muka depan

Pilih satu yang terbaik bagi tiap-tiap soalan. 1. Yang mana satukah bukan ciri-ciri kecemerlangan diri? A Mempunyai minda yang sihat B Mempunyai keperibadian unggul C Sentiasa kreatif dan produktif D Kurang yakin dengan imej diri Apakah tujuan diadakan refleksi? A B C D Untuk mendapat pengajaran Untuk menyemai nilai-nilai murni Untuk menilai kekuatan dan kelemahan diri Untuk merancang sesuatu program yang dijalankan. Cynthia beragama Kristian dan sering ke gereja pada hari Ahad. menghormati amalam keagamaan rakannya. Agensi-agensi yang berikut memainkan peranan untuk menjaga kesejahteraan masyarakat. B.BAHAGIAN A [20 markah] Soalan 1 hingga soalan 20 Arahan : Tiap-tiap soalan yang berikut diikuti oleh empat pilihan jawapan iaitu A. dan D. Ziana disuruh ibunya untuk menjaga adiknya kerana ibunya sibuk di dapur. Keluarga dan Masyarakat 4. 5. Mengapakah sikap saling menghormati antara negara perlu dipupuk? A Untuk memonopoli kuasa ekonomi B Untuk meluaskan kuasa jajahan C Untuk menjamin kesejahteraan bersama D Untuk mengurangkan pergantungan ekonomi . 3. 6. 2. Apakah tindakan Ziana? A B C D Menolong ibunya menjaga adik Mendiamkan diri di dalam bilik Menyuruh ibunya berhenti memasak Berpura-pura tidak mendengar suruhan ibunya. Rossa tinggal sebilik dengan Cynthia. memberi hadiah berupa barangan yang mahal kepada ahli keluarga. 7. kecuali A B C D mengadakan sambutan untuk meraikan ahli keluarga. 8. kecuali A B C D Majlis Amanah Raya (MARA) Lembaga Akreditasi Negara Jabatan Kebajikan Masyarakat Kementerian Pembangunan Wanita. Mengapakah Gamelan Terengganu digelar sebagai tradisi istana? A B C D Kerana selalu dimainkan di istana Kerana pemainnya berasal daripada keturunan diraja Kerana gamelan itu dikhususkan untuk golongan diraja sahaja Kerana gamelan ini menjadi kegemaran golongan istana. Rossa seharusnya A B C D menegur perbuatan rakannya melarang Cynthia pergi ke gereja mempersendakan agama anutan Cynthia. berkunjung ke tempat-tempat yang menarik bersama keluarga. Berikut merupakan cara untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan. C. menziarahi ahli keluarga yang tinggal berjauhan.

11. kecuali A B C D Formula Satu Sukan Olimpik Sukan Komanwel Le Tour de Langkawi . Antara berikut. Magendran 16. kecuali A B C D badan eksekutif badan kehakiman badan persekutuan badan perundangan 17. Antara berikut yang manakah bukan peranan Majlis Raja-Raja? A B C D Mentauliahkan bakal duta negara Melantik anggota mahkamah khas Mempertimbangkan perubahan sempadan negeri Memilih Yang di-Pertuan Agong dan timbalannya. Apakah faktor kestabilan dan kemajuan yang dikecapi oleh Malaysia? A B C D Kepesatan ekonomi dunia Keberkesanan jentera pentadbiran negara Keseimbangan pembangunan di desa dan Bandar Kecemerlangan rakyat dalam pelbagai bidang 13. Berapa orang ahlikah yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong untuk menjadi ahli Dewan Negara? A 6 orang B 12 orang C 26 orang D 44 orang 12. Apakah tugas kerajaan yang dipilih oleh rakyat? A B C D Menjalankan tanggungjawab untuk menjaga kebajikan rakyat Memerintah mengikut corak pentadbiran sendiri Melaksanakan dasar yang bersesuaian dengan kepentingan sendiri Melantik wakil-wakil untuk memerintah pada peringkat pusat 14. Apakah bentuk sistem pilihan raya yang diamalkan di Malaysia ? A Berdasarkan bilangan parti B C D Berasaskan kelebihan suara mudah Berlandaskan bilangan pengundi yang mendaftar Berasaskan majority undi yang diperoleh oleh calon 15. tokoh manakah yang mengharumkan nama negara dalam bidang sukan? A B C D Azhar Mansor Malik Maidin Nicol David M.9. Apakah matlamat Dasar Penswastaan? A B C D Untuk mengurangkan ketidakseimbangan ekonomi Untuk mengurangkan beban kewangan kerajaan Untuk menggiatkan pembangunan sektor pertanian Untuk melahirkan insane yang berilmu pengetahuan 10. Berikut merupakan komponen yang termasuk dalam struktur pentadbiran negara. Berikut merupakan kejohanan sukan yang pernah dianjurkan oleh Malaysia.

Taufan Katrina yang melanda Amerika Syarikat telah mengorbankan banyak nyawa dan memusnahkan harta benda. BAHAGIAN B [30 markah] Soalan21 hingga Soalan 25 Arahan : Padankan penyataan yang betul daripada penyataan di Bahagian A dengan penyataan di Bahagian B. keluarga dan negara … dapat dimanfaatkan untuk kemajuan diri dan negara … akan menyinggung perasaan orang lain [10 markah] . Bahagian A 21 22 23 24 25 Ilmu yang dipelajari… Menjaga perlakuan. bebas dan berkecuali di Asia Tenggara. dan tindakan… Penggunaan bahasa kasar… Setiap kelemahan diri… Individu yang cemerlang… Bahagian B … merupakan antara ciri-ciri perwatakan terpuji. … menjadi harapan ibu bapa. Apakah peranan Malaysia dalam menangani tragedi ini? A B C D Mengambil dasar berkecuali Menghantar pasukan keamanan Menubuhkan jawatankuasa khas Menghulurkan bantuan kemanusiaan 20. Negara manakah yang menganggotai Pertubuhan Negara-Negara Komanwel? A B C D Negara yang terletak di Asia Tenggara Negara yang pernah dijajah oleh British Negara yang mengamalkan dasar berkecuali Negera yang menjalankan dasar perdagangan bebas 19. pertuturan. …akan dapat diketahui daripada orang lain. yang manakah bukan tujuan penubuhan ASEAN? A B C D Kerjasama dalam bidang pendidikan Mengadakan kerjasama ekonomi serantau Membangkitkan isu-isu yang berkaitan dengan dunia Islam Menubuhkan kawasan aman.18. Antara berikut.

ibu bapa. setiap regu mempunyai 5 orang pemain. Sape merupakan sejenis alat muzik bertali yang terkenal di negeri Sabah. Dalam permainan sepak raga moden. Pernyataan 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Anak-anak yang terdidik dengan sempurna akan menjaga maruah diri. [10 markah] Soalan 36 Arahan : Jawab semua soalan berdasarkan petikan yang diberikan. Tarian Sumazau merupakan tarian yang ditarikan oleh suku kaum Kadazandusun di Sabah. Dia beranggapan bahawa dia tidak perlu mengulang kaji pada waktu ini kerana peperiksaan PMR masih jauh lagi. Pilihan raya di Malaysia diadakan setiap lima tahun sekali. Aida telah ditegur oleh gurunya kerana tidak serius dalam pelajaran. [2 markah] . bangsa dan agama Ibu bapa perlu mengikut segala kemahuan anak-anak walaupun bercanggah dengan agama Aktiviti kekeluargaan boleh mencetuskan konflik dalam kalangan ahli keluarga. Aida merajuk dan menganggap teguran itu amat memalukannya.Soalan 26 hingga 35 Arahan : Tandakan (√) pada pernyataan yang benar dan tandakan (X) pada pernyataan yang salah. Wawasan 2020 telah diilhamkan oleh Tun Hussien Onn. (√) / (X) (a) Berikan pandangan anda terhadap perlakuan Aida. Kedudukan Dewan Negara berubah apabila Parlimen dibubarkan. Seseorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) tidak boleh diisytiharkan muflis.

iii.(b) Nyatakan EMPAT kepentingan pendidikan dalam kehidupan seseorang individu. ii. iv. i. [4 markah] (c) Huraikan kebaikan seorang guru menegur anak muridnya. [4 markah] KERTAS SOALAN TAMAT . ii. iii. iv. i.