ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 INDEK OBJEKTIF PEMAKANAN DI ANTARA KAUM MELAYU PEMAKANAN DI ANTARA KAUM CINA PEMAKANAN DI ANTARA KAUM INDIA PEMAKANAN DI SABAH SARAWAK PEMAKANAN DI ANTARA ORANG ASLI RUMUSAN DAN KESIMPULAN LAMPIRAN RUJUKAN MUKA SURAT 2 3-30 31-43 44-57 58-64 65 66 67-68 69

1

OBJEKTIF
Pemakanan memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian. Pemakanan yang baik dan seimbang memastikan kehidupan yang lebih sejahtera. Malaysia yang terkenal dengan pelbagai etnik mestilah mempunyai budaya pemakanan yang pelbagai. Sebagai contoh, pantang-larang dan kepercayaan setiap kaum dalam pemilihan makanan serta adab-adab semasa makan. Selain itu, kami ingin mengenal pasti jika terdapat sebarang hubung-kait di antara makanan dikalangan pelbagai etnik di mana terdapat nilai-nilai asimilasi dalam kalangan etnik-etnik tersebut. Untuk menilai tahap pengetahuan para pelajar Universiti Sains Malaysia (USM) terhadap budaya pemakanan masyarakat di Malaysia. Ini kerana ada di antara mereka yang masih tidak mengenali budaya kumpulan minoriti amnya dalam kalangan penduduk Sabah dan Sarawak. Akhir sekali, kami ingin mengkaji jika kepelbagaian makanan di antara etnik-etnik ini dapat menjadi instrumen yang boleh menyatupadukan rakyat Malaysia. Hal ini demikian kerana, perpaduan dalam kalangan rakyat adalah penting dalam memelihara keharmonian negara. Oleh itu, kami bersepakat untuk menghasilkan laporan yang berkisar tentang “Pemakanan di antara Etnik di Malaysia”. Kami juga ingin membuktikan bahawa makanan dapat menyatukan masyarakat di Malaysia.

2

PEMAKANAN DI ANTARA KAUM MELAYU Pembudayaan makanan Melayu

Dari segi sejarah, kaum Melayu ini mempunyai elemen-elemen dan usul asal dari Sumatra, Jawa, Thailand, Sulawesi dan juga Polinisia. Dengan pengaruh-pengaruh negara tersebut tidak hairanlah jika masakan Melayu mempamerkan sedikit sebanyak kualiti kulinari dari negara-negara tersebut. Di Selangor, kaum Melayu dahulu kala merupakan pahlawan Bugis dari Sulawesi dan bagi orang Melayu Negeri Sembilan, menamakan diri mereka sebagai Minangkabau dari Sumatra. Kita beralih ke Utara: Pahang, Perak, Pulau Pinang dan Perlis di mana pengaruh Acheh, Bugis dan Siam amat ketara. Pada abad ke 16, kaum Acheh mempunyai seorang ketua yang dikenali sebagai Mahkota Alam atau Iskandar Muda. Beliau juga dikatakan mempunyai pengaruh besar ke atas negeri Pahang, Kedah dan Perak. Bagi negeri Kelantan, Kedah dan sebahagian negeri Terengganu pula dipengaruhi oleh Thailand atau Siam. Ini dapat dilihat dari segi penyediaan makanan dan dialek percakapan mereka: ala Siam.

3

Kita ke selatan iaitu ke Johor. Di sini terdapat beberapa penempatan kaum Jawa dan Bugis. Pada tahun 1639, di dalam perjanjian antara Johor dan Belanda, kerajaan Johor bersetuju untuk membantu menakluki Negeri Melaka dengan pertolongan pahlawan Bugis bernama Daeng Prani. Sebagai balasan terima kasih dengan kejayaan cemerlang ini, Daeng Prani dilantik sebagai Yam Tuan Muda Johor. Sekarang kita ke Negeri Melaka untuk mengikuti perkembangan sejarah kaum Cina. Pengaruh dari negeri China ini telah mula menular pada abad ke-15. Ianya bermula dengan lawatan Laksamana China Yin Ching dan Cheng Ho. Mereka singgah di Melaka dalam perjalanan ke Barat. Admiral Cheng turut membawa bersamanya adat resam dan budaya kaum Cina. Sultan Mahmud sungguh tertarik dengan kebudayaan Cina, lebih-lebih lagi apabila mengetahui mereka telah lama mengamalkan ajaran Islam. Perkahwinan di antara Sultan Mahmud dan Puteri Hang Li Poh mengeratkan lagi 18. pertalian dua budaya ini. Walau bagaimanapun Malaysia hanya dapat menyaksikan pengaruh (tradisi, budaya dan masakan) dari China ini pada abad kePendatang dari China dibawa bekerja di lombong-lombong di Malaysia dan mereka membawa bersama budaya tradisi dan nilai etika kerja. Kaum India mula menapak kaki di Malaysia 2,000 tahun yang lalu. Mereka merupakan pedagang dan pada abad ke-10 terdapat beberapa komuniti kecil keturunan India di pinggiran pantai. Ketika dijajah oleh Kerajaan Inggeris, kaum India di bawa masuk ke Semenanjung untuk bekerja di ladang-ladang getah dan seterusnya menetap disini. Di Melaka pula di Kampung Tujung terdapat kampung Chitty. Keturunan India di sini dikatakan berasal dari Kalinga (selatan timur India). Kaum Chitty di sini berkahwin dengan penduduk tempatan dan menerap nilai, tradisi dan budaya mereka. Bagi kaum wanita Chitty, mereka tidak memakai sari seperti wanita India. Mereka memakai kebaya panjang atau kebaya pendek. Bagi kaum lelaki pula apabila menghadiri pesta keugamaan, mereka mengenakan pakaian dhoti bukan sarong yang dipakai oleh kaum India yang lain. Sebagai negara kosmopolitan, Malaysia juga mempunyai potpuri budaya yang agak unik. Gabungan kaum Melayu, Cina dan India Cina berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada ‘hidangan Malaysia’ dan menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar. Penduduk di Malaysia ini juga dikatakan banyak menghabiskan masa

4

di meja makanan dan menjadikan masa menikmati hidangan itu sebagai aktiviti kebangsaan. Beras juga merupakan nadi budaya kehidupan dan adat bagi penduduk Asia. Nasi dihidangkan dengan pelbagai lauk-pauk dan ulam ulaman. berganding bahu mereka masakan baru dengan menggabungkan pinjam meminjam tradisi budaya masing-masing. 5 . Dalam budaya makanan orang Melayu. Dengan ini lahirlah nasi ayam. Hidangan orang Melayu dikatakan mampu menghangatkan suasana di meja makan. Hidangan Melayu terkenal bukan sahaja dari keenakan tetapi dari segi kepedasan dan juga penggunaan rempah ratusnya. mi kari dan lain-lain. Di Malaysia padi menjadi tanaman utama di Kedah dan Perlis dan dikenali sebagai ‘rice bowl of Malaysia’. Kaum Cina. pelbagai lauk pauk tidak akan sempurna jika tidak diiringi dengan nasi. India dan Melayu di Malaysia ini sentiasa kreatif. Bahan yang digunakan dalam masakan Melayu berkisar kepada santan. Nasi merupakan makanan utama bagi orang Malaysia dan orang Melayu amnya. mi mamak. Bijirin kecil ini juga berjaya membentuk budaya diet (pemakanan) dan ekonomi penduduk Asia. cili dan belacan.

Bahan perasa (seasonings) dalam masakan Melayu di bahagi kepada dua: rempah basah dan rempah kering. itik. kayu manis dan lain-lain. Daun kaduk dan daun pegaga telah mendapat pengiktirafan dari WHO sebagai herba yang mempunyai pelbagai faedah kepada kita. daun selum. halia. 6 . Orang Melayu juga banyak menggunakan bahanbahan herba seperti serai. ulam jering boleh dijadikan ubat kerana kandungan alkali yang tinggi dan berfungsi sebagai bahan dirutik. ia juga tinggi dari segi serat.Santan merupakan bahan asas dalam masakan kita. cendawan (kulat) dan lain-lain jenis ulaman daun menjadi makanan amalan orang Melayu di kampung. lengkuas dan buah pala. Kita masih mengemari masakan kampung atau masakan nenek dan emak kita dahulu. daun kaduk. Pucuk paku. pengaliran darah yang sihat dan menghaluskan tekstur kulit seseorang. kunyit. ikan dari hasil tangkapan nelayan atau dari sawah dan bendang. daun pandan. petai. Di halaman-halaman rumah kampung kelihatan berkeliaran ayam. Daun-daun ini selain kaya dengan sumber vitamin dan mineral. bunga kantan. Sayuran ditanam di belakang rumah dan juga di perairan sawah dan bendang. Tongkat Ali merupakan akar kayu yang terbilang hasiatnya dari segi penambahan tenaga batin dan juga tenaga fisikal. Rempah basah iaitu bahan yang ditumbuk dengan batu lesung: bawang. buah pelaga. Rempah kering pula termasuk biji ketumbar. jintan. Untuk pesakit diabitis dan tekanan darah tinggi. bawang putih dan cili. kopi tongkat Ali menjadi minuman kegemaran para pengunjung. Orang Melayu di kampung-kampung masih berlandaskan pertanian. Rempah ratus ini selalunya di sangai (digoreng tanpa minyak) terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar. daun pegaga. Kita beralih pula ke masakan tradisi dan masakan popular orang Melayu di Malaysia. Tongkat Ali dijual dalam bentuk tablet dan juga serbuk. Ia digunakan dalam segala jenis gulai atau masak lemak. Di restoran dan gerai. daun kemangi. daun limau purut. Ia boleh merangsang aktiviti otak kanak-kanak.

mi Siam dan lain-lain. laksa Johor. Kebanyakan kuih muih orang Melayu berasaskan beras. ikan dan daging) pula dipelopori oleh orang Negeri Sembilan. ayam percik dan lain-lain. keledek dan tepung gunting) merupakan manisan yang sangat popular. Nasi tomato dihidang bersama ayam masak merah. beras pulut dan ubi. Ia bukan sahaja menjadi kegemaran orang Melayu tetapi turut di pelopori oleh kaum Cina dan India. Gulai lemak cili padi (ayam. Nasi lemak turut diiringi dengan beberapa lauk sampingan: kari ayam. dalca. Contohnya kuih seri 7 . Nasi lemak dahulunya dihidang untuk sarapan pagi tetapi pada masa kini dijadikan hidangan tengah hari dan malam. Selain lauk pauk terdapat juga makanan ringan. kenduri kendara) nasi tomato beserta lauk pauknya sentiasa menarik perhatian tetamu. Di musim perayaan (hari lebaran. pecal dan lain-lain. bubur kacang. Manisan kegemaran orang Melayu ialah dari jenis bubur dan kuih muih. ayam goreng dan paru goreng. laksa Penang. ayam golek. Nasi lemak patut dijadikan makanan kebangsaan Malaysia. Negeri Perak pula berbangga dengan rendang tok dan gulai ikan sembilang tempoyak.Dahulu ulam dan akar kayu hanya dipopularkan oleh orang Melayu tetapi sekarang mendapat tempat di restoran dan hotel-hotel. pengat pisang dan bubur cacar (kandungan keladi. sambal (sotong kering atau ikan bilis). pesembur. rendang (ayam dan daging). Bagi orang Melayu pantai Timur (Kelantan dan Terengganu) menghidangkan pelbagai juadah seperti nasi dagang. Ia juga turut dihidang pada rumah terbuka dan dijadikan salah satu menu (ala carte) di hotel-hotel. nasi berlauk. Bubur pulut hitam. dimana kita lihat kaum-kaum lain turut meminatinya. nasi minyak.

Manisan tradisi bagi orang Melayu pula ialah dodol. Bila kita menyebut nasi kandar. bahulu dan onde-onde. kita akan ke selatan India. kari kepala ikan. Kini populariti nasi kandar telah menular ke negeri-negeri lain di Semenanjung. Pasa masa kini nasi kandar boleh dinikmati di restoran-restoran dan juga di hotel. Minuman iringan dengan nasi kandar ini ialah teh tarik. Pulau Pinang menjelma dalam ingatan kita. Sungai Petani dan Penang. kari telur sotong. Kuih tradisi ini masih diminati terutama pada bulan Ramadhan dan lebaran. kuih lapis dan sagu gula Melaka. Nasi kandar mengekalkan nama ‘kandar’ ini berlandaskan cara penjaja nasi ini menjualnya. Minuman iringan pula. Lama kelamaan populariti nasi kandar ini menular keseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. udang galah goreng. wajek. kari kambing dan lain lain. Nasi kandar di Pulau Pinang samalah seperti adanya nasi dagang di Kelantan atau Terengganu. kari daging rusa. kuih koci. Kadang kala kita tertanya-tanya apa yang membezakan nasi kandar dengan nasi-nasi yang lain. Nasi dikandar di bahu (dua bakul atau raga dengan satu batang kayu) dan mereka akan berjaja merentas kampung-kampung. Menikmati hidangan yang disajikan di atas daun pisang juga menjadi kegemaran orang-orang Malaysia. Contoh hidangan lauk pauk nasi kandar ialah: ayam goreng berempah. ikan goreng. Ia sepatutnya juga menjadi air minuman kebangsaan Malaysia. Pada mulanya pengaruh masakan mereka ini tertumpu di utara Semenanjung sahaja: Alor Setar. sirap selaseh. Di sinilah bermulanya di mana pedagangpedagang India Muslim berulang alik antara India dan Semenanjung. 8 . talam keladi. cucur badak. orang Melayu kita tidak akan lupa menghidangkan air sirap bandung. Berbalik mengimbas sejarah nasi kandar. Nasi kandar diiringi dengan pelbagai jenis lauk pauk (dalam 30 jenis masakan).muka (di bawah pulut dan di atas kastad pandan) pulut panggang (pulut berisi serunding kelapa atau ikan) bengkang ubi. Kangar. air kelapa dan air kopi kampung.

udang. dan biasanya dimakan dengan ikan kering atau ayam goreng. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya. budu dan ulam-ulaman lain. limpa. Warna biru nasi terhasil daripada kelopak bunga telang yang digunakan dalam masakan. timun. keropok. 9 . Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa. Kini kesukaran menyediakan pewarnanya. Tetapi kini nasi lemak dijual dengan pelbagai lauk yang termasuk tetapi tidak terhad kepada daging. bagi menambah rasa lemaknya. ikan bilis goreng dan sambal. Nasi Kerabu Nasi kerabu adalah hidangan nasi yang asalnya bewarna kebiruan. dan hati (lembu). menyebabkan ia disediakan bersama nasi putih biasa atau warna nasi kerabu kuning yang dimasak dengan menggunakan kunyit.Nasi Lemak Nasi lemak merupakan makanan kegemaran bagi orang Malaysia dan Singapura terutama sebagai sarapan pada waktu pagi. ayam. sotong. Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur.

Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa. bawang putih. dan sekarang ini ia boleh didapati di seluruh negara. Nasi dagang dikatakan dikenali sedemikian kerana. halia. Ikan yang digunakan biasanya ikan aya hitam (ikan tongkol). cili kering. lengkuas. Sebut sahaja asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular di Negeri Melaka dan Johor.Nasi kerabu amat popular di negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu. belacan. hanya mempunyai satu lauk (tanpa acar timunnya). bawang merah. Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka.Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan. Nasi Dagang Nasi Dagang merupakan hidangan istimewa yang terkenal di Terengganu dan Kelantan. Kebiasaannya bahan-bahan yang mesti ada ialah terdiri daripada ikan (kebiasaannya ikan parang. Nasi dagang Kelantan biasanya bewarna merah kerana menggunakan campuran pulut hitam. ikan merah dan ikan terubuk).ikan tenggiri. Nasi dagang Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). bagaikan mereka yang dalam perdagangan tanpa penyediaan lauk-pauk yang banyak. Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan tidak pula terlalu mudah. Mudah. kunyit hidup (jika ingin menyedapkan lagi 10 . Selain itu acar timun juga disediakan. Asam Pedas Asam Pedas memang terkenal di Melaka dan Johor. Ia juga sering dimakan bersama solok lada.

restoran. juga di hotel-hotel yang terkemuka di negeri Melaka dan Johor. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar dan lengkuas tadi kedalam periuk sehingga naik baunya dan garing.masakan). Serai dan lengkuas diketuk dan bunga kantan dibelah empat. daun kesum. Akhir sekali masukkan serai. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. bunga kantan. halia dan belacan dikisar atau ditumbuk lumat. bunga kantan. New Zealand dan Jerman. asam gelugur atau daun limau purut. Bahan-bahan ini hendaklah mengikut sukatan masakan. Jangan pula hangus. asam gelugur atau daun limau purut. Ikan yang telah dibersihkan dimasukkan sehingga mendidih. Budu Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Kebiasaan masakan asam pedas bukan sahaja di hidangkan untuk keluarga di rumah malah masakan ini juga terdapat di kedai-kedai makan. daun kesum. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol. Cara untuk membuatnya cili kering. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan. asam jawa. Selepas itu masukkan air asam jawa mengikut banyak atau sedikit sukatan masakan. mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi 11 . serai. Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada. Terengganu dan Selatan Thailand. mempelam dan air perahan limau nipis. Australia. Amerika Syarikat. Ia bukan saja terkenal dan di sukai oleh penduduk negeri Melaka dan Johor sahaja bahkan pelancong dari dalam dan luar negara juga meminati masakan asam pedas ini. bawang merah dan putih. Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan.

Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno". sakit perut dan berat badan menurun. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah. Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis.yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut. D. kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa. penurunan kolestrol darah. Secara saintifik. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. vitamin B2 (riboflavin). Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea). Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan. 12 . vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A. koroner jantung. asid pantotenat. Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin). asid niasin. ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuronneuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat). ikan-ikan dan daging-daging lain. pencegah penyakit jantung dan hipertensi. budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin . penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu. penyakit kencing manis. vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin). E dan K).pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.

Air perahan asam jawa campurkan dengan sambal itu tadi. cili padi atau juga dikenali sebagai cili api. garam dan sedikit gula. 7. 2. 3. Cili Besar Cili Padi Buah Tomato Belacan Asam Jawa Garam Gula Limau Nipis 4. Sambal belacan juga boleh dicampurkan dengan tempoyak bagi menyedapkannya. Masukkan buah tomato dan lenyekkan sahaja.Sambal Belacan Sambal belacan merupakan satu hidangan sampingan yang biasanya dimakan bersama ikan ataupun ulam. ikan bakar dan ulam timun yang disejukan. Kandungan gula sering dikurangkan bagi mengelakkan penyakit kencing manis. akan digunakan bagi menggantikan lada besar. 8. Resepi sambal belacan : 1. Campurkan garam dan gula secukup rasa. 13 . 5. Sambal belacan pada amnya merupakan lada/cili yang ditumbuk bersama belacan. Lepas tu masukkan cili besar tumbuk sederhana atau 3/4 pecah. Makan bersama nasi putih. Bagi mereka yang meminati sambal belacan pedas. 6. Cara penyediaannya ialah dengan menumbuk cili padi dan belacan.

malahan sudah melangkaui sempadan Malaysia. perusahaan membuat cencaluk semakin mendapat tempat di kalangan penduduk di beberapa kawasan di negeri Melaka. Kebiasaannya. pasti kita akan teringatkan cencaluk.Cencaluk Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi. Namun itu semua hanyalah cerita lama. Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisiran pantai yang lain. Limbongan. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau. kononnya jika pada hari perkahwinan seseorang itu. Apabila kita menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka. Kini. udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang. malah tidak ketinggalan juga dari segi makanannya yang amat lazat lagi menyelerakan. Mengikut kepercayaan lama yang telah menjadi kata-kata senda gurau pula. maka dikatakan bahawa mempelai suka makan cencaluk. udang geragau ini sukar didapati. Melaka bukan sahaja terkenal dengan kesan peninggalan sejarahnya yang menarik lagi unik. Di negeri Melaka. Makanan ini yang suatu ketika dulu dipelopori oleh masyarakat Melayu di Melaka kini lebih digemari oleh semua lapisan masyarakat. hujan turun sepanjang hari. bukan sahaja di tempat asalnya. Kerajaan negeri sendiri sudah 14 . Ia juga menjadi satu keperluan atau lauk semasa menikmati hidangan nasi dan ada juga yang menjadikan petai atau jering sebagai ulam semasa memakan cencaluk.

ia seterusnya akan dimasukkan ke dalam sebuah bekas. pasti akan dapat melihat deretan gerai yang menjual cencaluk dan juga belacan. Apabila cencaluk sudah diperam dan sesuai untuk dimakan. cencaluk dicampur dengan lada basah dan bawang besar yang dihiris.bahan untuk membuat belacan. Setelah ketiga-tiga bahan sudah menjadi sebati. Proses pembuatan cencaluk memerlukan beberapa kaedah untuk membuatnya dan ia perlu dilakukan dengan teliti bagi memastikan mutu serta kualiti cencaluk itu sedap dirasa apabila dimakan. cencaluk juga kini mudah diperolehi menerusi penjualan yang terbuka seperti di tepi jalan raya serta di pasar-pasar sekitar negeri ini. dan sedikit nasi. Kemudian ia ataupun  2. iaitu pasu. cencaluk dicampurkan dengan sedikit lada basah dan sehiris dua halia. guri atau tempayan kecil. akan dicampur dengan perahan limau nipis atau limau kasturi. Bagi mereka yang melalui pesisiran kawasan Tanjung Kling ke Sungai Udang. Pasu dan tempayan kecil itu kemudiannya ditutup dengan kain bersih untuk diperam selama tiga hari. Ada juga pembuat cencaluk yang menambahkan sedikit air didih nasi bagi menambah kesedapan cencaluk. Ketupat 15 .menetapkan kawasan Dewan Undangan Negeri Kawasan Sungai Udang sebagai kawasan mengeluarkan cencaluk di dalam rancangan 'Satu DUN Satu Produk'. ia boleh disedapkan lagi sewaktu dimakan sebagai lauk dengan nasi melalui dua cara:  1. Udang geragau yang segar. akan dicampurkan dengan garam. iaitu sama seperti bahan. iaitu tanpa direndam dengan air. kemudian digoreng dengan telur. Selain itu.

Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya. Lemang diperbuat daripada beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yang dilapik dengan daun pisang. Sejak 1990. Lemang di pantai timur biasanya dimakan bersama dengan ikan bakar. Walaupun ada pelanggan yang merungut bau tidak seenak dahulu.Ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia. tetapi lebih meluas pada hari perayaan seperti hari-hari raya. sebaliknya dibungkus dalam plastik dan dikukus dalam periuk elektrik. Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain. itu tidak jadi masalah. manakala daun kelapa untuk ketupat nasi. Ketupat moden biasanya empat segi. Lemang Lemang merupakan sejenis masakan tradisi yang disukai ramai. ketupat turut dihidangkan dengan sate di gerai-gerai dan restoran seperti di Kajang. Lemang dijual sepanjang tahun. ketupat tidak lagi dibuat daripada daun kelapa. Ketupat biasanya dihidangkan semasa hari raya sahaja iaitu pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. Ketupat tiga segi ialah bentuk ketupat tersebut tiga segi. Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun palas sebagai pembungkusnya. 16 . Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya. Ia biasanya dihidangkan dengan rendang dan serunding serta kuah kacang. Namun kini. Biasanya daun palas digunakan untuk membalut ketupat pulut. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa. sebelum dibakar sehingga masak. Ketupat sebegini dinamakan nasi himpit. ia sering dihidangkan bersama rendang atau serunding. manakala ketupat nasi dibuat daripada beras atau padi. tetapi di pantai barat.

buluh. Dodol sangat terkenal di Melaka. Ramai orang selalu mencuba untuk membuatnya.Bahan-bahan : 1. 3. Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat. Basuh beras pulut dan tuskan airnya. 1 kg beras pulut 3 biji kelapa (ambil santannya) 2 batang buluh sederhana besar Garam secukup rasa. Cara penyediaan : 1. 2. 6. Masukkan sedikit garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh. 3. Jangan terlalu penuh. 4. 2. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata. Dodol Dodol adalah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan makanan yang manis (atau manisan/penganan). 17 . Gulong daun pisang dan masukkan ke dalam buluh mengikut bulatan Kemudian masukkan beras pulut yang telah dituskan ke dalam gulongan daun pisang dalam buluh tersebut dan tinggalkan ruang satu atau dua inci. Membuat dodol boleh dikatakan amat rumit. 7. 5. Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. Lemang boleh dimakan pada bila-bila masa.

masukkan pati santan dan terus kacau sehingga masak. Biasanya mereka yang mahir membuat dodol ini terdiri daripada mereka yang telah berusia. Dodol yang dimasak tidak boleh dibiarkan kerana jika dibiarkan. gula pasir.6 kg gula melaka 12 biji kelapa parut 15 helai daun pandan Cara penyediaan : Bancuh tepung beras dan tepung pulut dengan santan. dodol akan hangus atau hangit di bahagian bawahnya/kerak. Dodol yang dimasak memakan masa yang agak lama iaitu lebih kurang 4 jam kerana sekiranya kurang dari 4 jam. Jarang sekali generasi muda mahir membuat dodol. dodol tersebut hendaklah disejukkan di dalam periuk yang besar. Setelah itu tapis ke dalam kuali besi. Seterusnya. Dodol tersebut akan mendidih dan mengeluarkan gelembung-gelembung udara yang banyak. Dengan menggunakan api yang perlahan jerangkan adunan ini sambil dikacau dan apabila setengah masak. Setelah 2 jam dodol tadi dimasak. Akhir sekali. dodol akan bertukar kepada warna coklat yang pekat sedikit.8 kg tepung pulut 300 gm tepung beras 3. Bahan-bahan :     1. Untuk membuatnya. Bila telah larut masukkan ke dalam adunan tepung tadi. berkilat dan pekat. dodol mestilah berwarna coklat tua. dodol hendaklah dikacau supaya gelembung dodol tersebut tidak terkeluar dari kawah sehinggalah dodol tersebut masak dan diangkat. bahan-bahan tersebut hendaklah dicampurkan bersama di dalam kuali yang besar atau dikenali sebagai kawah dan dimasak dengan api yang sederhana besar. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripada santan kelapa. gula melaka dan garam. tepung beras. Untuk mendapatkan hasil yang baik dan rasa yang sedap. Oleh itu. dodol yang dimasak tidak sedap dimakan. Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan.Tetapi tidak semua yang akan menghasilkan dodol yang bermutu tinggi. 18 . dodol hendaklah sentiasa dikacau bergilir-gilir untuk mendapatkan hasil yang baik.

Sate Sate ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi. Secara khususnya. Kebanyakan orang Melayu tidak makan daging semata-mata. Selain sate lembu dan ayam yang popular. 5. Oleh itu biasanya turut disertakan nasi dalam bentuk ketupat. dodol tersebut bolehlah dipotong dan dimakan. terdapat beberapa jenis sate lain yang dijual. Kata sate bererti "tiga tingkat" dalam dialek Amoy. antaranya: 1. sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa / buluh dan dibakar menggunakan api arang kayu. Bau yang wangi amat 19 . Sate arnab Sate perut Sate pedal Sate kerang Sate ikan Sate ampai-ampai 4. Kebiasaannya dodol akan dihidang kepada tetamu pada hari-hari tertentu seperti hari-hari perayaan dan majlis kenduri.Selepas itu. Sate mudah dimakan di tepi-tepi jalan kerana dicucuk dengan lidi kelapa. 3. 2. 6. Kuah sate disediakan daripada kacang yang ditumbuk lumat dan digaul serta dimasak dengan pelbagai herba. Konon sate dicipta oleh para pendatang Tionghoa yang menjual daging bakar di pinggir jalan.

Gambaran mengenai peniaga sate yang mengandar barang jualannya boleh dilihat di dalam filem Pontianak Gua Musang. tetapi saiznya lebih besar. Sate bukan menu makanan Melayu semata-mata. sate sering dikaitkan dengan sate Kajang. Penerbangan Malaysia dan Singapore Airlines menjadikan sate sebagai menu pembuka selera untuk penumpang kelas Pertama dan kelas Bisnes masing-masing. Jadi perniagaan beliau adalah jenis perniagaan bergerak ataupun peniaga kandar. Keropok Lekor Keropok lekor atau kerepok batang merupakan sejenis makanan tradisional pantai timur. Mungkin mereka inilah yang membawa budaya sate di benua Amerika Selatan. kini sate dijual dibangunan yang lebih mewah dan standard. Sate turut popular di negaranegara Asia Tenggara lain. khususnya di Terengganu yang terkenal. Terdapat juga keropok yang 20 . Ini merujuk kepada dua bekas yang dikandar oleh peniaga.penting. Cara hidangan. Di benua Amerika Selatan iaitu di negara Guyana ada juga sate. menu air. Anak saudara Haji Tasmin telah mengkomersilkan sate Kajang ini. sate dihidang dengan bawang merah dan timun. Begitu juga dengan di Ipoh. Di Malaysia. lokasi. Beliau menjual dari rumah ke rumah dan di sepanjang jalan. Muar dan Johor Bahru. Di Malaysia sate dipercayai diperkenalkan oleh Haji Tasmin bin Sakiban di pusat bandar Kajang sekitar tahun 1900. Kita sedia maklum ramai orang Indonesia dibawa oleh penjajah Belanda ke Guyana untuk menjadi buruh paksa di sana. Di Bayan Baru. Jika dahulu sate dimakan di tepi-tepi jalan dan gerai-gerai kecil. menu sate turut berubah sesuai dengan perubahan zaman. selain ketupat nasi atau nasi himpit. Pulau Pinang ada dijual sate Kajang. beliau akan berhenti jika dipanggil. Boleh juga didapati. Keropok diperbuat daripada isi ikan laut dan campuran sagu dan sedikit garam.

keropok lekor hendaklah dibalut dengan plastik dan diletakkan ditempat air batu bagi mengelakkan baunya mencemar makanan lain. Keseluruhan ramuan tersebut akan diuli dan digentel panjang bertali. garam secukupnya 125 ml air sedikit ketulan air batu Cara penyediaan : 21 . 1 kg ikan Parang/Kembong 500 g tepung sagu/ tepung kanji kurang sedap. 2.dicampurkan dengan tepong kanji. Apabila hendak dimakan. sekiranya hendak disimpan dengan lebih lama. 5. Bagaimanapun. Bahan-bahan : 1. Keropok lekor boleh dimakan segar sabaik sahaja diangkat dengan dicicah air lada (sos cili) yang pedas. Keropok lekor biasanya tidak tahan lama. Kandungan ikan yang tinggi menjadikan keropok lekor sebagai makanan berprotin tinggi yang kaya dengan iodin semulajadi. sekiranya tidak keropok berasa tawar. Keropok lekor juga boleh diproses dengan lebih lanjut untuk dijadikan keropok keping. keropok lekor juga boleh dipotong pendek dan digoreng sekali lagi bagi menghasilkan keropok yang lebih rangup. tetapi akan bertukar menjadi liat apabila sudah sejuk. Keropok lekor yang telah direbus akan dipotong nipis-nipis dan dijemur untuk dijadikan kepingan-kepingan keropok kering yang dikenali sebagai keropok keping. 4. Pada masa ini. Selain daripada dimakan segar. Keropok lekor yang menggunakan campuran sagu tidak akan menjadi liat walaupun ia sudah sejuk selepas digoreng. 3. sebelum direbus didalam air panas. pembuatan keropok lekor telah pun tersohor kebeberapa negeri lain. Keropok keping ini akan menjadi kembang apabila digoreng dalam minyak yang panas dan ianya amat sedap apabila dimakan dengan sos cili. Keropok lekor yang dicampur dengan tepung kanji biasanya lebih rangup apabila digoreng. ianya perlu dibasuh dan direbus semula dengan air yang dicampurkan sedikit garam.

2. Tumbuk atau cincang halus isi ikan sambil dibubuh garam. 16. 14. Sedikit 'serbuk perasa' atau juga dikenali MSG boleh ditambah bagi menyedapkan lagi Kuih-muih tradisional Kuih merupakan sejenis makanan berbentuk snek yang mudah dijumpai di Kepulauan Melayu. 15. 3. Kuih boleh dimakan pada bila-bila masa.Berikut merupakan jenis-jenis kuih tradisional bagi orang Melayu : 1. 13. Jerang air hingga mendidih dan rebus keropok. Keropok yang telah direbus boleh dimakan segera dengan dicicah cuka kerepok (sos lada). 5. 7. dan sesetengah kuih cuma dibuat pada musim perayaan. Celup jari dalam tepung sagu dan bentukkan doh menjadi seperti silinder.Ambil isi ikan. 5. 8. Agar-agar kering Akak Apam hitam manis Apit-apit Emas sejemput Halwa maskat Jala mas Karipap Kuih asam gupal Kuih apam tepung beras Kuih batang buruk Kuih bengkang Kuih buah bidara Kuih buah tanjung Kuih bingka tepung Kuih bombay 1. 14. 9. 16. Kemudian bubuh tepung sagu dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal. angkat dan sejatkan di dalam penapis. 8. 2. Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini. 22 Kuih serikaya pulut Kuih serikaya lapis Kuih Seri Muka Kuih siput Kuih sopang Kuih tepung gomok Kuih tepung pasung Tepung bungkus Kuih bakar berlauk Kuih ketayap Kuih taming sari Kuih lompat tikam pulut serunding Kuih badak berendam Kuih jagung bakar Kuih susu . 12. 10. 13. buangkan tulangnya. 10. 15. 12. 7. 11. 9. Bila keropok timbul. 3. 4. 4. 6. 6. 11.

8. 14. 24. Kuih koleh kacang Pulut pisang Kuih butir nangka kuih bingka ubi kuih bingka pulut Sekaya Sekaya labu Kuih masin puspasari Kuih lopeh Kuih akak berlauk Kuih sarang semut Murtabak Pengat pisang Wajik Kuih sopang NS tepung pulut gula melaka kelapa parut muda inti santan pekat tepung garam bagi kuah Kuih tahi itik Kuih lompat tikam Kuih temosa Kuih suji semia Pulau Pinang Kuih keseri Pulau Pinang Kuih halwa maskat Pulau Pinang Kuih serabai tepung beras santan kuah tepung beras gula Kuih pengat Kuih pengat ubi kayu Kuih jongkong Perak Kuih tahi itik 23 . 22. 20. 10. 26. 4. 24. 25. 29.17. 30. Kuih bronok Kuih cara Kuih cek mek molek Kuih hasidah Kuih jonkong kuih kacau keledek Kuih koci Kuih lapis Kuih lompang Kuih makmur Kuih nagasari Kuih nekbat Kuih peria Kuih puli ubi kayu Kuih bunga tanjung Kelantan Kuih piana Kelantan Kuih pulut bakar Kuih puding diraja Kuih pauh dilayang Kuih pati toyo Terengganu 17. 1. 23. 26. 16. 25. 28. 27. 15. 13. 3. 2. 18. 12. 21. 5. 18. 19. 19. 28. 20. 22. 17. 18. 29. 11. 9. 7. 6. 27. 23. 30. 21.

26.19. dan pelbagai perasa yang dicampurkan kepadanya. Wajik biasanya disediakan sepanjang masa. 25. Terdapat pelbagai cara penyediaan wajik. 27. 20. Bagaimanapun cara ini jarang dilakukan kerana tidak ramai yang gemarkan rasa berkerutup ini kerana menganggapnya agak keras. Cara lain pula adalah pulut yang digunakan itu dimasak jelatah (separuh masak). Selain itu wajik juga boleh dicampurkan dengan durian sekiranya ia dihasilkan pada musim durian. tetapi lebih meluas semasa musim perayaan. 22. Ia amat digemari ramai terutamanya mereka yang dari pantai timur. Kuih pauh dilayang Kuih mas sejemput Kuih piana Kuih bunga tanjung Kuih akok Kuih nekbat Kuih nasi kaya Kuih rokong golong Kuih murtabak raja Wajik Kuih wajik merupakan sejenis kuih tradisional Melayu Malaysia yang diperbuat daripada pulut yang dimasak dengan manisan. Wajik merupakan sejenis pulut manis yang pada asasnya dimasak dengan nisan kelapa. Bagaimanapun disebabkan rasanya yang agak manis. sesetengah orang tidak menggemarinya. Ini akan menghasilkan rasa berkerutup apabila dimakan. 24. Bahan-bahan: 24 . 21. Diantara jenis penyediaan wajik yang paling biasa dilakukan adalah pulut yang digunakan itu dimasak sehingga lembut. 23.

Kacau selama 1/2 jam lagi dengan api perlahan.       300 gm beras pulut 150 gm gula nisan 150 gm gula pasir 2 biji kelapa diparut 1 helai daun pandan Secubit garam Secubit kapur (dilarutkan dengan 1 sudu teh air) Cara Penyediaan : Pulut direndam selama tiga jam sebelum di toskan. Masak sehingga air gula pekat dan berbenang. Ketika mendidih masukkan pulut. Thailand dan Singapura. Kelapa parut diperah patinya dengan kain jarang. Manakala gula larut tapis. Masak air gula merah bersama gula putih dan santan kedua. Perah santan keduanya dengan empat cawan air. angkat dengan sudip. Masukkan 1 sudu teh kapur. Masukkan pati santan. Karipap Karipap merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia. Masukkan ke dalam talam yang dialas dengan daun pisang. Masak gula nisan dengan satu cawan air. Kemudian pulut dikukus dalam kukusan selama 40 minit sebelum di sejukkan di dalam talam. Kacau hingga sebati. bergantung kepada inti di dalamnya. 25 . Ia terdapat dalam pelbagai perasa. Secubit garam.

tetapi bezanya ialah bentuk curry puff tidak semestinya seperti karipap. yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan perasa. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang. Isi ikan yang dibuat sebagai inti karipap. Nama karipap boleh dikaitkan dengan inti tersebut. Lipatan pada atas karipap yang seperti satu corakan dipanggil kelim. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang mahupun karipap daging. Karipap pusing 26 . Adakalanya sekarang. Karipap sardin Karipap sardin merupakan karipap berinti ikan sardin dalam tin yang kerap digunakan sebagai inti karipap ini di Malaysia. Rasanya lebih lemak dan tidak pedas. adakalanya inti ubi keledek juga digunakan.Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. Juga. inti karipap boleh digunakan dengan lada hitam. dikenali sebagai temosa. Bagi membezakan karipap jenis ini dicam atau dikenalpasti. Karipap ayam Inti karipap ini ialah daging ayam bersama ubi kentang. Dalam bahasa Inggeris pula ia dipanggil curry puff. kebanyakkan karipap sardin dibuat berbentuk jenis panjang atau pun bulat berbeza dengan karipap biasa yang berbentuk setengah bulat. Inti kentang berlada hitam lebih enak dibuat dengan daging. Penggunaan bahan perasa serbuk kari lebih bersesuaian dengan daging ayam. Ubi kentang sering digunakan sebagai inti karipap. Karipap jenis ini merupakan inti karipap yang paling banyak dibuat di Malaysia. Di Johor. tetapi ia mempunyai inti yang diperbuat daripada sambal ikan. merupakan pilihan karipap yang sering dimakan sebagai sarapan mahupun di kala waktu petang. Ia juga. perbezaan dari segi pembuatan pastri karipap dan curry puff tidak sama. karipap lebih dikenali sebagai epok-epok. Karipap daging Karipap daging merupakan karipap berinti daging dari lembu dengan kentang. Temosa Temosa atau karipap ikan dibuat sama seperti karipap lain.

Apam Apam secara umumnya merujuk kepada makanan yang gebu. Masukkan santan. Bakar dengan suhu yang sederhana sehingga masak. telur dan gula dan dipukul sehingga kembang. Antara jenis-jenis kuih yang digelar apam adalah seperti berikut:- Apam Balik 27 . kemudian gaulkan sehingga sebati. Bahan-Bahan:      2 cawan tepung gandum 2 cawan gula 2 biji kelapa (diambil pati santannya) 5 biji telur ayam 1 paket tepung sagu Sedikit serbuk penaik Cara penyediaan Tepung gandum dan tepung sagu di ayak bersama dengan serbuk penaik. Terapkan dengan acuan. Kuih bangkit yang sedap akan larut di dalam mulut dan mempunyai rasa yang rangup sekiranya dikunyah. Terdapat beberapa jenis kuih yang digelar apam. Ia terdapat dalam pelbagai bentuk.Karipap pusing merujuk kepada kulit yang digunakan bagi menghasilkan karipap itu. Kulit karipap ini digelek berlapis-lapis dan akan menghasilkan corak berlapis-lapis yang cantik dan lebih garing. rupa dan rasa. Masukkan tepung kedalam adunan santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Kuih Bangkit Kuih bangkit merupakan sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung gandum dan tepung sagu. Rasanya yang manis menarik minat kanak-kanak.

kulitnya nipis dan rangup seperti keropok. 2. Ia merupakan sejenis kuih apam berkulit tebal yang dibakar dengan lapisan mentega dan ditaburi inti kacang dan jagung di atasnya dan kemudian dilipat dua. Apam balik yang dijual secara komersial menggunakan dapur khas bagi memasak apam balik. Apam balik tradisional: Merujuk kepada apam balik yang biasanya bersaiz kuali yang gebu. dimasak di atas belanga tembaga dan dimaniskan dengan taburan gula kasar. Secara kasar terdapat dua jenis apam balik iaitu:1. 28 . marjerin dan bahan penambah perisa lain yang sesuai. Apam berkuah biasanya dimakan dengan mencicahnya ke dalam kuah khas yang berempah. Ia merupakan sejenis kuih apam. Apam Berkuah Apam berkuah merupakan sejenis kuih tradisi Melayu Nusantara. kisaran kacang tanah goreng. Apam balik keropok: Merujuk kepada apam balik kecil yang garing. Dapur tersebut biasanya menggunakan gas dan mempunyai satu atau enam kuali untuk memasak.Apam balik atau juga dikenali sebagai apom balik. merupakan sejenis kuih tradisi Melayu Nusantara. sesuai dimakan pada waktu pagi dan petang secara bersantai. yang sesuai dimakan pada waktu petang secara bersantai. Apam balik sedap dimakan panas-panas. Bahan tepungnya dicampur dengan air soda dan air penaik ibu roti.

Dari Umar bin Abi Salamah r. maka Baginda makan. Jika dia terlupa menyebut nama Allah pada awal (mula makan). " Apabila seorang daripada kamu hendak makan. Maka Rasulullah s.Adab-adab Makan 1Mulakan dengan Bismillah Dari 'Aisyah r.a.a.a. maka sebutlah 'Bismillahi awwaluhu wa akhirahu' (HR Abu Dawud dan atTirmidzi. berkata: "Tidak sekali-kali Rasulullah s. berkata: Rasullah s.w.w.w berkata: Wahai budak.a. berkata. berkata. makan menggunakan tiga jari. (HR Bukhari dan Muslim) 4Galakkan guna tiga jari Dari Ka'ab bin Malik r. makanlah dengan tangan kananmu dan makanlah apa yang hampir denganmu. "Aku tidak makan sambil bersandar" (HR Bukhari) 29 . dan pernah tanganku menjalar-jalar ke serata hidangan (ketika hendak makan). sebutlah nama Allah (yakni: 'Bismillah').a.. tidak dapat diangkat tangannya ke mulut.a.) 2Gunakan tangan kanan (tangan kiri dilarang) Dari Salamah bin al-Akwa' r.a. bersabda: "Jangan engkau makan dengan (tangan) kirimu.a.a. seorang lelaki sedang makan dengan tangan kirinya berhampiran dengan Rasulullah s.. Lelaki itu berkata: "Aku tak boleh". Jika Baginda menyukainya.w.w. berkata: Rasulullah s.a.w bersabda.a.a. sesungguhnya syaitan itu makan dan minum dengan (tangan) kirinya.w mencela makanan.a. bersabda. Jika Baginda tidak menggemarinya. Rasulullah s. (HR Muslim) 3Makan yang berhampiran.w.(ibu jari. Baginda menjawab. Maka Baginda berkata: "Makanlah dengan tangan kananmu". "Aku melihat Rasulullah s. aku merupakan hamba di rumah Rasulullah s. maka Baginda tidak makan" (HR Bukhari dan Muslim) 6Tidak bersandar ketika makan Dari Abi Juhaifah Wahb bin Abdullah r.. (HR Muslim) Dari Jabir r.a.a. jari telunjuk dan jari tengah)" (HR Muslim) 5Larangan mencela makanan Dari Abu Hurairah r.. "Engkau tidak boleh!? Tidaklah yang menghalangnya kecuali sifat bongkak!! Kemudian. ucapkan 'Bismillah'.

Rasulullah s. akan diampunkan dosadosanya yang telah lalu. bahagian mana yang terdapat keberakartan" (HR Muslim) 8Mula makan dari tepi (pinggir) Dari Ibn Abbas r.a. Nabi s. "Sesiapa yang selesai makan.a.7- Kutip makanan yang terjatuh.w.w. Dari Jabir r.a. dan jangan dia menyapu tangannya dengan kain sehingga dia menjilat jarinya dahulu kerana dia tidak mengetahui pada makanannya.a.a. "Apabila seorang daripada kamu telah selesai makan makanan. maka jangan disapu jari-jari sehingga dijilat (terlebih dahulu) atau dijilatkan (oleh orang lain)" (HR Bukhari dan Muslim) 10. 'Alhamdulillahi katsiran toyyiban mubarakan fih. ghaira makfiyyin wa la muwaddi'in. bersabda: "Keberkatan terdapat di tengah-tengah makanan. kemudian menyebut..a.a. maka mulakan makan dari tepi dan jangan mulakan makan dari tengah" (HR Abu Dawud dan Tirmidzi) 9Jilat jari setelah selesai Dari Ibn Abbas r.a.w. apabila selesai makan menyebut.a. dan jangan tinggalkan ia untuk syaitan.. bersabda.w. wa razaqanihi min ghairi haulin minni wa la quwwatin'. ambil dan buang bahagian yang terkena kotoran dan makanlah ia... "Adalah Nabi s. Sabda Rasulullah s.a. 'Alhamdulillahillazi ath'amani haaza.w. (HR Tirmidzi) (Rujukan: Riyadhus Solihin – Kitab Adab-adab Makan) 30 .Doa setelah selesai makan Dari Abi Umamah r. wa la mustaghnan 'anhu rabbana' (HR Bukhari) Dari Muad bin Anas r. bersabda. berkata. berkata: Rasulullah s. "Apabila jatuh sebahagian (kecil) makanan seorang dari kamu.

PEMAKANAN DI ANTARA KAUM CINA PENGENALAN Satu hidangan dalam budaya Cina biasanya terdiri daripada dua atau lebih komponen utama: satu sumber karbohidrat atau kanji. produk berasaskan gandum termasuk mi dan pau kukus (seperti mantou) lebih banyak.kala beberapa keping daripada “Chinese sausage” dan kek ikan dimasukkan. Meskipun nasi itu amat penting dalam masakan Cina. dan penyertaan hidangan sayur-sayuran. telur. yang dikenali sebagai zhǔshí ("主食" "makanan utama". kerang. apabila begini. cili. Seperti evolusi ini telah ketumbuhan populasi char kway teow di kalangan Muslim kommuniti di Malaysia 31 . Mi merupakan bahagian yang penting dalam kebanyakan masakan Cina. makanan ruji) — biasanya nasi. Ia diperbuat daripada mee beras yang leper. Antara yang sangat terkenal ialah Penang Char Koay Teow. Versi dari penang char kuay teow ialah kadang-kala dicampurkan dengan telur itik( untuk kesedapan) dan daging ketam( untuk (kemanisan Lagi one evolusi Char Koay Teow digoreng dengan tiada minyak babi. Namun. atau sebagai hidangan sampingan berbentuk nasi goreng pada akhir waktu makan. daging. berbanding bahagian selatan yang dikuasai nasi. dipanggil cài (菜. dan cháo guǒtiáo? di Mandarin. nasi hanya akan diberi apabila masakan lain sudah tiada. "炒粿條" disebut dalam chha2-koe2-tiau5? di Min Nan. berkenaan sesuatu yang diucapkan oleh Min Nan di mana merupakan bahasa variasi dari Bahasa Cina. Dengan betulnya. Char kway teow terdiri beberapa jenis daripada beberapa kawasan. digoreng dengan haba yang tinggi dengan sos kacang hitam. Sup biasanya disajikan pada awal dan akhir waktu makan. Char Koay Teow biasanya didapati di Pulau Pinang. "sayur"). atau benda-benda lain. kadang-kala nasi langsung tidak dihidangkan. dan kacang taruk. Kadang. mi. terutamanya bahagian utara. ikan. di kebanyakan tempat di China. Ia digoreng di dalam lemak babi di mana akan membawa rasa yang unit dan sedap semasa dimakan . udang. atau mantou (pau kukus). Penang Char Koay Teow. "Char Kway Teow" merupakan terjemahan mengikut dari Bahasa Cina "炒粿條". Makanan Cina Char Kway Teow Char Kway Teow merupakan mee yang sangat popular di Malaysia.

Di sini terdapat pelbagai jenis penyediaan untuk menyediakan dan mengisikan kandungan Baozi . kek ikan. merupakan makanan yang dikukus. Korea. kubis sebagai perewah yang utama . Mee ini akan dimasukkan dengan udang . Mee ini disediakan dengan mee telur and mee beras di dalam bahan di mana diperbuat daripada udang yang segar dan juga babi atau ayam. 福建炒麺) terdapat di Kuala Lumpur dan sekeliling kawasan itu. atau seperti roti di pelbagai masakan Cina. Secara tradisional. Japan. kek ikan . pinyin: bāozi). Mee ini juga dicampurkan dengan cili. sos kicap dan sambal. Mee ini disediakan dengan mee kuning yang dimasak di dalam sos kicap dengan daging babi. Ia boleh dimakan pada mana-mana masa dan ia sering kali dimakan sebagai sarapan pagi. Mee Hokkien Char (Mee Goreng Hokkien/Fujian. dan juga di luar Asia Timur terutamanya di Amerika Syarikat. Jiaozi biasanya terdiri daripada daging kisar dan/atau isian sayur yang dibalut dalam kepingan doh nipis yang digulung. Mee Hokkien Hae (Mee Udang Hokkien/Fujian. Terdapat dua jenis Mee Hokkien. Bao zi Baozi (Bahasa Cina: 包子. Mee Hokkien Hae (Mee Udang Hokkien) banyak terdapat di Penang manakala Mee Hokkien Char ( Mee Goreng Hokkien ) biasanya terdapat di Kuala Lumpur dan Klang Valley. sotong. tetapi ini agak kurang biasa didapati kerana prihatin akan kesihatan. 福建虾麺) terdapat di Penang. cebisan daging babi yang digoreng akan dimasukkan dalam sup. bawang cebisan yang digoreng dan limau yang segar. kemudian ditutup dengan menekan sisinya agar rapat atau mengeriting. sayuran .tulang babi. atau dikenal sebagai Bao atau Bau.: Mee Hokkien Hae and Mee Hokkien Char. Jiaozi tidak patut dikelirukan dengan wantan 32 .Mee Hokkien Mee Hokkien merujuk mee yang dimasak dalam corak Hokkien . Jiao zi Ia ialah sejenis ladu Cina yang laris di China. Kandungan baozi juga boleh diisikan dengan daging and sayursayuran .

Kacang soya yang manis diletak pada Chee Cheong Fun Dalam budaya Cantonese. Chee Cheong Fun biasanya dimakan sebagai dim sum. sayur-sayuran atau pelbagai kandungannya. berbentuk bebola.. Cantonese: haa1 mai5 coeng4) Mi nasi gulung dengan daging lembu (牛肉腸. Bak Kut Teh dimakan dengan nasi. dan lazimnya dimakan dengan sos celup cuka soya (dan/atau sos cili pedas) manakala wonton pula kulitnya lebih nipis. Pelbagai jenis tea Cina (Tieguanyin sangat popular di Klang Valley. Cantonese: ngau4 juk6 coeng4) Mi nasi gulung dengan char siu (叉燒腸. Kebanyakan jenis Chee Cheong Fun dim sum cuisine ialah: Mi nasi gulung dengan udang (蝦腸. dan juga dimakan dengan “you tiao” untuk direndam di dalam sup. biasanya dihidang sebagai dim sum. dan biasanya disajikan dalam kuah. Nama sup ini dijemah dari "pork bone tea". Malaysia) juga dimasukkan di dalam Bak kut teh dengan kepercayaan mereka tea ini akan melarutkan lemak yang berlebihan di makanan babi. Ia diperbuat daripada kepingan mi nasiyang nipis dengan diisi dengan udang. Cantonese: haa1 coeng4) Mi nasi gulung dengan udang kering (蝦米腸. Bak Kut Teh 33 . Bak kut teh merupakan makanan sarapan pagi yang terkenal dalam kaum Cina. Chee Cheong Fun Chee Cheong Fun juga dikenali sebagai mi nasi gulung di mana salah satu makanan Cantonese dari China Selatan dan Hong Kong.Jiaozi mempunyai kulit yang lebih tebal dan bentuk piring berganda yang lebih leper dan oblat (serupa bentuknya dengan ravioli). babi. Cantonese: char1 siu1 coeng4) Bak Kut Teh merupakan sup Cina yang sangat popular terdapat di Malaysia.

Bak Kut Teh dipercayai berasal dari Klang. kacang Perancis. Popia "kulit" merupakan pankek yang nipis dibungkus dengan a sos yang manis dan dengan sos cili yang panas. Malaysia and Taiwan. Bak Kut Teh dimasak dengan pelbagai jenis dengan corak masakan yang dipergaruhi oleh masyarakat Cina tempatan. Chik Kut Teh merupakan makanan yang halal kepada Muslims Popia Popia merupakan corak popia Hokkien/ biasanya dijumpai di Singapore. karot. beberapa kepingan sosej Cina. mengantungi kemahuan pelanggan sebelum popia dibungkus. Di dalam popia terdapat mengandungi bangkuang di mana telah dimasak dengan campuran perewah yang lain seperti jetih kacang. serbuk kacang dan sebagainya Tauhu 34 . beberapa kepingan tofu yang nipis. Varasi bak kut teh yang lemak yang rendah disediakan daripada ayam untuk mengganti babi dikenali sebagai Chik Kut Teh. di mana terdapat banyak restoran yang terkenal. dan daun salad l.

Di Malaysia and Singapura. Di Malaysia. varasi ayam yang halal telah diguna sebagai penggantian hadiah dan juga boleh berfungsi sebagai hadiah semasa jamuan perkahwinan Cina dan jamuan istiadat Cina. Amerika Syarikat. Douhua selalu dimakan dengan air gula sahaja. dengan bijirin ginkgo seeds dalam air gula. Bakkwa dipercayai berasal daripada daging pengawetan dan teknik persediaan diguna semasa zaman dahulu China dan Bakkwa juga diamalkan sehingga sekarang dengan pengaruhan Hoklo (Hokkien). merupakan sup yang manis atau kastard yang suam dihidang sebagai makanan tambul. juga dikenali sebagai tian tang. atau air gula dengan ekstrak pandan. atau Cantonese (tau fa). atau rougan merupakan daging goring yang rasanya manis-manis seperti diperbuat dalam bentuk kepinggan yang. Cantonese pula mengatakan sebagai yuhk gōn' . Bakkwa or Ba Gua merupakan nama yang sering diguna. Daging biasanya dijual dan dipakej dalam warna merah 35 .Douhua Dòuhuā (Chinese: 豆花) or dòufǔhuā (Chinese: 豆腐花 merupakan tambul cina diperbuat dengan made tofu lembut yang berlebihan dan ini dikenali sebagai puting tofu. Bakkwa telah menjadi sangat popular hadiah kepada pelawat semasa Tahun Baru Cina. Bakkwa biasanya diperbuat daripada babi. "Tong sui" adalah meninjam perkataan dari Cantonese. Tong sui terdapat pelbagai jenis dan tongs sui terdapat di luar negara khususnya di komuniti Cina selain di China seperti di Australia. majoritinya ialah Muslim. negara-negara Eropah dan lain-lain lagi. Tong sui Tong sui. Bakkwa Bakkwa.In Singapore and Malaysia juga biasa dikenali sebagai tow huay atau tau huay di Min Nan.

berat dan pekat kandungannya jika berbanding dengan kek dan pastry Barat. coklat dan sebagainya Kuih bakul Kuih bakul. Kek Bulan Kek bulan merupakan pastri tradisional Cina yang dimakan semasa perayaan “MidAutumn”. Manakala youtiao pula berdasarkan dua donat goreng yang berbentuk dua orang tetapi dua donat tersebut disambung di tengah-tengah." 36 . dari China semasa Song Dinasiti seorang pengawai pembangkang Qin Hui (秦檜. Memakan kuih bakul dipercayai membawa tuah pada masa perayaan ini kerana "nian gao" juga membawa erti "makin tahun makin tinggi. Cantonese: Chun Kui). Sungguhpun boleh dimakan bila-bila masa. Kandugan kek bulan yang pekat biasanya diperbuat daripada benih bunga teratai dan dikepung lapisan yang mengandungi telur kuning daripada telur itik. Dalam percakapan Hokkien dikenali u char kway (Pe̍h-ōe-jī: iû-chia̍h-kóe). Kek bulan dimakan bersama-sama dengan minum tea Cina. melambangkai Qin Hui dan isterinya . Biasanya kek bulan ialah bentuk bulat atau segi empat pastry. seorang yang patriotisme dalam negaranya yang cintai. di mana dia memfitnah jeneral Yue Fei (岳飛).Youtiao digoreng dan dimakan sebagai Qin Hui dan isterinya berkhianat kepada negara. secara tradisi kuih ini paling laris dimakan ketika sambutan Tahun Baru Cina. Tetapi sekarang kulit kek bulan selain diperbuat daripada telur kuning.Youtiao Youtiao atau you tiao merupakan suatu donat cina yang panjang digoreng sehingga warnanya perang keemasan dan selalunya dimakan sebagai sarapan pagi Dalam percakapan Cantonese dikenali yau ja gwai membawa maksud "hantu goreng minyak". nian gao atau kuih Tahun Baru Cina ialah makanan Cina yang diperbuat daripada pulut. juga diperbuat “salji” kulit. Menurut cerita tradisional. Kek bulan merupakan kek yang kaya. susu.

bergantung kepada jenis itu. pinyin: yúshēng) ialah sejenis salad ikan mentah bergaya Cina. Semasa ketibaan Tahun Baru Cina. Kebanyakan limau mandarin ditanam di China kerana kesesuaian cuasanya.Limau tersebut selalu dihadiahkan kepada pelawat atau saling ditukar antara pelawat sebagai tanda persahabatan pada tahun yang baru. limau mandarin banyak dieksport ke Malaysia dengan berates-ratus tan dari China. dan masakan Kantonis dari Guangdong.Sungguhpun pelbagai jenisnya. Limau mandarin sangat empuk dan mudah dirosak akibat semasa cuaca sejuk. Yee sang biasanya terdiri daripada potongan daging ikan mentah 37 . Yusheng Yusheng atau yee sang (鱼生. namun semuanya berkongsi ramuan pulut sama yang dihancurkan atau dikisar menjadi adunan. Limau Mandarin Limau mandarin biasanya dimakan secara terus atau di salad buah-buahan. boleh diacu begitu sahaja atau dimasak semula untuk mengukuhkan ramuannya. Kuih bakul berbagai-bagai jenisnya termasuklah jenis-jenis yang didapati dalam masakan Shanghai. dan.

melambung yee sang -. secara harifah. parsli Cina. "Lo Hei" -. lobak merah. atau pandan juga kadang-kala diguna untuk membungkus zongzi selain mengguna daun buluh.daun teratai. Kini. Zongzi perlu dikukuh atau dimasak dengan beberapa jam. Setiap daun akan membawa bau dan rasa yang unit kepada nasi pulut daripada zongzi. zongzi boleh dimasuk ke dalam peti sejuk untuk makan kemudian. daikon (lobak putih). potongan kacang tanah. Zongzi adalah berbentuk tetrahedron atau silnder Dengan membungkus satu zongzi dengan kemas adalah suatu teknik di mana dipelajari melalui keluarga sebagai resipi. sebagai hidangan yang disajikan hanya selepas hari Tahun Baru Cina apabila resotran dibuka semula. namun boleh dianggap melambangkan kemewahan. kemakmuran dan kesuburan. Kini. yang bercampur dengan cebikan sayur-sayuran dan beraneka sos dan perasa. Ramuan-ramuan biasa termasuk: ikan salmon segar. Apabila zongzi siap dikukus. pisang. "yusheng" diterjemah menjadi "ikan mentah". cili kembung. Isi kandungan zongzi yang diguna adalah berbagai-bagai dengan mengikut budaya tempatan . biasanya mengguna nasi pulut. halia. ia diperbuat daripada nasu pulut dengan beberapa isi kandungan yang berbeza dan dibungkus dengan daun buluh.ialah satu adat resam Tahun Baru Cina di Malaysia dan Singapura yang mana saudara-mara berkumpul di keliling meja lalu melambung cebisan ramuan ke udara dengan penyepit apabila disuruh.. jagung. zongzi beku telah banyak dijual di mana-mana pasaran Cina. Zongzi Zong atau zongzi merupakan salah satu makanan Cina tradisional. sambil melaungkan ucapan untuk menandakan bermulanya tahun yang makmur. kaffir lime leaves. Apabila zongzi Cina dibungkus dengan daun buluh. dan ramuan-ramuan lain.(khususnya salmon). keropok udang Cina (atau udang kering goreng). Yee sang dimulakan di Kuala Lumpur kira-kira pada awal 1950-an. biji bijan bakar. tetapi sekarang sudah menjadi tidak umun lagi. 38 . Kuahnya diperbuat terutamanya daripad sos plum. dan tepung lima rempah. dan restoran menyajikan hidangan ini sebagai pembuka selera untuk memupuk 'tuah' untuk tahun berikutnya.

setiap orang diberi semangkuk nasi sendiri sementara hidangan yang lain disajikan dalam pinggan mangkuk di tengah meja yang dikongsi oleh semua orang di keliling meja. serupa dengan menghidangkan ikan. seekor ikan yang tidak dipotong melambangkan keseluruhan benda kerana ikan itu mempunyai permulaan (kepala) dan pengakhiran (ekor) yang sempurna. makanan disediakan dalam kepingan kecil (cth. manakala sup dan cecair lain dinikmati dengan camca yang lebar dan rata di bawahnya (secara tradisinya buatan seramik). Dalam satu hidangan Cina.Alat makan dan nilai murni Penyepit merupakan alat makan utama bagi makanan pejal. Adalah juga dianggap kurang sopan untuk mengehendaki tetamu memotong makanan sendiri. seperti penyepit plastik atau buluh Bahan lebih mahal yang digunakan pada zaman silam termasuk gading dan perak. setiap orang memetik makanan dari pinggan kongsi secara kecil-kecilan dengan penyepit. Daging ayam juga banyak didapati dalam hidangan Cina. doufu). setiap kepingan badan ayam termasuk hempedal dan kepala dihidangkan untuk melambangkan kesempurnaan. untuk para pemakan menarik kepingan terus dari ikan dengan penyepit. daging. Secara tradisi. Dalam kebanyakan hidangan Cina. penyepit pakai buan buatan kayu/buluh kian menggantikan penyepit guna semula di restoran. budaya Cina menganggap penggunaan pisau dan garpu di meja makan sebagai gasar kerana alat-alat tersebut berupa senjata. Ikan biasanya dimasak dan disaji seekor. Dalam masakan Cina. atas sebab 39 . sedia untuk diambil terus lalu dimakan. dan penting sekali. Sebaliknya. sayur. Walaupun ayam itu dipotong menjadi kepingan. tidak seperti dalam sesetngah masakan lain di mana ikan dipotong. Ini adalah kerana adalah diingini agar ikan disajikan sesegar yang boleh. Kebanyakan orang bukan Cina kurang selesa dengan membenarkan alatan sendiri seseorang (yang mungkin terkena ludah) menyentuh pinggan kongsi. Adalah satu kebiasaan dalam kebanyakan restoran di mana penghidang menggunakan sepasang camca untuk memotong daging ikan sebagai sajian di atas meja. Kebanyakan kedai makan Cina hendak beralih ke alat makan yang lebih mesra alam.

sudu atau penyepit tambahan ("公筷". Popia. pasar raya. penyepit awam) turut disediakan. satu evolusi Char Koay Teow yang digoreng dengan tiada minyak babi dan Char Koay Teow ini amat digemari oleh kaum lain khususnya kaum Melayu. Asimilasi Makanan Cina kebanyakan berasal dari negera China. di sinilah terbukti makanan Cina adalah juga salah satu makanan Malaysia yang digemari oleh semua kaum termasuk kaum Melayu. 40 . Selain itu. Sekarang di mana kebanyakan tempat seperti restoran. makanan Cina juga berasimilasi dengan makanan kaum lain seperti makanan Asam Laksa yang berasal dari kaum Melayu. gerai makan. Douhua. Kini di masyarakat Cina. Jaozi. satu evolusi Asam Laksa juga terhasil iaitu Laksa Penang di mana dalam laksanya terdapat banyak daging ikan kembung dimasukkan dan laksa ini memberi rasa kemasaman hal ini merupakan keistimewaan Laksa Penang. Sebagai contohnya. sesetengah makanan Cina pula yang terkenal juga digemari oleh kaum lain seperti Bao.lain lagi. Apabila kaum Cina datang dari China dan menetap di Malaysia selama beberapa puluh tahun di Malaysia. makanan Asam Laksa juga digemari oleh orang Cina.kebersihan ini. pasar malam juga dapat menjual makanan Cina. Di Pulau Pinang. limau Mandarin dan lain. India dan sebagainya. Char Kway Teow. Taufu. mereka juga membawa pelbagai makanan dan adat serta nilai murni pemakanan mereka dari China ke Malaysia. Selepas berpuluh-puluh tahun mereka datang ke Malaysia. har.

ETNIK BABA NYONYA PENGENALAN Masyarakat Baba dan Nyonya sememangnya terkenal di Melaka. itik timitik yang disalut dengan sayur jeruk atau diperam. pang-teh. Ayam pongteh ini merupakan makanan yang agak manis. Ayam pongteh juga selalu diperbuat dalam sesetengah keluarga baba nyonya. 41 . acar Nyonya dan nasi lemak. Di sinilah dihidangkan masakan dan kuih-muih tradisional mereka. Jenis-jeins masakan Baba adalah seperti kari. sos kacang. Makanan dan masakan tradisi masyarakat Baba ini biasanya disajikan pada hari perayaan seperti sambutan Tahun Baru Cina. bak-wan kepiting iaitu campuran daging babi dan sup ketam. Makanan Nyonya Ayam Pongteh Ayam pongteh ialah ayam yang dimasak dengan tauchu. Hari Lahir atau Majlis Perkahwinan. Biasanya makanan kaum Baba berasal dari masakan Cina tetapi disesuaikan dengan selera kaum Baba yang gemarkan masakan pedas kaum Melayu. Tetapi amalan ini hanya dilakukan di rumah sahaja. itik sioh iaitu daging itik yang disalut dengan rempah. Masyarakat ini juga terkenal dengan makanan tradisinya turun temurun dari nenek moyang mereka. sos cili hitam dan gula melaka. sambal. bebas-cili makanan dan juga makanan yang disukai oleh golongan kanak-kanak. hati babi bungkus.

buah pala. cendol durian Baba. Bubur cha cha Bubur cha-cha merupakan makanan tambul yang bernama dalam golongan baba nyonya. jeli ubi kayu. buah kabung dan jagung. cendol. Makanan tambul sangat digemari oleh golongan kanak-kanak. kacang “mata hitam”. Bakwan kepiting dihidang dalam sup dan Bakwan kepiting ini sedap dimakan. ubi torak. santan dan gula melaka. Cendol Baba Cendol telah menjadi sebahagian kuisin penting di kalangan masyarakat pelbagai kaum negara ini. Babi Chin juga merupakan makanan Nyonya yang unit. kacang merah. Bakwan Kepiting Bakwan kepiting merupakan suatu “bola daging” dibuat daripada ketam dan bab serta anak buluh. ais kacang Baba. Antaranya ialah cendol Baba yang terdiri daripada ais kisar. Dalam makanan ini terdapat ubi kentang manis. cendol sagu. 42 . “sagu-mutiara” di dalam susu kelapa. ais kacang mangga dan kelapa laut.Babi Chin Babi Chin merupakan daging babi dimasak dalam sos kacang hitam. buah markisa. 8 Precious Cendol yang turut memasukkan kacang. ais kacang durian Baba.

Kuih bakul atau tih kuey ini adalah warisan masyarakat Cina terhadap masyarakat Baba. susu kelapa dan pulut. Kuih-muih tradisional masyarakat Baba juga terdiri daripada kuih bakul atau tih kuey dan kuey-ku yang berbentuk kura-kura berwarna merah. Biasanya makanan itu adalah manis dan kaya dengan susu kelapa serta juga banyak rempas-ratus Melayu. biru dan hitam. tapai. Manakala makanan tambul Nyonya juga dipengaruhi pengaruahan perewah Cina seperti kacang merah. Budaya dan adat makan mereka lebih kurang sama dengan adat makan kaum Melayu. manakala Nyonya dari Malaysia Utara yang berhampiran dengan Thailand. Selain itu. 43 . Makanan Nyonya mengandungi banyak kandungan tradisional dari makanan Cina and rempah Melayu.Adat Makan Masyarakat Baba Nyonya makanannya sama dengan orang Melayu. Cara pemasakan makanan Nyonya di Malaysia Selatan telah dipengaruhi oleh pengaruhan Indonisia.agar gula Melaka. seperti mereka makan dengan tangan bukan seperti orang Cina yang mengguna “copstick” semasa makan Asimilasi Makanan Nyonya berasal dari dua tempat iaitu satu dari Malaysia Utara – Pulau Pinang manakala satu lagi berasal dari Malaysia Selatan.Melaka and Singapura. ubi torak. agar. masyarakat Baba juga meminati kuih-miuh tradisional Melayu seperti dodol. Biasanya makanan di sana agak masam dan sedupnya agak kuat dengan asam dan mangga hijau. Manakala. kacang mung. bahulu dan lain-lain lagi. Makanan tambul Nyonya sangat dipengaruhi pengaruahan Melayu seperti sesetengah dibuat daripada ubi kentang manis. wajik. tetapi cara penyediaan makanan Nyonya adalah berbeza dengan makanan Cina dan Melayu. kacang hijau.

pohon pisang mendapat tempat yang istimewa. Di Melaka pula di Kampung Tujung terdapat kampung Chitty. daun pisang digunakan sebagai pinggan dan terdapat pantang larang yang tertentu semasa menggunakannya.000 tahun yang lalu. Indonesia.PEMAKANAN DI ANTARA KAUM INDIA PENGENALAN Kaum India mula menapak kaki di Malaysia 2. gerai mamak menjadi gabungan pelbagai budaya. terutamanya di kawasan bandar raya. dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. kaum India di bawa masuk ke Semenanjung untuk bekerja di ladang-ladang getah dan seterusnya menetap disini. Serupa dengan teh. Dalam masyarakat India. Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh. Malaysia. Sri Lanka. satu lambang keharmonian sesama kaum. Tanpa mengira kaum. misalnya). Mereka merupakan pedagang dan pada abad ke-10 terdapat beberapa komuniti kecil keturunan India di pinggiran pantai. Maka. Budaya popular berlepak di gerai mamak telah ditanam dalam semua peringkat masyarakat Malaysia. Kaum Chitty di sini berkahwin dengan penduduk tempatan dan menerap nilai. Thailand. Keturunan India di sini dikatakan berasal dari Kalinga (selatan timur India). Dalam kehidupan seharian masyarakat India. misalnya) mahupun semasa upacara yang menyedihkan (kematian. Pohon berkenaan berguna semasa upacara yang menggembirakan (perkahwinan. agama dan umur. kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "SeAsia". orang ramai sentiasa mengunjungi gerai mamak unutk bergosip atau menonton perlawanan bola sepak larut malam sambil 44 . Ketika dijajah oleh Kerajaan Inggeris. tradisi dan budaya mereka. Gerai mamak sudah sebati dengan budaya Malaysia kerana boleh didapati di merata tempat di negara ini. India.

Doh yang telah dicampurkan tadi diuli. Roti ini berasal dari sebutan Urdu. Naan. santan kelapa dan sebagainya. Hidangan ini dibuat daripada doh yang mengandungi mentega butter ghee. Dalam pemahaman English pula. campuran kacang dal di dalam kuah kari yang berasal dari India Utara di mana ia disajikan dalam bentuk tradisional. Capati. Hindi dan Melayu. roti canai dirujuk sebagai ‘roti terbang’. telur. jintan putih. MAKANAN TRADISIONAL KAUM INDIA Roti Canai Rajah 26 Roti Canai ataupun Roti Chennai adalah salah satu makanan India yang boleh di dapati di Malaysia. Bathura. serai. cili. Tosai dan Idli. dileperkan dan dilipat berulang-ulang. kecuali kopi tiam. Kerala (India) dan Pakistan. halia. Perkataan ‘Canai’ pula datang dari perkataan ‘Channa’. Makanan yang paling popular bagi orang India adalah seperti pelbagai jenis roti iaitu sajian untuk sarapan pagi dan malam yang diperbuat daripada tepung gandum seperti Roti Canai. Parata. Tiada jenis tempat makan yang lain setanding dengan gerai mamak dari segi kepentingan budaya. Ia 45 . Istilah ini ditimbulkan kerana proses melambung dan pemintalan semasa roti canai ini dibuat. Makanan India terkenal dengan pedas kerana ianya kaya pelbagai kandungan dari bahanbahan semulajadi seperti rempah ratus. Singapura. kayu manis. tepung dan air.meminum teh tarik panas. cengkih.

air dan garam yang diuli menjadi doh dan kemudiannya dileperkan kira-kira berdiameter 12 cm. Roti canai yang enak adalah roti yang dimasak dengan rata. Tepung gandum dapat juga digantikan dengan bijirin (bajra). Bagi kaum Hindi. Tapi jika kesemua tepung gandum. ia dikenali sebagai roti missi. Chapati biasanya dimakan dengan kuah dal ataupun kari sayur India. rangup tapi gebu di dalam dan bersepihan. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Capati: • • 2 cawan tepung atta 1 biji telur 46 . Chapati yang telah siap dimasak disapukan mentega ghee. bijirin dan tepung jagung dicampurkan bersama.dimasak di atas kuali yang lebar dan rata. chapatti dikenali sebagai roti bajra atau roti makke ki . Kemudian adunan itu dipanaskan di atas kuali yang leper atau dikenali tava. Setiap kepingan roti itu terus dibakar selama setiap setengah saat supaya kepingan roti tadi naik. ataupun tepung jagung (makka). ROTI CAPATI Rajah 27 Chapati atau Chapatti adalah salah satu daripada jenis roti India yang diperbuat dari gandum.

Letakkan minyak dan diulikan lagi.. 5. masakkan doh.1 jam ( tutup dengan kain bersih). digaulkan sehingga menjadi sebati. Panaskan kuali.balikkan doh bila warnanya keperangan. Gaulkan tepung bersama dgn butter jadikan seperti serbuk roti. Perap doh 1/2 .• • • 1 sudu besar butter air suam secukupnya 1 sudu besar minyak masak Cara-cara membuat Capati :1. terapkan menjadi bulat leper dan nipis. balikkan semula bila nampak. ROTI PARATA Rajah 28 Parata adalah roti India ataupun Pakistan. 7.. Masukkan telur. di mana ia diperbuat daripada tepung gandum. Tekankan bahagian tepi roti dengang kain atau tisu dapur yang bersih. digoreng dengan minyak sapi dan kadang-kala dicampurkan dengan sayur47 . permukaan roti mengelembung. Selepas itu. 3. 8. Masukkan air suam sikit demi sedikit sambil diuli menjadi doh. 4. 6. 2.tunggu sebentar dan diangkat untuk dihidangkan. ambil sedikit doh.

Ia berasal dari India Selatan iaitu Tamil Nadu. Orang India juga percaya bahawa adalah lebih baik jika idli ini tidak dimakan di rumah.sayuran terutamanya kentang rebus. kobis bunga dan ‘Paneer’ (keju India). di perbuat dari beras dan kekacang lentil (terutamanya kacang dal) dan dikukus. IDLI Rajah 29 Idli ‘South Indian’ Idli juga di eja ‘Idli’ atau Iddly. rempah. Idli selalunya dimakan sebagai sarapan pagi bagi kaum India di Malaysia. Ia juga biasa dimakan dengan Milagai Podi iaitu campuran cili. diambil dari bahasa Telugu. lobak putih. sambal dan juga rempah campuran yang kering. Idli tradisional ataupun yang asli adalah kecil. berbentuk bulat. Idli yang berukur 2-3 diameter disajikan dengan acar. Kebiasaannya. bijian dan kekacang dal. Idli dengan ‘Dhal’ ( Sambar ) 48 . Orang India yang berhijrah ke Malaysia dan Singapura telah memperkenalkan roti Parata ini kepada penduduk tempatan.

cili merah. Ia merupakan masakan yang pedas. jintan putih. garam masala. Kadang-kadang. Contohnya Ayam Tandoori. Ia dimasak di dalam oven yang bersuhu tinggi. ROTI NAAN Rajah 32 Bahan-bahannya 49 .Rajah 30 AYAM TANDOORI Rajah 31 Tandoori adalah masakan orang Punjabi iaitu di antara India dan Pakistan tetapi sekarang ia merupakan masakan yang terkenal di antarabangsa. bawang putih. Ia diperbuat daripada halia. kaum Punjabi juga campurkan kunyit ke atas ayam tersebut supaya ayam yang telah masak nanti akan berwarna kuning kemerahan.

dipukul 1 1/2 sudu teh garam 1 sudu teh baking powder 2 sudu besar mentega cair/ minyak zaiton 4 sudu besar tairu (yoghurt) Cara-caranya Campurkan yis. Ataupun anda boleh menggunakan mangkuk besar. Perap adunan naan sehingga ia naik dua kali ganda. Yaitu pada bahan baku dan cara pembuatannya. 50 . tairu. air suam dan gula dan ketepikan selama 5 minit. telur kedalam bread machine. Jika suka Cheese Naan boleh anda taburkan parutan cheese diatas Roti Naan. Nota: Jika anda suka Garlic Naan.4 ½ cawan tepung gandum 1 paket (11 gm) yis kering 2 sudu teh gula 1 cawan air suam 1 biji telur. mentega cair/ minyak zaiton. Setiap adunan roti Naan seberat 70 gram dan dicanai diatas papan canai. Bakar diatas kuali leper menggunakan api yang kecil sehingga kedua-dua belah masak. PELBAGAI JENIS ROTI INDIA ‘Indian Bread’ yang paling umum di kenal banyak orang terutama di luar negeri adalah Chappati dan Naan. Chappati juga jadi makanan yang umum tersebar di seluruh India. boleh anda cincang 3 ulas bawang putih dan campurkan dengan 2 sudu besar mentega dan sapukan diatas Naan pada waktu akhir anda membakarnya. Angkat untuk dihidangkan makan. baking powder. Masukkan bancuhan yis tadi dan uli sehingga ia lembut dan licin. Masukkan tepung gandum. Sebetulnya ada sedikit perbedaan antara North Indian Bread dan South Indian Bread. garam.

Hasilnya menjadi berlapis-lapis. telur.. Caranya adunan ditipiskan seperti biasa. dan baking powder. dibulatkan lagi. Adonan yang sudah dibulatkan.. tergantung selera.. telur. Ada yang diisi bawang merah yang telah dihiris. Paratha memiilki sedikit perbedaan saat menggiling. Perbezaannya terletak pada cara pembuatannya. Pada saat memanggang juga dibubuhi sedikit minyak atau ghee. kacang chesew. terus diisi dengan kentang masala. Cara masaknya dipanggang dalam oven. 51 . tapi lonjong dengan ujung meruncing. poori dan paratha. Bentuknya biasanya agak bundar. Chappati itu dimasak (dipanggang) diatas tava (wajan datar) tanpa menggunakan minyak. Adonan Chappati ada yang diisi dengan potato masala (Aloo ka Paratha). ada yang ditaburi bawang merah. Paneer.. Sedangkan Poori digoreng di dalam minyak yan panas. Naan ini juga banyak variasinya. ditipiskan setipistipisnya... Pada saat memanggang. kemudian digulung lagi menjadi bulatan. baru dipanggang. baru ditipiskan berbentuk bundar seperti chapati.. Ketiganya terbuat dari tepung gandum yang dicampur dengan air dan sedikit minyak sapi. North Indian Bread yang paling populer ya Naan ( Naan bikinnya pake all purpose flour (tepung terigu) yang dicampur dengan curd (yogurt).North Indian Rajah 33 Bahan buku North Indian Bread pada umumnya adalah tepung atta dan gandum. ‘Coriander leaves’.. dan digiling tipis lagi. Dari Basic Bread ini kemudian berkembang macamnya. Asasnya adalah chappati. dan kismis.

. Sesudah matang penyajiannya dilipat-lipat. terus digulung menjadi bola. Cara bikinnya sama. Untuk makanan sehari-hari. selain chappati. Bentuk (berlapis-lapis) dan rasanya sama dengan roti canai. Bahanya terigu campur air dan ghee. South Indian Bahan baku South Indian Bread yang paling umum adalah beras baik berbentuk butiran atau tepung dan kelapa. poori dan paratha. Paratha (di sini disebut Porotha) biasanya dibuat dengan menggunakan tepung terigu. trus cara masaknya ditempelkan di dinding tandoor sampai timbul bercak-bercak hitam dipermukaannya. Roti jenisnya ada Rumali Roti. ada banyak pilihan yang bisa dibuat.Rajah 34 Yang lainnya adalah Roti. Bikinnya pake wheat flour. adonan ditipiskan seperti kulit martabak. dan ditipiskan. dari Resipi buku Nor Diana menyatakan bahawa terdapat persamaan dengan makanan yang kita dibuat di Indonesia. Berikut adalah terdapat pelbagai makanan India yang dimakan pada waktu sajian pagi dan malam:- 52 . Nah yg istimewa. Di south India.. ditipiskan seperti chappati. Jenis lain Tandoori Roti. cara masaknya dipanggang di atas wajan yang dibalik (cembung). Menurut.. terus ditipiskan dan ( banting dan lempar diudara ) setipis-tipisnya mirip kulit martabak telor..

Setelah itu buat adonan. Pathiri ini makanan khas umat muslim. Dibuat dari beras dan kelapa yang dihaluskan dan difermentasi selama 10 jam. Biasanya orang disini sangat jarang membuat appam putih dirumah. Biasanya jadi hidangan pembuka puasa. IDIAPPAM 53 . ditipiskan dan dipanggang tanpa minyak. Caranya air dididihkan dulu dalam panci. Bentuknya mirip kuih apom atau kuih Ape di Indonesia. kemudian masukan tepung beras aduk rata.PATHIRI Rajah 35 Pathiri pada dasarnya sama dengan chappati. Bezanya tepung yang digunakan adalah tepung beras. Setelah itu baru dimasak dalam appachatti.. APPAM Rajah 36 Appam atau Orang Selatan biasa menyebut vellappam.. kerana pembuatannya susah..

Lebih mirip dengan bihun. Kemudian dikukus dan selepas itu dimakan dengan gula ataupun gula merah. Kalo lagi kepepet banget gak ada waktu bikin kari. beras pulut.Rajah 37 Idiappam bahan bakunya juga tepung beras yang dicampur dengan air panas. Bedanya lagi. Putu Mayam diperbuat daripada lada. biasanya dimakan pake pisang. Rasanya pun mirip putu mayang hanya saja yang ini teksturnya lebih kasar. TOSAI 54 . garam.. kemudian dimasukan ke dalam acuan puttu yang kita biasa lihat puttu Indonesia yang ramping dan cantik. gula dan juga gula merah. Lada. sama dengan putu Indonesia. PUTTU MAYAN Rajah 38 Puttu juga. disini puttu makannya pake kari. Bahan baku tentu saja tepung beras yang diperciki air sampai lembab. Kemudian ia ditekan untuk membentuk leper pada adunan itu. Kemudian baru dikukus sampai matang. garam dan beras pulut di gaul bersama dengan sedikit air. Setelah dipukul-pukul dan menjadi adunan yang lembut trus dimasukan kedalam cetakan idiappam yang bentuknya mirip putu mayang.

Serbuk lada (milagu thool) .1 cawan Tepung Maida. biarkan untuk 10-12 minit.1/2 sudu.1 cawan Campurkan semua bahan dengan air(neerka karaikanum). Bijirin (seeragam) .1 cawan Tepung beras. Lepas diuli.1/4 sudu Halia dihiris 55 .TOSAI BIASA RAVA TOSAI MASALA TOSAI Rajah 39 Bahan-Bahan Rava.

‘Corriander leaves’. Tosai. kadang-kadang orang ‘South India’ suka membuat ‘appam’ yang gampang saja. diisi dengan bebagai isian seperti kentang. Dari beras atau gandum yang direndam dan dilauskan bersama kelapa. Didapati masyarakat India. Bedanya. telur. Caranya adunan yg kental di tipiskan di atas wajan dosa yg terbuat dari batu atau besi yg tebal. Tosai siap dimasak. Sekarang variasi Uttappam terdapat pelbagai yang ditaburi seperti capsicum. Diatasnya ditaburi bawang merah. tomato. Adunan Tosai bebentuk cair dan tosai yang telah masak adalah bebentuk kepingan yang nipis dari roti canai dan rasanya sedikit masam. bawang. 56 . UTTAPPAM Uttappam dibuat dengan adonan dosa. Masala tosai. tetapi berbentuk bundar dan tebal. Kemudian dipanggang tanpa minyak. Tosai biasanya dihidangkan pagi hari atau sebagai snek. Setelah satu sisi matang kemudian dibalik (sisi yang ditaburi bawang) dan masak sampai matang. Setelah difermentasi sampai 10 jam. Dimasak sehingga menjadi kering dan garing. dan sebagainya. terutamanya pada waktu sajian sarapan. kadang ditambah dengan nasi matang yang dihaluskan. Uttappam tidak dilebarkan dan ditipiskan sepeti dosa.4 chopped finely Daun Ketumbar dan sedikit garam.Cili hijau (pachai milagai) . menjadi makanan asal South India yang popular di seluruh penjuru India. Bahannya sama dengan membuat Idli.

Bahan perasa ( seasonings ) dalam masakan India. Rempah kering pula termasuk biji ketumbar. Di Mlaysia padi menjadi tanaman utama di Kedah dan Perlis dan dikenali sebagai ‘rice bowl of Malaysia’. bawang merah dan putih. cili serta pelbagai rempah ratus yang telah dinyatakan. kayu manis dan lain-lain. halia. Santan merupakan bahan asas dalam masakan kita. cili. bawang putih dan cili. Ia digunakan dalam segala jenis gulai. 57 . daun kari dan sebagainya. Nasi merupakan makanan utama bagi rakyat Malaysia dan kaum India amnya. Bijirin kecil ini juga berjaya membentuk budaya diet ( pemakanan ) dan ekonomi penduduk Asia. Beras juga merupakan nadi budaya kehidupan dan adapt bagi penduduk Asia. santan kelapa. serai. buah pelaga. Nasi dihidangkan dengan pelbagai lauk – pauk. Hidangan masyarakat India terkenal bukan sahaja dari segi keenakan tetapi dari segi kepedasan dan juga penggunaan ratusnya. BAHAN-BAHAN REMPAH RATUS Rajah 40 Pelbagai lauk – pauk tidak akan sempurna jika tidak diiringi dengan nasi. jintan. halia. Rempah ratus ini selalunya digoreng tanpa minyak terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar. Bahan yang digunakan dalam masakan India mempunyai persamaan oleh Kaum Melayu dan Cina ialah dengan menggunakan santan yang dikisar. Kaum India. kayu manis. jintan putih. dan Melayu di bahagi kepada dua iaitu rempah basah dan kering.Makanan India terkenal dengan pedas kerana ianya kaya pelbagai kandungan dari bahanbahan semulajadi seperti rempah ratus. Rempah basah iaitu bahan yang ditumbuk dengan batu lesung seperti bawang. cengkih.

pandan. dipotong mengikut suka 2 camca besar cuka 1 camca teh gula 1 cawan air Garam secukupnya 2 camca besar minyak 1 ½ kg ayam. bunga kantan. lengkuas dan buah pala. HARIAN BUKAN VEGETERIAN ( NON – VEGETARIAN ) Rajah 41 Kari Ayam India Sumber: Majalah Jelita Disember1992 2 camca besar minyak 1 ½ kg ayam. kunyit. dipotong mengikut suka 2 camca besar cuka 1 camca teh gula 1 cawan air Garam secukupnya 58 . daun kemangi.Melayu dan Cina juga banyak menggunakan bahan-bahan herba seperti serai. dan daun limau perut.

Hidangan daun pisang pasti akan menarik selera ramai orang kerana makanannya dihidangkan di atas daun pisang menggantikan pinggan biasa. telur goreng dan sambal. Kacau rata. Masukkan cuka. Masukkan ayam. Contoh makanan ‘non – vegetarian’ dalam hidangan lauk – pauk masyarakat India ialah ayam goreng berempah. rasem ‘Indian Soup’. Keropok ‘pappadam’. Terdapat beberapa jenis nasi beriani tetapi yang menjadi sebutan dan ramai menggemari nasi beriani ‘gam’. Ia memberikan satu pengalaman baru kepada mereka yang ingin mencubanya pertama kali.pudina. air dan garam. Ia bukan sahaja digemari oleh kaum India tetapi juga diminati oleh kaum – kaum yang lain seperti orang Melayu dan Cina. Makanan India menjadi popular dan dimakan oleh pelbagai budaya dan kaum di Malaysia seperti orang Melayu. terdapat perbagai jenis nasi hidangan masyarakat India seperti hidangan yang berasal dari India ialah nasi beriani. sambal udang. Tumis bahan-bahan kisar hingga garing. gula. Masyarakat India- 59 . Manakala. Kacau 10 minit.CARA MEMASAK KARI AYAM Panaskan minyak di dalam kuali. kari sotong. Di Pulau Pinang dan di seluruh negeri Malaysia masakan India adalah sama sahaja dan tiada perbezaan. Terdapat pelbagai jenis nasi seperti nasi putih. Cina. kari dal. kuning. karot. Doh ini akan ditampal di sekeliling tutup periukuntuk mengekalkan wap dan haba. kari kepala ikan. Nasi beriani ini dipelopori oleh orang Melayu terutama di Johor. Nasi Beriani Gam ini dimasak bersama dengan lauknya ( ayam dan daging kambing ) dan doh tepung gandum menjadi bahan penampal atau pelekat. Iban. nasi ‘ghee’ dan nasi beriani. Kadazan. dan seterusnya mengekalkan aroma dan tekstur nasi. Apabila kuah pekat dan ayam empuk baru di angkat. ikan goreng. dan pelancong – pelancong yang mengunjung ke Malaysia lebih mengemari masakan India. kari daging kambing.

Bathura ( Puri ) dan masakan nasi India. Pada waktu ‘Tea Time’ pula masyarakat India amat mengemari makanan kuih – muih yang telah digorengkan seperti Bonda. 60 .Muslim terkenal dengan Nasi Briyani dan Mee Goreng. Istilah Vegetarian diciptakan pada tahun 1847. Roti Capati. Idli. Vadai. unggas. Pada waktu malam. Jalebi dan sebagainya. Pertama kali digunakan secara formal pada tanggal 30 September tahun itu oleh Joseph Brotherton dan lain-lain. Saat itu adalah pertemuan pengukuhan dari Persatuan Vegetarian Inggeris.. Athiresam atau makanan manisan seperti Putu Mayong. Vegetarian adalah sebutan bagi orang yang hanya makan tumbuh-tumbuhan dan tidak mencampurkan makanan yang berasal dari mahluk hidup seperti daging. Inggris. iaitu ‘Dinner Time’. masyarakat kaum India memakan makanan yang diet seperti Tosai. ayam tandoori dan kari kepala ikan. Kesari ( Suji ). ikan atau hasil olahannya. Kent. Hidangan lain termasuk kurma. MAKANAN HARIAN VEGETARIAN ( SAYUR – SAYURAN ) Rajah 42 Menurut dari laman web Wikipedia. Roti Canai. di Northwood Villa. Laddhu. Muruku.

(jangan dihubungkan dengan 'vegetable-arian' . Jenis – jenis makanan India adalah seperti Nasi Tomato.Kata ini berasal dari bahasa Latin vegetus. Puding Payasam. dan sebagainya!) Sebelum tahun 1847. sehat. Khamis. Buah – buahan. buah. Sayur sawit. serta manisan Halwa. Bonda. Manakala. Gulab Jamun. Kari Dal. Jumaat. dan pada hari – hari yang istimewa seperti sembahyang hajat. yang berarti keseluruhan. Definisi asli dari 'vegetarian' adalah dengan atau tanpa telur atau produk dairy dan definisi ini masih digunakan oleh Persatuan Vegetarian hingga sekarang. masyarakat India dan India menggamalkan dengan memakan ‘Vegetarian’ ialah tanda kesucian diri. segar. hidup.com/balialma CONTOH KUIH – MUIH BAGI MASYARAKAT INDIA MURUKU Rajah 43 61 . Jalebi. biji-bijian. memberi penghormatan kepada Tuhan. tauge dan yogurt iaitu disebut tairu. sebagai contoh Pythagoras. mereka yang tidak makan daging secara umum dikenal sebagai 'Pythagorean' atau mengikuti 'Sistem Pythagorean'. kandi dan sebagainya. salad kobis. Tambahan pula. masyarakat Cina yang beragama Buddha juga akan memakan makanan ‘Vegetarian’ secara sepenuh masa.mitos manusia yang diimajinasikan hidup seluruhnya dari sayur-sayuran tetapi tanpa kacang. Jadi. Muruku. akan memakan makanan ‘Vegetarian’ apa hari Selasa. seperti juga mereka dari tanah Mediteranian klasik. Sayur-sayuran Bayam. Masyarakat India biasanya. Dilayari dari laman web. Kesari.http://geocities. Athiresam. Bagaimanapun juga. kebanyakan vegetarian di India tidak memasukkan telur ke dalam diet mereka. sesuai dengan Pythagoras 'vegetarian' dari Yunani kuno. ketika melakukan upacara sembahyang hajat makanan seperti kuih – muih seperti Vadai. bendi.

Rahsianya adalah untuk memicit bancuhan tepung menerusi sehelai kain nipis. Kemudian letakkan jalebis di dalam sirup gula yang suam. LADDHU Rajah 45 Laddu atau Ladoo merupakan manisan India yang paling terkenal. pertama buat tiga putaran dan bentuk bunga di atas. yang serupa dengan keropok. ia dibentuk dalam bentuk bebola yang comel. snak Selatan India.Manisan yang tidak begitu manis. Kemudian. cubalah murukku yang sentiasa digemari. JILEBI Rajah 44 Satu lagi hidangan yang dikenali adalah jalebi yang merupakan suatu pencuci mulut berbentuk bunga yang digoreng dalam minyak penuh. Ia diperbuat daripada tepung dan juga sirap dan gula. Apabila memicit bancuhan. Ini membuatnya juadah yang digemari untuk dihidangkan sewaktu musim perayaan Hindu. Perkataan murukku mempunyai banyak makna dari madu ke kecantikan dan awet muda. 62 .

Tapak tangan tidak digunakan dan ia mesti kelihatan bersih tidak comot. Manisan ini diberikan kepada dapur sebagai persembahan untuk Dewi Dapur kerana rahmatnya untuk memastikan pembuatan manisan berjaya. ‘Tirupati Laddu’." Manisan ini diperbuat dari tepung beras yang dibiarkan menjadi tapai. Kepelbagaian laddu berbeza mengikut rasanya. Manisan yang pertama dibuat biasanya adalah athi resam. Ia memberi pengaruh yang besar di India sehingga budak-budak yang berbadan gempal dan bulat akan digelar laddu. merupakan laddu yang terkenal yang dibuat di Tirumala di Andhra Pradesh. ia juga ditawarkan kepada wargatua yang dapat berkunjung sewaktu Deepavali sebagai tanda hormat dan tanda kesopanan. Bancuhan tebal yang seakan tanah liat kemudian dileperkan dan digoreng dengan minyak penuh untuk menjadi garing dan ganjal. Namanya bermaksud "keenakan terkemuka. Suatu manisan Selatan India. manis dan senang disediakan. Menggunakan tangan juga mempunyai etika tersendiri.Laddu terdiri daripada pelbagai warna. Membasuh tangan bukan sahaja bersopan tetapi dimestikan 63 . Adalah dikatakan yang pasangan warga tua dan pengantin baru yang mengunjungi sesebuah rumah untuk kali yang pertama juga akan dihidangkan athi resam untuk mendapat nasib baik. ADAB MAKAN KAUM INDIA Orang India dan orang Melayu menggunakan tangan dan kaum Cina dengan penyepit. Kaum India hanya menggunakan tangan kanan dan hujung jari sahaja. ATHI RESAM Dalam keluarga Hindu yang amat tradisional. pembuatan manisan bermula seminggu sebelum Deepavali. dan gula. Ia amat popular di kalangan kaum India terutamanya di negara India kerana rasanya yang sedap. Laddu biasanya disediakan semasa perayaan atau kenduri seperti Perkahwinan.

Perayaan ini diraikan selama tiga hari. Pada hari perayaan Diwali. Kadang kala mereka akan diberi air basuh tangan oleh tuan rumah dan di restoran-restoran pula disediakan sinki basuh tangan dan sabun. Mereka juga mempunyai doa makan atau juga dikenali sebagai ‘ thevaram’. Mereka sepatutnya menggunakan sudu yang disediakan dengan mengambilnya dengan tangan kiri. kaum Hindu akan menghidangkan makanan dan disembahyangkan kepada nenek moyang yang telah meninggal dunia. Mereka digalakkan mengambil makanan terdekat dengan mereka dahulu dan tidak terlalu banyak bercakap serta jangan bercakap ketika mulut masih penuh dan akhir sekali tidak mengunyah terlalu kuat.dari segi kebersihan. Untuk vegetarian. bersila dapat mencernakan makanan dengan segera. MAKANAN SEMASA PERAYAAN KAUM INDIA i. mereka menghidangkan makanan India seperti murukku. Makanan yang disediakan pada hari perayaan ini adalah nasi manis yang dipanggil ‘ponggal’ dan nasi manis ini mesti dibuat sebelum matahari terbit. ‘ omapudi’ dan Nei Urundai kepada pengunjung yang dating beraya ke rumah mereka. ghee (minyak 64 . Pada malam hari sehari sebelum Deepavali (Eve Deepavali). Antara ramuan untuk membuat nasi manis ini adalah nasi. Deepavali – perayaan Deepavali disambut oleh masyarakat kaum Hindu bagi meraikan kemenangan kuasa kebaikan mengatasi kuasa kejahatan. ‘athirasam’. Mereka tidak dibenarkan sama sekali mengambil makanan dari pinggan hidang dengan tangan. Ponggal – perayaan Ponggal diraikan sebagai ucapan terima kasih penganut Hindu kepada Tuhan Matahari kerana memberikan rezeki. mereka menghidangkan lebih kurang lima jenis sayur-sayuran yang merupakan kegemaran mendiang nenek moyang mereka. Mereka juga digalakkan duduk bersila kerana mengikut kepercayaan mereka. ii.

Sekiranya daun pisang dilipat dengan cara bahagian bawah (bahagian yang dekat dengan individu yang sedang makan) dilipat ke atas. susu. Vinayaga Sathurthi – perayaan ini disambut sempena hari kelahiran ‘Lord Vinayaga’. iii. iv. individu yang makan tadi perlu tahu pantang-larang berhubung cara daun pisang itu harus dilipat. perbuatan merenjis air ini adalah bertujuan membersihkan daun pisang yang berperanan sebagai pinggan untuk makan. Kemudian barulah makanan diletak padanya. Pada hari ketiga perayaan ini. kepercayaan dan pantanglarang berkaitan pohon pisang terus menjadi ikutan. nasi manis perlulah disediakan oleh wanita yang masih belum berkahwin sahaja. air perlu direnjis dahulu pada daun berkenaan. maknanya individu berkenaan berasa puas dengan hidangan yang dinikmatinya.sapi). iaitu makanan yang dibuat daripada tepung gandum dan berintikan gula perang. Thaipusam – masyarakat Hindu merayakan Thaipusam sempena hari kelahiran ‘Lord Muruga’. dan gula melaka. isyarat yang dihantar adalah bahawa kita 65 . Dia juga menghantar isyarat kepada tuan rumah bahawa dia ingin supaya dijemput lagi untuk menikmati hidangan. Makanan lain yang disediakan adalah ‘kesari’ yang dibuat daripada minyak sapi. Secara mudah. Makanan yang dihidangkan adalah ‘kolkatai’. Selesai makan.kelapa dan kacang dhal. Tiada makanan yang khas disediakan pada hari perayaan ini. Makanan ini merupakan makanan kegemaran masyarakat India. PANTANG LARANG DALAM PEMAKANAN KAUM INDIA Walaupun generasi muda kaum India dikatakan semakin berfikiran moden dan tidak mahu terpengaruh dengan amalan dan budaya tradisional. Apabila makanan hendak dihidang menggunakan daun pisang. suji dan tepung gandum. Sekiranya daun pisang dilipat dari atas ke bawah. Semasa perayaan ini mereka akan menunaikan nazar mereka.

kematian). kita menghantar isyarat “mahu lagi” serta melahirkan hasrat di hati untuk menghadiri majlis seperti itu pada masa hadapan. Wujud sistem kasta serta pembahagian anggota masyarakat mengikut status. Makanan panas yang dihidangkan di atas daun pisang akan mengeluarkan aroma semula jadi yang sedap dihidu. Misalnya perayaan di kuil dan majlis perkahwinan. Sebenarnya. Daun pisang dilipat dari atas ke bawah apabila menikmati hidangan pada majlis dan upacara yang menggembirakan. amalan penggunaan daun pisang sebagai “pinggan” juga berkait rapat dengan sistem masyarakat di Benua Kecil India. maka daun pisang dilipat dari bawah ke atas sebagai tanda bahawa kita turut bersedih atas kematian itu dan berharap peristiwa sedih seperti itu tidak akan berulang dalam keluarga terbabit. perbuatan melipat daun pisang dengan cara yang baru dihuraikan tadi bukan kerana kita benar-benar tidak menyukai makanan yang dihidangkan. Sebaliknya. Konsepnya lebih kurang seperti pinggan pakai-buang yang sudah menjadi budaya kita pada masa kini. ada makna tersembunyi dalam budaya kaum India. Secara tradisi. Masyarakat Melayu turut berkongsi amalan ini dalam kehidupan seharian. penggunaan daun pisang juga menjamin kebersihan “pinggan” yang digunakan untuk makan. Apabila dihidangkan makanan pada majlis yang mendukacitakan (misalnya. Budaya ini wajar diketahui oleh semua. Jalan keluar terbaik adalah dengan cara menggunakan daun pisang sebagai “pinggan”. 66 . Orang yang berada pada status tinggi tidak sanggup berkongsi perkakas dan peralatan dengan golongan lebih rendah. PERALATAN MAKAN KAUM INDIA Sejak dahulu. daun pisang merupakan “pinggan” dalam budaya kaum India. Dengan cara melipat daun pisang dari atas ke bawah. mudah digunakan dan mudah juga dibuang. Dari sudut yang lain.berpendapat makanan yang dihidangkan tidak enak dan kita tidak berkeinginan untuk berkunjung semula untuk dihidangkan makanan seperti itu. Daun pisang mudah diperoleh.

pohon pisang mempunyai makna dan signifikan dalam kehidupan kaum India. Pulau Pinang menjelma dalam ingatan kita. kari telur sotong. iaitu senduk. Apa yang pasti. Contohnya periuk tanah (claypot) untuk memasak dan belanga untuk mengisi air.Penggunaan daun pisang sebagai “pinggan” masih menjadi amalan. Makna-makna ini sudah mula pula dikongsi bersama oleh masyarakat pelbagai kaum melalui proses asimilasi. Malaysia juga mempunyai potpuri budaya yang agak unik. ikan goreng. Terdapat juga peralatan yang diperbuat daripada kayu. berganding bahu mereka masakan baru dengan menggabungkan pinjam meminjam tradisi budaya masing-masing. Malah. kari kambing dan lain 67 . Gabungan kaum Melayu. banyak juga restoran yang meletakkan daun pisang di atas pinggan sebelum menghidangkan nasi. mi mamak. Pada kebiasaannya. Cina dan India Cina berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada ‘hidangan Malaysia’ dan menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar. Nasi kandar diiringi dengan pelbagai jenis lauk pauk (dalam 30 jenis masakan). Contoh hidangan lauk pauk nasi kandar ialah: ayam goreng berempah. ASIMILASI MAKANAN INDIA DALAM MASYARAKAT MAJMUK Sebagai negara kosmopolitan. udang galah goreng. Restoran makanan daun pisang juga terus menjadi pilihan masyarakat pelbagai kaum di negara kita. Kadang kala kita tertanya-tanya apa yang membezakan nasi kandar dengan nasi-nasi yang lain. Semua ini turut menyumbang ke arah persefahaman antara budaya. Kini populariti nasi kandar telah menular ke negeri-negeri lain di Semenanjung. kari kepala ikan. kaum India juga menggunakan peralatan yang diperbuat daripada tanah liat. kari daging rusa. Kaum Cina. India dan Melayu di Malaysia ini sentiasa kreatif. Peralatan yang diperbuat daripada aluminium adalah seperti pinggan dan gelas. Bila kita menyebut nasi kandar. Dengan ini lahirlah nasi ayam. Nasi kandar di Pulau Pinang samalah seperti adanya nasi dagang di Kelantan atau Terengganu. Penduduk di Malaysia ini juga dikatakan banyak menghabiskan masa di meja makanan dan menjadikan masa menikmati hidangan itu sebagai aktiviti kebangsaan. mi kari dan lain-lain.

Minuman iringan dengan nasi kandar ini ialah teh tarik. Buat masa kini roti canai berjaya meletakkan tarafnya bersama dengan nasi lemak. Satu lagi hidangan berasal dari India ialah nasi beriani. Di sinilah bermulanya di mana pedagang-pedagang India Muslim berulang alik antara India dan Semenanjung. Nasi beriani ini dipelopori oleh orang Melayu terutama di Johor. Sungai Petani dan Penang. Pasa masa kini nasi kandar boleh dinikmati di restoran-restoran dan juga di hotel. diminati oleh sebilangan besar rakyat Malaysia. kita akan ke selatan India. Berbalik mengimbas sejarah nasi kandar. dan seterusnya mengekalkan aroma dan tekstur nasi. Ia sepatutnya juga menjadi air minuman kebangsaan Malaysia.lain. Doh ini akan ditampal di sekeliling tutup periuk untuk mengekalkan wap dan haba. Pada mulanya pengaruh masakan mereka ini tertumpu di utara Semenanjung sahaja: Alor Setar. Nasi dikandar di bahu (dua bakul atau raga dengan satu batang kayu) dan mereka akan berjaja merentas kampungkampung. Nasi kandar mengekalkan nama ‘kandar’ ini berlandaskan cara penjaja nasi ini menjualnya. Roti canai atau paratha dan puri ini pada asalnya ialah makanan kegemaran kaum India. Kangar. Menikmati hidangan yang disajikan di atas daun pisang juga menjadi kegemaran orang-orang Malaysia. Terdapat beberapa jenis nasi beriani tetapi yang menjadi sebutan dan gilaan ialah nasi beriani gam. Lama kelamaan populariti nasi kandar ini menular keseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. Ia bukan sahaja digemari oleh kaum India tetapi juga diminati oleh kaum-kaum yang lain. Pohon pisang mempunyai makna dan signifikan dalam kehidupan kaum India. 68 . Maknamakna ini sudah mula pula dikongsi bersama oleh masyarakat pelbagai kaum melalui proses asimilasi. Semua ini turut menyumbang ke arah persefahaman antara budaya. Nasi beriani gam ini dimasak bersama dengan lauknya (ayam dan daging) dan doh tepung gandum menjadi bahan penampal atau pelekat.

Hidangan ini merupakan ikan terubok yang telah dimasinkan. Diberi jolokan sebagai nasi yang terbaik di pasaran. Walaupun mempunyai banyak tulang. pemakanan di antara etnik-etnik di sini adalah berbeza. Masyarakat di sini masih lagi mengamalkan pemakanan tradisional. Berikut merupakan infomasi yang dapat membantu kita mengenali pemakanan di antara etnik di Sabah dan Sarawak SARAWAK Sarawak merupakan negeri yang terbesar di Malaysia dengan keluasan 124. Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Bumi Dibawah Kenyalang terdiri daripada pelbagai suku kaum. diikuti dengan kaum Cina. Melayu. padi ini perlu ditanam setinggi 1. Nasi Bario mempunyai rasa yang manis. Bidayuh dan Melanau.449 kilometer persegi. Kira-kira 72% daripada penduduknya terdiri dari kaum asli. Makanan tradisional yang seterusnya dikenali sebagai Nasi Bario. Ikan terubok masin dari Sarawak dikatakan merupakan ole-ole yang sesuai untuk dibawa balik oleh pengujung ke negara asal mereka. 69 . ianya terkenal dengnan kerangupannya.200 meter. Berikut merupakan beberapa jenis makanan tradisional yang terkenal di Sarawak. Oleh kerana ia terpisah daripada Semenanjung Malaysia. Negeri yang kaya dengan pelbagai kaum etnik ini semestinya mempunyai budaya pemakanan yang pelbagai. Nasi Bario merupakan hasil daripada penanaman padi bukit oleh orang Ulu. iaitu 38 % dari keseluruhan Malaysia. Mempunyai lebih daripada tiga puluh etnik dan mempunyai keadaan geografi yang pelbagai. tekstur yang lembut serta aroma yang tersendiri menjadikan ia bertaraf dunia dan digemari ramai. Sabah dan Sarawak menyediakan pelbagai jenis variasi makanan.PEMAKANAN DI ANTARA ETNIK DI SABAH DAN SARAWAK PENGENALAN Sabah dan Sarawak merupakan negeri yang mempunyai kebudayaannya yang tersendiri dan unik. Kaum yang teramai terdiri daripada suku kaum Iban.

70 . Ianya kemudian dibakar seperti lemang. Batang buluh yang digunakan untuk mengekalkan rasa dan aroma bahan-bahan di dalamnya.Laksa Sarawak merupakan hidangan simbolik bagi negeri Sarawak. Sedikit hirisan daging kambing atau khinzir selalunya ditambah. Sedap ketika ianya sedang panas. hirisan ayam dan telur menjadikannya hidangan yang menyelerakan. daun ubi kayu dan serai. Salah satu hidangan cina yang unik yang boleh dijumpai di Sarawak ialah Kolok Mee. Suku kaum Iban di Sarawak mempunyai hidangannya yang tersendiri yang dipanggil Manok Pansoh. Ketulan ayam disumbat ke dalam batang buluh bersama cendawan. Diperbuat daripada santan dan rempah-ratus ditambah dengan sedikit makanan laut. Walubagaimanapun. laksa Sarawak boleh didapati dikebayakan kedai makan dan hotel di Sarawak. Ia biasanya dihidangkan bersama telur yang dicelur di dalam air dan disediakan bersama sos. hidangan ini juga boleh dijumpai di sekitar Kuala Lumpur dengan versi yang berbeza.

Sarawak mempunyai reputasi bertaraf dunia dalam menghasilkan sarang burung laying-layang. lada hitam dan nenas Sarikei. Bagi yang diproses menggunakan tenaga manusia. Berdasarkan penelitian Malaysia. Sarang burung ini boleh diproses menggunakan tenaga manusia sepenuhnya dan juga mesin. Maka tidak hairanlah jika ada dikalangan masyarakat Sarawak yang mengamalkan pemakanan tetentu untuk memastikan kesihatan badan. Terkenal dikalangan masyarakat cina. Sarawak juga berjaya untuk menjadikan hasil tanamannya sebagai salah satu penyumbang ekonomi. Pada masa kini. Ada diantaranya yang telah memecah pasaran antarabangsa. pelbagai pihak telah meginovasikan penggunaan lada hitam. harganya lebih tinggi berikutan ketelitian yang ditawarkan serta lebih berkhasiat tanpa bahan kimia. penggunaan lada hitam tidak lagi terhad sebagai bahan masakan sahaja. rumput fatimah ini mengandungi zat fitokimia yang berfungsi untuk merangsang kontraksi rahim. pengumpul tempatan sanggup membahayakan nyawa untuk memanjat ke dalam gua demi untuk mendapatkan sarang burung.Selain daripada makanan tradisional. dan air rendamannya diminum oleh 71 . Rumput fatimah dikenali sebagai tanaman yang dapat membantu proses memperlancar kalahiran. Antara makanan yang tidak asing lagi bagi Sarawak yang telah berjaya dipasarkan ialah sarang burung. Lada hitam adalah sesuatu yang tidak asing lagi di Sarawak. Pelbagai kajian telah dijalankan bagi menghasilkan lada hitam yang bermutu tinggi. Makanan memainkan peranan yang penting dalam kehidupan seharian kita. Sarikei juga merupakan kawasan yang terkenal dengan penanaman nenas Sarikei yang rendah dari segi kandungan gulanya selain mempunyai duri yang sedikit pada daunnya. Cara penggunaannya adalah dengan merendamkan rumput fatimah. Sarang ini diproses dahulu sebelum diprodukkan. Buah ini juga lebih tahan lama. Contohnya sekarang kita sudah boleh mendapati wangian lada hitam dan juga gula-gula lada hitam. Salah satu contoh ialah rumput fatimah.

ibu yang bakal bersalin. Semakin lama tumbuhan ini direndam, semakin tinggi kadar fitokimiannya. Penggunaan rumput fatimah ini telah digunakan oleh masyarakat Dayak Iban. Masyarakat Dayak Iban memanfaatkan rumput fatimah ini dengan mengambil akarnya, kemudian dicuci, dipotong lalu direbus. Air rebusan rumput fatimah ini kemudian boleh diminum untuk melancarkan proses kelahiran atau haid. Selepas bersalin, para ibu Dayak Iban juga mengamalkan penggunaan daun sembong yang kelihatan seperti gulma untuk mandi. Daun sembong tersebut dibuang akarnya, dibersihkan dan kemudian direbus. Air rebusan tersebut digunakan sebagai air mandian sehingga tubuh terasa sejuk dan segar.

SABAH
Penduduk Sabah telah dikurniakan dengan pelbagai variasi makanan laut, ditambah pula dengan hidupan air tawar serta hidupan liar. Oleh kerana sebahagian daripada kawasannya masih diliputi hutan, tumbuhan dan herba liar dengan senang boleh diperolehi. Makanan tradisional Sabah mengikut lebih daripada tiga puluh suku kaum adalah berbeza bergantung kepada sumber yang boleh diperolehi. Pada kebiasaannya, pemakanan orang Sabah yang tinggal dipersisiran pantai masih lagi didominasi dengan makanan laut, sementara mereka yang tinggal dikawasan pendalaman hanya bergantung kepada ikan air tawar dan hidupan liar. Walaupun kedua-dua padi sawah dan padi bukit ditanam secara bergenerasi di Sabah, ia tidak semestinya makanan asasi penduduk di sini. Nun jauh di utara, jagung dan ubi kayu menjadi pilihan utama. Sabah terkenal dengan sagunya. Bagi mereka yang tinggal di sebelah Barat, ia lebih dikenali sebagai ‘lamanta’. Pokok sagu atau poko rumbia merupakan sumber makanan asasi bagi kaum peribumi di Sabah di mana ia mempunyai batang yang besar, tegap dan mempunyai isi yang lembut serta mengandungi kandungan kanji yang tinggi. Sagu ialah serbuk kanji yang diambil daripada empulur pokok sagu yang dijumpai di dalam batangnya. Sagu biasanya dijadikan bubur, puding dan pemekat hidangan. Sagu juga boleh direbus atau dibakar sebagai adunan dan dimakan begitu sahaja. Sagu merupakan hidangan yang popular dikalangan penduduk Sabah kerana rasa manis dan kekenyalannya.

72

Orang Bisaya yang tinggal berdekatan dengan Brunei masih lagi menjadikan sagu sebagai bubur yang likat atau lebih dikenali sebagai “ambuyat”. Orang Murut atau ‘Orang Bukit’ yang tinggal di kawasan pendalaman menggunakan bahan yang serupa dengan ambuyat, tetapi dengan menggunakan ubi kayu sebagai bahan utama. Kedua-dua hidangan ini selalunya disediakan semasa perayaan tertentu oleh orang Kadazan Dusun walaupun padi bukit masih lagi menjadi pilihan utama. Ambuyat yang dimakan oleh orang Bisaya mempunyai persamaan dengan ambuyat yang merupakan makanan tradisional masyarakat Brunei. Ambuyat merupakan makanan kegemaran masyarakat Brunei sejak berkurun lamanya. Ambuyat diperbuat daripada sagu. Setelah biji sagu ini diproses ia kelihatan seperti tepung yang berwarna putih. Ambuyat dihasilkan dengan menuang air panas yang mencukupi ke dalam sagu, kemudian dikacau sehingga menghasilkan tekstur yang melekit dan lembut. Ambuyat ini dimakan dengan menggunakan candas yang menyerupai kayu chop sticks dan diperbuat daripada buluh bersama sos. Di Brunei selain sos, ambuyat juga dimakan bersama hidangan sampingan yang lain seperti pais yang merupakan daging yang dibalut bersama daun pisang dan kemudiaannya dibakar. Selain ambuyat, Sabah terkenal dengan pelbagai jenis makanan tradisional yang lain. Antara contoh yang lainnya ialah “jaruk”. Hidangan ini merupakan hidangan yang terkenal dikalangan orang Murut. Jaruk merupakan daging khinzir liar atau ikan yang dimampatkan di dalam batang buluh. Ia dibiarkan mentah bersama garam dan nasi. Setiap lubang yang terdapat di permukaan buluh tersebut disumbatkan dengan daun. Kesemua bahan ini diperam selama beberapa minggu atau berbulan sebelum dihidangkan.

73

Selain itu terdapat hidangan yang dipanggil hinava. Hidangan yang menyerupai sushi ini merupakan hasil kreativiti orang Kadazan. Diperbuat daripada ikan tenggiri yang segar, hirisan halia, biji mangga, cili merah bersama perahan limau nipis, hinava menawarkan hidangan yang menyelerakan.

Sayur manis pada mulanya ditemui di Lahad Datu oleh seorang pekebun, yang kemudiannya menemui cara untuk menjadikan sayur ini lebih ranggup dan mempunyai daun yang lebih lembut. Pada hari ini Lahad Datu merupakan destinasi yang terkenal dengan sayur manis.

Selain sayur manis, Sabah juga terkenal dengan bambangan merupakan sejenis mangga liar yang dijumpai di hutan Sabah. Bijinya dibuat jeruk dan merupakan salah satu bahan untuk membuat hinava. Isi bambangan boleh dihiris, dikeringkan dan diperap untuk dimakan begitu sahaja. Selain bambangan, terdapat juga buah ‘tarap’ dan ‘markisa’. Boleh dikatakan kesemua masyarakat bukan Islam di Sabah menghasilkan pelbagai jenis arak yang diperbuat daripada beras pulut dan ragi yang dikeringkan yang dikenali sebagai tuak. Dipercayai tuak yang terkenal ialah lihing,yang dikatakan bagus untuk ibu baru bersalin. Bagi suku kaum Kadazan Dusun, mereka biasanya menikmati tuak bersama hidangan sup ayam bersama hirisan halia yang segar yang dikenali sebagai “Sup Manuk Lihing”. Ketibaan orang muslim ke Sabah dari kepulauan selatan Filipina telah sedikit sebanyak mempengaruhi pemakanan dikalangan masyarakat sekitar perairan Sabah. Makanan bagi penduduk Islam kawasan perairan Sabah mempunyai persamaan dengan masakan Melayu. Walaupun mereka jarang menggunakan rempah-ratus,

74

penggunaan cili dan tumbuhan liar dijadikan sebagai pengganti. Makanan biasanya dibalut dengan daun pisang dan direndam di dalam air asam jawa kemudiannya dibakar di atas api. Mereka yang berada di pesisiran pantai sebelah timur biasanya menggunakan rumpai laut di dalam masakan mereka. Walaubagaimanapun, bahan ini jarang didapati di pesisiran di kawasan barat. Rumpai laut ini boleh dimakan secara mentah, atau digabungkan dengan hirisan halia, tomato yang air perahan limau nipis atau cuka. Masyarakat Kadazan Dusun merupakan suku kaum yang terbesar di Sabah dimana ia merangkumi 18% daripada keseluruhan penduduk di Sabah. Suku kaum ini terkenal dengan pelbagai jenis hidangan yang biasanya dapat dilihat semasa musim perayaan seperti Pesta Keamatan yang dirayakan setiap tahun iaitu pada 30 dan 31 Mei. Selain itu kita juga dapat merasai hidangan ini semasa majlis perkahwinan dan majlis lain yang diadakan oleh masyarakat Kadazan Dusun. Antara makanan yang terkenal dikalangan kaum ini ialah Hinava, Noonsom, Pinaasakan dan Sup Manuk Lihing. Makanan-makanan ini dapat disediakan dengan pelbagai cara mengikut kebiasaan amalan tradisi kaum Kadazan Dusun. “Nooonsom” atau dalam bahasa Malaysianya jeruk, boleh didapati dalam beberapa jenis. Antara yang paling popular ialah Noonsom Sada (ikan), Noonsom Bambangan dan Noonsom Tuhau. Noonsom Sada diperbuat daripada ikan air tawar yang telah dibersihkan dan dijeruk menggunakan isi buah Pangi yang ditumbuk, nasi dan garam. Bahan-bahan ini dicampurkan sekali dan dimasukkan kedalam bekas botol atau tajau kecil dan dibiarkan selama sepuluh atau dua belas hari sehingga boleh dimakan. Seperti namanya, Noonsom Bambangan diperbuat daripada isi buah bambangan yang dihiris dan dicampurkan dengan biji buah bambangan yang telah diparut dan sedikit garam. Apabila kesemua bahan dicampurkan, ia dimasukkan kedalam bekas botol atau tajau kecil dan dibiarkan selama seminggu sebelum dimakan. Noonsom Tuhau mengandungi tuhau yang dihiris halus dan dijeruk bersama cuka, garam dan cili merah. Apabila kesemua bahan dicampurkan ia dimasukkan ke dalam bekas botol dan hanya dibiarkan selama beberapa minit sebelum dihidangkan. Hidangan Kadazan Dusun yang terkenal selain Noonsom ialah “Pinaasakan”. Bahan yang diperlukan untuk penyediaan makanan ini ialah ikan, tidak kira ikan air tawar atau ikan air laut yang telah dibersihkan dan dicampur dengan sedikit kunyit dan halia yang telah ditumbuk, sedikit biji asam jawa atau asam “takob-bakob”, garam, serbuk perasa dan sedikit air. Ikan ini akan dididihkan dengan air sehingga airnya hampir kering. Selain itu, terdapat hidangan “Sup Manuk Lihing” atau dalam bahasa Malaysianya “Sup Ayam Lihing”. Bahan yang diperlukan ialah seekor ayam kampung, minuman keras yang dikenali sebagai “Lihing” dan hirisan halia. Untuk menyediakan hidangan ini, daging ayam yang telah dipotong direbus bersama setengah cawan lihing, hirisan halia, garam dan serbuk perasa. Ia direbus sehingga daging ayam itu menjadi empuk. Kebanyakan makanan tradisi kaum Kadazan Dusun hari ini boleh didapati dibeberapa restoran tertentu yang biasa menyediakan makanan tradisi penduduk tempatan. Selain itu, beberapa hotel terkemuka juga memilih untuk menghidangkan “Hinava” sebagai hidangan khas kepada para pengunjungnya. Keunikan dan kepelbagaian makanan tradisi yang diperkenalkan oleh masyarakat tempatan merupakan salah satu keistemewaan yang boleh didapati di Negeri Dibawah Bayu ini.

75

Bayi yang selamat dilahirkan pula akan diberi nama dengan kebenaran dari ibu bapanya. diikuti dengan tempat tinggal dan kemahiran (berburu. Orang asli terdiri darpada lebih kurang 64 suku kaum. Adakalanya nama yang diberi tidak sesuai dan bayi akan jatuh sakit. Biasanya nama bayi diberi berdasarkan nama pokok. dan lain-lain). bercucuk tanam. Jamuan kecil-kecilan akan dibuat dan pulut kuning akan diberi kepada jiranjiran sempena pertukaran nama bayi tersebut. Oleh itu. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi pemilihan dan pantang-larang dalam makanan orang asli.PEMAKANAN DI ANTARA ORANG ASLI Orang asli memainkan peranan penting dalam percampuran budaya dan etnik dalam kehidupan masyarakat Malaysia. Makanan yang perlu dihindari oleh wanita mengandung yang masih diamalkan oleh masyarakat orang asli ialah memakan ikan yang bewarna merah kerana dikhuatiri berlakunya tumpah darah ketika melahirkan bayi. Faktor yang paling utama adalah dipengaruhi oleh faktor agama. Oleh itu. wujudnya kepelbagaian makanan dalam budaya orang asli. tumbuhtumbuhan. ikan atau tempat yang dekat dengan bayi ketika lahir atau juga menurut nama peristiwa yang berlaku ketika bayi dilahirkan. 76 . nama bayi tersebut terpaksa ditukar.

Soalan bancian adalah berdasarkan budaya pemakanan dari segi pantang-larang. Responden kami adalah dalam kalangan mereka yang berumur di antara sembilan belas hingga dua puluh dua tahun yang terdiri daripada etnik majoriti iaitu kaum Melayu. perayaan dan upacara-upacara tertentu. kami ingin menyimpulkan bahawa hipotesis yang dinyatakan diterima di mana makanan merupakan salah satu pendekatan yang dapat menyatupadukan kaum di Malaysia. kebanyakan responden mempunyai pengetahuan yang meluas tentang budaya pemakanan masyarakat Melayu. Kesemua mereka merupakan pelajar Universiti Sains Malaysia ( USM ) Menurut bancian yang telah dilaksanakan. Cina dan India.RUMUSAN DAN KESIMPULAN Kami telah menjalankan bancian terhadap tiga puluh orang responden berkaitan dengan pemakanan di antara etnik-etnik di Malaysia. Di akhir laporan ini. Ini disebabkan oleh perbezaan agama dan kepercayaan yang menyebabkan mereka kurang prihatin terhadap kaum majoriti itu. Malangnya para responden masih lagi kurang pendedahan tentang pemakanan dalam kalangan masyarakat minoriti. Pendedahan boleh dilakukan melalui media massa seperti internet dan televisyen. 77 . Hal ini kerana mereka telah mendapat pendedahan mengenai makanan Melayu sejak dari kecil melalui persekitaran sekeliling. Walaubagaimanapun kebanyakan responden hanya mempunyai pengetahuan asas tentang budaya pemakanan bagi kaum majoriti yang lain seperti kaum Cina dan India. Hal ini demikian kerana kurangnya kesedaran tentang kewujudan kaum minoriti tersebut. Ini dapat dilihat apabila kaum Melayu dan Cina menikmati juadah kaum India seperti roti canai untuk sarapan manakala kaum India juga menggemari nasi lemak yang merupakan makanan Melayu. Kami berpendapat bahawa kekurangan pengetahuan dalam kalangan responden boleh diatasi jika wujudnya lebih pendedahan terhadap pemakanan di antara kaum minoriti di Malaysia. Selain itu. industri pelancongan juga perlu memainkan peranan penting mempromosikan kepelbagaian etnik di Malaysia.

Lain-lain sila nyatakan: ___________________ 3.LAMPIRAN BANCIAN TUGASAN SHE 101 SILA BULATKAN JAWAPAN YANG SESUAI JANTINA: P/ L 1. Laddu hanya disediakan semasa perayaan sahaja. Dalam masyarakat India. Bahan-bahan herba seperti serai.teh tarik adalah popular dalam kalangan masyarakat mana? a) Melayu b) India c) Cina d) . daun limau purut. daun pandan. Apakah buah-buahan biasanya saling ditukar atau dihadiahi kepada pelawat semasa Tahun Baru Cina sebagai tanda persahabatan ? a) buah epal b) limau bali c) limau mandarin 5. Apakah makanan yang dikatakan simbolik dengan Sarawak ( boleh melebihi satu jawapan) a) Laksa Sarawak b) Jaruk c) Sayur manis d) Lada hitam e) Sarang burung layang-layang 4. a) Benar b) Salah 6. bunga kantan. kunyit dan buah pala sering digunakan dalam masakan a) orang India b) orang Melayu c) orang Cina 2.Nasi dagang terkenal di negeri mana? a) Pulau Pinang b) Kelantan c) Perlis 78 . daun kemagi. Pada pendapat anda.

Apakah makanan yang tidak boleh dimakan oleh ibu mengandung dalam masyarakat orang asli? a) daging b) ikan berwarna merah c) ayam dan itik 14. Apakah makanan yang mempunyai kulit berwarna putih dan kandungannya diisi dengan beberapa jenis kandungan seperti daging ayam.7. a) Ya b) Tidak 12. kaya dan sebagainya? a) bao/ baozi b) popia c) murtabak 9. Apakah kuih yang selalu dimakan semasa perayaan “Mid-Autumn” dan kuih tersebut biasanya berwarna perang keemasan? a) karipap b) kuih bulan c) kuih sarang tebuan 11. Apakah factor utama yang mempengaruhi pantang larang dalam makanan orang asli? a) tempat tinggal b) kemahiran (berburu.Pernahkah anda merasai makanan tradisional orang Kadazan Dusun? a) Ya. bercucuk tanam dll) c) agama TERIMA KASIH 79 .Apakah makanan asasi bagi penduduk Sabah dikawasan pandalaman? a) padi bukit b) sagu c) ubi kayu 10. Pulut kuning diberikan kepada jiran-jiran dalam masyarakat orang asli kerana a) pertukaran nama bayi b) perkahwinan c) selepas upacara pengebumian 15. sila nyatakan: ___________________________ b) Tidak 13.Wajik adalah sejenis kuih manis yang dihidangkan pada hari-hari perayaan a) Hari Raya Puasa b) Hari Raya Haji c) Majlis perkahwinan d) Majlis kenduri 8. kacang. Makanan yang dihidangkan semasa perayaan masyarakat India adalah berbeza mengikut perayaan.

foodcandy.ms.my http://sinarharapan.geocities. a division of Thomson Learning.pnm.html http://bbs.alloexpat.net/Nyonyafood.malaysianfood.com http://malaysia.flyingdusun.com http://www. Foods Of India.co.jessieling.dianasdesserts.com http://www.petertan.borneo_hotel.lelong.com http://www.typepad.html http://malaysiana.id/iptek/kesehatan http://www.com/bruambuyat http://sabah.. 1-64 80 .my http://www. The Gale Group..RUJUKAN LAMAN WEB http://www.com/ www. Inc.com http://asiarecipi.com/malpeople.com.my http://onokinegrindz.com http://www.wikipedia.edu.org http://www. Inc.com BUKU Barbara Sheen (2007).

81 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful