Isi Kandungan

1.

Storyboard bahan rancangan mengajar bola baling.

1.1 Sejarah ringkas permainan bola baling di Malaysia . 1.2 Kemahiran-kemahiran asas dalam permainan bola baling. 1.3 Penjelasan perincian kemahiran menjaring. 1.4 Cadangkan tiga latihan latih tubi bagi kemahiran menjaring.

2.

BBM ( Tayangan video ) kemahiran menghadang bagi permainan bola tampar (tayangan video).

Bibliografi

1

kemahiran asas bola baling dapat di bahagika kepada sembilan aktivit yang terdiri daripada berlari.1 Sejarah ringkas permainan bola baling di Malaysia. Di Malaysia. Ini diikuti dengan penubuhan persatuan bola baling di negeri-negeri di Malaysia dan disusuli pula dengan penubuhan Persekutuan Bola Baling Malaysia pada tahun 1985. mengacah dan menjaga pintu gol.1. pemain akan dapat mengawal larian dengan bijak serta mengubah-ubah hala supaya dapat merancang serangan dan mengelirukan pihak lawan semasa perlawanan. disiplin diri dan sikap semula jadi akan menyesuaikan diri pemain untuk menjalani latihan kemahiran dengan besungguh-sungguh. menggelecek. Kini permainan bola baling dipertandingkan di Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM). Kelebihannya adalah dapat melakukan pelbagai gerakan yang spontan seperti larian pecut. Wilayah Persekutuan. Kebolehan deria dan pergerakan motor seeorang pemain juga sangat penting dalam peningkatan pretasi dirinya. menghadang. larian ke belakang. Dalam permainan bola baling. Pahang dan Universiti Malaya. Dengan memiliki kemahiran ini. Kepopularan permainan ini terbukti dengan berlangsungnya Kejohanan Pertama Pertandingan Terbuka Bola Baling anjuran Selangor dan Wilayah Persekutuan pada tahun 1982. menjaring. Encik Lim Hock Han kepada satu kumpulan guru dan pelajar di beberapa buah sekolah di Selangor. menangkap. lari sisi. Untuk mendapatkan peningkatan tahap kemahiran. Secara umumnya. BERLARI Berlari merupakan satu kemahiran yang penting dalam permainan bola baling. membuat hantaran dan tangkapan. 1. permainan bola baling diperkenalkan pada tahun 1976 oleh seorang guru yang bertugas di Jabatan Pendidikan Selangor. Kejohanan ini disertai oleh 12 buah pasukan dari Selangor. teknik kemahiran amat penting. melompat. pemain harus melalui teknik pengelolaan latihan yang teratur. dan larian mengejut. Melaka. 2 .2 Kemahiran-kemahiran asas dalam permainan bola baling. Tambahan lagi.

vii. Kejayaan sesebuah pasukan adalah bergantung kepada kemahiran baik daripada kemahiran hantaran dan tangkapan pemanin yang bagus. HANTARAN DAN TANGKAPAN Setiap pemain haruslah menguasai kemahiran menbuat hantaran dan tangkapan dengan tangan dan bola. ii. v. Untuk menguasai kemahiran ini perlu teknik dan latihan yang berterusan. Hantaran atas bahu Hantaran atas kepala Hantaran lob Hantaran paras dada Hantaran sisi Hantaran lantun sebelah tangan Hantaran lantun dua belah tangan Berikut adalah gambar kemahiran hantaran dalam permainan bola baling : - Hantaran lob Hantaran atas bahu Hantaran atas kepala Hantaran Paras Dada Hantaran Sisi 3 . iv. vi. Semasa di udara pemain dapat membuat pelbagai gerakan yang mengelirukan penjaga gol pihak lawan menjangka balingannya.MELOMPAT Melompat merupakan satu kemahiran mempunyai kelebihan dalam permainan bola baling. Contoh kemahiran menghantar adalah seperti :i. Lompatan yang tinggi dapat menyambut hantaran bola dan menjaringkan gol. iii.

Tangkapan yang yang kemas juga memerlukan ketajaman mata dan jangkaan kepantasan untuk menangkap bola. Prinsip utama adalah mengawal bola. mematikan kelajuan. Tangkapan yang tepat juga berkait dengan kebolehan melontar bola dengan tepat ke sasaran. Kedudukan Tangan dan Jari Semasa Menyambut Bola Menyambut Bola Aras Muka Menyambut rendah 4 Menyambut Bola dengan sebelah tangan .Hantaran Lantun Sebelah Tangan Hantaran Lantun dua belah Tangan TANGKAPAN ( Menangkap Bola ) Kemahiran hantaran dan menangkap bola merupakan kombinasi kemahiran penting dalam pengawalan bola. memegang dengan cengkaman tangan yang fleksibel.

Menyambut Bola tinggi MENGGELECEK MENGACAH DAN MENGAWAL BOLA Menggelecek adalah satu kemahiran melantunkan bola di lantai dengan sebelah tangan sahaja sambil membuat gerangan serangan. Menggelecek sambil menukar arah Menggelecek sambil mengawal bola Menggelecek sambil mengacah 5 .Semasa membuat lantunan bola hendaklah menolak bola ke arah hadapan padang.Kebolehan jari membuka luas akan dapat mengawal pergerakan bola menuju ke pihak lawan.

Dengan menghalang juga akan dapat mematahkan perancangan serangan pihak lawan.Mengacah dua lawan satu MENGHADANG DAN MENGAWAL Menghadang atau mengawal adalah bertjuan untuk menghalang serangan gol oleh pihak lawan. halangan juga boleh memberikan ruang atau kesempatan pada rakan untuk membuat serangan berterusan dan sentiasa berusaha merampas bola semula apabila bola dikawal pihak lawan. 6 . Ia jugabertujaun untuk melambatkan serangan supaya rakan-rakan sempat melakukan pertahanan. Selain itu.

Terdapat pelbagai teknik dalam kemahiran menjaring gol. Jaringan yang cantik akan memberikan kepuasan dan menjadi keseronokan pada penonton.TEKNIK MENJARING GOL Jaringan gol merupakan kemuncak permainan bola baling. balingan bawah lengan dan balingan lonjatan seperti yang ditunjukan dalam gambar storyboard ini. KEMAHIRAN PENJAGA GOL Dalam permainan bola baling. fizikal serta keseimbangan emosi yang tinggi agar dapat mengawal permainan sepanjang masa perlawanan. penjaga gol merupakan barisan terakhir pertahanan pasukan. Penjaga gol haruslah mempunyai kelebihan dari segi kecergasan mental. 7 . Perangkaan jaringan gol dal permainan ini boleh mencecah ke puluhan gol. Penjaga gol mmerupakan pemain yang penting yang bertugas menghalang setiap cubaan jaringan pihak lawan dari 9 meter dan dianggap satu kelebihan jika dapat menyelamatkan percubaan jarak dekat 6 meter. Antaranya adalah jaringan atas kepala.

Penjaring juga perlu ada daya kreativiti. Maka itulah yang dapat menarik minat pemain dalam latihan menjaring gol.1. prinsip-prinsip yang perlu ada ialah seperti keyakinan diri yang tinggi. Jaringan rendah / bawah lengan Berikut adalah storyboard dan penerangan pergerakan jenis-jenis kemahiran menjaring. ii. pintar merancang dan mengarah untuk menepati sasaran serta cekap menilai ruang kosong dan kedudukan penjaga gol. Boleh menjapai 40 gol. Terdapat empat jenis cara menjaring yang popular iaitu: a. Jaringan lompat c. Membawa bola antara paras bahu dan abdomen sambik bergerak ke arah gol. Untuk menjadi seorang penjaring yang baik. Pemikiran yang tangkas dan bertindak dengan bijak akan membuahkan hasil gol yang kualiti. 8 Tangan kanan membawa . Pemjaring yang berbakat akan melakukan pelbagai cara penjaringan yang menarik. Pelbagai teknik dan kemahiran yang digunakan dalam menghasilkan jaringan. JARINGAN BAHU i. ketepatan dan masa adalah antara kualiti utama yang perlu ada pada seorang penjaring. Bola baling ialah sukan yang berkisarkan tentang menjaringkan gol.tumpuan penuh dalam semua pergerakan. Perlakuan jaringan bermula dengan kaki kiri ke hadapan dan kaki kana bengkok ke belakang. berkebolehan mengikut lajak. pengawalan imbangan dan tempo dalam permainan. Jaringan menjunam dan d. Jaringan bahu b. Kekuatan. iii. bola dibawa ke belakang dan siku bengkok.3 Penjelasan perincian kemahiran menjaring gol. kelajuan.

iii. vii. iv. v. Genggam bola lurus ke belakang. Haluan balingan boleh bertukar pada saat akhir untuk mengelirukan penjaga gol. Mengikut momentum. v. lengan dan jari perlu untuk balingan yang kuat. vi. vii. JARINGAN LOMPAT i. Tangan dihayun lurus ke hadapan dalam aksi membaling bola dengan sekuat tenaga. Variasi arah balingan boleh pelbagai. Ikut lajak dan mendarat. Balingan yang ditujukan ke lantai boleh menghasilkan lantunan yang menghasilkan gol. 9 .iv. vi. Bersedia tiga langkah ke belakang. bola dibawa ke atas paras kepala. Ikut lajak setelah balingan dibuat. Gabungan kekuatan otot bahu. Semasa di kemuncak lompatan tujukan bola ke arah penjuru gol yang kosong. Mula berlangkah dan pada langkahan ketiga lompat setinggi yang boleh. viii. ii. dada.

tangan lurus. Kilaskan badan supaya dada menghadap ke arah gol. v. Bola dilepaskan semasa di ruang udara sebelum bahagian badan menyentuh lantai kawasan gol. iv. Berat badan pindah ke kaki kiri. iv. vii. Bola dibaling apabila berada dekat dengan gol. Berat badan di atas kaki ( kanan). Kaki di buka luas. ix. iii. viii. ii. Mendarat ikut lajak dan sokongan tangan untuk daratan yang lembut. Ikut lajak tangan balingan. Pada masa yang sama. vi. tangan balingan dihayun ke arah gol dengan arah balingan.JARINGAN MENJUNAM i. Bergerak ke sisi lawan untuk mengelak daripada dihalang. Kaki kiri lurus ke Bola dibawa jauh ke belakang dan siku bengkok. iii. ii. Bergerak secara pantas dan agresif ke arah gol. Bersedia di luar kawasan gol. Bahu kiri menghala ke arah gol. v. Balingan bola lantun digunakan supaya lantunan dapat menghasilkan 10 . lutut bengkok. vii. vi. JARINGAN RENDAH / BAWAH LENGAN i. gol. Melonjak melemparkan diri ke arah ruang kosong untuk membuat balingan.

Jaringan lompat c. Pemain perlu membuat latihan ansur maju menjaring secara terancang dan konsisten agar dapat mengekalkan teknik dan gerak yang baik. Jaringan Motor. ini adalah untuk menguji balingan dapat dilakukan ke ruang kosong pintu gol.5 Cadangkan tiga latihan latih tubi bagi kemahiran menjaring. Jaringan setempat d. Antara cadangan latihan ansur maju menjaring adalah seperti berikut:a. Pemain juga digalakan mengambil tiga langkah sebelum membaling. Jaringan penjuru b. Tiang Gol Tali rafea Skitel 11 .1. Pemain juga boleh berlatih membaling dinding yang telah ditanda bulatan. Selain skital. Latihan empat penjuru yang paling suka digunakan adalah dengan meletakan skital di bawah penjuru tiang gol dan mengikat tali di sebelah atas kedua penjuru tiang gol. Balingan perlu mengena sasaran skital setiap kali bola dilepaskan. JARINGAN PENJURU Pemain perlu menjatuhkan skital yang di letakan di tepi penjuru tiang gol. penjaga gol aktif atau pasif juga boleh digunakan.

12 . Ini adalah untuk membaling pada posisi yang berbeza. ± dengan bola / tanpa bola. ii. Latihan pasanagan ± berlari. jaringan junam. Tangan kanan dihayun ke belakang bahu ke hadapan. Pemain akan berganjak ke kiri setiap balingan dilakukan. jaringan bahu. iv. LATIHAN MENJARING SETEMPAT Pemain beratur secara separuh bulatan di belakang garisan 6 meter. iii. Berlari tiga langkah. ii. Pemain perlu berlari dan melonjak sebelah kaki dan angkat tangan yang bertentangan dengan kaki lonjakan ke atas. Berlonjak kaki kiri angkat tangan kanan. LAtihan ini boleh berbagai variasi. jaringan lompat.JARINGAN LOMPAT Aktiviti :i. Aktiviti :i. melonjak dan membaling ke arah gol dengan penjaga gol pasif atau aktif. Berlari dan melonjak denga bahu kiri menghala ke arah gol. melonjak dan membaling kepada kawan. v. Latihan menjaring secara bergilir. jaringan rendah dan jaringan lantun. iii.

( Tayangan video disertakan ). 13 . BBM ( Tayangan video ) kemahiran menghadang bagi permainan bola baling.3.

(cetakan pertama. 2006). Siri Sukan Popular: Bola baling . Bhd. Human Kinetics Hawkins. Joyce M. Bhd. 14 . (cetakan kelapan. 2005). Helen.Bibliografi Tan.P. (2005). (2006) Taverner. 2006) Kamus Dwibahasa Oxford Fajar. Handball : Techniques & Tactics. Haridas. Fajar Bakti Sdn. Oxford Fajar Sdn. Claire Mitchell. (cetakan pertama. M. Edisi Keempat (2006).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful