Oleh: faniafnan.blogspot.

com Suka penulis membuka artikel ini dengan sebuah hadis sebagai peringatan pada diri sendiri, Dari Ibnu Mas’ud r.a., dari Nabi SAW bersabda: ‫ل تزول قدم ابن آدم يوم القيامة من عند ربه حتى يسأل عن خمس عن عمره فيم‬ ‫أفناه وعن شبابه فيم أبله وماله من أين اكتسبه وفيم أنفقه وماذا عمل فيما علم‬ “Akan sentiasa tegak berdiri kaki anak Adam pada hari kiamat kelak mengadap Tuhannya, hinggalah ditanya tentang lima perkara : Pertama, umurnya pada apakah dia habiskan? Kedua, masa mudanya, bagaimanakah digunakan? Ketiga, hartanya dari manakah sumbernya? Keempat, hartanya pada apakah diinfaqkan ( pergunakan ) dan kelima ilmunya, bagaimanakah dia beramal dengannya. “
(Hadis ini gharib menurut Abu ‘Isa Al-Tirmidzi dalam Sunan Al-Tirmidzi, tidak tahu ianya dari riwayat Ibnu Mas’ud dari Nabi SAW yang hanya didapati dari periwayatan hadis Al-Husain b. Qais. Dan Husain b.Qais ini pula lemah dalam meriwayatkan hadis yakni lemah dari segi hafalannya dan pada bab-bab tertentu dari Abi Barzah dan Abi Sa’id. ( Syarah Tuhfatul Ahwazi, Al-Mubarakfuri ))

Jadi, insyaAllah saya akan cuba berikan sedikit ilmu yang saya ada ini kepada kalian. 10 Tips Dalam Menghadapi Peperiksaan 1. Taqwa kepada Allah

Tanpa ada rasa taqwa yakni takut pada Allah, sia-sia sahaja kita menduduki peperiksaan. Kerana nilai taqwa dibalas janji kukuh dari Allah dengan pertolonganNya. Malah, ianya adalah perintah dari Allah. Tidak percaya? Firman Allah: “..dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).” ( Surah Al-Talak:2 ) “..sesiapa yang bertaqwa kepada Allah, nescaya Allah memudahkan baginya segala urusannya.” ( Surah Al-Talak: 4 ) “Dan bagi Allah jualah segala yang ada di langit dan yang ada di bumi dan demi sesungguhnya, Kami telah perintahkan orang-orang yang diberi Kitab dahulu daripada kamu dan juga (perintahkan) kamu, iaitu hendaklah bertaqwa kepada Allah dan jika kamu kufur ingkar, maka (ketahuilah) sesungguhnya Allah jualah yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi dan (ingatlah) adalah Allah Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.” ( Surah Al-Nisa’ : 131 )

tanpa berpenat lelah. Harapkan Taufiq dariNya Sentiasa Dalam berusaha.Dah Dia yang memiliki bumi dan langit. Ingat. “rilek dulu”. semua ini hanya membantut. bertaqwalah kamu sebelum kamu menjawab peperiksaan. kita tidak akan berjaya melepasi halangan yang tidak tersangka-sangka. selepas baca. 2. ketika baca. pastinya kertas peperiksaan hanyalah benda remeh yang kecil. Firman Allah: “Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka). Doa jangan berhenti di dalam hati. 4. perlu sentiasa minta pertolongan Allah. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu) dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul. belajar dengan bersungguh. Maut juga tidak menunggu biar satu saat pun. niat itu adalah kerana Allah Taala. Barulah terasa kebersamaan . Berusahalah dengan apa cara sekalipun. 3. walau sekuat mana kita berusaha tapi jika Allah tak redha. Lillahi Taala Perlu malah saya hukumkan wajib mulakan apa usaha sekalipun. Konsep mudah. Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Dengan lafaz bismillah mulakan persiapan-persiapan dan muzakarah serta ulangkaji peperiksaan. mintalah dengan sungguh-sungguh hati kejayaan itu agar dianugerahkan ke tangan kamu pula. Allah tidak pernah menipu kalau Dia kata ada jalan keluar dan Dia nak mudahkan lagi urusan kita. belajar dan mengajar Sebuah kejayaan tidak akan tercipta tanpa perlu berusaha. “nanti”. Jadi. doalah kawan-kawan. Bayangkan Allah bersama kita dalam setiap pembacaan dan penulisan kita. Begitu juga perniagaan. Jangan biar sedetik pun berlalu tanpa mengharap taufik dari Allah. Yakinlah.” ( Surah Al-Baqarah: 186 ) Jadi. Terima apa yang diajar dengan baik. Doa setiap masa. “lambat lagi”. kemudian kita ajarkan kembali ilmu yang kita dapat pada sahabat-sahabat yang tidak memahami. Sebelum baca. Man jadda wajada. tiada jalan mudah cepat kaya hanya dengan modal malas dan goyang kaki. Allah tidak menunggu orang yang bermalasmalasan. Siapa berusaha. dia berjaya. persediaan dari segi mental dan fizikal. Berusaha – diajar. Jauhkan sikap ber “akan”. Tiada sebarang ragu lagi. Kejayaan mutlak adalah di tangan Allah.

Bunuh Bisikan Yang Membunuh Semangat Dalam masa kita tengah penuh aura kesungguhan.Allah.” ( Surah Al-Ra’d:28 ) Nah. anda akan menghadapi beberapa kesulitan normal berikut. zikrullah. Firman Allah: “..” Bacalah doa ringkas ini dari hadis mursal : ‫اللهم ل سهل إل ما جعلته سهل وأنت تجعل الحزن إذا شئت سهل‬ “Ya Allah! Sesungguhnya tiada kesusahan melainkan Engkau jualah yang menjadikannya mudah dan Engkau jualah yang menjadikan kesedihankedukaan itu sebagai mudah jika Engkau kehendaki. Senjatanya mudah.. Ibnu Taimiyyah pula mengamalkan doa ini ketika beliau lupa dan dalam kesulitan: . luangkan sedikit masa 30 saat atau kurang menyebut “Allah. Dalam kesibukan kita menelaah pelajaran.. Membantu anda sukses dalam peperiksaan dan dalam apa sekalipun! 6.Allah. belajar pun tak guna. Percayalah kawan-kawan zikrullah itu menenangkan jiwa. Trick ketika menjawab kertas peperiksaan Mulakan dengan doa. bukti sudah terpampang. tenang tenteramlah hati manusia.”. kita adalah hamba selamanya.dengan Allah dan sekaligus meranapkan rasa terlalu mengagungkan sistem peperiksaan. “Allah.dan ingatlah serta sebutlah akan Tuhanmu jika engkau lupa dan katakanlah: Mudah-mudahan Tuhanku memimpinku ke jalan petunjuk yang lebih dekat dan lebih terang dari ini. Kemudian.Ya Allah. caranya adalah dengan sebut nama Allah ( berzikir ringkas adalah suggestion ). 5. tak tahu nak jawab macam mana dah yang ni.. bila terserempak soalan yang sangat susah sampai dalam hati kata. terlupa kata kunci yang penting dalam kepala. Itu dah kira zikrullah.” ( Surah Al-Kahfi : 24 ) Kedua. “kalau dah bodoh. Andai terlupa jawapan.. Ingat. Ketahuilah dengan "zikrullah" itu. ya sudah pasti syaitan dan nafsu merasuk fikiran. cari soalan yang mudah dan buat apa yang kamu yakin kamu mampu dulu. “kamu takkan berjaya”. Zikrullah inilah yang akan membunuh rasukan-rasukan yang membunuh semangat! Tidak percaya juga? Firman Allah: “(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan "zikrullah". baik tidur” dan macam-macam lagi akan datang mengganggu.” Alternatif.. “Malaslah”.

robeklah buku-buku doa yang ada.com. Tangani sifat malas Kriteria ini tidak perlu dibahas lagi. mahu mencuri hasil usaha orang lain pula! Malulah! Dapat rendah tidak mengapa. ‫من غش فليس منا‬ “Sesiapa berdusta ( tipu dalam bentuk meniru ). Jangan Meniru Plagiat atau meniru dalam apa bentuk sekalipun adalah antara tanda-tanda lemah iman. Kerana tidak yakin pada Allah. jika tidak mampu maka dengan lidahmu.” Sebenarnya. Apa lagi. Penulis cadangkan buku “Doa-doa kesukaan Nabi Muhammad SAW” oleh Imam Nawawi. Contoh seperti ibu merotan anaknya yang malas solat.” 8.‫اللهم يا معلم إبراهيم علمني ، ويا مفهم سليمان فهمني‬ “Ya Allah! Mahaguru kepada Nabi Ibrahim ajarilahku. Kenapa terjadi plagiat ini? Kerana penerimaan tarbiyah diri yang tidak sempurna. ada banyak lagi doa yang mungkin membantu. Ingat. jika tidak mampu juga maka bencilah dengan hati kamu dan itu adalah selemah-lemah iman. Seeloknya sifat malas ini dibanteras oleh orang terdekat dengan kamu. 9. Jadi. harus mengikuti perintah Nabi SAW: “Barangsiapa yang melihat kemungkaran maka tegahlah dengan tangan kamu. 7. bukanlah dari golongan kami ( orang Islam dan para salaf )” ( Hadis Muslim ) Dan mereka yang mengesan perbuatan terkutuk ini. wajarlah si ibu merotan anaknya yang malas berusaha untuk peperiksaan. kejayaan dunia jua kejayaan akhirat jika kena pada tempatnya Firman Allah: “Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) dari dunia dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmatNya yang melimpah-limpah) dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi. boleh beli di kedai buku atau MPHonline. Kerana terasuk oleh bisikan syaitan. jangan direndahkan Allah di padang mahsyar nanti sudahlah. jika ibu yang berada dekat dengan kamu. sesungguhnya Allah . Maha Pemaham kepada Nabi Sulaiman fahamkanlah daku. Sabda Nabi SAW tentang meniru. Dahlah tidak cukup berusaha.

” .’. tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan. kita dah berusaha. Yang penting. Tak perlulah kata. Biiznillah. 10. pangkat dsb ) yang mana kena dengan saranan syarie dan dengan kehendak Allah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. jika najah di dunia ( dah berjaya dan beroleh kejayaan dalam bentuk material. serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Redhalah akan ketentuan Allah. pasti kejayaan akan jadi milik kita suatu hari nanti. Redha Dengan Suratan Takdir Sabda Nabi SAW: ‫ان لو تفتح عمل الشيطان‬ “Sesungguhnya “kalau/andai/sekiranya” akan membuka pintu kepada amalan syaitan” ( Hadis Sahih ) Janganlah menyalahkan takdir atas apa yang berlaku.” (Surah Al-Qasas:77 ) InsyaAllah. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. kamu akan memperoleh kejayaan di akhirat sana sebagaimana Allah janji.. penulis berdoa kepada Allah dengan rasa hina diri dan rendah hati sesuai dengan firmanNya dalam Surah Al-Baqarah ayat 286: َ َ َ ْ َ َ ‫ل ي ُك َل ّف الل ّه ن َفسا إ ِل وسعها ۚ ل َها ما ك َسب َت وعل َي ْها ما اك ْت َسب َتۗ رب ّنا ل ت ُؤاخذْنا إن‬ ُ َ َ ْ ُ ّ ً ْ ُ َ َ َ َ ْ َ َ َ ِ َ ِ َ ْ ‫ن ّسينا أ َو أ َخطَأ‬ َ َ َ َ َ َ َ َ ُ َ َ َ َ َ َ َ َ ‫ْ ْ نا ۚ رب ّنا ول ت َحمل عل َي ْنا إ ِصرا ك َما حمل ْت َه على ال ّذين من قب ْل ِنا ۚ رب ّنا ول‬ َ َ ْ ِ ْ َ ِ ِ َ ِ ً ْ َ ‫ت ُحمل ْنا ما ل طاقة ل َنا ب ِ ۖ واعف عنا واغفر ل َنا وارحمنا ۚ أنت مولنا فانصرنا ع‬ َ ْ َ َ َ َ ْ َ ْ َ َ ْ ِ ْ َ ّ َ ُ ْ َ ‫َ َ َ َ ه‬ َ َ َ ّ َ َ َ ‫ُ ْ َ َلى‬ ِ ‫ال ْقوم ِ ال ْكافرين‬ َ ِ ِ َ ْ َ “Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. “Allah. oleh itu. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami. Redha dengan qada dan qadar. Bukan dimurkai dan sia-sia.. Positifkan dirimu! Akhir sekali. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Engkaulah Penolong kami. Pakat-pakat doa moga kejayaan kita itu adalah kejayaan yang dirahmati Allah. ‘kalaulah aku baca yang ini. Lambat atau bangat (cepat ) sahaja.’. wang ringgit. Jangan gusar. ‘kalau’la aku jawab macam ini.