P. 1
kerja kursus renang

kerja kursus renang

|Views: 1,368|Likes:
Published by rosliabdul

More info:

Published by: rosliabdul on Nov 25, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/05/2014

pdf

text

original

RENANG

.PENGENALAN Tubuh manusia mengandungi sebahagian besarnya adalah air dan oleh itu, ketumpatanmya serupa dengan air. Lebih kurang 70% daripada tubuh manusia terdiri dari air. Ketika paru-paru diisi dengan udara, ketumpatan tubuh manusia adalah sedikit kurang daripada ketumpatan air di sekelilingnya. Air akan mengenakan daya keapungan pada tubuh manusia dan oleh itu, mengekalkan keapungan hanya memerlukan sedikit dorongan ke bawah, bila pergerakan melintang kita memerlukan sedikit dorongan ke arah yang bertentangan dengan pergerakan yang dikehendaki. Pendorongan ini dilaksanakan dengan menggunakan tangan dan lengan sebagai dayung, dan dengan menendang kaki untuk menolak air dari tubuh (walaupun tendangan hanya menghasilkan agak sedikit pergerakan pada keseluruhannya). Misalnya air laut yang masin adalah lebih tumpat berbanding dengan air tawar terutamanya di kolam renang, Tenaga tidak banyak diperlukan untuk mengapung di dalam air masin, berbanding dengan air tawar.

1.SEJARAH RENANG DI DUNIA Mempelajari kebolehan renang adalah dituntut dalam agama islam kerana ia adalah sunnah rasullah .Oleh itu setiap muslimin dan muslimat bertanggungjawab mempelajari dan mengajar kepada anak-anak kebolehan berenang .Terjumpanaya lukisn-lukisan tentang perenang zaman batu di gua perenang Sura Mesir barat daya oleh ahli geologi menandakan sukan renang ini telah wujud sejak Dari 2000 SM lagi.selepas itu pada tahun 1538 seorang penulis dari Jerman telah menulis dalam bukunya tentang kegiatan berenang iaitu professor Nicolas Wynman Setelah itu ,sekitar tahun1800 sukan renang buat kali pertamanya telah di perkenalkan di Eropah dengan acara-acara yang dipertandingkan pada masa itu ialah Gaya Kuak Dada dan Gaya Bebas Acara renang merupakan salah satu acara yang dipertandingkan dalam

Sukan Olimpik Musim Panas 1896 di Athens.Pada tahun1900 pula gaya Kuak Lentang dimasukkan ke dalam sukan Olimpik .Selepas itu pada tahun 1902 gaya trudgen dipertingkatkan oleh Richard cavill dengan menggunakan tendang keribas. Persatuan renang dunia yang pertama iaitu Federation Internationale de Natation, dibentuk pada tahun 1908 Manakala Pada tahun 1952 Gaya kupu-kupu diterima sebagai suatu gaya tersendiri dalam sukan renang.

1.1SEJARAH RENANG DI MALAYSIA Aktiviti renang telah lama wujud di Malaysia,dimana dalam sekitar tahun 1903 telah tertubuhnya Penang Swimming Club.Berikutan itu dalam tahun 1928 Penang chiness Swimming club ,1930 European Swimming Club dan berapa lagi selepas itu Kelab-kelab ini sangat aktif dan banyak aktiviti pertanding dianjurkan olah mereka,di bawah kelolaan Malaysian Chiness Olympiad. Pertandingan ini disertai kelab-kelab seluruh negara terutamanya dari Ipoh,Pulau Pinang,Singapura dan Kuala Lumpur.Aktiviti pertandingan ini di teruskan hingga ketahun 1937.Selepas perang dunia pertama kelab-kelab tadi dipulihkan kembali,dengan keaktifan kelab –kelab tersebut dianjurkan kembali acara pertandingan dan pada tahun 1955 lansung tertubuhnya Malayan Amateur Swimming Unian (ASUM) dan pertandingan antara kelab-kelab digantikan kepada antara negeri-negeri.Malaysia telah menyertai sukan olimpik kali pertama pada tahun 1956 di Sukan Olimpik di Melbourne selepas setahun tertubuhnya ASUM.Kini ASUM adalah ahli gabungan renang dunia Fedaration Internationale de Nation Amatear (FINA),dan giat menyertai pertandingan peringkat dunia ketika ini seperti Sukan Olimpik,Sukan Komanwel,Sukan Asia,Sukan SEAP/SEA dan beberapa lagi pertandingan kelolaan FINA.

1.1.Prinsip renang prinsip renang yang perlu diketahui dan diikuti dimana torso dan kaki harus dikekalkan dalam kedudukan yang selari dengan permukaan air. Kaki yang jatuh atau torso yang condong meningkatkan seretan secara ketara. Tangan harus selarikan di hadapan kepala dengan seboleh mungkin supaya dapat memanjangkan panjang purata garis air dan dengan itu, mempercepatkan pergerakan dengan cepat. Dalam Penyelidikan terkini telah merumuskan bahawa daya tangan yang dikenakan pada air sebenarnya dijanakan oleh putaran pinggul, dan bukannya oleh otot lengan. Otot yang menarik lengan di dalam air dipasang seinci dari hujung lengan atas. Dengan lengan sebanyak 21" panjangnya, nisbah tuil ialah 1:20. Ini bermaksud bahawa tarikan otot bahu sebanyak 100 paun hanya menghasilkan 5 paun dayanya di bahagian tangan semasa ia menolak air. Sebaliknya, tork yang dijanakan oleh otot pinggul yang lebih besar dan lebih kuat mengayunkan tangan di dalam air seolah-olah pemain golf atau pemukul bola mengayunkan kayu golf atau kayu pemukul dengan suatu pusingan yang cepat pada pinggulnya. Perenang-perenang elit yang berupaya mencapai suatu tambahan yang sederhana pada pencepatan pinggul mereka akan dapat menambahkan puncak daya tangan sebanyak sekali ganda.

2.MEMANASKAN BADAN Terdapat beberapa gerak kerja latihan yang disyorkan untuk diikuti. Anda memerlukan. masa 5 hingga 10 minit untuk memanaskan badan bagi meningkatkan kapasiti dan ketahanan paru-paru dan untuk meningkatkan kelenturan badan. Selepas selesai latihan, ambil masa 5 minit untuk meregang dan merehatkan otot-otot yang telah digunakan. Sekiranya anda mengikuti susunan ini, anda akan menyediakan diri dan fikiran anda untuk berenang dan merasa lega selepasnya.

Hembus nafas sambil mengembalikan lengan ke sisi anda. Tarik nafas panjang sambil mengangkat lengan seluas mungkin ke sisi kepala. tarik dan tahan ini selama lima kali. yang memuatkan teknik pernafasan dan peningkatan kapasiti paru-paru.2. angkat dan turunkan lengan setiap kali. 2. dengan secepatnya pastikan anda menyedut seberapa banyak udara yang boleh.1.2.LATIHAN FLEKSIBEL Tumpukan perhatian pada badan anda semasa melakukan latihan-latihan berikut. tutup mata anda untuk mengelakkan gangguan dan untuk menumpukan perhatian pada badan. Anda akan bersedia dari segi mental dan fizikal untuk berenang. Pilih satu latihan untuk setiap bahagian badan. Apabila tangan telah kembali ke sisi anda. Berdiri tegak dengan kaki dikangkangkan dan.LATIHAN PERNAFASAN 1. 2. Tarik nafas dengan cepat. . Kemudian buat satu latihan kelenturan badan yang disenaraikan di bawah "Latihan fleksibel". dengan menggunakan hanya mulut anda untuk bernafas. Buat regangan sehingga anda merasa sedikit ketegangan.DUA PERINGKAT MASA MEMANASKAN BADAN Matlamat utama anda ialah untuk melengkapkan kedua-dua latihan pernafasan yang diterangkan di bawah. lengan diletakkan di sisi.1.1. 2. Jika perlu. Ulang pusingan hembus.1 . Ulang sebanyak lima kali. hembus dan tarik nafas melalui mulut. tahan nafas semasa lengan diangkat dan diturun dengan perlahan.

2.TORSO C. Duduk atau berdiri. Sekarang buat pula regangan ini dengan lengan kanan anda. dengan perlahan-lahan buat bulatan kecil yang kemudiannya membesar sebanyak 10 kali ke depan. Tahan kedudukan ini selama 20-30 saat. Lakukan 3 separuh bulatan kanan. Ulang sebanyak 3 kali. Kemudian.A.2. Duduk atau berdiri.LENGAN B. tetapkan arah kepala anda ke depan. Ulang latihan ini sebanyak 3 kali B. Palingkan kepala ke kanan. buat bulatan kecil 10 kali ke depan dan 10 kali ke belakang. Ulang kedua-dua arah sebanyak 3 kali. kuncikan kedua tangan. KEPALA A. (Jangan jatuhkan kepala ke belakang—pergerakan ini boleh meletakkan terlalu banyak tekanan pada tulang tengkuk. . bukan otot¬otot belakang. Duduk atau berdiri. B. dan 3 separuh bulatan kiri.1. Berdiri dengan tangan paras bahu. Pusingkan bahu ke belakang. Tahan selama 20-30 saat. rehat dan dengan perlahan buat kiraan hingga 30. Pusingkan arah dan buat 10 kali pusingan besar ke belakang.2. dan buat regangan kedua tangan. rehat. Ulang kedua-dua bahagian sebanyak tiga kali. angkat lengan kiri ke atas dan ke arah kanan. biarkan kepala anda senget ke bahu kanan.1. A. Baring di atas perut anda.1. Pastikan pinggul dan bahu menghadap ke depan untuk meregangkan otot-otot tepi. jatuhkan kepala ke depan dan ke arah bahu kiri. C. Letakkan tangan untuk menyokong kepala. Buat separuh pusingan dengan perlahan. sambil mengira hingga lapan. Ulang kedua-dua arah sebanyak tiga kali. C. Pusingkan bahu ke depan dalam gerakan bulat dengan perlahan sambil mengira hingga 8. Duduk atau berdiri. Palingkan kepala ke kiri. angkat dan pusingkan tapak tangan ke arah siling. dan dengan perlahan buat kiraan hingga 30. angkat kedua bahu menghampiri ke telinga.

Tahan selama 20-30 saat.PERGELANGAN KAKI E. Beberapa aktiviti sukan renang seperti berikut adalah menyeronokkan disamping dapat membina keyakinan mereka. dan letak kedua tangan ke dinding. Buat regangan yang sama dengan jari kaki ditegakkan.1.2.Berdiri 0. . Dari pelajaran pertama lagi.6 meter dari dinding. Dekatkan dada ke lutut. .KAKI D. E. Ulang kedua-dua kedudukan regangan sebanyak 3 kali. Ada beberapa cara untuk membina keyakinan para renang perenang baru. lutut kanan mengadap tanah dan kesemua jari kaki dibengkokkan. Ulang dengan pergelangan kaki kiri. sukan renang hendaklah memastikan bahawa keyakinan perenang baru dapat dibina dan menunjukkan bahawa berenang adalah suatu aktiviti yang menyeronokkan.MEMBINA KEYAKINAN DIRI Tidaklah luar biasa bagi perenang baru berasa kurang selesa atau takut ketika mula belajar berenang. dan dengan perlahan capai pergelangan kaki. Dengan perlahan rendahkan badan. Duduk dengan kaki dilunjur ke depan dan jari diarahkan ke depan. Ulang sebanyak 3 kali. lutut kiri dibengkokkan. tangan ke depan sebagai pengimbang. Tahan selama 20-30 saat.3-0. kemudian melawan arah jam sebanyak 8 kali. Tahan selama 20-30 saat.D.1. 3.2. buat bulatan dengan pergelangan kaki kanan mengikut arah jam. Duduk atau berdiri. Luruskan badan dan dengan perlahan rapat ke depan untuk meregangkan otot betis. Mulakan dengan kedudukan seperti mahu menerkam. Ulang kedua-dua belah sebanyak 3 kali. E. D. Jangan memantul.

1. dengan tangan kanan berpegangan di tengah bulatan.Bergerak menggunakan tangan dan kaki ke sisi sepanjang dinding kolam .1 BERSEORANGAN i.mengapung. 3. 3.1. Letakkan kedua-dua kaki di atas dinding kolam dengan lutut dibengkokkan. Pegang susur dengan dua belah tangan.2 BERDUA Perenang berdiri seorang di hadapan dan seorang lagi di belakang. Berdiri beramai-ramai dalam bentuk bulatan di kolam renang. Perenang yang berdiri di belakang. iii.2. Berjalan berseorangan menyeberangi lebar kolam.2 MENGANGKAT KAKI DARI LANTAI 3. 3. meletakkan tangannya di atas bahu pasangannya yang berada di hadapan.2 Berdiri dalam bentuk bulatan dan memegang tangan.1 BERJALAN DENGAN SELAMAT 3. Kedua-dua perenang berenang berjalan ke hadapan dengan meluncur kaki berselang-seli di atas lantai kolam renang. b.1.3.3. Berjalan bersama-sama mengikut arah jam.1. 3. Pegang susur kolam renang dengan sebelah tangan dan berjalan kaki yang dijarakkan sedikit ke hadapan dan ke belakang.1.1 BERSEORANG a. ii. mengapung sambil memegang tangan ii. i .3 BENTUK BULATAN 3.1.3. .

Menghulurkan tangan untuk menyentuh tulang kering dengan mata sentiasa . Membongkok dan meletak dada dan muka di dalam air. f. 3. iii. Keapungan badan boleh dipraktikkkan melalui berbagai posisi yang berikut: 3. Perenang A kemudiannya membengkokkan lututnya ke bawah badan dan berdiri semula. Menariik nafas dan menahan nafas.3.1.3. b.Badan akan mengapung dalam posisi ini.3.Luruskan kaki ke bawah kolam.3. 3. 3. d.3 CARA TERAPUNG Langkah yang penting untuk berenang ialah belajar cara bagaimana air boleh menyokong atau menampung berat badan anda. e. h. Dengan perlahan-lahan bawa lutut ke dada dan pegang tulang kering tangan .Untuk berbalik kepada kedudukan berdiri semula: i. Apungan rumpun atau apung rampai-rampai.2 BERDUA i Perenang A memegang susur dan menghulurkan sebelah kaki ke belakang ii. . Berdiri di dalam air. c. Apung meniarap 3. Perenang B memegang kaki itu dan kemudian menyokong kaki sebelah lagi yang dihulurkan oleh rakannya.aras dada. a.2.4 APUNG RUMPUN/ APUNG RAMPAI-RAMPAI. g.Menhan nafas seberapa lama yang boleh.2.Apung telentang.3. terbuka.

• Berdiri membelakangkan dinding. tetapi di bawah permukaan air. . 3. • Mata sntiasa terbuka. muka dan tangan di air. .ii. • Dengan perlahan tetapi kukuh.4. • Letakkan sebelah kaki bersandar pada dinding dengan lutut bengkok. iii.Angkat/ naikkan kepala dengan muka di atas permukaan air.Letakkan kedua-dua kaki pada dinding. APUNG TELENTANG . perenang meluruskan dan mengurut dengan lembut otot-otot yang kejang. . 3.5 POSISI BADAN. • Bongkokkan badan dan letakkan dada.Perenang meluruskan tubuh dengan tangan didepakan.1 APUNG MENIARAP • Berdiri di dalam air.tolak dari dinding. • Biarkan tubuh meluncur kehadapan dengan kaki lurus di belakang.Penyokong berdiri di belakang perenang dengan memegang di bawah bahu.4. .2. 3. aras pinggang. • Hulurkan tangan diatas kepala.Tangan penyokong masih menyokong di bawah bahu perenang. Apung/ Rumpun ampai-ampai ialah posisi yang sesuai untuk membebaskan kaki. dengan lengan menyentuh telinga dan ibu jari terkunci.Pegang susur kolam renang dengan tangan berjarak lebih kurang seluas bahu. . Dalam posisi ini.

3. tarik dengan tangan.Perenang menelentang. bengkokkan lutut. Ritma pergerakkan kaki yang kekal adalah baik. .Meluncur melakukan gaya bebas dengan menggunakan tangan.7 PERGERAKAN KAKI Kaki bergerak berselang seli ke atas dan ke bawah. Untuk berbalik kepada posisi berdiri semula.6 MELUNCUR PADA SUSUR DINDIN Berdiri membelakangkan susur kolam renang. badan hampir mendatar di bawah permukaan air kepala “berbantalkan” permukaan air secukup tinggi supaya muka tidak ditenggelami air.Meluncur dan menambahkan pergerakan kaki. Biasanya ritma adalah enam rentak untuk setiap putaran tangan. angkat kepala turunkan kaki ke lantai kolam. . Tendangan harus cetek supaya deburan kecil sahaja muncul di permukaan air. seperti pergerakan kaki untuk gaya bebas/rangkak.bermula dari pinggul dengan kaki dikendurkan secukupnya untuk membolehkan lutut dan buku lali bergerak secara berkisar di dalam air. kaki dan cara -bernafas. . 3. Tolak dan meluncur .

cangkukkan tapak kaki atas dan langkah ke depan seperti mahu melangkah ke atas tangga. Runcing¬kan jari kedua kaki semasa menolak. TENDANGAN GUNTING Tendangan gunting digunakan dalam gaya sisi. Tendangan ini digunakan untuk menyelamatkan nyawa kerana tenaga yang diberi adalah cukup untuk menarik mangsa yang lemas. Tamat¬kan dengan kaki rapat dan lurus. 4. halakan jari kaki bawah dan langkah ke belakang sejauh yang mungkin seperti mahu meletakkan jari ke atas tangga yang besar di belakang anda. Pissing jari kaki ke dalam sedikit supaya ia menyentuh satu sama lain semasa tamat luncur.1. lutut dan pinggul dibengkokkan untuk membawa kedua-dua kaki sebaris kepada badan anda. Apabila lutut telah bengkok sepenuhnya (pinggul pada 90 darjah). Pada masa yang sama. Anda mungkin tidak menghadapi masalah mempelajari tendangan gun¬ting ini memandangkan anda kini sudah biasa dengan luncur sisi.1. . Sekarang. Tendangan gunting adalah penting sebagai tenaga penggerak semua tendangan.MENGAPA PENTING TENDANGAN GUNTING Tendangan gunting dikenali sebagai tendang yang paling bertenaga. Tendangan gunting menyediakan luncuran dan rehat yang lebih panjang daripada sebarang tendangan lain.1. langkah ke depan dan belakang sejauh yang boleh semasa kaki ditolak dan ditarik untuk kembali bersama. Adalah lebih mudah daripada tendangan gaya dada kerana pergerakannya ke depan dan belakang adalah sama seperti yang kita gunakan untuk berjalan setiap hari. 4. Mulakan dalam kedudukan luncur tepi. luruskan ke lunjuran yang penuh. Tendangan ini dilakukan dalam kedudukan luncur sisi.4.BAGAIMANA MELAKUKAN TENDANGAN GUNTING Pegang papan keribas di bawah telinga seolah-olah seperti anda memegang biola.

Buatkan tendangan itu seluas . pegang papan keribas pada lunjuran lengan depan (di bawah kepala) seperti biola.3. 4. Tolak daripada bawah ke dalam luncur sisi dan mulakan tendangan gunting. Pegang hujung bawah pa-pan keribas dengan hujung jari tangan yang lain.TENDANGAN GUNTING DENGAN PAPAN KARIBAS Ambil kedudukan apung sisi. Guna tendangan gunting menye¬berangi kolam.2.1.4. Biarkan telinga ditekan kuat di atas papan.2. Luncur yang panjang 4.JARAK BAGI SATU TENDANGAN GUNTING Dalam kedudukan luncur tepi. lengan bawah dilunjurkan di bawah kepala dan lengan atas di sisi.1. Pegang papan keribas di bawah lunjuran lengan atas dan agak rapat dengan pinggul anda.1.FASA IKUT LAJAK a.1.

me¬lengkung sedikit untuk mengelakkan dari¬pada berpusing ke atas perut.3.mungkin dan cuba me¬luncur untuk jarak jauh. Ingat untuk mengim¬bang pada sisi anda semasa meluncur dengan membongkok sedikit pada pinggul untuk mengelakkan berpusing ke atas belakang.2. 4.FASA PELAKSANAAN .FASA PERSEDIAAN • Luncur sisi dengan pagan keribas dipegang dalam kedudukan biola 4.

Tarikan bermula bermula apabila keseluruhan tangan/ lengan telah berada didalam air. meruncing 4. bengkokkan pinggul pada 90 darjah • Kaki lurus.• Kaki rapat. kaki bawah melangkah ke belakang • Langkah kaki meluas semasa digerak ke bawah dan ditekan • jari kaki diruncingkan. berselang seli satu menarik dan yang satu lagi memulih Kemasukkan tangan ke dalam air adalah berjarak seperti jarum jam untuk pukul 11 dan pukul 1.4. . lutut dibengkokkan tajam • Kaki atas mencangkuk. Tangan harus lurus pada masa memasuki air dengan jari kelengkeng masuk dahulu. badan diluruskan. PERGERAKAN TANGAN Tangan bergerak seperti “kincir angin” iaitu pergerakan tangan kiri bertentangan dengan pergerakan tangan kanan. kaki dilipat. sebaris dengan badan. jangan melepasi. tapak kaki bawah menghala ke belakang • Kaki atas melangkah ke depan.FASA IKUT LAJAK Luncuran panjang dan meruncing 5.

manakala dalamnya 4kaki hingga 8kaki. berlatih pergerakkan kaki mengikut lebar kolam -renang. 7.Berlatih pergerakkan tangan . -Memegang apung di atas dada.KOLAM RENANG Kolam renang mempunyai keluasan 50 m panjang dan 25m lebar . dan kemudian tangan dikeluarkan daripada air untuk memulakan peringkat pemulihan..1 LATIHAN .Mencangkukkan jari-jari kaki dibawah susur meregangkan tubuh di air. . 6. -Berlatih pergerakan kaki dengan tangan bercampang dan lutut di bawah permukaan air. Tarikan nafas dibuat melalui mulut dan hembusannya melalui hidung dan mulut. pernafasan tidak menjadi masalah.Tarikan dan tolakan diteruskan ke paha. mengikut posisi jarum jam iaitu pukul 11 dan pukul 1. . 6. PERNAFASAN Oleh kerana muka berada di luar paras air. Biasanya perenang menarik nafas ketika satu tangan “memulih” dan menghembuskannya ketika tangan tadi “menarik”.

Pastikan di mana air yang dalam dan cetek.1.Berpakaian renang . • Jangan berlari atau bertolak-tolak dan membuat sesuka hati berdekatan papan geladak di tepi kolam renang. Pastikan ada orang bersama anda. • Jangan mengunyah gula-gula getah semasa berenang kerana pernafasan semasa berenang memerlukan mulut dan kerongkong yang tiada makanan.. Kenai pasti apa sahaja yang boleh membahayakan yang tidak kelihatan daripada permukaan air. Beberapa perkara perlu diikuti: • Jangan berenang bersendirian. • Setiap perenang membasahi badan dahulu sebelum masuk ke kolam renang.PERATURAN KESELAMATAN Bahaya yang terdapat di dalam air menyebabkan beberapa peraturan mesti diikuti dan diperhatikan untuk keselamatan peserta sukan air. 9.Tidak boleh berkasut atau memakai selipar di dalam kolam.. • Jangan terus berenang selepas makan. . • Mengetahui tempat untuk berenang. 8.2.PERATURAN BERPAKAIAN DIKOLAM RENANG 9. 9. Tunggu sekurang-kurangnya 30 minit selepas makan makanan ringan dan lebih lama lagi selepas makan makanan berat. yang boleh menolong atau mendapatkan pertolongan ketika kecemasan.

Peralatan dan cara penggunaan • Papan Keribas dan apungan Kaki Papan keribas dan apungan kaki adalah alat yang sama di kebanyakan kolam. Sirip Renang dan google Tiga alatan seterusnya. sirip renang dan google adalah peralatan individu. Topeng muka dan sirip adalah peralatan yang mahal. Anda menyediakannya untuk kebersihan.10. • Topeng Muka. Anda dibenarkan untuk menggunakannya atau boleh juga membelinya. topeng muka. .

• Tali Pinggang Apungan Tali pinggang apungan boleh dibuat dengan memotong blok plastik sel tertutup seperti polyethylene lebih kurang 5 cm bersegi dan 15-20 cm panjang. is boleh diguna¬kan dalam tiga langkah pertama). (Sekiranya anda memer¬lukan tali pinggang terapung. . Setiap blok (memerlukan 4 atau 6 blok) mesti dilubangkan untuk membolehkan benang nilon melalui tali pinggang itu. Tali pinggang seperti yang digunakan oleh penyelam skuba untuk tali pinggang berat adalah sesuai (ideal).

1) Kickboards/PAPAN KERIBAS water toys animal kick board ANIMAL KICKBOARD KICK BOARD KICK BOARD SWIMBELTS .Gambar-gambar alatan renang.

11. .2. 11.11.Dalam Sukan Olimpik 4 acara renang telah di pertandingan iaitu .Gaya kuak kupu-kupu.Gaya kuak lentang.1.

11.Lumba rampai .4.11.Gaya kuak dada.Gaya bebas Acara-acara itu boleh disertai secara perseorangan ataupun berpasukan dalam lumba rampai.Terdapat dua jenis lumba berganti-ganti: 1. Gaya kuak kupu-kupu 2.5. Urutan lumba rampai ialah: 1. 3.3. Gaya bebas. 11. Gaya kuak lentang. Gaya kuak dada 4.

Gerakan kaki .Gaya bebas.2. Ada 3 jarak lumba berganti-ganti iaitu.400 meter 3. bergantung kepada jarak keseluruhan lumba berganti-ganti.1. Setiap empat perenang dalam renang lumba berganti-ganti berenang pada jarak yang tertentu. 1.GAYA BEBAS 12.200 meter 2.800 meter 12.

tetapi kaki dan paha dalam posisi lurus . Kemudian tarik tangan kiri ke bawah hingga sampai sampai ke belakang.Selama melakukan gerakkan ini. e. Kemudian diluruskan kembali dan diayunkan sejauh mungkin ke depan masuk ke permukaan air)-sama dengan gerakan tangan kiri pada langkah c. siku tangan kiri mesti di dekatkan dengan telinga. terus gerakkan dan tarik tangan kanan ke bawah sampai ke belakang -sama dengan gerakan tangan kiri pada langkah b. Latihan perlu dilakukan banyak kali ataupun berulangan.2. melainkan pangkal paha ataupun pinggul 12. kedua tangan lurus di atas kepala (kedua telapak tangan agak berdekatan. Ketika tangan kiri selesai mengayuh dan mulai diangkat . Jadi yang bergerak bukan lutut ataupun kaki. Pada waktu tangan kiri diangkat keluar dari permukaan air.dengan tangan kiri dan kanan bergerak secara bergantian. Dalam peringkat awal. Kemudian angkat tangan kiri keluar dari permukaan air dan ayunkan tangan kiri sejauh mungkin ke depan .Gerakkan kaki ke atas dan ke bawah secara bergantian seperti orang yang sedang berjalan kaki. Gerakan ini dilakukan terus menerus. c. Kemudian diluruskan kembali dan diayunkan sejauh mungkin ke depan masuk ke permukaan air d.ketika tangan di atas permukaan air. Kemudian angkat tangan kanan keluar dari permukaan air dan ayunkan tangan kanan tersebut sejauh mungkin ke depan (ketika tangan di atas permukaan air. tetapi tidak perlu bersentuhan) b. kaki dan paha harus selalu dalam posisi lurus. siku tangan kanan di dekatkan dengan telinga. Gerakan tangan a.

12.Pengambilan nafas dilakukan ketika tangan kiri sedang diayunkan ke depan untuk masuk kembali ke dalam air. Jadi seolah-olah hujung ibu jari tangan yang menyentuh permukaan air lebih dulu. Begitu juga bila Anda lebih suka bernafas ke kiri.3. tangan kanan terus masuk ke dalam air dan mengayuh ke belakang dan berulangan.1.Aspek-aspek yang perlu diberi perhatian 1. Pada saat itulah. 3.. Posisi tapak tangan agak menghadap ke luar ketika menyentuh permukaan air. yaitu dilakukan ketika tangan kanan sedang diayunkan ke depan untuk masuk kembali ke dalam air dan tangan kiri akan naik ke permukaan air. . sedangkan tangan kanan akan naik ke permukaan air. Tangan kanan dan kiri bergerak terus secara bergantian (tanpa jeda /rehat). walau ketika sedang mengambil nafas.3. Kaki terus bergerak (tidak boleh berhenti).. melainkan hanya menoleh ke samping kanan (atau boleh juga ke kiri . kepala jangan diangkat ke atas. 2. kaki dan mengambil nafas Kaki terus bergerak seperti yang dinyatakan diatas.keluar dari dalam air.pilih salah satu yang menurut Anda lebih nyaman) 12. Gerakan kombinasi tangan. Ketika mengambil nafas. gerakkan kepala ke kanan untuk ambil nafas.

Jangan menunggu gerakan tangan kanan ataupun tangan kiri selesai. Kebiasaannya.1. sangat penting bagi setiap perenang untuk menguasai gaya ini dengan baik.Papan Pelampung .4.Hand Paddle 12. Oleh kerana itu. akibatnya. Jika Anda melakukan hal ini.3 set gerakan tangan. maka bahagian bawah badan anda akan turun ke bawah. 12. kepala berada diatas air. 12.5.5. Agar gaya bebas ini lebih cepat dikuasai dan gerakannya lebih stabil.KESALAHAN RENANG GAYA BEBAS Gaya bebas adalah gaya berenang yang paling cepat dibandingkan gaya-gaya yang lainnya.4. 5. benamkanlah wajah anda kedalam air. dengan wajah menghadap ke . pergerakan semakin pelahan. Ketika kepala menoleh ke kanan atau ke kiri untuk mengambil nafas. Berikut ini beberapa kesalahan yang biasa terjadi sewaktu berenang gaya bebas. pengambilan nafas dilakukan setelah 2 . kemudian secepatnya mungkin gerakkan kembali kepala ke dalam air.Peralatan renang yang biasa digunakan untuk belajar gaya Bebas: .

tubuh perlu mengiring . Tahanan air pun akan membesar dan kecepatan anda akan berkurang. 2. Akibatnya. ekstensi Keempat fasa tersebut dilakukan secara bergantian antara tangan kanan dan tangan kiri. dan juga untuk menjaga keseimbangan tubuh selama berenang. Sebaliknya. Selalunya.5. Diantara kesalahan yang sering terjadi adalah mengayuh tidak dilakukan secara penuh.Dalam renang gaya bebas. Perlu diketahui. pada dasarnya hanyalah untuk menjaga agar tubuh bahagian bawah tidak jatuh kebawah.5.Kesalahan gerakan tangan. tubuh anda tidak lagi lurus sejajar permukaan air. maka dengan sendirinya kepala anda akan menoleh dan menghirup nafas dengan mudah dan selesa. Jangan bengkuk lutut anda. Namun anda jangan semata-mata menolehkan kepala anda saja. Gerakan kaki.6.bawah agak ke depan (membentuk sudut 45 darjah.Jika kepala terangkat dari permukaan air ketika mengambil nafas. gerakan tangan inilah sumber gaya bebas yang paling utama. bukan gerakan kaki anda. Kerana lutut berperanan untuk menjaga kelenturan ayunan kaki anda.biasakan diri tolehkan kepala anda ke sisi kiri atau kanan dengan satu telinga anda tetap tercelup didalam air.4. jika wajah anda menghadap tegak lurus ke dasar kolam 12 5. Mengayuh cara yang betul dilakukan sampai tangan mencapai paha kita. Anda akan memiliki pandangan yang baik.2.3 Bila lutut bengkuk ketika kedua kaki mengayun.juga perlu dalam gaya bebas. atau dengan kata lain tetap lurus dengan tubuh bahagian atas. 12.mengayuh. Ini akan menganggu keseimbangan dan irama anda. 12. gerakan tangan pada dasarnya terdiri beberapa fasa 1. 12. Karana gerakan tangan adalah sumber utama pergerakan sehingga laju anda akan semakin cepat. pemulihan 3 masuk kembali ke air 4. dengan wajah menghadap agak ke depan. . ayunkan kaki mulai dari paha.

Pada saat itulah kita mulai mengambil nafas. gaya bebas.7. gaya kupu-kupu. Mengambil nafas dalam gaya bebas kita lakukan ketika 2 atau 3 kayuhan tangan kita. Inilah yang menjadikan bernafas dalam gaya bebas terasa lebih sukar. Dan kemiringan tubuh kita dengan sendirinya akan membantu wajah kita timbul keatas permukaan air dengan mudah dan . Dalam gaya dada dan gaya kupu-kupu. Kesalahan lain yang sering terjadi adalah tangan kita turun sesudah masuk kembali kedalam air .luruskan kedepan sejajar permukaan air. Hal ini akan menjejaskan kelajuan renang kita. dan gaya kuak lentang. Adapun dalam gaya bebas. cara bernafas yang paling sukar adalah gaya bebas. 12. tubuh pun akan ikut mengiring menghadap ke sisi kiri.Cara bernafas Diantara empat gaya renang yang ada gaya kuak dada. Kita ambil contoh mengambil nafas ke sisi kiri.renangan tidak stabil dan lambatl. dan kita akhiri pada saat tangan kita kembali masuk kedalam air. bernafas boleh dilakukan dengan mudah kerana ada ketika dimana kepala kita seluruhnya berada diatas permukaan air. akan timbul gaya angkat pada sisi kiri tubuh kita. Akibatnya. jika kesalahan ini kita lakukan bersamaan dengan mengambil nafas. seolah-olah hendak mencapai benda terapung yang terletak jauh di depan anda. Disamping itu. kepala kita tidak boleh sepenuhnya timbul dari permukaan air. Namun jika sudah biasa.Adalah sebuah kesalahan jika tangan kita mengayuh hanya sampai sejajar dada kita. Pada saat kayuhan tangan kiri kita sejajar dengan dada. maka wajah kita tidak akan timbul dari permukaan air dengan optima sehingga kita menjadi kurang selesa dalam mengambil nafas Tangan anda masuk kembali kedalam air.. Jika ini terjadi.kesukaran itu dapat diatasi. Bernafas dalam gaya kuak lntang juga tidak sukar kerana kepala dan tubuh kita menghadap dengan bebas ke arah langit.

Saya mengucapkan terima kasih dan tahniah pada Tuan Haji dan OCM.jantung kita mengepam darah dengan lancarnya.Mungkin kita memikirkan kenapa rasullah Mengalakkan kita berenang. .Dimana kami semua berkayak beramai-ramai Dengan pengalaman belajar berenang dengan pesyarah-pesyarah renang dikolam telah memberi keyakinan pada saya melakukan aktiviti rescue dilautan .Dimana otot-otot memainkan peranan dan setiap otot berfungsi dan melatih otot . Ini akan menimbulkan gelembung-gelembung air yang keluar dari hidung Anda..Pada fikiran saya yang daif ini adalah demi kesihatan badan kita.kemudiannya wajah Anda kembali terbenam kedalam air.Setelah hampir 30jam saya belajar berenang saya kini yakin dengan sukan air berbeza rasanya saya.Malah barubaru kami kumpulan PGSR 08 telah melalui Kem Bina Insan Guru (BIG) dimana aktiviti air telah diadakan iaitu berkayak di laut.selamat mencuba……. keluarkanlah udara dengan selesa dari hidung Anda.Dalam aktiviti renang anggota badan kita bergerak secara menyeluruh. 13.REFLEKSI Aktiviti renang adalah sunnah Rasulallah .

ISI KANDUNGAN BIL 1 2 3 Sejarah renang pengenalan Membina keyakinan diri ISI KANDUNGAN .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->