ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 INDEK OBJEKTIF PEMAKANAN DI ANTARA KAUM MELAYU PEMAKANAN DI ANTARA KAUM CINA PEMAKANAN DI ANTARA KAUM INDIA PEMAKANAN DI SABAH SARAWAK PEMAKANAN DI ANTARA ORANG ASLI RUMUSAN DAN KESIMPULAN LAMPIRAN RUJUKAN MUKA SURAT 2 3-30 31-43 44-57 58-64 65 66 67-68 69

1

OBJEKTIF
Pemakanan memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian. Pemakanan yang baik dan seimbang memastikan kehidupan yang lebih sejahtera. Malaysia yang terkenal dengan pelbagai etnik mestilah mempunyai budaya pemakanan yang pelbagai. Sebagai contoh, pantang-larang dan kepercayaan setiap kaum dalam pemilihan makanan serta adab-adab semasa makan. Selain itu, kami ingin mengenal pasti jika terdapat sebarang hubung-kait di antara makanan dikalangan pelbagai etnik di mana terdapat nilai-nilai asimilasi dalam kalangan etnik-etnik tersebut. Untuk menilai tahap pengetahuan para pelajar Universiti Sains Malaysia (USM) terhadap budaya pemakanan masyarakat di Malaysia. Ini kerana ada di antara mereka yang masih tidak mengenali budaya kumpulan minoriti amnya dalam kalangan penduduk Sabah dan Sarawak. Akhir sekali, kami ingin mengkaji jika kepelbagaian makanan di antara etnik-etnik ini dapat menjadi instrumen yang boleh menyatupadukan rakyat Malaysia. Hal ini demikian kerana, perpaduan dalam kalangan rakyat adalah penting dalam memelihara keharmonian negara. Oleh itu, kami bersepakat untuk menghasilkan laporan yang berkisar tentang “Pemakanan di antara Etnik di Malaysia”. Kami juga ingin membuktikan bahawa makanan dapat menyatukan masyarakat di Malaysia.

2

PEMAKANAN DI ANTARA KAUM MELAYU Pembudayaan makanan Melayu

Dari segi sejarah, kaum Melayu ini mempunyai elemen-elemen dan usul asal dari Sumatra, Jawa, Thailand, Sulawesi dan juga Polinisia. Dengan pengaruh-pengaruh negara tersebut tidak hairanlah jika masakan Melayu mempamerkan sedikit sebanyak kualiti kulinari dari negara-negara tersebut. Di Selangor, kaum Melayu dahulu kala merupakan pahlawan Bugis dari Sulawesi dan bagi orang Melayu Negeri Sembilan, menamakan diri mereka sebagai Minangkabau dari Sumatra. Kita beralih ke Utara: Pahang, Perak, Pulau Pinang dan Perlis di mana pengaruh Acheh, Bugis dan Siam amat ketara. Pada abad ke 16, kaum Acheh mempunyai seorang ketua yang dikenali sebagai Mahkota Alam atau Iskandar Muda. Beliau juga dikatakan mempunyai pengaruh besar ke atas negeri Pahang, Kedah dan Perak. Bagi negeri Kelantan, Kedah dan sebahagian negeri Terengganu pula dipengaruhi oleh Thailand atau Siam. Ini dapat dilihat dari segi penyediaan makanan dan dialek percakapan mereka: ala Siam.

3

Kita ke selatan iaitu ke Johor. Di sini terdapat beberapa penempatan kaum Jawa dan Bugis. Pada tahun 1639, di dalam perjanjian antara Johor dan Belanda, kerajaan Johor bersetuju untuk membantu menakluki Negeri Melaka dengan pertolongan pahlawan Bugis bernama Daeng Prani. Sebagai balasan terima kasih dengan kejayaan cemerlang ini, Daeng Prani dilantik sebagai Yam Tuan Muda Johor. Sekarang kita ke Negeri Melaka untuk mengikuti perkembangan sejarah kaum Cina. Pengaruh dari negeri China ini telah mula menular pada abad ke-15. Ianya bermula dengan lawatan Laksamana China Yin Ching dan Cheng Ho. Mereka singgah di Melaka dalam perjalanan ke Barat. Admiral Cheng turut membawa bersamanya adat resam dan budaya kaum Cina. Sultan Mahmud sungguh tertarik dengan kebudayaan Cina, lebih-lebih lagi apabila mengetahui mereka telah lama mengamalkan ajaran Islam. Perkahwinan di antara Sultan Mahmud dan Puteri Hang Li Poh mengeratkan lagi 18. pertalian dua budaya ini. Walau bagaimanapun Malaysia hanya dapat menyaksikan pengaruh (tradisi, budaya dan masakan) dari China ini pada abad kePendatang dari China dibawa bekerja di lombong-lombong di Malaysia dan mereka membawa bersama budaya tradisi dan nilai etika kerja. Kaum India mula menapak kaki di Malaysia 2,000 tahun yang lalu. Mereka merupakan pedagang dan pada abad ke-10 terdapat beberapa komuniti kecil keturunan India di pinggiran pantai. Ketika dijajah oleh Kerajaan Inggeris, kaum India di bawa masuk ke Semenanjung untuk bekerja di ladang-ladang getah dan seterusnya menetap disini. Di Melaka pula di Kampung Tujung terdapat kampung Chitty. Keturunan India di sini dikatakan berasal dari Kalinga (selatan timur India). Kaum Chitty di sini berkahwin dengan penduduk tempatan dan menerap nilai, tradisi dan budaya mereka. Bagi kaum wanita Chitty, mereka tidak memakai sari seperti wanita India. Mereka memakai kebaya panjang atau kebaya pendek. Bagi kaum lelaki pula apabila menghadiri pesta keugamaan, mereka mengenakan pakaian dhoti bukan sarong yang dipakai oleh kaum India yang lain. Sebagai negara kosmopolitan, Malaysia juga mempunyai potpuri budaya yang agak unik. Gabungan kaum Melayu, Cina dan India Cina berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada ‘hidangan Malaysia’ dan menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar. Penduduk di Malaysia ini juga dikatakan banyak menghabiskan masa

4

Beras juga merupakan nadi budaya kehidupan dan adat bagi penduduk Asia. Nasi dihidangkan dengan pelbagai lauk-pauk dan ulam ulaman. berganding bahu mereka masakan baru dengan menggabungkan pinjam meminjam tradisi budaya masing-masing. Nasi merupakan makanan utama bagi orang Malaysia dan orang Melayu amnya. 5 .di meja makanan dan menjadikan masa menikmati hidangan itu sebagai aktiviti kebangsaan. Hidangan orang Melayu dikatakan mampu menghangatkan suasana di meja makan. India dan Melayu di Malaysia ini sentiasa kreatif. Dengan ini lahirlah nasi ayam. Dalam budaya makanan orang Melayu. pelbagai lauk pauk tidak akan sempurna jika tidak diiringi dengan nasi. Bijirin kecil ini juga berjaya membentuk budaya diet (pemakanan) dan ekonomi penduduk Asia. Di Malaysia padi menjadi tanaman utama di Kedah dan Perlis dan dikenali sebagai ‘rice bowl of Malaysia’. Hidangan Melayu terkenal bukan sahaja dari keenakan tetapi dari segi kepedasan dan juga penggunaan rempah ratusnya. mi mamak. Kaum Cina. Bahan yang digunakan dalam masakan Melayu berkisar kepada santan. mi kari dan lain-lain. cili dan belacan.

Orang Melayu di kampung-kampung masih berlandaskan pertanian. Tongkat Ali dijual dalam bentuk tablet dan juga serbuk. daun limau purut. 6 . Sayuran ditanam di belakang rumah dan juga di perairan sawah dan bendang. ia juga tinggi dari segi serat. Bahan perasa (seasonings) dalam masakan Melayu di bahagi kepada dua: rempah basah dan rempah kering. pengaliran darah yang sihat dan menghaluskan tekstur kulit seseorang. daun kaduk. cendawan (kulat) dan lain-lain jenis ulaman daun menjadi makanan amalan orang Melayu di kampung. bunga kantan. Untuk pesakit diabitis dan tekanan darah tinggi. kayu manis dan lain-lain. Kita beralih pula ke masakan tradisi dan masakan popular orang Melayu di Malaysia. Di restoran dan gerai.Santan merupakan bahan asas dalam masakan kita. halia. daun selum. Rempah basah iaitu bahan yang ditumbuk dengan batu lesung: bawang. Tongkat Ali merupakan akar kayu yang terbilang hasiatnya dari segi penambahan tenaga batin dan juga tenaga fisikal. petai. Kita masih mengemari masakan kampung atau masakan nenek dan emak kita dahulu. Daun kaduk dan daun pegaga telah mendapat pengiktirafan dari WHO sebagai herba yang mempunyai pelbagai faedah kepada kita. daun kemangi. Ia boleh merangsang aktiviti otak kanak-kanak. itik. Rempah kering pula termasuk biji ketumbar. ikan dari hasil tangkapan nelayan atau dari sawah dan bendang. ulam jering boleh dijadikan ubat kerana kandungan alkali yang tinggi dan berfungsi sebagai bahan dirutik. jintan. daun pandan. Rempah ratus ini selalunya di sangai (digoreng tanpa minyak) terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar. kopi tongkat Ali menjadi minuman kegemaran para pengunjung. daun pegaga. Ia digunakan dalam segala jenis gulai atau masak lemak. Orang Melayu juga banyak menggunakan bahanbahan herba seperti serai. Daun-daun ini selain kaya dengan sumber vitamin dan mineral. Di halaman-halaman rumah kampung kelihatan berkeliaran ayam. lengkuas dan buah pala. Pucuk paku. bawang putih dan cili. buah pelaga. kunyit.

ayam golek. ikan dan daging) pula dipelopori oleh orang Negeri Sembilan. Nasi lemak turut diiringi dengan beberapa lauk sampingan: kari ayam. Selain lauk pauk terdapat juga makanan ringan. Bagi orang Melayu pantai Timur (Kelantan dan Terengganu) menghidangkan pelbagai juadah seperti nasi dagang. bubur kacang. Contohnya kuih seri 7 . Manisan kegemaran orang Melayu ialah dari jenis bubur dan kuih muih. Negeri Perak pula berbangga dengan rendang tok dan gulai ikan sembilang tempoyak. sambal (sotong kering atau ikan bilis). Gulai lemak cili padi (ayam. dalca. ayam goreng dan paru goreng. laksa Johor. mi Siam dan lain-lain. pesembur. Bubur pulut hitam. Nasi lemak patut dijadikan makanan kebangsaan Malaysia.Dahulu ulam dan akar kayu hanya dipopularkan oleh orang Melayu tetapi sekarang mendapat tempat di restoran dan hotel-hotel. Nasi tomato dihidang bersama ayam masak merah. Kebanyakan kuih muih orang Melayu berasaskan beras. pecal dan lain-lain. pengat pisang dan bubur cacar (kandungan keladi. beras pulut dan ubi. Ia juga turut dihidang pada rumah terbuka dan dijadikan salah satu menu (ala carte) di hotel-hotel. Nasi lemak dahulunya dihidang untuk sarapan pagi tetapi pada masa kini dijadikan hidangan tengah hari dan malam. Di musim perayaan (hari lebaran. Ia bukan sahaja menjadi kegemaran orang Melayu tetapi turut di pelopori oleh kaum Cina dan India. keledek dan tepung gunting) merupakan manisan yang sangat popular. rendang (ayam dan daging). ayam percik dan lain-lain. nasi berlauk. kenduri kendara) nasi tomato beserta lauk pauknya sentiasa menarik perhatian tetamu. laksa Penang. dimana kita lihat kaum-kaum lain turut meminatinya. nasi minyak.

Pasa masa kini nasi kandar boleh dinikmati di restoran-restoran dan juga di hotel. 8 . Kini populariti nasi kandar telah menular ke negeri-negeri lain di Semenanjung. Manisan tradisi bagi orang Melayu pula ialah dodol. ikan goreng. Ia sepatutnya juga menjadi air minuman kebangsaan Malaysia. Bila kita menyebut nasi kandar. udang galah goreng. Di sinilah bermulanya di mana pedagangpedagang India Muslim berulang alik antara India dan Semenanjung. orang Melayu kita tidak akan lupa menghidangkan air sirap bandung. Kuih tradisi ini masih diminati terutama pada bulan Ramadhan dan lebaran. kuih lapis dan sagu gula Melaka. kari kambing dan lain lain. Contoh hidangan lauk pauk nasi kandar ialah: ayam goreng berempah. Nasi dikandar di bahu (dua bakul atau raga dengan satu batang kayu) dan mereka akan berjaja merentas kampung-kampung. Nasi kandar di Pulau Pinang samalah seperti adanya nasi dagang di Kelantan atau Terengganu. Minuman iringan dengan nasi kandar ini ialah teh tarik. cucur badak. Berbalik mengimbas sejarah nasi kandar. air kelapa dan air kopi kampung. Kangar. kita akan ke selatan India. Lama kelamaan populariti nasi kandar ini menular keseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. talam keladi. Pulau Pinang menjelma dalam ingatan kita. Minuman iringan pula. bahulu dan onde-onde. Menikmati hidangan yang disajikan di atas daun pisang juga menjadi kegemaran orang-orang Malaysia. kuih koci. Pada mulanya pengaruh masakan mereka ini tertumpu di utara Semenanjung sahaja: Alor Setar. kari daging rusa. kari kepala ikan. Nasi kandar mengekalkan nama ‘kandar’ ini berlandaskan cara penjaja nasi ini menjualnya. sirap selaseh. kari telur sotong. Kadang kala kita tertanya-tanya apa yang membezakan nasi kandar dengan nasi-nasi yang lain. Nasi kandar diiringi dengan pelbagai jenis lauk pauk (dalam 30 jenis masakan). wajek.muka (di bawah pulut dan di atas kastad pandan) pulut panggang (pulut berisi serunding kelapa atau ikan) bengkang ubi. Sungai Petani dan Penang.

Kini kesukaran menyediakan pewarnanya.Nasi Lemak Nasi lemak merupakan makanan kegemaran bagi orang Malaysia dan Singapura terutama sebagai sarapan pada waktu pagi. keropok. sotong. limpa. Warna biru nasi terhasil daripada kelopak bunga telang yang digunakan dalam masakan. Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur. udang. Tetapi kini nasi lemak dijual dengan pelbagai lauk yang termasuk tetapi tidak terhad kepada daging. budu dan ulam-ulaman lain. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa. ikan bilis goreng dan sambal. 9 . Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya. menyebabkan ia disediakan bersama nasi putih biasa atau warna nasi kerabu kuning yang dimasak dengan menggunakan kunyit. dan hati (lembu). dan biasanya dimakan dengan ikan kering atau ayam goreng. timun. Nasi Kerabu Nasi kerabu adalah hidangan nasi yang asalnya bewarna kebiruan. ayam. bagi menambah rasa lemaknya.

Asam Pedas Asam Pedas memang terkenal di Melaka dan Johor. bagaikan mereka yang dalam perdagangan tanpa penyediaan lauk-pauk yang banyak. dan sekarang ini ia boleh didapati di seluruh negara. bawang putih. hanya mempunyai satu lauk (tanpa acar timunnya). Selain itu acar timun juga disediakan. Nasi dagang Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa).Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan. Sebut sahaja asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular di Negeri Melaka dan Johor. Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan tidak pula terlalu mudah. Ikan yang digunakan biasanya ikan aya hitam (ikan tongkol). Nasi dagang dikatakan dikenali sedemikian kerana.Nasi kerabu amat popular di negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu. Nasi Dagang Nasi Dagang merupakan hidangan istimewa yang terkenal di Terengganu dan Kelantan. Nasi dagang Kelantan biasanya bewarna merah kerana menggunakan campuran pulut hitam. Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka. Mudah. belacan.ikan tenggiri. bawang merah. lengkuas. kunyit hidup (jika ingin menyedapkan lagi 10 . Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa. Kebiasaannya bahan-bahan yang mesti ada ialah terdiri daripada ikan (kebiasaannya ikan parang. ikan merah dan ikan terubuk). halia. cili kering. Ia juga sering dimakan bersama solok lada.

bunga kantan.masakan). Australia. bawang merah dan putih. daun kesum. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan. mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi 11 . Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun. daun kesum. Amerika Syarikat. halia dan belacan dikisar atau ditumbuk lumat. asam gelugur atau daun limau purut. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol. Bahan-bahan ini hendaklah mengikut sukatan masakan. Serai dan lengkuas diketuk dan bunga kantan dibelah empat. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Cara untuk membuatnya cili kering. Ikan yang telah dibersihkan dimasukkan sehingga mendidih. serai. asam jawa. asam gelugur atau daun limau purut. juga di hotel-hotel yang terkemuka di negeri Melaka dan Johor. mempelam dan air perahan limau nipis. Selepas itu masukkan air asam jawa mengikut banyak atau sedikit sukatan masakan. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar dan lengkuas tadi kedalam periuk sehingga naik baunya dan garing. Terengganu dan Selatan Thailand. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan. restoran. Ia bukan saja terkenal dan di sukai oleh penduduk negeri Melaka dan Johor sahaja bahkan pelancong dari dalam dan luar negara juga meminati masakan asam pedas ini. Jangan pula hangus. New Zealand dan Jerman. Akhir sekali masukkan serai. Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada. Kebiasaan masakan asam pedas bukan sahaja di hidangkan untuk keluarga di rumah malah masakan ini juga terdapat di kedai-kedai makan. bunga kantan. Budu Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis.

diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. E dan K).pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin). Secara saintifik. koroner jantung. vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea). ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat. penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. ikan-ikan dan daging-daging lain. budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin . penurunan kolestrol darah. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno". Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis. penyakit kencing manis. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa.yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut. Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuronneuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah. di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat). 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan. asid pantotenat. Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin). vitamin B2 (riboflavin). Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. sakit perut dan berat badan menurun. Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna. 12 . D. pencegah penyakit jantung dan hipertensi. asid niasin.

Kandungan gula sering dikurangkan bagi mengelakkan penyakit kencing manis. Sambal belacan pada amnya merupakan lada/cili yang ditumbuk bersama belacan. akan digunakan bagi menggantikan lada besar. Lepas tu masukkan cili besar tumbuk sederhana atau 3/4 pecah. 8. garam dan sedikit gula. Masukkan buah tomato dan lenyekkan sahaja. 13 . 6. Sambal belacan juga boleh dicampurkan dengan tempoyak bagi menyedapkannya. cili padi atau juga dikenali sebagai cili api. Campurkan garam dan gula secukup rasa. 5. Resepi sambal belacan : 1.Sambal Belacan Sambal belacan merupakan satu hidangan sampingan yang biasanya dimakan bersama ikan ataupun ulam. Air perahan asam jawa campurkan dengan sambal itu tadi. 2. 3. Makan bersama nasi putih. Cara penyediaannya ialah dengan menumbuk cili padi dan belacan. Cili Besar Cili Padi Buah Tomato Belacan Asam Jawa Garam Gula Limau Nipis 4. ikan bakar dan ulam timun yang disejukan. Bagi mereka yang meminati sambal belacan pedas. 7.

Makanan ini yang suatu ketika dulu dipelopori oleh masyarakat Melayu di Melaka kini lebih digemari oleh semua lapisan masyarakat. bukan sahaja di tempat asalnya. Melaka bukan sahaja terkenal dengan kesan peninggalan sejarahnya yang menarik lagi unik. Ia juga menjadi satu keperluan atau lauk semasa menikmati hidangan nasi dan ada juga yang menjadikan petai atau jering sebagai ulam semasa memakan cencaluk. Mengikut kepercayaan lama yang telah menjadi kata-kata senda gurau pula. perusahaan membuat cencaluk semakin mendapat tempat di kalangan penduduk di beberapa kawasan di negeri Melaka. pasti kita akan teringatkan cencaluk. Di negeri Melaka. Kini. udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang. hujan turun sepanjang hari. Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisiran pantai yang lain. maka dikatakan bahawa mempelai suka makan cencaluk. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau. Limbongan. malahan sudah melangkaui sempadan Malaysia. malah tidak ketinggalan juga dari segi makanannya yang amat lazat lagi menyelerakan. kononnya jika pada hari perkahwinan seseorang itu.Cencaluk Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. Apabila kita menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka. Kerajaan negeri sendiri sudah 14 . Namun itu semua hanyalah cerita lama. udang geragau ini sukar didapati. cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi. Kebiasaannya.

akan dicampur dengan perahan limau nipis atau limau kasturi. Ada juga pembuat cencaluk yang menambahkan sedikit air didih nasi bagi menambah kesedapan cencaluk.menetapkan kawasan Dewan Undangan Negeri Kawasan Sungai Udang sebagai kawasan mengeluarkan cencaluk di dalam rancangan 'Satu DUN Satu Produk'.bahan untuk membuat belacan. Kemudian ia ataupun  2. Bagi mereka yang melalui pesisiran kawasan Tanjung Kling ke Sungai Udang. iaitu pasu. Apabila cencaluk sudah diperam dan sesuai untuk dimakan. guri atau tempayan kecil. ia seterusnya akan dimasukkan ke dalam sebuah bekas. cencaluk dicampurkan dengan sedikit lada basah dan sehiris dua halia. Pasu dan tempayan kecil itu kemudiannya ditutup dengan kain bersih untuk diperam selama tiga hari. cencaluk dicampur dengan lada basah dan bawang besar yang dihiris. kemudian digoreng dengan telur. pasti akan dapat melihat deretan gerai yang menjual cencaluk dan juga belacan. Proses pembuatan cencaluk memerlukan beberapa kaedah untuk membuatnya dan ia perlu dilakukan dengan teliti bagi memastikan mutu serta kualiti cencaluk itu sedap dirasa apabila dimakan. Setelah ketiga-tiga bahan sudah menjadi sebati. ia boleh disedapkan lagi sewaktu dimakan sebagai lauk dengan nasi melalui dua cara:  1. dan sedikit nasi. akan dicampurkan dengan garam. iaitu sama seperti bahan. Selain itu. cencaluk juga kini mudah diperolehi menerusi penjualan yang terbuka seperti di tepi jalan raya serta di pasar-pasar sekitar negeri ini. Ketupat 15 . iaitu tanpa direndam dengan air. Udang geragau yang segar.

Sejak 1990. Ketupat biasanya dihidangkan semasa hari raya sahaja iaitu pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. tetapi lebih meluas pada hari perayaan seperti hari-hari raya. Ketupat moden biasanya empat segi. manakala ketupat nasi dibuat daripada beras atau padi. itu tidak jadi masalah. Namun kini. Ketupat sebegini dinamakan nasi himpit. sebaliknya dibungkus dalam plastik dan dikukus dalam periuk elektrik. Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun palas sebagai pembungkusnya. Lemang diperbuat daripada beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yang dilapik dengan daun pisang. Lemang dijual sepanjang tahun. Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain. 16 . ketupat turut dihidangkan dengan sate di gerai-gerai dan restoran seperti di Kajang.Ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia. Walaupun ada pelanggan yang merungut bau tidak seenak dahulu. Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya. tetapi di pantai barat. Ketupat tiga segi ialah bentuk ketupat tersebut tiga segi. ia sering dihidangkan bersama rendang atau serunding. Biasanya daun palas digunakan untuk membalut ketupat pulut. Lemang Lemang merupakan sejenis masakan tradisi yang disukai ramai. sebelum dibakar sehingga masak. Lemang di pantai timur biasanya dimakan bersama dengan ikan bakar. ketupat tidak lagi dibuat daripada daun kelapa. Ia biasanya dihidangkan dengan rendang dan serunding serta kuah kacang. manakala daun kelapa untuk ketupat nasi. Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa.

5. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata. 6. 2. Basuh beras pulut dan tuskan airnya. 17 . Gulong daun pisang dan masukkan ke dalam buluh mengikut bulatan Kemudian masukkan beras pulut yang telah dituskan ke dalam gulongan daun pisang dalam buluh tersebut dan tinggalkan ruang satu atau dua inci. 7. Dodol sangat terkenal di Melaka. Dodol Dodol adalah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan makanan yang manis (atau manisan/penganan). 4. Masukkan sedikit garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh. Membuat dodol boleh dikatakan amat rumit. 2.Bahan-bahan : 1. Lemang boleh dimakan pada bila-bila masa. 1 kg beras pulut 3 biji kelapa (ambil santannya) 2 batang buluh sederhana besar Garam secukup rasa. Jangan terlalu penuh. Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat. buluh. 3. Ramai orang selalu mencuba untuk membuatnya. 3. Cara penyediaan : 1. Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar.

dodol tersebut hendaklah disejukkan di dalam periuk yang besar. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripada santan kelapa. masukkan pati santan dan terus kacau sehingga masak. gula pasir. dodol hendaklah sentiasa dikacau bergilir-gilir untuk mendapatkan hasil yang baik. Setelah 2 jam dodol tadi dimasak. Dodol tersebut akan mendidih dan mengeluarkan gelembung-gelembung udara yang banyak. Biasanya mereka yang mahir membuat dodol ini terdiri daripada mereka yang telah berusia.8 kg tepung pulut 300 gm tepung beras 3. gula melaka dan garam. Dodol yang dimasak tidak boleh dibiarkan kerana jika dibiarkan. Setelah itu tapis ke dalam kuali besi. dodol akan hangus atau hangit di bahagian bawahnya/kerak. Untuk membuatnya. Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan. Bila telah larut masukkan ke dalam adunan tepung tadi. berkilat dan pekat. Untuk mendapatkan hasil yang baik dan rasa yang sedap. Akhir sekali. dodol akan bertukar kepada warna coklat yang pekat sedikit. Jarang sekali generasi muda mahir membuat dodol. dodol yang dimasak tidak sedap dimakan.6 kg gula melaka 12 biji kelapa parut 15 helai daun pandan Cara penyediaan : Bancuh tepung beras dan tepung pulut dengan santan. Dodol yang dimasak memakan masa yang agak lama iaitu lebih kurang 4 jam kerana sekiranya kurang dari 4 jam. Seterusnya. bahan-bahan tersebut hendaklah dicampurkan bersama di dalam kuali yang besar atau dikenali sebagai kawah dan dimasak dengan api yang sederhana besar. dodol mestilah berwarna coklat tua. 18 . Bahan-bahan :     1. Oleh itu. Dengan menggunakan api yang perlahan jerangkan adunan ini sambil dikacau dan apabila setengah masak.Tetapi tidak semua yang akan menghasilkan dodol yang bermutu tinggi. tepung beras. dodol hendaklah dikacau supaya gelembung dodol tersebut tidak terkeluar dari kawah sehinggalah dodol tersebut masak dan diangkat.

Secara khususnya. dodol tersebut bolehlah dipotong dan dimakan. Oleh itu biasanya turut disertakan nasi dalam bentuk ketupat.Selepas itu. Sate mudah dimakan di tepi-tepi jalan kerana dicucuk dengan lidi kelapa. Kuah sate disediakan daripada kacang yang ditumbuk lumat dan digaul serta dimasak dengan pelbagai herba. Sate arnab Sate perut Sate pedal Sate kerang Sate ikan Sate ampai-ampai 4. 3. sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa / buluh dan dibakar menggunakan api arang kayu. Kebiasaannya dodol akan dihidang kepada tetamu pada hari-hari tertentu seperti hari-hari perayaan dan majlis kenduri. 5. Bau yang wangi amat 19 . Selain sate lembu dan ayam yang popular. Kebanyakan orang Melayu tidak makan daging semata-mata. Kata sate bererti "tiga tingkat" dalam dialek Amoy. Konon sate dicipta oleh para pendatang Tionghoa yang menjual daging bakar di pinggir jalan. 6. terdapat beberapa jenis sate lain yang dijual. 2. antaranya: 1. Sate Sate ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi.

Kita sedia maklum ramai orang Indonesia dibawa oleh penjajah Belanda ke Guyana untuk menjadi buruh paksa di sana. Keropok diperbuat daripada isi ikan laut dan campuran sagu dan sedikit garam. Sate turut popular di negaranegara Asia Tenggara lain.penting. Jadi perniagaan beliau adalah jenis perniagaan bergerak ataupun peniaga kandar. Sate bukan menu makanan Melayu semata-mata. Di benua Amerika Selatan iaitu di negara Guyana ada juga sate. tetapi saiznya lebih besar. kini sate dijual dibangunan yang lebih mewah dan standard. menu sate turut berubah sesuai dengan perubahan zaman. sate dihidang dengan bawang merah dan timun. Di Malaysia. Terdapat juga keropok yang 20 . Jika dahulu sate dimakan di tepi-tepi jalan dan gerai-gerai kecil. beliau akan berhenti jika dipanggil. Pulau Pinang ada dijual sate Kajang. Mungkin mereka inilah yang membawa budaya sate di benua Amerika Selatan. Anak saudara Haji Tasmin telah mengkomersilkan sate Kajang ini. Ini merujuk kepada dua bekas yang dikandar oleh peniaga. Beliau menjual dari rumah ke rumah dan di sepanjang jalan. Gambaran mengenai peniaga sate yang mengandar barang jualannya boleh dilihat di dalam filem Pontianak Gua Musang. Penerbangan Malaysia dan Singapore Airlines menjadikan sate sebagai menu pembuka selera untuk penumpang kelas Pertama dan kelas Bisnes masing-masing. Cara hidangan. Di Malaysia sate dipercayai diperkenalkan oleh Haji Tasmin bin Sakiban di pusat bandar Kajang sekitar tahun 1900. Muar dan Johor Bahru. menu air. khususnya di Terengganu yang terkenal. Boleh juga didapati. lokasi. Keropok Lekor Keropok lekor atau kerepok batang merupakan sejenis makanan tradisional pantai timur. Begitu juga dengan di Ipoh. Di Bayan Baru. sate sering dikaitkan dengan sate Kajang. selain ketupat nasi atau nasi himpit.

keropok lekor juga boleh dipotong pendek dan digoreng sekali lagi bagi menghasilkan keropok yang lebih rangup. Apabila hendak dimakan. 4. Keropok lekor yang dicampur dengan tepung kanji biasanya lebih rangup apabila digoreng. 2. Keseluruhan ramuan tersebut akan diuli dan digentel panjang bertali. Keropok lekor yang telah direbus akan dipotong nipis-nipis dan dijemur untuk dijadikan kepingan-kepingan keropok kering yang dikenali sebagai keropok keping.dicampurkan dengan tepong kanji. Keropok keping ini akan menjadi kembang apabila digoreng dalam minyak yang panas dan ianya amat sedap apabila dimakan dengan sos cili. Bagaimanapun. sekiranya tidak keropok berasa tawar. Selain daripada dimakan segar. sekiranya hendak disimpan dengan lebih lama. 5. 3. garam secukupnya 125 ml air sedikit ketulan air batu Cara penyediaan : 21 . sebelum direbus didalam air panas. tetapi akan bertukar menjadi liat apabila sudah sejuk. pembuatan keropok lekor telah pun tersohor kebeberapa negeri lain. Keropok lekor biasanya tidak tahan lama. Bahan-bahan : 1. keropok lekor hendaklah dibalut dengan plastik dan diletakkan ditempat air batu bagi mengelakkan baunya mencemar makanan lain. Keropok lekor juga boleh diproses dengan lebih lanjut untuk dijadikan keropok keping. Keropok lekor boleh dimakan segar sabaik sahaja diangkat dengan dicicah air lada (sos cili) yang pedas. Keropok lekor yang menggunakan campuran sagu tidak akan menjadi liat walaupun ia sudah sejuk selepas digoreng. 1 kg ikan Parang/Kembong 500 g tepung sagu/ tepung kanji kurang sedap. ianya perlu dibasuh dan direbus semula dengan air yang dicampurkan sedikit garam. Kandungan ikan yang tinggi menjadikan keropok lekor sebagai makanan berprotin tinggi yang kaya dengan iodin semulajadi. Pada masa ini.

Agar-agar kering Akak Apam hitam manis Apit-apit Emas sejemput Halwa maskat Jala mas Karipap Kuih asam gupal Kuih apam tepung beras Kuih batang buruk Kuih bengkang Kuih buah bidara Kuih buah tanjung Kuih bingka tepung Kuih bombay 1. 8. 3. 6. buangkan tulangnya. Keropok yang telah direbus boleh dimakan segera dengan dicicah cuka kerepok (sos lada). 4. 6. 2. 22 Kuih serikaya pulut Kuih serikaya lapis Kuih Seri Muka Kuih siput Kuih sopang Kuih tepung gomok Kuih tepung pasung Tepung bungkus Kuih bakar berlauk Kuih ketayap Kuih taming sari Kuih lompat tikam pulut serunding Kuih badak berendam Kuih jagung bakar Kuih susu .Ambil isi ikan. 14. 9. 13. 7. 13. 4. 7. 5. 5.Berikut merupakan jenis-jenis kuih tradisional bagi orang Melayu : 1. 12. Jerang air hingga mendidih dan rebus keropok. 15. 12. Kuih boleh dimakan pada bila-bila masa. 16. Sedikit 'serbuk perasa' atau juga dikenali MSG boleh ditambah bagi menyedapkan lagi Kuih-muih tradisional Kuih merupakan sejenis makanan berbentuk snek yang mudah dijumpai di Kepulauan Melayu. 11. 10. dan sesetengah kuih cuma dibuat pada musim perayaan. Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini. 10. 14. Tumbuk atau cincang halus isi ikan sambil dibubuh garam. angkat dan sejatkan di dalam penapis. 8. Kemudian bubuh tepung sagu dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal. Celup jari dalam tepung sagu dan bentukkan doh menjadi seperti silinder. 2. Bila keropok timbul. 16. 11. 9. 3. 15.

23. 8. 15. Kuih koleh kacang Pulut pisang Kuih butir nangka kuih bingka ubi kuih bingka pulut Sekaya Sekaya labu Kuih masin puspasari Kuih lopeh Kuih akak berlauk Kuih sarang semut Murtabak Pengat pisang Wajik Kuih sopang NS tepung pulut gula melaka kelapa parut muda inti santan pekat tepung garam bagi kuah Kuih tahi itik Kuih lompat tikam Kuih temosa Kuih suji semia Pulau Pinang Kuih keseri Pulau Pinang Kuih halwa maskat Pulau Pinang Kuih serabai tepung beras santan kuah tepung beras gula Kuih pengat Kuih pengat ubi kayu Kuih jongkong Perak Kuih tahi itik 23 . 10. 24. 19. 25. 26. 19. 7. 22. 17. 1. 21. 30. 21. 18. 6. 23. 14. 20. 4. 20. 28. 28. 18. 2. 25. 24. 27. 13. 22. 30. 9.17. 29. 29. 11. 5. 3. 27. 18. 26. 16. Kuih bronok Kuih cara Kuih cek mek molek Kuih hasidah Kuih jonkong kuih kacau keledek Kuih koci Kuih lapis Kuih lompang Kuih makmur Kuih nagasari Kuih nekbat Kuih peria Kuih puli ubi kayu Kuih bunga tanjung Kelantan Kuih piana Kelantan Kuih pulut bakar Kuih puding diraja Kuih pauh dilayang Kuih pati toyo Terengganu 17. 12.

20. 26. 27. 22. Ia amat digemari ramai terutamanya mereka yang dari pantai timur. tetapi lebih meluas semasa musim perayaan. Kuih pauh dilayang Kuih mas sejemput Kuih piana Kuih bunga tanjung Kuih akok Kuih nekbat Kuih nasi kaya Kuih rokong golong Kuih murtabak raja Wajik Kuih wajik merupakan sejenis kuih tradisional Melayu Malaysia yang diperbuat daripada pulut yang dimasak dengan manisan.19. 21. Bahan-bahan: 24 . Terdapat pelbagai cara penyediaan wajik. Selain itu wajik juga boleh dicampurkan dengan durian sekiranya ia dihasilkan pada musim durian. 24. Diantara jenis penyediaan wajik yang paling biasa dilakukan adalah pulut yang digunakan itu dimasak sehingga lembut. 23. Wajik biasanya disediakan sepanjang masa. 25. Cara lain pula adalah pulut yang digunakan itu dimasak jelatah (separuh masak). dan pelbagai perasa yang dicampurkan kepadanya. Ini akan menghasilkan rasa berkerutup apabila dimakan. Wajik merupakan sejenis pulut manis yang pada asasnya dimasak dengan nisan kelapa. Bagaimanapun disebabkan rasanya yang agak manis. sesetengah orang tidak menggemarinya. Bagaimanapun cara ini jarang dilakukan kerana tidak ramai yang gemarkan rasa berkerutup ini kerana menganggapnya agak keras.

Kacau hingga sebati.       300 gm beras pulut 150 gm gula nisan 150 gm gula pasir 2 biji kelapa diparut 1 helai daun pandan Secubit garam Secubit kapur (dilarutkan dengan 1 sudu teh air) Cara Penyediaan : Pulut direndam selama tiga jam sebelum di toskan. Masak gula nisan dengan satu cawan air. Masukkan ke dalam talam yang dialas dengan daun pisang. Masukkan pati santan. Kelapa parut diperah patinya dengan kain jarang. Manakala gula larut tapis. Kacau selama 1/2 jam lagi dengan api perlahan. Ketika mendidih masukkan pulut. Karipap Karipap merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia. angkat dengan sudip. Kemudian pulut dikukus dalam kukusan selama 40 minit sebelum di sejukkan di dalam talam. Secubit garam. Perah santan keduanya dengan empat cawan air. bergantung kepada inti di dalamnya. 25 . Masukkan 1 sudu teh kapur. Thailand dan Singapura. Masak sehingga air gula pekat dan berbenang. Masak air gula merah bersama gula putih dan santan kedua. Ia terdapat dalam pelbagai perasa.

tetapi bezanya ialah bentuk curry puff tidak semestinya seperti karipap. Karipap pusing 26 . Karipap ayam Inti karipap ini ialah daging ayam bersama ubi kentang. Adakalanya sekarang. Dalam bahasa Inggeris pula ia dipanggil curry puff. Inti kentang berlada hitam lebih enak dibuat dengan daging. perbezaan dari segi pembuatan pastri karipap dan curry puff tidak sama. Isi ikan yang dibuat sebagai inti karipap. kebanyakkan karipap sardin dibuat berbentuk jenis panjang atau pun bulat berbeza dengan karipap biasa yang berbentuk setengah bulat. merupakan pilihan karipap yang sering dimakan sebagai sarapan mahupun di kala waktu petang. Ia juga. Penggunaan bahan perasa serbuk kari lebih bersesuaian dengan daging ayam. Nama karipap boleh dikaitkan dengan inti tersebut. Lipatan pada atas karipap yang seperti satu corakan dipanggil kelim. adakalanya inti ubi keledek juga digunakan. Rasanya lebih lemak dan tidak pedas. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang mahupun karipap daging. Karipap daging Karipap daging merupakan karipap berinti daging dari lembu dengan kentang. Bagi membezakan karipap jenis ini dicam atau dikenalpasti.Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan perasa. Karipap jenis ini merupakan inti karipap yang paling banyak dibuat di Malaysia. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang. karipap lebih dikenali sebagai epok-epok. Temosa Temosa atau karipap ikan dibuat sama seperti karipap lain. inti karipap boleh digunakan dengan lada hitam. Karipap sardin Karipap sardin merupakan karipap berinti ikan sardin dalam tin yang kerap digunakan sebagai inti karipap ini di Malaysia. tetapi ia mempunyai inti yang diperbuat daripada sambal ikan. Juga. Ubi kentang sering digunakan sebagai inti karipap. dikenali sebagai temosa. Di Johor.

Apam Apam secara umumnya merujuk kepada makanan yang gebu. Kulit karipap ini digelek berlapis-lapis dan akan menghasilkan corak berlapis-lapis yang cantik dan lebih garing. telur dan gula dan dipukul sehingga kembang. Antara jenis-jenis kuih yang digelar apam adalah seperti berikut:- Apam Balik 27 . Terdapat beberapa jenis kuih yang digelar apam. Rasanya yang manis menarik minat kanak-kanak. Ia terdapat dalam pelbagai bentuk. Terapkan dengan acuan. Kuih bangkit yang sedap akan larut di dalam mulut dan mempunyai rasa yang rangup sekiranya dikunyah. Bahan-Bahan:      2 cawan tepung gandum 2 cawan gula 2 biji kelapa (diambil pati santannya) 5 biji telur ayam 1 paket tepung sagu Sedikit serbuk penaik Cara penyediaan Tepung gandum dan tepung sagu di ayak bersama dengan serbuk penaik. Masukkan tepung kedalam adunan santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Bakar dengan suhu yang sederhana sehingga masak. kemudian gaulkan sehingga sebati. rupa dan rasa.Karipap pusing merujuk kepada kulit yang digunakan bagi menghasilkan karipap itu. Kuih Bangkit Kuih bangkit merupakan sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung gandum dan tepung sagu. Masukkan santan.

kulitnya nipis dan rangup seperti keropok. Ia merupakan sejenis kuih apam berkulit tebal yang dibakar dengan lapisan mentega dan ditaburi inti kacang dan jagung di atasnya dan kemudian dilipat dua. Dapur tersebut biasanya menggunakan gas dan mempunyai satu atau enam kuali untuk memasak. Apam balik yang dijual secara komersial menggunakan dapur khas bagi memasak apam balik. Secara kasar terdapat dua jenis apam balik iaitu:1. Ia merupakan sejenis kuih apam. Apam balik keropok: Merujuk kepada apam balik kecil yang garing. 28 . kisaran kacang tanah goreng. yang sesuai dimakan pada waktu petang secara bersantai. sesuai dimakan pada waktu pagi dan petang secara bersantai. Bahan tepungnya dicampur dengan air soda dan air penaik ibu roti. Apam balik sedap dimakan panas-panas. marjerin dan bahan penambah perisa lain yang sesuai. Apam Berkuah Apam berkuah merupakan sejenis kuih tradisi Melayu Nusantara. 2. dimasak di atas belanga tembaga dan dimaniskan dengan taburan gula kasar.Apam balik atau juga dikenali sebagai apom balik. Apam balik tradisional: Merujuk kepada apam balik yang biasanya bersaiz kuali yang gebu. merupakan sejenis kuih tradisi Melayu Nusantara. Apam berkuah biasanya dimakan dengan mencicahnya ke dalam kuah khas yang berempah.

w berkata: Wahai budak. Maka Baginda berkata: "Makanlah dengan tangan kananmu".w. (HR Muslim) 3Makan yang berhampiran.. " Apabila seorang daripada kamu hendak makan.a. ucapkan 'Bismillah'.a.(ibu jari. jari telunjuk dan jari tengah)" (HR Muslim) 5Larangan mencela makanan Dari Abu Hurairah r. "Engkau tidak boleh!? Tidaklah yang menghalangnya kecuali sifat bongkak!! Kemudian. maka Baginda tidak makan" (HR Bukhari dan Muslim) 6Tidak bersandar ketika makan Dari Abi Juhaifah Wahb bin Abdullah r. Baginda menjawab.w mencela makanan.w. Jika Baginda tidak menggemarinya. berkata.a.. dan pernah tanganku menjalar-jalar ke serata hidangan (ketika hendak makan).a.) 2Gunakan tangan kanan (tangan kiri dilarang) Dari Salamah bin al-Akwa' r. seorang lelaki sedang makan dengan tangan kirinya berhampiran dengan Rasulullah s.Adab-adab Makan 1Mulakan dengan Bismillah Dari 'Aisyah r. Rasulullah s. (HR Muslim) Dari Jabir r.a. "Aku melihat Rasulullah s. berkata: Rasullah s. (HR Bukhari dan Muslim) 4Galakkan guna tiga jari Dari Ka'ab bin Malik r. Dari Umar bin Abi Salamah r. tidak dapat diangkat tangannya ke mulut.a.. "Aku tidak makan sambil bersandar" (HR Bukhari) 29 .a.w. makan menggunakan tiga jari.. makanlah dengan tangan kananmu dan makanlah apa yang hampir denganmu.a. berkata: "Tidak sekali-kali Rasulullah s.a.w bersabda. sesungguhnya syaitan itu makan dan minum dengan (tangan) kirinya. Lelaki itu berkata: "Aku tak boleh". maka Baginda makan.a. bersabda: "Jangan engkau makan dengan (tangan) kirimu.w. bersabda.a. Jika dia terlupa menyebut nama Allah pada awal (mula makan). Maka Rasulullah s.a. berkata.a. aku merupakan hamba di rumah Rasulullah s. berkata: Rasulullah s.a. sebutlah nama Allah (yakni: 'Bismillah').a.w. maka sebutlah 'Bismillahi awwaluhu wa akhirahu' (HR Abu Dawud dan atTirmidzi. Jika Baginda menyukainya.

a.a.w. "Adalah Nabi s. Nabi s.w. ghaira makfiyyin wa la muwaddi'in. bahagian mana yang terdapat keberakartan" (HR Muslim) 8Mula makan dari tepi (pinggir) Dari Ibn Abbas r.a.a.a. bersabda.. 'Alhamdulillahi katsiran toyyiban mubarakan fih..Doa setelah selesai makan Dari Abi Umamah r. "Apabila seorang daripada kamu telah selesai makan makanan. "Apabila jatuh sebahagian (kecil) makanan seorang dari kamu. dan jangan dia menyapu tangannya dengan kain sehingga dia menjilat jarinya dahulu kerana dia tidak mengetahui pada makanannya. dan jangan tinggalkan ia untuk syaitan.a. (HR Tirmidzi) (Rujukan: Riyadhus Solihin – Kitab Adab-adab Makan) 30 . bersabda.a. Dari Jabir r. kemudian menyebut. Sabda Rasulullah s.w.7- Kutip makanan yang terjatuh. apabila selesai makan menyebut.a. "Sesiapa yang selesai makan. berkata: Rasulullah s.a. bersabda: "Keberkatan terdapat di tengah-tengah makanan. akan diampunkan dosadosanya yang telah lalu. Rasulullah s. maka jangan disapu jari-jari sehingga dijilat (terlebih dahulu) atau dijilatkan (oleh orang lain)" (HR Bukhari dan Muslim) 10. berkata.w. wa la mustaghnan 'anhu rabbana' (HR Bukhari) Dari Muad bin Anas r.a... ambil dan buang bahagian yang terkena kotoran dan makanlah ia.w. 'Alhamdulillahillazi ath'amani haaza. wa razaqanihi min ghairi haulin minni wa la quwwatin'. maka mulakan makan dari tepi dan jangan mulakan makan dari tengah" (HR Abu Dawud dan Tirmidzi) 9Jilat jari setelah selesai Dari Ibn Abbas r.

atau benda-benda lain.PEMAKANAN DI ANTARA KAUM CINA PENGENALAN Satu hidangan dalam budaya Cina biasanya terdiri daripada dua atau lebih komponen utama: satu sumber karbohidrat atau kanji. kerang. Sup biasanya disajikan pada awal dan akhir waktu makan. Versi dari penang char kuay teow ialah kadang-kala dicampurkan dengan telur itik( untuk kesedapan) dan daging ketam( untuk (kemanisan Lagi one evolusi Char Koay Teow digoreng dengan tiada minyak babi. mi. Penang Char Koay Teow. "Char Kway Teow" merupakan terjemahan mengikut dari Bahasa Cina "炒粿條". yang dikenali sebagai zhǔshí ("主食" "makanan utama". berkenaan sesuatu yang diucapkan oleh Min Nan di mana merupakan bahasa variasi dari Bahasa Cina. Makanan Cina Char Kway Teow Char Kway Teow merupakan mee yang sangat popular di Malaysia. Namun. Char Koay Teow biasanya didapati di Pulau Pinang. Antara yang sangat terkenal ialah Penang Char Koay Teow. makanan ruji) — biasanya nasi. "炒粿條" disebut dalam chha2-koe2-tiau5? di Min Nan. "sayur"). berbanding bahagian selatan yang dikuasai nasi. Dengan betulnya. cili. atau mantou (pau kukus). dan cháo guǒtiáo? di Mandarin. Char kway teow terdiri beberapa jenis daripada beberapa kawasan.kala beberapa keping daripada “Chinese sausage” dan kek ikan dimasukkan. Kadang. Meskipun nasi itu amat penting dalam masakan Cina. dipanggil cài (菜. Ia digoreng di dalam lemak babi di mana akan membawa rasa yang unit dan sedap semasa dimakan . dan penyertaan hidangan sayur-sayuran. nasi hanya akan diberi apabila masakan lain sudah tiada. produk berasaskan gandum termasuk mi dan pau kukus (seperti mantou) lebih banyak. Ia diperbuat daripada mee beras yang leper. di kebanyakan tempat di China. kadang-kala nasi langsung tidak dihidangkan. apabila begini. daging. Mi merupakan bahagian yang penting dalam kebanyakan masakan Cina. digoreng dengan haba yang tinggi dengan sos kacang hitam. terutamanya bahagian utara. udang. Seperti evolusi ini telah ketumbuhan populasi char kway teow di kalangan Muslim kommuniti di Malaysia 31 . ikan. dan kacang taruk. telur. atau sebagai hidangan sampingan berbentuk nasi goreng pada akhir waktu makan.

Mee ini akan dimasukkan dengan udang . sotong. kek ikan. Mee ini juga dicampurkan dengan cili. Kandungan baozi juga boleh diisikan dengan daging and sayursayuran . 福建炒麺) terdapat di Kuala Lumpur dan sekeliling kawasan itu. atau seperti roti di pelbagai masakan Cina. Ia boleh dimakan pada mana-mana masa dan ia sering kali dimakan sebagai sarapan pagi.tulang babi. Mee Hokkien Hae (Mee Udang Hokkien) banyak terdapat di Penang manakala Mee Hokkien Char ( Mee Goreng Hokkien ) biasanya terdapat di Kuala Lumpur dan Klang Valley. Di sini terdapat pelbagai jenis penyediaan untuk menyediakan dan mengisikan kandungan Baozi . Korea. Secara tradisional. cebisan daging babi yang digoreng akan dimasukkan dalam sup.Mee Hokkien Mee Hokkien merujuk mee yang dimasak dalam corak Hokkien . 福建虾麺) terdapat di Penang. kek ikan . tetapi ini agak kurang biasa didapati kerana prihatin akan kesihatan. sayuran . bawang cebisan yang digoreng dan limau yang segar. Mee ini disediakan dengan mee telur and mee beras di dalam bahan di mana diperbuat daripada udang yang segar dan juga babi atau ayam. merupakan makanan yang dikukus. sos kicap dan sambal. dan juga di luar Asia Timur terutamanya di Amerika Syarikat. kemudian ditutup dengan menekan sisinya agar rapat atau mengeriting. pinyin: bāozi). Terdapat dua jenis Mee Hokkien. kubis sebagai perewah yang utama .: Mee Hokkien Hae and Mee Hokkien Char. Jiaozi tidak patut dikelirukan dengan wantan 32 . Mee ini disediakan dengan mee kuning yang dimasak di dalam sos kicap dengan daging babi. Japan. Jiao zi Ia ialah sejenis ladu Cina yang laris di China. Mee Hokkien Hae (Mee Udang Hokkien/Fujian. Bao zi Baozi (Bahasa Cina: 包子. atau dikenal sebagai Bao atau Bau. Mee Hokkien Char (Mee Goreng Hokkien/Fujian. Jiaozi biasanya terdiri daripada daging kisar dan/atau isian sayur yang dibalut dalam kepingan doh nipis yang digulung.

Cantonese: haa1 mai5 coeng4) Mi nasi gulung dengan daging lembu (牛肉腸. Kebanyakan jenis Chee Cheong Fun dim sum cuisine ialah: Mi nasi gulung dengan udang (蝦腸. Bak kut teh merupakan makanan sarapan pagi yang terkenal dalam kaum Cina. dan juga dimakan dengan “you tiao” untuk direndam di dalam sup. sayur-sayuran atau pelbagai kandungannya. Bak Kut Teh dimakan dengan nasi. Cantonese: haa1 coeng4) Mi nasi gulung dengan udang kering (蝦米腸. Chee Cheong Fun biasanya dimakan sebagai dim sum. Ia diperbuat daripada kepingan mi nasiyang nipis dengan diisi dengan udang. Cantonese: char1 siu1 coeng4) Bak Kut Teh merupakan sup Cina yang sangat popular terdapat di Malaysia.Jiaozi mempunyai kulit yang lebih tebal dan bentuk piring berganda yang lebih leper dan oblat (serupa bentuknya dengan ravioli). dan biasanya disajikan dalam kuah. dan lazimnya dimakan dengan sos celup cuka soya (dan/atau sos cili pedas) manakala wonton pula kulitnya lebih nipis. Malaysia) juga dimasukkan di dalam Bak kut teh dengan kepercayaan mereka tea ini akan melarutkan lemak yang berlebihan di makanan babi. berbentuk bebola. Bak Kut Teh 33 . biasanya dihidang sebagai dim sum.. Cantonese: ngau4 juk6 coeng4) Mi nasi gulung dengan char siu (叉燒腸. Chee Cheong Fun Chee Cheong Fun juga dikenali sebagai mi nasi gulung di mana salah satu makanan Cantonese dari China Selatan dan Hong Kong. babi. Nama sup ini dijemah dari "pork bone tea". Pelbagai jenis tea Cina (Tieguanyin sangat popular di Klang Valley. Kacang soya yang manis diletak pada Chee Cheong Fun Dalam budaya Cantonese.

Popia "kulit" merupakan pankek yang nipis dibungkus dengan a sos yang manis dan dengan sos cili yang panas. di mana terdapat banyak restoran yang terkenal. karot.Bak Kut Teh dipercayai berasal dari Klang. Bak Kut Teh dimasak dengan pelbagai jenis dengan corak masakan yang dipergaruhi oleh masyarakat Cina tempatan. Di dalam popia terdapat mengandungi bangkuang di mana telah dimasak dengan campuran perewah yang lain seperti jetih kacang. Varasi bak kut teh yang lemak yang rendah disediakan daripada ayam untuk mengganti babi dikenali sebagai Chik Kut Teh. mengantungi kemahuan pelanggan sebelum popia dibungkus. Malaysia and Taiwan. serbuk kacang dan sebagainya Tauhu 34 . dan daun salad l. Chik Kut Teh merupakan makanan yang halal kepada Muslims Popia Popia merupakan corak popia Hokkien/ biasanya dijumpai di Singapore. beberapa kepingan tofu yang nipis. kacang Perancis. beberapa kepingan sosej Cina.

Douhua selalu dimakan dengan air gula sahaja. Cantonese pula mengatakan sebagai yuhk gōn' . merupakan sup yang manis atau kastard yang suam dihidang sebagai makanan tambul.Douhua Dòuhuā (Chinese: 豆花) or dòufǔhuā (Chinese: 豆腐花 merupakan tambul cina diperbuat dengan made tofu lembut yang berlebihan dan ini dikenali sebagai puting tofu. Di Malaysia.In Singapore and Malaysia juga biasa dikenali sebagai tow huay atau tau huay di Min Nan. atau air gula dengan ekstrak pandan. Amerika Syarikat. Bakkwa biasanya diperbuat daripada babi. Di Malaysia and Singapura. dengan bijirin ginkgo seeds dalam air gula. majoritinya ialah Muslim. Bakkwa or Ba Gua merupakan nama yang sering diguna. Tong sui terdapat pelbagai jenis dan tongs sui terdapat di luar negara khususnya di komuniti Cina selain di China seperti di Australia. juga dikenali sebagai tian tang. atau Cantonese (tau fa). Daging biasanya dijual dan dipakej dalam warna merah 35 . atau rougan merupakan daging goring yang rasanya manis-manis seperti diperbuat dalam bentuk kepinggan yang. Bakkwa Bakkwa. Bakkwa telah menjadi sangat popular hadiah kepada pelawat semasa Tahun Baru Cina. varasi ayam yang halal telah diguna sebagai penggantian hadiah dan juga boleh berfungsi sebagai hadiah semasa jamuan perkahwinan Cina dan jamuan istiadat Cina. "Tong sui" adalah meninjam perkataan dari Cantonese. negara-negara Eropah dan lain-lain lagi. Tong sui Tong sui. Bakkwa dipercayai berasal daripada daging pengawetan dan teknik persediaan diguna semasa zaman dahulu China dan Bakkwa juga diamalkan sehingga sekarang dengan pengaruhan Hoklo (Hokkien).

Cantonese: Chun Kui). Menurut cerita tradisional. Kek Bulan Kek bulan merupakan pastri tradisional Cina yang dimakan semasa perayaan “MidAutumn”. Kandugan kek bulan yang pekat biasanya diperbuat daripada benih bunga teratai dan dikepung lapisan yang mengandungi telur kuning daripada telur itik. Kek bulan dimakan bersama-sama dengan minum tea Cina. Tetapi sekarang kulit kek bulan selain diperbuat daripada telur kuning. Biasanya kek bulan ialah bentuk bulat atau segi empat pastry. Sungguhpun boleh dimakan bila-bila masa.Youtiao Youtiao atau you tiao merupakan suatu donat cina yang panjang digoreng sehingga warnanya perang keemasan dan selalunya dimakan sebagai sarapan pagi Dalam percakapan Cantonese dikenali yau ja gwai membawa maksud "hantu goreng minyak".Youtiao digoreng dan dimakan sebagai Qin Hui dan isterinya berkhianat kepada negara. secara tradisi kuih ini paling laris dimakan ketika sambutan Tahun Baru Cina. nian gao atau kuih Tahun Baru Cina ialah makanan Cina yang diperbuat daripada pulut. melambangkai Qin Hui dan isterinya . di mana dia memfitnah jeneral Yue Fei (岳飛). juga diperbuat “salji” kulit. berat dan pekat kandungannya jika berbanding dengan kek dan pastry Barat. dari China semasa Song Dinasiti seorang pengawai pembangkang Qin Hui (秦檜. coklat dan sebagainya Kuih bakul Kuih bakul. Manakala youtiao pula berdasarkan dua donat goreng yang berbentuk dua orang tetapi dua donat tersebut disambung di tengah-tengah. seorang yang patriotisme dalam negaranya yang cintai. Dalam percakapan Hokkien dikenali u char kway (Pe̍h-ōe-jī: iû-chia̍h-kóe). Memakan kuih bakul dipercayai membawa tuah pada masa perayaan ini kerana "nian gao" juga membawa erti "makin tahun makin tinggi. Kek bulan merupakan kek yang kaya." 36 . susu.

pinyin: yúshēng) ialah sejenis salad ikan mentah bergaya Cina. Kuih bakul berbagai-bagai jenisnya termasuklah jenis-jenis yang didapati dalam masakan Shanghai. Yusheng Yusheng atau yee sang (鱼生. limau mandarin banyak dieksport ke Malaysia dengan berates-ratus tan dari China. dan. boleh diacu begitu sahaja atau dimasak semula untuk mengukuhkan ramuannya. Limau Mandarin Limau mandarin biasanya dimakan secara terus atau di salad buah-buahan. bergantung kepada jenis itu. Kebanyakan limau mandarin ditanam di China kerana kesesuaian cuasanya. dan masakan Kantonis dari Guangdong. Yee sang biasanya terdiri daripada potongan daging ikan mentah 37 .Limau tersebut selalu dihadiahkan kepada pelawat atau saling ditukar antara pelawat sebagai tanda persahabatan pada tahun yang baru.Sungguhpun pelbagai jenisnya. Limau mandarin sangat empuk dan mudah dirosak akibat semasa cuaca sejuk. namun semuanya berkongsi ramuan pulut sama yang dihancurkan atau dikisar menjadi adunan. Semasa ketibaan Tahun Baru Cina.

kemakmuran dan kesuburan. potongan kacang tanah. Apabila zongzi Cina dibungkus dengan daun buluh. dan ramuan-ramuan lain. Zongzi Zong atau zongzi merupakan salah satu makanan Cina tradisional. pisang. "yusheng" diterjemah menjadi "ikan mentah". jagung. secara harifah. lobak merah.ialah satu adat resam Tahun Baru Cina di Malaysia dan Singapura yang mana saudara-mara berkumpul di keliling meja lalu melambung cebisan ramuan ke udara dengan penyepit apabila disuruh. Kini. "Lo Hei" -. Ramuan-ramuan biasa termasuk: ikan salmon segar. Kini. Kuahnya diperbuat terutamanya daripad sos plum. Apabila zongzi siap dikukus. namun boleh dianggap melambangkan kemewahan. Zongzi adalah berbentuk tetrahedron atau silnder Dengan membungkus satu zongzi dengan kemas adalah suatu teknik di mana dipelajari melalui keluarga sebagai resipi. Yee sang dimulakan di Kuala Lumpur kira-kira pada awal 1950-an. yang bercampur dengan cebikan sayur-sayuran dan beraneka sos dan perasa. kaffir lime leaves. biji bijan bakar. Setiap daun akan membawa bau dan rasa yang unit kepada nasi pulut daripada zongzi. halia..daun teratai. dan tepung lima rempah. sambil melaungkan ucapan untuk menandakan bermulanya tahun yang makmur. Isi kandungan zongzi yang diguna adalah berbagai-bagai dengan mengikut budaya tempatan . atau pandan juga kadang-kala diguna untuk membungkus zongzi selain mengguna daun buluh. zongzi beku telah banyak dijual di mana-mana pasaran Cina. ia diperbuat daripada nasu pulut dengan beberapa isi kandungan yang berbeza dan dibungkus dengan daun buluh. biasanya mengguna nasi pulut. keropok udang Cina (atau udang kering goreng).melambung yee sang -. dan restoran menyajikan hidangan ini sebagai pembuka selera untuk memupuk 'tuah' untuk tahun berikutnya. Zongzi perlu dikukuh atau dimasak dengan beberapa jam. zongzi boleh dimasuk ke dalam peti sejuk untuk makan kemudian. cili kembung. 38 . sebagai hidangan yang disajikan hanya selepas hari Tahun Baru Cina apabila resotran dibuka semula. parsli Cina.(khususnya salmon). daikon (lobak putih). tetapi sekarang sudah menjadi tidak umun lagi.

Ikan biasanya dimasak dan disaji seekor. Kebanyakan orang bukan Cina kurang selesa dengan membenarkan alatan sendiri seseorang (yang mungkin terkena ludah) menyentuh pinggan kongsi. setiap kepingan badan ayam termasuk hempedal dan kepala dihidangkan untuk melambangkan kesempurnaan. Adalah juga dianggap kurang sopan untuk mengehendaki tetamu memotong makanan sendiri. dan penting sekali. tidak seperti dalam sesetngah masakan lain di mana ikan dipotong. Dalam satu hidangan Cina. atas sebab 39 . Dalam masakan Cina. penyepit pakai buan buatan kayu/buluh kian menggantikan penyepit guna semula di restoran. setiap orang diberi semangkuk nasi sendiri sementara hidangan yang lain disajikan dalam pinggan mangkuk di tengah meja yang dikongsi oleh semua orang di keliling meja. Sebaliknya. seekor ikan yang tidak dipotong melambangkan keseluruhan benda kerana ikan itu mempunyai permulaan (kepala) dan pengakhiran (ekor) yang sempurna. Secara tradisi. serupa dengan menghidangkan ikan. budaya Cina menganggap penggunaan pisau dan garpu di meja makan sebagai gasar kerana alat-alat tersebut berupa senjata. doufu). manakala sup dan cecair lain dinikmati dengan camca yang lebar dan rata di bawahnya (secara tradisinya buatan seramik). setiap orang memetik makanan dari pinggan kongsi secara kecil-kecilan dengan penyepit. sedia untuk diambil terus lalu dimakan. Adalah satu kebiasaan dalam kebanyakan restoran di mana penghidang menggunakan sepasang camca untuk memotong daging ikan sebagai sajian di atas meja. Daging ayam juga banyak didapati dalam hidangan Cina. Kebanyakan kedai makan Cina hendak beralih ke alat makan yang lebih mesra alam. sayur. untuk para pemakan menarik kepingan terus dari ikan dengan penyepit. seperti penyepit plastik atau buluh Bahan lebih mahal yang digunakan pada zaman silam termasuk gading dan perak. daging. Ini adalah kerana adalah diingini agar ikan disajikan sesegar yang boleh. Walaupun ayam itu dipotong menjadi kepingan.Alat makan dan nilai murni Penyepit merupakan alat makan utama bagi makanan pejal. makanan disediakan dalam kepingan kecil (cth. Dalam kebanyakan hidangan Cina.

di sinilah terbukti makanan Cina adalah juga salah satu makanan Malaysia yang digemari oleh semua kaum termasuk kaum Melayu. Selepas berpuluh-puluh tahun mereka datang ke Malaysia. satu evolusi Char Koay Teow yang digoreng dengan tiada minyak babi dan Char Koay Teow ini amat digemari oleh kaum lain khususnya kaum Melayu. penyepit awam) turut disediakan. pasar raya. Char Kway Teow. har. sesetengah makanan Cina pula yang terkenal juga digemari oleh kaum lain seperti Bao. mereka juga membawa pelbagai makanan dan adat serta nilai murni pemakanan mereka dari China ke Malaysia. gerai makan. Selain itu. Sekarang di mana kebanyakan tempat seperti restoran. Jaozi. Douhua. Apabila kaum Cina datang dari China dan menetap di Malaysia selama beberapa puluh tahun di Malaysia. 40 . makanan Cina juga berasimilasi dengan makanan kaum lain seperti makanan Asam Laksa yang berasal dari kaum Melayu. Asimilasi Makanan Cina kebanyakan berasal dari negera China. makanan Asam Laksa juga digemari oleh orang Cina. Taufu. pasar malam juga dapat menjual makanan Cina. Popia. Kini di masyarakat Cina. Sebagai contohnya. satu evolusi Asam Laksa juga terhasil iaitu Laksa Penang di mana dalam laksanya terdapat banyak daging ikan kembung dimasukkan dan laksa ini memberi rasa kemasaman hal ini merupakan keistimewaan Laksa Penang. India dan sebagainya.lain lagi. limau Mandarin dan lain.kebersihan ini. Di Pulau Pinang. sudu atau penyepit tambahan ("公筷".

Di sinilah dihidangkan masakan dan kuih-muih tradisional mereka. Makanan Nyonya Ayam Pongteh Ayam pongteh ialah ayam yang dimasak dengan tauchu. Jenis-jeins masakan Baba adalah seperti kari. bak-wan kepiting iaitu campuran daging babi dan sup ketam.ETNIK BABA NYONYA PENGENALAN Masyarakat Baba dan Nyonya sememangnya terkenal di Melaka. itik sioh iaitu daging itik yang disalut dengan rempah. sambal. sos kacang. 41 . Tetapi amalan ini hanya dilakukan di rumah sahaja. Ayam pongteh juga selalu diperbuat dalam sesetengah keluarga baba nyonya. acar Nyonya dan nasi lemak. Biasanya makanan kaum Baba berasal dari masakan Cina tetapi disesuaikan dengan selera kaum Baba yang gemarkan masakan pedas kaum Melayu. Masyarakat ini juga terkenal dengan makanan tradisinya turun temurun dari nenek moyang mereka. itik timitik yang disalut dengan sayur jeruk atau diperam. sos cili hitam dan gula melaka. Makanan dan masakan tradisi masyarakat Baba ini biasanya disajikan pada hari perayaan seperti sambutan Tahun Baru Cina. Ayam pongteh ini merupakan makanan yang agak manis. Hari Lahir atau Majlis Perkahwinan. hati babi bungkus. bebas-cili makanan dan juga makanan yang disukai oleh golongan kanak-kanak. pang-teh.

8 Precious Cendol yang turut memasukkan kacang. jeli ubi kayu. ubi torak. cendol. buah pala. cendol sagu. ais kacang Baba. 42 . buah kabung dan jagung. ais kacang durian Baba. Dalam makanan ini terdapat ubi kentang manis. kacang merah. Makanan tambul sangat digemari oleh golongan kanak-kanak. santan dan gula melaka. kacang “mata hitam”. Bakwan Kepiting Bakwan kepiting merupakan suatu “bola daging” dibuat daripada ketam dan bab serta anak buluh. Bubur cha cha Bubur cha-cha merupakan makanan tambul yang bernama dalam golongan baba nyonya. Babi Chin juga merupakan makanan Nyonya yang unit. Antaranya ialah cendol Baba yang terdiri daripada ais kisar.Babi Chin Babi Chin merupakan daging babi dimasak dalam sos kacang hitam. Bakwan kepiting dihidang dalam sup dan Bakwan kepiting ini sedap dimakan. cendol durian Baba. Cendol Baba Cendol telah menjadi sebahagian kuisin penting di kalangan masyarakat pelbagai kaum negara ini. ais kacang mangga dan kelapa laut. “sagu-mutiara” di dalam susu kelapa. buah markisa.

susu kelapa dan pulut. Biasanya makanan di sana agak masam dan sedupnya agak kuat dengan asam dan mangga hijau. kacang mung. tetapi cara penyediaan makanan Nyonya adalah berbeza dengan makanan Cina dan Melayu. bahulu dan lain-lain lagi. Selain itu. seperti mereka makan dengan tangan bukan seperti orang Cina yang mengguna “copstick” semasa makan Asimilasi Makanan Nyonya berasal dari dua tempat iaitu satu dari Malaysia Utara – Pulau Pinang manakala satu lagi berasal dari Malaysia Selatan. Cara pemasakan makanan Nyonya di Malaysia Selatan telah dipengaruhi oleh pengaruhan Indonisia. kacang hijau. tapai. Kuih bakul atau tih kuey ini adalah warisan masyarakat Cina terhadap masyarakat Baba. Manakala.Adat Makan Masyarakat Baba Nyonya makanannya sama dengan orang Melayu. ubi torak. Manakala makanan tambul Nyonya juga dipengaruhi pengaruahan perewah Cina seperti kacang merah. Makanan Nyonya mengandungi banyak kandungan tradisional dari makanan Cina and rempah Melayu. Makanan tambul Nyonya sangat dipengaruhi pengaruahan Melayu seperti sesetengah dibuat daripada ubi kentang manis.Melaka and Singapura. manakala Nyonya dari Malaysia Utara yang berhampiran dengan Thailand.agar gula Melaka. biru dan hitam. masyarakat Baba juga meminati kuih-miuh tradisional Melayu seperti dodol. Budaya dan adat makan mereka lebih kurang sama dengan adat makan kaum Melayu. agar. Biasanya makanan itu adalah manis dan kaya dengan susu kelapa serta juga banyak rempas-ratus Melayu. Kuih-muih tradisional masyarakat Baba juga terdiri daripada kuih bakul atau tih kuey dan kuey-ku yang berbentuk kura-kura berwarna merah. wajik. 43 .

satu lambang keharmonian sesama kaum. Dalam kehidupan seharian masyarakat India. Dalam masyarakat India. Pohon berkenaan berguna semasa upacara yang menggembirakan (perkahwinan. India. gerai mamak menjadi gabungan pelbagai budaya. Mereka merupakan pedagang dan pada abad ke-10 terdapat beberapa komuniti kecil keturunan India di pinggiran pantai. Tanpa mengira kaum. daun pisang digunakan sebagai pinggan dan terdapat pantang larang yang tertentu semasa menggunakannya. Serupa dengan teh. Indonesia.PEMAKANAN DI ANTARA KAUM INDIA PENGENALAN Kaum India mula menapak kaki di Malaysia 2. terutamanya di kawasan bandar raya. Sri Lanka. Ketika dijajah oleh Kerajaan Inggeris. agama dan umur. tradisi dan budaya mereka. misalnya) mahupun semasa upacara yang menyedihkan (kematian. Budaya popular berlepak di gerai mamak telah ditanam dalam semua peringkat masyarakat Malaysia. Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh. Kaum Chitty di sini berkahwin dengan penduduk tempatan dan menerap nilai. Malaysia. Di Melaka pula di Kampung Tujung terdapat kampung Chitty. orang ramai sentiasa mengunjungi gerai mamak unutk bergosip atau menonton perlawanan bola sepak larut malam sambil 44 . pohon pisang mendapat tempat yang istimewa. kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "SeAsia". misalnya). dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Keturunan India di sini dikatakan berasal dari Kalinga (selatan timur India).000 tahun yang lalu. Thailand. Maka. Gerai mamak sudah sebati dengan budaya Malaysia kerana boleh didapati di merata tempat di negara ini. kaum India di bawa masuk ke Semenanjung untuk bekerja di ladang-ladang getah dan seterusnya menetap disini.

Hindi dan Melayu. Makanan yang paling popular bagi orang India adalah seperti pelbagai jenis roti iaitu sajian untuk sarapan pagi dan malam yang diperbuat daripada tepung gandum seperti Roti Canai. Makanan India terkenal dengan pedas kerana ianya kaya pelbagai kandungan dari bahanbahan semulajadi seperti rempah ratus. Bathura. Hidangan ini dibuat daripada doh yang mengandungi mentega butter ghee. Tiada jenis tempat makan yang lain setanding dengan gerai mamak dari segi kepentingan budaya. Capati. kayu manis. serai. Istilah ini ditimbulkan kerana proses melambung dan pemintalan semasa roti canai ini dibuat. Perkataan ‘Canai’ pula datang dari perkataan ‘Channa’. kecuali kopi tiam. telur. Doh yang telah dicampurkan tadi diuli. campuran kacang dal di dalam kuah kari yang berasal dari India Utara di mana ia disajikan dalam bentuk tradisional. Parata. Roti ini berasal dari sebutan Urdu. santan kelapa dan sebagainya. roti canai dirujuk sebagai ‘roti terbang’. Tosai dan Idli. Dalam pemahaman English pula. MAKANAN TRADISIONAL KAUM INDIA Roti Canai Rajah 26 Roti Canai ataupun Roti Chennai adalah salah satu makanan India yang boleh di dapati di Malaysia. cengkih. dileperkan dan dilipat berulang-ulang. Kerala (India) dan Pakistan. halia. Ia 45 . jintan putih. tepung dan air. Naan. cili. Singapura.meminum teh tarik panas.

Chapati biasanya dimakan dengan kuah dal ataupun kari sayur India. Setiap kepingan roti itu terus dibakar selama setiap setengah saat supaya kepingan roti tadi naik. Kemudian adunan itu dipanaskan di atas kuali yang leper atau dikenali tava. Chapati yang telah siap dimasak disapukan mentega ghee. bijirin dan tepung jagung dicampurkan bersama. Bagi kaum Hindi. chapatti dikenali sebagai roti bajra atau roti makke ki . ataupun tepung jagung (makka). Tapi jika kesemua tepung gandum.dimasak di atas kuali yang lebar dan rata. ia dikenali sebagai roti missi. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Capati: • • 2 cawan tepung atta 1 biji telur 46 . Tepung gandum dapat juga digantikan dengan bijirin (bajra). air dan garam yang diuli menjadi doh dan kemudiannya dileperkan kira-kira berdiameter 12 cm. Roti canai yang enak adalah roti yang dimasak dengan rata. rangup tapi gebu di dalam dan bersepihan. ROTI CAPATI Rajah 27 Chapati atau Chapatti adalah salah satu daripada jenis roti India yang diperbuat dari gandum.

di mana ia diperbuat daripada tepung gandum.balikkan doh bila warnanya keperangan.tunggu sebentar dan diangkat untuk dihidangkan. Tekankan bahagian tepi roti dengang kain atau tisu dapur yang bersih. terapkan menjadi bulat leper dan nipis. Masukkan air suam sikit demi sedikit sambil diuli menjadi doh. 6. Letakkan minyak dan diulikan lagi. ROTI PARATA Rajah 28 Parata adalah roti India ataupun Pakistan. permukaan roti mengelembung.• • • 1 sudu besar butter air suam secukupnya 1 sudu besar minyak masak Cara-cara membuat Capati :1. 5. Panaskan kuali.. masakkan doh. ambil sedikit doh. 8. digaulkan sehingga menjadi sebati. 7.. Selepas itu. digoreng dengan minyak sapi dan kadang-kala dicampurkan dengan sayur47 . 2. 4. Masukkan telur.1 jam ( tutup dengan kain bersih). balikkan semula bila nampak. 3. Gaulkan tepung bersama dgn butter jadikan seperti serbuk roti. Perap doh 1/2 .

sayuran terutamanya kentang rebus. Idli selalunya dimakan sebagai sarapan pagi bagi kaum India di Malaysia. berbentuk bulat. diambil dari bahasa Telugu. IDLI Rajah 29 Idli ‘South Indian’ Idli juga di eja ‘Idli’ atau Iddly. Idli yang berukur 2-3 diameter disajikan dengan acar. Ia berasal dari India Selatan iaitu Tamil Nadu. sambal dan juga rempah campuran yang kering. bijian dan kekacang dal. Ia juga biasa dimakan dengan Milagai Podi iaitu campuran cili. di perbuat dari beras dan kekacang lentil (terutamanya kacang dal) dan dikukus. rempah. Kebiasaannya. kobis bunga dan ‘Paneer’ (keju India). Idli dengan ‘Dhal’ ( Sambar ) 48 . Orang India yang berhijrah ke Malaysia dan Singapura telah memperkenalkan roti Parata ini kepada penduduk tempatan. Idli tradisional ataupun yang asli adalah kecil. Orang India juga percaya bahawa adalah lebih baik jika idli ini tidak dimakan di rumah. lobak putih.

Ia merupakan masakan yang pedas. cili merah. Kadang-kadang. Ia dimasak di dalam oven yang bersuhu tinggi. Ia diperbuat daripada halia. garam masala.Rajah 30 AYAM TANDOORI Rajah 31 Tandoori adalah masakan orang Punjabi iaitu di antara India dan Pakistan tetapi sekarang ia merupakan masakan yang terkenal di antarabangsa. Contohnya Ayam Tandoori. jintan putih. ROTI NAAN Rajah 32 Bahan-bahannya 49 . bawang putih. kaum Punjabi juga campurkan kunyit ke atas ayam tersebut supaya ayam yang telah masak nanti akan berwarna kuning kemerahan.

PELBAGAI JENIS ROTI INDIA ‘Indian Bread’ yang paling umum di kenal banyak orang terutama di luar negeri adalah Chappati dan Naan. Yaitu pada bahan baku dan cara pembuatannya. telur kedalam bread machine. tairu. Perap adunan naan sehingga ia naik dua kali ganda. Angkat untuk dihidangkan makan. Sebetulnya ada sedikit perbedaan antara North Indian Bread dan South Indian Bread. dipukul 1 1/2 sudu teh garam 1 sudu teh baking powder 2 sudu besar mentega cair/ minyak zaiton 4 sudu besar tairu (yoghurt) Cara-caranya Campurkan yis. Masukkan bancuhan yis tadi dan uli sehingga ia lembut dan licin. 50 .4 ½ cawan tepung gandum 1 paket (11 gm) yis kering 2 sudu teh gula 1 cawan air suam 1 biji telur. Ataupun anda boleh menggunakan mangkuk besar. Jika suka Cheese Naan boleh anda taburkan parutan cheese diatas Roti Naan. air suam dan gula dan ketepikan selama 5 minit. boleh anda cincang 3 ulas bawang putih dan campurkan dengan 2 sudu besar mentega dan sapukan diatas Naan pada waktu akhir anda membakarnya. garam. baking powder. Chappati juga jadi makanan yang umum tersebar di seluruh India. Setiap adunan roti Naan seberat 70 gram dan dicanai diatas papan canai. Nota: Jika anda suka Garlic Naan. mentega cair/ minyak zaiton. Masukkan tepung gandum. Bakar diatas kuali leper menggunakan api yang kecil sehingga kedua-dua belah masak.

Paneer. Ketiganya terbuat dari tepung gandum yang dicampur dengan air dan sedikit minyak sapi. Adonan yang sudah dibulatkan. telur. terus diisi dengan kentang masala.. tapi lonjong dengan ujung meruncing. baru dipanggang. baru ditipiskan berbentuk bundar seperti chapati.. ada yang ditaburi bawang merah. Ada yang diisi bawang merah yang telah dihiris. dan kismis. Sedangkan Poori digoreng di dalam minyak yan panas. dan baking powder. Hasilnya menjadi berlapis-lapis.. Pada saat memanggang. Dari Basic Bread ini kemudian berkembang macamnya.. Pada saat memanggang juga dibubuhi sedikit minyak atau ghee. Bentuknya biasanya agak bundar. tergantung selera. Caranya adunan ditipiskan seperti biasa. poori dan paratha... kemudian digulung lagi menjadi bulatan. Naan ini juga banyak variasinya.. Cara masaknya dipanggang dalam oven. Chappati itu dimasak (dipanggang) diatas tava (wajan datar) tanpa menggunakan minyak. 51 .North Indian Rajah 33 Bahan buku North Indian Bread pada umumnya adalah tepung atta dan gandum. telur. Paratha memiilki sedikit perbedaan saat menggiling.. Asasnya adalah chappati. ditipiskan setipistipisnya. ‘Coriander leaves’. kacang chesew. North Indian Bread yang paling populer ya Naan ( Naan bikinnya pake all purpose flour (tepung terigu) yang dicampur dengan curd (yogurt). dan digiling tipis lagi. Adonan Chappati ada yang diisi dengan potato masala (Aloo ka Paratha). Perbezaannya terletak pada cara pembuatannya. dibulatkan lagi.

Bahanya terigu campur air dan ghee.. dari Resipi buku Nor Diana menyatakan bahawa terdapat persamaan dengan makanan yang kita dibuat di Indonesia. Sesudah matang penyajiannya dilipat-lipat.. selain chappati. Di south India. Roti jenisnya ada Rumali Roti. Cara bikinnya sama. trus cara masaknya ditempelkan di dinding tandoor sampai timbul bercak-bercak hitam dipermukaannya. dan ditipiskan. Menurut. cara masaknya dipanggang di atas wajan yang dibalik (cembung). terus digulung menjadi bola. Paratha (di sini disebut Porotha) biasanya dibuat dengan menggunakan tepung terigu. terus ditipiskan dan ( banting dan lempar diudara ) setipis-tipisnya mirip kulit martabak telor. Bikinnya pake wheat flour.Rajah 34 Yang lainnya adalah Roti. Untuk makanan sehari-hari. Jenis lain Tandoori Roti. Bentuk (berlapis-lapis) dan rasanya sama dengan roti canai. poori dan paratha. Nah yg istimewa. Berikut adalah terdapat pelbagai makanan India yang dimakan pada waktu sajian pagi dan malam:- 52 . adonan ditipiskan seperti kulit martabak. South Indian Bahan baku South Indian Bread yang paling umum adalah beras baik berbentuk butiran atau tepung dan kelapa... ditipiskan seperti chappati. ada banyak pilihan yang bisa dibuat.

Bentuknya mirip kuih apom atau kuih Ape di Indonesia...PATHIRI Rajah 35 Pathiri pada dasarnya sama dengan chappati. Setelah itu baru dimasak dalam appachatti. Setelah itu buat adonan. Caranya air dididihkan dulu dalam panci. IDIAPPAM 53 . Dibuat dari beras dan kelapa yang dihaluskan dan difermentasi selama 10 jam. Biasanya orang disini sangat jarang membuat appam putih dirumah. kerana pembuatannya susah. Bezanya tepung yang digunakan adalah tepung beras. APPAM Rajah 36 Appam atau Orang Selatan biasa menyebut vellappam.. ditipiskan dan dipanggang tanpa minyak. Pathiri ini makanan khas umat muslim. Biasanya jadi hidangan pembuka puasa. kemudian masukan tepung beras aduk rata.

garam. Kemudian baru dikukus sampai matang. Lada. Lebih mirip dengan bihun. Kemudian dikukus dan selepas itu dimakan dengan gula ataupun gula merah. Putu Mayam diperbuat daripada lada. beras pulut. gula dan juga gula merah. Setelah dipukul-pukul dan menjadi adunan yang lembut trus dimasukan kedalam cetakan idiappam yang bentuknya mirip putu mayang. sama dengan putu Indonesia.Rajah 37 Idiappam bahan bakunya juga tepung beras yang dicampur dengan air panas. biasanya dimakan pake pisang. disini puttu makannya pake kari. Bahan baku tentu saja tepung beras yang diperciki air sampai lembab. Kemudian ia ditekan untuk membentuk leper pada adunan itu. Rasanya pun mirip putu mayang hanya saja yang ini teksturnya lebih kasar. kemudian dimasukan ke dalam acuan puttu yang kita biasa lihat puttu Indonesia yang ramping dan cantik.. PUTTU MAYAN Rajah 38 Puttu juga. garam dan beras pulut di gaul bersama dengan sedikit air. TOSAI 54 . Bedanya lagi. Kalo lagi kepepet banget gak ada waktu bikin kari.

Lepas diuli.1/2 sudu.1 cawan Tepung beras.1 cawan Tepung Maida.TOSAI BIASA RAVA TOSAI MASALA TOSAI Rajah 39 Bahan-Bahan Rava. Bijirin (seeragam) .1/4 sudu Halia dihiris 55 . Serbuk lada (milagu thool) . biarkan untuk 10-12 minit.1 cawan Campurkan semua bahan dengan air(neerka karaikanum).

tomato. Masala tosai. Dari beras atau gandum yang direndam dan dilauskan bersama kelapa. UTTAPPAM Uttappam dibuat dengan adonan dosa. Setelah satu sisi matang kemudian dibalik (sisi yang ditaburi bawang) dan masak sampai matang. terutamanya pada waktu sajian sarapan. tetapi berbentuk bundar dan tebal. Tosai. menjadi makanan asal South India yang popular di seluruh penjuru India. telur. Caranya adunan yg kental di tipiskan di atas wajan dosa yg terbuat dari batu atau besi yg tebal. Tosai biasanya dihidangkan pagi hari atau sebagai snek. Didapati masyarakat India. Kemudian dipanggang tanpa minyak. dan sebagainya. Tosai siap dimasak. kadang-kadang orang ‘South India’ suka membuat ‘appam’ yang gampang saja. Sekarang variasi Uttappam terdapat pelbagai yang ditaburi seperti capsicum. diisi dengan bebagai isian seperti kentang.Cili hijau (pachai milagai) . Bahannya sama dengan membuat Idli. kadang ditambah dengan nasi matang yang dihaluskan. 56 .4 chopped finely Daun Ketumbar dan sedikit garam. Setelah difermentasi sampai 10 jam. bawang. Dimasak sehingga menjadi kering dan garing. Diatasnya ditaburi bawang merah. Uttappam tidak dilebarkan dan ditipiskan sepeti dosa. Adunan Tosai bebentuk cair dan tosai yang telah masak adalah bebentuk kepingan yang nipis dari roti canai dan rasanya sedikit masam. Bedanya. ‘Corriander leaves’.

Hidangan masyarakat India terkenal bukan sahaja dari segi keenakan tetapi dari segi kepedasan dan juga penggunaan ratusnya. jintan. dan Melayu di bahagi kepada dua iaitu rempah basah dan kering. halia. 57 . daun kari dan sebagainya. kayu manis dan lain-lain. Bijirin kecil ini juga berjaya membentuk budaya diet ( pemakanan ) dan ekonomi penduduk Asia. bawang merah dan putih. Ia digunakan dalam segala jenis gulai. cili serta pelbagai rempah ratus yang telah dinyatakan. BAHAN-BAHAN REMPAH RATUS Rajah 40 Pelbagai lauk – pauk tidak akan sempurna jika tidak diiringi dengan nasi. Rempah ratus ini selalunya digoreng tanpa minyak terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar. Nasi merupakan makanan utama bagi rakyat Malaysia dan kaum India amnya. Rempah basah iaitu bahan yang ditumbuk dengan batu lesung seperti bawang.Makanan India terkenal dengan pedas kerana ianya kaya pelbagai kandungan dari bahanbahan semulajadi seperti rempah ratus. bawang putih dan cili. Di Mlaysia padi menjadi tanaman utama di Kedah dan Perlis dan dikenali sebagai ‘rice bowl of Malaysia’. jintan putih. Nasi dihidangkan dengan pelbagai lauk – pauk. halia. santan kelapa. Bahan yang digunakan dalam masakan India mempunyai persamaan oleh Kaum Melayu dan Cina ialah dengan menggunakan santan yang dikisar. Kaum India. kayu manis. Rempah kering pula termasuk biji ketumbar. serai. cengkih. buah pelaga. Beras juga merupakan nadi budaya kehidupan dan adapt bagi penduduk Asia. Santan merupakan bahan asas dalam masakan kita.Bahan perasa ( seasonings ) dalam masakan India. cili.

dipotong mengikut suka 2 camca besar cuka 1 camca teh gula 1 cawan air Garam secukupnya 58 .Melayu dan Cina juga banyak menggunakan bahan-bahan herba seperti serai. kunyit. dipotong mengikut suka 2 camca besar cuka 1 camca teh gula 1 cawan air Garam secukupnya 2 camca besar minyak 1 ½ kg ayam. lengkuas dan buah pala. daun kemangi. dan daun limau perut. bunga kantan. HARIAN BUKAN VEGETERIAN ( NON – VEGETARIAN ) Rajah 41 Kari Ayam India Sumber: Majalah Jelita Disember1992 2 camca besar minyak 1 ½ kg ayam. pandan.

ikan goreng.CARA MEMASAK KARI AYAM Panaskan minyak di dalam kuali. Kadazan. Keropok ‘pappadam’. rasem ‘Indian Soup’. terdapat perbagai jenis nasi hidangan masyarakat India seperti hidangan yang berasal dari India ialah nasi beriani. Di Pulau Pinang dan di seluruh negeri Malaysia masakan India adalah sama sahaja dan tiada perbezaan. Contoh makanan ‘non – vegetarian’ dalam hidangan lauk – pauk masyarakat India ialah ayam goreng berempah. Masukkan ayam.pudina. sambal udang. kari dal. Ia bukan sahaja digemari oleh kaum India tetapi juga diminati oleh kaum – kaum yang lain seperti orang Melayu dan Cina. Ia memberikan satu pengalaman baru kepada mereka yang ingin mencubanya pertama kali. kari sotong. nasi ‘ghee’ dan nasi beriani. dan seterusnya mengekalkan aroma dan tekstur nasi. Masyarakat India- 59 . Terdapat beberapa jenis nasi beriani tetapi yang menjadi sebutan dan ramai menggemari nasi beriani ‘gam’. Makanan India menjadi popular dan dimakan oleh pelbagai budaya dan kaum di Malaysia seperti orang Melayu. Nasi Beriani Gam ini dimasak bersama dengan lauknya ( ayam dan daging kambing ) dan doh tepung gandum menjadi bahan penampal atau pelekat. telur goreng dan sambal. Cina. Doh ini akan ditampal di sekeliling tutup periukuntuk mengekalkan wap dan haba. Tumis bahan-bahan kisar hingga garing. Apabila kuah pekat dan ayam empuk baru di angkat. gula. dan pelancong – pelancong yang mengunjung ke Malaysia lebih mengemari masakan India. kari kepala ikan. Iban. karot. Kacau 10 minit. Nasi beriani ini dipelopori oleh orang Melayu terutama di Johor. Manakala. kari daging kambing. Masukkan cuka. Hidangan daun pisang pasti akan menarik selera ramai orang kerana makanannya dihidangkan di atas daun pisang menggantikan pinggan biasa. Terdapat pelbagai jenis nasi seperti nasi putih. kuning. Kacau rata. air dan garam.

di Northwood Villa. Athiresam atau makanan manisan seperti Putu Mayong. Vadai. Saat itu adalah pertemuan pengukuhan dari Persatuan Vegetarian Inggeris. Hidangan lain termasuk kurma. Idli. ikan atau hasil olahannya. MAKANAN HARIAN VEGETARIAN ( SAYUR – SAYURAN ) Rajah 42 Menurut dari laman web Wikipedia. ayam tandoori dan kari kepala ikan. Bathura ( Puri ) dan masakan nasi India. Muruku. Istilah Vegetarian diciptakan pada tahun 1847. Vegetarian adalah sebutan bagi orang yang hanya makan tumbuh-tumbuhan dan tidak mencampurkan makanan yang berasal dari mahluk hidup seperti daging. Roti Capati.Muslim terkenal dengan Nasi Briyani dan Mee Goreng. Jalebi dan sebagainya. masyarakat kaum India memakan makanan yang diet seperti Tosai. unggas. Pertama kali digunakan secara formal pada tanggal 30 September tahun itu oleh Joseph Brotherton dan lain-lain. Laddhu. Pada waktu malam.. Pada waktu ‘Tea Time’ pula masyarakat India amat mengemari makanan kuih – muih yang telah digorengkan seperti Bonda. Kent. Inggris. Roti Canai. 60 . iaitu ‘Dinner Time’. Kesari ( Suji ).

akan memakan makanan ‘Vegetarian’ apa hari Selasa. Athiresam. yang berarti keseluruhan.http://geocities. Kesari. Manakala. masyarakat India dan India menggamalkan dengan memakan ‘Vegetarian’ ialah tanda kesucian diri. Gulab Jamun. biji-bijian. sesuai dengan Pythagoras 'vegetarian' dari Yunani kuno. (jangan dihubungkan dengan 'vegetable-arian' . Puding Payasam. seperti juga mereka dari tanah Mediteranian klasik. serta manisan Halwa. Buah – buahan. ketika melakukan upacara sembahyang hajat makanan seperti kuih – muih seperti Vadai. tauge dan yogurt iaitu disebut tairu. Sayur-sayuran Bayam. sehat. mereka yang tidak makan daging secara umum dikenal sebagai 'Pythagorean' atau mengikuti 'Sistem Pythagorean'. sebagai contoh Pythagoras. Muruku. kandi dan sebagainya. Jadi. Dilayari dari laman web.mitos manusia yang diimajinasikan hidup seluruhnya dari sayur-sayuran tetapi tanpa kacang. dan sebagainya!) Sebelum tahun 1847. Masyarakat India biasanya. Sayur sawit. Kari Dal. memberi penghormatan kepada Tuhan. dan pada hari – hari yang istimewa seperti sembahyang hajat. Bonda. Jumaat. Jalebi.Kata ini berasal dari bahasa Latin vegetus. bendi. Khamis. masyarakat Cina yang beragama Buddha juga akan memakan makanan ‘Vegetarian’ secara sepenuh masa. hidup. Jenis – jenis makanan India adalah seperti Nasi Tomato. buah. salad kobis.com/balialma CONTOH KUIH – MUIH BAGI MASYARAKAT INDIA MURUKU Rajah 43 61 . Tambahan pula. Definisi asli dari 'vegetarian' adalah dengan atau tanpa telur atau produk dairy dan definisi ini masih digunakan oleh Persatuan Vegetarian hingga sekarang. kebanyakan vegetarian di India tidak memasukkan telur ke dalam diet mereka. Bagaimanapun juga. segar.

yang serupa dengan keropok. Rahsianya adalah untuk memicit bancuhan tepung menerusi sehelai kain nipis. snak Selatan India. ia dibentuk dalam bentuk bebola yang comel. Ini membuatnya juadah yang digemari untuk dihidangkan sewaktu musim perayaan Hindu. Kemudian. pertama buat tiga putaran dan bentuk bunga di atas. Apabila memicit bancuhan. cubalah murukku yang sentiasa digemari. Ia diperbuat daripada tepung dan juga sirap dan gula. 62 . LADDHU Rajah 45 Laddu atau Ladoo merupakan manisan India yang paling terkenal. Kemudian letakkan jalebis di dalam sirup gula yang suam. Perkataan murukku mempunyai banyak makna dari madu ke kecantikan dan awet muda.Manisan yang tidak begitu manis. JILEBI Rajah 44 Satu lagi hidangan yang dikenali adalah jalebi yang merupakan suatu pencuci mulut berbentuk bunga yang digoreng dalam minyak penuh.

Ia amat popular di kalangan kaum India terutamanya di negara India kerana rasanya yang sedap." Manisan ini diperbuat dari tepung beras yang dibiarkan menjadi tapai. Manisan yang pertama dibuat biasanya adalah athi resam. Kepelbagaian laddu berbeza mengikut rasanya. Membasuh tangan bukan sahaja bersopan tetapi dimestikan 63 . merupakan laddu yang terkenal yang dibuat di Tirumala di Andhra Pradesh.Laddu terdiri daripada pelbagai warna. Bancuhan tebal yang seakan tanah liat kemudian dileperkan dan digoreng dengan minyak penuh untuk menjadi garing dan ganjal. Laddu biasanya disediakan semasa perayaan atau kenduri seperti Perkahwinan. Kaum India hanya menggunakan tangan kanan dan hujung jari sahaja. Suatu manisan Selatan India. dan gula. Menggunakan tangan juga mempunyai etika tersendiri. ADAB MAKAN KAUM INDIA Orang India dan orang Melayu menggunakan tangan dan kaum Cina dengan penyepit. Tapak tangan tidak digunakan dan ia mesti kelihatan bersih tidak comot. Adalah dikatakan yang pasangan warga tua dan pengantin baru yang mengunjungi sesebuah rumah untuk kali yang pertama juga akan dihidangkan athi resam untuk mendapat nasib baik. Ia memberi pengaruh yang besar di India sehingga budak-budak yang berbadan gempal dan bulat akan digelar laddu. ia juga ditawarkan kepada wargatua yang dapat berkunjung sewaktu Deepavali sebagai tanda hormat dan tanda kesopanan. pembuatan manisan bermula seminggu sebelum Deepavali. manis dan senang disediakan. Manisan ini diberikan kepada dapur sebagai persembahan untuk Dewi Dapur kerana rahmatnya untuk memastikan pembuatan manisan berjaya. ‘Tirupati Laddu’. Namanya bermaksud "keenakan terkemuka. ATHI RESAM Dalam keluarga Hindu yang amat tradisional.

kaum Hindu akan menghidangkan makanan dan disembahyangkan kepada nenek moyang yang telah meninggal dunia. MAKANAN SEMASA PERAYAAN KAUM INDIA i. Ponggal – perayaan Ponggal diraikan sebagai ucapan terima kasih penganut Hindu kepada Tuhan Matahari kerana memberikan rezeki. Mereka sepatutnya menggunakan sudu yang disediakan dengan mengambilnya dengan tangan kiri. Mereka digalakkan mengambil makanan terdekat dengan mereka dahulu dan tidak terlalu banyak bercakap serta jangan bercakap ketika mulut masih penuh dan akhir sekali tidak mengunyah terlalu kuat. bersila dapat mencernakan makanan dengan segera. Untuk vegetarian. Pada malam hari sehari sebelum Deepavali (Eve Deepavali). Makanan yang disediakan pada hari perayaan ini adalah nasi manis yang dipanggil ‘ponggal’ dan nasi manis ini mesti dibuat sebelum matahari terbit. ghee (minyak 64 . ‘athirasam’.dari segi kebersihan. Antara ramuan untuk membuat nasi manis ini adalah nasi. mereka menghidangkan lebih kurang lima jenis sayur-sayuran yang merupakan kegemaran mendiang nenek moyang mereka. Deepavali – perayaan Deepavali disambut oleh masyarakat kaum Hindu bagi meraikan kemenangan kuasa kebaikan mengatasi kuasa kejahatan. mereka menghidangkan makanan India seperti murukku. ii. Mereka tidak dibenarkan sama sekali mengambil makanan dari pinggan hidang dengan tangan. Mereka juga mempunyai doa makan atau juga dikenali sebagai ‘ thevaram’. Perayaan ini diraikan selama tiga hari. Kadang kala mereka akan diberi air basuh tangan oleh tuan rumah dan di restoran-restoran pula disediakan sinki basuh tangan dan sabun. Mereka juga digalakkan duduk bersila kerana mengikut kepercayaan mereka. Pada hari perayaan Diwali. ‘ omapudi’ dan Nei Urundai kepada pengunjung yang dating beraya ke rumah mereka.

Tiada makanan yang khas disediakan pada hari perayaan ini.sapi). PANTANG LARANG DALAM PEMAKANAN KAUM INDIA Walaupun generasi muda kaum India dikatakan semakin berfikiran moden dan tidak mahu terpengaruh dengan amalan dan budaya tradisional. Selesai makan. nasi manis perlulah disediakan oleh wanita yang masih belum berkahwin sahaja. suji dan tepung gandum. Kemudian barulah makanan diletak padanya. kepercayaan dan pantanglarang berkaitan pohon pisang terus menjadi ikutan. iii. Sekiranya daun pisang dilipat dari atas ke bawah. Makanan yang dihidangkan adalah ‘kolkatai’. isyarat yang dihantar adalah bahawa kita 65 . Dia juga menghantar isyarat kepada tuan rumah bahawa dia ingin supaya dijemput lagi untuk menikmati hidangan. Pada hari ketiga perayaan ini. Secara mudah. maknanya individu berkenaan berasa puas dengan hidangan yang dinikmatinya. Thaipusam – masyarakat Hindu merayakan Thaipusam sempena hari kelahiran ‘Lord Muruga’. Sekiranya daun pisang dilipat dengan cara bahagian bawah (bahagian yang dekat dengan individu yang sedang makan) dilipat ke atas. air perlu direnjis dahulu pada daun berkenaan.kelapa dan kacang dhal. perbuatan merenjis air ini adalah bertujuan membersihkan daun pisang yang berperanan sebagai pinggan untuk makan. dan gula melaka. Makanan ini merupakan makanan kegemaran masyarakat India. iv. individu yang makan tadi perlu tahu pantang-larang berhubung cara daun pisang itu harus dilipat. Makanan lain yang disediakan adalah ‘kesari’ yang dibuat daripada minyak sapi. Semasa perayaan ini mereka akan menunaikan nazar mereka. susu. iaitu makanan yang dibuat daripada tepung gandum dan berintikan gula perang. Apabila makanan hendak dihidang menggunakan daun pisang. Vinayaga Sathurthi – perayaan ini disambut sempena hari kelahiran ‘Lord Vinayaga’.

66 . Sebenarnya. daun pisang merupakan “pinggan” dalam budaya kaum India. Konsepnya lebih kurang seperti pinggan pakai-buang yang sudah menjadi budaya kita pada masa kini.berpendapat makanan yang dihidangkan tidak enak dan kita tidak berkeinginan untuk berkunjung semula untuk dihidangkan makanan seperti itu. Orang yang berada pada status tinggi tidak sanggup berkongsi perkakas dan peralatan dengan golongan lebih rendah. mudah digunakan dan mudah juga dibuang. Secara tradisi. Sebaliknya. penggunaan daun pisang juga menjamin kebersihan “pinggan” yang digunakan untuk makan. Daun pisang mudah diperoleh. Dari sudut yang lain. kematian). kita menghantar isyarat “mahu lagi” serta melahirkan hasrat di hati untuk menghadiri majlis seperti itu pada masa hadapan. Dengan cara melipat daun pisang dari atas ke bawah. amalan penggunaan daun pisang sebagai “pinggan” juga berkait rapat dengan sistem masyarakat di Benua Kecil India. Masyarakat Melayu turut berkongsi amalan ini dalam kehidupan seharian. PERALATAN MAKAN KAUM INDIA Sejak dahulu. Budaya ini wajar diketahui oleh semua. Wujud sistem kasta serta pembahagian anggota masyarakat mengikut status. maka daun pisang dilipat dari bawah ke atas sebagai tanda bahawa kita turut bersedih atas kematian itu dan berharap peristiwa sedih seperti itu tidak akan berulang dalam keluarga terbabit. Misalnya perayaan di kuil dan majlis perkahwinan. perbuatan melipat daun pisang dengan cara yang baru dihuraikan tadi bukan kerana kita benar-benar tidak menyukai makanan yang dihidangkan. Jalan keluar terbaik adalah dengan cara menggunakan daun pisang sebagai “pinggan”. Daun pisang dilipat dari atas ke bawah apabila menikmati hidangan pada majlis dan upacara yang menggembirakan. Apabila dihidangkan makanan pada majlis yang mendukacitakan (misalnya. ada makna tersembunyi dalam budaya kaum India. Makanan panas yang dihidangkan di atas daun pisang akan mengeluarkan aroma semula jadi yang sedap dihidu.

kari kepala ikan. banyak juga restoran yang meletakkan daun pisang di atas pinggan sebelum menghidangkan nasi. Kaum Cina. pohon pisang mempunyai makna dan signifikan dalam kehidupan kaum India. Pulau Pinang menjelma dalam ingatan kita. ASIMILASI MAKANAN INDIA DALAM MASYARAKAT MAJMUK Sebagai negara kosmopolitan. iaitu senduk. berganding bahu mereka masakan baru dengan menggabungkan pinjam meminjam tradisi budaya masing-masing. Peralatan yang diperbuat daripada aluminium adalah seperti pinggan dan gelas. kari telur sotong. Kadang kala kita tertanya-tanya apa yang membezakan nasi kandar dengan nasi-nasi yang lain. mi mamak. Malaysia juga mempunyai potpuri budaya yang agak unik. ikan goreng. kari kambing dan lain 67 . Terdapat juga peralatan yang diperbuat daripada kayu. India dan Melayu di Malaysia ini sentiasa kreatif. Kini populariti nasi kandar telah menular ke negeri-negeri lain di Semenanjung. Semua ini turut menyumbang ke arah persefahaman antara budaya. Contoh hidangan lauk pauk nasi kandar ialah: ayam goreng berempah. Pada kebiasaannya. Bila kita menyebut nasi kandar. Cina dan India Cina berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada ‘hidangan Malaysia’ dan menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar. Contohnya periuk tanah (claypot) untuk memasak dan belanga untuk mengisi air.Penggunaan daun pisang sebagai “pinggan” masih menjadi amalan. Dengan ini lahirlah nasi ayam. Gabungan kaum Melayu. Malah. Nasi kandar di Pulau Pinang samalah seperti adanya nasi dagang di Kelantan atau Terengganu. Restoran makanan daun pisang juga terus menjadi pilihan masyarakat pelbagai kaum di negara kita. kari daging rusa. udang galah goreng. Makna-makna ini sudah mula pula dikongsi bersama oleh masyarakat pelbagai kaum melalui proses asimilasi. Apa yang pasti. kaum India juga menggunakan peralatan yang diperbuat daripada tanah liat. mi kari dan lain-lain. Penduduk di Malaysia ini juga dikatakan banyak menghabiskan masa di meja makanan dan menjadikan masa menikmati hidangan itu sebagai aktiviti kebangsaan. Nasi kandar diiringi dengan pelbagai jenis lauk pauk (dalam 30 jenis masakan).

Nasi beriani gam ini dimasak bersama dengan lauknya (ayam dan daging) dan doh tepung gandum menjadi bahan penampal atau pelekat. Pasa masa kini nasi kandar boleh dinikmati di restoran-restoran dan juga di hotel. Minuman iringan dengan nasi kandar ini ialah teh tarik. Doh ini akan ditampal di sekeliling tutup periuk untuk mengekalkan wap dan haba. Nasi kandar mengekalkan nama ‘kandar’ ini berlandaskan cara penjaja nasi ini menjualnya.lain. Nasi dikandar di bahu (dua bakul atau raga dengan satu batang kayu) dan mereka akan berjaja merentas kampungkampung. Kangar. Maknamakna ini sudah mula pula dikongsi bersama oleh masyarakat pelbagai kaum melalui proses asimilasi. Nasi beriani ini dipelopori oleh orang Melayu terutama di Johor. Ia bukan sahaja digemari oleh kaum India tetapi juga diminati oleh kaum-kaum yang lain. 68 . Roti canai atau paratha dan puri ini pada asalnya ialah makanan kegemaran kaum India. Lama kelamaan populariti nasi kandar ini menular keseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. Ia sepatutnya juga menjadi air minuman kebangsaan Malaysia. Di sinilah bermulanya di mana pedagang-pedagang India Muslim berulang alik antara India dan Semenanjung. Sungai Petani dan Penang. diminati oleh sebilangan besar rakyat Malaysia. Pohon pisang mempunyai makna dan signifikan dalam kehidupan kaum India. Berbalik mengimbas sejarah nasi kandar. dan seterusnya mengekalkan aroma dan tekstur nasi. Buat masa kini roti canai berjaya meletakkan tarafnya bersama dengan nasi lemak. Semua ini turut menyumbang ke arah persefahaman antara budaya. kita akan ke selatan India. Menikmati hidangan yang disajikan di atas daun pisang juga menjadi kegemaran orang-orang Malaysia. Pada mulanya pengaruh masakan mereka ini tertumpu di utara Semenanjung sahaja: Alor Setar. Satu lagi hidangan berasal dari India ialah nasi beriani. Terdapat beberapa jenis nasi beriani tetapi yang menjadi sebutan dan gilaan ialah nasi beriani gam.

iaitu 38 % dari keseluruhan Malaysia.PEMAKANAN DI ANTARA ETNIK DI SABAH DAN SARAWAK PENGENALAN Sabah dan Sarawak merupakan negeri yang mempunyai kebudayaannya yang tersendiri dan unik. Berikut merupakan beberapa jenis makanan tradisional yang terkenal di Sarawak. Hidangan ini merupakan ikan terubok yang telah dimasinkan. 69 .200 meter. tekstur yang lembut serta aroma yang tersendiri menjadikan ia bertaraf dunia dan digemari ramai. Nasi Bario mempunyai rasa yang manis. Masyarakat di sini masih lagi mengamalkan pemakanan tradisional. Kira-kira 72% daripada penduduknya terdiri dari kaum asli. Berikut merupakan infomasi yang dapat membantu kita mengenali pemakanan di antara etnik di Sabah dan Sarawak SARAWAK Sarawak merupakan negeri yang terbesar di Malaysia dengan keluasan 124. Mempunyai lebih daripada tiga puluh etnik dan mempunyai keadaan geografi yang pelbagai. Diberi jolokan sebagai nasi yang terbaik di pasaran. Negeri yang kaya dengan pelbagai kaum etnik ini semestinya mempunyai budaya pemakanan yang pelbagai. Makanan tradisional yang seterusnya dikenali sebagai Nasi Bario. diikuti dengan kaum Cina. Oleh kerana ia terpisah daripada Semenanjung Malaysia. Kaum yang teramai terdiri daripada suku kaum Iban. Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Bumi Dibawah Kenyalang terdiri daripada pelbagai suku kaum. padi ini perlu ditanam setinggi 1. Sabah dan Sarawak menyediakan pelbagai jenis variasi makanan. Walaupun mempunyai banyak tulang. Melayu. Nasi Bario merupakan hasil daripada penanaman padi bukit oleh orang Ulu.449 kilometer persegi. ianya terkenal dengnan kerangupannya. Bidayuh dan Melanau. pemakanan di antara etnik-etnik di sini adalah berbeza. Ikan terubok masin dari Sarawak dikatakan merupakan ole-ole yang sesuai untuk dibawa balik oleh pengujung ke negara asal mereka.

hidangan ini juga boleh dijumpai di sekitar Kuala Lumpur dengan versi yang berbeza.Laksa Sarawak merupakan hidangan simbolik bagi negeri Sarawak. Ketulan ayam disumbat ke dalam batang buluh bersama cendawan. Walubagaimanapun. Salah satu hidangan cina yang unik yang boleh dijumpai di Sarawak ialah Kolok Mee. hirisan ayam dan telur menjadikannya hidangan yang menyelerakan. Diperbuat daripada santan dan rempah-ratus ditambah dengan sedikit makanan laut. Suku kaum Iban di Sarawak mempunyai hidangannya yang tersendiri yang dipanggil Manok Pansoh. Ia biasanya dihidangkan bersama telur yang dicelur di dalam air dan disediakan bersama sos. Sedap ketika ianya sedang panas. daun ubi kayu dan serai. Sedikit hirisan daging kambing atau khinzir selalunya ditambah. Batang buluh yang digunakan untuk mengekalkan rasa dan aroma bahan-bahan di dalamnya. laksa Sarawak boleh didapati dikebayakan kedai makan dan hotel di Sarawak. 70 . Ianya kemudian dibakar seperti lemang.

Buah ini juga lebih tahan lama. Contohnya sekarang kita sudah boleh mendapati wangian lada hitam dan juga gula-gula lada hitam. Salah satu contoh ialah rumput fatimah. pelbagai pihak telah meginovasikan penggunaan lada hitam. Terkenal dikalangan masyarakat cina. lada hitam dan nenas Sarikei. Sarawak juga berjaya untuk menjadikan hasil tanamannya sebagai salah satu penyumbang ekonomi. harganya lebih tinggi berikutan ketelitian yang ditawarkan serta lebih berkhasiat tanpa bahan kimia. Pada masa kini. Bagi yang diproses menggunakan tenaga manusia. Sarang burung ini boleh diproses menggunakan tenaga manusia sepenuhnya dan juga mesin. Maka tidak hairanlah jika ada dikalangan masyarakat Sarawak yang mengamalkan pemakanan tetentu untuk memastikan kesihatan badan. Berdasarkan penelitian Malaysia. Sarawak mempunyai reputasi bertaraf dunia dalam menghasilkan sarang burung laying-layang. Antara makanan yang tidak asing lagi bagi Sarawak yang telah berjaya dipasarkan ialah sarang burung. Makanan memainkan peranan yang penting dalam kehidupan seharian kita. Sarikei juga merupakan kawasan yang terkenal dengan penanaman nenas Sarikei yang rendah dari segi kandungan gulanya selain mempunyai duri yang sedikit pada daunnya. Sarang ini diproses dahulu sebelum diprodukkan. pengumpul tempatan sanggup membahayakan nyawa untuk memanjat ke dalam gua demi untuk mendapatkan sarang burung.Selain daripada makanan tradisional. dan air rendamannya diminum oleh 71 . Cara penggunaannya adalah dengan merendamkan rumput fatimah. Lada hitam adalah sesuatu yang tidak asing lagi di Sarawak. rumput fatimah ini mengandungi zat fitokimia yang berfungsi untuk merangsang kontraksi rahim. Pelbagai kajian telah dijalankan bagi menghasilkan lada hitam yang bermutu tinggi. Ada diantaranya yang telah memecah pasaran antarabangsa. Rumput fatimah dikenali sebagai tanaman yang dapat membantu proses memperlancar kalahiran. penggunaan lada hitam tidak lagi terhad sebagai bahan masakan sahaja.

ibu yang bakal bersalin. Semakin lama tumbuhan ini direndam, semakin tinggi kadar fitokimiannya. Penggunaan rumput fatimah ini telah digunakan oleh masyarakat Dayak Iban. Masyarakat Dayak Iban memanfaatkan rumput fatimah ini dengan mengambil akarnya, kemudian dicuci, dipotong lalu direbus. Air rebusan rumput fatimah ini kemudian boleh diminum untuk melancarkan proses kelahiran atau haid. Selepas bersalin, para ibu Dayak Iban juga mengamalkan penggunaan daun sembong yang kelihatan seperti gulma untuk mandi. Daun sembong tersebut dibuang akarnya, dibersihkan dan kemudian direbus. Air rebusan tersebut digunakan sebagai air mandian sehingga tubuh terasa sejuk dan segar.

SABAH
Penduduk Sabah telah dikurniakan dengan pelbagai variasi makanan laut, ditambah pula dengan hidupan air tawar serta hidupan liar. Oleh kerana sebahagian daripada kawasannya masih diliputi hutan, tumbuhan dan herba liar dengan senang boleh diperolehi. Makanan tradisional Sabah mengikut lebih daripada tiga puluh suku kaum adalah berbeza bergantung kepada sumber yang boleh diperolehi. Pada kebiasaannya, pemakanan orang Sabah yang tinggal dipersisiran pantai masih lagi didominasi dengan makanan laut, sementara mereka yang tinggal dikawasan pendalaman hanya bergantung kepada ikan air tawar dan hidupan liar. Walaupun kedua-dua padi sawah dan padi bukit ditanam secara bergenerasi di Sabah, ia tidak semestinya makanan asasi penduduk di sini. Nun jauh di utara, jagung dan ubi kayu menjadi pilihan utama. Sabah terkenal dengan sagunya. Bagi mereka yang tinggal di sebelah Barat, ia lebih dikenali sebagai ‘lamanta’. Pokok sagu atau poko rumbia merupakan sumber makanan asasi bagi kaum peribumi di Sabah di mana ia mempunyai batang yang besar, tegap dan mempunyai isi yang lembut serta mengandungi kandungan kanji yang tinggi. Sagu ialah serbuk kanji yang diambil daripada empulur pokok sagu yang dijumpai di dalam batangnya. Sagu biasanya dijadikan bubur, puding dan pemekat hidangan. Sagu juga boleh direbus atau dibakar sebagai adunan dan dimakan begitu sahaja. Sagu merupakan hidangan yang popular dikalangan penduduk Sabah kerana rasa manis dan kekenyalannya.

72

Orang Bisaya yang tinggal berdekatan dengan Brunei masih lagi menjadikan sagu sebagai bubur yang likat atau lebih dikenali sebagai “ambuyat”. Orang Murut atau ‘Orang Bukit’ yang tinggal di kawasan pendalaman menggunakan bahan yang serupa dengan ambuyat, tetapi dengan menggunakan ubi kayu sebagai bahan utama. Kedua-dua hidangan ini selalunya disediakan semasa perayaan tertentu oleh orang Kadazan Dusun walaupun padi bukit masih lagi menjadi pilihan utama. Ambuyat yang dimakan oleh orang Bisaya mempunyai persamaan dengan ambuyat yang merupakan makanan tradisional masyarakat Brunei. Ambuyat merupakan makanan kegemaran masyarakat Brunei sejak berkurun lamanya. Ambuyat diperbuat daripada sagu. Setelah biji sagu ini diproses ia kelihatan seperti tepung yang berwarna putih. Ambuyat dihasilkan dengan menuang air panas yang mencukupi ke dalam sagu, kemudian dikacau sehingga menghasilkan tekstur yang melekit dan lembut. Ambuyat ini dimakan dengan menggunakan candas yang menyerupai kayu chop sticks dan diperbuat daripada buluh bersama sos. Di Brunei selain sos, ambuyat juga dimakan bersama hidangan sampingan yang lain seperti pais yang merupakan daging yang dibalut bersama daun pisang dan kemudiaannya dibakar. Selain ambuyat, Sabah terkenal dengan pelbagai jenis makanan tradisional yang lain. Antara contoh yang lainnya ialah “jaruk”. Hidangan ini merupakan hidangan yang terkenal dikalangan orang Murut. Jaruk merupakan daging khinzir liar atau ikan yang dimampatkan di dalam batang buluh. Ia dibiarkan mentah bersama garam dan nasi. Setiap lubang yang terdapat di permukaan buluh tersebut disumbatkan dengan daun. Kesemua bahan ini diperam selama beberapa minggu atau berbulan sebelum dihidangkan.

73

Selain itu terdapat hidangan yang dipanggil hinava. Hidangan yang menyerupai sushi ini merupakan hasil kreativiti orang Kadazan. Diperbuat daripada ikan tenggiri yang segar, hirisan halia, biji mangga, cili merah bersama perahan limau nipis, hinava menawarkan hidangan yang menyelerakan.

Sayur manis pada mulanya ditemui di Lahad Datu oleh seorang pekebun, yang kemudiannya menemui cara untuk menjadikan sayur ini lebih ranggup dan mempunyai daun yang lebih lembut. Pada hari ini Lahad Datu merupakan destinasi yang terkenal dengan sayur manis.

Selain sayur manis, Sabah juga terkenal dengan bambangan merupakan sejenis mangga liar yang dijumpai di hutan Sabah. Bijinya dibuat jeruk dan merupakan salah satu bahan untuk membuat hinava. Isi bambangan boleh dihiris, dikeringkan dan diperap untuk dimakan begitu sahaja. Selain bambangan, terdapat juga buah ‘tarap’ dan ‘markisa’. Boleh dikatakan kesemua masyarakat bukan Islam di Sabah menghasilkan pelbagai jenis arak yang diperbuat daripada beras pulut dan ragi yang dikeringkan yang dikenali sebagai tuak. Dipercayai tuak yang terkenal ialah lihing,yang dikatakan bagus untuk ibu baru bersalin. Bagi suku kaum Kadazan Dusun, mereka biasanya menikmati tuak bersama hidangan sup ayam bersama hirisan halia yang segar yang dikenali sebagai “Sup Manuk Lihing”. Ketibaan orang muslim ke Sabah dari kepulauan selatan Filipina telah sedikit sebanyak mempengaruhi pemakanan dikalangan masyarakat sekitar perairan Sabah. Makanan bagi penduduk Islam kawasan perairan Sabah mempunyai persamaan dengan masakan Melayu. Walaupun mereka jarang menggunakan rempah-ratus,

74

penggunaan cili dan tumbuhan liar dijadikan sebagai pengganti. Makanan biasanya dibalut dengan daun pisang dan direndam di dalam air asam jawa kemudiannya dibakar di atas api. Mereka yang berada di pesisiran pantai sebelah timur biasanya menggunakan rumpai laut di dalam masakan mereka. Walaubagaimanapun, bahan ini jarang didapati di pesisiran di kawasan barat. Rumpai laut ini boleh dimakan secara mentah, atau digabungkan dengan hirisan halia, tomato yang air perahan limau nipis atau cuka. Masyarakat Kadazan Dusun merupakan suku kaum yang terbesar di Sabah dimana ia merangkumi 18% daripada keseluruhan penduduk di Sabah. Suku kaum ini terkenal dengan pelbagai jenis hidangan yang biasanya dapat dilihat semasa musim perayaan seperti Pesta Keamatan yang dirayakan setiap tahun iaitu pada 30 dan 31 Mei. Selain itu kita juga dapat merasai hidangan ini semasa majlis perkahwinan dan majlis lain yang diadakan oleh masyarakat Kadazan Dusun. Antara makanan yang terkenal dikalangan kaum ini ialah Hinava, Noonsom, Pinaasakan dan Sup Manuk Lihing. Makanan-makanan ini dapat disediakan dengan pelbagai cara mengikut kebiasaan amalan tradisi kaum Kadazan Dusun. “Nooonsom” atau dalam bahasa Malaysianya jeruk, boleh didapati dalam beberapa jenis. Antara yang paling popular ialah Noonsom Sada (ikan), Noonsom Bambangan dan Noonsom Tuhau. Noonsom Sada diperbuat daripada ikan air tawar yang telah dibersihkan dan dijeruk menggunakan isi buah Pangi yang ditumbuk, nasi dan garam. Bahan-bahan ini dicampurkan sekali dan dimasukkan kedalam bekas botol atau tajau kecil dan dibiarkan selama sepuluh atau dua belas hari sehingga boleh dimakan. Seperti namanya, Noonsom Bambangan diperbuat daripada isi buah bambangan yang dihiris dan dicampurkan dengan biji buah bambangan yang telah diparut dan sedikit garam. Apabila kesemua bahan dicampurkan, ia dimasukkan kedalam bekas botol atau tajau kecil dan dibiarkan selama seminggu sebelum dimakan. Noonsom Tuhau mengandungi tuhau yang dihiris halus dan dijeruk bersama cuka, garam dan cili merah. Apabila kesemua bahan dicampurkan ia dimasukkan ke dalam bekas botol dan hanya dibiarkan selama beberapa minit sebelum dihidangkan. Hidangan Kadazan Dusun yang terkenal selain Noonsom ialah “Pinaasakan”. Bahan yang diperlukan untuk penyediaan makanan ini ialah ikan, tidak kira ikan air tawar atau ikan air laut yang telah dibersihkan dan dicampur dengan sedikit kunyit dan halia yang telah ditumbuk, sedikit biji asam jawa atau asam “takob-bakob”, garam, serbuk perasa dan sedikit air. Ikan ini akan dididihkan dengan air sehingga airnya hampir kering. Selain itu, terdapat hidangan “Sup Manuk Lihing” atau dalam bahasa Malaysianya “Sup Ayam Lihing”. Bahan yang diperlukan ialah seekor ayam kampung, minuman keras yang dikenali sebagai “Lihing” dan hirisan halia. Untuk menyediakan hidangan ini, daging ayam yang telah dipotong direbus bersama setengah cawan lihing, hirisan halia, garam dan serbuk perasa. Ia direbus sehingga daging ayam itu menjadi empuk. Kebanyakan makanan tradisi kaum Kadazan Dusun hari ini boleh didapati dibeberapa restoran tertentu yang biasa menyediakan makanan tradisi penduduk tempatan. Selain itu, beberapa hotel terkemuka juga memilih untuk menghidangkan “Hinava” sebagai hidangan khas kepada para pengunjungnya. Keunikan dan kepelbagaian makanan tradisi yang diperkenalkan oleh masyarakat tempatan merupakan salah satu keistemewaan yang boleh didapati di Negeri Dibawah Bayu ini.

75

dan lain-lain). Biasanya nama bayi diberi berdasarkan nama pokok.PEMAKANAN DI ANTARA ORANG ASLI Orang asli memainkan peranan penting dalam percampuran budaya dan etnik dalam kehidupan masyarakat Malaysia. nama bayi tersebut terpaksa ditukar. Makanan yang perlu dihindari oleh wanita mengandung yang masih diamalkan oleh masyarakat orang asli ialah memakan ikan yang bewarna merah kerana dikhuatiri berlakunya tumpah darah ketika melahirkan bayi. wujudnya kepelbagaian makanan dalam budaya orang asli. diikuti dengan tempat tinggal dan kemahiran (berburu. Oleh itu. Bayi yang selamat dilahirkan pula akan diberi nama dengan kebenaran dari ibu bapanya. tumbuhtumbuhan. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi pemilihan dan pantang-larang dalam makanan orang asli. Adakalanya nama yang diberi tidak sesuai dan bayi akan jatuh sakit. 76 . Orang asli terdiri darpada lebih kurang 64 suku kaum. bercucuk tanam. Faktor yang paling utama adalah dipengaruhi oleh faktor agama. ikan atau tempat yang dekat dengan bayi ketika lahir atau juga menurut nama peristiwa yang berlaku ketika bayi dilahirkan. Oleh itu. Jamuan kecil-kecilan akan dibuat dan pulut kuning akan diberi kepada jiranjiran sempena pertukaran nama bayi tersebut.

77 . Soalan bancian adalah berdasarkan budaya pemakanan dari segi pantang-larang. industri pelancongan juga perlu memainkan peranan penting mempromosikan kepelbagaian etnik di Malaysia. Responden kami adalah dalam kalangan mereka yang berumur di antara sembilan belas hingga dua puluh dua tahun yang terdiri daripada etnik majoriti iaitu kaum Melayu. kami ingin menyimpulkan bahawa hipotesis yang dinyatakan diterima di mana makanan merupakan salah satu pendekatan yang dapat menyatupadukan kaum di Malaysia. Selain itu. Cina dan India. Di akhir laporan ini. Kesemua mereka merupakan pelajar Universiti Sains Malaysia ( USM ) Menurut bancian yang telah dilaksanakan. Malangnya para responden masih lagi kurang pendedahan tentang pemakanan dalam kalangan masyarakat minoriti. Kami berpendapat bahawa kekurangan pengetahuan dalam kalangan responden boleh diatasi jika wujudnya lebih pendedahan terhadap pemakanan di antara kaum minoriti di Malaysia. perayaan dan upacara-upacara tertentu. Pendedahan boleh dilakukan melalui media massa seperti internet dan televisyen. kebanyakan responden mempunyai pengetahuan yang meluas tentang budaya pemakanan masyarakat Melayu.RUMUSAN DAN KESIMPULAN Kami telah menjalankan bancian terhadap tiga puluh orang responden berkaitan dengan pemakanan di antara etnik-etnik di Malaysia. Walaubagaimanapun kebanyakan responden hanya mempunyai pengetahuan asas tentang budaya pemakanan bagi kaum majoriti yang lain seperti kaum Cina dan India. Ini dapat dilihat apabila kaum Melayu dan Cina menikmati juadah kaum India seperti roti canai untuk sarapan manakala kaum India juga menggemari nasi lemak yang merupakan makanan Melayu. Ini disebabkan oleh perbezaan agama dan kepercayaan yang menyebabkan mereka kurang prihatin terhadap kaum majoriti itu. Hal ini kerana mereka telah mendapat pendedahan mengenai makanan Melayu sejak dari kecil melalui persekitaran sekeliling. Hal ini demikian kerana kurangnya kesedaran tentang kewujudan kaum minoriti tersebut.

Nasi dagang terkenal di negeri mana? a) Pulau Pinang b) Kelantan c) Perlis 78 . Laddu hanya disediakan semasa perayaan sahaja.Lain-lain sila nyatakan: ___________________ 3. bunga kantan. kunyit dan buah pala sering digunakan dalam masakan a) orang India b) orang Melayu c) orang Cina 2.teh tarik adalah popular dalam kalangan masyarakat mana? a) Melayu b) India c) Cina d) . daun kemagi. daun limau purut.LAMPIRAN BANCIAN TUGASAN SHE 101 SILA BULATKAN JAWAPAN YANG SESUAI JANTINA: P/ L 1. Apakah buah-buahan biasanya saling ditukar atau dihadiahi kepada pelawat semasa Tahun Baru Cina sebagai tanda persahabatan ? a) buah epal b) limau bali c) limau mandarin 5. Bahan-bahan herba seperti serai. Pada pendapat anda. Dalam masyarakat India. a) Benar b) Salah 6. daun pandan. Apakah makanan yang dikatakan simbolik dengan Sarawak ( boleh melebihi satu jawapan) a) Laksa Sarawak b) Jaruk c) Sayur manis d) Lada hitam e) Sarang burung layang-layang 4.

a) Ya b) Tidak 12. kaya dan sebagainya? a) bao/ baozi b) popia c) murtabak 9. Apakah kuih yang selalu dimakan semasa perayaan “Mid-Autumn” dan kuih tersebut biasanya berwarna perang keemasan? a) karipap b) kuih bulan c) kuih sarang tebuan 11. Apakah makanan yang mempunyai kulit berwarna putih dan kandungannya diisi dengan beberapa jenis kandungan seperti daging ayam.Pernahkah anda merasai makanan tradisional orang Kadazan Dusun? a) Ya. sila nyatakan: ___________________________ b) Tidak 13. Makanan yang dihidangkan semasa perayaan masyarakat India adalah berbeza mengikut perayaan.7. Pulut kuning diberikan kepada jiran-jiran dalam masyarakat orang asli kerana a) pertukaran nama bayi b) perkahwinan c) selepas upacara pengebumian 15. kacang. bercucuk tanam dll) c) agama TERIMA KASIH 79 . Apakah factor utama yang mempengaruhi pantang larang dalam makanan orang asli? a) tempat tinggal b) kemahiran (berburu.Apakah makanan asasi bagi penduduk Sabah dikawasan pandalaman? a) padi bukit b) sagu c) ubi kayu 10. Apakah makanan yang tidak boleh dimakan oleh ibu mengandung dalam masyarakat orang asli? a) daging b) ikan berwarna merah c) ayam dan itik 14.Wajik adalah sejenis kuih manis yang dihidangkan pada hari-hari perayaan a) Hari Raya Puasa b) Hari Raya Haji c) Majlis perkahwinan d) Majlis kenduri 8.

geocities.my http://www.flyingdusun.borneo_hotel.lelong.html http://bbs.RUJUKAN LAMAN WEB http://www.com http://www. Inc..wikipedia.com BUKU Barbara Sheen (2007).ms.com/malpeople.co.my http://sinarharapan.com. Foods Of India.petertan.foodcandy.. 1-64 80 .my http://onokinegrindz.jessieling. The Gale Group.net/Nyonyafood. a division of Thomson Learning.com/ www.typepad.id/iptek/kesehatan http://www.malaysianfood.pnm.alloexpat.com http://www.org http://www.com/bruambuyat http://sabah.html http://malaysiana.edu. Inc.com http://malaysia.dianasdesserts.com http://asiarecipi.com http://www.com http://www.

81 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful