P. 1
TEORI KECERDASAN PELBAGAI

TEORI KECERDASAN PELBAGAI

|Views: 29|Likes:
Published by zrose09

More info:

Published by: zrose09 on Nov 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/03/2011

pdf

text

original

TEORI KECERDASAN PELBAGAI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

215

´ .Howard Gardner ³Kecerdasan ialah kebolehan untuk menyelesaikan masalah.´ 216 . atau mencipta barangan yang bernilai dalam lingkungan satu atau lebih latar budaya. or to create products. that are valued within one or more cultural settings.DEFINISI ASAS ³An intelligence is the ability to solve problems.

linguistik Naturalis Logik ± matematik Intrapersonal KECERDASAN PELBAGAI Muzik Interpersonal Kinestatik Visual ± ruang 217 .Verbal .

puisi 2. ketepatan pengiraan. saintifik dan penaakulan. rekod maklumat dalam graf dan lukis peta 218 . projek bacaan / penulisan. makna. Verbal ± linguistik Peka kepada bahasa.KECERDASAN PELBAGAI 1. logik. diksi dan wacana. Logik ± matematik Memiliki pemikiran abstrak. permainan strategi. analitis. permainan bahasa.

menggunakan muzik dalam pengajaran dan pembelajaran. Muzik Peka kepada irama . Kinestatik Pergerakan fizikal untuk berkomunikasi / mahir dengan objek dan objektif. membuat model 219 . nada. kuasa emosi dan organisasi kompleks bukan verbal. 4. main peranan / lakonan. pergerakan.3. menulis semula lirik.

6. berinteraksi dan mempengaruhi orang lain. progaram rakan sebaya dan sumbang saran. konsep dan imej mental (pemikiran 3D). projek berkumpulan. melukis dan mereka cipta.5. 220 . Visual ± ruang Berupaya membayangkan idea . Interpersonal Kebolehan memahami perasaan.

7. 221 . refleksi diri dan projek kendiri / jurnal 8. kemahuan dan matlamat diri secara kendiri. lawatan dan reka bentuk landskap.Naturalis Peka kepada alam sekitar. flora dan fauna aktiviti luar kelas untuk pengajaran & pembelajaran.Intrapersonal Kebolehan memahami perasaan. eksperimen sains. belajar kendiri.

BAGAIMANA MELAKSANAKAN TEORI KECERDASAN PELBAGAI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PERINGKAT 1: PADANAN Kesedaran bahawa perlunya memadankan pengajaran dan pembelajaran dengan kecerdasan pelbagai murid PERINGKAT 3: PENINGKATAN PERINGKAT 2: PERCUBAAN Kaitan TKP dengan kemahiran berfikir untuk perkembangan murid Perancangan dan percubaan pelbagai strategi pengajaran dan pembelajaran berasaskan TKP 222 .

Perancangan 2. Penilaian 223 .Peringkat 2 : PERCUBAAN 1. Persekitaran 3. Proses 4.

PERANCANGAN Bagaimana TKP boleh diaplikasikan ke dalam pengajaran dan pembelajaran seharian? Soalan yang boleh membantu semasa menyediakan rancangan pelajaran Contoh«« INTRAPERSONAL Bagaimanakah saya boleh memberi pilihan kepada murid merangsang perasaan kendiri? KINESTETIK Bagaimanakah saya boleh melibatkan pengalaman pergerakan seluruh badan atau aktiviti µhands-on¶? 224 .

PERSEKITARAN Guru memikirkan cara memaksimumkan potensi persekitaran terutama sekali keadaan di dalam bilik darjah ADAKAN STESEN KECERDASAN ‡ Setiap stesen mempunyai unsur kecerdasan tertentu seperti mengadakan flora dan fauna untuk stesen Naturalis ‡ Sudut diwujudkan mengikut tema atau kecerdasan secara bergilir untuk mengatasi kekangan ruang 225 .

murid yang cenderung kepada VerbalLinguistik menyediakan poster beberapa orang penulis terkenal LAWATAN LUAR Membawa murid keluar dari bilik darjah supaya mereka dapat memerhati dan memahami bagaimana setiap individu mempunyai dan menggunakan kecerdasan pelbagai masing-masing 226 .PERHIASAN BILIK DARJAH ‡ Hias bilik darjah dengan maklumat yang boleh dihargai oleh setiap kecerdasan ‡ Contohnya.

JARINGAN Setiap kecerdasan digunakan dalam pengajaran tematik 227 .PROSES Guru mempunyai beberapa opsyen menggunakan TKP merentasi kurikulum. SISIPAN Guru boleh memilih satu atau dua kecerdasan dan digunakan dalam pengajaran secara tidak langsung 2. Lima model dicadangkan berdasarkan kesesuaian murid. mata pelajaran dan topik yang diajar 1. bilik darjah.

PROSES 4. KESEPADUAN Beberapa kecerdasan digunakan secara bersepadu merentasi mata pelajaran yang berlainan 228 . PERKONGSIAN Beberapa kecerdasan dipilih untuk digunakan dalam dua mata pelajaran 3. JALINAN Satu kecerdasan digunakan dalam beberapa mata pelajaran 5.

PENILAIAN * Guru boleh menggunakan cara yang berbeza mengendalikan penilaian dengan cara yang dicadangkan dalam TKP * Murid haruslah dibenarkan memainkan peranan yang aktif dalam proses penilaian dari segi penggubalan dan penilaian kendiri dan rakan sebaya 229 .

penyampaian dan demonstrasi Rakaman video.Projek dan produk Laporan. kaset dan penggambaran Penyelesaian masalah dan eksperimen Pemerhatian di stesen-stesen kecerdasan Berupaya membina soalan dengan tujuan dan objektif yang jelas serta berkebolehan mencari jawapan 230 . portfolio dan pameran JENIS PENILAIAN Persembahan. folio.

guru perlu mengembangkan potensi kecerdasan murid dengan menyediakan gaya pembelajaran yang sesuai dengan minat dan kecenderungan mereka kerana setiap individu mempunyai kecerdasan dan kebolehan yang berbeza.Oleh itu. 231 .

232 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->