P. 1
KSSR Matematik Tahun 1 (Sarawak)

KSSR Matematik Tahun 1 (Sarawak)

|Views: 1,569|Likes:
Published by puspa88

More info:

Published by: puspa88 on Nov 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2012

pdf

text

original

PENGURUSAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

MATA PELAJARAN MATEMATIK TAHUN 1 23-24 NOVEMBER 2009

SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK, JABATAN PELAJARAN SABAH

PENGENALAN
SENARIO PENGAJARAN MATEMATIK 
Murid merasakan Matematik merupakan hukumhukum abstrak yang sukar difahami. Menjemukan murid. Jarang memberi makna kepada murid. Guru tidak mengikut kehendak sukatan. Pengajaran berdasarkan pengalaman biasa, selalu dipraktikkan oleh guru-guru kepada murid tanpa mengikut perubahan yang disarankan mengikut perkembangan semasa.

2

 Aktiviti berasaskan µhands-on¶ dan µminds-on¶ Guru mengaplikasikan ide baru dalam konteks yang baru kepada murid. 3 . Murid mengukuhkan kefahaman dengan menghubungkait ide baru dalam konteks berbeza. Semua pandangan murid dihormati.PENGENALAN STRATEGI PENGAJARAN MATEMATIK Murid berpeluang mengemukakan pendapat dan berkongsi persepsi antara satu dengan lain. Guru prihatin kepada keperluan murid. Interaksi yang pelbagai antara murid dan guru dititik beratkan.

Bentuk dan Ruang 3 Dimensi 2 Dimensi 4 . Nombor  Nombor Bulat Wang 2. Perwakilan Data 3.ISI KANDUNGAN MATEMATIK TAHUN 1 (KSSR) 1. Ukuran    Ukuran Panjang Isipadu Cecair Timbangan Berat Masa dan Waktu 4.

PENEKANAN DALAM PNP MATEMATIK .

KOMUNIKASI DALAM MATEMATIK Komunikasi berkesan membolehkan murid menyelesaikan masalah dan menghuraikan konsep dan kemahiran Matematik kepada rakan sebaya dan juga guru. 6 . iv.PENEKANAN DALAM PNP MATEMATIK 1. PENYELESAIAN MASALAH i. ii. iii. Memahami Masalah Merancang Strategi Penyelesaian Melaksanakan Strategi Menyemak Semula 2.

c. b. Kebolehan mendengar. Komunikasi lisan sangat penting dan perlu ditekankan dalam PnP dan begitu juga dalam persembahan.PENEKANAN DALAM PNP MATEMATIK Kemahiran komunikasi merangkumi: a. Mentafsir gambarajah dan graf. Kemahiran membaca dan memahami masalah. d. 7 . Menggunakan istilah Matematik yang betul.

PENEKANAN DALAM PNP MATEMATIK 3. PENAAKULAN MATEMATIK  Pemikiran secara logik adalah asas pemahaman dalam penyelesaian Matematik. 8 . membina dan menilai ramalan dengan tepat. Murid digalakkan untuk meramal/meneka jawapan dengan menggunakan bahan konkrit/maujud yang terdapat di sekeliling mereka. Penaakulan logik perlu diterapkan agar murid dapat mengenal.

HUBUNGKAIT MATEMATIK  Kurikulum Matematik mempunyai beberapa bidang aritmetik. Penggunaan µcourseware¶ dalam PnP dapat membantu guru dalam kemahiran pedagogi. geometri.PENEKANAN DALAM PNP MATEMATIK 4. 5. sukatan dan penyelesaian masalah. Murid dapat belajar membina idea dengan menghubungkaitkan pembelajaran dengan kehidupan harian. APLIKASI TEKNOLOGI  Pendedahan teknologi dalam pendidikan membantu murid memahami konsep Matematik secara mendalam dan menarik. 9 .

PENDEKATAN DALAM PNP MATEMATIK .

pembentangan. simulasi dan demonstrasi. PELBAGAI PENDEKATAN LAIN CONTOH: koperatif. PEMBELAJARAN BERPUSATKAN MURID 2. masteri. inkuiri penemuan. 11 . latih-tubi. PELBAGAI AKTIVITI PEMBELAJARAN CONTOH: Amali. PENGGUNAAN TEKNOLOGI DAN BAHAN PENGAJARAN YANG RELEVAN 4. latihan pengukuhan. akses kendiri. aplikasi.PENDEKATAN DALAM PNP MATEMATIK 1. PENILAIAN FORMATIF DAN SUMATIF 5. 3. penilaian kendiri. penyelesaian masalah. kerja kumpulan. kontektual. konstruktivisme dsb. latihan pengukuhan.

3/1999 12 .RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN & RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN SURAT PEKELILING BIL.

LATIHAN DAN TUGASAN MURID .

Murid berpeluang memperolehi pengalaman dalam penyelesaian Matematik. Aktiviti Pemulihan 14 .LATIHAN DAN TUGASAN MURID TUJUAN: a. c. b. Membolehkan guru membuat penilaian formatif terhadap kesan PnP yang telah dijalankan. Antara latihan yang diberi adalah: i. Aktiviti Pengayaan ii. Memperkukuhkan kefahaman konsep dan penguasaan kemahiran yang telah dipelajari. Aktiviti Pengukuhan iii.

PENILAIAN DALAM MATEMATIK .

Maklum balas hasil penilaian untuk merancang tindakan susulan dan penambahbaikan.PENILAIAN DALAM MATEMATIK TUJUAN: i. Mengetahui samada murid telah memahami/menguasai konsep/kemahiran yang telah disampaikan. ii. iii. Kenalpasti kekuatan dan kelemahan murid. 16 .

UPSR 17 .ujian bertulis bulanan@penggal 2. Contohnya.PENILAIAN DALAM MATEMATIK JENIS-JENIS PENILAIAN 1. Penilaian Sumatif Ujian penilaian yang diadakan pada akhir tahun.pemerhatian. Tidak Formal . soal-jawab b. Formal . Penilaian Formatif a. peperiksaan akhir tahun.

PENILAIAN DALAM MATEMATIK UJIAN DIAGNOSTIK Tujuan ± untuk mengenalpasti masalah/kekurangan yang dihadapi murid dalam PnP. 18 . Dijalankan oleh guru-guru berdasarkan soalansoalan yang mengukur konstruk yang sama di seluruh daerah. Membantu guru untuk mengenalpasti dan memperbaiki kelemahan murid dalam PnP. Bukan ujian standard yang perlu dijalankan oleh LPM atau mana-mana pihak.

19 .PENILAIAN DALAM MATEMATIK UJIAN DIAGNOSTIK (Samb. Boleh juga dilaksanakan secara lisan atau secara bertulis bergantung kepada kesesuaian murid yang ditentukan oleh guru yang mengajar.) Masa pengujian tidak ditetapkan tetapi anggaran masa kebanyakkan murid dapat menghabiskan semua soalan perlu ditentukan oleh guru sendiri.

PENYEDIAAN SOALAN MATEMATIK .

Soalan yang digubal menguji tentang pengetahuan fakta. 21 .PENYEDIAAN SOALAN MATEMATIK Dalam pembinaan soalan Matematik. Soalan yang dipersetujui bersama. kefahaman. konsep dan kemahiran. guru-guru perlu mengambilkira faktor-faktor berikut: 1. Jadual Spesifikasi Ujian (JSU) 2. 3. kemahiran mengira. Jawapan adalah berdasarkan skema pemarkahan yang telah digubal dan dipersetujui bersama. 4.

REKOD PRESTASI DAN REKOD PROFIL MURID .

23 . 2. Perlu mengikut tajuk/kemahiran yang diajar dan dibuat secara berterusan.REKOD PRESTASI MURID 1. Rekod ini tidak sesuai dicatat bagi semua atau sebahagian besar kemahiran pada masa yang sama.

Mengambilkira semua pencapaian. (termasuklah ulasan mengenai prestasi murid dalam domain kognitif. Guru hendaklah memberi ulasan tentang kekuatan dan kelemahan murid untuk rujukan dan tindakan ibu bapa. diantaranya Laporan Adab Belajar (LAB) dalam sesuatu penggal. 2. afektif dan psikomotor) 24 .REKOD PROFIL MURID 1.

SEKIAN 25 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->