muka depan

BAHAGIAN A [20 markah] Soalan 1 hingga soalan 20 Arahan : Tiap-tiap soalan yang berikut diikuti oleh empat pilihan jawapan iaitu A. Rossa tinggal sebilik dengan Cynthia. 8. Apakah tindakan Ziana? A B C D Menolong ibunya menjaga adik Mendiamkan diri di dalam bilik Menyuruh ibunya berhenti memasak Berpura-pura tidak mendengar suruhan ibunya. Ziana disuruh ibunya untuk menjaga adiknya kerana ibunya sibuk di dapur. Pilih satu yang terbaik bagi tiap-tiap soalan. 6. B. Yang mana satukah bukan ciri-ciri kecemerlangan diri? A Mempunyai minda yang sihat B Mempunyai keperibadian unggul C Sentiasa kreatif dan produktif D Kurang yakin dengan imej diri Apakah tujuan diadakan refleksi? A B C D Untuk mendapat pengajaran Untuk menyemai nilai-nilai murni Untuk menilai kekuatan dan kelemahan diri Untuk merancang sesuatu program yang dijalankan. Mengapakah sikap saling menghormati antara negara perlu dipupuk? A Untuk memonopoli kuasa ekonomi B Untuk meluaskan kuasa jajahan C Untuk menjamin kesejahteraan bersama D Untuk mengurangkan pergantungan ekonomi . kecuali A B C D mengadakan sambutan untuk meraikan ahli keluarga. 1. 3. 2. Mengapakah Gamelan Terengganu digelar sebagai tradisi istana? A B C D Kerana selalu dimainkan di istana Kerana pemainnya berasal daripada keturunan diraja Kerana gamelan itu dikhususkan untuk golongan diraja sahaja Kerana gamelan ini menjadi kegemaran golongan istana. Agensi-agensi yang berikut memainkan peranan untuk menjaga kesejahteraan masyarakat. berkunjung ke tempat-tempat yang menarik bersama keluarga. Cynthia beragama Kristian dan sering ke gereja pada hari Ahad. kecuali A B C D Majlis Amanah Raya (MARA) Lembaga Akreditasi Negara Jabatan Kebajikan Masyarakat Kementerian Pembangunan Wanita. menziarahi ahli keluarga yang tinggal berjauhan. Berikut merupakan cara untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan. 7. Rossa seharusnya A B C D menegur perbuatan rakannya melarang Cynthia pergi ke gereja mempersendakan agama anutan Cynthia. C. 5. memberi hadiah berupa barangan yang mahal kepada ahli keluarga. Keluarga dan Masyarakat 4. dan D. menghormati amalam keagamaan rakannya.

kecuali A B C D badan eksekutif badan kehakiman badan persekutuan badan perundangan 17. Apakah tugas kerajaan yang dipilih oleh rakyat? A B C D Menjalankan tanggungjawab untuk menjaga kebajikan rakyat Memerintah mengikut corak pentadbiran sendiri Melaksanakan dasar yang bersesuaian dengan kepentingan sendiri Melantik wakil-wakil untuk memerintah pada peringkat pusat 14. Berikut merupakan komponen yang termasuk dalam struktur pentadbiran negara.9. Antara berikut yang manakah bukan peranan Majlis Raja-Raja? A B C D Mentauliahkan bakal duta negara Melantik anggota mahkamah khas Mempertimbangkan perubahan sempadan negeri Memilih Yang di-Pertuan Agong dan timbalannya. Magendran 16. Berikut merupakan kejohanan sukan yang pernah dianjurkan oleh Malaysia. Antara berikut. Apakah matlamat Dasar Penswastaan? A B C D Untuk mengurangkan ketidakseimbangan ekonomi Untuk mengurangkan beban kewangan kerajaan Untuk menggiatkan pembangunan sektor pertanian Untuk melahirkan insane yang berilmu pengetahuan 10. 11. kecuali A B C D Formula Satu Sukan Olimpik Sukan Komanwel Le Tour de Langkawi . Apakah bentuk sistem pilihan raya yang diamalkan di Malaysia ? A Berdasarkan bilangan parti B C D Berasaskan kelebihan suara mudah Berlandaskan bilangan pengundi yang mendaftar Berasaskan majority undi yang diperoleh oleh calon 15. Berapa orang ahlikah yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong untuk menjadi ahli Dewan Negara? A 6 orang B 12 orang C 26 orang D 44 orang 12. tokoh manakah yang mengharumkan nama negara dalam bidang sukan? A B C D Azhar Mansor Malik Maidin Nicol David M. Apakah faktor kestabilan dan kemajuan yang dikecapi oleh Malaysia? A B C D Kepesatan ekonomi dunia Keberkesanan jentera pentadbiran negara Keseimbangan pembangunan di desa dan Bandar Kecemerlangan rakyat dalam pelbagai bidang 13.

yang manakah bukan tujuan penubuhan ASEAN? A B C D Kerjasama dalam bidang pendidikan Mengadakan kerjasama ekonomi serantau Membangkitkan isu-isu yang berkaitan dengan dunia Islam Menubuhkan kawasan aman. Negara manakah yang menganggotai Pertubuhan Negara-Negara Komanwel? A B C D Negara yang terletak di Asia Tenggara Negara yang pernah dijajah oleh British Negara yang mengamalkan dasar berkecuali Negera yang menjalankan dasar perdagangan bebas 19. …akan dapat diketahui daripada orang lain. dan tindakan… Penggunaan bahasa kasar… Setiap kelemahan diri… Individu yang cemerlang… Bahagian B … merupakan antara ciri-ciri perwatakan terpuji. Antara berikut. keluarga dan negara … dapat dimanfaatkan untuk kemajuan diri dan negara … akan menyinggung perasaan orang lain [10 markah] . Apakah peranan Malaysia dalam menangani tragedi ini? A B C D Mengambil dasar berkecuali Menghantar pasukan keamanan Menubuhkan jawatankuasa khas Menghulurkan bantuan kemanusiaan 20. bebas dan berkecuali di Asia Tenggara. Taufan Katrina yang melanda Amerika Syarikat telah mengorbankan banyak nyawa dan memusnahkan harta benda. … menjadi harapan ibu bapa. Bahagian A 21 22 23 24 25 Ilmu yang dipelajari… Menjaga perlakuan.18. pertuturan. BAHAGIAN B [30 markah] Soalan21 hingga Soalan 25 Arahan : Padankan penyataan yang betul daripada penyataan di Bahagian A dengan penyataan di Bahagian B.

Aida telah ditegur oleh gurunya kerana tidak serius dalam pelajaran. ibu bapa. Seseorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) tidak boleh diisytiharkan muflis. Pilihan raya di Malaysia diadakan setiap lima tahun sekali.Soalan 26 hingga 35 Arahan : Tandakan (√) pada pernyataan yang benar dan tandakan (X) pada pernyataan yang salah. Tarian Sumazau merupakan tarian yang ditarikan oleh suku kaum Kadazandusun di Sabah. (√) / (X) (a) Berikan pandangan anda terhadap perlakuan Aida. setiap regu mempunyai 5 orang pemain. Sape merupakan sejenis alat muzik bertali yang terkenal di negeri Sabah. Pernyataan 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Anak-anak yang terdidik dengan sempurna akan menjaga maruah diri. Dia beranggapan bahawa dia tidak perlu mengulang kaji pada waktu ini kerana peperiksaan PMR masih jauh lagi. [2 markah] . bangsa dan agama Ibu bapa perlu mengikut segala kemahuan anak-anak walaupun bercanggah dengan agama Aktiviti kekeluargaan boleh mencetuskan konflik dalam kalangan ahli keluarga. Kedudukan Dewan Negara berubah apabila Parlimen dibubarkan. [10 markah] Soalan 36 Arahan : Jawab semua soalan berdasarkan petikan yang diberikan. Dalam permainan sepak raga moden. Aida merajuk dan menganggap teguran itu amat memalukannya. Wawasan 2020 telah diilhamkan oleh Tun Hussien Onn.

iii. iii.(b) Nyatakan EMPAT kepentingan pendidikan dalam kehidupan seseorang individu. iv. ii. [4 markah] (c) Huraikan kebaikan seorang guru menegur anak muridnya. ii. i. i. [4 markah] KERTAS SOALAN TAMAT . iv.