P. 1
JENIS PENYENGGARAAN

JENIS PENYENGGARAAN

5.0

|Views: 6,082|Likes:
Published by arnie 69

More info:

Published by: arnie 69 on Dec 01, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/06/2013

pdf

text

original

1) Jelaskan jenis-jenis penyenggaraan berikut

:
a) Penyenggaraan berkala ( periodic maintenance )

 Penyenggaraan jenis ini melibatkan penyelenggaraan yang dilakukan secara berkala dan berjadual.  Ia lebih mengutamakan pemeriksaan, pengawalan kerosakan, dan kecacatan sepanjang tempoh penggunaan bangunan tersebut.

b) Penyenggaraan semasa ( current maintenance )  Penyenggaraan jenis ini dijalankan dari semasa ke semasa oleh tuan

punya bangunan atau penghuninya untuk mengelakkan kemerosotan fabrik bangunan.  Ia amat penting untuk memastikan keadaan bangunan adalah baik dan tiada masalah dari segi penggunaannya.  Kerja-kerja penyenggaraan yang terlibat adalah :  Membaiki tandas  Membersih longkang  Membaiki bumbung  Membaiki tangki simpanan

. Mengecat siling dan dinding  Sistem bekalan elektrik perlulah diperiksa lebih kerap lagi dari segi pencahayaan dan pendawaian.

  Pekerja akan bertindak serta merta untuk membaiki kerosakan yang ada. Antara contoh kerja-kerja penyenggeraan kecemasan ialah:  Kegagalan system bekalan elektrik berfungsi . pengguna atau tuan punya bangunan boleh menelefon pihak yang berkenaan. Apabila berlaku sebarang kerosakan yang memerlukan penyenggeraan kecemasan.c) Penyenggaraan kecemasan ( emergency maintenance )   Penyenggaraan kecemasan beroperasi 24 jam sehari.

pemanas. kulkas). dan paip. ventilasi. Kebocoran pada paip utama d) Penyenggaraan mekanikal ( Mechanical maintenance )  Penyenggaraan mekanikal meliputi pengendalian lingkungan (iaitu. Sistem kemudahannya menyediakan alat pendingin hawa. alat pemanas dan menyejukkan bangunan. . AC.

dan tukang melepa untuk melakukan kerja mengecat pada dalaman dan luaran bangunan.  Penyenggaraan jenis ini melibatkan kerja-kerja pembaikan atau pemulihan kembali kepada fungsi-fungsinya atau keadaan asal setelah sesuatu item itu mengalami kerosakan. pengecat. e) Penyenggaraan struktur ( structural maintenance )  Jabatan Penyenggeraan struktur ( Structural Maintenance Department ) menyediakan tukang kayu. perbaikan peranti keras. memperbaiki kunci. pintu dan tingkap) dan sebagainya f) Penyenggaraan pemulihan / baik pulih ( corrective maintenance )  Penyenggaraan pemulihan atau baik pulih adalah kerja yang dilakukan untuk memperbaharui dalam pemasangan dan pengubahsuaian pada keadaan yang boleh diterima. Penyenggaraan mekanikal bertanggungjawab ke atas pengedaran dan penyelanggaraan semua kemudahan kecuali elektrik dalam bangunan. melepa.  Alat pendingin hawa juga di selenggara oleh Mekanikal. pertukangan (contohnya. . kaca.  Tindakan segera akan diambil bagi mengelakkan kerosakan menjadi lebih serius.

sama ada telah dilaksanakan dengan sempurna atau tidak mengikut kontrak.  Sijil penamatan kerja akan diberi selepas semua kecacatan dan kerosakan telah diperbaiki.g) Penyenggaraan Dalam Masa Tanggungan Kecacatan ( Maintenance During The Defect Liability Period )  Penyenggaraan ini dilaksanakan oleh pihak kontraktor dalam masa enam bulan iaitu jangka masa yang telah dipersetujui selepas sesebuah bangunan siap dibina.  Spesifikasi serta lukisan bangunan seperti di dalam kontrak adlah di perlukan sebagai rujukan semasa pemeriksaan dibuat. dan system saliran air sisa dan najis.  Pemeriksaan perlu dijalankan oleh pihak kontraktor dari segi kerja dan mutu kerja .  Ini termasuklah kecacatan atau kerosakan yang ada dan juga ujian-ujian yang perlu dilaksanakn ke atas system pendawaian elektrik. . system pemasangan paip air.

i) Penyenggaraan pencegahan ( preventive maintenance ) i. Kerja servis  Kerja servis adalah kerja-kerja pembersihan yang dijalankan mengikut jadual masa yang tetap dengan kekerapan yang berbeza.h) Penyenggaraan Luar jangkaan ( Breakdown / Force maintenance )  Merupakan penyenggaraan kecemasan yang dilakukan oleh operator atau krew penyenggaraan terhadap kemudahan yang gagal berfungsi.  Pembaikan atau penggantian dilakukan apabila sesuatau kemudahan gagal kembali ke keadaan asalnya.  Antara kerja-kerja yang terlibat adalah:  Menyapu lantai setiap hari  Membersih tingkap pada setiap bulan  Membersih serombong setiap enam bulan  Mengecat bangunan pada setiap empat tahun. .

ii. ketidak sesuaian komponen-komponen bangunan. kerosakan semasa pengangkutan dan pengendalian dan pemasangan. Kerja Pembaikan  Kerja pembaikan merupakan kerja yang dilakukan pada peringkat awal selepas pembinaan kerana terdapat beberapa kekurangkan dari segi rekabentuk. Kerja Penggantian  Kerja penggantian adalah perlu kerana penggunaan sesuatu bahan akan menyebabkan bahan itu rosak dan merosot pada kadar yang berbeza. iii.  Antara kaedah yang digunakan untuk mengkaji kerosakan pada bangunan adalah dengan menyiasat bahan-bahan binaan yang terdedah ditapak bina dan penggunaan yang terlalu kerap. .  Penggunaan komponen-komponen yang bermutu tinggi dan bersesuaian dalam kerja pembaikan ini akan menjimatkan kos penyenggaraan pada masa akan datang.  Kekerapan penggantian boleh dikurangkan dengan menggunakan bahan-bahan dan komponen-komponen yang bermutu tinggi dan berkos lebih besar.

.  Penyenggaraan terancang pembetulan ( corrective )  Ia merupakan pemulihan kepada keadaan yang diperlukan dan penyenggaraan ini perlu diutamakan.  Kedua-dua komponen ini perlu dibentuk dengan teliti terutama dari segi perancangan. peralatan disediakan sebelum maklumat pemeriksaan diberi  Sistem penyenggaraan mengandungi 2 komponen iaitu :  Penyenggaraan perancang pencegahan ( preventive )  Komponen ini bermaksud butir-butir yang dikesan lebih awal dari segi kerosakan atau kemerosotan dari keadaan yang boleh diterima.j) Penyenggaraan terancang ( Planned Maintenance )  Penyenggaraan terancang terbahagi kepada 3 iaitu:  Penyenggaraan semasa yang sedang digunakan  Penyenggaraan bagi kemudahan yang tidak digunakan  Penyenggaraan dilaksanakan apabila berlaku kerosakan. pengawalan dan pengrekodan.

 Terdapat beberapa contoh program penyenggaraan iaitu:  Kerja penyenggaraan merangkumi fabric bangunan.  Bangunan dan tapak di bahagikan kepada zon-zon untuk tujuan penyenggaraan 2) Terangkan manual penyenggaraan • Maklumat-maklumat dan manual ini perlulah ringkas dan jelas supaya penyenggaraan dan pengurusan bangunan dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan. • Cadangan-cadangan asas yang diperlukan dalam manual penyenggaraan adalah seperti berikut: . pembersihan. penyenggaraan loji dan servis dijalankan setiap lima tahun. perhiasan/ kemasan bangunan.

jadual penyenggaraan untuk peralatan jentera/ kejuruteraan dalam bangunan dan senarai kontraktor-kontraktor kecil dan pembekal. undang-undang serta sejarah ringkas bangunan tersebut. Maklumat ini haruslah berada dalam bentuk jadual. masa pemeriksaan. Rekod keadaan fizikal mengenai bangunan dan tapak termasuk bahan-bahan . perhiasan dalaman dan luaran serta maklumat penyenggaraan dari semasa ke semasa.  Pengendalian jentera dan loji yang mempunyai operasi . maklumat penyenggaraan.  Maklumat dan arahan-arahan mengenai penyenggaraan yang diberikan kepada penghuni.  Kerja-kerja penjagaan bangunan termasuk kemasan. servis keluasan dan isipadu ruang bengunan serta semua spesifikasi yang dapat membantu dalam penjagaan bangunan.  Rekod pemeriksaan dan penyenggaraan dari segi masa dan kekerapan untuk semua komponen termasuk servis-servisnya perlulah disertakan dengan senarai pemeriksaan. dan kerja-kerja operasi. servis dan spesifikasi bahagian-bahagian . • Manual penyenggaraan memerlukan spesifikasi-spesifikasi berikut:  Maklumat-maklumat mengenai kontrak.

penanggalan dan mendirisiap perlu dicatatkan. Sambungan-sambungan . Senarai pembekal dan kontraktor perlu disertakan. . Loji ini termasuklah jenis mekanikal. komponen dan proses-proses pembinaan.  Spesifikasi mengenai penyenggaraan dan membaik pulih bahan . elektrikal dan loji pembekal bahan api. baik pulih. penggantian. pemasangan. Bahagianbahagian tersembunyi perlu diterangkan.terpenting di dalam loji tersebut.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->