Senarai Semak Barang2 Keperluan Haji

Senarai Barang-Barang Yg Berguna untuk dibawa pergi Haji/Umrah - seperti diperturunkan oleh seorang hajjah. 1. Beg Plastik Bawa beg plastik - Giant/Jaya Jusco/Metro dll untuk merendam kain tak perlu beli baldi. Sebelum tidur malam rendam pakaian dalam beg plastik, letak bawah sink. Lepas breakfast boleh basuh. 2. Serbuk Pencuci Beli di Mekah/Madinah kerana air di sana ialah 'hard water/treated water' (air laut yang telah diproses)dan mencuci pakaian dng sabun buatan Msia tidak akan mengeluarkan buih. 3. Hangers - bulat & kecil Untuk menjemur stokin dan pakaian dalam dan di sangkut dalam bilik air dan apabila pakaian kering air (lembap) gantung di bawah air cond supaya cepat kering. 4. Penyangkut Baju Bawa 5- 6, untuk menyangkut pakaian, telekong, tuala dan juga untuk mengeringkan pakaian di dalam bilik air 5. Penyangkut Berpelekat Di dalam bilik hotel,sekiranya tiada tempat untuk menyangkut pakaian selain dari belakang pintu, lekatkan penyangkut ini di dinding. 6. Jubah Apabila menempah jubah untuk dipakai di Mekah nanti, buat poket yang agak dalam dan jahitkan zip (conceal zip). Ini amat berguna apabila keluar dari hotel untuk masjid/ziarah dll, purse, cermin mata, tuala kecil, kunci boleh di letakkan dalam poket. Sediakan 2-3 helai jubah berwarna putih untuk pakai semasa ihram di Arafah/Mina.Sediakan jubah dibawah paras lutut untuk pakai sembahyang. Ada dikalangan jemaah wanita yang hanya memakai baju baju paras punggung (baju kedah ataupun T-shirt) semasa sembahyang dan sungguh tak elok sekali dipandang dari belakang semasa sujud. Hormatkan mereka di saf belakang. 7. Stokin Pakai yang berwarna hitam atau sekiranya berwarna putih, dapatkan sarong stokin, apabila sampai di masjid, buka sarong ini dan pakai yang putih sahaja (Boleh dibeli di butik Munawarrah, Taman Tun Dr Ismail)

10. 14. Semburkan air di dalam khemah melegakan rasa bahang panas. Di Arafah amat berguna lebih-lebih lagi di waktu tengah hari. Woods Peppermint. Elok juga bawa ubat untuk cirit-birit. Bactidol (untuk sore throat) Vicks. Lozenges. ubat batuk (dry cough dan batuk berkahak) dari doktor di Msia. 11. Cermin Muka Kecil Bawa di dalam beg TH cermin ini untuk periksa anak rambut/telekong semasa di masjid. Panadol. Moisturiser/lip balm Udara di sana kering dan panas terik. jadi bawa dan pakai lebih-lebih apabila hendak tidur malam dan siang hari. Sesetengah masjid orang terlalu ramai ataupun tiada air langsung dalam bilik air. Mug dengan penutup Air masak dan bahan utk membuat air disediakan oleh pihak hotel Mekah/Madinah. Botol Spray Bawa apabila ke masjid ataupun miqat untuk mengambil wuduk.. kalau tidak mata tak boleh buka langsung. Ianya lebih senang/selesa daripada air dalam botol mineral. Banyak insiden ini berlaku dalam lift yg selalu penuh sesak selepas waktu makan. Longgarkan telekong dan tutup kepala dengannya. dan kena sembahyang di luar masjid mesti pakai sunglasses. Hacks. Bawa juga asam jawa untuk di minum sekiranya tekak gatal.dll dari Msia. Skin Repair/Vaseline Untuk di sapu di kaki supaya lembab dan tapak kaki tidak pecah. Eloklah bawa mug/tupperware dengan tutup untuk menggelakan air tertumpah di dalam lift. 9. Fisherman's Friend. Di Mekah/Madinah harga mahal semasa musim haji. lapik di atas riba tuala kecil dan ambil wuduk.Elak drpd beli yg mempunyai wangian (takut terpakai semasa dalam ihram!) 13. . dan jemaah bawa air milo/kopi utk minum dari dewan makan ke bilik tertumpah dan kena pada jemaah yang lain.minyak cap kapak. 12.8. Ubat Batuk Bawa Stepsils. Sunglasses Kalau masjid penuh waktu zohor/asar.

witir. Ini untuk menyenangkan apabila hendak turun makan di dewan makan. 16. ikan kering (seeloknya ikan kering kurau yang telah di potong kecil-kecil dan digoreng). Pihak muasassah ada juga menyediakan makanan (nasi/lauk. (Dapatkan buku-buku panduan Haji/Umrah dari Hj.initials) Untuk wanita dinasihatkan memakai kasut semasa pergi melontar .tahajjud. dan hendak dapatkan 40 waktu di Masjid Nabawi.air.15. Johari Alias kerana ianya pratikal. Selipar Jepun (tanda nama .sambal jambi. acar. untuk mempelbagaikan lagi lauk yang disediakan oleh pihak muassasah. Beg yang dibenar bawa untuk ke Mina/Arafah ialah yang TH beri sahaja. sekiranya bawa beg besar dan banyak. 17. elok pakai sandal (selipar bertali) 21. Semasa di Arafah. ambil plastik lauk yang kita rasa perlu sahaja bawa turun. bungkus lauk-lauk ini lebih kurang 3-4 sudu besar ke dalam plastik. khemah sempit dan terhad. mungkin kena tunggu lama bas untuk ke Mekah/Madinah.initials) Bawa selipar untuk dipakai di bilik air dan lebih penting semasa di Mina/Arafah untuk pergi ke bilik air. Barang/pakaian yang perlu dibawa adalah terhad. BAWA KE MINA/ARAFAH juga lauk ini. Bantal Kecil (Cushion) Ini untuk di gunakan apabila di Mina dan Arafah. telor masin yang telah di rebus. boleh digantung dileher dan mudah untuk digunakan untuk tawaf dan saie) 20. Lauk sampingan Bawa juga serunding daging. Kasut (tanda nama . hajat. gulung semua pakaian/telekong. . jadi bawa tuala ini 2-3 helai. Untuk lelaki. 18. Air Pillow (SR8/=) boleh dibeli di Mekah.buah) di airport Jeddah. Sebelum berangkat.utk elakan dipijak selipar dari belakang. mungkin tiada tempat untuk tidur/sembahyang.sembahyang sunat tasbih. taubat. Pihak TH/ejen hanya sediakan tilam. Snek Sebelum berangkat dari rumah. Untuk memuatkan dalam beg pakaian untuk 4-5 hari di sana. 19. Jangan lupa beri pada suami sekiranya jemaah lelaki dan wanita makan berasingan. Tuala Kecil Untuk lapik/lap semasa ambil wuduk dengan spray. Beli di Msia kasut Bata yg murah atau kasut kung fu berwarna hitam. (Quran memang sedia ada dalam masjid) dan bagi jemaah wanita semak kembali untuk sembahyang jenazah dan juga sembahyang Jumaat kerana semasa musim haji kita akan berada di Madinah sekiranya disana 7-8 hari. bawa sedikit makan seperti biskut atau snek untuk alas perut apabila sampai di airport Jeddah. Buku Sembahyang Sunat Bawa buku sembahyang sunat semasa ke masjid lebih-lebih semasa menunggu untuk waktu subuh . sambal ikan.

Sekiranya memakai facial cotton. Disposable Panties . 25. kena banyak bersabar semasa beratur untuk ke bilik air.Paling kesian sekiranya salah seorang dari mereka hendak buang air kecil/air besar. keluarkan uncang dari poket jubah atau beg sandang TH dan masukkan selipar ke dalam uncang tadi. 27. Kamera tidak boleh dibawa ke dalam masjid di Mekah/Madinah. 30. lipat dua dan selitkan di faraj. Panty Liner/Facial Cotton Untuk dipakai sekiranya batuk terkencing. Qiyamullail berjemaah juga di adakan semasa wuquf . Setiap kali hendak mandi. 26. Sebelum membuang. Kamera Bawa filem sekali lebih kurang 3 roll (36 exposure). Bilik Air Mina/Arafah Bilik air terhad di Mina/Arafah. Mandi pun harus ala kadar kerana ramai lagi jemaah yang sedang beratur di luar. saya akan masukkan pakaian bersih ke dalam beg plastik. 24. Jadi perasaan timbangrasa mestilah ada. dan gantikan dengan pakaian kotor apabila selesai mandi. buat sendiri dan tanda nama . Sekiranya uncang kasut tidak disediakan oleh ejen. Uncang untuk melontar Buat dua uncang (satu utk suami) untuk menyimpan batu melontar.22. 28. Amat berguna sekiranya terpaksa sembahyang di luar masjid. Sejadah MULA-MULA SAMPAI DI MEKAH BELI SEJADAH.Lelaki/Wanita Beli banyak sedikit. 1 packet ada 6 helai . Apabila masuk ke masjid. . seluar tak kotor. Kalau ada rezeki anda di Mekah/Madinah mungkin dapat merasa kena hujan. Ini kerana pada musim haji di masjidil haram tidak membentangkan carpet. bilas dahulu dan balut dengan plastik. 29. Semasa sembahyang letakan uncang ini di hadapan sejadah sebelah kiri ataupun kanan. 23. Bila ke Mina/Arafah elok bawa supaya tak perlu membasuh atau membawa pulang ke Mekah seluar dalam kotor.initials. Selipar ke masjid Beli yang murah sahaja dari Bata. Sekiranya batuk. polis akan periksa kita dipintu masuk kedua-dua masjid ini. Surah Yassin Bawa yang kecil untuk dibaca semasa wuquf. Payung Lipat Elok di sediakan.boleh dibeli di Guardian Pharmacy RM6/=/paket.

permanent marker dan tali untuk kegunaan di No. Digalakan juga buat personalized card beralamat rumah. 36 37. Sejadah kecil Guna semasa pergi ziarah dan singgah sembahyang di Masjid Quba'. Masjid Qiblatan dan juga di Jatranah. Semasa di Mekah/Madinah. No. Bilik (sekiranya tahu) di Mekah dan buat serupa juga di sebelah belakang utk alamat di di Madinah. Sekira tiada.31. Yang lebih boleh ditampal di beg-beg (yang mungkin akan 'beranak' di sana nanti) semasa balik ke Msia nanti. kirim salam semasa di makam Nabi di Madinah dan lain-lain. Buku Nota/Kalender Bawa dairi kecil ataupun beli buku nota kecil dan tampalkan kalender di muka dalam. dll. kerana carpet di sana kotor dan berdebu. Batik Lepas Bawa sehelai untuk 'apa-apa' kecemasan… 34.. Toiletry Bawa sabun mandi yang mengandungi pelembab seperti Dove. Air di Mekah/ Madinah ialah 'treated sea water' untuk kegunaan harian selain dari untuk minum. Yang beralamat rumah. kerana kulit akan menjadi kering. Harganya lebih murah berbanding dengan yang di jual di Mekah/Madinah. 32. email dll. kita jarang jumpa surat khabar dan boleh buat catitan dan 'countdown' untuk ke Mina/Arafah ataupun ke Mekah/Madinah. boleh ditampal di kotak yang hendak di pos dari Mekah/Madinah ke Msia. pakai sahaja tuala kecil. Cadar katil bujang Dibuat selimut semasa di Arafah/Mina dan boleh digunakan di hotel untuk alas tilam (sekiranya tidak mahu memakai yg hotel sediakan) 33. Laminate kesemua. No Bas dan No.Catitkan dalam buku ini pesanan keluarga/kawan selalunya pesanan doa di Arafah antara Asar-Maghrib (berdoa diluar khemah). . No penerbangan. KT. 35. Tag Nama utk Baggasi Tulis/type dengan terang (bold) di sekeping kertas A4 alamat hotel. Buat juga untuk alamat rumah di Msia utk digunakan digunakan semasa pulang nanti. Bawa masking tape. 36. Bawa ubat gigi dan shampoo secukupnya dari Malaysia. Business Card Bawa card untuk bertukar-tukar alamat dengan jemaah haji yang lain. Seba-Med.

elok beli bekas untuk mengisi buah kurma dan air zam-zam apabila pulang nanti. Bagi JEMAAH LELAKI MESTI PAKAI SANDAL BERTALI DAN JANGAN PAKAI KASUT YANG BERTUTUP (KERANA MASIH DALAM IHRAM) 40. 39.untuk kecemasan f) Kad Pengenalan TH . Itulah barang pertama sekali kita buka.sekiranya sesat tunjukkan alamat hotel Senarai ini di edarkan oleh pihak Tabung Haji semasa saya menghadiri kursus haji bagi tahun 2002 • • • • • • • jangan ambil/beli kain kelambu Kaabah jangan ambil sijil dari orang Mekah dengan tujuan menukar nama asal ke nama lain selepas selesai haji jangan ambil kerak nasi di Mekah/Arafah dengan tujuan buat tangkal penerang hati jangan peluk tiang jin di Masjidil Haram jangan ambil 7 biji batu di Arafah untuk dibawa balik jangan tinggalkan separuh sebutan ayat syahadah di rumah (disebut oleh keluarga yang tidak pergi) dan separuh lagi disebut oleh bakal jemaah haji yang akan berangkat ke Mekah jangan pakai/bawa tangkal/azimat .38. JANGAN PAKAI SELIPAR ATAU SANDAL BAGI JEMAAH WANITA. Beg Sandang TH Bawa beg ini setiap kali ke masjid dan juga ziarah.untuk simpan selipar e) Kad Kesihatan . Kasut untuk melontar Beli kasut kain hitam yang murah (Bata ada jual) untuk dipakai semasa melontar.untuk pengesahan diri sekiranya tersesat g) Kad Address Hotel . Jadi apabila tetamu nak pulang ambil 1 set (kurma/air zam-zam) dan berikan kepada mereka. Barang-barang yang perlu dibawa ialah: a) Buku sembahyang sunat b) Tasbih c) Spray Air (size kecil) . Bekas untuk buah tangan dari Mekah Sebelum berangkat menunaikan haji/umrah. jadi delegate seorang (anak/kakak/mak) untuk membahagi-bahagi ke dalam bekas tersebut. Ini untuk menggelakkan daripada dipijak tumit selipar/sandal dari belakang semasa melontar.untuk ambil air wuduk d) Tuala Kecil .untuk melapik jubah semasa air wuduk d) Uncang Selipar .

Buku Panduan Haji Dan Umrah .Tudung Labuh .Kopiah .Tasbih .Alat Pengira Zikir .Baju Ihram .Kain Batik .Jubah .Uncang Kasut .Telekung .Uncang Batu .• jangan suruh bomoh buat tolak bala dirumah (buat kenduri doa selamat sahaja) -Kain Ihram .Songkok .Sarung Kaki .T-shirt Berzip .Sarung Lengan .Sejadah Beg .Kain Pelekat .Tali Pinggang Haji .Singlet Berzip .Label Beg .Label Telekung .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful