ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 INDEK OBJEKTIF PEMAKANAN DI ANTARA KAUM MELAYU PEMAKANAN DI ANTARA KAUM CINA PEMAKANAN DI ANTARA KAUM INDIA PEMAKANAN DI SABAH SARAWAK PEMAKANAN DI ANTARA ORANG ASLI RUMUSAN DAN KESIMPULAN LAMPIRAN RUJUKAN MUKA SURAT 2 3-30 31-43 44-57 58-64 65 66 67-68 69

1

OBJEKTIF
Pemakanan memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian. Pemakanan yang baik dan seimbang memastikan kehidupan yang lebih sejahtera. Malaysia yang terkenal dengan pelbagai etnik mestilah mempunyai budaya pemakanan yang pelbagai. Sebagai contoh, pantang-larang dan kepercayaan setiap kaum dalam pemilihan makanan serta adab-adab semasa makan. Selain itu, kami ingin mengenal pasti jika terdapat sebarang hubung-kait di antara makanan dikalangan pelbagai etnik di mana terdapat nilai-nilai asimilasi dalam kalangan etnik-etnik tersebut. Untuk menilai tahap pengetahuan para pelajar Universiti Sains Malaysia (USM) terhadap budaya pemakanan masyarakat di Malaysia. Ini kerana ada di antara mereka yang masih tidak mengenali budaya kumpulan minoriti amnya dalam kalangan penduduk Sabah dan Sarawak. Akhir sekali, kami ingin mengkaji jika kepelbagaian makanan di antara etnik-etnik ini dapat menjadi instrumen yang boleh menyatupadukan rakyat Malaysia. Hal ini demikian kerana, perpaduan dalam kalangan rakyat adalah penting dalam memelihara keharmonian negara. Oleh itu, kami bersepakat untuk menghasilkan laporan yang berkisar tentang “Pemakanan di antara Etnik di Malaysia”. Kami juga ingin membuktikan bahawa makanan dapat menyatukan masyarakat di Malaysia.

2

PEMAKANAN DI ANTARA KAUM MELAYU Pembudayaan makanan Melayu

Dari segi sejarah, kaum Melayu ini mempunyai elemen-elemen dan usul asal dari Sumatra, Jawa, Thailand, Sulawesi dan juga Polinisia. Dengan pengaruh-pengaruh negara tersebut tidak hairanlah jika masakan Melayu mempamerkan sedikit sebanyak kualiti kulinari dari negara-negara tersebut. Di Selangor, kaum Melayu dahulu kala merupakan pahlawan Bugis dari Sulawesi dan bagi orang Melayu Negeri Sembilan, menamakan diri mereka sebagai Minangkabau dari Sumatra. Kita beralih ke Utara: Pahang, Perak, Pulau Pinang dan Perlis di mana pengaruh Acheh, Bugis dan Siam amat ketara. Pada abad ke 16, kaum Acheh mempunyai seorang ketua yang dikenali sebagai Mahkota Alam atau Iskandar Muda. Beliau juga dikatakan mempunyai pengaruh besar ke atas negeri Pahang, Kedah dan Perak. Bagi negeri Kelantan, Kedah dan sebahagian negeri Terengganu pula dipengaruhi oleh Thailand atau Siam. Ini dapat dilihat dari segi penyediaan makanan dan dialek percakapan mereka: ala Siam.

3

Kita ke selatan iaitu ke Johor. Di sini terdapat beberapa penempatan kaum Jawa dan Bugis. Pada tahun 1639, di dalam perjanjian antara Johor dan Belanda, kerajaan Johor bersetuju untuk membantu menakluki Negeri Melaka dengan pertolongan pahlawan Bugis bernama Daeng Prani. Sebagai balasan terima kasih dengan kejayaan cemerlang ini, Daeng Prani dilantik sebagai Yam Tuan Muda Johor. Sekarang kita ke Negeri Melaka untuk mengikuti perkembangan sejarah kaum Cina. Pengaruh dari negeri China ini telah mula menular pada abad ke-15. Ianya bermula dengan lawatan Laksamana China Yin Ching dan Cheng Ho. Mereka singgah di Melaka dalam perjalanan ke Barat. Admiral Cheng turut membawa bersamanya adat resam dan budaya kaum Cina. Sultan Mahmud sungguh tertarik dengan kebudayaan Cina, lebih-lebih lagi apabila mengetahui mereka telah lama mengamalkan ajaran Islam. Perkahwinan di antara Sultan Mahmud dan Puteri Hang Li Poh mengeratkan lagi 18. pertalian dua budaya ini. Walau bagaimanapun Malaysia hanya dapat menyaksikan pengaruh (tradisi, budaya dan masakan) dari China ini pada abad kePendatang dari China dibawa bekerja di lombong-lombong di Malaysia dan mereka membawa bersama budaya tradisi dan nilai etika kerja. Kaum India mula menapak kaki di Malaysia 2,000 tahun yang lalu. Mereka merupakan pedagang dan pada abad ke-10 terdapat beberapa komuniti kecil keturunan India di pinggiran pantai. Ketika dijajah oleh Kerajaan Inggeris, kaum India di bawa masuk ke Semenanjung untuk bekerja di ladang-ladang getah dan seterusnya menetap disini. Di Melaka pula di Kampung Tujung terdapat kampung Chitty. Keturunan India di sini dikatakan berasal dari Kalinga (selatan timur India). Kaum Chitty di sini berkahwin dengan penduduk tempatan dan menerap nilai, tradisi dan budaya mereka. Bagi kaum wanita Chitty, mereka tidak memakai sari seperti wanita India. Mereka memakai kebaya panjang atau kebaya pendek. Bagi kaum lelaki pula apabila menghadiri pesta keugamaan, mereka mengenakan pakaian dhoti bukan sarong yang dipakai oleh kaum India yang lain. Sebagai negara kosmopolitan, Malaysia juga mempunyai potpuri budaya yang agak unik. Gabungan kaum Melayu, Cina dan India Cina berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada ‘hidangan Malaysia’ dan menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar. Penduduk di Malaysia ini juga dikatakan banyak menghabiskan masa

4

Dalam budaya makanan orang Melayu. pelbagai lauk pauk tidak akan sempurna jika tidak diiringi dengan nasi. berganding bahu mereka masakan baru dengan menggabungkan pinjam meminjam tradisi budaya masing-masing. Nasi merupakan makanan utama bagi orang Malaysia dan orang Melayu amnya. India dan Melayu di Malaysia ini sentiasa kreatif.di meja makanan dan menjadikan masa menikmati hidangan itu sebagai aktiviti kebangsaan. Nasi dihidangkan dengan pelbagai lauk-pauk dan ulam ulaman. Di Malaysia padi menjadi tanaman utama di Kedah dan Perlis dan dikenali sebagai ‘rice bowl of Malaysia’. Kaum Cina. Bijirin kecil ini juga berjaya membentuk budaya diet (pemakanan) dan ekonomi penduduk Asia. cili dan belacan. Hidangan orang Melayu dikatakan mampu menghangatkan suasana di meja makan. 5 . Dengan ini lahirlah nasi ayam. mi mamak. Hidangan Melayu terkenal bukan sahaja dari keenakan tetapi dari segi kepedasan dan juga penggunaan rempah ratusnya. Beras juga merupakan nadi budaya kehidupan dan adat bagi penduduk Asia. mi kari dan lain-lain. Bahan yang digunakan dalam masakan Melayu berkisar kepada santan.

6 . bunga kantan. itik. Rempah basah iaitu bahan yang ditumbuk dengan batu lesung: bawang. Ia digunakan dalam segala jenis gulai atau masak lemak. kopi tongkat Ali menjadi minuman kegemaran para pengunjung. daun kemangi. Kita masih mengemari masakan kampung atau masakan nenek dan emak kita dahulu. daun pandan. cendawan (kulat) dan lain-lain jenis ulaman daun menjadi makanan amalan orang Melayu di kampung. Orang Melayu juga banyak menggunakan bahanbahan herba seperti serai. daun kaduk. petai. daun pegaga. Daun-daun ini selain kaya dengan sumber vitamin dan mineral. Daun kaduk dan daun pegaga telah mendapat pengiktirafan dari WHO sebagai herba yang mempunyai pelbagai faedah kepada kita. buah pelaga. Ia boleh merangsang aktiviti otak kanak-kanak. bawang putih dan cili. pengaliran darah yang sihat dan menghaluskan tekstur kulit seseorang. Pucuk paku.Santan merupakan bahan asas dalam masakan kita. lengkuas dan buah pala. ulam jering boleh dijadikan ubat kerana kandungan alkali yang tinggi dan berfungsi sebagai bahan dirutik. Rempah ratus ini selalunya di sangai (digoreng tanpa minyak) terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar. daun selum. kunyit. Tongkat Ali merupakan akar kayu yang terbilang hasiatnya dari segi penambahan tenaga batin dan juga tenaga fisikal. Tongkat Ali dijual dalam bentuk tablet dan juga serbuk. Bahan perasa (seasonings) dalam masakan Melayu di bahagi kepada dua: rempah basah dan rempah kering. jintan. Di restoran dan gerai. Orang Melayu di kampung-kampung masih berlandaskan pertanian. Sayuran ditanam di belakang rumah dan juga di perairan sawah dan bendang. kayu manis dan lain-lain. Rempah kering pula termasuk biji ketumbar. daun limau purut. Di halaman-halaman rumah kampung kelihatan berkeliaran ayam. Untuk pesakit diabitis dan tekanan darah tinggi. ikan dari hasil tangkapan nelayan atau dari sawah dan bendang. ia juga tinggi dari segi serat. Kita beralih pula ke masakan tradisi dan masakan popular orang Melayu di Malaysia. halia.

ikan dan daging) pula dipelopori oleh orang Negeri Sembilan. dimana kita lihat kaum-kaum lain turut meminatinya. Bubur pulut hitam. pesembur. Negeri Perak pula berbangga dengan rendang tok dan gulai ikan sembilang tempoyak. nasi berlauk. mi Siam dan lain-lain. Kebanyakan kuih muih orang Melayu berasaskan beras. sambal (sotong kering atau ikan bilis). pengat pisang dan bubur cacar (kandungan keladi. laksa Johor. kenduri kendara) nasi tomato beserta lauk pauknya sentiasa menarik perhatian tetamu. Ia bukan sahaja menjadi kegemaran orang Melayu tetapi turut di pelopori oleh kaum Cina dan India. ayam goreng dan paru goreng. keledek dan tepung gunting) merupakan manisan yang sangat popular.Dahulu ulam dan akar kayu hanya dipopularkan oleh orang Melayu tetapi sekarang mendapat tempat di restoran dan hotel-hotel. laksa Penang. ayam golek. Manisan kegemaran orang Melayu ialah dari jenis bubur dan kuih muih. Selain lauk pauk terdapat juga makanan ringan. Nasi lemak dahulunya dihidang untuk sarapan pagi tetapi pada masa kini dijadikan hidangan tengah hari dan malam. Nasi lemak turut diiringi dengan beberapa lauk sampingan: kari ayam. Bagi orang Melayu pantai Timur (Kelantan dan Terengganu) menghidangkan pelbagai juadah seperti nasi dagang. Nasi tomato dihidang bersama ayam masak merah. bubur kacang. dalca. ayam percik dan lain-lain. nasi minyak. rendang (ayam dan daging). Gulai lemak cili padi (ayam. pecal dan lain-lain. Ia juga turut dihidang pada rumah terbuka dan dijadikan salah satu menu (ala carte) di hotel-hotel. Nasi lemak patut dijadikan makanan kebangsaan Malaysia. Di musim perayaan (hari lebaran. beras pulut dan ubi. Contohnya kuih seri 7 .

sirap selaseh. kita akan ke selatan India. kari telur sotong. air kelapa dan air kopi kampung. Manisan tradisi bagi orang Melayu pula ialah dodol. bahulu dan onde-onde. Pulau Pinang menjelma dalam ingatan kita. kari daging rusa. Nasi kandar diiringi dengan pelbagai jenis lauk pauk (dalam 30 jenis masakan). Di sinilah bermulanya di mana pedagangpedagang India Muslim berulang alik antara India dan Semenanjung. udang galah goreng. Kini populariti nasi kandar telah menular ke negeri-negeri lain di Semenanjung. cucur badak. Nasi dikandar di bahu (dua bakul atau raga dengan satu batang kayu) dan mereka akan berjaja merentas kampung-kampung. Pada mulanya pengaruh masakan mereka ini tertumpu di utara Semenanjung sahaja: Alor Setar. Kangar. kari kambing dan lain lain.muka (di bawah pulut dan di atas kastad pandan) pulut panggang (pulut berisi serunding kelapa atau ikan) bengkang ubi. orang Melayu kita tidak akan lupa menghidangkan air sirap bandung. kuih lapis dan sagu gula Melaka. Ia sepatutnya juga menjadi air minuman kebangsaan Malaysia. ikan goreng. 8 . wajek. Kuih tradisi ini masih diminati terutama pada bulan Ramadhan dan lebaran. Berbalik mengimbas sejarah nasi kandar. kari kepala ikan. Sungai Petani dan Penang. Nasi kandar di Pulau Pinang samalah seperti adanya nasi dagang di Kelantan atau Terengganu. Minuman iringan pula. Nasi kandar mengekalkan nama ‘kandar’ ini berlandaskan cara penjaja nasi ini menjualnya. Minuman iringan dengan nasi kandar ini ialah teh tarik. Bila kita menyebut nasi kandar. Lama kelamaan populariti nasi kandar ini menular keseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. Contoh hidangan lauk pauk nasi kandar ialah: ayam goreng berempah. Kadang kala kita tertanya-tanya apa yang membezakan nasi kandar dengan nasi-nasi yang lain. talam keladi. kuih koci. Pasa masa kini nasi kandar boleh dinikmati di restoran-restoran dan juga di hotel. Menikmati hidangan yang disajikan di atas daun pisang juga menjadi kegemaran orang-orang Malaysia.

Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya. ikan bilis goreng dan sambal. bagi menambah rasa lemaknya. Tetapi kini nasi lemak dijual dengan pelbagai lauk yang termasuk tetapi tidak terhad kepada daging. dan biasanya dimakan dengan ikan kering atau ayam goreng. Nasi Kerabu Nasi kerabu adalah hidangan nasi yang asalnya bewarna kebiruan. Kini kesukaran menyediakan pewarnanya. limpa. keropok.Nasi Lemak Nasi lemak merupakan makanan kegemaran bagi orang Malaysia dan Singapura terutama sebagai sarapan pada waktu pagi. dan hati (lembu). timun. menyebabkan ia disediakan bersama nasi putih biasa atau warna nasi kerabu kuning yang dimasak dengan menggunakan kunyit. Warna biru nasi terhasil daripada kelopak bunga telang yang digunakan dalam masakan. udang. ayam. 9 . sotong. Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur. budu dan ulam-ulaman lain.

kunyit hidup (jika ingin menyedapkan lagi 10 .Nasi kerabu amat popular di negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu. Nasi dagang Kelantan biasanya bewarna merah kerana menggunakan campuran pulut hitam.ikan tenggiri. Sebut sahaja asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular di Negeri Melaka dan Johor. belacan. Mudah. ikan merah dan ikan terubuk). Nasi Dagang Nasi Dagang merupakan hidangan istimewa yang terkenal di Terengganu dan Kelantan. Nasi dagang Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Ia juga sering dimakan bersama solok lada. bagaikan mereka yang dalam perdagangan tanpa penyediaan lauk-pauk yang banyak. Kebiasaannya bahan-bahan yang mesti ada ialah terdiri daripada ikan (kebiasaannya ikan parang. bawang merah.Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan. Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan tidak pula terlalu mudah. dan sekarang ini ia boleh didapati di seluruh negara. bawang putih. Selain itu acar timun juga disediakan. halia. Asam Pedas Asam Pedas memang terkenal di Melaka dan Johor. hanya mempunyai satu lauk (tanpa acar timunnya). Ikan yang digunakan biasanya ikan aya hitam (ikan tongkol). Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka. lengkuas. Nasi dagang dikatakan dikenali sedemikian kerana. cili kering. Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa.

juga di hotel-hotel yang terkemuka di negeri Melaka dan Johor. Bahan-bahan ini hendaklah mengikut sukatan masakan. restoran. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol. Australia. Ikan yang telah dibersihkan dimasukkan sehingga mendidih. Kebiasaan masakan asam pedas bukan sahaja di hidangkan untuk keluarga di rumah malah masakan ini juga terdapat di kedai-kedai makan. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar dan lengkuas tadi kedalam periuk sehingga naik baunya dan garing. New Zealand dan Jerman. asam gelugur atau daun limau purut. Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada. Cara untuk membuatnya cili kering. bawang merah dan putih. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Jangan pula hangus. Serai dan lengkuas diketuk dan bunga kantan dibelah empat. halia dan belacan dikisar atau ditumbuk lumat. daun kesum. Akhir sekali masukkan serai. Terengganu dan Selatan Thailand. daun kesum. Amerika Syarikat. mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi 11 . Budu Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. serai. Ia bukan saja terkenal dan di sukai oleh penduduk negeri Melaka dan Johor sahaja bahkan pelancong dari dalam dan luar negara juga meminati masakan asam pedas ini. bunga kantan. asam gelugur atau daun limau purut. mempelam dan air perahan limau nipis. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan. bunga kantan. asam jawa. Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun. Selepas itu masukkan air asam jawa mengikut banyak atau sedikit sukatan masakan.masakan).

vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea). kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. vitamin B2 (riboflavin). Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. penurunan kolestrol darah. sakit perut dan berat badan menurun. 12 . diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin . penyakit kencing manis. Secara saintifik. penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin). kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuronneuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno". pencegah penyakit jantung dan hipertensi.pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. asid pantotenat. Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu. di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat).yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut. koroner jantung. ikan-ikan dan daging-daging lain. Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis. E dan K). vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin). Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa. D. ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat. asid niasin.

garam dan sedikit gula. Lepas tu masukkan cili besar tumbuk sederhana atau 3/4 pecah. Makan bersama nasi putih. Cili Besar Cili Padi Buah Tomato Belacan Asam Jawa Garam Gula Limau Nipis 4. Sambal belacan juga boleh dicampurkan dengan tempoyak bagi menyedapkannya. Sambal belacan pada amnya merupakan lada/cili yang ditumbuk bersama belacan. Resepi sambal belacan : 1. Campurkan garam dan gula secukup rasa. ikan bakar dan ulam timun yang disejukan. 13 . 2. Cara penyediaannya ialah dengan menumbuk cili padi dan belacan.Sambal Belacan Sambal belacan merupakan satu hidangan sampingan yang biasanya dimakan bersama ikan ataupun ulam. 8. 3. Masukkan buah tomato dan lenyekkan sahaja. akan digunakan bagi menggantikan lada besar. 6. cili padi atau juga dikenali sebagai cili api. Air perahan asam jawa campurkan dengan sambal itu tadi. Kandungan gula sering dikurangkan bagi mengelakkan penyakit kencing manis. 7. 5. Bagi mereka yang meminati sambal belacan pedas.

Kerajaan negeri sendiri sudah 14 . Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau. Ia juga menjadi satu keperluan atau lauk semasa menikmati hidangan nasi dan ada juga yang menjadikan petai atau jering sebagai ulam semasa memakan cencaluk. Apabila kita menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka. maka dikatakan bahawa mempelai suka makan cencaluk. Namun itu semua hanyalah cerita lama. cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi. Kini. Limbongan. Makanan ini yang suatu ketika dulu dipelopori oleh masyarakat Melayu di Melaka kini lebih digemari oleh semua lapisan masyarakat. malah tidak ketinggalan juga dari segi makanannya yang amat lazat lagi menyelerakan. bukan sahaja di tempat asalnya. pasti kita akan teringatkan cencaluk. udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang. Di negeri Melaka. malahan sudah melangkaui sempadan Malaysia.Cencaluk Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. Kebiasaannya. perusahaan membuat cencaluk semakin mendapat tempat di kalangan penduduk di beberapa kawasan di negeri Melaka. Mengikut kepercayaan lama yang telah menjadi kata-kata senda gurau pula. Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisiran pantai yang lain. hujan turun sepanjang hari. Melaka bukan sahaja terkenal dengan kesan peninggalan sejarahnya yang menarik lagi unik. kononnya jika pada hari perkahwinan seseorang itu. udang geragau ini sukar didapati.

Kemudian ia ataupun  2. cencaluk dicampurkan dengan sedikit lada basah dan sehiris dua halia.bahan untuk membuat belacan. iaitu pasu. dan sedikit nasi. Pasu dan tempayan kecil itu kemudiannya ditutup dengan kain bersih untuk diperam selama tiga hari. iaitu sama seperti bahan. Ada juga pembuat cencaluk yang menambahkan sedikit air didih nasi bagi menambah kesedapan cencaluk. guri atau tempayan kecil. Bagi mereka yang melalui pesisiran kawasan Tanjung Kling ke Sungai Udang. akan dicampur dengan perahan limau nipis atau limau kasturi.menetapkan kawasan Dewan Undangan Negeri Kawasan Sungai Udang sebagai kawasan mengeluarkan cencaluk di dalam rancangan 'Satu DUN Satu Produk'. iaitu tanpa direndam dengan air. Ketupat 15 . Proses pembuatan cencaluk memerlukan beberapa kaedah untuk membuatnya dan ia perlu dilakukan dengan teliti bagi memastikan mutu serta kualiti cencaluk itu sedap dirasa apabila dimakan. ia boleh disedapkan lagi sewaktu dimakan sebagai lauk dengan nasi melalui dua cara:  1. cencaluk dicampur dengan lada basah dan bawang besar yang dihiris. akan dicampurkan dengan garam. Udang geragau yang segar. Apabila cencaluk sudah diperam dan sesuai untuk dimakan. kemudian digoreng dengan telur. pasti akan dapat melihat deretan gerai yang menjual cencaluk dan juga belacan. cencaluk juga kini mudah diperolehi menerusi penjualan yang terbuka seperti di tepi jalan raya serta di pasar-pasar sekitar negeri ini. Selain itu. Setelah ketiga-tiga bahan sudah menjadi sebati. ia seterusnya akan dimasukkan ke dalam sebuah bekas.

Lemang diperbuat daripada beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yang dilapik dengan daun pisang. Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya. Ketupat sebegini dinamakan nasi himpit. manakala ketupat nasi dibuat daripada beras atau padi. Ketupat tiga segi ialah bentuk ketupat tersebut tiga segi. Ketupat biasanya dihidangkan semasa hari raya sahaja iaitu pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. sebelum dibakar sehingga masak. Ia biasanya dihidangkan dengan rendang dan serunding serta kuah kacang. Lemang Lemang merupakan sejenis masakan tradisi yang disukai ramai. sebaliknya dibungkus dalam plastik dan dikukus dalam periuk elektrik. manakala daun kelapa untuk ketupat nasi. Lemang di pantai timur biasanya dimakan bersama dengan ikan bakar. ketupat tidak lagi dibuat daripada daun kelapa. Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun palas sebagai pembungkusnya. ia sering dihidangkan bersama rendang atau serunding. ketupat turut dihidangkan dengan sate di gerai-gerai dan restoran seperti di Kajang. Biasanya daun palas digunakan untuk membalut ketupat pulut. Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya. Namun kini. tetapi lebih meluas pada hari perayaan seperti hari-hari raya. itu tidak jadi masalah. tetapi di pantai barat. 16 . Walaupun ada pelanggan yang merungut bau tidak seenak dahulu.Ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia. Sejak 1990. Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa. Lemang dijual sepanjang tahun. Ketupat moden biasanya empat segi.

Membuat dodol boleh dikatakan amat rumit. Dodol Dodol adalah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan makanan yang manis (atau manisan/penganan). Gulong daun pisang dan masukkan ke dalam buluh mengikut bulatan Kemudian masukkan beras pulut yang telah dituskan ke dalam gulongan daun pisang dalam buluh tersebut dan tinggalkan ruang satu atau dua inci. Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. 3. Jangan terlalu penuh.Bahan-bahan : 1. 6. 1 kg beras pulut 3 biji kelapa (ambil santannya) 2 batang buluh sederhana besar Garam secukup rasa. Masukkan sedikit garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh. 4. buluh. 3. Cara penyediaan : 1. 5. 2. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata. Basuh beras pulut dan tuskan airnya. Dodol sangat terkenal di Melaka. 17 . 2. Lemang boleh dimakan pada bila-bila masa. Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat. Ramai orang selalu mencuba untuk membuatnya. 7.

Seterusnya. masukkan pati santan dan terus kacau sehingga masak. Akhir sekali. berkilat dan pekat. Dodol yang dimasak memakan masa yang agak lama iaitu lebih kurang 4 jam kerana sekiranya kurang dari 4 jam. Dodol tersebut akan mendidih dan mengeluarkan gelembung-gelembung udara yang banyak. dodol akan hangus atau hangit di bahagian bawahnya/kerak. Setelah 2 jam dodol tadi dimasak. Dodol yang dimasak tidak boleh dibiarkan kerana jika dibiarkan. gula melaka dan garam. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripada santan kelapa.8 kg tepung pulut 300 gm tepung beras 3. Bila telah larut masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Biasanya mereka yang mahir membuat dodol ini terdiri daripada mereka yang telah berusia. Dengan menggunakan api yang perlahan jerangkan adunan ini sambil dikacau dan apabila setengah masak.Tetapi tidak semua yang akan menghasilkan dodol yang bermutu tinggi.6 kg gula melaka 12 biji kelapa parut 15 helai daun pandan Cara penyediaan : Bancuh tepung beras dan tepung pulut dengan santan. bahan-bahan tersebut hendaklah dicampurkan bersama di dalam kuali yang besar atau dikenali sebagai kawah dan dimasak dengan api yang sederhana besar. dodol hendaklah dikacau supaya gelembung dodol tersebut tidak terkeluar dari kawah sehinggalah dodol tersebut masak dan diangkat. dodol hendaklah sentiasa dikacau bergilir-gilir untuk mendapatkan hasil yang baik. tepung beras. 18 . gula pasir. Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan. Oleh itu. Setelah itu tapis ke dalam kuali besi. dodol tersebut hendaklah disejukkan di dalam periuk yang besar. dodol mestilah berwarna coklat tua. Untuk mendapatkan hasil yang baik dan rasa yang sedap. Untuk membuatnya. Bahan-bahan :     1. dodol yang dimasak tidak sedap dimakan. Jarang sekali generasi muda mahir membuat dodol. dodol akan bertukar kepada warna coklat yang pekat sedikit.

Konon sate dicipta oleh para pendatang Tionghoa yang menjual daging bakar di pinggir jalan. Selain sate lembu dan ayam yang popular. Kebiasaannya dodol akan dihidang kepada tetamu pada hari-hari tertentu seperti hari-hari perayaan dan majlis kenduri. sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa / buluh dan dibakar menggunakan api arang kayu. 5.Selepas itu. Kuah sate disediakan daripada kacang yang ditumbuk lumat dan digaul serta dimasak dengan pelbagai herba. Kebanyakan orang Melayu tidak makan daging semata-mata. Sate arnab Sate perut Sate pedal Sate kerang Sate ikan Sate ampai-ampai 4. Oleh itu biasanya turut disertakan nasi dalam bentuk ketupat. dodol tersebut bolehlah dipotong dan dimakan. Secara khususnya. Sate mudah dimakan di tepi-tepi jalan kerana dicucuk dengan lidi kelapa. Sate Sate ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi. antaranya: 1. 2. terdapat beberapa jenis sate lain yang dijual. 3. Bau yang wangi amat 19 . 6. Kata sate bererti "tiga tingkat" dalam dialek Amoy.

Anak saudara Haji Tasmin telah mengkomersilkan sate Kajang ini. Di Bayan Baru. Sate bukan menu makanan Melayu semata-mata. Beliau menjual dari rumah ke rumah dan di sepanjang jalan. Jadi perniagaan beliau adalah jenis perniagaan bergerak ataupun peniaga kandar. Boleh juga didapati. Keropok diperbuat daripada isi ikan laut dan campuran sagu dan sedikit garam. tetapi saiznya lebih besar. Begitu juga dengan di Ipoh. Mungkin mereka inilah yang membawa budaya sate di benua Amerika Selatan. Terdapat juga keropok yang 20 . Penerbangan Malaysia dan Singapore Airlines menjadikan sate sebagai menu pembuka selera untuk penumpang kelas Pertama dan kelas Bisnes masing-masing. beliau akan berhenti jika dipanggil. Keropok Lekor Keropok lekor atau kerepok batang merupakan sejenis makanan tradisional pantai timur. sate sering dikaitkan dengan sate Kajang. menu air. Di Malaysia sate dipercayai diperkenalkan oleh Haji Tasmin bin Sakiban di pusat bandar Kajang sekitar tahun 1900. sate dihidang dengan bawang merah dan timun. selain ketupat nasi atau nasi himpit. Kita sedia maklum ramai orang Indonesia dibawa oleh penjajah Belanda ke Guyana untuk menjadi buruh paksa di sana. Cara hidangan. menu sate turut berubah sesuai dengan perubahan zaman. Pulau Pinang ada dijual sate Kajang. Di Malaysia.penting. Sate turut popular di negaranegara Asia Tenggara lain. kini sate dijual dibangunan yang lebih mewah dan standard. Muar dan Johor Bahru. lokasi. khususnya di Terengganu yang terkenal. Jika dahulu sate dimakan di tepi-tepi jalan dan gerai-gerai kecil. Di benua Amerika Selatan iaitu di negara Guyana ada juga sate. Gambaran mengenai peniaga sate yang mengandar barang jualannya boleh dilihat di dalam filem Pontianak Gua Musang. Ini merujuk kepada dua bekas yang dikandar oleh peniaga.

Keropok lekor biasanya tidak tahan lama.dicampurkan dengan tepong kanji. sebelum direbus didalam air panas. keropok lekor juga boleh dipotong pendek dan digoreng sekali lagi bagi menghasilkan keropok yang lebih rangup. Keropok lekor yang telah direbus akan dipotong nipis-nipis dan dijemur untuk dijadikan kepingan-kepingan keropok kering yang dikenali sebagai keropok keping. Bagaimanapun. Keseluruhan ramuan tersebut akan diuli dan digentel panjang bertali. garam secukupnya 125 ml air sedikit ketulan air batu Cara penyediaan : 21 . sekiranya hendak disimpan dengan lebih lama. Selain daripada dimakan segar. Apabila hendak dimakan. Keropok lekor yang dicampur dengan tepung kanji biasanya lebih rangup apabila digoreng. Keropok keping ini akan menjadi kembang apabila digoreng dalam minyak yang panas dan ianya amat sedap apabila dimakan dengan sos cili. Keropok lekor boleh dimakan segar sabaik sahaja diangkat dengan dicicah air lada (sos cili) yang pedas. 2. 4. Pada masa ini. ianya perlu dibasuh dan direbus semula dengan air yang dicampurkan sedikit garam. 3. tetapi akan bertukar menjadi liat apabila sudah sejuk. sekiranya tidak keropok berasa tawar. Keropok lekor yang menggunakan campuran sagu tidak akan menjadi liat walaupun ia sudah sejuk selepas digoreng. Kandungan ikan yang tinggi menjadikan keropok lekor sebagai makanan berprotin tinggi yang kaya dengan iodin semulajadi. pembuatan keropok lekor telah pun tersohor kebeberapa negeri lain. keropok lekor hendaklah dibalut dengan plastik dan diletakkan ditempat air batu bagi mengelakkan baunya mencemar makanan lain. 5. 1 kg ikan Parang/Kembong 500 g tepung sagu/ tepung kanji kurang sedap. Keropok lekor juga boleh diproses dengan lebih lanjut untuk dijadikan keropok keping. Bahan-bahan : 1.

10. 3. 12. 4. buangkan tulangnya. Agar-agar kering Akak Apam hitam manis Apit-apit Emas sejemput Halwa maskat Jala mas Karipap Kuih asam gupal Kuih apam tepung beras Kuih batang buruk Kuih bengkang Kuih buah bidara Kuih buah tanjung Kuih bingka tepung Kuih bombay 1.Ambil isi ikan. Kuih boleh dimakan pada bila-bila masa. 16. Bila keropok timbul. 11. 2. Kemudian bubuh tepung sagu dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal. 5. 13. Jerang air hingga mendidih dan rebus keropok. Tumbuk atau cincang halus isi ikan sambil dibubuh garam. 9. 15. 10. 7. Sedikit 'serbuk perasa' atau juga dikenali MSG boleh ditambah bagi menyedapkan lagi Kuih-muih tradisional Kuih merupakan sejenis makanan berbentuk snek yang mudah dijumpai di Kepulauan Melayu. Keropok yang telah direbus boleh dimakan segera dengan dicicah cuka kerepok (sos lada). dan sesetengah kuih cuma dibuat pada musim perayaan. 12. 16. 22 Kuih serikaya pulut Kuih serikaya lapis Kuih Seri Muka Kuih siput Kuih sopang Kuih tepung gomok Kuih tepung pasung Tepung bungkus Kuih bakar berlauk Kuih ketayap Kuih taming sari Kuih lompat tikam pulut serunding Kuih badak berendam Kuih jagung bakar Kuih susu . 6. 8. 9. 13. 14. 15.Berikut merupakan jenis-jenis kuih tradisional bagi orang Melayu : 1. 8. 11. 4. 5. 2. 7. Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini. 14. 6. 3. angkat dan sejatkan di dalam penapis. Celup jari dalam tepung sagu dan bentukkan doh menjadi seperti silinder.

19. 18. 27. 30. 5. 9. 24. 29. Kuih bronok Kuih cara Kuih cek mek molek Kuih hasidah Kuih jonkong kuih kacau keledek Kuih koci Kuih lapis Kuih lompang Kuih makmur Kuih nagasari Kuih nekbat Kuih peria Kuih puli ubi kayu Kuih bunga tanjung Kelantan Kuih piana Kelantan Kuih pulut bakar Kuih puding diraja Kuih pauh dilayang Kuih pati toyo Terengganu 17.17. 28. 17. 22. 21. 27. 24. 19. 11. 25. 2. 14. 29. 23. 15. 25. 12. 8. 23. 3. 20. 10. 26. 26. 1. 13. 21. 28. 18. 4. 7. 20. 18. 22. Kuih koleh kacang Pulut pisang Kuih butir nangka kuih bingka ubi kuih bingka pulut Sekaya Sekaya labu Kuih masin puspasari Kuih lopeh Kuih akak berlauk Kuih sarang semut Murtabak Pengat pisang Wajik Kuih sopang NS tepung pulut gula melaka kelapa parut muda inti santan pekat tepung garam bagi kuah Kuih tahi itik Kuih lompat tikam Kuih temosa Kuih suji semia Pulau Pinang Kuih keseri Pulau Pinang Kuih halwa maskat Pulau Pinang Kuih serabai tepung beras santan kuah tepung beras gula Kuih pengat Kuih pengat ubi kayu Kuih jongkong Perak Kuih tahi itik 23 . 16. 30. 6.

Bahan-bahan: 24 . Wajik merupakan sejenis pulut manis yang pada asasnya dimasak dengan nisan kelapa. Ini akan menghasilkan rasa berkerutup apabila dimakan. Ia amat digemari ramai terutamanya mereka yang dari pantai timur. 21. Bagaimanapun disebabkan rasanya yang agak manis. Cara lain pula adalah pulut yang digunakan itu dimasak jelatah (separuh masak). Selain itu wajik juga boleh dicampurkan dengan durian sekiranya ia dihasilkan pada musim durian. 23. 22. tetapi lebih meluas semasa musim perayaan.19. Kuih pauh dilayang Kuih mas sejemput Kuih piana Kuih bunga tanjung Kuih akok Kuih nekbat Kuih nasi kaya Kuih rokong golong Kuih murtabak raja Wajik Kuih wajik merupakan sejenis kuih tradisional Melayu Malaysia yang diperbuat daripada pulut yang dimasak dengan manisan. Wajik biasanya disediakan sepanjang masa. Diantara jenis penyediaan wajik yang paling biasa dilakukan adalah pulut yang digunakan itu dimasak sehingga lembut. 24. 25. 27. 20. 26. Bagaimanapun cara ini jarang dilakukan kerana tidak ramai yang gemarkan rasa berkerutup ini kerana menganggapnya agak keras. dan pelbagai perasa yang dicampurkan kepadanya. Terdapat pelbagai cara penyediaan wajik. sesetengah orang tidak menggemarinya.

Masukkan ke dalam talam yang dialas dengan daun pisang. Thailand dan Singapura. Kacau hingga sebati. Masak gula nisan dengan satu cawan air. Kemudian pulut dikukus dalam kukusan selama 40 minit sebelum di sejukkan di dalam talam. Kacau selama 1/2 jam lagi dengan api perlahan. Masak sehingga air gula pekat dan berbenang. 25 . Ketika mendidih masukkan pulut. Kelapa parut diperah patinya dengan kain jarang. Masak air gula merah bersama gula putih dan santan kedua. Manakala gula larut tapis. Secubit garam.       300 gm beras pulut 150 gm gula nisan 150 gm gula pasir 2 biji kelapa diparut 1 helai daun pandan Secubit garam Secubit kapur (dilarutkan dengan 1 sudu teh air) Cara Penyediaan : Pulut direndam selama tiga jam sebelum di toskan. bergantung kepada inti di dalamnya. Perah santan keduanya dengan empat cawan air. Masukkan 1 sudu teh kapur. Karipap Karipap merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia. angkat dengan sudip. Masukkan pati santan. Ia terdapat dalam pelbagai perasa.

Ubi kentang sering digunakan sebagai inti karipap. inti karipap boleh digunakan dengan lada hitam. Juga. Karipap daging Karipap daging merupakan karipap berinti daging dari lembu dengan kentang. Inti kentang berlada hitam lebih enak dibuat dengan daging. tetapi bezanya ialah bentuk curry puff tidak semestinya seperti karipap. Isi ikan yang dibuat sebagai inti karipap. Karipap pusing 26 . karipap lebih dikenali sebagai epok-epok. Nama karipap boleh dikaitkan dengan inti tersebut. Bagi membezakan karipap jenis ini dicam atau dikenalpasti. Temosa Temosa atau karipap ikan dibuat sama seperti karipap lain. dikenali sebagai temosa. Penggunaan bahan perasa serbuk kari lebih bersesuaian dengan daging ayam.Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. adakalanya inti ubi keledek juga digunakan. Karipap ayam Inti karipap ini ialah daging ayam bersama ubi kentang. tetapi ia mempunyai inti yang diperbuat daripada sambal ikan. Di Johor. Ia juga. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang mahupun karipap daging. Adakalanya sekarang. merupakan pilihan karipap yang sering dimakan sebagai sarapan mahupun di kala waktu petang. yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan perasa. kebanyakkan karipap sardin dibuat berbentuk jenis panjang atau pun bulat berbeza dengan karipap biasa yang berbentuk setengah bulat. Karipap jenis ini merupakan inti karipap yang paling banyak dibuat di Malaysia. Karipap sardin Karipap sardin merupakan karipap berinti ikan sardin dalam tin yang kerap digunakan sebagai inti karipap ini di Malaysia. Rasanya lebih lemak dan tidak pedas. perbezaan dari segi pembuatan pastri karipap dan curry puff tidak sama. Lipatan pada atas karipap yang seperti satu corakan dipanggil kelim. Dalam bahasa Inggeris pula ia dipanggil curry puff.

Antara jenis-jenis kuih yang digelar apam adalah seperti berikut:- Apam Balik 27 . rupa dan rasa. Kulit karipap ini digelek berlapis-lapis dan akan menghasilkan corak berlapis-lapis yang cantik dan lebih garing. telur dan gula dan dipukul sehingga kembang. Masukkan tepung kedalam adunan santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.Karipap pusing merujuk kepada kulit yang digunakan bagi menghasilkan karipap itu. Kuih Bangkit Kuih bangkit merupakan sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung gandum dan tepung sagu. Bahan-Bahan:      2 cawan tepung gandum 2 cawan gula 2 biji kelapa (diambil pati santannya) 5 biji telur ayam 1 paket tepung sagu Sedikit serbuk penaik Cara penyediaan Tepung gandum dan tepung sagu di ayak bersama dengan serbuk penaik. Terdapat beberapa jenis kuih yang digelar apam. Masukkan santan. kemudian gaulkan sehingga sebati. Bakar dengan suhu yang sederhana sehingga masak. Terapkan dengan acuan. Apam Apam secara umumnya merujuk kepada makanan yang gebu. Kuih bangkit yang sedap akan larut di dalam mulut dan mempunyai rasa yang rangup sekiranya dikunyah. Rasanya yang manis menarik minat kanak-kanak. Ia terdapat dalam pelbagai bentuk.

yang sesuai dimakan pada waktu petang secara bersantai. Ia merupakan sejenis kuih apam. merupakan sejenis kuih tradisi Melayu Nusantara. 2. kisaran kacang tanah goreng. Apam balik sedap dimakan panas-panas. Bahan tepungnya dicampur dengan air soda dan air penaik ibu roti. marjerin dan bahan penambah perisa lain yang sesuai. 28 . Apam Berkuah Apam berkuah merupakan sejenis kuih tradisi Melayu Nusantara. Dapur tersebut biasanya menggunakan gas dan mempunyai satu atau enam kuali untuk memasak. Apam balik keropok: Merujuk kepada apam balik kecil yang garing. dimasak di atas belanga tembaga dan dimaniskan dengan taburan gula kasar. sesuai dimakan pada waktu pagi dan petang secara bersantai. Secara kasar terdapat dua jenis apam balik iaitu:1. Apam berkuah biasanya dimakan dengan mencicahnya ke dalam kuah khas yang berempah. kulitnya nipis dan rangup seperti keropok. Apam balik tradisional: Merujuk kepada apam balik yang biasanya bersaiz kuali yang gebu. Ia merupakan sejenis kuih apam berkulit tebal yang dibakar dengan lapisan mentega dan ditaburi inti kacang dan jagung di atasnya dan kemudian dilipat dua. Apam balik yang dijual secara komersial menggunakan dapur khas bagi memasak apam balik.Apam balik atau juga dikenali sebagai apom balik.

sesungguhnya syaitan itu makan dan minum dengan (tangan) kirinya.a.w. jari telunjuk dan jari tengah)" (HR Muslim) 5Larangan mencela makanan Dari Abu Hurairah r. Maka Baginda berkata: "Makanlah dengan tangan kananmu".Adab-adab Makan 1Mulakan dengan Bismillah Dari 'Aisyah r.w. " Apabila seorang daripada kamu hendak makan.a. Lelaki itu berkata: "Aku tak boleh".a. berkata: "Tidak sekali-kali Rasulullah s.a.a.a.w bersabda. makanlah dengan tangan kananmu dan makanlah apa yang hampir denganmu. dan pernah tanganku menjalar-jalar ke serata hidangan (ketika hendak makan). Jika Baginda tidak menggemarinya. Baginda menjawab. Jika Baginda menyukainya. (HR Bukhari dan Muslim) 4Galakkan guna tiga jari Dari Ka'ab bin Malik r.(ibu jari.w berkata: Wahai budak.. bersabda. makan menggunakan tiga jari.) 2Gunakan tangan kanan (tangan kiri dilarang) Dari Salamah bin al-Akwa' r. Jika dia terlupa menyebut nama Allah pada awal (mula makan)..a.w.w.a.a... berkata: Rasullah s. maka Baginda makan. Rasulullah s.a. berkata. Dari Umar bin Abi Salamah r. "Aku melihat Rasulullah s. berkata. sebutlah nama Allah (yakni: 'Bismillah'). maka sebutlah 'Bismillahi awwaluhu wa akhirahu' (HR Abu Dawud dan atTirmidzi. (HR Muslim) Dari Jabir r. maka Baginda tidak makan" (HR Bukhari dan Muslim) 6Tidak bersandar ketika makan Dari Abi Juhaifah Wahb bin Abdullah r. bersabda: "Jangan engkau makan dengan (tangan) kirimu. tidak dapat diangkat tangannya ke mulut.a. (HR Muslim) 3Makan yang berhampiran. aku merupakan hamba di rumah Rasulullah s. "Aku tidak makan sambil bersandar" (HR Bukhari) 29 . "Engkau tidak boleh!? Tidaklah yang menghalangnya kecuali sifat bongkak!! Kemudian. seorang lelaki sedang makan dengan tangan kirinya berhampiran dengan Rasulullah s.a.w. ucapkan 'Bismillah'.w mencela makanan.a. Maka Rasulullah s. berkata: Rasulullah s.a.a.

. ghaira makfiyyin wa la muwaddi'in.7- Kutip makanan yang terjatuh.. maka mulakan makan dari tepi dan jangan mulakan makan dari tengah" (HR Abu Dawud dan Tirmidzi) 9Jilat jari setelah selesai Dari Ibn Abbas r. dan jangan dia menyapu tangannya dengan kain sehingga dia menjilat jarinya dahulu kerana dia tidak mengetahui pada makanannya. bahagian mana yang terdapat keberakartan" (HR Muslim) 8Mula makan dari tepi (pinggir) Dari Ibn Abbas r..a. Rasulullah s.a. kemudian menyebut. ambil dan buang bahagian yang terkena kotoran dan makanlah ia.a.. "Apabila jatuh sebahagian (kecil) makanan seorang dari kamu.w. bersabda.w. Nabi s.w. Sabda Rasulullah s.a. 'Alhamdulillahillazi ath'amani haaza. "Apabila seorang daripada kamu telah selesai makan makanan. 'Alhamdulillahi katsiran toyyiban mubarakan fih. "Sesiapa yang selesai makan. wa razaqanihi min ghairi haulin minni wa la quwwatin'. berkata. apabila selesai makan menyebut.w.a. maka jangan disapu jari-jari sehingga dijilat (terlebih dahulu) atau dijilatkan (oleh orang lain)" (HR Bukhari dan Muslim) 10. berkata: Rasulullah s.a. dan jangan tinggalkan ia untuk syaitan.a.w. (HR Tirmidzi) (Rujukan: Riyadhus Solihin – Kitab Adab-adab Makan) 30 . bersabda: "Keberkatan terdapat di tengah-tengah makanan. "Adalah Nabi s.a.a.Doa setelah selesai makan Dari Abi Umamah r. wa la mustaghnan 'anhu rabbana' (HR Bukhari) Dari Muad bin Anas r. akan diampunkan dosadosanya yang telah lalu. bersabda. Dari Jabir r.a.

daging. Ia digoreng di dalam lemak babi di mana akan membawa rasa yang unit dan sedap semasa dimakan . apabila begini. "炒粿條" disebut dalam chha2-koe2-tiau5? di Min Nan. Namun. terutamanya bahagian utara. Seperti evolusi ini telah ketumbuhan populasi char kway teow di kalangan Muslim kommuniti di Malaysia 31 . Dengan betulnya. dan penyertaan hidangan sayur-sayuran. berkenaan sesuatu yang diucapkan oleh Min Nan di mana merupakan bahasa variasi dari Bahasa Cina. berbanding bahagian selatan yang dikuasai nasi. Makanan Cina Char Kway Teow Char Kway Teow merupakan mee yang sangat popular di Malaysia. udang. Mi merupakan bahagian yang penting dalam kebanyakan masakan Cina. di kebanyakan tempat di China. Antara yang sangat terkenal ialah Penang Char Koay Teow. Ia diperbuat daripada mee beras yang leper. makanan ruji) — biasanya nasi. Versi dari penang char kuay teow ialah kadang-kala dicampurkan dengan telur itik( untuk kesedapan) dan daging ketam( untuk (kemanisan Lagi one evolusi Char Koay Teow digoreng dengan tiada minyak babi. dan kacang taruk. Char kway teow terdiri beberapa jenis daripada beberapa kawasan. Meskipun nasi itu amat penting dalam masakan Cina. produk berasaskan gandum termasuk mi dan pau kukus (seperti mantou) lebih banyak. Sup biasanya disajikan pada awal dan akhir waktu makan. Kadang. kerang. ikan. nasi hanya akan diberi apabila masakan lain sudah tiada. dan cháo guǒtiáo? di Mandarin. Penang Char Koay Teow.kala beberapa keping daripada “Chinese sausage” dan kek ikan dimasukkan. mi. "sayur"). atau benda-benda lain. atau mantou (pau kukus). "Char Kway Teow" merupakan terjemahan mengikut dari Bahasa Cina "炒粿條". atau sebagai hidangan sampingan berbentuk nasi goreng pada akhir waktu makan. kadang-kala nasi langsung tidak dihidangkan.PEMAKANAN DI ANTARA KAUM CINA PENGENALAN Satu hidangan dalam budaya Cina biasanya terdiri daripada dua atau lebih komponen utama: satu sumber karbohidrat atau kanji. cili. Char Koay Teow biasanya didapati di Pulau Pinang. yang dikenali sebagai zhǔshí ("主食" "makanan utama". telur. digoreng dengan haba yang tinggi dengan sos kacang hitam. dipanggil cài (菜.

Japan. Mee Hokkien Hae (Mee Udang Hokkien) banyak terdapat di Penang manakala Mee Hokkien Char ( Mee Goreng Hokkien ) biasanya terdapat di Kuala Lumpur dan Klang Valley. sayuran . dan juga di luar Asia Timur terutamanya di Amerika Syarikat. Secara tradisional. Mee ini juga dicampurkan dengan cili. pinyin: bāozi). Ia boleh dimakan pada mana-mana masa dan ia sering kali dimakan sebagai sarapan pagi. atau dikenal sebagai Bao atau Bau. cebisan daging babi yang digoreng akan dimasukkan dalam sup. kemudian ditutup dengan menekan sisinya agar rapat atau mengeriting. 福建虾麺) terdapat di Penang.: Mee Hokkien Hae and Mee Hokkien Char.Mee Hokkien Mee Hokkien merujuk mee yang dimasak dalam corak Hokkien . atau seperti roti di pelbagai masakan Cina. Kandungan baozi juga boleh diisikan dengan daging and sayursayuran . Mee Hokkien Char (Mee Goreng Hokkien/Fujian. Bao zi Baozi (Bahasa Cina: 包子.tulang babi. Jiaozi tidak patut dikelirukan dengan wantan 32 . Di sini terdapat pelbagai jenis penyediaan untuk menyediakan dan mengisikan kandungan Baozi . kek ikan . merupakan makanan yang dikukus. kubis sebagai perewah yang utama . Mee ini disediakan dengan mee telur and mee beras di dalam bahan di mana diperbuat daripada udang yang segar dan juga babi atau ayam. bawang cebisan yang digoreng dan limau yang segar. Mee Hokkien Hae (Mee Udang Hokkien/Fujian. kek ikan. sotong. sos kicap dan sambal. 福建炒麺) terdapat di Kuala Lumpur dan sekeliling kawasan itu. Jiaozi biasanya terdiri daripada daging kisar dan/atau isian sayur yang dibalut dalam kepingan doh nipis yang digulung. Korea. Jiao zi Ia ialah sejenis ladu Cina yang laris di China. Mee ini disediakan dengan mee kuning yang dimasak di dalam sos kicap dengan daging babi. tetapi ini agak kurang biasa didapati kerana prihatin akan kesihatan. Mee ini akan dimasukkan dengan udang . Terdapat dua jenis Mee Hokkien.

sayur-sayuran atau pelbagai kandungannya.Jiaozi mempunyai kulit yang lebih tebal dan bentuk piring berganda yang lebih leper dan oblat (serupa bentuknya dengan ravioli). dan lazimnya dimakan dengan sos celup cuka soya (dan/atau sos cili pedas) manakala wonton pula kulitnya lebih nipis. Kebanyakan jenis Chee Cheong Fun dim sum cuisine ialah: Mi nasi gulung dengan udang (蝦腸. Pelbagai jenis tea Cina (Tieguanyin sangat popular di Klang Valley. Chee Cheong Fun Chee Cheong Fun juga dikenali sebagai mi nasi gulung di mana salah satu makanan Cantonese dari China Selatan dan Hong Kong. Bak Kut Teh dimakan dengan nasi. Ia diperbuat daripada kepingan mi nasiyang nipis dengan diisi dengan udang. dan biasanya disajikan dalam kuah. Chee Cheong Fun biasanya dimakan sebagai dim sum. babi. biasanya dihidang sebagai dim sum. Bak kut teh merupakan makanan sarapan pagi yang terkenal dalam kaum Cina. Malaysia) juga dimasukkan di dalam Bak kut teh dengan kepercayaan mereka tea ini akan melarutkan lemak yang berlebihan di makanan babi. Kacang soya yang manis diletak pada Chee Cheong Fun Dalam budaya Cantonese. Cantonese: char1 siu1 coeng4) Bak Kut Teh merupakan sup Cina yang sangat popular terdapat di Malaysia. Bak Kut Teh 33 .. Cantonese: haa1 coeng4) Mi nasi gulung dengan udang kering (蝦米腸. Nama sup ini dijemah dari "pork bone tea". Cantonese: ngau4 juk6 coeng4) Mi nasi gulung dengan char siu (叉燒腸. dan juga dimakan dengan “you tiao” untuk direndam di dalam sup. berbentuk bebola. Cantonese: haa1 mai5 coeng4) Mi nasi gulung dengan daging lembu (牛肉腸.

dan daun salad l. Malaysia and Taiwan. mengantungi kemahuan pelanggan sebelum popia dibungkus. Chik Kut Teh merupakan makanan yang halal kepada Muslims Popia Popia merupakan corak popia Hokkien/ biasanya dijumpai di Singapore. di mana terdapat banyak restoran yang terkenal. Bak Kut Teh dimasak dengan pelbagai jenis dengan corak masakan yang dipergaruhi oleh masyarakat Cina tempatan.Bak Kut Teh dipercayai berasal dari Klang. serbuk kacang dan sebagainya Tauhu 34 . Varasi bak kut teh yang lemak yang rendah disediakan daripada ayam untuk mengganti babi dikenali sebagai Chik Kut Teh. beberapa kepingan sosej Cina. kacang Perancis. Di dalam popia terdapat mengandungi bangkuang di mana telah dimasak dengan campuran perewah yang lain seperti jetih kacang. Popia "kulit" merupakan pankek yang nipis dibungkus dengan a sos yang manis dan dengan sos cili yang panas. karot. beberapa kepingan tofu yang nipis.

Cantonese pula mengatakan sebagai yuhk gōn' .In Singapore and Malaysia juga biasa dikenali sebagai tow huay atau tau huay di Min Nan. atau air gula dengan ekstrak pandan. negara-negara Eropah dan lain-lain lagi. Bakkwa dipercayai berasal daripada daging pengawetan dan teknik persediaan diguna semasa zaman dahulu China dan Bakkwa juga diamalkan sehingga sekarang dengan pengaruhan Hoklo (Hokkien). Bakkwa or Ba Gua merupakan nama yang sering diguna. Di Malaysia. varasi ayam yang halal telah diguna sebagai penggantian hadiah dan juga boleh berfungsi sebagai hadiah semasa jamuan perkahwinan Cina dan jamuan istiadat Cina. Bakkwa telah menjadi sangat popular hadiah kepada pelawat semasa Tahun Baru Cina. Tong sui terdapat pelbagai jenis dan tongs sui terdapat di luar negara khususnya di komuniti Cina selain di China seperti di Australia. Tong sui Tong sui. Amerika Syarikat.Douhua Dòuhuā (Chinese: 豆花) or dòufǔhuā (Chinese: 豆腐花 merupakan tambul cina diperbuat dengan made tofu lembut yang berlebihan dan ini dikenali sebagai puting tofu. Di Malaysia and Singapura. Bakkwa biasanya diperbuat daripada babi. Douhua selalu dimakan dengan air gula sahaja. atau rougan merupakan daging goring yang rasanya manis-manis seperti diperbuat dalam bentuk kepinggan yang. Bakkwa Bakkwa. majoritinya ialah Muslim. merupakan sup yang manis atau kastard yang suam dihidang sebagai makanan tambul. juga dikenali sebagai tian tang. atau Cantonese (tau fa). Daging biasanya dijual dan dipakej dalam warna merah 35 . dengan bijirin ginkgo seeds dalam air gula. "Tong sui" adalah meninjam perkataan dari Cantonese.

susu. Memakan kuih bakul dipercayai membawa tuah pada masa perayaan ini kerana "nian gao" juga membawa erti "makin tahun makin tinggi. Tetapi sekarang kulit kek bulan selain diperbuat daripada telur kuning. nian gao atau kuih Tahun Baru Cina ialah makanan Cina yang diperbuat daripada pulut. Kandugan kek bulan yang pekat biasanya diperbuat daripada benih bunga teratai dan dikepung lapisan yang mengandungi telur kuning daripada telur itik. melambangkai Qin Hui dan isterinya .Youtiao Youtiao atau you tiao merupakan suatu donat cina yang panjang digoreng sehingga warnanya perang keemasan dan selalunya dimakan sebagai sarapan pagi Dalam percakapan Cantonese dikenali yau ja gwai membawa maksud "hantu goreng minyak"." 36 . juga diperbuat “salji” kulit. berat dan pekat kandungannya jika berbanding dengan kek dan pastry Barat.Youtiao digoreng dan dimakan sebagai Qin Hui dan isterinya berkhianat kepada negara. coklat dan sebagainya Kuih bakul Kuih bakul. Kek bulan dimakan bersama-sama dengan minum tea Cina. Kek Bulan Kek bulan merupakan pastri tradisional Cina yang dimakan semasa perayaan “MidAutumn”. secara tradisi kuih ini paling laris dimakan ketika sambutan Tahun Baru Cina. Sungguhpun boleh dimakan bila-bila masa. Kek bulan merupakan kek yang kaya. Manakala youtiao pula berdasarkan dua donat goreng yang berbentuk dua orang tetapi dua donat tersebut disambung di tengah-tengah. Cantonese: Chun Kui). seorang yang patriotisme dalam negaranya yang cintai. Dalam percakapan Hokkien dikenali u char kway (Pe̍h-ōe-jī: iû-chia̍h-kóe). dari China semasa Song Dinasiti seorang pengawai pembangkang Qin Hui (秦檜. Biasanya kek bulan ialah bentuk bulat atau segi empat pastry. di mana dia memfitnah jeneral Yue Fei (岳飛). Menurut cerita tradisional.

namun semuanya berkongsi ramuan pulut sama yang dihancurkan atau dikisar menjadi adunan. Limau Mandarin Limau mandarin biasanya dimakan secara terus atau di salad buah-buahan. bergantung kepada jenis itu. dan. Kuih bakul berbagai-bagai jenisnya termasuklah jenis-jenis yang didapati dalam masakan Shanghai. Limau mandarin sangat empuk dan mudah dirosak akibat semasa cuaca sejuk. Yee sang biasanya terdiri daripada potongan daging ikan mentah 37 .Limau tersebut selalu dihadiahkan kepada pelawat atau saling ditukar antara pelawat sebagai tanda persahabatan pada tahun yang baru. boleh diacu begitu sahaja atau dimasak semula untuk mengukuhkan ramuannya. pinyin: yúshēng) ialah sejenis salad ikan mentah bergaya Cina. Yusheng Yusheng atau yee sang (鱼生. dan masakan Kantonis dari Guangdong.Sungguhpun pelbagai jenisnya. Kebanyakan limau mandarin ditanam di China kerana kesesuaian cuasanya. limau mandarin banyak dieksport ke Malaysia dengan berates-ratus tan dari China. Semasa ketibaan Tahun Baru Cina.

38 .ialah satu adat resam Tahun Baru Cina di Malaysia dan Singapura yang mana saudara-mara berkumpul di keliling meja lalu melambung cebisan ramuan ke udara dengan penyepit apabila disuruh. ia diperbuat daripada nasu pulut dengan beberapa isi kandungan yang berbeza dan dibungkus dengan daun buluh. Ramuan-ramuan biasa termasuk: ikan salmon segar. yang bercampur dengan cebikan sayur-sayuran dan beraneka sos dan perasa. lobak merah. pisang. biji bijan bakar. zongzi beku telah banyak dijual di mana-mana pasaran Cina. parsli Cina. "Lo Hei" -. Kini.. Kini. Kuahnya diperbuat terutamanya daripad sos plum. daikon (lobak putih). Setiap daun akan membawa bau dan rasa yang unit kepada nasi pulut daripada zongzi. potongan kacang tanah. Apabila zongzi siap dikukus. Apabila zongzi Cina dibungkus dengan daun buluh. Zongzi perlu dikukuh atau dimasak dengan beberapa jam. biasanya mengguna nasi pulut.melambung yee sang -. kaffir lime leaves. "yusheng" diterjemah menjadi "ikan mentah". zongzi boleh dimasuk ke dalam peti sejuk untuk makan kemudian. Zongzi adalah berbentuk tetrahedron atau silnder Dengan membungkus satu zongzi dengan kemas adalah suatu teknik di mana dipelajari melalui keluarga sebagai resipi.(khususnya salmon). Zongzi Zong atau zongzi merupakan salah satu makanan Cina tradisional.daun teratai. tetapi sekarang sudah menjadi tidak umun lagi. Yee sang dimulakan di Kuala Lumpur kira-kira pada awal 1950-an. kemakmuran dan kesuburan. dan ramuan-ramuan lain. dan tepung lima rempah. sambil melaungkan ucapan untuk menandakan bermulanya tahun yang makmur. jagung. atau pandan juga kadang-kala diguna untuk membungkus zongzi selain mengguna daun buluh. keropok udang Cina (atau udang kering goreng). sebagai hidangan yang disajikan hanya selepas hari Tahun Baru Cina apabila resotran dibuka semula. cili kembung. Isi kandungan zongzi yang diguna adalah berbagai-bagai dengan mengikut budaya tempatan . namun boleh dianggap melambangkan kemewahan. halia. secara harifah. dan restoran menyajikan hidangan ini sebagai pembuka selera untuk memupuk 'tuah' untuk tahun berikutnya.

setiap kepingan badan ayam termasuk hempedal dan kepala dihidangkan untuk melambangkan kesempurnaan. setiap orang memetik makanan dari pinggan kongsi secara kecil-kecilan dengan penyepit. daging. Walaupun ayam itu dipotong menjadi kepingan. Sebaliknya. serupa dengan menghidangkan ikan. dan penting sekali. tidak seperti dalam sesetngah masakan lain di mana ikan dipotong. doufu). makanan disediakan dalam kepingan kecil (cth. penyepit pakai buan buatan kayu/buluh kian menggantikan penyepit guna semula di restoran. atas sebab 39 . budaya Cina menganggap penggunaan pisau dan garpu di meja makan sebagai gasar kerana alat-alat tersebut berupa senjata. Adalah satu kebiasaan dalam kebanyakan restoran di mana penghidang menggunakan sepasang camca untuk memotong daging ikan sebagai sajian di atas meja. manakala sup dan cecair lain dinikmati dengan camca yang lebar dan rata di bawahnya (secara tradisinya buatan seramik). sayur. Kebanyakan kedai makan Cina hendak beralih ke alat makan yang lebih mesra alam. Adalah juga dianggap kurang sopan untuk mengehendaki tetamu memotong makanan sendiri.Alat makan dan nilai murni Penyepit merupakan alat makan utama bagi makanan pejal. Dalam masakan Cina. Secara tradisi. sedia untuk diambil terus lalu dimakan. Ikan biasanya dimasak dan disaji seekor. Kebanyakan orang bukan Cina kurang selesa dengan membenarkan alatan sendiri seseorang (yang mungkin terkena ludah) menyentuh pinggan kongsi. Daging ayam juga banyak didapati dalam hidangan Cina. setiap orang diberi semangkuk nasi sendiri sementara hidangan yang lain disajikan dalam pinggan mangkuk di tengah meja yang dikongsi oleh semua orang di keliling meja. Dalam satu hidangan Cina. Dalam kebanyakan hidangan Cina. untuk para pemakan menarik kepingan terus dari ikan dengan penyepit. seekor ikan yang tidak dipotong melambangkan keseluruhan benda kerana ikan itu mempunyai permulaan (kepala) dan pengakhiran (ekor) yang sempurna. seperti penyepit plastik atau buluh Bahan lebih mahal yang digunakan pada zaman silam termasuk gading dan perak. Ini adalah kerana adalah diingini agar ikan disajikan sesegar yang boleh.

limau Mandarin dan lain. Apabila kaum Cina datang dari China dan menetap di Malaysia selama beberapa puluh tahun di Malaysia.kebersihan ini. 40 . Asimilasi Makanan Cina kebanyakan berasal dari negera China. Selain itu.lain lagi. sesetengah makanan Cina pula yang terkenal juga digemari oleh kaum lain seperti Bao. satu evolusi Asam Laksa juga terhasil iaitu Laksa Penang di mana dalam laksanya terdapat banyak daging ikan kembung dimasukkan dan laksa ini memberi rasa kemasaman hal ini merupakan keistimewaan Laksa Penang. pasar malam juga dapat menjual makanan Cina. Kini di masyarakat Cina. Douhua. di sinilah terbukti makanan Cina adalah juga salah satu makanan Malaysia yang digemari oleh semua kaum termasuk kaum Melayu. Char Kway Teow. Sekarang di mana kebanyakan tempat seperti restoran. sudu atau penyepit tambahan ("公筷". satu evolusi Char Koay Teow yang digoreng dengan tiada minyak babi dan Char Koay Teow ini amat digemari oleh kaum lain khususnya kaum Melayu. Popia. mereka juga membawa pelbagai makanan dan adat serta nilai murni pemakanan mereka dari China ke Malaysia. Jaozi. har. Sebagai contohnya. Di Pulau Pinang. gerai makan. pasar raya. makanan Cina juga berasimilasi dengan makanan kaum lain seperti makanan Asam Laksa yang berasal dari kaum Melayu. India dan sebagainya. makanan Asam Laksa juga digemari oleh orang Cina. Taufu. Selepas berpuluh-puluh tahun mereka datang ke Malaysia. penyepit awam) turut disediakan.

acar Nyonya dan nasi lemak. Jenis-jeins masakan Baba adalah seperti kari. Hari Lahir atau Majlis Perkahwinan. Ayam pongteh juga selalu diperbuat dalam sesetengah keluarga baba nyonya. pang-teh. Makanan dan masakan tradisi masyarakat Baba ini biasanya disajikan pada hari perayaan seperti sambutan Tahun Baru Cina. hati babi bungkus. Makanan Nyonya Ayam Pongteh Ayam pongteh ialah ayam yang dimasak dengan tauchu. bebas-cili makanan dan juga makanan yang disukai oleh golongan kanak-kanak. 41 . Masyarakat ini juga terkenal dengan makanan tradisinya turun temurun dari nenek moyang mereka. Biasanya makanan kaum Baba berasal dari masakan Cina tetapi disesuaikan dengan selera kaum Baba yang gemarkan masakan pedas kaum Melayu.ETNIK BABA NYONYA PENGENALAN Masyarakat Baba dan Nyonya sememangnya terkenal di Melaka. Tetapi amalan ini hanya dilakukan di rumah sahaja. itik timitik yang disalut dengan sayur jeruk atau diperam. Ayam pongteh ini merupakan makanan yang agak manis. sos cili hitam dan gula melaka. itik sioh iaitu daging itik yang disalut dengan rempah. bak-wan kepiting iaitu campuran daging babi dan sup ketam. sos kacang. sambal. Di sinilah dihidangkan masakan dan kuih-muih tradisional mereka.

ubi torak. santan dan gula melaka.Babi Chin Babi Chin merupakan daging babi dimasak dalam sos kacang hitam. ais kacang mangga dan kelapa laut. buah markisa. buah kabung dan jagung. “sagu-mutiara” di dalam susu kelapa. Cendol Baba Cendol telah menjadi sebahagian kuisin penting di kalangan masyarakat pelbagai kaum negara ini. Antaranya ialah cendol Baba yang terdiri daripada ais kisar. kacang merah. cendol durian Baba. Bakwan Kepiting Bakwan kepiting merupakan suatu “bola daging” dibuat daripada ketam dan bab serta anak buluh. Dalam makanan ini terdapat ubi kentang manis. cendol sagu. Bakwan kepiting dihidang dalam sup dan Bakwan kepiting ini sedap dimakan. cendol. Bubur cha cha Bubur cha-cha merupakan makanan tambul yang bernama dalam golongan baba nyonya. buah pala. jeli ubi kayu. 42 . ais kacang Baba. 8 Precious Cendol yang turut memasukkan kacang. ais kacang durian Baba. Babi Chin juga merupakan makanan Nyonya yang unit. kacang “mata hitam”. Makanan tambul sangat digemari oleh golongan kanak-kanak.

Makanan tambul Nyonya sangat dipengaruhi pengaruahan Melayu seperti sesetengah dibuat daripada ubi kentang manis. Makanan Nyonya mengandungi banyak kandungan tradisional dari makanan Cina and rempah Melayu. kacang hijau. Cara pemasakan makanan Nyonya di Malaysia Selatan telah dipengaruhi oleh pengaruhan Indonisia. ubi torak. tapai. Kuih-muih tradisional masyarakat Baba juga terdiri daripada kuih bakul atau tih kuey dan kuey-ku yang berbentuk kura-kura berwarna merah. susu kelapa dan pulut. masyarakat Baba juga meminati kuih-miuh tradisional Melayu seperti dodol.Melaka and Singapura. agar.agar gula Melaka. Biasanya makanan di sana agak masam dan sedupnya agak kuat dengan asam dan mangga hijau. bahulu dan lain-lain lagi. Manakala makanan tambul Nyonya juga dipengaruhi pengaruahan perewah Cina seperti kacang merah. kacang mung. biru dan hitam. Selain itu. Kuih bakul atau tih kuey ini adalah warisan masyarakat Cina terhadap masyarakat Baba. Budaya dan adat makan mereka lebih kurang sama dengan adat makan kaum Melayu. Manakala. 43 . seperti mereka makan dengan tangan bukan seperti orang Cina yang mengguna “copstick” semasa makan Asimilasi Makanan Nyonya berasal dari dua tempat iaitu satu dari Malaysia Utara – Pulau Pinang manakala satu lagi berasal dari Malaysia Selatan. wajik. Biasanya makanan itu adalah manis dan kaya dengan susu kelapa serta juga banyak rempas-ratus Melayu.Adat Makan Masyarakat Baba Nyonya makanannya sama dengan orang Melayu. tetapi cara penyediaan makanan Nyonya adalah berbeza dengan makanan Cina dan Melayu. manakala Nyonya dari Malaysia Utara yang berhampiran dengan Thailand.

daun pisang digunakan sebagai pinggan dan terdapat pantang larang yang tertentu semasa menggunakannya. terutamanya di kawasan bandar raya. Sri Lanka. Budaya popular berlepak di gerai mamak telah ditanam dalam semua peringkat masyarakat Malaysia. Dalam masyarakat India. Mereka merupakan pedagang dan pada abad ke-10 terdapat beberapa komuniti kecil keturunan India di pinggiran pantai. tradisi dan budaya mereka. agama dan umur. Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh. gerai mamak menjadi gabungan pelbagai budaya. Kaum Chitty di sini berkahwin dengan penduduk tempatan dan menerap nilai.PEMAKANAN DI ANTARA KAUM INDIA PENGENALAN Kaum India mula menapak kaki di Malaysia 2. Ketika dijajah oleh Kerajaan Inggeris. Di Melaka pula di Kampung Tujung terdapat kampung Chitty. Dalam kehidupan seharian masyarakat India. Keturunan India di sini dikatakan berasal dari Kalinga (selatan timur India). pohon pisang mendapat tempat yang istimewa. misalnya). satu lambang keharmonian sesama kaum. kaum India di bawa masuk ke Semenanjung untuk bekerja di ladang-ladang getah dan seterusnya menetap disini. Pohon berkenaan berguna semasa upacara yang menggembirakan (perkahwinan. orang ramai sentiasa mengunjungi gerai mamak unutk bergosip atau menonton perlawanan bola sepak larut malam sambil 44 . misalnya) mahupun semasa upacara yang menyedihkan (kematian. dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Gerai mamak sudah sebati dengan budaya Malaysia kerana boleh didapati di merata tempat di negara ini. Serupa dengan teh. Tanpa mengira kaum. India. Maka. Malaysia. Thailand. Indonesia. kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "SeAsia".000 tahun yang lalu.

telur. Bathura. Hindi dan Melayu. dileperkan dan dilipat berulang-ulang. Ia 45 . Tiada jenis tempat makan yang lain setanding dengan gerai mamak dari segi kepentingan budaya. cili. Parata. cengkih. MAKANAN TRADISIONAL KAUM INDIA Roti Canai Rajah 26 Roti Canai ataupun Roti Chennai adalah salah satu makanan India yang boleh di dapati di Malaysia. santan kelapa dan sebagainya. Dalam pemahaman English pula.meminum teh tarik panas. Naan. Perkataan ‘Canai’ pula datang dari perkataan ‘Channa’. serai. halia. kecuali kopi tiam. roti canai dirujuk sebagai ‘roti terbang’. Singapura. Capati. campuran kacang dal di dalam kuah kari yang berasal dari India Utara di mana ia disajikan dalam bentuk tradisional. Doh yang telah dicampurkan tadi diuli. Makanan India terkenal dengan pedas kerana ianya kaya pelbagai kandungan dari bahanbahan semulajadi seperti rempah ratus. kayu manis. Hidangan ini dibuat daripada doh yang mengandungi mentega butter ghee. Kerala (India) dan Pakistan. jintan putih. Roti ini berasal dari sebutan Urdu. Istilah ini ditimbulkan kerana proses melambung dan pemintalan semasa roti canai ini dibuat. Makanan yang paling popular bagi orang India adalah seperti pelbagai jenis roti iaitu sajian untuk sarapan pagi dan malam yang diperbuat daripada tepung gandum seperti Roti Canai. Tosai dan Idli. tepung dan air.

ia dikenali sebagai roti missi.dimasak di atas kuali yang lebar dan rata. ROTI CAPATI Rajah 27 Chapati atau Chapatti adalah salah satu daripada jenis roti India yang diperbuat dari gandum. Chapati yang telah siap dimasak disapukan mentega ghee. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Capati: • • 2 cawan tepung atta 1 biji telur 46 . Kemudian adunan itu dipanaskan di atas kuali yang leper atau dikenali tava. chapatti dikenali sebagai roti bajra atau roti makke ki . Roti canai yang enak adalah roti yang dimasak dengan rata. Tapi jika kesemua tepung gandum. Tepung gandum dapat juga digantikan dengan bijirin (bajra). rangup tapi gebu di dalam dan bersepihan. Chapati biasanya dimakan dengan kuah dal ataupun kari sayur India. ataupun tepung jagung (makka). air dan garam yang diuli menjadi doh dan kemudiannya dileperkan kira-kira berdiameter 12 cm. Bagi kaum Hindi. bijirin dan tepung jagung dicampurkan bersama. Setiap kepingan roti itu terus dibakar selama setiap setengah saat supaya kepingan roti tadi naik.

8. Gaulkan tepung bersama dgn butter jadikan seperti serbuk roti.• • • 1 sudu besar butter air suam secukupnya 1 sudu besar minyak masak Cara-cara membuat Capati :1.. 7. ROTI PARATA Rajah 28 Parata adalah roti India ataupun Pakistan. Masukkan telur. digoreng dengan minyak sapi dan kadang-kala dicampurkan dengan sayur47 . balikkan semula bila nampak. 3. permukaan roti mengelembung.tunggu sebentar dan diangkat untuk dihidangkan. 5. 6..1 jam ( tutup dengan kain bersih). Letakkan minyak dan diulikan lagi. 2. ambil sedikit doh. 4. terapkan menjadi bulat leper dan nipis. Panaskan kuali.balikkan doh bila warnanya keperangan. di mana ia diperbuat daripada tepung gandum. Selepas itu. Tekankan bahagian tepi roti dengang kain atau tisu dapur yang bersih. Masukkan air suam sikit demi sedikit sambil diuli menjadi doh. masakkan doh. Perap doh 1/2 . digaulkan sehingga menjadi sebati.

Orang India juga percaya bahawa adalah lebih baik jika idli ini tidak dimakan di rumah. Idli dengan ‘Dhal’ ( Sambar ) 48 . Ia berasal dari India Selatan iaitu Tamil Nadu. berbentuk bulat. bijian dan kekacang dal. kobis bunga dan ‘Paneer’ (keju India). Idli yang berukur 2-3 diameter disajikan dengan acar. IDLI Rajah 29 Idli ‘South Indian’ Idli juga di eja ‘Idli’ atau Iddly. Kebiasaannya. di perbuat dari beras dan kekacang lentil (terutamanya kacang dal) dan dikukus. diambil dari bahasa Telugu. Idli selalunya dimakan sebagai sarapan pagi bagi kaum India di Malaysia. Orang India yang berhijrah ke Malaysia dan Singapura telah memperkenalkan roti Parata ini kepada penduduk tempatan. Ia juga biasa dimakan dengan Milagai Podi iaitu campuran cili. rempah. sambal dan juga rempah campuran yang kering. lobak putih. Idli tradisional ataupun yang asli adalah kecil.sayuran terutamanya kentang rebus.

kaum Punjabi juga campurkan kunyit ke atas ayam tersebut supaya ayam yang telah masak nanti akan berwarna kuning kemerahan.Rajah 30 AYAM TANDOORI Rajah 31 Tandoori adalah masakan orang Punjabi iaitu di antara India dan Pakistan tetapi sekarang ia merupakan masakan yang terkenal di antarabangsa. jintan putih. bawang putih. Ia dimasak di dalam oven yang bersuhu tinggi. garam masala. Ia merupakan masakan yang pedas. Contohnya Ayam Tandoori. Ia diperbuat daripada halia. ROTI NAAN Rajah 32 Bahan-bahannya 49 . Kadang-kadang. cili merah.

PELBAGAI JENIS ROTI INDIA ‘Indian Bread’ yang paling umum di kenal banyak orang terutama di luar negeri adalah Chappati dan Naan. telur kedalam bread machine. Jika suka Cheese Naan boleh anda taburkan parutan cheese diatas Roti Naan. Nota: Jika anda suka Garlic Naan. 50 . Yaitu pada bahan baku dan cara pembuatannya. mentega cair/ minyak zaiton. dipukul 1 1/2 sudu teh garam 1 sudu teh baking powder 2 sudu besar mentega cair/ minyak zaiton 4 sudu besar tairu (yoghurt) Cara-caranya Campurkan yis. Bakar diatas kuali leper menggunakan api yang kecil sehingga kedua-dua belah masak. Masukkan tepung gandum. garam. air suam dan gula dan ketepikan selama 5 minit. boleh anda cincang 3 ulas bawang putih dan campurkan dengan 2 sudu besar mentega dan sapukan diatas Naan pada waktu akhir anda membakarnya. Sebetulnya ada sedikit perbedaan antara North Indian Bread dan South Indian Bread. Setiap adunan roti Naan seberat 70 gram dan dicanai diatas papan canai. tairu.4 ½ cawan tepung gandum 1 paket (11 gm) yis kering 2 sudu teh gula 1 cawan air suam 1 biji telur. Chappati juga jadi makanan yang umum tersebar di seluruh India. Masukkan bancuhan yis tadi dan uli sehingga ia lembut dan licin. Angkat untuk dihidangkan makan. Perap adunan naan sehingga ia naik dua kali ganda. Ataupun anda boleh menggunakan mangkuk besar. baking powder.

Adonan yang sudah dibulatkan. Ada yang diisi bawang merah yang telah dihiris. kemudian digulung lagi menjadi bulatan. Naan ini juga banyak variasinya. telur. dan digiling tipis lagi.. dan baking powder.North Indian Rajah 33 Bahan buku North Indian Bread pada umumnya adalah tepung atta dan gandum. dibulatkan lagi.. poori dan paratha.. Bentuknya biasanya agak bundar. Paratha memiilki sedikit perbedaan saat menggiling. tergantung selera. Adonan Chappati ada yang diisi dengan potato masala (Aloo ka Paratha). telur. baru ditipiskan berbentuk bundar seperti chapati. dan kismis. kacang chesew.. ditipiskan setipistipisnya. Dari Basic Bread ini kemudian berkembang macamnya. Perbezaannya terletak pada cara pembuatannya.. North Indian Bread yang paling populer ya Naan ( Naan bikinnya pake all purpose flour (tepung terigu) yang dicampur dengan curd (yogurt)... Sedangkan Poori digoreng di dalam minyak yan panas. tapi lonjong dengan ujung meruncing. ‘Coriander leaves’. Asasnya adalah chappati. Hasilnya menjadi berlapis-lapis. Pada saat memanggang juga dibubuhi sedikit minyak atau ghee. Caranya adunan ditipiskan seperti biasa.. ada yang ditaburi bawang merah. 51 . Chappati itu dimasak (dipanggang) diatas tava (wajan datar) tanpa menggunakan minyak. Pada saat memanggang. baru dipanggang. terus diisi dengan kentang masala. Paneer. Cara masaknya dipanggang dalam oven. Ketiganya terbuat dari tepung gandum yang dicampur dengan air dan sedikit minyak sapi.

dan ditipiskan. Nah yg istimewa. Roti jenisnya ada Rumali Roti. terus ditipiskan dan ( banting dan lempar diudara ) setipis-tipisnya mirip kulit martabak telor.. Sesudah matang penyajiannya dilipat-lipat.. cara masaknya dipanggang di atas wajan yang dibalik (cembung). trus cara masaknya ditempelkan di dinding tandoor sampai timbul bercak-bercak hitam dipermukaannya. Jenis lain Tandoori Roti.. terus digulung menjadi bola. dari Resipi buku Nor Diana menyatakan bahawa terdapat persamaan dengan makanan yang kita dibuat di Indonesia. poori dan paratha. Untuk makanan sehari-hari. ditipiskan seperti chappati. Menurut. Bikinnya pake wheat flour. selain chappati. Di south India. Cara bikinnya sama. Paratha (di sini disebut Porotha) biasanya dibuat dengan menggunakan tepung terigu. Bahanya terigu campur air dan ghee. Berikut adalah terdapat pelbagai makanan India yang dimakan pada waktu sajian pagi dan malam:- 52 . South Indian Bahan baku South Indian Bread yang paling umum adalah beras baik berbentuk butiran atau tepung dan kelapa.Rajah 34 Yang lainnya adalah Roti.. adonan ditipiskan seperti kulit martabak. Bentuk (berlapis-lapis) dan rasanya sama dengan roti canai. ada banyak pilihan yang bisa dibuat.

Biasanya jadi hidangan pembuka puasa. Caranya air dididihkan dulu dalam panci.. IDIAPPAM 53 . Biasanya orang disini sangat jarang membuat appam putih dirumah. Setelah itu buat adonan. APPAM Rajah 36 Appam atau Orang Selatan biasa menyebut vellappam. kemudian masukan tepung beras aduk rata. Bentuknya mirip kuih apom atau kuih Ape di Indonesia.. Pathiri ini makanan khas umat muslim. ditipiskan dan dipanggang tanpa minyak. Setelah itu baru dimasak dalam appachatti. Dibuat dari beras dan kelapa yang dihaluskan dan difermentasi selama 10 jam. kerana pembuatannya susah..PATHIRI Rajah 35 Pathiri pada dasarnya sama dengan chappati. Bezanya tepung yang digunakan adalah tepung beras.

sama dengan putu Indonesia. PUTTU MAYAN Rajah 38 Puttu juga. garam dan beras pulut di gaul bersama dengan sedikit air. beras pulut. biasanya dimakan pake pisang. Lada. Kemudian baru dikukus sampai matang. Bahan baku tentu saja tepung beras yang diperciki air sampai lembab. kemudian dimasukan ke dalam acuan puttu yang kita biasa lihat puttu Indonesia yang ramping dan cantik. disini puttu makannya pake kari. TOSAI 54 .. Kalo lagi kepepet banget gak ada waktu bikin kari. Setelah dipukul-pukul dan menjadi adunan yang lembut trus dimasukan kedalam cetakan idiappam yang bentuknya mirip putu mayang. Kemudian dikukus dan selepas itu dimakan dengan gula ataupun gula merah. Kemudian ia ditekan untuk membentuk leper pada adunan itu. gula dan juga gula merah. Putu Mayam diperbuat daripada lada. Bedanya lagi. garam. Rasanya pun mirip putu mayang hanya saja yang ini teksturnya lebih kasar.Rajah 37 Idiappam bahan bakunya juga tepung beras yang dicampur dengan air panas. Lebih mirip dengan bihun.

biarkan untuk 10-12 minit. Bijirin (seeragam) .1/4 sudu Halia dihiris 55 .1/2 sudu.1 cawan Campurkan semua bahan dengan air(neerka karaikanum).1 cawan Tepung Maida.1 cawan Tepung beras.TOSAI BIASA RAVA TOSAI MASALA TOSAI Rajah 39 Bahan-Bahan Rava. Lepas diuli. Serbuk lada (milagu thool) .

Dari beras atau gandum yang direndam dan dilauskan bersama kelapa. bawang. Tosai. kadang-kadang orang ‘South India’ suka membuat ‘appam’ yang gampang saja. terutamanya pada waktu sajian sarapan. Tosai siap dimasak. tetapi berbentuk bundar dan tebal. Diatasnya ditaburi bawang merah. Didapati masyarakat India. tomato. Bahannya sama dengan membuat Idli. Dimasak sehingga menjadi kering dan garing. Setelah difermentasi sampai 10 jam.4 chopped finely Daun Ketumbar dan sedikit garam. diisi dengan bebagai isian seperti kentang. ‘Corriander leaves’. 56 . UTTAPPAM Uttappam dibuat dengan adonan dosa. Kemudian dipanggang tanpa minyak. kadang ditambah dengan nasi matang yang dihaluskan. Setelah satu sisi matang kemudian dibalik (sisi yang ditaburi bawang) dan masak sampai matang. dan sebagainya. telur. Masala tosai. Uttappam tidak dilebarkan dan ditipiskan sepeti dosa. menjadi makanan asal South India yang popular di seluruh penjuru India. Tosai biasanya dihidangkan pagi hari atau sebagai snek. Sekarang variasi Uttappam terdapat pelbagai yang ditaburi seperti capsicum. Adunan Tosai bebentuk cair dan tosai yang telah masak adalah bebentuk kepingan yang nipis dari roti canai dan rasanya sedikit masam. Bedanya.Cili hijau (pachai milagai) . Caranya adunan yg kental di tipiskan di atas wajan dosa yg terbuat dari batu atau besi yg tebal.

Rempah basah iaitu bahan yang ditumbuk dengan batu lesung seperti bawang. serai.Makanan India terkenal dengan pedas kerana ianya kaya pelbagai kandungan dari bahanbahan semulajadi seperti rempah ratus. halia. BAHAN-BAHAN REMPAH RATUS Rajah 40 Pelbagai lauk – pauk tidak akan sempurna jika tidak diiringi dengan nasi. buah pelaga. cengkih. dan Melayu di bahagi kepada dua iaitu rempah basah dan kering. Bijirin kecil ini juga berjaya membentuk budaya diet ( pemakanan ) dan ekonomi penduduk Asia. 57 . Bahan yang digunakan dalam masakan India mempunyai persamaan oleh Kaum Melayu dan Cina ialah dengan menggunakan santan yang dikisar. kayu manis. kayu manis dan lain-lain. bawang merah dan putih. Ia digunakan dalam segala jenis gulai. Rempah kering pula termasuk biji ketumbar.Bahan perasa ( seasonings ) dalam masakan India. Rempah ratus ini selalunya digoreng tanpa minyak terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar. jintan. Kaum India. Hidangan masyarakat India terkenal bukan sahaja dari segi keenakan tetapi dari segi kepedasan dan juga penggunaan ratusnya. cili serta pelbagai rempah ratus yang telah dinyatakan. santan kelapa. Santan merupakan bahan asas dalam masakan kita. daun kari dan sebagainya. Beras juga merupakan nadi budaya kehidupan dan adapt bagi penduduk Asia. jintan putih. Nasi merupakan makanan utama bagi rakyat Malaysia dan kaum India amnya. halia. bawang putih dan cili. cili. Di Mlaysia padi menjadi tanaman utama di Kedah dan Perlis dan dikenali sebagai ‘rice bowl of Malaysia’. Nasi dihidangkan dengan pelbagai lauk – pauk.

dipotong mengikut suka 2 camca besar cuka 1 camca teh gula 1 cawan air Garam secukupnya 58 . dan daun limau perut. pandan. bunga kantan. daun kemangi. kunyit.Melayu dan Cina juga banyak menggunakan bahan-bahan herba seperti serai. lengkuas dan buah pala. HARIAN BUKAN VEGETERIAN ( NON – VEGETARIAN ) Rajah 41 Kari Ayam India Sumber: Majalah Jelita Disember1992 2 camca besar minyak 1 ½ kg ayam. dipotong mengikut suka 2 camca besar cuka 1 camca teh gula 1 cawan air Garam secukupnya 2 camca besar minyak 1 ½ kg ayam.

ikan goreng. Nasi Beriani Gam ini dimasak bersama dengan lauknya ( ayam dan daging kambing ) dan doh tepung gandum menjadi bahan penampal atau pelekat. kari dal.pudina. dan seterusnya mengekalkan aroma dan tekstur nasi. Keropok ‘pappadam’. Hidangan daun pisang pasti akan menarik selera ramai orang kerana makanannya dihidangkan di atas daun pisang menggantikan pinggan biasa. Terdapat pelbagai jenis nasi seperti nasi putih. rasem ‘Indian Soup’. Terdapat beberapa jenis nasi beriani tetapi yang menjadi sebutan dan ramai menggemari nasi beriani ‘gam’. kari sotong. terdapat perbagai jenis nasi hidangan masyarakat India seperti hidangan yang berasal dari India ialah nasi beriani. Apabila kuah pekat dan ayam empuk baru di angkat. Di Pulau Pinang dan di seluruh negeri Malaysia masakan India adalah sama sahaja dan tiada perbezaan. kari daging kambing. kari kepala ikan. dan pelancong – pelancong yang mengunjung ke Malaysia lebih mengemari masakan India. Masyarakat India- 59 . Manakala. Nasi beriani ini dipelopori oleh orang Melayu terutama di Johor. Kacau rata. Masukkan ayam. air dan garam. nasi ‘ghee’ dan nasi beriani. gula. Kadazan. Tumis bahan-bahan kisar hingga garing. Doh ini akan ditampal di sekeliling tutup periukuntuk mengekalkan wap dan haba. Ia memberikan satu pengalaman baru kepada mereka yang ingin mencubanya pertama kali. kuning. Ia bukan sahaja digemari oleh kaum India tetapi juga diminati oleh kaum – kaum yang lain seperti orang Melayu dan Cina. telur goreng dan sambal.CARA MEMASAK KARI AYAM Panaskan minyak di dalam kuali. karot. Contoh makanan ‘non – vegetarian’ dalam hidangan lauk – pauk masyarakat India ialah ayam goreng berempah. Masukkan cuka. Kacau 10 minit. Iban. Makanan India menjadi popular dan dimakan oleh pelbagai budaya dan kaum di Malaysia seperti orang Melayu. Cina. sambal udang.

Vegetarian adalah sebutan bagi orang yang hanya makan tumbuh-tumbuhan dan tidak mencampurkan makanan yang berasal dari mahluk hidup seperti daging. di Northwood Villa. Roti Capati. Bathura ( Puri ) dan masakan nasi India. iaitu ‘Dinner Time’. Pada waktu ‘Tea Time’ pula masyarakat India amat mengemari makanan kuih – muih yang telah digorengkan seperti Bonda. Vadai. Muruku. Pertama kali digunakan secara formal pada tanggal 30 September tahun itu oleh Joseph Brotherton dan lain-lain.Muslim terkenal dengan Nasi Briyani dan Mee Goreng. Saat itu adalah pertemuan pengukuhan dari Persatuan Vegetarian Inggeris. Kesari ( Suji ). ikan atau hasil olahannya. Pada waktu malam. Roti Canai. Jalebi dan sebagainya. Laddhu. masyarakat kaum India memakan makanan yang diet seperti Tosai. Inggris. 60 . Hidangan lain termasuk kurma. Kent. Istilah Vegetarian diciptakan pada tahun 1847. ayam tandoori dan kari kepala ikan. Athiresam atau makanan manisan seperti Putu Mayong. Idli. unggas.. MAKANAN HARIAN VEGETARIAN ( SAYUR – SAYURAN ) Rajah 42 Menurut dari laman web Wikipedia.

dan sebagainya!) Sebelum tahun 1847.mitos manusia yang diimajinasikan hidup seluruhnya dari sayur-sayuran tetapi tanpa kacang. Sayur-sayuran Bayam.Kata ini berasal dari bahasa Latin vegetus. seperti juga mereka dari tanah Mediteranian klasik. Dilayari dari laman web. sebagai contoh Pythagoras. masyarakat Cina yang beragama Buddha juga akan memakan makanan ‘Vegetarian’ secara sepenuh masa. sehat. kebanyakan vegetarian di India tidak memasukkan telur ke dalam diet mereka. Kari Dal. masyarakat India dan India menggamalkan dengan memakan ‘Vegetarian’ ialah tanda kesucian diri. Muruku. hidup. Puding Payasam. Gulab Jamun. buah. Jalebi. Jenis – jenis makanan India adalah seperti Nasi Tomato. kandi dan sebagainya. ketika melakukan upacara sembahyang hajat makanan seperti kuih – muih seperti Vadai. Manakala. biji-bijian. Sayur sawit. Bonda. Athiresam. akan memakan makanan ‘Vegetarian’ apa hari Selasa. tauge dan yogurt iaitu disebut tairu. Khamis. Definisi asli dari 'vegetarian' adalah dengan atau tanpa telur atau produk dairy dan definisi ini masih digunakan oleh Persatuan Vegetarian hingga sekarang. Bagaimanapun juga. bendi. (jangan dihubungkan dengan 'vegetable-arian' . salad kobis.http://geocities. serta manisan Halwa. Masyarakat India biasanya. memberi penghormatan kepada Tuhan. Jadi.com/balialma CONTOH KUIH – MUIH BAGI MASYARAKAT INDIA MURUKU Rajah 43 61 . dan pada hari – hari yang istimewa seperti sembahyang hajat. Buah – buahan. segar. mereka yang tidak makan daging secara umum dikenal sebagai 'Pythagorean' atau mengikuti 'Sistem Pythagorean'. Jumaat. yang berarti keseluruhan. Tambahan pula. sesuai dengan Pythagoras 'vegetarian' dari Yunani kuno. Kesari.

JILEBI Rajah 44 Satu lagi hidangan yang dikenali adalah jalebi yang merupakan suatu pencuci mulut berbentuk bunga yang digoreng dalam minyak penuh. Rahsianya adalah untuk memicit bancuhan tepung menerusi sehelai kain nipis. Apabila memicit bancuhan. Kemudian. ia dibentuk dalam bentuk bebola yang comel. cubalah murukku yang sentiasa digemari. LADDHU Rajah 45 Laddu atau Ladoo merupakan manisan India yang paling terkenal. yang serupa dengan keropok. snak Selatan India. 62 .Manisan yang tidak begitu manis. Perkataan murukku mempunyai banyak makna dari madu ke kecantikan dan awet muda. pertama buat tiga putaran dan bentuk bunga di atas. Ia diperbuat daripada tepung dan juga sirap dan gula. Ini membuatnya juadah yang digemari untuk dihidangkan sewaktu musim perayaan Hindu. Kemudian letakkan jalebis di dalam sirup gula yang suam.

Adalah dikatakan yang pasangan warga tua dan pengantin baru yang mengunjungi sesebuah rumah untuk kali yang pertama juga akan dihidangkan athi resam untuk mendapat nasib baik. dan gula. Kaum India hanya menggunakan tangan kanan dan hujung jari sahaja. Bancuhan tebal yang seakan tanah liat kemudian dileperkan dan digoreng dengan minyak penuh untuk menjadi garing dan ganjal. merupakan laddu yang terkenal yang dibuat di Tirumala di Andhra Pradesh. ADAB MAKAN KAUM INDIA Orang India dan orang Melayu menggunakan tangan dan kaum Cina dengan penyepit. Suatu manisan Selatan India." Manisan ini diperbuat dari tepung beras yang dibiarkan menjadi tapai. Membasuh tangan bukan sahaja bersopan tetapi dimestikan 63 . Manisan yang pertama dibuat biasanya adalah athi resam. Menggunakan tangan juga mempunyai etika tersendiri. pembuatan manisan bermula seminggu sebelum Deepavali. Laddu biasanya disediakan semasa perayaan atau kenduri seperti Perkahwinan. Manisan ini diberikan kepada dapur sebagai persembahan untuk Dewi Dapur kerana rahmatnya untuk memastikan pembuatan manisan berjaya. Kepelbagaian laddu berbeza mengikut rasanya.Laddu terdiri daripada pelbagai warna. Namanya bermaksud "keenakan terkemuka. manis dan senang disediakan. Tapak tangan tidak digunakan dan ia mesti kelihatan bersih tidak comot. Ia memberi pengaruh yang besar di India sehingga budak-budak yang berbadan gempal dan bulat akan digelar laddu. ATHI RESAM Dalam keluarga Hindu yang amat tradisional. ‘Tirupati Laddu’. ia juga ditawarkan kepada wargatua yang dapat berkunjung sewaktu Deepavali sebagai tanda hormat dan tanda kesopanan. Ia amat popular di kalangan kaum India terutamanya di negara India kerana rasanya yang sedap.

mereka menghidangkan makanan India seperti murukku. Mereka juga mempunyai doa makan atau juga dikenali sebagai ‘ thevaram’. Antara ramuan untuk membuat nasi manis ini adalah nasi. ‘ omapudi’ dan Nei Urundai kepada pengunjung yang dating beraya ke rumah mereka. ghee (minyak 64 . kaum Hindu akan menghidangkan makanan dan disembahyangkan kepada nenek moyang yang telah meninggal dunia. Mereka digalakkan mengambil makanan terdekat dengan mereka dahulu dan tidak terlalu banyak bercakap serta jangan bercakap ketika mulut masih penuh dan akhir sekali tidak mengunyah terlalu kuat. ii. mereka menghidangkan lebih kurang lima jenis sayur-sayuran yang merupakan kegemaran mendiang nenek moyang mereka.dari segi kebersihan. Mereka sepatutnya menggunakan sudu yang disediakan dengan mengambilnya dengan tangan kiri. Makanan yang disediakan pada hari perayaan ini adalah nasi manis yang dipanggil ‘ponggal’ dan nasi manis ini mesti dibuat sebelum matahari terbit. Pada hari perayaan Diwali. Deepavali – perayaan Deepavali disambut oleh masyarakat kaum Hindu bagi meraikan kemenangan kuasa kebaikan mengatasi kuasa kejahatan. bersila dapat mencernakan makanan dengan segera. ‘athirasam’. Mereka tidak dibenarkan sama sekali mengambil makanan dari pinggan hidang dengan tangan. Pada malam hari sehari sebelum Deepavali (Eve Deepavali). Ponggal – perayaan Ponggal diraikan sebagai ucapan terima kasih penganut Hindu kepada Tuhan Matahari kerana memberikan rezeki. MAKANAN SEMASA PERAYAAN KAUM INDIA i. Mereka juga digalakkan duduk bersila kerana mengikut kepercayaan mereka. Perayaan ini diraikan selama tiga hari. Kadang kala mereka akan diberi air basuh tangan oleh tuan rumah dan di restoran-restoran pula disediakan sinki basuh tangan dan sabun. Untuk vegetarian.

Dia juga menghantar isyarat kepada tuan rumah bahawa dia ingin supaya dijemput lagi untuk menikmati hidangan. PANTANG LARANG DALAM PEMAKANAN KAUM INDIA Walaupun generasi muda kaum India dikatakan semakin berfikiran moden dan tidak mahu terpengaruh dengan amalan dan budaya tradisional. isyarat yang dihantar adalah bahawa kita 65 . nasi manis perlulah disediakan oleh wanita yang masih belum berkahwin sahaja. Sekiranya daun pisang dilipat dengan cara bahagian bawah (bahagian yang dekat dengan individu yang sedang makan) dilipat ke atas. individu yang makan tadi perlu tahu pantang-larang berhubung cara daun pisang itu harus dilipat. perbuatan merenjis air ini adalah bertujuan membersihkan daun pisang yang berperanan sebagai pinggan untuk makan. susu. Selesai makan. iv.kelapa dan kacang dhal. air perlu direnjis dahulu pada daun berkenaan. maknanya individu berkenaan berasa puas dengan hidangan yang dinikmatinya. Thaipusam – masyarakat Hindu merayakan Thaipusam sempena hari kelahiran ‘Lord Muruga’. Pada hari ketiga perayaan ini. iii. Sekiranya daun pisang dilipat dari atas ke bawah. kepercayaan dan pantanglarang berkaitan pohon pisang terus menjadi ikutan. Makanan yang dihidangkan adalah ‘kolkatai’. Tiada makanan yang khas disediakan pada hari perayaan ini. Apabila makanan hendak dihidang menggunakan daun pisang. Makanan ini merupakan makanan kegemaran masyarakat India. Makanan lain yang disediakan adalah ‘kesari’ yang dibuat daripada minyak sapi. Vinayaga Sathurthi – perayaan ini disambut sempena hari kelahiran ‘Lord Vinayaga’. dan gula melaka. Kemudian barulah makanan diletak padanya.sapi). suji dan tepung gandum. Semasa perayaan ini mereka akan menunaikan nazar mereka. iaitu makanan yang dibuat daripada tepung gandum dan berintikan gula perang. Secara mudah.

66 . perbuatan melipat daun pisang dengan cara yang baru dihuraikan tadi bukan kerana kita benar-benar tidak menyukai makanan yang dihidangkan. Makanan panas yang dihidangkan di atas daun pisang akan mengeluarkan aroma semula jadi yang sedap dihidu.berpendapat makanan yang dihidangkan tidak enak dan kita tidak berkeinginan untuk berkunjung semula untuk dihidangkan makanan seperti itu. Sebenarnya. amalan penggunaan daun pisang sebagai “pinggan” juga berkait rapat dengan sistem masyarakat di Benua Kecil India. kematian). Masyarakat Melayu turut berkongsi amalan ini dalam kehidupan seharian. Apabila dihidangkan makanan pada majlis yang mendukacitakan (misalnya. Wujud sistem kasta serta pembahagian anggota masyarakat mengikut status. PERALATAN MAKAN KAUM INDIA Sejak dahulu. Dari sudut yang lain. Orang yang berada pada status tinggi tidak sanggup berkongsi perkakas dan peralatan dengan golongan lebih rendah. penggunaan daun pisang juga menjamin kebersihan “pinggan” yang digunakan untuk makan. daun pisang merupakan “pinggan” dalam budaya kaum India. Konsepnya lebih kurang seperti pinggan pakai-buang yang sudah menjadi budaya kita pada masa kini. maka daun pisang dilipat dari bawah ke atas sebagai tanda bahawa kita turut bersedih atas kematian itu dan berharap peristiwa sedih seperti itu tidak akan berulang dalam keluarga terbabit. Misalnya perayaan di kuil dan majlis perkahwinan. ada makna tersembunyi dalam budaya kaum India. Daun pisang dilipat dari atas ke bawah apabila menikmati hidangan pada majlis dan upacara yang menggembirakan. Secara tradisi. kita menghantar isyarat “mahu lagi” serta melahirkan hasrat di hati untuk menghadiri majlis seperti itu pada masa hadapan. Daun pisang mudah diperoleh. Jalan keluar terbaik adalah dengan cara menggunakan daun pisang sebagai “pinggan”. Budaya ini wajar diketahui oleh semua. Sebaliknya. Dengan cara melipat daun pisang dari atas ke bawah. mudah digunakan dan mudah juga dibuang.

iaitu senduk. Gabungan kaum Melayu. Kini populariti nasi kandar telah menular ke negeri-negeri lain di Semenanjung.Penggunaan daun pisang sebagai “pinggan” masih menjadi amalan. Contohnya periuk tanah (claypot) untuk memasak dan belanga untuk mengisi air. Malah. Kaum Cina. Contoh hidangan lauk pauk nasi kandar ialah: ayam goreng berempah. Dengan ini lahirlah nasi ayam. udang galah goreng. kaum India juga menggunakan peralatan yang diperbuat daripada tanah liat. India dan Melayu di Malaysia ini sentiasa kreatif. ASIMILASI MAKANAN INDIA DALAM MASYARAKAT MAJMUK Sebagai negara kosmopolitan. Penduduk di Malaysia ini juga dikatakan banyak menghabiskan masa di meja makanan dan menjadikan masa menikmati hidangan itu sebagai aktiviti kebangsaan. Makna-makna ini sudah mula pula dikongsi bersama oleh masyarakat pelbagai kaum melalui proses asimilasi. berganding bahu mereka masakan baru dengan menggabungkan pinjam meminjam tradisi budaya masing-masing. mi mamak. kari kepala ikan. Kadang kala kita tertanya-tanya apa yang membezakan nasi kandar dengan nasi-nasi yang lain. Bila kita menyebut nasi kandar. Terdapat juga peralatan yang diperbuat daripada kayu. kari daging rusa. Semua ini turut menyumbang ke arah persefahaman antara budaya. banyak juga restoran yang meletakkan daun pisang di atas pinggan sebelum menghidangkan nasi. kari kambing dan lain 67 . Apa yang pasti. Malaysia juga mempunyai potpuri budaya yang agak unik. mi kari dan lain-lain. ikan goreng. Pada kebiasaannya. kari telur sotong. Peralatan yang diperbuat daripada aluminium adalah seperti pinggan dan gelas. Pulau Pinang menjelma dalam ingatan kita. Restoran makanan daun pisang juga terus menjadi pilihan masyarakat pelbagai kaum di negara kita. Nasi kandar diiringi dengan pelbagai jenis lauk pauk (dalam 30 jenis masakan). pohon pisang mempunyai makna dan signifikan dalam kehidupan kaum India. Nasi kandar di Pulau Pinang samalah seperti adanya nasi dagang di Kelantan atau Terengganu. Cina dan India Cina berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada ‘hidangan Malaysia’ dan menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar.

kita akan ke selatan India. Berbalik mengimbas sejarah nasi kandar. Nasi dikandar di bahu (dua bakul atau raga dengan satu batang kayu) dan mereka akan berjaja merentas kampungkampung. Pasa masa kini nasi kandar boleh dinikmati di restoran-restoran dan juga di hotel. Pohon pisang mempunyai makna dan signifikan dalam kehidupan kaum India. Menikmati hidangan yang disajikan di atas daun pisang juga menjadi kegemaran orang-orang Malaysia. Nasi beriani ini dipelopori oleh orang Melayu terutama di Johor. Lama kelamaan populariti nasi kandar ini menular keseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. dan seterusnya mengekalkan aroma dan tekstur nasi. Doh ini akan ditampal di sekeliling tutup periuk untuk mengekalkan wap dan haba. 68 . Pada mulanya pengaruh masakan mereka ini tertumpu di utara Semenanjung sahaja: Alor Setar. Semua ini turut menyumbang ke arah persefahaman antara budaya. Minuman iringan dengan nasi kandar ini ialah teh tarik. Terdapat beberapa jenis nasi beriani tetapi yang menjadi sebutan dan gilaan ialah nasi beriani gam. Nasi kandar mengekalkan nama ‘kandar’ ini berlandaskan cara penjaja nasi ini menjualnya. Ia sepatutnya juga menjadi air minuman kebangsaan Malaysia. Buat masa kini roti canai berjaya meletakkan tarafnya bersama dengan nasi lemak. diminati oleh sebilangan besar rakyat Malaysia.lain. Di sinilah bermulanya di mana pedagang-pedagang India Muslim berulang alik antara India dan Semenanjung. Ia bukan sahaja digemari oleh kaum India tetapi juga diminati oleh kaum-kaum yang lain. Nasi beriani gam ini dimasak bersama dengan lauknya (ayam dan daging) dan doh tepung gandum menjadi bahan penampal atau pelekat. Roti canai atau paratha dan puri ini pada asalnya ialah makanan kegemaran kaum India. Maknamakna ini sudah mula pula dikongsi bersama oleh masyarakat pelbagai kaum melalui proses asimilasi. Sungai Petani dan Penang. Satu lagi hidangan berasal dari India ialah nasi beriani. Kangar.

Nasi Bario mempunyai rasa yang manis.449 kilometer persegi. 69 . Melayu. iaitu 38 % dari keseluruhan Malaysia. Oleh kerana ia terpisah daripada Semenanjung Malaysia. Walaupun mempunyai banyak tulang. Berikut merupakan beberapa jenis makanan tradisional yang terkenal di Sarawak.200 meter. Sabah dan Sarawak menyediakan pelbagai jenis variasi makanan. Kaum yang teramai terdiri daripada suku kaum Iban. Negeri yang kaya dengan pelbagai kaum etnik ini semestinya mempunyai budaya pemakanan yang pelbagai. Hidangan ini merupakan ikan terubok yang telah dimasinkan. Diberi jolokan sebagai nasi yang terbaik di pasaran.PEMAKANAN DI ANTARA ETNIK DI SABAH DAN SARAWAK PENGENALAN Sabah dan Sarawak merupakan negeri yang mempunyai kebudayaannya yang tersendiri dan unik. Kira-kira 72% daripada penduduknya terdiri dari kaum asli. Mempunyai lebih daripada tiga puluh etnik dan mempunyai keadaan geografi yang pelbagai. pemakanan di antara etnik-etnik di sini adalah berbeza. Masyarakat di sini masih lagi mengamalkan pemakanan tradisional. padi ini perlu ditanam setinggi 1. ianya terkenal dengnan kerangupannya. Ikan terubok masin dari Sarawak dikatakan merupakan ole-ole yang sesuai untuk dibawa balik oleh pengujung ke negara asal mereka. Nasi Bario merupakan hasil daripada penanaman padi bukit oleh orang Ulu. Bidayuh dan Melanau. diikuti dengan kaum Cina. tekstur yang lembut serta aroma yang tersendiri menjadikan ia bertaraf dunia dan digemari ramai. Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Bumi Dibawah Kenyalang terdiri daripada pelbagai suku kaum. Makanan tradisional yang seterusnya dikenali sebagai Nasi Bario. Berikut merupakan infomasi yang dapat membantu kita mengenali pemakanan di antara etnik di Sabah dan Sarawak SARAWAK Sarawak merupakan negeri yang terbesar di Malaysia dengan keluasan 124.

Batang buluh yang digunakan untuk mengekalkan rasa dan aroma bahan-bahan di dalamnya. hirisan ayam dan telur menjadikannya hidangan yang menyelerakan. Walubagaimanapun. Diperbuat daripada santan dan rempah-ratus ditambah dengan sedikit makanan laut. Suku kaum Iban di Sarawak mempunyai hidangannya yang tersendiri yang dipanggil Manok Pansoh.Laksa Sarawak merupakan hidangan simbolik bagi negeri Sarawak. 70 . daun ubi kayu dan serai. laksa Sarawak boleh didapati dikebayakan kedai makan dan hotel di Sarawak. Ianya kemudian dibakar seperti lemang. Ketulan ayam disumbat ke dalam batang buluh bersama cendawan. Sedap ketika ianya sedang panas. Salah satu hidangan cina yang unik yang boleh dijumpai di Sarawak ialah Kolok Mee. Sedikit hirisan daging kambing atau khinzir selalunya ditambah. hidangan ini juga boleh dijumpai di sekitar Kuala Lumpur dengan versi yang berbeza. Ia biasanya dihidangkan bersama telur yang dicelur di dalam air dan disediakan bersama sos.

Makanan memainkan peranan yang penting dalam kehidupan seharian kita. Pelbagai kajian telah dijalankan bagi menghasilkan lada hitam yang bermutu tinggi. lada hitam dan nenas Sarikei. Rumput fatimah dikenali sebagai tanaman yang dapat membantu proses memperlancar kalahiran. Maka tidak hairanlah jika ada dikalangan masyarakat Sarawak yang mengamalkan pemakanan tetentu untuk memastikan kesihatan badan. Ada diantaranya yang telah memecah pasaran antarabangsa. Sarawak mempunyai reputasi bertaraf dunia dalam menghasilkan sarang burung laying-layang. Salah satu contoh ialah rumput fatimah. Pada masa kini.Selain daripada makanan tradisional. Sarang ini diproses dahulu sebelum diprodukkan. pengumpul tempatan sanggup membahayakan nyawa untuk memanjat ke dalam gua demi untuk mendapatkan sarang burung. penggunaan lada hitam tidak lagi terhad sebagai bahan masakan sahaja. Terkenal dikalangan masyarakat cina. Bagi yang diproses menggunakan tenaga manusia. rumput fatimah ini mengandungi zat fitokimia yang berfungsi untuk merangsang kontraksi rahim. Lada hitam adalah sesuatu yang tidak asing lagi di Sarawak. harganya lebih tinggi berikutan ketelitian yang ditawarkan serta lebih berkhasiat tanpa bahan kimia. Sarawak juga berjaya untuk menjadikan hasil tanamannya sebagai salah satu penyumbang ekonomi. pelbagai pihak telah meginovasikan penggunaan lada hitam. Sarikei juga merupakan kawasan yang terkenal dengan penanaman nenas Sarikei yang rendah dari segi kandungan gulanya selain mempunyai duri yang sedikit pada daunnya. Cara penggunaannya adalah dengan merendamkan rumput fatimah. Contohnya sekarang kita sudah boleh mendapati wangian lada hitam dan juga gula-gula lada hitam. dan air rendamannya diminum oleh 71 . Sarang burung ini boleh diproses menggunakan tenaga manusia sepenuhnya dan juga mesin. Berdasarkan penelitian Malaysia. Buah ini juga lebih tahan lama. Antara makanan yang tidak asing lagi bagi Sarawak yang telah berjaya dipasarkan ialah sarang burung.

ibu yang bakal bersalin. Semakin lama tumbuhan ini direndam, semakin tinggi kadar fitokimiannya. Penggunaan rumput fatimah ini telah digunakan oleh masyarakat Dayak Iban. Masyarakat Dayak Iban memanfaatkan rumput fatimah ini dengan mengambil akarnya, kemudian dicuci, dipotong lalu direbus. Air rebusan rumput fatimah ini kemudian boleh diminum untuk melancarkan proses kelahiran atau haid. Selepas bersalin, para ibu Dayak Iban juga mengamalkan penggunaan daun sembong yang kelihatan seperti gulma untuk mandi. Daun sembong tersebut dibuang akarnya, dibersihkan dan kemudian direbus. Air rebusan tersebut digunakan sebagai air mandian sehingga tubuh terasa sejuk dan segar.

SABAH
Penduduk Sabah telah dikurniakan dengan pelbagai variasi makanan laut, ditambah pula dengan hidupan air tawar serta hidupan liar. Oleh kerana sebahagian daripada kawasannya masih diliputi hutan, tumbuhan dan herba liar dengan senang boleh diperolehi. Makanan tradisional Sabah mengikut lebih daripada tiga puluh suku kaum adalah berbeza bergantung kepada sumber yang boleh diperolehi. Pada kebiasaannya, pemakanan orang Sabah yang tinggal dipersisiran pantai masih lagi didominasi dengan makanan laut, sementara mereka yang tinggal dikawasan pendalaman hanya bergantung kepada ikan air tawar dan hidupan liar. Walaupun kedua-dua padi sawah dan padi bukit ditanam secara bergenerasi di Sabah, ia tidak semestinya makanan asasi penduduk di sini. Nun jauh di utara, jagung dan ubi kayu menjadi pilihan utama. Sabah terkenal dengan sagunya. Bagi mereka yang tinggal di sebelah Barat, ia lebih dikenali sebagai ‘lamanta’. Pokok sagu atau poko rumbia merupakan sumber makanan asasi bagi kaum peribumi di Sabah di mana ia mempunyai batang yang besar, tegap dan mempunyai isi yang lembut serta mengandungi kandungan kanji yang tinggi. Sagu ialah serbuk kanji yang diambil daripada empulur pokok sagu yang dijumpai di dalam batangnya. Sagu biasanya dijadikan bubur, puding dan pemekat hidangan. Sagu juga boleh direbus atau dibakar sebagai adunan dan dimakan begitu sahaja. Sagu merupakan hidangan yang popular dikalangan penduduk Sabah kerana rasa manis dan kekenyalannya.

72

Orang Bisaya yang tinggal berdekatan dengan Brunei masih lagi menjadikan sagu sebagai bubur yang likat atau lebih dikenali sebagai “ambuyat”. Orang Murut atau ‘Orang Bukit’ yang tinggal di kawasan pendalaman menggunakan bahan yang serupa dengan ambuyat, tetapi dengan menggunakan ubi kayu sebagai bahan utama. Kedua-dua hidangan ini selalunya disediakan semasa perayaan tertentu oleh orang Kadazan Dusun walaupun padi bukit masih lagi menjadi pilihan utama. Ambuyat yang dimakan oleh orang Bisaya mempunyai persamaan dengan ambuyat yang merupakan makanan tradisional masyarakat Brunei. Ambuyat merupakan makanan kegemaran masyarakat Brunei sejak berkurun lamanya. Ambuyat diperbuat daripada sagu. Setelah biji sagu ini diproses ia kelihatan seperti tepung yang berwarna putih. Ambuyat dihasilkan dengan menuang air panas yang mencukupi ke dalam sagu, kemudian dikacau sehingga menghasilkan tekstur yang melekit dan lembut. Ambuyat ini dimakan dengan menggunakan candas yang menyerupai kayu chop sticks dan diperbuat daripada buluh bersama sos. Di Brunei selain sos, ambuyat juga dimakan bersama hidangan sampingan yang lain seperti pais yang merupakan daging yang dibalut bersama daun pisang dan kemudiaannya dibakar. Selain ambuyat, Sabah terkenal dengan pelbagai jenis makanan tradisional yang lain. Antara contoh yang lainnya ialah “jaruk”. Hidangan ini merupakan hidangan yang terkenal dikalangan orang Murut. Jaruk merupakan daging khinzir liar atau ikan yang dimampatkan di dalam batang buluh. Ia dibiarkan mentah bersama garam dan nasi. Setiap lubang yang terdapat di permukaan buluh tersebut disumbatkan dengan daun. Kesemua bahan ini diperam selama beberapa minggu atau berbulan sebelum dihidangkan.

73

Selain itu terdapat hidangan yang dipanggil hinava. Hidangan yang menyerupai sushi ini merupakan hasil kreativiti orang Kadazan. Diperbuat daripada ikan tenggiri yang segar, hirisan halia, biji mangga, cili merah bersama perahan limau nipis, hinava menawarkan hidangan yang menyelerakan.

Sayur manis pada mulanya ditemui di Lahad Datu oleh seorang pekebun, yang kemudiannya menemui cara untuk menjadikan sayur ini lebih ranggup dan mempunyai daun yang lebih lembut. Pada hari ini Lahad Datu merupakan destinasi yang terkenal dengan sayur manis.

Selain sayur manis, Sabah juga terkenal dengan bambangan merupakan sejenis mangga liar yang dijumpai di hutan Sabah. Bijinya dibuat jeruk dan merupakan salah satu bahan untuk membuat hinava. Isi bambangan boleh dihiris, dikeringkan dan diperap untuk dimakan begitu sahaja. Selain bambangan, terdapat juga buah ‘tarap’ dan ‘markisa’. Boleh dikatakan kesemua masyarakat bukan Islam di Sabah menghasilkan pelbagai jenis arak yang diperbuat daripada beras pulut dan ragi yang dikeringkan yang dikenali sebagai tuak. Dipercayai tuak yang terkenal ialah lihing,yang dikatakan bagus untuk ibu baru bersalin. Bagi suku kaum Kadazan Dusun, mereka biasanya menikmati tuak bersama hidangan sup ayam bersama hirisan halia yang segar yang dikenali sebagai “Sup Manuk Lihing”. Ketibaan orang muslim ke Sabah dari kepulauan selatan Filipina telah sedikit sebanyak mempengaruhi pemakanan dikalangan masyarakat sekitar perairan Sabah. Makanan bagi penduduk Islam kawasan perairan Sabah mempunyai persamaan dengan masakan Melayu. Walaupun mereka jarang menggunakan rempah-ratus,

74

penggunaan cili dan tumbuhan liar dijadikan sebagai pengganti. Makanan biasanya dibalut dengan daun pisang dan direndam di dalam air asam jawa kemudiannya dibakar di atas api. Mereka yang berada di pesisiran pantai sebelah timur biasanya menggunakan rumpai laut di dalam masakan mereka. Walaubagaimanapun, bahan ini jarang didapati di pesisiran di kawasan barat. Rumpai laut ini boleh dimakan secara mentah, atau digabungkan dengan hirisan halia, tomato yang air perahan limau nipis atau cuka. Masyarakat Kadazan Dusun merupakan suku kaum yang terbesar di Sabah dimana ia merangkumi 18% daripada keseluruhan penduduk di Sabah. Suku kaum ini terkenal dengan pelbagai jenis hidangan yang biasanya dapat dilihat semasa musim perayaan seperti Pesta Keamatan yang dirayakan setiap tahun iaitu pada 30 dan 31 Mei. Selain itu kita juga dapat merasai hidangan ini semasa majlis perkahwinan dan majlis lain yang diadakan oleh masyarakat Kadazan Dusun. Antara makanan yang terkenal dikalangan kaum ini ialah Hinava, Noonsom, Pinaasakan dan Sup Manuk Lihing. Makanan-makanan ini dapat disediakan dengan pelbagai cara mengikut kebiasaan amalan tradisi kaum Kadazan Dusun. “Nooonsom” atau dalam bahasa Malaysianya jeruk, boleh didapati dalam beberapa jenis. Antara yang paling popular ialah Noonsom Sada (ikan), Noonsom Bambangan dan Noonsom Tuhau. Noonsom Sada diperbuat daripada ikan air tawar yang telah dibersihkan dan dijeruk menggunakan isi buah Pangi yang ditumbuk, nasi dan garam. Bahan-bahan ini dicampurkan sekali dan dimasukkan kedalam bekas botol atau tajau kecil dan dibiarkan selama sepuluh atau dua belas hari sehingga boleh dimakan. Seperti namanya, Noonsom Bambangan diperbuat daripada isi buah bambangan yang dihiris dan dicampurkan dengan biji buah bambangan yang telah diparut dan sedikit garam. Apabila kesemua bahan dicampurkan, ia dimasukkan kedalam bekas botol atau tajau kecil dan dibiarkan selama seminggu sebelum dimakan. Noonsom Tuhau mengandungi tuhau yang dihiris halus dan dijeruk bersama cuka, garam dan cili merah. Apabila kesemua bahan dicampurkan ia dimasukkan ke dalam bekas botol dan hanya dibiarkan selama beberapa minit sebelum dihidangkan. Hidangan Kadazan Dusun yang terkenal selain Noonsom ialah “Pinaasakan”. Bahan yang diperlukan untuk penyediaan makanan ini ialah ikan, tidak kira ikan air tawar atau ikan air laut yang telah dibersihkan dan dicampur dengan sedikit kunyit dan halia yang telah ditumbuk, sedikit biji asam jawa atau asam “takob-bakob”, garam, serbuk perasa dan sedikit air. Ikan ini akan dididihkan dengan air sehingga airnya hampir kering. Selain itu, terdapat hidangan “Sup Manuk Lihing” atau dalam bahasa Malaysianya “Sup Ayam Lihing”. Bahan yang diperlukan ialah seekor ayam kampung, minuman keras yang dikenali sebagai “Lihing” dan hirisan halia. Untuk menyediakan hidangan ini, daging ayam yang telah dipotong direbus bersama setengah cawan lihing, hirisan halia, garam dan serbuk perasa. Ia direbus sehingga daging ayam itu menjadi empuk. Kebanyakan makanan tradisi kaum Kadazan Dusun hari ini boleh didapati dibeberapa restoran tertentu yang biasa menyediakan makanan tradisi penduduk tempatan. Selain itu, beberapa hotel terkemuka juga memilih untuk menghidangkan “Hinava” sebagai hidangan khas kepada para pengunjungnya. Keunikan dan kepelbagaian makanan tradisi yang diperkenalkan oleh masyarakat tempatan merupakan salah satu keistemewaan yang boleh didapati di Negeri Dibawah Bayu ini.

75

Faktor yang paling utama adalah dipengaruhi oleh faktor agama. nama bayi tersebut terpaksa ditukar. Jamuan kecil-kecilan akan dibuat dan pulut kuning akan diberi kepada jiranjiran sempena pertukaran nama bayi tersebut. ikan atau tempat yang dekat dengan bayi ketika lahir atau juga menurut nama peristiwa yang berlaku ketika bayi dilahirkan. bercucuk tanam. 76 . Makanan yang perlu dihindari oleh wanita mengandung yang masih diamalkan oleh masyarakat orang asli ialah memakan ikan yang bewarna merah kerana dikhuatiri berlakunya tumpah darah ketika melahirkan bayi. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi pemilihan dan pantang-larang dalam makanan orang asli. Orang asli terdiri darpada lebih kurang 64 suku kaum.PEMAKANAN DI ANTARA ORANG ASLI Orang asli memainkan peranan penting dalam percampuran budaya dan etnik dalam kehidupan masyarakat Malaysia. Biasanya nama bayi diberi berdasarkan nama pokok. wujudnya kepelbagaian makanan dalam budaya orang asli. dan lain-lain). tumbuhtumbuhan. Bayi yang selamat dilahirkan pula akan diberi nama dengan kebenaran dari ibu bapanya. Oleh itu. Oleh itu. Adakalanya nama yang diberi tidak sesuai dan bayi akan jatuh sakit. diikuti dengan tempat tinggal dan kemahiran (berburu.

Pendedahan boleh dilakukan melalui media massa seperti internet dan televisyen. kami ingin menyimpulkan bahawa hipotesis yang dinyatakan diterima di mana makanan merupakan salah satu pendekatan yang dapat menyatupadukan kaum di Malaysia. Walaubagaimanapun kebanyakan responden hanya mempunyai pengetahuan asas tentang budaya pemakanan bagi kaum majoriti yang lain seperti kaum Cina dan India. Hal ini demikian kerana kurangnya kesedaran tentang kewujudan kaum minoriti tersebut. Malangnya para responden masih lagi kurang pendedahan tentang pemakanan dalam kalangan masyarakat minoriti. Ini disebabkan oleh perbezaan agama dan kepercayaan yang menyebabkan mereka kurang prihatin terhadap kaum majoriti itu. Kesemua mereka merupakan pelajar Universiti Sains Malaysia ( USM ) Menurut bancian yang telah dilaksanakan.RUMUSAN DAN KESIMPULAN Kami telah menjalankan bancian terhadap tiga puluh orang responden berkaitan dengan pemakanan di antara etnik-etnik di Malaysia. industri pelancongan juga perlu memainkan peranan penting mempromosikan kepelbagaian etnik di Malaysia. Selain itu. Di akhir laporan ini. kebanyakan responden mempunyai pengetahuan yang meluas tentang budaya pemakanan masyarakat Melayu. Hal ini kerana mereka telah mendapat pendedahan mengenai makanan Melayu sejak dari kecil melalui persekitaran sekeliling. Ini dapat dilihat apabila kaum Melayu dan Cina menikmati juadah kaum India seperti roti canai untuk sarapan manakala kaum India juga menggemari nasi lemak yang merupakan makanan Melayu. 77 . Kami berpendapat bahawa kekurangan pengetahuan dalam kalangan responden boleh diatasi jika wujudnya lebih pendedahan terhadap pemakanan di antara kaum minoriti di Malaysia. Cina dan India. Responden kami adalah dalam kalangan mereka yang berumur di antara sembilan belas hingga dua puluh dua tahun yang terdiri daripada etnik majoriti iaitu kaum Melayu. perayaan dan upacara-upacara tertentu. Soalan bancian adalah berdasarkan budaya pemakanan dari segi pantang-larang.

a) Benar b) Salah 6.Nasi dagang terkenal di negeri mana? a) Pulau Pinang b) Kelantan c) Perlis 78 . daun pandan. daun limau purut.teh tarik adalah popular dalam kalangan masyarakat mana? a) Melayu b) India c) Cina d) . Bahan-bahan herba seperti serai. bunga kantan. Pada pendapat anda. Laddu hanya disediakan semasa perayaan sahaja. daun kemagi. kunyit dan buah pala sering digunakan dalam masakan a) orang India b) orang Melayu c) orang Cina 2. Apakah buah-buahan biasanya saling ditukar atau dihadiahi kepada pelawat semasa Tahun Baru Cina sebagai tanda persahabatan ? a) buah epal b) limau bali c) limau mandarin 5.LAMPIRAN BANCIAN TUGASAN SHE 101 SILA BULATKAN JAWAPAN YANG SESUAI JANTINA: P/ L 1. Apakah makanan yang dikatakan simbolik dengan Sarawak ( boleh melebihi satu jawapan) a) Laksa Sarawak b) Jaruk c) Sayur manis d) Lada hitam e) Sarang burung layang-layang 4. Dalam masyarakat India.Lain-lain sila nyatakan: ___________________ 3.

Apakah kuih yang selalu dimakan semasa perayaan “Mid-Autumn” dan kuih tersebut biasanya berwarna perang keemasan? a) karipap b) kuih bulan c) kuih sarang tebuan 11. Apakah makanan yang mempunyai kulit berwarna putih dan kandungannya diisi dengan beberapa jenis kandungan seperti daging ayam.Pernahkah anda merasai makanan tradisional orang Kadazan Dusun? a) Ya. Makanan yang dihidangkan semasa perayaan masyarakat India adalah berbeza mengikut perayaan.Wajik adalah sejenis kuih manis yang dihidangkan pada hari-hari perayaan a) Hari Raya Puasa b) Hari Raya Haji c) Majlis perkahwinan d) Majlis kenduri 8. kaya dan sebagainya? a) bao/ baozi b) popia c) murtabak 9. kacang. sila nyatakan: ___________________________ b) Tidak 13.7. Apakah factor utama yang mempengaruhi pantang larang dalam makanan orang asli? a) tempat tinggal b) kemahiran (berburu.Apakah makanan asasi bagi penduduk Sabah dikawasan pandalaman? a) padi bukit b) sagu c) ubi kayu 10. a) Ya b) Tidak 12. Pulut kuning diberikan kepada jiran-jiran dalam masyarakat orang asli kerana a) pertukaran nama bayi b) perkahwinan c) selepas upacara pengebumian 15. Apakah makanan yang tidak boleh dimakan oleh ibu mengandung dalam masyarakat orang asli? a) daging b) ikan berwarna merah c) ayam dan itik 14. bercucuk tanam dll) c) agama TERIMA KASIH 79 .

com http://asiarecipi. Inc.id/iptek/kesehatan http://www.wikipedia.jessieling. a division of Thomson Learning. Foods Of India.pnm.petertan.malaysianfood.html http://bbs.com.my http://www.typepad.co.flyingdusun.org http://www.com http://www.html http://malaysiana.com/ www.net/Nyonyafood.com http://www. 1-64 80 .my http://sinarharapan.edu..com http://www.geocities..my http://onokinegrindz.com/malpeople.com/bruambuyat http://sabah.com http://www.ms. The Gale Group. Inc.com BUKU Barbara Sheen (2007).foodcandy.dianasdesserts.alloexpat.borneo_hotel.com http://malaysia.RUJUKAN LAMAN WEB http://www.lelong.

81 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful