P. 1
PRAKTIS KABUS DI PERBUKITAN[1]

PRAKTIS KABUS DI PERBUKITAN[1]

|Views: 2,028|Likes:
Published by angel_anne78

More info:

Published by: angel_anne78 on Dec 06, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/14/2013

pdf

text

original

PRAKTIS KABUS DI PERBUKITAN SOALAN 1 a) Huraikan tema yang terdapat dalam novel Kabus di Kabus di Perbukitan beserta peristiwa

yang boleh diaitkan dengan tema. (8markah) b) Berikan tiga persoalan yang terdapat dalam novel tersebut. (7 markah) SOALAN 2 a) Nyatakan tiga latar tempat dalam novel tersebut dan peristiwa yang berkaitan. ( 8 markah) b) Jelaskan tiga pengajaran yang terdapat dalam novel. (7 markah) SOALAN 3 a) Huraikan empat nilai murni yang terdapat dalam novel. (8 markah) b) Bincangkan pengajaran yang terdapat dalam novel. (7 markah) SOALAN 4 a) Ceritakan peleraian novel Kabus di Perbukitan. ( 8 markah) b) Unsur suspens sangat penting. Nyatakan dua peristiwa yang menunjukkan unsur tersebut. ( 7 markah)

Dia juga terpaksa berpisah dengan adik kembarnya Rahayu yang dijaga oleh bapanya Kamarudin dan ibu tirinya Hamidah.iaitu seawal 7 tahun. Namun begitu Ghazali juga meninggal dunia tidak berapa lama selepas ibunya meninggal akibat kemalangan. ( 7 markah) JAWAPAN PRAKTIS SOALAN 1 a) Novel ini bertemakan persoalan kegigihan dan ketabahan seorang wanita yang bernama Faridah. Faridah telah melalui bermacam-macam dugaan dan cabaran yang memungkinkan dia berada di tahapnya sekarang. . dia berusaha untuk menemui Azman. Hidup di perantauan juga menunjukkan ketabahan dan kegigihan Faridah. Dia hilang dari tempat kemalangan selama lebih daripada dua minggu.SOALAN 5 a) Bincangkan watak dan perwatakan Faridah dalam novel Kabus di Perbukitan. iaitu tunangnya memutuskan tali pertunangan mereka tanpa sebab. tetapi berjumpa dan berkahwin dengan Soleh Johnsons dan menetap di sana lebih 25 tahun. adik kembarnya Rahayu pula meninggal dunia. Akibat ingin mendapatkan penjelasan yang jelas. Mulamula dia terpaksa menghadapi perpisahan ayah dan ibunya dalam usia yang masih muda . Salmah. Di sebabkan kemalangan itu juga Faridah koma selama lebih sebulan. Dan tidak lama selepas itu ibunya pula meninggal dunia. Faridah tinggal sebatang kara. Faridah berkahwin dengan Ghazali. Kematian Ayu juga memberi kesan kepada ibunya. Dia berangkat ke N ew Zealand untuk mengikuti kursus selama enam bulan. Azman pula. Mereka hanya sempat bertemu dalam alam bawah sedar. ( 8 markah) b) Berikan contoh latar masyarakat yang terdapat dalam novel. tetapi akhirnya membawa kepada kemalangan yang tidak disangka-sangka. Apabila sedar. Dia hanya mendapat tahu daripada SMS yang dihantar oleh Azman yang ingin memutuskan tali pertunangan mereka.

Benny. Persoalan a) Berpegang kepada ajaran agama Contoh Peristiwa -Faridah walaupun telah 25 tahun menetap di New Zealand tetapi cara hidupnya masih kekal seorang muslim. -Melina dan Anne. -Benny pemuda berketurunan Arab.b) Tiga persoalan yang terdapat dalam Kabus di Perbukitan ialah. masih mengamalkan ajaran Islam . walaupun telah belayar ke setiap pelusuk pelabuhan tetapi dia tetap mencari seorang isteri Muslim bagi memulakan keluarganya. Contoh: Iqbal c) Bertawakal dan bersabar menerima musibah Salmah sabar/reda apabila suaminya Kamarudin berkahwin dengan Hamidah. . Ustaz Syukri.Faridah sanggup bekerja sebagai pekerja sukarela di JKM menjaga kanak-kanak istimewa. walaupun dilahirkan di New Zealand. Salmah juga sabar ketika suaminya membawa salah seorang anak kembarnya iaitu Rahayu bersamanya Salmah sabar ketika menerima . Noor Mohamad dan Mohamed Attar sentiasa berbincang b) Kasih sayang sesama insan tentang Islam.

Kamarudin meneruskan usaha mencari Faridah. New Zealand -Rumah rehat Gap -tempat Faridah sekeluarga tinggal selepas berkahwin dengan Soleh Johnsons. -Rosewood. -tempat pasukan penyelamat . Azrul seorang mahasiswa pertanian berusaha dengan gigih menjadi penternak berjaya sehingga mendapat gelaran ‘Datuk’ e) - SOALAN 2 i) Tiga Latar Tempat ialah. -tempat Faridah diselamatkan semasa berada di alam bawah sedar. Ghazali yang memaklumkan bahawa Faridah terlibat dalam kemalangan tetapi tidak dijumpai di tempat d) Berusaha tanpa mengenal putus asa kemalangan.berita daripada En. Latar tempat -Di Perpustakaan UPM -Hospital HUKM -Bukit Kutu Peristiwa -Rahayu dan Azrul mengulang kaji pelajaran -Rahayu mendapatkan rawatan bagi penyakit kansernya. walupun pasukan penyelamat telah menghentikan operasi mencari dan menyelamat .

-Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan membawa Rahayu -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan bersama ketika Rahayu berumur 7 tahun.berkumpul. Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa .Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu. -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah. -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser. merancang dan berusaha mencari Rahayu. ii) Tiga Pengajaran yang terdapat dalam novel ialah . . -Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian. Hamidah. isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu hanyalah anak tirinya.

SOALAN 3 i) Empat nilai murni ialah. .

Hamidah.Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa . sentiasa mengamalkan suruhan agama. -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser. -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah. . walaupun sudah 25 tahun menetap di New Zealand. tetapi masih ingin kembali ke tanah air dan menetap di Malaysia. isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu hanyalah anak tirinya. -Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian. -Faridah dan keluarga walaupun berada di New Zealand. -Faridah.Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu. -Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan membawa Rahayu bersama ketika -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan --Kita hendaklah sentiasa mengerjakan suruhan agama dan berdoa kepada Tuhan -Kita jangan lupa asal usul kita Rahayu berumur 7 tahun.

ii) Pengajaran yang terdapat dalam novel ialah . .

sentiasa mengamalkan suruhan agama.Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu.Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa . -Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan --Kita hendaklah sentiasa mengerjakan suruhan agama dan berdoa kepada Tuhan -Kita jangan lupa asal usul kita membawa Rahayu bersama ketika Rahayu berumur 7 tahun. -Faridah. -Faridah dan keluarga walaupun berada di New Zealand. isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan hanyalah anak tirinya. -Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian. -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser. walaupun sudah 25 tahun menetap di New Zealand. -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah. tetapi masih ingin kembali ke tanah air dan menetap di Malaysia. . Hamidah.

dia koma.SOALAN 4 i) Peleraian novel Kabus di Perbukitan. Di sana dia berjumpa dengan Soleh Johnsons. ii) Unsur suspens yang terdapat dalam novel tersebut ialah. . Faridah menerima tawaran berkursus Community Servives for Disable People selama enam bulan di New Zealand. semasa Faridah terlibat dalam kemalangan. berkahwin dan terus menetap di sana. Namun Faridah telah mengalami pelbagai pengalaman menarik semasa dia berada di bawah sedar.

(Hal: 47). suaminya meninggal dalam kemalangan. . Dia diselamatkan dan dibawa ke Bukit Kutu. dia tetap berpegang kepada agamanya.walaupun berada di Negara bukan Islam dan -Penyayang berkahwin dengan Soleh Johnsons.semasa tunangnya memtuskan pertunangan. -ketika kematian kembarnya Rahayu. -merantau ke New -Bertanggungjawab Zealand. satu tempat yang asing bagi Faridah. Watak Faridah Perwatakan -seorang yang tabah Contoh . dia sabar. Unsur suspens diteruskan dengan pertemuan Rahayu dengan Faridah dalam mimpi. SOALAN 5 i) Watak dan perwatakan Faridah dalam novel tersebut ialah. (Hal:93). juga dia menerimanya dengan sabar. Seolah-olah berada dalam zaman atau era awal 1990-an. dia menerima dengan tabah.Faridah telah bertemu dengan Tuan Cecil Renking. . -ketika Ghazali. berkahwin dan menetap di sana walaupun jauh dari tanah air.(Hal:93). Ayu berjumpa dengan Faridah semasa berada dalam alam bawah sedar yang membantu Faridah daripada koma dan pada masa yang sama Rahayu pergi untuk selama-lamanya.

Besar. -Berkahwin dengan Soleh Johnsons. bayu berpuput lembut dengan kicau burung dan kokok ayam berselang-seli.suasana sekeliling masih gelap. subuh menyerbu masuk. dia amat meminati kanak-kanak istimewa.Suasana seperti. antara 12 pelajar Malaysia yang menuntut di Universiti Lincoln. ii) Contoh Latar Masyarakat ialah Latar Masyarakat -Golongan pelajar/remaja Contoh/peristiwa -Rahayu dan Azrul merupakan pelajar university (UPM). tauhid dan topik yang selalu . Zain. seorang warganegara New Zealand tetapi tidak pernah lupa tanah air dan kampungnya di Sungai Besar. -Mohd.-Bekerja dengan Pusat Pemulihan Komuniti di bawah Jabatan Kebajikan . -Golongan masyarakat Melayu tradisional/kampong/petani -Salmah yang masih mengerjakan sawah padi di g.Setia Masyarakat. udara segar. walaupun hanya sebagai sukarelawan yang dibayar elaun. (Hal:97) -golongan masyarakat Islam yang ekstrem -Mohamad Attar yang selalu menyampaikan kuliah tentang rukun Islam.

-An Anbia Family Limited Company.disentuhnya ialah tentang jihad dan -Golongan peniaga/usahawan kepetualangan Amerika. Datuk Azrul. -Soleh Johnsons mengusahakan perusahaan dan penternakan keluarga. . mengusahakan memajukan bidang pertanian dan penternakan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->