PRAKTIS KABUS DI PERBUKITAN SOALAN 1 a) Huraikan tema yang terdapat dalam novel Kabus di Kabus di Perbukitan beserta peristiwa

yang boleh diaitkan dengan tema. (8markah) b) Berikan tiga persoalan yang terdapat dalam novel tersebut. (7 markah) SOALAN 2 a) Nyatakan tiga latar tempat dalam novel tersebut dan peristiwa yang berkaitan. ( 8 markah) b) Jelaskan tiga pengajaran yang terdapat dalam novel. (7 markah) SOALAN 3 a) Huraikan empat nilai murni yang terdapat dalam novel. (8 markah) b) Bincangkan pengajaran yang terdapat dalam novel. (7 markah) SOALAN 4 a) Ceritakan peleraian novel Kabus di Perbukitan. ( 8 markah) b) Unsur suspens sangat penting. Nyatakan dua peristiwa yang menunjukkan unsur tersebut. ( 7 markah)

Azman pula. Mulamula dia terpaksa menghadapi perpisahan ayah dan ibunya dalam usia yang masih muda . Faridah berkahwin dengan Ghazali. Apabila sedar. Dia hanya mendapat tahu daripada SMS yang dihantar oleh Azman yang ingin memutuskan tali pertunangan mereka. tetapi akhirnya membawa kepada kemalangan yang tidak disangka-sangka. Dia juga terpaksa berpisah dengan adik kembarnya Rahayu yang dijaga oleh bapanya Kamarudin dan ibu tirinya Hamidah. ( 8 markah) b) Berikan contoh latar masyarakat yang terdapat dalam novel. Namun begitu Ghazali juga meninggal dunia tidak berapa lama selepas ibunya meninggal akibat kemalangan. Dia berangkat ke N ew Zealand untuk mengikuti kursus selama enam bulan.SOALAN 5 a) Bincangkan watak dan perwatakan Faridah dalam novel Kabus di Perbukitan. Akibat ingin mendapatkan penjelasan yang jelas. iaitu tunangnya memutuskan tali pertunangan mereka tanpa sebab. Faridah telah melalui bermacam-macam dugaan dan cabaran yang memungkinkan dia berada di tahapnya sekarang. dia berusaha untuk menemui Azman. Di sebabkan kemalangan itu juga Faridah koma selama lebih sebulan.iaitu seawal 7 tahun. Salmah. Faridah tinggal sebatang kara. tetapi berjumpa dan berkahwin dengan Soleh Johnsons dan menetap di sana lebih 25 tahun. Hidup di perantauan juga menunjukkan ketabahan dan kegigihan Faridah. Mereka hanya sempat bertemu dalam alam bawah sedar. Dia hilang dari tempat kemalangan selama lebih daripada dua minggu. Dan tidak lama selepas itu ibunya pula meninggal dunia. Kematian Ayu juga memberi kesan kepada ibunya. . ( 7 markah) JAWAPAN PRAKTIS SOALAN 1 a) Novel ini bertemakan persoalan kegigihan dan ketabahan seorang wanita yang bernama Faridah. adik kembarnya Rahayu pula meninggal dunia.

Ustaz Syukri. . masih mengamalkan ajaran Islam . walaupun dilahirkan di New Zealand. Salmah juga sabar ketika suaminya membawa salah seorang anak kembarnya iaitu Rahayu bersamanya Salmah sabar ketika menerima . -Benny pemuda berketurunan Arab. Noor Mohamad dan Mohamed Attar sentiasa berbincang b) Kasih sayang sesama insan tentang Islam. -Melina dan Anne. walaupun telah belayar ke setiap pelusuk pelabuhan tetapi dia tetap mencari seorang isteri Muslim bagi memulakan keluarganya.b) Tiga persoalan yang terdapat dalam Kabus di Perbukitan ialah.Faridah sanggup bekerja sebagai pekerja sukarela di JKM menjaga kanak-kanak istimewa.Benny. Contoh: Iqbal c) Bertawakal dan bersabar menerima musibah Salmah sabar/reda apabila suaminya Kamarudin berkahwin dengan Hamidah. Persoalan a) Berpegang kepada ajaran agama Contoh Peristiwa -Faridah walaupun telah 25 tahun menetap di New Zealand tetapi cara hidupnya masih kekal seorang muslim.

walupun pasukan penyelamat telah menghentikan operasi mencari dan menyelamat . -Rosewood. Ghazali yang memaklumkan bahawa Faridah terlibat dalam kemalangan tetapi tidak dijumpai di tempat d) Berusaha tanpa mengenal putus asa kemalangan. -tempat Faridah diselamatkan semasa berada di alam bawah sedar. Azrul seorang mahasiswa pertanian berusaha dengan gigih menjadi penternak berjaya sehingga mendapat gelaran ‘Datuk’ e) - SOALAN 2 i) Tiga Latar Tempat ialah. Kamarudin meneruskan usaha mencari Faridah.berita daripada En. New Zealand -Rumah rehat Gap -tempat Faridah sekeluarga tinggal selepas berkahwin dengan Soleh Johnsons. Latar tempat -Di Perpustakaan UPM -Hospital HUKM -Bukit Kutu Peristiwa -Rahayu dan Azrul mengulang kaji pelajaran -Rahayu mendapatkan rawatan bagi penyakit kansernya. -tempat pasukan penyelamat .

. isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu hanyalah anak tirinya. Hamidah. -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah. ii) Tiga Pengajaran yang terdapat dalam novel ialah .Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu. merancang dan berusaha mencari Rahayu. -Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian.-Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan membawa Rahayu -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan bersama ketika Rahayu berumur 7 tahun. -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser.berkumpul. Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa .

.SOALAN 3 i) Empat nilai murni ialah.

. -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah.Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa . -Faridah. sentiasa mengamalkan suruhan agama. isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu hanyalah anak tirinya.Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu. -Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan membawa Rahayu bersama ketika -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan --Kita hendaklah sentiasa mengerjakan suruhan agama dan berdoa kepada Tuhan -Kita jangan lupa asal usul kita Rahayu berumur 7 tahun. tetapi masih ingin kembali ke tanah air dan menetap di Malaysia. -Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian. walaupun sudah 25 tahun menetap di New Zealand. Hamidah. -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser. -Faridah dan keluarga walaupun berada di New Zealand.

ii) Pengajaran yang terdapat dalam novel ialah . .

Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu. -Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan --Kita hendaklah sentiasa mengerjakan suruhan agama dan berdoa kepada Tuhan -Kita jangan lupa asal usul kita membawa Rahayu bersama ketika Rahayu berumur 7 tahun. -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah. Hamidah. isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan hanyalah anak tirinya. -Faridah.Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa . -Faridah dan keluarga walaupun berada di New Zealand. walaupun sudah 25 tahun menetap di New Zealand. . sentiasa mengamalkan suruhan agama. -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser. -Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian. tetapi masih ingin kembali ke tanah air dan menetap di Malaysia.

dia koma. Namun Faridah telah mengalami pelbagai pengalaman menarik semasa dia berada di bawah sedar. Di sana dia berjumpa dengan Soleh Johnsons. berkahwin dan terus menetap di sana. Faridah menerima tawaran berkursus Community Servives for Disable People selama enam bulan di New Zealand.SOALAN 4 i) Peleraian novel Kabus di Perbukitan. semasa Faridah terlibat dalam kemalangan. ii) Unsur suspens yang terdapat dalam novel tersebut ialah. .

. Dia diselamatkan dan dibawa ke Bukit Kutu. (Hal:93). Seolah-olah berada dalam zaman atau era awal 1990-an. Ayu berjumpa dengan Faridah semasa berada dalam alam bawah sedar yang membantu Faridah daripada koma dan pada masa yang sama Rahayu pergi untuk selama-lamanya. suaminya meninggal dalam kemalangan. -merantau ke New -Bertanggungjawab Zealand. dia menerima dengan tabah.(Hal:93). (Hal: 47).Faridah telah bertemu dengan Tuan Cecil Renking. -ketika kematian kembarnya Rahayu.semasa tunangnya memtuskan pertunangan. dia tetap berpegang kepada agamanya. -ketika Ghazali. satu tempat yang asing bagi Faridah.walaupun berada di Negara bukan Islam dan -Penyayang berkahwin dengan Soleh Johnsons. SOALAN 5 i) Watak dan perwatakan Faridah dalam novel tersebut ialah. juga dia menerimanya dengan sabar. Unsur suspens diteruskan dengan pertemuan Rahayu dengan Faridah dalam mimpi. . dia sabar. Watak Faridah Perwatakan -seorang yang tabah Contoh . berkahwin dan menetap di sana walaupun jauh dari tanah air.

dia amat meminati kanak-kanak istimewa. -Berkahwin dengan Soleh Johnsons. bayu berpuput lembut dengan kicau burung dan kokok ayam berselang-seli. tauhid dan topik yang selalu .-Bekerja dengan Pusat Pemulihan Komuniti di bawah Jabatan Kebajikan . (Hal:97) -golongan masyarakat Islam yang ekstrem -Mohamad Attar yang selalu menyampaikan kuliah tentang rukun Islam. -Golongan masyarakat Melayu tradisional/kampong/petani -Salmah yang masih mengerjakan sawah padi di g. Zain. walaupun hanya sebagai sukarelawan yang dibayar elaun.Setia Masyarakat. antara 12 pelajar Malaysia yang menuntut di Universiti Lincoln.Suasana seperti. seorang warganegara New Zealand tetapi tidak pernah lupa tanah air dan kampungnya di Sungai Besar. udara segar. ii) Contoh Latar Masyarakat ialah Latar Masyarakat -Golongan pelajar/remaja Contoh/peristiwa -Rahayu dan Azrul merupakan pelajar university (UPM). subuh menyerbu masuk. -Mohd. Besar.suasana sekeliling masih gelap.

Datuk Azrul. -An Anbia Family Limited Company. mengusahakan memajukan bidang pertanian dan penternakan.disentuhnya ialah tentang jihad dan -Golongan peniaga/usahawan kepetualangan Amerika. . -Soleh Johnsons mengusahakan perusahaan dan penternakan keluarga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful