Senarai Semak Barang2 Keperluan Haji

Senarai Semak Barang2 Keperluan Haji

Senarai Barang-Barang Yg Berguna untuk dibawa pergi Haji/Umrah - seperti diperturunkan oleh seorang hajjah. 1. Beg Plastik Bawa beg plastik - Giant/Jaya Jusco/Metro dll untuk merendam kain tak perlu beli baldi. Sebelum tidur malam rendam pakaian dalam beg plastik, letak bawah sink. Lepas breakfast boleh basuh. 2. Serbuk Pencuci Beli di Mekah/Madinah kerana air di sana ialah 'hard water/treated water' (air laut yang telah diproses)dan mencuci pakaian dng sabun buatan Msia tidak akan mengeluarkan buih. 3. Hangers - bulat & kecil Untuk menjemur stokin dan pakaian dalam dan di sangkut dalam bilik air dan apabila pakaian kering air (lembap) gantung di bawah air cond supaya cepat kering. 4. Penyangkut Baju Bawa 5- 6, untuk menyangkut pakaian, telekong, tuala dan juga untuk mengeringkan pakaian di dalam bilik air 5. Penyangkut Berpelekat Di dalam bilik hotel,sekiranya tiada tempat untuk menyangkut pakaian selain dari belakang pintu, lekatkan penyangkut ini di dinding. 6. Jubah Apabila menempah jubah untuk dipakai di Mekah nanti, buat poket yang agak dalam dan jahitkan zip (conceal zip). Ini amat berguna apabila keluar dari hotel untuk masjid/ziarah dll, purse, cermin mata, tuala kecil, kunci boleh di letakkan dalam poket. Sediakan 2-3 helai jubah berwarna putih untuk pakai semasa ihram di Arafah/Mina.Sediakan jubah dibawah paras lutut untuk pakai sembahyang. Ada dikalangan jemaah wanita yang hanya memakai baju baju paras punggung (baju kedah ataupun T-shirt) semasa sembahyang dan sungguh tak elok sekali dipandang dari belakang semasa sujud. Hormatkan mereka di saf belakang. 7. Stokin Pakai yang berwarna hitam atau sekiranya berwarna putih, dapatkan sarong stokin, apabila sampai di masjid, buka sarong ini dan pakai yang putih sahaja (Boleh dibeli di butik Munawarrah, Taman Tun Dr Ismail)

jadi bawa dan pakai lebih-lebih apabila hendak tidur malam dan siang hari. 14. Di Arafah amat berguna lebih-lebih lagi di waktu tengah hari. Hacks. 12. 11. Sunglasses Kalau masjid penuh waktu zohor/asar. 9.minyak cap kapak. Banyak insiden ini berlaku dalam lift yg selalu penuh sesak selepas waktu makan. Skin Repair/Vaseline Untuk di sapu di kaki supaya lembab dan tapak kaki tidak pecah.Elak drpd beli yg mempunyai wangian (takut terpakai semasa dalam ihram!) 13. Ianya lebih senang/selesa daripada air dalam botol mineral. Semburkan air di dalam khemah melegakan rasa bahang panas. Panadol. Fisherman's Friend. Botol Spray Bawa apabila ke masjid ataupun miqat untuk mengambil wuduk. Di Mekah/Madinah harga mahal semasa musim haji. Elok juga bawa ubat untuk cirit-birit. Bactidol (untuk sore throat) Vicks. Moisturiser/lip balm Udara di sana kering dan panas terik. 10. lapik di atas riba tuala kecil dan ambil wuduk. kalau tidak mata tak boleh buka langsung. Lozenges. dan jemaah bawa air milo/kopi utk minum dari dewan makan ke bilik tertumpah dan kena pada jemaah yang lain. . Ubat Batuk Bawa Stepsils. Sesetengah masjid orang terlalu ramai ataupun tiada air langsung dalam bilik air. Longgarkan telekong dan tutup kepala dengannya. Woods Peppermint. ubat batuk (dry cough dan batuk berkahak) dari doktor di Msia. Bawa juga asam jawa untuk di minum sekiranya tekak gatal.. dan kena sembahyang di luar masjid mesti pakai sunglasses.dll dari Msia. Cermin Muka Kecil Bawa di dalam beg TH cermin ini untuk periksa anak rambut/telekong semasa di masjid. Mug dengan penutup Air masak dan bahan utk membuat air disediakan oleh pihak hotel Mekah/Madinah. Eloklah bawa mug/tupperware dengan tutup untuk menggelakan air tertumpah di dalam lift.8.

Beg yang dibenar bawa untuk ke Mina/Arafah ialah yang TH beri sahaja. sambal ikan. telor masin yang telah di rebus. jadi bawa tuala ini 2-3 helai. bungkus lauk-lauk ini lebih kurang 3-4 sudu besar ke dalam plastik. mungkin kena tunggu lama bas untuk ke Mekah/Madinah. untuk mempelbagaikan lagi lauk yang disediakan oleh pihak muassasah. dan hendak dapatkan 40 waktu di Masjid Nabawi. gulung semua pakaian/telekong. Pihak TH/ejen hanya sediakan tilam. BAWA KE MINA/ARAFAH juga lauk ini. Johari Alias kerana ianya pratikal. khemah sempit dan terhad. mungkin tiada tempat untuk tidur/sembahyang.15.utk elakan dipijak selipar dari belakang. Barang/pakaian yang perlu dibawa adalah terhad.buah) di airport Jeddah. . (Quran memang sedia ada dalam masjid) dan bagi jemaah wanita semak kembali untuk sembahyang jenazah dan juga sembahyang Jumaat kerana semasa musim haji kita akan berada di Madinah sekiranya disana 7-8 hari. sekiranya bawa beg besar dan banyak.sambal jambi. Kasut (tanda nama . ikan kering (seeloknya ikan kering kurau yang telah di potong kecil-kecil dan digoreng). boleh digantung dileher dan mudah untuk digunakan untuk tawaf dan saie) 20. Beli di Msia kasut Bata yg murah atau kasut kung fu berwarna hitam. Snek Sebelum berangkat dari rumah. Sebelum berangkat. 18. ambil plastik lauk yang kita rasa perlu sahaja bawa turun. Ini untuk menyenangkan apabila hendak turun makan di dewan makan. bawa sedikit makan seperti biskut atau snek untuk alas perut apabila sampai di airport Jeddah. taubat. Tuala Kecil Untuk lapik/lap semasa ambil wuduk dengan spray. Buku Sembahyang Sunat Bawa buku sembahyang sunat semasa ke masjid lebih-lebih semasa menunggu untuk waktu subuh . Jangan lupa beri pada suami sekiranya jemaah lelaki dan wanita makan berasingan. hajat. elok pakai sandal (selipar bertali) 21. 17. 16. Untuk lelaki. Bantal Kecil (Cushion) Ini untuk di gunakan apabila di Mina dan Arafah. 19.air. Air Pillow (SR8/=) boleh dibeli di Mekah. Untuk memuatkan dalam beg pakaian untuk 4-5 hari di sana.initials) Untuk wanita dinasihatkan memakai kasut semasa pergi melontar . Lauk sampingan Bawa juga serunding daging. acar.initials) Bawa selipar untuk dipakai di bilik air dan lebih penting semasa di Mina/Arafah untuk pergi ke bilik air.sembahyang sunat tasbih. Selipar Jepun (tanda nama . witir.tahajjud. Pihak muasassah ada juga menyediakan makanan (nasi/lauk. Semasa di Arafah. (Dapatkan buku-buku panduan Haji/Umrah dari Hj.

Jadi perasaan timbangrasa mestilah ada. 30. Payung Lipat Elok di sediakan. 1 packet ada 6 helai . Sejadah MULA-MULA SAMPAI DI MEKAH BELI SEJADAH. 24. 29.Paling kesian sekiranya salah seorang dari mereka hendak buang air kecil/air besar. 26. Bilik Air Mina/Arafah Bilik air terhad di Mina/Arafah. 25. Sekiranya batuk. keluarkan uncang dari poket jubah atau beg sandang TH dan masukkan selipar ke dalam uncang tadi. lipat dua dan selitkan di faraj. Qiyamullail berjemaah juga di adakan semasa wuquf . Selipar ke masjid Beli yang murah sahaja dari Bata.22. Bila ke Mina/Arafah elok bawa supaya tak perlu membasuh atau membawa pulang ke Mekah seluar dalam kotor. . Sekiranya uncang kasut tidak disediakan oleh ejen. Disposable Panties . Sebelum membuang. Mandi pun harus ala kadar kerana ramai lagi jemaah yang sedang beratur di luar. Panty Liner/Facial Cotton Untuk dipakai sekiranya batuk terkencing.Lelaki/Wanita Beli banyak sedikit. Uncang untuk melontar Buat dua uncang (satu utk suami) untuk menyimpan batu melontar. Kamera tidak boleh dibawa ke dalam masjid di Mekah/Madinah.boleh dibeli di Guardian Pharmacy RM6/=/paket. Kalau ada rezeki anda di Mekah/Madinah mungkin dapat merasa kena hujan. Apabila masuk ke masjid. 28. Amat berguna sekiranya terpaksa sembahyang di luar masjid. kena banyak bersabar semasa beratur untuk ke bilik air. buat sendiri dan tanda nama . 27. Surah Yassin Bawa yang kecil untuk dibaca semasa wuquf. 23. Setiap kali hendak mandi. polis akan periksa kita dipintu masuk kedua-dua masjid ini.initials. Sekiranya memakai facial cotton. dan gantikan dengan pakaian kotor apabila selesai mandi. bilas dahulu dan balut dengan plastik. Semasa sembahyang letakan uncang ini di hadapan sejadah sebelah kiri ataupun kanan. Ini kerana pada musim haji di masjidil haram tidak membentangkan carpet. saya akan masukkan pakaian bersih ke dalam beg plastik. Kamera Bawa filem sekali lebih kurang 3 roll (36 exposure). seluar tak kotor.

pakai sahaja tuala kecil. Sejadah kecil Guna semasa pergi ziarah dan singgah sembahyang di Masjid Quba'. permanent marker dan tali untuk kegunaan di No. kerana kulit akan menjadi kering. No penerbangan. . KT. kerana carpet di sana kotor dan berdebu.Catitkan dalam buku ini pesanan keluarga/kawan selalunya pesanan doa di Arafah antara Asar-Maghrib (berdoa diluar khemah). Yang beralamat rumah.31. Toiletry Bawa sabun mandi yang mengandungi pelembab seperti Dove. boleh ditampal di kotak yang hendak di pos dari Mekah/Madinah ke Msia. No Bas dan No. Masjid Qiblatan dan juga di Jatranah. email dll. Buat juga untuk alamat rumah di Msia utk digunakan digunakan semasa pulang nanti. Cadar katil bujang Dibuat selimut semasa di Arafah/Mina dan boleh digunakan di hotel untuk alas tilam (sekiranya tidak mahu memakai yg hotel sediakan) 33. Air di Mekah/ Madinah ialah 'treated sea water' untuk kegunaan harian selain dari untuk minum. Bawa masking tape. kita jarang jumpa surat khabar dan boleh buat catitan dan 'countdown' untuk ke Mina/Arafah ataupun ke Mekah/Madinah.. Digalakan juga buat personalized card beralamat rumah. Laminate kesemua. Tag Nama utk Baggasi Tulis/type dengan terang (bold) di sekeping kertas A4 alamat hotel. 36. Business Card Bawa card untuk bertukar-tukar alamat dengan jemaah haji yang lain. Yang lebih boleh ditampal di beg-beg (yang mungkin akan 'beranak' di sana nanti) semasa balik ke Msia nanti. kirim salam semasa di makam Nabi di Madinah dan lain-lain. dll. Batik Lepas Bawa sehelai untuk 'apa-apa' kecemasan… 34. Semasa di Mekah/Madinah. Bawa ubat gigi dan shampoo secukupnya dari Malaysia. Bilik (sekiranya tahu) di Mekah dan buat serupa juga di sebelah belakang utk alamat di di Madinah. Buku Nota/Kalender Bawa dairi kecil ataupun beli buku nota kecil dan tampalkan kalender di muka dalam. 36 37. 32. Seba-Med. Sekira tiada. Harganya lebih murah berbanding dengan yang di jual di Mekah/Madinah. No. 35.

Jadi apabila tetamu nak pulang ambil 1 set (kurma/air zam-zam) dan berikan kepada mereka.untuk ambil air wuduk d) Tuala Kecil .untuk pengesahan diri sekiranya tersesat g) Kad Address Hotel . 39.untuk melapik jubah semasa air wuduk d) Uncang Selipar . JANGAN PAKAI SELIPAR ATAU SANDAL BAGI JEMAAH WANITA. Itulah barang pertama sekali kita buka. Ini untuk menggelakkan daripada dipijak tumit selipar/sandal dari belakang semasa melontar. Beg Sandang TH Bawa beg ini setiap kali ke masjid dan juga ziarah. jadi delegate seorang (anak/kakak/mak) untuk membahagi-bahagi ke dalam bekas tersebut. Bagi JEMAAH LELAKI MESTI PAKAI SANDAL BERTALI DAN JANGAN PAKAI KASUT YANG BERTUTUP (KERANA MASIH DALAM IHRAM) 40.untuk simpan selipar e) Kad Kesihatan . Barang-barang yang perlu dibawa ialah: a) Buku sembahyang sunat b) Tasbih c) Spray Air (size kecil) .38. Bekas untuk buah tangan dari Mekah Sebelum berangkat menunaikan haji/umrah.untuk kecemasan f) Kad Pengenalan TH . Kasut untuk melontar Beli kasut kain hitam yang murah (Bata ada jual) untuk dipakai semasa melontar. elok beli bekas untuk mengisi buah kurma dan air zam-zam apabila pulang nanti.sekiranya sesat tunjukkan alamat hotel Senarai ini di edarkan oleh pihak Tabung Haji semasa saya menghadiri kursus haji bagi tahun 2002 • • • • • • • jangan ambil/beli kain kelambu Kaabah jangan ambil sijil dari orang Mekah dengan tujuan menukar nama asal ke nama lain selepas selesai haji jangan ambil kerak nasi di Mekah/Arafah dengan tujuan buat tangkal penerang hati jangan peluk tiang jin di Masjidil Haram jangan ambil 7 biji batu di Arafah untuk dibawa balik jangan tinggalkan separuh sebutan ayat syahadah di rumah (disebut oleh keluarga yang tidak pergi) dan separuh lagi disebut oleh bakal jemaah haji yang akan berangkat ke Mekah jangan pakai/bawa tangkal/azimat .

Tudung Labuh .Alat Pengira Zikir .Singlet Berzip .Tasbih .Kopiah .Sarung Kaki .Kain Pelekat .Sarung Lengan .Tali Pinggang Haji .T-shirt Berzip .Uncang Kasut .Songkok .• jangan suruh bomoh buat tolak bala dirumah (buat kenduri doa selamat sahaja) -Kain Ihram .Baju Ihram .Buku Panduan Haji Dan Umrah .Label Telekung .Telekung .Jubah .Label Beg .Sejadah Beg .Uncang Batu .Kain Batik .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful