LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN

TINDAKAN YANG BETUL HARUS DIAMBIL
‡ Lapik getah (rubber mat) di tempat kerja atau pakai kasut getah (rubber boot) yang dapat menghindar dari kejutan elekrik. Ini adalah kerana kasut kulit bukanlah penebat yang baik. ‡ Guna pena ujian (test pen) sekiranya perlu untuk menguji alat-alat elektrik setelah dipasang. ‡ Awasi kad-kad litar dari kerosakan elektrostatik (static electricity).

. pemandu skru (screw driver) dan pena ujian sudah mencukupi. lampu suluh. ‡ Dapatkan peralatan tambahan bila perlu sahaja kerana dengan cara itu setiap peralatan akan digunakan sepenuhnya. kanta pembesar. peralatan pateri (soldering equipment) dan sebagainya.PERALATAN KERJA ‡ Untuk permulaan pemasangan komputer. Contoh peralatan tambahan seperti satu set komputer tool kit. multimeter (meter pelbagai guna).

PERALATAN UNTUK KERJA PEMASANGAN DAN PENYELENGGARAAN .

. ‡ Apabila kita membuat pemeriksaan terhadap 'live equipment'. selalunya sebelah tangan akan memeriksa peralatan tersebut dan sebelah tangan lagi akan memegang peralatan tersebut.LANGKAH KESELAMATAN SEMASA MELAKUKAN UJIAN TERHADAP ¶LIVE EQUIPMENT· ‡ Pastikan sebelah tangan anda berada didalam poket seluar ‡ Ini adalah kerana secara amnya. tenaga elektrik akan mengikut laluan yang mudah untuk sampai ke bumi.

.MEJA KERJA ‡ Haruslah mempunyai ciri-ciri keselesaan dan keselamatan ‡ Ukuran meja 3 meter persegi atau bersaiz meja makan 6 bangku sudah memadai.

JENIS-JENIS KEMALANGAN DENGAN PERALATAN ELEKTRONIK ‡ Kemalangan boleh berlaku ketika bekerja dengan peralatan elektronik yang mempunyai voltan rendah atau tinggi ‡ Tiga jenis kemalangan:.Kebakaran elektrik . .Kejutan elektrik .Kecederaan berpunca dari perkakasan kerja.

KEJUTAN ELEKTRIK ‡ Ianya berlaku apabila arus elektrik mengalir melalui tubuh anda ‡ Tahap keseriusan kejutan elektrik bergantung kepada kekuatan kejutan .

ARUS 5 milliamp TINDAK BALAS Kejutan hanya sedikit Kebanyakkan orang dapat melepaskan peralatan dari tangan mereka Sentuhan yang lama boleh menyebabkan kematian. Kejutan yang mendatangkan kesakitan Kawalan otot hilang Peralatan tak dapat dilepaskan Sentuhan yang lama boleh menyebabkan kematian. 6-25 milliamp 9-30 milliamp 50-150 miliamp . Kejutan yang sangat sakit Pernafasan boleh berhenti Pengucutan otot yang teruk Boleh menyebabkan kematian.

LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN ‡ Jangan memegang wayar hidup dengan tangan ‡ Jangan mengendalikan peralatan elektrik ketika dalam keadaan basah ‡ Pastikan anda memakai kasut getah ketika mengendalikan peralatan elektrik .

.LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN ‡ Pastikan diri tidak dibumikan ‡ Pastikan sebelah tangan anda berada dalam poket ketika menguji wayar hidup (live) ‡ Jangan bergurau atau bermain-main ketika menjalan pemeriksaan peralatan elektrik.

. ‡ Jangan sesekali menyimbah air pada kebakaran yang berpunca daripada kebakaran elektrik.KEBAKARAN ELEKTRIK ‡ Biasa berlaku daripada litar pintas atau lebihan beban pada litar yang menghubungkan peralatan elektrik. ‡ Jangan sesekali menyentuh peralatan terbakar atau berasap.

Alat Pemadam Api Karbon Dioksida Kegunaan Pemadam api kelas BC Boleh digunakan untuk kebakaran elektrik dan kebakaran biasa Pemadam api jenis ABC dan jenis BC Sesuai untuk kebakaran elektrik Namun ia akan menyebabkan kemusnahan pada peralatan yang disembur dan kurang popular di kalangan pekedai elektrik Kimia Kering Gas Halon Pemadam jenis BC Sesuai untuk kebakaran elektrik Tidak merosakkan peralatan .

KECEDERAAN BERPUNCA DARIPADA PERALATAN KERJA ‡ Pastikan anda menggunkan peralatn yang betul untuk keadaan yang tepat. ‡ Jangan sesekali mencampakkan alatan atau bermain dengan peralatan kerja anda ‡ Pastikan semua peralatan berada dalam keadaan baik sebelum menggunakannya. .

KECEDERAAN BERPUNCA DARIPADA PERALATAN KERJA ‡ Pastikan juga anda menutup suis dan menanggalkan plug sekiranya tidak menggunakannya lagi ‡ Pastikan anda menutup suis plug alat pematerian selepas selesai menggunakannya ‡ Sekiranya anda tercedera pastikan anda membasuh luka anda dengan segera dan dapatkan rawatan lanjut sekiranya perlu .

CARA-CARA MEMEGANG KAD-KAD LITAR DENGAN BETUL .

BAHAYA CAS ELEKTROSTATIK ‡ Boleh menyebabkan kerosakkan kekal atau memusnahkan komponen elektronik yang kita gunakan ‡ Merupakan pengaliran keluar statik elektrik dari sumber luar. umpamanya tangan manusia ke kad litar elektronik yang menyebabkan kerosakkan .

.LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN ‡ Pastikan suis komputer ditutup dan plug ditanggalkan daripada bekalan kuasa elektrik ‡ Sentiasa menggunakan Wrist Strap ‡ Pastikan tempat kerja menggunakan perlindungan lantai. ‡ Pastikan komponen yang ditanggalkan diletakkan pada permukaan anti-statik.

MENUNJUKKAN CARA UNTUK MEMBUANG ELEKTROSTATIK .

PENGGUNAAN WRIST STRAP .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful