P. 1
Folio Kerjaya-Kejuruteraan Kimia

Folio Kerjaya-Kejuruteraan Kimia

5.0

|Views: 13,608|Likes:
Published by Ir Amir Azami

More info:

Published by: Ir Amir Azami on Nov 23, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/16/2014

pdf

text

original

Tajuk: Kejuruteraan Kimia Nama: Amir Azri B.Azami No.

Maktab: 10533 Kelas: 407

Penghargaan
Pertama sekali saya ingin mengucapkan Alhamdulillah kerana ALLAH telah member saya kekuatan untuk melaksanakan folio kerjaya ini dengan jayanya. Tidak lupa juga kepada kedua ibu bapa saya yang banyak membantu saya dalam menyiapkan folio kerjaya ini.Ibu dan bapa saya banyak membantu seperti mengeluarkan modal untuk saya pergi ke tempat-tempat yang berkaitan dengan folio kerjaya saya ini.Mereka jugalah yang membenarkan saya tidur lewat malam kerana mereka inginkan saya menyiapkan folio tersebut dengan lengkap dan kemas. Seterusnya saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada rakan-rakan saya yang sanggup meluangkan masa bersama saya menyiapkan folio ini walaupun mereka juga sibuk menyiapkan folio mereka tersendiri.Mereka juga telah menemani saya sewaktu saya pergi mencari maklumat. Akhirnya,folio kerjaya saya telah siap hasil daripada usaha-usaha mereka yang sudi membantu saya menyiapkan.Jutaan terima kasih sekali lagi saya ucapkan.

Pendahuluan
Saya telah diwajibkan untuk menyiapkan folio berkenaan kejuruteraan kimia.Saya dapat hasilkan folio ini kurang daripada seminggu.Saya mendapat bahan tentang projek ini melalui laman web dan juga majalah-majalah dan artikel. Saya memilih kerjaya kejuruteraan kimia kerana saya amat meminati subjek yang berkaitan kimia,matematik,dan subjek kira-kira yang lain. Melalui folio ini saya dapat ketahui banyak maklumat tentang kejuruteraan kimia yang bakal saya terajui setelah tamat pengajian nanti.Saya juga dapat mengetahui tentang sejarah kejuruteraan kimia.Tanpa membuat folio ini sudah tentu sukar untuk saya memahami apa sebenarnya kejuruteraan kimia tersebut. Di samping itu,saya juga dapat mengetahui tentang cabaran dan dugaan yang bakal menimpa seseorang jurutera kimia itu yang mana setiap hari mereka berhadapan dengan maut.Akhir sekali,saya dapat tahu tentang kelebihan seorang pekerja kejuruteraan kimia tersebut.

rayon. . Menyelia pemasangan alat kelengkapan untuk pengeluaran berasaskan skel yang besar bagi tujuan komersial. kekontangan. Menjalankan kajian mengenai prinsip-prinsip kimia. fizik. penghabluran dan lain-lain operasi untuk membuat kimia berat atau kimia halus mengikut spesifikasi. pencelup-pencelup yang dicipta di makmal dan mencipta proses-proses dan alat kelengkapan untuk membuatnya.Bidangkerjaya (kejuruteraan kimia) Apakah Kejuruteraan Kimia sebenarnya? Jurutera Kimia menjalankan penyelidikan dan penyeliaan operasi loji-loji kimia dan kelengkapan untuk perlarutan. penurasan. Memperbaiki rekabentuk alat kelengkapan bagi meningkatkan kecekapan pengeluaran. kesejatan. Menyelia dan meyelaras aktiviti-aktiviti pekerja yang menjalankan mesin-mesin pencanai. dan kaji dayagerak haba untuk mencipta proses-proses baru. Mengkaji proses-proses yang sedia ada atau alat kelengkapan yang digunakan. kecekapan dan tahap pengeluarannya. Mengkaji sifat-sifat kimia yang berbagai atau barang-barang kimia seperti asid. kombinasi. kepekatan. penurunan.

Kejuruteraan kimia merupakan applikasi sains. Kejuruteraan kimia merangkumi reka bentuk dan baik pulih proses kimia untuk pengilangan besar-besaran. Sesebuah syarikat kemudiannya akan menggaji jurutera kimia untuk mereka kilang untuk menghasilkan beberapa tan jus oren setiap tahun. Perbezaan antara kejuruteraan kimia dengan kimia boleh digambarkan dengan melihat contoh proses penghasilan jus oren. Oleh itu. ramai jurutera kimia digaji di bawah gelaran 'jurutera proses'. mathematik. ia tidak ekonomi untuk menggaji beberapa ribu orang untuk menghasilkan jus oren secara manual. walaupun kaedah jus secara manual adalah mudah. Mekanisma termudah adalah memotong buah oren kepada separuh dan menekan oren menggunakan mesin jus manual.penyembur. cara yang lebih murah digunakan (kemungkinannya teknik kupas dan . Disebabkan gelaran 'jurutera kimia' menyumbang kepada salah faham ini. reaktor dan lain-lain alat kelengkapan untuk mempastikan bahanbahan mentah diperlukan dengan cekap melalui proses-proses kimia. dan ekonomi kepada proses menukarkan bahan mentah atau kimia kepada bentuk yang lebih berguna atau berharga. Nama sebenar adalah tidak normal (misnomer) disebabkan kerja jurutera kimia termasuk lebih kepada pengatahuan fizikal berbanding kimia. pencelup. mekanik dan prosesproses lain. Pakar kimia menyelidik di dalam makmal menyiasat dan menjumpai pelbagai jalan untuk mengeluarkan jus dari oren. Cara yang lebih rumit dijumpai adalah dengan mengupas dan menggelek oren untuk mendapatkan jus. Jurutera kimia akan menyiasat semua cara yang ada untuk menghasilkan jus oren dan menilai kesemua cara tersebut mengikut daya ekonomi (economical viability). Jadi.

unit operasi. yang merupakan model aturcara rumit yang mampu menyelesaikan imbangan jisim dan tenaga. reaksi kinetik (reaction kinetics) dan fenomena pengangkutan (transport phenomena). jurutera kimia menggunakan prinsip termodinamik (thermodynamics). Proses yang digunakan oleh jurutera kimia (contoh. Kerja melakukan tugasan ini pada masa kini dibantu oleh simulator proses.gelek.) Kaedah termudah bagi penghasilan di dalam makmal tidak semestinya cara paling ekonomi untuk sesebuah kilang. penyulingan atau penambahan klorin) dikenali sebagai operasi unit dan mengandungi reaksi kimia dan/atau proses pemisahan. Pergerakan jisim dan tenaga melalui proses kimia dipertimbangkan menggunakan imbangan jisim dan tenaga yang menggunakan hukum ini pada keseluruhan kilang. Dua hukum fizik yang menjadi asas reka bentuk kejuruteraan kimia adalah pemeliharaan jisim (Conservation of mass) dan pemeliharaan tenaga (Conservation of energy). . Dalam melakukan ini. atau bahagian peralatan tertentu. dan biasanya mempunyai model dalaman untuk simulasi unit operasi biasa.

Subjek-subjek ini merupakan subjek yang perlu di kuasai oleh saya dan harus diberi penekanan kerana subjek ini membantu saya untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang kejuruteraan kimia.Cabang-cabang bidang Kejuruteraan Kimia Kejuruteraan kimia merupakan bidang yang paling luas pada masa kini yang merangkumi bidang bioteknologi dan nanoteknologi sehingga pemprosesan mineral.matematik dan matematik tambahan. y y y y y y y y y y y y y y y y y y y Kejuruteraan biokimia Kejuruteraan bioperubatan (Biomedical Engineering) Bioteknologi (Biotechnology) Seramik Alam sekitar Dinamik cecair (Fluid Dynamics) Pemindahan haba (heat transfer) Sejarah kejuruteraan kimia Pemindahan jisim (Mass transfer) Sains mineral Teknologi nano Reaktor Proses penceraian (separation processes) (lihat juga: Penceraian campuran (Separation of mixture)) o Proses membrane (Membrane Processes) o Proses penyulingan (Distillation Processes) o Proses pengkristalan (Crystallization Processes) termodinamik Teknologi partikel (particle technology) Polymer Kawalan proses (process control) Rekabentuk proses (process design) Pulp dan kertas (Pulp and Paper) Perkara yang perlu dilakukan untuk menceburi bidang tersebut Sebelum menceburi bidang kejuruteraan kimia saya perlulah belajar bersungguh-sungguh dan harus mendapat gred tertinggi dalam subjek yang berkaitan bidang kejuruteraan kimia iaitu kimia.Subjek .fizik.

produk makanan. letupan. minuman. bahan dan piawaian kualiti pengeluaran serta memastikannya selaras . cecair atau gas yang lain. Subjek yang perlu dapat gred A: -Matematik -Matematik tambahan -Bahasa Melayu -Bahasa Inggeris -Fizik -Kimia(Wajib) -Sejarah -Pendidikan Islam -Subjek-subjek lain seperti (Reka cipta) Keterangan Tugas Menjalankan penyelidikan dan memberi nasihat serta membangunkan reka bentuk proses dan peralatan kimia secara komersil untuk menapis minyak mentah.untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang kejuruteraan kimia di luar negara. Mengeluarkan bahan dan benda seperti bahan terbitan petroleum. Menentukan aspek yang berkaitan dengan pembinaan loji perkilangan kimia.Tambahan pula. ubat atau bahan sintetik. Menentukan kaedah.yang perlu saya dapat A untuk membolehkan saya mengambil bidang ini.

Mengekalkan hubungan teknik dan perundingan dengan pakar lain yang berkaitan.dengan spesifikasi. perlindungan alam sekitar dan kecekapan dalam operasi dan proses pembuatan.Mempunyai pengetahuan di bidang sains. Menyediakan laporan analisis dan lain-lain tugas yang berkaitan Ciri-ciri personaliti seorang jurutera kimia -Meminati bidang kejuruteraan kimia. -Sering membuat research tentang kandungan kimia dalam sesuatu peralatan itu. -Sentiasa mengambil peluang untuk mendapat projek yang lebih besar. . produk serta prosesproses berkaitan. -Tidak mudah putus asa apabila mengalami kegagalan -Memahami masalah yang timbul dan selesaikannya dengan cara yang mudah. Mengesan dan membaiki kerosakan. Mengkaji dan memberi nasihat berkenaan aspek teknologi bahan. -Sanggup menerima tomahan apabila membuat kesilapan yang besar ataupun kecil. Mengatur dan memberi nasihat berhubung dengan penyelenggaraan dan pembaikan peralatan yang sedia ada. matematik dan bahasa -Mempunyai kemahiran komputer -Tekun dan bekerja keras . Menyediakan piawaian kawalan dan prosedur kawalan bagi memastikan keselamatan.

ditempatkan bekerja di samping jurutera berpengalaman. tenaga. pembinaan. rekaan. Ramai jurutera bekerja di bahagian penyelidikan dan pembangunan. jualan dan rundingan.-Mempunyai keinginan untuk berjaya .Dapat bekerja secara berkumpulan Prospek pada masa hadapan Syarikat yang terbabit dalam industri petroleum. Sektor kerajaan menggaji Jurutera Kimia untuk menjalankan penyelidikan dan pembangunan dan menguatkuasakan piawai dan peraturan Syarikat-syarikat kimia menggaji Jurutera Kimia dalam bidang pemasaran atau pengurusan. Jurutera Kimia yang mempunyai pengalaman dan pendedahan dapat naik kapada kedudukan pengurusan dalam kerja penyelidikan. farmaseutikal dan logam. gas. Pengeluaran bahan kimia dan produk kimia juga memerlukan Jurutera Kimia.Seorang yang dinamik . petrokimia. Universiti dan kolej pula menawarkan kerjaya pensyarah kepada Jurutera Kimia yang mempunyai kelayakan yang tinggi. pulpa dan kertas paling banyak menggaji Jurutera Kimia. . pengeluaran. fiber sintetik. namun mereka juga diambil bekerja dalam indutri yang berkaitan dengan pengeluaran makanan. Pelajar lepasan Kejuruteraan Kimia mula bekerj sebagai jurutera rendah. plastic.

menjaga dan menguruskan kilang-kilang yang prnting itu.Oleh kerana pengambilan kerja Jurutera Kimia berkait rapat dengan pembangunan sumber dan sector tenaga. Sebagai kesimpulannya peluang kerja untuk Jurutera Kimia sungguhpun terhad buat masa ini. Pengembangan ke bidang baru boiteknologi dan bahan-bahan yang lebih maju mungkain meningkatkan pengambilan kerja Jurutera Kimia. penggantian jurutera yang meninggalkan kerjaya ini. Peranan tradisional Jurutera Kimia berkembang ke dalam sains biologi. Jurutera Kimia akan dating hendaklah peka dalam menyesuaikan diri dengan perubahan yang berlaku. peluang kerja lebih banyak berubah mengikut keadaan oekonomi berbanding kejuruteraan pengkhususan lain. peralihan negara kepada perindustrian dan ekonomi yang berkembang pesat. sains komputer.Kerumitan dan penggunaan jenyetra yang semakin bertambah dalam proses kimia akan beransur-ansur meningkatkan keperluan lebih ramai Jurutera Kimia untuk mereka. elektronik dan botani. Kejuruteraan Kimia ialah profession yang sentiasa berubah. Ini bermakna profesion ini menjadi semakin luas. . Anggaran Pendapatan: Walaupun kerjaya ini mencabar tetapi mampu memberi kepuasan kepada mereka. namun ia menunjukkan trend untuk bertambah pada masa depan akibat pertambahan penduduk.

gaji permulaan seorang jurutera kimia ialah di antara RM 2000. Buat masa ini. .00 sebulan Kerjaya sebagai seorang Jurutera kimia sangat mencabar kerana sebagai seorang Jurutera kimia anda akan berhadapan dengan pelbagai jenis masalah dan cabaran yang berlainan setiap hari. Mereka memerlukan tiga tahun pengalaman pekerjaan yang diiktiraf di dalam bidang-bidang berkaitan sebelum layak ditemuduga bagi mendapat tauliah jurutera kimia profesional. tempat dan orang.00 hingga RM 2500. Setiap tugasan adalah unik kerana anda a kan berhadapan dengan pelbagai situasi . Untuk mencapai cita-cita ini calon harus memiliki ijazah mana-mana bidang kejuruteraan dari universiti tempatan atau luar negara.Tambahan pula gaji dan imbuhannya lumayan dan mampu menarik minat pelajar untuk menceburi kerjaya ini. Lulusan kejuruteraan perlu menjadi ahli : Institute of Engineers Malaysia (IEM) sebelum boleh mendaftar dengan Board of Engineers Malaysia (BEM).

Tempat Pengajian di Dalam Negara dan luar negara Institusi pengajian tinggi dalam negara: -Diploma Kejuruteraan Kimia(Loji proses).UMP(Universiti Malaysia Pahang) -Diploma Kejuruteraan Kimia. Jepun. Jerman. New Zealand. Korea dan Singapura. Program-program yang dimaksudkan ialah American Associate Degree (AAD). United Kingdom. Jepun dan Korea.UiTm(Universiti Teknologi Mara) -UKM(Universiti Kebangsaan Malaysia) -USM(Universiti Sains Malaysia) -Universiti Malaya Program Luar Negara: Di luar negara pula. kursus ini banyak ditawarkan oleh universiti-universiti di sana seperti di Amerika Syarikat. Jerman. Program anjuran Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Majlis Amanah Rakyat (MARA)²untuk pelajar lepasan SPM/SPMV. American Degree Programme (ADP). Kanada. New Zealand. United Kingdom. . Australia. Kanada. Ia merupakan program prauniversiti dan ijazah pertama di universiti-universiti di Amerika Syanikat. A-Level. Program Australian Matriculation (AUSMAT) dan International Baccalaureate (IB). Australia.

L i i L .

LEPASAN SPM DAN SETARAF Memenuhi SYARAT AM UNIVERSITI dengan mendapat kepujian dalam mata pelajaran: y y y y Terbuka kepada pemohon aliran Sains/Teknikal 1. EH110 Diploma Kejuruteraan Kimia E2440 (3 tahun / 6 Semester ) Calon yang tamat program ini boleh memohon mengikuti mana-mana program Ijazah Sarjana Muda di mana-mana fakulti dengan memenuhi syaratsyarat yang ditetapkan oleh Universiti. GRED SPM sebelum 2010 mulai 2010 A+ 1A A 2A A3B B+ 4B B Matematik Matematik Tambahan Fizik Kimia / Biologi / Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal / Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik / Teknologi Kejuruteraan / Lukisan Kejuruteraan / Teknologi Maklumat / Reka Cipta DAN .Syarat Kemasukan Syarat kelayakan bagi diploma: FAKULTI KEJURUTERAAN KIMIA Memenuhi Syarat Am Universiti Serta Syarat Khas Program BIL KOD UiTM UPU PROGRAM DAN TEMPOH PENGAJIAN TERBUKA KEPADA ALIRAN NAMA PROGRAM TEMPOH PENGAJIAN Untuk Bumiputera Sahaja SYARAT MINIMUM SYARAT AM UNIVERSITI Lulus SPM atau yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia dengan mendapat LIMA (5) kepujian termasuk Bahasa Melayu. SYARAT KHAS PROGRAM 1.

. DAN y Lulus Bahasa Inggeris ATAU 3. LEPASAN PRA DIPLOMA UiTM Lulus program Pra Diploma Sains (PD008) dari UiTM dengan keputusan (semester 1 : HPNG 3.50). UiTM. salinan permohonan dan salinan sijil yang telah disahkan perlu dihantar kepada Dekan. LEPASAN SIJIL POLITEKNIK/IKM/INSTITUSI LAIN Lulus Sijil Politeknik / IKM / Institusi lain yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia dengan mendapat gred B ke atas dalam mata pelajaran Matematik dan Sains Kejuruteraan dan EMPAT (4) mata pelajaran lain.00 atau semester 2 : HPNG 2. 40450 Shah Alam (selewatlewatnya satu minggu selepas tarikh tutup permohonan).5C 6C 7D 8E 9G C+ C D E G y Lulus Bahasa Inggeris ATAU 2. Fakulti Kejuruteraan Kimia. Nota: Bagi lulusan sijil sahaja.

Lulus Matrikulasi DAN 3. MENYUKARKAN KERJA Kepujian dalam Bahasa AMALI Melayu / Malaysia di peringkat SPM/ setaraf.00. Mendapat sekurangLepasan Diploma Institusi Pengajian Tinggi Lain kurangnya Gred C Yang Diiktiraf Oleh Kerajaan Malaysia (NGMP 2.00) dalam Pengajian Am dan Diploma Kejuruteraan Kimia mendapat sekurangkurangnya PNGK 2.75 .50 CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI 2 3 Diploma Sains DAN Syarat Am Universiti y y y y CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK Lulus SPM / setaraf CACAT ANGGOTA YANG dengan baik.Syarat Kelayakan untuk Ijazah Sarjana Muda: FAKULTI KEJURUTERAAN KIMIA Memenuhi Syarat Am Universiti Serta Syarat Khas Program Syarat Khas Program BIL Nama Program / Kod UiTM / Kod UPU / Tempoh Pengajian / Syarat Am Universiti Minimum CGPA/PNGK Lepasan / Syarat Khas 1 Sarjana Muda Kejuruteraan Lepasan Diploma UiTM (Kimia) Kepujian EH220/ EK00 Diploma Kejuruteraan Kimia 8 Semester Sarjana MudaKejuruteraan (Kimia dan Proses) Kepujian EH221/ EK64 8 semester Sarjana Muda Kejuruteraan (Minyak dan Gas) Kepujian EH223/ EK88 8 semester DAN 2.00 KPM/ Asasi Sains UM/ Asasi Undang-Undang Lulus SPM / Setaraf KPTM dengan 2.

00.75 Lulus SPM / Setaraf dengan kepujian dalam matapelajaran berikut: y Fizik y Kimia DAN Lulus Bahasa Inggeris CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI Lepasan STPM/ Setaraf .(2.00) dalam mana-mana mata pelajaran berikut: y Mathematics / Engineering Mathematics y Physics / Engineering Physics / Biology y Chemistry / Engineering Chemistry DAN 2.y y mendapat sekurangkurangnya PNGK 2.67) dalam dua (2) mata pelajaran dan satu (1) Gred C (2. Lulus Diploma dari IPT Lain yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia Malaysian University English Test (MUET) Band 1 DAN Lulus Bahasa Inggeris DAN CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI Lepasan Asasi UiTM/ PASUM / Matrikulasi Dua (2) Gred B.

CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI .50 Syarat Am Universiti y Lulus SPM / setaraf dengan baik.Gred B.67) dalam dua (2) mata dan Gred C (NGMP 2.00) dalam satu (1) mata pelajaran dari mata pelajaran berikut: y y y Mathematics T / Further Mathematics T Physics / Biology Chemistry DAN 2.(NGMP 2.75 y y Fizik Kimia Lulus SPM / Setaraf denga n kepujian dalam mata pelajaran berikut: DAN CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI Nama Program / Kod UiTM / Kod UPU / Tempoh Pengajian / Syarat Am Universiti BIL Minimum CGPA/PNGK Lepasan / Syarat Khas 4 Sarjana Muda Kejuruteraan Lepasan Diploma UiTM (Kimia dan Bioproses) Kepujian Diploma Kejuruteraan Kimia EH222/ EK93 8 semester DAN 2.

00) dalam Mendapat kepujian dalam Pengajian Am dan matapelajaran Biologi dalam SPM mendapat sekurangkurangnya PNGK 2.y y y y y Kepujian dalam Bahasa Melayu / Malaysia di Diploma Sains peringkat SPM/ setaraf.00.00 Lulus Bahasa Inggeris DAN CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI Lepasan Asasi UiTM/ PASUM / Matrikulasi . MENYUKARKAN KERJA Lulus Diploma dari IPT AMALI Lain yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia Malaysian University Lepasan Diploma Institusi Pengajian Tinggi Lain English Test (MUET) Yang Diiktiraf Oleh Kerajaan Malaysia Band 1 Diploma Kejuruteraan Kimia DAN Lulus SPM / Setaraf dengan kepujian mata pelajaran Biologi DAN 3. 2. Mendapat sekurangDAN kurangnya Gred C (NGMP 2.75 Lulus Matrikulasi DAN KPM/ Asasi Sains UM/ Asasi Undang-Undang CALON TIDAK RABUN ATAU KPTM dengan BUTA WARNA DAN TIDAK mendapat sekurangCACAT ANGGOTA YANG kurangnya PNGK 2.00.

(2.75 y y Mathematics T / Further Mathematics T Physics / Biology Chemistry DAN y y y Fizik Kimia Biologi .Dua (2) Gred B.00) dalam satu (1) mata pelajaran dari mata pelajaran berikut: y 2.(NGMP 2.67) dalam dua (2) mata pelajaran dan satu (1) Gred C (2.67) dalam dua (2) mata dan Gred C (NGMP 2.00) dalam mana-mana mata pelajaran berikut: y Mathematics / Engineering Mathematics y Physics / Engineering Physics / Biology y Chemistry / Engineering Chemistry DAN 2.75 Lulus SPM / Setaraf dengan kepujian dalam matapelajaran berikut: y Fizik y Kimia y Biologi DAN Lulus Bahasa Inggeris CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI Lepasan STPM/ Setaraf Gred B.

Lulus SPM / Setaraf denga n kepujian dalam mata pelajaran berikut: DAN CALON TIDAK RABUN ATAU BUTA WARNA DAN TIDAK CACAT ANGGOTA YANG MENYUKARKAN KERJA AMALI .

elektronik dan gentian. -harus dilakukan dengan cermat. Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan . Jabatan Kerja Raya.Suasana tempat kerja Persekitaran tempat kerja: -Haruslah sentiasa bersih -tidak mempunyai dokumen-dokumen yang berselerak kerana akan menyebabkan pekerjaan menjadi bercelaru dan sukar untuk siap dengan lengkap -terhindar daripada gangguan kanak-kanak kecil kerana takut bahan kimia terjatuh atas kanak-kanak tersebut. Terdapat di syarikat minyak. Bagi yang berminat untuk menjadi Pensyarah di Universiti-Universiti atau lain-lain institusi pengajian tinggi mereka perlu mendapat kelulusan tambahan seperti Ijazah Sarjana atau Ijazah Kedoktoran dalam bidang berkaitan. Tempat untuk bekerja: Disektor awam pekerjaan ini terdapat di Jabatan Kimia. perlombongan. Disektor swasta peluang pekerjaan dan prospek kerjaya untuk jawatan ini adalah baik. Jabatan Alam Sekitar serta jabatan -jabatan lain yang berkaitan. Pengurus dan Pengurus Besar. Mereka boleh meningkat kejawatan yang lebih tinggi seperti Pengurus Bahagian . seramik. kimia. Disektor awam mereka juga boleh meningkat ke gred tingkatan tertinggi hingga ke Jawatan Pengarah.

. Ketua Bahagian Kejuruteraan dan juga Pengurus Besar. Mereka juga boleh mendirikan perniagaan sendiri atau menjadi juruperunding kepada agensi atau lain-lain badan berkanun.Kejuruteraan Kimia dan Pengeluaran.

.kejuruteraan kimia bukanlah satu bidang yang sukar untuk dikecapi kerana bak kata pepatah.di mana ada kemahuan di situ ada jalan.Tanpa usaha tiadalah kejayaan.Saya juga akan cuba mempertingkatkan subjek yang penting untuk pengajian kejuruteraan kimia walaupun saya tahu saya amat lemah dalam subjek-subjek yang dikehendaki untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang kejuruteraan kimia.Kejuruteraan kimia sememangnya satu bidang yang menyeronokkan bagi saya kerana kita bekerja dengan mengkaji lantas menolong dunia untuk memudahkan proses mendapatkan bahan kimia.Penutup Pada pandangan saya.Mahu tak mahu haruslah saya belajar bersungguh-sungguh untuk mencapai impian saya itu.

Lampiran Jurutera Kimia .

Tempat Galian Minyak Jurutera Kimia ini sedang melakukan kajian ke atas bahan kimia tersebut .

pdf http://ms.aspx?Map=1B65ED76D4B00E9E7 8817E89DC003264 http://www2.wikipedia.icheme.php?option=com_content&view=section&id=10&Ite mid=59 http://cms.mrsmkm.Bibliografi http://www.edu.my/index.org/MainWebSite/Homepage3bf36337.org/wiki/Kejuruteraan_kimia .esyarat.my/bpulau/images/stories/pdf/iPROGRAM%20SELEPAS%20SP M%202010.uitm.edu.

Tajuk Penghargaan Pengenalan Penerangan Bidang Kerjaya Tempat Pengajian Syarat Kemasukan/Kelayakan Suasana tempat kerja Penutup Muka surat 3 4 5-12 13-14 15-22 23-24 25 .

Bibliografi 26-28 29 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->