Tajuk: Kejuruteraan Kimia Nama: Amir Azri B.Azami No.

Maktab: 10533 Kelas: 407

Penghargaan
Pertama sekali saya ingin mengucapkan Alhamdulillah kerana ALLAH telah member saya kekuatan untuk melaksanakan folio kerjaya ini dengan jayanya. Tidak lupa juga kepada kedua ibu bapa saya yang banyak membantu saya dalam menyiapkan folio kerjaya ini.Ibu dan bapa saya banyak membantu seperti mengeluarkan modal untuk saya pergi ke tempat-tempat yang berkaitan dengan folio kerjaya saya ini.Mereka jugalah yang membenarkan saya tidur lewat malam kerana mereka inginkan saya menyiapkan folio tersebut dengan lengkap dan kemas. Seterusnya saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada rakan-rakan saya yang sanggup meluangkan masa bersama saya menyiapkan folio ini walaupun mereka juga sibuk menyiapkan folio mereka tersendiri.Mereka juga telah menemani saya sewaktu saya pergi mencari maklumat. Akhirnya,folio kerjaya saya telah siap hasil daripada usaha-usaha mereka yang sudi membantu saya menyiapkan.Jutaan terima kasih sekali lagi saya ucapkan.

Pendahuluan
Saya telah diwajibkan untuk menyiapkan folio berkenaan kejuruteraan kimia.Saya dapat hasilkan folio ini kurang daripada seminggu.Saya mendapat bahan tentang projek ini melalui laman web dan juga majalah-majalah dan artikel. Saya memilih kerjaya kejuruteraan kimia kerana saya amat meminati subjek yang berkaitan kimia,matematik,dan subjek kira-kira yang lain. Melalui folio ini saya dapat ketahui banyak maklumat tentang kejuruteraan kimia yang bakal saya terajui setelah tamat pengajian nanti.Saya juga dapat mengetahui tentang sejarah kejuruteraan kimia.Tanpa membuat folio ini sudah tentu sukar untuk saya memahami apa sebenarnya kejuruteraan kimia tersebut. Di samping itu,saya juga dapat mengetahui tentang cabaran dan dugaan yang bakal menimpa seseorang jurutera kimia itu yang mana setiap hari mereka berhadapan dengan maut.Akhir sekali,saya dapat tahu tentang kelebihan seorang pekerja kejuruteraan kimia tersebut.

kepekatan. penurunan. Mengkaji sifat-sifat kimia yang berbagai atau barang-barang kimia seperti asid.Bidangkerjaya (kejuruteraan kimia) Apakah Kejuruteraan Kimia sebenarnya? Jurutera Kimia menjalankan penyelidikan dan penyeliaan operasi loji-loji kimia dan kelengkapan untuk perlarutan. Menjalankan kajian mengenai prinsip-prinsip kimia. fizik. kecekapan dan tahap pengeluarannya. dan kaji dayagerak haba untuk mencipta proses-proses baru. Memperbaiki rekabentuk alat kelengkapan bagi meningkatkan kecekapan pengeluaran. penurasan. kombinasi. . kesejatan. Menyelia pemasangan alat kelengkapan untuk pengeluaran berasaskan skel yang besar bagi tujuan komersial. pencelup-pencelup yang dicipta di makmal dan mencipta proses-proses dan alat kelengkapan untuk membuatnya. kekontangan. penghabluran dan lain-lain operasi untuk membuat kimia berat atau kimia halus mengikut spesifikasi. rayon. Menyelia dan meyelaras aktiviti-aktiviti pekerja yang menjalankan mesin-mesin pencanai. Mengkaji proses-proses yang sedia ada atau alat kelengkapan yang digunakan.

ramai jurutera kimia digaji di bawah gelaran 'jurutera proses'. ia tidak ekonomi untuk menggaji beberapa ribu orang untuk menghasilkan jus oren secara manual.penyembur. Kejuruteraan kimia merupakan applikasi sains. Kejuruteraan kimia merangkumi reka bentuk dan baik pulih proses kimia untuk pengilangan besar-besaran. reaktor dan lain-lain alat kelengkapan untuk mempastikan bahanbahan mentah diperlukan dengan cekap melalui proses-proses kimia. Oleh itu. Cara yang lebih rumit dijumpai adalah dengan mengupas dan menggelek oren untuk mendapatkan jus. Nama sebenar adalah tidak normal (misnomer) disebabkan kerja jurutera kimia termasuk lebih kepada pengatahuan fizikal berbanding kimia. dan ekonomi kepada proses menukarkan bahan mentah atau kimia kepada bentuk yang lebih berguna atau berharga. Perbezaan antara kejuruteraan kimia dengan kimia boleh digambarkan dengan melihat contoh proses penghasilan jus oren. pencelup. Sesebuah syarikat kemudiannya akan menggaji jurutera kimia untuk mereka kilang untuk menghasilkan beberapa tan jus oren setiap tahun. Disebabkan gelaran 'jurutera kimia' menyumbang kepada salah faham ini. mathematik. Mekanisma termudah adalah memotong buah oren kepada separuh dan menekan oren menggunakan mesin jus manual. walaupun kaedah jus secara manual adalah mudah. Jadi. cara yang lebih murah digunakan (kemungkinannya teknik kupas dan . Jurutera kimia akan menyiasat semua cara yang ada untuk menghasilkan jus oren dan menilai kesemua cara tersebut mengikut daya ekonomi (economical viability). Pakar kimia menyelidik di dalam makmal menyiasat dan menjumpai pelbagai jalan untuk mengeluarkan jus dari oren. mekanik dan prosesproses lain.

gelek.) Kaedah termudah bagi penghasilan di dalam makmal tidak semestinya cara paling ekonomi untuk sesebuah kilang. unit operasi. Kerja melakukan tugasan ini pada masa kini dibantu oleh simulator proses. atau bahagian peralatan tertentu. Dalam melakukan ini. reaksi kinetik (reaction kinetics) dan fenomena pengangkutan (transport phenomena). jurutera kimia menggunakan prinsip termodinamik (thermodynamics). penyulingan atau penambahan klorin) dikenali sebagai operasi unit dan mengandungi reaksi kimia dan/atau proses pemisahan. Pergerakan jisim dan tenaga melalui proses kimia dipertimbangkan menggunakan imbangan jisim dan tenaga yang menggunakan hukum ini pada keseluruhan kilang. Proses yang digunakan oleh jurutera kimia (contoh. yang merupakan model aturcara rumit yang mampu menyelesaikan imbangan jisim dan tenaga. dan biasanya mempunyai model dalaman untuk simulasi unit operasi biasa. Dua hukum fizik yang menjadi asas reka bentuk kejuruteraan kimia adalah pemeliharaan jisim (Conservation of mass) dan pemeliharaan tenaga (Conservation of energy). .

y y y y y y y y y y y y y y y y y y y Kejuruteraan biokimia Kejuruteraan bioperubatan (Biomedical Engineering) Bioteknologi (Biotechnology) Seramik Alam sekitar Dinamik cecair (Fluid Dynamics) Pemindahan haba (heat transfer) Sejarah kejuruteraan kimia Pemindahan jisim (Mass transfer) Sains mineral Teknologi nano Reaktor Proses penceraian (separation processes) (lihat juga: Penceraian campuran (Separation of mixture)) o Proses membrane (Membrane Processes) o Proses penyulingan (Distillation Processes) o Proses pengkristalan (Crystallization Processes) termodinamik Teknologi partikel (particle technology) Polymer Kawalan proses (process control) Rekabentuk proses (process design) Pulp dan kertas (Pulp and Paper) Perkara yang perlu dilakukan untuk menceburi bidang tersebut Sebelum menceburi bidang kejuruteraan kimia saya perlulah belajar bersungguh-sungguh dan harus mendapat gred tertinggi dalam subjek yang berkaitan bidang kejuruteraan kimia iaitu kimia.fizik.Subjek .Cabang-cabang bidang Kejuruteraan Kimia Kejuruteraan kimia merupakan bidang yang paling luas pada masa kini yang merangkumi bidang bioteknologi dan nanoteknologi sehingga pemprosesan mineral.matematik dan matematik tambahan.Subjek-subjek ini merupakan subjek yang perlu di kuasai oleh saya dan harus diberi penekanan kerana subjek ini membantu saya untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang kejuruteraan kimia.

produk makanan. Subjek yang perlu dapat gred A: -Matematik -Matematik tambahan -Bahasa Melayu -Bahasa Inggeris -Fizik -Kimia(Wajib) -Sejarah -Pendidikan Islam -Subjek-subjek lain seperti (Reka cipta) Keterangan Tugas Menjalankan penyelidikan dan memberi nasihat serta membangunkan reka bentuk proses dan peralatan kimia secara komersil untuk menapis minyak mentah. Menentukan kaedah. bahan dan piawaian kualiti pengeluaran serta memastikannya selaras .yang perlu saya dapat A untuk membolehkan saya mengambil bidang ini. Menentukan aspek yang berkaitan dengan pembinaan loji perkilangan kimia. Mengeluarkan bahan dan benda seperti bahan terbitan petroleum. ubat atau bahan sintetik. minuman.Tambahan pula. cecair atau gas yang lain. letupan.untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang kejuruteraan kimia di luar negara.

Mengatur dan memberi nasihat berhubung dengan penyelenggaraan dan pembaikan peralatan yang sedia ada. matematik dan bahasa -Mempunyai kemahiran komputer -Tekun dan bekerja keras . -Sanggup menerima tomahan apabila membuat kesilapan yang besar ataupun kecil. Mengkaji dan memberi nasihat berkenaan aspek teknologi bahan. Menyediakan piawaian kawalan dan prosedur kawalan bagi memastikan keselamatan. -Tidak mudah putus asa apabila mengalami kegagalan -Memahami masalah yang timbul dan selesaikannya dengan cara yang mudah. -Sering membuat research tentang kandungan kimia dalam sesuatu peralatan itu.Mempunyai pengetahuan di bidang sains.dengan spesifikasi. -Sentiasa mengambil peluang untuk mendapat projek yang lebih besar. perlindungan alam sekitar dan kecekapan dalam operasi dan proses pembuatan. . produk serta prosesproses berkaitan. Menyediakan laporan analisis dan lain-lain tugas yang berkaitan Ciri-ciri personaliti seorang jurutera kimia -Meminati bidang kejuruteraan kimia. Mengesan dan membaiki kerosakan. Mengekalkan hubungan teknik dan perundingan dengan pakar lain yang berkaitan.

tenaga. pengeluaran. Jurutera Kimia yang mempunyai pengalaman dan pendedahan dapat naik kapada kedudukan pengurusan dalam kerja penyelidikan. petrokimia. pembinaan. pulpa dan kertas paling banyak menggaji Jurutera Kimia. plastic. Pengeluaran bahan kimia dan produk kimia juga memerlukan Jurutera Kimia.Seorang yang dinamik . gas. fiber sintetik. Sektor kerajaan menggaji Jurutera Kimia untuk menjalankan penyelidikan dan pembangunan dan menguatkuasakan piawai dan peraturan Syarikat-syarikat kimia menggaji Jurutera Kimia dalam bidang pemasaran atau pengurusan.Dapat bekerja secara berkumpulan Prospek pada masa hadapan Syarikat yang terbabit dalam industri petroleum. jualan dan rundingan. rekaan. . Pelajar lepasan Kejuruteraan Kimia mula bekerj sebagai jurutera rendah. Universiti dan kolej pula menawarkan kerjaya pensyarah kepada Jurutera Kimia yang mempunyai kelayakan yang tinggi. Ramai jurutera bekerja di bahagian penyelidikan dan pembangunan. namun mereka juga diambil bekerja dalam indutri yang berkaitan dengan pengeluaran makanan. ditempatkan bekerja di samping jurutera berpengalaman. farmaseutikal dan logam.-Mempunyai keinginan untuk berjaya .

elektronik dan botani. . menjaga dan menguruskan kilang-kilang yang prnting itu.Oleh kerana pengambilan kerja Jurutera Kimia berkait rapat dengan pembangunan sumber dan sector tenaga.Kerumitan dan penggunaan jenyetra yang semakin bertambah dalam proses kimia akan beransur-ansur meningkatkan keperluan lebih ramai Jurutera Kimia untuk mereka. peralihan negara kepada perindustrian dan ekonomi yang berkembang pesat. peluang kerja lebih banyak berubah mengikut keadaan oekonomi berbanding kejuruteraan pengkhususan lain. Anggaran Pendapatan: Walaupun kerjaya ini mencabar tetapi mampu memberi kepuasan kepada mereka. penggantian jurutera yang meninggalkan kerjaya ini. Kejuruteraan Kimia ialah profession yang sentiasa berubah. Peranan tradisional Jurutera Kimia berkembang ke dalam sains biologi. namun ia menunjukkan trend untuk bertambah pada masa depan akibat pertambahan penduduk. Pengembangan ke bidang baru boiteknologi dan bahan-bahan yang lebih maju mungkain meningkatkan pengambilan kerja Jurutera Kimia. Jurutera Kimia akan dating hendaklah peka dalam menyesuaikan diri dengan perubahan yang berlaku. Sebagai kesimpulannya peluang kerja untuk Jurutera Kimia sungguhpun terhad buat masa ini. sains komputer. Ini bermakna profesion ini menjadi semakin luas.

00 sebulan Kerjaya sebagai seorang Jurutera kimia sangat mencabar kerana sebagai seorang Jurutera kimia anda akan berhadapan dengan pelbagai jenis masalah dan cabaran yang berlainan setiap hari.00 hingga RM 2500. tempat dan orang. . Setiap tugasan adalah unik kerana anda a kan berhadapan dengan pelbagai situasi . Lulusan kejuruteraan perlu menjadi ahli : Institute of Engineers Malaysia (IEM) sebelum boleh mendaftar dengan Board of Engineers Malaysia (BEM). Buat masa ini.Tambahan pula gaji dan imbuhannya lumayan dan mampu menarik minat pelajar untuk menceburi kerjaya ini. Mereka memerlukan tiga tahun pengalaman pekerjaan yang diiktiraf di dalam bidang-bidang berkaitan sebelum layak ditemuduga bagi mendapat tauliah jurutera kimia profesional. Untuk mencapai cita-cita ini calon harus memiliki ijazah mana-mana bidang kejuruteraan dari universiti tempatan atau luar negara. gaji permulaan seorang jurutera kimia ialah di antara RM 2000.

.UMP(Universiti Malaysia Pahang) -Diploma Kejuruteraan Kimia. Jepun. Korea dan Singapura. Jerman. Jerman. United Kingdom. New Zealand.Tempat Pengajian di Dalam Negara dan luar negara Institusi pengajian tinggi dalam negara: -Diploma Kejuruteraan Kimia(Loji proses). American Degree Programme (ADP). kursus ini banyak ditawarkan oleh universiti-universiti di sana seperti di Amerika Syarikat. A-Level. Kanada. Program anjuran Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Majlis Amanah Rakyat (MARA)²untuk pelajar lepasan SPM/SPMV. Australia. Australia. Program Australian Matriculation (AUSMAT) dan International Baccalaureate (IB). New Zealand. Ia merupakan program prauniversiti dan ijazah pertama di universiti-universiti di Amerika Syanikat. Program-program yang dimaksudkan ialah American Associate Degree (AAD). United Kingdom.UiTm(Universiti Teknologi Mara) -UKM(Universiti Kebangsaan Malaysia) -USM(Universiti Sains Malaysia) -Universiti Malaya Program Luar Negara: Di luar negara pula. Kanada. Jepun dan Korea.

L i i L .

SYARAT KHAS PROGRAM 1. LEPASAN SPM DAN SETARAF Memenuhi SYARAT AM UNIVERSITI dengan mendapat kepujian dalam mata pelajaran: y y y y Terbuka kepada pemohon aliran Sains/Teknikal 1. GRED SPM sebelum 2010 mulai 2010 A+ 1A A 2A A3B B+ 4B B Matematik Matematik Tambahan Fizik Kimia / Biologi / Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal / Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik / Teknologi Kejuruteraan / Lukisan Kejuruteraan / Teknologi Maklumat / Reka Cipta DAN . EH110 Diploma Kejuruteraan Kimia E2440 (3 tahun / 6 Semester ) Calon yang tamat program ini boleh memohon mengikuti mana-mana program Ijazah Sarjana Muda di mana-mana fakulti dengan memenuhi syaratsyarat yang ditetapkan oleh Universiti.Syarat Kemasukan Syarat kelayakan bagi diploma: FAKULTI KEJURUTERAAN KIMIA Memenuhi Syarat Am Universiti Serta Syarat Khas Program BIL KOD UiTM UPU PROGRAM DAN TEMPOH PENGAJIAN TERBUKA KEPADA ALIRAN NAMA PROGRAM TEMPOH PENGAJIAN Untuk Bumiputera Sahaja SYARAT MINIMUM SYARAT AM UNIVERSITI Lulus SPM atau yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia dengan mendapat LIMA (5) kepujian termasuk Bahasa Melayu.

LEPASAN SIJIL POLITEKNIK/IKM/INSTITUSI LAIN Lulus Sijil Politeknik / IKM / Institusi lain yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia dengan mendapat gred B ke atas dalam mata pelajaran Matematik dan Sains Kejuruteraan dan EMPAT (4) mata pelajaran lain. Fakulti Kejuruteraan Kimia.5C 6C 7D 8E 9G C+ C D E G y Lulus Bahasa Inggeris ATAU 2. . Nota: Bagi lulusan sijil sahaja. DAN y Lulus Bahasa Inggeris ATAU 3.00 atau semester 2 : HPNG 2. UiTM. LEPASAN PRA DIPLOMA UiTM Lulus program Pra Diploma Sains (PD008) dari UiTM dengan keputusan (semester 1 : HPNG 3. salinan permohonan dan salinan sijil yang telah disahkan perlu dihantar kepada Dekan.50). 40450 Shah Alam (selewatlewatnya satu minggu selepas tarikh tutup permohonan).

00 KPM/ Asasi Sains UM/ Asasi Undang-Undang Lulus SPM / Setaraf KPTM dengan 2.75 .Syarat Kelayakan untuk Ijazah Sarjana Muda: FAKULTI KEJURUTERAAN KIMIA Memenuhi Syarat Am Universiti Serta Syarat Khas Program Syarat Khas Program BIL Nama Program / Kod UiTM / Kod UPU / Tempoh Pengajian / Syarat Am Universiti Minimum CGPA/PNGK Lepasan / Syarat Khas 1 Sarjana Muda Kejuruteraan Lepasan Diploma UiTM (Kimia) Kepujian EH220/ EK00 Diploma Kejuruteraan Kimia 8 Semester Sarjana MudaKejuruteraan (Kimia dan Proses) Kepujian EH221/ EK64 8 semester Sarjana Muda Kejuruteraan (Minyak dan Gas) Kepujian EH223/ EK88 8 semester DAN 2.50 CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI 2 3 Diploma Sains DAN Syarat Am Universiti y y y y CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK Lulus SPM / setaraf CACAT ANGGOTA YANG dengan baik.00. Mendapat sekurangLepasan Diploma Institusi Pengajian Tinggi Lain kurangnya Gred C Yang Diiktiraf Oleh Kerajaan Malaysia (NGMP 2. Lulus Matrikulasi DAN 3.00) dalam Pengajian Am dan Diploma Kejuruteraan Kimia mendapat sekurangkurangnya PNGK 2. MENYUKARKAN KERJA Kepujian dalam Bahasa AMALI Melayu / Malaysia di peringkat SPM/ setaraf.

67) dalam dua (2) mata pelajaran dan satu (1) Gred C (2.75 Lulus SPM / Setaraf dengan kepujian dalam matapelajaran berikut: y Fizik y Kimia DAN Lulus Bahasa Inggeris CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI Lepasan STPM/ Setaraf .00) dalam mana-mana mata pelajaran berikut: y Mathematics / Engineering Mathematics y Physics / Engineering Physics / Biology y Chemistry / Engineering Chemistry DAN 2. Lulus Diploma dari IPT Lain yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia Malaysian University English Test (MUET) Band 1 DAN Lulus Bahasa Inggeris DAN CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI Lepasan Asasi UiTM/ PASUM / Matrikulasi Dua (2) Gred B.y y mendapat sekurangkurangnya PNGK 2.(2.00.

50 Syarat Am Universiti y Lulus SPM / setaraf dengan baik.75 y y Fizik Kimia Lulus SPM / Setaraf denga n kepujian dalam mata pelajaran berikut: DAN CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI Nama Program / Kod UiTM / Kod UPU / Tempoh Pengajian / Syarat Am Universiti BIL Minimum CGPA/PNGK Lepasan / Syarat Khas 4 Sarjana Muda Kejuruteraan Lepasan Diploma UiTM (Kimia dan Bioproses) Kepujian Diploma Kejuruteraan Kimia EH222/ EK93 8 semester DAN 2.(NGMP 2.67) dalam dua (2) mata dan Gred C (NGMP 2.00) dalam satu (1) mata pelajaran dari mata pelajaran berikut: y y y Mathematics T / Further Mathematics T Physics / Biology Chemistry DAN 2. CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI .Gred B.

00 Lulus Bahasa Inggeris DAN CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI Lepasan Asasi UiTM/ PASUM / Matrikulasi . 2.00.00. Mendapat sekurangDAN kurangnya Gred C (NGMP 2.00) dalam Mendapat kepujian dalam Pengajian Am dan matapelajaran Biologi dalam SPM mendapat sekurangkurangnya PNGK 2.y y y y y Kepujian dalam Bahasa Melayu / Malaysia di Diploma Sains peringkat SPM/ setaraf.75 Lulus Matrikulasi DAN KPM/ Asasi Sains UM/ Asasi Undang-Undang CALON TIDAK RABUN ATAU KPTM dengan BUTA WARNA DAN TIDAK mendapat sekurangCACAT ANGGOTA YANG kurangnya PNGK 2. MENYUKARKAN KERJA Lulus Diploma dari IPT AMALI Lain yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia Malaysian University Lepasan Diploma Institusi Pengajian Tinggi Lain English Test (MUET) Yang Diiktiraf Oleh Kerajaan Malaysia Band 1 Diploma Kejuruteraan Kimia DAN Lulus SPM / Setaraf dengan kepujian mata pelajaran Biologi DAN 3.

(NGMP 2.(2.00) dalam satu (1) mata pelajaran dari mata pelajaran berikut: y 2.67) dalam dua (2) mata dan Gred C (NGMP 2.75 y y Mathematics T / Further Mathematics T Physics / Biology Chemistry DAN y y y Fizik Kimia Biologi .00) dalam mana-mana mata pelajaran berikut: y Mathematics / Engineering Mathematics y Physics / Engineering Physics / Biology y Chemistry / Engineering Chemistry DAN 2.Dua (2) Gred B.67) dalam dua (2) mata pelajaran dan satu (1) Gred C (2.75 Lulus SPM / Setaraf dengan kepujian dalam matapelajaran berikut: y Fizik y Kimia y Biologi DAN Lulus Bahasa Inggeris CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI Lepasan STPM/ Setaraf Gred B.

Lulus SPM / Setaraf denga n kepujian dalam mata pelajaran berikut: DAN CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI .

Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan . Jabatan Alam Sekitar serta jabatan -jabatan lain yang berkaitan. perlombongan. Pengurus dan Pengurus Besar. -harus dilakukan dengan cermat.Suasana tempat kerja Persekitaran tempat kerja: -Haruslah sentiasa bersih -tidak mempunyai dokumen-dokumen yang berselerak kerana akan menyebabkan pekerjaan menjadi bercelaru dan sukar untuk siap dengan lengkap -terhindar daripada gangguan kanak-kanak kecil kerana takut bahan kimia terjatuh atas kanak-kanak tersebut. Jabatan Kerja Raya. Disektor awam mereka juga boleh meningkat ke gred tingkatan tertinggi hingga ke Jawatan Pengarah. Bagi yang berminat untuk menjadi Pensyarah di Universiti-Universiti atau lain-lain institusi pengajian tinggi mereka perlu mendapat kelulusan tambahan seperti Ijazah Sarjana atau Ijazah Kedoktoran dalam bidang berkaitan. elektronik dan gentian. Terdapat di syarikat minyak. Disektor swasta peluang pekerjaan dan prospek kerjaya untuk jawatan ini adalah baik. Mereka boleh meningkat kejawatan yang lebih tinggi seperti Pengurus Bahagian . Tempat untuk bekerja: Disektor awam pekerjaan ini terdapat di Jabatan Kimia. seramik. kimia.

Kejuruteraan Kimia dan Pengeluaran. Mereka juga boleh mendirikan perniagaan sendiri atau menjadi juruperunding kepada agensi atau lain-lain badan berkanun. Ketua Bahagian Kejuruteraan dan juga Pengurus Besar. .

kejuruteraan kimia bukanlah satu bidang yang sukar untuk dikecapi kerana bak kata pepatah.Mahu tak mahu haruslah saya belajar bersungguh-sungguh untuk mencapai impian saya itu.di mana ada kemahuan di situ ada jalan. .Saya juga akan cuba mempertingkatkan subjek yang penting untuk pengajian kejuruteraan kimia walaupun saya tahu saya amat lemah dalam subjek-subjek yang dikehendaki untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang kejuruteraan kimia.Tanpa usaha tiadalah kejayaan.Penutup Pada pandangan saya.Kejuruteraan kimia sememangnya satu bidang yang menyeronokkan bagi saya kerana kita bekerja dengan mengkaji lantas menolong dunia untuk memudahkan proses mendapatkan bahan kimia.

Lampiran Jurutera Kimia .

Tempat Galian Minyak Jurutera Kimia ini sedang melakukan kajian ke atas bahan kimia tersebut .

aspx?Map=1B65ED76D4B00E9E7 8817E89DC003264 http://www2.org/wiki/Kejuruteraan_kimia .my/index.php?option=com_content&view=section&id=10&Ite mid=59 http://cms.icheme.wikipedia.edu.uitm.mrsmkm.my/bpulau/images/stories/pdf/iPROGRAM%20SELEPAS%20SP M%202010.pdf http://ms.Bibliografi http://www.org/MainWebSite/Homepage3bf36337.edu.esyarat.

Tajuk Penghargaan Pengenalan Penerangan Bidang Kerjaya Tempat Pengajian Syarat Kemasukan/Kelayakan Suasana tempat kerja Penutup Muka surat 3 4 5-12 13-14 15-22 23-24 25 .

Bibliografi 26-28 29 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful