P. 1
Contoh Laporan Latihan Industri

Contoh Laporan Latihan Industri

|Views: 22,958|Likes:
Published by matkon

More info:

Published by: matkon on Nov 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/26/2013

pdf

text

original

CONTOH LAPORAN LATIHAN INDUSTRI

INSTITUT KEMAHIRAN MARA JASIN, MELAKA

SIJIL KEJURUTERAAN MEKANIKAL (LUKISAN & REKABENTUK)

LAPORAN LATIHAN INDUSTRI

DISEDIAKAN OLEH : LUKMAN NUL HAKIM BIN ABDULLAH 871205-08-5231

SESI LI : JANUARI 2007 MEI 2007

1

Encik Bakri Musa dan kesemua tenaga pengajar kursus yang telah memberi tunjuk ajar.Industri dan semua warga kerja yang telah banyak membantu urusan pembelajaran dan Latihan Industri saya ini. Lukman Nul Hakim bin Abdullah 15 Mei 2007 2 . Segala maklumat mengenai tempat latihan industri dan kerja-kerja yang saya lakukan sepanjang 20 minggu ini telah saya muatkan dalam laporan ini. sama ada secara langsung atau pun tidak langsung. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada tenaga pengajar saya di IKM Jasin. Peg. Jika sebelum ini pengetahuan saya lebih kepada teori. sahabat dan semua pihak yang terlibat dalam penyediaan Laporan Latihan Industri ini.T. dorongan dan panduan selama 18 bulan saya berada di IKM Jasin. Akhir sekali ucapan terima kasih dan sekalung penghargaan buat ibu bapa tersayang yang telah banyak berkorban. Institut Kemahiran MARA Jasin. namun selepas menjalani Latihan Industri ini pengetahuan praktikal saya telah bertambah dan dapat saya jadikan bekalan untuk bidang kerjaya saya selepas ini. Sepanjang lima bulan menjalani Latihan Industri ini. keringat dan wang ringgit bagi memastikan saya berjaya dalam kehidupan terutamanya dalam aspek pendidikan ini.Perh. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan terima kasih kepada majikan saya. Terima kasih juga buat ahli keluarga. Semoga laporan Latihan Industri ini dapat memberi manfaat kepada saya dan juga warga IKM Jasin secara keseluruhannya. Puan Siti Mariam Majid. Melaka sebagai prasyarat untuk dianugerahkan Sijil Kejuruteraan Mekanikal (Lukisan & Rekabentuk).B.W. sama ada dari segi masa. pelbagai pengalaman dan kemahiran yang telah saya perolehi. Encik Fakhrul Alias dan penyelia saya puan Nur Iman Hakim yang telah banyak memberi tunjuk ajar dan teguran selama saya menjalani latihan industri di syarikat ini. Ucapan terima kasih juga buat staf-staf Kurnia Bakti Sdn Bhd yang telah menerima saya dengan baik dan memberi layanan yang sewajarnya.T kerana dengan limpah kurnianya dapat saya menyiapkan Laporan Latihan Industri ini. Laporan Latihan Industri : Sijil Kejuruteraan Mekanikal (Lukisan & Rekabentuk) Syukur ke hadrat Allah S.PENGHARGAAN Assalamualaikum W. Terima kasih juga buat komuniti IKM Jasin terutamanya Pengarah. Pada 02 Januari 2007 15 Mei 2007 Oleh : Lukman Nul Hakim bin Abdullah Laporan Latihan Industri ini disediakan untuk Kursus Kejuruteraan Mekanikal (Lukisan & Rekabentuk). Timbalan Pengarah.

1 2 3 4 Perkara Penghargaan Isi Kandungan Bab 1 : Pengenalan Muka Surat i ii 1 PENGENALAN Pelajar perlu menerangkan tujuan laporan ini disediakan ( contoh : sebagai syarat penganugerahan sijil dan mendapatkan pengalaman & persekitaran pekerjaan sebelum memasuki alam pekerjaan) dan apa-apa yang Buku Log untuk Objektif LI dilaksanakan). (Secara Umum) *Nota : Lampiran tidak perlu diletakkan no. Bab 2 : Latar Belakang Syarikat Nama Syarikat Sejarah Syarikat .BAB 1 ISI KANDUNGAN Bil..SETERUSNYA SAMPAI BAB 5.muka surat 3 . 4 5 difikirkan sesuai oleh pelajar terutamanya yang memberi kesan positif kepada pelajar & Kerjaya (Rujuk 10 Lampiran * Pelajar juga perlu menerangkan tugas-tugas yang dilakukan sepanjang 20 minggu LI dijalankan..

Contoh: Pada 3.7 PERKHIDMATAN YANG DISEDIAKAN OLEH SYARIKAT Nyatakan.3 KESESUAIAN KURSUS DENGAN TUGAS Nyatakan sesuai atau tidak (sejauh mana kesesuaian tersebut. VISI DAN MISI SYARIKAT Dapatkan maklumat ini daripada pihak syarikat dan nyatakan 2. Tugas yang saya jalankan di syarikat ini adalah kerja di lampiran 1).5 MASALAH DAN KAEDAH PENYELESAIAN (TUGAS/PROJEK) Nyatakan masalah yang dihadapi dalam melaksanakan tugas/projek dan apakah langkah penyelesaian yang diambil bagi menyelesaikan masalah tersebut. oleh siapa.4 KEMAHIRAN/TEKNOLOGI BARU YANG DIPEROLEHI Nyatakan.3 OBJEKTIF. 3.(rujuk contoh masa sehari untuk kumpulkan maklumat.1 TUGAS/PROJEK YANG DIJALANKAN Nyatakan.4 PROFIL SYARIKAT Jenis perniagaan yang dijalankan dan lain-lain yang berkaitan dengan profil sykt. Maklumkan maklumat tersebut diperlukan bagi penyediaan laporan LI.. NOTA : Pelajar perlu berbincang dengan pihak syarikat mengenai maklumatmaklumat yang diperlukan di atas semasa bulan pertama LI (Ambil NOTA : Contoh Kerja/Projek seperti gambar. . Minta kerjasama secara bijaksana dan berkhemah. 2. graf. kaitkan dengan subjek/amali yang telah diambil di IKM Jasin) 2.1 NAMA SYARIKAT Terangkan nama syarikat tersebut (Gambar Syarikat boleh disertakan di sini) BAB 3 LAPORAN TUGAS/TANGGUNGJAWAB/PROJEK 3.2 PROSES TUGAS/PROJEK YANG DIJALANKAN Nyatakan (boleh secara esei atau hierarki gambarajah) 2.BAB 2 LATAR BELAKANG SYARIKAT 2. Cuma perlu dinyatakan dalam penerangan.2 SEJARAH SYARIKAT Terangkan sejarah syarikat tersebut (Bagaimana ditubuhkan. di mana dan apa-apa yang berkaitan) 3.6 CARTA ORGANISASI SYARIKAT Dapatkan maklumat ini daripada pihak syarikat dan nyatakan 2.5 LOGO SYARIKAT Sertakan logo dan terangkan maksud di sebalik logo tersebut 3. 4 . bila. (boleh juga diterangkan dalam bentuk gambarajah) 2.1. 3. lukisan kejuruteraan dan sebagainya boleh diletakkan dalam muka surat lampiran.contohnya jumpa Pengurus / Penyelia semasa masuk kerja dan ambil maklumat tersebut semasa rehat atau selepas tamat waktu kerja).

. 5 . BAB 5 PENUTUP Dalam bab ini. dari aspek penempatan dan kerja yang dilakukan di syarikat. Kesimpulan juga merangkumi perjalanan LI secara keseluruhannya dan nyatakan faedah-faedah yang diperolehi semasa menjalani LI ini.2. cadangan kepada pihak BPL(K) MARA & IKM. Cadangan-cadangan tersebut boleh dibuat dalam bentuk poin (1. cadangan kepada pelajar LI dan cadangan-cadangan lain yang berkaitan di dalam perenggan yang berasingan. kerja-kerja yang dilakukan di tempat LI. pendedahan kepada teknologi baru dan bidang kerjaya di masa akan datang. asingkan cadangan kepada pihak syarikat. sama ada dari aspek penempatan LI.3) atau esei. peralatan-peralatan yang digunakan dan semua yang berkaitan dengan Latihan Industri. anda kena simpulkan semua perkara yang berkaitan dengan LI. Bagi lebih tersusun. Huraikan kesan pelaksanaan LI ini terhadap mutu kerja pelajar. perhubungan di antara pelajar dengan pihak syarikat.BAB 4 CADANGAN DAN PENAMBAHBAIKAN Nyatakan cadangan dan perkara-perkara yang perlu diberi perhatian untuk dilakukan penambahbaikan. pengalaman.

lukisan kejuruteraan. graf dan sebagainya). rajah. pecahan 20% bagi markah Pembentangan LI + 20% (Buku Log) & 60% (Laporan LI) n Nota : Markah Lulus adalah 60% 6 . n Bab 1 n Bab 2 n Bab 3 n Bab 4 n Bab 5 n Buku Log n Jumlah n : : : : : : : : 5% 10 % 10% 30 % 15 % 10 % 20 % 100% Bagi Program Diploma.LAMPIRAN n PENILAIAN LAPORAN LI n Pengenalan Sertakan lampiran yang berkaitan (gambar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->