P. 1
DEFINISI PERSEPSI

DEFINISI PERSEPSI

|Views: 3,337|Likes:

More info:

Published by: Joan Ely Pengedar Jsd on Nov 14, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2013

pdf

text

original

TAJUK: JENISJENIS-JENIS PERSEPSI

DISEDIAKAN OLEH: FELICIA GITAH SINDAN (PR20088234C)

.DEFINISI PERSEPSI Proses mengetahui objek-objek dan objekperistiwaperistiwa-peristiwa yang objektif melalui kederiaan. - ProsesProses-proses fisiologikal serta perkaraperkara-perkara dalam jiwa manusia. Kesedaran tentang proses-proses prosesorganik.

1992) ´ Persepsi merupakan suatu fenomena di mana kaitan di antara rangsangan dengan pengalaman adalah jauh lebih kompleks berbanding dengan yang terdapat di dalam kederiaanµ. ‡ Atkinson & Hilgad (dalam Mahmood Nazar. .Sambungan«.

Pemilihan ² memilih rangsangan yang harus difokuskan.Persepsi melibatkan tiga proses asas iaitu: ‡ (i). Interpretasi ² menjelaskan sensasi yang telah dipilih dan telah diorganisasikan. ‡ (iii). . ‡ (ii). seterusnya membuat keputusan yang munasabah ke atasnya. Organisasi ² mengumpulkan sensasi yang terpilih itu dalam pola bentuk yang biasa.

Cth. . PerkataanPerkataan-perkataan / bintik-bintik hitam dalam buku.Objek penglihatan kesan daripada rangsangan visual. bintik- .Cth. Gambar gadis tersebut. . Objek dan Latar Belakang .JenisJenis-jenis persepsi 1.Kedua-dua objek dan latar belakang menjadi tumpuan Keduakepada pemerhatian.

Satu rangsangan sebagai objek dan satu lagi sebagai latar belakang. .

Andaian bahawa sesuatu objek itu masih dalam keadaan sempurna atau mempunyai kesinambungan walaupun pada hakikatnya tidak.Bahagian yang kosong itu akan diisi bagi memuaskan persepsi penglihatan kita. .Sambungan« (ii). . Kesinambungan .

Contoh Gambar«. .

Sambungan«. (iii). Kesamaan .Pandangan manusia biasanya mengelompokkan entitientiti-entiti yang sama dan dipersepsikan sebagai satu.Adakah anda melihat rajah tersebut secara menurun atau mendatar? . .

.Sambungan«.

(iv). Kedekatan .Hukum kedekatan Gestalt menyatakan bahawa entitientiti-entiti yang berdekatan di antara satu dengan yang lain dipersepsikan sebagai satu kelompok yang sama..Sambungan«. .

.‡ Manusia tidak melihat garisan tersebut secara berasingan tetapi lebih melihat kepada bentuk bulat dan bentuk segi tiga.

Rajah di bawah akan dipersepsikan sebagai sebuah bulatan yang bertindih dengan sebuah petak. . Ia jarang dipersepsikan sebagai suatu geometrik yang kompleks dan tidak bermakna. Keringkasan.Cth.Hukum Gestalt tentang keringkasan.(v). manusia akan mengorganisasikan sesuatu rangsangan dalam bentuk yang paling ringkas. . .

.

. ‡ Persepsi akan membantu manusia untuk memberikan makna kepada setiap input yang diterimanya sama ada ia bermanafaat atau sebaliknya.Penutup ‡ Input yang diterima oleh manusia harus diorganisasikan serta diinterpretasikan supaya membawa makna kepada kehidupam manusia seharian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->