Majlis Ugama Islam Singapura Khutbah Jumaat 26 November 2010 / 19 Zulhijjah 1431 Keteguhan Sifat As-Shabr Dalam Diri

Kunci Kekuatan Mukmin

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian, Marilah kita terus mempertingkatkan ketakwaan kita kepada Allah s.w.t., dengan melaksanakan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Sesungguhnya kesabaran dan kecekalan dalam menempuhi segala ujian dan cabaran, merupakan antara ciri-ciri penting yang perlu
1

sabar dalam melakukan kebaikan.t. Secara umum. Maka pada kesempatan ini. sabar dari melakukan keburukan atau kejahatan dan ketiga. dalam surah Al-Muddhathir ayat 7: 2 .t. Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian. sabar dalam menghadapi musibah atau kesukaran. Tanpanya. Pertama. Saudaraku yang dikasihi sekalian. seseorang hamba itu tidak akan mampu untuk menggalak dirinya bagi melaksanakan segala perintah Allah s. iaitu sifat As-Shabr atau kesabaran. dalam usaha meningkatkan diri kita sebagai hamba-hamba-Nya yang bertakwa. Dalam melaksanakan segala perkara yang bersangkutan dengan kebaikan. kita telahpun didedahkan kepada beberapa nilai terpuji seperti sikap Al-Birr iaitu melakukan perkara kebaikan dan juga As-Shidq yang bermaksud kebenaran atau jujur.ada pada setiap insan.w. sifat sabar boleh dibahagikan kepada beberapa kategori.w. Pada beberapa minggu yang lalu. Firman Allah s. adalah amat penting bagi seorang Muslim itu untuk mempunyai sikap sabar. Kedua. saya ingin mengajak anda sekalian untuk kita meneliti satu lagi sifat dan sikap yang perlu ada dalam kehidupan setiap Muslim.

maka hendaklah kamu bersabar. Ini biasanya pula. haruslah didahului dengan niat yang ikhlas dan mengharapkan keredhaan Allah. melibatkan perbelanjaan yang bukan sedikit jumlahnya. ” Sebagai contoh pada ketika ini. dipermudahkan segala urusan kita serta dibukakan segala pintu rezeki. dalam surah At-Talaq ayat 3-4: 3 . lebih-lebih lagi jika ianya membabitkan keluarga yang besar.t. seperti pembelian buku-buku teks dan sebagainya. ketulusan itu akan dibalas dengan ganjaran ketakwaan. pasti terdapat di kalangan kita yang sedang sibuk melakukan persiapan untuk anakanak mereka bagi sesi persekolahan pada tahun hadapan. Maka kesabaran para ibu bapa dalam melakukan pengorbanan bagi kemaslahatan keluarga.w. Firman Allah s.Ertinya: Dan bagi (menjalankan perintah) Tuhanmu. Insha Allah.

Ini penting agar ianya tidak mengandungi sebarang kata-kata kesat atau celaan yang boleh menjatuhkan maruah terhadap orang lain. Youtube dan sebagainya.w.” Selain sabar dalam melaksanakan perintah Allah s.. dan pohonlah perlindungan daripada-Nya. Begitu juga dengan menyiarkan dan berkongsi foto-foto atau video intim peribadi bersama pasangan atau tunangan. serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. kita sewajarnya perlu lebih berhatihati dan bertanggungjawab dalam melakukan sebarang perkongsian yang berbentuk pendapat atau luahan. maka ingatilah Allah s.t. kita juga diperintahkan untuk bersabar dalam mengawal diri dari melakukan perkara yang dibenci oleh Allah s. pastikanlah kita berdamping dengan 4 .w. Maka setiap kali kita tergerak untuk melakukan sesuatu keburukan.t.t. Sebagai contoh dalam era media baru seperti Facebook. Jika kita belum mampu melakukan demikian.w.Ertinya: “Dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah (dengan melakukan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala tegahan-Nya) nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).

Ketahuilah saudaraku. kita harus sentiasa bersedia untuk menghadapinya.t. dan kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Firman Allah s. Untuk itu.w.” Saudaraku sekalian. Allah s. Baik dari segi soal kesihatan.w.t. Saudaraku yang dikasihi sekalian. 5 . akan terbentuklah sifat sabar di dalam mengawal diri dari melakukan kesilapan.w. Salah satu bentuk kesabaran juga ialah.w. dalam surah Al-Baqarah ayat 155: Ertinya: “Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut dan kelaparan. setiap ujian yang diterima manusia datang dari pelbagai sudut.t.t. Semoga dengan demikian. bersabar ketika seseorang hamba menerima sesuatu ujian dan dugaan daripada Allah s.orang yang mampu mengingatkan kita akan Allah s. telah menjelaskan di dalam Al-Quran bahawa manusia akan sentiasa diuji. dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar.

. sesungguhnya Tuan dihinggapi penyakit panas yang amat sangat. Pernah diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim. bahawasanya Nabi s.t. demikianlah memang keadaannya. sesungguhnya aku terkena panas sebagaimana panas dua orang dari kamu semua yang menjadi satu. melainkan Allah pasti menutupi kesalahan-kesalahannya dengan sebab musibah yang menimpanya tadi dan 6 .w. juga turut.w.” Ibn Mas’ud berkata lagi: “Kalau demikian Tuan tentulah mendapatkan (pahala) dua kali pahala. Malah Baginda s.kewangan. pekerjaan.a. seperti manusia yang lain. tiada seorang Muslim pun yang menghadapi oleh sesuatu kesakitan. menghidapi demam panas. melebihi dari penderitaan yang dihadapi oleh hamba-hamba-Nya yang lain.w.” Nabi bersabda: “Benar. diuji oleh Allah s. malah kesakitan yang dialami oleh Baginda sebagai contoh.a.” Beliau kemudian bersabda: “Benar. lalu seorang sahabat bernama Ibn Mas’ud berkata: “Ya Rasulullah. persekolahan mahupun ujian kehilangan seseorang yang amat kita sayangi dan kasihi. baik itu berupa duri ataupun sesuatu yang lebih dari itu.

dalam surah AlFurqaan ayat 75: Ertinya: “Mereka itu semuanya akan dibalas dengan mendapat tempat yang tinggi di syurga disebabkan kesabaran mereka.” Perhatikan saudaraku. tetapi peluang untuk kita mendapatkan ganjaran daripada Allah s.t.w.w. Anggaplah ujian yang diterima bukanlah satu kebencian dariNya.dan ini jikalau disertai kesabaran.digugurkanlah dosa-dosanya sebagaimana sebuah pohon menurunkan daunnya .a. tetap menerima cobaan yang hebat dari-Nya.. dan mereka pula akan menerima penghormatan dan ucapan selamat di dalamnya. baik isterinya. bagaimana insan agung yang paling dikasihi dan dicintai Allah.w.. Terdapat sebahagian dari kita yang mungkin menganggap bahawa ujian dari Allah s. pamannya mahupun putera dan puteri Rasulullah s.t. Firman Allah s. ataupun menanggung kesusahan.a. hanyalah apabila seseorang itu ditimpa musibah.w. Malah Baginda pernah kehilangan insaninsan yang dicintai oleh Baginda s.” Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian.t. Akan 7 .w.

terdapat ujiannya. disebabkan kesenangan kehidupan di dunia? kepada Kamilah kamu semua akan Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian.t. 8 .t. dan sesungguhnya dikembalikan. bahawa kadangkala ujian Allah s. apakah kita ingin mensyukuri nikmat-nikmat tersebut? Adakah kita akan bersedekah dan membantu saudara kita? Atau adakah ibadah kita akan berkurangan lalu kita menjadi leka. tidak semestinya merupakan satu kesusahan.w. kadangkala ianya merupakan satu nikmat pemberian Allah s. perhatikanlah firman Allah s. juga di dalam kebaikan. kepada kita. ataupun kesenangan hidup yang kita kecapi. dalam surah AlAnbiyaa ayat 35: Yang bermaksud: “Dan akan Kami menguji kamu di dalam kesusahan. ” Jelas dari ayat ini. Dengan kesenangan kita sebenarnya diuji.tetapi.t.w.w.

w.w.Jelas di sini.t.t. maka bagaimanakah caranya bagi kita menghadapi segala ujian ini? Pertama . dan perbanyakkanlah ibadah pada-Nya.t.Pada saat-saat awal dilanda musibah.w. ingatlah Allah s.” Kedua . sebagaimana yang diajarkan oleh Allah s.Pintalah pertolongan daripada Allah s.w. dalam surah Al-Baqarah ayat 156: Ertinya: “Orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan.t dalam surah Al-Baqarah ayat 45: Ertinya: “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat. dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk” 9 . Renungkanlah firman Allah s. bahawa segala musibah yang diterima dari Allah merupakan satu ujian dari-Nya. mereka berkata: Sesungguhnya Kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.

.t. Amin Ya Rabbal ‘Alamin 10 .w.t.Semoga dengan menghayati erti kesabaran dengan sebenarbenarnya.. sekaligus menempatkan kita di dalam keredhaan-Nya di dunia dan tatkala kita bertemu-Nya kelak.t.w. kita akan mampu melaksanakan segala perintah Allah s. serta cekal dalam menerima segala ujian dan dugaan Allah s. Semoga keikhlasan kita untuk menyemai sifat sabar ini akan mempermudahkan kita di dalam meninggalkan laranganlarangan Allah s.w. dengan lebih tekun dan konsisten.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful