Bola Baling

Isi Kandungan

1.

Storyboard bahan rancangan mengajar bola baling.

1.1 Sejarah ringkas permainan bola baling di Malaysia . 1.2 Kemahiran-kemahiran asas dalam permainan bola baling. 1.3 Penjelasan perincian kemahiran menjaring. 1.4 Cadangkan tiga latihan latih tubi bagi kemahiran menjaring.

2.

BBM ( Tayangan video ) kemahiran menghadang bagi permainan bola tampar (tayangan video).

Bibliografi

1

Pahang dan Universiti Malaya. Kebolehan deria dan pergerakan motor seeorang pemain juga sangat penting dalam peningkatan pretasi dirinya.2 Kemahiran-kemahiran asas dalam permainan bola baling. mengacah dan menjaga pintu gol. melompat. Di Malaysia. membuat hantaran dan tangkapan. menghadang. menjaring. pemain harus melalui teknik pengelolaan latihan yang teratur. teknik kemahiran amat penting. dan larian mengejut.1 Sejarah ringkas permainan bola baling di Malaysia. Ini diikuti dengan penubuhan persatuan bola baling di negeri-negeri di Malaysia dan disusuli pula dengan penubuhan Persekutuan Bola Baling Malaysia pada tahun 1985. Encik Lim Hock Han kepada satu kumpulan guru dan pelajar di beberapa buah sekolah di Selangor.1. Kejohanan ini disertai oleh 12 buah pasukan dari Selangor. disiplin diri dan sikap semula jadi akan menyesuaikan diri pemain untuk menjalani latihan kemahiran dengan besungguh-sungguh. Tambahan lagi. 2 . 1. larian ke belakang. Kini permainan bola baling dipertandingkan di Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM). kemahiran asas bola baling dapat di bahagika kepada sembilan aktivit yang terdiri daripada berlari. Kelebihannya adalah dapat melakukan pelbagai gerakan yang spontan seperti larian pecut. BERLARI Berlari merupakan satu kemahiran yang penting dalam permainan bola baling. Secara umumnya. Dengan memiliki kemahiran ini. Melaka. menangkap. menggelecek. Kepopularan permainan ini terbukti dengan berlangsungnya Kejohanan Pertama Pertandingan Terbuka Bola Baling anjuran Selangor dan Wilayah Persekutuan pada tahun 1982. Wilayah Persekutuan. lari sisi. Dalam permainan bola baling. pemain akan dapat mengawal larian dengan bijak serta mengubah-ubah hala supaya dapat merancang serangan dan mengelirukan pihak lawan semasa perlawanan. Untuk mendapatkan peningkatan tahap kemahiran. permainan bola baling diperkenalkan pada tahun 1976 oleh seorang guru yang bertugas di Jabatan Pendidikan Selangor.

Kejayaan sesebuah pasukan adalah bergantung kepada kemahiran baik daripada kemahiran hantaran dan tangkapan pemanin yang bagus. vii. Contoh kemahiran menghantar adalah seperti :i. Lompatan yang tinggi dapat menyambut hantaran bola dan menjaringkan gol. ii. iii.MELOMPAT Melompat merupakan satu kemahiran mempunyai kelebihan dalam permainan bola baling. HANTARAN DAN TANGKAPAN Setiap pemain haruslah menguasai kemahiran menbuat hantaran dan tangkapan dengan tangan dan bola. v. Untuk menguasai kemahiran ini perlu teknik dan latihan yang berterusan. vi. Hantaran atas bahu Hantaran atas kepala Hantaran lob Hantaran paras dada Hantaran sisi Hantaran lantun sebelah tangan Hantaran lantun dua belah tangan Berikut adalah gambar kemahiran hantaran dalam permainan bola baling : - Hantaran lob Hantaran atas bahu Hantaran atas kepala Hantaran Paras Dada Hantaran Sisi 3 . Semasa di udara pemain dapat membuat pelbagai gerakan yang mengelirukan penjaga gol pihak lawan menjangka balingannya. iv.

Tangkapan yang yang kemas juga memerlukan ketajaman mata dan jangkaan kepantasan untuk menangkap bola. memegang dengan cengkaman tangan yang fleksibel. Prinsip utama adalah mengawal bola. Tangkapan yang tepat juga berkait dengan kebolehan melontar bola dengan tepat ke sasaran.Hantaran Lantun Sebelah Tangan Hantaran Lantun dua belah Tangan TANGKAPAN ( Menangkap Bola ) Kemahiran hantaran dan menangkap bola merupakan kombinasi kemahiran penting dalam pengawalan bola. mematikan kelajuan. Kedudukan Tangan dan Jari Semasa Menyambut Bola Menyambut Bola Aras Muka Menyambut rendah 4 Menyambut Bola dengan sebelah tangan .

Kebolehan jari membuka luas akan dapat mengawal pergerakan bola menuju ke pihak lawan.Menyambut Bola tinggi MENGGELECEK MENGACAH DAN MENGAWAL BOLA Menggelecek adalah satu kemahiran melantunkan bola di lantai dengan sebelah tangan sahaja sambil membuat gerangan serangan.Semasa membuat lantunan bola hendaklah menolak bola ke arah hadapan padang. Menggelecek sambil menukar arah Menggelecek sambil mengawal bola Menggelecek sambil mengacah 5 .

Dengan menghalang juga akan dapat mematahkan perancangan serangan pihak lawan. Selain itu. 6 .Mengacah dua lawan satu MENGHADANG DAN MENGAWAL Menghadang atau mengawal adalah bertjuan untuk menghalang serangan gol oleh pihak lawan. Ia jugabertujaun untuk melambatkan serangan supaya rakan-rakan sempat melakukan pertahanan. halangan juga boleh memberikan ruang atau kesempatan pada rakan untuk membuat serangan berterusan dan sentiasa berusaha merampas bola semula apabila bola dikawal pihak lawan.

penjaga gol merupakan barisan terakhir pertahanan pasukan. Jaringan yang cantik akan memberikan kepuasan dan menjadi keseronokan pada penonton.TEKNIK MENJARING GOL Jaringan gol merupakan kemuncak permainan bola baling. Penjaga gol mmerupakan pemain yang penting yang bertugas menghalang setiap cubaan jaringan pihak lawan dari 9 meter dan dianggap satu kelebihan jika dapat menyelamatkan percubaan jarak dekat 6 meter. fizikal serta keseimbangan emosi yang tinggi agar dapat mengawal permainan sepanjang masa perlawanan. Penjaga gol haruslah mempunyai kelebihan dari segi kecergasan mental. Terdapat pelbagai teknik dalam kemahiran menjaring gol. KEMAHIRAN PENJAGA GOL Dalam permainan bola baling. balingan bawah lengan dan balingan lonjatan seperti yang ditunjukan dalam gambar storyboard ini. Perangkaan jaringan gol dal permainan ini boleh mencecah ke puluhan gol. Antaranya adalah jaringan atas kepala. 7 .

prinsip-prinsip yang perlu ada ialah seperti keyakinan diri yang tinggi. pintar merancang dan mengarah untuk menepati sasaran serta cekap menilai ruang kosong dan kedudukan penjaga gol. pengawalan imbangan dan tempo dalam permainan. Pemjaring yang berbakat akan melakukan pelbagai cara penjaringan yang menarik. Jaringan lompat c. JARINGAN BAHU i. Penjaring juga perlu ada daya kreativiti. berkebolehan mengikut lajak.tumpuan penuh dalam semua pergerakan. iii. Pelbagai teknik dan kemahiran yang digunakan dalam menghasilkan jaringan. Kekuatan. Untuk menjadi seorang penjaring yang baik. Perlakuan jaringan bermula dengan kaki kiri ke hadapan dan kaki kana bengkok ke belakang. 8 Tangan kanan membawa .3 Penjelasan perincian kemahiran menjaring gol. bola dibawa ke belakang dan siku bengkok. Terdapat empat jenis cara menjaring yang popular iaitu: a. ii. Pemikiran yang tangkas dan bertindak dengan bijak akan membuahkan hasil gol yang kualiti. Bola baling ialah sukan yang berkisarkan tentang menjaringkan gol. kelajuan. Maka itulah yang dapat menarik minat pemain dalam latihan menjaring gol. ketepatan dan masa adalah antara kualiti utama yang perlu ada pada seorang penjaring. Jaringan rendah / bawah lengan Berikut adalah storyboard dan penerangan pergerakan jenis-jenis kemahiran menjaring. Boleh menjapai 40 gol. Jaringan menjunam dan d. Jaringan bahu b. Membawa bola antara paras bahu dan abdomen sambik bergerak ke arah gol.1.

9 . Mula berlangkah dan pada langkahan ketiga lompat setinggi yang boleh. v.iv. Balingan yang ditujukan ke lantai boleh menghasilkan lantunan yang menghasilkan gol. vii. Semasa di kemuncak lompatan tujukan bola ke arah penjuru gol yang kosong. viii. vi. vi. Ikut lajak dan mendarat. Bersedia tiga langkah ke belakang. bola dibawa ke atas paras kepala. iii. Haluan balingan boleh bertukar pada saat akhir untuk mengelirukan penjaga gol. dada. lengan dan jari perlu untuk balingan yang kuat. Variasi arah balingan boleh pelbagai. JARINGAN LOMPAT i. ii. Tangan dihayun lurus ke hadapan dalam aksi membaling bola dengan sekuat tenaga. vii. v. iv. Ikut lajak setelah balingan dibuat. Gabungan kekuatan otot bahu. Mengikut momentum. Genggam bola lurus ke belakang.

iv. vii. Kaki kiri lurus ke Bola dibawa jauh ke belakang dan siku bengkok. ii. Bersedia di luar kawasan gol. iv. tangan lurus. iii. Bergerak secara pantas dan agresif ke arah gol. v. Bola dibaling apabila berada dekat dengan gol. vi. Mendarat ikut lajak dan sokongan tangan untuk daratan yang lembut. JARINGAN RENDAH / BAWAH LENGAN i. vi. v. Kilaskan badan supaya dada menghadap ke arah gol. Ikut lajak tangan balingan. Balingan bola lantun digunakan supaya lantunan dapat menghasilkan 10 . iii. Pada masa yang sama. Bahu kiri menghala ke arah gol. Melonjak melemparkan diri ke arah ruang kosong untuk membuat balingan. Berat badan di atas kaki ( kanan). viii. tangan balingan dihayun ke arah gol dengan arah balingan. Berat badan pindah ke kaki kiri. ii. ix. lutut bengkok. Kaki di buka luas.JARINGAN MENJUNAM i. vii. Bola dilepaskan semasa di ruang udara sebelum bahagian badan menyentuh lantai kawasan gol. Bergerak ke sisi lawan untuk mengelak daripada dihalang. gol.

ini adalah untuk menguji balingan dapat dilakukan ke ruang kosong pintu gol. Latihan empat penjuru yang paling suka digunakan adalah dengan meletakan skital di bawah penjuru tiang gol dan mengikat tali di sebelah atas kedua penjuru tiang gol. Pemain juga boleh berlatih membaling dinding yang telah ditanda bulatan.5 Cadangkan tiga latihan latih tubi bagi kemahiran menjaring. penjaga gol aktif atau pasif juga boleh digunakan. Jaringan Motor. Jaringan setempat d. Jaringan lompat c. Antara cadangan latihan ansur maju menjaring adalah seperti berikut:a. JARINGAN PENJURU Pemain perlu menjatuhkan skital yang di letakan di tepi penjuru tiang gol. Balingan perlu mengena sasaran skital setiap kali bola dilepaskan.1. Tiang Gol Tali rafea Skitel 11 . Selain skital. Pemain perlu membuat latihan ansur maju menjaring secara terancang dan konsisten agar dapat mengekalkan teknik dan gerak yang baik. Jaringan penjuru b. Pemain juga digalakan mengambil tiga langkah sebelum membaling.

Aktiviti :i. LAtihan ini boleh berbagai variasi. Berlari tiga langkah. v. LATIHAN MENJARING SETEMPAT Pemain beratur secara separuh bulatan di belakang garisan 6 meter. Latihan pasanagan ± berlari. Berlonjak kaki kiri angkat tangan kanan. Pemain perlu berlari dan melonjak sebelah kaki dan angkat tangan yang bertentangan dengan kaki lonjakan ke atas. jaringan lompat. iii. melonjak dan membaling kepada kawan. jaringan junam. iii.JARINGAN LOMPAT Aktiviti :i. Latihan menjaring secara bergilir. 12 . ± dengan bola / tanpa bola. iv. Pemain akan berganjak ke kiri setiap balingan dilakukan. Ini adalah untuk membaling pada posisi yang berbeza. jaringan bahu. ii. melonjak dan membaling ke arah gol dengan penjaga gol pasif atau aktif. jaringan rendah dan jaringan lantun. ii. Berlari dan melonjak denga bahu kiri menghala ke arah gol. Tangan kanan dihayun ke belakang bahu ke hadapan.

BBM ( Tayangan video ) kemahiran menghadang bagi permainan bola baling.3. 13 . ( Tayangan video disertakan ).

Bhd. Joyce M. Oxford Fajar Sdn. Bhd. Fajar Bakti Sdn. Haridas. M. Human Kinetics Hawkins. (cetakan pertama. (2006) Taverner. Handball : Techniques & Tactics.P. Siri Sukan Popular: Bola baling . 14 . Edisi Keempat (2006). (cetakan pertama. (2005). 2006). Helen. Claire Mitchell. 2006) Kamus Dwibahasa Oxford Fajar. (cetakan kelapan. 2005).Bibliografi Tan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful