Oleh: faniafnan.blogspot.

com Suka penulis membuka artikel ini dengan sebuah hadis sebagai peringatan pada diri sendiri, Dari Ibnu Mas’ud r.a., dari Nabi SAW bersabda: ‫ل تزول قدم ابن آدم يوم القيامة من عند ربه حتى يسأل عن خمس عن عمره فيم‬ ‫أفناه وعن شبابه فيم أبله وماله من أين اكتسبه وفيم أنفقه وماذا عمل فيما علم‬ “Akan sentiasa tegak berdiri kaki anak Adam pada hari kiamat kelak mengadap Tuhannya, hinggalah ditanya tentang lima perkara : Pertama, umurnya pada apakah dia habiskan? Kedua, masa mudanya, bagaimanakah digunakan? Ketiga, hartanya dari manakah sumbernya? Keempat, hartanya pada apakah diinfaqkan ( pergunakan ) dan kelima ilmunya, bagaimanakah dia beramal dengannya. “
(Hadis ini gharib menurut Abu ‘Isa Al-Tirmidzi dalam Sunan Al-Tirmidzi, tidak tahu ianya dari riwayat Ibnu Mas’ud dari Nabi SAW yang hanya didapati dari periwayatan hadis Al-Husain b. Qais. Dan Husain b.Qais ini pula lemah dalam meriwayatkan hadis yakni lemah dari segi hafalannya dan pada bab-bab tertentu dari Abi Barzah dan Abi Sa’id. ( Syarah Tuhfatul Ahwazi, Al-Mubarakfuri ))

Jadi, insyaAllah saya akan cuba berikan sedikit ilmu yang saya ada ini kepada kalian. 10 Tips Dalam Menghadapi Peperiksaan 1. Taqwa kepada Allah

Tanpa ada rasa taqwa yakni takut pada Allah, sia-sia sahaja kita menduduki peperiksaan. Kerana nilai taqwa dibalas janji kukuh dari Allah dengan pertolonganNya. Malah, ianya adalah perintah dari Allah. Tidak percaya? Firman Allah: “..dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).” ( Surah Al-Talak:2 ) “..sesiapa yang bertaqwa kepada Allah, nescaya Allah memudahkan baginya segala urusannya.” ( Surah Al-Talak: 4 ) “Dan bagi Allah jualah segala yang ada di langit dan yang ada di bumi dan demi sesungguhnya, Kami telah perintahkan orang-orang yang diberi Kitab dahulu daripada kamu dan juga (perintahkan) kamu, iaitu hendaklah bertaqwa kepada Allah dan jika kamu kufur ingkar, maka (ketahuilah) sesungguhnya Allah jualah yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi dan (ingatlah) adalah Allah Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.” ( Surah Al-Nisa’ : 131 )

doalah kawan-kawan. Doa setiap masa.” ( Surah Al-Baqarah: 186 ) Jadi. Jauhkan sikap ber “akan”. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu) dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul. “rilek dulu”. “nanti”. Konsep mudah. Terima apa yang diajar dengan baik. Yakinlah. kita tidak akan berjaya melepasi halangan yang tidak tersangka-sangka. 4. Barulah terasa kebersamaan . tiada jalan mudah cepat kaya hanya dengan modal malas dan goyang kaki. walau sekuat mana kita berusaha tapi jika Allah tak redha. Jangan biar sedetik pun berlalu tanpa mengharap taufik dari Allah. ketika baca. Allah tidak menunggu orang yang bermalasmalasan. 2. 3. Ingat. Doa jangan berhenti di dalam hati. tanpa berpenat lelah. belajar dan mengajar Sebuah kejayaan tidak akan tercipta tanpa perlu berusaha. “lambat lagi”. Dengan lafaz bismillah mulakan persiapan-persiapan dan muzakarah serta ulangkaji peperiksaan. kemudian kita ajarkan kembali ilmu yang kita dapat pada sahabat-sahabat yang tidak memahami. Jadi. Bayangkan Allah bersama kita dalam setiap pembacaan dan penulisan kita. Siapa berusaha. Firman Allah: “Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka). Berusahalah dengan apa cara sekalipun. Berusaha – diajar. pastinya kertas peperiksaan hanyalah benda remeh yang kecil. Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Begitu juga perniagaan. Tiada sebarang ragu lagi. Maut juga tidak menunggu biar satu saat pun. semua ini hanya membantut. perlu sentiasa minta pertolongan Allah. selepas baca. dia berjaya. Lillahi Taala Perlu malah saya hukumkan wajib mulakan apa usaha sekalipun. Allah tidak pernah menipu kalau Dia kata ada jalan keluar dan Dia nak mudahkan lagi urusan kita. belajar dengan bersungguh. Kejayaan mutlak adalah di tangan Allah. persediaan dari segi mental dan fizikal. Man jadda wajada. bertaqwalah kamu sebelum kamu menjawab peperiksaan. niat itu adalah kerana Allah Taala. Sebelum baca. mintalah dengan sungguh-sungguh hati kejayaan itu agar dianugerahkan ke tangan kamu pula.Dah Dia yang memiliki bumi dan langit. Harapkan Taufiq dariNya Sentiasa Dalam berusaha.

Senjatanya mudah. tenang tenteramlah hati manusia. Andai terlupa jawapan. Bunuh Bisikan Yang Membunuh Semangat Dalam masa kita tengah penuh aura kesungguhan. “kalau dah bodoh. Ingat. Ketahuilah dengan "zikrullah" itu.” ( Surah Al-Ra’d:28 ) Nah. 5. “Allah. belajar pun tak guna.Allah.” ( Surah Al-Kahfi : 24 ) Kedua.dan ingatlah serta sebutlah akan Tuhanmu jika engkau lupa dan katakanlah: Mudah-mudahan Tuhanku memimpinku ke jalan petunjuk yang lebih dekat dan lebih terang dari ini. bila terserempak soalan yang sangat susah sampai dalam hati kata.” Bacalah doa ringkas ini dari hadis mursal : ‫اللهم ل سهل إل ما جعلته سهل وأنت تجعل الحزن إذا شئت سهل‬ “Ya Allah! Sesungguhnya tiada kesusahan melainkan Engkau jualah yang menjadikannya mudah dan Engkau jualah yang menjadikan kesedihankedukaan itu sebagai mudah jika Engkau kehendaki..” Alternatif.”... luangkan sedikit masa 30 saat atau kurang menyebut “Allah.dengan Allah dan sekaligus meranapkan rasa terlalu mengagungkan sistem peperiksaan. terlupa kata kunci yang penting dalam kepala. bukti sudah terpampang. “kamu takkan berjaya”.. baik tidur” dan macam-macam lagi akan datang mengganggu. “Malaslah”. cari soalan yang mudah dan buat apa yang kamu yakin kamu mampu dulu.. Firman Allah: “. Itu dah kira zikrullah.Allah. ya sudah pasti syaitan dan nafsu merasuk fikiran. Trick ketika menjawab kertas peperiksaan Mulakan dengan doa. kita adalah hamba selamanya. zikrullah. Zikrullah inilah yang akan membunuh rasukan-rasukan yang membunuh semangat! Tidak percaya juga? Firman Allah: “(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan "zikrullah". tak tahu nak jawab macam mana dah yang ni. anda akan menghadapi beberapa kesulitan normal berikut. Dalam kesibukan kita menelaah pelajaran.. Percayalah kawan-kawan zikrullah itu menenangkan jiwa. Ibnu Taimiyyah pula mengamalkan doa ini ketika beliau lupa dan dalam kesulitan: .Ya Allah. Kemudian. Membantu anda sukses dalam peperiksaan dan dalam apa sekalipun! 6. caranya adalah dengan sebut nama Allah ( berzikir ringkas adalah suggestion ).

ada banyak lagi doa yang mungkin membantu.” Sebenarnya. Kerana terasuk oleh bisikan syaitan. Seeloknya sifat malas ini dibanteras oleh orang terdekat dengan kamu. jika tidak mampu juga maka bencilah dengan hati kamu dan itu adalah selemah-lemah iman. robeklah buku-buku doa yang ada. jangan direndahkan Allah di padang mahsyar nanti sudahlah. Ingat. Apa lagi. 9. jika ibu yang berada dekat dengan kamu. kejayaan dunia jua kejayaan akhirat jika kena pada tempatnya Firman Allah: “Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) dari dunia dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmatNya yang melimpah-limpah) dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi. Kerana tidak yakin pada Allah. Kenapa terjadi plagiat ini? Kerana penerimaan tarbiyah diri yang tidak sempurna. Jadi. Dahlah tidak cukup berusaha. 7. Maha Pemaham kepada Nabi Sulaiman fahamkanlah daku. Tangani sifat malas Kriteria ini tidak perlu dibahas lagi. sesungguhnya Allah . Penulis cadangkan buku “Doa-doa kesukaan Nabi Muhammad SAW” oleh Imam Nawawi.‫اللهم يا معلم إبراهيم علمني ، ويا مفهم سليمان فهمني‬ “Ya Allah! Mahaguru kepada Nabi Ibrahim ajarilahku. boleh beli di kedai buku atau MPHonline. ‫من غش فليس منا‬ “Sesiapa berdusta ( tipu dalam bentuk meniru ).” 8. jika tidak mampu maka dengan lidahmu.com. Contoh seperti ibu merotan anaknya yang malas solat. harus mengikuti perintah Nabi SAW: “Barangsiapa yang melihat kemungkaran maka tegahlah dengan tangan kamu. bukanlah dari golongan kami ( orang Islam dan para salaf )” ( Hadis Muslim ) Dan mereka yang mengesan perbuatan terkutuk ini. Sabda Nabi SAW tentang meniru. wajarlah si ibu merotan anaknya yang malas berusaha untuk peperiksaan. mahu mencuri hasil usaha orang lain pula! Malulah! Dapat rendah tidak mengapa. Jangan Meniru Plagiat atau meniru dalam apa bentuk sekalipun adalah antara tanda-tanda lemah iman.

Yang penting. Biiznillah. oleh itu. Pakat-pakat doa moga kejayaan kita itu adalah kejayaan yang dirahmati Allah. Redha Dengan Suratan Takdir Sabda Nabi SAW: ‫ان لو تفتح عمل الشيطان‬ “Sesungguhnya “kalau/andai/sekiranya” akan membuka pintu kepada amalan syaitan” ( Hadis Sahih ) Janganlah menyalahkan takdir atas apa yang berlaku.’. Lambat atau bangat (cepat ) sahaja. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami.’. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. pasti kejayaan akan jadi milik kita suatu hari nanti. wang ringgit. ‘kalau’la aku jawab macam ini. Engkaulah Penolong kami. Positifkan dirimu! Akhir sekali.” . pangkat dsb ) yang mana kena dengan saranan syarie dan dengan kehendak Allah.. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah..tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan. Redha dengan qada dan qadar. jika najah di dunia ( dah berjaya dan beroleh kejayaan dalam bentuk material. kamu akan memperoleh kejayaan di akhirat sana sebagaimana Allah janji. serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami. ‘kalaulah aku baca yang ini.” (Surah Al-Qasas:77 ) InsyaAllah. Jangan gusar. 10. Redhalah akan ketentuan Allah. penulis berdoa kepada Allah dengan rasa hina diri dan rendah hati sesuai dengan firmanNya dalam Surah Al-Baqarah ayat 286: َ َ َ ْ َ َ ‫ل ي ُك َل ّف الل ّه ن َفسا إ ِل وسعها ۚ ل َها ما ك َسب َت وعل َي ْها ما اك ْت َسب َتۗ رب ّنا ل ت ُؤاخذْنا إن‬ ُ َ َ ْ ُ ّ ً ْ ُ َ َ َ َ ْ َ َ َ ِ َ ِ َ ْ ‫ن ّسينا أ َو أ َخطَأ‬ َ َ َ َ َ َ َ َ ُ َ َ َ َ َ َ َ َ ‫ْ ْ نا ۚ رب ّنا ول ت َحمل عل َي ْنا إ ِصرا ك َما حمل ْت َه على ال ّذين من قب ْل ِنا ۚ رب ّنا ول‬ َ َ ْ ِ ْ َ ِ ِ َ ِ ً ْ َ ‫ت ُحمل ْنا ما ل طاقة ل َنا ب ِ ۖ واعف عنا واغفر ل َنا وارحمنا ۚ أنت مولنا فانصرنا ع‬ َ ْ َ َ َ َ ْ َ ْ َ َ ْ ِ ْ َ ّ َ ُ ْ َ ‫َ َ َ َ ه‬ َ َ َ ّ َ َ َ ‫ُ ْ َ َلى‬ ِ ‫ال ْقوم ِ ال ْكافرين‬ َ ِ ِ َ ْ َ “Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. kita dah berusaha. Bukan dimurkai dan sia-sia. tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir. Tak perlulah kata. “Allah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful