LATAR BELAKANG SYARIKAT

Syarikat ditubuhkan pada tahun 2004, bermula dengan sebuah klinik kecil, kemudian membeli premis kedai dua tingkat di alamat No.11 & 11A, Susur Jalan Kluang/Parit Raja, Pusat Perniagaan Parit Raja, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor dan akhirnya dapat memiliki kilang sendiri yang bertaraf GMP pada tahun 2005 beralamat di KSB 210 & 11, Kompleks IKS, Jalan Parit Raja, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor.

Motto Quality Natural Healing

Visi Ke arah kecemerlangan dan penambahbaikkan diri dan ekonomi.

Misi Untuk menjadi sebuah syarikat perkhidmatan dan pembuatan produk-produk kesihatan berasaskan homeopathy, herba dan biokimia. Disamping memberikan perkhidmatan konsultasi dan rawatan menggunakan kaedah T&CM (Traditional & Complimentary Medicine) serta mengutamakan kualiti “natural” dan ke arah penyembuhan.

Konsep Berasaskan kedai kesihatan dan kecantikan (T&CM FARMINA). Jenis Aktiviti a) Jualan Menjual produk-produk kesihatan berasaskan kaedah homeopathy, herba dan lain-lain keluaran Syarikat Farmina Bio Plus.

b) Perkhidmatan  Memberi khidmat nasihat dan konsultasi tentang penjagaan diri dan kesihatan. Pemberian makanan tambahan/ubat berdasarkan ciri-ciri yang ada pada personality seseorang.  Membekalkan maklumat tentang diet bagi mambantu mempercepatkan penyembuhan / pencegahan terhadap sesuatu penyakit menggunakan kaedah T&CM.  Memberi tunjuk cara tentang rawat dan urut secara acupressure terhadap 6 point penting bagi membantu mempercepatkan

kesembuhan sesuatu penyakit seperti sinus, sakit kepala, batuk, demam dan lain-lain.  Memberi tunjuk cara tentang bagaimana merawat muka dan rambut (kecantikan luaran).  Memberi konsultasi tentang cara-cara bagi memperkasakan minda kelas pertama.  Memberi perkhidmatan konsultasi bagi mendapatkan kecantikan dalaman/ keseimbangan emosi melalui pemakanan tambahan.

2

FARMINA BIO PLUS INDUSTRIES &CONSULTANTS DALAM MEDIA

3

4

5

6

FARMINA BIO PLUS INDUSTRIES & CONSULTANTS DALAM PERISTIWA

7

APA ITU HOMEOPATI.

Homeopati merupakan system penawar yang lembut dan bersifat holistic serta sesuai untuk semua orang sama ada tua atau muda. Homeopati menfokuskan kepada seseorang individu yang menumpukan rawatan yang spesifik dari segi simptom fizikal dan mental dalam member faedah yang berpanjangan.

Teori ini berdasarkan teori rawatan “sama dengan sama”. Penawar homeopati merupakan bahan semula jadi yang telah dicairkan yang mana jika diberikan kepada orang yang sihat, ia akan mengalami simptom-simptom yang dicirikan oleh sesuatu penawar homeopati. Dalam proses penyembuhan pesakit, perkara yang diambil kira adalah faktor fizikal, emosi, dan cara hidup dalam mencari penawar homeopati yang bersesuaian dengan seseorang pesakit.

8

Homeopati sebagai terapi komplemantari

Homeopati telah digunakan secara meluas diseluruh dunia lebih dari 200 tahun. Pada tahun 2000, House of Lords’ Select Committee on Science & Technology telah mengistiharkan homeopati sebagai satu daripada lima terapi yang mempunyai pendekatan penyelesaian sesuatu masalah individu, bersama-sama dengan osteopati, chiropraktik, peubatan herba, dan acupuntur. Homeopati boleh digunakan dengan selamat dan sebagai pelengkap kepada kebanyakkan perubatan konvensional.

Berapa lamakah homneopati sudah digunapakai?

Homeopati telah digunakan in UK dalam masa lebih daripada 200 tahun, tetapi telah diberikan penghormatan dan digunakan semula oleh seorang individu secara tradisional oleh Greek. Beliau adalah Samuel Hahnemann, yang merupakan seorang doctor yang bijak yang bekerja pada tahun 1796 dan telah mengasaskan asas saintifik dan falsafah yang mengamalkan cara penyembuhan secara lembut dan semula jadi. Semua falsafah saintifik ini, telah menjadi asas homeopati yang dipraktikkan sehingga hari ini.

Adakah penawar homeopati selamat?

Penawar homeopati adalah unik, mempunyai tenaga keupayaan merawat, dihasilkan melalui tumbuhan dan garam mineral. Penawar homeopati ini dicairkan kepada nisbah yang mana tidak ada satu molekul bahan yang asal pun dikesan (selepas keupayaan 12c). Penawar homeopati ini bertindak dengan meningkatkan tenaga semula jadi dalam badan dan ianya adalah selamat, walaupun pada pesakit yang mengandung dan sensitif. Selain itu juga, tiada tambahan dadah dan toxid did lam penawar homeopati.

9

Bagaimana penawar tersebut ditemui?

Petanda ubat-ubatan klinik kami didedahkan dalam 3 cara: • Simpton toksid (atau keracunan, kesakitan, dan diarrhea yang disebabkan oleh arsenic). •Nama ubatan tersebut, iaitu satu idea perubatan lama berdasarkan kepada ‘persamaan’ bahan tertentu. (cth: Deadly Nightshade, Atropa belladonna mempunyai warna hitam berkilat yang menyamai mata murid-murid yang mengalami demam panas). •‘Pembuktian’, dimana bahan yang terlalu cair diuji secara rambang pada kumpulan sukarelawan yang sihat dan kemudiannya direkod simpton yang mereka alami. Dimana terdapat persetujuan dikalangan pembukti, simpton tersebut

didokumentasikan di dalam Repertory. Semua maklumat digunakan untuk menyesuaikan penawar terhadap simpton yang dialami.

Bagaimana penawar dibuat?

Terdapat 5 farmasi membangun di UK (lihat Cari Sebuah Farmasi). Ekstrak mentah (daripada haiwan dan tumbuhan) atau triturations (daripada mineral dan garam) diperbuat dalam ‘warna’ bersama alkohol dimana membentuk asas kaedah pencairan. Pencairan dilakukan sehingga 1 bahagian warna ke 10 bahagian air (1x) atau 1 bahagian warna ke 100 bahagian air (1c). Pencairan berulang menghasilkan potensi keputusan sama 6x, 6c atau 30c yang boleh diperolehi dalam lebihan tentangan: 30c mewakili satu bahagian nombor infinite bahan yang asal.

10

Bagaimana jika ianya terlalu cair, adakah akan berkesan?

Selepas setiap larutan yang cair dicampurkan secara cepat dalam mekanisme yang bergantung juga kepada kadar goncangan campuran larutan cair itu. Ini dikenali sebagai succession. Proses ini, mengesan tenaga penyembuhan yang ada pada bahan homeopati menerusi air dalam badan jika dan hanya jika maklumat itu tadi melalui air dalam badan. Maklumat yang dimaksudkan adalah tenaga penyembuhan. Walaupun dalam pencairan ultra-molekul, maklumat yang specifik kepada bahan asal yang dilarut tertinggal dan dapat dikesan.

Apa yang dirawat oleh homeopati?

Homeopati digunakan secara menyeluruh, untuk merawat demam,sakit tekak, sakit gigi, masalah kesihatan yang kronik seperti lenguh sendi, eczema, asma, kebimbangan, tekanan perasaan, dan sindrom keletihan yang kronik.

Apa yang akan berlaku jika anda melihat homeopath?

Homeopath anda akan memahami proses pembentukkan kesihatan yang baik merangkumi rawatan untuk minda dan badan, dalam masa itu homeopath akan mengenali symptom yang melibatkan emosi dan fizikal. Meransang proses penyembuhan semula jadi, dan hanya satu penawar sahaja yang sesuai dengan symptom yang dialami. Penyembuhan berlaku di dalam badan, meningkatkan kesihatan dan system keimunan, tanpa bahaya dan kesan sampingan.

11

KAEDAH MENGENALI PERSONALITI DIRI ANDA

No 1

Pengkelasan Kebebasan & Ketulinan  Suka bekerja sendiri  Berani dan tegas  Ketua/ bos

Masalah/ Kelemahan Kurang sabar, cepat marah, stress, curiga, mudah cemas, bimbang dan tergesagesa Kurang yakin diri, ragu-ragu, bimbang, malu, takut dan mudah cemas.

Produk Yang Disyorkan Bio Chemic Plus Bio Qi Farmina Aroma

Rawatan T&CM Aconite, Sepia S3 / P3 / A3 Kali Phos Beech

2

Kerjasama & Pendamai  Bijak dan idea bernas  Berdiplomasi  Pandai memujuk

Bio Chemic Plus Bio Haz Farmina Aroma

Aconite S3 / P3 Kali Phos, Kali Sulp, C. Sulp, Cerato

3

Penerangan Diri & Ceria  Kreatif dan inisiatif  Mahir berbicara  Serba boleh dan aktif

Diluar nampak ceria tetapi didalam tidak. Tidak sabar, fikiran runsing, gelisah, dan susah tidur malam. Sukar menerima pendapat orang lain, degil, mudah letih fizikal dan mental. Banyak persoalan bermain di fikiran, tidak senang hati, tidak tenteram, tidak puas hati dan kurang fokus. Selalu letih kerana bayak kerja, degil, terlalu mahukan ketepatan, melakukan sesuatu mengikut cara sendiri. Suka mempersoalkan tetapi tidak suka dipersoalkan, adakalanya tidak fokus dan tidak bersemangat. Kerja terlalu kuat, kerap letih, kadangkadang hilang tumpuan dan semangat. Mudah kecewa, lambat menyudahkan kerja, mudah murung,sedih dan hilang semangat.

Bio Chemic Plus Bio Lingua Farmina Aroma

Aconite, Arnica S3 / P3 Kali Phos Agrimony

4

Organisasi & Konservatif  Sangat peka & Tradisional  Suka kegiatan luar  Kerja keras cara sendiri Kebebasan & Perintis  Suka melancong  Bersemangat dan ingin tahu  Berkeperibadian menarik

Bio Chemic Plus Bio Sasmat Farmina Aroma

Nux Vom Ignatia S3 / P3 Kali Phos, Vine Aconite, Cofea… S3 / P3 Kali Phos Vervain

5

Bio Chemic Plus BioHaz Farmina Aroma

6

Perkhidmatan & Romantik  Berdisiplin dan idealistic  Suka membuat kebajikan  Suka membantu

Bio Chemic Plus Bio Sasmat Farmina Aroma

Arnica, Nux Vom… S3 / P3 / A3 Kali Phos Vervain Bryta, Lead S3 / P3 Mg Phos Rock Water

7

Pengkhususan & Teknikal  Pemikir dan penganalisa  Tidak menerima yang bukan fakta  Suka ketepatan dan disiplin Pengurusan & Penyelesaian  Berkebolehan mengurus  Cekap, tabah dan adil  Suka kendalikan manusia

Bio Chemic Plus Bio Qi Farmina Aroma

8

Bio Chemic Plus Bio Lingua Farmina Aroma

Arnica… S3 / P3 / A3 Kali Phos Vervain

9

Keseluruhan & Penghibur  Berhasrat menolong orang lain  Boleh dipercayai dan bertanggungjawab  Penyayang dan pemurah

Bio Chemic Plus Bio Haz Farmina Aroma

Ignatia S3 / P3 Nat Mur Oak

12

KENALI PENYAKIT/ MASALAH SERTA PENYELESAIANNYA
No 1 Penawar Kalsium Fosfat Fungsi Membantu tulang menjadi kuat dan sihat. Mengatasi masalah cepat pucat dan kurang darah merah. Penyakit/ Masalah Pucat dan kurang darah merah, serta masalah tulang, berasa tidak tenteram, gelisah, mudah marah dan risau, tiba-tiba mengeluh, pemahaman lemah, ingatan tidak kuat dan fikiran merayau-rayau. Banyak bersin dan selesema, suka masin dan alergik, lemah ingatan, mudah murung, bosan, marah, lemah dan bengkeng. Demam panas, sesak nafas dan ngilu pada otot, pemarah, mudah terperanjat, hilang semangat dan tergesagesa, tidak boleh fokus, penakut, pelupa dan bengkeng. Sakit kepala, kurang semangat, tidak lelap tidur, mudah lupa dan takut di waktu malam. Angin memulas, tidak peduli, bosan, pelupa, lemah semangat dan putus asa. Masalah hingus dan berkahak, lembam, pergerakan lambat dan rasa tidak selesa. Ketumbuhan pada badan, sendi berbunyi, pelupa, berfikiran negatif dan keletihan melampau. Kejang, krem, pelupa, berasa bosan, susah berfikir, lemah, lesu dan tidak bersemangat. Bisa-bisa kaki dan tangan, perasaan bertambah lemah dan berat, mudah naik marah, degil dan bengkeng serta sukar menumpukan perhatian. Berlebihan asid, penat, kembung, lemah ingatan, payah belajar, suka berkhayal, merungut, sukar menumpukan perhatian, pelupa dan bengkeng. Jerawat dan sakit belakang, badan panas, dan tidak suka berselimut pada waktu malam, bimbang, pelupa dan mudah menangis. Kulit tidak sihat, rambut mudah gugur, mudah menangis, sensitif, degil, gelisah, bimbang dan cemas, kurang fokus dan takut bercakap di khalayak ramai. Produk Bio Chemic Plus / Bio Qi diikuti dengan yang lain-lain

2 Natrium Muraticum / Natrium Chloride Membantu penyerapan air ke sel-sel badan dengan lebih seimbang, mencegah bersin, demam berulang dan pedih ulu hati.

Bio Chemic Plus / Bio Qi diikuti dengan yang lain-lain

3 Ferum Fosfat Membantu menghantar oksigen ke seluruh bahagian tubuh badan termasuk ke otak dengan lebih sempurna.

Bio Chemic Plus / Bio Qi diikuti dengan yang lain-lain

4 Kalium Fosfat Membantu membina sel-sel otak menjadi positif, menajamkan minda dan fikiran. Membantu membaiki perjalanan hempedu, buah pinggang dan pancreas, mencegah penyakit akibat dari perubahan cuaca. Membantu mencegah daripada terkene penyakitpenyakit kulit, keluaran selaput mukus seperti hingus dan kahak. Membantu menguatkan otot-otot perut melendut, sendi berbunyi, kalenjar mengeras, berbuku dan tumor. Membantu menentang kekejangan (antispasmodic), mengelak sawan, krem, serta melegakan rasa sakit dan bisa. Membantu kulit menjadi aktif dan tidak cepat berkedut atau bersisik dan kering, mencegah bisa rheumatic dan bisa arthritis.

Bio Qi / Bio Haz / Bio Lingua / Bio Sasmat / Bio Chemic Plus Bio Chemic Plus / Bio Qi diikuti dengan yang lain-lain Bio Chemic Plus / diikuti dengan yang lain-lain

5 Natrium Sulfat 6 Kalium Muraticum / Kalium chloride 7 Calcarea Flour

Bio Chemic Plus / diikuti dengan yang lain-lain Bio Qi / Bio Haz / Bio Lingua / Bio Sasmat / Bio Chemic Plus Bio Chemic Plus / diikuti dengan yang lain-lain

8 Magnesium Phosphate 9 Kalium Sulfat

10 Natrium Fosfat Penawar asid. Berguna bagi kesempurnaan fungsi organ-organ penghadaman, mencegah mabuk, pening kepala, sakit perut dan gout.

Bio Chemic Plus / Bio Qi diikuti dengan yang lain-lain

11 Kalsium Sulfat Membantu kulit lebih sihat, mencegah jerawat, kudis dan penyakit kulit secara am.

Bio Chemic Plus / diikuti dengan yang lain-lain

12 Silika Mencegah dan penawar tambahan untuk kes tidak hadam dan sakit perut, mencegah selaput mata dan pandangan bertompok-tompok.

Bio Chemic Plus / Bio Haz diikuti dengan yang lain-lain

13

PANDUAN DALAM PEMILIHAN KERJAYA Berpandukan kepada pengalaman mereka yang termasuk dalam kumpulan/kategori yang sama. Kumpulan 1 Keua, bos, pengarah urusan, jurutera, penulis, usahawan Kumpulan 2 Ahli politik, pegawai kerajaan, pembantu, kerja seni, pemuzik, melukis Kumpulan 3 Penulis, penceramah, pengkritik, menteri, penasihat, peguam, pakar makanan kesihatan, perekadalaman, bidang psikik Kumpulan 4 Arkitek, kontraktor, mekanik, tukang jahit, pekebun, pereka plan, guru, akauntan, membuka perniagaan kecil Kumpulan 5 Penjual, penasihat, ahli psikologi, penulis, pengurus personaliti, detektif, guru, promoter, pensyarah, guru dalam bidang mistik, penulis dalam cerita/ novel mistik Kumpulan 6 Mengajar, memasak, pengarah institusi, menteri, penjual makanan, tukang jahit, pereka dalaman, artis, pemuzik, pekebun, penjual perabot, doctor, melukis Kumpulan 7 Saintis, guru, peguam, penulis, pegawai agama, pakar, pencipta, pelakon, pemain organ, terlibat dalam perkara-perkara mistik Kumpulan 8 Hakim, peguam, pembantu kewangan, pengurus saham, penganalisa perihal manusia, penganalisa dalam perniagaan/ keusahawanan, aktiviti sukan, bekerja dengan sector kerajaan/ swasta, penerbit dan pemaju. Kumpulan 9 Guru, doktor, artis, pemuzik, penulis, penceramah, penjual makanan kesihatan, penghibur, pengurus pemasaran.

14

TESTIMONI PENGGUNA PENGAKUAN PENGGUNA PRODUK FARMINA BIO PLUS INDUSTRIES & CONSULTANTANTS SDN BHD TAHUN 2010 1. Nama: En. Barlim Bin Tuaku Pekerjaan: Pegawai Pertanian, Pusat Pembangunan Komoditi Parit Botak, Senggarang, Batu Pahat. Anak: Nurizzati bte Barlim (Anak, Umur: 12 tahun). Anak En. Barlim mengambil produk Bio QI (Pintar Minda) dan Bio Sasmat (Pintar Sains & Matematik). Sebelum ini: • Kurang tumpuan apabila mengulangkaji pelajaran. • Mudah sakit kepala dan mengantuk ketika membaca buku. • Suka melengah-lengahkan kerja dan beralasan jika diminta membuat kerja rumah.

Selepas menggunakan produk: • Prestasi pelajaran semakin baik, memperoleh keputusan memberangsangkan iaitu 4A,1B, yang sebelum itu hanya memperoleh 1A, 4B. • Kurang mengantuk dan semakin bersemangat untuk mengulangkaji pelajaran. • Perubahan emosi daripada seorang yang suka memberi alasan kepada seorang yang bertanggungjawab, rajin solat dan berpuasa sunat

2. Nama:En. Basir Bin Meran Umur: 63 tahun. Alamat: Pt Khalil, Pt Raja, Batu Pahat, Johor. No Tel: 017-7226017 Produk: Air R.O Energizer Sebelum ini: • Selalu menghadapi masalah sengal-sengal badan, sakit sendi dan otot serta pembengkakan prostat.

15

Selepas setahun: • Minum air R.O bermula pada tahun 2009 hingga sekarang.Badan menjadi lebih ringan dan cergas melakukan tugas.Pembengkakan prostat dapat diatasi dan boleh memetik buah kelapa semula setelah minum 12 botol air R.O energizer dalam masa setahun.

3. Nama: Ustazah Siti Rosilah Binti Hj Rojikan. Nama anak: Farah Haryani Binti Samsul Alamat: No 37, P/J 4, Taman Pintas Jaya, Parit Raja, Batu Pahat, Johor. Produk: Bio Chemic dan rawatan genetik Selepas menggunakan produk: • Mengambil produk dari tahun dari tahun 2000 hingga sekarang.Sistem immune anak-anaknya bertambah baik dan kuat serta jarang demam. Keadaan anak-anaknya yang pandai membawa diri serta kurang ragam dan cepat mempelajari sesuatu perkara.

4. Ustazah Kamaliah dan Cikgu Yusof. Kerani Sekolah SKJC Air Hitam. Produk: Set Memperkasakan Minda. Selepas menggunakan produk: • Menggunakan produk Set memperkasakan Minda untuk keempatempat anaknya menjadi Tahfiz dan dapat menghafal 30 juzuk. Mempunyai daya hafalan yang kuat dan disiplin yang tinggi. • Memberi Set Memperkasakan Minda kepada murid –murid tahun 6 dan kualiti keputusan meningkat dari 40% kepada 80%).

TAHUN 2009 1. Nama:En Amerludin Bin Ismail. Alamat: No 19,Jalan Idaman 6, Taman Idaman, Kluang. Nama anak: 1. Natasya Amerludin (Anak, Umur : 16 tahun 2. Norlisa Amerludin (Anak, Umur : 9 tahun) 3. Aiman Hakim Amerludin (Anak, Umur : 12 tahun) 4. Daniel Hakim Amerludin (Anak, umur : 6 tahun) Produk: Bio Haz dan Bio Qi

16

Sebelum ini: • Emosi kurang stabil • Prestasi sederhana • Kurang fokus ketika mengulangkaji pelajaran Selepas menggunakan produk: • Emosi semakin baik dan lebih tenang • Terdapat peningkatan dalam pelajaran • Semakin tekun dalam mengulangkaji pelajaran • Aiman memperoleh 5 A di dalam peperiksaan percubaan UPSR, manakala Norlisa dan Daniel mendapat tempat pertama di dalam peperiksaan penggal bagi kelas masing-masing

2. Nama:Pn Sabariah Bte Ibrahim. Alamat: No 9, Jalan Danau 41, Taman Desa Jaya, Johor Bahru, Johor. Anak:Mohd Fadhli (Umur 17 tahun) Produk: Bio Qi, Bio Haz, Bio Lingua, dan Bio Sasmat. Sebelum ini: • Panas baran • Malas membaca • Pelajaran lemah Selepas setahun menggunakan produk: • Minum air R.O bermula pada tahun 2009 hingga sekarang.Badan menjadi lebih ringan dan cergas melakukan tugas.Pembengkakan prostat dapat diatasi dan boleh memetik buah kelapa semula setelah minum 12 botol air R.O energizer dalam masa setahun.

TAHUN 2008 1. Nama: En.Shahrul Badri. Alamat: No 598, Lrg Hj Juned, Batu 3 ½, Jln Kluang, Johor. Nama anak: Mohd Fakri Akmal Bin Shahrul Badri ( 4 tahun ) Produk: Bio Qi, Bio Lingua, dan Bio Chemic Plus. Sebelum ini: • Kesihatan diri sebelum ini kurang memuaskan. • Anak tidak dapat bercakap dengan lancar dan tidak mahir menyebut sukukata.

17

Selepas menggunakan produk: • Kesihatan semakin pulih. • Anak semakin lancar percakapannya dan mahir menyebut sukukata.

2. Nama: Amirul Haziq. Alamat: No 37A, Kg Gombak Simpang Lima 83200 Batu Pahat. Produk: Set Memperkasa Minda. Sebelum ini: • Prestasi dalam akademik adalah sederhana. • Subjek matematik sedikit lemah. Selepas menggunakan produk: • Terdapat peningkatan dalam pelajaran. • Ada perubahan yang ketara ketika peperiksaan. 3. Nama: Naqib Bin Azlan (12 tahun ). Alamat: No 37A, Kg Gombak Simpang Lima 83200 Batu Pahat. Produk: Set Memperkasa Minda. Sebelum ini: • Percubaan UPSR 1A 4B Selepas sebulan menggunakan produk: • 1 bulan selepas itu, medapat 3A 1B

TAHUN 2007 1. Nama: Fairus Binti Mohd Yunus (20 tahun ). Alamat: Ketua Kampung, Simpang Sukun,Parit Raja, 86400 Batu Pahat, Johor . Produk: Bio Chemic Plus dan Penawar Homeopati . Sebelum ini: • Mengalami sakit kepala yang amat kuat. • Mengalami histeria. Selepas menggunakan produk: • Sakit kepala semakin pulih dan semakin focus dalam pelajaran.

18

2. Nama: Mohd Rashid Bin Yunus (13 tahun ). Alamat: Ketua Kampung, Simpang Sukun,Parit Raja, 86400 Batu Pahat, Johor . No.Tel: 07-4296115 Produk: Bio Chemic Plus dan Bio Haz . Sebelum ini: • Kurang keyakinan diri, suka merajuk dan suka mengasingkan diri. • Takut untuk mencuba sesuatu,menulis angka 1-10 tidak jelas dan tidak mampu mengayuh basikal tanpa bantuan orang lain. Selepas menggunakan produk: • Berkeyakinan diri, ceria, kurang merajuk dan boleh bergaul dengan orang lain. • Tidak takut untuk mencuba sesuatu, mampu menulis angka 1-10 dengan lebih jelas dan mampu untuk mengayuh basikal tanpa bantuan orang lain. 3. Nama: Norfaziera Bt Ibrahim (12 tahun ). Alamat: 5508, Lot 21, Felda Lok Heng Barat, Kota Tinggi. Produk: Bio Sasmart dan Bio Lingua. . Sebelum ini: • Lemah dalam matematik, susah faham, berasa bosan, suka marah, dan fikiran melayang-layang. • Malas membaca buku dan suka tidur. Selepas seminggu menggunakan produk: • Mudah bangun pagi mudah faham/mempelajari matematik, kurang marah dan rajin membaca buku. 4. Nama: Zaky Bin Yahya (12 tahun ). Alamat: 2181, Lot 21, Felda Lok Heng Barat, Kota Tinggi. Produk: Bio Sasmart dan Bio Lingua. . Sebelum ini: • Tidak pantas dalam menyelesaikan masalah pengiraan matematik, keje sekolah lambat siap dan suka bertangguh. • Mudah marah dan tidak suka buat kerja sekolah. Selepas seminggu menggunakan produk: • Mudah/pantas menyelesaikan masalah pengiraan, kerja sekolah cepat siap dan tidak bertangguh. • Mudah bangun pagi.

19

5. Nama: Nor Syafawati bt Jumangat (12 tahun ). Alamat: 3401 Blok 3, Felda Lok Heng Barat, Kota Tinggi. Produk: Bio Sasmart dan Bio Lingua. . Sebelum ini: • Suka tidur, kurang focus, suka bermain, malas, kurang berkeyakinan, suka berkhayal dan mudah lupa. • Pasif, selalu berfikiran negatif, mudah terganggu dengan bunyi dan pemalu. Selepas seminggu menggunakan produk: • Tidak mengantuk di dalam kelas, rajin pergi ke sekolah dan fokus terhadap pelajaran. • Mudah menghafal dan tidak mudah marah. 6. Nama: Aswani Bt Baharudin (12 tahun ). Alamat: 1001, Blok 1, Felda Lok Heng Barat, Kota Tinggi. Produk: Bio Sasmart dan Bio Lingua. . Sebelum ini: • Malas, mudah stress, bosan dan kerja sekolah ibarat bebanan, cepat mengantuk,lemah ,letih dan tidak bersemangat. • Sering sakit kepala. Selepas menggunakan produk: • Rasa hendak menerima kerja sekolah dengan lebih banyak terutamanya Sains dan BM. Mudah bangun pagi. Tidak mengantuk di kelas. Mudah ingat, kurang bosan. Mudah berfikir, kurang letih, bertambah semangat. • Kurang sakit kepala. 7. Nama: Mohd Suhaizan B Sanam (12 tahun ). Alamat: 1184, Blok 8, Felda Lok Heng Barat, Kota Tinggi. Produk: Bio Chemic Plus dan Bio Haz . Sebelum ini: • Rasa malas, mudah penat, mengantuk, susah faham matematik, sukar menumpukan perhatian, suka berkhayal, selalu lupa terutamanya BM. Tidak suka mandi, kurang bertindak balas. Bimbang terhadap sesuatu keburukan . Tiada cita-cita untuk membuat sesuatu. Selepas menggunakan produk: • Kurang malas, tidak rasa penat lagi dan kurang mengantuk. Mudah faham matematik. Yakin boleh membuat kerja-kerja rumah terutamanya matematik dengan lebih banyak lagi. Mudah ingat. Sudah mempunyai cita-cita.

20

8. Nama: Siti Norasyikin Bt Mohd Hanafiah (12 tahun ). Alamat: 1228, Blok 10, Felda Lok Heng Barat, Kota Tinggi. Produk: Bio Chemic Plus dan Bio Haz . Sebelum ini: • Susah nak kira Matematik,. tidak faham BI. Mudah lupa, kurang fokus, lalai, mudah marah, rasa bimbang dan mudah menangis. Selepas 2 minggu menggunakan produk: • Sudah mudah kira matematik. Mudah faham BI. Mudah ingat. Sudah mula fokus. Tidak bimbang lagi dan sudah mula belajar. 9. Nama: Siti Norasyikin Bt Mohd Hanafiah (12 tahun ). Alamat: 1228, Blok 10, Felda Lok Heng Barat, Kota Tinggi. Produk: Bio Chemic Plus dan Bio Haz . Sebelum ini: • Susah nak kira Matematik,tidak faham BI,mudah lupa, kurang fokus, lalai, mudah marah, rasa bimbang dan mudah menangis. Selepas 2 minggu menggunakan produk: • Sudah mudah kira matematik,mudah faham BI, mudah ingat, sudah mula fokus. Tidak bimbang lagi dan sudah mula belajar.

10. Nama: Suhaila Bt Rosli (12 tahun ). Alamat: 440, Felda Lok Heng Barat, Kota Tinggi. Produk: Bio Chemic Plus dan Bio Haz . Sebelum ini: • Mengantuk, tiada mood belajar, keras kepala dan degil, lambat belajar, bosan. pemikiran lambat dan lembap, susah berfikir. Selepas 2 minggu menggunakan produk: • Kurang mengantuk, Rajin membuat kerja, mahir Bm dan BI, Kurang degil dan kurang keras kepala. Mudah belajar, kurang bosan. Pemikiran lebih baik, kurang lembap dan senang berfikir. 11. Nama: Mohd Danial B. Abdullah (12 tahun ). Alamat: 1228, Blok 10, Felda Lok Heng Barat, Kota Tinggi. Produk: Bio Chemic Plus dan Bio Haz . Sebelum ini: • Mengantuk dalam kelas, pening, mudah letih , mudah lupa, mudah tidak puas hati, mudah marah dan tidak sabar. 21

Selepas menggunakan produk: • Tidak mengantuk di kelas, rasa pening hilang, kurang rasa letih, kurang lupa, mudah berpuas hati, kurang marah dan mudah sabar.

12. Nama: Mohd Fikri Mohd Nasir (12 tahun ). Alamat: 1146, Blok 7, Felda Lok Heng Barat, Kota Tinggi. Produk: Bio Chemic Plus dan Bio Haz . Sebelum ini: • Letih, Mengantuk, bimbang, tidak puas hati, penat, tidak suka diberi kerja rumah. . Selepas menggunakan produk: • Rasa cergas, kurang mengantuk, kurang malas, kurang rasa penat. Terdapat peningkatan dalam pelajaran, boleh beri tumpuan, sudah mula ingat dan suka diberi kerja rumah.

13. Nama: Mohd Zainal B. Zainal (12 tahun ). Alamat:2682, Rumah Kilang Sawit, Felda Lok Heng Barat, Kota Tinggi. Produk: Bio Chemic Plus dan Bio Haz . Sebelum ini: • Selalu sakit kepala, mudah letih. Tiada tumpuan dan kurang fokus. Tidak suka membuat kerja rumah. Selepas menggunakan produk: • Senang ingat, mudah menghafal. Ada tumpuan, mula suka membuat kerja rumah. Rajin dan mudah terima arahan.

TAHUN 2006 14. Nama: Ain Aziehah Fatin Bte Zulkarnain (6 tahun ). Alamat: No. 1, Jalan Damai 5, 83100 Taman Damai, Rengit, Pontian, Johor. Produk: Bio Haz, Bio Chemic Plus dan Bio Lingua . Sebelum ini: • Hanya boleh bercakap 5 pekataan(emak.ayah,kakak,abang). • Menerima rawatan pakar kanak-kanak swasta di Seremban dan Batu Pahat dan pakar kerajaan di Muar dan Batu Pahat. • Ada juga mengambil produk-produk lain, tetapi kurang berkesan. 22

Selepas menggunakan produk: • Selepas 3 minggu sudah menampakkan perubahan. Mula bercakap tetapi pelat. • Apabila diberi Pintar Bahasa terus menjadi lebih lancar bercakap. • Sekarang sudah boleh membaca doa dan ingatan bertambah kuat. • 15. Nama: Ain Azierah Bte Zulkarnain (7 tahun ). Alamat: No.1, Jalan Damai 5, 83100 Taman Damai, Rengit, Pontian, Johor. Produk: Bio Haz, Bio Chemic Plus dan Bio Lingua . Sebelum ini: • Ingatan di tahap sederhana. • Sudah petah bercakap.. • Boleh membaca tapi lambat menghafal. Selepas menggunakan produk: • Keupayaan ingatan bertambah. • Kepetahan bercakap bertambah. • Sekarang sudah boleh membaca doa dan ingatan bertambah kuat. • 16. Nama: Aizulazry Bin Zulkarnain (11 tahun ). Alamat: No. 1, Jalan Damai 5, 83100 Taman Damai, Rengit, Pontian, Johor. Produk: Bio Haz, Bio Chemic Plus dan Bio Lingua . Sebelum ini: • Cepat marah dan sukar dinasihati. • Kurang bertanggungjawab dan tidak mudah di ajak bersolat. • Lemah dalam pelajaran. Selepas menggunakan produk: • Patuh dan mendengar nasihat. • Lebih bertanggungjawab. • Keputusan peperiksaan bertambah baik dan mudah diajak bersolat. 17. Nama: Mohd. Zulfadli Bin Zainor (19 tahun ). Alamat: No. 3-35, Jalan Rajawali 14, Taman Tg. Gading, 84000 Tg. Agas, Muar, Johor. Produk: Bio Haz, Bio Chemic Plus dan Bio Lingua .

23

Sebelum ini: • Sering mengadu penat dan mengantuk. • Mengalami darah gemuruh. • Mudah lupa. Selepas menggunakan produk: • Lebih bertenaga. • Perasaan darah gemuruh berkurangan. • Semakin cepat faham dan ingatan bertambah kuat. 18. Nama: Noraqilla Bt. Zainor (17 tahun ). Alamat: No. 3-35, Jalan Rajawali 14, Taman Tg. Gading, 84000 Tg. Agas, Muar, Johor. Produk: Bio Chemic Plus dan Bio Sasmat . Sebelum ini: • Lemah subjek matematik dan sains. • Tiada keyakinan diri dan lemah semangat. • Mengalami migrain. Selepas menggunakan produk: • Prestasi subjek matematik dan sains semakin meningkat. • Semakin berkeyakinan. • Migrain berkurangan.

19. Nama: Mohd. Zulfarhan Bin Zainor (14 tahun ). Alamat: No. 3-35, Jalan Rajawali 14, Taman Tg. Gading, 84000 Tg. Agas, Muar, Johor. Produk: Bio Chemic Plus . Sebelum ini: • Berasa malas. • Tiada keyakinan diri dan lemah semangat. • Kurang tumpuan. Selepas menggunakan produk: • Bertambah rajin. • Semakin berkeyakinan. • Memberi tumpuan kepada pelajaran.

24

20. Nama: Norsazwana Binti Rahim (9 tahun ). Alamat: Sekolah Kebangsaan Sri Puleh. Produk: Bio Chemic Plus . Sebelum ini: • Pucat lesi, letih dan berdarah cair. • Berkurung di rumah. • Jantung lemah. • Pelajaran lemah. Selepas menggunakan produk: • Muka dan bibir Nampak segar dan merah.. • Sudah mahu keluar rumah. • Tidak lagi sedih dan sudah mahu bergaul dengan jiran-jiran. • Pelajaran semakin baik dan bersemangat untuk ke sekolah.

TAHUN 2005 1. Nama: Pn. Hairuzzanariah Bt. Hamim. Alamat: Kg Pt Ju, Parit Sulong, Batu Pahat,Johor. Produk: Bio Qi . Sebelum ini: • Anak Pn. Hairuzzanariah yang berumur 1 tahun 3 bulan lambat berjalan. Selepas menggunakan produk: • Anak Pn . Hairuzzanariah yang berumur 1 tahun 3 bulan sudah pandai berjalan.

2. Nama: Pn. Hasimah Bt. Abdul Rahman. Alamat: No. 34, Batu 9,Jalan Kluang, Batu Pahat, Johor. No.Tel (R) : 07-4559261 Nama anak: 1) Mohd Amirul Alif B.Omar (18 tahun) 2) Mohd Fadlillah Fahmi B. Omar (16 tahun) 3) Hairunisa Syafiqah Bt. Omar (13 tahun) 4) Hairun Najiha Salmi Bt. Omar ( 9 tahun ) Produk: Bio Qi . Sebelum ini: • Seperti kebiasaan dan letih.

25

Selepas menggunakan produk: • Keempat-empat anak Pn. Hasimah menjadi lebih aktif dan jarang rasa letih. 3. Nama: Suzana Bt. Baharudin. Alamat: Kg. Seri Rejo Sari, Senggarang, Batu Pahat, Johor. No.Tel (R): 07-4296346 Produk: Bio Qi . Sebelum ini: • Mempunyai anak-anak (4-17) yang malas membuat kerja, selalu mengantuk dan gagal dalam subjek fizik. Selepas menggunakan produk: • Anak-anak Pn Suzana kini semakin rajin, bertambah rajin, tidak lagi mengantuk dan lulus dalam subjek fizik. 4. Nama: Amira Syafika Bt. Abdul Rahman. Alamat: Parit Haji Salleh, 86400 Parit Raja, Batu Pahat, Johor. Produk: Bio Qi . Sebelum ini: • Pelajaran lemah dan susah untuk mengingat. • Mendapat nombor 20 dalam kelas. • Buat kerja dan solat lambat. Selepas menggunakan produk: • Peningkatan dalam pelajaran dan mendapat nombor 5. • Lebih cepat membuat kerja dan solat 5. Nama: En. Azizan B. Abu Bakar Alamat: No 8, Jln 3/31, Seksyen 3 Tambahan, Bangi Perdana, bangi, Selangor. No.Tel(HP): 0192644376 Produk: Bio Qi dan Bio Lingua . Sebelum ini: • Tidak mahu guna B.Inggeris. • Suka menangis dan susah bangun pagi. Selepas menggunakan produk: • Suka menggunakan B.Inggeris. • Tidak mudah menangis dan mudah bangun pagi.

26

6. Nama: Pn Fauziah Ismail Nama anak: Aimer Haikal B.Rosli (6 tahun) Alamat: No. 61, Taman Anggerik, Fasa 2, Jalan Anggerik 4, Off Lencongan Barat, 05050 Alor Setar, Kedah. Produk: Bio Qi dan rawatan homeopati. . Sebelum ini: • Tidak berdisiplin, suka memprotes dan menyerang orang, menggunakan pampers, memilih makanan dan lemah ingatan. Selepas menggunakan produk: • Mendengar arahan, lebih tenang, tidak menggunakan pampers lagi, tidak memilih makanan dan ingatan semakin baik.

7. Nama: Afiqah Safari Alamat: Pekerja Farmina Bio Plus Produk: Bio Chemic Plus . Sebelum ini: • Selalu tidak sihat ,gastrik dan sakit otot. Selepas menggunakan produk: • Badan kembali sihat, sakit otot dan gastrik hilang.

TAHUN 2004 8. Nama: Halimaton bt. Dalil. Nama anak: 1) Nurkhalida Bt. Darul 2) Nurnajiha Bt. Darul Alamat: PPK, Muar Dalam , Jalan Permatang Pasir, Johor. Produk: Bio Chemic Plus . Sebelum ini: • Prestasi pelajaran yang kurang memuaskan. • Sukar bangun pagi. • Prestasi percakapan dan pemahaman kurang memberangsangkan Selepas menggunakan produk: • Prestasi meningkat (5A) dan mudah bangun pagi. • Percakapan dan pemahaman semakin baik. Boleh mengira 1 -10 dengan baik sama ada Bahasa Melayu atau Inggeris.

27

KEJAYAAN FARMINA
Selamat datang ke dunia Traditional Complementary Medicine (TCM)- Homeopati dalam bahagian ini, kami akan memberi langkah demi langkah dalam sistem Farmina sehingga berjaya Seluruh perkembangan kerjaya anda dengan TCM Farmina adalah berdasarkan jualan, perkhidmatan dan kerja susulan untuk mencapai kejayaan anda mesti berakhlak mulia dalam menuntut ilmu dalam membangunkan kemahiran dalam bidang-bidang di bawah 1) Jualan 2) Cara Menjual yang Berjaya 3) Perkhidmatan 4) Latihan dan Kerja Susulan

JUALAN
Penjualan hádala nyawa dalam semua urusniaga tanpa atau terhentinya jualan menyebabkan berhentinya jantung segala urusan hidup sebuah syarikat. Tujuan utama jualan adalah membentuk pelanggan tetap supaya anda dapat jualan berjualan dan keuntungan yang tetap setiap bulan. Pelanggan yang tetap mebentuk asas perniagaan anda. Lebih ramai pelanggan yang anda hargai lebih kukuh asas perniagaan anda. Ingat pelanggan adalah sasaran perkhidmatan Farmina. Objektif : Farmina adalah memberikan perkhidmatan yang terbaik 1 ) Sikap dan Amalan Dalam Penjualan Produk Produk Farmina adalah diperlukan oleh setiap orang Sebagai utusan yang membawa kesihatan anda sendiri mesti sihat dan mesti mengamalkan terlebih dahulu produk-produk Farmina Keikhlasan dan kerajinan adalah asas memperolehi ilmu berniaga Hubungan yang terus menerus adalah faktor utama mendapatkan pelanggan 2) Persediaan Menjual (membeli, mengguna,memahami dan menjual) 2.1 Pengetahuan dan Penggunaa Produk Sebagai pengguna anda mesti megguna kemujaraban produk.Maka kami menyarankan anda membeli produk tersebut untuk kegunaan sendiri agar dapat mengalami dan menghargai kemanfaatannya. Pengetahuan produk Farmina dengan sempurna 2.2.1 Farmina mempunyai pelbagai pilihan produk yang diperbuat berasaskan homeopati dan herba 2.2.2 Penting untuk memahami maklumat produk dan arahan penggunaan produk. Dengan cara ini kita dapat berkongsi memberi penerangan bagi meyaknkan pelanggan 2.2.3 Penyertaan dalam seminar latihan produk dapat membantu anda dalam pengetahuan produk 28

2.2

2.3

Menyediakan Alat Bantuan Menjual (ABM) 2.3.1 ABM terdiri daripada cd mengenai syarikat dan kejayaannya 2.3.2 Buku profil syarikat dan pemasaran 2.3.4 Alat-alat ini penting untuk meyakinkan pelanggan tentang produk dan syarikat Farmina Produk-produk demonstrasi Pengenalan produk secara terus kepada pelanggan lebih berkesan berbanding daripada pelanggan membaca seberapa banyak maklumat yang diberi.

2.4

3) Ciri-ciri Jualan yang Berjaya Menetapkan sasaran. Memberi komitmen terhadap satu sasaran yang ingin dicapai 3.2 Menyenaraikan nama pelanggan yang berpotensi pada satu borang khas dengan mengisi nombor telefon dan pekerjaannya sekurang-kurangnya 25 nama dalam 1 minggu. Hubunginya dan membuat temujanji. 3.3 Menetapkan tarikh temujanji 3.3.1 Pelajari teknik pelanggan ingin bertemu usahawan 3.3.2 Tarikh, masa dan tempat ditentukan oleh pelanggan 3.3.3 Telefon hendaklah terus kepada maksud untuk menjimatkan masa dan kos Contoh : Assalamualaikum....tujuan saya menelefon adalah untuk mendapat pandangan dan mengadakan perbincangan dengan Encik/Puan/Cik/Tuan Haji/Tuan Hajah a. Jangan merasa bosan menelefon kerana ia adalah urusniaga yang penting 3.1

4) Teknik Bersemuka 4.1 4.2 4.3 Ingatlah pertemuan bersemuka adalah mendatangkan rezeki sama ada serta merta atau lambat sikit Membina reputasi dan keyakinan bahawa perniagaan Farmina adalah berhasil untuk melengkapkan diri anda sebagai usahawan Sediakan 4.3.1 Kad Gantung 4.3.2 Kad Nama 4.3.3 Brosur atau flyes 4.3.4 Resit 4.3.5 CD Ini kerana alat bantu jualan akan membolehkan 50% urusniaga berlaku, 50% lagi adalah daya pujuk dan sejauh mana usahawan boleh memberi penerangan yang tetap serta elakkan keraguan pelanggan.

29

5) Memperkenalkan Produk Baru 5.1 5.2 Disamping menghantar produk lama, memperkenalkan produk baru dengan pemberian brosur produk baru dan memberikan contoh-contoh testimoni Cuba usahakan supaya pelanggan juga dapat menempah produk baru itu

6) Cara Menimbulkan Minat Pelanggan Berpotensi 6.1 Sambil menerangkan sambil menggunakan produk itu dengan membuka penutupnya dan makan (demo pada pelanggan). Jangan sesekali kritik produk lain. Kemudian mengajak pelanggan makan produk yang di demo

7) Merekod Maklumat Pembeli atau Pemesan 7.1 Sentiasalah mencatat nama dan nombor telefon pelanggan atau pemesan, catat dalam buku kecil yang boleh dimasukkan dalam dompet atau beg tangan terutama tarikh lawatan yang dikehendaki atau sebagai rujukan berapa lama produk dijangka habis. Dari sinilah kita memperolehi pelanggan tetap. Pastikan pelanggan tetap diperolehi sebanyak 10 orang dalam 1 miggu

PERKHIDMATAN
Pelanggan membeli produk Farmina kerana yakin terhadap kesan rawatannya. Anda sebagai usahawan hendaklah memberikan perkhidmatan lepas jualan yang memuaskan agar dapat membentuk reputasi baik kepada pelanggan tetap. Perkhidmatan lepas jualan membolehkan usahawan mengetahui kelakuan pelanggan dalam penggunaan dan pembelian produk. Hanya pelanggan yang berpuas hati mencadangkan kepada saudara mara dan rakan sekerja. Mengapa Perlu Perkhidmatan Lepas Jualan Setelah anda berjaya menjadi pengedar , anda perlu melatih usahawan baru bimbingan anda. Ini adalah tanggugjawab anda sekiranya mahu berkembang. Caranya adalah anda terus menghubunginya dan menyokongnya teruatama dalam menggunakan alat bantu jualan kerana ramai pelanggan membeli produk tapi tidak menggunakannya. i. Galakkan pengedar baru menyediakan senarai nama dan menghubungi senarai prospek pelanggannya ii. Salinkan kejayaan anda itu supaya dapat ditiru oleh pengedar yang dibimbing iii. Memberi motivasi yang berterusan supaya matlamat jualan dapat dicapai

30

PEMASARAN
1) Kedah Mendekati Pelanggan Matlamat; membuatkan seseorang individu itu bertindak samaada membeli, menjadi ahli, menjadi pengedar, menjadi stokis atau mendapatkan apa-apa perkhidmatan daripada perkhidmatan Farmina. Produk Farmina spt set memperkasa minda, kosmetik, the herba dll.

Langkah-langkah
1. Beri Salam dan buat silaturrahim, kenalkan diri, Beri kad business. 2. Gunakan buku farmina. Tunjuk gambar-gambar di dalamnya sambil menerangkannya. 3. Tunjukkan farmina pernah dikeluarkan di dalam majalah dan akhbar. Untuk merangsang pelangan ingin tahu sepenuhnya. Di luar negara dan di dalam negara. 4. Tanya kiranya ada apa-apa yang boleh dibantu. Masalah fizikal mental ke tiada duit ke. 5. Gunakan kaedah bercerita tentang testimoni atau pengalaman diri sendiri. 6. Guna borang konsultasi. Sangat efektif sebab tahu personaliti dan rawatan. Tanyakan persetujuan mereka. 7. Guna borang ujian personaliti dan kualiti diri. Secara lisan dan bertulis. 8. Beri borang program anak angkat. 9. Beri borang program sahabat farmina. 10. Tunjuk produk dan kegunaannya.

31

11. Falsafah lima dan kaitannya dengan Farmina -Falsafah lima bermaksud : a. 5 Jari

b. 5 Waktu solat c. 5 Pancaindera d. 5 Rukun Islam e. 5 Pahlawan Melayu f. 5 Stars - High Quality g. 5 Tokoh penyebaran Islam iaitu Nabi dan dibantu empat sahabat

Rebutlah 5 Sebelum Datang 5 Perkara
Mengapa anda perlu mengambil 1 set memperkasa minda & Kualiti diri untuk diri dan keluarga anda??

Kerana Ia Mengandungi 5 Produk
Cara guna ikut 5 waktu : -BIO CHEMIC PLUS -BIO HAZ -BIO LINGUA -BIO SASMAT -BIO QI - Lepas Maghrib - Lepas Isyak - Lepas Subuh - Lepas Zohor - Lepas Asar

12. Perkhidmatan pilih kerjaya yang boleh disyorkan kepada ahli keluarga / diri sendiri 13. Nyatakan kehadiran anda untuk bantu mengenali diri anda / muhasabah diri berbanding dengan orang lain dan cara mengatasinya. 14. Guna Psikologi /pujukan/ kenali kelemahan / kekuatan. 15. Bacaan doa & tiupkan 16. Cuba dirasa - Bagaimana rasanya.

32

2. Syarat Stokis (Program Promosi)
2.1 Membeli produk berjumlah Rm 20,000.00 ke atas. 2.2 Diberi kelonggaran syarat jika tiada kemampuan ia boleh dibayar 4 kali dengan 4 penghantaran produk(sekali pembayaran dengan kadar RM 5000.00 dan nilai produk berjumlah RM 10,000.00, harga runcit). 2.3 Tempoh pembelian sepenuhnya tidak melebihi 6 bulan. Jika gagal, tawaan stokis akan diberi kepada orang lain. 2.4 Jarak kedudukan di antara satu stokis dengan stokis yang lain ialah 25 km keliling. 2.5 Stokis boleh melantik seberapa ramai ahli / pengedar di bawahnya (tiada had sempadan dan urusan penghantaran produk ditanggung sendiri oleh ahli /pelanggan. 2.6 Sebarang kerosakan produk hendaklah dimaklumkan segera (tidak lebih dari 7 hari). Pihak syarikat akan mengganti semula. 2.7 Barang pembelian tidak boleh ditukar atau dikembalikan semula. 2.8 Segala terma dan syarat tertakluk kepada panduan dan penambahan. 2.9 Kawasan stokis di Sarawak dibahagikan kepada tempat-tempat berikut; 2.9.1 Kucing; Ibu Pejabat (Satok). i. Matang (Taman Yen-Yen) ii. Kota Sentosa (Batu 7/ Tebuan) 2.9.2 Kota Semarahan. iii. Desa Ilmu iv. Serian 2.9.3 2.9.4 Bau/Lundu/Semantan. Seri Aman/Betung/Seratuk.

2.9.5 Serikei. 2.9.6 Sibu. 2.9.7 Bintulu 2.9.8 Miri 2.9.9 Limbang

33

3 Carta Kaedah Pemasaran Trading 3.1 Anda Stokis : Syarat Pembelian 157 Kotak (SET 5 DALAM 1) = RM 20,096.00.HARGA SEUNIT RM 128.00

FARMINA

STOKIS

PENGEDAR BESAR

PELANGGAN C

AHLI

PENGEDAR KECIL PENGEDAR BESAR

PELANGGAN B

PENGEDAR KECIL

PELANGGAN A

34

KEUNTUNGAN STOKIS

Harga jual 1 set Besar (5 in 1) Kepada Pelanggan = RM 256.00 Ahli = RM 204.80 Pengedar (K) = RM 179.20 Pengedar (B) = RM 166.40 Substokis = RM 153.60

Keuntungan bagi 1 set Besar (5 in 1) Jual Kepada Jual kepada Pelanggan (100%) = RM128.00 Jual kepada Ahli (60%) = RM 76.80 Jual kepada Pengedar Kecil (40%) = RM 51.20 Jual kepada Pengedar Besar (30%) = RM 38.40 Jual kepada sub-Stokis (20%) = RM 25.60

35

3.2 Anda Sub-Stokis ; Syarat Pembelian 66 Kotak (SET 5 DALAM 1) = RM 10,137.60.HARGA SEUNIT RM 153.60

FARMINA SUB

PENGEDAR (B) PELANGGAN

PENGEDAR (K) PELANGGAN

PELANGGAN

AHLI

KEUNTUNGAN SUB-STOKIS

Harga jual 1 set Besar (5 in 1) Kepada Pelanggan Ahli Pengedar (K) Pengedar (B) = RM 256.00 = RM 204.80 = RM 179.20 = RM 166.40

Keuntungan bagi 1 set Besar (5 in 1) Jual Kepada Jual kepada Pelanggan (67%) Jual kepada Ahli (30%) Jual kepada Pengedar Kecil (17%) Jual kepada Pengedar Besar (8%) = RM102.40 = RM 51.20 = RM 25.60 = RM 12.80

36

3.3 Anda Pengedar Besar ; Syarat Pembelian 20 Kotak (SET 5 DALAM 1)= RM 3328.00.HARGA SEUNIT RM166.40

FARMINA

PENGEDAR BESAR

PENGEDAR KECIL

PELANGGAN

AHLI

PELANGGAN

KEUNTUNGAN PENGEDAR BESAR

Harga jual 1 set Besar (5 in 1) Kepada Pelanggan = RM 256.00 Ahli = RM 204.80 Pengedar (K) = RM 179.20

Keuntungan bagi 1 set Besar (5 in 1) Jual Kepada Jual kepada Pelanggan (54%) = RM 89.60 Jual kepada Ahli (23%) = RM 38.40 Jual kepada Pengedar Kecil (8%) = RM 12.80

37

3.4 Anda Pengedar Kecil ; Syarat Pembelian 6 Kotak (SET 5 DLM 1)= RM 1075.20.HARGA SEUNIT RM 179.20

FARMINA

PENGEDAR KECIL

PELANGGAN

AHLI

Harga jual 1 set Besar (5 in 1) Kepada Pelanggan Ahli = RM 256.00 = RM 204.80

Keuntungan bagi 1 set Besar (5 in 1) Jual Kepada Jual kepada Pelanggan (43%) Jual kepada Ahli (14%) = RM 76.80 = RM 25.60

3.4 Jenis-jenis Tindakan Untuk Dapat Jualan a. b. c. d. e. f. g. h. i. j. k. l. m. n. o. Cari stokis Cari Sub-Stokis Cari Pengedar Besar Dan Pengedar Kecil Cari Ahli Farmina Cari Pelanggan Cari Anak Angkat Farmina Cari Sahabat Farmina Cari Tempat Berceramah Cari Sekolah – sekolah (Tadika/ Sek. Kebangsaan/ Sek Menengah/ Kolej dan lain-lain) Cari Pejabat – pejabat Dan Agensi Cari Ketua Kumpulan/ Masyarakat/ Pertubuhan ; Sebagai Tanggungjawab Sosial Usahakan Dan Cari Tempat-tempat pameran Cari Farmasi/ Kedai-kedai Herba Cari Tukang-tukang Urut/ Perawat Tradisional Cari Klinik-klinik swasta

38

3.5 Pelunjuran Pendapatan PENDAPATAN YANG DIJANGKA DALAM SEBULAN 3.5.1 Anda pengedar Besar Diskaun 35% Pembelian 20 Kotak (Set) = RM 3,328.00. Harga Sekotak RM 166. CONTOH; TARGET PENCAPAIAN JUALAN
BIL/BULA N PERTAMA KEDUA KETIGA KEEMPAT KELIMA KUANTITI JUALAN P/LNGGAN 10 ORG 10 ORG 15 ORG 18 ORG 20 ORG KUANTITI JUALAN AHLI 10 ORG 12 ORG 15 ORG 20 ORG 25 ORG KEUNTUNGAN DR PELANGGAN ( x RM 89.60 ) RM 896.00 RM 896.00 RM 1,344.00 RM 1,612.80 RM 1,792.00 KEUNTUNGAN DARI AHLI ( x RM 38.40 ) RM384.00 RM 460.80 RM 576.00 RM 768.00 RM 960.00 TEMPOH MASA (HARI) 30 30 30 30 30 JUM. SET 20 22 30 38 45 JUM. (RM) 1,280.00 1,356.80 1,920.00 2,380.80 2,752.00

1. Analisa 1 (Jualan Menurun) Jika dapat menjual satu bulan 20 set = RM 1,280.00 Jika dapat menjual satu bulan 10 set = RM 640.00 Jika dapat menjual satu bulan 6 set = RM 384.00

2. Analisa 2 (Jualan Menarik) Jika dapat menjual 1 minggu 20 set = RM 1,280.00 Jika dapat menjual 2 minggu 40 set = RM 2,560.00 Jika dapat menjual 3 minggu 60 set = RM 3,840.00 Jika dapat menjual 4 minggu (1 Bulan) 80 set = RM 5,120.00

3. Jika dijual terus dengan harga ahli = RM 38.40 x 20 = RM 768 4. Jika dijual terus dengan harga pelanggan = RM 89.60 x 20 = RM 1,792.00

39

3.5.2 Anda Stokis Diskaun 50% Pembelian 158 Kotak (Set) = RM 20, 224.00. Harga Sekotak RM 128.00 CONTOH; TARGET PENCAPAIAN JUALAN BIL KUANTITI . JUALAN PELANGGA N 1 9 ORG 2 10 ORG 3 15 ORG 4 18 ORG 5 20 ORG 6 30 ORG 7 35 ORG 8 25 ORG 9 20 ORG 10 16 ORG KUANTI TI JUALAN AHLI 9 ORG 12 ORG 15 ORG 20 ORG 25 ORG 30 ORG 55 ORG 95 ORG 128 ORG 170 ORG KEUNTUNGA N PELANGGAN ( x RM128.00 ) RM 1,152.00 RM 1,280.00 RM 1,920.00 RM 2,304.00 RM 2,560.00 RM 3,840.00 RM 4,480.00 RM 3,200.00 RM 2,560.00 RM 2,048.00 KEUNTUNGA N AHLI ( x RM76.80 ) RM 691.20 RM 921.60 RM 1,152.00 RM 1,536.00 RM 1,920.00 RM 2,304.00 RM 4,224.00 RM 7,296.00 RM 9,830.40 RM 13,056.00 TEMPOH MASA (HARI) 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 JUM. SET JUM. (RM)

18 22 30 38 45 60 90 120 148 186

1,843.20 2,201.60 3,072.00 3,840.00 4,480.00 6,144.00 8,704.00 10,496.00 12,390.40 15,104.00

1. Jualan menurun; jika anda hanya dapat menjual dalam tempoh seperti berikut: 1 bulan = 18 set = RM 1,843.20 1 bulan = 6 set = RM 614.40 - 1 bulan = 9 set = RM 921.60

2. Jualan menaik; jika anda dapat menjual dalam tempoh seperti berikut: 1 minggu 18 set = RM 1,843.20 3 minggu 54 set = RM 5,529.60 - 1 minggu 36 set = RM 3,686.40 - 4 minggu 72 set = RM 7,372.80

3. Kiranya dijual dengan harga ahli RM 204.80, untung RM 76.80 x 158 = RM 12,134.40 4. Kiranya dijual dengan harga pelanggan RM 256.00, untung RM 128.00 x 158 = RM 20,224.00

40

3.5.3 Anda Pengedar Kecil, Diskaun 30% Pembelian 6 Kotak (Set) = RM 1, 075.20. Harga Sekotak RM 179.20 CONTOH; TARGET PENCAPAIAN JUALAN
BIL/BULAN KUANTITI JUALAN P/LNGGAN 3 ORG 6 ORG 8 ORG 9 ORG 12 ORG KUANTITI JUALAN AHLI 3 ORG 7 ORG 10 ORG 12 ORG 15 ORG KEUNTUNGAN DARI PELANGGAN ( x RM 76.80 ) RM 230.40 RM 460.80 RM 614.40 RM 691.20 RM 921.60 KEUNTUNGAN DARI AHLI ( x RM 25.60 ) RM 76.80 RM 179.20 RM 256.00 RM 307.20 RM 384.00 TEMPOH MASA (HARI) 30 30 30 30 30 JUM. SET 6 13 18 21 27 JUM. (RM) 307.20 640.00 870.40 998.40 1,305.60

PERTAMA KEDUA KETIGA KEEMPAT KELIMA

1. Jualan menurun; jika anda hanya dapat menjual dalam tempoh seperti berikut: 1 bulan = 6 set = RM 307.20 1 bulan = 3 set = RM 153.60 - 1 bulan = 2 set = RM 102.40

2. Jualan menaik; jika anda dapat menjual dalam tempoh seperti berikut: 1 minggu 6 set = RM 307.20 3 minggu 12 set = RM 614.40 - 1 minggu 18 set = RM 921.60 - 4 minggu 24 set = RM 1,228.80

3. Kiranya dijual dengan harga ahli RM 204.80, untung RM 25.60 x 6 = RM 153.60 4. Kiranya dijual dengan harga pelanggan RM 256.00, untung RM 76.80 x 6 = RM 460.80

41

3.5.4 Anda Sub-Stokis Diskaun 40% Pembelian 66 Kotak (Set) = RM 10, 137.60. Harga Sekotak RM 153.60 CONTOH; TARGET PENCAPAIAN JUALAN BIL KUANTITI . JUALAN PELANGGA N 1 9 ORG 2 10 ORG 3 15 ORG 4 18 ORG 5 20 ORG 6 30 ORG 7 35 ORG 8 25 ORG 9 20 ORG 10 16 ORG KUANTI TI JUALAN AHLI 9 ORG 12 ORG 15 ORG 20 ORG 25 ORG 30 ORG 55 ORG 95 ORG 128 ORG 170 ORG KEUNTUNGA N PELANGGAN ( x RM102.40 ) RM 921.60 RM 1,024.00 RM 1,536.00 RM 1,843.20 RM 2,048.00 RM 3,072.00 RM 3,584.00 RM 2,560.00 RM 2,048.00 RM 1,638.40 KEUNTUNGA N AHLI ( x RM51.20 ) RM 460.80 RM 614.40 RM 768.00 RM 1,024.00 RM 1,280.00 RM 1,536.00 RM 2,816.00 RM 4,864.00 RM 6,553.60 RM 8,704.00 TEMPOH MASA (HARI) 30 30 30 30 30 30 30 30 30 30 JUM. SET JUM. (RM)

18 22 30 38 45 60 90 120 148 186

1,382.40 1,638.40 2,304.00 2,867.20 3,328.00 4,608.00 6,400.00 7,424.00 8,601.60 10,342.40

1. Jualan menurun; jika anda hanya dapat menjual dalam tempoh seperti berikut: 1 bulan = 18 set = RM 1,382.40 1 bulan = 6 set = RM 614.40 - 1 bulan = 9 set = RM 921.60

2. Jualan menaik; jika anda dapat menjual dalam tempoh seperti berikut: 1 minggu 18 set = RM 1,382.40 3 minggu 54 set = RM 4,147.20 - 1 minggu 36 set = RM 2,764.80 - 4 minggu 72 set = RM 5,529.60

3. Kiranya dijual dengan harga ahli RM 204.80, untung RM 51.20 x 66 = RM 3,379.20 4. Kiranya dijual dengan harga pelanggan RM 256.00, untung RM 102.40 x 66 = RM 6,758.40

42

SASARAN FARMINA
Jenis kejayaan terbahagi kepada tiga rancangan iaitu Rancangan Pertama, Rancangan Ke-2, Rancangan Ke-3 Tujuan Pendapatan Bulanan Sasaran Fokus Kerja Rancangan 2 Melebihi 4 angka RM5,000 - RM 10,000 Menjadi Francaisi Farmina Menjadi Stokis / Pengedar Sepenuh Masa Separuh Masa 1. Mesti mengikut Latihan 1. Mengikut kursus jangka Teori + Latihan Praktikal pendek 2 atau 3 hari a. 15 Hari Teori 2. Mengamalkan sikap b. 15 Hari Praktikal profesional 2. Latihan sangkut kerja 3. Sanggup belajar dan 3. Mengamalkan sikap ambil tindakan profesional Jumlah Masa 24 jam / hari 6 – 9 jam / hari Bekerja 1) Impian Hidup KERETA Jenis : Model : Harga : RUMAH Jenis : Model : Harga : Rancangan 1 Melebihi 5 angka Rancangan 3 Melebihi RM1,000 – RM3,000 Menjadi Ahli Sambilan 1. Mengikuti kursus sekurang-kurangnya sekali

2 jam / hari

HAJI Umur : Tahun :

PELANCONGAN Tempat Tahun Harga : : :

43

2) Capaian Sasaran Jenis Francaisi Pengedar / Stokis Ahli Tempoh Masa 2 tahun – ke atas 1 tahun – ke atas 6 bulan – ke atas Pendapatan Tarikh Capaian Catatan

3) Menyediakan Senarai Nama Jualan Runcit Bil Nama Alamat Nombor Telefon Masa Nota

Senarai Nama Stokis / Pengedar / Ahli Stokis Pengedar Ahli Bil = RM 3,000 dan ke atas = RM 500 dan ke atas = RM 25 dan ke atas Nama Alamat Catatan

44

4) Harga Senarai Produk Farmina BIL PRODUK CTN/PCS HARGA/ PCS RM 6 25 25 47 25 47 25 47 25 47 35 68 18 26 18 60 44 44 15 10 50 135 256 12 15 15 12 12 POTONGAN 20% (RM) 4.80 20 20 37.60 20 37.60 20 37.60 20 37.60 28 54.4 14.40 20.80 14.40 48 35.20 35.20 12 8 40 108 204.80 9.60 12 12 9.60 9.60 POTONGAN 30% (RM) 4.2 17.50 17.50 32.10 17.50 32.10 17.50 32.10 17.50 32.10 24.5 47.60 12.60 18.20 12.60 42 30.80 30.80 10.50 7 35 94.50 179.2 8.40 10.50 10.50 8.40 8.40 POTONGAN 50% (RM) 3 12.50 12.50 23.50 12.50 23.50 12.50 23.50 12.50 23.50 17.50 34 9 13 9 30 22 22 7.50 5 25 67.50 128 6 7.50 7.50 6 6

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

Air R.O Energizar (K) Air R.O Energizar (B) Bio Qi (K) Bio Qi (B) Bio Sasmat (K) Bio Sasmat (B) Bio Haz (K) Bio Haz (B) Bio Lingua (K) Bio Lingua (B) Bio Chemic Plus (K) Bio Chemic Plus (B) Krim Sirih (K) Krim Sirih (B) Teh Pecah Beling Beuty Oil Collagen Plus Kacik Fatimah Minyak Lam 100 Kopi Mocca 4 U Sampel Kecil Bio Sampel Sederhana Bio Sampel Besar Bio Facial Foam Cleansing Milk Serum Krim Malam Krim Siang

1ctn/9pcs 1pcs 1ctn/94pcs 1ctn/50pcs 1ctn/94pcs 1ctn/50pcs 1ctn/94pcs 1ctn/50pcs 1ctn/94pcs 1ctn/50pcs 1ctn/94pcs 1ctn/50pcs 1ctn/50pcs 1ctn/25pcs 1ctn/17pcs 1pcs 1ctn/50pcs 1ctn/50pcs 1ctn/45pcs 1ctn/43pcs 1ctn/60pcs 1ctn/10pcs 1ctn/10pcs 1ctn/20pcs 1ctn/20pcs 1ctn/20pcs 1ctn/20pcs 1ctn/20pcs

FRANCAIS

45

Definisi adalah Sistem yang merujuk kepada perjanjian di antara 2 pihak atau lebih (antara francaisor dan francaisi)memberi hak dalam menjalankan perniagaan yang selaras dengan perniagaan yang dimulakan. Francaisor adalah pihak yang memberikan kebenaran,hak atau keistimewaan kepada satu syarikat yang relatifnya adalah kecil untuk menjalankan perniagaan mengikut tatacara tertentu,satu jangka masa tertentu dan satu tempat yang di tentukan dalam proses mengedarkan barang atau perkhidmatan yang sedia wujud. Manakala francaisi adalah pihak yang diberikan francais. 1) Keistimewaan Francais Farmina • • • • • • Hak penggunaan metodologi dan kaedah perniagaan farmina Hak penggunaan trademark dan jenama Latihan pengurusan yang berterusan &menyeluruh Kelebihan dari segi pasaran berkaitan nama baik perniagaan Farmina yang telah sedia kukuh di pasaran Penggunaan produk dan material bercetak dengan cap dagangan Farmina untuk memberi keseragaman perniagaan Saluran rujukan pelanggan sedia ada & baru dalam pasaran

2) Kelebihan Sistem perniagaan Farmina • • • • • • • • • • • • Yuran francais & royalti bulanan yang rendah Sokongan operasi yang berterusan Keseimbangan perniagaan yang menjadikan usahawan berpengetahuan & mahir Sokongan Pembiayaan dari agensi –agensi kerajaan seperti PNS. Kelengkapan yang berkualiti dibekalkan Latihan lengkap yang berterusan Pemantauan yang berterusan & bersistematik ke atas kualiti produk & perkhidmatan Pembangunan produk & perkhidmatan yang berterusan Aliran maklumat & maklumbalas telus antara francaisi &pihak pengurusan Analisa pasaran & pesaing yang berterusan Penjadualan, penyimpanan & pengedaran inventori secara berkomputer untuk menjamin mutu produk dan perkhidmatan Pengiklanan, promosi, publisiti & pemasaran berterusan

3) Konsep Outlet

46

Klinik Farmina Bio Plus di Parit Raja

Rak Makanan Tambahan

Rak Pameran Produk

Bilik Konsultasi

Kaunter Pembayaran

Meja Perbincangan

4) Pelaburan Outlet

47

Perbelanjaan Pengubahsuaian Mesin, Peralatan dan Aksesori Stok Permulaan Sistem POS / Perisian Pengurusan Deposit Premis (2+1) Deposit Utiliti Deposit Stok Insurans JUMLAH Lain – lain Perbelanjaan Pengurusan Yuran Francais RM15,000 @ 5 tahun Tahun pertama @ RM7,500 Tahun kedua @ RM7,500 Yuran Latihan @ 3 orang Para-Pembukaan dan Perundangan JUMLAH 2 * JUMLAH PELABURAN (1+2)

RM 40,000 33,500 40,000 10,000 4,000 2,000 4,000 2,000 135,000

7,500

5,000 2,000 14,500 150,000

5) Pakej Francais

48

Jenis Perjanjian Tempoh Perjanjian Yuran Francais Royalti Pengiklanan dan Promosi Yuran Latihan Pembaharuan Yuran Tempoh Pembaharuan

Perjanjian Francais Unit (Eksklusif) Exclusive Unit Francaise Agreement 5 tahun RM 15,000 5% dari jumlah jualan kasar bulanan 1% dari jumlah jualan kasar bulanan RM5,000 (untuk 2 orang kakitangan) 5% dari jumlah jualan kasar untuk 12 bulan terakhir operasi perniagaan 5 tahun

6) Rancangan Pembangunan Francais 2009 - 2013 Tahun Lokasi Outlet Franchais Francaisor Francaisi 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 3 1 13 Jumlah Outlet

Wilayah Persekutuan 2009 Putrajaya Selangor Negeri Sembilan 2010 Melaka Perak Kedah 2011 Perlis Pulau Pinang Johor 2012 Pahang Terengganu Kelantan 2013 Sabah Sarawak Jumlah

1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 13

7) Franchisibility

49

 Pengalaman, kemahiran dan komitmen pihak pengurusan  Konsep mudah, praktikal dan kurang tenaga kerja  Formulasi, kualiti dab bekalan terkawal-Kilang GMP sendiri  Pasaran luas dan berpotensi – Dasar Bioteknologi Negara  Prestasi Jualan 2006 – 2008, - Purata peningkatan jualan 38% (3 tahun)

50

KOD ETIKA USAHAWAN FARMINA

Di bawah ini adalah kod etika yang perlu dibaca , difahami dan dipatuhi oleh usahawan Farmina. Kerja-kerja professional seperti menjadi usahawan Farmina memerlukan Kod Etika yang memerlukan tahap professional . Seseorang usahawan boleh menjual semua produk dan perkhidmatan Farmina dengan bebas dan beretika. a. Syarat-syarat menjadi Stokis FARMINA. b. Syarat-syarat menjadi Francaisi FARMINA. c. Syarat-syarat menjadi Ahli FARMINA.

1) Resit Pembelian Semua aktiviti jual beli mesti dibuktikan dengan resit ( Resit bercetak dan bersiri) seperti ciri-ciri berikut: 1.1 Cash Bill mesti mengandungi perkara di bawah: -No Siri -Logo Syarikat -Nama Syarikat -Alamat Syarikat -No telefon dan No Fax Syarikat -Bil lepada siapa -Di hantar lepada siapa -Your P.O No -Terms : Cash -Lorry/ Car No: -Pos/No.Pos -Kuantiti -Senarai Produk -Diskaun -Harga Seunit -Amaun -Signature daripada pembeli (Nama dan NO I/C) -Signature daripada staff yang bertugas. 1.1.1 Cash Bill ada 3 helai di dalamnya: -Salinan rujukan pelanggan: -Salinan rujukan akauntan -Salina untuk rujukan. 1.2 Delivery Order/Invoice mesti mengandungi perkara di bawah: -No Siri -Logo Syarikat -Nama Syarikat -Alamat Syarikat -No telefon dan No Fax Syarikat -Bil lepada siapa -Di hantar lepada siapa

51

-Your P.O No -Terms : Cash -Lorry/ Car No: -Pos/No.Pos -Kuantiti -Senarai Produk -Diskaun -Harga Seunit -Amaun -Signature daripada pembeli (Nama dan NO I/C) -Signature daripada staff yang bertugas.

1.2.1 Delivery Order/Invoice ada 4 helai di dalamnya: 1. Salinan untuk pelanggan 2. Salinan untuk penghantar 3. Salinan untuk akauntan 4. Salinan untuk pengutip hutang

2) Pengembalian dan Penukaran Produk 2.1 Produk hanya boleh dikembalikan dan ditukar dalam tempoh 10 hari sahaja dengan syarat tiada tanda-tanda menunjukkan kecacatan pada produk yang hendak dipulangkan. 2.2 Sebarang penukaran produk akan ditolak 5% daripada harga belian untuk kos produk. 2.3 Produk yang rosak akibat kecuaian francaisi, stokis, pengedar atau ahli tidak boleh dikembalikan . Produk yang melepasi tarikh luput tidak boleh dipulangkan atau ditukarkan. 3) Tanggungjawab Seorang Stokis 3.1 Stokis adalah pemimpin dalam satu urusniaga kerana ia perlu menyampaikan barang kepada pegedar, ahli atau pelanggan. 3.2 Stokis mesti menyimpan stok. Bagi Stokis daerah mesti menyimpan stok tidak kurang daripada RM 3 ribu . 3.3 Sikap- sikap yang mesti ada pada seorang Stokis: 3.3.1 Kejujuran-Stokis hendaklah memperkenalkan pelan pemasaran Syarikat Farmina untuk melariskan produk dengan sikap ikhlas dan jujur. Sentiasa mendisiplinkan diri menonjolkan sifat kejujuran dan bertanggungjawab.Tidak mencemarkan nama baik syarikat atau pengedar lain atau bertikam lidah, serang-menyerang dan melalui tindakan atau pertuturan.

52

Mengamalkan sikap rendah diri dan hormat semasa memberi penerangan atau berurusan dengan pelanggan. 3.3.3 Kerajinan-Stokis mesti rajin melariskan dan mempromosikan produk. Sentiasa menjalin hubungan baik , memberi latihan dan bimbingan serta motivasi kepada pengedar, ahli atau pelanggan. 3.3.4 Mengawasi dan memastikan pengdar,ahli dan pelanggan mendapat maklumat yang betul. 4) Stokis dan Pengedar Adalah Bersikap Bebas. 4.1 Stokis, Pengedar dan Ahli perlu jelas mengetahui bahawa diri sendiri adalah mengendalikan perniagaan sendiri. 4.2 Sebagai Usahawan bebas , Stokis dan pengedar boleh menggunakan inisiatif sendiri untuk menjual dan mengedar untuk mendapatkan keuntungan. Pendapatan adalah bergantung kepada penjualan masingmasing.Stokis, pengedar dan ahli tidak berhak mengarahkan syarikat untuk menanggung sebarang masalah yang ditimbulkan oleh diri sendiri.

3.3.2

5) Iklan dan Promosi 5.1 5.2 5.3 Stokis, pengedar dan ahli dilarang megubah pelekat atau menjual produk syarikat dengan jenama lain. Stokis, pengedar dan ahli tidak boleh memberi penerangan yang palsu terhadap kualiti, kesan atau pembekalan. Stokis, pengedar dan ahli mesti membayar ganti rugi atas kesalahan pemberian maklumat yang salah mengakibatkan kewibawaan syarikat terjejas. Stokis, pengedar dan ahli dilarang menyiarkan berita yang merosakkan nama baik syarukat.

5.4

6) Penentuan Harga Produk Harga produk ditentukan oleh Syarikat Farmina Bio Plus Ind & Cons. Sdn Bhd . Stokis , pengedar, francaisi serta ahli tidak dilarang menurunkan dan menaikkan harga. 7) Kerahsiaan 7.1 Semua pertanyaaan , permintaan atau notis atau bantahan hendaklah dihantar secara bertulis kepada ibu pejabat Farmina. 7.2 Syarikat berhak megubah polisi dan prosedur demi kebaikan usahawan Farmina. Semua usahawan bertanggungjawab mengikut pertukaran dari masa ke semasa. 7.3 Semua keputusan sistem, pandangan dan tafsiran di dalam Buku Panduan Perniagaan Farmina adalah hak mutlak syarikat dan tidak boleh dicabar. 7.4 Apabila timbul percanggahan pendapat tentang kelayakan, hak dan manfaat stokis, pengedar seta ahli , Syarikat Farmina berhak melantik AJK Pengadilan untuk menyelesaikannya. Keputusan AJK Pengadilan tersebut adalah muktamad.

53

7.5 Hak syarikat tidak terbatas dengan senarai panduan berniaga ini.

8) Percukaian. Semua francaisi, stokis, pengedar serta ahli mesti menyimpan rekod untuk dilaporkan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri. 9) Pembayar Hutang Semua hutang Francaisi, Stokis, pengedar dan ahli tidak boleh melebihi 45 hari. Sekiranya melebihi 45 hari, kenaikan 5% akan dikenakan ke atas hutang masingmasing.

54

APPENDIX

55

56

57

58

KATALOG PRODUK

 RUMUSAN GARAM HAYAT GUNA KAEDAH HOMEOPATHY  LEMAH MATEMATIK/SAINS?  LEMAH BAHASA/KOMUNIKASI?  KURANG TUMPUAN… MASALAH KESIHATAN DLL

CUBA PRODUK FARMINA BIO PLUS

“BERKUALITI, BERKESAN DAN MURAH”
59

FARMINA BIO PLUS INDUSTRIES & CONSULTANTS SDN. BHD. (659690-U) NO.11 & 11A, SUSUR JALAN KLUANG / PARIT RAJA, 86400 PARIT RAJA, BATU PAHAT, JOHOR. TEL: 07-4532910, FAX: 07-4542159

BIO CHEMIC PLUS       Untuk kesihatan fizikal dan pelbagai penyakit Untuk membantu mencegah penyakit Membantu menguatkan sistem imunisasi Membantu memperbaiki sahsiah dan kualiti diri Menghilangkan keletihan dan memberi tenaga Mengelakkan rasa bosan dan masalah emosi

BIO HAZ  Membantu mereka yang lembam atau lambat berfikir  Tiada keyakinan untuk berjaya  Tidak peduli dan sering mengabaikan tugas/ pelajaran

BIO QI       Membantu masalah kurang tumpuan Membantu menguatkan memori Membantu menghilangkan kerisauan/ kebimbangan Membantu berfikiran positif Mengelakkan stress Mengurangkan rasa marah dan panas baran

BIO SASMAT
 Membantu mereka yang lemah dalam subjek sains dan matematik  Berfungsi untuk mengaktifkan otak sebelah kiri  Takut menghadapi peperiksaan dll

BIO LINGUA
 Membantu mereka yang menghadapi masalah mempelajari bahasa/ komuniksi  Membantu mengaktifkan otak sebelah kanan  Mengelakkan kemurungan dan tekanan

60

MOCCA 4 U

    

Membekalkan tenaga Melancarkan peredaran darah Melegakan kesakitan otot Mengurangkan keletihan & malas Memberi kesihatan dan menguatkan pertahanan badan

TEH PECAH BELING
 Membantu merawat kanser, kencing manis, batu karang dan juga sebagai diuretik  Membantu merencatkan pertumbuhan sel leukemia  Membantu merencatkan pertumbuhan sel kanser  Membantu menurunkan kolestrol dalam darah

MAS COTEK
 Membantu menyembuhkan penyakit darah tinggi, kencing manis, paru-paru berair, lemah jantung dan cirit birit  Membantu melancarkan peredaran darah dan haid  Membantu merawat penyakit puan  Membantu mengecutkan rahim bagi perempuan selepas bersalin  Membantu merawat penyakit keputihan bagi kaum wanita

COLLAGEN PLUS
    Membantu memudakan dan menegangkan serta mencantikkan kulit Membantu menghaluskan dan menggebukan kulit Membantu memperbaiki kesihatan kulit & kelihatan awet muda Lambat rasa lapar sesuai untuk diet dan perampingan

61

ADAM’S OIL
    Membantu meningkatkan keyakinan diri Membantu menambah aroma badan Membantu menghilangkan rasa letih dan penat Membantu menyegarkan badan

MINYAK LAM 100
 Membantu melegakan sengal-sengal badan  Membantu menghilangkan rasa penat  Membantu mengatasi masalah kembung perut sesuai untuk kanak-kanak  Disapu pada kulit yang bermasalah seperti kudis dll  Digunakan sebagai pengurutan secara tradisional

BEAUTY OIL
 Membantu meningkatkan rasa yakin diri, rasa ceria, bergaya dan berjaya  Membantu menerbitkan emosi bahagia dan meningkatkan mood positif  Membantu merubah tingkah laku yang agresif kepada kurang agresif  Membantu meningkatkan kesihatan tubuh seperti memudahkan proses pembuangan kumuh dari tubuh

62