P. 1
10 Tips Menghadapi Peperiksaan Mengikut Perspektif Islam

10 Tips Menghadapi Peperiksaan Mengikut Perspektif Islam

|Views: 582|Likes:
Published by Huduh Banga

More info:

Published by: Huduh Banga on Nov 28, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/20/2014

pdf

text

original

Oleh: faniafnan.blogspot.

com Suka penulis membuka artikel ini dengan sebuah hadis sebagai peringatan pada diri sendiri, Dari Ibnu Mas’ud r.a., dari Nabi SAW bersabda: ‫ل تزول قدم ابن آدم يوم القيامة من عند ربه حتى يسأل عن خمس عن عمره فيم‬ ‫أفناه وعن شبابه فيم أبله وماله من أين اكتسبه وفيم أنفقه وماذا عمل فيما علم‬ “Akan sentiasa tegak berdiri kaki anak Adam pada hari kiamat kelak mengadap Tuhannya, hinggalah ditanya tentang lima perkara : Pertama, umurnya pada apakah dia habiskan? Kedua, masa mudanya, bagaimanakah digunakan? Ketiga, hartanya dari manakah sumbernya? Keempat, hartanya pada apakah diinfaqkan ( pergunakan ) dan kelima ilmunya, bagaimanakah dia beramal dengannya. “
(Hadis ini gharib menurut Abu ‘Isa Al-Tirmidzi dalam Sunan Al-Tirmidzi, tidak tahu ianya dari riwayat Ibnu Mas’ud dari Nabi SAW yang hanya didapati dari periwayatan hadis Al-Husain b. Qais. Dan Husain b.Qais ini pula lemah dalam meriwayatkan hadis yakni lemah dari segi hafalannya dan pada bab-bab tertentu dari Abi Barzah dan Abi Sa’id. ( Syarah Tuhfatul Ahwazi, Al-Mubarakfuri ))

Jadi, insyaAllah saya akan cuba berikan sedikit ilmu yang saya ada ini kepada kalian. 10 Tips Dalam Menghadapi Peperiksaan 1. Taqwa kepada Allah

Tanpa ada rasa taqwa yakni takut pada Allah, sia-sia sahaja kita menduduki peperiksaan. Kerana nilai taqwa dibalas janji kukuh dari Allah dengan pertolonganNya. Malah, ianya adalah perintah dari Allah. Tidak percaya? Firman Allah: “..dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya).” ( Surah Al-Talak:2 ) “..sesiapa yang bertaqwa kepada Allah, nescaya Allah memudahkan baginya segala urusannya.” ( Surah Al-Talak: 4 ) “Dan bagi Allah jualah segala yang ada di langit dan yang ada di bumi dan demi sesungguhnya, Kami telah perintahkan orang-orang yang diberi Kitab dahulu daripada kamu dan juga (perintahkan) kamu, iaitu hendaklah bertaqwa kepada Allah dan jika kamu kufur ingkar, maka (ketahuilah) sesungguhnya Allah jualah yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi dan (ingatlah) adalah Allah Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.” ( Surah Al-Nisa’ : 131 )

belajar dengan bersungguh. Jauhkan sikap ber “akan”. Man jadda wajada. Maut juga tidak menunggu biar satu saat pun. 4. Konsep mudah. 3. tiada jalan mudah cepat kaya hanya dengan modal malas dan goyang kaki. selepas baca. mintalah dengan sungguh-sungguh hati kejayaan itu agar dianugerahkan ke tangan kamu pula. Berusahalah dengan apa cara sekalipun. Allah tidak pernah menipu kalau Dia kata ada jalan keluar dan Dia nak mudahkan lagi urusan kita. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu) dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul. “lambat lagi”. Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu.” ( Surah Al-Baqarah: 186 ) Jadi. Doa setiap masa. Kejayaan mutlak adalah di tangan Allah. Sebelum baca. dia berjaya. Doa jangan berhenti di dalam hati. kemudian kita ajarkan kembali ilmu yang kita dapat pada sahabat-sahabat yang tidak memahami. persediaan dari segi mental dan fizikal. perlu sentiasa minta pertolongan Allah. Siapa berusaha. Firman Allah: “Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka). niat itu adalah kerana Allah Taala. Harapkan Taufiq dariNya Sentiasa Dalam berusaha. Allah tidak menunggu orang yang bermalasmalasan. kita tidak akan berjaya melepasi halangan yang tidak tersangka-sangka. “rilek dulu”. pastinya kertas peperiksaan hanyalah benda remeh yang kecil. Bayangkan Allah bersama kita dalam setiap pembacaan dan penulisan kita. Tiada sebarang ragu lagi. Begitu juga perniagaan. doalah kawan-kawan. Jangan biar sedetik pun berlalu tanpa mengharap taufik dari Allah. Yakinlah. “nanti”. Lillahi Taala Perlu malah saya hukumkan wajib mulakan apa usaha sekalipun. Dengan lafaz bismillah mulakan persiapan-persiapan dan muzakarah serta ulangkaji peperiksaan. Jadi. semua ini hanya membantut.Dah Dia yang memiliki bumi dan langit. tanpa berpenat lelah. Berusaha – diajar. Ingat. 2. Terima apa yang diajar dengan baik. walau sekuat mana kita berusaha tapi jika Allah tak redha. Barulah terasa kebersamaan . bertaqwalah kamu sebelum kamu menjawab peperiksaan. belajar dan mengajar Sebuah kejayaan tidak akan tercipta tanpa perlu berusaha. ketika baca.

” ( Surah Al-Kahfi : 24 ) Kedua. tenang tenteramlah hati manusia. Itu dah kira zikrullah. anda akan menghadapi beberapa kesulitan normal berikut.. belajar pun tak guna. 5. Dalam kesibukan kita menelaah pelajaran. “Allah.” ( Surah Al-Ra’d:28 ) Nah.”. tak tahu nak jawab macam mana dah yang ni. Ingat.Ya Allah. bukti sudah terpampang..dengan Allah dan sekaligus meranapkan rasa terlalu mengagungkan sistem peperiksaan. zikrullah. Senjatanya mudah..Allah. Kemudian.dan ingatlah serta sebutlah akan Tuhanmu jika engkau lupa dan katakanlah: Mudah-mudahan Tuhanku memimpinku ke jalan petunjuk yang lebih dekat dan lebih terang dari ini. Bunuh Bisikan Yang Membunuh Semangat Dalam masa kita tengah penuh aura kesungguhan. Ketahuilah dengan "zikrullah" itu. ya sudah pasti syaitan dan nafsu merasuk fikiran. cari soalan yang mudah dan buat apa yang kamu yakin kamu mampu dulu. “Malaslah”. luangkan sedikit masa 30 saat atau kurang menyebut “Allah. caranya adalah dengan sebut nama Allah ( berzikir ringkas adalah suggestion ).. kita adalah hamba selamanya. baik tidur” dan macam-macam lagi akan datang mengganggu. Ibnu Taimiyyah pula mengamalkan doa ini ketika beliau lupa dan dalam kesulitan: .” Bacalah doa ringkas ini dari hadis mursal : ‫اللهم ل سهل إل ما جعلته سهل وأنت تجعل الحزن إذا شئت سهل‬ “Ya Allah! Sesungguhnya tiada kesusahan melainkan Engkau jualah yang menjadikannya mudah dan Engkau jualah yang menjadikan kesedihankedukaan itu sebagai mudah jika Engkau kehendaki. “kalau dah bodoh.. bila terserempak soalan yang sangat susah sampai dalam hati kata. Zikrullah inilah yang akan membunuh rasukan-rasukan yang membunuh semangat! Tidak percaya juga? Firman Allah: “(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan "zikrullah". Percayalah kawan-kawan zikrullah itu menenangkan jiwa.” Alternatif. terlupa kata kunci yang penting dalam kepala. “kamu takkan berjaya”. Andai terlupa jawapan. Membantu anda sukses dalam peperiksaan dan dalam apa sekalipun! 6.. Firman Allah: “. Trick ketika menjawab kertas peperiksaan Mulakan dengan doa.Allah.

9. Ingat. harus mengikuti perintah Nabi SAW: “Barangsiapa yang melihat kemungkaran maka tegahlah dengan tangan kamu. jika tidak mampu juga maka bencilah dengan hati kamu dan itu adalah selemah-lemah iman. kejayaan dunia jua kejayaan akhirat jika kena pada tempatnya Firman Allah: “Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) dari dunia dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmatNya yang melimpah-limpah) dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi. Kenapa terjadi plagiat ini? Kerana penerimaan tarbiyah diri yang tidak sempurna. bukanlah dari golongan kami ( orang Islam dan para salaf )” ( Hadis Muslim ) Dan mereka yang mengesan perbuatan terkutuk ini. boleh beli di kedai buku atau MPHonline. Kerana tidak yakin pada Allah. sesungguhnya Allah . jika tidak mampu maka dengan lidahmu. Apa lagi. jangan direndahkan Allah di padang mahsyar nanti sudahlah. Kerana terasuk oleh bisikan syaitan. Dahlah tidak cukup berusaha.” Sebenarnya. Jadi. ada banyak lagi doa yang mungkin membantu.” 8.‫اللهم يا معلم إبراهيم علمني ، ويا مفهم سليمان فهمني‬ “Ya Allah! Mahaguru kepada Nabi Ibrahim ajarilahku.com. 7. Tangani sifat malas Kriteria ini tidak perlu dibahas lagi. Penulis cadangkan buku “Doa-doa kesukaan Nabi Muhammad SAW” oleh Imam Nawawi. ‫من غش فليس منا‬ “Sesiapa berdusta ( tipu dalam bentuk meniru ). wajarlah si ibu merotan anaknya yang malas berusaha untuk peperiksaan. Contoh seperti ibu merotan anaknya yang malas solat. Maha Pemaham kepada Nabi Sulaiman fahamkanlah daku. Jangan Meniru Plagiat atau meniru dalam apa bentuk sekalipun adalah antara tanda-tanda lemah iman. mahu mencuri hasil usaha orang lain pula! Malulah! Dapat rendah tidak mengapa. robeklah buku-buku doa yang ada. Sabda Nabi SAW tentang meniru. Seeloknya sifat malas ini dibanteras oleh orang terdekat dengan kamu. jika ibu yang berada dekat dengan kamu.

Redhalah akan ketentuan Allah. Biiznillah.’.tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan. Engkaulah Penolong kami. kita dah berusaha. pasti kejayaan akan jadi milik kita suatu hari nanti. 10. Pakat-pakat doa moga kejayaan kita itu adalah kejayaan yang dirahmati Allah. ‘kalau’la aku jawab macam ini. pangkat dsb ) yang mana kena dengan saranan syarie dan dengan kehendak Allah. Tak perlulah kata.. jika najah di dunia ( dah berjaya dan beroleh kejayaan dalam bentuk material. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami.” . Yang penting. wang ringgit.. oleh itu.” (Surah Al-Qasas:77 ) InsyaAllah. Redha dengan qada dan qadar. ‘kalaulah aku baca yang ini. Jangan gusar. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami.’. tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. penulis berdoa kepada Allah dengan rasa hina diri dan rendah hati sesuai dengan firmanNya dalam Surah Al-Baqarah ayat 286: َ َ َ ْ َ َ ‫ل ي ُك َل ّف الل ّه ن َفسا إ ِل وسعها ۚ ل َها ما ك َسب َت وعل َي ْها ما اك ْت َسب َتۗ رب ّنا ل ت ُؤاخذْنا إن‬ ُ َ َ ْ ُ ّ ً ْ ُ َ َ َ َ ْ َ َ َ ِ َ ِ َ ْ ‫ن ّسينا أ َو أ َخطَأ‬ َ َ َ َ َ َ َ َ ُ َ َ َ َ َ َ َ َ ‫ْ ْ نا ۚ رب ّنا ول ت َحمل عل َي ْنا إ ِصرا ك َما حمل ْت َه على ال ّذين من قب ْل ِنا ۚ رب ّنا ول‬ َ َ ْ ِ ْ َ ِ ِ َ ِ ً ْ َ ‫ت ُحمل ْنا ما ل طاقة ل َنا ب ِ ۖ واعف عنا واغفر ل َنا وارحمنا ۚ أنت مولنا فانصرنا ع‬ َ ْ َ َ َ َ ْ َ ْ َ َ ْ ِ ْ َ ّ َ ُ ْ َ ‫َ َ َ َ ه‬ َ َ َ ّ َ َ َ ‫ُ ْ َ َلى‬ ِ ‫ال ْقوم ِ ال ْكافرين‬ َ ِ ِ َ ْ َ “Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Positifkan dirimu! Akhir sekali. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. kamu akan memperoleh kejayaan di akhirat sana sebagaimana Allah janji. Redha Dengan Suratan Takdir Sabda Nabi SAW: ‫ان لو تفتح عمل الشيطان‬ “Sesungguhnya “kalau/andai/sekiranya” akan membuka pintu kepada amalan syaitan” ( Hadis Sahih ) Janganlah menyalahkan takdir atas apa yang berlaku. Lambat atau bangat (cepat ) sahaja. “Allah. Bukan dimurkai dan sia-sia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->