10 Tips Menghadapi Peperiksaan Mengikut Perspektif Islam

Oleh: faniafnan.blogspot.

com Suka penulis membuka artikel ini dengan sebuah hadis sebagai peringatan pada diri sendiri, Dari Ibnu Mas’ud r.a., dari Nabi SAW bersabda: ‫ل تزول قدم ابن آدم يوم القيامة من عند ربه حتى يسأل عن خمس عن عمره فيم‬ ‫أفناه وعن شبابه فيم أبله وماله من أين اكتسبه وفيم أنفقه وماذا عمل فيما علم‬ “Akan sentiasa tegak berdiri kaki anak Adam pada hari kiamat kelak mengadap Tuhannya, hinggalah ditanya tentang lima perkara : Pertama, umurnya pada apakah dia habiskan? Kedua, masa mudanya, bagaimanakah digunakan? Ketiga, hartanya dari manakah sumbernya? Keempat, hartanya pada apakah diinfaqkan ( pergunakan ) dan kelima ilmunya, bagaimanakah dia beramal dengannya. “
(Hadis ini gharib menurut Abu ‘Isa Al-Tirmidzi dalam Sunan Al-Tirmidzi, tidak tahu ianya dari riwayat Ibnu Mas’ud dari Nabi SAW yang hanya didapati dari periwayatan hadis Al-Husain b. Qais. Dan Husain b.Qais ini pula lemah dalam meriwayatkan hadis yakni lemah dari segi hafalannya dan pada bab-bab tertentu dari Abi Barzah dan Abi Sa’id. ( Syarah Tuhfatul Ahwazi, Al-Mubarakfuri ))

Jadi, insyaAllah saya akan cuba berikan sedikit ilmu yang saya ada ini kepada kalian. 10 Tips Dalam Menghadapi Peperiksaan 1. Taqwa kepada Allah

Tanpa ada rasa taqwa yakni takut pada Allah, sia-sia sahaja kita menduduki peperiksaan. Kerana nilai taqwa dibalas janji kukuh dari Allah dengan pertolonganNya. Malah, ianya adalah perintah dari Allah. Tidak percaya? Firman Allah: “..dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).” ( Surah Al-Talak:2 ) “..sesiapa yang bertaqwa kepada Allah, nescaya Allah memudahkan baginya segala urusannya.” ( Surah Al-Talak: 4 ) “Dan bagi Allah jualah segala yang ada di langit dan yang ada di bumi dan demi sesungguhnya, Kami telah perintahkan orang-orang yang diberi Kitab dahulu daripada kamu dan juga (perintahkan) kamu, iaitu hendaklah bertaqwa kepada Allah dan jika kamu kufur ingkar, maka (ketahuilah) sesungguhnya Allah jualah yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi dan (ingatlah) adalah Allah Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.” ( Surah Al-Nisa’ : 131 )

Konsep mudah. Firman Allah: “Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka). Doa setiap masa. walau sekuat mana kita berusaha tapi jika Allah tak redha. tanpa berpenat lelah. Barulah terasa kebersamaan . tiada jalan mudah cepat kaya hanya dengan modal malas dan goyang kaki. “rilek dulu”. Jauhkan sikap ber “akan”. 3. Man jadda wajada. doalah kawan-kawan. Harapkan Taufiq dariNya Sentiasa Dalam berusaha. Yakinlah. persediaan dari segi mental dan fizikal. Kejayaan mutlak adalah di tangan Allah. dia berjaya. pastinya kertas peperiksaan hanyalah benda remeh yang kecil. Allah tidak pernah menipu kalau Dia kata ada jalan keluar dan Dia nak mudahkan lagi urusan kita. Dengan lafaz bismillah mulakan persiapan-persiapan dan muzakarah serta ulangkaji peperiksaan. perlu sentiasa minta pertolongan Allah. ketika baca. 2. 4. “lambat lagi”. Berusaha – diajar. Tiada sebarang ragu lagi. belajar dan mengajar Sebuah kejayaan tidak akan tercipta tanpa perlu berusaha. selepas baca. kita tidak akan berjaya melepasi halangan yang tidak tersangka-sangka.Dah Dia yang memiliki bumi dan langit. Lillahi Taala Perlu malah saya hukumkan wajib mulakan apa usaha sekalipun. Siapa berusaha. Jangan biar sedetik pun berlalu tanpa mengharap taufik dari Allah.” ( Surah Al-Baqarah: 186 ) Jadi. kemudian kita ajarkan kembali ilmu yang kita dapat pada sahabat-sahabat yang tidak memahami. Jadi. Sebelum baca. “nanti”. Bayangkan Allah bersama kita dalam setiap pembacaan dan penulisan kita. Doa jangan berhenti di dalam hati. bertaqwalah kamu sebelum kamu menjawab peperiksaan. Maut juga tidak menunggu biar satu saat pun. Ingat. niat itu adalah kerana Allah Taala. belajar dengan bersungguh. Begitu juga perniagaan. Allah tidak menunggu orang yang bermalasmalasan. Berusahalah dengan apa cara sekalipun. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu) dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul. semua ini hanya membantut. mintalah dengan sungguh-sungguh hati kejayaan itu agar dianugerahkan ke tangan kamu pula. Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. Terima apa yang diajar dengan baik.

Allah. “kalau dah bodoh.dengan Allah dan sekaligus meranapkan rasa terlalu mengagungkan sistem peperiksaan. “Allah. luangkan sedikit masa 30 saat atau kurang menyebut “Allah..” ( Surah Al-Ra’d:28 ) Nah. bila terserempak soalan yang sangat susah sampai dalam hati kata. terlupa kata kunci yang penting dalam kepala. Percayalah kawan-kawan zikrullah itu menenangkan jiwa. Dalam kesibukan kita menelaah pelajaran. Firman Allah: “.” Bacalah doa ringkas ini dari hadis mursal : ‫اللهم ل سهل إل ما جعلته سهل وأنت تجعل الحزن إذا شئت سهل‬ “Ya Allah! Sesungguhnya tiada kesusahan melainkan Engkau jualah yang menjadikannya mudah dan Engkau jualah yang menjadikan kesedihankedukaan itu sebagai mudah jika Engkau kehendaki.dan ingatlah serta sebutlah akan Tuhanmu jika engkau lupa dan katakanlah: Mudah-mudahan Tuhanku memimpinku ke jalan petunjuk yang lebih dekat dan lebih terang dari ini. caranya adalah dengan sebut nama Allah ( berzikir ringkas adalah suggestion ). baik tidur” dan macam-macam lagi akan datang mengganggu. Zikrullah inilah yang akan membunuh rasukan-rasukan yang membunuh semangat! Tidak percaya juga? Firman Allah: “(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan "zikrullah". anda akan menghadapi beberapa kesulitan normal berikut. Kemudian. Senjatanya mudah.. Ketahuilah dengan "zikrullah" itu. tak tahu nak jawab macam mana dah yang ni. Itu dah kira zikrullah. tenang tenteramlah hati manusia. cari soalan yang mudah dan buat apa yang kamu yakin kamu mampu dulu. Trick ketika menjawab kertas peperiksaan Mulakan dengan doa.. kita adalah hamba selamanya. bukti sudah terpampang.Allah.Ya Allah. ya sudah pasti syaitan dan nafsu merasuk fikiran. “kamu takkan berjaya”. belajar pun tak guna. Membantu anda sukses dalam peperiksaan dan dalam apa sekalipun! 6.. zikrullah. 5.” Alternatif. “Malaslah”.” ( Surah Al-Kahfi : 24 ) Kedua. Andai terlupa jawapan. Bunuh Bisikan Yang Membunuh Semangat Dalam masa kita tengah penuh aura kesungguhan.”... Ingat. Ibnu Taimiyyah pula mengamalkan doa ini ketika beliau lupa dan dalam kesulitan: .

Penulis cadangkan buku “Doa-doa kesukaan Nabi Muhammad SAW” oleh Imam Nawawi. Jangan Meniru Plagiat atau meniru dalam apa bentuk sekalipun adalah antara tanda-tanda lemah iman. bukanlah dari golongan kami ( orang Islam dan para salaf )” ( Hadis Muslim ) Dan mereka yang mengesan perbuatan terkutuk ini. Contoh seperti ibu merotan anaknya yang malas solat. Apa lagi. wajarlah si ibu merotan anaknya yang malas berusaha untuk peperiksaan. jika tidak mampu maka dengan lidahmu.” 8. Ingat. mahu mencuri hasil usaha orang lain pula! Malulah! Dapat rendah tidak mengapa. Kerana terasuk oleh bisikan syaitan. boleh beli di kedai buku atau MPHonline.” Sebenarnya. Tangani sifat malas Kriteria ini tidak perlu dibahas lagi. Seeloknya sifat malas ini dibanteras oleh orang terdekat dengan kamu. 7. sesungguhnya Allah . ada banyak lagi doa yang mungkin membantu. jika ibu yang berada dekat dengan kamu. Maha Pemaham kepada Nabi Sulaiman fahamkanlah daku. Kenapa terjadi plagiat ini? Kerana penerimaan tarbiyah diri yang tidak sempurna.‫اللهم يا معلم إبراهيم علمني ، ويا مفهم سليمان فهمني‬ “Ya Allah! Mahaguru kepada Nabi Ibrahim ajarilahku. Jadi. robeklah buku-buku doa yang ada. 9. harus mengikuti perintah Nabi SAW: “Barangsiapa yang melihat kemungkaran maka tegahlah dengan tangan kamu. jangan direndahkan Allah di padang mahsyar nanti sudahlah. kejayaan dunia jua kejayaan akhirat jika kena pada tempatnya Firman Allah: “Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) dari dunia dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmatNya yang melimpah-limpah) dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi.com. Dahlah tidak cukup berusaha. ‫من غش فليس منا‬ “Sesiapa berdusta ( tipu dalam bentuk meniru ). jika tidak mampu juga maka bencilah dengan hati kamu dan itu adalah selemah-lemah iman. Kerana tidak yakin pada Allah. Sabda Nabi SAW tentang meniru.

kita dah berusaha. Redha dengan qada dan qadar. Lambat atau bangat (cepat ) sahaja. 10.. Redha Dengan Suratan Takdir Sabda Nabi SAW: ‫ان لو تفتح عمل الشيطان‬ “Sesungguhnya “kalau/andai/sekiranya” akan membuka pintu kepada amalan syaitan” ( Hadis Sahih ) Janganlah menyalahkan takdir atas apa yang berlaku. Tak perlulah kata.’. oleh itu. serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan. Jangan gusar. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami. Engkaulah Penolong kami. ‘kalaulah aku baca yang ini. ‘kalau’la aku jawab macam ini. Bukan dimurkai dan sia-sia.. Positifkan dirimu! Akhir sekali. tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.” . Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Biiznillah. Yang penting.’. Redhalah akan ketentuan Allah. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. penulis berdoa kepada Allah dengan rasa hina diri dan rendah hati sesuai dengan firmanNya dalam Surah Al-Baqarah ayat 286: َ َ َ ْ َ َ ‫ل ي ُك َل ّف الل ّه ن َفسا إ ِل وسعها ۚ ل َها ما ك َسب َت وعل َي ْها ما اك ْت َسب َتۗ رب ّنا ل ت ُؤاخذْنا إن‬ ُ َ َ ْ ُ ّ ً ْ ُ َ َ َ َ ْ َ َ َ ِ َ ِ َ ْ ‫ن ّسينا أ َو أ َخطَأ‬ َ َ َ َ َ َ َ َ ُ َ َ َ َ َ َ َ َ ‫ْ ْ نا ۚ رب ّنا ول ت َحمل عل َي ْنا إ ِصرا ك َما حمل ْت َه على ال ّذين من قب ْل ِنا ۚ رب ّنا ول‬ َ َ ْ ِ ْ َ ِ ِ َ ِ ً ْ َ ‫ت ُحمل ْنا ما ل طاقة ل َنا ب ِ ۖ واعف عنا واغفر ل َنا وارحمنا ۚ أنت مولنا فانصرنا ع‬ َ ْ َ َ َ َ ْ َ ْ َ َ ْ ِ ْ َ ّ َ ُ ْ َ ‫َ َ َ َ ه‬ َ َ َ ّ َ َ َ ‫ُ ْ َ َلى‬ ِ ‫ال ْقوم ِ ال ْكافرين‬ َ ِ ِ َ ْ َ “Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. kamu akan memperoleh kejayaan di akhirat sana sebagaimana Allah janji. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. “Allah. pasti kejayaan akan jadi milik kita suatu hari nanti. pangkat dsb ) yang mana kena dengan saranan syarie dan dengan kehendak Allah. Pakat-pakat doa moga kejayaan kita itu adalah kejayaan yang dirahmati Allah. wang ringgit. jika najah di dunia ( dah berjaya dan beroleh kejayaan dalam bentuk material.” (Surah Al-Qasas:77 ) InsyaAllah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful