P. 1
Faktor Pembentukan Malaysia

Faktor Pembentukan Malaysia

|Views: 7,112|Likes:
Published by Alfatanggo Mat Nawi

More info:

Published by: Alfatanggo Mat Nawi on Nov 29, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/12/2013

pdf

text

original

´

Faktor pembentukan malaysia

Lambat laut Tanah Melayu harus bersefahaman dengan Britain dan rakyat -rakyat Singapura, Borneo Utara, Brunei dan Sarawak. Adalah terlalu awal untuk saya menyebut untuk cara persefahaman itu dapat dicapai, namun kita perlu mencapai objektif ini dan memikirkan satu rancangan supaya wilayah -wilayah ini dapat dibawa kepada satu kerjasama politik dan ekonomi yang rapatµ Kenyataan ini merupakan titik permulaan bagi pembentukan Per sekutuan Malaysia 1963. Hasrat ini telah dicadangkan oleh Tunku Abdul Rahman pada 27 Mei 1961. Berdasarkan ucapan tersebut, menunjukkan ajakan itu bersifat halus dan tidak bersifat memaksa . Selain mendapat reaksi yang baik, cadangan penubuhan Malaysia juga turut mendapat reaksi yang kurang baik daripada sesetengah pihak yang mengandaikan bahawa penubuhan Malaysia adalah satu penjajahan bentuk baru iaitu neokolinialisme. Seorang penulis mengatakan bahawa inisiatif untuk rancangan tahun 1961 itu datang darip ada kerajaan British. Hal ini menunjukkan penubuhan Malaysia bersangkut paut dengan kepentingan British. Apakah faktor yang menyebabkan perlunya penubuhan Malaysia dan kontrovesi yang berlaku akan dikupas dengan lebih lanjut lagi dalam penulisan ini. POLITIK Penubuhan Persekutuan Malaysia ini dilihat sebagai batu loncatan kepada Negara negara tertentu seperti Singapura, Sarawak, Sabah dan Brunei untuk mendapatkan kemerdekaan. Sekiranya ditinjau, Singapura berstatus koloni British. Sementara, Sabah dan Sarawak adalah di bawah naungan atau tanah Jajahan British. Dalam

kerajaan British telah merancang untuk meminda perlembagaan Singapura dan seterusnya mengadakan pilihan raya. Ahli -ahli politik Singapura yang condong ke kiri sudah tentu mengalu-alukan perwakilan diplomatik daripada negara-negara blok komunis dan akhirnya melakukan apa yang telah dilakukan oleh Rusia dan Cuba. Keadaan ini adalah amat merbahaya sekiranya pilihan raya tersebut dimenangi oleh parti berhaluan kiri Singapura. Buktinya akhbar The Times. Hal ini kerana. 11 Februari 1988 menyebut ´ a tidy solution of British responsibility«µ iaitu melaui penubuhan Malaysia. Maka . hubungan Tanah Melayu dengan Singapura . Menurut Nordin Sopiee. penyelesaian yang cukup kemas dapat dilakukan terhadap tanggungjawab British di kawasan itu. Sabah dan Sarawak untuk mendapatkan kemerdekaan. faktor ancaman pengaruh komunis di Singapura menjadi faktor utama yang mendorong pergabungan antara kedua -dua negeri. Sokongan dari British juga jelas menunjukkan persetujuan mereka terhadap penubuhan Malaysia dan secara tidak langsung mudah bagi Singapura.akhbar the People. Kebimbangan ini dapat dilihat dalam penulisan Simanjuntak yang menyatakan bahawa ´Singapura kemudiannya akan menjadi tapak yang kukuh bagi puak berhaluan kiri di mana kegiatan-kegiatan subversif yang berterusan dengan mudah dapat dilancarkan Tanah Melayu dan Wilayah -wilayah Borneo. Singapore People Alliance melaporkan bahawa cara terbaik untuk merdeka ialah melalui penyertaan dalam Malaysia. Faktor penubuhan Malaysia adalah membanteras pengaruh komunis di Tanah Melayu dan Singapura. kemungkinan penglebaran pengaruh komunis akan berlaku di Tanah Melayu daripada Singapura.µ Sekiranya keadaan ini berlaku akan berlakunya perpecahan di antara Tanah Melayu di utara dan Singapura di Selatan. Pada tahun 1963.

Kekalahan ini menimbulkan kegusaran di kalangan pemimpin -pemimpin PAP yang berhaluan kanan.7% pada tahun 1961. per golakkan yang terjadi dalam parti inilah menggesa Lee Kuan Yew untuk bergabung dengan Tanah Melayu. Akibatnya wujud dua golongan dalam parti tersebut iaitu golongan kanan dan golongan kiri berfahaman komunis (watak yang berlawanan dengan kerajaan dianggap golongan sayap kiri atau watak antagonis). leb ih-lebih lagi apabila di dapati peratus undi yang diperolehi oleh parti itu merosot daripada 60. Pengabungan de ngan Tanah Melayu merupakan ¶kunci· kepada Lee Kuan Yew dan partinya iaitu People Action Party (PAP) untuk menjamin kedudukan beliau dan partinya. Tambahan pula. Penyertaan Sarawak dalam Perseketuan Tanah Melayu adalah disebabkan oleh . Keadaan ini sama dengan situasi Korea Utara dan Korea Selatan. komunis telah merampas pucuk pimpinan PAP yang telah menguasai Singapura dibawah pimpinan L ee Kuan Yew. Hal ini dapat disokong melalui kajian Simanjuntak yang menyatakan: ´Perkembangan sedemikian bukan sahaja mencetuskan persengketaan ideologi tetapi juga memutuskan suatu perjuangan bersenjata yang membinasakan antara selatan dan utara Malaya yang menyerupai corak Korea Utara dan Korea Selatan ataupun Vietnam Selatan dengan Vietnam Utaraµ. Pada mulanya. Sejak tahun 1959. Lee Kuan Yew bekerjasama denga n golongan berhaluan kiri dalam partinya tetapi akhirnya pertelingkahan berlaku dan ini membawa kepada kekalahan PAP dalam 2 pilihan raya kecil pada tahun 1961. Oleh itu.7% pada tahun 1959 kepada 36. Tanah Melayu sememangnya anti -komunis dan mempunyai pengalaman dalam menangani ancaman komunis semasa zaman darurat 1948 -1960.akan terjejas baik dari segi politik ataupun ekonomi. Sekiranya Singapura jatuh ke tangan kuasa komunis bermakna kuasa beliau dan partinya akan hilang.

Namun. Ini nyata dibuktikan dengan adanya pembayaran tahunan secara tetap oleh Compony kepada Sultan Sulu. Setelah menakluk Irian Barat. Walaubagaimanapun. Kini sudah sampai masanya. Azahari. tuntutan ini ditolak oleh British. Menurut British. Filipina tidak berpuas hati dengan keputusan tersebut dan terus mengancam Sabah. Filipina mendakwa Sabah adalah sebahagian daripada Filipina berdasarkan sejarah Kesultanan Sulu. Penduduk Sabah dan Sarawak berasa bimbang. Indonesia dijangka akan beralih pula kepada negeri -negeri di Borneo. ancaman dari Indonesia dan Filipina merupakan salah satu faktor yang menyebabkan Sabah dan Sarawak mahu menganggotai Persekutuan Malaysia. asal pemindahan wilayah Borneo Utara dari Kesultanan Sulu 1978 ( sekarang sebahagian daripada Filipina) adalah dalam bentuk pajak dan bukan jualan. Selain itu. ekoran perluasan kuasa oleh Indonesia terhadap Irian Barat. kestabilan politik yang diperolehi dapat menentang ancaman komunis. M. Jadi dapat disimpulkan di sini . dokumen-dokumen dahulu menyatakan Sultan Sulu menyerahkan Sabah buat selama-lamanya kepada British. Beliau berharap dapat membawa Indonesia dan Filipina menyertai konsep Melayu Raya yang berpuasat di Brunei. Oleh itu penyertaan Sarawak dalam Persekutuan Malaysia menjadi titik tolak kepada pemimpin Sarawak mengubah pendirian mereka untuk menyertai Persek utuan Malaysia. Di harap melaui penubuhan Malaysia. mereka mahu mengambil kembali Sabah.ancaman komunis yang berleluasa di Sarawak. Filipina tidak mempunyai hak terhadap Sabah. Oleh itu. Pengaruh komunis turut berkembang dan mengancam keadaan politik di Sarawak. Menurut Filipina. Manakala negeri Sabah pula diancam oleh Filipina. Keadaan semakin merumitkan apabila Indonesia memberi sokongan padu terhadap pemberontakan Brunei yang dicetuskan oleh A.

masyarakat peribuminya dalam kemunduran walaupun British sedia ada telah membuat pelbagai perubahan. Disamping itu juga. Orang luar lebih mendapat tempat dalam sektor pentadbiran dan pendidikan. perubahan itu sebenarnya bukanlah untuk masyarakat setempat tetapi hanya semata-mata untuk kepentingan ekonomi British. Selain itu. kebarangkalian mendapat layanan yang baik kepada bumiputera Sabah dan Sarawak adalah lebih besar kerana Malaysia. Jesteru itu. British akan terus mengawal keselamatan Singapura dan kepentingan ekonomi British menerusi perjanjian dengan Persekutuan Tanah Melayu yang akan diperluaskan meliputi Singapura. Semasa pemerintahan British. British dilihat lebih memberi layanan istimewa kepada orang luar. Sabah dan Sarawak adalah dalam rumpun yang sama. Sementara masyarakat setempat terus dalam kemunduran dan tidak berpendidik an.bahawa penyertaan Sabah dalam Persekutuan Malaysia sedikit sebanyak dapat melindungi negeri daripada ancaman Filipina. Hal ini kerana. . adalah perlu untuk memasukkan kedua -dua negeri tersebut dalam persekutuan Malaysia. Hal ini kerana. Sekiranya Singapura merdeka secara bersendirian kemungkinan diancam oleh kuasa besar adalah tinggi umpamanya ancaman kuasa komunis. Singapura tidak mempunyai ekonomi yang cukup. Kemunduran Sabah dan Sarawak juga mejadi salah satu penyebab penyer taan mereka dalam Malaysia. penyertaan Singapura dalam persekutuan Malaysia turut memberi faedah kepada British. dari segi keselamatannya kedudukan Singapura mungkin akan terancam kerana Singapura berada pada kedudukan strategik dari segi pertahanan. Ramai orang berpendapat Singapura tidak boleh berdiri sendiri. Walau bagaimanapun. Dengan galakkan daripada pihak British ini memudahkan l agi kelancaran penubuhan Persekutuan Malaysia.

Tambahan lagi Britain merupakan blok barat yang bertentangan dengan blok komunis. sekiranya berlaku sesuatu Malaysia akan menyokong kuat Britain berdasarkan hubungan yang pernah terjalin. pemerintah -pemerintahnya adalah pro-barat dan dari segi sejarah mereka pernah berada di bawah naungan British. EKONOMI Perkembangan ekonomi tidak seimbang dalam wilayah -wilayah Borneo. Hubungan baik dengan British menyebabkan British memberi kepercayaan kepada Tuanku untuk menubuhkan Malaysia. Menurut Soekarno Tuanku boleh dianggap boneka British. British melihat blok komunis sebagai satu ancaman kepadanya. British tidak b imbang kerana selama mereka berada di negeri-negeri tersebut. Salah satu faktor penubuhan M alaysia adalah menghapuskan ancaman Komunis. Demikianlah. Misalnya Tuanku Abdul Rahman pernah mendapat pendidikan di barat dan gaya hidupnya juga seperti barat. Sekiranya negeri -negeri jajahannya jatuh ke tangan blok komunis maka. hal ini sangat memalukan Britain sebagai sebuah kuasa yang besar. mereka berjaya mengubah masyarakat tempatan mengikut acuan mereka. Oleh itu. Selain itu. penubuhan Malaysia adalah satu penyelesaiannya. Kepentingan ini dapat dilihat dari segi ekonomi dan politik. betapa halusnya tindakan British untuk mengekalkan pengaruhnya terhadap negeri -negari jajahannya walaupun sudah mendapat kemerdekaan. Tanah . Sekiranya kita tinjau lagi. Oleh itu.Kedapatan juga pihak yang menyatakan bahawa penubuhan Malaysia adalah berdasarkan kepentingan British secara langsung. mengapa ahli-ahli dalam Persekutuan Malaysia terdiri daripada negeri-negeri jajahan British. Hal ini kerana.

Dengan kekayaan yang dimiliki ini maka sumber -sumber tersebut boleh dikembangkan untuk keuntungan negeri dan juga kerajaan pusat. Sabah dan Sarawak dengan hasil hutannya sementara Tanah Melayu dengan hasil galian dan pertaniannya. Kenyatan ini diperkukuhkan lagi dengan kata -kata Simanjuntak bahawa: ´ Sekiranya terjadi perbalahan perkauman yang tegang . Pembentukan Malaysia dapat memberikan faedah ekonomi bersama bagi negeri negeri anggota Malaysia. Di Singapura didapati majoriti penduduknya ialah Cina. perusahaan dan pel ancongan. Berdasarkan negeri -negeri anggotanya. Hal ini dilihat sebagai satu ancaman ketika penubuhan Malaysia nanti. Singapura dan Brunei sangat me muaskan.Melayu dan Singapura. peribumu Sabah dan Sarawak akan memihak kepada orang Melayu. penduduk peribumi Borneo berkemungkinan memilih untuk bersekutu dengan orang Melayu yang lebih rapat dari segi keturunan berbanding dengan orang Cinaµ. pemerhati politik telah mengesan tentangan rasmi terhadap Mlaysia. SOSIAL Apa yang dikatakan keseimbangan kaum itu adalah Tanah Melayu ingin mengimbangkan etnik Melayu dengan bumiputera Sabah dan Sarawak agar wujud kestabilan. Brunei dengan hasil minyaknya. Misalnya Singapura dengan perdagangan antarabangsa. Menurut dikatakan 80% penduduknya bukan Melayu. Tentangan itu dilakukan oleh pihak pelampau yang bimbang akan sikap Kuala Lumpur yang anti-komunis. Oleh itu sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diduga. Tambahan lagi. Faktor keseimbangan kaum dan perpaduan ini sebenarnya telah menjadi . Ekonomi Sabah dan Sarawak masih mundur sedangkan perkembangan ekonomi Tanah Melayu. masing-masing mempunyai potensi sendiri.

Persekutuan Malaysia telah direalisasikan. Akhirnya pada September 1963. Penubuhan Malaysia ini dilihat sebagai lubuk untuk merealisasikan kepentingan orang-orang tertentu. KESIMPULAN Terdapat pelbagai faktor yang menjadi asas kepada penubuhan persekutuan Malaysia. tetapi kalau dilihat ia juga turut mem beri faedah kepada yang terlibat. Konsep yang sama telah dilaung -laungkan oleh Ahmad Boestaman d an A. Sekiranya benar-benar ingin mewujudkan sebuah Negara yang kuat mengapa tidak kita bergabung dengan Indonesia dan Filipina. Zahari. . Kepentingan ini merangkumi faktor politik. Tindakan menubuhkan gagasan Malaysia ini juga menjadi isu kontrovesi dan mendapat tentangan yang kuat dari dalam dan luar negeri dan salah satunya Konfrontasi Indonesia 1964. M. Indonesia dan Filipina dikatakan mempunyai warisan dan budaya yang sama dengan Tanah Melayu. Mengapa kita perlu bergabung dengan negeri -negeri jajahan British sahaja? Adakah ini dikatakan neoklonialisme yang dilancarkan oleh British. ia dikatakan untuk kepentingan sesetengah pihak.kontrovesi. sosial dan ekonomi. Halangan -halangan yang timbul ini telah memberi motivasi dalam merealisasikan pembentukan Persekutuan Malaysia dengan usaha yang berterusan. Walaupun.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->