P. 1
Format Dan Ahli Jawatankuasa Pengelola Bola Jaring

Format Dan Ahli Jawatankuasa Pengelola Bola Jaring

|Views: 2,594|Likes:
Published by holaifong

More info:

Published by: holaifong on Dec 02, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2013

pdf

text

original

KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING FORMAT DAN AHLI JAWATANKUASA PENGELOLA

JAWATANKUASA PENGARAH PERTANDINGAN

SENARAI TUGAS 1. Merancang dan menyelaras keperluan kemudahan pertandingan 2. Mengarah dan menyelaras aktiviti bagi memastikan segala keperluan kepegawaian dilaksanakan di venue pertandingan dan venue latihan 3. Menentukan pelaksanaan dan operasi program Kejohanan Bola Jaring MSSMKL ZON / Negeri 4. Menyediakan belanjawan untuk semua perbelanjaan yang akan dibuat 5. Menentukan perbelanjaan dilakukan dengan baik dan dibelanjakan mengikut belanjawan yang telah diluluskan. 6. Memastikan semua kemudahan dan peralatan memenuhi kehendak spesifikasi Persekutuan Antarabangsa 7. Memastikan bilangan Pegawai

KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING

Teknikal yang berkebolehan / berpengalaman / berpengetahuan 8. Memastikan semua Pegawai statistik terlatih dalam bidang komputer untuk penyertaan, keputusan, perkiraan masa, statistik serta lain-lain bidang yang memerlukan ( jika guna komputer ) 9. Mendapatkan pengesahan Pegawai Teknikal bagi meluluskan venue latihan dan pertandingan 10. Menyedia dan menerbitkan buku Manual Teknikal dan lain-lain bahan yang diperlukan 11. Menyedia dan melaksanakan jadual pertandingan ( jika dianjur oleh pengelola sendiri ) 12. 13. Merancang dan mengelola Pra Pertandingan Menguruskan dan mengendalikan Mesyuarat Teknikal, Pengurus Pasukan dan lain – lain mesyuarat 14. Meluluskan senarai nama terakhir Pegawai Teknikal dan Pembantu Teknikal.

betul dan tepat 2. Mengurus tugas Seksyen Pertandingan ( SP ) bagi memastikan aspek keputusan dilaksanakan mengikut prosedur yang ditetapkan. cemerlang dan keputusan diperolehi secepat mungkin 3. Melaksanakan semua arahan dari semasa ke semasa 1. Mengadakan Mesyuarat Harian 6. Menyelaras bersama dengan Pengurus Venue bagi mendapatkan bekalan dan khidmat Bantu 4. pergerakan pasukan dan pertandingan berjalan dengan lancar . Menyediakan dan mengemukakan laporan.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING 15. Membimbing dan mamantau tugas Pengurus Pegawai Teknikal 5. PENGURUS TEKNIKAL 1. Menyelaras tugas Pengurus dan Pegawai Teknikal melaksanakan PENGURUS/PENOLON G PENGURUS PERTANDINGAN tugas dengan teliti. Menguruskan tugas Seksyen Teknikal ( ST ) bagi memastikan aspek latihan.

Mengadakan Mesyuarat Harian PENGURUS SISTEM KEPUTUSAN 8. Menyelaras bersama dengan Pengurus Venue bagi mendapatkan bekalan dan khidmat bantu 4.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING serta aspek kemudahan dan peralatan menepati spesifikasi 2. Memastikan penjadualan masa latihan adalah sesuai dan diagih dengan teliti dan adil 6. Menyelaras tugas Penyelaras Pertandingan bagi menentukan pertandingan berjalan menepati masa dan lancar 3. Membantu memeriksa dan menilai semua kemudahan dan peralatan agar menepati spesifikasi yang tepat 5. Mengurus tugas aliran keputusan 2. Memastikan aspek keputusan dilaksanakan mengikut prosedur yang telah ditetapkan . 1. Menyedia dan kemukakan laporan. Memantau tugas Penyelaras Pertandingan 7.

Menghadiri / mengadakan Mesyuarat Harian 7.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING 3. Menyedia dan mengemukakan laporan PENGURUS ARENA 1. Ketua Pegawai Statistik dan Ketua Penjaga Masa bagi memastikan keputusan adalah betul dan dapat diumumkan secepat mungkin 4. Menyelaras bersama dengan Ketua Pencatat. Memantau penyediaan / penghasilan borang keputusan dan borang statistik adalah lengkap dan tepat 6. Menyediakan format / carta keputusan dan melengkapkan butiran keputusan selepas setiap perlawanan 5. Membantu mengurus tugas Seksyen Teknikal khasnya pergerakan pasukan dan Pegawai Teknikal dan Pembantu Teknikal .

Menjalin perhubungan yang berkesan dengan Seksyen / Unit lain yang menggunakan arena / kawasan memanaskan badan / latihan 6. Menjaga / mengawal keadaan arena pertandingan dan kawasan memanaskan badan 3. Menghadiri Mensyuarat Harian 8. Mengurus tugas Pencatat dan . Menyelaraskan dengan Penyelaras Alatan bagi memastikan semua peralatan yang diperlukan dalam keadaan baik 5.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING 2. Bekerjasama dengan Seksyen / Unit lain bagi memastikan pergerakan pasukan dan pegawai tertib. Menyedia dan mengemukakan KETUA PENCATAT laporan 1. lancar dan tepat pada masanya 7. Menyelaras bersama dengan Bahagian Khidmat Bantu bagi mendapatkan bekalan dan khidmat yang diperlukan 4.

membimbing dan memantau 3. Menghadiri Mesyuarat Harian . Memastikan semua tempoh masa memberi maklumat dipatuhi setiap masa 7. menentukan tugas. Memastikan Borang Pencatat sentiasa ada 5. Menyelaras bersama dengan Penyelaras Alatan berhubung dengan bekalan bagi memastikan semua peralatan yang diperlukan di Meja Rasmi ada setiap hari dan dalam keadaan baik 4. Memastikan semua Pencatat dan Pemanggil melaksanakan prosedur IFNA dengan tepat 6. menyediakan jadual tugas. Melantik Pencatat / Pemanggil. Membekalkan Bahagian Pertandingan dan Teknikal dengan keputusan yang sah dan terkini 8.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING Pemanggil 2. mengurus latihan.

mengawas latihan . Mengurus tugas Penjaga Masa 2. Melantik penjaga masa . Memastikan semua keperluan / peralatan sedia ada dan dalam keadaan baik 6. Menyelaras bersama Penyelaras Alatan berhubung dengan bekalan yang diperlukan 5. Memastikan semua Penjaga Masa melaksanakan tugas / prosedur IFNA . Memastikan Borang Analisa Masa dan peralatan menjaga masa mencukupi 7.menyediakan jadual bertugas - membimbing petugas 3.mengagih tugas . Memastikan Bahagian Pertandingan dan Teknikal dibekalkan dengan Jadual Bertugas 4.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING Bahagian Pertandingan dan Teknikal 9. Menyediakan dan mengemukakan KETUA PENJAGA MASA laporan 1.

Menghadiri / mengadakan Mesyuarat Harian PENYELARAS PESERTA / PEMANGGIL 7. Dapatkan maklumat pasukan yang bertanding daripada urusetia . Memastikan Borang Analisa Masa / Borang Statistik mencukupi 5. Memastikan semua Pegawai Statistik melaksanakan prosedur yang telah ditetapkan 6. Menghadiri Mesyuarat Harian 9. Menyedia dan mengemukakan laporan 1. mengagih tugas dan menyediakan jadual tugas 3. Memastikan tempat untuk penyesuaian gelanggang lengkap dengan peralatan dan selamat 2. Mengurus tugas Pegawai Statistik ( PS ) 2.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING dengan tepat 8. Menyedia / mengemukakan laporan 1. Melantik Pegawai Statistik. Membimbing Pegawai Statistik dan memastikan statistik dicatat adalah KETUA PEGAWAI STATISTIK betul dan tepat 4.

Bekerjasama dengan JK lain untuk melancarkan PENJAGA MASA perjalanan perlawanan 1. Memastikan pasukan yang akan bertanding menghantar borang pertandingan 30 minit sebelum pertandingan 4. Menjalankan tugas sebagai penjaga masa 2. Memastikan pasukan yang akan bertanding bersedia 10 minit sebelum perlawanan bermula 5.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING 3. Bersedia bertukar peranan / tugas . Memastikan maklumat mengenai Analisa Masa diserahkan kepada Bahagian Pertandingan dan Teknikal secepat mungkin 5. Mengetahui sepenuhnya garis panduan dan arahan sebagai penjaga masa 3. Memberi sepenuh perhatian kepada tugas bagi memastikan tahap ketepatan masa yang tinggi 4.

Mengetahui secara mendalam garis panduan dan arahan bagi Pegawai Statistik 3. memberi latihan. Bersedia bertukar peranan apabila diperlukan / menjadi simpanan PENYELARAS GELANGGANG 6. menyediakan jadual tugas. Memastikan perhatian sepenuhnya diberi dalam menyediakan borang PEGAWAI STATISTIK keputusan / borang statistiK setiap masa 4. Memastikan maklumat mengenai statistik diserahkan kepada Bahagian Pertandingan dan Teknikal secepat mungkin 5. dan . Menghadiri mesyuarat / taklimat 1. Mengagih / melantik Petugas Gelanggang.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING apabila diarah / diminta 6. menentukan tanggungjawab. Mengurus dan menyelaras tugas Petugas Gelanggang (PG) 2. Menyediakan / mengisi statistik / keputusan dengan betul dan tepat 2. Menghadiri Mesyuarat Harian 1.

Menyelaras tugas Petugas Alatan ( PA ) 2. Memastikan semua Petugas Gelanggang melaksanakan arahan dan prosedur yang telah ditetapkan 5. Menghadiri Mesyuarat Harian 6. Memastikan jadual tugas diserahkan kepada Bahagian Pertandingan dan Teknikal 4. Menyedia dan mengemukakan PENYELARAS ALATAN laporan 1. Menyelaras bersama dengan . menyediakan jadual bertugas dan membimbing mereka 3. menentukan tugas. Mengagih / melantik Petugas Alatan. Memastikan semua Petugas Alatan melaksanakan arahan dan prosuder yang telah ditetapkan 5.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING membimbing mereka 3. Memastikan jadual tugas diserahkan kepada Bahagian Pertandingan dan Teknikal (BPT) 4.

Memudahkan laluan pergerakan pasukan 4. Menyedia dan mengemukakan PETUGAS GELANGGANG laporan 1. Memastikan pegawai dan pasukan berada di tempat yang ditentukan mengikut jadual pergerakan 5. Menghadiri / mengadakan Mesyuarat Harian 7. Memastikan pasukan mengosongkan gelanggang / bangku pasukan 5 – 8 minit setelah perlawanan berakhir 7.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING Pengurus Venue berhubung dengan keperluan alatan 6. Menyelaras pergerakan pasukan / pegawai keluar masuk ke arena / gelanggang 6. Memastikan hanya individu yang namanya tersenarai dalam borang pertandingan sebagai pegawai 3. Mengikut arahan yang dikeluarkan oleh Penyelaras Gelanggang 2. Memastikan Pencatat / Penjaga Masa .

Mengikuti arahan yang dikeluarkan oleh Penyelaras Alatan 2. Mengambil dan menghantar keputusan pertandingan kepada RUNNER statistik 2. Mencatat skor semasa pertandingan berlangsung 3. Menghadiri Mesyuarat / Taklimat 1. Menampal / menulis keputusan rasmi 3. Memastikan kemudahan dan peralatan dalam keadaan baik dan teratur sepanjang pertandingan PETUGAS ALATAN 3. menyusun dan memasukkan peralatan 4. Menyediakan peralatan seperti . Memastikan skor yang dicatat . Membantu mengeluar.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING tidak didekati oleh sesiapa kecuali Pengadil yang bertugas 1. Bersedia untuk memastikan gelanggang sentiasa selamat untuk digunakan 5. Bekerjasama dengan jawatankuasa PAPAN SKOR lain 1. ‘white board’/ marker pen / pemadam 2.

Memastikan pengadil mencukupi 6.CIK NOROSMAWATI ( CON. Membantu mengenalpasti pengadil PENGADIL YANG DICADANGKAN PN.PN. Memastikan pengadil menandatangani borang pencatat 8. Pengerusi Jawatankuasa Kepegawaian DOKUMENTASI SEKOLAH PENGELOLA 1. Menyusun jadual pengadil sebelum kejohanan Berlangsung 5. Memastikan bilik taklimat pengadil disediakan 7. YUSNAH yang berkelayakan untuk mengedalikan kejohanan 4. Mendapat senarai pengadil daripada PENGURUS PENGADIL urusetia 3. SENT. 2 ) . Memastikan pengadil mendapat bayaran daripada 9. YUNUS .KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING tepat dan tidak diragui 1. Mengambil gambar sebelum / semasa pertandingan berlangsung MOHD.PN. Bekerjasama dengan Ketua Pengadil MSSM untuk 2. MAZANA CHE WIL ( BTS ) . NORAZURA ARIFFIN ( SKPTD ) .

Menyediakan laporan lengkap kejohanan 3.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING 2. Menghantar laporan kepada MSSMKL DAN MSS NEGERI .

P.P PENGURUS PERTANDINGAN PENGURUS TEKNIKAL PEN. PENGURUS PERTANDINGAN PENYELARAS PERTANDINGAN PENGURUS PENGADIL PENDAFT ARAN PESERTA PENGURUS SISTEM KEPUTUSAN PENGURUS PERTANDINGAN (1 guru) PENGADIL ( 4 orang ) PENGURUS ARENA KETUA PENCATAT KETUA STATISTIK KETUA PENJAGA MASA KETUA PAPAN SKOR PENYELARAS PERALATAN ( 2 orang pelajar ) PENYELARA S GELANGGAN PENCATAT ( 2 guru ) PEGAWAI STATISTIK ( 2 orang guru ) PENJAGA MASA ( 2 guru 2 pelajar ) PAPAN SKOR ( 2 orang pelajar ) PETUGAS GELANGGANG (2 orang pelajar ) RUNNER ( 2 orang pelajar ) .KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING CARTA PENGELOLAAN PERTANDINGAN BADMINTON MSSMKL ZON SENTUL KUALA LUMPUR PENGARAH PERTANDINGAN JURI RAYUAN SETIAUSAHA TEKNIK & PERTANDINGAN P.

b. penjaga masa. b. pertandingan. pemadam. marker. keputusan rasmi. pembaris. b. pencatat. pertukaran posisi. pensil ) BORANG ( b. b. b. bantahan.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING KEPERLUAN ALATAN UNTUK 1GELANGGANG BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 20 21 22 23 24 25 26 27 NET BOLA JARING TIANG BOLA JARING BIB BOLA JARING BOLA PERTANDINGAN SKOR BOARD MEJA PENCATAT MEJA PENJAGA MASA KERUSI PENCATAT KERUSI PENJAGA MASA KERUSI PENGADIL KERUSI PEMAIN KERTAS KARBON TANDA ARAH HON ALAT TULIS ( pen. ) STOP WATCH JAM MEJA PAYUNG SPRAY MANILA KAD UNTUK CARTA KEPUTUSAN KLIP FAIL JIKA PERLU ALAS MEJA JADUAL PERTANDINGAN ( Tampal ) HELLER 1 ALATAN GELANGGANG BOLA JARING KEPERLUAN 1 GELANGGANG 1 SET 1 SET 2 SET ( lain warna ) 2 BOLA ( 1 GEL. 2 BIJI ) 1 SET MEJA PELAJAR : 2 MEJA KANTIN : 1 MEJA KANTIN : 1 2 2 1 24 mengikut keperluan 1 1 mengikut keperluan mengikut keperluan 3 1 5 0 5 2 Mengikut keperluan .

pengadil dan penonton Pemain tidak boleh beremosi didalm mahupun diluar gelanggang 4. pengurus dan jurulatih sendiri serta urusetia Semasa masuk mahupun keluar tidak boleh melengah-lengahkan pergerakan Bib hendaklah dipakai oleh pemain sebelum masuk ke gelanggang Bola tidak boleh ditinggal ditengah gelanggang.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING TERTIB DI GELANGGANG / DI KAWASAN PERTANDINGAN 1. PAKAIAN Pakaian pemain sepasukan hendaklah seragam Pakaian mestilah sentiasa kemas Rambut hendaklah didandan dengan kemas Bib mesti diikat jika bib tersebut bertali Seluar Yang mempunyai zip dikaki hendaklah sentiasa dizip Baju mesti dimasukkan ke dalam seluar Para pemain hendaklah mengikut peraturan bola jaring yang telah ditetapkan Pakaian pemain tidak boleh mencolok mata atau seksi 3. Pemain mesti membawa bola keluar gelanggang dan menyerahkan bola pada meja urusetia 22 ANALISA JAWATANKUASA KEJOHANAN Pegawai Pembantu Pegawai : Mengikut Pengelola : Mengikut Pengelola . MASUK DAN KELUAR GELANGGANG Berbaris / berkerjasama dengan semasa pemeriksaan Bersalam dengan pasukan lawan. pengurus dan jurulatih pihak lawan. ADAB SOPAN KETIKA BERTANDING Pemain tidak boleh berkasar sesama sendiri mahupun pasukan lawan Pemain tidak boleh mengeluarkan kata-kata kesat sesama sendiri mahupun pasukan lawan Pemain tidak boleh mempertikaikan keputusan pengadil. pengadil. KEPERLUAN SEBELUM PERTANDINGAN Borang pertandingan mesti diisi dan dihantar kepada urusetia 30 minit sebelum pertandingan dimulakan 2.Segala keputusan pengadil adalah muktamad Pemain tidak boleh menunjukkan air muka atau perlakuan yang boleh menyinggung perasaan pengadil Pemain hendaklah sentiasa mendengar dan mematuhi segala arahan yang diberikan oleh pengadil Pemain tidak boleh menunjukkan aksi lucah / buruk kepada pihak lawan.

9 memastikan jawatankuasa kerja berada lebih awal di tempat pertandingan 21.4 mesyuarat pengurus pasukan dan udian pasukan 21.5 membuat persiapan kejohanan 21.10 memastikan kejohanan bola jaring berjalan dengan semangat kesukanan yang tinggi dan sempurna 24 PROSES KRONOLOGI KEJOHANAN BOLA JARING PREMEIR 22.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING Pegawai Teknikal : 14 orang Pembantu Teknikal : 08 orang 23 PELAN TINDAKAN KERJA JAWATANKUASA 21.7 mesyuarat jawatankuasa kerja 2 21.3 Peraturan Am ( MSSM ) 22.6 mengedarkan surat kepada PTN / Ketua Jurulatih / Ketua Pengadil 21.1 mengedarkan surat lantikan jawatankuasa kerja 21.2 mengedar surat mesyuarat jawatankuasa kerja 21.3 mesyuarat jawatankuasa kerja 1 21.2 Pelan gelanggang bola jaring 22.8 memastikan semua persiapan kejohanan sempurna & mengikut spesikasi yang betul 21.1 Jadual undian pasukan 22.4 Undang-undang Bola Jaring ( MSSM ) .

9 m (16’) 0.5 m 100’ 15.05 m (10 *) 4.05 m Kerusi Pasukan Meja Rasmi             3.25 m (50’) 3.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING CARA PENDAFTARAN 1.9 m 3. Borang yang diperlukan : Borang Pendaftaran Pasukan yang diisi dengan lengkap mengikut kad pengenalan dan disahkan oleh pengetua Salinan kad pengenalan hendaklah disahkan dan ditampal dalam satu kertas Pembayaran pengadil dibuat sendiri oleh sekolah yang bertanding GELANGGANG PERTANDINGAN Papan Skor   30.05 m (10’) Kerusi Pasukan .

30pg 9. PERLAWANAN 1 2 3 4 5 6 7 A1 B1 A3 B3 A1 B1 A2 PERLAWANAN VS VS VS VS VS VS VS A2 B2 A4 B4 A3 B3 A4 GELANGGANG 1 1 1 1 1 1 1 .25pg 12.00pm NO.15pg 10.05pg 9.40pg 10.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING TENTATIF JADUAL SEKOLAH SMK SERI BINTANG UTARA SMK CONVENT JLN PEEL SMK CONVENT BUKIT NANAS SMK ( P ) METHODIST SMK ST. MARY SMK CONVENT SENTUL SMJK CHONG HWA SMK BANDAR BARU SENTUL BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 PERTANDINGAN LIGA DUA KUMPULAN KUMPULAN KUMPULAN A A1 A2 A3 A4 B1 B2 B3 B4 KUMPULAN B JADUAL PERLAWANAN BOLA JARING PREMIER PUSINGAN AWAL Tarikh : 01 / November / 2010 Masa Pertandingan : 15 / 3 / 15 minit MASA 8.50pg 11.

40pg 10.55pm 8 9 10 11 12 B2 A1 B1 A2 B2 VS VS VS VS VS B4 A4 B4 A3 B3 1 1 1 1 1 SEPARUH AKHIR Tarikh : 02 / November / 2010 Masa Pertandingan : 15 / 3 / 15 minit KUMPULAN X JOHAN KUMPULAN A NAIB JOHAN KUMPULAN A PERTANDINGAN ANTARA LAWAN LAWAN KUMPULAN Y NAIB JOHAN KUMPULAN B JOHAN KUMPULAN B AKHIR Masa Pertandingan : 15 / 3 / 15 MENENTUKAN JOHAN & NAIB JOHAN JOHAN X LWN JOHAN Y MENENTUKAN TEMPAT KETGA & KEEMPAT NAIB JOHAN X LWN NAIB JOHAN Y KEPUTUSAN JOHAN N.20pm 2.45pm 2.10pm 1.30pg 9.05pg 9. JOHAN A PEMENANG 7 KALAH 7 PERLAWANAN VS VS VS VS N.KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING 12. JOHAN B JOHAN B PEMENANG 8 KALAH 8 GELANGGANG 1 1 1 1 . PERLAWANAN 13 14 15 16 JOHAN A N.15pg NO.JOHAN KETIGA KEEMPAT JADUAL PERTANDINGAN SEPARUH AKHIR / AKHIR Tarikh : 02 / November / 2010 Masa Pertandingan : 15 / 3 / 15 minit MASA 8.35pm 1.

KERTAS KONSEP PERTANDINGAN BOLA JARING JADUAL KEPUTUSAN PERTANDINGAN KUMPULAN A PASUKAN 1 2 3 4 KUMPULAN B PASUKAN 1 2 3 4 P M S K MATA P M S K MATA .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->