Majlis Ugama Islam Singapura Khutbah Jumaat 26 November 2010 / 19 Zulhijjah 1431 Keteguhan Sifat As-Shabr Dalam Diri

Kunci Kekuatan Mukmin

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian, Marilah kita terus mempertingkatkan ketakwaan kita kepada Allah s.w.t., dengan melaksanakan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Sesungguhnya kesabaran dan kecekalan dalam menempuhi segala ujian dan cabaran, merupakan antara ciri-ciri penting yang perlu
1

Firman Allah s. seseorang hamba itu tidak akan mampu untuk menggalak dirinya bagi melaksanakan segala perintah Allah s.t. sabar dalam melakukan kebaikan. iaitu sifat As-Shabr atau kesabaran. saya ingin mengajak anda sekalian untuk kita meneliti satu lagi sifat dan sikap yang perlu ada dalam kehidupan setiap Muslim. sabar dari melakukan keburukan atau kejahatan dan ketiga. Kedua. Saudaraku yang dikasihi sekalian.w. Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian. Pada beberapa minggu yang lalu.t.ada pada setiap insan. dalam surah Al-Muddhathir ayat 7: 2 . Secara umum. Pertama. adalah amat penting bagi seorang Muslim itu untuk mempunyai sikap sabar. Dalam melaksanakan segala perkara yang bersangkutan dengan kebaikan. sifat sabar boleh dibahagikan kepada beberapa kategori.w. kita telahpun didedahkan kepada beberapa nilai terpuji seperti sikap Al-Birr iaitu melakukan perkara kebaikan dan juga As-Shidq yang bermaksud kebenaran atau jujur. Maka pada kesempatan ini. dalam usaha meningkatkan diri kita sebagai hamba-hamba-Nya yang bertakwa. Tanpanya. sabar dalam menghadapi musibah atau kesukaran.

haruslah didahului dengan niat yang ikhlas dan mengharapkan keredhaan Allah. ketulusan itu akan dibalas dengan ganjaran ketakwaan. melibatkan perbelanjaan yang bukan sedikit jumlahnya. ” Sebagai contoh pada ketika ini. Maka kesabaran para ibu bapa dalam melakukan pengorbanan bagi kemaslahatan keluarga. Ini biasanya pula. Firman Allah s. lebih-lebih lagi jika ianya membabitkan keluarga yang besar. seperti pembelian buku-buku teks dan sebagainya. pasti terdapat di kalangan kita yang sedang sibuk melakukan persiapan untuk anakanak mereka bagi sesi persekolahan pada tahun hadapan. dalam surah At-Talaq ayat 3-4: 3 . Insha Allah.t. dipermudahkan segala urusan kita serta dibukakan segala pintu rezeki. maka hendaklah kamu bersabar.Ertinya: Dan bagi (menjalankan perintah) Tuhanmu.w.

t. Jika kita belum mampu melakukan demikian. kita juga diperintahkan untuk bersabar dalam mengawal diri dari melakukan perkara yang dibenci oleh Allah s. Ini penting agar ianya tidak mengandungi sebarang kata-kata kesat atau celaan yang boleh menjatuhkan maruah terhadap orang lain. serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya..Ertinya: “Dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah (dengan melakukan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala tegahan-Nya) nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).w.w. Begitu juga dengan menyiarkan dan berkongsi foto-foto atau video intim peribadi bersama pasangan atau tunangan. Sebagai contoh dalam era media baru seperti Facebook.” Selain sabar dalam melaksanakan perintah Allah s.t.t. Maka setiap kali kita tergerak untuk melakukan sesuatu keburukan. dan pohonlah perlindungan daripada-Nya. kita sewajarnya perlu lebih berhatihati dan bertanggungjawab dalam melakukan sebarang perkongsian yang berbentuk pendapat atau luahan. maka ingatilah Allah s. Youtube dan sebagainya.w. pastikanlah kita berdamping dengan 4 .

kita harus sentiasa bersedia untuk menghadapinya. Allah s. 5 . Ketahuilah saudaraku.t.orang yang mampu mengingatkan kita akan Allah s. setiap ujian yang diterima manusia datang dari pelbagai sudut. dan kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman.w.w.w. dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar.” Saudaraku sekalian. Semoga dengan demikian.t. Salah satu bentuk kesabaran juga ialah.t.w. Baik dari segi soal kesihatan. Untuk itu. akan terbentuklah sifat sabar di dalam mengawal diri dari melakukan kesilapan. bersabar ketika seseorang hamba menerima sesuatu ujian dan dugaan daripada Allah s. Firman Allah s. Saudaraku yang dikasihi sekalian.t. telah menjelaskan di dalam Al-Quran bahawa manusia akan sentiasa diuji. dalam surah Al-Baqarah ayat 155: Ertinya: “Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut dan kelaparan.

demikianlah memang keadaannya.kewangan. melebihi dari penderitaan yang dihadapi oleh hamba-hamba-Nya yang lain. Malah Baginda s. seperti manusia yang lain. sesungguhnya aku terkena panas sebagaimana panas dua orang dari kamu semua yang menjadi satu.” Beliau kemudian bersabda: “Benar. menghidapi demam panas. malah kesakitan yang dialami oleh Baginda sebagai contoh. bahawasanya Nabi s. tiada seorang Muslim pun yang menghadapi oleh sesuatu kesakitan..t. pekerjaan.w.” Nabi bersabda: “Benar.a. diuji oleh Allah s. juga turut. persekolahan mahupun ujian kehilangan seseorang yang amat kita sayangi dan kasihi.w.” Ibn Mas’ud berkata lagi: “Kalau demikian Tuan tentulah mendapatkan (pahala) dua kali pahala. sesungguhnya Tuan dihinggapi penyakit panas yang amat sangat. lalu seorang sahabat bernama Ibn Mas’ud berkata: “Ya Rasulullah. baik itu berupa duri ataupun sesuatu yang lebih dari itu. melainkan Allah pasti menutupi kesalahan-kesalahannya dengan sebab musibah yang menimpanya tadi dan 6 .w.a. Pernah diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim.

t. bagaimana insan agung yang paling dikasihi dan dicintai Allah.w. ataupun menanggung kesusahan.digugurkanlah dosa-dosanya sebagaimana sebuah pohon menurunkan daunnya . pamannya mahupun putera dan puteri Rasulullah s.t..” Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian.w.t. dalam surah AlFurqaan ayat 75: Ertinya: “Mereka itu semuanya akan dibalas dengan mendapat tempat yang tinggi di syurga disebabkan kesabaran mereka.a. tetapi peluang untuk kita mendapatkan ganjaran daripada Allah s. Firman Allah s.. Akan 7 . Terdapat sebahagian dari kita yang mungkin menganggap bahawa ujian dari Allah s. baik isterinya.w. tetap menerima cobaan yang hebat dari-Nya.a.w.dan ini jikalau disertai kesabaran. hanyalah apabila seseorang itu ditimpa musibah. Malah Baginda pernah kehilangan insaninsan yang dicintai oleh Baginda s. Anggaplah ujian yang diterima bukanlah satu kebencian dariNya.w. dan mereka pula akan menerima penghormatan dan ucapan selamat di dalamnya.” Perhatikan saudaraku.

w. ataupun kesenangan hidup yang kita kecapi.w. kadangkala ianya merupakan satu nikmat pemberian Allah s.t.w. bahawa kadangkala ujian Allah s. 8 . apakah kita ingin mensyukuri nikmat-nikmat tersebut? Adakah kita akan bersedekah dan membantu saudara kita? Atau adakah ibadah kita akan berkurangan lalu kita menjadi leka.t. perhatikanlah firman Allah s. tidak semestinya merupakan satu kesusahan. Dengan kesenangan kita sebenarnya diuji. ” Jelas dari ayat ini. disebabkan kesenangan kehidupan di dunia? kepada Kamilah kamu semua akan Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian.tetapi.t. dalam surah AlAnbiyaa ayat 35: Yang bermaksud: “Dan akan Kami menguji kamu di dalam kesusahan. dan sesungguhnya dikembalikan. terdapat ujiannya. juga di dalam kebaikan. kepada kita.

t. Renungkanlah firman Allah s. maka bagaimanakah caranya bagi kita menghadapi segala ujian ini? Pertama . dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk” 9 .w. mereka berkata: Sesungguhnya Kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.w.w.t.” Kedua . bahawa segala musibah yang diterima dari Allah merupakan satu ujian dari-Nya. dalam surah Al-Baqarah ayat 156: Ertinya: “Orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan.Jelas di sini.t.Pada saat-saat awal dilanda musibah. sebagaimana yang diajarkan oleh Allah s.Pintalah pertolongan daripada Allah s.w. ingatlah Allah s.t dalam surah Al-Baqarah ayat 45: Ertinya: “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat. dan perbanyakkanlah ibadah pada-Nya.

Amin Ya Rabbal ‘Alamin 10 . serta cekal dalam menerima segala ujian dan dugaan Allah s.t.t.. kita akan mampu melaksanakan segala perintah Allah s.Semoga dengan menghayati erti kesabaran dengan sebenarbenarnya.w..t.w. sekaligus menempatkan kita di dalam keredhaan-Nya di dunia dan tatkala kita bertemu-Nya kelak.w. dengan lebih tekun dan konsisten. Semoga keikhlasan kita untuk menyemai sifat sabar ini akan mempermudahkan kita di dalam meninggalkan laranganlarangan Allah s.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful