P. 1
RPH hoki

RPH hoki

|Views: 1,110|Likes:
Published by miss danna

More info:

Published by: miss danna on Nov 24, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Sub-Tajuk/ Kemahiran Tarikh Masa Kelas Bil. Murid Objektif

: Pendidikan Jasmani : Kemahiran Asas : Hoki : Hantaran Bola : 29/3/2010 : 8.00 – 8.30 pagi : Permata : 7 orang : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran muridmurid dapat:i : memahami konsep dalam permainan hoki. ii : menguasai kemahiran asas dalam hoki. iii : membolehkan murid melakukan hantaran bola dalam jarak yang dekat.

Langkah/Mas a Set Induksi ( 5 minit ) Isi Pengajaran Regangan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran -murid melakukan satu bulatan besar -murid mengikut setiap gerakan regangan yang ditunjukkan oleh guru Catatan Langkah 1 (10 minit) Konsep permainan hoki -guru menerangkan konsep permainan hoki -guru memperkenalkan alatan yang digunakan dalam permainan hoki -murid ditunjukkan cara yang betul untuk memegang kayu hoki -murid ditunjukkan cara menolak bola hoki bagi jarak yang dekat -murid diminta berpasangan dengan rakan dan diberi sebiji bola kepada setiap pasangan -murid mula melakukan hantaran dan menolak bola dengan jarak yang dekat kepada pasangannya Alatan: -Kayu hoki -Bola hoki .

1 . Pembantu pengurusan murid turut di panggil untuk membantu muri-murid ini sewaktu sesi permainan ini dijalankan. murid-murid ini gembira apabila diberi peluang untuk melakukan hantaran kepada rakan mereka. Ini kerana terdapat murid hyperaktif dan autisma yang tidak dapat memberikan sepenuh penumpuan semasa proses pengajaran berlansung. guru meletakkan satu bangku panjang -setiap murid diminta melakukan hantaran bola ke arah bangku dengan menolak bola tersebut dalam jarak yang telah ditetapkan -guru mengawasi dan melihat setiap hantaran yang dilakukan oleh murid Alatan: -bangku panjang -bola hoki -kayu hoki Penutup (5 minit) Regangan -murid dipanggil untuk berkumpul semula dan membuat satu bulatan besar -murid melakukan regangan untuk menamatkan permainan -murid diminta menyimpan semula alatan di stor sukan REFLEKSI : Pengajaran dan pembelajaran ini tidak mencapai objektif 100%.Langkah 2 (10 minit) Aplikasi kemahiran -murid diminta berkumpul dalam satu kumpulan -dalam jarak 2 meter. Mereka memerlukan perhatian yang lebih dari guru. Secara keseluruhannya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->