ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 INDEK OBJEKTIF PEMAKANAN DI ANTARA KAUM MELAYU PEMAKANAN DI ANTARA KAUM CINA PEMAKANAN DI ANTARA KAUM INDIA PEMAKANAN DI SABAH SARAWAK PEMAKANAN DI ANTARA ORANG ASLI RUMUSAN DAN KESIMPULAN LAMPIRAN RUJUKAN MUKA SURAT 2 3-30 31-43 44-57 58-64 65 66 67-68 69

1

OBJEKTIF
Pemakanan memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian. Pemakanan yang baik dan seimbang memastikan kehidupan yang lebih sejahtera. Malaysia yang terkenal dengan pelbagai etnik mestilah mempunyai budaya pemakanan yang pelbagai. Sebagai contoh, pantang-larang dan kepercayaan setiap kaum dalam pemilihan makanan serta adab-adab semasa makan. Selain itu, kami ingin mengenal pasti jika terdapat sebarang hubung-kait di antara makanan dikalangan pelbagai etnik di mana terdapat nilai-nilai asimilasi dalam kalangan etnik-etnik tersebut. Untuk menilai tahap pengetahuan para pelajar Universiti Sains Malaysia (USM) terhadap budaya pemakanan masyarakat di Malaysia. Ini kerana ada di antara mereka yang masih tidak mengenali budaya kumpulan minoriti amnya dalam kalangan penduduk Sabah dan Sarawak. Akhir sekali, kami ingin mengkaji jika kepelbagaian makanan di antara etnik-etnik ini dapat menjadi instrumen yang boleh menyatupadukan rakyat Malaysia. Hal ini demikian kerana, perpaduan dalam kalangan rakyat adalah penting dalam memelihara keharmonian negara. Oleh itu, kami bersepakat untuk menghasilkan laporan yang berkisar tentang “Pemakanan di antara Etnik di Malaysia”. Kami juga ingin membuktikan bahawa makanan dapat menyatukan masyarakat di Malaysia.

2

PEMAKANAN DI ANTARA KAUM MELAYU Pembudayaan makanan Melayu

Dari segi sejarah, kaum Melayu ini mempunyai elemen-elemen dan usul asal dari Sumatra, Jawa, Thailand, Sulawesi dan juga Polinisia. Dengan pengaruh-pengaruh negara tersebut tidak hairanlah jika masakan Melayu mempamerkan sedikit sebanyak kualiti kulinari dari negara-negara tersebut. Di Selangor, kaum Melayu dahulu kala merupakan pahlawan Bugis dari Sulawesi dan bagi orang Melayu Negeri Sembilan, menamakan diri mereka sebagai Minangkabau dari Sumatra. Kita beralih ke Utara: Pahang, Perak, Pulau Pinang dan Perlis di mana pengaruh Acheh, Bugis dan Siam amat ketara. Pada abad ke 16, kaum Acheh mempunyai seorang ketua yang dikenali sebagai Mahkota Alam atau Iskandar Muda. Beliau juga dikatakan mempunyai pengaruh besar ke atas negeri Pahang, Kedah dan Perak. Bagi negeri Kelantan, Kedah dan sebahagian negeri Terengganu pula dipengaruhi oleh Thailand atau Siam. Ini dapat dilihat dari segi penyediaan makanan dan dialek percakapan mereka: ala Siam.

3

Kita ke selatan iaitu ke Johor. Di sini terdapat beberapa penempatan kaum Jawa dan Bugis. Pada tahun 1639, di dalam perjanjian antara Johor dan Belanda, kerajaan Johor bersetuju untuk membantu menakluki Negeri Melaka dengan pertolongan pahlawan Bugis bernama Daeng Prani. Sebagai balasan terima kasih dengan kejayaan cemerlang ini, Daeng Prani dilantik sebagai Yam Tuan Muda Johor. Sekarang kita ke Negeri Melaka untuk mengikuti perkembangan sejarah kaum Cina. Pengaruh dari negeri China ini telah mula menular pada abad ke-15. Ianya bermula dengan lawatan Laksamana China Yin Ching dan Cheng Ho. Mereka singgah di Melaka dalam perjalanan ke Barat. Admiral Cheng turut membawa bersamanya adat resam dan budaya kaum Cina. Sultan Mahmud sungguh tertarik dengan kebudayaan Cina, lebih-lebih lagi apabila mengetahui mereka telah lama mengamalkan ajaran Islam. Perkahwinan di antara Sultan Mahmud dan Puteri Hang Li Poh mengeratkan lagi 18. pertalian dua budaya ini. Walau bagaimanapun Malaysia hanya dapat menyaksikan pengaruh (tradisi, budaya dan masakan) dari China ini pada abad kePendatang dari China dibawa bekerja di lombong-lombong di Malaysia dan mereka membawa bersama budaya tradisi dan nilai etika kerja. Kaum India mula menapak kaki di Malaysia 2,000 tahun yang lalu. Mereka merupakan pedagang dan pada abad ke-10 terdapat beberapa komuniti kecil keturunan India di pinggiran pantai. Ketika dijajah oleh Kerajaan Inggeris, kaum India di bawa masuk ke Semenanjung untuk bekerja di ladang-ladang getah dan seterusnya menetap disini. Di Melaka pula di Kampung Tujung terdapat kampung Chitty. Keturunan India di sini dikatakan berasal dari Kalinga (selatan timur India). Kaum Chitty di sini berkahwin dengan penduduk tempatan dan menerap nilai, tradisi dan budaya mereka. Bagi kaum wanita Chitty, mereka tidak memakai sari seperti wanita India. Mereka memakai kebaya panjang atau kebaya pendek. Bagi kaum lelaki pula apabila menghadiri pesta keugamaan, mereka mengenakan pakaian dhoti bukan sarong yang dipakai oleh kaum India yang lain. Sebagai negara kosmopolitan, Malaysia juga mempunyai potpuri budaya yang agak unik. Gabungan kaum Melayu, Cina dan India Cina berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada ‘hidangan Malaysia’ dan menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar. Penduduk di Malaysia ini juga dikatakan banyak menghabiskan masa

4

Dalam budaya makanan orang Melayu. mi kari dan lain-lain. pelbagai lauk pauk tidak akan sempurna jika tidak diiringi dengan nasi. berganding bahu mereka masakan baru dengan menggabungkan pinjam meminjam tradisi budaya masing-masing. cili dan belacan. Bijirin kecil ini juga berjaya membentuk budaya diet (pemakanan) dan ekonomi penduduk Asia. Kaum Cina.di meja makanan dan menjadikan masa menikmati hidangan itu sebagai aktiviti kebangsaan. Bahan yang digunakan dalam masakan Melayu berkisar kepada santan. Nasi merupakan makanan utama bagi orang Malaysia dan orang Melayu amnya. Nasi dihidangkan dengan pelbagai lauk-pauk dan ulam ulaman. India dan Melayu di Malaysia ini sentiasa kreatif. mi mamak. Di Malaysia padi menjadi tanaman utama di Kedah dan Perlis dan dikenali sebagai ‘rice bowl of Malaysia’. 5 . Hidangan Melayu terkenal bukan sahaja dari keenakan tetapi dari segi kepedasan dan juga penggunaan rempah ratusnya. Dengan ini lahirlah nasi ayam. Beras juga merupakan nadi budaya kehidupan dan adat bagi penduduk Asia. Hidangan orang Melayu dikatakan mampu menghangatkan suasana di meja makan.

Orang Melayu di kampung-kampung masih berlandaskan pertanian. Ia digunakan dalam segala jenis gulai atau masak lemak. Kita masih mengemari masakan kampung atau masakan nenek dan emak kita dahulu. Rempah ratus ini selalunya di sangai (digoreng tanpa minyak) terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar. kunyit. jintan. Di restoran dan gerai. Sayuran ditanam di belakang rumah dan juga di perairan sawah dan bendang. lengkuas dan buah pala. Tongkat Ali merupakan akar kayu yang terbilang hasiatnya dari segi penambahan tenaga batin dan juga tenaga fisikal. itik. Bahan perasa (seasonings) dalam masakan Melayu di bahagi kepada dua: rempah basah dan rempah kering. halia. bunga kantan. Untuk pesakit diabitis dan tekanan darah tinggi. Tongkat Ali dijual dalam bentuk tablet dan juga serbuk. Daun kaduk dan daun pegaga telah mendapat pengiktirafan dari WHO sebagai herba yang mempunyai pelbagai faedah kepada kita. kopi tongkat Ali menjadi minuman kegemaran para pengunjung. daun selum. daun kaduk. ulam jering boleh dijadikan ubat kerana kandungan alkali yang tinggi dan berfungsi sebagai bahan dirutik. Orang Melayu juga banyak menggunakan bahanbahan herba seperti serai. daun kemangi. Daun-daun ini selain kaya dengan sumber vitamin dan mineral. buah pelaga. Di halaman-halaman rumah kampung kelihatan berkeliaran ayam. Ia boleh merangsang aktiviti otak kanak-kanak. petai. daun pandan. Rempah basah iaitu bahan yang ditumbuk dengan batu lesung: bawang. 6 . daun pegaga. bawang putih dan cili. ikan dari hasil tangkapan nelayan atau dari sawah dan bendang. Rempah kering pula termasuk biji ketumbar. pengaliran darah yang sihat dan menghaluskan tekstur kulit seseorang. Kita beralih pula ke masakan tradisi dan masakan popular orang Melayu di Malaysia. ia juga tinggi dari segi serat. cendawan (kulat) dan lain-lain jenis ulaman daun menjadi makanan amalan orang Melayu di kampung.Santan merupakan bahan asas dalam masakan kita. daun limau purut. kayu manis dan lain-lain. Pucuk paku.

Manisan kegemaran orang Melayu ialah dari jenis bubur dan kuih muih. dimana kita lihat kaum-kaum lain turut meminatinya. beras pulut dan ubi. Kebanyakan kuih muih orang Melayu berasaskan beras. Ia juga turut dihidang pada rumah terbuka dan dijadikan salah satu menu (ala carte) di hotel-hotel. nasi minyak. ayam percik dan lain-lain. Negeri Perak pula berbangga dengan rendang tok dan gulai ikan sembilang tempoyak. Contohnya kuih seri 7 . ikan dan daging) pula dipelopori oleh orang Negeri Sembilan. Nasi lemak dahulunya dihidang untuk sarapan pagi tetapi pada masa kini dijadikan hidangan tengah hari dan malam. Nasi lemak patut dijadikan makanan kebangsaan Malaysia.Dahulu ulam dan akar kayu hanya dipopularkan oleh orang Melayu tetapi sekarang mendapat tempat di restoran dan hotel-hotel. Gulai lemak cili padi (ayam. laksa Penang. bubur kacang. keledek dan tepung gunting) merupakan manisan yang sangat popular. nasi berlauk. pecal dan lain-lain. ayam goreng dan paru goreng. ayam golek. Bubur pulut hitam. Selain lauk pauk terdapat juga makanan ringan. Bagi orang Melayu pantai Timur (Kelantan dan Terengganu) menghidangkan pelbagai juadah seperti nasi dagang. laksa Johor. Nasi tomato dihidang bersama ayam masak merah. Ia bukan sahaja menjadi kegemaran orang Melayu tetapi turut di pelopori oleh kaum Cina dan India. sambal (sotong kering atau ikan bilis). kenduri kendara) nasi tomato beserta lauk pauknya sentiasa menarik perhatian tetamu. mi Siam dan lain-lain. rendang (ayam dan daging). Di musim perayaan (hari lebaran. pesembur. Nasi lemak turut diiringi dengan beberapa lauk sampingan: kari ayam. pengat pisang dan bubur cacar (kandungan keladi. dalca.

Menikmati hidangan yang disajikan di atas daun pisang juga menjadi kegemaran orang-orang Malaysia. sirap selaseh. Sungai Petani dan Penang. Nasi kandar mengekalkan nama ‘kandar’ ini berlandaskan cara penjaja nasi ini menjualnya. kuih koci. Manisan tradisi bagi orang Melayu pula ialah dodol. 8 . Kuih tradisi ini masih diminati terutama pada bulan Ramadhan dan lebaran. kuih lapis dan sagu gula Melaka. Nasi dikandar di bahu (dua bakul atau raga dengan satu batang kayu) dan mereka akan berjaja merentas kampung-kampung. kari kambing dan lain lain. Pulau Pinang menjelma dalam ingatan kita. Nasi kandar di Pulau Pinang samalah seperti adanya nasi dagang di Kelantan atau Terengganu. Pasa masa kini nasi kandar boleh dinikmati di restoran-restoran dan juga di hotel. Minuman iringan dengan nasi kandar ini ialah teh tarik. talam keladi. kita akan ke selatan India. Kadang kala kita tertanya-tanya apa yang membezakan nasi kandar dengan nasi-nasi yang lain. wajek. kari kepala ikan. Contoh hidangan lauk pauk nasi kandar ialah: ayam goreng berempah. kari telur sotong. Ia sepatutnya juga menjadi air minuman kebangsaan Malaysia. Berbalik mengimbas sejarah nasi kandar. Nasi kandar diiringi dengan pelbagai jenis lauk pauk (dalam 30 jenis masakan). Kangar. orang Melayu kita tidak akan lupa menghidangkan air sirap bandung. air kelapa dan air kopi kampung. Kini populariti nasi kandar telah menular ke negeri-negeri lain di Semenanjung. ikan goreng. Di sinilah bermulanya di mana pedagangpedagang India Muslim berulang alik antara India dan Semenanjung. bahulu dan onde-onde. Minuman iringan pula. Pada mulanya pengaruh masakan mereka ini tertumpu di utara Semenanjung sahaja: Alor Setar. Lama kelamaan populariti nasi kandar ini menular keseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. kari daging rusa. udang galah goreng.muka (di bawah pulut dan di atas kastad pandan) pulut panggang (pulut berisi serunding kelapa atau ikan) bengkang ubi. cucur badak. Bila kita menyebut nasi kandar.

dan biasanya dimakan dengan ikan kering atau ayam goreng. keropok. menyebabkan ia disediakan bersama nasi putih biasa atau warna nasi kerabu kuning yang dimasak dengan menggunakan kunyit. udang. Nasi Kerabu Nasi kerabu adalah hidangan nasi yang asalnya bewarna kebiruan. Kini kesukaran menyediakan pewarnanya. Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa. timun. Warna biru nasi terhasil daripada kelopak bunga telang yang digunakan dalam masakan. dan hati (lembu).Nasi Lemak Nasi lemak merupakan makanan kegemaran bagi orang Malaysia dan Singapura terutama sebagai sarapan pada waktu pagi. bagi menambah rasa lemaknya. 9 . limpa. sotong. Tetapi kini nasi lemak dijual dengan pelbagai lauk yang termasuk tetapi tidak terhad kepada daging. ayam. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya. budu dan ulam-ulaman lain. ikan bilis goreng dan sambal.

Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan. Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa. halia. Asam Pedas Asam Pedas memang terkenal di Melaka dan Johor. Nasi Dagang Nasi Dagang merupakan hidangan istimewa yang terkenal di Terengganu dan Kelantan. Nasi dagang dikatakan dikenali sedemikian kerana. cili kering.ikan tenggiri. Nasi dagang Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Selain itu acar timun juga disediakan. lengkuas. Ia juga sering dimakan bersama solok lada. Ikan yang digunakan biasanya ikan aya hitam (ikan tongkol). ikan merah dan ikan terubuk). bagaikan mereka yang dalam perdagangan tanpa penyediaan lauk-pauk yang banyak. Mudah. kunyit hidup (jika ingin menyedapkan lagi 10 . Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan tidak pula terlalu mudah. Nasi dagang Kelantan biasanya bewarna merah kerana menggunakan campuran pulut hitam. Kebiasaannya bahan-bahan yang mesti ada ialah terdiri daripada ikan (kebiasaannya ikan parang. dan sekarang ini ia boleh didapati di seluruh negara. Sebut sahaja asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular di Negeri Melaka dan Johor. belacan. hanya mempunyai satu lauk (tanpa acar timunnya). bawang merah. Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka. bawang putih.Nasi kerabu amat popular di negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu.

Jangan pula hangus. Amerika Syarikat. asam jawa. asam gelugur atau daun limau purut. Ia bukan saja terkenal dan di sukai oleh penduduk negeri Melaka dan Johor sahaja bahkan pelancong dari dalam dan luar negara juga meminati masakan asam pedas ini. daun kesum. bunga kantan. mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi 11 . Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol. asam gelugur atau daun limau purut. Budu Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Ikan yang telah dibersihkan dimasukkan sehingga mendidih. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar dan lengkuas tadi kedalam periuk sehingga naik baunya dan garing.masakan). Serai dan lengkuas diketuk dan bunga kantan dibelah empat. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Selepas itu masukkan air asam jawa mengikut banyak atau sedikit sukatan masakan. Akhir sekali masukkan serai. halia dan belacan dikisar atau ditumbuk lumat. juga di hotel-hotel yang terkemuka di negeri Melaka dan Johor. mempelam dan air perahan limau nipis. Australia. Cara untuk membuatnya cili kering. Kebiasaan masakan asam pedas bukan sahaja di hidangkan untuk keluarga di rumah malah masakan ini juga terdapat di kedai-kedai makan. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan. bawang merah dan putih. Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada. bunga kantan. restoran. Bahan-bahan ini hendaklah mengikut sukatan masakan. New Zealand dan Jerman. Terengganu dan Selatan Thailand. Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun. daun kesum. serai.

kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuronneuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. asid pantotenat. asid niasin. E dan K). di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat). vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A. budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin .yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut. sakit perut dan berat badan menurun. ikan-ikan dan daging-daging lain. 12 . diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Secara saintifik. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa. penyakit kencing manis. D. Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna. ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat. Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis. pencegah penyakit jantung dan hipertensi. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno". vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah. vitamin B2 (riboflavin). 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu. penurunan kolestrol darah. Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin). koroner jantung. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea).pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin).

Sambal Belacan Sambal belacan merupakan satu hidangan sampingan yang biasanya dimakan bersama ikan ataupun ulam. Sambal belacan juga boleh dicampurkan dengan tempoyak bagi menyedapkannya. Sambal belacan pada amnya merupakan lada/cili yang ditumbuk bersama belacan. 8. 6. cili padi atau juga dikenali sebagai cili api. akan digunakan bagi menggantikan lada besar. garam dan sedikit gula. 5. Campurkan garam dan gula secukup rasa. 3. Cili Besar Cili Padi Buah Tomato Belacan Asam Jawa Garam Gula Limau Nipis 4. ikan bakar dan ulam timun yang disejukan. Resepi sambal belacan : 1. Makan bersama nasi putih. 7. 2. Bagi mereka yang meminati sambal belacan pedas. Air perahan asam jawa campurkan dengan sambal itu tadi. Cara penyediaannya ialah dengan menumbuk cili padi dan belacan. Kandungan gula sering dikurangkan bagi mengelakkan penyakit kencing manis. 13 . Masukkan buah tomato dan lenyekkan sahaja. Lepas tu masukkan cili besar tumbuk sederhana atau 3/4 pecah.

Apabila kita menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka. Kini. Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisiran pantai yang lain. Di negeri Melaka. kononnya jika pada hari perkahwinan seseorang itu. cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi. Makanan ini yang suatu ketika dulu dipelopori oleh masyarakat Melayu di Melaka kini lebih digemari oleh semua lapisan masyarakat. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau. malahan sudah melangkaui sempadan Malaysia. udang geragau ini sukar didapati. Kebiasaannya. pasti kita akan teringatkan cencaluk. Limbongan. bukan sahaja di tempat asalnya. Mengikut kepercayaan lama yang telah menjadi kata-kata senda gurau pula. Melaka bukan sahaja terkenal dengan kesan peninggalan sejarahnya yang menarik lagi unik. Ia juga menjadi satu keperluan atau lauk semasa menikmati hidangan nasi dan ada juga yang menjadikan petai atau jering sebagai ulam semasa memakan cencaluk. perusahaan membuat cencaluk semakin mendapat tempat di kalangan penduduk di beberapa kawasan di negeri Melaka. maka dikatakan bahawa mempelai suka makan cencaluk. hujan turun sepanjang hari. malah tidak ketinggalan juga dari segi makanannya yang amat lazat lagi menyelerakan. Namun itu semua hanyalah cerita lama. Kerajaan negeri sendiri sudah 14 . udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang.Cencaluk Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka.

Pasu dan tempayan kecil itu kemudiannya ditutup dengan kain bersih untuk diperam selama tiga hari. cencaluk dicampurkan dengan sedikit lada basah dan sehiris dua halia. ia seterusnya akan dimasukkan ke dalam sebuah bekas. pasti akan dapat melihat deretan gerai yang menjual cencaluk dan juga belacan. akan dicampur dengan perahan limau nipis atau limau kasturi. Apabila cencaluk sudah diperam dan sesuai untuk dimakan. guri atau tempayan kecil. Selain itu. dan sedikit nasi.menetapkan kawasan Dewan Undangan Negeri Kawasan Sungai Udang sebagai kawasan mengeluarkan cencaluk di dalam rancangan 'Satu DUN Satu Produk'. ia boleh disedapkan lagi sewaktu dimakan sebagai lauk dengan nasi melalui dua cara:  1. Ketupat 15 . Kemudian ia ataupun  2. Udang geragau yang segar. iaitu pasu. kemudian digoreng dengan telur. Bagi mereka yang melalui pesisiran kawasan Tanjung Kling ke Sungai Udang. iaitu sama seperti bahan.bahan untuk membuat belacan. akan dicampurkan dengan garam. Ada juga pembuat cencaluk yang menambahkan sedikit air didih nasi bagi menambah kesedapan cencaluk. Setelah ketiga-tiga bahan sudah menjadi sebati. Proses pembuatan cencaluk memerlukan beberapa kaedah untuk membuatnya dan ia perlu dilakukan dengan teliti bagi memastikan mutu serta kualiti cencaluk itu sedap dirasa apabila dimakan. cencaluk dicampur dengan lada basah dan bawang besar yang dihiris. iaitu tanpa direndam dengan air. cencaluk juga kini mudah diperolehi menerusi penjualan yang terbuka seperti di tepi jalan raya serta di pasar-pasar sekitar negeri ini.

Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain. Sejak 1990. manakala daun kelapa untuk ketupat nasi. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa. tetapi lebih meluas pada hari perayaan seperti hari-hari raya. manakala ketupat nasi dibuat daripada beras atau padi. Ia biasanya dihidangkan dengan rendang dan serunding serta kuah kacang. Ketupat moden biasanya empat segi. Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya. itu tidak jadi masalah. Walaupun ada pelanggan yang merungut bau tidak seenak dahulu. Lemang di pantai timur biasanya dimakan bersama dengan ikan bakar.Ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia. ia sering dihidangkan bersama rendang atau serunding. Ketupat sebegini dinamakan nasi himpit. Lemang diperbuat daripada beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yang dilapik dengan daun pisang. Ketupat biasanya dihidangkan semasa hari raya sahaja iaitu pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. tetapi di pantai barat. Namun kini. 16 . Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya. ketupat tidak lagi dibuat daripada daun kelapa. sebaliknya dibungkus dalam plastik dan dikukus dalam periuk elektrik. Biasanya daun palas digunakan untuk membalut ketupat pulut. Ketupat tiga segi ialah bentuk ketupat tersebut tiga segi. ketupat turut dihidangkan dengan sate di gerai-gerai dan restoran seperti di Kajang. Lemang Lemang merupakan sejenis masakan tradisi yang disukai ramai. Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun palas sebagai pembungkusnya. Lemang dijual sepanjang tahun. sebelum dibakar sehingga masak.

6. 3. Membuat dodol boleh dikatakan amat rumit. buluh. Gulong daun pisang dan masukkan ke dalam buluh mengikut bulatan Kemudian masukkan beras pulut yang telah dituskan ke dalam gulongan daun pisang dalam buluh tersebut dan tinggalkan ruang satu atau dua inci. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata. Masukkan sedikit garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh. Cara penyediaan : 1. 17 . Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat. 4. 1 kg beras pulut 3 biji kelapa (ambil santannya) 2 batang buluh sederhana besar Garam secukup rasa. Lemang boleh dimakan pada bila-bila masa. 2. Jangan terlalu penuh. 5. 2. Ramai orang selalu mencuba untuk membuatnya. Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar.Bahan-bahan : 1. Basuh beras pulut dan tuskan airnya. Dodol Dodol adalah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan makanan yang manis (atau manisan/penganan). 7. 3. Dodol sangat terkenal di Melaka.

8 kg tepung pulut 300 gm tepung beras 3. Bila telah larut masukkan ke dalam adunan tepung tadi.6 kg gula melaka 12 biji kelapa parut 15 helai daun pandan Cara penyediaan : Bancuh tepung beras dan tepung pulut dengan santan. bahan-bahan tersebut hendaklah dicampurkan bersama di dalam kuali yang besar atau dikenali sebagai kawah dan dimasak dengan api yang sederhana besar. Seterusnya. Dengan menggunakan api yang perlahan jerangkan adunan ini sambil dikacau dan apabila setengah masak. masukkan pati santan dan terus kacau sehingga masak. Dodol yang dimasak memakan masa yang agak lama iaitu lebih kurang 4 jam kerana sekiranya kurang dari 4 jam. dodol mestilah berwarna coklat tua. dodol yang dimasak tidak sedap dimakan. dodol akan hangus atau hangit di bahagian bawahnya/kerak. Untuk mendapatkan hasil yang baik dan rasa yang sedap. Biasanya mereka yang mahir membuat dodol ini terdiri daripada mereka yang telah berusia. Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan. dodol hendaklah dikacau supaya gelembung dodol tersebut tidak terkeluar dari kawah sehinggalah dodol tersebut masak dan diangkat. dodol hendaklah sentiasa dikacau bergilir-gilir untuk mendapatkan hasil yang baik. 18 . Setelah itu tapis ke dalam kuali besi. Dodol yang dimasak tidak boleh dibiarkan kerana jika dibiarkan. gula pasir. tepung beras. Untuk membuatnya. dodol akan bertukar kepada warna coklat yang pekat sedikit. dodol tersebut hendaklah disejukkan di dalam periuk yang besar.Tetapi tidak semua yang akan menghasilkan dodol yang bermutu tinggi. gula melaka dan garam. Jarang sekali generasi muda mahir membuat dodol. berkilat dan pekat. Oleh itu. Setelah 2 jam dodol tadi dimasak. Bahan-bahan :     1. Akhir sekali. Dodol tersebut akan mendidih dan mengeluarkan gelembung-gelembung udara yang banyak. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripada santan kelapa.

Oleh itu biasanya turut disertakan nasi dalam bentuk ketupat. Kata sate bererti "tiga tingkat" dalam dialek Amoy. Kebanyakan orang Melayu tidak makan daging semata-mata. sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa / buluh dan dibakar menggunakan api arang kayu. antaranya: 1. 3. Sate arnab Sate perut Sate pedal Sate kerang Sate ikan Sate ampai-ampai 4.Selepas itu. Bau yang wangi amat 19 . Sate mudah dimakan di tepi-tepi jalan kerana dicucuk dengan lidi kelapa. Konon sate dicipta oleh para pendatang Tionghoa yang menjual daging bakar di pinggir jalan. Sate Sate ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi. Secara khususnya. 2. Kuah sate disediakan daripada kacang yang ditumbuk lumat dan digaul serta dimasak dengan pelbagai herba. Selain sate lembu dan ayam yang popular. 5. terdapat beberapa jenis sate lain yang dijual. Kebiasaannya dodol akan dihidang kepada tetamu pada hari-hari tertentu seperti hari-hari perayaan dan majlis kenduri. dodol tersebut bolehlah dipotong dan dimakan. 6.

tetapi saiznya lebih besar. Sate turut popular di negaranegara Asia Tenggara lain. Mungkin mereka inilah yang membawa budaya sate di benua Amerika Selatan. Kita sedia maklum ramai orang Indonesia dibawa oleh penjajah Belanda ke Guyana untuk menjadi buruh paksa di sana. khususnya di Terengganu yang terkenal. Muar dan Johor Bahru. Boleh juga didapati. Ini merujuk kepada dua bekas yang dikandar oleh peniaga. Keropok diperbuat daripada isi ikan laut dan campuran sagu dan sedikit garam. kini sate dijual dibangunan yang lebih mewah dan standard. Di Bayan Baru. selain ketupat nasi atau nasi himpit. Di Malaysia sate dipercayai diperkenalkan oleh Haji Tasmin bin Sakiban di pusat bandar Kajang sekitar tahun 1900. Penerbangan Malaysia dan Singapore Airlines menjadikan sate sebagai menu pembuka selera untuk penumpang kelas Pertama dan kelas Bisnes masing-masing. Di Malaysia. menu sate turut berubah sesuai dengan perubahan zaman. lokasi. Jadi perniagaan beliau adalah jenis perniagaan bergerak ataupun peniaga kandar. Anak saudara Haji Tasmin telah mengkomersilkan sate Kajang ini. Begitu juga dengan di Ipoh. Beliau menjual dari rumah ke rumah dan di sepanjang jalan. Sate bukan menu makanan Melayu semata-mata. beliau akan berhenti jika dipanggil. Terdapat juga keropok yang 20 . Gambaran mengenai peniaga sate yang mengandar barang jualannya boleh dilihat di dalam filem Pontianak Gua Musang.penting. Di benua Amerika Selatan iaitu di negara Guyana ada juga sate. Cara hidangan. Jika dahulu sate dimakan di tepi-tepi jalan dan gerai-gerai kecil. Keropok Lekor Keropok lekor atau kerepok batang merupakan sejenis makanan tradisional pantai timur. Pulau Pinang ada dijual sate Kajang. menu air. sate sering dikaitkan dengan sate Kajang. sate dihidang dengan bawang merah dan timun.

4. Keropok lekor boleh dimakan segar sabaik sahaja diangkat dengan dicicah air lada (sos cili) yang pedas. 1 kg ikan Parang/Kembong 500 g tepung sagu/ tepung kanji kurang sedap. Pada masa ini. keropok lekor juga boleh dipotong pendek dan digoreng sekali lagi bagi menghasilkan keropok yang lebih rangup. garam secukupnya 125 ml air sedikit ketulan air batu Cara penyediaan : 21 . Apabila hendak dimakan. 2. Keropok lekor yang menggunakan campuran sagu tidak akan menjadi liat walaupun ia sudah sejuk selepas digoreng. Bahan-bahan : 1. Keropok lekor biasanya tidak tahan lama. sebelum direbus didalam air panas. sekiranya hendak disimpan dengan lebih lama. Kandungan ikan yang tinggi menjadikan keropok lekor sebagai makanan berprotin tinggi yang kaya dengan iodin semulajadi. tetapi akan bertukar menjadi liat apabila sudah sejuk. keropok lekor hendaklah dibalut dengan plastik dan diletakkan ditempat air batu bagi mengelakkan baunya mencemar makanan lain. Keropok keping ini akan menjadi kembang apabila digoreng dalam minyak yang panas dan ianya amat sedap apabila dimakan dengan sos cili.dicampurkan dengan tepong kanji. Keropok lekor juga boleh diproses dengan lebih lanjut untuk dijadikan keropok keping. Selain daripada dimakan segar. 3. pembuatan keropok lekor telah pun tersohor kebeberapa negeri lain. Bagaimanapun. 5. sekiranya tidak keropok berasa tawar. Keropok lekor yang telah direbus akan dipotong nipis-nipis dan dijemur untuk dijadikan kepingan-kepingan keropok kering yang dikenali sebagai keropok keping. ianya perlu dibasuh dan direbus semula dengan air yang dicampurkan sedikit garam. Keseluruhan ramuan tersebut akan diuli dan digentel panjang bertali. Keropok lekor yang dicampur dengan tepung kanji biasanya lebih rangup apabila digoreng.

11. 12.Berikut merupakan jenis-jenis kuih tradisional bagi orang Melayu : 1. 6. buangkan tulangnya. 7. 10. angkat dan sejatkan di dalam penapis. 8. Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini. 5. 3. Bila keropok timbul. 15. 13. 8. Jerang air hingga mendidih dan rebus keropok. 16. Kemudian bubuh tepung sagu dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal. 9. 22 Kuih serikaya pulut Kuih serikaya lapis Kuih Seri Muka Kuih siput Kuih sopang Kuih tepung gomok Kuih tepung pasung Tepung bungkus Kuih bakar berlauk Kuih ketayap Kuih taming sari Kuih lompat tikam pulut serunding Kuih badak berendam Kuih jagung bakar Kuih susu . 7. 5. 2. dan sesetengah kuih cuma dibuat pada musim perayaan. 4. 9. 16. Sedikit 'serbuk perasa' atau juga dikenali MSG boleh ditambah bagi menyedapkan lagi Kuih-muih tradisional Kuih merupakan sejenis makanan berbentuk snek yang mudah dijumpai di Kepulauan Melayu. Agar-agar kering Akak Apam hitam manis Apit-apit Emas sejemput Halwa maskat Jala mas Karipap Kuih asam gupal Kuih apam tepung beras Kuih batang buruk Kuih bengkang Kuih buah bidara Kuih buah tanjung Kuih bingka tepung Kuih bombay 1. 13. 15. Celup jari dalam tepung sagu dan bentukkan doh menjadi seperti silinder. 11. Tumbuk atau cincang halus isi ikan sambil dibubuh garam. 3. 12. Keropok yang telah direbus boleh dimakan segera dengan dicicah cuka kerepok (sos lada). 2.Ambil isi ikan. 14. 10. 4. Kuih boleh dimakan pada bila-bila masa. 14. 6.

Kuih bronok Kuih cara Kuih cek mek molek Kuih hasidah Kuih jonkong kuih kacau keledek Kuih koci Kuih lapis Kuih lompang Kuih makmur Kuih nagasari Kuih nekbat Kuih peria Kuih puli ubi kayu Kuih bunga tanjung Kelantan Kuih piana Kelantan Kuih pulut bakar Kuih puding diraja Kuih pauh dilayang Kuih pati toyo Terengganu 17. 24. 27. 7. 25. 16. 21. 18. 19. 13. 18. 10. 3. 26. 5. 29. 22. 26. 22. 18. Kuih koleh kacang Pulut pisang Kuih butir nangka kuih bingka ubi kuih bingka pulut Sekaya Sekaya labu Kuih masin puspasari Kuih lopeh Kuih akak berlauk Kuih sarang semut Murtabak Pengat pisang Wajik Kuih sopang NS tepung pulut gula melaka kelapa parut muda inti santan pekat tepung garam bagi kuah Kuih tahi itik Kuih lompat tikam Kuih temosa Kuih suji semia Pulau Pinang Kuih keseri Pulau Pinang Kuih halwa maskat Pulau Pinang Kuih serabai tepung beras santan kuah tepung beras gula Kuih pengat Kuih pengat ubi kayu Kuih jongkong Perak Kuih tahi itik 23 . 20. 8. 27. 24. 2. 12. 21. 14. 23. 6. 11. 15. 1. 28. 20. 9. 4. 17. 23. 28. 30. 30. 19.17. 25. 29.

Wajik biasanya disediakan sepanjang masa. 27. Bagaimanapun disebabkan rasanya yang agak manis. 26. Kuih pauh dilayang Kuih mas sejemput Kuih piana Kuih bunga tanjung Kuih akok Kuih nekbat Kuih nasi kaya Kuih rokong golong Kuih murtabak raja Wajik Kuih wajik merupakan sejenis kuih tradisional Melayu Malaysia yang diperbuat daripada pulut yang dimasak dengan manisan. Ia amat digemari ramai terutamanya mereka yang dari pantai timur. 20. Ini akan menghasilkan rasa berkerutup apabila dimakan. dan pelbagai perasa yang dicampurkan kepadanya. 22. tetapi lebih meluas semasa musim perayaan.19. 23. Terdapat pelbagai cara penyediaan wajik. Bahan-bahan: 24 . 24. sesetengah orang tidak menggemarinya. Wajik merupakan sejenis pulut manis yang pada asasnya dimasak dengan nisan kelapa. Bagaimanapun cara ini jarang dilakukan kerana tidak ramai yang gemarkan rasa berkerutup ini kerana menganggapnya agak keras. Cara lain pula adalah pulut yang digunakan itu dimasak jelatah (separuh masak). 21. 25. Selain itu wajik juga boleh dicampurkan dengan durian sekiranya ia dihasilkan pada musim durian. Diantara jenis penyediaan wajik yang paling biasa dilakukan adalah pulut yang digunakan itu dimasak sehingga lembut.

Karipap Karipap merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia. Kacau hingga sebati. angkat dengan sudip. Masak gula nisan dengan satu cawan air. Manakala gula larut tapis. Ketika mendidih masukkan pulut. Perah santan keduanya dengan empat cawan air. 25 . Kelapa parut diperah patinya dengan kain jarang. Masukkan 1 sudu teh kapur. Ia terdapat dalam pelbagai perasa. bergantung kepada inti di dalamnya. Masak air gula merah bersama gula putih dan santan kedua. Masukkan ke dalam talam yang dialas dengan daun pisang. Masak sehingga air gula pekat dan berbenang. Masukkan pati santan. Thailand dan Singapura.       300 gm beras pulut 150 gm gula nisan 150 gm gula pasir 2 biji kelapa diparut 1 helai daun pandan Secubit garam Secubit kapur (dilarutkan dengan 1 sudu teh air) Cara Penyediaan : Pulut direndam selama tiga jam sebelum di toskan. Kemudian pulut dikukus dalam kukusan selama 40 minit sebelum di sejukkan di dalam talam. Secubit garam. Kacau selama 1/2 jam lagi dengan api perlahan.

Karipap sardin Karipap sardin merupakan karipap berinti ikan sardin dalam tin yang kerap digunakan sebagai inti karipap ini di Malaysia. Ubi kentang sering digunakan sebagai inti karipap. inti karipap boleh digunakan dengan lada hitam. tetapi bezanya ialah bentuk curry puff tidak semestinya seperti karipap. Karipap daging Karipap daging merupakan karipap berinti daging dari lembu dengan kentang. kebanyakkan karipap sardin dibuat berbentuk jenis panjang atau pun bulat berbeza dengan karipap biasa yang berbentuk setengah bulat. Ia juga.Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. Rasanya lebih lemak dan tidak pedas. Juga. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang. Isi ikan yang dibuat sebagai inti karipap. Nama karipap boleh dikaitkan dengan inti tersebut. adakalanya inti ubi keledek juga digunakan. Karipap pusing 26 . Adakalanya sekarang. Karipap jenis ini merupakan inti karipap yang paling banyak dibuat di Malaysia. Penggunaan bahan perasa serbuk kari lebih bersesuaian dengan daging ayam. merupakan pilihan karipap yang sering dimakan sebagai sarapan mahupun di kala waktu petang. Lipatan pada atas karipap yang seperti satu corakan dipanggil kelim. Inti kentang berlada hitam lebih enak dibuat dengan daging. Dalam bahasa Inggeris pula ia dipanggil curry puff. Temosa Temosa atau karipap ikan dibuat sama seperti karipap lain. tetapi ia mempunyai inti yang diperbuat daripada sambal ikan. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang mahupun karipap daging. Di Johor. dikenali sebagai temosa. yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan perasa. perbezaan dari segi pembuatan pastri karipap dan curry puff tidak sama. Karipap ayam Inti karipap ini ialah daging ayam bersama ubi kentang. karipap lebih dikenali sebagai epok-epok. Bagi membezakan karipap jenis ini dicam atau dikenalpasti.

Rasanya yang manis menarik minat kanak-kanak. Apam Apam secara umumnya merujuk kepada makanan yang gebu. Bahan-Bahan:      2 cawan tepung gandum 2 cawan gula 2 biji kelapa (diambil pati santannya) 5 biji telur ayam 1 paket tepung sagu Sedikit serbuk penaik Cara penyediaan Tepung gandum dan tepung sagu di ayak bersama dengan serbuk penaik. Bakar dengan suhu yang sederhana sehingga masak. kemudian gaulkan sehingga sebati.Karipap pusing merujuk kepada kulit yang digunakan bagi menghasilkan karipap itu. Ia terdapat dalam pelbagai bentuk. rupa dan rasa. Terapkan dengan acuan. Antara jenis-jenis kuih yang digelar apam adalah seperti berikut:- Apam Balik 27 . telur dan gula dan dipukul sehingga kembang. Kuih Bangkit Kuih bangkit merupakan sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung gandum dan tepung sagu. Kulit karipap ini digelek berlapis-lapis dan akan menghasilkan corak berlapis-lapis yang cantik dan lebih garing. Kuih bangkit yang sedap akan larut di dalam mulut dan mempunyai rasa yang rangup sekiranya dikunyah. Masukkan santan. Terdapat beberapa jenis kuih yang digelar apam. Masukkan tepung kedalam adunan santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.

marjerin dan bahan penambah perisa lain yang sesuai. Apam balik yang dijual secara komersial menggunakan dapur khas bagi memasak apam balik. yang sesuai dimakan pada waktu petang secara bersantai. Bahan tepungnya dicampur dengan air soda dan air penaik ibu roti. dimasak di atas belanga tembaga dan dimaniskan dengan taburan gula kasar. merupakan sejenis kuih tradisi Melayu Nusantara. 28 . Apam balik tradisional: Merujuk kepada apam balik yang biasanya bersaiz kuali yang gebu. Apam berkuah biasanya dimakan dengan mencicahnya ke dalam kuah khas yang berempah. Apam Berkuah Apam berkuah merupakan sejenis kuih tradisi Melayu Nusantara. Dapur tersebut biasanya menggunakan gas dan mempunyai satu atau enam kuali untuk memasak. kulitnya nipis dan rangup seperti keropok. 2. kisaran kacang tanah goreng.Apam balik atau juga dikenali sebagai apom balik. Secara kasar terdapat dua jenis apam balik iaitu:1. sesuai dimakan pada waktu pagi dan petang secara bersantai. Apam balik sedap dimakan panas-panas. Ia merupakan sejenis kuih apam. Ia merupakan sejenis kuih apam berkulit tebal yang dibakar dengan lapisan mentega dan ditaburi inti kacang dan jagung di atasnya dan kemudian dilipat dua. Apam balik keropok: Merujuk kepada apam balik kecil yang garing.

berkata. maka Baginda tidak makan" (HR Bukhari dan Muslim) 6Tidak bersandar ketika makan Dari Abi Juhaifah Wahb bin Abdullah r.a. Maka Rasulullah s.a. Dari Umar bin Abi Salamah r. Rasulullah s. bersabda: "Jangan engkau makan dengan (tangan) kirimu.a.w berkata: Wahai budak. sesungguhnya syaitan itu makan dan minum dengan (tangan) kirinya. berkata. (HR Muslim) Dari Jabir r. tidak dapat diangkat tangannya ke mulut.w. dan pernah tanganku menjalar-jalar ke serata hidangan (ketika hendak makan).a..w bersabda. maka sebutlah 'Bismillahi awwaluhu wa akhirahu' (HR Abu Dawud dan atTirmidzi. berkata: Rasullah s. Baginda menjawab.. makan menggunakan tiga jari.a.w.a.Adab-adab Makan 1Mulakan dengan Bismillah Dari 'Aisyah r. Jika dia terlupa menyebut nama Allah pada awal (mula makan).a.. "Engkau tidak boleh!? Tidaklah yang menghalangnya kecuali sifat bongkak!! Kemudian.(ibu jari.a..a. seorang lelaki sedang makan dengan tangan kirinya berhampiran dengan Rasulullah s. bersabda. Jika Baginda menyukainya. "Aku tidak makan sambil bersandar" (HR Bukhari) 29 .w. " Apabila seorang daripada kamu hendak makan.a.w mencela makanan. Maka Baginda berkata: "Makanlah dengan tangan kananmu". (HR Muslim) 3Makan yang berhampiran. (HR Bukhari dan Muslim) 4Galakkan guna tiga jari Dari Ka'ab bin Malik r.a. Jika Baginda tidak menggemarinya. berkata: Rasulullah s. berkata: "Tidak sekali-kali Rasulullah s.a.a. ucapkan 'Bismillah'. sebutlah nama Allah (yakni: 'Bismillah').a. jari telunjuk dan jari tengah)" (HR Muslim) 5Larangan mencela makanan Dari Abu Hurairah r. Lelaki itu berkata: "Aku tak boleh".w. makanlah dengan tangan kananmu dan makanlah apa yang hampir denganmu. "Aku melihat Rasulullah s. aku merupakan hamba di rumah Rasulullah s.w.a. maka Baginda makan.) 2Gunakan tangan kanan (tangan kiri dilarang) Dari Salamah bin al-Akwa' r.

'Alhamdulillahi katsiran toyyiban mubarakan fih. Dari Jabir r.7- Kutip makanan yang terjatuh. bersabda.a.a. berkata. "Adalah Nabi s. kemudian menyebut. "Sesiapa yang selesai makan. 'Alhamdulillahillazi ath'amani haaza. bersabda: "Keberkatan terdapat di tengah-tengah makanan.a.. maka jangan disapu jari-jari sehingga dijilat (terlebih dahulu) atau dijilatkan (oleh orang lain)" (HR Bukhari dan Muslim) 10. dan jangan dia menyapu tangannya dengan kain sehingga dia menjilat jarinya dahulu kerana dia tidak mengetahui pada makanannya.Doa setelah selesai makan Dari Abi Umamah r. ghaira makfiyyin wa la muwaddi'in. maka mulakan makan dari tepi dan jangan mulakan makan dari tengah" (HR Abu Dawud dan Tirmidzi) 9Jilat jari setelah selesai Dari Ibn Abbas r. apabila selesai makan menyebut. Rasulullah s.. bahagian mana yang terdapat keberakartan" (HR Muslim) 8Mula makan dari tepi (pinggir) Dari Ibn Abbas r.a. Sabda Rasulullah s. Nabi s. akan diampunkan dosadosanya yang telah lalu.a. dan jangan tinggalkan ia untuk syaitan. (HR Tirmidzi) (Rujukan: Riyadhus Solihin – Kitab Adab-adab Makan) 30 .w.w. "Apabila jatuh sebahagian (kecil) makanan seorang dari kamu.a.a.a. wa razaqanihi min ghairi haulin minni wa la quwwatin'. ambil dan buang bahagian yang terkena kotoran dan makanlah ia.w. "Apabila seorang daripada kamu telah selesai makan makanan.w.a.a... bersabda. berkata: Rasulullah s.w. wa la mustaghnan 'anhu rabbana' (HR Bukhari) Dari Muad bin Anas r.

"炒粿條" disebut dalam chha2-koe2-tiau5? di Min Nan. Antara yang sangat terkenal ialah Penang Char Koay Teow. dan kacang taruk. di kebanyakan tempat di China. ikan. terutamanya bahagian utara.PEMAKANAN DI ANTARA KAUM CINA PENGENALAN Satu hidangan dalam budaya Cina biasanya terdiri daripada dua atau lebih komponen utama: satu sumber karbohidrat atau kanji. mi. produk berasaskan gandum termasuk mi dan pau kukus (seperti mantou) lebih banyak. kadang-kala nasi langsung tidak dihidangkan. digoreng dengan haba yang tinggi dengan sos kacang hitam. Char kway teow terdiri beberapa jenis daripada beberapa kawasan. apabila begini. Namun. Versi dari penang char kuay teow ialah kadang-kala dicampurkan dengan telur itik( untuk kesedapan) dan daging ketam( untuk (kemanisan Lagi one evolusi Char Koay Teow digoreng dengan tiada minyak babi. Makanan Cina Char Kway Teow Char Kway Teow merupakan mee yang sangat popular di Malaysia. makanan ruji) — biasanya nasi. Mi merupakan bahagian yang penting dalam kebanyakan masakan Cina. Kadang. dan cháo guǒtiáo? di Mandarin. berbanding bahagian selatan yang dikuasai nasi. Dengan betulnya. udang. telur. atau mantou (pau kukus). Char Koay Teow biasanya didapati di Pulau Pinang. dan penyertaan hidangan sayur-sayuran. dipanggil cài (菜. kerang. nasi hanya akan diberi apabila masakan lain sudah tiada. "sayur"). Ia diperbuat daripada mee beras yang leper. Sup biasanya disajikan pada awal dan akhir waktu makan. atau sebagai hidangan sampingan berbentuk nasi goreng pada akhir waktu makan. cili.kala beberapa keping daripada “Chinese sausage” dan kek ikan dimasukkan. Seperti evolusi ini telah ketumbuhan populasi char kway teow di kalangan Muslim kommuniti di Malaysia 31 . Ia digoreng di dalam lemak babi di mana akan membawa rasa yang unit dan sedap semasa dimakan . "Char Kway Teow" merupakan terjemahan mengikut dari Bahasa Cina "炒粿條". berkenaan sesuatu yang diucapkan oleh Min Nan di mana merupakan bahasa variasi dari Bahasa Cina. daging. yang dikenali sebagai zhǔshí ("主食" "makanan utama". Meskipun nasi itu amat penting dalam masakan Cina. Penang Char Koay Teow. atau benda-benda lain.

dan juga di luar Asia Timur terutamanya di Amerika Syarikat. Jiao zi Ia ialah sejenis ladu Cina yang laris di China. sayuran .tulang babi. sos kicap dan sambal. kek ikan. Di sini terdapat pelbagai jenis penyediaan untuk menyediakan dan mengisikan kandungan Baozi . Mee ini disediakan dengan mee telur and mee beras di dalam bahan di mana diperbuat daripada udang yang segar dan juga babi atau ayam. kek ikan . kubis sebagai perewah yang utama . Mee ini akan dimasukkan dengan udang . bawang cebisan yang digoreng dan limau yang segar. cebisan daging babi yang digoreng akan dimasukkan dalam sup. tetapi ini agak kurang biasa didapati kerana prihatin akan kesihatan.Mee Hokkien Mee Hokkien merujuk mee yang dimasak dalam corak Hokkien . Terdapat dua jenis Mee Hokkien. Mee ini disediakan dengan mee kuning yang dimasak di dalam sos kicap dengan daging babi. 福建炒麺) terdapat di Kuala Lumpur dan sekeliling kawasan itu. kemudian ditutup dengan menekan sisinya agar rapat atau mengeriting. atau dikenal sebagai Bao atau Bau. Mee Hokkien Hae (Mee Udang Hokkien) banyak terdapat di Penang manakala Mee Hokkien Char ( Mee Goreng Hokkien ) biasanya terdapat di Kuala Lumpur dan Klang Valley. atau seperti roti di pelbagai masakan Cina. 福建虾麺) terdapat di Penang. Mee ini juga dicampurkan dengan cili. Korea. Secara tradisional. Mee Hokkien Hae (Mee Udang Hokkien/Fujian. Jiaozi tidak patut dikelirukan dengan wantan 32 .: Mee Hokkien Hae and Mee Hokkien Char. Bao zi Baozi (Bahasa Cina: 包子. Japan. Kandungan baozi juga boleh diisikan dengan daging and sayursayuran . Ia boleh dimakan pada mana-mana masa dan ia sering kali dimakan sebagai sarapan pagi. merupakan makanan yang dikukus. pinyin: bāozi). Mee Hokkien Char (Mee Goreng Hokkien/Fujian. sotong. Jiaozi biasanya terdiri daripada daging kisar dan/atau isian sayur yang dibalut dalam kepingan doh nipis yang digulung.

Pelbagai jenis tea Cina (Tieguanyin sangat popular di Klang Valley. dan juga dimakan dengan “you tiao” untuk direndam di dalam sup.Jiaozi mempunyai kulit yang lebih tebal dan bentuk piring berganda yang lebih leper dan oblat (serupa bentuknya dengan ravioli). Kebanyakan jenis Chee Cheong Fun dim sum cuisine ialah: Mi nasi gulung dengan udang (蝦腸. Malaysia) juga dimasukkan di dalam Bak kut teh dengan kepercayaan mereka tea ini akan melarutkan lemak yang berlebihan di makanan babi. biasanya dihidang sebagai dim sum. Chee Cheong Fun biasanya dimakan sebagai dim sum. Cantonese: haa1 mai5 coeng4) Mi nasi gulung dengan daging lembu (牛肉腸. dan biasanya disajikan dalam kuah. Bak Kut Teh 33 . Kacang soya yang manis diletak pada Chee Cheong Fun Dalam budaya Cantonese. Bak Kut Teh dimakan dengan nasi. sayur-sayuran atau pelbagai kandungannya. Ia diperbuat daripada kepingan mi nasiyang nipis dengan diisi dengan udang. Nama sup ini dijemah dari "pork bone tea". Cantonese: ngau4 juk6 coeng4) Mi nasi gulung dengan char siu (叉燒腸. berbentuk bebola. Chee Cheong Fun Chee Cheong Fun juga dikenali sebagai mi nasi gulung di mana salah satu makanan Cantonese dari China Selatan dan Hong Kong. Cantonese: haa1 coeng4) Mi nasi gulung dengan udang kering (蝦米腸. Cantonese: char1 siu1 coeng4) Bak Kut Teh merupakan sup Cina yang sangat popular terdapat di Malaysia. Bak kut teh merupakan makanan sarapan pagi yang terkenal dalam kaum Cina. dan lazimnya dimakan dengan sos celup cuka soya (dan/atau sos cili pedas) manakala wonton pula kulitnya lebih nipis. babi..

Malaysia and Taiwan. Di dalam popia terdapat mengandungi bangkuang di mana telah dimasak dengan campuran perewah yang lain seperti jetih kacang. Popia "kulit" merupakan pankek yang nipis dibungkus dengan a sos yang manis dan dengan sos cili yang panas. Chik Kut Teh merupakan makanan yang halal kepada Muslims Popia Popia merupakan corak popia Hokkien/ biasanya dijumpai di Singapore. mengantungi kemahuan pelanggan sebelum popia dibungkus. karot. Varasi bak kut teh yang lemak yang rendah disediakan daripada ayam untuk mengganti babi dikenali sebagai Chik Kut Teh. di mana terdapat banyak restoran yang terkenal. dan daun salad l. beberapa kepingan tofu yang nipis. kacang Perancis. Bak Kut Teh dimasak dengan pelbagai jenis dengan corak masakan yang dipergaruhi oleh masyarakat Cina tempatan. beberapa kepingan sosej Cina.Bak Kut Teh dipercayai berasal dari Klang. serbuk kacang dan sebagainya Tauhu 34 .

Amerika Syarikat. "Tong sui" adalah meninjam perkataan dari Cantonese. Bakkwa or Ba Gua merupakan nama yang sering diguna. Di Malaysia and Singapura. Bakkwa biasanya diperbuat daripada babi. Douhua selalu dimakan dengan air gula sahaja. Cantonese pula mengatakan sebagai yuhk gōn' . varasi ayam yang halal telah diguna sebagai penggantian hadiah dan juga boleh berfungsi sebagai hadiah semasa jamuan perkahwinan Cina dan jamuan istiadat Cina. Bakkwa telah menjadi sangat popular hadiah kepada pelawat semasa Tahun Baru Cina. atau rougan merupakan daging goring yang rasanya manis-manis seperti diperbuat dalam bentuk kepinggan yang. Tong sui terdapat pelbagai jenis dan tongs sui terdapat di luar negara khususnya di komuniti Cina selain di China seperti di Australia. negara-negara Eropah dan lain-lain lagi. dengan bijirin ginkgo seeds dalam air gula. atau Cantonese (tau fa).Douhua Dòuhuā (Chinese: 豆花) or dòufǔhuā (Chinese: 豆腐花 merupakan tambul cina diperbuat dengan made tofu lembut yang berlebihan dan ini dikenali sebagai puting tofu. Bakkwa dipercayai berasal daripada daging pengawetan dan teknik persediaan diguna semasa zaman dahulu China dan Bakkwa juga diamalkan sehingga sekarang dengan pengaruhan Hoklo (Hokkien). majoritinya ialah Muslim.In Singapore and Malaysia juga biasa dikenali sebagai tow huay atau tau huay di Min Nan. juga dikenali sebagai tian tang. Di Malaysia. Daging biasanya dijual dan dipakej dalam warna merah 35 . atau air gula dengan ekstrak pandan. Tong sui Tong sui. merupakan sup yang manis atau kastard yang suam dihidang sebagai makanan tambul. Bakkwa Bakkwa.

secara tradisi kuih ini paling laris dimakan ketika sambutan Tahun Baru Cina. Kek bulan merupakan kek yang kaya. juga diperbuat “salji” kulit. Kek bulan dimakan bersama-sama dengan minum tea Cina. Manakala youtiao pula berdasarkan dua donat goreng yang berbentuk dua orang tetapi dua donat tersebut disambung di tengah-tengah. Memakan kuih bakul dipercayai membawa tuah pada masa perayaan ini kerana "nian gao" juga membawa erti "makin tahun makin tinggi. Menurut cerita tradisional. seorang yang patriotisme dalam negaranya yang cintai. Tetapi sekarang kulit kek bulan selain diperbuat daripada telur kuning.Youtiao Youtiao atau you tiao merupakan suatu donat cina yang panjang digoreng sehingga warnanya perang keemasan dan selalunya dimakan sebagai sarapan pagi Dalam percakapan Cantonese dikenali yau ja gwai membawa maksud "hantu goreng minyak". Kandugan kek bulan yang pekat biasanya diperbuat daripada benih bunga teratai dan dikepung lapisan yang mengandungi telur kuning daripada telur itik. Sungguhpun boleh dimakan bila-bila masa.Youtiao digoreng dan dimakan sebagai Qin Hui dan isterinya berkhianat kepada negara." 36 . dari China semasa Song Dinasiti seorang pengawai pembangkang Qin Hui (秦檜. Dalam percakapan Hokkien dikenali u char kway (Pe̍h-ōe-jī: iû-chia̍h-kóe). susu. di mana dia memfitnah jeneral Yue Fei (岳飛). melambangkai Qin Hui dan isterinya . nian gao atau kuih Tahun Baru Cina ialah makanan Cina yang diperbuat daripada pulut. Cantonese: Chun Kui). Kek Bulan Kek bulan merupakan pastri tradisional Cina yang dimakan semasa perayaan “MidAutumn”. berat dan pekat kandungannya jika berbanding dengan kek dan pastry Barat. Biasanya kek bulan ialah bentuk bulat atau segi empat pastry. coklat dan sebagainya Kuih bakul Kuih bakul.

Kebanyakan limau mandarin ditanam di China kerana kesesuaian cuasanya. limau mandarin banyak dieksport ke Malaysia dengan berates-ratus tan dari China. pinyin: yúshēng) ialah sejenis salad ikan mentah bergaya Cina. Yusheng Yusheng atau yee sang (鱼生. boleh diacu begitu sahaja atau dimasak semula untuk mengukuhkan ramuannya. Limau mandarin sangat empuk dan mudah dirosak akibat semasa cuaca sejuk.Limau tersebut selalu dihadiahkan kepada pelawat atau saling ditukar antara pelawat sebagai tanda persahabatan pada tahun yang baru. bergantung kepada jenis itu. Yee sang biasanya terdiri daripada potongan daging ikan mentah 37 . Kuih bakul berbagai-bagai jenisnya termasuklah jenis-jenis yang didapati dalam masakan Shanghai. Semasa ketibaan Tahun Baru Cina. Limau Mandarin Limau mandarin biasanya dimakan secara terus atau di salad buah-buahan. dan masakan Kantonis dari Guangdong.Sungguhpun pelbagai jenisnya. dan. namun semuanya berkongsi ramuan pulut sama yang dihancurkan atau dikisar menjadi adunan.

tetapi sekarang sudah menjadi tidak umun lagi. ia diperbuat daripada nasu pulut dengan beberapa isi kandungan yang berbeza dan dibungkus dengan daun buluh. Kini. Zongzi adalah berbentuk tetrahedron atau silnder Dengan membungkus satu zongzi dengan kemas adalah suatu teknik di mana dipelajari melalui keluarga sebagai resipi. keropok udang Cina (atau udang kering goreng). lobak merah. dan restoran menyajikan hidangan ini sebagai pembuka selera untuk memupuk 'tuah' untuk tahun berikutnya. Kini. sambil melaungkan ucapan untuk menandakan bermulanya tahun yang makmur. jagung. Zongzi perlu dikukuh atau dimasak dengan beberapa jam. yang bercampur dengan cebikan sayur-sayuran dan beraneka sos dan perasa. Apabila zongzi siap dikukus. potongan kacang tanah. Yee sang dimulakan di Kuala Lumpur kira-kira pada awal 1950-an.melambung yee sang -.(khususnya salmon). Apabila zongzi Cina dibungkus dengan daun buluh. Kuahnya diperbuat terutamanya daripad sos plum. Ramuan-ramuan biasa termasuk: ikan salmon segar. secara harifah. cili kembung. namun boleh dianggap melambangkan kemewahan. Isi kandungan zongzi yang diguna adalah berbagai-bagai dengan mengikut budaya tempatan .daun teratai.. zongzi beku telah banyak dijual di mana-mana pasaran Cina. Setiap daun akan membawa bau dan rasa yang unit kepada nasi pulut daripada zongzi. zongzi boleh dimasuk ke dalam peti sejuk untuk makan kemudian. biasanya mengguna nasi pulut. "yusheng" diterjemah menjadi "ikan mentah". dan tepung lima rempah. halia. dan ramuan-ramuan lain. atau pandan juga kadang-kala diguna untuk membungkus zongzi selain mengguna daun buluh. "Lo Hei" -. biji bijan bakar. kemakmuran dan kesuburan. daikon (lobak putih). Zongzi Zong atau zongzi merupakan salah satu makanan Cina tradisional. parsli Cina.ialah satu adat resam Tahun Baru Cina di Malaysia dan Singapura yang mana saudara-mara berkumpul di keliling meja lalu melambung cebisan ramuan ke udara dengan penyepit apabila disuruh. 38 . kaffir lime leaves. pisang. sebagai hidangan yang disajikan hanya selepas hari Tahun Baru Cina apabila resotran dibuka semula.

serupa dengan menghidangkan ikan. Adalah satu kebiasaan dalam kebanyakan restoran di mana penghidang menggunakan sepasang camca untuk memotong daging ikan sebagai sajian di atas meja. seekor ikan yang tidak dipotong melambangkan keseluruhan benda kerana ikan itu mempunyai permulaan (kepala) dan pengakhiran (ekor) yang sempurna. makanan disediakan dalam kepingan kecil (cth. Ikan biasanya dimasak dan disaji seekor. Sebaliknya. seperti penyepit plastik atau buluh Bahan lebih mahal yang digunakan pada zaman silam termasuk gading dan perak. daging. Dalam satu hidangan Cina. Daging ayam juga banyak didapati dalam hidangan Cina. atas sebab 39 . Kebanyakan orang bukan Cina kurang selesa dengan membenarkan alatan sendiri seseorang (yang mungkin terkena ludah) menyentuh pinggan kongsi. Ini adalah kerana adalah diingini agar ikan disajikan sesegar yang boleh. Secara tradisi. penyepit pakai buan buatan kayu/buluh kian menggantikan penyepit guna semula di restoran. setiap orang memetik makanan dari pinggan kongsi secara kecil-kecilan dengan penyepit. doufu). Dalam kebanyakan hidangan Cina. setiap kepingan badan ayam termasuk hempedal dan kepala dihidangkan untuk melambangkan kesempurnaan. Dalam masakan Cina. untuk para pemakan menarik kepingan terus dari ikan dengan penyepit. manakala sup dan cecair lain dinikmati dengan camca yang lebar dan rata di bawahnya (secara tradisinya buatan seramik). budaya Cina menganggap penggunaan pisau dan garpu di meja makan sebagai gasar kerana alat-alat tersebut berupa senjata.Alat makan dan nilai murni Penyepit merupakan alat makan utama bagi makanan pejal. Adalah juga dianggap kurang sopan untuk mengehendaki tetamu memotong makanan sendiri. dan penting sekali. sayur. setiap orang diberi semangkuk nasi sendiri sementara hidangan yang lain disajikan dalam pinggan mangkuk di tengah meja yang dikongsi oleh semua orang di keliling meja. sedia untuk diambil terus lalu dimakan. Walaupun ayam itu dipotong menjadi kepingan. Kebanyakan kedai makan Cina hendak beralih ke alat makan yang lebih mesra alam. tidak seperti dalam sesetngah masakan lain di mana ikan dipotong.

Douhua. Di Pulau Pinang. makanan Cina juga berasimilasi dengan makanan kaum lain seperti makanan Asam Laksa yang berasal dari kaum Melayu. Apabila kaum Cina datang dari China dan menetap di Malaysia selama beberapa puluh tahun di Malaysia. pasar raya. Jaozi. har. Sekarang di mana kebanyakan tempat seperti restoran. mereka juga membawa pelbagai makanan dan adat serta nilai murni pemakanan mereka dari China ke Malaysia.kebersihan ini. limau Mandarin dan lain. gerai makan. Asimilasi Makanan Cina kebanyakan berasal dari negera China. Selepas berpuluh-puluh tahun mereka datang ke Malaysia. pasar malam juga dapat menjual makanan Cina. India dan sebagainya. satu evolusi Char Koay Teow yang digoreng dengan tiada minyak babi dan Char Koay Teow ini amat digemari oleh kaum lain khususnya kaum Melayu. Kini di masyarakat Cina. di sinilah terbukti makanan Cina adalah juga salah satu makanan Malaysia yang digemari oleh semua kaum termasuk kaum Melayu. satu evolusi Asam Laksa juga terhasil iaitu Laksa Penang di mana dalam laksanya terdapat banyak daging ikan kembung dimasukkan dan laksa ini memberi rasa kemasaman hal ini merupakan keistimewaan Laksa Penang. Char Kway Teow. Taufu. sesetengah makanan Cina pula yang terkenal juga digemari oleh kaum lain seperti Bao. Sebagai contohnya. 40 . Selain itu. Popia.lain lagi. sudu atau penyepit tambahan ("公筷". penyepit awam) turut disediakan. makanan Asam Laksa juga digemari oleh orang Cina.

Biasanya makanan kaum Baba berasal dari masakan Cina tetapi disesuaikan dengan selera kaum Baba yang gemarkan masakan pedas kaum Melayu. Tetapi amalan ini hanya dilakukan di rumah sahaja. acar Nyonya dan nasi lemak. Di sinilah dihidangkan masakan dan kuih-muih tradisional mereka. bebas-cili makanan dan juga makanan yang disukai oleh golongan kanak-kanak. sos cili hitam dan gula melaka. pang-teh. Ayam pongteh juga selalu diperbuat dalam sesetengah keluarga baba nyonya. Makanan Nyonya Ayam Pongteh Ayam pongteh ialah ayam yang dimasak dengan tauchu. Ayam pongteh ini merupakan makanan yang agak manis. sambal. Masyarakat ini juga terkenal dengan makanan tradisinya turun temurun dari nenek moyang mereka. Hari Lahir atau Majlis Perkahwinan. sos kacang.ETNIK BABA NYONYA PENGENALAN Masyarakat Baba dan Nyonya sememangnya terkenal di Melaka. Makanan dan masakan tradisi masyarakat Baba ini biasanya disajikan pada hari perayaan seperti sambutan Tahun Baru Cina. itik sioh iaitu daging itik yang disalut dengan rempah. hati babi bungkus. bak-wan kepiting iaitu campuran daging babi dan sup ketam. 41 . Jenis-jeins masakan Baba adalah seperti kari. itik timitik yang disalut dengan sayur jeruk atau diperam.

santan dan gula melaka. buah kabung dan jagung. 8 Precious Cendol yang turut memasukkan kacang. Bakwan kepiting dihidang dalam sup dan Bakwan kepiting ini sedap dimakan. Cendol Baba Cendol telah menjadi sebahagian kuisin penting di kalangan masyarakat pelbagai kaum negara ini.Babi Chin Babi Chin merupakan daging babi dimasak dalam sos kacang hitam. cendol sagu. buah pala. 42 . ais kacang mangga dan kelapa laut. Dalam makanan ini terdapat ubi kentang manis. ubi torak. buah markisa. cendol durian Baba. ais kacang Baba. kacang “mata hitam”. Bakwan Kepiting Bakwan kepiting merupakan suatu “bola daging” dibuat daripada ketam dan bab serta anak buluh. “sagu-mutiara” di dalam susu kelapa. ais kacang durian Baba. Antaranya ialah cendol Baba yang terdiri daripada ais kisar. Makanan tambul sangat digemari oleh golongan kanak-kanak. Babi Chin juga merupakan makanan Nyonya yang unit. Bubur cha cha Bubur cha-cha merupakan makanan tambul yang bernama dalam golongan baba nyonya. jeli ubi kayu. cendol. kacang merah.

Selain itu. biru dan hitam. Cara pemasakan makanan Nyonya di Malaysia Selatan telah dipengaruhi oleh pengaruhan Indonisia. susu kelapa dan pulut. Manakala.agar gula Melaka. seperti mereka makan dengan tangan bukan seperti orang Cina yang mengguna “copstick” semasa makan Asimilasi Makanan Nyonya berasal dari dua tempat iaitu satu dari Malaysia Utara – Pulau Pinang manakala satu lagi berasal dari Malaysia Selatan. Kuih-muih tradisional masyarakat Baba juga terdiri daripada kuih bakul atau tih kuey dan kuey-ku yang berbentuk kura-kura berwarna merah. 43 . agar. ubi torak. Biasanya makanan di sana agak masam dan sedupnya agak kuat dengan asam dan mangga hijau. manakala Nyonya dari Malaysia Utara yang berhampiran dengan Thailand.Melaka and Singapura. Kuih bakul atau tih kuey ini adalah warisan masyarakat Cina terhadap masyarakat Baba. Manakala makanan tambul Nyonya juga dipengaruhi pengaruahan perewah Cina seperti kacang merah. Makanan Nyonya mengandungi banyak kandungan tradisional dari makanan Cina and rempah Melayu. Makanan tambul Nyonya sangat dipengaruhi pengaruahan Melayu seperti sesetengah dibuat daripada ubi kentang manis. kacang mung. Budaya dan adat makan mereka lebih kurang sama dengan adat makan kaum Melayu. wajik. masyarakat Baba juga meminati kuih-miuh tradisional Melayu seperti dodol. tapai. tetapi cara penyediaan makanan Nyonya adalah berbeza dengan makanan Cina dan Melayu. kacang hijau. bahulu dan lain-lain lagi. Biasanya makanan itu adalah manis dan kaya dengan susu kelapa serta juga banyak rempas-ratus Melayu.Adat Makan Masyarakat Baba Nyonya makanannya sama dengan orang Melayu.

Malaysia. satu lambang keharmonian sesama kaum. Budaya popular berlepak di gerai mamak telah ditanam dalam semua peringkat masyarakat Malaysia. Di Melaka pula di Kampung Tujung terdapat kampung Chitty. India. Serupa dengan teh. Maka. Mereka merupakan pedagang dan pada abad ke-10 terdapat beberapa komuniti kecil keturunan India di pinggiran pantai. misalnya) mahupun semasa upacara yang menyedihkan (kematian. terutamanya di kawasan bandar raya. Indonesia. Dalam kehidupan seharian masyarakat India. agama dan umur. Thailand. Tanpa mengira kaum.000 tahun yang lalu. Sri Lanka. Gerai mamak sudah sebati dengan budaya Malaysia kerana boleh didapati di merata tempat di negara ini. Pohon berkenaan berguna semasa upacara yang menggembirakan (perkahwinan. dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. tradisi dan budaya mereka. Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh. Dalam masyarakat India. Kaum Chitty di sini berkahwin dengan penduduk tempatan dan menerap nilai. orang ramai sentiasa mengunjungi gerai mamak unutk bergosip atau menonton perlawanan bola sepak larut malam sambil 44 .PEMAKANAN DI ANTARA KAUM INDIA PENGENALAN Kaum India mula menapak kaki di Malaysia 2. misalnya). pohon pisang mendapat tempat yang istimewa. kaum India di bawa masuk ke Semenanjung untuk bekerja di ladang-ladang getah dan seterusnya menetap disini. Ketika dijajah oleh Kerajaan Inggeris. Keturunan India di sini dikatakan berasal dari Kalinga (selatan timur India). gerai mamak menjadi gabungan pelbagai budaya. daun pisang digunakan sebagai pinggan dan terdapat pantang larang yang tertentu semasa menggunakannya. kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "SeAsia".

Istilah ini ditimbulkan kerana proses melambung dan pemintalan semasa roti canai ini dibuat. Tosai dan Idli. Perkataan ‘Canai’ pula datang dari perkataan ‘Channa’. Bathura. Hindi dan Melayu. Makanan India terkenal dengan pedas kerana ianya kaya pelbagai kandungan dari bahanbahan semulajadi seperti rempah ratus. serai. cengkih. Kerala (India) dan Pakistan. Roti ini berasal dari sebutan Urdu. telur. kayu manis. kecuali kopi tiam. roti canai dirujuk sebagai ‘roti terbang’. Hidangan ini dibuat daripada doh yang mengandungi mentega butter ghee. Capati. cili. MAKANAN TRADISIONAL KAUM INDIA Roti Canai Rajah 26 Roti Canai ataupun Roti Chennai adalah salah satu makanan India yang boleh di dapati di Malaysia. Naan.meminum teh tarik panas. halia. Makanan yang paling popular bagi orang India adalah seperti pelbagai jenis roti iaitu sajian untuk sarapan pagi dan malam yang diperbuat daripada tepung gandum seperti Roti Canai. campuran kacang dal di dalam kuah kari yang berasal dari India Utara di mana ia disajikan dalam bentuk tradisional. Dalam pemahaman English pula. santan kelapa dan sebagainya. Doh yang telah dicampurkan tadi diuli. Parata. tepung dan air. Singapura. Ia 45 . Tiada jenis tempat makan yang lain setanding dengan gerai mamak dari segi kepentingan budaya. dileperkan dan dilipat berulang-ulang. jintan putih.

air dan garam yang diuli menjadi doh dan kemudiannya dileperkan kira-kira berdiameter 12 cm. bijirin dan tepung jagung dicampurkan bersama. Bagi kaum Hindi. ROTI CAPATI Rajah 27 Chapati atau Chapatti adalah salah satu daripada jenis roti India yang diperbuat dari gandum. ataupun tepung jagung (makka). Tepung gandum dapat juga digantikan dengan bijirin (bajra). Kemudian adunan itu dipanaskan di atas kuali yang leper atau dikenali tava. Tapi jika kesemua tepung gandum. ia dikenali sebagai roti missi. Setiap kepingan roti itu terus dibakar selama setiap setengah saat supaya kepingan roti tadi naik. Chapati biasanya dimakan dengan kuah dal ataupun kari sayur India. chapatti dikenali sebagai roti bajra atau roti makke ki . rangup tapi gebu di dalam dan bersepihan. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Capati: • • 2 cawan tepung atta 1 biji telur 46 . Roti canai yang enak adalah roti yang dimasak dengan rata.dimasak di atas kuali yang lebar dan rata. Chapati yang telah siap dimasak disapukan mentega ghee.

Letakkan minyak dan diulikan lagi.balikkan doh bila warnanya keperangan.1 jam ( tutup dengan kain bersih). Tekankan bahagian tepi roti dengang kain atau tisu dapur yang bersih. permukaan roti mengelembung. 6. terapkan menjadi bulat leper dan nipis. Perap doh 1/2 . 7. 3. 2. Gaulkan tepung bersama dgn butter jadikan seperti serbuk roti. 4. Masukkan telur. Selepas itu. digaulkan sehingga menjadi sebati. Masukkan air suam sikit demi sedikit sambil diuli menjadi doh.tunggu sebentar dan diangkat untuk dihidangkan. ambil sedikit doh. masakkan doh.• • • 1 sudu besar butter air suam secukupnya 1 sudu besar minyak masak Cara-cara membuat Capati :1. di mana ia diperbuat daripada tepung gandum.. 5.. 8. ROTI PARATA Rajah 28 Parata adalah roti India ataupun Pakistan. balikkan semula bila nampak. Panaskan kuali. digoreng dengan minyak sapi dan kadang-kala dicampurkan dengan sayur47 .

Idli selalunya dimakan sebagai sarapan pagi bagi kaum India di Malaysia. kobis bunga dan ‘Paneer’ (keju India). Idli dengan ‘Dhal’ ( Sambar ) 48 . IDLI Rajah 29 Idli ‘South Indian’ Idli juga di eja ‘Idli’ atau Iddly. di perbuat dari beras dan kekacang lentil (terutamanya kacang dal) dan dikukus. lobak putih. Orang India yang berhijrah ke Malaysia dan Singapura telah memperkenalkan roti Parata ini kepada penduduk tempatan.sayuran terutamanya kentang rebus. Orang India juga percaya bahawa adalah lebih baik jika idli ini tidak dimakan di rumah. sambal dan juga rempah campuran yang kering. rempah. Idli yang berukur 2-3 diameter disajikan dengan acar. bijian dan kekacang dal. Kebiasaannya. Ia berasal dari India Selatan iaitu Tamil Nadu. berbentuk bulat. Idli tradisional ataupun yang asli adalah kecil. Ia juga biasa dimakan dengan Milagai Podi iaitu campuran cili. diambil dari bahasa Telugu.

Kadang-kadang. Contohnya Ayam Tandoori. kaum Punjabi juga campurkan kunyit ke atas ayam tersebut supaya ayam yang telah masak nanti akan berwarna kuning kemerahan. jintan putih. bawang putih. garam masala. ROTI NAAN Rajah 32 Bahan-bahannya 49 .Rajah 30 AYAM TANDOORI Rajah 31 Tandoori adalah masakan orang Punjabi iaitu di antara India dan Pakistan tetapi sekarang ia merupakan masakan yang terkenal di antarabangsa. Ia diperbuat daripada halia. Ia merupakan masakan yang pedas. Ia dimasak di dalam oven yang bersuhu tinggi. cili merah.

Yaitu pada bahan baku dan cara pembuatannya. dipukul 1 1/2 sudu teh garam 1 sudu teh baking powder 2 sudu besar mentega cair/ minyak zaiton 4 sudu besar tairu (yoghurt) Cara-caranya Campurkan yis. PELBAGAI JENIS ROTI INDIA ‘Indian Bread’ yang paling umum di kenal banyak orang terutama di luar negeri adalah Chappati dan Naan. Perap adunan naan sehingga ia naik dua kali ganda. boleh anda cincang 3 ulas bawang putih dan campurkan dengan 2 sudu besar mentega dan sapukan diatas Naan pada waktu akhir anda membakarnya. Jika suka Cheese Naan boleh anda taburkan parutan cheese diatas Roti Naan. Ataupun anda boleh menggunakan mangkuk besar. Bakar diatas kuali leper menggunakan api yang kecil sehingga kedua-dua belah masak. 50 . Setiap adunan roti Naan seberat 70 gram dan dicanai diatas papan canai. Angkat untuk dihidangkan makan. mentega cair/ minyak zaiton. Masukkan bancuhan yis tadi dan uli sehingga ia lembut dan licin. Nota: Jika anda suka Garlic Naan. tairu. Masukkan tepung gandum. baking powder. air suam dan gula dan ketepikan selama 5 minit. garam. Sebetulnya ada sedikit perbedaan antara North Indian Bread dan South Indian Bread. Chappati juga jadi makanan yang umum tersebar di seluruh India.4 ½ cawan tepung gandum 1 paket (11 gm) yis kering 2 sudu teh gula 1 cawan air suam 1 biji telur. telur kedalam bread machine.

dan baking powder.. ‘Coriander leaves’.. Ketiganya terbuat dari tepung gandum yang dicampur dengan air dan sedikit minyak sapi. Pada saat memanggang juga dibubuhi sedikit minyak atau ghee. Adonan yang sudah dibulatkan. terus diisi dengan kentang masala. Asasnya adalah chappati. Perbezaannya terletak pada cara pembuatannya.. Dari Basic Bread ini kemudian berkembang macamnya. kacang chesew.. baru ditipiskan berbentuk bundar seperti chapati.. Ada yang diisi bawang merah yang telah dihiris. tergantung selera. baru dipanggang.. Paneer. dan kismis. Sedangkan Poori digoreng di dalam minyak yan panas. Chappati itu dimasak (dipanggang) diatas tava (wajan datar) tanpa menggunakan minyak. Bentuknya biasanya agak bundar. telur. dan digiling tipis lagi. Hasilnya menjadi berlapis-lapis. ditipiskan setipistipisnya.. Naan ini juga banyak variasinya.North Indian Rajah 33 Bahan buku North Indian Bread pada umumnya adalah tepung atta dan gandum. Caranya adunan ditipiskan seperti biasa. tapi lonjong dengan ujung meruncing. Cara masaknya dipanggang dalam oven. Paratha memiilki sedikit perbedaan saat menggiling. ada yang ditaburi bawang merah. North Indian Bread yang paling populer ya Naan ( Naan bikinnya pake all purpose flour (tepung terigu) yang dicampur dengan curd (yogurt). telur. Adonan Chappati ada yang diisi dengan potato masala (Aloo ka Paratha). Pada saat memanggang.. kemudian digulung lagi menjadi bulatan. 51 . poori dan paratha. dibulatkan lagi.

Nah yg istimewa. cara masaknya dipanggang di atas wajan yang dibalik (cembung). adonan ditipiskan seperti kulit martabak. Jenis lain Tandoori Roti. dan ditipiskan. Roti jenisnya ada Rumali Roti. Bentuk (berlapis-lapis) dan rasanya sama dengan roti canai. Cara bikinnya sama. Bikinnya pake wheat flour. terus digulung menjadi bola. trus cara masaknya ditempelkan di dinding tandoor sampai timbul bercak-bercak hitam dipermukaannya... selain chappati. ditipiskan seperti chappati.. Paratha (di sini disebut Porotha) biasanya dibuat dengan menggunakan tepung terigu.Rajah 34 Yang lainnya adalah Roti. South Indian Bahan baku South Indian Bread yang paling umum adalah beras baik berbentuk butiran atau tepung dan kelapa. terus ditipiskan dan ( banting dan lempar diudara ) setipis-tipisnya mirip kulit martabak telor. Menurut. Sesudah matang penyajiannya dilipat-lipat. ada banyak pilihan yang bisa dibuat. poori dan paratha.. Di south India. Bahanya terigu campur air dan ghee. Untuk makanan sehari-hari. Berikut adalah terdapat pelbagai makanan India yang dimakan pada waktu sajian pagi dan malam:- 52 . dari Resipi buku Nor Diana menyatakan bahawa terdapat persamaan dengan makanan yang kita dibuat di Indonesia.

. IDIAPPAM 53 . kemudian masukan tepung beras aduk rata. Bezanya tepung yang digunakan adalah tepung beras. Dibuat dari beras dan kelapa yang dihaluskan dan difermentasi selama 10 jam. ditipiskan dan dipanggang tanpa minyak. Bentuknya mirip kuih apom atau kuih Ape di Indonesia. APPAM Rajah 36 Appam atau Orang Selatan biasa menyebut vellappam.PATHIRI Rajah 35 Pathiri pada dasarnya sama dengan chappati. Caranya air dididihkan dulu dalam panci. Setelah itu buat adonan. Pathiri ini makanan khas umat muslim.. Setelah itu baru dimasak dalam appachatti. kerana pembuatannya susah. Biasanya jadi hidangan pembuka puasa.. Biasanya orang disini sangat jarang membuat appam putih dirumah.

Bahan baku tentu saja tepung beras yang diperciki air sampai lembab. gula dan juga gula merah. Kemudian baru dikukus sampai matang. Rasanya pun mirip putu mayang hanya saja yang ini teksturnya lebih kasar. garam. TOSAI 54 .. Setelah dipukul-pukul dan menjadi adunan yang lembut trus dimasukan kedalam cetakan idiappam yang bentuknya mirip putu mayang. garam dan beras pulut di gaul bersama dengan sedikit air. kemudian dimasukan ke dalam acuan puttu yang kita biasa lihat puttu Indonesia yang ramping dan cantik. disini puttu makannya pake kari. Kemudian dikukus dan selepas itu dimakan dengan gula ataupun gula merah. Bedanya lagi. biasanya dimakan pake pisang. beras pulut. Kemudian ia ditekan untuk membentuk leper pada adunan itu. Kalo lagi kepepet banget gak ada waktu bikin kari. Putu Mayam diperbuat daripada lada. Lebih mirip dengan bihun.Rajah 37 Idiappam bahan bakunya juga tepung beras yang dicampur dengan air panas. PUTTU MAYAN Rajah 38 Puttu juga. sama dengan putu Indonesia. Lada.

1 cawan Campurkan semua bahan dengan air(neerka karaikanum).TOSAI BIASA RAVA TOSAI MASALA TOSAI Rajah 39 Bahan-Bahan Rava. biarkan untuk 10-12 minit.1 cawan Tepung beras. Bijirin (seeragam) .1/4 sudu Halia dihiris 55 . Lepas diuli.1/2 sudu.1 cawan Tepung Maida. Serbuk lada (milagu thool) .

UTTAPPAM Uttappam dibuat dengan adonan dosa.Cili hijau (pachai milagai) . Setelah satu sisi matang kemudian dibalik (sisi yang ditaburi bawang) dan masak sampai matang. Sekarang variasi Uttappam terdapat pelbagai yang ditaburi seperti capsicum. Caranya adunan yg kental di tipiskan di atas wajan dosa yg terbuat dari batu atau besi yg tebal. Setelah difermentasi sampai 10 jam. Masala tosai. ‘Corriander leaves’. kadang ditambah dengan nasi matang yang dihaluskan. Dari beras atau gandum yang direndam dan dilauskan bersama kelapa. Bedanya. Tosai siap dimasak. diisi dengan bebagai isian seperti kentang. telur.4 chopped finely Daun Ketumbar dan sedikit garam. Adunan Tosai bebentuk cair dan tosai yang telah masak adalah bebentuk kepingan yang nipis dari roti canai dan rasanya sedikit masam. dan sebagainya. Dimasak sehingga menjadi kering dan garing. Tosai. tomato. tetapi berbentuk bundar dan tebal. kadang-kadang orang ‘South India’ suka membuat ‘appam’ yang gampang saja. Bahannya sama dengan membuat Idli. Tosai biasanya dihidangkan pagi hari atau sebagai snek. 56 . menjadi makanan asal South India yang popular di seluruh penjuru India. Diatasnya ditaburi bawang merah. Kemudian dipanggang tanpa minyak. bawang. terutamanya pada waktu sajian sarapan. Uttappam tidak dilebarkan dan ditipiskan sepeti dosa. Didapati masyarakat India.

Nasi merupakan makanan utama bagi rakyat Malaysia dan kaum India amnya. bawang putih dan cili. Hidangan masyarakat India terkenal bukan sahaja dari segi keenakan tetapi dari segi kepedasan dan juga penggunaan ratusnya. Santan merupakan bahan asas dalam masakan kita.Bahan perasa ( seasonings ) dalam masakan India. Di Mlaysia padi menjadi tanaman utama di Kedah dan Perlis dan dikenali sebagai ‘rice bowl of Malaysia’. jintan putih.Makanan India terkenal dengan pedas kerana ianya kaya pelbagai kandungan dari bahanbahan semulajadi seperti rempah ratus. bawang merah dan putih. 57 . halia. Nasi dihidangkan dengan pelbagai lauk – pauk. jintan. Ia digunakan dalam segala jenis gulai. Rempah kering pula termasuk biji ketumbar. serai. kayu manis dan lain-lain. Bahan yang digunakan dalam masakan India mempunyai persamaan oleh Kaum Melayu dan Cina ialah dengan menggunakan santan yang dikisar. Rempah ratus ini selalunya digoreng tanpa minyak terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar. cengkih. daun kari dan sebagainya. BAHAN-BAHAN REMPAH RATUS Rajah 40 Pelbagai lauk – pauk tidak akan sempurna jika tidak diiringi dengan nasi. dan Melayu di bahagi kepada dua iaitu rempah basah dan kering. halia. cili. santan kelapa. Bijirin kecil ini juga berjaya membentuk budaya diet ( pemakanan ) dan ekonomi penduduk Asia. Kaum India. kayu manis. buah pelaga. Beras juga merupakan nadi budaya kehidupan dan adapt bagi penduduk Asia. Rempah basah iaitu bahan yang ditumbuk dengan batu lesung seperti bawang. cili serta pelbagai rempah ratus yang telah dinyatakan.

lengkuas dan buah pala. bunga kantan. pandan.Melayu dan Cina juga banyak menggunakan bahan-bahan herba seperti serai. HARIAN BUKAN VEGETERIAN ( NON – VEGETARIAN ) Rajah 41 Kari Ayam India Sumber: Majalah Jelita Disember1992 2 camca besar minyak 1 ½ kg ayam. daun kemangi. dan daun limau perut. kunyit. dipotong mengikut suka 2 camca besar cuka 1 camca teh gula 1 cawan air Garam secukupnya 2 camca besar minyak 1 ½ kg ayam. dipotong mengikut suka 2 camca besar cuka 1 camca teh gula 1 cawan air Garam secukupnya 58 .

Tumis bahan-bahan kisar hingga garing. kari sotong. Terdapat pelbagai jenis nasi seperti nasi putih. kari kepala ikan. Ia memberikan satu pengalaman baru kepada mereka yang ingin mencubanya pertama kali. Ia bukan sahaja digemari oleh kaum India tetapi juga diminati oleh kaum – kaum yang lain seperti orang Melayu dan Cina. terdapat perbagai jenis nasi hidangan masyarakat India seperti hidangan yang berasal dari India ialah nasi beriani. Manakala. Masyarakat India- 59 . Hidangan daun pisang pasti akan menarik selera ramai orang kerana makanannya dihidangkan di atas daun pisang menggantikan pinggan biasa. Terdapat beberapa jenis nasi beriani tetapi yang menjadi sebutan dan ramai menggemari nasi beriani ‘gam’. ikan goreng. Masukkan ayam. rasem ‘Indian Soup’.pudina. Makanan India menjadi popular dan dimakan oleh pelbagai budaya dan kaum di Malaysia seperti orang Melayu. Contoh makanan ‘non – vegetarian’ dalam hidangan lauk – pauk masyarakat India ialah ayam goreng berempah. kari dal. Kacau rata. Masukkan cuka. Iban. Cina. Nasi Beriani Gam ini dimasak bersama dengan lauknya ( ayam dan daging kambing ) dan doh tepung gandum menjadi bahan penampal atau pelekat. Keropok ‘pappadam’. dan pelancong – pelancong yang mengunjung ke Malaysia lebih mengemari masakan India. kari daging kambing. Kacau 10 minit. kuning. sambal udang. Nasi beriani ini dipelopori oleh orang Melayu terutama di Johor. air dan garam. dan seterusnya mengekalkan aroma dan tekstur nasi. gula. karot. Doh ini akan ditampal di sekeliling tutup periukuntuk mengekalkan wap dan haba. telur goreng dan sambal. Di Pulau Pinang dan di seluruh negeri Malaysia masakan India adalah sama sahaja dan tiada perbezaan. nasi ‘ghee’ dan nasi beriani.CARA MEMASAK KARI AYAM Panaskan minyak di dalam kuali. Apabila kuah pekat dan ayam empuk baru di angkat. Kadazan.

Roti Canai. di Northwood Villa. Hidangan lain termasuk kurma. Pada waktu ‘Tea Time’ pula masyarakat India amat mengemari makanan kuih – muih yang telah digorengkan seperti Bonda. Vadai. Istilah Vegetarian diciptakan pada tahun 1847. Jalebi dan sebagainya. masyarakat kaum India memakan makanan yang diet seperti Tosai. Kent. Laddhu. Muruku. Idli. Inggris. unggas. Athiresam atau makanan manisan seperti Putu Mayong.. Pertama kali digunakan secara formal pada tanggal 30 September tahun itu oleh Joseph Brotherton dan lain-lain. ikan atau hasil olahannya. 60 . Pada waktu malam.Muslim terkenal dengan Nasi Briyani dan Mee Goreng. iaitu ‘Dinner Time’. Vegetarian adalah sebutan bagi orang yang hanya makan tumbuh-tumbuhan dan tidak mencampurkan makanan yang berasal dari mahluk hidup seperti daging. Bathura ( Puri ) dan masakan nasi India. Roti Capati. Saat itu adalah pertemuan pengukuhan dari Persatuan Vegetarian Inggeris. Kesari ( Suji ). ayam tandoori dan kari kepala ikan. MAKANAN HARIAN VEGETARIAN ( SAYUR – SAYURAN ) Rajah 42 Menurut dari laman web Wikipedia.

Gulab Jamun. (jangan dihubungkan dengan 'vegetable-arian' . memberi penghormatan kepada Tuhan.Kata ini berasal dari bahasa Latin vegetus. Jumaat. Kesari. Khamis. Buah – buahan. kebanyakan vegetarian di India tidak memasukkan telur ke dalam diet mereka. yang berarti keseluruhan. Muruku. Jadi. Jalebi. seperti juga mereka dari tanah Mediteranian klasik. hidup. Manakala. Sayur-sayuran Bayam. ketika melakukan upacara sembahyang hajat makanan seperti kuih – muih seperti Vadai. tauge dan yogurt iaitu disebut tairu. Jenis – jenis makanan India adalah seperti Nasi Tomato. dan pada hari – hari yang istimewa seperti sembahyang hajat.com/balialma CONTOH KUIH – MUIH BAGI MASYARAKAT INDIA MURUKU Rajah 43 61 . buah. segar. Athiresam. Sayur sawit. biji-bijian. akan memakan makanan ‘Vegetarian’ apa hari Selasa. Tambahan pula. Dilayari dari laman web. Puding Payasam.http://geocities. sesuai dengan Pythagoras 'vegetarian' dari Yunani kuno. Bonda. salad kobis. Definisi asli dari 'vegetarian' adalah dengan atau tanpa telur atau produk dairy dan definisi ini masih digunakan oleh Persatuan Vegetarian hingga sekarang. kandi dan sebagainya. dan sebagainya!) Sebelum tahun 1847. masyarakat Cina yang beragama Buddha juga akan memakan makanan ‘Vegetarian’ secara sepenuh masa. mereka yang tidak makan daging secara umum dikenal sebagai 'Pythagorean' atau mengikuti 'Sistem Pythagorean'. masyarakat India dan India menggamalkan dengan memakan ‘Vegetarian’ ialah tanda kesucian diri. Bagaimanapun juga. sehat. bendi. serta manisan Halwa. sebagai contoh Pythagoras. Kari Dal. Masyarakat India biasanya.mitos manusia yang diimajinasikan hidup seluruhnya dari sayur-sayuran tetapi tanpa kacang.

Ini membuatnya juadah yang digemari untuk dihidangkan sewaktu musim perayaan Hindu. yang serupa dengan keropok.Manisan yang tidak begitu manis. LADDHU Rajah 45 Laddu atau Ladoo merupakan manisan India yang paling terkenal. Rahsianya adalah untuk memicit bancuhan tepung menerusi sehelai kain nipis. pertama buat tiga putaran dan bentuk bunga di atas. cubalah murukku yang sentiasa digemari. Ia diperbuat daripada tepung dan juga sirap dan gula. Apabila memicit bancuhan. ia dibentuk dalam bentuk bebola yang comel. JILEBI Rajah 44 Satu lagi hidangan yang dikenali adalah jalebi yang merupakan suatu pencuci mulut berbentuk bunga yang digoreng dalam minyak penuh. Kemudian letakkan jalebis di dalam sirup gula yang suam. Perkataan murukku mempunyai banyak makna dari madu ke kecantikan dan awet muda. Kemudian. snak Selatan India. 62 .

manis dan senang disediakan. pembuatan manisan bermula seminggu sebelum Deepavali. Adalah dikatakan yang pasangan warga tua dan pengantin baru yang mengunjungi sesebuah rumah untuk kali yang pertama juga akan dihidangkan athi resam untuk mendapat nasib baik. Ia memberi pengaruh yang besar di India sehingga budak-budak yang berbadan gempal dan bulat akan digelar laddu. Kaum India hanya menggunakan tangan kanan dan hujung jari sahaja." Manisan ini diperbuat dari tepung beras yang dibiarkan menjadi tapai. Namanya bermaksud "keenakan terkemuka. Manisan yang pertama dibuat biasanya adalah athi resam. Ia amat popular di kalangan kaum India terutamanya di negara India kerana rasanya yang sedap. Membasuh tangan bukan sahaja bersopan tetapi dimestikan 63 . ia juga ditawarkan kepada wargatua yang dapat berkunjung sewaktu Deepavali sebagai tanda hormat dan tanda kesopanan. Laddu biasanya disediakan semasa perayaan atau kenduri seperti Perkahwinan. Suatu manisan Selatan India. Kepelbagaian laddu berbeza mengikut rasanya. Bancuhan tebal yang seakan tanah liat kemudian dileperkan dan digoreng dengan minyak penuh untuk menjadi garing dan ganjal.Laddu terdiri daripada pelbagai warna. Tapak tangan tidak digunakan dan ia mesti kelihatan bersih tidak comot. Menggunakan tangan juga mempunyai etika tersendiri. ATHI RESAM Dalam keluarga Hindu yang amat tradisional. ‘Tirupati Laddu’. ADAB MAKAN KAUM INDIA Orang India dan orang Melayu menggunakan tangan dan kaum Cina dengan penyepit. merupakan laddu yang terkenal yang dibuat di Tirumala di Andhra Pradesh. dan gula. Manisan ini diberikan kepada dapur sebagai persembahan untuk Dewi Dapur kerana rahmatnya untuk memastikan pembuatan manisan berjaya.

Pada hari perayaan Diwali. Deepavali – perayaan Deepavali disambut oleh masyarakat kaum Hindu bagi meraikan kemenangan kuasa kebaikan mengatasi kuasa kejahatan. Untuk vegetarian. ghee (minyak 64 . ii.dari segi kebersihan. Mereka juga digalakkan duduk bersila kerana mengikut kepercayaan mereka. Antara ramuan untuk membuat nasi manis ini adalah nasi. Mereka juga mempunyai doa makan atau juga dikenali sebagai ‘ thevaram’. Perayaan ini diraikan selama tiga hari. kaum Hindu akan menghidangkan makanan dan disembahyangkan kepada nenek moyang yang telah meninggal dunia. Makanan yang disediakan pada hari perayaan ini adalah nasi manis yang dipanggil ‘ponggal’ dan nasi manis ini mesti dibuat sebelum matahari terbit. Ponggal – perayaan Ponggal diraikan sebagai ucapan terima kasih penganut Hindu kepada Tuhan Matahari kerana memberikan rezeki. ‘ omapudi’ dan Nei Urundai kepada pengunjung yang dating beraya ke rumah mereka. Mereka tidak dibenarkan sama sekali mengambil makanan dari pinggan hidang dengan tangan. Kadang kala mereka akan diberi air basuh tangan oleh tuan rumah dan di restoran-restoran pula disediakan sinki basuh tangan dan sabun. Mereka digalakkan mengambil makanan terdekat dengan mereka dahulu dan tidak terlalu banyak bercakap serta jangan bercakap ketika mulut masih penuh dan akhir sekali tidak mengunyah terlalu kuat. ‘athirasam’. bersila dapat mencernakan makanan dengan segera. mereka menghidangkan lebih kurang lima jenis sayur-sayuran yang merupakan kegemaran mendiang nenek moyang mereka. Pada malam hari sehari sebelum Deepavali (Eve Deepavali). MAKANAN SEMASA PERAYAAN KAUM INDIA i. mereka menghidangkan makanan India seperti murukku. Mereka sepatutnya menggunakan sudu yang disediakan dengan mengambilnya dengan tangan kiri.

Makanan ini merupakan makanan kegemaran masyarakat India. Tiada makanan yang khas disediakan pada hari perayaan ini. Sekiranya daun pisang dilipat dengan cara bahagian bawah (bahagian yang dekat dengan individu yang sedang makan) dilipat ke atas. iii. individu yang makan tadi perlu tahu pantang-larang berhubung cara daun pisang itu harus dilipat. iaitu makanan yang dibuat daripada tepung gandum dan berintikan gula perang. suji dan tepung gandum. maknanya individu berkenaan berasa puas dengan hidangan yang dinikmatinya. Pada hari ketiga perayaan ini.sapi). nasi manis perlulah disediakan oleh wanita yang masih belum berkahwin sahaja. dan gula melaka. Vinayaga Sathurthi – perayaan ini disambut sempena hari kelahiran ‘Lord Vinayaga’. Selesai makan. Apabila makanan hendak dihidang menggunakan daun pisang. susu. Semasa perayaan ini mereka akan menunaikan nazar mereka. Secara mudah. perbuatan merenjis air ini adalah bertujuan membersihkan daun pisang yang berperanan sebagai pinggan untuk makan. Makanan yang dihidangkan adalah ‘kolkatai’. iv. Thaipusam – masyarakat Hindu merayakan Thaipusam sempena hari kelahiran ‘Lord Muruga’. Sekiranya daun pisang dilipat dari atas ke bawah. PANTANG LARANG DALAM PEMAKANAN KAUM INDIA Walaupun generasi muda kaum India dikatakan semakin berfikiran moden dan tidak mahu terpengaruh dengan amalan dan budaya tradisional. isyarat yang dihantar adalah bahawa kita 65 . air perlu direnjis dahulu pada daun berkenaan. Dia juga menghantar isyarat kepada tuan rumah bahawa dia ingin supaya dijemput lagi untuk menikmati hidangan.kelapa dan kacang dhal. Kemudian barulah makanan diletak padanya. Makanan lain yang disediakan adalah ‘kesari’ yang dibuat daripada minyak sapi. kepercayaan dan pantanglarang berkaitan pohon pisang terus menjadi ikutan.

maka daun pisang dilipat dari bawah ke atas sebagai tanda bahawa kita turut bersedih atas kematian itu dan berharap peristiwa sedih seperti itu tidak akan berulang dalam keluarga terbabit. perbuatan melipat daun pisang dengan cara yang baru dihuraikan tadi bukan kerana kita benar-benar tidak menyukai makanan yang dihidangkan. Budaya ini wajar diketahui oleh semua. Secara tradisi. Makanan panas yang dihidangkan di atas daun pisang akan mengeluarkan aroma semula jadi yang sedap dihidu. Konsepnya lebih kurang seperti pinggan pakai-buang yang sudah menjadi budaya kita pada masa kini. Dari sudut yang lain. Dengan cara melipat daun pisang dari atas ke bawah. amalan penggunaan daun pisang sebagai “pinggan” juga berkait rapat dengan sistem masyarakat di Benua Kecil India. 66 . PERALATAN MAKAN KAUM INDIA Sejak dahulu. mudah digunakan dan mudah juga dibuang. kematian). Sebenarnya. ada makna tersembunyi dalam budaya kaum India. Orang yang berada pada status tinggi tidak sanggup berkongsi perkakas dan peralatan dengan golongan lebih rendah. Misalnya perayaan di kuil dan majlis perkahwinan. Daun pisang mudah diperoleh. Wujud sistem kasta serta pembahagian anggota masyarakat mengikut status. Jalan keluar terbaik adalah dengan cara menggunakan daun pisang sebagai “pinggan”. penggunaan daun pisang juga menjamin kebersihan “pinggan” yang digunakan untuk makan.berpendapat makanan yang dihidangkan tidak enak dan kita tidak berkeinginan untuk berkunjung semula untuk dihidangkan makanan seperti itu. kita menghantar isyarat “mahu lagi” serta melahirkan hasrat di hati untuk menghadiri majlis seperti itu pada masa hadapan. Apabila dihidangkan makanan pada majlis yang mendukacitakan (misalnya. Daun pisang dilipat dari atas ke bawah apabila menikmati hidangan pada majlis dan upacara yang menggembirakan. Sebaliknya. Masyarakat Melayu turut berkongsi amalan ini dalam kehidupan seharian. daun pisang merupakan “pinggan” dalam budaya kaum India.

Apa yang pasti. Dengan ini lahirlah nasi ayam. kari daging rusa. Terdapat juga peralatan yang diperbuat daripada kayu. kari kambing dan lain 67 . Pulau Pinang menjelma dalam ingatan kita. Penduduk di Malaysia ini juga dikatakan banyak menghabiskan masa di meja makanan dan menjadikan masa menikmati hidangan itu sebagai aktiviti kebangsaan. Makna-makna ini sudah mula pula dikongsi bersama oleh masyarakat pelbagai kaum melalui proses asimilasi. Kadang kala kita tertanya-tanya apa yang membezakan nasi kandar dengan nasi-nasi yang lain. mi mamak. Malaysia juga mempunyai potpuri budaya yang agak unik. iaitu senduk. Gabungan kaum Melayu.Penggunaan daun pisang sebagai “pinggan” masih menjadi amalan. kari telur sotong. pohon pisang mempunyai makna dan signifikan dalam kehidupan kaum India. Contoh hidangan lauk pauk nasi kandar ialah: ayam goreng berempah. kaum India juga menggunakan peralatan yang diperbuat daripada tanah liat. India dan Melayu di Malaysia ini sentiasa kreatif. Malah. berganding bahu mereka masakan baru dengan menggabungkan pinjam meminjam tradisi budaya masing-masing. mi kari dan lain-lain. Semua ini turut menyumbang ke arah persefahaman antara budaya. Nasi kandar di Pulau Pinang samalah seperti adanya nasi dagang di Kelantan atau Terengganu. Kini populariti nasi kandar telah menular ke negeri-negeri lain di Semenanjung. Contohnya periuk tanah (claypot) untuk memasak dan belanga untuk mengisi air. Peralatan yang diperbuat daripada aluminium adalah seperti pinggan dan gelas. Pada kebiasaannya. ikan goreng. Kaum Cina. kari kepala ikan. udang galah goreng. Restoran makanan daun pisang juga terus menjadi pilihan masyarakat pelbagai kaum di negara kita. banyak juga restoran yang meletakkan daun pisang di atas pinggan sebelum menghidangkan nasi. ASIMILASI MAKANAN INDIA DALAM MASYARAKAT MAJMUK Sebagai negara kosmopolitan. Nasi kandar diiringi dengan pelbagai jenis lauk pauk (dalam 30 jenis masakan). Bila kita menyebut nasi kandar. Cina dan India Cina berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada ‘hidangan Malaysia’ dan menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar.

Satu lagi hidangan berasal dari India ialah nasi beriani. kita akan ke selatan India. Nasi dikandar di bahu (dua bakul atau raga dengan satu batang kayu) dan mereka akan berjaja merentas kampungkampung. dan seterusnya mengekalkan aroma dan tekstur nasi. Semua ini turut menyumbang ke arah persefahaman antara budaya. 68 . Nasi kandar mengekalkan nama ‘kandar’ ini berlandaskan cara penjaja nasi ini menjualnya. diminati oleh sebilangan besar rakyat Malaysia. Doh ini akan ditampal di sekeliling tutup periuk untuk mengekalkan wap dan haba. Roti canai atau paratha dan puri ini pada asalnya ialah makanan kegemaran kaum India. Menikmati hidangan yang disajikan di atas daun pisang juga menjadi kegemaran orang-orang Malaysia. Pada mulanya pengaruh masakan mereka ini tertumpu di utara Semenanjung sahaja: Alor Setar. Pasa masa kini nasi kandar boleh dinikmati di restoran-restoran dan juga di hotel. Nasi beriani ini dipelopori oleh orang Melayu terutama di Johor. Nasi beriani gam ini dimasak bersama dengan lauknya (ayam dan daging) dan doh tepung gandum menjadi bahan penampal atau pelekat. Lama kelamaan populariti nasi kandar ini menular keseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak.lain. Buat masa kini roti canai berjaya meletakkan tarafnya bersama dengan nasi lemak. Terdapat beberapa jenis nasi beriani tetapi yang menjadi sebutan dan gilaan ialah nasi beriani gam. Kangar. Minuman iringan dengan nasi kandar ini ialah teh tarik. Ia bukan sahaja digemari oleh kaum India tetapi juga diminati oleh kaum-kaum yang lain. Pohon pisang mempunyai makna dan signifikan dalam kehidupan kaum India. Ia sepatutnya juga menjadi air minuman kebangsaan Malaysia. Berbalik mengimbas sejarah nasi kandar. Maknamakna ini sudah mula pula dikongsi bersama oleh masyarakat pelbagai kaum melalui proses asimilasi. Sungai Petani dan Penang. Di sinilah bermulanya di mana pedagang-pedagang India Muslim berulang alik antara India dan Semenanjung.

iaitu 38 % dari keseluruhan Malaysia. ianya terkenal dengnan kerangupannya. Nasi Bario mempunyai rasa yang manis. Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Bumi Dibawah Kenyalang terdiri daripada pelbagai suku kaum.PEMAKANAN DI ANTARA ETNIK DI SABAH DAN SARAWAK PENGENALAN Sabah dan Sarawak merupakan negeri yang mempunyai kebudayaannya yang tersendiri dan unik. Nasi Bario merupakan hasil daripada penanaman padi bukit oleh orang Ulu.449 kilometer persegi. Melayu. Oleh kerana ia terpisah daripada Semenanjung Malaysia. Berikut merupakan infomasi yang dapat membantu kita mengenali pemakanan di antara etnik di Sabah dan Sarawak SARAWAK Sarawak merupakan negeri yang terbesar di Malaysia dengan keluasan 124. Diberi jolokan sebagai nasi yang terbaik di pasaran. Makanan tradisional yang seterusnya dikenali sebagai Nasi Bario. Kira-kira 72% daripada penduduknya terdiri dari kaum asli. Mempunyai lebih daripada tiga puluh etnik dan mempunyai keadaan geografi yang pelbagai. Bidayuh dan Melanau. pemakanan di antara etnik-etnik di sini adalah berbeza. Berikut merupakan beberapa jenis makanan tradisional yang terkenal di Sarawak. Negeri yang kaya dengan pelbagai kaum etnik ini semestinya mempunyai budaya pemakanan yang pelbagai. Walaupun mempunyai banyak tulang. 69 . Masyarakat di sini masih lagi mengamalkan pemakanan tradisional. Sabah dan Sarawak menyediakan pelbagai jenis variasi makanan. diikuti dengan kaum Cina. Hidangan ini merupakan ikan terubok yang telah dimasinkan. tekstur yang lembut serta aroma yang tersendiri menjadikan ia bertaraf dunia dan digemari ramai. Ikan terubok masin dari Sarawak dikatakan merupakan ole-ole yang sesuai untuk dibawa balik oleh pengujung ke negara asal mereka.200 meter. padi ini perlu ditanam setinggi 1. Kaum yang teramai terdiri daripada suku kaum Iban.

Walubagaimanapun. hirisan ayam dan telur menjadikannya hidangan yang menyelerakan. daun ubi kayu dan serai. Ia biasanya dihidangkan bersama telur yang dicelur di dalam air dan disediakan bersama sos.Laksa Sarawak merupakan hidangan simbolik bagi negeri Sarawak. Sedap ketika ianya sedang panas. Sedikit hirisan daging kambing atau khinzir selalunya ditambah. Suku kaum Iban di Sarawak mempunyai hidangannya yang tersendiri yang dipanggil Manok Pansoh. Salah satu hidangan cina yang unik yang boleh dijumpai di Sarawak ialah Kolok Mee. Batang buluh yang digunakan untuk mengekalkan rasa dan aroma bahan-bahan di dalamnya. Ianya kemudian dibakar seperti lemang. Diperbuat daripada santan dan rempah-ratus ditambah dengan sedikit makanan laut. laksa Sarawak boleh didapati dikebayakan kedai makan dan hotel di Sarawak. hidangan ini juga boleh dijumpai di sekitar Kuala Lumpur dengan versi yang berbeza. Ketulan ayam disumbat ke dalam batang buluh bersama cendawan. 70 .

Antara makanan yang tidak asing lagi bagi Sarawak yang telah berjaya dipasarkan ialah sarang burung. Ada diantaranya yang telah memecah pasaran antarabangsa. penggunaan lada hitam tidak lagi terhad sebagai bahan masakan sahaja. Sarang ini diproses dahulu sebelum diprodukkan. Cara penggunaannya adalah dengan merendamkan rumput fatimah. Makanan memainkan peranan yang penting dalam kehidupan seharian kita. Rumput fatimah dikenali sebagai tanaman yang dapat membantu proses memperlancar kalahiran. Lada hitam adalah sesuatu yang tidak asing lagi di Sarawak. Contohnya sekarang kita sudah boleh mendapati wangian lada hitam dan juga gula-gula lada hitam. Buah ini juga lebih tahan lama. Pada masa kini. pengumpul tempatan sanggup membahayakan nyawa untuk memanjat ke dalam gua demi untuk mendapatkan sarang burung. Terkenal dikalangan masyarakat cina. Sarawak juga berjaya untuk menjadikan hasil tanamannya sebagai salah satu penyumbang ekonomi. Salah satu contoh ialah rumput fatimah. Sarikei juga merupakan kawasan yang terkenal dengan penanaman nenas Sarikei yang rendah dari segi kandungan gulanya selain mempunyai duri yang sedikit pada daunnya. Berdasarkan penelitian Malaysia. lada hitam dan nenas Sarikei. Pelbagai kajian telah dijalankan bagi menghasilkan lada hitam yang bermutu tinggi. Maka tidak hairanlah jika ada dikalangan masyarakat Sarawak yang mengamalkan pemakanan tetentu untuk memastikan kesihatan badan. Sarang burung ini boleh diproses menggunakan tenaga manusia sepenuhnya dan juga mesin. Sarawak mempunyai reputasi bertaraf dunia dalam menghasilkan sarang burung laying-layang.Selain daripada makanan tradisional. dan air rendamannya diminum oleh 71 . harganya lebih tinggi berikutan ketelitian yang ditawarkan serta lebih berkhasiat tanpa bahan kimia. Bagi yang diproses menggunakan tenaga manusia. pelbagai pihak telah meginovasikan penggunaan lada hitam. rumput fatimah ini mengandungi zat fitokimia yang berfungsi untuk merangsang kontraksi rahim.

ibu yang bakal bersalin. Semakin lama tumbuhan ini direndam, semakin tinggi kadar fitokimiannya. Penggunaan rumput fatimah ini telah digunakan oleh masyarakat Dayak Iban. Masyarakat Dayak Iban memanfaatkan rumput fatimah ini dengan mengambil akarnya, kemudian dicuci, dipotong lalu direbus. Air rebusan rumput fatimah ini kemudian boleh diminum untuk melancarkan proses kelahiran atau haid. Selepas bersalin, para ibu Dayak Iban juga mengamalkan penggunaan daun sembong yang kelihatan seperti gulma untuk mandi. Daun sembong tersebut dibuang akarnya, dibersihkan dan kemudian direbus. Air rebusan tersebut digunakan sebagai air mandian sehingga tubuh terasa sejuk dan segar.

SABAH
Penduduk Sabah telah dikurniakan dengan pelbagai variasi makanan laut, ditambah pula dengan hidupan air tawar serta hidupan liar. Oleh kerana sebahagian daripada kawasannya masih diliputi hutan, tumbuhan dan herba liar dengan senang boleh diperolehi. Makanan tradisional Sabah mengikut lebih daripada tiga puluh suku kaum adalah berbeza bergantung kepada sumber yang boleh diperolehi. Pada kebiasaannya, pemakanan orang Sabah yang tinggal dipersisiran pantai masih lagi didominasi dengan makanan laut, sementara mereka yang tinggal dikawasan pendalaman hanya bergantung kepada ikan air tawar dan hidupan liar. Walaupun kedua-dua padi sawah dan padi bukit ditanam secara bergenerasi di Sabah, ia tidak semestinya makanan asasi penduduk di sini. Nun jauh di utara, jagung dan ubi kayu menjadi pilihan utama. Sabah terkenal dengan sagunya. Bagi mereka yang tinggal di sebelah Barat, ia lebih dikenali sebagai ‘lamanta’. Pokok sagu atau poko rumbia merupakan sumber makanan asasi bagi kaum peribumi di Sabah di mana ia mempunyai batang yang besar, tegap dan mempunyai isi yang lembut serta mengandungi kandungan kanji yang tinggi. Sagu ialah serbuk kanji yang diambil daripada empulur pokok sagu yang dijumpai di dalam batangnya. Sagu biasanya dijadikan bubur, puding dan pemekat hidangan. Sagu juga boleh direbus atau dibakar sebagai adunan dan dimakan begitu sahaja. Sagu merupakan hidangan yang popular dikalangan penduduk Sabah kerana rasa manis dan kekenyalannya.

72

Orang Bisaya yang tinggal berdekatan dengan Brunei masih lagi menjadikan sagu sebagai bubur yang likat atau lebih dikenali sebagai “ambuyat”. Orang Murut atau ‘Orang Bukit’ yang tinggal di kawasan pendalaman menggunakan bahan yang serupa dengan ambuyat, tetapi dengan menggunakan ubi kayu sebagai bahan utama. Kedua-dua hidangan ini selalunya disediakan semasa perayaan tertentu oleh orang Kadazan Dusun walaupun padi bukit masih lagi menjadi pilihan utama. Ambuyat yang dimakan oleh orang Bisaya mempunyai persamaan dengan ambuyat yang merupakan makanan tradisional masyarakat Brunei. Ambuyat merupakan makanan kegemaran masyarakat Brunei sejak berkurun lamanya. Ambuyat diperbuat daripada sagu. Setelah biji sagu ini diproses ia kelihatan seperti tepung yang berwarna putih. Ambuyat dihasilkan dengan menuang air panas yang mencukupi ke dalam sagu, kemudian dikacau sehingga menghasilkan tekstur yang melekit dan lembut. Ambuyat ini dimakan dengan menggunakan candas yang menyerupai kayu chop sticks dan diperbuat daripada buluh bersama sos. Di Brunei selain sos, ambuyat juga dimakan bersama hidangan sampingan yang lain seperti pais yang merupakan daging yang dibalut bersama daun pisang dan kemudiaannya dibakar. Selain ambuyat, Sabah terkenal dengan pelbagai jenis makanan tradisional yang lain. Antara contoh yang lainnya ialah “jaruk”. Hidangan ini merupakan hidangan yang terkenal dikalangan orang Murut. Jaruk merupakan daging khinzir liar atau ikan yang dimampatkan di dalam batang buluh. Ia dibiarkan mentah bersama garam dan nasi. Setiap lubang yang terdapat di permukaan buluh tersebut disumbatkan dengan daun. Kesemua bahan ini diperam selama beberapa minggu atau berbulan sebelum dihidangkan.

73

Selain itu terdapat hidangan yang dipanggil hinava. Hidangan yang menyerupai sushi ini merupakan hasil kreativiti orang Kadazan. Diperbuat daripada ikan tenggiri yang segar, hirisan halia, biji mangga, cili merah bersama perahan limau nipis, hinava menawarkan hidangan yang menyelerakan.

Sayur manis pada mulanya ditemui di Lahad Datu oleh seorang pekebun, yang kemudiannya menemui cara untuk menjadikan sayur ini lebih ranggup dan mempunyai daun yang lebih lembut. Pada hari ini Lahad Datu merupakan destinasi yang terkenal dengan sayur manis.

Selain sayur manis, Sabah juga terkenal dengan bambangan merupakan sejenis mangga liar yang dijumpai di hutan Sabah. Bijinya dibuat jeruk dan merupakan salah satu bahan untuk membuat hinava. Isi bambangan boleh dihiris, dikeringkan dan diperap untuk dimakan begitu sahaja. Selain bambangan, terdapat juga buah ‘tarap’ dan ‘markisa’. Boleh dikatakan kesemua masyarakat bukan Islam di Sabah menghasilkan pelbagai jenis arak yang diperbuat daripada beras pulut dan ragi yang dikeringkan yang dikenali sebagai tuak. Dipercayai tuak yang terkenal ialah lihing,yang dikatakan bagus untuk ibu baru bersalin. Bagi suku kaum Kadazan Dusun, mereka biasanya menikmati tuak bersama hidangan sup ayam bersama hirisan halia yang segar yang dikenali sebagai “Sup Manuk Lihing”. Ketibaan orang muslim ke Sabah dari kepulauan selatan Filipina telah sedikit sebanyak mempengaruhi pemakanan dikalangan masyarakat sekitar perairan Sabah. Makanan bagi penduduk Islam kawasan perairan Sabah mempunyai persamaan dengan masakan Melayu. Walaupun mereka jarang menggunakan rempah-ratus,

74

penggunaan cili dan tumbuhan liar dijadikan sebagai pengganti. Makanan biasanya dibalut dengan daun pisang dan direndam di dalam air asam jawa kemudiannya dibakar di atas api. Mereka yang berada di pesisiran pantai sebelah timur biasanya menggunakan rumpai laut di dalam masakan mereka. Walaubagaimanapun, bahan ini jarang didapati di pesisiran di kawasan barat. Rumpai laut ini boleh dimakan secara mentah, atau digabungkan dengan hirisan halia, tomato yang air perahan limau nipis atau cuka. Masyarakat Kadazan Dusun merupakan suku kaum yang terbesar di Sabah dimana ia merangkumi 18% daripada keseluruhan penduduk di Sabah. Suku kaum ini terkenal dengan pelbagai jenis hidangan yang biasanya dapat dilihat semasa musim perayaan seperti Pesta Keamatan yang dirayakan setiap tahun iaitu pada 30 dan 31 Mei. Selain itu kita juga dapat merasai hidangan ini semasa majlis perkahwinan dan majlis lain yang diadakan oleh masyarakat Kadazan Dusun. Antara makanan yang terkenal dikalangan kaum ini ialah Hinava, Noonsom, Pinaasakan dan Sup Manuk Lihing. Makanan-makanan ini dapat disediakan dengan pelbagai cara mengikut kebiasaan amalan tradisi kaum Kadazan Dusun. “Nooonsom” atau dalam bahasa Malaysianya jeruk, boleh didapati dalam beberapa jenis. Antara yang paling popular ialah Noonsom Sada (ikan), Noonsom Bambangan dan Noonsom Tuhau. Noonsom Sada diperbuat daripada ikan air tawar yang telah dibersihkan dan dijeruk menggunakan isi buah Pangi yang ditumbuk, nasi dan garam. Bahan-bahan ini dicampurkan sekali dan dimasukkan kedalam bekas botol atau tajau kecil dan dibiarkan selama sepuluh atau dua belas hari sehingga boleh dimakan. Seperti namanya, Noonsom Bambangan diperbuat daripada isi buah bambangan yang dihiris dan dicampurkan dengan biji buah bambangan yang telah diparut dan sedikit garam. Apabila kesemua bahan dicampurkan, ia dimasukkan kedalam bekas botol atau tajau kecil dan dibiarkan selama seminggu sebelum dimakan. Noonsom Tuhau mengandungi tuhau yang dihiris halus dan dijeruk bersama cuka, garam dan cili merah. Apabila kesemua bahan dicampurkan ia dimasukkan ke dalam bekas botol dan hanya dibiarkan selama beberapa minit sebelum dihidangkan. Hidangan Kadazan Dusun yang terkenal selain Noonsom ialah “Pinaasakan”. Bahan yang diperlukan untuk penyediaan makanan ini ialah ikan, tidak kira ikan air tawar atau ikan air laut yang telah dibersihkan dan dicampur dengan sedikit kunyit dan halia yang telah ditumbuk, sedikit biji asam jawa atau asam “takob-bakob”, garam, serbuk perasa dan sedikit air. Ikan ini akan dididihkan dengan air sehingga airnya hampir kering. Selain itu, terdapat hidangan “Sup Manuk Lihing” atau dalam bahasa Malaysianya “Sup Ayam Lihing”. Bahan yang diperlukan ialah seekor ayam kampung, minuman keras yang dikenali sebagai “Lihing” dan hirisan halia. Untuk menyediakan hidangan ini, daging ayam yang telah dipotong direbus bersama setengah cawan lihing, hirisan halia, garam dan serbuk perasa. Ia direbus sehingga daging ayam itu menjadi empuk. Kebanyakan makanan tradisi kaum Kadazan Dusun hari ini boleh didapati dibeberapa restoran tertentu yang biasa menyediakan makanan tradisi penduduk tempatan. Selain itu, beberapa hotel terkemuka juga memilih untuk menghidangkan “Hinava” sebagai hidangan khas kepada para pengunjungnya. Keunikan dan kepelbagaian makanan tradisi yang diperkenalkan oleh masyarakat tempatan merupakan salah satu keistemewaan yang boleh didapati di Negeri Dibawah Bayu ini.

75

PEMAKANAN DI ANTARA ORANG ASLI Orang asli memainkan peranan penting dalam percampuran budaya dan etnik dalam kehidupan masyarakat Malaysia. Jamuan kecil-kecilan akan dibuat dan pulut kuning akan diberi kepada jiranjiran sempena pertukaran nama bayi tersebut. 76 . Oleh itu. ikan atau tempat yang dekat dengan bayi ketika lahir atau juga menurut nama peristiwa yang berlaku ketika bayi dilahirkan. Adakalanya nama yang diberi tidak sesuai dan bayi akan jatuh sakit. bercucuk tanam. Orang asli terdiri darpada lebih kurang 64 suku kaum. Bayi yang selamat dilahirkan pula akan diberi nama dengan kebenaran dari ibu bapanya. dan lain-lain). Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi pemilihan dan pantang-larang dalam makanan orang asli. Biasanya nama bayi diberi berdasarkan nama pokok. tumbuhtumbuhan. diikuti dengan tempat tinggal dan kemahiran (berburu. Makanan yang perlu dihindari oleh wanita mengandung yang masih diamalkan oleh masyarakat orang asli ialah memakan ikan yang bewarna merah kerana dikhuatiri berlakunya tumpah darah ketika melahirkan bayi. wujudnya kepelbagaian makanan dalam budaya orang asli. Oleh itu. Faktor yang paling utama adalah dipengaruhi oleh faktor agama. nama bayi tersebut terpaksa ditukar.

Kesemua mereka merupakan pelajar Universiti Sains Malaysia ( USM ) Menurut bancian yang telah dilaksanakan. Hal ini kerana mereka telah mendapat pendedahan mengenai makanan Melayu sejak dari kecil melalui persekitaran sekeliling. Responden kami adalah dalam kalangan mereka yang berumur di antara sembilan belas hingga dua puluh dua tahun yang terdiri daripada etnik majoriti iaitu kaum Melayu. perayaan dan upacara-upacara tertentu. Pendedahan boleh dilakukan melalui media massa seperti internet dan televisyen. industri pelancongan juga perlu memainkan peranan penting mempromosikan kepelbagaian etnik di Malaysia.RUMUSAN DAN KESIMPULAN Kami telah menjalankan bancian terhadap tiga puluh orang responden berkaitan dengan pemakanan di antara etnik-etnik di Malaysia. Hal ini demikian kerana kurangnya kesedaran tentang kewujudan kaum minoriti tersebut. Ini dapat dilihat apabila kaum Melayu dan Cina menikmati juadah kaum India seperti roti canai untuk sarapan manakala kaum India juga menggemari nasi lemak yang merupakan makanan Melayu. Di akhir laporan ini. kebanyakan responden mempunyai pengetahuan yang meluas tentang budaya pemakanan masyarakat Melayu. Selain itu. Soalan bancian adalah berdasarkan budaya pemakanan dari segi pantang-larang. Kami berpendapat bahawa kekurangan pengetahuan dalam kalangan responden boleh diatasi jika wujudnya lebih pendedahan terhadap pemakanan di antara kaum minoriti di Malaysia. Ini disebabkan oleh perbezaan agama dan kepercayaan yang menyebabkan mereka kurang prihatin terhadap kaum majoriti itu. 77 . Cina dan India. kami ingin menyimpulkan bahawa hipotesis yang dinyatakan diterima di mana makanan merupakan salah satu pendekatan yang dapat menyatupadukan kaum di Malaysia. Malangnya para responden masih lagi kurang pendedahan tentang pemakanan dalam kalangan masyarakat minoriti. Walaubagaimanapun kebanyakan responden hanya mempunyai pengetahuan asas tentang budaya pemakanan bagi kaum majoriti yang lain seperti kaum Cina dan India.

a) Benar b) Salah 6. Apakah makanan yang dikatakan simbolik dengan Sarawak ( boleh melebihi satu jawapan) a) Laksa Sarawak b) Jaruk c) Sayur manis d) Lada hitam e) Sarang burung layang-layang 4. Dalam masyarakat India. kunyit dan buah pala sering digunakan dalam masakan a) orang India b) orang Melayu c) orang Cina 2.teh tarik adalah popular dalam kalangan masyarakat mana? a) Melayu b) India c) Cina d) . daun pandan. Pada pendapat anda. bunga kantan.Lain-lain sila nyatakan: ___________________ 3. Apakah buah-buahan biasanya saling ditukar atau dihadiahi kepada pelawat semasa Tahun Baru Cina sebagai tanda persahabatan ? a) buah epal b) limau bali c) limau mandarin 5. Laddu hanya disediakan semasa perayaan sahaja. Bahan-bahan herba seperti serai. daun kemagi.LAMPIRAN BANCIAN TUGASAN SHE 101 SILA BULATKAN JAWAPAN YANG SESUAI JANTINA: P/ L 1. daun limau purut.Nasi dagang terkenal di negeri mana? a) Pulau Pinang b) Kelantan c) Perlis 78 .

Pernahkah anda merasai makanan tradisional orang Kadazan Dusun? a) Ya.Apakah makanan asasi bagi penduduk Sabah dikawasan pandalaman? a) padi bukit b) sagu c) ubi kayu 10. Apakah makanan yang tidak boleh dimakan oleh ibu mengandung dalam masyarakat orang asli? a) daging b) ikan berwarna merah c) ayam dan itik 14. kacang. Apakah factor utama yang mempengaruhi pantang larang dalam makanan orang asli? a) tempat tinggal b) kemahiran (berburu. bercucuk tanam dll) c) agama TERIMA KASIH 79 . Makanan yang dihidangkan semasa perayaan masyarakat India adalah berbeza mengikut perayaan. sila nyatakan: ___________________________ b) Tidak 13. Apakah makanan yang mempunyai kulit berwarna putih dan kandungannya diisi dengan beberapa jenis kandungan seperti daging ayam.Wajik adalah sejenis kuih manis yang dihidangkan pada hari-hari perayaan a) Hari Raya Puasa b) Hari Raya Haji c) Majlis perkahwinan d) Majlis kenduri 8. kaya dan sebagainya? a) bao/ baozi b) popia c) murtabak 9. Apakah kuih yang selalu dimakan semasa perayaan “Mid-Autumn” dan kuih tersebut biasanya berwarna perang keemasan? a) karipap b) kuih bulan c) kuih sarang tebuan 11. Pulut kuning diberikan kepada jiran-jiran dalam masyarakat orang asli kerana a) pertukaran nama bayi b) perkahwinan c) selepas upacara pengebumian 15. a) Ya b) Tidak 12.7.

co.lelong. 1-64 80 .com http://www. Inc..html http://bbs.jessieling. The Gale Group.ms.flyingdusun.petertan.com/ www.net/Nyonyafood. a division of Thomson Learning.com BUKU Barbara Sheen (2007).RUJUKAN LAMAN WEB http://www.html http://malaysiana. Foods Of India.com/bruambuyat http://sabah.alloexpat.geocities.com http://www.borneo_hotel.com http://malaysia.com http://asiarecipi.my http://www.typepad.org http://www.dianasdesserts.id/iptek/kesehatan http://www.edu.com http://www.com http://www.my http://onokinegrindz.foodcandy.com/malpeople.malaysianfood. Inc.com.wikipedia.pnm..my http://sinarharapan.

81 .