P. 1
Contoh Penulisan Resume - Bahasa Melayu

Contoh Penulisan Resume - Bahasa Melayu

|Views: 295|Likes:
Published by nurliyanajuhari

More info:

Published by: nurliyanajuhari on Nov 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/02/2014

pdf

text

original

Maklumat Peribadi (Personal Information) Maklumat peribadi adalah merangkumi nama, alamat, nombor telefon dan e-mail.

Anda boleh juga memasukkan profail ringkas yang merangkumi objektif kerjaya anda. Pastikan bahawa maklumat peribadi adalah ringkas. Tak payah nak masukkan info yang tidak relevan seperti warna rambut, status, tempat lahir, jumlah anak, jumlah isteri, opsss... Tolong simpan huraian lanjut anda untuk bahagian yang lebih penting.

Hobi/ Aktiviti Masa Lapang (Interests/ Hobbies) Majoriti majikan gemar mengambil calon yang mempunyai keseimbangan dalam kerjaya dan hidup. Menerangkan apa yang ada buat di masa senggang dapat menolong future employer menilai karektor anda. Adakah anda seorang yang suka menyertai kerja - kerja amal? Gemar fotografi? Menyelam? Penulisan kreatif? Sebutkan. Hobi yang dinyatakan tidak semestinya berkaitan dengan kerjaya anda. Malah anda juga boleh memilih untuk tidak menyertakan maklumat berkaitan hobi.

Pendidikan dan Kelayakan Profesional (Education and Professional Qualifications) Masukkan maklumat yang paling terkini sahaja. Misalnya, anda baru sahaja tamat pengajian ijazah. Maklumat tersebut adalah mencukupi, ditambah dengan maklumat sekolah menengah. Tak payah letak maklumat sekolah rendah, tadika dan taska. Sekiranya anda berkeras jugak (degil sungguh) nak letak maklumat sekolah rendah sebab anda lompat darjah dua kali (pandainyeeee... anak sape ni..), anda boleh berkongsi maklumat tersebut semasa temuduga, itupun sekiranya diperlukan. Bukan dalam resume. Maklumat kelayakan profesional adalah kursus - kursus yang pernah anda ikuti atau persijilan (certification) tambahan yang anda perolehi. Misalnya, kursus keusahawanan, Six Sigma, LCCI cerification, kursus andaman dan sebagainya. Ingat! Hanya letakkan kelayakan profesional yang berkaitan dengan jawatan kosong yang anda pohon sahaja. Jangan beria - ia nak masukkan semua maklumat sampaikan kursus kahwin pun nak dimasukkan.

Skil/ Kemahiran (Skills)

Sertakan ringkasan skil: kemahiran mengunakan aplikasi komputer, book keeping, kelajuan menaip, project management, menggubah bunga, penyediaan western food, dan sebagainya. Ingat!

‡ memutuskan sama ada anda mampu memikul tanggungjawab yang lebih berat. Pengalaman Kerja (Working Experience) Maklumat yang paling penting dalam penulisan resume anda adalah pengalaman kerja. . Sekiranya anda tahu bahasa asing seperti bahasa Jepun atau Perancis. majikan akan lebih menekankan soalan yang berkaitan dengan pengalaman kerjaya anda yang terkini. Mengapa? ‡ perkara pertama yang akan dipertimbangkan oleh majikan.Hanya letakkan skil yang paling relevan dengan kerjaya anda sahaja. Kalau apply untuk kerja network engineer . jangan letak 'mahir menjahit cross-stitch'. Bahasa (Language) Letakkan seberapa banyak bahasa utama yang anda tahu. pastikan maklumat tersebut turut disertakan. Contoh: Language English Malay Mandarin Arab Spoken 8 10 8 10 Written 10 10 6 7 Kriteria bahasa adalah lebih mudah dibaca dalam bentuk jadual. ‡ membezakan antara yang experienced dan fresh graduate . berserta tahap penggunaan. Kena baling ngan telur busuk. Pilihan jadual juga mempelbagaikan kandungan resume anda supaya tidak nampak mendatar. So camane nak start cerita pasal working experience nih? y The best would be in reverse chronological order (didahului dengan pengalaman kerja yang paling akhir). ‡ menentukan basic salary anda (fuiyo! penting tu). Semasa temuduga juga.

Calon lain pun ada beberapa tahun pengalaman. Apakah yang akan membezakan penulisan resume anda dengan yang lain? Calon lain pun ada skil yang diperlukan. Lihat dua contoh di bawah: Contoh A Prepared training modules for new hires . Terangkan dengan jelas tentang tugas dan tanggungjawab anda untuk setiap kerjaya.y Nyatakan tarikh (tahun/ bulan) bila anda bermula dan mengakhiri setiap kerjaya. Pastikan tiada ruang kosong atau jarak yang lama di antaranya. It can work wonders. Sekiranya ada. pastikan anda boleh menyatakan sebabnya apabila disoal semasa temuduga kelak. Sekiranya kriteria ini dihuraikan dengan baik (dan segala aspek resume yang lain dipatuhi). Jadi apa yang anda boleh buat untuk membezakan atau menaikkan taraf resume anda daripada mereka? Jawapannya adalah: pencapaian anda dalam bidang kerjaya Inilah kriteria penghulu dalam penulisan sebuah resume. Pencapaian dalam kerjaya bermaksud pencapaian atau sumbangan anda yang ketara semasa bertugas. saya jamin bahawa kemungkinan anda dipanggil temuduga adalah 110%. penjimatan. Lima paling maksima. majikan mungkin akan mendapat tanggapan bahawa anda suka job hopping (bertukar . Tetapi jarang sekali saya lihat kriteria di atas dititik beratkan oleh calon. y y Fresh graduates : Anda boleh abaikan bahagian ini. Biasanya diletakkan selepas atau digabungkan dengan kriteria Working Experience. Sekiranya anda nyatakan lebih dari itu. Tapi jangan lupa menyatakan tentang kursus atau praktikal yang pernah anda ikuti sekiranya ada. Begitulah kuatnya impak Accomplishments. Anda boleh menggunakan beberapa perkataan yang power untuk memberikan professional feel kepada penulisan resume anda. Tekankan skil yang paling relevan dengan kerjaya yang anda pohon. Calon lain pun ada rujukan yang baik. pengiktirafan. Hadkan pengalaman kerja anda kepada tiga yang terakhir.tukar kerja). Ia mungkin dalam bentuk keuntungan. pembaik pulihan. anugerah dan sebagainya. Pencapaian dalam Kerjaya (Accomplishments) Fikirkan.

lupakan saja peluang anda untuk menjawat jawatan tersebut. Dua dari bidang akademi. pengunaan perkataan yang power . Gaji (Salary) Gaji sekarang (current salary) Ada yang suka menipu dengan meletakkan amaun yang lebih tinggi untuk current salary. pencapaian . dengan harapan akan mendapat expected salary yang diinginkan.softskill & product knowledge 3. Gaji yang dikehendaki (expected salary) . anda boleh memilih untuk tidak menyertakan rujukan. Maklumat yang perlu ada adalah nama. dua dari bidang pekerjaan.duanya menerangkan perkara yang sama tetapi ayat B mempunyai 3 kekuatan: 1. Jadi.developed. Penting! Mintak izin dulu ye? Jangan memandai nak sumbat maklumat orang lain sesuka ati korang. syarikat dan nombor untuk dihubungi. maklumat rujukan boleh diberikan semasa temuduga atau diisi dalam borang temuduga.Contoh B Developed comprehensive training modules (Soft-skills & Product Knowledge) for new hires that lead to 32% increase in service level Nampak tak perbezaan antara A dan B? Kedua . anda kantoi. Tempoh perkenalan adalah tidak perlu. Jumlah optimum adalah empat orang. penerangan yang lebih fokus . comprehensive 2. jawatan. Kalau terbukti anda menipu. Pentingnya meminta izin adalah supaya rujukan anda bersedia untuk bekerjasama sekiranya dihubungi oleh bakal majikan anda. Ketahuilah bahawa majoriti syarikat akan meminta slip gaji terakhir sebelum menawarkan anda kerja. Dengan kata lain.that lead to 32% increase in service level Ayat manakah yang anda rasa akan menarik perhatian bakal majikan? Tepuk dada dan tanyalah selera. Sekiranya diperlukan. Bukan semua syarikat memerlukan rujukan. Rujukan (Referees) Maklumat berkaitan dengan orang yang boleh menjadi rujukan anda.

RM2000 (pastikan setimpal dengan pengalaman).30 tahun akan datang dengan berbekalkan penulisan resume yang mantap. anda mampu membuat perubahan yang drastik dalam kerjaya anda untuk 20 . Bagi yang memilih khidmat pakar dari AKI untuk penulisan resume.RM3200 (Negotiable) RM3200 RM2500 . Nyatakan gaji yang dikehendaki (expected salary) dalam resume hanya jika diminta berbuat demikian. Jangan sekali . secara kasarnya anda boleh menaikkan expected salary dengan penambahan RM500 . jika anda meletakkan gaji yang terlalu tinggi atau terlalu rendah. depending on the responsibilities of the position. Setiap kali anda bertukar kerja. Atau gunakan prinsip kenaikan 30% . Nyatakan lingkungan gaji yang dikehendaki sahaja. Senang citer. Dikhuatiri. Contoh: Expected Salary RM2500 .Expected salary mestilah setimpal dengan kelayakan dan pengalaman anda. rundingan percuma akan diberikan untuk aspek ini sekiranya diperlukan. The bottom line is this: if it's not asked. Kami di AKI yakin.RM3200 (Nego) RM2500 .kali meletakkan gaji yang spesifik.RM3200 (Negotiate) Salary is fully negotiable Salary is negotiable. risiko untuk anda diketepikan dari panggilan temuduga juga sangat tinggi. Isu gaji paling baik dibincangkan semasa temuduga. don't volunteer. .50% dari gaji lama. InsyaAllah. All the little details count! Terma ini menggambarkan bahawa gaji yang anda kehendaki masih boleh dirundingkan semasa proses temuduga nanti. Jangan lupa letakkan terma 'Negotiable' atau yang seangkatan dengannya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->