P. 1
Makalah Agama

Makalah Agama

|Views: 1,808|Likes:
Published by takikik

More info:

Published by: takikik on Nov 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/15/2013

pdf

text

original

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM

MAKALAH TATA CARA PERAWATAN JENAZAH
D S S N

I U U

1.

OLEH : ANGGIT SRI HERLAMBANG 2.DINA ISNAINI 3.ENDANG WIJAYANTI 4.IMAM PRAYOGO P. 5.M.IRFAN 6.SAFITRI SEKARSARI

DEPARTEMEN PENDIDIKAN SMA NEGERI 01 KAJEN KABUPATEN PEKALONGAN TAHUN 2009 – 2010

Puji syukur kami panjatkan ke hadirat Allah SWT, berkat rahmat dan karuniaNya, sehingga kami satu kelompok dapat menyelesaikan tugas menyusun makalah tentang perawatan jenazah. Dalam melakukan berbagai eksperimen tersebut, juga tidak semudah yang kami pikirkan, diantaranya, dalam hal mencari informasi. Kami sring menemukan hal – hal yang berbeda dalam tata cara pelaksanaannya, Kegiatan ini juga mungkin tidak dapat terlaksana dengan baik tanpa adanya pihak – pihak yang telah membantu kami. oleh karena itu, kami mengucapkan banyak terimakasih kepada :
1. 2.

Ibu Khuzaemah, selaku guru pembimbing Pendidikan Agama Islam Teman-teman Semuanya.

Kami juga berharap dengan penyusunan makalah ini bisa menjadi pedoman dalam tata cara perawatan jenazah. Kami menyadari bahwa dalam penyusunan makalah ini masih jauh dari kesempurnaan. Oleh karena itu, kritik dan saran sangat kami harapkan, karena kesempurnaan hanyalah milik Allah SWT.

Pekalongan, 20 Mei 2010 Penyusun,

Anggit, dkk

tentunya kita menginginkan agar mayat kita diurus dengan benar sesuai dengan ajaran Rosul Shollallohu ‘Alaihi Wasallam. Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu saja. Mati adalah sesuatu yang pasti bagi kita. Ia merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Bagaimana 2. Sholawat beriring salam selalu tercurah kepada junjungan kita Nabi Muhammad Shollallohu ‘Alaihi Wasallam. Namun dalam keadaan sekarang ini.S Ali Imron:185 ). Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. demikian juga kepada keluarga dan sahabat – sahabatnya serta para pengikut-pengikutnya yang masih istiqomah dengan ajaran-ajarannya. mengkafaninya.(Q. kesadaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. sampai kita menguburkannya. Rumusan Masalah Dalam penyusunan makalah ini penyusun membuat berbagai rumusan masalah. yaitu : 1. maka hendaknya kita juga harus bisa mengurus jenazah.BAB I PEMBUKAAN A. Wahai saudara yang menyadari akan arti kehidupan. menghadapi seseorang yang mengalami sakaratul maut? Bagaimana tata cara perawatan jenazah yang benar menurut ajaran Islam? . Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannyaAlloh Ta’ala berfirman : “Setiap yang bernyawa pasti akan merasakan kematian”. B. mensholatkan. memandikannya. Kalau kita menginginkan agar mayat kita diurus orang lain. Dengan adanya sebagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu. bagaimana cara mempersiapkan pemandian bagi jenazah. Latar Belakang Masalah Segala puji bagi Alloh yang telah memberikan karunia Nya kepada umat manusia agar supaya manusia mensyukurinya.

mangkafani jenazah. 4. 5. Bagaimana tata cara memandikan jenazah? Bagaimana tata cara mengkafani jenazah? Bagaimana tata cara menyalatkan jenazah ? 6. Tujuan Penulisan Tujuan dari penulisan ini adalah agar kita mengetahui tata cara pelaksanaan dari perawatan jenazah antara lain : 1. B. menyalatkan jenazah. 6.3. A. kami sekelompok menggunakan metode studi pustaka. Untuk Untuk Untuk Untuk mengetahui mengetahui mengetahui mengetahui bagaimana bagaimana bagaimana bagaimana cara cara cara cara 2. pemakaman jenazah. Bagaimana tata cara pengkuburan jenazah? A. 5. memandikan jenazah yang benar. bermanfaat sebagai salah satu pedoman untuk melaksanakan tata cara perawatan jenazah dan bagaimana sikap kita dalam menghadapai orang yang akan maupun baru saja meninggal. 3. Untuk memahami perawatan jenazah yang benar menurut ajaran Islam. Manfaat Dari penyusunan makalah ini. . 4. Metode Penelitian Dalam penyusunan makalah ini. Untuk menetahui bagaimana menghadapi seseorang yang mengalami sakaratul maut.

Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah. 2.w. Apa yang perlu di lakukan ketika menghadapi seseorang yang dalam keadaan nazak? 1. 2. Sentiasa mengingatkannya dengan kalimah Syuhadah iaitu : “Asyhadualla illahaillallah wa asyhaduanna . Perlu berada di sisinya. walaupun jiran kita bukan dari golongan orang Islam. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Ketika berada dekat dengan orang sakit. Melawat orang yang sakit dan hikmahnya Sakit adalah datangnya dari Allah. pernah bersabda yang bermaksud 'Tiap-tiap penyakit ada ubatnya kecuali mati'. yang bermaksud : “'Menziarah/melawat orang yang sakit pada permulaan masa sakitnya itu adalah Fardhu (wajib) dan kemudiann daripadanya Sunat.a. tidak lebih dari 3 hari'.a. Umat Islam amat menghargai kita melawat orang sakit terutama jika saudara-mara kita yang sakit begitu juga kalau jiran-jiran kita. kita hendaklah sabar dan redha di atas dugaan yang telah diberikan Allah kepada kita dan berusahalah mencari obatnya sebab Nabi Muhammad s. Oleh itu. 3. Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.BAB II ISI A.w. Sabda Nabi Muhammad s. bacalah doa ini berulang kali. Antaranya ialah : 1. Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.

Orang yang berhak menguruskan Jenazah Orang yang berhak dan lebih afdal untuk menguruskan jenazah ialah dari kalangan keluarganya atau warisnya yang terdekat misalnya . Tukarkan pakaiannya dan bersihkan kekotoran yang keluar dari duburnya. akan tetapi apabila tidak seorang pun yang mengerjakan kewajipan tersebut. 9. Memandikannya. 6. Di antaranya yang wajib kita kerjakan dalam mengurus jenazah ialah : 1. yakni apabila sudah dikerjakan oleh sebahagian dari orang Islam yang lain. 8. Mengkafankan jenazah. Solat ke atas jenazah. Pesakit hendaklah ditelentangkan menghala ke Qiblat dan qiam tangannya. maka yang lainnya tidak berdosa. Apabila seseorang itu telah disahkan matinya. perkaraperkara berikut hendaklah dilakukan : Hendaklah kita ucapkan : 2. 3. 2. 3. Qiamkan tangannya seperti dalam sembahyang. . Rapatkan kedua belah matanya. 5. 7. Ikatkan kedua ibu jari kakinya. 10. Mengebumikannya. Apabila sah matinya 1. 4. merupakan fardhu kifayah. 3. Rapatkan mulutnya. anaknya sendiri kalau simati bapanya. Letakkan di tempat yang tinggi. Manakala rakan-rakan yang lain membaca Al-Quran atau Yasin. 4. Luruskan kakinya. Hadapkan ke Qiblat. maka semua orang Islam dalam satu kampung atau kawasan tersebut akan berdosa. Ikat dagunya dan simpul di atas ubunnya.muhammadarrosulullah” di telinganya dan hendaklah dimadkan bacaan kalimah tersebut. Mengurus Jenazah Mengurus jenazah orang Islam.

Sifat berani. Tempat Memandikan Jenazah A. 8. Menentukan Imam untuk sembahyang mayat. 4. 5. 9. 4. 2. 7. 3. Mempunyai kemahiran dan ilmu yang cukup. pastikan dahulu kubur telah digali dan peralatan mengkafan mayat telah disediakan seperti : 1. Urusan di Balai Polis bagi melapurkan kematian. Perkara-perkara yang perlu diuruskan oleh Warisnya Waris yang tertua hendaklah berpakat/berbincang berhubung dengan kematian. 6. Syarat-syarat jenazah yang wajib dimandikan : ✔ Orang muslim ✔ Masih ada anggota badannya meskipun hanya sebagian . 2. 7. 5. Nota : Sekiranya jenazah itu meninggal di Hospital cukup dengan surat kebenaran atau pengesahan dari doktor. Urusan menggali kubur. bolehlah diminta Imam atau Bilal di kawasan tersebut untuk menguruskannya.Kalau warisnya tidak ada kemampuan atau pengalaman. Menentukan bilal untuk memandikan mayat. Ucapan takziah. Menguruskan kenderaan untuk jenazah. Sifat-sifat yang mesti ada pada seseorang yang hendak menguruskan Jenazah 1. Kain putih (bidang 45") . Sabar. Sebelum memandikan mayat. 4. 1. 3.20 meter bagi dewasa Gunting Kapas Cendana Kapur barus Air mawar Minyak wangi (Minyak Attar) Tikar jerami Bantal (dari daun pandan) mandi yang khas. 10. Membeli keperluan untuk urusan memandi dan mengkafankan mayat. 6. Amanah. 2. 3.

Jika mayyit telah mewasiatkan kepada seseorang untuk memandikannya. keluarga mayyit boleh menunjuk orang yang amanah lagi terpercaya buat mengurusnya. Perlengkapan bagi yang memandikan jenazah. kalau perempuan maka dari jenis putri). Dianjurkan agar yang memandikan jenazah memilih 2 orang dari keluarganya. maka yang berhak adalah ayahnya atau kakeknya atau anak laki-lakinya atau cucucucunya yang laki-laki (kalau mayatnya laki-laki. d. maka orang itulah yang berhak. 3. b. Tempat memandikan mayyit harus tertutup baik dinding maupun atapnya. 1. Jika tidak ada yang mampu. a. Jika mayyit tidak mewasiatkan. 2. . c. Orang yang berhak memandikan jenazah.✔ Bukan mati syahid Ada 13 macam jenazah mati syahid yang wajib dimandikan dan di kafani: • • • Mati dalam membela agama (tidak di medan perang) Mati dibunuh karena membela diri Mati dibunuh karena membela karena melindungi/ keluarganya • • • • • • • • • • Mati dibunuh melindungi hartanya Mati karena penyakit menular Mati karena melahirkan Mati karena tenggelam Mati karena terbakar Mati karena tertimpa reruntuhan Mati karena penyakir paru-paru Mati karena sakit perut Mati karena sedang beribadah kepada Allah Anak perawan yang mati dalam pingitan MEMANDIKAN JENAZAH.

4. tekan perutnya perlahan-lahan sebanyak tiga kali hingga keluar. Cara menyiram air perasan daun bidara. Penutup hidung. b) Cuci tapak tangan mayyit 3 X. Menggunting kuku tangan dan kaki kalau panjang . Pakaian belakang mayyit : . a) Bacalah basmallah. c) Bersihkan mulut dan hidungnya 3 X d) Wajah dan tangan kanan lalu kiri sampai dengan siku.1. Melepas pakaian yang masih melekat ditubuhnya. . a) Siram kepala dan wajahnya dengan perasan dengan buihnya dulu. Cara menyediakan perasan daun bidara. Menutup aurat simayyit dengan handuk besar mulai pusar sampai dengan lututnya (laki-laki dan perempuan sama) . 3. 2. Persiapan sebelum memandikan jenazah. 4. Celana : a) Digunting sisi sebelah kanan dari atas sampai kebawah lalu sebelah kiri b) Setelah itu bagian depan ditarik dengan perlahan dengan tetap menjaga handuk penutup. f) Kaki kanan kemudian kirinya. Memakai pelindung tubuh agar tidak terkena kotorankotoran seperti sisa air perasan daun bidara dan kapur barus. Caranya : Pakaian : a) Dimulai dari lengan sebelah kanan kearah kiri b) Selanjutnya dari lobang baju (krah) kebawah c) Setelah itu bagian depan ditarik dengan perlahan dari bawah handuk penutup auratnya. 1. Membersihkan hidung dan mulut serta menutupnya dengan kapas ketika dimandikan lalu dibuang setelah selesai h. 3. Sarung tangan. kalau tidak lebat dicabut saja. Memandikan jenazah.Setelah itu dibalikkan lagi kekanan 3. 1.Tubuh mayyit dibalik ke sebelah kiri. b) Basuh tubuh bagian kanan dari pundak ketelapak kaki . kalau hanya kemeja cukup buka kancingnya). Wudhukan jenazah. 2. Mencukur bulu ketiak. Cara menyediakan air dan kapur barus. pakaian digeser kekiri. e) Kepala dan kedua telinganya. Sepatu bot berlaras tinggi. Bersihkan isi perut dengan tangan kiri yang telah terbalut Angkat sedikit tubuh mayyit. (ini kalau mayyit mengenakan gamis atau baju panjang. e. 6. 2. 1 Gelas besar : 4 liter 8 lt + 2 gls air perasan daun bidara 12 lt + 3 gls air perasan daun bidara 16 lt + 4 gls air perasan daun bidara 20 lt + 5 gls air perasan daun bidara f. Merapikan kumis. 5. bersihkan kotoran itu dengan kain pembersih kemudian siram. Setiap 4 liter air dicampur dengan 2 potong kapur barus 1 : g.

Telentangkan mayat. 18. Lepas itu siram dengan air kapur barus. 17. Kemudian mengiringkan mayat ke kiri basuh bahagian lambung kanan sebelah belakang. 14. Lafaz niat mewudukkan jenazah lelaki : "Sahaja aku berniat mewudukkan jenazah (lelaki) ini kerana Allah s. Keringkan (usap) tubuh mayyit dari atas kebawah. Rambut wanita dikepang menjadi tiga. 13 hingga 17.sebelah kanan terus kearak kiri. siram atau basuh dari kepala hingga hujung kaki 3 kali dengan air bersih. Siram sebelah kanan 3 kali. c) Ulangi sekali lagi. Menyiram dengan air kapur barus (caranya Idem). Lepas itu wudukkan mayat. Siram sebelah kiri 3 kali.w.t" . Lafaz niat memandikan jenazah lelaki : "Sahaja aku memandikan jenazah (lelaki) kerana Allah Taala" Lafaz niat memandikan jenazah perempuan : "Sahaja aku memandikan jenazah (perempuan) kerana Allah Taala" 13. ulangi menyiram seperti bil. Mengiringkan mayat ke kanan basuh bahagian lambung sebelah kirinya pula. 16. 20. 5. Telentangkan semula mayat. Usahakan menggunakan handuk yang halus. 4. 19. Wajib berwudhu bagi yang memandikan dan dianjurkan mandi setelah selesai. 15.

maka panjang kain kafannya ditambah 30 cm. Segala apa-apa yang tercabut dari anggota mayat. 22. Jika tinggi tubuhnya 180 cm. Setelah selesai dimandikan dan diwudukkannya dengan baik dan sempurna hendaklah dilapkan menggunakan tuala pada seluruh badan mayat. c. Ukurlah lebar tubuh jenazah. 1 : 3. Jika tinggi tubuhnya 90 cm. “Rosululloh Shollallohu ‘Alaihi Wasallam dikafani dengan 3 helai kain sahuliyah yang putih bersih dari kapas. Berdasar dengan hadits. Jenazah laki-laki. 1. Tambahan panjang kain kafan dimaksudkan agar mudah mengikat bagian atas kepalanya dan bagian bawahnya. tanpa ada . 4. Lepas itu usung dengan menutup seluruh anggotanya. Cara-cara mengkafankan jenazah MENGKAFANI JENAZAH. 26. kuku dll). 25. maka lebar kain kafan yang disediakan adalah 90 cm. Jenazah lelaki hendaklah dimandikan oleh lelaki dan mayat wanita hendaklah dimandikan oleh perempuan. Ukuran kain kafan yang digunakan. Ukurlah tinggi tubuh jenazah. maka panjang kain kafannya ditambah 50 cm. Cawatkan bahagian kemaluan mayat dengan cawat yang disediakan. 2. maka panjang kain kafannya ditambah 40 cm. 1. Siram dengan air sembilan. Jika lebar tubuhnya 30 cm. Tata cara mengkafani. 24. sebagaimana melaksanakan wuduk biasanya. Jika tinggi tubuhnya 150 cm.w. 5. Jika tinggi tubuhnya 120 cm. a."Sahaja aku berniat mewudukkan jenazah (perempuan) ini kerana Allah s. 23. Dengan ini selesailah kerja memandikan mayat dengan sempurnanya.t" Cara mewudukkan jenazah ini iaitu dengan mencucurkan air ke atas jenazah itu bermula dari muka dan akhir sekali pada kakinya. 3. Jenazah laki-laki dibalut dengan tiga lapis kain kafan. 21. hendaklah dimasukkan ke dalam kapan berama (Contoh : rambut. maka panjang kain kafannya ditambah 60 cm. b.

3. Cara mempersiapkan tali pengikat kain kafan. Kemudian dipintal dan diletakkan dengan jarak yang sama diatas usungan jenazah. Cara mempersiapkan kain penutup aurat. dengan menyisakan lebih panjang di bagian kepala. Demikian lakukan denngan lembaran kain kafan yang kedua dan yang ketiga. 2. Mengkafani jenazah wanita. 2. 1. Cara memakaikan kain penutup auratnya. Cara mempersiapkan kain kafan. potonglah dari atas dan dari bawah sehingga bentuknya seperti popok bayi. Bubuhi anggota-anggota sujud. Perlu diperhatikan. Cara mengikat tali-tali pengikat. a. e. balutlah dari kepala sampai kaki . Jenazan wanita dibalut dengan lima helai kain kafan. b.baju dan serban padanya. Sediakan kain dengan panjang 100 cm dan lebar 25 cm ( untuk mayyit yang berukuran lebar 60 cm dan tinggi 180 cm). Jika ukuran lebar tubuhnya 50 cm dan tingginya 150 cm. 1. f. beliau dibalut dengan 3 kain tersebut. c. Pindahkan jenazah kemudian bubuhi tubuh mayyit dengan wewangian atau sejenisnya. mengikat tali tersebut jangan terlalu kencang dan usahakan ikatannya terletak disisi sebelah kiri tubuh. Terdiri atas : Dua helai kain. ( jumlah tali usahakan ganjil). sebuah baju kurung dan selembar sarung beserta kerudungnya. 1. Lalu bubuhilah wewangian dan kapur barus diatas kain penutup aurat dan kain kafan yang langsung melekat pada tubuh mayyit. 1. Mulailah dengan melipat lembaran pertama kain kafan sebelah kanan. diletakkan diatas usungan jenazah. 2. maka lebar kain kafannya 150 cm dan panjangnya 150 ditambah 50 cm. 3. 2. 3. letakkan pula potongan kapas diatasnya. Letakkan kedua tangan sejajar dengan sisi tubuh. Persiapkan sebanyak 7 tali pengikat. disediakan . 2. Setelah itu ikatlah kelima tali yang lain dengan jarak yang sama rata. Mulailah dengan mengikat tali bagian atas kepala mayyit dan sisa kain bagian atas yang lebih itu dilipat kewajahnya lalu diikat dengan sisa tali itu sendiri. agar mudah dibuka ketika jenazah dibaringkan kesisi sebelah kanan dalam kubur. Kemudian letakkan diatas ketiga helai kain kafan tepat dibawah tempat duduk mayyit. 3 helai kain diletakkan sama rata diatas tali pengikat yang sudah lebih dahulu . Misalnya lebarnya 60 cm maka panjangnya 180 cm. Sediakan kapas yang diberi wewangian dan letakkan di lipatan-lipatan tubuh seperti ketiak dan yang lainnya. d. Cara membalut kain kafan : 1. lalu ikatlah kain penutup sebagaimana memopok bayi dimulai dari sebelah kanan dan ikatlah dengan baik. Adapun panjang tali pengikatnya adalah 150 cm. Panjang tali pengikat disesuaikan dengan lebar tubuh dan ukuran kain kafan. Kemudian ikatlah tali bagian bawah kaki dan sisa kain kafan bagian bawah yang lebih itu dilipat kekakinya lalu diikat dengan sisa tali itu sendiri. 4.

Sediakan kain dengan panjang 90 cm dan lebar 25 cm. Cara mengkafani anak laki-laki yang berusia dibawah tujuh tahun adalah membalutnya dengan sepotong baju yang dapat menutup seluruh tubuhnya atau membalutnya dengan tiga helai kain. Kemudian dua kain kafan tersebut diletakkan sama rata diatas tali tersebut dengan menyisakan lebih panjang dibagian kepala. 4. 2. Kemudian kerudung tersebut dibentangkan diatas bagian atas baju kurung. Kemudian letakkanlah diatas kain sarungnya tepat dibawah tempat duduknya. 3. Cara mempersiapkan baju kurungnya.lebar baju kurung tersebut 90 cm. Cara mempersiapkan kerudung. setiap lembar disapu dengan wangi-wangian atau minyak wangi yang tidak mengandungi alkohol. Ukuran kain sarung adalah : lebar 90 cm dan panjang 150 cm. 1. c. kain yang paling lebar diletakkan di bawah atau dengan cara kain tiga lembar dibentangkan dan letaknya agak serong yang atas melebar dan yang bawah mengecil. Sama sepert membungkus mayat laki-laki. dan letakkan baju kurung ini di atas kedua helai kain kafannya ). 2. Lalu buatlah potongan kerah tepat ditengah-tengah kain itu agar mudah dimasuki kepalanya. Catatan : 1. Cara mempersiapkan kain sarung. b. Setelah dilipat dua. Lalu bubuhilah wewangian dan kapur barus diatas kain penutup aurat dan kain sarung serta baju kurungnya. Kemudian kain sarung tersebut dibentangkan diatas bagian atas baju kurungnya. Ukuran kerudungnya adalah 90 cm x90 cm. d. a. . dan lipatlah lebih dulu lembaran atasnya (sebelum dikenakan pada mayyit. f. kemudian persiapkanlah kain baju kurungnya sesuai dengan ukuran tersebut. Sama seperti membungkus mayat laki-laki. 1. Cara mengikat tali. kemudian dipintal dan diletakkan sama rata di atas usungan jenazah. lalu ukuran tersebut dikalikan dua. 3. Cara melipat kain kafan. letakkan juga potongan kapas diatasnya. Potonglah dari atas dan dari bawah seperti popok. Cara mempersiapkan kain penutup aurat. biarkanlah lembaran baju kurung bagian bawah terbentang. Ukurlah mulai dari pundak sampai kebetisnya. 2. Cara mengkafani anak perempuan yang berusia dibawah tujuh tahun adalah dengan membalutnya dengan sepotong baju kurung dan dua helai kain. Misalnya sebagai berikut : Pertama : Hendaklah disediakan tiga lembar kain kafan dibentangkan dengan disusun.sebanyak tujuh utas tali. e.

Hendaklah disediakan kapas yang disapu dengan wangi-wangian dan kayu cendana yang digunakan untuk menutup antara lain : 1. 1. Kedua buah dada 4. Kedua siku tangannya 6. maka posisinya sebagai berikut : Barisan pertama dari imam adalah jenazah laki-laki. Tulislah kalimah "ALLAH dan MUHAMMAD" di dahi mayat dengan menggunakan minyak wangi. kemudian ikatlah dengan tali daripada kain yang telah disediakan sebanyak tiga atau lima ikatan. Keenam : Solat Jenazah Dalam mengerjakan solat jenazah. Hendaklah kain kafan tersebut diselimutkan atau ditutupkan dari lembar yang paling atas sampai lembar yang paling bawah. . Bagi orang perempuan diperbolehkan mengikuti berjemaah bersama-sama dengan orang lelaki atau boleh mendirikan solat ke atas jenazah setalah disolatkan oleh orang lelaki. Semua tali pengikat mayat hendaklah disimpul hidup di sebelah kiri. Cara mengerjakan Solat Jenazah Bagi jenazah lelaki. Imam hendaklah berdiri searah dengan lambung atau bahagian tengah jenazah itu. Kedua tumitnya Keempat : Angkatlah mayat tersebut dengan berhati-hati kemudian baringkan di atas kain kafan yang sudah dibentangkan. yang paling utama ialah dikerjakan secara berjemaah dan harus dijadikan tiga saf (barisan) sekurang-kurangnya setiap satu saf dua orang. Imam yang akan mendirikan solat ke atasnya hendaklah berdiri searah dengan kepala jenazah itu. Wajah (muka) 3. Setelah siap diikat renjislah dengan air mawar dan sapulah minyak wangi. Kemaluan 2. Sebelum diikat di bahagian kepala. kemudian anak laki-laki kemudian jenazah wanita kemudian anak perempuan. benarkan warisnya melihat atau menciumnya. Kalau jenazah lebih dari satu dan berlainan jenis kelamin. Kedua Telinga 5. Adapun hukum solat jenazah ini adalah Fardhu Kifayah seperti hal menguruskannya. Kelima : Tutupkan jenazah itu dengan kapas yang telah disediakan pada bahagianbahagian yang telah disebutkan di atas. Bagi jenazah perempuan.Kedua : Ketiga : Hendaklah disediakan tali pengikat sebanyak tiga atau lima utas yang diletakkan di bawah kain kafan tersebut.

Syarat salat jenazah  Suci dari hadas maupun najis  Menutup aurat  Menghadap kiblat  Jenazah sudah dimandikan dan dikafani  Letak jenazah di sebelah kiblat orang yang menyalatkan A.Tentang tempat untuk mengerjakan solat jenazah. Sunah salat jenazah  Mengangkat tangan waktu takbir  Merendahkan suara bacaan (israr)  Membaca ta’awud  Memperbanyak jumlah jemaah  Memperbanyak saf 1. Lafaz niat solat jenazah lelaki secara persendirian : "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah ini . Ketentuan dalam melaksanakan sholat jenazah : A. Rukun salat jenazah  Niat  Berdiri bagi yang mampu  Takbir empat kali  Membaca Al Fatihah  Membaca sholawat nabi  Mendo’akan jenazah  Salam A. Lafaz niat solat jenazah : a. diperbolehkan di dalam masjid. I. di surau atau di tempat lainnya yang memungkinkan solat berjemaah dengan syarat tempatnya itu luas dan bersih.

"Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(lelaki) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi Imam kerana Allah Taala" d. Lafaz niat untuk mayat lelaki bagi Makmum "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(lelaki) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi makmum kerana Allah Taala" . Lafaz niat untuk mayat perempuan bagi Imam. "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(perempuan) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi Imam kerana Allah Taala" e. Lafaz niat untuk mayat lelaki bagi Imam. Lafaz niat untuk jenazah perempuan secara persendirian : "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah ini dengan empattakbir fardhu kifayah kerana Allah Taala" c.dengan empat takbir fardhu kifayah kerana Allah Taala" b.

Kemudian dilanjutkan dengan membaca AlFatihah : 1. . Lafaz niat untuk jenazah perempuan bagi Makmum "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(perempuan) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi makmum kerana Allah Taala" 4.f. 3. 2. Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. 4. 5. Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi maha Penyayang. Yang berkuasa mengadili pada hari pembalasan. Hanya kepada Mu kami menyembah dan hanya kepada Mu kami memita segala pertolongan. Segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam. Takbir yang pertama : Membaca lafaz : Allahu Akbaru (Allah Maha Besar). a. Bacaan dan Doa dalam Solat Jenazah.

Iaitu Jalan orang yang engkau kurniakan nikmat ke atras mereka." d. Membaca lafaz seperti pada takbir pertama.a.w : "Ya Allah! Berilah rahmat atas penghulu kami Muhammad s.w dan atas keluarganya sebagaimana Engkau telah memberi rahmat pada Nabi Ibrahim dan keluarganya. bersihkanlah dia dari segala dosa dan sebagaimana kain putih yang bersih dari segala kotoran dan gantikanlah baginya rumah yang lebih baik dari rumahnya dan gantikanlah isteri yang lebih baik dari isterinya dan gantikanlah keluarga yang lebih dari keluarganya dan peliharalah (hindarkanlah) dia dari seksa kubur dan seksa neraka. bukan jalan orang-orang yang Engkau murkai dan bukan jalan orang-orang yang sesat. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji dan Maha Mulia". 7.a. Selepas mengangkat takbir yang keempat hendaklah .6. Tunjukkanlah kami jalan yang lurus. c.w. dan atas keluarganya. Sebagaimana Engakau memberkati Nabi Ibarahim dan atas keluarganya. Takbir yang kedua. b. kemudian dilanjutkan dengan membaca selawat atas Nabi Muhammad s. Dan berkatilah atas Nabi Muhammad s. Takbir yang ketiga : Selepas takbir yang ketiga hendaklah membaca doa untuk memohonkan ampun pada si mati : "Ya Allah! Ampunilah dia dan kasihanilah dia dan sejahterakanlah serta ampunilah dosa kesalahan dia. Pada seluruh alam.a. Takbir yang ke empat. Dan muliakanlah kedatangannya dan luaskanlah tempat masuknya (kuburnya) dan bersihkanlah dia dengan air salju dan embun.

Hendaklah dua-tiga orang turun keliang kubur. kemudian lahat ditutup dengan batu atau cor-coran atau sejenisnya dan usahakan kalau bisa jangan yang mudah terbakar seperti kayu atau sejenisnya. Tata cara menggali kubur. selanjutnya taburkan batu kerikil dan perciki dengan air supaya tanah menjadi lengket dan padat. tapi tidak boleh lebih dari satu jengkal. kedalaman 130 cm. kenudian letakkan bantalan dari tanah atau potongan batu bata dibawah kepalanya. Untuk orang besar adalah panjang 200 cm. lalu diturunkan kembali galian tanah kuburan. lalu dua lagi diatas tepat di sisi kubur sebelah kiblat untuk membantu menurunkan jenazah. setelah itu buka tali pengikatnya dan singkaplah kain kafan yang menutupi wajahnya. yang menjorok ke dalam dan keluar 25 cm.membaca doa seperti di bawah ini : "Ya Allah ! Janganlah kiranya pahala tidak sampai pada kami dan janganlah Engkau memberi pada kami fitnah sepeninggalannya dan ampunilah kami dan dia dan bagi saudara -saudara kami yang telah mendahului kami dengan imam dan janganlah menjadikan gelisah (dengki) dalam hati kami pada orang-orang yang beriman.wb. lebar 75 cm. Tata cara menguburkannya. 1. lalu berilah tanda dari batubata pada arah kepala dan kaki. Ya Allah! Ya Tuhan kami sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. dan hendaklah orang yang kuat. Ketika menurunkan hendaklah berdoa “ Bismillahi wa ‘ala millati rasulullah “ “ Dengan nama Alloh dan menurut sunnah Rosululloh Shollallohu ‘Alaihi Wasallam. lebar lahat 50 cm. a).” Menguburkan Jenazah." Selanjutnya yang terakhir adalah memberi salam dan palingkan ke kanan dan ke kiri dengan membaca : “Assalamu`alaikum wr. b). “ Jenazah dibaringkan diatas tubuhnya sebelah kanan dalam posisi miring. Boleh diberi sedikit gundukan. 2. Besar kecil ukuran kuburan tergantung jenazahnya (disesuaikan). . kedalaman lahat 55 cm. dengan dihadapkan kearah kiblat.

2. Memandikannya. Mengebumikannya. namun jika salah satu saja telah melaksanakannya. Diantaranya adalah mengurus jenazah sesama muslim yang lain. 4. Karena mengurus jenazahnya hukumnya adalah fardlu kifayah. kita memiliki berbagai macam kewajiban.BAB III KESIMPULAN Sebagai seorang muslim. 3. Beberapa perawatan jenazah adalah sebagai berikut : 1. . Mengkafankan jenazah. Solat ke atas jenazah. yang jika tidak dilaksanakan dosalah semua muslim tersebut. maka terampuni dosa semua muslim tersebut dalam hal ini.

blogspot. Pendidikan Agama Islam Untuk SMA Jilid 2.com Buku catatan PDBAI. Jakarta. Erlangga.DAFTAR PUSTAKA Samsuri. 2006.jerambah. www. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->