Isi Kandungan

1.

Storyboard bahan rancangan mengajar bola baling.

1.1 Sejarah ringkas permainan bola baling di Malaysia . 1.2 Kemahiran-kemahiran asas dalam permainan bola baling. 1.3 Penjelasan perincian kemahiran menjaring. 1.4 Cadangkan tiga latihan latih tubi bagi kemahiran menjaring.

2.

BBM ( Tayangan video ) kemahiran menghadang bagi permainan bola tampar (tayangan video).

Bibliografi

1

Kebolehan deria dan pergerakan motor seeorang pemain juga sangat penting dalam peningkatan pretasi dirinya. Untuk mendapatkan peningkatan tahap kemahiran.1 Sejarah ringkas permainan bola baling di Malaysia. Dalam permainan bola baling. Di Malaysia. Melaka. BERLARI Berlari merupakan satu kemahiran yang penting dalam permainan bola baling. membuat hantaran dan tangkapan. permainan bola baling diperkenalkan pada tahun 1976 oleh seorang guru yang bertugas di Jabatan Pendidikan Selangor. Encik Lim Hock Han kepada satu kumpulan guru dan pelajar di beberapa buah sekolah di Selangor. dan larian mengejut. pemain harus melalui teknik pengelolaan latihan yang teratur. lari sisi. Kini permainan bola baling dipertandingkan di Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM). Dengan memiliki kemahiran ini. menjaring. larian ke belakang. teknik kemahiran amat penting. Kelebihannya adalah dapat melakukan pelbagai gerakan yang spontan seperti larian pecut.1. kemahiran asas bola baling dapat di bahagika kepada sembilan aktivit yang terdiri daripada berlari. menghadang. menggelecek. Secara umumnya. mengacah dan menjaga pintu gol. 2 . 1. disiplin diri dan sikap semula jadi akan menyesuaikan diri pemain untuk menjalani latihan kemahiran dengan besungguh-sungguh. pemain akan dapat mengawal larian dengan bijak serta mengubah-ubah hala supaya dapat merancang serangan dan mengelirukan pihak lawan semasa perlawanan. Pahang dan Universiti Malaya. melompat. Kejohanan ini disertai oleh 12 buah pasukan dari Selangor. Ini diikuti dengan penubuhan persatuan bola baling di negeri-negeri di Malaysia dan disusuli pula dengan penubuhan Persekutuan Bola Baling Malaysia pada tahun 1985.2 Kemahiran-kemahiran asas dalam permainan bola baling. Tambahan lagi. menangkap. Kepopularan permainan ini terbukti dengan berlangsungnya Kejohanan Pertama Pertandingan Terbuka Bola Baling anjuran Selangor dan Wilayah Persekutuan pada tahun 1982. Wilayah Persekutuan.

HANTARAN DAN TANGKAPAN Setiap pemain haruslah menguasai kemahiran menbuat hantaran dan tangkapan dengan tangan dan bola. vi. vii. Semasa di udara pemain dapat membuat pelbagai gerakan yang mengelirukan penjaga gol pihak lawan menjangka balingannya. Kejayaan sesebuah pasukan adalah bergantung kepada kemahiran baik daripada kemahiran hantaran dan tangkapan pemanin yang bagus. Untuk menguasai kemahiran ini perlu teknik dan latihan yang berterusan. Hantaran atas bahu Hantaran atas kepala Hantaran lob Hantaran paras dada Hantaran sisi Hantaran lantun sebelah tangan Hantaran lantun dua belah tangan Berikut adalah gambar kemahiran hantaran dalam permainan bola baling : - Hantaran lob Hantaran atas bahu Hantaran atas kepala Hantaran Paras Dada Hantaran Sisi 3 . iii.MELOMPAT Melompat merupakan satu kemahiran mempunyai kelebihan dalam permainan bola baling. iv. ii. Lompatan yang tinggi dapat menyambut hantaran bola dan menjaringkan gol. v. Contoh kemahiran menghantar adalah seperti :i.

Hantaran Lantun Sebelah Tangan Hantaran Lantun dua belah Tangan TANGKAPAN ( Menangkap Bola ) Kemahiran hantaran dan menangkap bola merupakan kombinasi kemahiran penting dalam pengawalan bola. memegang dengan cengkaman tangan yang fleksibel. Tangkapan yang tepat juga berkait dengan kebolehan melontar bola dengan tepat ke sasaran. Kedudukan Tangan dan Jari Semasa Menyambut Bola Menyambut Bola Aras Muka Menyambut rendah 4 Menyambut Bola dengan sebelah tangan . Prinsip utama adalah mengawal bola. mematikan kelajuan. Tangkapan yang yang kemas juga memerlukan ketajaman mata dan jangkaan kepantasan untuk menangkap bola.

Menyambut Bola tinggi MENGGELECEK MENGACAH DAN MENGAWAL BOLA Menggelecek adalah satu kemahiran melantunkan bola di lantai dengan sebelah tangan sahaja sambil membuat gerangan serangan.Semasa membuat lantunan bola hendaklah menolak bola ke arah hadapan padang. Menggelecek sambil menukar arah Menggelecek sambil mengawal bola Menggelecek sambil mengacah 5 .Kebolehan jari membuka luas akan dapat mengawal pergerakan bola menuju ke pihak lawan.

Mengacah dua lawan satu MENGHADANG DAN MENGAWAL Menghadang atau mengawal adalah bertjuan untuk menghalang serangan gol oleh pihak lawan. Dengan menghalang juga akan dapat mematahkan perancangan serangan pihak lawan. 6 . Selain itu. halangan juga boleh memberikan ruang atau kesempatan pada rakan untuk membuat serangan berterusan dan sentiasa berusaha merampas bola semula apabila bola dikawal pihak lawan. Ia jugabertujaun untuk melambatkan serangan supaya rakan-rakan sempat melakukan pertahanan.

Antaranya adalah jaringan atas kepala. Terdapat pelbagai teknik dalam kemahiran menjaring gol. Jaringan yang cantik akan memberikan kepuasan dan menjadi keseronokan pada penonton. balingan bawah lengan dan balingan lonjatan seperti yang ditunjukan dalam gambar storyboard ini. fizikal serta keseimbangan emosi yang tinggi agar dapat mengawal permainan sepanjang masa perlawanan. Perangkaan jaringan gol dal permainan ini boleh mencecah ke puluhan gol. KEMAHIRAN PENJAGA GOL Dalam permainan bola baling.TEKNIK MENJARING GOL Jaringan gol merupakan kemuncak permainan bola baling. Penjaga gol haruslah mempunyai kelebihan dari segi kecergasan mental. penjaga gol merupakan barisan terakhir pertahanan pasukan. Penjaga gol mmerupakan pemain yang penting yang bertugas menghalang setiap cubaan jaringan pihak lawan dari 9 meter dan dianggap satu kelebihan jika dapat menyelamatkan percubaan jarak dekat 6 meter. 7 .

Pelbagai teknik dan kemahiran yang digunakan dalam menghasilkan jaringan. Perlakuan jaringan bermula dengan kaki kiri ke hadapan dan kaki kana bengkok ke belakang. pengawalan imbangan dan tempo dalam permainan. berkebolehan mengikut lajak. Jaringan rendah / bawah lengan Berikut adalah storyboard dan penerangan pergerakan jenis-jenis kemahiran menjaring. Penjaring juga perlu ada daya kreativiti. Jaringan menjunam dan d.tumpuan penuh dalam semua pergerakan. Maka itulah yang dapat menarik minat pemain dalam latihan menjaring gol. prinsip-prinsip yang perlu ada ialah seperti keyakinan diri yang tinggi. Bola baling ialah sukan yang berkisarkan tentang menjaringkan gol.1.3 Penjelasan perincian kemahiran menjaring gol. Pemjaring yang berbakat akan melakukan pelbagai cara penjaringan yang menarik. ii. Boleh menjapai 40 gol. bola dibawa ke belakang dan siku bengkok. Untuk menjadi seorang penjaring yang baik. Membawa bola antara paras bahu dan abdomen sambik bergerak ke arah gol. JARINGAN BAHU i. Jaringan bahu b. iii. Kekuatan. Jaringan lompat c. pintar merancang dan mengarah untuk menepati sasaran serta cekap menilai ruang kosong dan kedudukan penjaga gol. Terdapat empat jenis cara menjaring yang popular iaitu: a. Pemikiran yang tangkas dan bertindak dengan bijak akan membuahkan hasil gol yang kualiti. ketepatan dan masa adalah antara kualiti utama yang perlu ada pada seorang penjaring. 8 Tangan kanan membawa . kelajuan.

Mengikut momentum. dada. iv. lengan dan jari perlu untuk balingan yang kuat. Ikut lajak dan mendarat. Mula berlangkah dan pada langkahan ketiga lompat setinggi yang boleh. iii. Variasi arah balingan boleh pelbagai. viii. vii. v. Balingan yang ditujukan ke lantai boleh menghasilkan lantunan yang menghasilkan gol.iv. 9 . ii. Gabungan kekuatan otot bahu. Semasa di kemuncak lompatan tujukan bola ke arah penjuru gol yang kosong. Bersedia tiga langkah ke belakang. JARINGAN LOMPAT i. Genggam bola lurus ke belakang. Tangan dihayun lurus ke hadapan dalam aksi membaling bola dengan sekuat tenaga. Haluan balingan boleh bertukar pada saat akhir untuk mengelirukan penjaga gol. Ikut lajak setelah balingan dibuat. vi. vi. bola dibawa ke atas paras kepala. v. vii.

lutut bengkok. iii. Bersedia di luar kawasan gol. tangan lurus. Melonjak melemparkan diri ke arah ruang kosong untuk membuat balingan. Bola dilepaskan semasa di ruang udara sebelum bahagian badan menyentuh lantai kawasan gol. Mendarat ikut lajak dan sokongan tangan untuk daratan yang lembut. Bahu kiri menghala ke arah gol. vi. Balingan bola lantun digunakan supaya lantunan dapat menghasilkan 10 . v. ii. Ikut lajak tangan balingan. v. Bergerak secara pantas dan agresif ke arah gol. gol. viii. vii.JARINGAN MENJUNAM i. tangan balingan dihayun ke arah gol dengan arah balingan. ii. Kilaskan badan supaya dada menghadap ke arah gol. Berat badan pindah ke kaki kiri. JARINGAN RENDAH / BAWAH LENGAN i. Pada masa yang sama. iv. ix. iv. vi. vii. iii. Bergerak ke sisi lawan untuk mengelak daripada dihalang. Bola dibaling apabila berada dekat dengan gol. Kaki di buka luas. Berat badan di atas kaki ( kanan). Kaki kiri lurus ke Bola dibawa jauh ke belakang dan siku bengkok.

Antara cadangan latihan ansur maju menjaring adalah seperti berikut:a.1. Tiang Gol Tali rafea Skitel 11 . Pemain perlu membuat latihan ansur maju menjaring secara terancang dan konsisten agar dapat mengekalkan teknik dan gerak yang baik. Jaringan penjuru b. Pemain juga boleh berlatih membaling dinding yang telah ditanda bulatan. JARINGAN PENJURU Pemain perlu menjatuhkan skital yang di letakan di tepi penjuru tiang gol. Jaringan lompat c. Jaringan setempat d. Balingan perlu mengena sasaran skital setiap kali bola dilepaskan. Jaringan Motor. ini adalah untuk menguji balingan dapat dilakukan ke ruang kosong pintu gol. Selain skital.5 Cadangkan tiga latihan latih tubi bagi kemahiran menjaring. penjaga gol aktif atau pasif juga boleh digunakan. Latihan empat penjuru yang paling suka digunakan adalah dengan meletakan skital di bawah penjuru tiang gol dan mengikat tali di sebelah atas kedua penjuru tiang gol. Pemain juga digalakan mengambil tiga langkah sebelum membaling.

jaringan junam. jaringan lompat. iii. jaringan rendah dan jaringan lantun. Aktiviti :i. Pemain perlu berlari dan melonjak sebelah kaki dan angkat tangan yang bertentangan dengan kaki lonjakan ke atas. 12 . Latihan menjaring secara bergilir. Berlonjak kaki kiri angkat tangan kanan. Berlari tiga langkah. Berlari dan melonjak denga bahu kiri menghala ke arah gol. v. melonjak dan membaling ke arah gol dengan penjaga gol pasif atau aktif. Pemain akan berganjak ke kiri setiap balingan dilakukan. ii. melonjak dan membaling kepada kawan. LAtihan ini boleh berbagai variasi. ii.JARINGAN LOMPAT Aktiviti :i. jaringan bahu. Tangan kanan dihayun ke belakang bahu ke hadapan. ± dengan bola / tanpa bola. Ini adalah untuk membaling pada posisi yang berbeza. iv. LATIHAN MENJARING SETEMPAT Pemain beratur secara separuh bulatan di belakang garisan 6 meter. iii. Latihan pasanagan ± berlari.

( Tayangan video disertakan ).3. BBM ( Tayangan video ) kemahiran menghadang bagi permainan bola baling. 13 .

Oxford Fajar Sdn. M. Fajar Bakti Sdn.P. 2005). (cetakan kelapan. Bhd. (cetakan pertama. Claire Mitchell. (cetakan pertama. 14 . Human Kinetics Hawkins. (2006) Taverner. Siri Sukan Popular: Bola baling . Handball : Techniques & Tactics. Edisi Keempat (2006). Joyce M. 2006) Kamus Dwibahasa Oxford Fajar. Haridas.Bibliografi Tan. 2006). Bhd. (2005). Helen.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful