P. 1
Komsas T1 Cerpen Tempang

Komsas T1 Cerpen Tempang

|Views: 2,721|Likes:
Published by cody_bowlsmalaysia

More info:

Published by: cody_bowlsmalaysia on Nov 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2013

pdf

text

original

Modul Pengajaran Komponen Sastera dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Tingkatan Satu Genre Cerpen

Tingkatan Masa Tajuk Genre Fokus Utama

:1 : 80 minit : Tempang : Cerpen : 10.6 Mengulas karya sastera dari aspek watak dan perwatakan, latar,plot,gaya bahasa,dan sudut pandangan Aras 1 ( vi ) Memerihalkan watak dan perwatakan dalam karya. Menghasilkan penulisan kreatif dan bukan kreatif Aras 1 ( iv) Mengenal pasti isi yang sesuai dengan tajuk.

Fokus Sampingan : 12.0 Objektif

: Pada akhir pelajaran, murid dapat : i.
ii. iii.

Menjelaskan watak dan perwatakan watak utama dan sampingan dalam cerpen yang dikaji. Memberi pendapat atau kritikan yang bernas tentang sesuatu tajuk Menyenaraikan sekurang-kurangnya 5 ayat yang mengandungi kata adjektif dalam perbahasan. Kemahiran menulis Kemahiran bertutur

Kemahiran Bahasa : Sistem Bahasa Tatabahasa Kosa Kata :

: Kata Adjektif – Contoh : Umum Istilah : terbang bebas, bergerak bebas, serik, kecoh, melangkah longlai : motivasi
1

bekerjasama dan memindahkan) 2 . mengalami. . keberanian. masyarakat. dan alam pekerjaan. mengaplikasi.Modul Pengajaran Komponen Sastera dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Tingkatan Satu Genre Cerpen Pengisian Kurikulum : Ilmu : P.Moral/ Agama Nilai : Hemah tinggi .(Menghubung kait. hormat-menghormati Kemahiran Bernilai Tambah : Pembelajaran Kontekstual – mengaitkan isi pelajaran dengan pengalaman harian murid.

Modul Pengajaran Komponen Sastera dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Tingkatan Satu Genre Cerpen Langkah Set Induksi Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Permainan Teka Silang Kata • • Penilaian Formatif Mencapai objektif set Induksi KBT/Catatan Lampiran 1: Teka Silang Kata KBT: Pembelajaran KontekstualBekerjasama Guru menarik perhatian murid dengan permainan teka silang kata. • • • . • • 1 Teater Mini • Mencapai Objektif (i) Guru mengaitkan tajuk perbincangan tersebut dengan tajuk cerpen yang dikaji iaitu Tempang. hasil karya Pitteriah Abdullah.Bekerjasama. Guru meminta murid melengkapkan teka silang kata tersebut berpandukan petunjuk yang diberi. Guru meminta empat orang pelajar melakonkan babak yang terdapat dalam cerpen Tempang. Guru menerangkan maksud rangkai kata yang terbentuk melalui teka silang kata tersebut. Guru membuat rumusan akan jawapan murid. Guru mengedarkan Lembaran Pengurusan Grafik kepada setiap kumpulan untuk mencatat watak dan 3 Lampiran 2: Kad Dialog Teater Mini KBT: Pembelajaran Kontekstual. Guru membahagikan pelajar yang tidak mengambil bahagian dalam ’Teater Mini’ kepada empat kumpulan.

• • Guru mengajak murid menonton “ Teater Mini” yang akan dilakonkan oleh empat orang pelajar yang dipilih.Perbincangan kelas .Ingat kembali fakta Utama Guru meminta murid dalam kumpulan Menyokong menyumbang saran dan berbincang tentang kewajaran OKU diberikan bantuan penuh.Mengaplikasi . Lampiran 3: Lembaran Pengurusan Grafik Watak dan Perwatakan. Kemahiran . 4 Mencapai Objektif (ii) KBT: KBT: Pembelajaran Kontekstual . Guru memberikan tajuk perbincangan iaitu ‘Orang Kurang Upaya Wajar Diberikan Bantuan Penuh’ menggunakan strategi berikut: a. 2 Kritikan Bernas • • Guru membahagikan murid kepada dua kumpulan iaitu Kumpulan Menyokong dan Kumpulan Membangkang.Mengenal pasti isu perbincangan b.Memindahkan Lampiran 4: Perbahasan • . Pemahaman . Penilaian . Motivasi .Modul Pengajaran Komponen Sastera dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Tingkatan Satu Genre Cerpen perwatakan watak utama dan watak sampingan. Guru meminta wakil setiap kumpulan untuk membuat pembentangan hasil perbincangan selepas ’Teater Mini’ tamat.Lakukan pembacaan c.Membuat Penyelesaian Masalah d.

Guru juga melantik seorang penjaga masa dan membunyikan loceng setiap 30 saat. Guru memberikan tempoh masa selama lima minit untuk murid-murid berbincang.Modul Pengajaran Komponen Sastera dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Tingkatan Satu Genre Cerpen • • • Guru melantik tiga orang hakim dalam kalangan murid. Guru meminta murid dalam kumpulan Membangkang menyumbang saran dan berbincang tentang ketidakwajaran OKU diberikan bantuan penuh. guru meminta setiap orang dalam kumpulan memberikan pendapat dan kritikan yang bernas tentang tajuk perbahasan secara bergilir-gilir antara kumpulan penyokong dan pembangkang. • • a. Masa yang diberikan kepada setiap murid ialah selama 30 saat sahaja untuk memberikan pendapat dan mengkritik . Setiap murid dikehendaki memberikan pendapat terlebih dahulu diikuti dengan kritikan terhadap pendapat pihak lawan. b. Murid yang terakhir akan menggulung pendapat setiap kumpulan. c. Selepas masa perbincangan tamat. KBT: 5 3 Kata Adjektif . • Guru memantau perjalanan perbahasan dan meminta ketua hakim untuk memberikan keputusan.

Guru meminta murid menuliskan kata adjektif mengikut jenis Kata Adjektif yang betul.Memahami Lampiran 4: LPG Kata Adjektif • • • Ikhtibar Pen • Guru meminta seorang murid merumuskan tentang isi ilaian dan pengajaran pada hari ini.Modul Pengajaran Komponen Sastera dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Tingkatan Satu Genre Cerpen • • Guru mengedarkan Lembaran Pengurusan Grafik Kata Adjektif. Objektif (iii) tercapai Pembelajaran Kontekstual. Guru menuliskan Sembilan Jenis kata adjektif di papan tulis. Pengukuhan • Guru mengingatkan murid agar mengambil iktibar dari cerpen tersebut dan menegaskan bahawa kita seharusnya mempunyai perasaan belas kasihan terhadap Orang Kurang Upaya kerana mereka juga mahkluk ciptaan tuhan. Guru meminta murid-murid secara berpasangan berbincang dan mencari kata adjektif yang terdapat dalam keseluruhan cerpen Tempang. Lampiran 1 : Teka Silang Kata 2 K 6 . Guru membentulkan Kata Adjektif yang diberikan oleh murid sekiranya terdapat kesalahan.

Modul Pengajaran Komponen Sastera dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Tingkatan Satu Genre Cerpen 3 U P A Y A R A N 1 O R A N G Petunjuk: Melintang : Makhluk ciptaan tuhan Sinonim dengan mampu Ke bawah : 2. Antonim dengan perkataan lebih Lampiran 2: Kad Dialog Teater Mini Kumpulan 1 7 .

Hafizi : Sudahlah. orang akan suka kepada kau. maafkan aku.. apa bising-bising ni? Kenapa Hafizi? Mereka mengganggu awak lagi? Raja : Tak ada apa-apa . Kamil. Memang tak serik Si Kamil ni. Hafizi : Usah dilayan perangai Si Kamil tu. Hafizi hanya melihat kawan-kawannya yang sedang mandi-manda di dalam kolam. Menyampah aku tengok muka kau. Tiba-tiba…. Raja : Tolongggg!!!! Kamil lemas! Jangan memandang rendah Pada OKU. Kumpulan 2 Program perkelahan yang dirancang oleh pelajar 4S1 berjalan dengan lancer. Lampiran 3 : Kumpulan 1 Lembaran Pengurusan Grafik Watak dan Perwatakan Kumpulan 2 8 . Aku tak pernah menyimpan dendam atas segala perbuatan kau. cikgu. Itu sudah menjadi tanggungjawabku sebagai seorang manusia. memandang rendang pada orang Hafizi terus terjun untuk menyelamatkan Kamil. . Lupakanlah semua itu. tahu tak? Raja: Apa ni Kamil? Kau jangan nak buat hal dengan aku. kau bijak dan pandai dalam semua mata pelajaran. tetapi si cacat yang sering kau hina dan kau permainkan setiap hari. Kamil : Terima kasih Raja kerana telah menyelamatkan aku! Raja : Bukan aku yang menyelamatkan kau. Jangan kau ingat. hari ni nak cari gaduh lagi. Kau Nampak penumbuk aku! Cikgu Ridzuan: Eh. budak tempang ! Jangan tunjuk lagak di sini. hari tu dia kena denda oleh Cikgu Ridzuan. Suka buat kecoh. Kamil : Hafizi.Modul Pengajaran Komponen Sastera dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Tingkatan Satu Genre Cerpen Kamil: Hai.

……………………. sampingan 3 : Cikgu Ridzuan Perwatakan :……………………. ………………………..Modul Pengajaran Komponen Sastera dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Tingkatan Satu Genre Cerpen Watak Utama : Hafizi Perwatakan :……………………... ……………………… ……………………… Kumpulan 4 W. ……………………… Watak sampingan 1: Raja Perwatakan :……………………… ………………………. Kumpulan 3 Watak sampingan 2: Kamil Perwatakan :……………………. …………………………… ……………………………… Lampiran 4: Perbahasan ORANG KURANG UPAYA WAJAR MENDAPAT BANTUAN PENUH 9 ...

Modul Pengajaran Komponen Sastera dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Tingkatan Satu Genre Cerpen WAJAR TIDAK WAJAR Lampiran 5: Kata Adjektif Sifatan dan Keadaan Warna KATA ADJEKTIF DALAM CERPEN TEMPANG Ukuran Bentuk Waktu Jarak Cara Perasaan Pancaindera 10 .

Modul Pengajaran Komponen Sastera dalam mata pelajaran Bahasa Melayu Tingkatan Satu Genre Cerpen 11 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->