P. 1
Contoh Penulisan Resume - Bahasa Melayu

Contoh Penulisan Resume - Bahasa Melayu

|Views: 295|Likes:
Published by nurliyanajuhari

More info:

Published by: nurliyanajuhari on Nov 16, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/02/2014

pdf

text

original

Maklumat Peribadi (Personal Information) Maklumat peribadi adalah merangkumi nama, alamat, nombor telefon dan e-mail.

Anda boleh juga memasukkan profail ringkas yang merangkumi objektif kerjaya anda. Pastikan bahawa maklumat peribadi adalah ringkas. Tak payah nak masukkan info yang tidak relevan seperti warna rambut, status, tempat lahir, jumlah anak, jumlah isteri, opsss... Tolong simpan huraian lanjut anda untuk bahagian yang lebih penting.

Hobi/ Aktiviti Masa Lapang (Interests/ Hobbies) Majoriti majikan gemar mengambil calon yang mempunyai keseimbangan dalam kerjaya dan hidup. Menerangkan apa yang ada buat di masa senggang dapat menolong future employer menilai karektor anda. Adakah anda seorang yang suka menyertai kerja - kerja amal? Gemar fotografi? Menyelam? Penulisan kreatif? Sebutkan. Hobi yang dinyatakan tidak semestinya berkaitan dengan kerjaya anda. Malah anda juga boleh memilih untuk tidak menyertakan maklumat berkaitan hobi.

Pendidikan dan Kelayakan Profesional (Education and Professional Qualifications) Masukkan maklumat yang paling terkini sahaja. Misalnya, anda baru sahaja tamat pengajian ijazah. Maklumat tersebut adalah mencukupi, ditambah dengan maklumat sekolah menengah. Tak payah letak maklumat sekolah rendah, tadika dan taska. Sekiranya anda berkeras jugak (degil sungguh) nak letak maklumat sekolah rendah sebab anda lompat darjah dua kali (pandainyeeee... anak sape ni..), anda boleh berkongsi maklumat tersebut semasa temuduga, itupun sekiranya diperlukan. Bukan dalam resume. Maklumat kelayakan profesional adalah kursus - kursus yang pernah anda ikuti atau persijilan (certification) tambahan yang anda perolehi. Misalnya, kursus keusahawanan, Six Sigma, LCCI cerification, kursus andaman dan sebagainya. Ingat! Hanya letakkan kelayakan profesional yang berkaitan dengan jawatan kosong yang anda pohon sahaja. Jangan beria - ia nak masukkan semua maklumat sampaikan kursus kahwin pun nak dimasukkan.

Skil/ Kemahiran (Skills)

Sertakan ringkasan skil: kemahiran mengunakan aplikasi komputer, book keeping, kelajuan menaip, project management, menggubah bunga, penyediaan western food, dan sebagainya. Ingat!

Contoh: Language English Malay Mandarin Arab Spoken 8 10 8 10 Written 10 10 6 7 Kriteria bahasa adalah lebih mudah dibaca dalam bentuk jadual. ‡ menentukan basic salary anda (fuiyo! penting tu). ‡ memutuskan sama ada anda mampu memikul tanggungjawab yang lebih berat. Sekiranya anda tahu bahasa asing seperti bahasa Jepun atau Perancis. Pilihan jadual juga mempelbagaikan kandungan resume anda supaya tidak nampak mendatar. . So camane nak start cerita pasal working experience nih? y The best would be in reverse chronological order (didahului dengan pengalaman kerja yang paling akhir). ‡ membezakan antara yang experienced dan fresh graduate . berserta tahap penggunaan. Kalau apply untuk kerja network engineer . jangan letak 'mahir menjahit cross-stitch'. Pengalaman Kerja (Working Experience) Maklumat yang paling penting dalam penulisan resume anda adalah pengalaman kerja. majikan akan lebih menekankan soalan yang berkaitan dengan pengalaman kerjaya anda yang terkini. Bahasa (Language) Letakkan seberapa banyak bahasa utama yang anda tahu. Mengapa? ‡ perkara pertama yang akan dipertimbangkan oleh majikan. Kena baling ngan telur busuk. Semasa temuduga juga.Hanya letakkan skil yang paling relevan dengan kerjaya anda sahaja. pastikan maklumat tersebut turut disertakan.

Tapi jangan lupa menyatakan tentang kursus atau praktikal yang pernah anda ikuti sekiranya ada. pengiktirafan.tukar kerja). Hadkan pengalaman kerja anda kepada tiga yang terakhir. Pastikan tiada ruang kosong atau jarak yang lama di antaranya. penjimatan. Pencapaian dalam kerjaya bermaksud pencapaian atau sumbangan anda yang ketara semasa bertugas. pastikan anda boleh menyatakan sebabnya apabila disoal semasa temuduga kelak. y y Fresh graduates : Anda boleh abaikan bahagian ini.y Nyatakan tarikh (tahun/ bulan) bila anda bermula dan mengakhiri setiap kerjaya. Sekiranya anda nyatakan lebih dari itu. Calon lain pun ada beberapa tahun pengalaman. Sekiranya ada. It can work wonders. majikan mungkin akan mendapat tanggapan bahawa anda suka job hopping (bertukar . Ia mungkin dalam bentuk keuntungan. Tekankan skil yang paling relevan dengan kerjaya yang anda pohon. Tetapi jarang sekali saya lihat kriteria di atas dititik beratkan oleh calon. Begitulah kuatnya impak Accomplishments. saya jamin bahawa kemungkinan anda dipanggil temuduga adalah 110%. Pencapaian dalam Kerjaya (Accomplishments) Fikirkan. anugerah dan sebagainya. Jadi apa yang anda boleh buat untuk membezakan atau menaikkan taraf resume anda daripada mereka? Jawapannya adalah: pencapaian anda dalam bidang kerjaya Inilah kriteria penghulu dalam penulisan sebuah resume. Sekiranya kriteria ini dihuraikan dengan baik (dan segala aspek resume yang lain dipatuhi). Biasanya diletakkan selepas atau digabungkan dengan kriteria Working Experience. Lihat dua contoh di bawah: Contoh A Prepared training modules for new hires . Terangkan dengan jelas tentang tugas dan tanggungjawab anda untuk setiap kerjaya. Apakah yang akan membezakan penulisan resume anda dengan yang lain? Calon lain pun ada skil yang diperlukan. Calon lain pun ada rujukan yang baik. Anda boleh menggunakan beberapa perkataan yang power untuk memberikan professional feel kepada penulisan resume anda. pembaik pulihan. Lima paling maksima.

pengunaan perkataan yang power . Ketahuilah bahawa majoriti syarikat akan meminta slip gaji terakhir sebelum menawarkan anda kerja. penerangan yang lebih fokus . Penting! Mintak izin dulu ye? Jangan memandai nak sumbat maklumat orang lain sesuka ati korang. Sekiranya diperlukan. syarikat dan nombor untuk dihubungi. comprehensive 2. Dengan kata lain.developed. Gaji (Salary) Gaji sekarang (current salary) Ada yang suka menipu dengan meletakkan amaun yang lebih tinggi untuk current salary. lupakan saja peluang anda untuk menjawat jawatan tersebut. dengan harapan akan mendapat expected salary yang diinginkan. Rujukan (Referees) Maklumat berkaitan dengan orang yang boleh menjadi rujukan anda. Kalau terbukti anda menipu. jawatan. Dua dari bidang akademi. pencapaian .Contoh B Developed comprehensive training modules (Soft-skills & Product Knowledge) for new hires that lead to 32% increase in service level Nampak tak perbezaan antara A dan B? Kedua . dua dari bidang pekerjaan. Pentingnya meminta izin adalah supaya rujukan anda bersedia untuk bekerjasama sekiranya dihubungi oleh bakal majikan anda. Bukan semua syarikat memerlukan rujukan. Maklumat yang perlu ada adalah nama. Tempoh perkenalan adalah tidak perlu. Jumlah optimum adalah empat orang. Gaji yang dikehendaki (expected salary) .that lead to 32% increase in service level Ayat manakah yang anda rasa akan menarik perhatian bakal majikan? Tepuk dada dan tanyalah selera. Jadi. maklumat rujukan boleh diberikan semasa temuduga atau diisi dalam borang temuduga. anda boleh memilih untuk tidak menyertakan rujukan. anda kantoi.softskill & product knowledge 3.duanya menerangkan perkara yang sama tetapi ayat B mempunyai 3 kekuatan: 1.

depending on the responsibilities of the position. jika anda meletakkan gaji yang terlalu tinggi atau terlalu rendah. Bagi yang memilih khidmat pakar dari AKI untuk penulisan resume. anda mampu membuat perubahan yang drastik dalam kerjaya anda untuk 20 . rundingan percuma akan diberikan untuk aspek ini sekiranya diperlukan. Jangan sekali . Kami di AKI yakin.Expected salary mestilah setimpal dengan kelayakan dan pengalaman anda. Atau gunakan prinsip kenaikan 30% . risiko untuk anda diketepikan dari panggilan temuduga juga sangat tinggi. secara kasarnya anda boleh menaikkan expected salary dengan penambahan RM500 . InsyaAllah. Contoh: Expected Salary RM2500 .RM2000 (pastikan setimpal dengan pengalaman). All the little details count! Terma ini menggambarkan bahawa gaji yang anda kehendaki masih boleh dirundingkan semasa proses temuduga nanti. Setiap kali anda bertukar kerja.RM3200 (Negotiable) RM3200 RM2500 .50% dari gaji lama. . Dikhuatiri. The bottom line is this: if it's not asked.kali meletakkan gaji yang spesifik. Nyatakan gaji yang dikehendaki (expected salary) dalam resume hanya jika diminta berbuat demikian.RM3200 (Nego) RM2500 .RM3200 (Negotiate) Salary is fully negotiable Salary is negotiable. don't volunteer.30 tahun akan datang dengan berbekalkan penulisan resume yang mantap. Nyatakan lingkungan gaji yang dikehendaki sahaja. Isu gaji paling baik dibincangkan semasa temuduga. Jangan lupa letakkan terma 'Negotiable' atau yang seangkatan dengannya. Senang citer.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->