Senarai Semak Barang2 Keperluan Haji

Senarai Barang-Barang Yg Berguna untuk dibawa pergi Haji/Umrah - seperti diperturunkan oleh seorang hajjah. 1. Beg Plastik Bawa beg plastik - Giant/Jaya Jusco/Metro dll untuk merendam kain tak perlu beli baldi. Sebelum tidur malam rendam pakaian dalam beg plastik, letak bawah sink. Lepas breakfast boleh basuh. 2. Serbuk Pencuci Beli di Mekah/Madinah kerana air di sana ialah 'hard water/treated water' (air laut yang telah diproses)dan mencuci pakaian dng sabun buatan Msia tidak akan mengeluarkan buih. 3. Hangers - bulat & kecil Untuk menjemur stokin dan pakaian dalam dan di sangkut dalam bilik air dan apabila pakaian kering air (lembap) gantung di bawah air cond supaya cepat kering. 4. Penyangkut Baju Bawa 5- 6, untuk menyangkut pakaian, telekong, tuala dan juga untuk mengeringkan pakaian di dalam bilik air 5. Penyangkut Berpelekat Di dalam bilik hotel,sekiranya tiada tempat untuk menyangkut pakaian selain dari belakang pintu, lekatkan penyangkut ini di dinding. 6. Jubah Apabila menempah jubah untuk dipakai di Mekah nanti, buat poket yang agak dalam dan jahitkan zip (conceal zip). Ini amat berguna apabila keluar dari hotel untuk masjid/ziarah dll, purse, cermin mata, tuala kecil, kunci boleh di letakkan dalam poket. Sediakan 2-3 helai jubah berwarna putih untuk pakai semasa ihram di Arafah/Mina.Sediakan jubah dibawah paras lutut untuk pakai sembahyang. Ada dikalangan jemaah wanita yang hanya memakai baju baju paras punggung (baju kedah ataupun T-shirt) semasa sembahyang dan sungguh tak elok sekali dipandang dari belakang semasa sujud. Hormatkan mereka di saf belakang. 7. Stokin Pakai yang berwarna hitam atau sekiranya berwarna putih, dapatkan sarong stokin, apabila sampai di masjid, buka sarong ini dan pakai yang putih sahaja (Boleh dibeli di butik Munawarrah, Taman Tun Dr Ismail)

Banyak insiden ini berlaku dalam lift yg selalu penuh sesak selepas waktu makan. dan jemaah bawa air milo/kopi utk minum dari dewan makan ke bilik tertumpah dan kena pada jemaah yang lain. Sesetengah masjid orang terlalu ramai ataupun tiada air langsung dalam bilik air. Semburkan air di dalam khemah melegakan rasa bahang panas.Elak drpd beli yg mempunyai wangian (takut terpakai semasa dalam ihram!) 13. 14. Longgarkan telekong dan tutup kepala dengannya. Bactidol (untuk sore throat) Vicks. Elok juga bawa ubat untuk cirit-birit. Ubat Batuk Bawa Stepsils.. 11. Ianya lebih senang/selesa daripada air dalam botol mineral. jadi bawa dan pakai lebih-lebih apabila hendak tidur malam dan siang hari.8. ubat batuk (dry cough dan batuk berkahak) dari doktor di Msia. Eloklah bawa mug/tupperware dengan tutup untuk menggelakan air tertumpah di dalam lift. kalau tidak mata tak boleh buka langsung. Woods Peppermint. Hacks.dll dari Msia. Di Mekah/Madinah harga mahal semasa musim haji. 10. Moisturiser/lip balm Udara di sana kering dan panas terik. Di Arafah amat berguna lebih-lebih lagi di waktu tengah hari. Botol Spray Bawa apabila ke masjid ataupun miqat untuk mengambil wuduk. 9. Cermin Muka Kecil Bawa di dalam beg TH cermin ini untuk periksa anak rambut/telekong semasa di masjid. Lozenges. Fisherman's Friend. 12. Sunglasses Kalau masjid penuh waktu zohor/asar. lapik di atas riba tuala kecil dan ambil wuduk. Mug dengan penutup Air masak dan bahan utk membuat air disediakan oleh pihak hotel Mekah/Madinah.minyak cap kapak. . Bawa juga asam jawa untuk di minum sekiranya tekak gatal. dan kena sembahyang di luar masjid mesti pakai sunglasses. Skin Repair/Vaseline Untuk di sapu di kaki supaya lembab dan tapak kaki tidak pecah. Panadol.

bungkus lauk-lauk ini lebih kurang 3-4 sudu besar ke dalam plastik. Pihak muasassah ada juga menyediakan makanan (nasi/lauk. mungkin kena tunggu lama bas untuk ke Mekah/Madinah. elok pakai sandal (selipar bertali) 21. taubat.buah) di airport Jeddah. Lauk sampingan Bawa juga serunding daging. (Quran memang sedia ada dalam masjid) dan bagi jemaah wanita semak kembali untuk sembahyang jenazah dan juga sembahyang Jumaat kerana semasa musim haji kita akan berada di Madinah sekiranya disana 7-8 hari. sambal ikan. hajat. Ini untuk menyenangkan apabila hendak turun makan di dewan makan. 18. 17.initials) Untuk wanita dinasihatkan memakai kasut semasa pergi melontar . 19. Pihak TH/ejen hanya sediakan tilam. bawa sedikit makan seperti biskut atau snek untuk alas perut apabila sampai di airport Jeddah. boleh digantung dileher dan mudah untuk digunakan untuk tawaf dan saie) 20. Tuala Kecil Untuk lapik/lap semasa ambil wuduk dengan spray.sambal jambi. (Dapatkan buku-buku panduan Haji/Umrah dari Hj. witir. Sebelum berangkat. .utk elakan dipijak selipar dari belakang.initials) Bawa selipar untuk dipakai di bilik air dan lebih penting semasa di Mina/Arafah untuk pergi ke bilik air. acar.air.15. 16. telor masin yang telah di rebus. BAWA KE MINA/ARAFAH juga lauk ini. Bantal Kecil (Cushion) Ini untuk di gunakan apabila di Mina dan Arafah. Beli di Msia kasut Bata yg murah atau kasut kung fu berwarna hitam. dan hendak dapatkan 40 waktu di Masjid Nabawi. ambil plastik lauk yang kita rasa perlu sahaja bawa turun. khemah sempit dan terhad.sembahyang sunat tasbih. Barang/pakaian yang perlu dibawa adalah terhad.tahajjud. Jangan lupa beri pada suami sekiranya jemaah lelaki dan wanita makan berasingan. Buku Sembahyang Sunat Bawa buku sembahyang sunat semasa ke masjid lebih-lebih semasa menunggu untuk waktu subuh . Semasa di Arafah. mungkin tiada tempat untuk tidur/sembahyang. Untuk lelaki. Untuk memuatkan dalam beg pakaian untuk 4-5 hari di sana. Kasut (tanda nama . Johari Alias kerana ianya pratikal. Air Pillow (SR8/=) boleh dibeli di Mekah. untuk mempelbagaikan lagi lauk yang disediakan oleh pihak muassasah. gulung semua pakaian/telekong. Beg yang dibenar bawa untuk ke Mina/Arafah ialah yang TH beri sahaja. Selipar Jepun (tanda nama . sekiranya bawa beg besar dan banyak. Snek Sebelum berangkat dari rumah. jadi bawa tuala ini 2-3 helai. ikan kering (seeloknya ikan kering kurau yang telah di potong kecil-kecil dan digoreng).

Sekiranya uncang kasut tidak disediakan oleh ejen. bilas dahulu dan balut dengan plastik. Surah Yassin Bawa yang kecil untuk dibaca semasa wuquf. Sebelum membuang. lipat dua dan selitkan di faraj. 26. seluar tak kotor. . Sejadah MULA-MULA SAMPAI DI MEKAH BELI SEJADAH. 24. Payung Lipat Elok di sediakan. Amat berguna sekiranya terpaksa sembahyang di luar masjid. Sekiranya memakai facial cotton. Ini kerana pada musim haji di masjidil haram tidak membentangkan carpet. Uncang untuk melontar Buat dua uncang (satu utk suami) untuk menyimpan batu melontar.boleh dibeli di Guardian Pharmacy RM6/=/paket.initials. 30. dan gantikan dengan pakaian kotor apabila selesai mandi.22. Mandi pun harus ala kadar kerana ramai lagi jemaah yang sedang beratur di luar. Sekiranya batuk. polis akan periksa kita dipintu masuk kedua-dua masjid ini. 23. 29. 27. Kamera Bawa filem sekali lebih kurang 3 roll (36 exposure). Apabila masuk ke masjid.Lelaki/Wanita Beli banyak sedikit. Kamera tidak boleh dibawa ke dalam masjid di Mekah/Madinah. Qiyamullail berjemaah juga di adakan semasa wuquf . keluarkan uncang dari poket jubah atau beg sandang TH dan masukkan selipar ke dalam uncang tadi. Selipar ke masjid Beli yang murah sahaja dari Bata. 25. Kalau ada rezeki anda di Mekah/Madinah mungkin dapat merasa kena hujan. Bila ke Mina/Arafah elok bawa supaya tak perlu membasuh atau membawa pulang ke Mekah seluar dalam kotor. 28. Panty Liner/Facial Cotton Untuk dipakai sekiranya batuk terkencing. buat sendiri dan tanda nama . kena banyak bersabar semasa beratur untuk ke bilik air. Jadi perasaan timbangrasa mestilah ada. Setiap kali hendak mandi. 1 packet ada 6 helai . Disposable Panties . Semasa sembahyang letakan uncang ini di hadapan sejadah sebelah kiri ataupun kanan. Bilik Air Mina/Arafah Bilik air terhad di Mina/Arafah.Paling kesian sekiranya salah seorang dari mereka hendak buang air kecil/air besar. saya akan masukkan pakaian bersih ke dalam beg plastik.

No Bas dan No. Masjid Qiblatan dan juga di Jatranah. Batik Lepas Bawa sehelai untuk 'apa-apa' kecemasan… 34. kirim salam semasa di makam Nabi di Madinah dan lain-lain. Seba-Med. dll. 36 37. boleh ditampal di kotak yang hendak di pos dari Mekah/Madinah ke Msia. Yang beralamat rumah. kita jarang jumpa surat khabar dan boleh buat catitan dan 'countdown' untuk ke Mina/Arafah ataupun ke Mekah/Madinah. 32. Digalakan juga buat personalized card beralamat rumah. Sejadah kecil Guna semasa pergi ziarah dan singgah sembahyang di Masjid Quba'. email dll.. Bilik (sekiranya tahu) di Mekah dan buat serupa juga di sebelah belakang utk alamat di di Madinah.Catitkan dalam buku ini pesanan keluarga/kawan selalunya pesanan doa di Arafah antara Asar-Maghrib (berdoa diluar khemah). Bawa masking tape. Laminate kesemua. Buku Nota/Kalender Bawa dairi kecil ataupun beli buku nota kecil dan tampalkan kalender di muka dalam. .31. KT. kerana carpet di sana kotor dan berdebu. pakai sahaja tuala kecil. Toiletry Bawa sabun mandi yang mengandungi pelembab seperti Dove. Sekira tiada. No. Bawa ubat gigi dan shampoo secukupnya dari Malaysia. No penerbangan. 35. 36. kerana kulit akan menjadi kering. Yang lebih boleh ditampal di beg-beg (yang mungkin akan 'beranak' di sana nanti) semasa balik ke Msia nanti. Semasa di Mekah/Madinah. Cadar katil bujang Dibuat selimut semasa di Arafah/Mina dan boleh digunakan di hotel untuk alas tilam (sekiranya tidak mahu memakai yg hotel sediakan) 33. Business Card Bawa card untuk bertukar-tukar alamat dengan jemaah haji yang lain. Buat juga untuk alamat rumah di Msia utk digunakan digunakan semasa pulang nanti. Harganya lebih murah berbanding dengan yang di jual di Mekah/Madinah. Air di Mekah/ Madinah ialah 'treated sea water' untuk kegunaan harian selain dari untuk minum. Tag Nama utk Baggasi Tulis/type dengan terang (bold) di sekeping kertas A4 alamat hotel. permanent marker dan tali untuk kegunaan di No.

Bagi JEMAAH LELAKI MESTI PAKAI SANDAL BERTALI DAN JANGAN PAKAI KASUT YANG BERTUTUP (KERANA MASIH DALAM IHRAM) 40. Bekas untuk buah tangan dari Mekah Sebelum berangkat menunaikan haji/umrah.untuk kecemasan f) Kad Pengenalan TH . Jadi apabila tetamu nak pulang ambil 1 set (kurma/air zam-zam) dan berikan kepada mereka. JANGAN PAKAI SELIPAR ATAU SANDAL BAGI JEMAAH WANITA. elok beli bekas untuk mengisi buah kurma dan air zam-zam apabila pulang nanti.sekiranya sesat tunjukkan alamat hotel Senarai ini di edarkan oleh pihak Tabung Haji semasa saya menghadiri kursus haji bagi tahun 2002 • • • • • • • jangan ambil/beli kain kelambu Kaabah jangan ambil sijil dari orang Mekah dengan tujuan menukar nama asal ke nama lain selepas selesai haji jangan ambil kerak nasi di Mekah/Arafah dengan tujuan buat tangkal penerang hati jangan peluk tiang jin di Masjidil Haram jangan ambil 7 biji batu di Arafah untuk dibawa balik jangan tinggalkan separuh sebutan ayat syahadah di rumah (disebut oleh keluarga yang tidak pergi) dan separuh lagi disebut oleh bakal jemaah haji yang akan berangkat ke Mekah jangan pakai/bawa tangkal/azimat .untuk ambil air wuduk d) Tuala Kecil . Itulah barang pertama sekali kita buka. Ini untuk menggelakkan daripada dipijak tumit selipar/sandal dari belakang semasa melontar. 39.untuk simpan selipar e) Kad Kesihatan .untuk pengesahan diri sekiranya tersesat g) Kad Address Hotel .38. Kasut untuk melontar Beli kasut kain hitam yang murah (Bata ada jual) untuk dipakai semasa melontar. jadi delegate seorang (anak/kakak/mak) untuk membahagi-bahagi ke dalam bekas tersebut. Barang-barang yang perlu dibawa ialah: a) Buku sembahyang sunat b) Tasbih c) Spray Air (size kecil) .untuk melapik jubah semasa air wuduk d) Uncang Selipar . Beg Sandang TH Bawa beg ini setiap kali ke masjid dan juga ziarah.

• jangan suruh bomoh buat tolak bala dirumah (buat kenduri doa selamat sahaja) -Kain Ihram .Uncang Kasut .Baju Ihram .Kopiah .Tali Pinggang Haji .T-shirt Berzip .Tudung Labuh .Songkok .Kain Pelekat .Kain Batik .Alat Pengira Zikir .Sarung Kaki .Buku Panduan Haji Dan Umrah .Sejadah Beg .Label Telekung .Singlet Berzip .Tasbih .Jubah .Telekung .Sarung Lengan .Label Beg .Uncang Batu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful