P. 1
Keteguhan Sifat as-Shabr Dalam Diri - Kunci Kekuatan Mukmin

Keteguhan Sifat as-Shabr Dalam Diri - Kunci Kekuatan Mukmin

|Views: 12|Likes:
Published by shokri2210

More info:

Published by: shokri2210 on Nov 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/18/2012

pdf

text

original

Majlis Ugama Islam Singapura Khutbah Jumaat 26 November 2010 / 19 Zulhijjah 1431 Keteguhan Sifat As-Shabr Dalam Diri

Kunci Kekuatan Mukmin

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian, Marilah kita terus mempertingkatkan ketakwaan kita kepada Allah s.w.t., dengan melaksanakan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Sesungguhnya kesabaran dan kecekalan dalam menempuhi segala ujian dan cabaran, merupakan antara ciri-ciri penting yang perlu
1

t. sabar dari melakukan keburukan atau kejahatan dan ketiga. sabar dalam melakukan kebaikan. iaitu sifat As-Shabr atau kesabaran. Dalam melaksanakan segala perkara yang bersangkutan dengan kebaikan. Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian. adalah amat penting bagi seorang Muslim itu untuk mempunyai sikap sabar. saya ingin mengajak anda sekalian untuk kita meneliti satu lagi sifat dan sikap yang perlu ada dalam kehidupan setiap Muslim. Pertama.w. Saudaraku yang dikasihi sekalian.w. sabar dalam menghadapi musibah atau kesukaran. seseorang hamba itu tidak akan mampu untuk menggalak dirinya bagi melaksanakan segala perintah Allah s. sifat sabar boleh dibahagikan kepada beberapa kategori. Secara umum. Kedua.ada pada setiap insan.t. kita telahpun didedahkan kepada beberapa nilai terpuji seperti sikap Al-Birr iaitu melakukan perkara kebaikan dan juga As-Shidq yang bermaksud kebenaran atau jujur. Firman Allah s. Pada beberapa minggu yang lalu. dalam surah Al-Muddhathir ayat 7: 2 . dalam usaha meningkatkan diri kita sebagai hamba-hamba-Nya yang bertakwa. Tanpanya. Maka pada kesempatan ini.

dalam surah At-Talaq ayat 3-4: 3 . melibatkan perbelanjaan yang bukan sedikit jumlahnya.t. pasti terdapat di kalangan kita yang sedang sibuk melakukan persiapan untuk anakanak mereka bagi sesi persekolahan pada tahun hadapan. ketulusan itu akan dibalas dengan ganjaran ketakwaan. maka hendaklah kamu bersabar. seperti pembelian buku-buku teks dan sebagainya.w. lebih-lebih lagi jika ianya membabitkan keluarga yang besar. Firman Allah s. Insha Allah. Ini biasanya pula. haruslah didahului dengan niat yang ikhlas dan mengharapkan keredhaan Allah. dipermudahkan segala urusan kita serta dibukakan segala pintu rezeki.Ertinya: Dan bagi (menjalankan perintah) Tuhanmu. Maka kesabaran para ibu bapa dalam melakukan pengorbanan bagi kemaslahatan keluarga. ” Sebagai contoh pada ketika ini.

kita sewajarnya perlu lebih berhatihati dan bertanggungjawab dalam melakukan sebarang perkongsian yang berbentuk pendapat atau luahan..Ertinya: “Dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah (dengan melakukan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala tegahan-Nya) nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya). kita juga diperintahkan untuk bersabar dalam mengawal diri dari melakukan perkara yang dibenci oleh Allah s.t.w. Sebagai contoh dalam era media baru seperti Facebook. Jika kita belum mampu melakukan demikian. dan pohonlah perlindungan daripada-Nya.t.w. pastikanlah kita berdamping dengan 4 . Maka setiap kali kita tergerak untuk melakukan sesuatu keburukan. maka ingatilah Allah s.” Selain sabar dalam melaksanakan perintah Allah s. Youtube dan sebagainya.t. serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.w. Begitu juga dengan menyiarkan dan berkongsi foto-foto atau video intim peribadi bersama pasangan atau tunangan. Ini penting agar ianya tidak mengandungi sebarang kata-kata kesat atau celaan yang boleh menjatuhkan maruah terhadap orang lain.

Firman Allah s. Baik dari segi soal kesihatan. dalam surah Al-Baqarah ayat 155: Ertinya: “Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut dan kelaparan. akan terbentuklah sifat sabar di dalam mengawal diri dari melakukan kesilapan.w. Allah s. telah menjelaskan di dalam Al-Quran bahawa manusia akan sentiasa diuji.t.t. Salah satu bentuk kesabaran juga ialah. Ketahuilah saudaraku. kita harus sentiasa bersedia untuk menghadapinya. dan kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman.w. 5 .w.t.” Saudaraku sekalian. setiap ujian yang diterima manusia datang dari pelbagai sudut.orang yang mampu mengingatkan kita akan Allah s.t. Saudaraku yang dikasihi sekalian. bersabar ketika seseorang hamba menerima sesuatu ujian dan dugaan daripada Allah s. dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. Untuk itu.w. Semoga dengan demikian.

pekerjaan. Pernah diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim.. seperti manusia yang lain. sesungguhnya Tuan dihinggapi penyakit panas yang amat sangat. menghidapi demam panas. lalu seorang sahabat bernama Ibn Mas’ud berkata: “Ya Rasulullah. Malah Baginda s.” Nabi bersabda: “Benar.” Beliau kemudian bersabda: “Benar.w. malah kesakitan yang dialami oleh Baginda sebagai contoh.w.kewangan. diuji oleh Allah s.w. tiada seorang Muslim pun yang menghadapi oleh sesuatu kesakitan.” Ibn Mas’ud berkata lagi: “Kalau demikian Tuan tentulah mendapatkan (pahala) dua kali pahala.a.t. bahawasanya Nabi s. juga turut. melebihi dari penderitaan yang dihadapi oleh hamba-hamba-Nya yang lain. sesungguhnya aku terkena panas sebagaimana panas dua orang dari kamu semua yang menjadi satu. melainkan Allah pasti menutupi kesalahan-kesalahannya dengan sebab musibah yang menimpanya tadi dan 6 .a. baik itu berupa duri ataupun sesuatu yang lebih dari itu. demikianlah memang keadaannya. persekolahan mahupun ujian kehilangan seseorang yang amat kita sayangi dan kasihi.

digugurkanlah dosa-dosanya sebagaimana sebuah pohon menurunkan daunnya .w.” Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian. hanyalah apabila seseorang itu ditimpa musibah. bagaimana insan agung yang paling dikasihi dan dicintai Allah.w. pamannya mahupun putera dan puteri Rasulullah s. ataupun menanggung kesusahan. dalam surah AlFurqaan ayat 75: Ertinya: “Mereka itu semuanya akan dibalas dengan mendapat tempat yang tinggi di syurga disebabkan kesabaran mereka. Malah Baginda pernah kehilangan insaninsan yang dicintai oleh Baginda s... dan mereka pula akan menerima penghormatan dan ucapan selamat di dalamnya. tetap menerima cobaan yang hebat dari-Nya. baik isterinya.a. tetapi peluang untuk kita mendapatkan ganjaran daripada Allah s.w.t.t.w. Terdapat sebahagian dari kita yang mungkin menganggap bahawa ujian dari Allah s.dan ini jikalau disertai kesabaran. Akan 7 .w.t. Firman Allah s.” Perhatikan saudaraku.a. Anggaplah ujian yang diterima bukanlah satu kebencian dariNya.

dalam surah AlAnbiyaa ayat 35: Yang bermaksud: “Dan akan Kami menguji kamu di dalam kesusahan. terdapat ujiannya. perhatikanlah firman Allah s.w. kadangkala ianya merupakan satu nikmat pemberian Allah s. apakah kita ingin mensyukuri nikmat-nikmat tersebut? Adakah kita akan bersedekah dan membantu saudara kita? Atau adakah ibadah kita akan berkurangan lalu kita menjadi leka. kepada kita. ” Jelas dari ayat ini.w. bahawa kadangkala ujian Allah s.w. Dengan kesenangan kita sebenarnya diuji. disebabkan kesenangan kehidupan di dunia? kepada Kamilah kamu semua akan Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian.t.t.t. dan sesungguhnya dikembalikan. ataupun kesenangan hidup yang kita kecapi. 8 . tidak semestinya merupakan satu kesusahan. juga di dalam kebaikan.tetapi.

w. bahawa segala musibah yang diterima dari Allah merupakan satu ujian dari-Nya. dan perbanyakkanlah ibadah pada-Nya.Pada saat-saat awal dilanda musibah.w.Pintalah pertolongan daripada Allah s. ingatlah Allah s.t dalam surah Al-Baqarah ayat 45: Ertinya: “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat. Renungkanlah firman Allah s. dalam surah Al-Baqarah ayat 156: Ertinya: “Orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan.t.” Kedua . dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk” 9 .w. sebagaimana yang diajarkan oleh Allah s. mereka berkata: Sesungguhnya Kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.Jelas di sini.t.w.t. maka bagaimanakah caranya bagi kita menghadapi segala ujian ini? Pertama .

dengan lebih tekun dan konsisten. Amin Ya Rabbal ‘Alamin 10 .t. serta cekal dalam menerima segala ujian dan dugaan Allah s.w. kita akan mampu melaksanakan segala perintah Allah s..t.w. sekaligus menempatkan kita di dalam keredhaan-Nya di dunia dan tatkala kita bertemu-Nya kelak.w. Semoga keikhlasan kita untuk menyemai sifat sabar ini akan mempermudahkan kita di dalam meninggalkan laranganlarangan Allah s..Semoga dengan menghayati erti kesabaran dengan sebenarbenarnya.t.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->