PENDIDIKAN AGAMA ISLAM

MAKALAH TATA CARA PERAWATAN JENAZAH
D S S N

I U U

1.

OLEH : ANGGIT SRI HERLAMBANG 2.DINA ISNAINI 3.ENDANG WIJAYANTI 4.IMAM PRAYOGO P. 5.M.IRFAN 6.SAFITRI SEKARSARI

DEPARTEMEN PENDIDIKAN SMA NEGERI 01 KAJEN KABUPATEN PEKALONGAN TAHUN 2009 – 2010

Puji syukur kami panjatkan ke hadirat Allah SWT, berkat rahmat dan karuniaNya, sehingga kami satu kelompok dapat menyelesaikan tugas menyusun makalah tentang perawatan jenazah. Dalam melakukan berbagai eksperimen tersebut, juga tidak semudah yang kami pikirkan, diantaranya, dalam hal mencari informasi. Kami sring menemukan hal – hal yang berbeda dalam tata cara pelaksanaannya, Kegiatan ini juga mungkin tidak dapat terlaksana dengan baik tanpa adanya pihak – pihak yang telah membantu kami. oleh karena itu, kami mengucapkan banyak terimakasih kepada :
1. 2.

Ibu Khuzaemah, selaku guru pembimbing Pendidikan Agama Islam Teman-teman Semuanya.

Kami juga berharap dengan penyusunan makalah ini bisa menjadi pedoman dalam tata cara perawatan jenazah. Kami menyadari bahwa dalam penyusunan makalah ini masih jauh dari kesempurnaan. Oleh karena itu, kritik dan saran sangat kami harapkan, karena kesempurnaan hanyalah milik Allah SWT.

Pekalongan, 20 Mei 2010 Penyusun,

Anggit, dkk

sampai kita menguburkannya. yaitu : 1. Latar Belakang Masalah Segala puji bagi Alloh yang telah memberikan karunia Nya kepada umat manusia agar supaya manusia mensyukurinya. Rumusan Masalah Dalam penyusunan makalah ini penyusun membuat berbagai rumusan masalah. Namun dalam keadaan sekarang ini. kesadaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan. memandikannya. tentunya kita menginginkan agar mayat kita diurus dengan benar sesuai dengan ajaran Rosul Shollallohu ‘Alaihi Wasallam. B. Bagaimana 2. Kalau kita menginginkan agar mayat kita diurus orang lain. Sholawat beriring salam selalu tercurah kepada junjungan kita Nabi Muhammad Shollallohu ‘Alaihi Wasallam. Mati adalah sesuatu yang pasti bagi kita. Ia merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. bagaimana cara mempersiapkan pemandian bagi jenazah. menghadapi seseorang yang mengalami sakaratul maut? Bagaimana tata cara perawatan jenazah yang benar menurut ajaran Islam? . demikian juga kepada keluarga dan sahabat – sahabatnya serta para pengikut-pengikutnya yang masih istiqomah dengan ajaran-ajarannya. Dengan adanya sebagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu. maka hendaknya kita juga harus bisa mengurus jenazah.BAB I PEMBUKAAN A. Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu saja. mengkafaninya.(Q. Wahai saudara yang menyadari akan arti kehidupan. mensholatkan.S Ali Imron:185 ). Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannyaAlloh Ta’ala berfirman : “Setiap yang bernyawa pasti akan merasakan kematian”.

pemakaman jenazah. 6. 4. 4. 3. . Untuk memahami perawatan jenazah yang benar menurut ajaran Islam. Untuk Untuk Untuk Untuk mengetahui mengetahui mengetahui mengetahui bagaimana bagaimana bagaimana bagaimana cara cara cara cara 2. kami sekelompok menggunakan metode studi pustaka. Bagaimana tata cara pengkuburan jenazah? A. bermanfaat sebagai salah satu pedoman untuk melaksanakan tata cara perawatan jenazah dan bagaimana sikap kita dalam menghadapai orang yang akan maupun baru saja meninggal. A. Manfaat Dari penyusunan makalah ini. 5. Bagaimana tata cara memandikan jenazah? Bagaimana tata cara mengkafani jenazah? Bagaimana tata cara menyalatkan jenazah ? 6.3. Untuk menetahui bagaimana menghadapi seseorang yang mengalami sakaratul maut. Metode Penelitian Dalam penyusunan makalah ini. mangkafani jenazah. memandikan jenazah yang benar. Tujuan Penulisan Tujuan dari penulisan ini adalah agar kita mengetahui tata cara pelaksanaan dari perawatan jenazah antara lain : 1. B. 5. menyalatkan jenazah.

Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah. bacalah doa ini berulang kali. tidak lebih dari 3 hari'.a. Umat Islam amat menghargai kita melawat orang sakit terutama jika saudara-mara kita yang sakit begitu juga kalau jiran-jiran kita. 3. pernah bersabda yang bermaksud 'Tiap-tiap penyakit ada ubatnya kecuali mati'. Sabda Nabi Muhammad s. Perlu berada di sisinya. walaupun jiran kita bukan dari golongan orang Islam. 2. Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah. Sentiasa mengingatkannya dengan kalimah Syuhadah iaitu : “Asyhadualla illahaillallah wa asyhaduanna . Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. 2.w. Apa yang perlu di lakukan ketika menghadapi seseorang yang dalam keadaan nazak? 1. Antaranya ialah : 1. Oleh itu.BAB II ISI A.w. yang bermaksud : “'Menziarah/melawat orang yang sakit pada permulaan masa sakitnya itu adalah Fardhu (wajib) dan kemudiann daripadanya Sunat. Melawat orang yang sakit dan hikmahnya Sakit adalah datangnya dari Allah.a. Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak. Ketika berada dekat dengan orang sakit. kita hendaklah sabar dan redha di atas dugaan yang telah diberikan Allah kepada kita dan berusahalah mencari obatnya sebab Nabi Muhammad s.

Mengebumikannya. Luruskan kakinya. 6. Pesakit hendaklah ditelentangkan menghala ke Qiblat dan qiam tangannya. Memandikannya. 9. Apabila seseorang itu telah disahkan matinya. . Solat ke atas jenazah. Ikat dagunya dan simpul di atas ubunnya. akan tetapi apabila tidak seorang pun yang mengerjakan kewajipan tersebut. 8. Di antaranya yang wajib kita kerjakan dalam mengurus jenazah ialah : 1. Hadapkan ke Qiblat. 7. Tukarkan pakaiannya dan bersihkan kekotoran yang keluar dari duburnya. 4. Qiamkan tangannya seperti dalam sembahyang. 2. 3. maka yang lainnya tidak berdosa.muhammadarrosulullah” di telinganya dan hendaklah dimadkan bacaan kalimah tersebut. 4. Manakala rakan-rakan yang lain membaca Al-Quran atau Yasin. 5. Apabila sah matinya 1. maka semua orang Islam dalam satu kampung atau kawasan tersebut akan berdosa. merupakan fardhu kifayah. Letakkan di tempat yang tinggi. 3. yakni apabila sudah dikerjakan oleh sebahagian dari orang Islam yang lain. Mengkafankan jenazah. 3. Rapatkan mulutnya. Mengurus Jenazah Mengurus jenazah orang Islam. Ikatkan kedua ibu jari kakinya. 10. anaknya sendiri kalau simati bapanya. Orang yang berhak menguruskan Jenazah Orang yang berhak dan lebih afdal untuk menguruskan jenazah ialah dari kalangan keluarganya atau warisnya yang terdekat misalnya . Rapatkan kedua belah matanya. perkaraperkara berikut hendaklah dilakukan : Hendaklah kita ucapkan : 2.

6. 5.Kalau warisnya tidak ada kemampuan atau pengalaman. Urusan di Balai Polis bagi melapurkan kematian. 2. 3. Syarat-syarat jenazah yang wajib dimandikan : ✔ Orang muslim ✔ Masih ada anggota badannya meskipun hanya sebagian . 6. pastikan dahulu kubur telah digali dan peralatan mengkafan mayat telah disediakan seperti : 1. 2. Sebelum memandikan mayat. 10.20 meter bagi dewasa Gunting Kapas Cendana Kapur barus Air mawar Minyak wangi (Minyak Attar) Tikar jerami Bantal (dari daun pandan) mandi yang khas. Tempat Memandikan Jenazah A. Sifat berani. bolehlah diminta Imam atau Bilal di kawasan tersebut untuk menguruskannya. 1. Perkara-perkara yang perlu diuruskan oleh Warisnya Waris yang tertua hendaklah berpakat/berbincang berhubung dengan kematian. 5. 8. Mempunyai kemahiran dan ilmu yang cukup. Menentukan bilal untuk memandikan mayat. Urusan menggali kubur. 9. 4. Menentukan Imam untuk sembahyang mayat. 3. 4. Nota : Sekiranya jenazah itu meninggal di Hospital cukup dengan surat kebenaran atau pengesahan dari doktor. 7. Menguruskan kenderaan untuk jenazah. Sifat-sifat yang mesti ada pada seseorang yang hendak menguruskan Jenazah 1. 3. Ucapan takziah. Kain putih (bidang 45") . Amanah. 4. Membeli keperluan untuk urusan memandi dan mengkafankan mayat. Sabar. 7. 2.

c. 3. . 1. b. d. Jika mayyit tidak mewasiatkan. maka yang berhak adalah ayahnya atau kakeknya atau anak laki-lakinya atau cucucucunya yang laki-laki (kalau mayatnya laki-laki. kalau perempuan maka dari jenis putri). maka orang itulah yang berhak. 2. keluarga mayyit boleh menunjuk orang yang amanah lagi terpercaya buat mengurusnya.✔ Bukan mati syahid Ada 13 macam jenazah mati syahid yang wajib dimandikan dan di kafani: • • • Mati dalam membela agama (tidak di medan perang) Mati dibunuh karena membela diri Mati dibunuh karena membela karena melindungi/ keluarganya • • • • • • • • • • Mati dibunuh melindungi hartanya Mati karena penyakit menular Mati karena melahirkan Mati karena tenggelam Mati karena terbakar Mati karena tertimpa reruntuhan Mati karena penyakir paru-paru Mati karena sakit perut Mati karena sedang beribadah kepada Allah Anak perawan yang mati dalam pingitan MEMANDIKAN JENAZAH. Jika mayyit telah mewasiatkan kepada seseorang untuk memandikannya. a. Perlengkapan bagi yang memandikan jenazah. Dianjurkan agar yang memandikan jenazah memilih 2 orang dari keluarganya. Tempat memandikan mayyit harus tertutup baik dinding maupun atapnya. Orang yang berhak memandikan jenazah. Jika tidak ada yang mampu.

(ini kalau mayyit mengenakan gamis atau baju panjang. Menggunting kuku tangan dan kaki kalau panjang . Memakai pelindung tubuh agar tidak terkena kotorankotoran seperti sisa air perasan daun bidara dan kapur barus. e. 1. 3. Sarung tangan. Penutup hidung. Cara menyediakan perasan daun bidara.Setelah itu dibalikkan lagi kekanan 3. 2. 2. Sepatu bot berlaras tinggi. a) Bacalah basmallah. tekan perutnya perlahan-lahan sebanyak tiga kali hingga keluar. 1 Gelas besar : 4 liter 8 lt + 2 gls air perasan daun bidara 12 lt + 3 gls air perasan daun bidara 16 lt + 4 gls air perasan daun bidara 20 lt + 5 gls air perasan daun bidara f. Membersihkan hidung dan mulut serta menutupnya dengan kapas ketika dimandikan lalu dibuang setelah selesai h. b) Basuh tubuh bagian kanan dari pundak ketelapak kaki .1. bersihkan kotoran itu dengan kain pembersih kemudian siram. kalau hanya kemeja cukup buka kancingnya). f) Kaki kanan kemudian kirinya. Bersihkan isi perut dengan tangan kiri yang telah terbalut Angkat sedikit tubuh mayyit. Pakaian belakang mayyit : . Cara menyiram air perasan daun bidara. 4. Merapikan kumis. Wudhukan jenazah. Setiap 4 liter air dicampur dengan 2 potong kapur barus 1 : g. Melepas pakaian yang masih melekat ditubuhnya. kalau tidak lebat dicabut saja. 4. Mencukur bulu ketiak. Cara menyediakan air dan kapur barus. Celana : a) Digunting sisi sebelah kanan dari atas sampai kebawah lalu sebelah kiri b) Setelah itu bagian depan ditarik dengan perlahan dengan tetap menjaga handuk penutup.Tubuh mayyit dibalik ke sebelah kiri. a) Siram kepala dan wajahnya dengan perasan dengan buihnya dulu. Caranya : Pakaian : a) Dimulai dari lengan sebelah kanan kearah kiri b) Selanjutnya dari lobang baju (krah) kebawah c) Setelah itu bagian depan ditarik dengan perlahan dari bawah handuk penutup auratnya. Memandikan jenazah. Persiapan sebelum memandikan jenazah. e) Kepala dan kedua telinganya. 1. 6. c) Bersihkan mulut dan hidungnya 3 X d) Wajah dan tangan kanan lalu kiri sampai dengan siku. Menutup aurat simayyit dengan handuk besar mulai pusar sampai dengan lututnya (laki-laki dan perempuan sama) . . 5. 3. b) Cuci tapak tangan mayyit 3 X. 2. pakaian digeser kekiri.

Lepas itu siram dengan air kapur barus. 19.sebelah kanan terus kearak kiri. 18. Mengiringkan mayat ke kanan basuh bahagian lambung sebelah kirinya pula. 20. 5. c) Ulangi sekali lagi. ulangi menyiram seperti bil. Lafaz niat mewudukkan jenazah lelaki : "Sahaja aku berniat mewudukkan jenazah (lelaki) ini kerana Allah s. Kemudian mengiringkan mayat ke kiri basuh bahagian lambung kanan sebelah belakang. 13 hingga 17. Telentangkan semula mayat. Keringkan (usap) tubuh mayyit dari atas kebawah. 4. 16. 14. siram atau basuh dari kepala hingga hujung kaki 3 kali dengan air bersih. Lafaz niat memandikan jenazah lelaki : "Sahaja aku memandikan jenazah (lelaki) kerana Allah Taala" Lafaz niat memandikan jenazah perempuan : "Sahaja aku memandikan jenazah (perempuan) kerana Allah Taala" 13. 17. 15. Usahakan menggunakan handuk yang halus. Telentangkan mayat.w. Lepas itu wudukkan mayat. Rambut wanita dikepang menjadi tiga.t" . Siram sebelah kiri 3 kali. Menyiram dengan air kapur barus (caranya Idem). Siram sebelah kanan 3 kali. Wajib berwudhu bagi yang memandikan dan dianjurkan mandi setelah selesai.

Ukurlah tinggi tubuh jenazah. c. 25. Tambahan panjang kain kafan dimaksudkan agar mudah mengikat bagian atas kepalanya dan bagian bawahnya. Ukurlah lebar tubuh jenazah. Berdasar dengan hadits. a. 3.w. b. kuku dll). 24. Jika tinggi tubuhnya 90 cm. maka panjang kain kafannya ditambah 40 cm. Jenazah lelaki hendaklah dimandikan oleh lelaki dan mayat wanita hendaklah dimandikan oleh perempuan. 23. Jika tinggi tubuhnya 150 cm. Dengan ini selesailah kerja memandikan mayat dengan sempurnanya. Tata cara mengkafani. Jika lebar tubuhnya 30 cm. Jenazah laki-laki dibalut dengan tiga lapis kain kafan. 4. 1 : 3."Sahaja aku berniat mewudukkan jenazah (perempuan) ini kerana Allah s. sebagaimana melaksanakan wuduk biasanya. 21. maka panjang kain kafannya ditambah 50 cm. 22. maka panjang kain kafannya ditambah 60 cm. maka lebar kain kafan yang disediakan adalah 90 cm. Cawatkan bahagian kemaluan mayat dengan cawat yang disediakan. Cara-cara mengkafankan jenazah MENGKAFANI JENAZAH. “Rosululloh Shollallohu ‘Alaihi Wasallam dikafani dengan 3 helai kain sahuliyah yang putih bersih dari kapas. Jika tinggi tubuhnya 180 cm. 2.t" Cara mewudukkan jenazah ini iaitu dengan mencucurkan air ke atas jenazah itu bermula dari muka dan akhir sekali pada kakinya. 26. Ukuran kain kafan yang digunakan. maka panjang kain kafannya ditambah 30 cm. Jika tinggi tubuhnya 120 cm. Setelah selesai dimandikan dan diwudukkannya dengan baik dan sempurna hendaklah dilapkan menggunakan tuala pada seluruh badan mayat. 1. 1. Jenazah laki-laki. Segala apa-apa yang tercabut dari anggota mayat. hendaklah dimasukkan ke dalam kapan berama (Contoh : rambut. tanpa ada . Lepas itu usung dengan menutup seluruh anggotanya. Siram dengan air sembilan. 5.

2. Sediakan kain dengan panjang 100 cm dan lebar 25 cm ( untuk mayyit yang berukuran lebar 60 cm dan tinggi 180 cm). disediakan . 1. sebuah baju kurung dan selembar sarung beserta kerudungnya. Jenazan wanita dibalut dengan lima helai kain kafan. Panjang tali pengikat disesuaikan dengan lebar tubuh dan ukuran kain kafan. Cara mempersiapkan kain kafan. potonglah dari atas dan dari bawah sehingga bentuknya seperti popok bayi. Mulailah dengan melipat lembaran pertama kain kafan sebelah kanan. Jika ukuran lebar tubuhnya 50 cm dan tingginya 150 cm. Perlu diperhatikan. 1. ( jumlah tali usahakan ganjil). diletakkan diatas usungan jenazah. Cara memakaikan kain penutup auratnya. balutlah dari kepala sampai kaki . Cara mengikat tali-tali pengikat. agar mudah dibuka ketika jenazah dibaringkan kesisi sebelah kanan dalam kubur. lalu ikatlah kain penutup sebagaimana memopok bayi dimulai dari sebelah kanan dan ikatlah dengan baik. Demikian lakukan denngan lembaran kain kafan yang kedua dan yang ketiga. 3. Terdiri atas : Dua helai kain. letakkan pula potongan kapas diatasnya. e. 2. d. Kemudian dipintal dan diletakkan dengan jarak yang sama diatas usungan jenazah. Kemudian ikatlah tali bagian bawah kaki dan sisa kain kafan bagian bawah yang lebih itu dilipat kekakinya lalu diikat dengan sisa tali itu sendiri. Bubuhi anggota-anggota sujud. maka lebar kain kafannya 150 cm dan panjangnya 150 ditambah 50 cm. 2. Setelah itu ikatlah kelima tali yang lain dengan jarak yang sama rata. b. 1. 4. a. 3. Cara mempersiapkan kain penutup aurat. c. beliau dibalut dengan 3 kain tersebut. 3 helai kain diletakkan sama rata diatas tali pengikat yang sudah lebih dahulu . f. Cara membalut kain kafan : 1. 2. Letakkan kedua tangan sejajar dengan sisi tubuh. Cara mempersiapkan tali pengikat kain kafan. Mulailah dengan mengikat tali bagian atas kepala mayyit dan sisa kain bagian atas yang lebih itu dilipat kewajahnya lalu diikat dengan sisa tali itu sendiri. 1. Lalu bubuhilah wewangian dan kapur barus diatas kain penutup aurat dan kain kafan yang langsung melekat pada tubuh mayyit. 2. Sediakan kapas yang diberi wewangian dan letakkan di lipatan-lipatan tubuh seperti ketiak dan yang lainnya. Misalnya lebarnya 60 cm maka panjangnya 180 cm. Pindahkan jenazah kemudian bubuhi tubuh mayyit dengan wewangian atau sejenisnya. Kemudian letakkan diatas ketiga helai kain kafan tepat dibawah tempat duduk mayyit. 3.baju dan serban padanya. Adapun panjang tali pengikatnya adalah 150 cm. dengan menyisakan lebih panjang di bagian kepala. Persiapkan sebanyak 7 tali pengikat. Mengkafani jenazah wanita. mengikat tali tersebut jangan terlalu kencang dan usahakan ikatannya terletak disisi sebelah kiri tubuh.

4. Lalu bubuhilah wewangian dan kapur barus diatas kain penutup aurat dan kain sarung serta baju kurungnya. Sama seperti membungkus mayat laki-laki. Kemudian kerudung tersebut dibentangkan diatas bagian atas baju kurung. Ukurlah mulai dari pundak sampai kebetisnya. Catatan : 1. letakkan juga potongan kapas diatasnya. c. lalu ukuran tersebut dikalikan dua. 1. Lalu buatlah potongan kerah tepat ditengah-tengah kain itu agar mudah dimasuki kepalanya. biarkanlah lembaran baju kurung bagian bawah terbentang. kemudian persiapkanlah kain baju kurungnya sesuai dengan ukuran tersebut. a.sebanyak tujuh utas tali. 2. kain yang paling lebar diletakkan di bawah atau dengan cara kain tiga lembar dibentangkan dan letaknya agak serong yang atas melebar dan yang bawah mengecil. Kemudian dua kain kafan tersebut diletakkan sama rata diatas tali tersebut dengan menyisakan lebih panjang dibagian kepala. e. 3. Cara mengkafani anak perempuan yang berusia dibawah tujuh tahun adalah dengan membalutnya dengan sepotong baju kurung dan dua helai kain. setiap lembar disapu dengan wangi-wangian atau minyak wangi yang tidak mengandungi alkohol. Sediakan kain dengan panjang 90 cm dan lebar 25 cm. 1. b. 2. Ukuran kain sarung adalah : lebar 90 cm dan panjang 150 cm. Cara mengikat tali. dan letakkan baju kurung ini di atas kedua helai kain kafannya ). Potonglah dari atas dan dari bawah seperti popok. Cara mempersiapkan kerudung. d. Kemudian kain sarung tersebut dibentangkan diatas bagian atas baju kurungnya. 3. 2. Setelah dilipat dua. f. Ukuran kerudungnya adalah 90 cm x90 cm. dan lipatlah lebih dulu lembaran atasnya (sebelum dikenakan pada mayyit. Cara mempersiapkan baju kurungnya.lebar baju kurung tersebut 90 cm. . Sama sepert membungkus mayat laki-laki. Cara mempersiapkan kain sarung. Cara mengkafani anak laki-laki yang berusia dibawah tujuh tahun adalah membalutnya dengan sepotong baju yang dapat menutup seluruh tubuhnya atau membalutnya dengan tiga helai kain. kemudian dipintal dan diletakkan sama rata di atas usungan jenazah. Cara mempersiapkan kain penutup aurat. Misalnya sebagai berikut : Pertama : Hendaklah disediakan tiga lembar kain kafan dibentangkan dengan disusun. Cara melipat kain kafan. Kemudian letakkanlah diatas kain sarungnya tepat dibawah tempat duduknya.

Wajah (muka) 3. Kedua siku tangannya 6. benarkan warisnya melihat atau menciumnya. Kemaluan 2. 1. . Imam hendaklah berdiri searah dengan lambung atau bahagian tengah jenazah itu. yang paling utama ialah dikerjakan secara berjemaah dan harus dijadikan tiga saf (barisan) sekurang-kurangnya setiap satu saf dua orang. Imam yang akan mendirikan solat ke atasnya hendaklah berdiri searah dengan kepala jenazah itu. Tulislah kalimah "ALLAH dan MUHAMMAD" di dahi mayat dengan menggunakan minyak wangi. Setelah siap diikat renjislah dengan air mawar dan sapulah minyak wangi. Bagi orang perempuan diperbolehkan mengikuti berjemaah bersama-sama dengan orang lelaki atau boleh mendirikan solat ke atas jenazah setalah disolatkan oleh orang lelaki. Keenam : Solat Jenazah Dalam mengerjakan solat jenazah. Kedua tumitnya Keempat : Angkatlah mayat tersebut dengan berhati-hati kemudian baringkan di atas kain kafan yang sudah dibentangkan. Kedua Telinga 5.Kedua : Ketiga : Hendaklah disediakan tali pengikat sebanyak tiga atau lima utas yang diletakkan di bawah kain kafan tersebut. Semua tali pengikat mayat hendaklah disimpul hidup di sebelah kiri. maka posisinya sebagai berikut : Barisan pertama dari imam adalah jenazah laki-laki. Cara mengerjakan Solat Jenazah Bagi jenazah lelaki. Hendaklah disediakan kapas yang disapu dengan wangi-wangian dan kayu cendana yang digunakan untuk menutup antara lain : 1. Hendaklah kain kafan tersebut diselimutkan atau ditutupkan dari lembar yang paling atas sampai lembar yang paling bawah. kemudian anak laki-laki kemudian jenazah wanita kemudian anak perempuan. Kedua buah dada 4. Adapun hukum solat jenazah ini adalah Fardhu Kifayah seperti hal menguruskannya. Kalau jenazah lebih dari satu dan berlainan jenis kelamin. Sebelum diikat di bahagian kepala. Bagi jenazah perempuan. Kelima : Tutupkan jenazah itu dengan kapas yang telah disediakan pada bahagianbahagian yang telah disebutkan di atas. kemudian ikatlah dengan tali daripada kain yang telah disediakan sebanyak tiga atau lima ikatan.

Sunah salat jenazah  Mengangkat tangan waktu takbir  Merendahkan suara bacaan (israr)  Membaca ta’awud  Memperbanyak jumlah jemaah  Memperbanyak saf 1. I. Ketentuan dalam melaksanakan sholat jenazah : A. Lafaz niat solat jenazah lelaki secara persendirian : "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah ini . Syarat salat jenazah  Suci dari hadas maupun najis  Menutup aurat  Menghadap kiblat  Jenazah sudah dimandikan dan dikafani  Letak jenazah di sebelah kiblat orang yang menyalatkan A. Rukun salat jenazah  Niat  Berdiri bagi yang mampu  Takbir empat kali  Membaca Al Fatihah  Membaca sholawat nabi  Mendo’akan jenazah  Salam A.Tentang tempat untuk mengerjakan solat jenazah. Lafaz niat solat jenazah : a. di surau atau di tempat lainnya yang memungkinkan solat berjemaah dengan syarat tempatnya itu luas dan bersih. diperbolehkan di dalam masjid.

Lafaz niat untuk mayat perempuan bagi Imam.dengan empat takbir fardhu kifayah kerana Allah Taala" b. Lafaz niat untuk mayat lelaki bagi Imam. "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(lelaki) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi Imam kerana Allah Taala" d. Lafaz niat untuk mayat lelaki bagi Makmum "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(lelaki) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi makmum kerana Allah Taala" . Lafaz niat untuk jenazah perempuan secara persendirian : "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah ini dengan empattakbir fardhu kifayah kerana Allah Taala" c. "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(perempuan) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi Imam kerana Allah Taala" e.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi maha Penyayang. Segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam. 2. a. Bacaan dan Doa dalam Solat Jenazah. . Kemudian dilanjutkan dengan membaca AlFatihah : 1. Yang berkuasa mengadili pada hari pembalasan. Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Hanya kepada Mu kami menyembah dan hanya kepada Mu kami memita segala pertolongan. 5. Takbir yang pertama : Membaca lafaz : Allahu Akbaru (Allah Maha Besar). 4.f. Lafaz niat untuk jenazah perempuan bagi Makmum "Sahaja aku berniat mendirikan solat ke atas jenazah(perempuan) ini dengan empat takbir fardhu kifayah menjadi makmum kerana Allah Taala" 4. 3.

Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji dan Maha Mulia".w. Pada seluruh alam.6. c. bukan jalan orang-orang yang Engkau murkai dan bukan jalan orang-orang yang sesat.w : "Ya Allah! Berilah rahmat atas penghulu kami Muhammad s.w dan atas keluarganya sebagaimana Engkau telah memberi rahmat pada Nabi Ibrahim dan keluarganya. Iaitu Jalan orang yang engkau kurniakan nikmat ke atras mereka.a.a. Takbir yang kedua. Sebagaimana Engakau memberkati Nabi Ibarahim dan atas keluarganya. bersihkanlah dia dari segala dosa dan sebagaimana kain putih yang bersih dari segala kotoran dan gantikanlah baginya rumah yang lebih baik dari rumahnya dan gantikanlah isteri yang lebih baik dari isterinya dan gantikanlah keluarga yang lebih dari keluarganya dan peliharalah (hindarkanlah) dia dari seksa kubur dan seksa neraka. Takbir yang ke empat. Takbir yang ketiga : Selepas takbir yang ketiga hendaklah membaca doa untuk memohonkan ampun pada si mati : "Ya Allah! Ampunilah dia dan kasihanilah dia dan sejahterakanlah serta ampunilah dosa kesalahan dia. Selepas mengangkat takbir yang keempat hendaklah . Tunjukkanlah kami jalan yang lurus. Membaca lafaz seperti pada takbir pertama. Dan muliakanlah kedatangannya dan luaskanlah tempat masuknya (kuburnya) dan bersihkanlah dia dengan air salju dan embun." d. kemudian dilanjutkan dengan membaca selawat atas Nabi Muhammad s.a. b. dan atas keluarganya. Dan berkatilah atas Nabi Muhammad s. 7.

Tata cara menguburkannya. lalu dua lagi diatas tepat di sisi kubur sebelah kiblat untuk membantu menurunkan jenazah. dan hendaklah orang yang kuat. kedalaman 130 cm. lalu berilah tanda dari batubata pada arah kepala dan kaki. lebar lahat 50 cm. kenudian letakkan bantalan dari tanah atau potongan batu bata dibawah kepalanya. setelah itu buka tali pengikatnya dan singkaplah kain kafan yang menutupi wajahnya.wb. Boleh diberi sedikit gundukan. 1. kedalaman lahat 55 cm.membaca doa seperti di bawah ini : "Ya Allah ! Janganlah kiranya pahala tidak sampai pada kami dan janganlah Engkau memberi pada kami fitnah sepeninggalannya dan ampunilah kami dan dia dan bagi saudara -saudara kami yang telah mendahului kami dengan imam dan janganlah menjadikan gelisah (dengki) dalam hati kami pada orang-orang yang beriman. a).” Menguburkan Jenazah. selanjutnya taburkan batu kerikil dan perciki dengan air supaya tanah menjadi lengket dan padat. Ketika menurunkan hendaklah berdoa “ Bismillahi wa ‘ala millati rasulullah “ “ Dengan nama Alloh dan menurut sunnah Rosululloh Shollallohu ‘Alaihi Wasallam. b). yang menjorok ke dalam dan keluar 25 cm. lebar 75 cm. “ Jenazah dibaringkan diatas tubuhnya sebelah kanan dalam posisi miring. Untuk orang besar adalah panjang 200 cm. . kemudian lahat ditutup dengan batu atau cor-coran atau sejenisnya dan usahakan kalau bisa jangan yang mudah terbakar seperti kayu atau sejenisnya. Tata cara menggali kubur." Selanjutnya yang terakhir adalah memberi salam dan palingkan ke kanan dan ke kiri dengan membaca : “Assalamu`alaikum wr. Hendaklah dua-tiga orang turun keliang kubur. 2. Ya Allah! Ya Tuhan kami sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. dengan dihadapkan kearah kiblat. Besar kecil ukuran kuburan tergantung jenazahnya (disesuaikan). tapi tidak boleh lebih dari satu jengkal. lalu diturunkan kembali galian tanah kuburan.

yang jika tidak dilaksanakan dosalah semua muslim tersebut. Karena mengurus jenazahnya hukumnya adalah fardlu kifayah. Solat ke atas jenazah. Mengkafankan jenazah. Mengebumikannya. Diantaranya adalah mengurus jenazah sesama muslim yang lain.BAB III KESIMPULAN Sebagai seorang muslim. namun jika salah satu saja telah melaksanakannya. 2. Beberapa perawatan jenazah adalah sebagai berikut : 1. 3. maka terampuni dosa semua muslim tersebut dalam hal ini. . kita memiliki berbagai macam kewajiban. Memandikannya. 4.

www.DAFTAR PUSTAKA Samsuri.jerambah. Jakarta. Erlangga. 2006.com Buku catatan PDBAI. . Pendidikan Agama Islam Untuk SMA Jilid 2.blogspot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful