Isi Kandungan

1.

Storyboard bahan rancangan mengajar bola baling.

1.1 Sejarah ringkas permainan bola baling di Malaysia . 1.2 Kemahiran-kemahiran asas dalam permainan bola baling. 1.3 Penjelasan perincian kemahiran menjaring. 1.4 Cadangkan tiga latihan latih tubi bagi kemahiran menjaring.

2.

BBM ( Tayangan video ) kemahiran menghadang bagi permainan bola tampar (tayangan video).

Bibliografi

1

Dalam permainan bola baling.1.2 Kemahiran-kemahiran asas dalam permainan bola baling. membuat hantaran dan tangkapan. Secara umumnya. teknik kemahiran amat penting. kemahiran asas bola baling dapat di bahagika kepada sembilan aktivit yang terdiri daripada berlari. mengacah dan menjaga pintu gol. BERLARI Berlari merupakan satu kemahiran yang penting dalam permainan bola baling. 2 . dan larian mengejut. disiplin diri dan sikap semula jadi akan menyesuaikan diri pemain untuk menjalani latihan kemahiran dengan besungguh-sungguh.1 Sejarah ringkas permainan bola baling di Malaysia. Wilayah Persekutuan. larian ke belakang. 1. Kepopularan permainan ini terbukti dengan berlangsungnya Kejohanan Pertama Pertandingan Terbuka Bola Baling anjuran Selangor dan Wilayah Persekutuan pada tahun 1982. Tambahan lagi. menangkap. menghadang. lari sisi. Pahang dan Universiti Malaya. Di Malaysia. Kini permainan bola baling dipertandingkan di Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM). Kebolehan deria dan pergerakan motor seeorang pemain juga sangat penting dalam peningkatan pretasi dirinya. Untuk mendapatkan peningkatan tahap kemahiran. permainan bola baling diperkenalkan pada tahun 1976 oleh seorang guru yang bertugas di Jabatan Pendidikan Selangor. Kejohanan ini disertai oleh 12 buah pasukan dari Selangor. menjaring. Ini diikuti dengan penubuhan persatuan bola baling di negeri-negeri di Malaysia dan disusuli pula dengan penubuhan Persekutuan Bola Baling Malaysia pada tahun 1985. Kelebihannya adalah dapat melakukan pelbagai gerakan yang spontan seperti larian pecut. Encik Lim Hock Han kepada satu kumpulan guru dan pelajar di beberapa buah sekolah di Selangor. menggelecek. pemain harus melalui teknik pengelolaan latihan yang teratur. pemain akan dapat mengawal larian dengan bijak serta mengubah-ubah hala supaya dapat merancang serangan dan mengelirukan pihak lawan semasa perlawanan. melompat. Dengan memiliki kemahiran ini. Melaka.

vii. Lompatan yang tinggi dapat menyambut hantaran bola dan menjaringkan gol. HANTARAN DAN TANGKAPAN Setiap pemain haruslah menguasai kemahiran menbuat hantaran dan tangkapan dengan tangan dan bola. v. Untuk menguasai kemahiran ini perlu teknik dan latihan yang berterusan.MELOMPAT Melompat merupakan satu kemahiran mempunyai kelebihan dalam permainan bola baling. iii. iv. vi. Semasa di udara pemain dapat membuat pelbagai gerakan yang mengelirukan penjaga gol pihak lawan menjangka balingannya. Kejayaan sesebuah pasukan adalah bergantung kepada kemahiran baik daripada kemahiran hantaran dan tangkapan pemanin yang bagus. Contoh kemahiran menghantar adalah seperti :i. Hantaran atas bahu Hantaran atas kepala Hantaran lob Hantaran paras dada Hantaran sisi Hantaran lantun sebelah tangan Hantaran lantun dua belah tangan Berikut adalah gambar kemahiran hantaran dalam permainan bola baling : - Hantaran lob Hantaran atas bahu Hantaran atas kepala Hantaran Paras Dada Hantaran Sisi 3 . ii.

Hantaran Lantun Sebelah Tangan Hantaran Lantun dua belah Tangan TANGKAPAN ( Menangkap Bola ) Kemahiran hantaran dan menangkap bola merupakan kombinasi kemahiran penting dalam pengawalan bola. memegang dengan cengkaman tangan yang fleksibel. Tangkapan yang yang kemas juga memerlukan ketajaman mata dan jangkaan kepantasan untuk menangkap bola. Tangkapan yang tepat juga berkait dengan kebolehan melontar bola dengan tepat ke sasaran. mematikan kelajuan. Kedudukan Tangan dan Jari Semasa Menyambut Bola Menyambut Bola Aras Muka Menyambut rendah 4 Menyambut Bola dengan sebelah tangan . Prinsip utama adalah mengawal bola.

Semasa membuat lantunan bola hendaklah menolak bola ke arah hadapan padang. Menggelecek sambil menukar arah Menggelecek sambil mengawal bola Menggelecek sambil mengacah 5 .Menyambut Bola tinggi MENGGELECEK MENGACAH DAN MENGAWAL BOLA Menggelecek adalah satu kemahiran melantunkan bola di lantai dengan sebelah tangan sahaja sambil membuat gerangan serangan.Kebolehan jari membuka luas akan dapat mengawal pergerakan bola menuju ke pihak lawan.

6 . Dengan menghalang juga akan dapat mematahkan perancangan serangan pihak lawan. Ia jugabertujaun untuk melambatkan serangan supaya rakan-rakan sempat melakukan pertahanan. Selain itu. halangan juga boleh memberikan ruang atau kesempatan pada rakan untuk membuat serangan berterusan dan sentiasa berusaha merampas bola semula apabila bola dikawal pihak lawan.Mengacah dua lawan satu MENGHADANG DAN MENGAWAL Menghadang atau mengawal adalah bertjuan untuk menghalang serangan gol oleh pihak lawan.

penjaga gol merupakan barisan terakhir pertahanan pasukan. 7 . fizikal serta keseimbangan emosi yang tinggi agar dapat mengawal permainan sepanjang masa perlawanan. Terdapat pelbagai teknik dalam kemahiran menjaring gol. Perangkaan jaringan gol dal permainan ini boleh mencecah ke puluhan gol. Antaranya adalah jaringan atas kepala. Penjaga gol haruslah mempunyai kelebihan dari segi kecergasan mental.TEKNIK MENJARING GOL Jaringan gol merupakan kemuncak permainan bola baling. KEMAHIRAN PENJAGA GOL Dalam permainan bola baling. balingan bawah lengan dan balingan lonjatan seperti yang ditunjukan dalam gambar storyboard ini. Penjaga gol mmerupakan pemain yang penting yang bertugas menghalang setiap cubaan jaringan pihak lawan dari 9 meter dan dianggap satu kelebihan jika dapat menyelamatkan percubaan jarak dekat 6 meter. Jaringan yang cantik akan memberikan kepuasan dan menjadi keseronokan pada penonton.

ketepatan dan masa adalah antara kualiti utama yang perlu ada pada seorang penjaring. ii. pintar merancang dan mengarah untuk menepati sasaran serta cekap menilai ruang kosong dan kedudukan penjaga gol. Untuk menjadi seorang penjaring yang baik. prinsip-prinsip yang perlu ada ialah seperti keyakinan diri yang tinggi. berkebolehan mengikut lajak. Kekuatan. Bola baling ialah sukan yang berkisarkan tentang menjaringkan gol. pengawalan imbangan dan tempo dalam permainan. Perlakuan jaringan bermula dengan kaki kiri ke hadapan dan kaki kana bengkok ke belakang. kelajuan. Jaringan bahu b.tumpuan penuh dalam semua pergerakan. Jaringan rendah / bawah lengan Berikut adalah storyboard dan penerangan pergerakan jenis-jenis kemahiran menjaring. Penjaring juga perlu ada daya kreativiti. Maka itulah yang dapat menarik minat pemain dalam latihan menjaring gol.1. 8 Tangan kanan membawa . Jaringan lompat c. bola dibawa ke belakang dan siku bengkok. Pemjaring yang berbakat akan melakukan pelbagai cara penjaringan yang menarik. Membawa bola antara paras bahu dan abdomen sambik bergerak ke arah gol. iii. Boleh menjapai 40 gol. Pemikiran yang tangkas dan bertindak dengan bijak akan membuahkan hasil gol yang kualiti. JARINGAN BAHU i. Pelbagai teknik dan kemahiran yang digunakan dalam menghasilkan jaringan. Jaringan menjunam dan d.3 Penjelasan perincian kemahiran menjaring gol. Terdapat empat jenis cara menjaring yang popular iaitu: a.

iv. Mengikut momentum. vii. Ikut lajak dan mendarat. vii. v. v. vi. Gabungan kekuatan otot bahu. JARINGAN LOMPAT i. Variasi arah balingan boleh pelbagai. viii. bola dibawa ke atas paras kepala. iii. vi. lengan dan jari perlu untuk balingan yang kuat. Balingan yang ditujukan ke lantai boleh menghasilkan lantunan yang menghasilkan gol. Genggam bola lurus ke belakang. Mula berlangkah dan pada langkahan ketiga lompat setinggi yang boleh. Semasa di kemuncak lompatan tujukan bola ke arah penjuru gol yang kosong. Ikut lajak setelah balingan dibuat. Tangan dihayun lurus ke hadapan dalam aksi membaling bola dengan sekuat tenaga. Bersedia tiga langkah ke belakang. ii. dada. 9 . Haluan balingan boleh bertukar pada saat akhir untuk mengelirukan penjaga gol.iv.

ix. gol. Kaki kiri lurus ke Bola dibawa jauh ke belakang dan siku bengkok. Balingan bola lantun digunakan supaya lantunan dapat menghasilkan 10 . vii. Bola dilepaskan semasa di ruang udara sebelum bahagian badan menyentuh lantai kawasan gol. Mendarat ikut lajak dan sokongan tangan untuk daratan yang lembut. Bola dibaling apabila berada dekat dengan gol. ii. Kilaskan badan supaya dada menghadap ke arah gol. vii. Berat badan pindah ke kaki kiri. Bersedia di luar kawasan gol. Ikut lajak tangan balingan. Pada masa yang sama.JARINGAN MENJUNAM i. v. ii. v. Bergerak secara pantas dan agresif ke arah gol. viii. tangan lurus. iv. iii. vi. tangan balingan dihayun ke arah gol dengan arah balingan. Bergerak ke sisi lawan untuk mengelak daripada dihalang. iv. Melonjak melemparkan diri ke arah ruang kosong untuk membuat balingan. Bahu kiri menghala ke arah gol. JARINGAN RENDAH / BAWAH LENGAN i. vi. lutut bengkok. Berat badan di atas kaki ( kanan). iii. Kaki di buka luas.

JARINGAN PENJURU Pemain perlu menjatuhkan skital yang di letakan di tepi penjuru tiang gol. Tiang Gol Tali rafea Skitel 11 . Jaringan Motor. Selain skital. Jaringan lompat c. Pemain juga digalakan mengambil tiga langkah sebelum membaling. Pemain perlu membuat latihan ansur maju menjaring secara terancang dan konsisten agar dapat mengekalkan teknik dan gerak yang baik. Latihan empat penjuru yang paling suka digunakan adalah dengan meletakan skital di bawah penjuru tiang gol dan mengikat tali di sebelah atas kedua penjuru tiang gol. Jaringan setempat d. Pemain juga boleh berlatih membaling dinding yang telah ditanda bulatan.5 Cadangkan tiga latihan latih tubi bagi kemahiran menjaring. Jaringan penjuru b. Antara cadangan latihan ansur maju menjaring adalah seperti berikut:a. ini adalah untuk menguji balingan dapat dilakukan ke ruang kosong pintu gol. Balingan perlu mengena sasaran skital setiap kali bola dilepaskan. penjaga gol aktif atau pasif juga boleh digunakan.1.

JARINGAN LOMPAT Aktiviti :i. ± dengan bola / tanpa bola. LAtihan ini boleh berbagai variasi. Pemain akan berganjak ke kiri setiap balingan dilakukan. Berlari dan melonjak denga bahu kiri menghala ke arah gol. ii. Berlari tiga langkah. jaringan bahu. Latihan menjaring secara bergilir. Aktiviti :i. Ini adalah untuk membaling pada posisi yang berbeza. LATIHAN MENJARING SETEMPAT Pemain beratur secara separuh bulatan di belakang garisan 6 meter. v. jaringan lompat. Berlonjak kaki kiri angkat tangan kanan. iii. 12 . Tangan kanan dihayun ke belakang bahu ke hadapan. jaringan junam. jaringan rendah dan jaringan lantun. melonjak dan membaling ke arah gol dengan penjaga gol pasif atau aktif. Latihan pasanagan ± berlari. iv. Pemain perlu berlari dan melonjak sebelah kaki dan angkat tangan yang bertentangan dengan kaki lonjakan ke atas. ii. melonjak dan membaling kepada kawan. iii.

3. 13 . ( Tayangan video disertakan ). BBM ( Tayangan video ) kemahiran menghadang bagi permainan bola baling.

Bibliografi Tan. Bhd. 14 . Claire Mitchell. 2005). Helen. 2006) Kamus Dwibahasa Oxford Fajar. (2006) Taverner. Fajar Bakti Sdn. (2005). Human Kinetics Hawkins. M. (cetakan pertama. (cetakan kelapan. Handball : Techniques & Tactics. (cetakan pertama. Joyce M. Siri Sukan Popular: Bola baling .P. 2006). Bhd. Haridas. Oxford Fajar Sdn. Edisi Keempat (2006).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful