Isi Kandungan

1.

Storyboard bahan rancangan mengajar bola baling.

1.1 Sejarah ringkas permainan bola baling di Malaysia . 1.2 Kemahiran-kemahiran asas dalam permainan bola baling. 1.3 Penjelasan perincian kemahiran menjaring. 1.4 Cadangkan tiga latihan latih tubi bagi kemahiran menjaring.

2.

BBM ( Tayangan video ) kemahiran menghadang bagi permainan bola tampar (tayangan video).

Bibliografi

1

Kini permainan bola baling dipertandingkan di Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM). kemahiran asas bola baling dapat di bahagika kepada sembilan aktivit yang terdiri daripada berlari.1 Sejarah ringkas permainan bola baling di Malaysia. menggelecek. Tambahan lagi. menjaring. Kepopularan permainan ini terbukti dengan berlangsungnya Kejohanan Pertama Pertandingan Terbuka Bola Baling anjuran Selangor dan Wilayah Persekutuan pada tahun 1982. Kejohanan ini disertai oleh 12 buah pasukan dari Selangor. mengacah dan menjaga pintu gol. teknik kemahiran amat penting. Melaka. lari sisi. permainan bola baling diperkenalkan pada tahun 1976 oleh seorang guru yang bertugas di Jabatan Pendidikan Selangor. Dalam permainan bola baling. pemain akan dapat mengawal larian dengan bijak serta mengubah-ubah hala supaya dapat merancang serangan dan mengelirukan pihak lawan semasa perlawanan. Pahang dan Universiti Malaya. menangkap. 2 . BERLARI Berlari merupakan satu kemahiran yang penting dalam permainan bola baling. pemain harus melalui teknik pengelolaan latihan yang teratur. larian ke belakang. melompat. disiplin diri dan sikap semula jadi akan menyesuaikan diri pemain untuk menjalani latihan kemahiran dengan besungguh-sungguh. 1. menghadang. Dengan memiliki kemahiran ini. Wilayah Persekutuan. Untuk mendapatkan peningkatan tahap kemahiran. Ini diikuti dengan penubuhan persatuan bola baling di negeri-negeri di Malaysia dan disusuli pula dengan penubuhan Persekutuan Bola Baling Malaysia pada tahun 1985.2 Kemahiran-kemahiran asas dalam permainan bola baling. Di Malaysia. Encik Lim Hock Han kepada satu kumpulan guru dan pelajar di beberapa buah sekolah di Selangor. membuat hantaran dan tangkapan. dan larian mengejut. Kelebihannya adalah dapat melakukan pelbagai gerakan yang spontan seperti larian pecut. Secara umumnya.1. Kebolehan deria dan pergerakan motor seeorang pemain juga sangat penting dalam peningkatan pretasi dirinya.

ii.MELOMPAT Melompat merupakan satu kemahiran mempunyai kelebihan dalam permainan bola baling. iii. Untuk menguasai kemahiran ini perlu teknik dan latihan yang berterusan. HANTARAN DAN TANGKAPAN Setiap pemain haruslah menguasai kemahiran menbuat hantaran dan tangkapan dengan tangan dan bola. v. iv. Semasa di udara pemain dapat membuat pelbagai gerakan yang mengelirukan penjaga gol pihak lawan menjangka balingannya. Contoh kemahiran menghantar adalah seperti :i. Hantaran atas bahu Hantaran atas kepala Hantaran lob Hantaran paras dada Hantaran sisi Hantaran lantun sebelah tangan Hantaran lantun dua belah tangan Berikut adalah gambar kemahiran hantaran dalam permainan bola baling : - Hantaran lob Hantaran atas bahu Hantaran atas kepala Hantaran Paras Dada Hantaran Sisi 3 . vi. Lompatan yang tinggi dapat menyambut hantaran bola dan menjaringkan gol. Kejayaan sesebuah pasukan adalah bergantung kepada kemahiran baik daripada kemahiran hantaran dan tangkapan pemanin yang bagus. vii.

Tangkapan yang tepat juga berkait dengan kebolehan melontar bola dengan tepat ke sasaran. Kedudukan Tangan dan Jari Semasa Menyambut Bola Menyambut Bola Aras Muka Menyambut rendah 4 Menyambut Bola dengan sebelah tangan .Hantaran Lantun Sebelah Tangan Hantaran Lantun dua belah Tangan TANGKAPAN ( Menangkap Bola ) Kemahiran hantaran dan menangkap bola merupakan kombinasi kemahiran penting dalam pengawalan bola. Prinsip utama adalah mengawal bola. memegang dengan cengkaman tangan yang fleksibel. Tangkapan yang yang kemas juga memerlukan ketajaman mata dan jangkaan kepantasan untuk menangkap bola. mematikan kelajuan.

Kebolehan jari membuka luas akan dapat mengawal pergerakan bola menuju ke pihak lawan.Semasa membuat lantunan bola hendaklah menolak bola ke arah hadapan padang. Menggelecek sambil menukar arah Menggelecek sambil mengawal bola Menggelecek sambil mengacah 5 .Menyambut Bola tinggi MENGGELECEK MENGACAH DAN MENGAWAL BOLA Menggelecek adalah satu kemahiran melantunkan bola di lantai dengan sebelah tangan sahaja sambil membuat gerangan serangan.

Mengacah dua lawan satu MENGHADANG DAN MENGAWAL Menghadang atau mengawal adalah bertjuan untuk menghalang serangan gol oleh pihak lawan. Ia jugabertujaun untuk melambatkan serangan supaya rakan-rakan sempat melakukan pertahanan. Selain itu. halangan juga boleh memberikan ruang atau kesempatan pada rakan untuk membuat serangan berterusan dan sentiasa berusaha merampas bola semula apabila bola dikawal pihak lawan. Dengan menghalang juga akan dapat mematahkan perancangan serangan pihak lawan. 6 .

7 . balingan bawah lengan dan balingan lonjatan seperti yang ditunjukan dalam gambar storyboard ini. KEMAHIRAN PENJAGA GOL Dalam permainan bola baling.TEKNIK MENJARING GOL Jaringan gol merupakan kemuncak permainan bola baling. penjaga gol merupakan barisan terakhir pertahanan pasukan. Penjaga gol mmerupakan pemain yang penting yang bertugas menghalang setiap cubaan jaringan pihak lawan dari 9 meter dan dianggap satu kelebihan jika dapat menyelamatkan percubaan jarak dekat 6 meter. Perangkaan jaringan gol dal permainan ini boleh mencecah ke puluhan gol. Terdapat pelbagai teknik dalam kemahiran menjaring gol. Jaringan yang cantik akan memberikan kepuasan dan menjadi keseronokan pada penonton. Penjaga gol haruslah mempunyai kelebihan dari segi kecergasan mental. Antaranya adalah jaringan atas kepala. fizikal serta keseimbangan emosi yang tinggi agar dapat mengawal permainan sepanjang masa perlawanan.

ii. Membawa bola antara paras bahu dan abdomen sambik bergerak ke arah gol. kelajuan. pintar merancang dan mengarah untuk menepati sasaran serta cekap menilai ruang kosong dan kedudukan penjaga gol.tumpuan penuh dalam semua pergerakan. Maka itulah yang dapat menarik minat pemain dalam latihan menjaring gol. JARINGAN BAHU i. Boleh menjapai 40 gol. Penjaring juga perlu ada daya kreativiti. 8 Tangan kanan membawa . prinsip-prinsip yang perlu ada ialah seperti keyakinan diri yang tinggi. Pemjaring yang berbakat akan melakukan pelbagai cara penjaringan yang menarik. ketepatan dan masa adalah antara kualiti utama yang perlu ada pada seorang penjaring. Jaringan lompat c. Jaringan bahu b. iii.1. pengawalan imbangan dan tempo dalam permainan. Terdapat empat jenis cara menjaring yang popular iaitu: a. berkebolehan mengikut lajak. Jaringan menjunam dan d. bola dibawa ke belakang dan siku bengkok. Jaringan rendah / bawah lengan Berikut adalah storyboard dan penerangan pergerakan jenis-jenis kemahiran menjaring. Perlakuan jaringan bermula dengan kaki kiri ke hadapan dan kaki kana bengkok ke belakang. Pelbagai teknik dan kemahiran yang digunakan dalam menghasilkan jaringan. Bola baling ialah sukan yang berkisarkan tentang menjaringkan gol. Untuk menjadi seorang penjaring yang baik. Pemikiran yang tangkas dan bertindak dengan bijak akan membuahkan hasil gol yang kualiti. Kekuatan.3 Penjelasan perincian kemahiran menjaring gol.

Balingan yang ditujukan ke lantai boleh menghasilkan lantunan yang menghasilkan gol. Variasi arah balingan boleh pelbagai. Genggam bola lurus ke belakang. Haluan balingan boleh bertukar pada saat akhir untuk mengelirukan penjaga gol. v. v. viii. vi. Tangan dihayun lurus ke hadapan dalam aksi membaling bola dengan sekuat tenaga. Bersedia tiga langkah ke belakang. dada. bola dibawa ke atas paras kepala. lengan dan jari perlu untuk balingan yang kuat.iv. Mula berlangkah dan pada langkahan ketiga lompat setinggi yang boleh. JARINGAN LOMPAT i. 9 . Semasa di kemuncak lompatan tujukan bola ke arah penjuru gol yang kosong. vii. ii. iv. Ikut lajak setelah balingan dibuat. vi. Ikut lajak dan mendarat. vii. Gabungan kekuatan otot bahu. Mengikut momentum. iii.

Ikut lajak tangan balingan. viii. Bahu kiri menghala ke arah gol. v. iii. Bersedia di luar kawasan gol. tangan balingan dihayun ke arah gol dengan arah balingan. gol. Mendarat ikut lajak dan sokongan tangan untuk daratan yang lembut. Kaki di buka luas. vii. iv. vi. Kilaskan badan supaya dada menghadap ke arah gol. iv. Pada masa yang sama. Berat badan pindah ke kaki kiri. iii. vii. Bergerak secara pantas dan agresif ke arah gol. Berat badan di atas kaki ( kanan). tangan lurus. Balingan bola lantun digunakan supaya lantunan dapat menghasilkan 10 . v. Kaki kiri lurus ke Bola dibawa jauh ke belakang dan siku bengkok.JARINGAN MENJUNAM i. vi. ii. ii. lutut bengkok. Melonjak melemparkan diri ke arah ruang kosong untuk membuat balingan. Bergerak ke sisi lawan untuk mengelak daripada dihalang. Bola dibaling apabila berada dekat dengan gol. ix. JARINGAN RENDAH / BAWAH LENGAN i. Bola dilepaskan semasa di ruang udara sebelum bahagian badan menyentuh lantai kawasan gol.

1. Jaringan penjuru b. penjaga gol aktif atau pasif juga boleh digunakan. Pemain juga boleh berlatih membaling dinding yang telah ditanda bulatan. Pemain juga digalakan mengambil tiga langkah sebelum membaling. Selain skital.5 Cadangkan tiga latihan latih tubi bagi kemahiran menjaring. Pemain perlu membuat latihan ansur maju menjaring secara terancang dan konsisten agar dapat mengekalkan teknik dan gerak yang baik. Latihan empat penjuru yang paling suka digunakan adalah dengan meletakan skital di bawah penjuru tiang gol dan mengikat tali di sebelah atas kedua penjuru tiang gol. Jaringan setempat d. Jaringan Motor. Balingan perlu mengena sasaran skital setiap kali bola dilepaskan. ini adalah untuk menguji balingan dapat dilakukan ke ruang kosong pintu gol. Jaringan lompat c. JARINGAN PENJURU Pemain perlu menjatuhkan skital yang di letakan di tepi penjuru tiang gol. Tiang Gol Tali rafea Skitel 11 . Antara cadangan latihan ansur maju menjaring adalah seperti berikut:a.

v.JARINGAN LOMPAT Aktiviti :i. ii. ii. Ini adalah untuk membaling pada posisi yang berbeza. Latihan menjaring secara bergilir. jaringan lompat. Berlari dan melonjak denga bahu kiri menghala ke arah gol. ± dengan bola / tanpa bola. Aktiviti :i. iv. LAtihan ini boleh berbagai variasi. LATIHAN MENJARING SETEMPAT Pemain beratur secara separuh bulatan di belakang garisan 6 meter. iii. Pemain perlu berlari dan melonjak sebelah kaki dan angkat tangan yang bertentangan dengan kaki lonjakan ke atas. iii. jaringan junam. Pemain akan berganjak ke kiri setiap balingan dilakukan. melonjak dan membaling kepada kawan. Berlari tiga langkah. Berlonjak kaki kiri angkat tangan kanan. Tangan kanan dihayun ke belakang bahu ke hadapan. Latihan pasanagan ± berlari. melonjak dan membaling ke arah gol dengan penjaga gol pasif atau aktif. jaringan bahu. 12 . jaringan rendah dan jaringan lantun.

BBM ( Tayangan video ) kemahiran menghadang bagi permainan bola baling.3. 13 . ( Tayangan video disertakan ).

2006). (cetakan kelapan. Claire Mitchell. Bhd. Bhd. (cetakan pertama. 2006) Kamus Dwibahasa Oxford Fajar. Haridas. Helen. Joyce M. Fajar Bakti Sdn. (2005). Edisi Keempat (2006). 14 . Oxford Fajar Sdn.P. (cetakan pertama. 2005). Siri Sukan Popular: Bola baling . Human Kinetics Hawkins. Handball : Techniques & Tactics. (2006) Taverner.Bibliografi Tan. M.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful