Majlis Ugama Islam Singapura Khutbah Jumaat 26 November 2010 / 19 Zulhijjah 1431 Keteguhan Sifat As-Shabr Dalam Diri

Kunci Kekuatan Mukmin

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian, Marilah kita terus mempertingkatkan ketakwaan kita kepada Allah s.w.t., dengan melaksanakan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Sesungguhnya kesabaran dan kecekalan dalam menempuhi segala ujian dan cabaran, merupakan antara ciri-ciri penting yang perlu
1

Dalam melaksanakan segala perkara yang bersangkutan dengan kebaikan. Tanpanya. dalam usaha meningkatkan diri kita sebagai hamba-hamba-Nya yang bertakwa.t. adalah amat penting bagi seorang Muslim itu untuk mempunyai sikap sabar.w. sabar dalam menghadapi musibah atau kesukaran. kita telahpun didedahkan kepada beberapa nilai terpuji seperti sikap Al-Birr iaitu melakukan perkara kebaikan dan juga As-Shidq yang bermaksud kebenaran atau jujur.t. Saudaraku yang dikasihi sekalian. saya ingin mengajak anda sekalian untuk kita meneliti satu lagi sifat dan sikap yang perlu ada dalam kehidupan setiap Muslim. sabar dalam melakukan kebaikan. Kedua. Secara umum. Pada beberapa minggu yang lalu. Pertama. Firman Allah s. dalam surah Al-Muddhathir ayat 7: 2 . Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian. sabar dari melakukan keburukan atau kejahatan dan ketiga.ada pada setiap insan. Maka pada kesempatan ini. seseorang hamba itu tidak akan mampu untuk menggalak dirinya bagi melaksanakan segala perintah Allah s.w. iaitu sifat As-Shabr atau kesabaran. sifat sabar boleh dibahagikan kepada beberapa kategori.

dalam surah At-Talaq ayat 3-4: 3 . haruslah didahului dengan niat yang ikhlas dan mengharapkan keredhaan Allah.Ertinya: Dan bagi (menjalankan perintah) Tuhanmu.w. seperti pembelian buku-buku teks dan sebagainya. dipermudahkan segala urusan kita serta dibukakan segala pintu rezeki. maka hendaklah kamu bersabar. melibatkan perbelanjaan yang bukan sedikit jumlahnya. ketulusan itu akan dibalas dengan ganjaran ketakwaan. ” Sebagai contoh pada ketika ini. Maka kesabaran para ibu bapa dalam melakukan pengorbanan bagi kemaslahatan keluarga. lebih-lebih lagi jika ianya membabitkan keluarga yang besar. Firman Allah s. Insha Allah.t. pasti terdapat di kalangan kita yang sedang sibuk melakukan persiapan untuk anakanak mereka bagi sesi persekolahan pada tahun hadapan. Ini biasanya pula.

” Selain sabar dalam melaksanakan perintah Allah s..Ertinya: “Dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah (dengan melakukan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala tegahan-Nya) nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya). serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.w. pastikanlah kita berdamping dengan 4 . Begitu juga dengan menyiarkan dan berkongsi foto-foto atau video intim peribadi bersama pasangan atau tunangan. kita sewajarnya perlu lebih berhatihati dan bertanggungjawab dalam melakukan sebarang perkongsian yang berbentuk pendapat atau luahan.w. Sebagai contoh dalam era media baru seperti Facebook.w. Jika kita belum mampu melakukan demikian. Ini penting agar ianya tidak mengandungi sebarang kata-kata kesat atau celaan yang boleh menjatuhkan maruah terhadap orang lain. Youtube dan sebagainya.t. dan pohonlah perlindungan daripada-Nya. maka ingatilah Allah s. Maka setiap kali kita tergerak untuk melakukan sesuatu keburukan. kita juga diperintahkan untuk bersabar dalam mengawal diri dari melakukan perkara yang dibenci oleh Allah s.t.t.

setiap ujian yang diterima manusia datang dari pelbagai sudut. dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar.t. Ketahuilah saudaraku.w.w. dalam surah Al-Baqarah ayat 155: Ertinya: “Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut dan kelaparan.w.w. bersabar ketika seseorang hamba menerima sesuatu ujian dan dugaan daripada Allah s. Untuk itu. dan kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Saudaraku yang dikasihi sekalian. Salah satu bentuk kesabaran juga ialah. telah menjelaskan di dalam Al-Quran bahawa manusia akan sentiasa diuji. 5 .orang yang mampu mengingatkan kita akan Allah s.t. kita harus sentiasa bersedia untuk menghadapinya. Firman Allah s.t.” Saudaraku sekalian. Allah s. Semoga dengan demikian. akan terbentuklah sifat sabar di dalam mengawal diri dari melakukan kesilapan.t. Baik dari segi soal kesihatan.

seperti manusia yang lain. Malah Baginda s. menghidapi demam panas.” Beliau kemudian bersabda: “Benar. baik itu berupa duri ataupun sesuatu yang lebih dari itu.w. bahawasanya Nabi s.w. diuji oleh Allah s. malah kesakitan yang dialami oleh Baginda sebagai contoh.a.a.” Nabi bersabda: “Benar. pekerjaan.. persekolahan mahupun ujian kehilangan seseorang yang amat kita sayangi dan kasihi. sesungguhnya aku terkena panas sebagaimana panas dua orang dari kamu semua yang menjadi satu. lalu seorang sahabat bernama Ibn Mas’ud berkata: “Ya Rasulullah. sesungguhnya Tuan dihinggapi penyakit panas yang amat sangat. tiada seorang Muslim pun yang menghadapi oleh sesuatu kesakitan. Pernah diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim. demikianlah memang keadaannya. juga turut.t. melainkan Allah pasti menutupi kesalahan-kesalahannya dengan sebab musibah yang menimpanya tadi dan 6 .kewangan.w. melebihi dari penderitaan yang dihadapi oleh hamba-hamba-Nya yang lain.” Ibn Mas’ud berkata lagi: “Kalau demikian Tuan tentulah mendapatkan (pahala) dua kali pahala.

w. dalam surah AlFurqaan ayat 75: Ertinya: “Mereka itu semuanya akan dibalas dengan mendapat tempat yang tinggi di syurga disebabkan kesabaran mereka. Firman Allah s.t. tetapi peluang untuk kita mendapatkan ganjaran daripada Allah s.” Perhatikan saudaraku..digugurkanlah dosa-dosanya sebagaimana sebuah pohon menurunkan daunnya .a. tetap menerima cobaan yang hebat dari-Nya. Terdapat sebahagian dari kita yang mungkin menganggap bahawa ujian dari Allah s.a. pamannya mahupun putera dan puteri Rasulullah s. Malah Baginda pernah kehilangan insaninsan yang dicintai oleh Baginda s.w. bagaimana insan agung yang paling dikasihi dan dicintai Allah.w. ataupun menanggung kesusahan. hanyalah apabila seseorang itu ditimpa musibah.t..t.” Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian.w. dan mereka pula akan menerima penghormatan dan ucapan selamat di dalamnya.w. baik isterinya. Akan 7 . Anggaplah ujian yang diterima bukanlah satu kebencian dariNya.dan ini jikalau disertai kesabaran.

w.w. Dengan kesenangan kita sebenarnya diuji. dalam surah AlAnbiyaa ayat 35: Yang bermaksud: “Dan akan Kami menguji kamu di dalam kesusahan. ataupun kesenangan hidup yang kita kecapi.tetapi. terdapat ujiannya. apakah kita ingin mensyukuri nikmat-nikmat tersebut? Adakah kita akan bersedekah dan membantu saudara kita? Atau adakah ibadah kita akan berkurangan lalu kita menjadi leka.w. dan sesungguhnya dikembalikan. kepada kita. perhatikanlah firman Allah s. 8 . bahawa kadangkala ujian Allah s. juga di dalam kebaikan. kadangkala ianya merupakan satu nikmat pemberian Allah s.t.t. tidak semestinya merupakan satu kesusahan. ” Jelas dari ayat ini.t. disebabkan kesenangan kehidupan di dunia? kepada Kamilah kamu semua akan Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian.

Jelas di sini. bahawa segala musibah yang diterima dari Allah merupakan satu ujian dari-Nya.t.w.t.w.w. dalam surah Al-Baqarah ayat 156: Ertinya: “Orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan.w. sebagaimana yang diajarkan oleh Allah s. dan perbanyakkanlah ibadah pada-Nya.Pintalah pertolongan daripada Allah s. ingatlah Allah s. Renungkanlah firman Allah s.” Kedua . mereka berkata: Sesungguhnya Kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali. maka bagaimanakah caranya bagi kita menghadapi segala ujian ini? Pertama .t. dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk” 9 .t dalam surah Al-Baqarah ayat 45: Ertinya: “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat.Pada saat-saat awal dilanda musibah.

t.t. sekaligus menempatkan kita di dalam keredhaan-Nya di dunia dan tatkala kita bertemu-Nya kelak.t. Amin Ya Rabbal ‘Alamin 10 . serta cekal dalam menerima segala ujian dan dugaan Allah s.w.w.. dengan lebih tekun dan konsisten.w.Semoga dengan menghayati erti kesabaran dengan sebenarbenarnya. kita akan mampu melaksanakan segala perintah Allah s.. Semoga keikhlasan kita untuk menyemai sifat sabar ini akan mempermudahkan kita di dalam meninggalkan laranganlarangan Allah s.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful