Bab 5

Bab 5 :Strategi Pemasaran
5.1 Produk
Produk yang dijual dalam pasaran merupakan sesuatu yang ditawarkan kepada pasaran yang mempunyai ciri cirri yang dapat menarimk perhatian,dapat dimiliki,digunakan dan mempunyai faedah psikologi serta faedah fizikal yang boleh memuaskan kehendak pengguna.

5.1.1 Ciri Ciri Produk Pemasangan penghantaran Pembungkusan Produk ketara Tingkat kualitti Jenama Produk teras rekaan Produk sampingan Produk teras

jaminan

perkhidmatan selepas jualan

Rajah 5.1 : Tahap produk Tahap 1: Produk Teras (core product) u Pada tahap ini, produk meliputi semua faedah yang ingin didapati daripada produk dan fungsi utama produk. Ia mewakili keperntingan produk tersebut. u Faedah utama produk ditawarkan merupakan alasan kenapa produk wujud dipasaran. u Contohnya: ketika pelanggan membeli katil berkembar Dreamland, beliau tidak hanya membeli katil, beliau juga membeli keselesaan waktu tidur malam berdua. Tahap 2: Produk ketara (actual product) u Produk merangkumi semua cirri atau sistem yang diterima . u Produk direka bersama dengan beberapa ciri seperti rekaan ,jenama, imej dan label. u Ciri cirri produk memberikan kesan identiti yang dapat dilihat. Ia adalah sama seperti yang dipasarkan di pasaran. u Contohnya. Ciri fizikal yang terdapat pada katil tersebut seperti kualiti yang bermutu tinggi, rekaaan yang moden , jenama yang dikenali ramai.

zaharah binti yatin

Page 1

1.1: klasifikasi barang mudah beli B. Barangan mudah beli boleh diklasifikasikan seperti dalam jadual 5. pemasangan dan bantal percuma.Bab 5 Tahap 3: Produk sampingan (augmented product) u Nilai tambah yang disediakan oleh pihak pengeluar dating bersama sama dengan produk.setahun sekali. u Contohnya: tambah nilai produk Dreamland adlah jaminan 2 tahun. gula -gula awal tetapi dibeli kerana tertarik oleh factor-faktor tertentu seperti tawaran jualan atau peragaan yang menarik Jadual 5. u Ia termasuk kemudahan untuk memudahkan produk digunakan.1 dibawah ini. u Nilai tambah ini meningkatkan tarikan produk seperti skim kewangan. Tujuan perbandingan adalah untuk mengelakkan risiko tersilap membeli yang selalu dihadapi oleh consumer. Produk pengguna (consumer product) A. perkhidmatan selepas jualan.2 Klasifikasi produk 1. Harga produk yang murah dan consumer tidak membuang masa untuk membuat perbandingan harga dan kualiti.beras Payung ketika hujan. Lazimnya nama dan imej kedai menjadi factor penentu kepada consumer dalam zaharah binti yatin Page 2 .jaminan produk .perkhidmatan selepas membeli dan lokasi kedai di tempat yang strategic.1. Barangan beli belah (Shopping products) Barangan ini merupakan barangan yang jarang dibeli iaitu pembelian mungkin sebulan sekali.2.1.2. Antara ciri-ciri baranganmembeli-belah adalah barangan ini mempunyai gaya . Klasifikasi Barangan asas (staple products) Barangan kecemasan (emergency product) Barangan gerak hati (impulse products) Definasi Barangan keperluan harian yang selalu dibeli dan jenama yang sesuai telah diketahui Barangan yang dibeli dalam keadaan yang memaksa atau tidak diduga contoh Sabun. Pembelian barangan ini dibuat setelah pengguna meninjau beberapa kedai dan membuat perbandingan harga dan kualiti.gula. jaminan kepuasan pelanggan seperti perkhidmatan pelanggan yang baik.minyak. perkhidmatan penghantaran percuma. Barang mudah beli Barang mudah beli ialah barang yang dibeli dengan masa dan usaha yang minimum kerana produk ini kerap dibeli.panadol ketika sakit Barangan yang dibeli tanpa perancangan Suratkhabar.jaminan dan perkhidmatan penghantaran. 5. arahan yang mudah difahami dan mengelakkan masa menunggu.

Contohnya barangan antic.bijirin. Barangan istimewa (Speciality products) Barangan yang mempunyai cirri ciri yang unik yang disukai oleh consumer dari segi jenama. Contohnya: Nestle memasarkan minuman coklat.pengedaran . Kelebaran campuran produk semakin lebar Sos Sos cili Sos tomato Sos tiram Kicap cair Kicap pekat Sabun Sabun mandi Sabun pencuci baju Sabun pencuci pinggan Alat tulis Pen Pensil Pembaris Kertas Pemadam Kelebaran campuran produk bilangan barisan/lini produk yang ditawarkan kepada pengguna.jam dan alat kosmetik. Contohnya: insurans .Bab 5 membuat pembelian.1. C.hadiah. Campuran produk.susu bayi .kereta. Item ini mungkin menggunakan teknologi .harga dan promosi yang sama. Lini Produk. Campuran produk boleh dinyatakan dalam bentuk kelebaran. Contoh barangan beli belah ialah pakaian. 5.peralatan rumah seperti perabot .pengguna dan kegunaan yang sama.3 Elemen dan keputusan tentang campuran produk Item Produk Sesutu model .merangkumi beberapa dan pelbagai lini atau barisan produk yang ditawarkan oleh syarikat. zaharah binti yatin Page 3 .Campura lebar atau luas dapat menarik pelbagai segmen pasaran.Produk yang hamper sama atau yang berkaitan antara satu sama lain . kereta Rolls-Royce atau persembahan teater Broadway D.Terdapat item produk yang mempunyai cirri cirri .mi magi dan pelbagai barisan produk yang lain. gaya atau jenisnya.kepanjangan dan ketekalannya. Barangan tidak dicari (unsought products) Barangan atau perkhidmatan yang tidak diketahui oleh pembeli akan kewujudnya di pasaran atau tidak pernah difikirkan tentang pembeliannya. jenama atau saiz produk yang dijual oleh syarikat.Penguna sanggup menghabiskan masa untuk mencari dan membeli nya tidak kira berapa kos yang akan ditanggungnya.

b)pertumbuhan .1. Dari kajian yang dilakukan didapati Sembilan daripada sepuluh jenama baru gagal di pasaran dan kos kegagalan ini boleh mencapai angka yang besar.Bab 5 Kedalaman/kepanjangan campuran bilangan item yang terdapat dalam suatu pengguna produk. Syarikat membelanjakan wang yang banyak untuk melancarkan dan memperkenalkan produk pada peringkat ini.1.Peletakkan harga juga perlu dilakukan dengan teliti dan pengedaran hendaklah dilakukan di tempat yang sesuai.Campuran yang lebih dalam dapat menarik lebih segmen pengguna dan memberikan lebih pilihan kepada pengguna. 5. Jualan pada peringkat ini sangat rendah dan matlamat utama syarikat pada tahap ini adalah untuk mendapatkan tempat di pasaran bagi produk baru. Ketekalan produk kaiatan antara beberapa baris produk dari segi kesamaan penggunaan.4 Kitaran hayat produk Satu konsep yang menunjukkan sejarah jualan sesuatu produk yang meliputi empat peringkat iaitu a)pengenalan . bentuk produk baru atau jenama dilancarkan semasa peringkat pengenalan. Ramai pengeluar mengambil sikap berhati. pengedaran dan pembelian serta harga. d)penurun seperti yang ditunjukkan dalam gambar 5.4 Peringkat Pengenalan Kategori produk baru. zaharah binti yatin Page 4 . Matlamat ini memerlukan promosi yang agresif bagi membentuk kesedaran dan minat pengguna. Kegagalan produk baru adalah disebabkan pengguna sudah jemu dengan begitu banyak produk baru yang dilambakkan dipasaran hingga menyebabkan mereka keliru dalam membuat pilihan. c) kematangan .hati untuk mengeluarkan produk abru dipasaran untuk mengelakkan kos pemasaran dan risiko kegagalan yang tinggi serta pulangan yang kecil ke atas pelaburan.

Pembezaan produk adalah satu strategi pemasaran yang cuba membentuk kelainan dalam minda pembeli antara jenama syarikat daripada jenama pesaing. Peringkat menurun Pemasar memotong peruntukan promosi untuk produk pada akhir peringkat kematangan iaitu produk yang lebih baik terdapat dalam pasaran atau tidak ada lagi permintaan untuk produk tersebut. Perkhidmatan terjamin boleh membezakan daripada perkhidmatan yang diberikan oleh pesaing. Pada peringkat ini. zaharah binti yatin Page 5 .pembungkusan dan cirri fizikal dapat membantu dalam membezakan produk daripada jenama pesaing. Oleh itu. Peringkat matang Pada peringkat ini keluk volum jualan yang mendatar dan kemudian menurun di mana ia merupakan peringkat yang terpanjang dalam kitaran hayat produk. Pemasar akan berusaha untuk memanjangkan hayat produk atau jenama yang masih memberi keuntungan seperti syarikat Breeze yang sentiasa memperbaharui sabun tersebut.Apabila terdapat semakin ramai pesaing dalam pasaran. banyak produk pengganti .jenamajenama kelihatan serupa sahaja pada pandangan pengguna. Perubahan teknologi telah menyebabkan banyak produk merosot dengan cepat pada peringkat ini . Perubahan perubahan dalam pengiklanan.Contohnya peletakkan yang dilakukan oleh Colgate dengan memasukkan bahan fluorida yang memutihkan gigi serta memberi rasa pudina bagi menyegarkan nafas selepas memberus gigi.Bab 5 Peringkat Pertumbuhan Pada peringkat. terdapat banyak jenama pesaing dalam pasaran.ini jualan menunjukkan peningkatan seperti yang dapat dilihat dalam gambar rajah iaitu keluk jualan naik dengan cepat. Slaah satu cara dengan membuat peletakkan .Contohnya pihak hotel tidak mengenakan sebarang caj kepada pelanggan yang tidak berpuas hati dengan perkhidmatan atau layanan yang diberikan oleh pihak hotel tersebut.pemasar terpaksa melakukan pembezaan dari segi jenama produk. Ketika ini. didapati pesaing pesaing memasuki pasaran dengan menawarkan prosuk serupa tetapi menggunakan jenama yang berbeza. Terdapat pembeli baru pada peringkat ini selain daripada pembeli setia yang membuat belian ulangan.Apabila pasaran menjadi tepu keuntungan untuk semua jenama mula menurun.

d)pemadanan : menjadikan sesuatu produk itu berpadanan dengan keperluan pengguna. Produk dikatakan usang apabila produk berkenaan tidak lagi diperlukan. e)rundingan: mencari persetujuan dari segi harga dan lain tersebut diedarkan di pasaran. lain terma supaya membolehkan produk zaharah binti yatin Page 6 .Bab 5 Kebanyakan syarikat akan menjalankan audit produk untuk mengenal pasti produk mengalami penurunan tren jualan harga dan keuntungan. b)promosi:membangunkan dan menyebarkan komunikasi yang boleh mempengaruhi pengguna tentang sesuatu produk. Penciptaan produk baru dapat menggantikan produk yang sedia ada. f)pengagihan fizikal:memunggah dan menyimpan barang.2 Pengedaran Definasi saluran agihan /distribution channel Sekumpulan orang atau individu yang terlibat dalam proses mengedarkan barang perkhidmatan daripada pihak pengeluar kepada pengguna akhir atau industri pasaran. c)Orang tengah memberi pilihan kuantiti dan jenama kepada pembeli yang tidak dapat diberikan oleh pengeluar.Produk ini akan dipertimbangkan untuk dikeluarkan dari pasaran jika produk tersebut tidak boleh lagi member sebarang keuntungan. d)Penggunaan orang tengah membolehkan barang barang diedarkan dengan lebih ekonomik. Dalam sesetengah keadaan . 5. barang dan a)pengeluar tidak mempunyai kemampuan untuk mengedarkan barang barang terus kepada pengguna.perubahan dalam kaedah pengeluaran atau pemasaran membolehkan syarikat mengurangkan kos dan seterusnya meningkatkan keuntungan. b)penggunaan orang tengah menambahkan kecekapan dalam penyediaan produk kepada pengguna akhir. Fungsi saluran pengedaran (distribution channel functions) a)maklumat: mencari dan membekalkan maklumat yang berkaitan dengan pemasaran barang barang yang diperlukan oleh pihak pemasar untuk perancangan dan juga membuat pengubahsuaian kepada strategi pemasaran. c)perhubungan:mencari dan menghubungkan pemasar dengan pembeli yang berpotensi.

2. Pengeluar boleh menjalankan aktiviti jualan rumah ke rumah . 5. Saluran 1: Pemasaran terus (direct marketing channel) Satu saluran pengedaran yang tidak mempunyai sebarang orang tengah .1 Tingkah laku saluran agihan Konflik mendatar : Konflik yang berlaku antara firma di peringkat yang sama dalam saluran agihan seperti antara dua atau lebih peruncit.Contohnya.pesanan mel dan kedai milik pengeluar.Bab 5 g) kewangan: mendapatkan dan menggunakan dana bagi menutupi kos pengedaran h)risiko: pengedaran mengurangkan risiko. orang tengah tidak diberikan hak pengedaran eksklusif utama oleh Konflik menegak: Konflik ini lebih banyak terjadi dan merujuk kepada konflik antara beberapa tahapp yang berbeza dalam saluran yang sama. b) Saluran 2 -4: Saluran Pemasaran tidak Langsung (indirect marketing channels) zaharah binti yatin Page 7 .misalnya pengeluar dan pemborong atau pemborong dengan peruncit.2 Rangkaian saluran pengedaran/numbers of channel levels 1.pengedar kereta Proton di Sungai petani membuat rungutan tentang pengedar kereta Toyota di Pulau Pinang yang mencuri pelanggan dengan member tawaran harga yang rendah serta melakukan pengiklanan yang agresif diluar kawasan jualan yang telah ditetapkan. Contohnya .2. Keadaan ini berlaku apabila orang pihak pengeluar. satu peringkat saluran/a channel levels Setiap pihak yang melaksanakan tugas untuk mengedarkan sesuatu keluaran dan hak milik hampir ( ownership) kepada pengguna.pengeluar telah memberikan hak jualan dan pengedaran kepada pemborong tetapi pada masa yang sama pengeluar juga menjual barang yang sama secara terus kepada pembeli. Hal ini bermakna pengeluar bersaing dengan pemborong untuk mendapatkan jualan daripada pasaran yang sama. 5. Cara penyelesaian adalah melalui kepemimpinan pemimpin saluran yang boleh menguasaiahli ahli dengan kuasa dana autoriti yang ada padanya. a) Saluran tahap sifar: pengeluar mengedar dan menjual produk terus atau secara langsung kepada pengguna akhir atau pengguna industry. 2.

Saluran peringkat ke tiga: saluran pengedaran yang mempunyai 3 orang tengah iaitu pemborong. Jober.Pengedaran intensif diamalkan oleh pengeluar untuk memastikan produk mudah didapati oleh pengguna di merata kedai . Jober: pihak yang membelu barang-barang daripada pihak pemborong dan menjualnya semula kepada peruncit yang pada kebiasaanya tidak dibekalkan oleh pemborong yang besar.Strategi menggunakan pengedaran eksklusif ini adalah untuk mengehadkan pengedaran hanya kepada satu outlet atau kedai dalam satu kawasan geografi. Bagi mencapai tujuan liputan yang luas .Strategi ini menarik untuk pengantaran pemasaran kerana usaha promosi yang dilakukan memberikan faedah yang eksklusif kepada mereka dalam kawasan mereka beroperasi. -Pengedaran ekslusif Produk yang dianggap istimewa oleh pengguna seperti jam tangan Rolex. 5. 2. Saluran peringkat satu : saluran pengedaran yang hanya mempunyai satu orang tengah sahaja iaitu peruncit. Saluran peringkat dua: saluran pengedaran yang mempunyai dua orang tengah sahaja iaitu pemborong dan peruncit.Strategi ini menarik untuk pengeluar yang inginkan penolakan ke dalam pasaran secara maksimum oleh pengantara pemasaran. -Pengedaran selektif (selective distribution) Barangan membeli belah istimewa dan industry yang memerlukan usaha jualan yang berbeza atau khusus oleh pihak pengantara pemasaran diedarkan secara selektif. kereta Porche dan barang kemas diedarkan secara eksklusif kepada pengguna.2. minuman ringgan dan sabun memerlukan pengedaran yang intensif. zaharah binti yatin Page 8 . jam tangan Seiko yang diedarkan secara selektif.Bab 5 Saluran pengedaran yang mempunyai sekurang kurangnya satu peringkat saluran atau lebih.3 Keputusan Intensiti Pengedaran Reka Bentuk (channel intensity design decision) -Pengedaran intensif (intensive distribution) Pengedaran jenis ini merangkumi liputan yang paling luas atau maksimum. peruncit.Contohnya.Jam tangan berjenama Elba dijual melalui pelbagai jenis kedai kerana jam tangan tersebut merupakan produk mudah beli bagi kebanyakkan pembeli. 3. Pengedaran selektif ialah strategi mengehadkan pengedaran kepada beberapa pengantara atau orang tengah di sesuatu kawasan geografi berdasarkan prestasi yang ditunjukkan oleh mereka.Bagi pasaran industri pemborong dikenali sebagai wakil penjual atau pengedar.pengantara pemasaran perlu menyimpan stok produk yang banyak. Pengedaran jenis ini digunakan kerana jumlah pembeli adalah sedikit tetapi pembeli pembeli ini merupakan pembeli besar yang menyumbangkan sebahagian besar daripada jumlah jualan . Contohnya pengeluar produk mudah beli seperti tisu. 1.

Oleh itu.Umumnya bagi pasaran yang terletak berdekatan dengan sedikit sahaja tempat pemyimpanan/gudang diperlukan. Sistem Logistik Sistem Pergudangan Pergudangan merujuk kepada aktiviti penyimpanan barangan yang telah dijadualkan pengalirannya melalui saluran pemasaran.produk separuh siap. Syarikat boleh menggunakan gudang persendirian atau gudang awam.pergudangan. Syarikat juga boleh menyimpan barangan di pusat pengedaran yang bukan sahaja berfungsi sebagai pusat penyimpanan barangan tetapi juga sebagai pusat pemindahan barangan. Kawalan Inventori Matlamat kawalan inventori adalah meminimumkan jumlah wang yang terikat pada inventori yang tidak terjual. dan produk yang telah siap di dalam dan antara kilang kilang dengan tempat penggudangan serta pemindahan barangan siap kepada pengguna akhir. Gudang awam pula adlah gudang yang disewa oleh syarikat lain tetapi mempunyai kemudahan pemeriksaan barang .penghantaran dan membuat invois dimana kos nya dikatakan lebih murah daripada memiliki gudang sendiri. Bilangan gudang. Pusat pengedaran dilengkapi dengan alat alat automasi seperti computer.pemindahan bahan mentah .2.yang diperlukan saiz . jentera pengangkut yang memproses pesanan dan membuat penghantaran secara cekap dan cepat. Gudang persendirian ialah gudang milik syarikat dimana syarikat mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas keseluruhanya operasi berlaku di situ. Pergudangan merangkumi langkah untuk memastikan kunatiti barangan yang cukup bagi setiap produk di tempat yang betul dan pada masa yang tepat.Bab 5 5. jumlah inventori yang disimpan mestilah tidak terlalu banyak untuk menguarngkan kos penyimpanan dan pengendalian yang tinggi.4 Pengurusan logistik dan agihan fizikal Logistik adalah aktiviti aktiviti yang berkaitan dengan pengaliran atau pemindahan bahan mentah dari tempat pengeluaran ke tempat pemprosesan . pemasar perlu mengimbangkan antara kos kehabisan stok dengan kos penyimpanan stok yang berlebihan. Aktiviti logistic termasuklah pembelian.penggendalian bahan atau sumber dan perkhidmatan pelanggan.pembungkusan.jenis dan lokasinya bergantung kepada tahap perkhidmatan yang ditawarkan kepada pelanggan dan juga jarak antara pembekal dan pasaran. zaharah binti yatin Page 9 . Pemasar mestilah membuat keputusan mengenai inventori iaitu dari segi masa dan kuantiti pesanan.Dalam membuat keputusan mengenai masa pesanan.

kapalterbang .penghantaran dan ruang penyimpanan untuk memastikan kepuasan pengguna pada kos yang rendah.tarikh.ditutup dan kemudiannya diangkut sama ada dengan kereta api . Barangan pukal seperti susu getah boleh dikendalikan dengan menggunakan tangki kereta api. Penggunaan kontena dapat menggurangkan masa transit . Jenis pengangkutan yang selalu digunakan ialah kereta api.kapal laut sampan. produk separuh siap antara pusat pengilang dan produk siap kepada pengantara pemasaran atau kepada pembeli.jar dan kotak boleh dibungkuskan sekali dalam bungkusan yang besar untuk menggelakkan kerosakan semasa pemunggahan dari tempat pengeluaran kepada pengguna. zaharah binti yatin Page 10 . Pengendalian bahan Pengendalian bahan ialah aktiviti pemunggahan barang ke dalam dan keluar dari kilang. tin. Pemprosesan pesanan Aktiviti memproses pesanan termasuk penerimaan pesanan daripada pelanggan . bijirin dan peralatan berat. Pengurus trafik akan meneliti pengaliran barang .kerosakan dan kecurian.lori van .susu getah. balak . dan terminal pengangkutan. Contohnya.pemasar perlu mengimbangkan kos memproses pesanan dengan kos mengendalikan inventori.gudang.lori atau kapal dari tempat pengeluar atau pengirim ke tempat pembeli atau penerima tanpa sebarang pengendalian semula. Produk yang berbungkus dalam bentuk botol.masa pemunggahan. Sistem terkini dalam pengendalian barang ialah penggunaan kontena di mana semua barangan dimasukkan kedalam kontena atau kotak besar .kos pengendalian . Pengangkutan Pengangkutan meliputi pemindahan bahan mentah dari pusat pengeluaran.kelulusan pemberian kredit . Kebaikan menggunakan kereta api ialah kosnya yang rendah dan keupayaannya untuk mengangkut barang pukal yang mempunyai nilai yang rendah pada jarak yang jauh.Bab 5 Dalam menentukan kuantiti pesanan. atau tongkang. Penerimaan dan pengendalian sesuatu pesanan yang dibuat oleh pihak pembeli secara tepat dan teliti dengan penghantaran pada masa yang tepat ialah cirri perkhidmatan pelanggan yang baik.penyediaan invois dan pengutipan bayaran yang dijadualkan.

Matlamat kedai berjabatan adalah mempamerkan imej kedai yang menarik disamping menawarkan pelbagai jenis lini produk yang mempunyai pelbagai pilihan kepada pelanggan.Bab 5 Kebaikan menggunakan lori.segar dan cepat rosak seperti emas .Contohnya kedai berjabatan ialah Globe Silk Store. fleksibiliti nya dari segi jadual masa dan tempat. Peruncit berkedai : amalan jualan kepada pengguna akhir melalui kedai. air ke Negara jiran seperti Singapura dan gas dari pusat pengeluaran ke Bandar Bandar di seluruh Negara.masa bentuk dan hak milik kepada pengguna. zaharah binti yatin Page 11 .permainan.kelengkapan umah perabot dan peralatan elektrik.kecekapan hantaran dan kos pengendalian serta pengangkutan. Kedai berjabatan:pasar raya yang menjual pelbagai jenis barangan tetapi beroperasi secara berasingan mengikut jabatan atau barisan produk seperti jabatan pakaian kanak-kanak. Kedai bata pula menjual semua keluaran bata seperti kasut. Kamdar dan Metrojaya.dari pintu ke pintu dan antara bandar.Pengangkutan udara adalah cepat. Kedai istimewa: menjual satu barisan produk atau barisan produk yang terhad dan peruncit menawarkan pelbagai jenis atau pilihan dalam barisan atau lini tersebut.Kadang kadang dlam kedai berjabatan terdapat restoran.tempat. stoking dan selipar.Hal ini bermakna peruncitan tidak termasuk jualan produk industri atau produk pengguna kepada orang tengah atau pengguna organisasi.Peruncit melakukan fungsi fungsi pemasran yang turut membantu dalam membentuk utility .arang batu dan sebagainya. Pengangkutan udara yang menggunakan kapal terbang sesuai untuk membawa barangan atau kargo yang mempunyai nilai harga yang tinggi . Salur paip digunakan untuk menyalurkan produk seperti minyak mentah ke loji penapisan. Pengirim dapat menghantar kepada ramai pelanggan pada kadar yang cepat dan . saiz dan kapasiti pengangkutan. Kebaikan menggunakan kapal dan lain lain pengangkutan air ialah kosnya yang rendah terutama sekali bagi produk yang mempunyai nilai yang rendah tetapi berbentuk pukal dan tahan lama seperti balak.bunga dan bekalan makanan . kedai peralatan sukan menjual pelbagai barangan sukan.salon berasingan daripada pengusaha pengusaha kecil. Peruncit:firma yang mendapat lebih daripada separuh pendapatan jualan daripada jualan yang dibuat secara terus oleh pengguna akhir.pemasar perlu mempertimbangkan beberapa factor penting seperti jenis barangan. Peruncitan Peruncitan :Aktiviti-aktiviti jualan atau sewaan barangan pengguna dan perkhidmatan secara terus atau langsung kepada pengguna untuk kegunaan peribadi atau seisi keluarga . selamat dan kadang kala dapat mengurangkan kos pengedaran. Dalam menentukan jenis pengangkutan terbaik untuk digunakan bagi tujuan logistic.Contohnya.lokasi pembeli.

Pasar raya Parkson. radio dan televisyen.American Express .alamat dan cara penghantaran.Giant dan Tesco. Kedai mudah beli: Kedai runcit bersaiz kecil yang mnejual barangan keperluan harian atau brangan mudah beli dengan lini barangan yang terhad seperti minuman ringan.tenusu. Kedai mudah beli ini biasanya beroperasi 24 jam /7 hari/365 hari. Menawarkan pelbagai jenis perkhidmatan seperti dobi. Nutrimetics dan system parti seperti Tupperware dan Amway. Hypermarket:sejenis peruncitan berkedai bersaiz lebih besar daripada superstore yang menawarkan lebih banyak lagi pilihan barang makan dan bukan makanan kepada pengguna. Peruncitan secara automatik: Kaedah peruncitan dimana produk dijual secara langsung atau terus kepada pembelian melalui mesin. gula gula adalah produk yang dijual melalui mesin jualan automatic.barangan segar. CoContoh pasar raya: Pasar Raya The Store dan Cold Storage. makanan ringan.Contohnya Avon.Pelbagai jebis barang makanan dan bukan makanan yang selalu dibeli oleh pengguna di bawah satu bumbung. Pemasaran secara elektronik: Proses belian dan jualan yang dibuat melalui kaedah elektronik iaitu computer. Produk dijual adalah kombinasi item yang dijual di kedai kedai diskaun .tisu. zaharah binti yatin Page 12 .Kaedah ini menarik golongan wanita yang bekerja dan suri rumah kerana mereka tidak mempunyai banyak masa untuk membeli belah di gedung beli belah. Contoh Jaya Jusco. mencari laman penjual buku kemudian klik pada buku yang dikehendaki daripada senarai buku yang ditunjukkan. Contohnya jika seorang pengguna ingin membeli sesbuah buku cerita baru dipasaran hanya perlu membuka computer. iklan atau sampel dikirimkan secara terus melalui pos kepada sasaran pengguna dengan harapan pengguna akan membuat pembelian melalui pos. Minuman ringgan .majalah dan peralatan dapur.makanan dalam tin. Contohnya: Carrefour. Seperti Citibank. Jualan Langsung: Kaedah peruncitan yang berdasarkan kepada hubungan antara penjual dan bakal pembeli.Contoh: 7 Eleven Superstore:pasar raya yang bersaiz lebih kurang dua atau tiga kali ganda daripada pasar raya biasa. Pengguna membuat pesanan dengan menaip nombor kad kredit . kedai gambar dan salon.Bab 5 Pasar raya: Kedai runcit yang berjabatan tetapi bersaiz besar yang menjual daging.setem. Peruncitan Tanpa Kedai Pemasaran Langsung: Peruncitan yang menggunakan media pengiklanan untuk berkomunikasi atau berhubung terus pasaran sasaran agar mendapatkan tindak balas.pasar raya dan gudang.makanan beku dan barangan bukan makanan seperti permainan kanak-kanak .Dengan kemajuan teknologi pemasaran seperti melalui telefin. Mel melalui catalog. rokok dan gula gula.surat khabar.

Mereka dibayar komisen untuk perkhidmatan yang diberikan . zaharah binti yatin Page 13 .Agen menjual produk pengeluar dikawasan yang telah ditentukan pada harga dan syarat yang telah ditetapkan oleh pihak pengeluar. c) Broker :agen yang menemukan pembeli dan penjual untuk satu tempoh sementara dan dibayar komisen untuk perkhidmatan yang dilakukan oleh mereka.Bab 5 Pemborong Aktiviti aktiviti jualan kepada orang tengah seperti peruncit atau pelanggan organisasi seperti pembeli industri tetapi bukan kepada pengguna akhir. Agen dan broker mungkin mengendalikan produk tetapi tidak mempunyai hak keatasnya.Mereka yang mengkhusus dalam penjualan produk industry dikenali sebagai pengedar industry dan mereka yang khusus dalam penjualan produk dikenali sebagi jobber. Pejabat dan cawangan jualan pengilangan Cawangan jualan pengilang: kemudahan milik pengeluar yang mengendalikan inventori dan membuat penghantaran kepada pelanggan.Pemborong membeli dalam kuantiti yang banyak dipanggil belian secara pukal. Pejabat jualan pengilang:kemudahan milik pengeluar yang berfungsi sebagai wakil jualan disuatu kawasan dan tidaj menyimpan sebarang stok atau inventori. b) Agen pengeluar: perniagaan persendirian yang menjual berdasarkan kepada komisen untuk beberapa pengeluar produk yang berkaitan atau tidak bersaingan.Pelanggan hanya menelefon pejabat mendapatkan maklumat kemudian pelanggan terpaksa mengambil barangan terus dari kilang. Agen dan broker a) Agen dan broker : orang tengah yang membantu dan menemukan pembeli dan penjual dalam urus niaga. Pemborong saudagar a)pemborong saudagar-perniagaan persendirian yang menjual produk kepada pembeli organisasi.Contoh pemborong barangan perubatan dan hardware. c)Pemborong perkhidmatan terhad: Pemborong hanya melakukan sebahagian fungsi pemasaran untuk pembekal dan pelanggan. b)Pemborong khidmat penuh: Pemborong ynag melakukan kebanyakkan atau semua funsi pemasaran untuk pembekal dan pelanggan. dan kemudiannya menjual semula kepada peruncit dan pelanggan yang lain dalam kuantiti yang lebih kecil.

zaharah binti yatin Page 14 . b) Harga penembusan pasaran Strategi meletakkan harga permulaan yang rendah untuk menembusi pasaran yang lebih luas.mestilah logic.harga ialah nilai pertukaran bagi sesuatu barangan atau perkhidmatan .Bagi penjual harga adalah satu sumber pendapatan yang dihasilkan melalui jualan. Penentuan harga produk baru a) Harga penarahan pasaran Strategi harga meletakkan harga pengenalan pada harga yang tinggi untuk menarik pembeli yang tidak mementingkan harga tetapi kualiti produk. Oleh itu. Pengeluar selalunya mengenakan harga yang rendah bagi produk utama tetapi meletakkan margin yang tinggi produk tawanan. b)Penentuan harga produk pilihan Digunakan dalam penentuan harga bagi barangan eksesori yang dijual bersama dengan produk utama.syarikat perlu menentukan item produk yang perlu dimasukkan ke dalam harga asasnya dan item yang perlu ditawarkan sebagai pilihan. c)Penentuan harga produk tawanan digunakan untuk penentuan harga bagi produk yang dijual bersama dengan produk utama. Bagi consumer.Strategi digunakan untuk mendapatkan pulangan dengan cepat keatas kos penyelidikan dan pembangunan yang telah dibelanjakan untuk menghasilkan produk baru.Matlamat utama adlah untuk mendapatkan sebanyak mungkin hasil daripada jualan sebelum pesaing memasuki pasaran. Strategi penentuan harga campuran produk a)penentuan harga barisan produk Dalam penentuan harga barisan produk .Matlamat utama adalah untuk membina syer pasaran yang besar dan membentuk kesetiaan pengguna terhadap jenama baru . Cara ini membolehkan syarikat mengeluar produk dalam jumlah yang banyak untuk mencapai ekonomi bidangan di mana kos seunit menjadi rendah.pemasar perlu: -menentukan produk yang berharga paling rendah serta harganya -menentukan produk yang berharga paling tinggi -menentukan perbezaan harga untuk semua produk dalam barisan Produk yang harga paling rendah akan dijadikan sebagai pemimpin harga bagi menarik bakal pembeli untuk membeli produk lain yang lebih mahal dalam barisan yang sama.Bab 5 5. Ia bertujuan menghalang persaingan kerana bakal pesaing tidak akan tertarik dengan keuntungan yang sedikit kerana menjual pada harga yang rendah. Perbezaan harga antara item berharga paling murah dengan item berharga paling mahal.3 Perletakan Harga Harga adalah salah satu daripada elemen campuran pasaran dan merupakan aspek penting pembeli dan penjual.

Terdapat pelbagai jenis diskaun dan elaun dalam penyesuaian harga.Tujuannya adalah produk yang sama jika tanpa promosi tidak akan dibeli pengguna.pembelian yang banyak dan pembelian diluar musim.inventori dan pengangkutan .member imej yang eksklusif kepada produk . Penentuan harga ganjil. a) Penentuan harga ganjil genap Digunakan oleh pemasar untuk mempengaruhi persepsi pembeli tentang harga harga dengan menggunakan nombor tertentu. Diskaun kuantiti Pengurangan harga yang diberikan kepada pembeli yang membeli dalam jumlah yang banyak . Tujuan adalah menstabilkan pengeluaran dan jualan pada sepanjang tahun. Diskaun bermusim Pengurangan harga yang diberikan kepada pembeli kerana membeli barangan atau perkhidmatan kepada pembeli kerana membeli barangan atau perkhidmatan diluar musim. zaharah binti yatin Page 15 . e)Penentuan harga pakej atau produk bundle Kaedah penentuan yang harga. Strategi penentuan harga campuran produk a)Penentuan potongan harga.Pemberian diskaun diberikan kepada pelanggan yang memenuhi syarat yang ditetapkan oleh syarikat.99 Penentuan harga genap. Elaun Pengurangan harga yang diberikan kepada pembeli kerana menukarkan barangan lama semasa membeli barangan baru. penjual mencampurkan beberapa produk dan menjualnya pada harga tawaran. 1. 3. Harga psikologi Digunakan dengan andaian bahawa pembeli membuat keputusan belian berdasarkan emosi dan bukan secara rasional.elaun promosi adalah pengurangan harga atau barangan yang diberikan kepada wakil jualan kerana terlibat dalam program sokongan jualan dan pengiklanan. 4. 2. Diskaun tunai Pengurangan harga kepada pembeli kerana membayar dengan cepat atau tepat pada masanya.Diskaun ini diberikan kepada semua jenis pelanggan dan pembeli untuk membeli dapat berjimat dari segi kos jualan .diskaun dan elaun Sesetengah penyesuaian harga dibuat untuk member ganjaran kepada sesuatu respon seperti bayaran awal.Bab 5 d)Penentuan harga bagi produk sampingan Pengeluar akan cuba mencari pasaran untuk produk sampingan bagi mengurangkan harga produk utamanya supaya harga daripada lebih kompetitif harga produk pesaing.harga diakhiri dengan nombor ganjil RM 99.

Bab 5 b) Penentuan harga prestij Penetapan harga yang sangat tinggi bagi suatu produk untuk member imej kualiti yang tinggi.Sangat berguna apabila pengguna mempunyai persepsi hubungan harga dengan kualiti. Penentuan harga terkirim seragam: dalam situasi dimana syarikat melihat keseluruhan pasaran sebagai satu zon dan penjual mengenakan satu set harga kiriman berdasarkan kos penghantaran purata kepada semua pelanggan tidak kira walau dimana pelanggan berada. Potongan harga dilakukan apabila usaha usaha untuk meningkatkan jualan seperti mengubahsuaikan produk dan meningkatkan usaha jualan tidak Berjaya untuk menambah jualan yang diharapkan. Penentuan harga kilang percuma atas kapal (FOB) terkirim: penjual akan membayar kos pengangkutan produk hingga ke tempat pembeli. Peruncit meletakkan harga sesetengah barangan hampir sama dengan kos atau sama dengan harga borongan dengan tujuan menarik ramai pembeli. Menaikan harga : Penaikan disebabkan inflasi kos. Penentuan harga zon: sejenis bentuk penentuan harga terkirim yang mengenakan caj pengangkutan yang sama kepada semua pembeli dalam satu kawasan geografi yang telah ditetapkan. zaharah binti yatin Page 16 . c) Pembaris harga Penetapan beberapa set harga yang berbeza untuk barisan barangan yang terpilih. Perubahan Harga Membuat potongan harga : syarikat memutuskan untuk mengurangkan atau membuat potongan harga apabila terdapat stok yang berlebihan akibat jualan yang berkurangan. Penentuan geografi Penentuan harga kilang percuma atas kapal (FOB): produk didapati di kilang atau gudang penjual dan pembeli mesti membayar kos pengangkutan dari kilang ke tempat pembeli. Penentuan harga promosi Melibatkan penetapan harga yang rendah ke atas produk yang terpilih bagi satu tempoh sementara untuk membentuk syer pasaran yang besar dengan kadar yang cepat.kos yang meningkat akan mengecilkan margin keuntungan dan ini akan mendorong syarikat menaikan harga.

atau orang tengah untuk membuat pembelian.Tanda menunjukkan kesediaan pengguna untuk membeli perlu diketahui oleh jurujual.Pengedaran selalunya dilakukan melalui penghantaran ke rumah rumah . Mendekati pelanggan: cara cara jurujual untuk menghubungi .syarikat. Dalam mengendali bantahan. b)Promosi jualan Aktiviti yang menawarkan insentif jangka pendek untuk mendorong tindakan terus daripada pengguna . tanda Membuat lawatan susulan: panggilan kepada pembeli untuk memastikan pesanan telah dihantar tepat pada masanya.kedai kedai. Penyampaian terancang yang berdasarkan kepada skrip yang disediakan atau dihafal. Penutupan jualan: jurujual cuba mendapatkan pesanan daripada bakal pembeli. Sampel: bungkus percubaan yang diedarkan kepada pengguna semasa penjualan pengenalan bagi bagi menarik pengguna untuk membeli selepas mencuba. Pendekatan penyelesaian masalah: jurujual akan cuba menyelesaikan masalah bakal pengguna dengan beberapa cadangan penggunaan produk. zaharah binti yatin Page 17 .melalui pos. Tinjauan bakal pembeli: mendapatkan atau mengenal pasti bakal-bakal pembeli yang berkelayakan dan mempunyai kemampuan untuk pembeli.menjalin hubungan serta menarik perhatian dan minat bakal pembeli.Sebarang bantahan harus dikendalikan dengan positif.sampel produk dan slaid untuk membentuk keinginan bakal pembeli.Bab 5 5.diberikan kepada pengguna melalui iklan iklan di surat khabar dan majalah atau dilekatkan atas pembungkusan produk.catalog. Jurujual membuat penyampaian jualan dan demonstrasi dengan bantuan video. Kupon: alat promosi yang popular yang boleh mejimatkan sebahagian perbelanjaan pengguna .jurujual cuba mengurangkan dengan membuat penyampaian dan demonstrasi .4 Promosi Campuran Promosi a)Jualan Peribadi Promosi yang melibatkan interaksi peribadi antara penjual dan pembeli. Pra pendekatan: penyediaan yang perlu dibuat oleh juru jual sebelum mendekati pelanggan.

b)pengiklanan institusi bertumpu kepada pembentukan imej sesuatu kategori produk . a)Pengiklanan produk Berfokuskan kepada jualan sesuatu barang atau perkhidmatan.Bab 5 Premium: sesuatu yang ditawarkan secara percuma atau pada harga yang rendah diberikan kepada pengguna sebagai insentif untuk membeli.Pengiklanan untuk produk baru diperkenalkan kepada pasaran dikenali produk perintis. Potong harga: kaedah promosi yang digunakan ketika menjelang hari hari perayaan atau ketika musim cuti. Peraduan: memerlukan pengguna bersaing untuk mendapatkan hadiah yang ditawarkan untuk menimbulkan minat pengguna terhadap produk.Pemasar menggunakan pengiklanan ini untuk mempromosikan cirri-ciri. produk syarikat sama ada Demonstrasi: menerangkan lebih lanjut tentang produk baru diperkenalkan di pasaran. Peraduan jualan:menawarkan wang tunai atau barangan yang bernilai atau barangan yang bernilai diadakan untuk jurujual yang Berjaya mencapai matlamat atau kuota jualan yang telah ditetapkan oleh pihak syarikat. zaharah binti yatin Page 18 .Digunakan oleh syarikat yang bersaing untuk mendapatkan segmen pasaran yang sama. Mesyuarat jualan: diadakan ditempat eksklusif untuk memberi motivasi kepada pasukan jualan sebagai tanda penghargaan kepada usaha usaha jualan yang telah dilaksanakan oleh mereka. syarikat. Pameran perdagangan: ekspo perdagangan untuk mempamerkan produk peringkat antarabangsa untuk menarik pengantara pemasaran.faedah dan kegunaan produk. Tawaran istimewa: pemberian sesuatu barangan percuma kerana pembelian sesuatu barangan percuma kerana pembelian sesuatu barangan oleh pengguna. juga diadakan untuk menggalakkan pembelian.jenama . C)Pengiklanan Komunikasi tidak langsung yang dibayar oleh pihak pengeluar atau penaja yang dikenal pasti untuk memperkenalkan (memberitahu) mempromosi (memujuk) dan meningkatkan (meningatkan)jualan produk. Rebat/pemulangan wang tunai: berupa kupon dalam bentuk pengurangan harga jualan yang diberikan kepada pembeli yang menunjukkkan bukti pembelian sesuatu produk diadakan untuk menggalakkan pembelian.Pengiklan untuk mendapatkan permintaan kepada sesuatu jenama atau permintaan selektif sebagai pengiklanan produk bersaing. Papan tanda secara percuma: usaha promosi jualan kepada pemborong dan peruncit.

melakukan lawatan ke kilang kilang dan menaja sesuatu acara. Publisiti: liputan dalam media massa tentang sesebuah syarikat dan produknya. zaharah binti yatin Page 19 .kakitangannya atau tindakan yang diambil oleh syarikatnya.Bab 5 Perhubungan awam Komunikasi yang dibentuk untuk mengekalkan imej syarikat yang baik. dan menerangkan matlamat syarikat. Hubungan lansung: perhubungan awam termasuk menulis surat kepada pengguna .mengekalkan hubungan dengan pemegang saham.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful