Bab 5

Bab 5 :Strategi Pemasaran
5.1 Produk
Produk yang dijual dalam pasaran merupakan sesuatu yang ditawarkan kepada pasaran yang mempunyai ciri cirri yang dapat menarimk perhatian,dapat dimiliki,digunakan dan mempunyai faedah psikologi serta faedah fizikal yang boleh memuaskan kehendak pengguna.

5.1.1 Ciri Ciri Produk Pemasangan penghantaran Pembungkusan Produk ketara Tingkat kualitti Jenama Produk teras rekaan Produk sampingan Produk teras

jaminan

perkhidmatan selepas jualan

Rajah 5.1 : Tahap produk Tahap 1: Produk Teras (core product) u Pada tahap ini, produk meliputi semua faedah yang ingin didapati daripada produk dan fungsi utama produk. Ia mewakili keperntingan produk tersebut. u Faedah utama produk ditawarkan merupakan alasan kenapa produk wujud dipasaran. u Contohnya: ketika pelanggan membeli katil berkembar Dreamland, beliau tidak hanya membeli katil, beliau juga membeli keselesaan waktu tidur malam berdua. Tahap 2: Produk ketara (actual product) u Produk merangkumi semua cirri atau sistem yang diterima . u Produk direka bersama dengan beberapa ciri seperti rekaan ,jenama, imej dan label. u Ciri cirri produk memberikan kesan identiti yang dapat dilihat. Ia adalah sama seperti yang dipasarkan di pasaran. u Contohnya. Ciri fizikal yang terdapat pada katil tersebut seperti kualiti yang bermutu tinggi, rekaaan yang moden , jenama yang dikenali ramai.

zaharah binti yatin

Page 1

arahan yang mudah difahami dan mengelakkan masa menunggu. perkhidmatan selepas jualan.Bab 5 Tahap 3: Produk sampingan (augmented product) u Nilai tambah yang disediakan oleh pihak pengeluar dating bersama sama dengan produk.1.jaminan dan perkhidmatan penghantaran. Barangan mudah beli boleh diklasifikasikan seperti dalam jadual 5. u Contohnya: tambah nilai produk Dreamland adlah jaminan 2 tahun.perkhidmatan selepas membeli dan lokasi kedai di tempat yang strategic. Barang mudah beli Barang mudah beli ialah barang yang dibeli dengan masa dan usaha yang minimum kerana produk ini kerap dibeli. Harga produk yang murah dan consumer tidak membuang masa untuk membuat perbandingan harga dan kualiti.2. Produk pengguna (consumer product) A. Lazimnya nama dan imej kedai menjadi factor penentu kepada consumer dalam zaharah binti yatin Page 2 .1. perkhidmatan penghantaran percuma.panadol ketika sakit Barangan yang dibeli tanpa perancangan Suratkhabar. u Ia termasuk kemudahan untuk memudahkan produk digunakan. pemasangan dan bantal percuma.1 dibawah ini. u Nilai tambah ini meningkatkan tarikan produk seperti skim kewangan. gula -gula awal tetapi dibeli kerana tertarik oleh factor-faktor tertentu seperti tawaran jualan atau peragaan yang menarik Jadual 5. Tujuan perbandingan adalah untuk mengelakkan risiko tersilap membeli yang selalu dihadapi oleh consumer.2 Klasifikasi produk 1.gula. Klasifikasi Barangan asas (staple products) Barangan kecemasan (emergency product) Barangan gerak hati (impulse products) Definasi Barangan keperluan harian yang selalu dibeli dan jenama yang sesuai telah diketahui Barangan yang dibeli dalam keadaan yang memaksa atau tidak diduga contoh Sabun. jaminan kepuasan pelanggan seperti perkhidmatan pelanggan yang baik. Barangan beli belah (Shopping products) Barangan ini merupakan barangan yang jarang dibeli iaitu pembelian mungkin sebulan sekali.beras Payung ketika hujan.2.jaminan produk .setahun sekali. Antara ciri-ciri baranganmembeli-belah adalah barangan ini mempunyai gaya . Pembelian barangan ini dibuat setelah pengguna meninjau beberapa kedai dan membuat perbandingan harga dan kualiti.1: klasifikasi barang mudah beli B.1.minyak. 5.

Penguna sanggup menghabiskan masa untuk mencari dan membeli nya tidak kira berapa kos yang akan ditanggungnya.Campura lebar atau luas dapat menarik pelbagai segmen pasaran. kereta Rolls-Royce atau persembahan teater Broadway D. gaya atau jenisnya. Barangan istimewa (Speciality products) Barangan yang mempunyai cirri ciri yang unik yang disukai oleh consumer dari segi jenama.Terdapat item produk yang mempunyai cirri cirri . zaharah binti yatin Page 3 . Barangan tidak dicari (unsought products) Barangan atau perkhidmatan yang tidak diketahui oleh pembeli akan kewujudnya di pasaran atau tidak pernah difikirkan tentang pembeliannya.kepanjangan dan ketekalannya. C.pengedaran . Item ini mungkin menggunakan teknologi .Produk yang hamper sama atau yang berkaitan antara satu sama lain . Contohnya: Nestle memasarkan minuman coklat. Campuran produk.3 Elemen dan keputusan tentang campuran produk Item Produk Sesutu model . Kelebaran campuran produk semakin lebar Sos Sos cili Sos tomato Sos tiram Kicap cair Kicap pekat Sabun Sabun mandi Sabun pencuci baju Sabun pencuci pinggan Alat tulis Pen Pensil Pembaris Kertas Pemadam Kelebaran campuran produk bilangan barisan/lini produk yang ditawarkan kepada pengguna.Contohnya barangan antic. Campuran produk boleh dinyatakan dalam bentuk kelebaran. Contoh barangan beli belah ialah pakaian. jenama atau saiz produk yang dijual oleh syarikat. Lini Produk.1.kereta.susu bayi .pengguna dan kegunaan yang sama.jam dan alat kosmetik. Contohnya: insurans .merangkumi beberapa dan pelbagai lini atau barisan produk yang ditawarkan oleh syarikat.peralatan rumah seperti perabot .mi magi dan pelbagai barisan produk yang lain. 5.hadiah.Bab 5 membuat pembelian.harga dan promosi yang sama.bijirin.

5. Jualan pada peringkat ini sangat rendah dan matlamat utama syarikat pada tahap ini adalah untuk mendapatkan tempat di pasaran bagi produk baru. Ramai pengeluar mengambil sikap berhati. Ketekalan produk kaiatan antara beberapa baris produk dari segi kesamaan penggunaan.Campuran yang lebih dalam dapat menarik lebih segmen pengguna dan memberikan lebih pilihan kepada pengguna.1.4 Kitaran hayat produk Satu konsep yang menunjukkan sejarah jualan sesuatu produk yang meliputi empat peringkat iaitu a)pengenalan . bentuk produk baru atau jenama dilancarkan semasa peringkat pengenalan. d)penurun seperti yang ditunjukkan dalam gambar 5. Matlamat ini memerlukan promosi yang agresif bagi membentuk kesedaran dan minat pengguna. Dari kajian yang dilakukan didapati Sembilan daripada sepuluh jenama baru gagal di pasaran dan kos kegagalan ini boleh mencapai angka yang besar.Bab 5 Kedalaman/kepanjangan campuran bilangan item yang terdapat dalam suatu pengguna produk. Kegagalan produk baru adalah disebabkan pengguna sudah jemu dengan begitu banyak produk baru yang dilambakkan dipasaran hingga menyebabkan mereka keliru dalam membuat pilihan.b)pertumbuhan .hati untuk mengeluarkan produk abru dipasaran untuk mengelakkan kos pemasaran dan risiko kegagalan yang tinggi serta pulangan yang kecil ke atas pelaburan.4 Peringkat Pengenalan Kategori produk baru. pengedaran dan pembelian serta harga.1. zaharah binti yatin Page 4 . c) kematangan .Peletakkan harga juga perlu dilakukan dengan teliti dan pengedaran hendaklah dilakukan di tempat yang sesuai. Syarikat membelanjakan wang yang banyak untuk melancarkan dan memperkenalkan produk pada peringkat ini.

Oleh itu.Apabila terdapat semakin ramai pesaing dalam pasaran.Bab 5 Peringkat Pertumbuhan Pada peringkat.Contohnya peletakkan yang dilakukan oleh Colgate dengan memasukkan bahan fluorida yang memutihkan gigi serta memberi rasa pudina bagi menyegarkan nafas selepas memberus gigi. Pada peringkat ini.Contohnya pihak hotel tidak mengenakan sebarang caj kepada pelanggan yang tidak berpuas hati dengan perkhidmatan atau layanan yang diberikan oleh pihak hotel tersebut.pemasar terpaksa melakukan pembezaan dari segi jenama produk.ini jualan menunjukkan peningkatan seperti yang dapat dilihat dalam gambar rajah iaitu keluk jualan naik dengan cepat. Peringkat menurun Pemasar memotong peruntukan promosi untuk produk pada akhir peringkat kematangan iaitu produk yang lebih baik terdapat dalam pasaran atau tidak ada lagi permintaan untuk produk tersebut. Slaah satu cara dengan membuat peletakkan . Pembezaan produk adalah satu strategi pemasaran yang cuba membentuk kelainan dalam minda pembeli antara jenama syarikat daripada jenama pesaing.jenamajenama kelihatan serupa sahaja pada pandangan pengguna. Terdapat pembeli baru pada peringkat ini selain daripada pembeli setia yang membuat belian ulangan. Perubahan perubahan dalam pengiklanan.pembungkusan dan cirri fizikal dapat membantu dalam membezakan produk daripada jenama pesaing. terdapat banyak jenama pesaing dalam pasaran. banyak produk pengganti . Perubahan teknologi telah menyebabkan banyak produk merosot dengan cepat pada peringkat ini . didapati pesaing pesaing memasuki pasaran dengan menawarkan prosuk serupa tetapi menggunakan jenama yang berbeza. Peringkat matang Pada peringkat ini keluk volum jualan yang mendatar dan kemudian menurun di mana ia merupakan peringkat yang terpanjang dalam kitaran hayat produk. Pemasar akan berusaha untuk memanjangkan hayat produk atau jenama yang masih memberi keuntungan seperti syarikat Breeze yang sentiasa memperbaharui sabun tersebut.Apabila pasaran menjadi tepu keuntungan untuk semua jenama mula menurun. zaharah binti yatin Page 5 . Perkhidmatan terjamin boleh membezakan daripada perkhidmatan yang diberikan oleh pesaing. Ketika ini.

c)Orang tengah memberi pilihan kuantiti dan jenama kepada pembeli yang tidak dapat diberikan oleh pengeluar.perubahan dalam kaedah pengeluaran atau pemasaran membolehkan syarikat mengurangkan kos dan seterusnya meningkatkan keuntungan. 5. barang dan a)pengeluar tidak mempunyai kemampuan untuk mengedarkan barang barang terus kepada pengguna. d)Penggunaan orang tengah membolehkan barang barang diedarkan dengan lebih ekonomik.Produk ini akan dipertimbangkan untuk dikeluarkan dari pasaran jika produk tersebut tidak boleh lagi member sebarang keuntungan.2 Pengedaran Definasi saluran agihan /distribution channel Sekumpulan orang atau individu yang terlibat dalam proses mengedarkan barang perkhidmatan daripada pihak pengeluar kepada pengguna akhir atau industri pasaran.Bab 5 Kebanyakan syarikat akan menjalankan audit produk untuk mengenal pasti produk mengalami penurunan tren jualan harga dan keuntungan. f)pengagihan fizikal:memunggah dan menyimpan barang. Dalam sesetengah keadaan . c)perhubungan:mencari dan menghubungkan pemasar dengan pembeli yang berpotensi. lain terma supaya membolehkan produk zaharah binti yatin Page 6 . Fungsi saluran pengedaran (distribution channel functions) a)maklumat: mencari dan membekalkan maklumat yang berkaitan dengan pemasaran barang barang yang diperlukan oleh pihak pemasar untuk perancangan dan juga membuat pengubahsuaian kepada strategi pemasaran. Penciptaan produk baru dapat menggantikan produk yang sedia ada. b)promosi:membangunkan dan menyebarkan komunikasi yang boleh mempengaruhi pengguna tentang sesuatu produk. b)penggunaan orang tengah menambahkan kecekapan dalam penyediaan produk kepada pengguna akhir. d)pemadanan : menjadikan sesuatu produk itu berpadanan dengan keperluan pengguna. Produk dikatakan usang apabila produk berkenaan tidak lagi diperlukan. e)rundingan: mencari persetujuan dari segi harga dan lain tersebut diedarkan di pasaran.

pesanan mel dan kedai milik pengeluar. Hal ini bermakna pengeluar bersaing dengan pemborong untuk mendapatkan jualan daripada pasaran yang sama.pengeluar telah memberikan hak jualan dan pengedaran kepada pemborong tetapi pada masa yang sama pengeluar juga menjual barang yang sama secara terus kepada pembeli.misalnya pengeluar dan pemborong atau pemborong dengan peruncit. a) Saluran tahap sifar: pengeluar mengedar dan menjual produk terus atau secara langsung kepada pengguna akhir atau pengguna industry.2.Bab 5 g) kewangan: mendapatkan dan menggunakan dana bagi menutupi kos pengedaran h)risiko: pengedaran mengurangkan risiko. Keadaan ini berlaku apabila orang pihak pengeluar.2 Rangkaian saluran pengedaran/numbers of channel levels 1. Saluran 1: Pemasaran terus (direct marketing channel) Satu saluran pengedaran yang tidak mempunyai sebarang orang tengah . Cara penyelesaian adalah melalui kepemimpinan pemimpin saluran yang boleh menguasaiahli ahli dengan kuasa dana autoriti yang ada padanya.1 Tingkah laku saluran agihan Konflik mendatar : Konflik yang berlaku antara firma di peringkat yang sama dalam saluran agihan seperti antara dua atau lebih peruncit. 5. satu peringkat saluran/a channel levels Setiap pihak yang melaksanakan tugas untuk mengedarkan sesuatu keluaran dan hak milik hampir ( ownership) kepada pengguna. orang tengah tidak diberikan hak pengedaran eksklusif utama oleh Konflik menegak: Konflik ini lebih banyak terjadi dan merujuk kepada konflik antara beberapa tahapp yang berbeza dalam saluran yang sama. 2.2. 5. Contohnya .Contohnya.pengedar kereta Proton di Sungai petani membuat rungutan tentang pengedar kereta Toyota di Pulau Pinang yang mencuri pelanggan dengan member tawaran harga yang rendah serta melakukan pengiklanan yang agresif diluar kawasan jualan yang telah ditetapkan. Pengeluar boleh menjalankan aktiviti jualan rumah ke rumah . b) Saluran 2 -4: Saluran Pemasaran tidak Langsung (indirect marketing channels) zaharah binti yatin Page 7 .

Bagi pasaran industri pemborong dikenali sebagai wakil penjual atau pengedar. Contohnya pengeluar produk mudah beli seperti tisu. kereta Porche dan barang kemas diedarkan secara eksklusif kepada pengguna. Saluran peringkat satu : saluran pengedaran yang hanya mempunyai satu orang tengah sahaja iaitu peruncit.Strategi ini menarik untuk pengeluar yang inginkan penolakan ke dalam pasaran secara maksimum oleh pengantara pemasaran. 3. Saluran peringkat dua: saluran pengedaran yang mempunyai dua orang tengah sahaja iaitu pemborong dan peruncit.Jam tangan berjenama Elba dijual melalui pelbagai jenis kedai kerana jam tangan tersebut merupakan produk mudah beli bagi kebanyakkan pembeli. -Pengedaran selektif (selective distribution) Barangan membeli belah istimewa dan industry yang memerlukan usaha jualan yang berbeza atau khusus oleh pihak pengantara pemasaran diedarkan secara selektif. Bagi mencapai tujuan liputan yang luas . Jober. Pengedaran jenis ini digunakan kerana jumlah pembeli adalah sedikit tetapi pembeli pembeli ini merupakan pembeli besar yang menyumbangkan sebahagian besar daripada jumlah jualan . jam tangan Seiko yang diedarkan secara selektif. peruncit. -Pengedaran ekslusif Produk yang dianggap istimewa oleh pengguna seperti jam tangan Rolex. Saluran peringkat ke tiga: saluran pengedaran yang mempunyai 3 orang tengah iaitu pemborong. zaharah binti yatin Page 8 . minuman ringgan dan sabun memerlukan pengedaran yang intensif.pengantara pemasaran perlu menyimpan stok produk yang banyak. 5. 1.Strategi ini menarik untuk pengantaran pemasaran kerana usaha promosi yang dilakukan memberikan faedah yang eksklusif kepada mereka dalam kawasan mereka beroperasi. Pengedaran selektif ialah strategi mengehadkan pengedaran kepada beberapa pengantara atau orang tengah di sesuatu kawasan geografi berdasarkan prestasi yang ditunjukkan oleh mereka. Jober: pihak yang membelu barang-barang daripada pihak pemborong dan menjualnya semula kepada peruncit yang pada kebiasaanya tidak dibekalkan oleh pemborong yang besar.Contohnya.Strategi menggunakan pengedaran eksklusif ini adalah untuk mengehadkan pengedaran hanya kepada satu outlet atau kedai dalam satu kawasan geografi. 2.Bab 5 Saluran pengedaran yang mempunyai sekurang kurangnya satu peringkat saluran atau lebih.3 Keputusan Intensiti Pengedaran Reka Bentuk (channel intensity design decision) -Pengedaran intensif (intensive distribution) Pengedaran jenis ini merangkumi liputan yang paling luas atau maksimum.2.Pengedaran intensif diamalkan oleh pengeluar untuk memastikan produk mudah didapati oleh pengguna di merata kedai .

produk separuh siap. Pusat pengedaran dilengkapi dengan alat alat automasi seperti computer.2.4 Pengurusan logistik dan agihan fizikal Logistik adalah aktiviti aktiviti yang berkaitan dengan pengaliran atau pemindahan bahan mentah dari tempat pengeluaran ke tempat pemprosesan .yang diperlukan saiz .pemindahan bahan mentah . dan produk yang telah siap di dalam dan antara kilang kilang dengan tempat penggudangan serta pemindahan barangan siap kepada pengguna akhir. Kawalan Inventori Matlamat kawalan inventori adalah meminimumkan jumlah wang yang terikat pada inventori yang tidak terjual. pemasar perlu mengimbangkan antara kos kehabisan stok dengan kos penyimpanan stok yang berlebihan.Bab 5 5. Bilangan gudang. Syarikat juga boleh menyimpan barangan di pusat pengedaran yang bukan sahaja berfungsi sebagai pusat penyimpanan barangan tetapi juga sebagai pusat pemindahan barangan. Syarikat boleh menggunakan gudang persendirian atau gudang awam.penggendalian bahan atau sumber dan perkhidmatan pelanggan.penghantaran dan membuat invois dimana kos nya dikatakan lebih murah daripada memiliki gudang sendiri. zaharah binti yatin Page 9 . jumlah inventori yang disimpan mestilah tidak terlalu banyak untuk menguarngkan kos penyimpanan dan pengendalian yang tinggi.jenis dan lokasinya bergantung kepada tahap perkhidmatan yang ditawarkan kepada pelanggan dan juga jarak antara pembekal dan pasaran. Gudang awam pula adlah gudang yang disewa oleh syarikat lain tetapi mempunyai kemudahan pemeriksaan barang . Pergudangan merangkumi langkah untuk memastikan kunatiti barangan yang cukup bagi setiap produk di tempat yang betul dan pada masa yang tepat. jentera pengangkut yang memproses pesanan dan membuat penghantaran secara cekap dan cepat.Umumnya bagi pasaran yang terletak berdekatan dengan sedikit sahaja tempat pemyimpanan/gudang diperlukan. Gudang persendirian ialah gudang milik syarikat dimana syarikat mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas keseluruhanya operasi berlaku di situ.pembungkusan. Aktiviti logistic termasuklah pembelian. Oleh itu.pergudangan.Dalam membuat keputusan mengenai masa pesanan. Sistem Logistik Sistem Pergudangan Pergudangan merujuk kepada aktiviti penyimpanan barangan yang telah dijadualkan pengalirannya melalui saluran pemasaran. Pemasar mestilah membuat keputusan mengenai inventori iaitu dari segi masa dan kuantiti pesanan.

Pengangkutan Pengangkutan meliputi pemindahan bahan mentah dari pusat pengeluaran. Produk yang berbungkus dalam bentuk botol. Penerimaan dan pengendalian sesuatu pesanan yang dibuat oleh pihak pembeli secara tepat dan teliti dengan penghantaran pada masa yang tepat ialah cirri perkhidmatan pelanggan yang baik. Pengurus trafik akan meneliti pengaliran barang . Sistem terkini dalam pengendalian barang ialah penggunaan kontena di mana semua barangan dimasukkan kedalam kontena atau kotak besar .lori atau kapal dari tempat pengeluar atau pengirim ke tempat pembeli atau penerima tanpa sebarang pengendalian semula.ditutup dan kemudiannya diangkut sama ada dengan kereta api . produk separuh siap antara pusat pengilang dan produk siap kepada pengantara pemasaran atau kepada pembeli.kelulusan pemberian kredit .masa pemunggahan. tin. atau tongkang. dan terminal pengangkutan.pemasar perlu mengimbangkan kos memproses pesanan dengan kos mengendalikan inventori. Contohnya. Penggunaan kontena dapat menggurangkan masa transit . Pengendalian bahan Pengendalian bahan ialah aktiviti pemunggahan barang ke dalam dan keluar dari kilang. Barangan pukal seperti susu getah boleh dikendalikan dengan menggunakan tangki kereta api. zaharah binti yatin Page 10 .kapalterbang .lori van .penyediaan invois dan pengutipan bayaran yang dijadualkan.kerosakan dan kecurian.kapal laut sampan. Kebaikan menggunakan kereta api ialah kosnya yang rendah dan keupayaannya untuk mengangkut barang pukal yang mempunyai nilai yang rendah pada jarak yang jauh.penghantaran dan ruang penyimpanan untuk memastikan kepuasan pengguna pada kos yang rendah.tarikh.kos pengendalian . Pemprosesan pesanan Aktiviti memproses pesanan termasuk penerimaan pesanan daripada pelanggan .Bab 5 Dalam menentukan kuantiti pesanan.susu getah. balak .jar dan kotak boleh dibungkuskan sekali dalam bungkusan yang besar untuk menggelakkan kerosakan semasa pemunggahan dari tempat pengeluaran kepada pengguna. Jenis pengangkutan yang selalu digunakan ialah kereta api.gudang. bijirin dan peralatan berat.

kelengkapan umah perabot dan peralatan elektrik.lokasi pembeli.kecekapan hantaran dan kos pengendalian serta pengangkutan. stoking dan selipar.Pengangkutan udara adalah cepat.Peruncit melakukan fungsi fungsi pemasran yang turut membantu dalam membentuk utility . Kebaikan menggunakan kapal dan lain lain pengangkutan air ialah kosnya yang rendah terutama sekali bagi produk yang mempunyai nilai yang rendah tetapi berbentuk pukal dan tahan lama seperti balak.permainan.pemasar perlu mempertimbangkan beberapa factor penting seperti jenis barangan. Peruncit berkedai : amalan jualan kepada pengguna akhir melalui kedai. Kedai berjabatan:pasar raya yang menjual pelbagai jenis barangan tetapi beroperasi secara berasingan mengikut jabatan atau barisan produk seperti jabatan pakaian kanak-kanak.segar dan cepat rosak seperti emas . saiz dan kapasiti pengangkutan.bunga dan bekalan makanan . Salur paip digunakan untuk menyalurkan produk seperti minyak mentah ke loji penapisan.masa bentuk dan hak milik kepada pengguna. Dalam menentukan jenis pengangkutan terbaik untuk digunakan bagi tujuan logistic. zaharah binti yatin Page 11 . Kamdar dan Metrojaya. Pengangkutan udara yang menggunakan kapal terbang sesuai untuk membawa barangan atau kargo yang mempunyai nilai harga yang tinggi . air ke Negara jiran seperti Singapura dan gas dari pusat pengeluaran ke Bandar Bandar di seluruh Negara.dari pintu ke pintu dan antara bandar. Kedai istimewa: menjual satu barisan produk atau barisan produk yang terhad dan peruncit menawarkan pelbagai jenis atau pilihan dalam barisan atau lini tersebut.Bab 5 Kebaikan menggunakan lori. Peruncitan Peruncitan :Aktiviti-aktiviti jualan atau sewaan barangan pengguna dan perkhidmatan secara terus atau langsung kepada pengguna untuk kegunaan peribadi atau seisi keluarga . Matlamat kedai berjabatan adalah mempamerkan imej kedai yang menarik disamping menawarkan pelbagai jenis lini produk yang mempunyai pelbagai pilihan kepada pelanggan. Peruncit:firma yang mendapat lebih daripada separuh pendapatan jualan daripada jualan yang dibuat secara terus oleh pengguna akhir. fleksibiliti nya dari segi jadual masa dan tempat.Kadang kadang dlam kedai berjabatan terdapat restoran.Contohnya.Hal ini bermakna peruncitan tidak termasuk jualan produk industri atau produk pengguna kepada orang tengah atau pengguna organisasi. Pengirim dapat menghantar kepada ramai pelanggan pada kadar yang cepat dan .arang batu dan sebagainya.tempat.salon berasingan daripada pengusaha pengusaha kecil. selamat dan kadang kala dapat mengurangkan kos pengedaran. kedai peralatan sukan menjual pelbagai barangan sukan.Contohnya kedai berjabatan ialah Globe Silk Store. Kedai bata pula menjual semua keluaran bata seperti kasut.

Nutrimetics dan system parti seperti Tupperware dan Amway.Kaedah ini menarik golongan wanita yang bekerja dan suri rumah kerana mereka tidak mempunyai banyak masa untuk membeli belah di gedung beli belah. Peruncitan Tanpa Kedai Pemasaran Langsung: Peruncitan yang menggunakan media pengiklanan untuk berkomunikasi atau berhubung terus pasaran sasaran agar mendapatkan tindak balas.Pelbagai jebis barang makanan dan bukan makanan yang selalu dibeli oleh pengguna di bawah satu bumbung.barangan segar. Seperti Citibank. gula gula adalah produk yang dijual melalui mesin jualan automatic. Pemasaran secara elektronik: Proses belian dan jualan yang dibuat melalui kaedah elektronik iaitu computer.makanan beku dan barangan bukan makanan seperti permainan kanak-kanak . Minuman ringgan .alamat dan cara penghantaran. Contoh Jaya Jusco. iklan atau sampel dikirimkan secara terus melalui pos kepada sasaran pengguna dengan harapan pengguna akan membuat pembelian melalui pos. Jualan Langsung: Kaedah peruncitan yang berdasarkan kepada hubungan antara penjual dan bakal pembeli.Contohnya Avon. kedai gambar dan salon.Contoh: 7 Eleven Superstore:pasar raya yang bersaiz lebih kurang dua atau tiga kali ganda daripada pasar raya biasa.pasar raya dan gudang. Contohnya jika seorang pengguna ingin membeli sesbuah buku cerita baru dipasaran hanya perlu membuka computer. Mel melalui catalog. Pengguna membuat pesanan dengan menaip nombor kad kredit .Giant dan Tesco.majalah dan peralatan dapur. mencari laman penjual buku kemudian klik pada buku yang dikehendaki daripada senarai buku yang ditunjukkan.Pasar raya Parkson.tenusu. Produk dijual adalah kombinasi item yang dijual di kedai kedai diskaun . CoContoh pasar raya: Pasar Raya The Store dan Cold Storage. Peruncitan secara automatik: Kaedah peruncitan dimana produk dijual secara langsung atau terus kepada pembelian melalui mesin. Kedai mudah beli: Kedai runcit bersaiz kecil yang mnejual barangan keperluan harian atau brangan mudah beli dengan lini barangan yang terhad seperti minuman ringan. radio dan televisyen. Contohnya: Carrefour.American Express . makanan ringan. Hypermarket:sejenis peruncitan berkedai bersaiz lebih besar daripada superstore yang menawarkan lebih banyak lagi pilihan barang makan dan bukan makanan kepada pengguna.surat khabar. Menawarkan pelbagai jenis perkhidmatan seperti dobi.Bab 5 Pasar raya: Kedai runcit yang berjabatan tetapi bersaiz besar yang menjual daging.setem.Dengan kemajuan teknologi pemasaran seperti melalui telefin.makanan dalam tin. Kedai mudah beli ini biasanya beroperasi 24 jam /7 hari/365 hari.tisu. rokok dan gula gula. zaharah binti yatin Page 12 .

c)Pemborong perkhidmatan terhad: Pemborong hanya melakukan sebahagian fungsi pemasaran untuk pembekal dan pelanggan.Contoh pemborong barangan perubatan dan hardware. dan kemudiannya menjual semula kepada peruncit dan pelanggan yang lain dalam kuantiti yang lebih kecil. Agen dan broker mungkin mengendalikan produk tetapi tidak mempunyai hak keatasnya.Pemborong membeli dalam kuantiti yang banyak dipanggil belian secara pukal. b) Agen pengeluar: perniagaan persendirian yang menjual berdasarkan kepada komisen untuk beberapa pengeluar produk yang berkaitan atau tidak bersaingan.Mereka yang mengkhusus dalam penjualan produk industry dikenali sebagai pengedar industry dan mereka yang khusus dalam penjualan produk dikenali sebagi jobber. Pejabat jualan pengilang:kemudahan milik pengeluar yang berfungsi sebagai wakil jualan disuatu kawasan dan tidaj menyimpan sebarang stok atau inventori. Agen dan broker a) Agen dan broker : orang tengah yang membantu dan menemukan pembeli dan penjual dalam urus niaga. Pejabat dan cawangan jualan pengilangan Cawangan jualan pengilang: kemudahan milik pengeluar yang mengendalikan inventori dan membuat penghantaran kepada pelanggan. zaharah binti yatin Page 13 .Agen menjual produk pengeluar dikawasan yang telah ditentukan pada harga dan syarat yang telah ditetapkan oleh pihak pengeluar.Mereka dibayar komisen untuk perkhidmatan yang diberikan .Pelanggan hanya menelefon pejabat mendapatkan maklumat kemudian pelanggan terpaksa mengambil barangan terus dari kilang. c) Broker :agen yang menemukan pembeli dan penjual untuk satu tempoh sementara dan dibayar komisen untuk perkhidmatan yang dilakukan oleh mereka. b)Pemborong khidmat penuh: Pemborong ynag melakukan kebanyakkan atau semua funsi pemasaran untuk pembekal dan pelanggan.Bab 5 Pemborong Aktiviti aktiviti jualan kepada orang tengah seperti peruncit atau pelanggan organisasi seperti pembeli industri tetapi bukan kepada pengguna akhir. Pemborong saudagar a)pemborong saudagar-perniagaan persendirian yang menjual produk kepada pembeli organisasi.

Bagi consumer.syarikat perlu menentukan item produk yang perlu dimasukkan ke dalam harga asasnya dan item yang perlu ditawarkan sebagai pilihan. Ia bertujuan menghalang persaingan kerana bakal pesaing tidak akan tertarik dengan keuntungan yang sedikit kerana menjual pada harga yang rendah.3 Perletakan Harga Harga adalah salah satu daripada elemen campuran pasaran dan merupakan aspek penting pembeli dan penjual.mestilah logic. Perbezaan harga antara item berharga paling murah dengan item berharga paling mahal.Matlamat utama adalah untuk membina syer pasaran yang besar dan membentuk kesetiaan pengguna terhadap jenama baru . zaharah binti yatin Page 14 . c)Penentuan harga produk tawanan digunakan untuk penentuan harga bagi produk yang dijual bersama dengan produk utama.pemasar perlu: -menentukan produk yang berharga paling rendah serta harganya -menentukan produk yang berharga paling tinggi -menentukan perbezaan harga untuk semua produk dalam barisan Produk yang harga paling rendah akan dijadikan sebagai pemimpin harga bagi menarik bakal pembeli untuk membeli produk lain yang lebih mahal dalam barisan yang sama. Pengeluar selalunya mengenakan harga yang rendah bagi produk utama tetapi meletakkan margin yang tinggi produk tawanan. Penentuan harga produk baru a) Harga penarahan pasaran Strategi harga meletakkan harga pengenalan pada harga yang tinggi untuk menarik pembeli yang tidak mementingkan harga tetapi kualiti produk. Strategi penentuan harga campuran produk a)penentuan harga barisan produk Dalam penentuan harga barisan produk .Strategi digunakan untuk mendapatkan pulangan dengan cepat keatas kos penyelidikan dan pembangunan yang telah dibelanjakan untuk menghasilkan produk baru.harga ialah nilai pertukaran bagi sesuatu barangan atau perkhidmatan . Oleh itu.Bab 5 5. b)Penentuan harga produk pilihan Digunakan dalam penentuan harga bagi barangan eksesori yang dijual bersama dengan produk utama. Cara ini membolehkan syarikat mengeluar produk dalam jumlah yang banyak untuk mencapai ekonomi bidangan di mana kos seunit menjadi rendah.Bagi penjual harga adalah satu sumber pendapatan yang dihasilkan melalui jualan.Matlamat utama adlah untuk mendapatkan sebanyak mungkin hasil daripada jualan sebelum pesaing memasuki pasaran. b) Harga penembusan pasaran Strategi meletakkan harga permulaan yang rendah untuk menembusi pasaran yang lebih luas.

Tujuan adalah menstabilkan pengeluaran dan jualan pada sepanjang tahun.Tujuannya adalah produk yang sama jika tanpa promosi tidak akan dibeli pengguna. Strategi penentuan harga campuran produk a)Penentuan potongan harga. Elaun Pengurangan harga yang diberikan kepada pembeli kerana menukarkan barangan lama semasa membeli barangan baru.Bab 5 d)Penentuan harga bagi produk sampingan Pengeluar akan cuba mencari pasaran untuk produk sampingan bagi mengurangkan harga produk utamanya supaya harga daripada lebih kompetitif harga produk pesaing.pembelian yang banyak dan pembelian diluar musim.inventori dan pengangkutan . 2.Diskaun ini diberikan kepada semua jenis pelanggan dan pembeli untuk membeli dapat berjimat dari segi kos jualan .harga diakhiri dengan nombor ganjil RM 99. Diskaun kuantiti Pengurangan harga yang diberikan kepada pembeli yang membeli dalam jumlah yang banyak .elaun promosi adalah pengurangan harga atau barangan yang diberikan kepada wakil jualan kerana terlibat dalam program sokongan jualan dan pengiklanan. Penentuan harga ganjil.diskaun dan elaun Sesetengah penyesuaian harga dibuat untuk member ganjaran kepada sesuatu respon seperti bayaran awal. e)Penentuan harga pakej atau produk bundle Kaedah penentuan yang harga. penjual mencampurkan beberapa produk dan menjualnya pada harga tawaran. Diskaun tunai Pengurangan harga kepada pembeli kerana membayar dengan cepat atau tepat pada masanya. Harga psikologi Digunakan dengan andaian bahawa pembeli membuat keputusan belian berdasarkan emosi dan bukan secara rasional.Terdapat pelbagai jenis diskaun dan elaun dalam penyesuaian harga. 4.member imej yang eksklusif kepada produk .99 Penentuan harga genap. zaharah binti yatin Page 15 . 3. 1. a) Penentuan harga ganjil genap Digunakan oleh pemasar untuk mempengaruhi persepsi pembeli tentang harga harga dengan menggunakan nombor tertentu. Diskaun bermusim Pengurangan harga yang diberikan kepada pembeli kerana membeli barangan atau perkhidmatan kepada pembeli kerana membeli barangan atau perkhidmatan diluar musim.Pemberian diskaun diberikan kepada pelanggan yang memenuhi syarat yang ditetapkan oleh syarikat.

Bab 5 b) Penentuan harga prestij Penetapan harga yang sangat tinggi bagi suatu produk untuk member imej kualiti yang tinggi. Perubahan Harga Membuat potongan harga : syarikat memutuskan untuk mengurangkan atau membuat potongan harga apabila terdapat stok yang berlebihan akibat jualan yang berkurangan. c) Pembaris harga Penetapan beberapa set harga yang berbeza untuk barisan barangan yang terpilih. Penentuan harga zon: sejenis bentuk penentuan harga terkirim yang mengenakan caj pengangkutan yang sama kepada semua pembeli dalam satu kawasan geografi yang telah ditetapkan. Penentuan harga promosi Melibatkan penetapan harga yang rendah ke atas produk yang terpilih bagi satu tempoh sementara untuk membentuk syer pasaran yang besar dengan kadar yang cepat.kos yang meningkat akan mengecilkan margin keuntungan dan ini akan mendorong syarikat menaikan harga. Penentuan harga kilang percuma atas kapal (FOB) terkirim: penjual akan membayar kos pengangkutan produk hingga ke tempat pembeli. Peruncit meletakkan harga sesetengah barangan hampir sama dengan kos atau sama dengan harga borongan dengan tujuan menarik ramai pembeli. Menaikan harga : Penaikan disebabkan inflasi kos. Penentuan harga terkirim seragam: dalam situasi dimana syarikat melihat keseluruhan pasaran sebagai satu zon dan penjual mengenakan satu set harga kiriman berdasarkan kos penghantaran purata kepada semua pelanggan tidak kira walau dimana pelanggan berada. Penentuan geografi Penentuan harga kilang percuma atas kapal (FOB): produk didapati di kilang atau gudang penjual dan pembeli mesti membayar kos pengangkutan dari kilang ke tempat pembeli. zaharah binti yatin Page 16 . Potongan harga dilakukan apabila usaha usaha untuk meningkatkan jualan seperti mengubahsuaikan produk dan meningkatkan usaha jualan tidak Berjaya untuk menambah jualan yang diharapkan.Sangat berguna apabila pengguna mempunyai persepsi hubungan harga dengan kualiti.

catalog.menjalin hubungan serta menarik perhatian dan minat bakal pembeli.Pengedaran selalunya dilakukan melalui penghantaran ke rumah rumah . Jurujual membuat penyampaian jualan dan demonstrasi dengan bantuan video.kedai kedai. Penyampaian terancang yang berdasarkan kepada skrip yang disediakan atau dihafal.Tanda menunjukkan kesediaan pengguna untuk membeli perlu diketahui oleh jurujual. Penutupan jualan: jurujual cuba mendapatkan pesanan daripada bakal pembeli.syarikat.sampel produk dan slaid untuk membentuk keinginan bakal pembeli. Pendekatan penyelesaian masalah: jurujual akan cuba menyelesaikan masalah bakal pengguna dengan beberapa cadangan penggunaan produk. Kupon: alat promosi yang popular yang boleh mejimatkan sebahagian perbelanjaan pengguna .diberikan kepada pengguna melalui iklan iklan di surat khabar dan majalah atau dilekatkan atas pembungkusan produk. Pra pendekatan: penyediaan yang perlu dibuat oleh juru jual sebelum mendekati pelanggan. Dalam mengendali bantahan.4 Promosi Campuran Promosi a)Jualan Peribadi Promosi yang melibatkan interaksi peribadi antara penjual dan pembeli. b)Promosi jualan Aktiviti yang menawarkan insentif jangka pendek untuk mendorong tindakan terus daripada pengguna .Bab 5 5. atau orang tengah untuk membuat pembelian. tanda Membuat lawatan susulan: panggilan kepada pembeli untuk memastikan pesanan telah dihantar tepat pada masanya. Mendekati pelanggan: cara cara jurujual untuk menghubungi . Tinjauan bakal pembeli: mendapatkan atau mengenal pasti bakal-bakal pembeli yang berkelayakan dan mempunyai kemampuan untuk pembeli.melalui pos.Sebarang bantahan harus dikendalikan dengan positif. Sampel: bungkus percubaan yang diedarkan kepada pengguna semasa penjualan pengenalan bagi bagi menarik pengguna untuk membeli selepas mencuba. zaharah binti yatin Page 17 .jurujual cuba mengurangkan dengan membuat penyampaian dan demonstrasi .

Bab 5 Premium: sesuatu yang ditawarkan secara percuma atau pada harga yang rendah diberikan kepada pengguna sebagai insentif untuk membeli. juga diadakan untuk menggalakkan pembelian. Peraduan jualan:menawarkan wang tunai atau barangan yang bernilai atau barangan yang bernilai diadakan untuk jurujual yang Berjaya mencapai matlamat atau kuota jualan yang telah ditetapkan oleh pihak syarikat. b)pengiklanan institusi bertumpu kepada pembentukan imej sesuatu kategori produk .faedah dan kegunaan produk. Tawaran istimewa: pemberian sesuatu barangan percuma kerana pembelian sesuatu barangan percuma kerana pembelian sesuatu barangan oleh pengguna. Peraduan: memerlukan pengguna bersaing untuk mendapatkan hadiah yang ditawarkan untuk menimbulkan minat pengguna terhadap produk.jenama . Papan tanda secara percuma: usaha promosi jualan kepada pemborong dan peruncit. Rebat/pemulangan wang tunai: berupa kupon dalam bentuk pengurangan harga jualan yang diberikan kepada pembeli yang menunjukkkan bukti pembelian sesuatu produk diadakan untuk menggalakkan pembelian. Pameran perdagangan: ekspo perdagangan untuk mempamerkan produk peringkat antarabangsa untuk menarik pengantara pemasaran. Mesyuarat jualan: diadakan ditempat eksklusif untuk memberi motivasi kepada pasukan jualan sebagai tanda penghargaan kepada usaha usaha jualan yang telah dilaksanakan oleh mereka.Digunakan oleh syarikat yang bersaing untuk mendapatkan segmen pasaran yang sama. Potong harga: kaedah promosi yang digunakan ketika menjelang hari hari perayaan atau ketika musim cuti. a)Pengiklanan produk Berfokuskan kepada jualan sesuatu barang atau perkhidmatan. zaharah binti yatin Page 18 .Pengiklan untuk mendapatkan permintaan kepada sesuatu jenama atau permintaan selektif sebagai pengiklanan produk bersaing. C)Pengiklanan Komunikasi tidak langsung yang dibayar oleh pihak pengeluar atau penaja yang dikenal pasti untuk memperkenalkan (memberitahu) mempromosi (memujuk) dan meningkatkan (meningatkan)jualan produk. syarikat. produk syarikat sama ada Demonstrasi: menerangkan lebih lanjut tentang produk baru diperkenalkan di pasaran.Pemasar menggunakan pengiklanan ini untuk mempromosikan cirri-ciri.Pengiklanan untuk produk baru diperkenalkan kepada pasaran dikenali produk perintis.

melakukan lawatan ke kilang kilang dan menaja sesuatu acara. zaharah binti yatin Page 19 .Bab 5 Perhubungan awam Komunikasi yang dibentuk untuk mengekalkan imej syarikat yang baik. Hubungan lansung: perhubungan awam termasuk menulis surat kepada pengguna . dan menerangkan matlamat syarikat. Publisiti: liputan dalam media massa tentang sesebuah syarikat dan produknya.mengekalkan hubungan dengan pemegang saham.kakitangannya atau tindakan yang diambil oleh syarikatnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful