KITA LEPAK SEKEJAP DENGAN PUISI-PUISI REMAJA

DOWNLOAD KEDUA BELAS:
Puisi 1 ADUH! DIA BERHELAH LAGI Aduh! Dia berhelah lagi Menyeleweng wang saku yang ibu beri. Alahai! Dia berdusta kembali Duit saku yang ibu beri Buat belanja di sekolah nanti Bersama geng mencuri-curi Rokok dibeli, janji pada ibu dimungkiri. Remaja kita Merokok, melepak, ponteng sekolah. Remaja kita Mabuk kepayang dengan kesenangan hawa nafsu. Mereka hanya ingin suka-suka. Mereka Khayal berdating dan bercinta. Mereka Mabuk dunia Jauh dari akhirat.

Dan dikau .. Dan kita Sebagai ibu bapa Haruskah terus didusta? Dan kita Sebagai pendidik Wajarkah memaki mengherdik? Dan kita Ahli masyarakat yang cerdik Cukupkah sekadar memandang jelek Banyak teori daripada tindakan yang strategik? Dan dikau Pemilik kuasa sementara Sebagai pemerintah di bumi Malaysia Tidakkah engkau terasa celaka Melihat kerosakan para remaja Segala hiburan yang kalian puja-puja Buat remaja jadi tambah gila Sedangkan merekalah masa depan negara Sedangkan merekalah harapan nusa dan agama Tolong.Mereka Memboros masa dan tenaga Pada kerja sia-sia..Jangan berlepas tangan sahaja.

Salam mesra Remaja puteraku Yang menjadikan Rasulullah ikutan dan pujaan Sahabat dan para anbiya’ sanjungan. Ingatlah! Aku.. Asiah.. Puisi 2 SALAM SEJAHTERA WAHAI REMAJA Salam sejahtera… Remaja puteraku Yang tunduk pada perintah Tuhan.Pemilik akta-akta dan kuasa Tidakkah kalian terluka Melihat penyakit yang menimpa anak bangsa Black Metal. Salam mesra Remaja puteriku Yang mengambil teladan daripada keteguhan dan ketakwaan Maryam binti Emran. Tentang tanggungjawab kita kepada semua remaja. Salam sejahtera. Remaja puteriku Yang tunduk malu di depan insan dan Tuhan. saidatina Aisyah. Fatima az-Zahra. Punk sampah dan segala kerosakan budaya. kau dan mereka Pasti ditanya oleh yang Maha Kuasa. .

Wahai remaja putera dan puteriku Mari kita perbanyakkan zikir. Gombak Puisi 3 SAY NO @ KATAKAN TIDAK No… Untuk wajah tampan tanpa wawasan . Salam kasih Remaja puteriku Yang beramal pada yang makruf dan menjauhi kemungkaran Yang menutup aurat dan menjaga maruah diri Yang sopan dalam pergaulan Dan kebal terhadap rayuan dan godaan.Salam kasih Remaja puteraku Yang bersolat. bersyukur dan beribadah Mari kita tabah dan sabar dengan ujian dalaman dan luaran Mari kita persiapkan diri kerana kita adalah pemimpin hari esok Mari kita bersedia kerana ummah dan agama Mari kita kumpul bekalan kerana dunia hanya tempat persinggahan dan pengembaraan Sedangkan perkampungan kekal dan abadi. berpuasa. patuh kepada ibu bapa Kasih pada yang muda dan hormat pada yang tua. Roha bt Hassan 1 September 2005 UIA.

No… Untuk brand dan style pakaian yang berlawanan dengan peradaban …. No… Untuk trendmu yang cederung pada Barat. Punk sampah. tudung tipis mendedah leher. baju singkat mendedah pusat.Dan wajah jelita tanpa akhlak dan kesopanan. kurang ajar pada yang tua. biadap pada yang muda Sakiti manusia. Katakan ‘tidak’… Katakan ‘tidak’… Katakan ‘tidak’… No… Buat pornografi. dadah. dan Setiap budaya negatif yang menjahamkan akidah dan peganganmu. skinhead. No… Untuk maksiat. No… . CD dan video lucah Internet yang penuh ghairah Chatting yang melalaikan Jangan biarkan teknologi maklumat ini melumatkan iman Dan meleburkan ketakwaan. ponteng. rokok. black metal. arak. berpeleseran dan melepak tanpa haluan Jenayah.seluar ketat. aniaya haiwan dan alam. kebaya nona seksi dan mengghairahkan dan setiap pakaian yang pastinya mengundang petualang. jeans pendek terbuka aurat. pergaulan dan seks bebas Zina.

Buat semua yang merosakkan fizikal. Politik.. No… Untuk yang akan merosakkan dirimu. ummahmu. nama baikmu Keluargamu.. mental.. Dan pengganas. maruahmu. pegangan dan keimananmu. Roha Hassan UIA Gombak Puisi 4 TAWA DUKA REMAJA NUSANTARA DAN DUNIA Pembunuhan di Palestin Pencerobohan di Afghanistan dan Iraq Kebuluran di Sudan Pembunuhan di Ambon Penindasan di Cechnya dan Bosnia Air mata derita di Aceh dan Sri Lanka.. spiritual dan emosional Terlebih lagi yang merosakkan akidah. WTC..... Hanyalah alasan. Militan. agamamu. Insan kejam seperti Israel Kerajaan rakus seperti Amerika Yang gilakan kuasa seperti Britain dan Russia Kanak-kanak .

kehidupan Jadi mangsa dan musnah Oleh ketamakan dan kekejaman insan. Sungguh kehidupan mereka penuh ranjau dan cabaran Penuh darah dan air mata Sukarnya untuk menuntut ilmu Makan minum tidak ketentuan Namun . Aduhai remaja! Pernahkah terbayangkan kehidupan Yang diulit jeritan peluru Dan pekikan maut Betapa sukar dan derita.Remaja Yang muda Yang tua Manusia. Kematian Penderitaan Kemiskinan Kemunduran Penindasan Nasib umat Islam terumbang-ambing. bangunan. tanaman. Air mata remaja nusantara dan dunia Pernahkan kita teringatkan mereka semua.

Aduhai Remaja. agama disanjung tinggi Maruah dan aurat diri dipelihara Walau derita tetap mulia.Walau derita masih tersenyum Walau kekalutan tetap tabah Tuhan tetap di hati. Pernahkah terbayang Kehidupan tanpa video games Lepak-lepak di kompleks membeli-belah Berkirim salam melalui internet dan berchit-chat secara maya Berkunjung ke masjid. Tika kita selesa di dalam bilik berhawa dingin Mereka kehilangan harta-benda dan tanahair Tika kita selesa disaluti selimut tebal Mereka tidur dalam kedinginan dan kelaparan Ketawa dan ketawalah lagi wahai remajaku… Kebanyakan masa kita kekenyangan Kebanyakan saat kita suka-suka menonton drama. membeli-belah dengan selesa Manakan sama air mata tawa kita dengan air mata duka mereka Sungguh hidup kita penuh kemudahan dan keselesaan Sedang hidup mereka penuh pelbagai ranjau Manakan sama hidup kita yang penuh tawa dengan mereka yang disaluti darah dan air mata Manakan sama sabar kita dengan ketabahan mereka... nyanyian dan hiburan . tayangan Hindi. sekolah.

beriadah. permai. aman dan damai Pantai nan bersih dan lautan terbentang indah Dan nikmat Allah melata di bumi ini.Makan. subur. belajar. Teringatkanlah pada diri Kamulah pemimpin masa depan Susunlah langkah-langkah mudamu Menjadi batu-bata ummah yang sejati maruah diri Kukuh akidah dan pegangan pada Tuhanmu yang satu. berekreasi ikut suka hati Ketawa dan ketawalah lagi. Wahai remaja penghuni tanahair yang indah. Warnakanlah tanahair ini Dengan wajah remaja pemimpin remaja Dengan wajah remaja soleh lagi musleh Dengan wajah remaja yang berakhlak dan berwawasan Dengan wajah remaja yang impikan mati dalam iman . pakai. Sayang nikmat yang ada tidak disyukuri Nikmat ini dikau balas dengan lepak-lepak Black metal Bohsia Dadah Maksiat Dan pelbagai dosa… Wahai remaja……. cuba kenangkan…… Pada teman-teman sebayamu di nusantara dan dunia yang dicerobohi hak-hak mereka.dalam tawamu.

...tidak ketawa lagi dalam kederhakaan dan kelalaian …. dirahmati dan diberi kemenangan oleh Ilahi.Dengan wajah remaja yang menjunjung tinggi agama.. Roha bt Hassan Posted by rohahassan at 5:13 AM 0 comments .Tonggak Kepimpinan Hargailah kenikmatan.tidak ketawa lagi dalam maksiat dan dosa Jadilah Remaja Mithali…. Berhentilah ketawa seketika Tadahkanlah tangan-tangan kita berdoa untuk sahabat remaja kita di nusantara dan dunia Agar mereka dilindungi.tidak ketawa lagi dipenjara budaya kuning …. Dan insafilah keadaan remaja lain di nusantara dan dunia. Berdoalah jua untuk diri Agar kita dan remaja tanahair ini ….tidak ketawa lagi dijajah tingkah-laku negatif ….