P. 1
Dol Said Pahlawan Naning

Dol Said Pahlawan Naning

|Views: 430|Likes:
Published by Rahiza Rasmien

More info:

Published by: Rahiza Rasmien on Nov 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/11/2014

pdf

text

original

Dol Said Nama asalnya ialah Dato· Naning Abdul Said. ‡ Dol Said meninggal dunia pada 1849 dan disemadikan di Tanah Perkuburan Taboh. Daripada suku Semelenggang. Penghulu Naning yang ke-9. Penghulu Daerah Naning. Dol Said dilantik sebagai Penghulu Naning menggantikan Penghulu Anjak pada tahun 1799 sewaktu berumur 26 tahun. Naning. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ .

Faktor Penentangan Dol Said di Naning 1824 : British dan Belanda menandatangani perjanjian Inggeris-Belanda. British menyerahkan Bangkahulu dan Belanda menyerahkan Melaka. Belanda mengakui pendudukan British di Singapura. British tidak akan membuka petempatan ke selatan Singapura. 3. 4. Perjanjian : 1. . Belanda tidak akan membuka petempatan di Tanah Melayu. 2.

‡British mendakwa Naning sebahagian daripada Melaka dan mengarahkan Naning mematuhi peraturan di Melaka. . ‡Dol Said serta rakyat Naning membantah dakwaan tersebut.

Namun. .Undang-undang 1830: British telah memaksa Naning membayar cukai sebanyak 1/10 daripada hasil keluaran pertanian Naning . British hanya membuat arahan ini setelah mengetahui hasil daerah Naning berjumlah 4500 dolar sebulan.

Beliau juga diberi amaran akan dilucut jawatan sekiranya tidak mengikut arahan. Peraturan ini melarang penghulu daripada membicarakan kes jenayah. Pengaruh Dol Said tergugat.Peraturan Penghulu diperkenalkan oleh British. . 1828: Dol Said diberi amaran oleh British kerana menyelesaikan sebuah kes jenayah.

-Gerila (juga dikenali sebagai partisan) adalah istilah yang diserap dari bahasa Sepanyol (dari perkataan guerra bererti perang) yang digunakan untukmenggambarkan sekumpulan pejuang kecil. Dol Said diisytiharkan sebagai penderhaka oleh British. ‡ a) Dol Said menggunakan teknik perang gerila. 150 orang sepoi. ‡ Keputusan : Angkatan British dikalahkan. menantu Yamtuan Muda Raja Ali dari Rembau telah mengetuai tentera. Seri Menanti. ‡ b) Mendapat bantuan dari Sungai Ujong. .Peristiwa Perang 1831 ‡ Punca : Pada 15 Julai 1831. ‡ c) Syed Sha·aban. Muar dan Johol. ‡ Tentera : Kapten Wyllie.

. (Beliau pernah menghantar angkatan tentera kepada Naning pada peristiwa 1831) ‡ Beliau bersetuju untuk membantu British. pusat pentadbiran Naning ditawan dan rumah penduduk dibakar serta Dol Said berundur ke Seri Menanti namun akhirnya menyerah diri kepada British. ‡ Keputusan : Naning ditewaskan.Peristiwa Perang 1832 ‡ British berunding dengan Yamtuan Muda Raja Ali dari Rembau. ‡ Tentera: Kolonel Herbert dan 600 orang hulubalang (dari Rembau).

Kesan Kebangkitan Naning ‡ Daerah Naning disatukan dengan Melaka. ‡ Rakyat Naning berjaya menghidupkan semangat juang di kalangan bangsa Melayu walaupun gagal. . ‡ Dol Said diberi pencen dan rumah di Melaka. ‡ British mengalami kerugian 100 000 paun sterling sungguhpun berjaya menewaskan Naning.

Terima Kasih .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->