P. 1
Format Dan Ahli Jawatankuasa Pengelola Bola Jaring

Format Dan Ahli Jawatankuasa Pengelola Bola Jaring

|Views: 2,594|Likes:
Published by holaifong

More info:

Published by: holaifong on Dec 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2013

pdf

text

original

KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING FORMAT DAN AHLI JAWATANKUASA PENGELOLA

JAWATANKUASA PENGARAH PERTANDINGAN

SENARAI TUGAS 1. Merancang dan menyelaras keperluan kemudahan pertandingan 2. Mengarah dan menyelaras aktiviti bagi memastikan segala keperluan kepegawaian dilaksanakan di venue pertandingan dan venue latihan 3. Menentukan pelaksanaan dan operasi program Kejohanan Bola Jaring MSSMKL ZON / Negeri 4. Menyediakan belanjawan untuk semua perbelanjaan yang akan dibuat 5. Menentukan perbelanjaan dilakukan dengan baik dan dibelanjakan mengikut belanjawan yang telah diluluskan. 6. Memastikan semua kemudahan dan peralatan memenuhi kehendak spesifikasi Persekutuan Antarabangsa 7. Memastikan bilangan Pegawai

KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING

Teknikal yang berkebolehan / berpengalaman / berpengetahuan 8. Memastikan semua Pegawai statistik terlatih dalam bidang komputer untuk penyertaan, keputusan, perkiraan masa, statistik serta lain-lain bidang yang memerlukan ( jika guna komputer ) 9. Mendapatkan pengesahan Pegawai Teknikal bagi meluluskan venue latihan dan pertandingan 10. Menyedia dan menerbitkan buku Manual Teknikal dan lain-lain bahan yang diperlukan 11. Menyedia dan melaksanakan jadual pertandingan ( jika dianjur oleh pengelola sendiri ) 12. 13. Merancang dan mengelola Pra Pertandingan Menguruskan dan mengendalikan Mesyuarat Teknikal, Pengurus Pasukan dan lain – lain mesyuarat 14. Meluluskan senarai nama terakhir Pegawai Teknikal dan Pembantu Teknikal.

Membimbing dan mamantau tugas Pengurus Pegawai Teknikal 5.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING 15. Menguruskan tugas Seksyen Teknikal ( ST ) bagi memastikan aspek latihan. pergerakan pasukan dan pertandingan berjalan dengan lancar . Mengurus tugas Seksyen Pertandingan ( SP ) bagi memastikan aspek keputusan dilaksanakan mengikut prosedur yang ditetapkan. Melaksanakan semua arahan dari semasa ke semasa 1. PENGURUS TEKNIKAL 1. Menyelaras tugas Pengurus dan Pegawai Teknikal melaksanakan PENGURUS/PENOLON G PENGURUS PERTANDINGAN tugas dengan teliti. cemerlang dan keputusan diperolehi secepat mungkin 3. Menyelaras bersama dengan Pengurus Venue bagi mendapatkan bekalan dan khidmat Bantu 4. Mengadakan Mesyuarat Harian 6. betul dan tepat 2. Menyediakan dan mengemukakan laporan.

Memastikan aspek keputusan dilaksanakan mengikut prosedur yang telah ditetapkan . Membantu memeriksa dan menilai semua kemudahan dan peralatan agar menepati spesifikasi yang tepat 5. Memantau tugas Penyelaras Pertandingan 7. Menyedia dan kemukakan laporan. Mengurus tugas aliran keputusan 2. Mengadakan Mesyuarat Harian PENGURUS SISTEM KEPUTUSAN 8. 1. Menyelaras tugas Penyelaras Pertandingan bagi menentukan pertandingan berjalan menepati masa dan lancar 3. Menyelaras bersama dengan Pengurus Venue bagi mendapatkan bekalan dan khidmat bantu 4. Memastikan penjadualan masa latihan adalah sesuai dan diagih dengan teliti dan adil 6.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING serta aspek kemudahan dan peralatan menepati spesifikasi 2.

Menyedia dan mengemukakan laporan PENGURUS ARENA 1. Menghadiri / mengadakan Mesyuarat Harian 7. Menyediakan format / carta keputusan dan melengkapkan butiran keputusan selepas setiap perlawanan 5.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING 3. Memantau penyediaan / penghasilan borang keputusan dan borang statistik adalah lengkap dan tepat 6. Membantu mengurus tugas Seksyen Teknikal khasnya pergerakan pasukan dan Pegawai Teknikal dan Pembantu Teknikal . Menyelaras bersama dengan Ketua Pencatat. Ketua Pegawai Statistik dan Ketua Penjaga Masa bagi memastikan keputusan adalah betul dan dapat diumumkan secepat mungkin 4.

Menjalin perhubungan yang berkesan dengan Seksyen / Unit lain yang menggunakan arena / kawasan memanaskan badan / latihan 6. lancar dan tepat pada masanya 7. Menyedia dan mengemukakan KETUA PENCATAT laporan 1. Menjaga / mengawal keadaan arena pertandingan dan kawasan memanaskan badan 3. Mengurus tugas Pencatat dan .KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING 2. Menyelaraskan dengan Penyelaras Alatan bagi memastikan semua peralatan yang diperlukan dalam keadaan baik 5. Menyelaras bersama dengan Bahagian Khidmat Bantu bagi mendapatkan bekalan dan khidmat yang diperlukan 4. Bekerjasama dengan Seksyen / Unit lain bagi memastikan pergerakan pasukan dan pegawai tertib. Menghadiri Mensyuarat Harian 8.

menyediakan jadual tugas. Memastikan Borang Pencatat sentiasa ada 5. Melantik Pencatat / Pemanggil.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING Pemanggil 2. Membekalkan Bahagian Pertandingan dan Teknikal dengan keputusan yang sah dan terkini 8. menentukan tugas. Menghadiri Mesyuarat Harian . Memastikan semua Pencatat dan Pemanggil melaksanakan prosedur IFNA dengan tepat 6. mengurus latihan. Menyelaras bersama dengan Penyelaras Alatan berhubung dengan bekalan bagi memastikan semua peralatan yang diperlukan di Meja Rasmi ada setiap hari dan dalam keadaan baik 4. Memastikan semua tempoh masa memberi maklumat dipatuhi setiap masa 7. membimbing dan memantau 3.

Memastikan semua keperluan / peralatan sedia ada dan dalam keadaan baik 6. Menyelaras bersama Penyelaras Alatan berhubung dengan bekalan yang diperlukan 5. Melantik penjaga masa .menyediakan jadual bertugas - membimbing petugas 3.mengawas latihan .mengagih tugas . Memastikan semua Penjaga Masa melaksanakan tugas / prosedur IFNA .KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING Bahagian Pertandingan dan Teknikal 9. Memastikan Borang Analisa Masa dan peralatan menjaga masa mencukupi 7. Mengurus tugas Penjaga Masa 2. Menyediakan dan mengemukakan KETUA PENJAGA MASA laporan 1. Memastikan Bahagian Pertandingan dan Teknikal dibekalkan dengan Jadual Bertugas 4.

Dapatkan maklumat pasukan yang bertanding daripada urusetia . Menghadiri / mengadakan Mesyuarat Harian PENYELARAS PESERTA / PEMANGGIL 7. Memastikan Borang Analisa Masa / Borang Statistik mencukupi 5. Menghadiri Mesyuarat Harian 9. Mengurus tugas Pegawai Statistik ( PS ) 2. Memastikan semua Pegawai Statistik melaksanakan prosedur yang telah ditetapkan 6.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING dengan tepat 8. Menyedia / mengemukakan laporan 1. Melantik Pegawai Statistik. Membimbing Pegawai Statistik dan memastikan statistik dicatat adalah KETUA PEGAWAI STATISTIK betul dan tepat 4. Memastikan tempat untuk penyesuaian gelanggang lengkap dengan peralatan dan selamat 2. Menyedia dan mengemukakan laporan 1. mengagih tugas dan menyediakan jadual tugas 3.

KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING 3. Memastikan pasukan yang akan bertanding bersedia 10 minit sebelum perlawanan bermula 5. Menjalankan tugas sebagai penjaga masa 2. Memastikan maklumat mengenai Analisa Masa diserahkan kepada Bahagian Pertandingan dan Teknikal secepat mungkin 5. Mengetahui sepenuhnya garis panduan dan arahan sebagai penjaga masa 3. Memberi sepenuh perhatian kepada tugas bagi memastikan tahap ketepatan masa yang tinggi 4. Memastikan pasukan yang akan bertanding menghantar borang pertandingan 30 minit sebelum pertandingan 4. Bekerjasama dengan JK lain untuk melancarkan PENJAGA MASA perjalanan perlawanan 1. Bersedia bertukar peranan / tugas .

KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING apabila diarah / diminta 6. Menyediakan / mengisi statistik / keputusan dengan betul dan tepat 2. Memastikan perhatian sepenuhnya diberi dalam menyediakan borang PEGAWAI STATISTIK keputusan / borang statistiK setiap masa 4. menentukan tanggungjawab. Mengetahui secara mendalam garis panduan dan arahan bagi Pegawai Statistik 3. Memastikan maklumat mengenai statistik diserahkan kepada Bahagian Pertandingan dan Teknikal secepat mungkin 5. Mengagih / melantik Petugas Gelanggang. Bersedia bertukar peranan apabila diperlukan / menjadi simpanan PENYELARAS GELANGGANG 6. menyediakan jadual tugas. Menghadiri Mesyuarat Harian 1. memberi latihan. Menghadiri mesyuarat / taklimat 1. Mengurus dan menyelaras tugas Petugas Gelanggang (PG) 2. dan .

Menghadiri Mesyuarat Harian 6. Memastikan jadual tugas diserahkan kepada Bahagian Pertandingan dan Teknikal 4. menyediakan jadual bertugas dan membimbing mereka 3. Menyedia dan mengemukakan PENYELARAS ALATAN laporan 1. Mengagih / melantik Petugas Alatan. Menyelaras tugas Petugas Alatan ( PA ) 2.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING membimbing mereka 3. Memastikan semua Petugas Alatan melaksanakan arahan dan prosuder yang telah ditetapkan 5. menentukan tugas. Memastikan jadual tugas diserahkan kepada Bahagian Pertandingan dan Teknikal (BPT) 4. Memastikan semua Petugas Gelanggang melaksanakan arahan dan prosedur yang telah ditetapkan 5. Menyelaras bersama dengan .

Menyedia dan mengemukakan PETUGAS GELANGGANG laporan 1. Menghadiri / mengadakan Mesyuarat Harian 7. Memastikan hanya individu yang namanya tersenarai dalam borang pertandingan sebagai pegawai 3. Memastikan Pencatat / Penjaga Masa . Memastikan pegawai dan pasukan berada di tempat yang ditentukan mengikut jadual pergerakan 5. Memudahkan laluan pergerakan pasukan 4.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING Pengurus Venue berhubung dengan keperluan alatan 6. Menyelaras pergerakan pasukan / pegawai keluar masuk ke arena / gelanggang 6. Memastikan pasukan mengosongkan gelanggang / bangku pasukan 5 – 8 minit setelah perlawanan berakhir 7. Mengikut arahan yang dikeluarkan oleh Penyelaras Gelanggang 2.

Memastikan skor yang dicatat . Bersedia untuk memastikan gelanggang sentiasa selamat untuk digunakan 5. Memastikan kemudahan dan peralatan dalam keadaan baik dan teratur sepanjang pertandingan PETUGAS ALATAN 3. Mengikuti arahan yang dikeluarkan oleh Penyelaras Alatan 2.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING tidak didekati oleh sesiapa kecuali Pengadil yang bertugas 1. Menghadiri Mesyuarat / Taklimat 1. Mencatat skor semasa pertandingan berlangsung 3. Membantu mengeluar. Menyediakan peralatan seperti . menyusun dan memasukkan peralatan 4. Menampal / menulis keputusan rasmi 3. Bekerjasama dengan jawatankuasa PAPAN SKOR lain 1. ‘white board’/ marker pen / pemadam 2. Mengambil dan menghantar keputusan pertandingan kepada RUNNER statistik 2.

CIK NOROSMAWATI ( CON. Mendapat senarai pengadil daripada PENGURUS PENGADIL urusetia 3. Bekerjasama dengan Ketua Pengadil MSSM untuk 2.PN. Memastikan pengadil mendapat bayaran daripada 9. Pengerusi Jawatankuasa Kepegawaian DOKUMENTASI SEKOLAH PENGELOLA 1. Mengambil gambar sebelum / semasa pertandingan berlangsung MOHD.PN. 2 ) . Menyusun jadual pengadil sebelum kejohanan Berlangsung 5. Memastikan pengadil mencukupi 6. Memastikan bilik taklimat pengadil disediakan 7. NORAZURA ARIFFIN ( SKPTD ) . Memastikan pengadil menandatangani borang pencatat 8. SENT. Membantu mengenalpasti pengadil PENGADIL YANG DICADANGKAN PN. YUNUS . YUSNAH yang berkelayakan untuk mengedalikan kejohanan 4.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING tepat dan tidak diragui 1. MAZANA CHE WIL ( BTS ) .

KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING 2. Menyediakan laporan lengkap kejohanan 3. Menghantar laporan kepada MSSMKL DAN MSS NEGERI .

P.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING CARTA PENGELOLAAN PERTANDINGAN BADMINTON MSSMKL ZON SENTUL KUALA LUMPUR PENGARAH PERTANDINGAN JURI RAYUAN SETIAUSAHA TEKNIK & PERTANDINGAN P.P PENGURUS PERTANDINGAN PENGURUS TEKNIKAL PEN. PENGURUS PERTANDINGAN PENYELARAS PERTANDINGAN PENGURUS PENGADIL PENDAFT ARAN PESERTA PENGURUS SISTEM KEPUTUSAN PENGURUS PERTANDINGAN (1 guru) PENGADIL ( 4 orang ) PENGURUS ARENA KETUA PENCATAT KETUA STATISTIK KETUA PENJAGA MASA KETUA PAPAN SKOR PENYELARAS PERALATAN ( 2 orang pelajar ) PENYELARA S GELANGGAN PENCATAT ( 2 guru ) PEGAWAI STATISTIK ( 2 orang guru ) PENJAGA MASA ( 2 guru 2 pelajar ) PAPAN SKOR ( 2 orang pelajar ) PETUGAS GELANGGANG (2 orang pelajar ) RUNNER ( 2 orang pelajar ) .

pencatat. keputusan rasmi. pembaris.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING KEPERLUAN ALATAN UNTUK 1GELANGGANG BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 20 21 22 23 24 25 26 27 NET BOLA JARING TIANG BOLA JARING BIB BOLA JARING BOLA PERTANDINGAN SKOR BOARD MEJA PENCATAT MEJA PENJAGA MASA KERUSI PENCATAT KERUSI PENJAGA MASA KERUSI PENGADIL KERUSI PEMAIN KERTAS KARBON TANDA ARAH HON ALAT TULIS ( pen. pertandingan. b. ) STOP WATCH JAM MEJA PAYUNG SPRAY MANILA KAD UNTUK CARTA KEPUTUSAN KLIP FAIL JIKA PERLU ALAS MEJA JADUAL PERTANDINGAN ( Tampal ) HELLER 1 ALATAN GELANGGANG BOLA JARING KEPERLUAN 1 GELANGGANG 1 SET 1 SET 2 SET ( lain warna ) 2 BOLA ( 1 GEL. b. penjaga masa. marker. b. b. b. bantahan. pemadam. pertukaran posisi. 2 BIJI ) 1 SET MEJA PELAJAR : 2 MEJA KANTIN : 1 MEJA KANTIN : 1 2 2 1 24 mengikut keperluan 1 1 mengikut keperluan mengikut keperluan 3 1 5 0 5 2 Mengikut keperluan . pensil ) BORANG ( b.

Pemain mesti membawa bola keluar gelanggang dan menyerahkan bola pada meja urusetia 22 ANALISA JAWATANKUASA KEJOHANAN Pegawai Pembantu Pegawai : Mengikut Pengelola : Mengikut Pengelola . ADAB SOPAN KETIKA BERTANDING Pemain tidak boleh berkasar sesama sendiri mahupun pasukan lawan Pemain tidak boleh mengeluarkan kata-kata kesat sesama sendiri mahupun pasukan lawan Pemain tidak boleh mempertikaikan keputusan pengadil. pengadil dan penonton Pemain tidak boleh beremosi didalm mahupun diluar gelanggang 4. pengurus dan jurulatih sendiri serta urusetia Semasa masuk mahupun keluar tidak boleh melengah-lengahkan pergerakan Bib hendaklah dipakai oleh pemain sebelum masuk ke gelanggang Bola tidak boleh ditinggal ditengah gelanggang. MASUK DAN KELUAR GELANGGANG Berbaris / berkerjasama dengan semasa pemeriksaan Bersalam dengan pasukan lawan.Segala keputusan pengadil adalah muktamad Pemain tidak boleh menunjukkan air muka atau perlakuan yang boleh menyinggung perasaan pengadil Pemain hendaklah sentiasa mendengar dan mematuhi segala arahan yang diberikan oleh pengadil Pemain tidak boleh menunjukkan aksi lucah / buruk kepada pihak lawan. pengurus dan jurulatih pihak lawan. pengadil. PAKAIAN Pakaian pemain sepasukan hendaklah seragam Pakaian mestilah sentiasa kemas Rambut hendaklah didandan dengan kemas Bib mesti diikat jika bib tersebut bertali Seluar Yang mempunyai zip dikaki hendaklah sentiasa dizip Baju mesti dimasukkan ke dalam seluar Para pemain hendaklah mengikut peraturan bola jaring yang telah ditetapkan Pakaian pemain tidak boleh mencolok mata atau seksi 3. KEPERLUAN SEBELUM PERTANDINGAN Borang pertandingan mesti diisi dan dihantar kepada urusetia 30 minit sebelum pertandingan dimulakan 2.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING TERTIB DI GELANGGANG / DI KAWASAN PERTANDINGAN 1.

10 memastikan kejohanan bola jaring berjalan dengan semangat kesukanan yang tinggi dan sempurna 24 PROSES KRONOLOGI KEJOHANAN BOLA JARING PREMEIR 22.8 memastikan semua persiapan kejohanan sempurna & mengikut spesikasi yang betul 21.6 mengedarkan surat kepada PTN / Ketua Jurulatih / Ketua Pengadil 21.9 memastikan jawatankuasa kerja berada lebih awal di tempat pertandingan 21.5 membuat persiapan kejohanan 21.2 Pelan gelanggang bola jaring 22.7 mesyuarat jawatankuasa kerja 2 21.3 Peraturan Am ( MSSM ) 22.3 mesyuarat jawatankuasa kerja 1 21.4 Undang-undang Bola Jaring ( MSSM ) .4 mesyuarat pengurus pasukan dan udian pasukan 21.1 Jadual undian pasukan 22.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING Pegawai Teknikal : 14 orang Pembantu Teknikal : 08 orang 23 PELAN TINDAKAN KERJA JAWATANKUASA 21.2 mengedar surat mesyuarat jawatankuasa kerja 21.1 mengedarkan surat lantikan jawatankuasa kerja 21.

KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING CARA PENDAFTARAN 1.05 m (10 *) 4.9 m (16’) 0. Borang yang diperlukan : Borang Pendaftaran Pasukan yang diisi dengan lengkap mengikut kad pengenalan dan disahkan oleh pengetua Salinan kad pengenalan hendaklah disahkan dan ditampal dalam satu kertas Pembayaran pengadil dibuat sendiri oleh sekolah yang bertanding GELANGGANG PERTANDINGAN Papan Skor   30.05 m Kerusi Pasukan Meja Rasmi             3.5 m 100’ 15.05 m (10’) Kerusi Pasukan .25 m (50’) 3.9 m 3.

MARY SMK CONVENT SENTUL SMJK CHONG HWA SMK BANDAR BARU SENTUL BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 PERTANDINGAN LIGA DUA KUMPULAN KUMPULAN KUMPULAN A A1 A2 A3 A4 B1 B2 B3 B4 KUMPULAN B JADUAL PERLAWANAN BOLA JARING PREMIER PUSINGAN AWAL Tarikh : 01 / November / 2010 Masa Pertandingan : 15 / 3 / 15 minit MASA 8.40pg 10.05pg 9.30pg 9.25pg 12.50pg 11.00pm NO.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING TENTATIF JADUAL SEKOLAH SMK SERI BINTANG UTARA SMK CONVENT JLN PEEL SMK CONVENT BUKIT NANAS SMK ( P ) METHODIST SMK ST. PERLAWANAN 1 2 3 4 5 6 7 A1 B1 A3 B3 A1 B1 A2 PERLAWANAN VS VS VS VS VS VS VS A2 B2 A4 B4 A3 B3 A4 GELANGGANG 1 1 1 1 1 1 1 .15pg 10.

JOHAN A PEMENANG 7 KALAH 7 PERLAWANAN VS VS VS VS N. PERLAWANAN 13 14 15 16 JOHAN A N. JOHAN B JOHAN B PEMENANG 8 KALAH 8 GELANGGANG 1 1 1 1 .45pm 2.30pg 9.55pm 8 9 10 11 12 B2 A1 B1 A2 B2 VS VS VS VS VS B4 A4 B4 A3 B3 1 1 1 1 1 SEPARUH AKHIR Tarikh : 02 / November / 2010 Masa Pertandingan : 15 / 3 / 15 minit KUMPULAN X JOHAN KUMPULAN A NAIB JOHAN KUMPULAN A PERTANDINGAN ANTARA LAWAN LAWAN KUMPULAN Y NAIB JOHAN KUMPULAN B JOHAN KUMPULAN B AKHIR Masa Pertandingan : 15 / 3 / 15 MENENTUKAN JOHAN & NAIB JOHAN JOHAN X LWN JOHAN Y MENENTUKAN TEMPAT KETGA & KEEMPAT NAIB JOHAN X LWN NAIB JOHAN Y KEPUTUSAN JOHAN N.05pg 9.35pm 1.20pm 2.40pg 10.JOHAN KETIGA KEEMPAT JADUAL PERTANDINGAN SEPARUH AKHIR / AKHIR Tarikh : 02 / November / 2010 Masa Pertandingan : 15 / 3 / 15 minit MASA 8.15pg NO.10pm 1.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING 12.

KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING JADUAL KEPUTUSAN PERTANDINGAN KUMPULAN A PASUKAN 1 2 3 4 KUMPULAN B PASUKAN 1 2 3 4 P M S K MATA P M S K MATA .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->