RENANG

.PENGENALAN Tubuh manusia mengandungi sebahagian besarnya adalah air dan oleh itu, ketumpatanmya serupa dengan air. Lebih kurang 70% daripada tubuh manusia terdiri dari air. Ketika paru-paru diisi dengan udara, ketumpatan tubuh manusia adalah sedikit kurang daripada ketumpatan air di sekelilingnya. Air akan mengenakan daya keapungan pada tubuh manusia dan oleh itu, mengekalkan keapungan hanya memerlukan sedikit dorongan ke bawah, bila pergerakan melintang kita memerlukan sedikit dorongan ke arah yang bertentangan dengan pergerakan yang dikehendaki. Pendorongan ini dilaksanakan dengan menggunakan tangan dan lengan sebagai dayung, dan dengan menendang kaki untuk menolak air dari tubuh (walaupun tendangan hanya menghasilkan agak sedikit pergerakan pada keseluruhannya). Misalnya air laut yang masin adalah lebih tumpat berbanding dengan air tawar terutamanya di kolam renang, Tenaga tidak banyak diperlukan untuk mengapung di dalam air masin, berbanding dengan air tawar.

1.SEJARAH RENANG DI DUNIA Mempelajari kebolehan renang adalah dituntut dalam agama islam kerana ia adalah sunnah rasullah .Oleh itu setiap muslimin dan muslimat bertanggungjawab mempelajari dan mengajar kepada anak-anak kebolehan berenang .Terjumpanaya lukisn-lukisan tentang perenang zaman batu di gua perenang Sura Mesir barat daya oleh ahli geologi menandakan sukan renang ini telah wujud sejak Dari 2000 SM lagi.selepas itu pada tahun 1538 seorang penulis dari Jerman telah menulis dalam bukunya tentang kegiatan berenang iaitu professor Nicolas Wynman Setelah itu ,sekitar tahun1800 sukan renang buat kali pertamanya telah di perkenalkan di Eropah dengan acara-acara yang dipertandingkan pada masa itu ialah Gaya Kuak Dada dan Gaya Bebas Acara renang merupakan salah satu acara yang dipertandingkan dalam

Sukan Olimpik Musim Panas 1896 di Athens.Pada tahun1900 pula gaya Kuak Lentang dimasukkan ke dalam sukan Olimpik .Selepas itu pada tahun 1902 gaya trudgen dipertingkatkan oleh Richard cavill dengan menggunakan tendang keribas. Persatuan renang dunia yang pertama iaitu Federation Internationale de Natation, dibentuk pada tahun 1908 Manakala Pada tahun 1952 Gaya kupu-kupu diterima sebagai suatu gaya tersendiri dalam sukan renang.

1.1SEJARAH RENANG DI MALAYSIA Aktiviti renang telah lama wujud di Malaysia,dimana dalam sekitar tahun 1903 telah tertubuhnya Penang Swimming Club.Berikutan itu dalam tahun 1928 Penang chiness Swimming club ,1930 European Swimming Club dan berapa lagi selepas itu Kelab-kelab ini sangat aktif dan banyak aktiviti pertanding dianjurkan olah mereka,di bawah kelolaan Malaysian Chiness Olympiad. Pertandingan ini disertai kelab-kelab seluruh negara terutamanya dari Ipoh,Pulau Pinang,Singapura dan Kuala Lumpur.Aktiviti pertandingan ini di teruskan hingga ketahun 1937.Selepas perang dunia pertama kelab-kelab tadi dipulihkan kembali,dengan keaktifan kelab –kelab tersebut dianjurkan kembali acara pertandingan dan pada tahun 1955 lansung tertubuhnya Malayan Amateur Swimming Unian (ASUM) dan pertandingan antara kelab-kelab digantikan kepada antara negeri-negeri.Malaysia telah menyertai sukan olimpik kali pertama pada tahun 1956 di Sukan Olimpik di Melbourne selepas setahun tertubuhnya ASUM.Kini ASUM adalah ahli gabungan renang dunia Fedaration Internationale de Nation Amatear (FINA),dan giat menyertai pertandingan peringkat dunia ketika ini seperti Sukan Olimpik,Sukan Komanwel,Sukan Asia,Sukan SEAP/SEA dan beberapa lagi pertandingan kelolaan FINA.

1.1.Prinsip renang prinsip renang yang perlu diketahui dan diikuti dimana torso dan kaki harus dikekalkan dalam kedudukan yang selari dengan permukaan air. Kaki yang jatuh atau torso yang condong meningkatkan seretan secara ketara. Tangan harus selarikan di hadapan kepala dengan seboleh mungkin supaya dapat memanjangkan panjang purata garis air dan dengan itu, mempercepatkan pergerakan dengan cepat. Dalam Penyelidikan terkini telah merumuskan bahawa daya tangan yang dikenakan pada air sebenarnya dijanakan oleh putaran pinggul, dan bukannya oleh otot lengan. Otot yang menarik lengan di dalam air dipasang seinci dari hujung lengan atas. Dengan lengan sebanyak 21" panjangnya, nisbah tuil ialah 1:20. Ini bermaksud bahawa tarikan otot bahu sebanyak 100 paun hanya menghasilkan 5 paun dayanya di bahagian tangan semasa ia menolak air. Sebaliknya, tork yang dijanakan oleh otot pinggul yang lebih besar dan lebih kuat mengayunkan tangan di dalam air seolah-olah pemain golf atau pemukul bola mengayunkan kayu golf atau kayu pemukul dengan suatu pusingan yang cepat pada pinggulnya. Perenang-perenang elit yang berupaya mencapai suatu tambahan yang sederhana pada pencepatan pinggul mereka akan dapat menambahkan puncak daya tangan sebanyak sekali ganda.

2.MEMANASKAN BADAN Terdapat beberapa gerak kerja latihan yang disyorkan untuk diikuti. Anda memerlukan. masa 5 hingga 10 minit untuk memanaskan badan bagi meningkatkan kapasiti dan ketahanan paru-paru dan untuk meningkatkan kelenturan badan. Selepas selesai latihan, ambil masa 5 minit untuk meregang dan merehatkan otot-otot yang telah digunakan. Sekiranya anda mengikuti susunan ini, anda akan menyediakan diri dan fikiran anda untuk berenang dan merasa lega selepasnya.

Kemudian buat satu latihan kelenturan badan yang disenaraikan di bawah "Latihan fleksibel".1 . tarik dan tahan ini selama lima kali. Ulang sebanyak lima kali.1. angkat dan turunkan lengan setiap kali. Pilih satu latihan untuk setiap bahagian badan.1. lengan diletakkan di sisi. tahan nafas semasa lengan diangkat dan diturun dengan perlahan.LATIHAN FLEKSIBEL Tumpukan perhatian pada badan anda semasa melakukan latihan-latihan berikut.1.2. Hembus nafas sambil mengembalikan lengan ke sisi anda. Jika perlu. 2.2. Tarik nafas dengan cepat. Apabila tangan telah kembali ke sisi anda. dengan secepatnya pastikan anda menyedut seberapa banyak udara yang boleh. yang memuatkan teknik pernafasan dan peningkatan kapasiti paru-paru. Berdiri tegak dengan kaki dikangkangkan dan. Anda akan bersedia dari segi mental dan fizikal untuk berenang.DUA PERINGKAT MASA MEMANASKAN BADAN Matlamat utama anda ialah untuk melengkapkan kedua-dua latihan pernafasan yang diterangkan di bawah. hembus dan tarik nafas melalui mulut. 2. dengan menggunakan hanya mulut anda untuk bernafas. 2. Ulang pusingan hembus. Tarik nafas panjang sambil mengangkat lengan seluas mungkin ke sisi kepala.LATIHAN PERNAFASAN 1. Buat regangan sehingga anda merasa sedikit ketegangan. tutup mata anda untuk mengelakkan gangguan dan untuk menumpukan perhatian pada badan. .

tetapkan arah kepala anda ke depan.A. Ulang kedua-dua arah sebanyak tiga kali.2. rehat. Baring di atas perut anda. Berdiri dengan tangan paras bahu. Pusingkan bahu ke depan dalam gerakan bulat dengan perlahan sambil mengira hingga 8. angkat kedua bahu menghampiri ke telinga.LENGAN B. Lakukan 3 separuh bulatan kanan. C. Duduk atau berdiri. sambil mengira hingga lapan. dan dengan perlahan buat kiraan hingga 30. buat bulatan kecil 10 kali ke depan dan 10 kali ke belakang. dan buat regangan kedua tangan. kuncikan kedua tangan.2. Kemudian. dengan perlahan-lahan buat bulatan kecil yang kemudiannya membesar sebanyak 10 kali ke depan. Letakkan tangan untuk menyokong kepala. A.1.2. Ulang latihan ini sebanyak 3 kali B. Ulang sebanyak 3 kali. (Jangan jatuhkan kepala ke belakang—pergerakan ini boleh meletakkan terlalu banyak tekanan pada tulang tengkuk. jatuhkan kepala ke depan dan ke arah bahu kiri. angkat lengan kiri ke atas dan ke arah kanan. dan 3 separuh bulatan kiri.1. rehat dan dengan perlahan buat kiraan hingga 30. Buat separuh pusingan dengan perlahan. Tahan selama 20-30 saat. Ulang kedua-dua arah sebanyak 3 kali. Pusingkan bahu ke belakang.1. C. . B. Sekarang buat pula regangan ini dengan lengan kanan anda. Palingkan kepala ke kiri. Duduk atau berdiri. Palingkan kepala ke kanan. angkat dan pusingkan tapak tangan ke arah siling. Pusingkan arah dan buat 10 kali pusingan besar ke belakang. biarkan kepala anda senget ke bahu kanan. Duduk atau berdiri. Pastikan pinggul dan bahu menghadap ke depan untuk meregangkan otot-otot tepi. Ulang kedua-dua bahagian sebanyak tiga kali.TORSO C. Duduk atau berdiri. Tahan kedudukan ini selama 20-30 saat. KEPALA A. bukan otot¬otot belakang.

Mulakan dengan kedudukan seperti mahu menerkam. D. Tahan selama 20-30 saat. E. 3. Ada beberapa cara untuk membina keyakinan para renang perenang baru. Ulang sebanyak 3 kali. tangan ke depan sebagai pengimbang. dan dengan perlahan capai pergelangan kaki.D. Luruskan badan dan dengan perlahan rapat ke depan untuk meregangkan otot betis. kemudian melawan arah jam sebanyak 8 kali. Tahan selama 20-30 saat.KAKI D. lutut kanan mengadap tanah dan kesemua jari kaki dibengkokkan. Tahan selama 20-30 saat. sukan renang hendaklah memastikan bahawa keyakinan perenang baru dapat dibina dan menunjukkan bahawa berenang adalah suatu aktiviti yang menyeronokkan. Buat regangan yang sama dengan jari kaki ditegakkan.2.Berdiri 0. Ulang dengan pergelangan kaki kiri. buat bulatan dengan pergelangan kaki kanan mengikut arah jam.3-0. E. Jangan memantul. Dekatkan dada ke lutut. . Ulang kedua-dua belah sebanyak 3 kali. Ulang kedua-dua kedudukan regangan sebanyak 3 kali.6 meter dari dinding. Duduk atau berdiri.1. lutut kiri dibengkokkan. dan letak kedua tangan ke dinding.2. Duduk dengan kaki dilunjur ke depan dan jari diarahkan ke depan. Dari pelajaran pertama lagi. Dengan perlahan rendahkan badan.PERGELANGAN KAKI E. Beberapa aktiviti sukan renang seperti berikut adalah menyeronokkan disamping dapat membina keyakinan mereka. .1.MEMBINA KEYAKINAN DIRI Tidaklah luar biasa bagi perenang baru berasa kurang selesa atau takut ketika mula belajar berenang.

mengapung sambil memegang tangan ii. 3. Berjalan berseorangan menyeberangi lebar kolam. Pegang susur kolam renang dengan sebelah tangan dan berjalan kaki yang dijarakkan sedikit ke hadapan dan ke belakang.3. 3.3 BENTUK BULATAN 3.1 BERJALAN DENGAN SELAMAT 3.1. i . 3.2 MENGANGKAT KAKI DARI LANTAI 3. meletakkan tangannya di atas bahu pasangannya yang berada di hadapan. b. Berjalan bersama-sama mengikut arah jam.1. .1.1. Letakkan kedua-dua kaki di atas dinding kolam dengan lutut dibengkokkan.1. Pegang susur dengan dua belah tangan. ii.2.2 BERDUA Perenang berdiri seorang di hadapan dan seorang lagi di belakang.1 BERSEORANG a.1 BERSEORANGAN i.Bergerak menggunakan tangan dan kaki ke sisi sepanjang dinding kolam . Berdiri beramai-ramai dalam bentuk bulatan di kolam renang. iii. Perenang yang berdiri di belakang.1.2 Berdiri dalam bentuk bulatan dan memegang tangan.3. 3. dengan tangan kanan berpegangan di tengah bulatan.3. Kedua-dua perenang berenang berjalan ke hadapan dengan meluncur kaki berselang-seli di atas lantai kolam renang.mengapung.

Dengan perlahan-lahan bawa lutut ke dada dan pegang tulang kering tangan .4 APUNG RUMPUN/ APUNG RAMPAI-RAMPAI.2. h.Apung telentang.3. d.Menghulurkan tangan untuk menyentuh tulang kering dengan mata sentiasa . b. Apung meniarap 3. Keapungan badan boleh dipraktikkkan melalui berbagai posisi yang berikut: 3. Membongkok dan meletak dada dan muka di dalam air.3. g. 3. 3. a.3. f. e.3.3 CARA TERAPUNG Langkah yang penting untuk berenang ialah belajar cara bagaimana air boleh menyokong atau menampung berat badan anda. .2 BERDUA i Perenang A memegang susur dan menghulurkan sebelah kaki ke belakang ii. Perenang A kemudiannya membengkokkan lututnya ke bawah badan dan berdiri semula. 3.Untuk berbalik kepada kedudukan berdiri semula: i.2.aras dada. Menariik nafas dan menahan nafas. Berdiri di dalam air. terbuka. Perenang B memegang kaki itu dan kemudian menyokong kaki sebelah lagi yang dihulurkan oleh rakannya.Menhan nafas seberapa lama yang boleh.Luruskan kaki ke bawah kolam.3.Badan akan mengapung dalam posisi ini. Apungan rumpun atau apung rampai-rampai. iii. c.1.

.Pegang susur kolam renang dengan tangan berjarak lebih kurang seluas bahu. . iii. muka dan tangan di air. • Biarkan tubuh meluncur kehadapan dengan kaki lurus di belakang. • Mata sntiasa terbuka.Angkat/ naikkan kepala dengan muka di atas permukaan air.Perenang meluruskan tubuh dengan tangan didepakan. 3.Penyokong berdiri di belakang perenang dengan memegang di bawah bahu. • Berdiri membelakangkan dinding. Apung/ Rumpun ampai-ampai ialah posisi yang sesuai untuk membebaskan kaki. . tetapi di bawah permukaan air. 3.2. 3.ii.5 POSISI BADAN. • Dengan perlahan tetapi kukuh. • Letakkan sebelah kaki bersandar pada dinding dengan lutut bengkok.tolak dari dinding. aras pinggang. Dalam posisi ini.4.4. dengan lengan menyentuh telinga dan ibu jari terkunci.1 APUNG MENIARAP • Berdiri di dalam air. . • Hulurkan tangan diatas kepala.Tangan penyokong masih menyokong di bawah bahu perenang. APUNG TELENTANG . • Bongkokkan badan dan letakkan dada.Letakkan kedua-dua kaki pada dinding. . perenang meluruskan dan mengurut dengan lembut otot-otot yang kejang.

Tolak dan meluncur . bengkokkan lutut. tarik dengan tangan. .bermula dari pinggul dengan kaki dikendurkan secukupnya untuk membolehkan lutut dan buku lali bergerak secara berkisar di dalam air. seperti pergerakan kaki untuk gaya bebas/rangkak.Meluncur melakukan gaya bebas dengan menggunakan tangan. 3. Biasanya ritma adalah enam rentak untuk setiap putaran tangan. Untuk berbalik kepada posisi berdiri semula. angkat kepala turunkan kaki ke lantai kolam. . badan hampir mendatar di bawah permukaan air kepala “berbantalkan” permukaan air secukup tinggi supaya muka tidak ditenggelami air.Meluncur dan menambahkan pergerakan kaki. .6 MELUNCUR PADA SUSUR DINDIN Berdiri membelakangkan susur kolam renang.7 PERGERAKAN KAKI Kaki bergerak berselang seli ke atas dan ke bawah. Ritma pergerakkan kaki yang kekal adalah baik. kaki dan cara -bernafas. 3. Tendangan harus cetek supaya deburan kecil sahaja muncul di permukaan air.Perenang menelentang.

cangkukkan tapak kaki atas dan langkah ke depan seperti mahu melangkah ke atas tangga.MENGAPA PENTING TENDANGAN GUNTING Tendangan gunting dikenali sebagai tendang yang paling bertenaga. Mulakan dalam kedudukan luncur tepi. luruskan ke lunjuran yang penuh. Anda mungkin tidak menghadapi masalah mempelajari tendangan gun¬ting ini memandangkan anda kini sudah biasa dengan luncur sisi. . Adalah lebih mudah daripada tendangan gaya dada kerana pergerakannya ke depan dan belakang adalah sama seperti yang kita gunakan untuk berjalan setiap hari. Tendangan gunting adalah penting sebagai tenaga penggerak semua tendangan. 4. Pissing jari kaki ke dalam sedikit supaya ia menyentuh satu sama lain semasa tamat luncur. lutut dan pinggul dibengkokkan untuk membawa kedua-dua kaki sebaris kepada badan anda. 4. Tamat¬kan dengan kaki rapat dan lurus. Tendangan gunting menyediakan luncuran dan rehat yang lebih panjang daripada sebarang tendangan lain. Tendangan ini dilakukan dalam kedudukan luncur sisi. halakan jari kaki bawah dan langkah ke belakang sejauh yang mungkin seperti mahu meletakkan jari ke atas tangga yang besar di belakang anda.1. Runcing¬kan jari kedua kaki semasa menolak.4. Sekarang. Pada masa yang sama. TENDANGAN GUNTING Tendangan gunting digunakan dalam gaya sisi. Apabila lutut telah bengkok sepenuhnya (pinggul pada 90 darjah).1. Tendangan ini digunakan untuk menyelamatkan nyawa kerana tenaga yang diberi adalah cukup untuk menarik mangsa yang lemas. langkah ke depan dan belakang sejauh yang boleh semasa kaki ditolak dan ditarik untuk kembali bersama.BAGAIMANA MELAKUKAN TENDANGAN GUNTING Pegang papan keribas di bawah telinga seolah-olah seperti anda memegang biola.1.

Pegang papan keribas di bawah lunjuran lengan atas dan agak rapat dengan pinggul anda.FASA IKUT LAJAK a. 4. Luncur yang panjang 4.1.4. Tolak daripada bawah ke dalam luncur sisi dan mulakan tendangan gunting.1.1.2.2. pegang papan keribas pada lunjuran lengan depan (di bawah kepala) seperti biola.TENDANGAN GUNTING DENGAN PAPAN KARIBAS Ambil kedudukan apung sisi.1. lengan bawah dilunjurkan di bawah kepala dan lengan atas di sisi.3. Pegang hujung bawah pa-pan keribas dengan hujung jari tangan yang lain.JARAK BAGI SATU TENDANGAN GUNTING Dalam kedudukan luncur tepi. Biarkan telinga ditekan kuat di atas papan. Guna tendangan gunting menye¬berangi kolam. Buatkan tendangan itu seluas .

FASA PELAKSANAAN .mungkin dan cuba me¬luncur untuk jarak jauh.3. me¬lengkung sedikit untuk mengelakkan dari¬pada berpusing ke atas perut.FASA PERSEDIAAN • Luncur sisi dengan pagan keribas dipegang dalam kedudukan biola 4.2. 4. Ingat untuk mengim¬bang pada sisi anda semasa meluncur dengan membongkok sedikit pada pinggul untuk mengelakkan berpusing ke atas belakang.

bengkokkan pinggul pada 90 darjah • Kaki lurus.4. Tangan harus lurus pada masa memasuki air dengan jari kelengkeng masuk dahulu. lutut dibengkokkan tajam • Kaki atas mencangkuk.FASA IKUT LAJAK Luncuran panjang dan meruncing 5. Tarikan bermula bermula apabila keseluruhan tangan/ lengan telah berada didalam air. sebaris dengan badan. berselang seli satu menarik dan yang satu lagi memulih Kemasukkan tangan ke dalam air adalah berjarak seperti jarum jam untuk pukul 11 dan pukul 1. PERGERAKAN TANGAN Tangan bergerak seperti “kincir angin” iaitu pergerakan tangan kiri bertentangan dengan pergerakan tangan kanan. badan diluruskan. kaki dilipat. tapak kaki bawah menghala ke belakang • Kaki atas melangkah ke depan.• Kaki rapat. . meruncing 4. kaki bawah melangkah ke belakang • Langkah kaki meluas semasa digerak ke bawah dan ditekan • jari kaki diruncingkan. jangan melepasi.

-Berlatih pergerakan kaki dengan tangan bercampang dan lutut di bawah permukaan air. Biasanya perenang menarik nafas ketika satu tangan “memulih” dan menghembuskannya ketika tangan tadi “menarik”. berlatih pergerakkan kaki mengikut lebar kolam -renang. -Memegang apung di atas dada.1 LATIHAN . 6..Berlatih pergerakkan tangan . pernafasan tidak menjadi masalah.Tarikan dan tolakan diteruskan ke paha.Mencangkukkan jari-jari kaki dibawah susur meregangkan tubuh di air. dan kemudian tangan dikeluarkan daripada air untuk memulakan peringkat pemulihan. mengikut posisi jarum jam iaitu pukul 11 dan pukul 1. . Tarikan nafas dibuat melalui mulut dan hembusannya melalui hidung dan mulut.manakala dalamnya 4kaki hingga 8kaki. 6. PERNAFASAN Oleh kerana muka berada di luar paras air. . 7.KOLAM RENANG Kolam renang mempunyai keluasan 50 m panjang dan 25m lebar .

8. • Jangan mengunyah gula-gula getah semasa berenang kerana pernafasan semasa berenang memerlukan mulut dan kerongkong yang tiada makanan. .Tidak boleh berkasut atau memakai selipar di dalam kolam.. Pastikan di mana air yang dalam dan cetek. • Mengetahui tempat untuk berenang.PERATURAN KESELAMATAN Bahaya yang terdapat di dalam air menyebabkan beberapa peraturan mesti diikuti dan diperhatikan untuk keselamatan peserta sukan air.2. • Jangan berlari atau bertolak-tolak dan membuat sesuka hati berdekatan papan geladak di tepi kolam renang.. yang boleh menolong atau mendapatkan pertolongan ketika kecemasan.1.PERATURAN BERPAKAIAN DIKOLAM RENANG 9.Berpakaian renang . Kenai pasti apa sahaja yang boleh membahayakan yang tidak kelihatan daripada permukaan air. 9. 9. • Setiap perenang membasahi badan dahulu sebelum masuk ke kolam renang. • Jangan terus berenang selepas makan. Tunggu sekurang-kurangnya 30 minit selepas makan makanan ringan dan lebih lama lagi selepas makan makanan berat. Pastikan ada orang bersama anda. Beberapa perkara perlu diikuti: • Jangan berenang bersendirian.

Anda dibenarkan untuk menggunakannya atau boleh juga membelinya.Peralatan dan cara penggunaan • Papan Keribas dan apungan Kaki Papan keribas dan apungan kaki adalah alat yang sama di kebanyakan kolam. Sirip Renang dan google Tiga alatan seterusnya. Topeng muka dan sirip adalah peralatan yang mahal. Anda menyediakannya untuk kebersihan. topeng muka. sirip renang dan google adalah peralatan individu.10. • Topeng Muka. .

Tali pinggang seperti yang digunakan oleh penyelam skuba untuk tali pinggang berat adalah sesuai (ideal). is boleh diguna¬kan dalam tiga langkah pertama). (Sekiranya anda memer¬lukan tali pinggang terapung. . Setiap blok (memerlukan 4 atau 6 blok) mesti dilubangkan untuk membolehkan benang nilon melalui tali pinggang itu.• Tali Pinggang Apungan Tali pinggang apungan boleh dibuat dengan memotong blok plastik sel tertutup seperti polyethylene lebih kurang 5 cm bersegi dan 15-20 cm panjang.

Gambar-gambar alatan renang. 1) Kickboards/PAPAN KERIBAS water toys animal kick board ANIMAL KICKBOARD KICK BOARD KICK BOARD SWIMBELTS .

11. .Gaya kuak kupu-kupu.1.2.Dalam Sukan Olimpik 4 acara renang telah di pertandingan iaitu .Gaya kuak lentang. 11.11.

Gaya kuak dada 4.Terdapat dua jenis lumba berganti-ganti: 1. Urutan lumba rampai ialah: 1. 11.11.Gaya kuak dada. Gaya bebas.3.4.Lumba rampai . Gaya kuak lentang.Gaya bebas Acara-acara itu boleh disertai secara perseorangan ataupun berpasukan dalam lumba rampai. 3. Gaya kuak kupu-kupu 2.5. 11.

Gaya bebas.2. Setiap empat perenang dalam renang lumba berganti-ganti berenang pada jarak yang tertentu.400 meter 3.Gerakan kaki .1.800 meter 12. bergantung kepada jarak keseluruhan lumba berganti-ganti.200 meter 2. Ada 3 jarak lumba berganti-ganti iaitu.GAYA BEBAS 12. 1.

Gerakan ini dilakukan terus menerus.2. melainkan pangkal paha ataupun pinggul 12. e. Kemudian angkat tangan kiri keluar dari permukaan air dan ayunkan tangan kiri sejauh mungkin ke depan . kaki dan paha harus selalu dalam posisi lurus. Dalam peringkat awal. tetapi kaki dan paha dalam posisi lurus . siku tangan kiri mesti di dekatkan dengan telinga. Latihan perlu dilakukan banyak kali ataupun berulangan. Ketika tangan kiri selesai mengayuh dan mulai diangkat . tetapi tidak perlu bersentuhan) b.ketika tangan di atas permukaan air.Selama melakukan gerakkan ini. Kemudian diluruskan kembali dan diayunkan sejauh mungkin ke depan masuk ke permukaan air d. siku tangan kanan di dekatkan dengan telinga. Kemudian diluruskan kembali dan diayunkan sejauh mungkin ke depan masuk ke permukaan air)-sama dengan gerakan tangan kiri pada langkah c. Gerakan tangan a. Kemudian tarik tangan kiri ke bawah hingga sampai sampai ke belakang. Pada waktu tangan kiri diangkat keluar dari permukaan air. Jadi yang bergerak bukan lutut ataupun kaki. kedua tangan lurus di atas kepala (kedua telapak tangan agak berdekatan. c. Kemudian angkat tangan kanan keluar dari permukaan air dan ayunkan tangan kanan tersebut sejauh mungkin ke depan (ketika tangan di atas permukaan air.dengan tangan kiri dan kanan bergerak secara bergantian. terus gerakkan dan tarik tangan kanan ke bawah sampai ke belakang -sama dengan gerakan tangan kiri pada langkah b.Gerakkan kaki ke atas dan ke bawah secara bergantian seperti orang yang sedang berjalan kaki.

Posisi tapak tangan agak menghadap ke luar ketika menyentuh permukaan air.. Gerakan kombinasi tangan. melainkan hanya menoleh ke samping kanan (atau boleh juga ke kiri . kepala jangan diangkat ke atas. yaitu dilakukan ketika tangan kanan sedang diayunkan ke depan untuk masuk kembali ke dalam air dan tangan kiri akan naik ke permukaan air. Pada saat itulah. . Tangan kanan dan kiri bergerak terus secara bergantian (tanpa jeda /rehat). 2. tangan kanan terus masuk ke dalam air dan mengayuh ke belakang dan berulangan.1. kaki dan mengambil nafas Kaki terus bergerak seperti yang dinyatakan diatas.Pengambilan nafas dilakukan ketika tangan kiri sedang diayunkan ke depan untuk masuk kembali ke dalam air. walau ketika sedang mengambil nafas.3. 3. Kaki terus bergerak (tidak boleh berhenti). Begitu juga bila Anda lebih suka bernafas ke kiri.3..keluar dari dalam air. sedangkan tangan kanan akan naik ke permukaan air. 12. Jadi seolah-olah hujung ibu jari tangan yang menyentuh permukaan air lebih dulu. Ketika mengambil nafas.Aspek-aspek yang perlu diberi perhatian 1. gerakkan kepala ke kanan untuk ambil nafas.pilih salah satu yang menurut Anda lebih nyaman) 12.

dengan wajah menghadap ke . Jika Anda melakukan hal ini.4. 12. akibatnya. 5. Jangan menunggu gerakan tangan kanan ataupun tangan kiri selesai.Hand Paddle 12.Papan Pelampung .3 set gerakan tangan.Peralatan renang yang biasa digunakan untuk belajar gaya Bebas: . pengambilan nafas dilakukan setelah 2 . Ketika kepala menoleh ke kanan atau ke kiri untuk mengambil nafas.1. benamkanlah wajah anda kedalam air. pergerakan semakin pelahan. 12.KESALAHAN RENANG GAYA BEBAS Gaya bebas adalah gaya berenang yang paling cepat dibandingkan gaya-gaya yang lainnya. sangat penting bagi setiap perenang untuk menguasai gaya ini dengan baik. Berikut ini beberapa kesalahan yang biasa terjadi sewaktu berenang gaya bebas.5. kemudian secepatnya mungkin gerakkan kembali kepala ke dalam air. kepala berada diatas air.5. Oleh kerana itu. Kebiasaannya. maka bahagian bawah badan anda akan turun ke bawah. Agar gaya bebas ini lebih cepat dikuasai dan gerakannya lebih stabil.4.

dan juga untuk menjaga keseimbangan tubuh selama berenang. gerakan tangan pada dasarnya terdiri beberapa fasa 1. Mengayuh cara yang betul dilakukan sampai tangan mencapai paha kita. Namun anda jangan semata-mata menolehkan kepala anda saja. Kerana lutut berperanan untuk menjaga kelenturan ayunan kaki anda. maka dengan sendirinya kepala anda akan menoleh dan menghirup nafas dengan mudah dan selesa.biasakan diri tolehkan kepala anda ke sisi kiri atau kanan dengan satu telinga anda tetap tercelup didalam air. gerakan tangan inilah sumber gaya bebas yang paling utama.5. bukan gerakan kaki anda. . 2. ayunkan kaki mulai dari paha.Dalam renang gaya bebas. Diantara kesalahan yang sering terjadi adalah mengayuh tidak dilakukan secara penuh.2.Jika kepala terangkat dari permukaan air ketika mengambil nafas. dengan wajah menghadap agak ke depan. Karana gerakan tangan adalah sumber utama pergerakan sehingga laju anda akan semakin cepat.bawah agak ke depan (membentuk sudut 45 darjah. Perlu diketahui. Selalunya.5. Jangan bengkuk lutut anda. Anda akan memiliki pandangan yang baik. Akibatnya. 12. pemulihan 3 masuk kembali ke air 4. Sebaliknya.3 Bila lutut bengkuk ketika kedua kaki mengayun. Tahanan air pun akan membesar dan kecepatan anda akan berkurang.juga perlu dalam gaya bebas.mengayuh.Kesalahan gerakan tangan. Ini akan menganggu keseimbangan dan irama anda. tubuh anda tidak lagi lurus sejajar permukaan air. jika wajah anda menghadap tegak lurus ke dasar kolam 12 5. ekstensi Keempat fasa tersebut dilakukan secara bergantian antara tangan kanan dan tangan kiri.4. pada dasarnya hanyalah untuk menjaga agar tubuh bahagian bawah tidak jatuh kebawah. 12.6. tubuh perlu mengiring . atau dengan kata lain tetap lurus dengan tubuh bahagian atas. 12. Gerakan kaki.

. Pada saat itulah kita mulai mengambil nafas. kepala kita tidak boleh sepenuhnya timbul dari permukaan air.7. gaya kupu-kupu. Mengambil nafas dalam gaya bebas kita lakukan ketika 2 atau 3 kayuhan tangan kita.kesukaran itu dapat diatasi. tubuh pun akan ikut mengiring menghadap ke sisi kiri. Inilah yang menjadikan bernafas dalam gaya bebas terasa lebih sukar. Jika ini terjadi.Cara bernafas Diantara empat gaya renang yang ada gaya kuak dada. 12. bernafas boleh dilakukan dengan mudah kerana ada ketika dimana kepala kita seluruhnya berada diatas permukaan air.luruskan kedepan sejajar permukaan air. akan timbul gaya angkat pada sisi kiri tubuh kita.renangan tidak stabil dan lambatl. maka wajah kita tidak akan timbul dari permukaan air dengan optima sehingga kita menjadi kurang selesa dalam mengambil nafas Tangan anda masuk kembali kedalam air. Pada saat kayuhan tangan kiri kita sejajar dengan dada. Hal ini akan menjejaskan kelajuan renang kita.Adalah sebuah kesalahan jika tangan kita mengayuh hanya sampai sejajar dada kita. dan kita akhiri pada saat tangan kita kembali masuk kedalam air. jika kesalahan ini kita lakukan bersamaan dengan mengambil nafas. Dalam gaya dada dan gaya kupu-kupu. Dan kemiringan tubuh kita dengan sendirinya akan membantu wajah kita timbul keatas permukaan air dengan mudah dan . seolah-olah hendak mencapai benda terapung yang terletak jauh di depan anda. Namun jika sudah biasa. dan gaya kuak lentang. Kita ambil contoh mengambil nafas ke sisi kiri. Bernafas dalam gaya kuak lntang juga tidak sukar kerana kepala dan tubuh kita menghadap dengan bebas ke arah langit. Akibatnya. gaya bebas. Adapun dalam gaya bebas. Disamping itu. Kesalahan lain yang sering terjadi adalah tangan kita turun sesudah masuk kembali kedalam air . cara bernafas yang paling sukar adalah gaya bebas.

Saya mengucapkan terima kasih dan tahniah pada Tuan Haji dan OCM.selamat mencuba……. .Setelah hampir 30jam saya belajar berenang saya kini yakin dengan sukan air berbeza rasanya saya.Mungkin kita memikirkan kenapa rasullah Mengalakkan kita berenang.Dimana otot-otot memainkan peranan dan setiap otot berfungsi dan melatih otot .REFLEKSI Aktiviti renang adalah sunnah Rasulallah . Ini akan menimbulkan gelembung-gelembung air yang keluar dari hidung Anda.Malah barubaru kami kumpulan PGSR 08 telah melalui Kem Bina Insan Guru (BIG) dimana aktiviti air telah diadakan iaitu berkayak di laut..kemudiannya wajah Anda kembali terbenam kedalam air.Dalam aktiviti renang anggota badan kita bergerak secara menyeluruh.jantung kita mengepam darah dengan lancarnya. keluarkanlah udara dengan selesa dari hidung Anda.Pada fikiran saya yang daif ini adalah demi kesihatan badan kita. 13.Dimana kami semua berkayak beramai-ramai Dengan pengalaman belajar berenang dengan pesyarah-pesyarah renang dikolam telah memberi keyakinan pada saya melakukan aktiviti rescue dilautan .

ISI KANDUNGAN BIL 1 2 3 Sejarah renang pengenalan Membina keyakinan diri ISI KANDUNGAN .