RENANG

.PENGENALAN Tubuh manusia mengandungi sebahagian besarnya adalah air dan oleh itu, ketumpatanmya serupa dengan air. Lebih kurang 70% daripada tubuh manusia terdiri dari air. Ketika paru-paru diisi dengan udara, ketumpatan tubuh manusia adalah sedikit kurang daripada ketumpatan air di sekelilingnya. Air akan mengenakan daya keapungan pada tubuh manusia dan oleh itu, mengekalkan keapungan hanya memerlukan sedikit dorongan ke bawah, bila pergerakan melintang kita memerlukan sedikit dorongan ke arah yang bertentangan dengan pergerakan yang dikehendaki. Pendorongan ini dilaksanakan dengan menggunakan tangan dan lengan sebagai dayung, dan dengan menendang kaki untuk menolak air dari tubuh (walaupun tendangan hanya menghasilkan agak sedikit pergerakan pada keseluruhannya). Misalnya air laut yang masin adalah lebih tumpat berbanding dengan air tawar terutamanya di kolam renang, Tenaga tidak banyak diperlukan untuk mengapung di dalam air masin, berbanding dengan air tawar.

1.SEJARAH RENANG DI DUNIA Mempelajari kebolehan renang adalah dituntut dalam agama islam kerana ia adalah sunnah rasullah .Oleh itu setiap muslimin dan muslimat bertanggungjawab mempelajari dan mengajar kepada anak-anak kebolehan berenang .Terjumpanaya lukisn-lukisan tentang perenang zaman batu di gua perenang Sura Mesir barat daya oleh ahli geologi menandakan sukan renang ini telah wujud sejak Dari 2000 SM lagi.selepas itu pada tahun 1538 seorang penulis dari Jerman telah menulis dalam bukunya tentang kegiatan berenang iaitu professor Nicolas Wynman Setelah itu ,sekitar tahun1800 sukan renang buat kali pertamanya telah di perkenalkan di Eropah dengan acara-acara yang dipertandingkan pada masa itu ialah Gaya Kuak Dada dan Gaya Bebas Acara renang merupakan salah satu acara yang dipertandingkan dalam

Sukan Olimpik Musim Panas 1896 di Athens.Pada tahun1900 pula gaya Kuak Lentang dimasukkan ke dalam sukan Olimpik .Selepas itu pada tahun 1902 gaya trudgen dipertingkatkan oleh Richard cavill dengan menggunakan tendang keribas. Persatuan renang dunia yang pertama iaitu Federation Internationale de Natation, dibentuk pada tahun 1908 Manakala Pada tahun 1952 Gaya kupu-kupu diterima sebagai suatu gaya tersendiri dalam sukan renang.

1.1SEJARAH RENANG DI MALAYSIA Aktiviti renang telah lama wujud di Malaysia,dimana dalam sekitar tahun 1903 telah tertubuhnya Penang Swimming Club.Berikutan itu dalam tahun 1928 Penang chiness Swimming club ,1930 European Swimming Club dan berapa lagi selepas itu Kelab-kelab ini sangat aktif dan banyak aktiviti pertanding dianjurkan olah mereka,di bawah kelolaan Malaysian Chiness Olympiad. Pertandingan ini disertai kelab-kelab seluruh negara terutamanya dari Ipoh,Pulau Pinang,Singapura dan Kuala Lumpur.Aktiviti pertandingan ini di teruskan hingga ketahun 1937.Selepas perang dunia pertama kelab-kelab tadi dipulihkan kembali,dengan keaktifan kelab –kelab tersebut dianjurkan kembali acara pertandingan dan pada tahun 1955 lansung tertubuhnya Malayan Amateur Swimming Unian (ASUM) dan pertandingan antara kelab-kelab digantikan kepada antara negeri-negeri.Malaysia telah menyertai sukan olimpik kali pertama pada tahun 1956 di Sukan Olimpik di Melbourne selepas setahun tertubuhnya ASUM.Kini ASUM adalah ahli gabungan renang dunia Fedaration Internationale de Nation Amatear (FINA),dan giat menyertai pertandingan peringkat dunia ketika ini seperti Sukan Olimpik,Sukan Komanwel,Sukan Asia,Sukan SEAP/SEA dan beberapa lagi pertandingan kelolaan FINA.

1.1.Prinsip renang prinsip renang yang perlu diketahui dan diikuti dimana torso dan kaki harus dikekalkan dalam kedudukan yang selari dengan permukaan air. Kaki yang jatuh atau torso yang condong meningkatkan seretan secara ketara. Tangan harus selarikan di hadapan kepala dengan seboleh mungkin supaya dapat memanjangkan panjang purata garis air dan dengan itu, mempercepatkan pergerakan dengan cepat. Dalam Penyelidikan terkini telah merumuskan bahawa daya tangan yang dikenakan pada air sebenarnya dijanakan oleh putaran pinggul, dan bukannya oleh otot lengan. Otot yang menarik lengan di dalam air dipasang seinci dari hujung lengan atas. Dengan lengan sebanyak 21" panjangnya, nisbah tuil ialah 1:20. Ini bermaksud bahawa tarikan otot bahu sebanyak 100 paun hanya menghasilkan 5 paun dayanya di bahagian tangan semasa ia menolak air. Sebaliknya, tork yang dijanakan oleh otot pinggul yang lebih besar dan lebih kuat mengayunkan tangan di dalam air seolah-olah pemain golf atau pemukul bola mengayunkan kayu golf atau kayu pemukul dengan suatu pusingan yang cepat pada pinggulnya. Perenang-perenang elit yang berupaya mencapai suatu tambahan yang sederhana pada pencepatan pinggul mereka akan dapat menambahkan puncak daya tangan sebanyak sekali ganda.

2.MEMANASKAN BADAN Terdapat beberapa gerak kerja latihan yang disyorkan untuk diikuti. Anda memerlukan. masa 5 hingga 10 minit untuk memanaskan badan bagi meningkatkan kapasiti dan ketahanan paru-paru dan untuk meningkatkan kelenturan badan. Selepas selesai latihan, ambil masa 5 minit untuk meregang dan merehatkan otot-otot yang telah digunakan. Sekiranya anda mengikuti susunan ini, anda akan menyediakan diri dan fikiran anda untuk berenang dan merasa lega selepasnya.

Apabila tangan telah kembali ke sisi anda. Tarik nafas panjang sambil mengangkat lengan seluas mungkin ke sisi kepala. Ulang sebanyak lima kali. yang memuatkan teknik pernafasan dan peningkatan kapasiti paru-paru.LATIHAN FLEKSIBEL Tumpukan perhatian pada badan anda semasa melakukan latihan-latihan berikut. hembus dan tarik nafas melalui mulut. dengan secepatnya pastikan anda menyedut seberapa banyak udara yang boleh. Kemudian buat satu latihan kelenturan badan yang disenaraikan di bawah "Latihan fleksibel".2. Ulang pusingan hembus.1. Anda akan bersedia dari segi mental dan fizikal untuk berenang. Jika perlu. . tutup mata anda untuk mengelakkan gangguan dan untuk menumpukan perhatian pada badan.1.DUA PERINGKAT MASA MEMANASKAN BADAN Matlamat utama anda ialah untuk melengkapkan kedua-dua latihan pernafasan yang diterangkan di bawah. dengan menggunakan hanya mulut anda untuk bernafas. Berdiri tegak dengan kaki dikangkangkan dan. lengan diletakkan di sisi. tarik dan tahan ini selama lima kali.2.LATIHAN PERNAFASAN 1. Pilih satu latihan untuk setiap bahagian badan. 2.1. tahan nafas semasa lengan diangkat dan diturun dengan perlahan.1 . Buat regangan sehingga anda merasa sedikit ketegangan. angkat dan turunkan lengan setiap kali. Tarik nafas dengan cepat. Hembus nafas sambil mengembalikan lengan ke sisi anda. 2. 2.

biarkan kepala anda senget ke bahu kanan. Kemudian.1. C.TORSO C. Pastikan pinggul dan bahu menghadap ke depan untuk meregangkan otot-otot tepi. bukan otot¬otot belakang.2. dengan perlahan-lahan buat bulatan kecil yang kemudiannya membesar sebanyak 10 kali ke depan. Palingkan kepala ke kiri.A. Letakkan tangan untuk menyokong kepala. dan 3 separuh bulatan kiri. . Berdiri dengan tangan paras bahu. jatuhkan kepala ke depan dan ke arah bahu kiri. rehat. (Jangan jatuhkan kepala ke belakang—pergerakan ini boleh meletakkan terlalu banyak tekanan pada tulang tengkuk. Palingkan kepala ke kanan. angkat lengan kiri ke atas dan ke arah kanan. Sekarang buat pula regangan ini dengan lengan kanan anda. Ulang kedua-dua arah sebanyak 3 kali. Baring di atas perut anda. Tahan selama 20-30 saat. B. Lakukan 3 separuh bulatan kanan.2. angkat dan pusingkan tapak tangan ke arah siling. buat bulatan kecil 10 kali ke depan dan 10 kali ke belakang. tetapkan arah kepala anda ke depan. Ulang kedua-dua arah sebanyak tiga kali. angkat kedua bahu menghampiri ke telinga.1. Duduk atau berdiri. Ulang sebanyak 3 kali. Duduk atau berdiri. dan buat regangan kedua tangan. Ulang latihan ini sebanyak 3 kali B. Buat separuh pusingan dengan perlahan. Duduk atau berdiri. Ulang kedua-dua bahagian sebanyak tiga kali. dan dengan perlahan buat kiraan hingga 30. A. Pusingkan bahu ke depan dalam gerakan bulat dengan perlahan sambil mengira hingga 8.1. kuncikan kedua tangan. Duduk atau berdiri. Tahan kedudukan ini selama 20-30 saat. sambil mengira hingga lapan. C.2.LENGAN B. Pusingkan arah dan buat 10 kali pusingan besar ke belakang. Pusingkan bahu ke belakang. KEPALA A. rehat dan dengan perlahan buat kiraan hingga 30.

. Duduk atau berdiri. Jangan memantul. . tangan ke depan sebagai pengimbang. Dengan perlahan rendahkan badan. sukan renang hendaklah memastikan bahawa keyakinan perenang baru dapat dibina dan menunjukkan bahawa berenang adalah suatu aktiviti yang menyeronokkan. Tahan selama 20-30 saat. Duduk dengan kaki dilunjur ke depan dan jari diarahkan ke depan. Ulang sebanyak 3 kali.PERGELANGAN KAKI E. Dari pelajaran pertama lagi.6 meter dari dinding. buat bulatan dengan pergelangan kaki kanan mengikut arah jam. lutut kiri dibengkokkan. Beberapa aktiviti sukan renang seperti berikut adalah menyeronokkan disamping dapat membina keyakinan mereka. Tahan selama 20-30 saat. E.MEMBINA KEYAKINAN DIRI Tidaklah luar biasa bagi perenang baru berasa kurang selesa atau takut ketika mula belajar berenang. kemudian melawan arah jam sebanyak 8 kali.Berdiri 0.2.1. dan dengan perlahan capai pergelangan kaki. E.D. Luruskan badan dan dengan perlahan rapat ke depan untuk meregangkan otot betis. dan letak kedua tangan ke dinding. D. Ulang kedua-dua belah sebanyak 3 kali.KAKI D.2. Ulang dengan pergelangan kaki kiri. Buat regangan yang sama dengan jari kaki ditegakkan. Mulakan dengan kedudukan seperti mahu menerkam.3-0. Ulang kedua-dua kedudukan regangan sebanyak 3 kali. Dekatkan dada ke lutut. lutut kanan mengadap tanah dan kesemua jari kaki dibengkokkan. 3.1. Tahan selama 20-30 saat. Ada beberapa cara untuk membina keyakinan para renang perenang baru.

3.1. Berjalan bersama-sama mengikut arah jam. . i .2 Berdiri dalam bentuk bulatan dan memegang tangan. Berjalan berseorangan menyeberangi lebar kolam.1 BERSEORANGAN i.1.1 BERSEORANG a. b. dengan tangan kanan berpegangan di tengah bulatan.1. 3.1 BERJALAN DENGAN SELAMAT 3. meletakkan tangannya di atas bahu pasangannya yang berada di hadapan.3 BENTUK BULATAN 3. Letakkan kedua-dua kaki di atas dinding kolam dengan lutut dibengkokkan.1.1.mengapung.3. 3. Pegang susur kolam renang dengan sebelah tangan dan berjalan kaki yang dijarakkan sedikit ke hadapan dan ke belakang.Bergerak menggunakan tangan dan kaki ke sisi sepanjang dinding kolam .2 MENGANGKAT KAKI DARI LANTAI 3.2 BERDUA Perenang berdiri seorang di hadapan dan seorang lagi di belakang. Berdiri beramai-ramai dalam bentuk bulatan di kolam renang. Pegang susur dengan dua belah tangan.3. ii.3. mengapung sambil memegang tangan ii.1. iii. Perenang yang berdiri di belakang. 3.2. Kedua-dua perenang berenang berjalan ke hadapan dengan meluncur kaki berselang-seli di atas lantai kolam renang.

e.Menhan nafas seberapa lama yang boleh.Untuk berbalik kepada kedudukan berdiri semula: i.2.3 CARA TERAPUNG Langkah yang penting untuk berenang ialah belajar cara bagaimana air boleh menyokong atau menampung berat badan anda.2. Berdiri di dalam air.Badan akan mengapung dalam posisi ini. h. f. Perenang A kemudiannya membengkokkan lututnya ke bawah badan dan berdiri semula.Luruskan kaki ke bawah kolam.2 BERDUA i Perenang A memegang susur dan menghulurkan sebelah kaki ke belakang ii.Menghulurkan tangan untuk menyentuh tulang kering dengan mata sentiasa . Apung meniarap 3. d. iii.3.3. Perenang B memegang kaki itu dan kemudian menyokong kaki sebelah lagi yang dihulurkan oleh rakannya.1. terbuka. 3. c. g. a. Apungan rumpun atau apung rampai-rampai. 3.3. b.3.3. Membongkok dan meletak dada dan muka di dalam air. Keapungan badan boleh dipraktikkkan melalui berbagai posisi yang berikut: 3. 3.4 APUNG RUMPUN/ APUNG RAMPAI-RAMPAI. Dengan perlahan-lahan bawa lutut ke dada dan pegang tulang kering tangan .Apung telentang. .aras dada. Menariik nafas dan menahan nafas.

• Mata sntiasa terbuka. .4. 3. Dalam posisi ini. aras pinggang. • Biarkan tubuh meluncur kehadapan dengan kaki lurus di belakang. • Hulurkan tangan diatas kepala. • Bongkokkan badan dan letakkan dada. tetapi di bawah permukaan air. perenang meluruskan dan mengurut dengan lembut otot-otot yang kejang.2.Perenang meluruskan tubuh dengan tangan didepakan. Apung/ Rumpun ampai-ampai ialah posisi yang sesuai untuk membebaskan kaki.tolak dari dinding. • Berdiri membelakangkan dinding.ii. 3. muka dan tangan di air. . • Letakkan sebelah kaki bersandar pada dinding dengan lutut bengkok.1 APUNG MENIARAP • Berdiri di dalam air. .Letakkan kedua-dua kaki pada dinding. .4.5 POSISI BADAN.Pegang susur kolam renang dengan tangan berjarak lebih kurang seluas bahu. • Dengan perlahan tetapi kukuh. APUNG TELENTANG . 3. dengan lengan menyentuh telinga dan ibu jari terkunci.Tangan penyokong masih menyokong di bawah bahu perenang.Penyokong berdiri di belakang perenang dengan memegang di bawah bahu. iii. .Angkat/ naikkan kepala dengan muka di atas permukaan air.

3.Meluncur dan menambahkan pergerakan kaki. Tolak dan meluncur .Perenang menelentang. tarik dengan tangan. 3.6 MELUNCUR PADA SUSUR DINDIN Berdiri membelakangkan susur kolam renang. Tendangan harus cetek supaya deburan kecil sahaja muncul di permukaan air.Meluncur melakukan gaya bebas dengan menggunakan tangan.7 PERGERAKAN KAKI Kaki bergerak berselang seli ke atas dan ke bawah. bengkokkan lutut. . Biasanya ritma adalah enam rentak untuk setiap putaran tangan. Untuk berbalik kepada posisi berdiri semula.bermula dari pinggul dengan kaki dikendurkan secukupnya untuk membolehkan lutut dan buku lali bergerak secara berkisar di dalam air. seperti pergerakan kaki untuk gaya bebas/rangkak. angkat kepala turunkan kaki ke lantai kolam. . Ritma pergerakkan kaki yang kekal adalah baik. . badan hampir mendatar di bawah permukaan air kepala “berbantalkan” permukaan air secukup tinggi supaya muka tidak ditenggelami air. kaki dan cara -bernafas.

. Tendangan gunting menyediakan luncuran dan rehat yang lebih panjang daripada sebarang tendangan lain. lutut dan pinggul dibengkokkan untuk membawa kedua-dua kaki sebaris kepada badan anda. Tamat¬kan dengan kaki rapat dan lurus. 4. Adalah lebih mudah daripada tendangan gaya dada kerana pergerakannya ke depan dan belakang adalah sama seperti yang kita gunakan untuk berjalan setiap hari. Mulakan dalam kedudukan luncur tepi. Tendangan ini digunakan untuk menyelamatkan nyawa kerana tenaga yang diberi adalah cukup untuk menarik mangsa yang lemas. 4.4.MENGAPA PENTING TENDANGAN GUNTING Tendangan gunting dikenali sebagai tendang yang paling bertenaga. halakan jari kaki bawah dan langkah ke belakang sejauh yang mungkin seperti mahu meletakkan jari ke atas tangga yang besar di belakang anda. Anda mungkin tidak menghadapi masalah mempelajari tendangan gun¬ting ini memandangkan anda kini sudah biasa dengan luncur sisi.1. Pissing jari kaki ke dalam sedikit supaya ia menyentuh satu sama lain semasa tamat luncur.BAGAIMANA MELAKUKAN TENDANGAN GUNTING Pegang papan keribas di bawah telinga seolah-olah seperti anda memegang biola. Tendangan gunting adalah penting sebagai tenaga penggerak semua tendangan.1. Tendangan ini dilakukan dalam kedudukan luncur sisi. Sekarang. Pada masa yang sama. Runcing¬kan jari kedua kaki semasa menolak.1. TENDANGAN GUNTING Tendangan gunting digunakan dalam gaya sisi. langkah ke depan dan belakang sejauh yang boleh semasa kaki ditolak dan ditarik untuk kembali bersama. luruskan ke lunjuran yang penuh. cangkukkan tapak kaki atas dan langkah ke depan seperti mahu melangkah ke atas tangga. Apabila lutut telah bengkok sepenuhnya (pinggul pada 90 darjah).

1.TENDANGAN GUNTING DENGAN PAPAN KARIBAS Ambil kedudukan apung sisi.4. Pegang hujung bawah pa-pan keribas dengan hujung jari tangan yang lain.1.2. lengan bawah dilunjurkan di bawah kepala dan lengan atas di sisi. Luncur yang panjang 4.1. Buatkan tendangan itu seluas .2.1. Pegang papan keribas di bawah lunjuran lengan atas dan agak rapat dengan pinggul anda. Tolak daripada bawah ke dalam luncur sisi dan mulakan tendangan gunting. Guna tendangan gunting menye¬berangi kolam.3.JARAK BAGI SATU TENDANGAN GUNTING Dalam kedudukan luncur tepi.FASA IKUT LAJAK a. Biarkan telinga ditekan kuat di atas papan. pegang papan keribas pada lunjuran lengan depan (di bawah kepala) seperti biola. 4.

me¬lengkung sedikit untuk mengelakkan dari¬pada berpusing ke atas perut.mungkin dan cuba me¬luncur untuk jarak jauh.FASA PERSEDIAAN • Luncur sisi dengan pagan keribas dipegang dalam kedudukan biola 4. Ingat untuk mengim¬bang pada sisi anda semasa meluncur dengan membongkok sedikit pada pinggul untuk mengelakkan berpusing ke atas belakang.FASA PELAKSANAAN .3.2. 4.

Tangan harus lurus pada masa memasuki air dengan jari kelengkeng masuk dahulu. tapak kaki bawah menghala ke belakang • Kaki atas melangkah ke depan. PERGERAKAN TANGAN Tangan bergerak seperti “kincir angin” iaitu pergerakan tangan kiri bertentangan dengan pergerakan tangan kanan. kaki bawah melangkah ke belakang • Langkah kaki meluas semasa digerak ke bawah dan ditekan • jari kaki diruncingkan. bengkokkan pinggul pada 90 darjah • Kaki lurus. Tarikan bermula bermula apabila keseluruhan tangan/ lengan telah berada didalam air. jangan melepasi. lutut dibengkokkan tajam • Kaki atas mencangkuk.4. kaki dilipat. meruncing 4. sebaris dengan badan. berselang seli satu menarik dan yang satu lagi memulih Kemasukkan tangan ke dalam air adalah berjarak seperti jarum jam untuk pukul 11 dan pukul 1. badan diluruskan.FASA IKUT LAJAK Luncuran panjang dan meruncing 5. .• Kaki rapat.

KOLAM RENANG Kolam renang mempunyai keluasan 50 m panjang dan 25m lebar . .1 LATIHAN . Tarikan nafas dibuat melalui mulut dan hembusannya melalui hidung dan mulut. PERNAFASAN Oleh kerana muka berada di luar paras air. mengikut posisi jarum jam iaitu pukul 11 dan pukul 1. .Tarikan dan tolakan diteruskan ke paha.manakala dalamnya 4kaki hingga 8kaki.Berlatih pergerakkan tangan .Mencangkukkan jari-jari kaki dibawah susur meregangkan tubuh di air. dan kemudian tangan dikeluarkan daripada air untuk memulakan peringkat pemulihan. 7. 6. -Berlatih pergerakan kaki dengan tangan bercampang dan lutut di bawah permukaan air. Biasanya perenang menarik nafas ketika satu tangan “memulih” dan menghembuskannya ketika tangan tadi “menarik”.. pernafasan tidak menjadi masalah. 6. berlatih pergerakkan kaki mengikut lebar kolam -renang. -Memegang apung di atas dada.

9. Pastikan di mana air yang dalam dan cetek.Tidak boleh berkasut atau memakai selipar di dalam kolam. 9.. • Jangan berlari atau bertolak-tolak dan membuat sesuka hati berdekatan papan geladak di tepi kolam renang. • Jangan terus berenang selepas makan. • Jangan mengunyah gula-gula getah semasa berenang kerana pernafasan semasa berenang memerlukan mulut dan kerongkong yang tiada makanan. 8. yang boleh menolong atau mendapatkan pertolongan ketika kecemasan. Pastikan ada orang bersama anda. Kenai pasti apa sahaja yang boleh membahayakan yang tidak kelihatan daripada permukaan air.Berpakaian renang . • Mengetahui tempat untuk berenang.1. .2.PERATURAN BERPAKAIAN DIKOLAM RENANG 9. • Setiap perenang membasahi badan dahulu sebelum masuk ke kolam renang..PERATURAN KESELAMATAN Bahaya yang terdapat di dalam air menyebabkan beberapa peraturan mesti diikuti dan diperhatikan untuk keselamatan peserta sukan air. Tunggu sekurang-kurangnya 30 minit selepas makan makanan ringan dan lebih lama lagi selepas makan makanan berat. Beberapa perkara perlu diikuti: • Jangan berenang bersendirian.

Topeng muka dan sirip adalah peralatan yang mahal.10. . Sirip Renang dan google Tiga alatan seterusnya. • Topeng Muka. Anda dibenarkan untuk menggunakannya atau boleh juga membelinya. Anda menyediakannya untuk kebersihan. sirip renang dan google adalah peralatan individu.Peralatan dan cara penggunaan • Papan Keribas dan apungan Kaki Papan keribas dan apungan kaki adalah alat yang sama di kebanyakan kolam. topeng muka.

is boleh diguna¬kan dalam tiga langkah pertama). (Sekiranya anda memer¬lukan tali pinggang terapung. Setiap blok (memerlukan 4 atau 6 blok) mesti dilubangkan untuk membolehkan benang nilon melalui tali pinggang itu. Tali pinggang seperti yang digunakan oleh penyelam skuba untuk tali pinggang berat adalah sesuai (ideal).• Tali Pinggang Apungan Tali pinggang apungan boleh dibuat dengan memotong blok plastik sel tertutup seperti polyethylene lebih kurang 5 cm bersegi dan 15-20 cm panjang. .

Gambar-gambar alatan renang. 1) Kickboards/PAPAN KERIBAS water toys animal kick board ANIMAL KICKBOARD KICK BOARD KICK BOARD SWIMBELTS .

Dalam Sukan Olimpik 4 acara renang telah di pertandingan iaitu .Gaya kuak kupu-kupu.1. .11.2.Gaya kuak lentang. 11. 11.

Terdapat dua jenis lumba berganti-ganti: 1. Gaya bebas. Gaya kuak kupu-kupu 2.11. Gaya kuak dada 4.4.Gaya kuak dada.3. 11. Urutan lumba rampai ialah: 1.Gaya bebas Acara-acara itu boleh disertai secara perseorangan ataupun berpasukan dalam lumba rampai.Lumba rampai . Gaya kuak lentang. 3. 11.5.

200 meter 2.Gaya bebas. bergantung kepada jarak keseluruhan lumba berganti-ganti. Setiap empat perenang dalam renang lumba berganti-ganti berenang pada jarak yang tertentu.800 meter 12.2.400 meter 3. Ada 3 jarak lumba berganti-ganti iaitu.Gerakan kaki .1. 1.GAYA BEBAS 12.

Gerakkan kaki ke atas dan ke bawah secara bergantian seperti orang yang sedang berjalan kaki. tetapi tidak perlu bersentuhan) b. siku tangan kanan di dekatkan dengan telinga. Pada waktu tangan kiri diangkat keluar dari permukaan air. melainkan pangkal paha ataupun pinggul 12. Kemudian diluruskan kembali dan diayunkan sejauh mungkin ke depan masuk ke permukaan air d. Jadi yang bergerak bukan lutut ataupun kaki. e. Kemudian tarik tangan kiri ke bawah hingga sampai sampai ke belakang. Ketika tangan kiri selesai mengayuh dan mulai diangkat . siku tangan kiri mesti di dekatkan dengan telinga. terus gerakkan dan tarik tangan kanan ke bawah sampai ke belakang -sama dengan gerakan tangan kiri pada langkah b. Kemudian diluruskan kembali dan diayunkan sejauh mungkin ke depan masuk ke permukaan air)-sama dengan gerakan tangan kiri pada langkah c.2. Kemudian angkat tangan kiri keluar dari permukaan air dan ayunkan tangan kiri sejauh mungkin ke depan . kedua tangan lurus di atas kepala (kedua telapak tangan agak berdekatan. tetapi kaki dan paha dalam posisi lurus . c. Kemudian angkat tangan kanan keluar dari permukaan air dan ayunkan tangan kanan tersebut sejauh mungkin ke depan (ketika tangan di atas permukaan air.ketika tangan di atas permukaan air.dengan tangan kiri dan kanan bergerak secara bergantian. Dalam peringkat awal. Latihan perlu dilakukan banyak kali ataupun berulangan. Gerakan ini dilakukan terus menerus. Gerakan tangan a.Selama melakukan gerakkan ini. kaki dan paha harus selalu dalam posisi lurus.

. Begitu juga bila Anda lebih suka bernafas ke kiri. 2.Pengambilan nafas dilakukan ketika tangan kiri sedang diayunkan ke depan untuk masuk kembali ke dalam air. walau ketika sedang mengambil nafas.Aspek-aspek yang perlu diberi perhatian 1.3.1. Pada saat itulah. Gerakan kombinasi tangan. Tangan kanan dan kiri bergerak terus secara bergantian (tanpa jeda /rehat). tangan kanan terus masuk ke dalam air dan mengayuh ke belakang dan berulangan. kepala jangan diangkat ke atas. Posisi tapak tangan agak menghadap ke luar ketika menyentuh permukaan air. 3. melainkan hanya menoleh ke samping kanan (atau boleh juga ke kiri . .. 12. yaitu dilakukan ketika tangan kanan sedang diayunkan ke depan untuk masuk kembali ke dalam air dan tangan kiri akan naik ke permukaan air.pilih salah satu yang menurut Anda lebih nyaman) 12.keluar dari dalam air.3. Jadi seolah-olah hujung ibu jari tangan yang menyentuh permukaan air lebih dulu. Ketika mengambil nafas. Kaki terus bergerak (tidak boleh berhenti). sedangkan tangan kanan akan naik ke permukaan air. gerakkan kepala ke kanan untuk ambil nafas. kaki dan mengambil nafas Kaki terus bergerak seperti yang dinyatakan diatas.

Peralatan renang yang biasa digunakan untuk belajar gaya Bebas: .KESALAHAN RENANG GAYA BEBAS Gaya bebas adalah gaya berenang yang paling cepat dibandingkan gaya-gaya yang lainnya.5. 12. kepala berada diatas air. 5. kemudian secepatnya mungkin gerakkan kembali kepala ke dalam air. Jangan menunggu gerakan tangan kanan ataupun tangan kiri selesai. pergerakan semakin pelahan. 12.4. maka bahagian bawah badan anda akan turun ke bawah. benamkanlah wajah anda kedalam air. Ketika kepala menoleh ke kanan atau ke kiri untuk mengambil nafas.1.3 set gerakan tangan. Kebiasaannya. Oleh kerana itu. Agar gaya bebas ini lebih cepat dikuasai dan gerakannya lebih stabil.4. akibatnya. sangat penting bagi setiap perenang untuk menguasai gaya ini dengan baik. Berikut ini beberapa kesalahan yang biasa terjadi sewaktu berenang gaya bebas. pengambilan nafas dilakukan setelah 2 .Papan Pelampung .5. dengan wajah menghadap ke .Hand Paddle 12. Jika Anda melakukan hal ini.

Jangan bengkuk lutut anda.Jika kepala terangkat dari permukaan air ketika mengambil nafas. bukan gerakan kaki anda. gerakan tangan pada dasarnya terdiri beberapa fasa 1. maka dengan sendirinya kepala anda akan menoleh dan menghirup nafas dengan mudah dan selesa.4.5. Selalunya.6. pemulihan 3 masuk kembali ke air 4. Karana gerakan tangan adalah sumber utama pergerakan sehingga laju anda akan semakin cepat. 12. Akibatnya. Mengayuh cara yang betul dilakukan sampai tangan mencapai paha kita.2. 2.bawah agak ke depan (membentuk sudut 45 darjah. Tahanan air pun akan membesar dan kecepatan anda akan berkurang. 12. Ini akan menganggu keseimbangan dan irama anda.biasakan diri tolehkan kepala anda ke sisi kiri atau kanan dengan satu telinga anda tetap tercelup didalam air. atau dengan kata lain tetap lurus dengan tubuh bahagian atas. Anda akan memiliki pandangan yang baik. ekstensi Keempat fasa tersebut dilakukan secara bergantian antara tangan kanan dan tangan kiri. tubuh perlu mengiring . Perlu diketahui. gerakan tangan inilah sumber gaya bebas yang paling utama. Gerakan kaki.3 Bila lutut bengkuk ketika kedua kaki mengayun. dengan wajah menghadap agak ke depan.Kesalahan gerakan tangan.mengayuh. Diantara kesalahan yang sering terjadi adalah mengayuh tidak dilakukan secara penuh. . ayunkan kaki mulai dari paha. 12. Sebaliknya. dan juga untuk menjaga keseimbangan tubuh selama berenang.5. Namun anda jangan semata-mata menolehkan kepala anda saja. tubuh anda tidak lagi lurus sejajar permukaan air. Kerana lutut berperanan untuk menjaga kelenturan ayunan kaki anda. pada dasarnya hanyalah untuk menjaga agar tubuh bahagian bawah tidak jatuh kebawah.Dalam renang gaya bebas.juga perlu dalam gaya bebas. jika wajah anda menghadap tegak lurus ke dasar kolam 12 5.

kepala kita tidak boleh sepenuhnya timbul dari permukaan air. Pada saat kayuhan tangan kiri kita sejajar dengan dada.kesukaran itu dapat diatasi. Bernafas dalam gaya kuak lntang juga tidak sukar kerana kepala dan tubuh kita menghadap dengan bebas ke arah langit. cara bernafas yang paling sukar adalah gaya bebas. gaya kupu-kupu. seolah-olah hendak mencapai benda terapung yang terletak jauh di depan anda. Dalam gaya dada dan gaya kupu-kupu. jika kesalahan ini kita lakukan bersamaan dengan mengambil nafas. Jika ini terjadi. dan gaya kuak lentang. dan kita akhiri pada saat tangan kita kembali masuk kedalam air. Hal ini akan menjejaskan kelajuan renang kita. Adapun dalam gaya bebas. Kesalahan lain yang sering terjadi adalah tangan kita turun sesudah masuk kembali kedalam air . Namun jika sudah biasa..renangan tidak stabil dan lambatl. Kita ambil contoh mengambil nafas ke sisi kiri. maka wajah kita tidak akan timbul dari permukaan air dengan optima sehingga kita menjadi kurang selesa dalam mengambil nafas Tangan anda masuk kembali kedalam air. Dan kemiringan tubuh kita dengan sendirinya akan membantu wajah kita timbul keatas permukaan air dengan mudah dan . 12.Cara bernafas Diantara empat gaya renang yang ada gaya kuak dada.luruskan kedepan sejajar permukaan air. gaya bebas. Inilah yang menjadikan bernafas dalam gaya bebas terasa lebih sukar.7. Disamping itu. tubuh pun akan ikut mengiring menghadap ke sisi kiri. Mengambil nafas dalam gaya bebas kita lakukan ketika 2 atau 3 kayuhan tangan kita. akan timbul gaya angkat pada sisi kiri tubuh kita. Akibatnya.Adalah sebuah kesalahan jika tangan kita mengayuh hanya sampai sejajar dada kita. Pada saat itulah kita mulai mengambil nafas. bernafas boleh dilakukan dengan mudah kerana ada ketika dimana kepala kita seluruhnya berada diatas permukaan air.

.Malah barubaru kami kumpulan PGSR 08 telah melalui Kem Bina Insan Guru (BIG) dimana aktiviti air telah diadakan iaitu berkayak di laut. 13.Pada fikiran saya yang daif ini adalah demi kesihatan badan kita.Mungkin kita memikirkan kenapa rasullah Mengalakkan kita berenang.Dimana otot-otot memainkan peranan dan setiap otot berfungsi dan melatih otot . Ini akan menimbulkan gelembung-gelembung air yang keluar dari hidung Anda.Dalam aktiviti renang anggota badan kita bergerak secara menyeluruh.Setelah hampir 30jam saya belajar berenang saya kini yakin dengan sukan air berbeza rasanya saya. .selamat mencuba…….Saya mengucapkan terima kasih dan tahniah pada Tuan Haji dan OCM.kemudiannya wajah Anda kembali terbenam kedalam air. keluarkanlah udara dengan selesa dari hidung Anda.jantung kita mengepam darah dengan lancarnya.Dimana kami semua berkayak beramai-ramai Dengan pengalaman belajar berenang dengan pesyarah-pesyarah renang dikolam telah memberi keyakinan pada saya melakukan aktiviti rescue dilautan .REFLEKSI Aktiviti renang adalah sunnah Rasulallah .

ISI KANDUNGAN BIL 1 2 3 Sejarah renang pengenalan Membina keyakinan diri ISI KANDUNGAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful