P. 1
DEFINISI PERSEPSI

DEFINISI PERSEPSI

|Views: 3,406|Likes:

More info:

Published by: Joan Ely Pengedar Jsd on Nov 14, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2013

pdf

text

original

TAJUK: JENISJENIS-JENIS PERSEPSI

DISEDIAKAN OLEH: FELICIA GITAH SINDAN (PR20088234C)

DEFINISI PERSEPSI Proses mengetahui objek-objek dan objekperistiwaperistiwa-peristiwa yang objektif melalui kederiaan. Kesedaran tentang proses-proses prosesorganik. . - ProsesProses-proses fisiologikal serta perkaraperkara-perkara dalam jiwa manusia.

‡ Atkinson & Hilgad (dalam Mahmood Nazar. . 1992) ´ Persepsi merupakan suatu fenomena di mana kaitan di antara rangsangan dengan pengalaman adalah jauh lebih kompleks berbanding dengan yang terdapat di dalam kederiaanµ.Sambungan«.

‡ (iii). Organisasi ² mengumpulkan sensasi yang terpilih itu dalam pola bentuk yang biasa. . seterusnya membuat keputusan yang munasabah ke atasnya. Interpretasi ² menjelaskan sensasi yang telah dipilih dan telah diorganisasikan. ‡ (ii).Persepsi melibatkan tiga proses asas iaitu: ‡ (i). Pemilihan ² memilih rangsangan yang harus difokuskan.

Objek dan Latar Belakang . bintik- .Cth. Cth. PerkataanPerkataan-perkataan / bintik-bintik hitam dalam buku.Objek penglihatan kesan daripada rangsangan visual. . Gambar gadis tersebut.JenisJenis-jenis persepsi 1. .Kedua-dua objek dan latar belakang menjadi tumpuan Keduakepada pemerhatian.

.Satu rangsangan sebagai objek dan satu lagi sebagai latar belakang.

Bahagian yang kosong itu akan diisi bagi memuaskan persepsi penglihatan kita. .Sambungan« (ii). Kesinambungan .Andaian bahawa sesuatu objek itu masih dalam keadaan sempurna atau mempunyai kesinambungan walaupun pada hakikatnya tidak. .

.Contoh Gambar«.

(iii).Pandangan manusia biasanya mengelompokkan entitientiti-entiti yang sama dan dipersepsikan sebagai satu.Sambungan«. .Adakah anda melihat rajah tersebut secara menurun atau mendatar? . Kesamaan .

.Sambungan«.

. (iv). .Hukum kedekatan Gestalt menyatakan bahawa entitientiti-entiti yang berdekatan di antara satu dengan yang lain dipersepsikan sebagai satu kelompok yang sama. Kedekatan .Sambungan«.

‡ Manusia tidak melihat garisan tersebut secara berasingan tetapi lebih melihat kepada bentuk bulat dan bentuk segi tiga. .

Hukum Gestalt tentang keringkasan. .Cth. . Keringkasan. Ia jarang dipersepsikan sebagai suatu geometrik yang kompleks dan tidak bermakna. manusia akan mengorganisasikan sesuatu rangsangan dalam bentuk yang paling ringkas. .(v). Rajah di bawah akan dipersepsikan sebagai sebuah bulatan yang bertindih dengan sebuah petak.

.

‡ Persepsi akan membantu manusia untuk memberikan makna kepada setiap input yang diterimanya sama ada ia bermanafaat atau sebaliknya. .Penutup ‡ Input yang diterima oleh manusia harus diorganisasikan serta diinterpretasikan supaya membawa makna kepada kehidupam manusia seharian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->