P. 1
Keteguhan Sifat as-Shabr Dalam Diri - Kunci Kekuatan Mukmin

Keteguhan Sifat as-Shabr Dalam Diri - Kunci Kekuatan Mukmin

|Views: 12|Likes:
Published by shokri2210

More info:

Published by: shokri2210 on Nov 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/18/2012

pdf

text

original

Majlis Ugama Islam Singapura Khutbah Jumaat 26 November 2010 / 19 Zulhijjah 1431 Keteguhan Sifat As-Shabr Dalam Diri

Kunci Kekuatan Mukmin

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian, Marilah kita terus mempertingkatkan ketakwaan kita kepada Allah s.w.t., dengan melaksanakan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Sesungguhnya kesabaran dan kecekalan dalam menempuhi segala ujian dan cabaran, merupakan antara ciri-ciri penting yang perlu
1

Secara umum.t. sabar dalam melakukan kebaikan.w. Pertama. seseorang hamba itu tidak akan mampu untuk menggalak dirinya bagi melaksanakan segala perintah Allah s. Maka pada kesempatan ini. sabar dari melakukan keburukan atau kejahatan dan ketiga. Kedua. dalam surah Al-Muddhathir ayat 7: 2 .t.ada pada setiap insan. sifat sabar boleh dibahagikan kepada beberapa kategori. Sidang Jumaat yang dirahmati Allah sekalian. Dalam melaksanakan segala perkara yang bersangkutan dengan kebaikan. dalam usaha meningkatkan diri kita sebagai hamba-hamba-Nya yang bertakwa.w. adalah amat penting bagi seorang Muslim itu untuk mempunyai sikap sabar. Tanpanya. Saudaraku yang dikasihi sekalian. Firman Allah s. iaitu sifat As-Shabr atau kesabaran. Pada beberapa minggu yang lalu. saya ingin mengajak anda sekalian untuk kita meneliti satu lagi sifat dan sikap yang perlu ada dalam kehidupan setiap Muslim. kita telahpun didedahkan kepada beberapa nilai terpuji seperti sikap Al-Birr iaitu melakukan perkara kebaikan dan juga As-Shidq yang bermaksud kebenaran atau jujur. sabar dalam menghadapi musibah atau kesukaran.

Ertinya: Dan bagi (menjalankan perintah) Tuhanmu. Ini biasanya pula. ketulusan itu akan dibalas dengan ganjaran ketakwaan. melibatkan perbelanjaan yang bukan sedikit jumlahnya. lebih-lebih lagi jika ianya membabitkan keluarga yang besar. seperti pembelian buku-buku teks dan sebagainya. Insha Allah.t. Firman Allah s. haruslah didahului dengan niat yang ikhlas dan mengharapkan keredhaan Allah.w. maka hendaklah kamu bersabar. pasti terdapat di kalangan kita yang sedang sibuk melakukan persiapan untuk anakanak mereka bagi sesi persekolahan pada tahun hadapan. Maka kesabaran para ibu bapa dalam melakukan pengorbanan bagi kemaslahatan keluarga. dalam surah At-Talaq ayat 3-4: 3 . ” Sebagai contoh pada ketika ini. dipermudahkan segala urusan kita serta dibukakan segala pintu rezeki.

kita juga diperintahkan untuk bersabar dalam mengawal diri dari melakukan perkara yang dibenci oleh Allah s.t. serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. dan pohonlah perlindungan daripada-Nya. Maka setiap kali kita tergerak untuk melakukan sesuatu keburukan. Jika kita belum mampu melakukan demikian. kita sewajarnya perlu lebih berhatihati dan bertanggungjawab dalam melakukan sebarang perkongsian yang berbentuk pendapat atau luahan. Ini penting agar ianya tidak mengandungi sebarang kata-kata kesat atau celaan yang boleh menjatuhkan maruah terhadap orang lain.Ertinya: “Dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah (dengan melakukan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala tegahan-Nya) nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).w.t.t. maka ingatilah Allah s.” Selain sabar dalam melaksanakan perintah Allah s. Youtube dan sebagainya. Begitu juga dengan menyiarkan dan berkongsi foto-foto atau video intim peribadi bersama pasangan atau tunangan. pastikanlah kita berdamping dengan 4 ..w. Sebagai contoh dalam era media baru seperti Facebook.w.

t. dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar.w.t. Baik dari segi soal kesihatan.w. Saudaraku yang dikasihi sekalian. akan terbentuklah sifat sabar di dalam mengawal diri dari melakukan kesilapan.t.” Saudaraku sekalian.orang yang mampu mengingatkan kita akan Allah s. bersabar ketika seseorang hamba menerima sesuatu ujian dan dugaan daripada Allah s. kita harus sentiasa bersedia untuk menghadapinya. dalam surah Al-Baqarah ayat 155: Ertinya: “Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut dan kelaparan.t. 5 . setiap ujian yang diterima manusia datang dari pelbagai sudut. dan kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman.w. Semoga dengan demikian. Untuk itu.w. telah menjelaskan di dalam Al-Quran bahawa manusia akan sentiasa diuji. Salah satu bentuk kesabaran juga ialah. Firman Allah s. Ketahuilah saudaraku. Allah s.

lalu seorang sahabat bernama Ibn Mas’ud berkata: “Ya Rasulullah. malah kesakitan yang dialami oleh Baginda sebagai contoh.” Ibn Mas’ud berkata lagi: “Kalau demikian Tuan tentulah mendapatkan (pahala) dua kali pahala.w. Malah Baginda s. tiada seorang Muslim pun yang menghadapi oleh sesuatu kesakitan. sesungguhnya Tuan dihinggapi penyakit panas yang amat sangat. pekerjaan. melainkan Allah pasti menutupi kesalahan-kesalahannya dengan sebab musibah yang menimpanya tadi dan 6 . bahawasanya Nabi s.. melebihi dari penderitaan yang dihadapi oleh hamba-hamba-Nya yang lain. baik itu berupa duri ataupun sesuatu yang lebih dari itu. menghidapi demam panas. diuji oleh Allah s.w.” Beliau kemudian bersabda: “Benar.kewangan.a. sesungguhnya aku terkena panas sebagaimana panas dua orang dari kamu semua yang menjadi satu. Pernah diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim.w. persekolahan mahupun ujian kehilangan seseorang yang amat kita sayangi dan kasihi. demikianlah memang keadaannya. juga turut.” Nabi bersabda: “Benar.t. seperti manusia yang lain.a.

Anggaplah ujian yang diterima bukanlah satu kebencian dariNya.” Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian.a. dan mereka pula akan menerima penghormatan dan ucapan selamat di dalamnya. baik isterinya. Akan 7 . tetapi peluang untuk kita mendapatkan ganjaran daripada Allah s.w. pamannya mahupun putera dan puteri Rasulullah s.w. Malah Baginda pernah kehilangan insaninsan yang dicintai oleh Baginda s.. bagaimana insan agung yang paling dikasihi dan dicintai Allah. dalam surah AlFurqaan ayat 75: Ertinya: “Mereka itu semuanya akan dibalas dengan mendapat tempat yang tinggi di syurga disebabkan kesabaran mereka.a. Firman Allah s..” Perhatikan saudaraku.t.dan ini jikalau disertai kesabaran.t.digugurkanlah dosa-dosanya sebagaimana sebuah pohon menurunkan daunnya .w. tetap menerima cobaan yang hebat dari-Nya.t.w. ataupun menanggung kesusahan. hanyalah apabila seseorang itu ditimpa musibah. Terdapat sebahagian dari kita yang mungkin menganggap bahawa ujian dari Allah s.w.

w. Dengan kesenangan kita sebenarnya diuji. 8 . tidak semestinya merupakan satu kesusahan. juga di dalam kebaikan.w.t. ” Jelas dari ayat ini.w. apakah kita ingin mensyukuri nikmat-nikmat tersebut? Adakah kita akan bersedekah dan membantu saudara kita? Atau adakah ibadah kita akan berkurangan lalu kita menjadi leka. kadangkala ianya merupakan satu nikmat pemberian Allah s. dan sesungguhnya dikembalikan. perhatikanlah firman Allah s. kepada kita.tetapi. disebabkan kesenangan kehidupan di dunia? kepada Kamilah kamu semua akan Sidang Jumaat yang dikasihi sekalian. bahawa kadangkala ujian Allah s. terdapat ujiannya. ataupun kesenangan hidup yang kita kecapi. dalam surah AlAnbiyaa ayat 35: Yang bermaksud: “Dan akan Kami menguji kamu di dalam kesusahan.t.t.

w.Pintalah pertolongan daripada Allah s.” Kedua .Jelas di sini.t dalam surah Al-Baqarah ayat 45: Ertinya: “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat.w.t. maka bagaimanakah caranya bagi kita menghadapi segala ujian ini? Pertama .t.t. dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk” 9 . dan perbanyakkanlah ibadah pada-Nya.w.Pada saat-saat awal dilanda musibah. mereka berkata: Sesungguhnya Kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali. dalam surah Al-Baqarah ayat 156: Ertinya: “Orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan. bahawa segala musibah yang diterima dari Allah merupakan satu ujian dari-Nya. ingatlah Allah s.w. sebagaimana yang diajarkan oleh Allah s. Renungkanlah firman Allah s.

Semoga dengan menghayati erti kesabaran dengan sebenarbenarnya. serta cekal dalam menerima segala ujian dan dugaan Allah s.t.t.t. Amin Ya Rabbal ‘Alamin 10 . dengan lebih tekun dan konsisten...w. sekaligus menempatkan kita di dalam keredhaan-Nya di dunia dan tatkala kita bertemu-Nya kelak.w.w. Semoga keikhlasan kita untuk menyemai sifat sabar ini akan mempermudahkan kita di dalam meninggalkan laranganlarangan Allah s. kita akan mampu melaksanakan segala perintah Allah s.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->