Isi Kandungan

1.

Storyboard bahan rancangan mengajar bola baling.

1.1 Sejarah ringkas permainan bola baling di Malaysia . 1.2 Kemahiran-kemahiran asas dalam permainan bola baling. 1.3 Penjelasan perincian kemahiran menjaring. 1.4 Cadangkan tiga latihan latih tubi bagi kemahiran menjaring.

2.

BBM ( Tayangan video ) kemahiran menghadang bagi permainan bola tampar (tayangan video).

Bibliografi

1

larian ke belakang. kemahiran asas bola baling dapat di bahagika kepada sembilan aktivit yang terdiri daripada berlari. 1. teknik kemahiran amat penting. mengacah dan menjaga pintu gol. menghadang. Pahang dan Universiti Malaya. Kebolehan deria dan pergerakan motor seeorang pemain juga sangat penting dalam peningkatan pretasi dirinya. Ini diikuti dengan penubuhan persatuan bola baling di negeri-negeri di Malaysia dan disusuli pula dengan penubuhan Persekutuan Bola Baling Malaysia pada tahun 1985. Wilayah Persekutuan. Dalam permainan bola baling. membuat hantaran dan tangkapan. menangkap. Encik Lim Hock Han kepada satu kumpulan guru dan pelajar di beberapa buah sekolah di Selangor. Kini permainan bola baling dipertandingkan di Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM). Kejohanan ini disertai oleh 12 buah pasukan dari Selangor.2 Kemahiran-kemahiran asas dalam permainan bola baling. melompat. BERLARI Berlari merupakan satu kemahiran yang penting dalam permainan bola baling.1 Sejarah ringkas permainan bola baling di Malaysia. permainan bola baling diperkenalkan pada tahun 1976 oleh seorang guru yang bertugas di Jabatan Pendidikan Selangor. Tambahan lagi. pemain akan dapat mengawal larian dengan bijak serta mengubah-ubah hala supaya dapat merancang serangan dan mengelirukan pihak lawan semasa perlawanan.1. Untuk mendapatkan peningkatan tahap kemahiran. pemain harus melalui teknik pengelolaan latihan yang teratur. 2 . Di Malaysia. Melaka. Secara umumnya. lari sisi. menggelecek. disiplin diri dan sikap semula jadi akan menyesuaikan diri pemain untuk menjalani latihan kemahiran dengan besungguh-sungguh. Dengan memiliki kemahiran ini. dan larian mengejut. menjaring. Kelebihannya adalah dapat melakukan pelbagai gerakan yang spontan seperti larian pecut. Kepopularan permainan ini terbukti dengan berlangsungnya Kejohanan Pertama Pertandingan Terbuka Bola Baling anjuran Selangor dan Wilayah Persekutuan pada tahun 1982.

Untuk menguasai kemahiran ini perlu teknik dan latihan yang berterusan. ii. vi.MELOMPAT Melompat merupakan satu kemahiran mempunyai kelebihan dalam permainan bola baling. iii. Hantaran atas bahu Hantaran atas kepala Hantaran lob Hantaran paras dada Hantaran sisi Hantaran lantun sebelah tangan Hantaran lantun dua belah tangan Berikut adalah gambar kemahiran hantaran dalam permainan bola baling : - Hantaran lob Hantaran atas bahu Hantaran atas kepala Hantaran Paras Dada Hantaran Sisi 3 . Kejayaan sesebuah pasukan adalah bergantung kepada kemahiran baik daripada kemahiran hantaran dan tangkapan pemanin yang bagus. iv. v. Semasa di udara pemain dapat membuat pelbagai gerakan yang mengelirukan penjaga gol pihak lawan menjangka balingannya. Lompatan yang tinggi dapat menyambut hantaran bola dan menjaringkan gol. vii. Contoh kemahiran menghantar adalah seperti :i. HANTARAN DAN TANGKAPAN Setiap pemain haruslah menguasai kemahiran menbuat hantaran dan tangkapan dengan tangan dan bola.

Tangkapan yang yang kemas juga memerlukan ketajaman mata dan jangkaan kepantasan untuk menangkap bola. memegang dengan cengkaman tangan yang fleksibel. Prinsip utama adalah mengawal bola.Hantaran Lantun Sebelah Tangan Hantaran Lantun dua belah Tangan TANGKAPAN ( Menangkap Bola ) Kemahiran hantaran dan menangkap bola merupakan kombinasi kemahiran penting dalam pengawalan bola. Tangkapan yang tepat juga berkait dengan kebolehan melontar bola dengan tepat ke sasaran. Kedudukan Tangan dan Jari Semasa Menyambut Bola Menyambut Bola Aras Muka Menyambut rendah 4 Menyambut Bola dengan sebelah tangan . mematikan kelajuan.

Kebolehan jari membuka luas akan dapat mengawal pergerakan bola menuju ke pihak lawan. Menggelecek sambil menukar arah Menggelecek sambil mengawal bola Menggelecek sambil mengacah 5 .Menyambut Bola tinggi MENGGELECEK MENGACAH DAN MENGAWAL BOLA Menggelecek adalah satu kemahiran melantunkan bola di lantai dengan sebelah tangan sahaja sambil membuat gerangan serangan.Semasa membuat lantunan bola hendaklah menolak bola ke arah hadapan padang.

Dengan menghalang juga akan dapat mematahkan perancangan serangan pihak lawan.Mengacah dua lawan satu MENGHADANG DAN MENGAWAL Menghadang atau mengawal adalah bertjuan untuk menghalang serangan gol oleh pihak lawan. Ia jugabertujaun untuk melambatkan serangan supaya rakan-rakan sempat melakukan pertahanan. halangan juga boleh memberikan ruang atau kesempatan pada rakan untuk membuat serangan berterusan dan sentiasa berusaha merampas bola semula apabila bola dikawal pihak lawan. Selain itu. 6 .

Jaringan yang cantik akan memberikan kepuasan dan menjadi keseronokan pada penonton. 7 . KEMAHIRAN PENJAGA GOL Dalam permainan bola baling. Terdapat pelbagai teknik dalam kemahiran menjaring gol. Antaranya adalah jaringan atas kepala. Penjaga gol haruslah mempunyai kelebihan dari segi kecergasan mental.TEKNIK MENJARING GOL Jaringan gol merupakan kemuncak permainan bola baling. balingan bawah lengan dan balingan lonjatan seperti yang ditunjukan dalam gambar storyboard ini. fizikal serta keseimbangan emosi yang tinggi agar dapat mengawal permainan sepanjang masa perlawanan. penjaga gol merupakan barisan terakhir pertahanan pasukan. Penjaga gol mmerupakan pemain yang penting yang bertugas menghalang setiap cubaan jaringan pihak lawan dari 9 meter dan dianggap satu kelebihan jika dapat menyelamatkan percubaan jarak dekat 6 meter. Perangkaan jaringan gol dal permainan ini boleh mencecah ke puluhan gol.

Pemikiran yang tangkas dan bertindak dengan bijak akan membuahkan hasil gol yang kualiti. bola dibawa ke belakang dan siku bengkok. Perlakuan jaringan bermula dengan kaki kiri ke hadapan dan kaki kana bengkok ke belakang. Terdapat empat jenis cara menjaring yang popular iaitu: a. Boleh menjapai 40 gol. berkebolehan mengikut lajak.tumpuan penuh dalam semua pergerakan.1. prinsip-prinsip yang perlu ada ialah seperti keyakinan diri yang tinggi. ii. Jaringan menjunam dan d. Pemjaring yang berbakat akan melakukan pelbagai cara penjaringan yang menarik. Jaringan bahu b. ketepatan dan masa adalah antara kualiti utama yang perlu ada pada seorang penjaring. Maka itulah yang dapat menarik minat pemain dalam latihan menjaring gol. Untuk menjadi seorang penjaring yang baik. Penjaring juga perlu ada daya kreativiti. kelajuan. Jaringan rendah / bawah lengan Berikut adalah storyboard dan penerangan pergerakan jenis-jenis kemahiran menjaring. JARINGAN BAHU i.3 Penjelasan perincian kemahiran menjaring gol. 8 Tangan kanan membawa . Membawa bola antara paras bahu dan abdomen sambik bergerak ke arah gol. pintar merancang dan mengarah untuk menepati sasaran serta cekap menilai ruang kosong dan kedudukan penjaga gol. Pelbagai teknik dan kemahiran yang digunakan dalam menghasilkan jaringan. iii. pengawalan imbangan dan tempo dalam permainan. Kekuatan. Jaringan lompat c. Bola baling ialah sukan yang berkisarkan tentang menjaringkan gol.

Tangan dihayun lurus ke hadapan dalam aksi membaling bola dengan sekuat tenaga. Mula berlangkah dan pada langkahan ketiga lompat setinggi yang boleh. vi. bola dibawa ke atas paras kepala. vi. Balingan yang ditujukan ke lantai boleh menghasilkan lantunan yang menghasilkan gol. Variasi arah balingan boleh pelbagai. Ikut lajak setelah balingan dibuat. lengan dan jari perlu untuk balingan yang kuat. Gabungan kekuatan otot bahu. Haluan balingan boleh bertukar pada saat akhir untuk mengelirukan penjaga gol. dada. 9 . Mengikut momentum. ii. JARINGAN LOMPAT i. Bersedia tiga langkah ke belakang. vii. iv. Semasa di kemuncak lompatan tujukan bola ke arah penjuru gol yang kosong. iii. vii. v.iv. v. viii. Genggam bola lurus ke belakang. Ikut lajak dan mendarat.

tangan lurus. iv. Ikut lajak tangan balingan. vii. Bergerak secara pantas dan agresif ke arah gol. JARINGAN RENDAH / BAWAH LENGAN i. Berat badan di atas kaki ( kanan). Bola dibaling apabila berada dekat dengan gol. Pada masa yang sama. vii. iii. lutut bengkok. iii. Kaki kiri lurus ke Bola dibawa jauh ke belakang dan siku bengkok. tangan balingan dihayun ke arah gol dengan arah balingan. Berat badan pindah ke kaki kiri. gol. Mendarat ikut lajak dan sokongan tangan untuk daratan yang lembut. ix. Kaki di buka luas. v. Melonjak melemparkan diri ke arah ruang kosong untuk membuat balingan. vi. vi. v. Bahu kiri menghala ke arah gol. ii. Kilaskan badan supaya dada menghadap ke arah gol. Bergerak ke sisi lawan untuk mengelak daripada dihalang. ii. Balingan bola lantun digunakan supaya lantunan dapat menghasilkan 10 . Bola dilepaskan semasa di ruang udara sebelum bahagian badan menyentuh lantai kawasan gol. viii.JARINGAN MENJUNAM i. Bersedia di luar kawasan gol. iv.

Antara cadangan latihan ansur maju menjaring adalah seperti berikut:a. Jaringan penjuru b. Pemain juga boleh berlatih membaling dinding yang telah ditanda bulatan. Jaringan setempat d. Pemain juga digalakan mengambil tiga langkah sebelum membaling. Jaringan Motor. Balingan perlu mengena sasaran skital setiap kali bola dilepaskan. Latihan empat penjuru yang paling suka digunakan adalah dengan meletakan skital di bawah penjuru tiang gol dan mengikat tali di sebelah atas kedua penjuru tiang gol. Pemain perlu membuat latihan ansur maju menjaring secara terancang dan konsisten agar dapat mengekalkan teknik dan gerak yang baik. JARINGAN PENJURU Pemain perlu menjatuhkan skital yang di letakan di tepi penjuru tiang gol.5 Cadangkan tiga latihan latih tubi bagi kemahiran menjaring. Tiang Gol Tali rafea Skitel 11 . ini adalah untuk menguji balingan dapat dilakukan ke ruang kosong pintu gol. Jaringan lompat c. penjaga gol aktif atau pasif juga boleh digunakan. Selain skital.1.

iv. Berlonjak kaki kiri angkat tangan kanan. Berlari dan melonjak denga bahu kiri menghala ke arah gol. LAtihan ini boleh berbagai variasi. Ini adalah untuk membaling pada posisi yang berbeza. melonjak dan membaling kepada kawan. ii. iii. Tangan kanan dihayun ke belakang bahu ke hadapan.JARINGAN LOMPAT Aktiviti :i. Latihan menjaring secara bergilir. Latihan pasanagan ± berlari. 12 . jaringan rendah dan jaringan lantun. Pemain perlu berlari dan melonjak sebelah kaki dan angkat tangan yang bertentangan dengan kaki lonjakan ke atas. Pemain akan berganjak ke kiri setiap balingan dilakukan. LATIHAN MENJARING SETEMPAT Pemain beratur secara separuh bulatan di belakang garisan 6 meter. melonjak dan membaling ke arah gol dengan penjaga gol pasif atau aktif. jaringan lompat. jaringan bahu. v. Aktiviti :i. jaringan junam. iii. ± dengan bola / tanpa bola. Berlari tiga langkah. ii.

BBM ( Tayangan video ) kemahiran menghadang bagi permainan bola baling. 13 .3. ( Tayangan video disertakan ).

Joyce M. M. (cetakan pertama. Fajar Bakti Sdn. Bhd. Edisi Keempat (2006). Bhd.Bibliografi Tan. (cetakan kelapan. (2006) Taverner. Helen. 2005). Handball : Techniques & Tactics.P. (cetakan pertama. Claire Mitchell. 2006). 2006) Kamus Dwibahasa Oxford Fajar. Siri Sukan Popular: Bola baling . 14 . (2005). Oxford Fajar Sdn. Haridas. Human Kinetics Hawkins.