ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 INDEK OBJEKTIF PEMAKANAN DI ANTARA KAUM MELAYU PEMAKANAN DI ANTARA KAUM CINA PEMAKANAN DI ANTARA KAUM INDIA PEMAKANAN DI SABAH SARAWAK PEMAKANAN DI ANTARA ORANG ASLI RUMUSAN DAN KESIMPULAN LAMPIRAN RUJUKAN MUKA SURAT 2 3-30 31-43 44-57 58-64 65 66 67-68 69

1

OBJEKTIF
Pemakanan memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian. Pemakanan yang baik dan seimbang memastikan kehidupan yang lebih sejahtera. Malaysia yang terkenal dengan pelbagai etnik mestilah mempunyai budaya pemakanan yang pelbagai. Sebagai contoh, pantang-larang dan kepercayaan setiap kaum dalam pemilihan makanan serta adab-adab semasa makan. Selain itu, kami ingin mengenal pasti jika terdapat sebarang hubung-kait di antara makanan dikalangan pelbagai etnik di mana terdapat nilai-nilai asimilasi dalam kalangan etnik-etnik tersebut. Untuk menilai tahap pengetahuan para pelajar Universiti Sains Malaysia (USM) terhadap budaya pemakanan masyarakat di Malaysia. Ini kerana ada di antara mereka yang masih tidak mengenali budaya kumpulan minoriti amnya dalam kalangan penduduk Sabah dan Sarawak. Akhir sekali, kami ingin mengkaji jika kepelbagaian makanan di antara etnik-etnik ini dapat menjadi instrumen yang boleh menyatupadukan rakyat Malaysia. Hal ini demikian kerana, perpaduan dalam kalangan rakyat adalah penting dalam memelihara keharmonian negara. Oleh itu, kami bersepakat untuk menghasilkan laporan yang berkisar tentang “Pemakanan di antara Etnik di Malaysia”. Kami juga ingin membuktikan bahawa makanan dapat menyatukan masyarakat di Malaysia.

2

PEMAKANAN DI ANTARA KAUM MELAYU Pembudayaan makanan Melayu

Dari segi sejarah, kaum Melayu ini mempunyai elemen-elemen dan usul asal dari Sumatra, Jawa, Thailand, Sulawesi dan juga Polinisia. Dengan pengaruh-pengaruh negara tersebut tidak hairanlah jika masakan Melayu mempamerkan sedikit sebanyak kualiti kulinari dari negara-negara tersebut. Di Selangor, kaum Melayu dahulu kala merupakan pahlawan Bugis dari Sulawesi dan bagi orang Melayu Negeri Sembilan, menamakan diri mereka sebagai Minangkabau dari Sumatra. Kita beralih ke Utara: Pahang, Perak, Pulau Pinang dan Perlis di mana pengaruh Acheh, Bugis dan Siam amat ketara. Pada abad ke 16, kaum Acheh mempunyai seorang ketua yang dikenali sebagai Mahkota Alam atau Iskandar Muda. Beliau juga dikatakan mempunyai pengaruh besar ke atas negeri Pahang, Kedah dan Perak. Bagi negeri Kelantan, Kedah dan sebahagian negeri Terengganu pula dipengaruhi oleh Thailand atau Siam. Ini dapat dilihat dari segi penyediaan makanan dan dialek percakapan mereka: ala Siam.

3

Kita ke selatan iaitu ke Johor. Di sini terdapat beberapa penempatan kaum Jawa dan Bugis. Pada tahun 1639, di dalam perjanjian antara Johor dan Belanda, kerajaan Johor bersetuju untuk membantu menakluki Negeri Melaka dengan pertolongan pahlawan Bugis bernama Daeng Prani. Sebagai balasan terima kasih dengan kejayaan cemerlang ini, Daeng Prani dilantik sebagai Yam Tuan Muda Johor. Sekarang kita ke Negeri Melaka untuk mengikuti perkembangan sejarah kaum Cina. Pengaruh dari negeri China ini telah mula menular pada abad ke-15. Ianya bermula dengan lawatan Laksamana China Yin Ching dan Cheng Ho. Mereka singgah di Melaka dalam perjalanan ke Barat. Admiral Cheng turut membawa bersamanya adat resam dan budaya kaum Cina. Sultan Mahmud sungguh tertarik dengan kebudayaan Cina, lebih-lebih lagi apabila mengetahui mereka telah lama mengamalkan ajaran Islam. Perkahwinan di antara Sultan Mahmud dan Puteri Hang Li Poh mengeratkan lagi 18. pertalian dua budaya ini. Walau bagaimanapun Malaysia hanya dapat menyaksikan pengaruh (tradisi, budaya dan masakan) dari China ini pada abad kePendatang dari China dibawa bekerja di lombong-lombong di Malaysia dan mereka membawa bersama budaya tradisi dan nilai etika kerja. Kaum India mula menapak kaki di Malaysia 2,000 tahun yang lalu. Mereka merupakan pedagang dan pada abad ke-10 terdapat beberapa komuniti kecil keturunan India di pinggiran pantai. Ketika dijajah oleh Kerajaan Inggeris, kaum India di bawa masuk ke Semenanjung untuk bekerja di ladang-ladang getah dan seterusnya menetap disini. Di Melaka pula di Kampung Tujung terdapat kampung Chitty. Keturunan India di sini dikatakan berasal dari Kalinga (selatan timur India). Kaum Chitty di sini berkahwin dengan penduduk tempatan dan menerap nilai, tradisi dan budaya mereka. Bagi kaum wanita Chitty, mereka tidak memakai sari seperti wanita India. Mereka memakai kebaya panjang atau kebaya pendek. Bagi kaum lelaki pula apabila menghadiri pesta keugamaan, mereka mengenakan pakaian dhoti bukan sarong yang dipakai oleh kaum India yang lain. Sebagai negara kosmopolitan, Malaysia juga mempunyai potpuri budaya yang agak unik. Gabungan kaum Melayu, Cina dan India Cina berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada ‘hidangan Malaysia’ dan menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar. Penduduk di Malaysia ini juga dikatakan banyak menghabiskan masa

4

berganding bahu mereka masakan baru dengan menggabungkan pinjam meminjam tradisi budaya masing-masing. Bijirin kecil ini juga berjaya membentuk budaya diet (pemakanan) dan ekonomi penduduk Asia. cili dan belacan. 5 . India dan Melayu di Malaysia ini sentiasa kreatif. Nasi dihidangkan dengan pelbagai lauk-pauk dan ulam ulaman. pelbagai lauk pauk tidak akan sempurna jika tidak diiringi dengan nasi. Beras juga merupakan nadi budaya kehidupan dan adat bagi penduduk Asia. mi kari dan lain-lain. Hidangan orang Melayu dikatakan mampu menghangatkan suasana di meja makan. Hidangan Melayu terkenal bukan sahaja dari keenakan tetapi dari segi kepedasan dan juga penggunaan rempah ratusnya. Dalam budaya makanan orang Melayu. Kaum Cina.di meja makanan dan menjadikan masa menikmati hidangan itu sebagai aktiviti kebangsaan. mi mamak. Bahan yang digunakan dalam masakan Melayu berkisar kepada santan. Nasi merupakan makanan utama bagi orang Malaysia dan orang Melayu amnya. Di Malaysia padi menjadi tanaman utama di Kedah dan Perlis dan dikenali sebagai ‘rice bowl of Malaysia’. Dengan ini lahirlah nasi ayam.

Untuk pesakit diabitis dan tekanan darah tinggi. Ia boleh merangsang aktiviti otak kanak-kanak. Tongkat Ali merupakan akar kayu yang terbilang hasiatnya dari segi penambahan tenaga batin dan juga tenaga fisikal. buah pelaga. petai. kopi tongkat Ali menjadi minuman kegemaran para pengunjung. Daun-daun ini selain kaya dengan sumber vitamin dan mineral. 6 . Kita masih mengemari masakan kampung atau masakan nenek dan emak kita dahulu. Orang Melayu di kampung-kampung masih berlandaskan pertanian. Sayuran ditanam di belakang rumah dan juga di perairan sawah dan bendang. Ia digunakan dalam segala jenis gulai atau masak lemak. Rempah basah iaitu bahan yang ditumbuk dengan batu lesung: bawang. bawang putih dan cili. ulam jering boleh dijadikan ubat kerana kandungan alkali yang tinggi dan berfungsi sebagai bahan dirutik. bunga kantan. Rempah ratus ini selalunya di sangai (digoreng tanpa minyak) terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar. Bahan perasa (seasonings) dalam masakan Melayu di bahagi kepada dua: rempah basah dan rempah kering. itik. Orang Melayu juga banyak menggunakan bahanbahan herba seperti serai. ikan dari hasil tangkapan nelayan atau dari sawah dan bendang. daun selum. daun pandan. cendawan (kulat) dan lain-lain jenis ulaman daun menjadi makanan amalan orang Melayu di kampung. daun limau purut. daun pegaga. pengaliran darah yang sihat dan menghaluskan tekstur kulit seseorang. daun kemangi. Kita beralih pula ke masakan tradisi dan masakan popular orang Melayu di Malaysia. Rempah kering pula termasuk biji ketumbar. kayu manis dan lain-lain.Santan merupakan bahan asas dalam masakan kita. ia juga tinggi dari segi serat. Di restoran dan gerai. jintan. daun kaduk. lengkuas dan buah pala. Tongkat Ali dijual dalam bentuk tablet dan juga serbuk. Pucuk paku. halia. Daun kaduk dan daun pegaga telah mendapat pengiktirafan dari WHO sebagai herba yang mempunyai pelbagai faedah kepada kita. Di halaman-halaman rumah kampung kelihatan berkeliaran ayam. kunyit.

Contohnya kuih seri 7 . ikan dan daging) pula dipelopori oleh orang Negeri Sembilan. Bagi orang Melayu pantai Timur (Kelantan dan Terengganu) menghidangkan pelbagai juadah seperti nasi dagang. keledek dan tepung gunting) merupakan manisan yang sangat popular. ayam percik dan lain-lain. Selain lauk pauk terdapat juga makanan ringan. rendang (ayam dan daging). nasi minyak. Ia bukan sahaja menjadi kegemaran orang Melayu tetapi turut di pelopori oleh kaum Cina dan India. Di musim perayaan (hari lebaran. kenduri kendara) nasi tomato beserta lauk pauknya sentiasa menarik perhatian tetamu. laksa Johor. laksa Penang. Nasi tomato dihidang bersama ayam masak merah. Nasi lemak turut diiringi dengan beberapa lauk sampingan: kari ayam. pesembur. Nasi lemak dahulunya dihidang untuk sarapan pagi tetapi pada masa kini dijadikan hidangan tengah hari dan malam. Bubur pulut hitam. ayam goreng dan paru goreng. pengat pisang dan bubur cacar (kandungan keladi. ayam golek. sambal (sotong kering atau ikan bilis). nasi berlauk.Dahulu ulam dan akar kayu hanya dipopularkan oleh orang Melayu tetapi sekarang mendapat tempat di restoran dan hotel-hotel. Nasi lemak patut dijadikan makanan kebangsaan Malaysia. dalca. Manisan kegemaran orang Melayu ialah dari jenis bubur dan kuih muih. mi Siam dan lain-lain. Negeri Perak pula berbangga dengan rendang tok dan gulai ikan sembilang tempoyak. Ia juga turut dihidang pada rumah terbuka dan dijadikan salah satu menu (ala carte) di hotel-hotel. pecal dan lain-lain. Gulai lemak cili padi (ayam. dimana kita lihat kaum-kaum lain turut meminatinya. bubur kacang. beras pulut dan ubi. Kebanyakan kuih muih orang Melayu berasaskan beras.

Nasi kandar di Pulau Pinang samalah seperti adanya nasi dagang di Kelantan atau Terengganu. Kadang kala kita tertanya-tanya apa yang membezakan nasi kandar dengan nasi-nasi yang lain. Berbalik mengimbas sejarah nasi kandar. Kuih tradisi ini masih diminati terutama pada bulan Ramadhan dan lebaran. kari telur sotong. ikan goreng. Kangar. kari daging rusa. Bila kita menyebut nasi kandar. Di sinilah bermulanya di mana pedagangpedagang India Muslim berulang alik antara India dan Semenanjung. cucur badak. Kini populariti nasi kandar telah menular ke negeri-negeri lain di Semenanjung. wajek. Lama kelamaan populariti nasi kandar ini menular keseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. Pulau Pinang menjelma dalam ingatan kita. Nasi kandar diiringi dengan pelbagai jenis lauk pauk (dalam 30 jenis masakan). Pada mulanya pengaruh masakan mereka ini tertumpu di utara Semenanjung sahaja: Alor Setar. kari kepala ikan. udang galah goreng. Pasa masa kini nasi kandar boleh dinikmati di restoran-restoran dan juga di hotel. Nasi kandar mengekalkan nama ‘kandar’ ini berlandaskan cara penjaja nasi ini menjualnya. Menikmati hidangan yang disajikan di atas daun pisang juga menjadi kegemaran orang-orang Malaysia. sirap selaseh.muka (di bawah pulut dan di atas kastad pandan) pulut panggang (pulut berisi serunding kelapa atau ikan) bengkang ubi. 8 . Minuman iringan pula. kuih koci. talam keladi. Nasi dikandar di bahu (dua bakul atau raga dengan satu batang kayu) dan mereka akan berjaja merentas kampung-kampung. bahulu dan onde-onde. Contoh hidangan lauk pauk nasi kandar ialah: ayam goreng berempah. Minuman iringan dengan nasi kandar ini ialah teh tarik. Manisan tradisi bagi orang Melayu pula ialah dodol. Ia sepatutnya juga menjadi air minuman kebangsaan Malaysia. kuih lapis dan sagu gula Melaka. Sungai Petani dan Penang. kari kambing dan lain lain. orang Melayu kita tidak akan lupa menghidangkan air sirap bandung. air kelapa dan air kopi kampung. kita akan ke selatan India.

dan hati (lembu). udang. bagi menambah rasa lemaknya. sotong. dan biasanya dimakan dengan ikan kering atau ayam goreng. ikan bilis goreng dan sambal. Tetapi kini nasi lemak dijual dengan pelbagai lauk yang termasuk tetapi tidak terhad kepada daging. budu dan ulam-ulaman lain. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa. Nasi Kerabu Nasi kerabu adalah hidangan nasi yang asalnya bewarna kebiruan. timun. Warna biru nasi terhasil daripada kelopak bunga telang yang digunakan dalam masakan. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya. menyebabkan ia disediakan bersama nasi putih biasa atau warna nasi kerabu kuning yang dimasak dengan menggunakan kunyit. keropok. limpa. ayam.Nasi Lemak Nasi lemak merupakan makanan kegemaran bagi orang Malaysia dan Singapura terutama sebagai sarapan pada waktu pagi. Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur. 9 . Kini kesukaran menyediakan pewarnanya.

Kebiasaannya bahan-bahan yang mesti ada ialah terdiri daripada ikan (kebiasaannya ikan parang. Nasi dagang Kelantan biasanya bewarna merah kerana menggunakan campuran pulut hitam.ikan tenggiri. belacan. dan sekarang ini ia boleh didapati di seluruh negara. Ia juga sering dimakan bersama solok lada. Nasi Dagang Nasi Dagang merupakan hidangan istimewa yang terkenal di Terengganu dan Kelantan. halia.Nasi kerabu amat popular di negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu. Asam Pedas Asam Pedas memang terkenal di Melaka dan Johor. kunyit hidup (jika ingin menyedapkan lagi 10 . Terpulang kepada citarasa masing-masing untuk menyedapkan lagi masakan mereka. cili kering. bagaikan mereka yang dalam perdagangan tanpa penyediaan lauk-pauk yang banyak. Selain itu acar timun juga disediakan. Nasi dagang Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa. lengkuas. ikan merah dan ikan terubuk). Resepi untuk membuatnya tidaklah terlalu rumit dan tidak pula terlalu mudah. Sebut sahaja asam pedas semua orang tahu bahawa masakan itu sangat sedap dan popular di Negeri Melaka dan Johor. bawang merah. Nasi dagang dikatakan dikenali sedemikian kerana. Ikan yang digunakan biasanya ikan aya hitam (ikan tongkol). Mudah. bawang putih. hanya mempunyai satu lauk (tanpa acar timunnya).Walau bagaimanapun terdapat juga kawasan-kawasan lain di negeri Melaka dan Johor ini mempunyai resepi asam pedas yang berlainan.

juga di hotel-hotel yang terkemuka di negeri Melaka dan Johor. bawang merah dan putih. Budu Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Serai dan lengkuas diketuk dan bunga kantan dibelah empat. mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi 11 . Ia bukan saja terkenal dan di sukai oleh penduduk negeri Melaka dan Johor sahaja bahkan pelancong dari dalam dan luar negara juga meminati masakan asam pedas ini. Australia. bunga kantan. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan. Jangan pula hangus. halia dan belacan dikisar atau ditumbuk lumat. serai. Kebiasaan masakan asam pedas bukan sahaja di hidangkan untuk keluarga di rumah malah masakan ini juga terdapat di kedai-kedai makan. daun kesum. Amerika Syarikat. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan. asam gelugur atau daun limau purut. Ikan yang telah dibersihkan dimasukkan sehingga mendidih. Selepas itu masukkan air asam jawa mengikut banyak atau sedikit sukatan masakan. Bahan-bahan ini hendaklah mengikut sukatan masakan. bunga kantan. restoran. mempelam dan air perahan limau nipis. daun kesum. Terengganu dan Selatan Thailand. Akhir sekali masukkan serai. asam gelugur atau daun limau purut. asam jawa. Cara untuk membuatnya cili kering. New Zealand dan Jerman. Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar dan lengkuas tadi kedalam periuk sehingga naik baunya dan garing.masakan). Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun.

Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna. di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat).pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea). sakit perut dan berat badan menurun. vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A. penyakit kencing manis. ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu. kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin). Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa. asid niasin. penurunan kolestrol darah. pencegah penyakit jantung dan hipertensi. 12 . Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan. penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut. asid pantotenat. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah. diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. koroner jantung. Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin). D. E dan K). kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuronneuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. vitamin B2 (riboflavin). Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis. budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin . Secara saintifik.

Cara penyediaannya ialah dengan menumbuk cili padi dan belacan. akan digunakan bagi menggantikan lada besar. ikan bakar dan ulam timun yang disejukan. Cili Besar Cili Padi Buah Tomato Belacan Asam Jawa Garam Gula Limau Nipis 4. Bagi mereka yang meminati sambal belacan pedas. 7. 6. Masukkan buah tomato dan lenyekkan sahaja. garam dan sedikit gula. Makan bersama nasi putih. cili padi atau juga dikenali sebagai cili api. 13 . Kandungan gula sering dikurangkan bagi mengelakkan penyakit kencing manis. Air perahan asam jawa campurkan dengan sambal itu tadi. Campurkan garam dan gula secukup rasa. 3. Resepi sambal belacan : 1. 2.Sambal Belacan Sambal belacan merupakan satu hidangan sampingan yang biasanya dimakan bersama ikan ataupun ulam. 8. Sambal belacan pada amnya merupakan lada/cili yang ditumbuk bersama belacan. Sambal belacan juga boleh dicampurkan dengan tempoyak bagi menyedapkannya. Lepas tu masukkan cili besar tumbuk sederhana atau 3/4 pecah. 5.

Kebiasaannya. Makanan ini yang suatu ketika dulu dipelopori oleh masyarakat Melayu di Melaka kini lebih digemari oleh semua lapisan masyarakat. udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang. maka dikatakan bahawa mempelai suka makan cencaluk. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau. malahan sudah melangkaui sempadan Malaysia. Melaka bukan sahaja terkenal dengan kesan peninggalan sejarahnya yang menarik lagi unik. Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisiran pantai yang lain. Namun itu semua hanyalah cerita lama. udang geragau ini sukar didapati. hujan turun sepanjang hari.Cencaluk Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. kononnya jika pada hari perkahwinan seseorang itu. Di negeri Melaka. Apabila kita menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka. Ia juga menjadi satu keperluan atau lauk semasa menikmati hidangan nasi dan ada juga yang menjadikan petai atau jering sebagai ulam semasa memakan cencaluk. malah tidak ketinggalan juga dari segi makanannya yang amat lazat lagi menyelerakan. bukan sahaja di tempat asalnya. cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi. Mengikut kepercayaan lama yang telah menjadi kata-kata senda gurau pula. Kerajaan negeri sendiri sudah 14 . Kini. perusahaan membuat cencaluk semakin mendapat tempat di kalangan penduduk di beberapa kawasan di negeri Melaka. pasti kita akan teringatkan cencaluk. Limbongan.

Bagi mereka yang melalui pesisiran kawasan Tanjung Kling ke Sungai Udang. dan sedikit nasi. akan dicampur dengan perahan limau nipis atau limau kasturi. Pasu dan tempayan kecil itu kemudiannya ditutup dengan kain bersih untuk diperam selama tiga hari. guri atau tempayan kecil. cencaluk juga kini mudah diperolehi menerusi penjualan yang terbuka seperti di tepi jalan raya serta di pasar-pasar sekitar negeri ini. ia seterusnya akan dimasukkan ke dalam sebuah bekas. iaitu tanpa direndam dengan air. pasti akan dapat melihat deretan gerai yang menjual cencaluk dan juga belacan. ia boleh disedapkan lagi sewaktu dimakan sebagai lauk dengan nasi melalui dua cara:  1. Ada juga pembuat cencaluk yang menambahkan sedikit air didih nasi bagi menambah kesedapan cencaluk.bahan untuk membuat belacan. Udang geragau yang segar. cencaluk dicampurkan dengan sedikit lada basah dan sehiris dua halia. Proses pembuatan cencaluk memerlukan beberapa kaedah untuk membuatnya dan ia perlu dilakukan dengan teliti bagi memastikan mutu serta kualiti cencaluk itu sedap dirasa apabila dimakan. Selain itu. Kemudian ia ataupun  2. iaitu sama seperti bahan. Setelah ketiga-tiga bahan sudah menjadi sebati. cencaluk dicampur dengan lada basah dan bawang besar yang dihiris. kemudian digoreng dengan telur. akan dicampurkan dengan garam. iaitu pasu.menetapkan kawasan Dewan Undangan Negeri Kawasan Sungai Udang sebagai kawasan mengeluarkan cencaluk di dalam rancangan 'Satu DUN Satu Produk'. Ketupat 15 . Apabila cencaluk sudah diperam dan sesuai untuk dimakan.

ketupat turut dihidangkan dengan sate di gerai-gerai dan restoran seperti di Kajang. sebaliknya dibungkus dalam plastik dan dikukus dalam periuk elektrik. 16 . Namun kini. Ketupat sebegini dinamakan nasi himpit. Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun palas sebagai pembungkusnya. Ketupat moden biasanya empat segi. Ketupat tiga segi ialah bentuk ketupat tersebut tiga segi. sebelum dibakar sehingga masak. Ketupat biasanya dihidangkan semasa hari raya sahaja iaitu pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. Lemang Lemang merupakan sejenis masakan tradisi yang disukai ramai. Lemang dijual sepanjang tahun. Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya. Lemang di pantai timur biasanya dimakan bersama dengan ikan bakar. Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain. tetapi lebih meluas pada hari perayaan seperti hari-hari raya. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa. manakala daun kelapa untuk ketupat nasi. itu tidak jadi masalah. Lemang diperbuat daripada beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yang dilapik dengan daun pisang. Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya. Ia biasanya dihidangkan dengan rendang dan serunding serta kuah kacang. manakala ketupat nasi dibuat daripada beras atau padi. ketupat tidak lagi dibuat daripada daun kelapa. ia sering dihidangkan bersama rendang atau serunding. Sejak 1990.Ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia. Walaupun ada pelanggan yang merungut bau tidak seenak dahulu. tetapi di pantai barat. Biasanya daun palas digunakan untuk membalut ketupat pulut.

17 . Basuh beras pulut dan tuskan airnya. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata. 3. Masukkan sedikit garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh. Jangan terlalu penuh. 2. 3. Lemang boleh dimakan pada bila-bila masa. 1 kg beras pulut 3 biji kelapa (ambil santannya) 2 batang buluh sederhana besar Garam secukup rasa. Ramai orang selalu mencuba untuk membuatnya. 7. Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat. 6. Dodol Dodol adalah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan makanan yang manis (atau manisan/penganan). 5. Membuat dodol boleh dikatakan amat rumit. buluh. 4. 2.Bahan-bahan : 1. Cara penyediaan : 1. Gulong daun pisang dan masukkan ke dalam buluh mengikut bulatan Kemudian masukkan beras pulut yang telah dituskan ke dalam gulongan daun pisang dalam buluh tersebut dan tinggalkan ruang satu atau dua inci. Dodol sangat terkenal di Melaka. Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar.

tepung beras. Dodol yang dimasak tidak boleh dibiarkan kerana jika dibiarkan.Tetapi tidak semua yang akan menghasilkan dodol yang bermutu tinggi. Dodol yang dimasak memakan masa yang agak lama iaitu lebih kurang 4 jam kerana sekiranya kurang dari 4 jam. gula pasir. Bahan-bahan :     1. gula melaka dan garam. Setelah 2 jam dodol tadi dimasak.6 kg gula melaka 12 biji kelapa parut 15 helai daun pandan Cara penyediaan : Bancuh tepung beras dan tepung pulut dengan santan. Dodol tersebut akan mendidih dan mengeluarkan gelembung-gelembung udara yang banyak. Untuk membuatnya. dodol akan hangus atau hangit di bahagian bawahnya/kerak. Dengan menggunakan api yang perlahan jerangkan adunan ini sambil dikacau dan apabila setengah masak. Setelah itu tapis ke dalam kuali besi. Biasanya mereka yang mahir membuat dodol ini terdiri daripada mereka yang telah berusia. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripada santan kelapa. dodol mestilah berwarna coklat tua. 18 . Seterusnya. dodol akan bertukar kepada warna coklat yang pekat sedikit. berkilat dan pekat. dodol yang dimasak tidak sedap dimakan. Untuk mendapatkan hasil yang baik dan rasa yang sedap. Bila telah larut masukkan ke dalam adunan tepung tadi. dodol hendaklah sentiasa dikacau bergilir-gilir untuk mendapatkan hasil yang baik. masukkan pati santan dan terus kacau sehingga masak. bahan-bahan tersebut hendaklah dicampurkan bersama di dalam kuali yang besar atau dikenali sebagai kawah dan dimasak dengan api yang sederhana besar. Akhir sekali. dodol tersebut hendaklah disejukkan di dalam periuk yang besar.8 kg tepung pulut 300 gm tepung beras 3. dodol hendaklah dikacau supaya gelembung dodol tersebut tidak terkeluar dari kawah sehinggalah dodol tersebut masak dan diangkat. Oleh itu. Jarang sekali generasi muda mahir membuat dodol. Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan.

5. Konon sate dicipta oleh para pendatang Tionghoa yang menjual daging bakar di pinggir jalan. Selain sate lembu dan ayam yang popular.Selepas itu. Kata sate bererti "tiga tingkat" dalam dialek Amoy. Sate arnab Sate perut Sate pedal Sate kerang Sate ikan Sate ampai-ampai 4. 3. terdapat beberapa jenis sate lain yang dijual. Kuah sate disediakan daripada kacang yang ditumbuk lumat dan digaul serta dimasak dengan pelbagai herba. Kebanyakan orang Melayu tidak makan daging semata-mata. 2. dodol tersebut bolehlah dipotong dan dimakan. Oleh itu biasanya turut disertakan nasi dalam bentuk ketupat. antaranya: 1. Sate mudah dimakan di tepi-tepi jalan kerana dicucuk dengan lidi kelapa. Bau yang wangi amat 19 . Secara khususnya. Kebiasaannya dodol akan dihidang kepada tetamu pada hari-hari tertentu seperti hari-hari perayaan dan majlis kenduri. 6. Sate Sate ialah sejenis makanan yang dicucuk dengan lidi. sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa / buluh dan dibakar menggunakan api arang kayu.

Sate turut popular di negaranegara Asia Tenggara lain.penting. Di Bayan Baru. beliau akan berhenti jika dipanggil. Di benua Amerika Selatan iaitu di negara Guyana ada juga sate. Ini merujuk kepada dua bekas yang dikandar oleh peniaga. Penerbangan Malaysia dan Singapore Airlines menjadikan sate sebagai menu pembuka selera untuk penumpang kelas Pertama dan kelas Bisnes masing-masing. Beliau menjual dari rumah ke rumah dan di sepanjang jalan. Kita sedia maklum ramai orang Indonesia dibawa oleh penjajah Belanda ke Guyana untuk menjadi buruh paksa di sana. Di Malaysia sate dipercayai diperkenalkan oleh Haji Tasmin bin Sakiban di pusat bandar Kajang sekitar tahun 1900. Muar dan Johor Bahru. lokasi. Sate bukan menu makanan Melayu semata-mata. Gambaran mengenai peniaga sate yang mengandar barang jualannya boleh dilihat di dalam filem Pontianak Gua Musang. Terdapat juga keropok yang 20 . Keropok Lekor Keropok lekor atau kerepok batang merupakan sejenis makanan tradisional pantai timur. sate dihidang dengan bawang merah dan timun. Boleh juga didapati. menu sate turut berubah sesuai dengan perubahan zaman. tetapi saiznya lebih besar. menu air. Mungkin mereka inilah yang membawa budaya sate di benua Amerika Selatan. kini sate dijual dibangunan yang lebih mewah dan standard. selain ketupat nasi atau nasi himpit. sate sering dikaitkan dengan sate Kajang. Pulau Pinang ada dijual sate Kajang. Cara hidangan. Jika dahulu sate dimakan di tepi-tepi jalan dan gerai-gerai kecil. Di Malaysia. khususnya di Terengganu yang terkenal. Begitu juga dengan di Ipoh. Keropok diperbuat daripada isi ikan laut dan campuran sagu dan sedikit garam. Anak saudara Haji Tasmin telah mengkomersilkan sate Kajang ini. Jadi perniagaan beliau adalah jenis perniagaan bergerak ataupun peniaga kandar.

garam secukupnya 125 ml air sedikit ketulan air batu Cara penyediaan : 21 . Bagaimanapun. Apabila hendak dimakan. Keropok lekor yang telah direbus akan dipotong nipis-nipis dan dijemur untuk dijadikan kepingan-kepingan keropok kering yang dikenali sebagai keropok keping.dicampurkan dengan tepong kanji. Keropok lekor biasanya tidak tahan lama. Keropok lekor juga boleh diproses dengan lebih lanjut untuk dijadikan keropok keping. 2. ianya perlu dibasuh dan direbus semula dengan air yang dicampurkan sedikit garam. Keropok lekor yang menggunakan campuran sagu tidak akan menjadi liat walaupun ia sudah sejuk selepas digoreng. Selain daripada dimakan segar. Keropok keping ini akan menjadi kembang apabila digoreng dalam minyak yang panas dan ianya amat sedap apabila dimakan dengan sos cili. Bahan-bahan : 1. Kandungan ikan yang tinggi menjadikan keropok lekor sebagai makanan berprotin tinggi yang kaya dengan iodin semulajadi. 3. 5. tetapi akan bertukar menjadi liat apabila sudah sejuk. Keseluruhan ramuan tersebut akan diuli dan digentel panjang bertali. 1 kg ikan Parang/Kembong 500 g tepung sagu/ tepung kanji kurang sedap. keropok lekor hendaklah dibalut dengan plastik dan diletakkan ditempat air batu bagi mengelakkan baunya mencemar makanan lain. sekiranya tidak keropok berasa tawar. Pada masa ini. pembuatan keropok lekor telah pun tersohor kebeberapa negeri lain. Keropok lekor yang dicampur dengan tepung kanji biasanya lebih rangup apabila digoreng. sebelum direbus didalam air panas. Keropok lekor boleh dimakan segar sabaik sahaja diangkat dengan dicicah air lada (sos cili) yang pedas. 4. keropok lekor juga boleh dipotong pendek dan digoreng sekali lagi bagi menghasilkan keropok yang lebih rangup. sekiranya hendak disimpan dengan lebih lama.

Jerang air hingga mendidih dan rebus keropok. 11. 15. angkat dan sejatkan di dalam penapis. 14. Sedikit 'serbuk perasa' atau juga dikenali MSG boleh ditambah bagi menyedapkan lagi Kuih-muih tradisional Kuih merupakan sejenis makanan berbentuk snek yang mudah dijumpai di Kepulauan Melayu. 4. 16. 4. 3. 8.Ambil isi ikan. Bila keropok timbul. Keropok yang telah direbus boleh dimakan segera dengan dicicah cuka kerepok (sos lada). 2. 10. Celup jari dalam tepung sagu dan bentukkan doh menjadi seperti silinder. 6. Kuih boleh dimakan pada bila-bila masa. 5. 12. 15. 22 Kuih serikaya pulut Kuih serikaya lapis Kuih Seri Muka Kuih siput Kuih sopang Kuih tepung gomok Kuih tepung pasung Tepung bungkus Kuih bakar berlauk Kuih ketayap Kuih taming sari Kuih lompat tikam pulut serunding Kuih badak berendam Kuih jagung bakar Kuih susu . 6. 9. 9. Tumbuk atau cincang halus isi ikan sambil dibubuh garam. 8. 13. Campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini. Agar-agar kering Akak Apam hitam manis Apit-apit Emas sejemput Halwa maskat Jala mas Karipap Kuih asam gupal Kuih apam tepung beras Kuih batang buruk Kuih bengkang Kuih buah bidara Kuih buah tanjung Kuih bingka tepung Kuih bombay 1. 14. 13. 10.Berikut merupakan jenis-jenis kuih tradisional bagi orang Melayu : 1. 7. 5. 7. buangkan tulangnya. 12. 3. Kemudian bubuh tepung sagu dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal. dan sesetengah kuih cuma dibuat pada musim perayaan. 16. 2. 11.

23. 8. 13. 18. 24. Kuih koleh kacang Pulut pisang Kuih butir nangka kuih bingka ubi kuih bingka pulut Sekaya Sekaya labu Kuih masin puspasari Kuih lopeh Kuih akak berlauk Kuih sarang semut Murtabak Pengat pisang Wajik Kuih sopang NS tepung pulut gula melaka kelapa parut muda inti santan pekat tepung garam bagi kuah Kuih tahi itik Kuih lompat tikam Kuih temosa Kuih suji semia Pulau Pinang Kuih keseri Pulau Pinang Kuih halwa maskat Pulau Pinang Kuih serabai tepung beras santan kuah tepung beras gula Kuih pengat Kuih pengat ubi kayu Kuih jongkong Perak Kuih tahi itik 23 . 28. 22. 20. 30. 30. 18. 26. 17. Kuih bronok Kuih cara Kuih cek mek molek Kuih hasidah Kuih jonkong kuih kacau keledek Kuih koci Kuih lapis Kuih lompang Kuih makmur Kuih nagasari Kuih nekbat Kuih peria Kuih puli ubi kayu Kuih bunga tanjung Kelantan Kuih piana Kelantan Kuih pulut bakar Kuih puding diraja Kuih pauh dilayang Kuih pati toyo Terengganu 17. 19. 22. 3. 7. 28. 16. 25. 27. 15. 10. 21. 9. 11. 21.17. 25. 1. 27. 20. 5. 26. 4. 29. 6. 12. 24. 18. 29. 19. 23. 14. 2.

23.19. Bahan-bahan: 24 . Ia amat digemari ramai terutamanya mereka yang dari pantai timur. Wajik biasanya disediakan sepanjang masa. Bagaimanapun cara ini jarang dilakukan kerana tidak ramai yang gemarkan rasa berkerutup ini kerana menganggapnya agak keras. 24. Kuih pauh dilayang Kuih mas sejemput Kuih piana Kuih bunga tanjung Kuih akok Kuih nekbat Kuih nasi kaya Kuih rokong golong Kuih murtabak raja Wajik Kuih wajik merupakan sejenis kuih tradisional Melayu Malaysia yang diperbuat daripada pulut yang dimasak dengan manisan. 25. sesetengah orang tidak menggemarinya. Ini akan menghasilkan rasa berkerutup apabila dimakan. 26. Cara lain pula adalah pulut yang digunakan itu dimasak jelatah (separuh masak). dan pelbagai perasa yang dicampurkan kepadanya. Terdapat pelbagai cara penyediaan wajik. Selain itu wajik juga boleh dicampurkan dengan durian sekiranya ia dihasilkan pada musim durian. 21. Bagaimanapun disebabkan rasanya yang agak manis. 27. Diantara jenis penyediaan wajik yang paling biasa dilakukan adalah pulut yang digunakan itu dimasak sehingga lembut. 22. 20. tetapi lebih meluas semasa musim perayaan. Wajik merupakan sejenis pulut manis yang pada asasnya dimasak dengan nisan kelapa.

Secubit garam. Masak air gula merah bersama gula putih dan santan kedua. angkat dengan sudip. Masukkan ke dalam talam yang dialas dengan daun pisang. Ia terdapat dalam pelbagai perasa. Ketika mendidih masukkan pulut. 25 . Karipap Karipap merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia. bergantung kepada inti di dalamnya. Masak sehingga air gula pekat dan berbenang. Perah santan keduanya dengan empat cawan air. Manakala gula larut tapis. Kemudian pulut dikukus dalam kukusan selama 40 minit sebelum di sejukkan di dalam talam.       300 gm beras pulut 150 gm gula nisan 150 gm gula pasir 2 biji kelapa diparut 1 helai daun pandan Secubit garam Secubit kapur (dilarutkan dengan 1 sudu teh air) Cara Penyediaan : Pulut direndam selama tiga jam sebelum di toskan. Masukkan pati santan. Kacau selama 1/2 jam lagi dengan api perlahan. Masak gula nisan dengan satu cawan air. Thailand dan Singapura. Kelapa parut diperah patinya dengan kain jarang. Masukkan 1 sudu teh kapur. Kacau hingga sebati.

Penggunaan bahan perasa serbuk kari lebih bersesuaian dengan daging ayam. yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan perasa. Karipap sardin Karipap sardin merupakan karipap berinti ikan sardin dalam tin yang kerap digunakan sebagai inti karipap ini di Malaysia. Adakalanya sekarang. Nama karipap boleh dikaitkan dengan inti tersebut. merupakan pilihan karipap yang sering dimakan sebagai sarapan mahupun di kala waktu petang. Karipap ayam Inti karipap ini ialah daging ayam bersama ubi kentang. adakalanya inti ubi keledek juga digunakan. Juga. Karipap jenis ini merupakan inti karipap yang paling banyak dibuat di Malaysia.Bahan utama inti karipap ialah daging dan kentang. Dalam bahasa Inggeris pula ia dipanggil curry puff. Karipap daging Karipap daging merupakan karipap berinti daging dari lembu dengan kentang. kebanyakkan karipap sardin dibuat berbentuk jenis panjang atau pun bulat berbeza dengan karipap biasa yang berbentuk setengah bulat. karipap lebih dikenali sebagai epok-epok. Ubi kentang sering digunakan sebagai inti karipap. tetapi ia mempunyai inti yang diperbuat daripada sambal ikan. perbezaan dari segi pembuatan pastri karipap dan curry puff tidak sama. dikenali sebagai temosa. Di Johor. Temosa Temosa atau karipap ikan dibuat sama seperti karipap lain. inti karipap boleh digunakan dengan lada hitam. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang. tetapi bezanya ialah bentuk curry puff tidak semestinya seperti karipap. Rasanya lebih lemak dan tidak pedas. Inti kentang berlada hitam lebih enak dibuat dengan daging. Bagi membezakan karipap jenis ini dicam atau dikenalpasti. Isi ikan yang dibuat sebagai inti karipap. Karipap pusing 26 . Ia juga. Pastri atau kulit karipap ini sama seperti karipap kentang mahupun karipap daging. Lipatan pada atas karipap yang seperti satu corakan dipanggil kelim.

telur dan gula dan dipukul sehingga kembang. Masukkan tepung kedalam adunan santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. kemudian gaulkan sehingga sebati. Bahan-Bahan:      2 cawan tepung gandum 2 cawan gula 2 biji kelapa (diambil pati santannya) 5 biji telur ayam 1 paket tepung sagu Sedikit serbuk penaik Cara penyediaan Tepung gandum dan tepung sagu di ayak bersama dengan serbuk penaik. Terdapat beberapa jenis kuih yang digelar apam. Kuih Bangkit Kuih bangkit merupakan sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung gandum dan tepung sagu. Kulit karipap ini digelek berlapis-lapis dan akan menghasilkan corak berlapis-lapis yang cantik dan lebih garing. Bakar dengan suhu yang sederhana sehingga masak. Rasanya yang manis menarik minat kanak-kanak.Karipap pusing merujuk kepada kulit yang digunakan bagi menghasilkan karipap itu. Ia terdapat dalam pelbagai bentuk. Apam Apam secara umumnya merujuk kepada makanan yang gebu. Masukkan santan. rupa dan rasa. Terapkan dengan acuan. Antara jenis-jenis kuih yang digelar apam adalah seperti berikut:- Apam Balik 27 . Kuih bangkit yang sedap akan larut di dalam mulut dan mempunyai rasa yang rangup sekiranya dikunyah.

Apam balik atau juga dikenali sebagai apom balik. Ia merupakan sejenis kuih apam. marjerin dan bahan penambah perisa lain yang sesuai. sesuai dimakan pada waktu pagi dan petang secara bersantai. kulitnya nipis dan rangup seperti keropok. Dapur tersebut biasanya menggunakan gas dan mempunyai satu atau enam kuali untuk memasak. Secara kasar terdapat dua jenis apam balik iaitu:1. merupakan sejenis kuih tradisi Melayu Nusantara. Apam balik sedap dimakan panas-panas. Apam berkuah biasanya dimakan dengan mencicahnya ke dalam kuah khas yang berempah. yang sesuai dimakan pada waktu petang secara bersantai. dimasak di atas belanga tembaga dan dimaniskan dengan taburan gula kasar. Ia merupakan sejenis kuih apam berkulit tebal yang dibakar dengan lapisan mentega dan ditaburi inti kacang dan jagung di atasnya dan kemudian dilipat dua. Apam balik keropok: Merujuk kepada apam balik kecil yang garing. Apam balik yang dijual secara komersial menggunakan dapur khas bagi memasak apam balik. kisaran kacang tanah goreng. 28 . Apam balik tradisional: Merujuk kepada apam balik yang biasanya bersaiz kuali yang gebu. 2. Bahan tepungnya dicampur dengan air soda dan air penaik ibu roti. Apam Berkuah Apam berkuah merupakan sejenis kuih tradisi Melayu Nusantara.

bersabda: "Jangan engkau makan dengan (tangan) kirimu.a.. maka Baginda makan. tidak dapat diangkat tangannya ke mulut. (HR Bukhari dan Muslim) 4Galakkan guna tiga jari Dari Ka'ab bin Malik r.a. sesungguhnya syaitan itu makan dan minum dengan (tangan) kirinya.(ibu jari.w.w bersabda. makan menggunakan tiga jari..a.a. dan pernah tanganku menjalar-jalar ke serata hidangan (ketika hendak makan).a.a.Adab-adab Makan 1Mulakan dengan Bismillah Dari 'Aisyah r.a.a.w berkata: Wahai budak. Rasulullah s. "Aku tidak makan sambil bersandar" (HR Bukhari) 29 . maka Baginda tidak makan" (HR Bukhari dan Muslim) 6Tidak bersandar ketika makan Dari Abi Juhaifah Wahb bin Abdullah r. makanlah dengan tangan kananmu dan makanlah apa yang hampir denganmu. Jika dia terlupa menyebut nama Allah pada awal (mula makan).a.. seorang lelaki sedang makan dengan tangan kirinya berhampiran dengan Rasulullah s.a. (HR Muslim) Dari Jabir r.a..a. berkata: Rasulullah s. Jika Baginda tidak menggemarinya. "Engkau tidak boleh!? Tidaklah yang menghalangnya kecuali sifat bongkak!! Kemudian. berkata: "Tidak sekali-kali Rasulullah s.) 2Gunakan tangan kanan (tangan kiri dilarang) Dari Salamah bin al-Akwa' r.a. "Aku melihat Rasulullah s. Baginda menjawab. Maka Rasulullah s. Jika Baginda menyukainya. bersabda. berkata.w. " Apabila seorang daripada kamu hendak makan.w. (HR Muslim) 3Makan yang berhampiran.a.a. ucapkan 'Bismillah'.w mencela makanan. maka sebutlah 'Bismillahi awwaluhu wa akhirahu' (HR Abu Dawud dan atTirmidzi. sebutlah nama Allah (yakni: 'Bismillah'). berkata. berkata: Rasullah s.w. aku merupakan hamba di rumah Rasulullah s. jari telunjuk dan jari tengah)" (HR Muslim) 5Larangan mencela makanan Dari Abu Hurairah r.w. Maka Baginda berkata: "Makanlah dengan tangan kananmu". Lelaki itu berkata: "Aku tak boleh". Dari Umar bin Abi Salamah r.

a. wa razaqanihi min ghairi haulin minni wa la quwwatin'. maka jangan disapu jari-jari sehingga dijilat (terlebih dahulu) atau dijilatkan (oleh orang lain)" (HR Bukhari dan Muslim) 10.a. "Sesiapa yang selesai makan.w. bersabda.a.7- Kutip makanan yang terjatuh. dan jangan tinggalkan ia untuk syaitan. "Apabila jatuh sebahagian (kecil) makanan seorang dari kamu. "Adalah Nabi s.. dan jangan dia menyapu tangannya dengan kain sehingga dia menjilat jarinya dahulu kerana dia tidak mengetahui pada makanannya. ghaira makfiyyin wa la muwaddi'in.. bahagian mana yang terdapat keberakartan" (HR Muslim) 8Mula makan dari tepi (pinggir) Dari Ibn Abbas r. Rasulullah s. wa la mustaghnan 'anhu rabbana' (HR Bukhari) Dari Muad bin Anas r.a. bersabda. ambil dan buang bahagian yang terkena kotoran dan makanlah ia..Doa setelah selesai makan Dari Abi Umamah r.w.w. bersabda: "Keberkatan terdapat di tengah-tengah makanan. maka mulakan makan dari tepi dan jangan mulakan makan dari tengah" (HR Abu Dawud dan Tirmidzi) 9Jilat jari setelah selesai Dari Ibn Abbas r. Sabda Rasulullah s.w.. 'Alhamdulillahillazi ath'amani haaza. "Apabila seorang daripada kamu telah selesai makan makanan. kemudian menyebut.a.a.a. Nabi s. 'Alhamdulillahi katsiran toyyiban mubarakan fih.a. akan diampunkan dosadosanya yang telah lalu. Dari Jabir r.a.a. berkata. apabila selesai makan menyebut. (HR Tirmidzi) (Rujukan: Riyadhus Solihin – Kitab Adab-adab Makan) 30 .w. berkata: Rasulullah s.

Dengan betulnya. dan cháo guǒtiáo? di Mandarin. ikan. berkenaan sesuatu yang diucapkan oleh Min Nan di mana merupakan bahasa variasi dari Bahasa Cina. Versi dari penang char kuay teow ialah kadang-kala dicampurkan dengan telur itik( untuk kesedapan) dan daging ketam( untuk (kemanisan Lagi one evolusi Char Koay Teow digoreng dengan tiada minyak babi. nasi hanya akan diberi apabila masakan lain sudah tiada. telur. udang. cili. Antara yang sangat terkenal ialah Penang Char Koay Teow. mi. atau sebagai hidangan sampingan berbentuk nasi goreng pada akhir waktu makan.PEMAKANAN DI ANTARA KAUM CINA PENGENALAN Satu hidangan dalam budaya Cina biasanya terdiri daripada dua atau lebih komponen utama: satu sumber karbohidrat atau kanji. Makanan Cina Char Kway Teow Char Kway Teow merupakan mee yang sangat popular di Malaysia. Ia digoreng di dalam lemak babi di mana akan membawa rasa yang unit dan sedap semasa dimakan . produk berasaskan gandum termasuk mi dan pau kukus (seperti mantou) lebih banyak. yang dikenali sebagai zhǔshí ("主食" "makanan utama". kerang. berbanding bahagian selatan yang dikuasai nasi. Kadang. Char Koay Teow biasanya didapati di Pulau Pinang. "炒粿條" disebut dalam chha2-koe2-tiau5? di Min Nan. daging. dan penyertaan hidangan sayur-sayuran. digoreng dengan haba yang tinggi dengan sos kacang hitam. dipanggil cài (菜. Namun. Mi merupakan bahagian yang penting dalam kebanyakan masakan Cina. apabila begini. dan kacang taruk. makanan ruji) — biasanya nasi. Penang Char Koay Teow. di kebanyakan tempat di China. Seperti evolusi ini telah ketumbuhan populasi char kway teow di kalangan Muslim kommuniti di Malaysia 31 . "Char Kway Teow" merupakan terjemahan mengikut dari Bahasa Cina "炒粿條". atau benda-benda lain. Sup biasanya disajikan pada awal dan akhir waktu makan. Ia diperbuat daripada mee beras yang leper. Meskipun nasi itu amat penting dalam masakan Cina. terutamanya bahagian utara.kala beberapa keping daripada “Chinese sausage” dan kek ikan dimasukkan. "sayur"). atau mantou (pau kukus). kadang-kala nasi langsung tidak dihidangkan. Char kway teow terdiri beberapa jenis daripada beberapa kawasan.

kek ikan . Kandungan baozi juga boleh diisikan dengan daging and sayursayuran . 福建虾麺) terdapat di Penang.tulang babi. Mee Hokkien Hae (Mee Udang Hokkien/Fujian.Mee Hokkien Mee Hokkien merujuk mee yang dimasak dalam corak Hokkien . Mee Hokkien Hae (Mee Udang Hokkien) banyak terdapat di Penang manakala Mee Hokkien Char ( Mee Goreng Hokkien ) biasanya terdapat di Kuala Lumpur dan Klang Valley. Jiaozi biasanya terdiri daripada daging kisar dan/atau isian sayur yang dibalut dalam kepingan doh nipis yang digulung. Secara tradisional. Mee ini akan dimasukkan dengan udang . Korea. 福建炒麺) terdapat di Kuala Lumpur dan sekeliling kawasan itu. kemudian ditutup dengan menekan sisinya agar rapat atau mengeriting. Terdapat dua jenis Mee Hokkien. sayuran . sotong. atau dikenal sebagai Bao atau Bau. bawang cebisan yang digoreng dan limau yang segar.: Mee Hokkien Hae and Mee Hokkien Char. atau seperti roti di pelbagai masakan Cina. kek ikan. Mee ini disediakan dengan mee telur and mee beras di dalam bahan di mana diperbuat daripada udang yang segar dan juga babi atau ayam. Japan. Mee ini juga dicampurkan dengan cili. Di sini terdapat pelbagai jenis penyediaan untuk menyediakan dan mengisikan kandungan Baozi . pinyin: bāozi). merupakan makanan yang dikukus. kubis sebagai perewah yang utama . Ia boleh dimakan pada mana-mana masa dan ia sering kali dimakan sebagai sarapan pagi. dan juga di luar Asia Timur terutamanya di Amerika Syarikat. sos kicap dan sambal. Mee ini disediakan dengan mee kuning yang dimasak di dalam sos kicap dengan daging babi. cebisan daging babi yang digoreng akan dimasukkan dalam sup. Bao zi Baozi (Bahasa Cina: 包子. Jiao zi Ia ialah sejenis ladu Cina yang laris di China. Mee Hokkien Char (Mee Goreng Hokkien/Fujian. Jiaozi tidak patut dikelirukan dengan wantan 32 . tetapi ini agak kurang biasa didapati kerana prihatin akan kesihatan.

Jiaozi mempunyai kulit yang lebih tebal dan bentuk piring berganda yang lebih leper dan oblat (serupa bentuknya dengan ravioli). dan biasanya disajikan dalam kuah. Bak kut teh merupakan makanan sarapan pagi yang terkenal dalam kaum Cina. biasanya dihidang sebagai dim sum. Pelbagai jenis tea Cina (Tieguanyin sangat popular di Klang Valley. Cantonese: haa1 mai5 coeng4) Mi nasi gulung dengan daging lembu (牛肉腸. sayur-sayuran atau pelbagai kandungannya. Chee Cheong Fun Chee Cheong Fun juga dikenali sebagai mi nasi gulung di mana salah satu makanan Cantonese dari China Selatan dan Hong Kong. Cantonese: haa1 coeng4) Mi nasi gulung dengan udang kering (蝦米腸. Kebanyakan jenis Chee Cheong Fun dim sum cuisine ialah: Mi nasi gulung dengan udang (蝦腸. Cantonese: char1 siu1 coeng4) Bak Kut Teh merupakan sup Cina yang sangat popular terdapat di Malaysia. dan juga dimakan dengan “you tiao” untuk direndam di dalam sup. dan lazimnya dimakan dengan sos celup cuka soya (dan/atau sos cili pedas) manakala wonton pula kulitnya lebih nipis. babi. Nama sup ini dijemah dari "pork bone tea".. Kacang soya yang manis diletak pada Chee Cheong Fun Dalam budaya Cantonese. Ia diperbuat daripada kepingan mi nasiyang nipis dengan diisi dengan udang. berbentuk bebola. Chee Cheong Fun biasanya dimakan sebagai dim sum. Bak Kut Teh 33 . Cantonese: ngau4 juk6 coeng4) Mi nasi gulung dengan char siu (叉燒腸. Bak Kut Teh dimakan dengan nasi. Malaysia) juga dimasukkan di dalam Bak kut teh dengan kepercayaan mereka tea ini akan melarutkan lemak yang berlebihan di makanan babi.

Di dalam popia terdapat mengandungi bangkuang di mana telah dimasak dengan campuran perewah yang lain seperti jetih kacang. serbuk kacang dan sebagainya Tauhu 34 . Malaysia and Taiwan. Chik Kut Teh merupakan makanan yang halal kepada Muslims Popia Popia merupakan corak popia Hokkien/ biasanya dijumpai di Singapore. dan daun salad l. Popia "kulit" merupakan pankek yang nipis dibungkus dengan a sos yang manis dan dengan sos cili yang panas. beberapa kepingan tofu yang nipis. di mana terdapat banyak restoran yang terkenal. mengantungi kemahuan pelanggan sebelum popia dibungkus. beberapa kepingan sosej Cina. karot. Varasi bak kut teh yang lemak yang rendah disediakan daripada ayam untuk mengganti babi dikenali sebagai Chik Kut Teh. kacang Perancis.Bak Kut Teh dipercayai berasal dari Klang. Bak Kut Teh dimasak dengan pelbagai jenis dengan corak masakan yang dipergaruhi oleh masyarakat Cina tempatan.

majoritinya ialah Muslim.In Singapore and Malaysia juga biasa dikenali sebagai tow huay atau tau huay di Min Nan. Tong sui terdapat pelbagai jenis dan tongs sui terdapat di luar negara khususnya di komuniti Cina selain di China seperti di Australia. Daging biasanya dijual dan dipakej dalam warna merah 35 . varasi ayam yang halal telah diguna sebagai penggantian hadiah dan juga boleh berfungsi sebagai hadiah semasa jamuan perkahwinan Cina dan jamuan istiadat Cina. Bakkwa telah menjadi sangat popular hadiah kepada pelawat semasa Tahun Baru Cina. "Tong sui" adalah meninjam perkataan dari Cantonese. Bakkwa Bakkwa. Bakkwa or Ba Gua merupakan nama yang sering diguna. juga dikenali sebagai tian tang. Cantonese pula mengatakan sebagai yuhk gōn' . Bakkwa biasanya diperbuat daripada babi. Di Malaysia. Di Malaysia and Singapura. merupakan sup yang manis atau kastard yang suam dihidang sebagai makanan tambul. Douhua selalu dimakan dengan air gula sahaja. Tong sui Tong sui.Douhua Dòuhuā (Chinese: 豆花) or dòufǔhuā (Chinese: 豆腐花 merupakan tambul cina diperbuat dengan made tofu lembut yang berlebihan dan ini dikenali sebagai puting tofu. atau Cantonese (tau fa). atau rougan merupakan daging goring yang rasanya manis-manis seperti diperbuat dalam bentuk kepinggan yang. Amerika Syarikat. dengan bijirin ginkgo seeds dalam air gula. negara-negara Eropah dan lain-lain lagi. Bakkwa dipercayai berasal daripada daging pengawetan dan teknik persediaan diguna semasa zaman dahulu China dan Bakkwa juga diamalkan sehingga sekarang dengan pengaruhan Hoklo (Hokkien). atau air gula dengan ekstrak pandan.

berat dan pekat kandungannya jika berbanding dengan kek dan pastry Barat. Manakala youtiao pula berdasarkan dua donat goreng yang berbentuk dua orang tetapi dua donat tersebut disambung di tengah-tengah. Dalam percakapan Hokkien dikenali u char kway (Pe̍h-ōe-jī: iû-chia̍h-kóe). secara tradisi kuih ini paling laris dimakan ketika sambutan Tahun Baru Cina. nian gao atau kuih Tahun Baru Cina ialah makanan Cina yang diperbuat daripada pulut. Kek bulan dimakan bersama-sama dengan minum tea Cina.Youtiao digoreng dan dimakan sebagai Qin Hui dan isterinya berkhianat kepada negara. Tetapi sekarang kulit kek bulan selain diperbuat daripada telur kuning." 36 . Kek bulan merupakan kek yang kaya. coklat dan sebagainya Kuih bakul Kuih bakul. Menurut cerita tradisional. Sungguhpun boleh dimakan bila-bila masa. susu. Memakan kuih bakul dipercayai membawa tuah pada masa perayaan ini kerana "nian gao" juga membawa erti "makin tahun makin tinggi. Biasanya kek bulan ialah bentuk bulat atau segi empat pastry. Cantonese: Chun Kui). melambangkai Qin Hui dan isterinya . di mana dia memfitnah jeneral Yue Fei (岳飛). seorang yang patriotisme dalam negaranya yang cintai. Kek Bulan Kek bulan merupakan pastri tradisional Cina yang dimakan semasa perayaan “MidAutumn”. juga diperbuat “salji” kulit.Youtiao Youtiao atau you tiao merupakan suatu donat cina yang panjang digoreng sehingga warnanya perang keemasan dan selalunya dimakan sebagai sarapan pagi Dalam percakapan Cantonese dikenali yau ja gwai membawa maksud "hantu goreng minyak". dari China semasa Song Dinasiti seorang pengawai pembangkang Qin Hui (秦檜. Kandugan kek bulan yang pekat biasanya diperbuat daripada benih bunga teratai dan dikepung lapisan yang mengandungi telur kuning daripada telur itik.

Yee sang biasanya terdiri daripada potongan daging ikan mentah 37 . dan masakan Kantonis dari Guangdong. boleh diacu begitu sahaja atau dimasak semula untuk mengukuhkan ramuannya. Semasa ketibaan Tahun Baru Cina. Yusheng Yusheng atau yee sang (鱼生. dan. limau mandarin banyak dieksport ke Malaysia dengan berates-ratus tan dari China.Sungguhpun pelbagai jenisnya. pinyin: yúshēng) ialah sejenis salad ikan mentah bergaya Cina. Kuih bakul berbagai-bagai jenisnya termasuklah jenis-jenis yang didapati dalam masakan Shanghai. Limau Mandarin Limau mandarin biasanya dimakan secara terus atau di salad buah-buahan. bergantung kepada jenis itu.Limau tersebut selalu dihadiahkan kepada pelawat atau saling ditukar antara pelawat sebagai tanda persahabatan pada tahun yang baru. Kebanyakan limau mandarin ditanam di China kerana kesesuaian cuasanya. namun semuanya berkongsi ramuan pulut sama yang dihancurkan atau dikisar menjadi adunan. Limau mandarin sangat empuk dan mudah dirosak akibat semasa cuaca sejuk.

namun boleh dianggap melambangkan kemewahan.(khususnya salmon). Isi kandungan zongzi yang diguna adalah berbagai-bagai dengan mengikut budaya tempatan . halia. Zongzi adalah berbentuk tetrahedron atau silnder Dengan membungkus satu zongzi dengan kemas adalah suatu teknik di mana dipelajari melalui keluarga sebagai resipi. Kuahnya diperbuat terutamanya daripad sos plum.melambung yee sang -. potongan kacang tanah. atau pandan juga kadang-kala diguna untuk membungkus zongzi selain mengguna daun buluh. parsli Cina. ia diperbuat daripada nasu pulut dengan beberapa isi kandungan yang berbeza dan dibungkus dengan daun buluh. Yee sang dimulakan di Kuala Lumpur kira-kira pada awal 1950-an. Setiap daun akan membawa bau dan rasa yang unit kepada nasi pulut daripada zongzi. jagung. tetapi sekarang sudah menjadi tidak umun lagi. lobak merah. dan ramuan-ramuan lain. "Lo Hei" -.ialah satu adat resam Tahun Baru Cina di Malaysia dan Singapura yang mana saudara-mara berkumpul di keliling meja lalu melambung cebisan ramuan ke udara dengan penyepit apabila disuruh. zongzi boleh dimasuk ke dalam peti sejuk untuk makan kemudian. "yusheng" diterjemah menjadi "ikan mentah". sebagai hidangan yang disajikan hanya selepas hari Tahun Baru Cina apabila resotran dibuka semula. Apabila zongzi Cina dibungkus dengan daun buluh. Ramuan-ramuan biasa termasuk: ikan salmon segar. sambil melaungkan ucapan untuk menandakan bermulanya tahun yang makmur. cili kembung. daikon (lobak putih). Zongzi Zong atau zongzi merupakan salah satu makanan Cina tradisional. pisang. dan restoran menyajikan hidangan ini sebagai pembuka selera untuk memupuk 'tuah' untuk tahun berikutnya. zongzi beku telah banyak dijual di mana-mana pasaran Cina. 38 . secara harifah. dan tepung lima rempah.daun teratai.. biasanya mengguna nasi pulut. Kini. kaffir lime leaves. Apabila zongzi siap dikukus. yang bercampur dengan cebikan sayur-sayuran dan beraneka sos dan perasa. keropok udang Cina (atau udang kering goreng). kemakmuran dan kesuburan. Zongzi perlu dikukuh atau dimasak dengan beberapa jam. biji bijan bakar. Kini.

manakala sup dan cecair lain dinikmati dengan camca yang lebar dan rata di bawahnya (secara tradisinya buatan seramik). daging.Alat makan dan nilai murni Penyepit merupakan alat makan utama bagi makanan pejal. setiap kepingan badan ayam termasuk hempedal dan kepala dihidangkan untuk melambangkan kesempurnaan. atas sebab 39 . Daging ayam juga banyak didapati dalam hidangan Cina. Walaupun ayam itu dipotong menjadi kepingan. Kebanyakan kedai makan Cina hendak beralih ke alat makan yang lebih mesra alam. Dalam masakan Cina. Sebaliknya. tidak seperti dalam sesetngah masakan lain di mana ikan dipotong. sayur. serupa dengan menghidangkan ikan. Dalam satu hidangan Cina. Ikan biasanya dimasak dan disaji seekor. untuk para pemakan menarik kepingan terus dari ikan dengan penyepit. Kebanyakan orang bukan Cina kurang selesa dengan membenarkan alatan sendiri seseorang (yang mungkin terkena ludah) menyentuh pinggan kongsi. Dalam kebanyakan hidangan Cina. budaya Cina menganggap penggunaan pisau dan garpu di meja makan sebagai gasar kerana alat-alat tersebut berupa senjata. seekor ikan yang tidak dipotong melambangkan keseluruhan benda kerana ikan itu mempunyai permulaan (kepala) dan pengakhiran (ekor) yang sempurna. Adalah juga dianggap kurang sopan untuk mengehendaki tetamu memotong makanan sendiri. doufu). penyepit pakai buan buatan kayu/buluh kian menggantikan penyepit guna semula di restoran. seperti penyepit plastik atau buluh Bahan lebih mahal yang digunakan pada zaman silam termasuk gading dan perak. Secara tradisi. sedia untuk diambil terus lalu dimakan. Ini adalah kerana adalah diingini agar ikan disajikan sesegar yang boleh. setiap orang diberi semangkuk nasi sendiri sementara hidangan yang lain disajikan dalam pinggan mangkuk di tengah meja yang dikongsi oleh semua orang di keliling meja. setiap orang memetik makanan dari pinggan kongsi secara kecil-kecilan dengan penyepit. Adalah satu kebiasaan dalam kebanyakan restoran di mana penghidang menggunakan sepasang camca untuk memotong daging ikan sebagai sajian di atas meja. makanan disediakan dalam kepingan kecil (cth. dan penting sekali.

penyepit awam) turut disediakan.lain lagi. pasar raya. sudu atau penyepit tambahan ("公筷". di sinilah terbukti makanan Cina adalah juga salah satu makanan Malaysia yang digemari oleh semua kaum termasuk kaum Melayu. Selepas berpuluh-puluh tahun mereka datang ke Malaysia. India dan sebagainya. Kini di masyarakat Cina. sesetengah makanan Cina pula yang terkenal juga digemari oleh kaum lain seperti Bao. Asimilasi Makanan Cina kebanyakan berasal dari negera China. makanan Cina juga berasimilasi dengan makanan kaum lain seperti makanan Asam Laksa yang berasal dari kaum Melayu. pasar malam juga dapat menjual makanan Cina. Jaozi. Char Kway Teow. mereka juga membawa pelbagai makanan dan adat serta nilai murni pemakanan mereka dari China ke Malaysia. makanan Asam Laksa juga digemari oleh orang Cina. Di Pulau Pinang. Douhua.kebersihan ini. Apabila kaum Cina datang dari China dan menetap di Malaysia selama beberapa puluh tahun di Malaysia. satu evolusi Asam Laksa juga terhasil iaitu Laksa Penang di mana dalam laksanya terdapat banyak daging ikan kembung dimasukkan dan laksa ini memberi rasa kemasaman hal ini merupakan keistimewaan Laksa Penang. Selain itu. satu evolusi Char Koay Teow yang digoreng dengan tiada minyak babi dan Char Koay Teow ini amat digemari oleh kaum lain khususnya kaum Melayu. limau Mandarin dan lain. Taufu. har. Sebagai contohnya. 40 . Sekarang di mana kebanyakan tempat seperti restoran. Popia. gerai makan.

itik sioh iaitu daging itik yang disalut dengan rempah. itik timitik yang disalut dengan sayur jeruk atau diperam. Hari Lahir atau Majlis Perkahwinan. sos kacang.ETNIK BABA NYONYA PENGENALAN Masyarakat Baba dan Nyonya sememangnya terkenal di Melaka. sos cili hitam dan gula melaka. pang-teh. bebas-cili makanan dan juga makanan yang disukai oleh golongan kanak-kanak. Ayam pongteh ini merupakan makanan yang agak manis. Ayam pongteh juga selalu diperbuat dalam sesetengah keluarga baba nyonya. sambal. 41 . Jenis-jeins masakan Baba adalah seperti kari. hati babi bungkus. Di sinilah dihidangkan masakan dan kuih-muih tradisional mereka. Biasanya makanan kaum Baba berasal dari masakan Cina tetapi disesuaikan dengan selera kaum Baba yang gemarkan masakan pedas kaum Melayu. Makanan dan masakan tradisi masyarakat Baba ini biasanya disajikan pada hari perayaan seperti sambutan Tahun Baru Cina. Makanan Nyonya Ayam Pongteh Ayam pongteh ialah ayam yang dimasak dengan tauchu. acar Nyonya dan nasi lemak. Tetapi amalan ini hanya dilakukan di rumah sahaja. bak-wan kepiting iaitu campuran daging babi dan sup ketam. Masyarakat ini juga terkenal dengan makanan tradisinya turun temurun dari nenek moyang mereka.

8 Precious Cendol yang turut memasukkan kacang. buah pala. kacang “mata hitam”.Babi Chin Babi Chin merupakan daging babi dimasak dalam sos kacang hitam. cendol durian Baba. buah kabung dan jagung. Bubur cha cha Bubur cha-cha merupakan makanan tambul yang bernama dalam golongan baba nyonya. buah markisa. jeli ubi kayu. Babi Chin juga merupakan makanan Nyonya yang unit. 42 . Bakwan kepiting dihidang dalam sup dan Bakwan kepiting ini sedap dimakan. ais kacang durian Baba. Bakwan Kepiting Bakwan kepiting merupakan suatu “bola daging” dibuat daripada ketam dan bab serta anak buluh. Cendol Baba Cendol telah menjadi sebahagian kuisin penting di kalangan masyarakat pelbagai kaum negara ini. santan dan gula melaka. “sagu-mutiara” di dalam susu kelapa. ais kacang mangga dan kelapa laut. Dalam makanan ini terdapat ubi kentang manis. ubi torak. Makanan tambul sangat digemari oleh golongan kanak-kanak. ais kacang Baba. Antaranya ialah cendol Baba yang terdiri daripada ais kisar. kacang merah. cendol sagu. cendol.

tapai. Budaya dan adat makan mereka lebih kurang sama dengan adat makan kaum Melayu. manakala Nyonya dari Malaysia Utara yang berhampiran dengan Thailand. kacang mung. Kuih bakul atau tih kuey ini adalah warisan masyarakat Cina terhadap masyarakat Baba. Cara pemasakan makanan Nyonya di Malaysia Selatan telah dipengaruhi oleh pengaruhan Indonisia. masyarakat Baba juga meminati kuih-miuh tradisional Melayu seperti dodol. kacang hijau. ubi torak. bahulu dan lain-lain lagi. 43 . susu kelapa dan pulut.Melaka and Singapura. Biasanya makanan di sana agak masam dan sedupnya agak kuat dengan asam dan mangga hijau. Makanan tambul Nyonya sangat dipengaruhi pengaruahan Melayu seperti sesetengah dibuat daripada ubi kentang manis. seperti mereka makan dengan tangan bukan seperti orang Cina yang mengguna “copstick” semasa makan Asimilasi Makanan Nyonya berasal dari dua tempat iaitu satu dari Malaysia Utara – Pulau Pinang manakala satu lagi berasal dari Malaysia Selatan. Manakala makanan tambul Nyonya juga dipengaruhi pengaruahan perewah Cina seperti kacang merah.agar gula Melaka. Kuih-muih tradisional masyarakat Baba juga terdiri daripada kuih bakul atau tih kuey dan kuey-ku yang berbentuk kura-kura berwarna merah. Biasanya makanan itu adalah manis dan kaya dengan susu kelapa serta juga banyak rempas-ratus Melayu. wajik. Manakala. biru dan hitam.Adat Makan Masyarakat Baba Nyonya makanannya sama dengan orang Melayu. Selain itu. agar. tetapi cara penyediaan makanan Nyonya adalah berbeza dengan makanan Cina dan Melayu. Makanan Nyonya mengandungi banyak kandungan tradisional dari makanan Cina and rempah Melayu.

Tanpa mengira kaum. misalnya) mahupun semasa upacara yang menyedihkan (kematian. Mereka merupakan pedagang dan pada abad ke-10 terdapat beberapa komuniti kecil keturunan India di pinggiran pantai. Keturunan India di sini dikatakan berasal dari Kalinga (selatan timur India). India. Maka. Gerai mamak sudah sebati dengan budaya Malaysia kerana boleh didapati di merata tempat di negara ini. dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Dalam kehidupan seharian masyarakat India. tradisi dan budaya mereka. Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh. Di Melaka pula di Kampung Tujung terdapat kampung Chitty. daun pisang digunakan sebagai pinggan dan terdapat pantang larang yang tertentu semasa menggunakannya. terutamanya di kawasan bandar raya. misalnya). Indonesia.PEMAKANAN DI ANTARA KAUM INDIA PENGENALAN Kaum India mula menapak kaki di Malaysia 2. Thailand.000 tahun yang lalu. agama dan umur. orang ramai sentiasa mengunjungi gerai mamak unutk bergosip atau menonton perlawanan bola sepak larut malam sambil 44 . Pohon berkenaan berguna semasa upacara yang menggembirakan (perkahwinan. Sri Lanka. kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "SeAsia". Ketika dijajah oleh Kerajaan Inggeris. Kaum Chitty di sini berkahwin dengan penduduk tempatan dan menerap nilai. Dalam masyarakat India. Serupa dengan teh. gerai mamak menjadi gabungan pelbagai budaya. satu lambang keharmonian sesama kaum. kaum India di bawa masuk ke Semenanjung untuk bekerja di ladang-ladang getah dan seterusnya menetap disini. pohon pisang mendapat tempat yang istimewa. Malaysia. Budaya popular berlepak di gerai mamak telah ditanam dalam semua peringkat masyarakat Malaysia.

Bathura. campuran kacang dal di dalam kuah kari yang berasal dari India Utara di mana ia disajikan dalam bentuk tradisional. Makanan India terkenal dengan pedas kerana ianya kaya pelbagai kandungan dari bahanbahan semulajadi seperti rempah ratus. MAKANAN TRADISIONAL KAUM INDIA Roti Canai Rajah 26 Roti Canai ataupun Roti Chennai adalah salah satu makanan India yang boleh di dapati di Malaysia. Roti ini berasal dari sebutan Urdu. Makanan yang paling popular bagi orang India adalah seperti pelbagai jenis roti iaitu sajian untuk sarapan pagi dan malam yang diperbuat daripada tepung gandum seperti Roti Canai. cengkih. Ia 45 . dileperkan dan dilipat berulang-ulang. Dalam pemahaman English pula. Singapura. kayu manis. Naan. kecuali kopi tiam. Perkataan ‘Canai’ pula datang dari perkataan ‘Channa’. jintan putih. Kerala (India) dan Pakistan. Tosai dan Idli. santan kelapa dan sebagainya. Tiada jenis tempat makan yang lain setanding dengan gerai mamak dari segi kepentingan budaya. Hindi dan Melayu. Istilah ini ditimbulkan kerana proses melambung dan pemintalan semasa roti canai ini dibuat. Doh yang telah dicampurkan tadi diuli. Capati. cili. roti canai dirujuk sebagai ‘roti terbang’. Parata.meminum teh tarik panas. halia. telur. serai. tepung dan air. Hidangan ini dibuat daripada doh yang mengandungi mentega butter ghee.

air dan garam yang diuli menjadi doh dan kemudiannya dileperkan kira-kira berdiameter 12 cm. bijirin dan tepung jagung dicampurkan bersama. ia dikenali sebagai roti missi. Chapati biasanya dimakan dengan kuah dal ataupun kari sayur India. Bagi kaum Hindi. Tepung gandum dapat juga digantikan dengan bijirin (bajra). Kemudian adunan itu dipanaskan di atas kuali yang leper atau dikenali tava. Setiap kepingan roti itu terus dibakar selama setiap setengah saat supaya kepingan roti tadi naik. rangup tapi gebu di dalam dan bersepihan. chapatti dikenali sebagai roti bajra atau roti makke ki . Chapati yang telah siap dimasak disapukan mentega ghee. ROTI CAPATI Rajah 27 Chapati atau Chapatti adalah salah satu daripada jenis roti India yang diperbuat dari gandum. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Capati: • • 2 cawan tepung atta 1 biji telur 46 .dimasak di atas kuali yang lebar dan rata. ataupun tepung jagung (makka). Roti canai yang enak adalah roti yang dimasak dengan rata. Tapi jika kesemua tepung gandum.

5. Masukkan air suam sikit demi sedikit sambil diuli menjadi doh..1 jam ( tutup dengan kain bersih). masakkan doh. digaulkan sehingga menjadi sebati. ambil sedikit doh. Perap doh 1/2 . digoreng dengan minyak sapi dan kadang-kala dicampurkan dengan sayur47 . 4. 8.. ROTI PARATA Rajah 28 Parata adalah roti India ataupun Pakistan.tunggu sebentar dan diangkat untuk dihidangkan. Letakkan minyak dan diulikan lagi. 3.balikkan doh bila warnanya keperangan. 7. di mana ia diperbuat daripada tepung gandum. Gaulkan tepung bersama dgn butter jadikan seperti serbuk roti. Selepas itu. terapkan menjadi bulat leper dan nipis. permukaan roti mengelembung. 2. 6.• • • 1 sudu besar butter air suam secukupnya 1 sudu besar minyak masak Cara-cara membuat Capati :1. Tekankan bahagian tepi roti dengang kain atau tisu dapur yang bersih. balikkan semula bila nampak. Panaskan kuali. Masukkan telur.

sayuran terutamanya kentang rebus. Idli dengan ‘Dhal’ ( Sambar ) 48 . Ia berasal dari India Selatan iaitu Tamil Nadu. kobis bunga dan ‘Paneer’ (keju India). Idli yang berukur 2-3 diameter disajikan dengan acar. bijian dan kekacang dal. berbentuk bulat. diambil dari bahasa Telugu. IDLI Rajah 29 Idli ‘South Indian’ Idli juga di eja ‘Idli’ atau Iddly. di perbuat dari beras dan kekacang lentil (terutamanya kacang dal) dan dikukus. Idli selalunya dimakan sebagai sarapan pagi bagi kaum India di Malaysia. Ia juga biasa dimakan dengan Milagai Podi iaitu campuran cili. Orang India juga percaya bahawa adalah lebih baik jika idli ini tidak dimakan di rumah. Kebiasaannya. rempah. sambal dan juga rempah campuran yang kering. Idli tradisional ataupun yang asli adalah kecil. Orang India yang berhijrah ke Malaysia dan Singapura telah memperkenalkan roti Parata ini kepada penduduk tempatan. lobak putih.

Contohnya Ayam Tandoori. kaum Punjabi juga campurkan kunyit ke atas ayam tersebut supaya ayam yang telah masak nanti akan berwarna kuning kemerahan. jintan putih. Ia dimasak di dalam oven yang bersuhu tinggi. cili merah. Kadang-kadang. garam masala. Ia diperbuat daripada halia.Rajah 30 AYAM TANDOORI Rajah 31 Tandoori adalah masakan orang Punjabi iaitu di antara India dan Pakistan tetapi sekarang ia merupakan masakan yang terkenal di antarabangsa. bawang putih. Ia merupakan masakan yang pedas. ROTI NAAN Rajah 32 Bahan-bahannya 49 .

Chappati juga jadi makanan yang umum tersebar di seluruh India. dipukul 1 1/2 sudu teh garam 1 sudu teh baking powder 2 sudu besar mentega cair/ minyak zaiton 4 sudu besar tairu (yoghurt) Cara-caranya Campurkan yis. Masukkan tepung gandum. Masukkan bancuhan yis tadi dan uli sehingga ia lembut dan licin. Perap adunan naan sehingga ia naik dua kali ganda. Ataupun anda boleh menggunakan mangkuk besar. Yaitu pada bahan baku dan cara pembuatannya. Setiap adunan roti Naan seberat 70 gram dan dicanai diatas papan canai. air suam dan gula dan ketepikan selama 5 minit. telur kedalam bread machine. Bakar diatas kuali leper menggunakan api yang kecil sehingga kedua-dua belah masak. baking powder. Nota: Jika anda suka Garlic Naan. Jika suka Cheese Naan boleh anda taburkan parutan cheese diatas Roti Naan. Sebetulnya ada sedikit perbedaan antara North Indian Bread dan South Indian Bread. Angkat untuk dihidangkan makan. 50 . tairu. garam.4 ½ cawan tepung gandum 1 paket (11 gm) yis kering 2 sudu teh gula 1 cawan air suam 1 biji telur. PELBAGAI JENIS ROTI INDIA ‘Indian Bread’ yang paling umum di kenal banyak orang terutama di luar negeri adalah Chappati dan Naan. boleh anda cincang 3 ulas bawang putih dan campurkan dengan 2 sudu besar mentega dan sapukan diatas Naan pada waktu akhir anda membakarnya. mentega cair/ minyak zaiton.

Cara masaknya dipanggang dalam oven. Paneer. tergantung selera. Pada saat memanggang. Chappati itu dimasak (dipanggang) diatas tava (wajan datar) tanpa menggunakan minyak. kacang chesew. baru dipanggang. Ketiganya terbuat dari tepung gandum yang dicampur dengan air dan sedikit minyak sapi.. ada yang ditaburi bawang merah. Pada saat memanggang juga dibubuhi sedikit minyak atau ghee. Asasnya adalah chappati. 51 .. dibulatkan lagi. ditipiskan setipistipisnya. Dari Basic Bread ini kemudian berkembang macamnya. kemudian digulung lagi menjadi bulatan.. North Indian Bread yang paling populer ya Naan ( Naan bikinnya pake all purpose flour (tepung terigu) yang dicampur dengan curd (yogurt). terus diisi dengan kentang masala.. dan digiling tipis lagi. Adonan Chappati ada yang diisi dengan potato masala (Aloo ka Paratha).... poori dan paratha.North Indian Rajah 33 Bahan buku North Indian Bread pada umumnya adalah tepung atta dan gandum. telur. tapi lonjong dengan ujung meruncing. Naan ini juga banyak variasinya. telur.. dan kismis. Paratha memiilki sedikit perbedaan saat menggiling. Perbezaannya terletak pada cara pembuatannya. Ada yang diisi bawang merah yang telah dihiris. ‘Coriander leaves’. Bentuknya biasanya agak bundar. Caranya adunan ditipiskan seperti biasa. dan baking powder. Adonan yang sudah dibulatkan. Hasilnya menjadi berlapis-lapis. Sedangkan Poori digoreng di dalam minyak yan panas. baru ditipiskan berbentuk bundar seperti chapati.

trus cara masaknya ditempelkan di dinding tandoor sampai timbul bercak-bercak hitam dipermukaannya. Bentuk (berlapis-lapis) dan rasanya sama dengan roti canai. Roti jenisnya ada Rumali Roti. Sesudah matang penyajiannya dilipat-lipat. Jenis lain Tandoori Roti. Paratha (di sini disebut Porotha) biasanya dibuat dengan menggunakan tepung terigu. Nah yg istimewa. poori dan paratha.. terus ditipiskan dan ( banting dan lempar diudara ) setipis-tipisnya mirip kulit martabak telor. South Indian Bahan baku South Indian Bread yang paling umum adalah beras baik berbentuk butiran atau tepung dan kelapa. Untuk makanan sehari-hari. dan ditipiskan.. Berikut adalah terdapat pelbagai makanan India yang dimakan pada waktu sajian pagi dan malam:- 52 .. cara masaknya dipanggang di atas wajan yang dibalik (cembung). dari Resipi buku Nor Diana menyatakan bahawa terdapat persamaan dengan makanan yang kita dibuat di Indonesia. ada banyak pilihan yang bisa dibuat. Bahanya terigu campur air dan ghee. Cara bikinnya sama.. adonan ditipiskan seperti kulit martabak.Rajah 34 Yang lainnya adalah Roti. Bikinnya pake wheat flour. selain chappati. Menurut. Di south India. ditipiskan seperti chappati. terus digulung menjadi bola.

kemudian masukan tepung beras aduk rata.PATHIRI Rajah 35 Pathiri pada dasarnya sama dengan chappati. Biasanya jadi hidangan pembuka puasa. IDIAPPAM 53 . Setelah itu baru dimasak dalam appachatti. Bezanya tepung yang digunakan adalah tepung beras. Pathiri ini makanan khas umat muslim. Bentuknya mirip kuih apom atau kuih Ape di Indonesia. Dibuat dari beras dan kelapa yang dihaluskan dan difermentasi selama 10 jam.. Biasanya orang disini sangat jarang membuat appam putih dirumah. kerana pembuatannya susah.. Setelah itu buat adonan.. ditipiskan dan dipanggang tanpa minyak. APPAM Rajah 36 Appam atau Orang Selatan biasa menyebut vellappam. Caranya air dididihkan dulu dalam panci.

garam. gula dan juga gula merah. Bedanya lagi. beras pulut. Bahan baku tentu saja tepung beras yang diperciki air sampai lembab. PUTTU MAYAN Rajah 38 Puttu juga. Setelah dipukul-pukul dan menjadi adunan yang lembut trus dimasukan kedalam cetakan idiappam yang bentuknya mirip putu mayang. Lada. disini puttu makannya pake kari. Lebih mirip dengan bihun. Kemudian dikukus dan selepas itu dimakan dengan gula ataupun gula merah. kemudian dimasukan ke dalam acuan puttu yang kita biasa lihat puttu Indonesia yang ramping dan cantik. sama dengan putu Indonesia. Putu Mayam diperbuat daripada lada.Rajah 37 Idiappam bahan bakunya juga tepung beras yang dicampur dengan air panas. Kemudian ia ditekan untuk membentuk leper pada adunan itu.. Kalo lagi kepepet banget gak ada waktu bikin kari. Kemudian baru dikukus sampai matang. garam dan beras pulut di gaul bersama dengan sedikit air. biasanya dimakan pake pisang. Rasanya pun mirip putu mayang hanya saja yang ini teksturnya lebih kasar. TOSAI 54 .

biarkan untuk 10-12 minit.1 cawan Tepung beras.1 cawan Tepung Maida. Bijirin (seeragam) .1/4 sudu Halia dihiris 55 . Lepas diuli. Serbuk lada (milagu thool) .TOSAI BIASA RAVA TOSAI MASALA TOSAI Rajah 39 Bahan-Bahan Rava.1 cawan Campurkan semua bahan dengan air(neerka karaikanum).1/2 sudu.

menjadi makanan asal South India yang popular di seluruh penjuru India. Sekarang variasi Uttappam terdapat pelbagai yang ditaburi seperti capsicum. UTTAPPAM Uttappam dibuat dengan adonan dosa. bawang. Tosai siap dimasak.4 chopped finely Daun Ketumbar dan sedikit garam. tomato. Didapati masyarakat India. Setelah difermentasi sampai 10 jam. diisi dengan bebagai isian seperti kentang. dan sebagainya. Bedanya. Diatasnya ditaburi bawang merah. Setelah satu sisi matang kemudian dibalik (sisi yang ditaburi bawang) dan masak sampai matang. Dimasak sehingga menjadi kering dan garing. Caranya adunan yg kental di tipiskan di atas wajan dosa yg terbuat dari batu atau besi yg tebal. Masala tosai. Uttappam tidak dilebarkan dan ditipiskan sepeti dosa. ‘Corriander leaves’. Tosai. kadang ditambah dengan nasi matang yang dihaluskan. telur. Tosai biasanya dihidangkan pagi hari atau sebagai snek. 56 . kadang-kadang orang ‘South India’ suka membuat ‘appam’ yang gampang saja. Dari beras atau gandum yang direndam dan dilauskan bersama kelapa. Bahannya sama dengan membuat Idli. tetapi berbentuk bundar dan tebal.Cili hijau (pachai milagai) . Adunan Tosai bebentuk cair dan tosai yang telah masak adalah bebentuk kepingan yang nipis dari roti canai dan rasanya sedikit masam. Kemudian dipanggang tanpa minyak. terutamanya pada waktu sajian sarapan.

bawang putih dan cili. dan Melayu di bahagi kepada dua iaitu rempah basah dan kering. santan kelapa. kayu manis dan lain-lain. jintan. Nasi merupakan makanan utama bagi rakyat Malaysia dan kaum India amnya. BAHAN-BAHAN REMPAH RATUS Rajah 40 Pelbagai lauk – pauk tidak akan sempurna jika tidak diiringi dengan nasi. Nasi dihidangkan dengan pelbagai lauk – pauk. daun kari dan sebagainya. kayu manis. halia. serai. jintan putih. cili. buah pelaga. 57 . Ia digunakan dalam segala jenis gulai. halia. Di Mlaysia padi menjadi tanaman utama di Kedah dan Perlis dan dikenali sebagai ‘rice bowl of Malaysia’. Bijirin kecil ini juga berjaya membentuk budaya diet ( pemakanan ) dan ekonomi penduduk Asia. Bahan yang digunakan dalam masakan India mempunyai persamaan oleh Kaum Melayu dan Cina ialah dengan menggunakan santan yang dikisar. Beras juga merupakan nadi budaya kehidupan dan adapt bagi penduduk Asia. Santan merupakan bahan asas dalam masakan kita. bawang merah dan putih.Makanan India terkenal dengan pedas kerana ianya kaya pelbagai kandungan dari bahanbahan semulajadi seperti rempah ratus. Rempah ratus ini selalunya digoreng tanpa minyak terlebih dahulu sebelum ditumbuk atau dikisar. Hidangan masyarakat India terkenal bukan sahaja dari segi keenakan tetapi dari segi kepedasan dan juga penggunaan ratusnya. Rempah kering pula termasuk biji ketumbar. cengkih. Kaum India. cili serta pelbagai rempah ratus yang telah dinyatakan. Rempah basah iaitu bahan yang ditumbuk dengan batu lesung seperti bawang.Bahan perasa ( seasonings ) dalam masakan India.

dipotong mengikut suka 2 camca besar cuka 1 camca teh gula 1 cawan air Garam secukupnya 58 . dan daun limau perut. dipotong mengikut suka 2 camca besar cuka 1 camca teh gula 1 cawan air Garam secukupnya 2 camca besar minyak 1 ½ kg ayam. daun kemangi. pandan. kunyit. lengkuas dan buah pala. bunga kantan.Melayu dan Cina juga banyak menggunakan bahan-bahan herba seperti serai. HARIAN BUKAN VEGETERIAN ( NON – VEGETARIAN ) Rajah 41 Kari Ayam India Sumber: Majalah Jelita Disember1992 2 camca besar minyak 1 ½ kg ayam.

Kacau 10 minit. Apabila kuah pekat dan ayam empuk baru di angkat. Iban. Tumis bahan-bahan kisar hingga garing. ikan goreng. karot. dan pelancong – pelancong yang mengunjung ke Malaysia lebih mengemari masakan India. kari kepala ikan. Ia bukan sahaja digemari oleh kaum India tetapi juga diminati oleh kaum – kaum yang lain seperti orang Melayu dan Cina. kuning. gula. Makanan India menjadi popular dan dimakan oleh pelbagai budaya dan kaum di Malaysia seperti orang Melayu. Cina. dan seterusnya mengekalkan aroma dan tekstur nasi. Hidangan daun pisang pasti akan menarik selera ramai orang kerana makanannya dihidangkan di atas daun pisang menggantikan pinggan biasa. kari dal. Masukkan cuka. rasem ‘Indian Soup’. Di Pulau Pinang dan di seluruh negeri Malaysia masakan India adalah sama sahaja dan tiada perbezaan. kari sotong. Keropok ‘pappadam’. Doh ini akan ditampal di sekeliling tutup periukuntuk mengekalkan wap dan haba. Terdapat beberapa jenis nasi beriani tetapi yang menjadi sebutan dan ramai menggemari nasi beriani ‘gam’. sambal udang. kari daging kambing. nasi ‘ghee’ dan nasi beriani. Nasi Beriani Gam ini dimasak bersama dengan lauknya ( ayam dan daging kambing ) dan doh tepung gandum menjadi bahan penampal atau pelekat. Kadazan. telur goreng dan sambal.pudina. Manakala. Terdapat pelbagai jenis nasi seperti nasi putih. Masukkan ayam. Kacau rata.CARA MEMASAK KARI AYAM Panaskan minyak di dalam kuali. Masyarakat India- 59 . Ia memberikan satu pengalaman baru kepada mereka yang ingin mencubanya pertama kali. Contoh makanan ‘non – vegetarian’ dalam hidangan lauk – pauk masyarakat India ialah ayam goreng berempah. air dan garam. terdapat perbagai jenis nasi hidangan masyarakat India seperti hidangan yang berasal dari India ialah nasi beriani. Nasi beriani ini dipelopori oleh orang Melayu terutama di Johor.

Laddhu.. Idli. Saat itu adalah pertemuan pengukuhan dari Persatuan Vegetarian Inggeris. Pada waktu malam. MAKANAN HARIAN VEGETARIAN ( SAYUR – SAYURAN ) Rajah 42 Menurut dari laman web Wikipedia. Inggris. di Northwood Villa. Kesari ( Suji ). 60 . Istilah Vegetarian diciptakan pada tahun 1847. Roti Capati. Pada waktu ‘Tea Time’ pula masyarakat India amat mengemari makanan kuih – muih yang telah digorengkan seperti Bonda. ikan atau hasil olahannya. Vegetarian adalah sebutan bagi orang yang hanya makan tumbuh-tumbuhan dan tidak mencampurkan makanan yang berasal dari mahluk hidup seperti daging. masyarakat kaum India memakan makanan yang diet seperti Tosai. Kent. Vadai. Pertama kali digunakan secara formal pada tanggal 30 September tahun itu oleh Joseph Brotherton dan lain-lain. Hidangan lain termasuk kurma. Jalebi dan sebagainya. iaitu ‘Dinner Time’. Bathura ( Puri ) dan masakan nasi India. Roti Canai. Athiresam atau makanan manisan seperti Putu Mayong. Muruku. unggas.Muslim terkenal dengan Nasi Briyani dan Mee Goreng. ayam tandoori dan kari kepala ikan.

(jangan dihubungkan dengan 'vegetable-arian' . akan memakan makanan ‘Vegetarian’ apa hari Selasa. Jumaat. sesuai dengan Pythagoras 'vegetarian' dari Yunani kuno. memberi penghormatan kepada Tuhan. kebanyakan vegetarian di India tidak memasukkan telur ke dalam diet mereka. hidup. segar. Jalebi. biji-bijian. tauge dan yogurt iaitu disebut tairu. masyarakat India dan India menggamalkan dengan memakan ‘Vegetarian’ ialah tanda kesucian diri. sebagai contoh Pythagoras. yang berarti keseluruhan. Buah – buahan. masyarakat Cina yang beragama Buddha juga akan memakan makanan ‘Vegetarian’ secara sepenuh masa. buah. Sayur-sayuran Bayam. kandi dan sebagainya. seperti juga mereka dari tanah Mediteranian klasik. Kesari. mereka yang tidak makan daging secara umum dikenal sebagai 'Pythagorean' atau mengikuti 'Sistem Pythagorean'. Tambahan pula.mitos manusia yang diimajinasikan hidup seluruhnya dari sayur-sayuran tetapi tanpa kacang. Puding Payasam. ketika melakukan upacara sembahyang hajat makanan seperti kuih – muih seperti Vadai. Definisi asli dari 'vegetarian' adalah dengan atau tanpa telur atau produk dairy dan definisi ini masih digunakan oleh Persatuan Vegetarian hingga sekarang. Gulab Jamun. sehat. Athiresam. Bonda. Bagaimanapun juga. dan pada hari – hari yang istimewa seperti sembahyang hajat. Jenis – jenis makanan India adalah seperti Nasi Tomato. Khamis. serta manisan Halwa.Kata ini berasal dari bahasa Latin vegetus.http://geocities. bendi. Kari Dal. salad kobis. dan sebagainya!) Sebelum tahun 1847. Muruku. Manakala.com/balialma CONTOH KUIH – MUIH BAGI MASYARAKAT INDIA MURUKU Rajah 43 61 . Masyarakat India biasanya. Sayur sawit. Jadi. Dilayari dari laman web.

Manisan yang tidak begitu manis. ia dibentuk dalam bentuk bebola yang comel. Perkataan murukku mempunyai banyak makna dari madu ke kecantikan dan awet muda. JILEBI Rajah 44 Satu lagi hidangan yang dikenali adalah jalebi yang merupakan suatu pencuci mulut berbentuk bunga yang digoreng dalam minyak penuh. 62 . Kemudian. yang serupa dengan keropok. snak Selatan India. Rahsianya adalah untuk memicit bancuhan tepung menerusi sehelai kain nipis. pertama buat tiga putaran dan bentuk bunga di atas. Ini membuatnya juadah yang digemari untuk dihidangkan sewaktu musim perayaan Hindu. Ia diperbuat daripada tepung dan juga sirap dan gula. cubalah murukku yang sentiasa digemari. Apabila memicit bancuhan. Kemudian letakkan jalebis di dalam sirup gula yang suam. LADDHU Rajah 45 Laddu atau Ladoo merupakan manisan India yang paling terkenal.

Namanya bermaksud "keenakan terkemuka. Manisan ini diberikan kepada dapur sebagai persembahan untuk Dewi Dapur kerana rahmatnya untuk memastikan pembuatan manisan berjaya. ‘Tirupati Laddu’." Manisan ini diperbuat dari tepung beras yang dibiarkan menjadi tapai. Ia memberi pengaruh yang besar di India sehingga budak-budak yang berbadan gempal dan bulat akan digelar laddu.Laddu terdiri daripada pelbagai warna. Manisan yang pertama dibuat biasanya adalah athi resam. Ia amat popular di kalangan kaum India terutamanya di negara India kerana rasanya yang sedap. Tapak tangan tidak digunakan dan ia mesti kelihatan bersih tidak comot. dan gula. Kaum India hanya menggunakan tangan kanan dan hujung jari sahaja. Laddu biasanya disediakan semasa perayaan atau kenduri seperti Perkahwinan. Menggunakan tangan juga mempunyai etika tersendiri. Adalah dikatakan yang pasangan warga tua dan pengantin baru yang mengunjungi sesebuah rumah untuk kali yang pertama juga akan dihidangkan athi resam untuk mendapat nasib baik. ia juga ditawarkan kepada wargatua yang dapat berkunjung sewaktu Deepavali sebagai tanda hormat dan tanda kesopanan. Membasuh tangan bukan sahaja bersopan tetapi dimestikan 63 . Bancuhan tebal yang seakan tanah liat kemudian dileperkan dan digoreng dengan minyak penuh untuk menjadi garing dan ganjal. manis dan senang disediakan. ADAB MAKAN KAUM INDIA Orang India dan orang Melayu menggunakan tangan dan kaum Cina dengan penyepit. Kepelbagaian laddu berbeza mengikut rasanya. merupakan laddu yang terkenal yang dibuat di Tirumala di Andhra Pradesh. pembuatan manisan bermula seminggu sebelum Deepavali. Suatu manisan Selatan India. ATHI RESAM Dalam keluarga Hindu yang amat tradisional.

Ponggal – perayaan Ponggal diraikan sebagai ucapan terima kasih penganut Hindu kepada Tuhan Matahari kerana memberikan rezeki.dari segi kebersihan. Mereka juga mempunyai doa makan atau juga dikenali sebagai ‘ thevaram’. Mereka tidak dibenarkan sama sekali mengambil makanan dari pinggan hidang dengan tangan. Pada hari perayaan Diwali. ‘athirasam’. Mereka digalakkan mengambil makanan terdekat dengan mereka dahulu dan tidak terlalu banyak bercakap serta jangan bercakap ketika mulut masih penuh dan akhir sekali tidak mengunyah terlalu kuat. Mereka sepatutnya menggunakan sudu yang disediakan dengan mengambilnya dengan tangan kiri. Kadang kala mereka akan diberi air basuh tangan oleh tuan rumah dan di restoran-restoran pula disediakan sinki basuh tangan dan sabun. kaum Hindu akan menghidangkan makanan dan disembahyangkan kepada nenek moyang yang telah meninggal dunia. mereka menghidangkan lebih kurang lima jenis sayur-sayuran yang merupakan kegemaran mendiang nenek moyang mereka. Perayaan ini diraikan selama tiga hari. ‘ omapudi’ dan Nei Urundai kepada pengunjung yang dating beraya ke rumah mereka. bersila dapat mencernakan makanan dengan segera. Pada malam hari sehari sebelum Deepavali (Eve Deepavali). ghee (minyak 64 . Deepavali – perayaan Deepavali disambut oleh masyarakat kaum Hindu bagi meraikan kemenangan kuasa kebaikan mengatasi kuasa kejahatan. Makanan yang disediakan pada hari perayaan ini adalah nasi manis yang dipanggil ‘ponggal’ dan nasi manis ini mesti dibuat sebelum matahari terbit. Untuk vegetarian. Antara ramuan untuk membuat nasi manis ini adalah nasi. Mereka juga digalakkan duduk bersila kerana mengikut kepercayaan mereka. mereka menghidangkan makanan India seperti murukku. MAKANAN SEMASA PERAYAAN KAUM INDIA i. ii.

Sekiranya daun pisang dilipat dengan cara bahagian bawah (bahagian yang dekat dengan individu yang sedang makan) dilipat ke atas. Vinayaga Sathurthi – perayaan ini disambut sempena hari kelahiran ‘Lord Vinayaga’. Dia juga menghantar isyarat kepada tuan rumah bahawa dia ingin supaya dijemput lagi untuk menikmati hidangan. PANTANG LARANG DALAM PEMAKANAN KAUM INDIA Walaupun generasi muda kaum India dikatakan semakin berfikiran moden dan tidak mahu terpengaruh dengan amalan dan budaya tradisional. Apabila makanan hendak dihidang menggunakan daun pisang.sapi). iv. Semasa perayaan ini mereka akan menunaikan nazar mereka. Secara mudah. nasi manis perlulah disediakan oleh wanita yang masih belum berkahwin sahaja.kelapa dan kacang dhal. Makanan lain yang disediakan adalah ‘kesari’ yang dibuat daripada minyak sapi. Thaipusam – masyarakat Hindu merayakan Thaipusam sempena hari kelahiran ‘Lord Muruga’. perbuatan merenjis air ini adalah bertujuan membersihkan daun pisang yang berperanan sebagai pinggan untuk makan. Pada hari ketiga perayaan ini. Makanan ini merupakan makanan kegemaran masyarakat India. maknanya individu berkenaan berasa puas dengan hidangan yang dinikmatinya. isyarat yang dihantar adalah bahawa kita 65 . Sekiranya daun pisang dilipat dari atas ke bawah. air perlu direnjis dahulu pada daun berkenaan. Kemudian barulah makanan diletak padanya. kepercayaan dan pantanglarang berkaitan pohon pisang terus menjadi ikutan. Tiada makanan yang khas disediakan pada hari perayaan ini. iaitu makanan yang dibuat daripada tepung gandum dan berintikan gula perang. iii. suji dan tepung gandum. dan gula melaka. Makanan yang dihidangkan adalah ‘kolkatai’. Selesai makan. individu yang makan tadi perlu tahu pantang-larang berhubung cara daun pisang itu harus dilipat. susu.

Dengan cara melipat daun pisang dari atas ke bawah. Dari sudut yang lain. Makanan panas yang dihidangkan di atas daun pisang akan mengeluarkan aroma semula jadi yang sedap dihidu. ada makna tersembunyi dalam budaya kaum India. amalan penggunaan daun pisang sebagai “pinggan” juga berkait rapat dengan sistem masyarakat di Benua Kecil India. Misalnya perayaan di kuil dan majlis perkahwinan. perbuatan melipat daun pisang dengan cara yang baru dihuraikan tadi bukan kerana kita benar-benar tidak menyukai makanan yang dihidangkan. daun pisang merupakan “pinggan” dalam budaya kaum India. Sebaliknya. PERALATAN MAKAN KAUM INDIA Sejak dahulu. Daun pisang dilipat dari atas ke bawah apabila menikmati hidangan pada majlis dan upacara yang menggembirakan. Secara tradisi. Budaya ini wajar diketahui oleh semua. kematian). Konsepnya lebih kurang seperti pinggan pakai-buang yang sudah menjadi budaya kita pada masa kini. maka daun pisang dilipat dari bawah ke atas sebagai tanda bahawa kita turut bersedih atas kematian itu dan berharap peristiwa sedih seperti itu tidak akan berulang dalam keluarga terbabit. 66 . Orang yang berada pada status tinggi tidak sanggup berkongsi perkakas dan peralatan dengan golongan lebih rendah. Daun pisang mudah diperoleh. kita menghantar isyarat “mahu lagi” serta melahirkan hasrat di hati untuk menghadiri majlis seperti itu pada masa hadapan. mudah digunakan dan mudah juga dibuang. Sebenarnya. Apabila dihidangkan makanan pada majlis yang mendukacitakan (misalnya. Masyarakat Melayu turut berkongsi amalan ini dalam kehidupan seharian.berpendapat makanan yang dihidangkan tidak enak dan kita tidak berkeinginan untuk berkunjung semula untuk dihidangkan makanan seperti itu. Jalan keluar terbaik adalah dengan cara menggunakan daun pisang sebagai “pinggan”. Wujud sistem kasta serta pembahagian anggota masyarakat mengikut status. penggunaan daun pisang juga menjamin kebersihan “pinggan” yang digunakan untuk makan.

Contoh hidangan lauk pauk nasi kandar ialah: ayam goreng berempah. Contohnya periuk tanah (claypot) untuk memasak dan belanga untuk mengisi air. Nasi kandar diiringi dengan pelbagai jenis lauk pauk (dalam 30 jenis masakan). Gabungan kaum Melayu. Restoran makanan daun pisang juga terus menjadi pilihan masyarakat pelbagai kaum di negara kita. kaum India juga menggunakan peralatan yang diperbuat daripada tanah liat. kari telur sotong. mi kari dan lain-lain. Malah. mi mamak. Peralatan yang diperbuat daripada aluminium adalah seperti pinggan dan gelas. berganding bahu mereka masakan baru dengan menggabungkan pinjam meminjam tradisi budaya masing-masing. Pada kebiasaannya. India dan Melayu di Malaysia ini sentiasa kreatif. banyak juga restoran yang meletakkan daun pisang di atas pinggan sebelum menghidangkan nasi. kari daging rusa. Semua ini turut menyumbang ke arah persefahaman antara budaya. udang galah goreng.Penggunaan daun pisang sebagai “pinggan” masih menjadi amalan. Makna-makna ini sudah mula pula dikongsi bersama oleh masyarakat pelbagai kaum melalui proses asimilasi. iaitu senduk. Terdapat juga peralatan yang diperbuat daripada kayu. Dengan ini lahirlah nasi ayam. Kini populariti nasi kandar telah menular ke negeri-negeri lain di Semenanjung. Nasi kandar di Pulau Pinang samalah seperti adanya nasi dagang di Kelantan atau Terengganu. Kadang kala kita tertanya-tanya apa yang membezakan nasi kandar dengan nasi-nasi yang lain. Pulau Pinang menjelma dalam ingatan kita. Bila kita menyebut nasi kandar. Apa yang pasti. ikan goreng. Cina dan India Cina berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada ‘hidangan Malaysia’ dan menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar. Kaum Cina. Malaysia juga mempunyai potpuri budaya yang agak unik. pohon pisang mempunyai makna dan signifikan dalam kehidupan kaum India. kari kambing dan lain 67 . kari kepala ikan. ASIMILASI MAKANAN INDIA DALAM MASYARAKAT MAJMUK Sebagai negara kosmopolitan. Penduduk di Malaysia ini juga dikatakan banyak menghabiskan masa di meja makanan dan menjadikan masa menikmati hidangan itu sebagai aktiviti kebangsaan.

Satu lagi hidangan berasal dari India ialah nasi beriani. Pada mulanya pengaruh masakan mereka ini tertumpu di utara Semenanjung sahaja: Alor Setar. Ia bukan sahaja digemari oleh kaum India tetapi juga diminati oleh kaum-kaum yang lain. Berbalik mengimbas sejarah nasi kandar. 68 . Nasi kandar mengekalkan nama ‘kandar’ ini berlandaskan cara penjaja nasi ini menjualnya. Di sinilah bermulanya di mana pedagang-pedagang India Muslim berulang alik antara India dan Semenanjung. Pohon pisang mempunyai makna dan signifikan dalam kehidupan kaum India. Nasi dikandar di bahu (dua bakul atau raga dengan satu batang kayu) dan mereka akan berjaja merentas kampungkampung. Sungai Petani dan Penang. Doh ini akan ditampal di sekeliling tutup periuk untuk mengekalkan wap dan haba. Minuman iringan dengan nasi kandar ini ialah teh tarik. Buat masa kini roti canai berjaya meletakkan tarafnya bersama dengan nasi lemak. diminati oleh sebilangan besar rakyat Malaysia. Ia sepatutnya juga menjadi air minuman kebangsaan Malaysia. kita akan ke selatan India. Semua ini turut menyumbang ke arah persefahaman antara budaya. Maknamakna ini sudah mula pula dikongsi bersama oleh masyarakat pelbagai kaum melalui proses asimilasi. Menikmati hidangan yang disajikan di atas daun pisang juga menjadi kegemaran orang-orang Malaysia. dan seterusnya mengekalkan aroma dan tekstur nasi. Nasi beriani ini dipelopori oleh orang Melayu terutama di Johor. Roti canai atau paratha dan puri ini pada asalnya ialah makanan kegemaran kaum India. Kangar.lain. Pasa masa kini nasi kandar boleh dinikmati di restoran-restoran dan juga di hotel. Terdapat beberapa jenis nasi beriani tetapi yang menjadi sebutan dan gilaan ialah nasi beriani gam. Nasi beriani gam ini dimasak bersama dengan lauknya (ayam dan daging) dan doh tepung gandum menjadi bahan penampal atau pelekat. Lama kelamaan populariti nasi kandar ini menular keseluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak.

Ikan terubok masin dari Sarawak dikatakan merupakan ole-ole yang sesuai untuk dibawa balik oleh pengujung ke negara asal mereka. Makanan tradisional yang seterusnya dikenali sebagai Nasi Bario. Oleh kerana ia terpisah daripada Semenanjung Malaysia. Negeri yang kaya dengan pelbagai kaum etnik ini semestinya mempunyai budaya pemakanan yang pelbagai. pemakanan di antara etnik-etnik di sini adalah berbeza. Walaupun mempunyai banyak tulang. Mempunyai lebih daripada tiga puluh etnik dan mempunyai keadaan geografi yang pelbagai. tekstur yang lembut serta aroma yang tersendiri menjadikan ia bertaraf dunia dan digemari ramai. Kira-kira 72% daripada penduduknya terdiri dari kaum asli. padi ini perlu ditanam setinggi 1.PEMAKANAN DI ANTARA ETNIK DI SABAH DAN SARAWAK PENGENALAN Sabah dan Sarawak merupakan negeri yang mempunyai kebudayaannya yang tersendiri dan unik. Melayu.449 kilometer persegi. Nasi Bario mempunyai rasa yang manis. ianya terkenal dengnan kerangupannya. Kaum yang teramai terdiri daripada suku kaum Iban. Sabah dan Sarawak menyediakan pelbagai jenis variasi makanan. Berikut merupakan infomasi yang dapat membantu kita mengenali pemakanan di antara etnik di Sabah dan Sarawak SARAWAK Sarawak merupakan negeri yang terbesar di Malaysia dengan keluasan 124. Nasi Bario merupakan hasil daripada penanaman padi bukit oleh orang Ulu. Bidayuh dan Melanau. iaitu 38 % dari keseluruhan Malaysia. diikuti dengan kaum Cina.200 meter. Hidangan ini merupakan ikan terubok yang telah dimasinkan. Masyarakat di sini masih lagi mengamalkan pemakanan tradisional. Sarawak yang terkenal dengan nama jolokannya Bumi Dibawah Kenyalang terdiri daripada pelbagai suku kaum. Diberi jolokan sebagai nasi yang terbaik di pasaran. Berikut merupakan beberapa jenis makanan tradisional yang terkenal di Sarawak. 69 .

laksa Sarawak boleh didapati dikebayakan kedai makan dan hotel di Sarawak. Ketulan ayam disumbat ke dalam batang buluh bersama cendawan. Batang buluh yang digunakan untuk mengekalkan rasa dan aroma bahan-bahan di dalamnya. Ianya kemudian dibakar seperti lemang. hirisan ayam dan telur menjadikannya hidangan yang menyelerakan. Suku kaum Iban di Sarawak mempunyai hidangannya yang tersendiri yang dipanggil Manok Pansoh.Laksa Sarawak merupakan hidangan simbolik bagi negeri Sarawak. Salah satu hidangan cina yang unik yang boleh dijumpai di Sarawak ialah Kolok Mee. Diperbuat daripada santan dan rempah-ratus ditambah dengan sedikit makanan laut. Sedap ketika ianya sedang panas. 70 . Sedikit hirisan daging kambing atau khinzir selalunya ditambah. Ia biasanya dihidangkan bersama telur yang dicelur di dalam air dan disediakan bersama sos. hidangan ini juga boleh dijumpai di sekitar Kuala Lumpur dengan versi yang berbeza. Walubagaimanapun. daun ubi kayu dan serai.

Rumput fatimah dikenali sebagai tanaman yang dapat membantu proses memperlancar kalahiran. Antara makanan yang tidak asing lagi bagi Sarawak yang telah berjaya dipasarkan ialah sarang burung. Berdasarkan penelitian Malaysia. Ada diantaranya yang telah memecah pasaran antarabangsa. Bagi yang diproses menggunakan tenaga manusia. Salah satu contoh ialah rumput fatimah. Terkenal dikalangan masyarakat cina. Sarikei juga merupakan kawasan yang terkenal dengan penanaman nenas Sarikei yang rendah dari segi kandungan gulanya selain mempunyai duri yang sedikit pada daunnya. Makanan memainkan peranan yang penting dalam kehidupan seharian kita. harganya lebih tinggi berikutan ketelitian yang ditawarkan serta lebih berkhasiat tanpa bahan kimia. Contohnya sekarang kita sudah boleh mendapati wangian lada hitam dan juga gula-gula lada hitam. Pada masa kini. Buah ini juga lebih tahan lama. pengumpul tempatan sanggup membahayakan nyawa untuk memanjat ke dalam gua demi untuk mendapatkan sarang burung. Lada hitam adalah sesuatu yang tidak asing lagi di Sarawak. Sarawak mempunyai reputasi bertaraf dunia dalam menghasilkan sarang burung laying-layang. Sarang burung ini boleh diproses menggunakan tenaga manusia sepenuhnya dan juga mesin. Sarawak juga berjaya untuk menjadikan hasil tanamannya sebagai salah satu penyumbang ekonomi. penggunaan lada hitam tidak lagi terhad sebagai bahan masakan sahaja. lada hitam dan nenas Sarikei. Sarang ini diproses dahulu sebelum diprodukkan. dan air rendamannya diminum oleh 71 .Selain daripada makanan tradisional. pelbagai pihak telah meginovasikan penggunaan lada hitam. rumput fatimah ini mengandungi zat fitokimia yang berfungsi untuk merangsang kontraksi rahim. Maka tidak hairanlah jika ada dikalangan masyarakat Sarawak yang mengamalkan pemakanan tetentu untuk memastikan kesihatan badan. Cara penggunaannya adalah dengan merendamkan rumput fatimah. Pelbagai kajian telah dijalankan bagi menghasilkan lada hitam yang bermutu tinggi.

ibu yang bakal bersalin. Semakin lama tumbuhan ini direndam, semakin tinggi kadar fitokimiannya. Penggunaan rumput fatimah ini telah digunakan oleh masyarakat Dayak Iban. Masyarakat Dayak Iban memanfaatkan rumput fatimah ini dengan mengambil akarnya, kemudian dicuci, dipotong lalu direbus. Air rebusan rumput fatimah ini kemudian boleh diminum untuk melancarkan proses kelahiran atau haid. Selepas bersalin, para ibu Dayak Iban juga mengamalkan penggunaan daun sembong yang kelihatan seperti gulma untuk mandi. Daun sembong tersebut dibuang akarnya, dibersihkan dan kemudian direbus. Air rebusan tersebut digunakan sebagai air mandian sehingga tubuh terasa sejuk dan segar.

SABAH
Penduduk Sabah telah dikurniakan dengan pelbagai variasi makanan laut, ditambah pula dengan hidupan air tawar serta hidupan liar. Oleh kerana sebahagian daripada kawasannya masih diliputi hutan, tumbuhan dan herba liar dengan senang boleh diperolehi. Makanan tradisional Sabah mengikut lebih daripada tiga puluh suku kaum adalah berbeza bergantung kepada sumber yang boleh diperolehi. Pada kebiasaannya, pemakanan orang Sabah yang tinggal dipersisiran pantai masih lagi didominasi dengan makanan laut, sementara mereka yang tinggal dikawasan pendalaman hanya bergantung kepada ikan air tawar dan hidupan liar. Walaupun kedua-dua padi sawah dan padi bukit ditanam secara bergenerasi di Sabah, ia tidak semestinya makanan asasi penduduk di sini. Nun jauh di utara, jagung dan ubi kayu menjadi pilihan utama. Sabah terkenal dengan sagunya. Bagi mereka yang tinggal di sebelah Barat, ia lebih dikenali sebagai ‘lamanta’. Pokok sagu atau poko rumbia merupakan sumber makanan asasi bagi kaum peribumi di Sabah di mana ia mempunyai batang yang besar, tegap dan mempunyai isi yang lembut serta mengandungi kandungan kanji yang tinggi. Sagu ialah serbuk kanji yang diambil daripada empulur pokok sagu yang dijumpai di dalam batangnya. Sagu biasanya dijadikan bubur, puding dan pemekat hidangan. Sagu juga boleh direbus atau dibakar sebagai adunan dan dimakan begitu sahaja. Sagu merupakan hidangan yang popular dikalangan penduduk Sabah kerana rasa manis dan kekenyalannya.

72

Orang Bisaya yang tinggal berdekatan dengan Brunei masih lagi menjadikan sagu sebagai bubur yang likat atau lebih dikenali sebagai “ambuyat”. Orang Murut atau ‘Orang Bukit’ yang tinggal di kawasan pendalaman menggunakan bahan yang serupa dengan ambuyat, tetapi dengan menggunakan ubi kayu sebagai bahan utama. Kedua-dua hidangan ini selalunya disediakan semasa perayaan tertentu oleh orang Kadazan Dusun walaupun padi bukit masih lagi menjadi pilihan utama. Ambuyat yang dimakan oleh orang Bisaya mempunyai persamaan dengan ambuyat yang merupakan makanan tradisional masyarakat Brunei. Ambuyat merupakan makanan kegemaran masyarakat Brunei sejak berkurun lamanya. Ambuyat diperbuat daripada sagu. Setelah biji sagu ini diproses ia kelihatan seperti tepung yang berwarna putih. Ambuyat dihasilkan dengan menuang air panas yang mencukupi ke dalam sagu, kemudian dikacau sehingga menghasilkan tekstur yang melekit dan lembut. Ambuyat ini dimakan dengan menggunakan candas yang menyerupai kayu chop sticks dan diperbuat daripada buluh bersama sos. Di Brunei selain sos, ambuyat juga dimakan bersama hidangan sampingan yang lain seperti pais yang merupakan daging yang dibalut bersama daun pisang dan kemudiaannya dibakar. Selain ambuyat, Sabah terkenal dengan pelbagai jenis makanan tradisional yang lain. Antara contoh yang lainnya ialah “jaruk”. Hidangan ini merupakan hidangan yang terkenal dikalangan orang Murut. Jaruk merupakan daging khinzir liar atau ikan yang dimampatkan di dalam batang buluh. Ia dibiarkan mentah bersama garam dan nasi. Setiap lubang yang terdapat di permukaan buluh tersebut disumbatkan dengan daun. Kesemua bahan ini diperam selama beberapa minggu atau berbulan sebelum dihidangkan.

73

Selain itu terdapat hidangan yang dipanggil hinava. Hidangan yang menyerupai sushi ini merupakan hasil kreativiti orang Kadazan. Diperbuat daripada ikan tenggiri yang segar, hirisan halia, biji mangga, cili merah bersama perahan limau nipis, hinava menawarkan hidangan yang menyelerakan.

Sayur manis pada mulanya ditemui di Lahad Datu oleh seorang pekebun, yang kemudiannya menemui cara untuk menjadikan sayur ini lebih ranggup dan mempunyai daun yang lebih lembut. Pada hari ini Lahad Datu merupakan destinasi yang terkenal dengan sayur manis.

Selain sayur manis, Sabah juga terkenal dengan bambangan merupakan sejenis mangga liar yang dijumpai di hutan Sabah. Bijinya dibuat jeruk dan merupakan salah satu bahan untuk membuat hinava. Isi bambangan boleh dihiris, dikeringkan dan diperap untuk dimakan begitu sahaja. Selain bambangan, terdapat juga buah ‘tarap’ dan ‘markisa’. Boleh dikatakan kesemua masyarakat bukan Islam di Sabah menghasilkan pelbagai jenis arak yang diperbuat daripada beras pulut dan ragi yang dikeringkan yang dikenali sebagai tuak. Dipercayai tuak yang terkenal ialah lihing,yang dikatakan bagus untuk ibu baru bersalin. Bagi suku kaum Kadazan Dusun, mereka biasanya menikmati tuak bersama hidangan sup ayam bersama hirisan halia yang segar yang dikenali sebagai “Sup Manuk Lihing”. Ketibaan orang muslim ke Sabah dari kepulauan selatan Filipina telah sedikit sebanyak mempengaruhi pemakanan dikalangan masyarakat sekitar perairan Sabah. Makanan bagi penduduk Islam kawasan perairan Sabah mempunyai persamaan dengan masakan Melayu. Walaupun mereka jarang menggunakan rempah-ratus,

74

penggunaan cili dan tumbuhan liar dijadikan sebagai pengganti. Makanan biasanya dibalut dengan daun pisang dan direndam di dalam air asam jawa kemudiannya dibakar di atas api. Mereka yang berada di pesisiran pantai sebelah timur biasanya menggunakan rumpai laut di dalam masakan mereka. Walaubagaimanapun, bahan ini jarang didapati di pesisiran di kawasan barat. Rumpai laut ini boleh dimakan secara mentah, atau digabungkan dengan hirisan halia, tomato yang air perahan limau nipis atau cuka. Masyarakat Kadazan Dusun merupakan suku kaum yang terbesar di Sabah dimana ia merangkumi 18% daripada keseluruhan penduduk di Sabah. Suku kaum ini terkenal dengan pelbagai jenis hidangan yang biasanya dapat dilihat semasa musim perayaan seperti Pesta Keamatan yang dirayakan setiap tahun iaitu pada 30 dan 31 Mei. Selain itu kita juga dapat merasai hidangan ini semasa majlis perkahwinan dan majlis lain yang diadakan oleh masyarakat Kadazan Dusun. Antara makanan yang terkenal dikalangan kaum ini ialah Hinava, Noonsom, Pinaasakan dan Sup Manuk Lihing. Makanan-makanan ini dapat disediakan dengan pelbagai cara mengikut kebiasaan amalan tradisi kaum Kadazan Dusun. “Nooonsom” atau dalam bahasa Malaysianya jeruk, boleh didapati dalam beberapa jenis. Antara yang paling popular ialah Noonsom Sada (ikan), Noonsom Bambangan dan Noonsom Tuhau. Noonsom Sada diperbuat daripada ikan air tawar yang telah dibersihkan dan dijeruk menggunakan isi buah Pangi yang ditumbuk, nasi dan garam. Bahan-bahan ini dicampurkan sekali dan dimasukkan kedalam bekas botol atau tajau kecil dan dibiarkan selama sepuluh atau dua belas hari sehingga boleh dimakan. Seperti namanya, Noonsom Bambangan diperbuat daripada isi buah bambangan yang dihiris dan dicampurkan dengan biji buah bambangan yang telah diparut dan sedikit garam. Apabila kesemua bahan dicampurkan, ia dimasukkan kedalam bekas botol atau tajau kecil dan dibiarkan selama seminggu sebelum dimakan. Noonsom Tuhau mengandungi tuhau yang dihiris halus dan dijeruk bersama cuka, garam dan cili merah. Apabila kesemua bahan dicampurkan ia dimasukkan ke dalam bekas botol dan hanya dibiarkan selama beberapa minit sebelum dihidangkan. Hidangan Kadazan Dusun yang terkenal selain Noonsom ialah “Pinaasakan”. Bahan yang diperlukan untuk penyediaan makanan ini ialah ikan, tidak kira ikan air tawar atau ikan air laut yang telah dibersihkan dan dicampur dengan sedikit kunyit dan halia yang telah ditumbuk, sedikit biji asam jawa atau asam “takob-bakob”, garam, serbuk perasa dan sedikit air. Ikan ini akan dididihkan dengan air sehingga airnya hampir kering. Selain itu, terdapat hidangan “Sup Manuk Lihing” atau dalam bahasa Malaysianya “Sup Ayam Lihing”. Bahan yang diperlukan ialah seekor ayam kampung, minuman keras yang dikenali sebagai “Lihing” dan hirisan halia. Untuk menyediakan hidangan ini, daging ayam yang telah dipotong direbus bersama setengah cawan lihing, hirisan halia, garam dan serbuk perasa. Ia direbus sehingga daging ayam itu menjadi empuk. Kebanyakan makanan tradisi kaum Kadazan Dusun hari ini boleh didapati dibeberapa restoran tertentu yang biasa menyediakan makanan tradisi penduduk tempatan. Selain itu, beberapa hotel terkemuka juga memilih untuk menghidangkan “Hinava” sebagai hidangan khas kepada para pengunjungnya. Keunikan dan kepelbagaian makanan tradisi yang diperkenalkan oleh masyarakat tempatan merupakan salah satu keistemewaan yang boleh didapati di Negeri Dibawah Bayu ini.

75

bercucuk tanam. Adakalanya nama yang diberi tidak sesuai dan bayi akan jatuh sakit.PEMAKANAN DI ANTARA ORANG ASLI Orang asli memainkan peranan penting dalam percampuran budaya dan etnik dalam kehidupan masyarakat Malaysia. Biasanya nama bayi diberi berdasarkan nama pokok. Oleh itu. ikan atau tempat yang dekat dengan bayi ketika lahir atau juga menurut nama peristiwa yang berlaku ketika bayi dilahirkan. nama bayi tersebut terpaksa ditukar. diikuti dengan tempat tinggal dan kemahiran (berburu. dan lain-lain). 76 . Jamuan kecil-kecilan akan dibuat dan pulut kuning akan diberi kepada jiranjiran sempena pertukaran nama bayi tersebut. Orang asli terdiri darpada lebih kurang 64 suku kaum. Oleh itu. Makanan yang perlu dihindari oleh wanita mengandung yang masih diamalkan oleh masyarakat orang asli ialah memakan ikan yang bewarna merah kerana dikhuatiri berlakunya tumpah darah ketika melahirkan bayi. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi pemilihan dan pantang-larang dalam makanan orang asli. Faktor yang paling utama adalah dipengaruhi oleh faktor agama. wujudnya kepelbagaian makanan dalam budaya orang asli. Bayi yang selamat dilahirkan pula akan diberi nama dengan kebenaran dari ibu bapanya. tumbuhtumbuhan.

Ini disebabkan oleh perbezaan agama dan kepercayaan yang menyebabkan mereka kurang prihatin terhadap kaum majoriti itu. perayaan dan upacara-upacara tertentu. Hal ini kerana mereka telah mendapat pendedahan mengenai makanan Melayu sejak dari kecil melalui persekitaran sekeliling. Malangnya para responden masih lagi kurang pendedahan tentang pemakanan dalam kalangan masyarakat minoriti.RUMUSAN DAN KESIMPULAN Kami telah menjalankan bancian terhadap tiga puluh orang responden berkaitan dengan pemakanan di antara etnik-etnik di Malaysia. Kami berpendapat bahawa kekurangan pengetahuan dalam kalangan responden boleh diatasi jika wujudnya lebih pendedahan terhadap pemakanan di antara kaum minoriti di Malaysia. Kesemua mereka merupakan pelajar Universiti Sains Malaysia ( USM ) Menurut bancian yang telah dilaksanakan. Soalan bancian adalah berdasarkan budaya pemakanan dari segi pantang-larang. Selain itu. Di akhir laporan ini. Hal ini demikian kerana kurangnya kesedaran tentang kewujudan kaum minoriti tersebut. kami ingin menyimpulkan bahawa hipotesis yang dinyatakan diterima di mana makanan merupakan salah satu pendekatan yang dapat menyatupadukan kaum di Malaysia. 77 . kebanyakan responden mempunyai pengetahuan yang meluas tentang budaya pemakanan masyarakat Melayu. Ini dapat dilihat apabila kaum Melayu dan Cina menikmati juadah kaum India seperti roti canai untuk sarapan manakala kaum India juga menggemari nasi lemak yang merupakan makanan Melayu. Cina dan India. Responden kami adalah dalam kalangan mereka yang berumur di antara sembilan belas hingga dua puluh dua tahun yang terdiri daripada etnik majoriti iaitu kaum Melayu. Pendedahan boleh dilakukan melalui media massa seperti internet dan televisyen. industri pelancongan juga perlu memainkan peranan penting mempromosikan kepelbagaian etnik di Malaysia. Walaubagaimanapun kebanyakan responden hanya mempunyai pengetahuan asas tentang budaya pemakanan bagi kaum majoriti yang lain seperti kaum Cina dan India.

daun pandan. Pada pendapat anda. daun limau purut. kunyit dan buah pala sering digunakan dalam masakan a) orang India b) orang Melayu c) orang Cina 2. daun kemagi. Apakah makanan yang dikatakan simbolik dengan Sarawak ( boleh melebihi satu jawapan) a) Laksa Sarawak b) Jaruk c) Sayur manis d) Lada hitam e) Sarang burung layang-layang 4. Bahan-bahan herba seperti serai. Dalam masyarakat India. Apakah buah-buahan biasanya saling ditukar atau dihadiahi kepada pelawat semasa Tahun Baru Cina sebagai tanda persahabatan ? a) buah epal b) limau bali c) limau mandarin 5. Laddu hanya disediakan semasa perayaan sahaja.Lain-lain sila nyatakan: ___________________ 3.Nasi dagang terkenal di negeri mana? a) Pulau Pinang b) Kelantan c) Perlis 78 .LAMPIRAN BANCIAN TUGASAN SHE 101 SILA BULATKAN JAWAPAN YANG SESUAI JANTINA: P/ L 1. a) Benar b) Salah 6.teh tarik adalah popular dalam kalangan masyarakat mana? a) Melayu b) India c) Cina d) . bunga kantan.

7.Wajik adalah sejenis kuih manis yang dihidangkan pada hari-hari perayaan a) Hari Raya Puasa b) Hari Raya Haji c) Majlis perkahwinan d) Majlis kenduri 8. kaya dan sebagainya? a) bao/ baozi b) popia c) murtabak 9. sila nyatakan: ___________________________ b) Tidak 13. kacang. Apakah makanan yang mempunyai kulit berwarna putih dan kandungannya diisi dengan beberapa jenis kandungan seperti daging ayam. bercucuk tanam dll) c) agama TERIMA KASIH 79 .Apakah makanan asasi bagi penduduk Sabah dikawasan pandalaman? a) padi bukit b) sagu c) ubi kayu 10. a) Ya b) Tidak 12. Pulut kuning diberikan kepada jiran-jiran dalam masyarakat orang asli kerana a) pertukaran nama bayi b) perkahwinan c) selepas upacara pengebumian 15.Pernahkah anda merasai makanan tradisional orang Kadazan Dusun? a) Ya. Apakah factor utama yang mempengaruhi pantang larang dalam makanan orang asli? a) tempat tinggal b) kemahiran (berburu. Apakah makanan yang tidak boleh dimakan oleh ibu mengandung dalam masyarakat orang asli? a) daging b) ikan berwarna merah c) ayam dan itik 14. Apakah kuih yang selalu dimakan semasa perayaan “Mid-Autumn” dan kuih tersebut biasanya berwarna perang keemasan? a) karipap b) kuih bulan c) kuih sarang tebuan 11. Makanan yang dihidangkan semasa perayaan masyarakat India adalah berbeza mengikut perayaan.

jessieling.com http://www.alloexpat.RUJUKAN LAMAN WEB http://www.co.html http://malaysiana.com http://www..com/bruambuyat http://sabah.net/Nyonyafood.malaysianfood.typepad.com BUKU Barbara Sheen (2007). Inc..flyingdusun.pnm.edu. Inc.petertan.html http://bbs.org http://www.com http://malaysia.lelong.my http://sinarharapan.com http://www.com/ www.ms. a division of Thomson Learning.com http://asiarecipi.borneo_hotel.my http://onokinegrindz.my http://www. The Gale Group.geocities.id/iptek/kesehatan http://www. Foods Of India. 1-64 80 .wikipedia.com/malpeople.foodcandy.com.com http://www.dianasdesserts.

81 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful