Majlis Ugama Islam Singapura Khutbah Jumaat 26 November 2010 / 19 Zulhijjah 1431 Keteguhan Sifat As-Shabr Dalam Diri

Kunci Kekuatan Mukmin

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian, Marilah kita terus mempertingkatkan ketakwaan kita kepada Allah s.w.t., dengan melaksanakan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Sesungguhnya kesabaran dan kecekalan dalam menempuhi segala ujian dan cabaran, merupakan antara ciri-ciri penting yang perlu
1

sabar dari melakukan keburukan atau kejahatan dan ketiga.w. Tanpanya.w. Maka pada kesempatan ini. Secara umum. Pada beberapa minggu yang lalu. seseorang hamba itu tidak akan mampu untuk menggalak dirinya bagi melaksanakan segala perintah Allah s. dalam usaha meningkatkan diri kita sebagai hamba-hamba-Nya yang bertakwa. dalam surah Al-Muddhathir ayat 7: 2 . Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian. saya ingin mengajak anda sekalian untuk kita meneliti satu lagi sifat dan sikap yang perlu ada dalam kehidupan setiap Muslim.t. kita telahpun didedahkan kepada beberapa nilai terpuji seperti sikap Al-Birr iaitu melakukan perkara kebaikan dan juga As-Shidq yang bermaksud kebenaran atau jujur. Pertama.ada pada setiap insan. sabar dalam menghadapi musibah atau kesukaran. sabar dalam melakukan kebaikan. Saudaraku yang dikasihi sekalian. iaitu sifat As-Shabr atau kesabaran. Firman Allah s. Dalam melaksanakan segala perkara yang bersangkutan dengan kebaikan.t. adalah amat penting bagi seorang Muslim itu untuk mempunyai sikap sabar. sifat sabar boleh dibahagikan kepada beberapa kategori. Kedua.

Firman Allah s. dalam surah At-Talaq ayat 3-4: 3 . lebih-lebih lagi jika ianya membabitkan keluarga yang besar. dipermudahkan segala urusan kita serta dibukakan segala pintu rezeki.t. seperti pembelian buku-buku teks dan sebagainya. Maka kesabaran para ibu bapa dalam melakukan pengorbanan bagi kemaslahatan keluarga. ketulusan itu akan dibalas dengan ganjaran ketakwaan. maka hendaklah kamu bersabar. Ini biasanya pula. pasti terdapat di kalangan kita yang sedang sibuk melakukan persiapan untuk anakanak mereka bagi sesi persekolahan pada tahun hadapan. Insha Allah. ” Sebagai contoh pada ketika ini.w. melibatkan perbelanjaan yang bukan sedikit jumlahnya. haruslah didahului dengan niat yang ikhlas dan mengharapkan keredhaan Allah.Ertinya: Dan bagi (menjalankan perintah) Tuhanmu.

t. kita sewajarnya perlu lebih berhatihati dan bertanggungjawab dalam melakukan sebarang perkongsian yang berbentuk pendapat atau luahan.Ertinya: “Dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah (dengan melakukan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala tegahan-Nya) nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya). Maka setiap kali kita tergerak untuk melakukan sesuatu keburukan.w. kita juga diperintahkan untuk bersabar dalam mengawal diri dari melakukan perkara yang dibenci oleh Allah s. Begitu juga dengan menyiarkan dan berkongsi foto-foto atau video intim peribadi bersama pasangan atau tunangan. pastikanlah kita berdamping dengan 4 .t.. dan pohonlah perlindungan daripada-Nya.” Selain sabar dalam melaksanakan perintah Allah s. Youtube dan sebagainya.w.w. Sebagai contoh dalam era media baru seperti Facebook. maka ingatilah Allah s. serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.t. Ini penting agar ianya tidak mengandungi sebarang kata-kata kesat atau celaan yang boleh menjatuhkan maruah terhadap orang lain. Jika kita belum mampu melakukan demikian.

akan terbentuklah sifat sabar di dalam mengawal diri dari melakukan kesilapan. Allah s.orang yang mampu mengingatkan kita akan Allah s. dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar.w. dan kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Saudaraku yang dikasihi sekalian.w. bersabar ketika seseorang hamba menerima sesuatu ujian dan dugaan daripada Allah s.t.t. 5 . Ketahuilah saudaraku.” Saudaraku sekalian. telah menjelaskan di dalam Al-Quran bahawa manusia akan sentiasa diuji.w. dalam surah Al-Baqarah ayat 155: Ertinya: “Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut dan kelaparan. Salah satu bentuk kesabaran juga ialah. kita harus sentiasa bersedia untuk menghadapinya.t. Semoga dengan demikian. setiap ujian yang diterima manusia datang dari pelbagai sudut. Firman Allah s.t. Baik dari segi soal kesihatan. Untuk itu.w.

a.a.t.. demikianlah memang keadaannya.w. lalu seorang sahabat bernama Ibn Mas’ud berkata: “Ya Rasulullah. menghidapi demam panas.w. sesungguhnya aku terkena panas sebagaimana panas dua orang dari kamu semua yang menjadi satu. baik itu berupa duri ataupun sesuatu yang lebih dari itu. pekerjaan. Pernah diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim. sesungguhnya Tuan dihinggapi penyakit panas yang amat sangat. melainkan Allah pasti menutupi kesalahan-kesalahannya dengan sebab musibah yang menimpanya tadi dan 6 .kewangan. tiada seorang Muslim pun yang menghadapi oleh sesuatu kesakitan. Malah Baginda s.” Beliau kemudian bersabda: “Benar. bahawasanya Nabi s. juga turut. seperti manusia yang lain. malah kesakitan yang dialami oleh Baginda sebagai contoh. diuji oleh Allah s. melebihi dari penderitaan yang dihadapi oleh hamba-hamba-Nya yang lain. persekolahan mahupun ujian kehilangan seseorang yang amat kita sayangi dan kasihi.w.” Nabi bersabda: “Benar.” Ibn Mas’ud berkata lagi: “Kalau demikian Tuan tentulah mendapatkan (pahala) dua kali pahala.

w. Akan 7 . bagaimana insan agung yang paling dikasihi dan dicintai Allah.t. tetap menerima cobaan yang hebat dari-Nya.digugurkanlah dosa-dosanya sebagaimana sebuah pohon menurunkan daunnya . tetapi peluang untuk kita mendapatkan ganjaran daripada Allah s..t. ataupun menanggung kesusahan.w. dan mereka pula akan menerima penghormatan dan ucapan selamat di dalamnya.a. Malah Baginda pernah kehilangan insaninsan yang dicintai oleh Baginda s. Anggaplah ujian yang diterima bukanlah satu kebencian dariNya.” Perhatikan saudaraku.w.w.a.w. Terdapat sebahagian dari kita yang mungkin menganggap bahawa ujian dari Allah s. baik isterinya. pamannya mahupun putera dan puteri Rasulullah s.t. dalam surah AlFurqaan ayat 75: Ertinya: “Mereka itu semuanya akan dibalas dengan mendapat tempat yang tinggi di syurga disebabkan kesabaran mereka. Firman Allah s.dan ini jikalau disertai kesabaran..” Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian. hanyalah apabila seseorang itu ditimpa musibah.

w. dan sesungguhnya dikembalikan. ataupun kesenangan hidup yang kita kecapi. kadangkala ianya merupakan satu nikmat pemberian Allah s. Dengan kesenangan kita sebenarnya diuji.tetapi. bahawa kadangkala ujian Allah s.w. disebabkan kesenangan kehidupan di dunia? kepada Kamilah kamu semua akan Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian.t. perhatikanlah firman Allah s. terdapat ujiannya.w. kepada kita. ” Jelas dari ayat ini. 8 . apakah kita ingin mensyukuri nikmat-nikmat tersebut? Adakah kita akan bersedekah dan membantu saudara kita? Atau adakah ibadah kita akan berkurangan lalu kita menjadi leka.t. tidak semestinya merupakan satu kesusahan. juga di dalam kebaikan.t. dalam surah AlAnbiyaa ayat 35: Yang bermaksud: “Dan akan Kami menguji kamu di dalam kesusahan.

Renungkanlah firman Allah s. maka bagaimanakah caranya bagi kita menghadapi segala ujian ini? Pertama .Pintalah pertolongan daripada Allah s. dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk” 9 . bahawa segala musibah yang diterima dari Allah merupakan satu ujian dari-Nya. dalam surah Al-Baqarah ayat 156: Ertinya: “Orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan.” Kedua .Jelas di sini. dan perbanyakkanlah ibadah pada-Nya.w. sebagaimana yang diajarkan oleh Allah s.Pada saat-saat awal dilanda musibah.w.w.t.t.t. mereka berkata: Sesungguhnya Kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.w. ingatlah Allah s.t dalam surah Al-Baqarah ayat 45: Ertinya: “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat.

t. kita akan mampu melaksanakan segala perintah Allah s.w. sekaligus menempatkan kita di dalam keredhaan-Nya di dunia dan tatkala kita bertemu-Nya kelak.w.. Semoga keikhlasan kita untuk menyemai sifat sabar ini akan mempermudahkan kita di dalam meninggalkan laranganlarangan Allah s. Amin Ya Rabbal ‘Alamin 10 . serta cekal dalam menerima segala ujian dan dugaan Allah s.. dengan lebih tekun dan konsisten.t.t.Semoga dengan menghayati erti kesabaran dengan sebenarbenarnya.w.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful