunyai pengetahuan yang meluas tentang budaya pemakanan masyarakat Melayu. perayaan dan upacara-upacara tertentu. kami ingin menyimpulkan bahawa hipotesis yang dinyatakan diterima di mana makanan merupakan salah satu pendekatan yang dapat menyatupadukan kaum di Malaysia. Kesemua mereka merupakan pelajar Universiti Sains Malaysia ( USM ) Menurut bancian yang telah dilaksanakan. Cina dan India. Responden kami adalah dalam kalangan mereka yang berumur di antara sembilan belas hingga dua puluh dua tahun yang terdiri daripada etnik majoriti iaitu kaum Melayu. Pendedahan boleh dilakukan melalui media massa seperti internet dan televisyen.

daun limau purut. Apakah makanan yang dikatakan simbolik dengan Sarawak ( boleh melebihi satu jawapan) a) Laksa Sarawak b) Jaruk c) Sayur manis d) Lada hitam e) Sarang burung layang-layang 4. Pada pendapat anda. Apakah buah-buahan biasanya saling ditukar atau dihadiahi kepada pelawat semasa Tahun Baru Cina sebagai tanda persahabatan ? a) buah epal b) limau bali c) limau mandarin 5.Lain-lain sila nyatakan: ___________________ 3. daun kemagi.teh tarik adalah popular dalam kalangan masyarakat mana? a) Melayu b) India c) Cina d) . a) Benar b) Salah 6. bunga kantan. kunyit dan buah pala sering digunakan dalam masakan a) orang India b) orang Melayu c) orang Cina 2. Bahan-bahan herba seperti serai. Dalam masyarakat India. Laddu hanya disediakan semasa perayaan sahaja.Nasi dagang terkenal di negeri mana? a) Pulau Pinang b) Kelantan c) Perlis 78 .LAMPIRAN BANCIAN TUGASAN SHE 101 SILA BULATKAN JAWAPAN YANG SESUAI JANTINA: P/ L 1. daun pandan.

Apakah makanan yang tidak boleh dimakan oleh ibu mengandung dalam masyarakat orang asli? a) daging b) ikan berwarna merah c) ayam dan itik 14. kacang. Makanan yang dihidangkan semasa perayaan masyarakat India adalah berbeza mengikut perayaan. Apakah kuih yang selalu dimakan semasa perayaan “Mid-Autumn” dan kuih tersebut biasanya berwarna perang keemasan? a) karipap b) kuih bulan c) kuih sarang tebuan 11.Apakah makanan asasi bagi penduduk Sabah dikawasan pandalaman? a) padi bukit b) sagu c) ubi kayu 10. bercucuk tanam dll) c) agama TERIMA KASIH 79 . a) Ya b) Tidak 12. kaya dan sebagainya? a) bao/ baozi b) popia c) murtabak 9.Wajik adalah sejenis kuih manis yang dihidangkan pada hari-hari perayaan a) Hari Raya Puasa b) Hari Raya Haji c) Majlis perkahwinan d) Majlis kenduri 8. Apakah makanan yang mempunyai kulit berwarna putih dan kandungannya diisi dengan beberapa jenis kandungan seperti daging ayam. sila nyatakan: ___________________________ b) Tidak 13. Apakah factor utama yang mempengaruhi pantang larang dalam makanan orang asli? a) tempat tinggal b) kemahiran (berburu.Pernahkah anda merasai makanan tradisional orang Kadazan Dusun? a) Ya.7. Pulut kuning diberikan kepada jiran-jiran dalam masyarakat orang asli kerana a) pertukaran nama bayi b) perkahwinan c) selepas upacara pengebumian 15.

flyingdusun.com http://malaysia.my http://www.my http://sinarharapan.id/iptek/kesehatan http://www.geocities.typepad.malaysianfood.ms.RUJUKAN LAMAN WEB http://www.petertan.alloexpat.com http://www. Inc. a division of Thomson Learning. Inc.com http://www.com BUKU Barbara Sheen (2007).co.com/bruambuyat http://sabah. 1-64 80 ..borneo_hotel. Foods Of India.com http://asiarecipi.com/ www.com.html http://malaysiana..edu.foodcandy.my http://onokinegrindz. The Gale Group.com http://www.pnm.com/malpeople.net/Nyonyafood.lelong.com http://www.wikipedia.html http://bbs.dianasdesserts.jessieling.org http://www.

81 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful