PENGHARGAAN

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru mata pelajaran Prinsip Perakaunan saya iaitu Puan Hajjah Rosnah Bt Sarip yang telah banyak membantu dan memberi bimbingan kepada saya sepanjang saya menyiapkan Projek Tugasan Prinsip Perakaunan 3756/3 ini. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu – bapa saya, Encik Muhd Rujhan Bin Adnan dan Puan Robiah Bt Saleh yang telah menyokong dan membantu semasa saya membuat projek tugasan ini. Tidak lupa juga kepada rakan – rakan yang telah membantu saya membuat tugasan ini.

Bhd.PENGENALAN PERNIAGAAN Nama perniagaan saya ialah Nuxella Glassware Sdn. Modal perniagaan bagi kedai saya ialah sebanyak lima puluh ribu ringgit. Status perniagaan kedai saya ialah memulakan perniagaan. Jenis perniagaan perniagaan Kedai saya ialah milikan tunggal. Bandar Teknologi Kajang. Nama bank yang banyak membantu saya dalam perniagaan ialah Bank Islam. Jalan Teknologi 4/5. 43000 Kajang. seorang pekerja akan dibayar upah sebanyak lapan ratus ringgit. Kedai saya mempunyai satu orang pekerja. Tempoh perakaunan kedai saya ialah selama setahun manakala. Lokasi kedai saya beralamat di LOT 989. Nombor akaun saya ialah 100013500079 . tempoh rekod ialah selama sebulan. Kedai saya mempunyai pelbagai jenis barangan pinggan mangkuk.

RUMUSAN Syarikat Nuxella Glassware Sdn. Telah mendapat keuntungan sebanyak RM 7664 dalam tempoh sebulan perniagaan. Hasil daripada projek ini. . Bhd. saya lebih cekap untuk menguruskan sesebuah perniagaan. Selain itu. projek tugasan prinsip perakaunan ini juga membuatkan saya lebih mahir dalam membuat dokumen – dokumen perniagaan dan sebagainya.