P. 1
Contoh Laporan Latihan Industri

Contoh Laporan Latihan Industri

|Views: 22,462|Likes:
Published by matkon

More info:

Published by: matkon on Nov 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/26/2013

pdf

text

original

CONTOH LAPORAN LATIHAN INDUSTRI

INSTITUT KEMAHIRAN MARA JASIN, MELAKA

SIJIL KEJURUTERAAN MEKANIKAL (LUKISAN & REKABENTUK)

LAPORAN LATIHAN INDUSTRI

DISEDIAKAN OLEH : LUKMAN NUL HAKIM BIN ABDULLAH 871205-08-5231

SESI LI : JANUARI 2007 MEI 2007

1

keringat dan wang ringgit bagi memastikan saya berjaya dalam kehidupan terutamanya dalam aspek pendidikan ini. Puan Siti Mariam Majid. namun selepas menjalani Latihan Industri ini pengetahuan praktikal saya telah bertambah dan dapat saya jadikan bekalan untuk bidang kerjaya saya selepas ini. dorongan dan panduan selama 18 bulan saya berada di IKM Jasin. Timbalan Pengarah. Melaka sebagai prasyarat untuk dianugerahkan Sijil Kejuruteraan Mekanikal (Lukisan & Rekabentuk). Akhir sekali ucapan terima kasih dan sekalung penghargaan buat ibu bapa tersayang yang telah banyak berkorban. Semoga laporan Latihan Industri ini dapat memberi manfaat kepada saya dan juga warga IKM Jasin secara keseluruhannya. Jika sebelum ini pengetahuan saya lebih kepada teori.PENGHARGAAN Assalamualaikum W. pelbagai pengalaman dan kemahiran yang telah saya perolehi. Lukman Nul Hakim bin Abdullah 15 Mei 2007 2 .Industri dan semua warga kerja yang telah banyak membantu urusan pembelajaran dan Latihan Industri saya ini. sama ada secara langsung atau pun tidak langsung.W.T. Ucapan terima kasih juga buat staf-staf Kurnia Bakti Sdn Bhd yang telah menerima saya dengan baik dan memberi layanan yang sewajarnya. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada tenaga pengajar saya di IKM Jasin.T kerana dengan limpah kurnianya dapat saya menyiapkan Laporan Latihan Industri ini. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan terima kasih kepada majikan saya. sama ada dari segi masa. Encik Bakri Musa dan kesemua tenaga pengajar kursus yang telah memberi tunjuk ajar. Pada 02 Januari 2007 15 Mei 2007 Oleh : Lukman Nul Hakim bin Abdullah Laporan Latihan Industri ini disediakan untuk Kursus Kejuruteraan Mekanikal (Lukisan & Rekabentuk). Peg. sahabat dan semua pihak yang terlibat dalam penyediaan Laporan Latihan Industri ini.B. Terima kasih juga buat komuniti IKM Jasin terutamanya Pengarah. Institut Kemahiran MARA Jasin. Sepanjang lima bulan menjalani Latihan Industri ini. Encik Fakhrul Alias dan penyelia saya puan Nur Iman Hakim yang telah banyak memberi tunjuk ajar dan teguran selama saya menjalani latihan industri di syarikat ini.Perh. Segala maklumat mengenai tempat latihan industri dan kerja-kerja yang saya lakukan sepanjang 20 minggu ini telah saya muatkan dalam laporan ini. Terima kasih juga buat ahli keluarga. Laporan Latihan Industri : Sijil Kejuruteraan Mekanikal (Lukisan & Rekabentuk) Syukur ke hadrat Allah S.

.muka surat 3 .. 4 5 difikirkan sesuai oleh pelajar terutamanya yang memberi kesan positif kepada pelajar & Kerjaya (Rujuk 10 Lampiran * Pelajar juga perlu menerangkan tugas-tugas yang dilakukan sepanjang 20 minggu LI dijalankan.BAB 1 ISI KANDUNGAN Bil. Bab 2 : Latar Belakang Syarikat Nama Syarikat Sejarah Syarikat . (Secara Umum) *Nota : Lampiran tidak perlu diletakkan no. 1 2 3 4 Perkara Penghargaan Isi Kandungan Bab 1 : Pengenalan Muka Surat i ii 1 PENGENALAN Pelajar perlu menerangkan tujuan laporan ini disediakan ( contoh : sebagai syarat penganugerahan sijil dan mendapatkan pengalaman & persekitaran pekerjaan sebelum memasuki alam pekerjaan) dan apa-apa yang Buku Log untuk Objektif LI dilaksanakan).SETERUSNYA SAMPAI BAB 5.

bila.5 MASALAH DAN KAEDAH PENYELESAIAN (TUGAS/PROJEK) Nyatakan masalah yang dihadapi dalam melaksanakan tugas/projek dan apakah langkah penyelesaian yang diambil bagi menyelesaikan masalah tersebut.2 PROSES TUGAS/PROJEK YANG DIJALANKAN Nyatakan (boleh secara esei atau hierarki gambarajah) 2. graf.. oleh siapa. 2. Maklumkan maklumat tersebut diperlukan bagi penyediaan laporan LI. Contoh: Pada 3.4 KEMAHIRAN/TEKNOLOGI BARU YANG DIPEROLEHI Nyatakan.3 OBJEKTIF. 4 . Cuma perlu dinyatakan dalam penerangan.7 PERKHIDMATAN YANG DISEDIAKAN OLEH SYARIKAT Nyatakan.5 LOGO SYARIKAT Sertakan logo dan terangkan maksud di sebalik logo tersebut 3.1. NOTA : Pelajar perlu berbincang dengan pihak syarikat mengenai maklumatmaklumat yang diperlukan di atas semasa bulan pertama LI (Ambil NOTA : Contoh Kerja/Projek seperti gambar.(rujuk contoh masa sehari untuk kumpulkan maklumat. 3.1 NAMA SYARIKAT Terangkan nama syarikat tersebut (Gambar Syarikat boleh disertakan di sini) BAB 3 LAPORAN TUGAS/TANGGUNGJAWAB/PROJEK 3.1 TUGAS/PROJEK YANG DIJALANKAN Nyatakan.2 SEJARAH SYARIKAT Terangkan sejarah syarikat tersebut (Bagaimana ditubuhkan. 3.4 PROFIL SYARIKAT Jenis perniagaan yang dijalankan dan lain-lain yang berkaitan dengan profil sykt. Minta kerjasama secara bijaksana dan berkhemah.contohnya jumpa Pengurus / Penyelia semasa masuk kerja dan ambil maklumat tersebut semasa rehat atau selepas tamat waktu kerja).3 KESESUAIAN KURSUS DENGAN TUGAS Nyatakan sesuai atau tidak (sejauh mana kesesuaian tersebut. (boleh juga diterangkan dalam bentuk gambarajah) 2. VISI DAN MISI SYARIKAT Dapatkan maklumat ini daripada pihak syarikat dan nyatakan 2.6 CARTA ORGANISASI SYARIKAT Dapatkan maklumat ini daripada pihak syarikat dan nyatakan 2. kaitkan dengan subjek/amali yang telah diambil di IKM Jasin) 2. di mana dan apa-apa yang berkaitan) 3. . lukisan kejuruteraan dan sebagainya boleh diletakkan dalam muka surat lampiran.BAB 2 LATAR BELAKANG SYARIKAT 2. Tugas yang saya jalankan di syarikat ini adalah kerja di lampiran 1).

2. asingkan cadangan kepada pihak syarikat. 5 . kerja-kerja yang dilakukan di tempat LI. Bagi lebih tersusun. sama ada dari aspek penempatan LI. Cadangan-cadangan tersebut boleh dibuat dalam bentuk poin (1. pengalaman.. cadangan kepada pihak BPL(K) MARA & IKM. Kesimpulan juga merangkumi perjalanan LI secara keseluruhannya dan nyatakan faedah-faedah yang diperolehi semasa menjalani LI ini. BAB 5 PENUTUP Dalam bab ini. Huraikan kesan pelaksanaan LI ini terhadap mutu kerja pelajar. pendedahan kepada teknologi baru dan bidang kerjaya di masa akan datang.BAB 4 CADANGAN DAN PENAMBAHBAIKAN Nyatakan cadangan dan perkara-perkara yang perlu diberi perhatian untuk dilakukan penambahbaikan. peralatan-peralatan yang digunakan dan semua yang berkaitan dengan Latihan Industri.3) atau esei. dari aspek penempatan dan kerja yang dilakukan di syarikat. anda kena simpulkan semua perkara yang berkaitan dengan LI. cadangan kepada pelajar LI dan cadangan-cadangan lain yang berkaitan di dalam perenggan yang berasingan. perhubungan di antara pelajar dengan pihak syarikat.

graf dan sebagainya). pecahan 20% bagi markah Pembentangan LI + 20% (Buku Log) & 60% (Laporan LI) n Nota : Markah Lulus adalah 60% 6 .LAMPIRAN n PENILAIAN LAPORAN LI n Pengenalan Sertakan lampiran yang berkaitan (gambar. lukisan kejuruteraan. rajah. n Bab 1 n Bab 2 n Bab 3 n Bab 4 n Bab 5 n Buku Log n Jumlah n : : : : : : : : 5% 10 % 10% 30 % 15 % 10 % 20 % 100% Bagi Program Diploma.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->