Doa Nurun Nubuwwah di katakan memiliki khasiat yang banyak sekali dan sangat menakjubkan terhadap siapa yang

suka membaca dan mengamalkannya dengan ikhlas hati benar-benar kerana Allah. (1) Pelindung dari Sihir. Di riwayatkan , bahawa Rasulullah SAW bersabda setelah solat Subuh ketika duduk-duduk bersama para sahabat di Masjidil Haram, tiba-tiba datanglah Malaikat Jibril a.s. membawa doa Nurun Nubuwwah, seraya berkata : ”Wahai Rasulullah, aku telah di utus oleh Allah Subhanahu Wa Taala untuk menyampaikan doa ini kepadamu / Rasulullah”. Selanjutnya beliau bersabda :”Doa Nurun Nubuwwah ini banyak sekali faedahnya bila di baca dan diamalkan. Dan apabila tidak dapat membaca atau tidak hafal, maka cukuplah ditulis, kemudian tulisan tersebut disimpan dalam rumah, maka Allah akan senantiasa memberikan perlindungan kepada penghuni rumah itu dari sihir / tenung atau penyakit. (2) Hajat Tercapai. Barangsiapa yang membaca dan mengamalkan doa ini secara istiqamah pada setiap selesai solat sekurang-kurangnya sekali, maka Insya Allah apa pun hajatnya akan segera terlaksana. (3) Penyelamat dari gangguan makhluk halus. Bilamana doa Nurun Nubuwwah ini ditulis pada kertas lalu tulisan tersebut di letakkan pada tanaman, Insya Allah tanaman tersebut akan selamat dari hama, apabila di letakkan pada tempattempat yang menakutkan atau pada tempat-tempat yang ditempati syaitan atau iblis, jin atau hantu dan segala macam jenis makhluk halus, maka dalam waktu singkat mereka akan bubar dan minggat tanpa kembali lagi. (4) Dimuliakan orang Rasulullah SAW bersabda , ”Jika kamu ingin dimuliakan oleh orang lain, maka bacalah Doa Nurun Nubuwwah.” (5) Pengasih Bilamana anda ingin mendekati raja / menteri atau orang yang berpangkat atau berkumpul dengan orang banyak maka bacalah doa ini pada tiap hari sekurang-kurangnya sekali, Insya’Allah semua orang yang anda dekati itu akan menaruh kasih sayang. (6) Air masin menjadi tawar Bilamana anda pergi belayar naik perahu, kemudian disitu anda kehabisan air minum, maka bacalah doa ini pada air laut, Insya’Allah air laut yang semulajadi masin itu berubah menjadi tawar dan boleh anda minum. (7) Bertemu para nabi. Rasulullah SAW bersabda: ”Barangsiapa yang ingin bertemu dengan para Nabi, maka bacalah doa Nurun Nubuwwah sebanyak seratus kali, kemudian tidur, Insya’Allah akan mimpi bertemu dengan para Nabi, di samping itu siapa pun pun yang melihatnya akan menaruh kasih sayang, dan hendaknya tidak terhenti dalam mewiridkan doa Nurun Nubuwwah ini hingga sampai anak cucu.

(14) Sulit bersalin. atau kena racun dan penyakit lain. maka bacakanlah doa tersebut pada tempat yang terkena gigitan atau sengatan itu. kemudian masuk ditempat yang sepi pada malam Jumaat. maka bacalah doa ini lalu tiupkan pada mata yang sakit itu. Insya’ Allah akan lekas sembuh. maka bacalah doa ini pada minyak (minyak kelapa / sawit wijen). Insya’ Allah bayinya akan segera keluar tanpa kesulitan yang di derita oleh sang ibu. (12) Pengaman bagi orang bertengkar Bilamana ada orang yang bertengkar. (11) Turun hujan. atau gila. Insya’allah akan lekas sembuh. Insya’ Allah anda akan dijumpai oleh si raja jin itu. (13) Musuh menjadi takut Bilamana anda pergi berperang (fisabilillah). maka cara mengubatinya adalah sebagaimana di atas. maka bacalah doa ini pada pinggang atau mangkuk putih yang berisi air. Bilamana ada wanita bersalin yang sulit. bacalah doa ini. Insya’Allah anda akan kuat berjalan walau sejauh perjalanan yang anda tempuh itu. maka bacalah doa tersebut. Bilamana ada orang di rasuk hantu. Insya’ allah tidak di kejar musuh. Insya’Allah tidak jadi turun hujan. (16) Penawar gigitan ular Bilamana ada orang digigit ular.(8) Penyembuh Kesakitan. syaitan dan jin. kemudian sapukanlah mulai dari kepala hingga kaki. kemudian sapukan pada tempat yang sakit. agar anda tidak kehujanan. Insya’ Allah akan lekas sembuh. bacalah doa tersebut pada daun sirih yang bertemu ruasnya. Bilamana ada orang sakit. (15) Sakit mata Bilamana ada orang sakit mata. (17) Raja Jin. (9) Mengubat dari kerasukan. kemudian airnya diminumkan. atau kena sengatan binatang berbisa. . maka bacalah doa ini sebanyak seratus kali dalam keadaan tidak berhadas (suci). baik suci badan dan tempat. bahkan musuh akan lari tunggang langgang ketika bertemu dengan anda. sedang anda ingin melerainya maka bacalah doa ini. Bilamana akan turun hujan dalam suatu perjalanan. Bilamana anda ingin mendatangkan raja jin. Insya’Allah orang yang bertengkar itu akan berhenti dan akhirnya saling memaafkan. (10) Kuat berjalan Bilamana anda ingin kuat berjalan.

maka semua binatang yang buas akan menjadi patuh terhadap anda. Suatu keajaiban yang luar biasa bilamana ada jin yang ingin menyerupai manusia. (28) Melamar wanita. maka jadi lah ia manusia lantaran berkah-Nya doa Nurun Nubuwwah ini. serta terjauh dari penyakit. Bilamana anda baca pada malam Isnin. Bilamana doa ini di baca setiap hari. (25) Gigitan yang kuat Bilamana anda baca pada malam Rabu. maka ia mengamalkan doa tersebut. dijauhkan dari malapetaka. maka Allah akan memberikan keselamatan kepada anda. maka berpuasalah sehari dan malamnya jangan tidur. (27) Binatang menjadi patuh. kemudian bacalah doa ini terus menerus di tempat yang sunyi. Bilamana anda ingin melamar seorang wanita. maka akan selamat dari siksa neraka. . (23) Memberi keselamatan. maka bacalah doa ini pada malam Sabtu. begitupun manusia jika ingin menjumpai jin.(18) Terhindar dari Kekufuran. sebanyak seratus kali. selamat dunia akhirat dan terhindar dari godaan syaitan. Insya’Allah lamaran anda di terima. Insya Allah akan tercapai. maka anda boleh awet muda walau usia sudah lanjut. (22) Awet Muda Bilamana anda baca pada malam Minggu. maka wajah anda bertambah elok sehingga banyak wanita yang terpikat. Bilamana anda baca pada malam Jumaat. (19) Menjumpai Jin. (26) Penyeri wajah. maka anda akan menjadi kuat. Insya’Allah akan terhindar dari kekufuran. (21) Ingin mimpi yang indah. serta terjauh dari penyakit. (20) Penyelamat siksa neraka. Bilamana anda baca pada malam Khamis. Bilamana anda ingin mimpi yang indah. Bilamana anda membaca doa ini pada malam Jumaat sebanyak lima puluh kali. maka gigi anda akan menjadi kuat. bid’ah dan dijauhkan dari perbuatan buruk. (24) Menjadi kuat Bilamana anda baca pada malam Selasa.

.

s. Ertinya: “Ya Allah. dan doa-doa yang mustajab. Zat Yang memiliki kekuasaan yang agung. Dan segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam. Bilamana anda ingin harta dunia. penanggung Hasan dan Husain dari jiwajiwa yang haq. kabulkan hajatku. panjangkanlah umurku. Dan semoga keselamatan bagi para Rasul. memiliki wajah yang mulia. perbanyakkanlah harta bendaku dan anakku. Dan yang mengijabahi Luqmanul Hakim.s. tapi jangan berbicara atau beritahu orang lain. Insya’Allah akan jadi emas. dan Al-Quran tidak akan menambah kepada orang-orang yang berbuat aniaya melainkan hanya kerugian. ketika mereka mendengar AlQuran dan mereka berkata: “Sesungguhnya (Muhammad) benar-benar orang yang gila. yang memiliki anugerah yang terdahulu. dan al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi seluruh umat. dari pandangan mata manusia dan jin. orang-orang yang masih hidup dan semoga tetap ancaman siksa bagi orang-orang kafir. menguasai kalimat-kalimat yang sempurna. Allah adalah Zat Yang Maha Pengasih lagi memiliki singgasana yang Mulia. dan Sulaiman telah mewarisi Daud a. Dan katakanlah : “Yang haq telah datang dan yang batil telah musnah. sihatlah jasad tubuhku . cintakanlah semua manusia dan jauhkanlah permusuhan dari anak cucu Nabi Adam a. Dan Kami turunkan dari Al-Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman.(29) Harta dunia. Dan sesungguhnya orang-orang kafir benar-benar akan menggelincirkan kamu dengan pandangan mereka. dari pandangan mata yang memandang. sesungguhnya perkara yang batil itu pasti musnah”. maka bacalah doa ini pada kunir (kunyit putih / temu) kemudian tanamlah di tanah.” . Maha Suci Allah Tuhanmu Tuhan Yang Maha Mulia dari sifat-sifat yang di berikan oleh orang-orang kafir..