Majlis Ugama Islam Singapura Khutbah Jumaat 26 November 2010 / 19 Zulhijjah 1431 Keteguhan Sifat As-Shabr Dalam Diri

Kunci Kekuatan Mukmin

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian, Marilah kita terus mempertingkatkan ketakwaan kita kepada Allah s.w.t., dengan melaksanakan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Sesungguhnya kesabaran dan kecekalan dalam menempuhi segala ujian dan cabaran, merupakan antara ciri-ciri penting yang perlu
1

t. dalam usaha meningkatkan diri kita sebagai hamba-hamba-Nya yang bertakwa. sabar dalam menghadapi musibah atau kesukaran. sifat sabar boleh dibahagikan kepada beberapa kategori.ada pada setiap insan. sabar dari melakukan keburukan atau kejahatan dan ketiga. Pada beberapa minggu yang lalu. Pertama.t. adalah amat penting bagi seorang Muslim itu untuk mempunyai sikap sabar. dalam surah Al-Muddhathir ayat 7: 2 .w. Kedua. Secara umum. Saudaraku yang dikasihi sekalian. Maka pada kesempatan ini. sabar dalam melakukan kebaikan. seseorang hamba itu tidak akan mampu untuk menggalak dirinya bagi melaksanakan segala perintah Allah s. Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian.w. saya ingin mengajak anda sekalian untuk kita meneliti satu lagi sifat dan sikap yang perlu ada dalam kehidupan setiap Muslim. Firman Allah s. Dalam melaksanakan segala perkara yang bersangkutan dengan kebaikan. kita telahpun didedahkan kepada beberapa nilai terpuji seperti sikap Al-Birr iaitu melakukan perkara kebaikan dan juga As-Shidq yang bermaksud kebenaran atau jujur. Tanpanya. iaitu sifat As-Shabr atau kesabaran.

melibatkan perbelanjaan yang bukan sedikit jumlahnya. haruslah didahului dengan niat yang ikhlas dan mengharapkan keredhaan Allah. Insha Allah. maka hendaklah kamu bersabar.t. ketulusan itu akan dibalas dengan ganjaran ketakwaan. dalam surah At-Talaq ayat 3-4: 3 . Maka kesabaran para ibu bapa dalam melakukan pengorbanan bagi kemaslahatan keluarga.w. seperti pembelian buku-buku teks dan sebagainya. dipermudahkan segala urusan kita serta dibukakan segala pintu rezeki. pasti terdapat di kalangan kita yang sedang sibuk melakukan persiapan untuk anakanak mereka bagi sesi persekolahan pada tahun hadapan. Firman Allah s. Ini biasanya pula.Ertinya: Dan bagi (menjalankan perintah) Tuhanmu. ” Sebagai contoh pada ketika ini. lebih-lebih lagi jika ianya membabitkan keluarga yang besar.

t. Youtube dan sebagainya.w. serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.t. dan pohonlah perlindungan daripada-Nya. kita sewajarnya perlu lebih berhatihati dan bertanggungjawab dalam melakukan sebarang perkongsian yang berbentuk pendapat atau luahan. Begitu juga dengan menyiarkan dan berkongsi foto-foto atau video intim peribadi bersama pasangan atau tunangan. pastikanlah kita berdamping dengan 4 . Maka setiap kali kita tergerak untuk melakukan sesuatu keburukan.Ertinya: “Dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah (dengan melakukan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala tegahan-Nya) nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).t. Ini penting agar ianya tidak mengandungi sebarang kata-kata kesat atau celaan yang boleh menjatuhkan maruah terhadap orang lain. Sebagai contoh dalam era media baru seperti Facebook.w..w. kita juga diperintahkan untuk bersabar dalam mengawal diri dari melakukan perkara yang dibenci oleh Allah s. Jika kita belum mampu melakukan demikian. maka ingatilah Allah s.” Selain sabar dalam melaksanakan perintah Allah s.

orang yang mampu mengingatkan kita akan Allah s. dan kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman.w. Allah s.w. setiap ujian yang diterima manusia datang dari pelbagai sudut. Firman Allah s.t. 5 . dalam surah Al-Baqarah ayat 155: Ertinya: “Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut dan kelaparan. Baik dari segi soal kesihatan. Saudaraku yang dikasihi sekalian. telah menjelaskan di dalam Al-Quran bahawa manusia akan sentiasa diuji.t. Salah satu bentuk kesabaran juga ialah. Untuk itu. Ketahuilah saudaraku. bersabar ketika seseorang hamba menerima sesuatu ujian dan dugaan daripada Allah s.w.” Saudaraku sekalian. Semoga dengan demikian.w. dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. akan terbentuklah sifat sabar di dalam mengawal diri dari melakukan kesilapan. kita harus sentiasa bersedia untuk menghadapinya.t.t.

sesungguhnya aku terkena panas sebagaimana panas dua orang dari kamu semua yang menjadi satu.” Beliau kemudian bersabda: “Benar. seperti manusia yang lain. menghidapi demam panas.a.w. lalu seorang sahabat bernama Ibn Mas’ud berkata: “Ya Rasulullah. juga turut. diuji oleh Allah s. demikianlah memang keadaannya. melainkan Allah pasti menutupi kesalahan-kesalahannya dengan sebab musibah yang menimpanya tadi dan 6 . pekerjaan. melebihi dari penderitaan yang dihadapi oleh hamba-hamba-Nya yang lain. sesungguhnya Tuan dihinggapi penyakit panas yang amat sangat.w.a. persekolahan mahupun ujian kehilangan seseorang yang amat kita sayangi dan kasihi. Pernah diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim.” Ibn Mas’ud berkata lagi: “Kalau demikian Tuan tentulah mendapatkan (pahala) dua kali pahala. baik itu berupa duri ataupun sesuatu yang lebih dari itu.kewangan. bahawasanya Nabi s.w.. Malah Baginda s. malah kesakitan yang dialami oleh Baginda sebagai contoh.” Nabi bersabda: “Benar.t. tiada seorang Muslim pun yang menghadapi oleh sesuatu kesakitan.

a. baik isterinya.t. pamannya mahupun putera dan puteri Rasulullah s. Akan 7 . tetap menerima cobaan yang hebat dari-Nya. hanyalah apabila seseorang itu ditimpa musibah.w.a.t.w.w. ataupun menanggung kesusahan. Firman Allah s. tetapi peluang untuk kita mendapatkan ganjaran daripada Allah s. dalam surah AlFurqaan ayat 75: Ertinya: “Mereka itu semuanya akan dibalas dengan mendapat tempat yang tinggi di syurga disebabkan kesabaran mereka.” Perhatikan saudaraku. Malah Baginda pernah kehilangan insaninsan yang dicintai oleh Baginda s. Anggaplah ujian yang diterima bukanlah satu kebencian dariNya. bagaimana insan agung yang paling dikasihi dan dicintai Allah. dan mereka pula akan menerima penghormatan dan ucapan selamat di dalamnya.digugurkanlah dosa-dosanya sebagaimana sebuah pohon menurunkan daunnya .. Terdapat sebahagian dari kita yang mungkin menganggap bahawa ujian dari Allah s.w.dan ini jikalau disertai kesabaran..” Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian.t.w.

dan sesungguhnya dikembalikan.w. perhatikanlah firman Allah s.tetapi.t.t. Dengan kesenangan kita sebenarnya diuji. kadangkala ianya merupakan satu nikmat pemberian Allah s.w. juga di dalam kebaikan.t. kepada kita. 8 . apakah kita ingin mensyukuri nikmat-nikmat tersebut? Adakah kita akan bersedekah dan membantu saudara kita? Atau adakah ibadah kita akan berkurangan lalu kita menjadi leka.w. bahawa kadangkala ujian Allah s. ” Jelas dari ayat ini. ataupun kesenangan hidup yang kita kecapi. dalam surah AlAnbiyaa ayat 35: Yang bermaksud: “Dan akan Kami menguji kamu di dalam kesusahan. tidak semestinya merupakan satu kesusahan. terdapat ujiannya. disebabkan kesenangan kehidupan di dunia? kepada Kamilah kamu semua akan Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian.

w.t.” Kedua . Renungkanlah firman Allah s. ingatlah Allah s.Pada saat-saat awal dilanda musibah.t dalam surah Al-Baqarah ayat 45: Ertinya: “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat. sebagaimana yang diajarkan oleh Allah s.t.w. dan perbanyakkanlah ibadah pada-Nya. dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk” 9 . mereka berkata: Sesungguhnya Kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali. maka bagaimanakah caranya bagi kita menghadapi segala ujian ini? Pertama .t.w. bahawa segala musibah yang diterima dari Allah merupakan satu ujian dari-Nya.w.Jelas di sini. dalam surah Al-Baqarah ayat 156: Ertinya: “Orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan.Pintalah pertolongan daripada Allah s.

sekaligus menempatkan kita di dalam keredhaan-Nya di dunia dan tatkala kita bertemu-Nya kelak. dengan lebih tekun dan konsisten.. serta cekal dalam menerima segala ujian dan dugaan Allah s. Semoga keikhlasan kita untuk menyemai sifat sabar ini akan mempermudahkan kita di dalam meninggalkan laranganlarangan Allah s.Semoga dengan menghayati erti kesabaran dengan sebenarbenarnya.t.w.w.t.w.t.. Amin Ya Rabbal ‘Alamin 10 . kita akan mampu melaksanakan segala perintah Allah s.