Majlis Ugama Islam Singapura Khutbah Jumaat 26 November 2010 / 19 Zulhijjah 1431 Keteguhan Sifat As-Shabr Dalam Diri

Kunci Kekuatan Mukmin

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian, Marilah kita terus mempertingkatkan ketakwaan kita kepada Allah s.w.t., dengan melaksanakan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Sesungguhnya kesabaran dan kecekalan dalam menempuhi segala ujian dan cabaran, merupakan antara ciri-ciri penting yang perlu
1

w.ada pada setiap insan. Tanpanya. Kedua. sabar dalam menghadapi musibah atau kesukaran. Pada beberapa minggu yang lalu. Dalam melaksanakan segala perkara yang bersangkutan dengan kebaikan. dalam usaha meningkatkan diri kita sebagai hamba-hamba-Nya yang bertakwa. Firman Allah s. sabar dalam melakukan kebaikan.t. saya ingin mengajak anda sekalian untuk kita meneliti satu lagi sifat dan sikap yang perlu ada dalam kehidupan setiap Muslim. Saudaraku yang dikasihi sekalian. dalam surah Al-Muddhathir ayat 7: 2 . seseorang hamba itu tidak akan mampu untuk menggalak dirinya bagi melaksanakan segala perintah Allah s. iaitu sifat As-Shabr atau kesabaran. kita telahpun didedahkan kepada beberapa nilai terpuji seperti sikap Al-Birr iaitu melakukan perkara kebaikan dan juga As-Shidq yang bermaksud kebenaran atau jujur. Secara umum.t. Maka pada kesempatan ini. adalah amat penting bagi seorang Muslim itu untuk mempunyai sikap sabar.w. sabar dari melakukan keburukan atau kejahatan dan ketiga. Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian. sifat sabar boleh dibahagikan kepada beberapa kategori. Pertama.

Ini biasanya pula. haruslah didahului dengan niat yang ikhlas dan mengharapkan keredhaan Allah. dipermudahkan segala urusan kita serta dibukakan segala pintu rezeki. ” Sebagai contoh pada ketika ini. Maka kesabaran para ibu bapa dalam melakukan pengorbanan bagi kemaslahatan keluarga. melibatkan perbelanjaan yang bukan sedikit jumlahnya. Insha Allah. dalam surah At-Talaq ayat 3-4: 3 . maka hendaklah kamu bersabar. Firman Allah s. lebih-lebih lagi jika ianya membabitkan keluarga yang besar.w.Ertinya: Dan bagi (menjalankan perintah) Tuhanmu. ketulusan itu akan dibalas dengan ganjaran ketakwaan. pasti terdapat di kalangan kita yang sedang sibuk melakukan persiapan untuk anakanak mereka bagi sesi persekolahan pada tahun hadapan. seperti pembelian buku-buku teks dan sebagainya.t.

t. Jika kita belum mampu melakukan demikian. Youtube dan sebagainya. Ini penting agar ianya tidak mengandungi sebarang kata-kata kesat atau celaan yang boleh menjatuhkan maruah terhadap orang lain.w.” Selain sabar dalam melaksanakan perintah Allah s.Ertinya: “Dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah (dengan melakukan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala tegahan-Nya) nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya). Sebagai contoh dalam era media baru seperti Facebook. pastikanlah kita berdamping dengan 4 . kita sewajarnya perlu lebih berhatihati dan bertanggungjawab dalam melakukan sebarang perkongsian yang berbentuk pendapat atau luahan. serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. maka ingatilah Allah s. kita juga diperintahkan untuk bersabar dalam mengawal diri dari melakukan perkara yang dibenci oleh Allah s..t. dan pohonlah perlindungan daripada-Nya.w. Maka setiap kali kita tergerak untuk melakukan sesuatu keburukan.t.w. Begitu juga dengan menyiarkan dan berkongsi foto-foto atau video intim peribadi bersama pasangan atau tunangan.

w. telah menjelaskan di dalam Al-Quran bahawa manusia akan sentiasa diuji.t. dan kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar.t. bersabar ketika seseorang hamba menerima sesuatu ujian dan dugaan daripada Allah s. setiap ujian yang diterima manusia datang dari pelbagai sudut.w. 5 . dalam surah Al-Baqarah ayat 155: Ertinya: “Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut dan kelaparan. Firman Allah s.w. Saudaraku yang dikasihi sekalian. Semoga dengan demikian.” Saudaraku sekalian. Baik dari segi soal kesihatan. Ketahuilah saudaraku. Untuk itu.w.orang yang mampu mengingatkan kita akan Allah s. Salah satu bentuk kesabaran juga ialah. kita harus sentiasa bersedia untuk menghadapinya.t.t. akan terbentuklah sifat sabar di dalam mengawal diri dari melakukan kesilapan. Allah s.

tiada seorang Muslim pun yang menghadapi oleh sesuatu kesakitan. persekolahan mahupun ujian kehilangan seseorang yang amat kita sayangi dan kasihi.w.a. lalu seorang sahabat bernama Ibn Mas’ud berkata: “Ya Rasulullah. sesungguhnya Tuan dihinggapi penyakit panas yang amat sangat. baik itu berupa duri ataupun sesuatu yang lebih dari itu. diuji oleh Allah s.w.” Nabi bersabda: “Benar.kewangan. pekerjaan.. melainkan Allah pasti menutupi kesalahan-kesalahannya dengan sebab musibah yang menimpanya tadi dan 6 . demikianlah memang keadaannya. seperti manusia yang lain. juga turut.w. bahawasanya Nabi s. Pernah diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim.a. malah kesakitan yang dialami oleh Baginda sebagai contoh. menghidapi demam panas.” Beliau kemudian bersabda: “Benar. melebihi dari penderitaan yang dihadapi oleh hamba-hamba-Nya yang lain. sesungguhnya aku terkena panas sebagaimana panas dua orang dari kamu semua yang menjadi satu.” Ibn Mas’ud berkata lagi: “Kalau demikian Tuan tentulah mendapatkan (pahala) dua kali pahala. Malah Baginda s.t.

w. bagaimana insan agung yang paling dikasihi dan dicintai Allah. tetapi peluang untuk kita mendapatkan ganjaran daripada Allah s.w.w. Terdapat sebahagian dari kita yang mungkin menganggap bahawa ujian dari Allah s.” Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian. Firman Allah s. Akan 7 . Anggaplah ujian yang diterima bukanlah satu kebencian dariNya. hanyalah apabila seseorang itu ditimpa musibah.digugurkanlah dosa-dosanya sebagaimana sebuah pohon menurunkan daunnya . baik isterinya. pamannya mahupun putera dan puteri Rasulullah s.a.t. tetap menerima cobaan yang hebat dari-Nya.a.dan ini jikalau disertai kesabaran.w. Malah Baginda pernah kehilangan insaninsan yang dicintai oleh Baginda s. dan mereka pula akan menerima penghormatan dan ucapan selamat di dalamnya..t.” Perhatikan saudaraku.w. dalam surah AlFurqaan ayat 75: Ertinya: “Mereka itu semuanya akan dibalas dengan mendapat tempat yang tinggi di syurga disebabkan kesabaran mereka. ataupun menanggung kesusahan..t.

” Jelas dari ayat ini. 8 .t. ataupun kesenangan hidup yang kita kecapi. perhatikanlah firman Allah s.w.t. kepada kita.w.tetapi. kadangkala ianya merupakan satu nikmat pemberian Allah s. terdapat ujiannya.t. Dengan kesenangan kita sebenarnya diuji. juga di dalam kebaikan. dalam surah AlAnbiyaa ayat 35: Yang bermaksud: “Dan akan Kami menguji kamu di dalam kesusahan.w. disebabkan kesenangan kehidupan di dunia? kepada Kamilah kamu semua akan Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian. bahawa kadangkala ujian Allah s. apakah kita ingin mensyukuri nikmat-nikmat tersebut? Adakah kita akan bersedekah dan membantu saudara kita? Atau adakah ibadah kita akan berkurangan lalu kita menjadi leka. tidak semestinya merupakan satu kesusahan. dan sesungguhnya dikembalikan.

Pintalah pertolongan daripada Allah s.w.t dalam surah Al-Baqarah ayat 45: Ertinya: “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat.” Kedua . ingatlah Allah s. sebagaimana yang diajarkan oleh Allah s.Pada saat-saat awal dilanda musibah.w.w. mereka berkata: Sesungguhnya Kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.t.t. maka bagaimanakah caranya bagi kita menghadapi segala ujian ini? Pertama .Jelas di sini. Renungkanlah firman Allah s. dalam surah Al-Baqarah ayat 156: Ertinya: “Orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan. dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk” 9 . bahawa segala musibah yang diterima dari Allah merupakan satu ujian dari-Nya. dan perbanyakkanlah ibadah pada-Nya.t.w.

t. Amin Ya Rabbal ‘Alamin 10 .t.w. sekaligus menempatkan kita di dalam keredhaan-Nya di dunia dan tatkala kita bertemu-Nya kelak.t. dengan lebih tekun dan konsisten.w.w. kita akan mampu melaksanakan segala perintah Allah s.. serta cekal dalam menerima segala ujian dan dugaan Allah s. Semoga keikhlasan kita untuk menyemai sifat sabar ini akan mempermudahkan kita di dalam meninggalkan laranganlarangan Allah s.Semoga dengan menghayati erti kesabaran dengan sebenarbenarnya..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful