PRAKTIS KABUS DI PERBUKITAN SOALAN 1 a) Huraikan tema yang terdapat dalam novel Kabus di Kabus di Perbukitan beserta peristiwa

yang boleh diaitkan dengan tema. (8markah) b) Berikan tiga persoalan yang terdapat dalam novel tersebut. (7 markah) SOALAN 2 a) Nyatakan tiga latar tempat dalam novel tersebut dan peristiwa yang berkaitan. ( 8 markah) b) Jelaskan tiga pengajaran yang terdapat dalam novel. (7 markah) SOALAN 3 a) Huraikan empat nilai murni yang terdapat dalam novel. (8 markah) b) Bincangkan pengajaran yang terdapat dalam novel. (7 markah) SOALAN 4 a) Ceritakan peleraian novel Kabus di Perbukitan. ( 8 markah) b) Unsur suspens sangat penting. Nyatakan dua peristiwa yang menunjukkan unsur tersebut. ( 7 markah)

tetapi berjumpa dan berkahwin dengan Soleh Johnsons dan menetap di sana lebih 25 tahun. dia berusaha untuk menemui Azman.SOALAN 5 a) Bincangkan watak dan perwatakan Faridah dalam novel Kabus di Perbukitan. Dia juga terpaksa berpisah dengan adik kembarnya Rahayu yang dijaga oleh bapanya Kamarudin dan ibu tirinya Hamidah. Hidup di perantauan juga menunjukkan ketabahan dan kegigihan Faridah. Dan tidak lama selepas itu ibunya pula meninggal dunia. Faridah telah melalui bermacam-macam dugaan dan cabaran yang memungkinkan dia berada di tahapnya sekarang.iaitu seawal 7 tahun. Apabila sedar. Dia hanya mendapat tahu daripada SMS yang dihantar oleh Azman yang ingin memutuskan tali pertunangan mereka. Namun begitu Ghazali juga meninggal dunia tidak berapa lama selepas ibunya meninggal akibat kemalangan. Dia berangkat ke N ew Zealand untuk mengikuti kursus selama enam bulan. . Akibat ingin mendapatkan penjelasan yang jelas. iaitu tunangnya memutuskan tali pertunangan mereka tanpa sebab. Azman pula. Mulamula dia terpaksa menghadapi perpisahan ayah dan ibunya dalam usia yang masih muda . Dia hilang dari tempat kemalangan selama lebih daripada dua minggu. Faridah berkahwin dengan Ghazali. tetapi akhirnya membawa kepada kemalangan yang tidak disangka-sangka. ( 7 markah) JAWAPAN PRAKTIS SOALAN 1 a) Novel ini bertemakan persoalan kegigihan dan ketabahan seorang wanita yang bernama Faridah. Faridah tinggal sebatang kara. ( 8 markah) b) Berikan contoh latar masyarakat yang terdapat dalam novel. adik kembarnya Rahayu pula meninggal dunia. Salmah. Mereka hanya sempat bertemu dalam alam bawah sedar. Di sebabkan kemalangan itu juga Faridah koma selama lebih sebulan. Kematian Ayu juga memberi kesan kepada ibunya.

b) Tiga persoalan yang terdapat dalam Kabus di Perbukitan ialah. masih mengamalkan ajaran Islam . walaupun dilahirkan di New Zealand. Noor Mohamad dan Mohamed Attar sentiasa berbincang b) Kasih sayang sesama insan tentang Islam. Persoalan a) Berpegang kepada ajaran agama Contoh Peristiwa -Faridah walaupun telah 25 tahun menetap di New Zealand tetapi cara hidupnya masih kekal seorang muslim. . -Benny pemuda berketurunan Arab. walaupun telah belayar ke setiap pelusuk pelabuhan tetapi dia tetap mencari seorang isteri Muslim bagi memulakan keluarganya.Faridah sanggup bekerja sebagai pekerja sukarela di JKM menjaga kanak-kanak istimewa. -Melina dan Anne. Ustaz Syukri.Benny. Contoh: Iqbal c) Bertawakal dan bersabar menerima musibah Salmah sabar/reda apabila suaminya Kamarudin berkahwin dengan Hamidah. Salmah juga sabar ketika suaminya membawa salah seorang anak kembarnya iaitu Rahayu bersamanya Salmah sabar ketika menerima .

New Zealand -Rumah rehat Gap -tempat Faridah sekeluarga tinggal selepas berkahwin dengan Soleh Johnsons. Latar tempat -Di Perpustakaan UPM -Hospital HUKM -Bukit Kutu Peristiwa -Rahayu dan Azrul mengulang kaji pelajaran -Rahayu mendapatkan rawatan bagi penyakit kansernya. walupun pasukan penyelamat telah menghentikan operasi mencari dan menyelamat .berita daripada En. Azrul seorang mahasiswa pertanian berusaha dengan gigih menjadi penternak berjaya sehingga mendapat gelaran ‘Datuk’ e) - SOALAN 2 i) Tiga Latar Tempat ialah. Ghazali yang memaklumkan bahawa Faridah terlibat dalam kemalangan tetapi tidak dijumpai di tempat d) Berusaha tanpa mengenal putus asa kemalangan. Kamarudin meneruskan usaha mencari Faridah. -Rosewood. -tempat Faridah diselamatkan semasa berada di alam bawah sedar. -tempat pasukan penyelamat .

. merancang dan berusaha mencari Rahayu.Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu. Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa .-Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan membawa Rahayu -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan bersama ketika Rahayu berumur 7 tahun. -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser. -Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian. Hamidah. -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah. ii) Tiga Pengajaran yang terdapat dalam novel ialah .berkumpul. isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu hanyalah anak tirinya.

.SOALAN 3 i) Empat nilai murni ialah.

Hamidah.Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu. -Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan membawa Rahayu bersama ketika -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan --Kita hendaklah sentiasa mengerjakan suruhan agama dan berdoa kepada Tuhan -Kita jangan lupa asal usul kita Rahayu berumur 7 tahun. -Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian. isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu hanyalah anak tirinya. -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser. sentiasa mengamalkan suruhan agama. -Faridah dan keluarga walaupun berada di New Zealand. -Faridah. tetapi masih ingin kembali ke tanah air dan menetap di Malaysia. .Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa . walaupun sudah 25 tahun menetap di New Zealand. -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah.

ii) Pengajaran yang terdapat dalam novel ialah . .

. -Faridah dan keluarga walaupun berada di New Zealand. -Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian.Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu.Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa . -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah. -Faridah. Hamidah. -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser. sentiasa mengamalkan suruhan agama. tetapi masih ingin kembali ke tanah air dan menetap di Malaysia. isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan hanyalah anak tirinya. -Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan --Kita hendaklah sentiasa mengerjakan suruhan agama dan berdoa kepada Tuhan -Kita jangan lupa asal usul kita membawa Rahayu bersama ketika Rahayu berumur 7 tahun. walaupun sudah 25 tahun menetap di New Zealand.

dia koma. Namun Faridah telah mengalami pelbagai pengalaman menarik semasa dia berada di bawah sedar.SOALAN 4 i) Peleraian novel Kabus di Perbukitan. ii) Unsur suspens yang terdapat dalam novel tersebut ialah. . semasa Faridah terlibat dalam kemalangan. berkahwin dan terus menetap di sana. Faridah menerima tawaran berkursus Community Servives for Disable People selama enam bulan di New Zealand. Di sana dia berjumpa dengan Soleh Johnsons.

. berkahwin dan menetap di sana walaupun jauh dari tanah air. Dia diselamatkan dan dibawa ke Bukit Kutu.walaupun berada di Negara bukan Islam dan -Penyayang berkahwin dengan Soleh Johnsons.Faridah telah bertemu dengan Tuan Cecil Renking. Watak Faridah Perwatakan -seorang yang tabah Contoh . -ketika Ghazali. (Hal:93). dia menerima dengan tabah. satu tempat yang asing bagi Faridah. .semasa tunangnya memtuskan pertunangan. dia sabar. suaminya meninggal dalam kemalangan. juga dia menerimanya dengan sabar. (Hal: 47). SOALAN 5 i) Watak dan perwatakan Faridah dalam novel tersebut ialah. -merantau ke New -Bertanggungjawab Zealand. Seolah-olah berada dalam zaman atau era awal 1990-an.(Hal:93). Ayu berjumpa dengan Faridah semasa berada dalam alam bawah sedar yang membantu Faridah daripada koma dan pada masa yang sama Rahayu pergi untuk selama-lamanya. Unsur suspens diteruskan dengan pertemuan Rahayu dengan Faridah dalam mimpi. -ketika kematian kembarnya Rahayu. dia tetap berpegang kepada agamanya.

subuh menyerbu masuk. walaupun hanya sebagai sukarelawan yang dibayar elaun. bayu berpuput lembut dengan kicau burung dan kokok ayam berselang-seli. udara segar. antara 12 pelajar Malaysia yang menuntut di Universiti Lincoln. ii) Contoh Latar Masyarakat ialah Latar Masyarakat -Golongan pelajar/remaja Contoh/peristiwa -Rahayu dan Azrul merupakan pelajar university (UPM). -Golongan masyarakat Melayu tradisional/kampong/petani -Salmah yang masih mengerjakan sawah padi di g.-Bekerja dengan Pusat Pemulihan Komuniti di bawah Jabatan Kebajikan . -Mohd. tauhid dan topik yang selalu . (Hal:97) -golongan masyarakat Islam yang ekstrem -Mohamad Attar yang selalu menyampaikan kuliah tentang rukun Islam. dia amat meminati kanak-kanak istimewa. Besar. seorang warganegara New Zealand tetapi tidak pernah lupa tanah air dan kampungnya di Sungai Besar. -Berkahwin dengan Soleh Johnsons.Suasana seperti. Zain.suasana sekeliling masih gelap.Setia Masyarakat.

mengusahakan memajukan bidang pertanian dan penternakan. -Soleh Johnsons mengusahakan perusahaan dan penternakan keluarga. . -An Anbia Family Limited Company. Datuk Azrul.disentuhnya ialah tentang jihad dan -Golongan peniaga/usahawan kepetualangan Amerika.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful