P. 1
KSSR Matematik Tahun 1 (Sarawak)

KSSR Matematik Tahun 1 (Sarawak)

|Views: 1,569|Likes:
Published by puspa88

More info:

Published by: puspa88 on Nov 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2012

pdf

text

original

PENGURUSAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

MATA PELAJARAN MATEMATIK TAHUN 1 23-24 NOVEMBER 2009

SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK, JABATAN PELAJARAN SABAH

PENGENALAN
SENARIO PENGAJARAN MATEMATIK 
Murid merasakan Matematik merupakan hukumhukum abstrak yang sukar difahami. Menjemukan murid. Jarang memberi makna kepada murid. Guru tidak mengikut kehendak sukatan. Pengajaran berdasarkan pengalaman biasa, selalu dipraktikkan oleh guru-guru kepada murid tanpa mengikut perubahan yang disarankan mengikut perkembangan semasa.

2

PENGENALAN STRATEGI PENGAJARAN MATEMATIK Murid berpeluang mengemukakan pendapat dan berkongsi persepsi antara satu dengan lain. Semua pandangan murid dihormati. Murid mengukuhkan kefahaman dengan menghubungkait ide baru dalam konteks berbeza. Interaksi yang pelbagai antara murid dan guru dititik beratkan. Guru prihatin kepada keperluan murid. 3 . Aktiviti berasaskan µhands-on¶ dan µminds-on¶ Guru mengaplikasikan ide baru dalam konteks yang baru kepada murid.

Nombor  Nombor Bulat Wang 2. Bentuk dan Ruang 3 Dimensi 2 Dimensi 4 . Perwakilan Data 3. Ukuran    Ukuran Panjang Isipadu Cecair Timbangan Berat Masa dan Waktu 4.ISI KANDUNGAN MATEMATIK TAHUN 1 (KSSR) 1.

PENEKANAN DALAM PNP MATEMATIK .

Memahami Masalah Merancang Strategi Penyelesaian Melaksanakan Strategi Menyemak Semula 2. KOMUNIKASI DALAM MATEMATIK Komunikasi berkesan membolehkan murid menyelesaikan masalah dan menghuraikan konsep dan kemahiran Matematik kepada rakan sebaya dan juga guru. ii. iv. iii.PENEKANAN DALAM PNP MATEMATIK 1. 6 . PENYELESAIAN MASALAH i.

d. Menggunakan istilah Matematik yang betul. Kebolehan mendengar.PENEKANAN DALAM PNP MATEMATIK Kemahiran komunikasi merangkumi: a. Kemahiran membaca dan memahami masalah. Komunikasi lisan sangat penting dan perlu ditekankan dalam PnP dan begitu juga dalam persembahan. 7 . Mentafsir gambarajah dan graf. c. b.

PENEKANAN DALAM PNP MATEMATIK 3. Penaakulan logik perlu diterapkan agar murid dapat mengenal. membina dan menilai ramalan dengan tepat. PENAAKULAN MATEMATIK  Pemikiran secara logik adalah asas pemahaman dalam penyelesaian Matematik. 8 . Murid digalakkan untuk meramal/meneka jawapan dengan menggunakan bahan konkrit/maujud yang terdapat di sekeliling mereka.

sukatan dan penyelesaian masalah. HUBUNGKAIT MATEMATIK  Kurikulum Matematik mempunyai beberapa bidang aritmetik. Penggunaan µcourseware¶ dalam PnP dapat membantu guru dalam kemahiran pedagogi. 9 .PENEKANAN DALAM PNP MATEMATIK 4. 5. Murid dapat belajar membina idea dengan menghubungkaitkan pembelajaran dengan kehidupan harian. APLIKASI TEKNOLOGI  Pendedahan teknologi dalam pendidikan membantu murid memahami konsep Matematik secara mendalam dan menarik. geometri.

PENDEKATAN DALAM PNP MATEMATIK .

kerja kumpulan. inkuiri penemuan. kontektual. penyelesaian masalah. 3. penilaian kendiri. akses kendiri. masteri. aplikasi. PENGGUNAAN TEKNOLOGI DAN BAHAN PENGAJARAN YANG RELEVAN 4. latihan pengukuhan. PEMBELAJARAN BERPUSATKAN MURID 2. PELBAGAI AKTIVITI PEMBELAJARAN CONTOH: Amali. PENILAIAN FORMATIF DAN SUMATIF 5.PENDEKATAN DALAM PNP MATEMATIK 1. PELBAGAI PENDEKATAN LAIN CONTOH: koperatif. konstruktivisme dsb. simulasi dan demonstrasi. latih-tubi. pembentangan. latihan pengukuhan. 11 .

3/1999 12 .RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN & RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN SURAT PEKELILING BIL.

LATIHAN DAN TUGASAN MURID .

Aktiviti Pengayaan ii. Membolehkan guru membuat penilaian formatif terhadap kesan PnP yang telah dijalankan. Memperkukuhkan kefahaman konsep dan penguasaan kemahiran yang telah dipelajari. c. Aktiviti Pemulihan 14 .LATIHAN DAN TUGASAN MURID TUJUAN: a. Murid berpeluang memperolehi pengalaman dalam penyelesaian Matematik. Antara latihan yang diberi adalah: i. b. Aktiviti Pengukuhan iii.

PENILAIAN DALAM MATEMATIK .

16 . ii. Mengetahui samada murid telah memahami/menguasai konsep/kemahiran yang telah disampaikan. Maklum balas hasil penilaian untuk merancang tindakan susulan dan penambahbaikan.PENILAIAN DALAM MATEMATIK TUJUAN: i. Kenalpasti kekuatan dan kelemahan murid. iii.

Formal .PENILAIAN DALAM MATEMATIK JENIS-JENIS PENILAIAN 1. Tidak Formal .ujian bertulis bulanan@penggal 2.pemerhatian. peperiksaan akhir tahun. UPSR 17 . Penilaian Sumatif Ujian penilaian yang diadakan pada akhir tahun. soal-jawab b. Penilaian Formatif a. Contohnya.

18 . Dijalankan oleh guru-guru berdasarkan soalansoalan yang mengukur konstruk yang sama di seluruh daerah. Bukan ujian standard yang perlu dijalankan oleh LPM atau mana-mana pihak. Membantu guru untuk mengenalpasti dan memperbaiki kelemahan murid dalam PnP.PENILAIAN DALAM MATEMATIK UJIAN DIAGNOSTIK Tujuan ± untuk mengenalpasti masalah/kekurangan yang dihadapi murid dalam PnP.

19 .) Masa pengujian tidak ditetapkan tetapi anggaran masa kebanyakkan murid dapat menghabiskan semua soalan perlu ditentukan oleh guru sendiri.PENILAIAN DALAM MATEMATIK UJIAN DIAGNOSTIK (Samb. Boleh juga dilaksanakan secara lisan atau secara bertulis bergantung kepada kesesuaian murid yang ditentukan oleh guru yang mengajar.

PENYEDIAAN SOALAN MATEMATIK .

konsep dan kemahiran. Soalan yang digubal menguji tentang pengetahuan fakta. Jawapan adalah berdasarkan skema pemarkahan yang telah digubal dan dipersetujui bersama. Soalan yang dipersetujui bersama. Jadual Spesifikasi Ujian (JSU) 2. guru-guru perlu mengambilkira faktor-faktor berikut: 1. 3. 21 .PENYEDIAAN SOALAN MATEMATIK Dalam pembinaan soalan Matematik. kefahaman. kemahiran mengira. 4.

REKOD PRESTASI DAN REKOD PROFIL MURID .

REKOD PRESTASI MURID 1. Rekod ini tidak sesuai dicatat bagi semua atau sebahagian besar kemahiran pada masa yang sama. 23 . 2. Perlu mengikut tajuk/kemahiran yang diajar dan dibuat secara berterusan.

2.REKOD PROFIL MURID 1. Guru hendaklah memberi ulasan tentang kekuatan dan kelemahan murid untuk rujukan dan tindakan ibu bapa. (termasuklah ulasan mengenai prestasi murid dalam domain kognitif. diantaranya Laporan Adab Belajar (LAB) dalam sesuatu penggal. Mengambilkira semua pencapaian. afektif dan psikomotor) 24 .

SEKIAN 25 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->