P. 1
Bola Baling

Bola Baling

|Views: 2,039|Likes:
Published by chinchengyung

More info:

Published by: chinchengyung on Dec 03, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/15/2013

pdf

text

original

Isi Kandungan

1.

Storyboard bahan rancangan mengajar bola baling.

1.1 Sejarah ringkas permainan bola baling di Malaysia . 1.2 Kemahiran-kemahiran asas dalam permainan bola baling. 1.3 Penjelasan perincian kemahiran menjaring. 1.4 Cadangkan tiga latihan latih tubi bagi kemahiran menjaring.

2.

BBM ( Tayangan video ) kemahiran menghadang bagi permainan bola tampar (tayangan video).

Bibliografi

1

BERLARI Berlari merupakan satu kemahiran yang penting dalam permainan bola baling. Encik Lim Hock Han kepada satu kumpulan guru dan pelajar di beberapa buah sekolah di Selangor. Ini diikuti dengan penubuhan persatuan bola baling di negeri-negeri di Malaysia dan disusuli pula dengan penubuhan Persekutuan Bola Baling Malaysia pada tahun 1985. Dalam permainan bola baling.1. Dengan memiliki kemahiran ini. kemahiran asas bola baling dapat di bahagika kepada sembilan aktivit yang terdiri daripada berlari. menangkap. 2 . menggelecek. lari sisi.2 Kemahiran-kemahiran asas dalam permainan bola baling. Pahang dan Universiti Malaya. Kini permainan bola baling dipertandingkan di Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM). menghadang. Wilayah Persekutuan. larian ke belakang. Tambahan lagi.1 Sejarah ringkas permainan bola baling di Malaysia. Untuk mendapatkan peningkatan tahap kemahiran. melompat. menjaring. Kelebihannya adalah dapat melakukan pelbagai gerakan yang spontan seperti larian pecut. dan larian mengejut. pemain harus melalui teknik pengelolaan latihan yang teratur. permainan bola baling diperkenalkan pada tahun 1976 oleh seorang guru yang bertugas di Jabatan Pendidikan Selangor. membuat hantaran dan tangkapan. 1. Di Malaysia. pemain akan dapat mengawal larian dengan bijak serta mengubah-ubah hala supaya dapat merancang serangan dan mengelirukan pihak lawan semasa perlawanan. Kejohanan ini disertai oleh 12 buah pasukan dari Selangor. teknik kemahiran amat penting. disiplin diri dan sikap semula jadi akan menyesuaikan diri pemain untuk menjalani latihan kemahiran dengan besungguh-sungguh. Secara umumnya. mengacah dan menjaga pintu gol. Kebolehan deria dan pergerakan motor seeorang pemain juga sangat penting dalam peningkatan pretasi dirinya. Melaka. Kepopularan permainan ini terbukti dengan berlangsungnya Kejohanan Pertama Pertandingan Terbuka Bola Baling anjuran Selangor dan Wilayah Persekutuan pada tahun 1982.

Contoh kemahiran menghantar adalah seperti :i. HANTARAN DAN TANGKAPAN Setiap pemain haruslah menguasai kemahiran menbuat hantaran dan tangkapan dengan tangan dan bola. Kejayaan sesebuah pasukan adalah bergantung kepada kemahiran baik daripada kemahiran hantaran dan tangkapan pemanin yang bagus. Hantaran atas bahu Hantaran atas kepala Hantaran lob Hantaran paras dada Hantaran sisi Hantaran lantun sebelah tangan Hantaran lantun dua belah tangan Berikut adalah gambar kemahiran hantaran dalam permainan bola baling : - Hantaran lob Hantaran atas bahu Hantaran atas kepala Hantaran Paras Dada Hantaran Sisi 3 . Untuk menguasai kemahiran ini perlu teknik dan latihan yang berterusan.MELOMPAT Melompat merupakan satu kemahiran mempunyai kelebihan dalam permainan bola baling. vii. v. Lompatan yang tinggi dapat menyambut hantaran bola dan menjaringkan gol. iv. iii. ii. vi. Semasa di udara pemain dapat membuat pelbagai gerakan yang mengelirukan penjaga gol pihak lawan menjangka balingannya.

mematikan kelajuan. Tangkapan yang yang kemas juga memerlukan ketajaman mata dan jangkaan kepantasan untuk menangkap bola. Prinsip utama adalah mengawal bola. Tangkapan yang tepat juga berkait dengan kebolehan melontar bola dengan tepat ke sasaran. memegang dengan cengkaman tangan yang fleksibel. Kedudukan Tangan dan Jari Semasa Menyambut Bola Menyambut Bola Aras Muka Menyambut rendah 4 Menyambut Bola dengan sebelah tangan .Hantaran Lantun Sebelah Tangan Hantaran Lantun dua belah Tangan TANGKAPAN ( Menangkap Bola ) Kemahiran hantaran dan menangkap bola merupakan kombinasi kemahiran penting dalam pengawalan bola.

Semasa membuat lantunan bola hendaklah menolak bola ke arah hadapan padang.Menyambut Bola tinggi MENGGELECEK MENGACAH DAN MENGAWAL BOLA Menggelecek adalah satu kemahiran melantunkan bola di lantai dengan sebelah tangan sahaja sambil membuat gerangan serangan. Menggelecek sambil menukar arah Menggelecek sambil mengawal bola Menggelecek sambil mengacah 5 .Kebolehan jari membuka luas akan dapat mengawal pergerakan bola menuju ke pihak lawan.

Selain itu. halangan juga boleh memberikan ruang atau kesempatan pada rakan untuk membuat serangan berterusan dan sentiasa berusaha merampas bola semula apabila bola dikawal pihak lawan. Dengan menghalang juga akan dapat mematahkan perancangan serangan pihak lawan. Ia jugabertujaun untuk melambatkan serangan supaya rakan-rakan sempat melakukan pertahanan. 6 .Mengacah dua lawan satu MENGHADANG DAN MENGAWAL Menghadang atau mengawal adalah bertjuan untuk menghalang serangan gol oleh pihak lawan.

Perangkaan jaringan gol dal permainan ini boleh mencecah ke puluhan gol. 7 . Penjaga gol mmerupakan pemain yang penting yang bertugas menghalang setiap cubaan jaringan pihak lawan dari 9 meter dan dianggap satu kelebihan jika dapat menyelamatkan percubaan jarak dekat 6 meter. Terdapat pelbagai teknik dalam kemahiran menjaring gol. balingan bawah lengan dan balingan lonjatan seperti yang ditunjukan dalam gambar storyboard ini. KEMAHIRAN PENJAGA GOL Dalam permainan bola baling. Penjaga gol haruslah mempunyai kelebihan dari segi kecergasan mental. fizikal serta keseimbangan emosi yang tinggi agar dapat mengawal permainan sepanjang masa perlawanan.TEKNIK MENJARING GOL Jaringan gol merupakan kemuncak permainan bola baling. Antaranya adalah jaringan atas kepala. penjaga gol merupakan barisan terakhir pertahanan pasukan. Jaringan yang cantik akan memberikan kepuasan dan menjadi keseronokan pada penonton.

1. Kekuatan. Jaringan menjunam dan d. Jaringan rendah / bawah lengan Berikut adalah storyboard dan penerangan pergerakan jenis-jenis kemahiran menjaring. 8 Tangan kanan membawa . Pemjaring yang berbakat akan melakukan pelbagai cara penjaringan yang menarik. Penjaring juga perlu ada daya kreativiti. pengawalan imbangan dan tempo dalam permainan. Terdapat empat jenis cara menjaring yang popular iaitu: a.tumpuan penuh dalam semua pergerakan. berkebolehan mengikut lajak. Maka itulah yang dapat menarik minat pemain dalam latihan menjaring gol. Untuk menjadi seorang penjaring yang baik. JARINGAN BAHU i. Membawa bola antara paras bahu dan abdomen sambik bergerak ke arah gol. Perlakuan jaringan bermula dengan kaki kiri ke hadapan dan kaki kana bengkok ke belakang. Jaringan bahu b. ketepatan dan masa adalah antara kualiti utama yang perlu ada pada seorang penjaring. pintar merancang dan mengarah untuk menepati sasaran serta cekap menilai ruang kosong dan kedudukan penjaga gol. prinsip-prinsip yang perlu ada ialah seperti keyakinan diri yang tinggi. Boleh menjapai 40 gol. kelajuan. Pelbagai teknik dan kemahiran yang digunakan dalam menghasilkan jaringan. bola dibawa ke belakang dan siku bengkok.3 Penjelasan perincian kemahiran menjaring gol. Jaringan lompat c. iii. Pemikiran yang tangkas dan bertindak dengan bijak akan membuahkan hasil gol yang kualiti. Bola baling ialah sukan yang berkisarkan tentang menjaringkan gol. ii.

Genggam bola lurus ke belakang. vi. Ikut lajak dan mendarat. lengan dan jari perlu untuk balingan yang kuat. v. 9 . iv. Bersedia tiga langkah ke belakang.iv. Haluan balingan boleh bertukar pada saat akhir untuk mengelirukan penjaga gol. v. bola dibawa ke atas paras kepala. Balingan yang ditujukan ke lantai boleh menghasilkan lantunan yang menghasilkan gol. Ikut lajak setelah balingan dibuat. JARINGAN LOMPAT i. Semasa di kemuncak lompatan tujukan bola ke arah penjuru gol yang kosong. iii. vi. vii. Tangan dihayun lurus ke hadapan dalam aksi membaling bola dengan sekuat tenaga. Mula berlangkah dan pada langkahan ketiga lompat setinggi yang boleh. Mengikut momentum. ii. viii. Gabungan kekuatan otot bahu. dada. vii. Variasi arah balingan boleh pelbagai.

vi. iii. gol. v. ii. vii. ii. vii. iii. Pada masa yang sama. iv. vi. Mendarat ikut lajak dan sokongan tangan untuk daratan yang lembut. Berat badan di atas kaki ( kanan). viii. JARINGAN RENDAH / BAWAH LENGAN i. lutut bengkok. Kilaskan badan supaya dada menghadap ke arah gol. Bola dilepaskan semasa di ruang udara sebelum bahagian badan menyentuh lantai kawasan gol. Berat badan pindah ke kaki kiri.JARINGAN MENJUNAM i. iv. ix. Balingan bola lantun digunakan supaya lantunan dapat menghasilkan 10 . Bahu kiri menghala ke arah gol. tangan lurus. Bergerak ke sisi lawan untuk mengelak daripada dihalang. Bola dibaling apabila berada dekat dengan gol. v. Ikut lajak tangan balingan. Melonjak melemparkan diri ke arah ruang kosong untuk membuat balingan. Kaki di buka luas. Bersedia di luar kawasan gol. Kaki kiri lurus ke Bola dibawa jauh ke belakang dan siku bengkok. Bergerak secara pantas dan agresif ke arah gol. tangan balingan dihayun ke arah gol dengan arah balingan.

ini adalah untuk menguji balingan dapat dilakukan ke ruang kosong pintu gol. Jaringan lompat c.1. Latihan empat penjuru yang paling suka digunakan adalah dengan meletakan skital di bawah penjuru tiang gol dan mengikat tali di sebelah atas kedua penjuru tiang gol. penjaga gol aktif atau pasif juga boleh digunakan. Pemain perlu membuat latihan ansur maju menjaring secara terancang dan konsisten agar dapat mengekalkan teknik dan gerak yang baik. Tiang Gol Tali rafea Skitel 11 . Jaringan Motor. Pemain juga boleh berlatih membaling dinding yang telah ditanda bulatan. Balingan perlu mengena sasaran skital setiap kali bola dilepaskan. JARINGAN PENJURU Pemain perlu menjatuhkan skital yang di letakan di tepi penjuru tiang gol. Jaringan penjuru b. Jaringan setempat d. Pemain juga digalakan mengambil tiga langkah sebelum membaling.5 Cadangkan tiga latihan latih tubi bagi kemahiran menjaring. Antara cadangan latihan ansur maju menjaring adalah seperti berikut:a. Selain skital.

iii. jaringan rendah dan jaringan lantun. ii. ± dengan bola / tanpa bola. Aktiviti :i. jaringan lompat. Latihan pasanagan ± berlari. v. Berlari tiga langkah. melonjak dan membaling ke arah gol dengan penjaga gol pasif atau aktif. 12 . Latihan menjaring secara bergilir. Berlonjak kaki kiri angkat tangan kanan. Tangan kanan dihayun ke belakang bahu ke hadapan. jaringan bahu.JARINGAN LOMPAT Aktiviti :i. Berlari dan melonjak denga bahu kiri menghala ke arah gol. LATIHAN MENJARING SETEMPAT Pemain beratur secara separuh bulatan di belakang garisan 6 meter. LAtihan ini boleh berbagai variasi. iv. iii. ii. Ini adalah untuk membaling pada posisi yang berbeza. melonjak dan membaling kepada kawan. Pemain akan berganjak ke kiri setiap balingan dilakukan. Pemain perlu berlari dan melonjak sebelah kaki dan angkat tangan yang bertentangan dengan kaki lonjakan ke atas. jaringan junam.

3. BBM ( Tayangan video ) kemahiran menghadang bagi permainan bola baling. 13 . ( Tayangan video disertakan ).

2005). Fajar Bakti Sdn. (cetakan pertama. Haridas. Handball : Techniques & Tactics. Bhd. Claire Mitchell. (2006) Taverner. Bhd. 14 .P. Joyce M. Human Kinetics Hawkins.Bibliografi Tan. (cetakan kelapan. 2006). (cetakan pertama. Siri Sukan Popular: Bola baling . M. 2006) Kamus Dwibahasa Oxford Fajar. Helen. Edisi Keempat (2006). (2005). Oxford Fajar Sdn.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->