PRAKTIS KABUS DI PERBUKITAN SOALAN 1 a) Huraikan tema yang terdapat dalam novel Kabus di Kabus di Perbukitan beserta peristiwa

yang boleh diaitkan dengan tema. (8markah) b) Berikan tiga persoalan yang terdapat dalam novel tersebut. (7 markah) SOALAN 2 a) Nyatakan tiga latar tempat dalam novel tersebut dan peristiwa yang berkaitan. ( 8 markah) b) Jelaskan tiga pengajaran yang terdapat dalam novel. (7 markah) SOALAN 3 a) Huraikan empat nilai murni yang terdapat dalam novel. (8 markah) b) Bincangkan pengajaran yang terdapat dalam novel. (7 markah) SOALAN 4 a) Ceritakan peleraian novel Kabus di Perbukitan. ( 8 markah) b) Unsur suspens sangat penting. Nyatakan dua peristiwa yang menunjukkan unsur tersebut. ( 7 markah)

Namun begitu Ghazali juga meninggal dunia tidak berapa lama selepas ibunya meninggal akibat kemalangan. iaitu tunangnya memutuskan tali pertunangan mereka tanpa sebab. Faridah tinggal sebatang kara. dia berusaha untuk menemui Azman. Hidup di perantauan juga menunjukkan ketabahan dan kegigihan Faridah. Di sebabkan kemalangan itu juga Faridah koma selama lebih sebulan. Akibat ingin mendapatkan penjelasan yang jelas.iaitu seawal 7 tahun. Dia berangkat ke N ew Zealand untuk mengikuti kursus selama enam bulan. Azman pula.SOALAN 5 a) Bincangkan watak dan perwatakan Faridah dalam novel Kabus di Perbukitan. Dan tidak lama selepas itu ibunya pula meninggal dunia. Kematian Ayu juga memberi kesan kepada ibunya. Apabila sedar. Mulamula dia terpaksa menghadapi perpisahan ayah dan ibunya dalam usia yang masih muda . Faridah berkahwin dengan Ghazali. . tetapi berjumpa dan berkahwin dengan Soleh Johnsons dan menetap di sana lebih 25 tahun. Dia juga terpaksa berpisah dengan adik kembarnya Rahayu yang dijaga oleh bapanya Kamarudin dan ibu tirinya Hamidah. Mereka hanya sempat bertemu dalam alam bawah sedar. ( 8 markah) b) Berikan contoh latar masyarakat yang terdapat dalam novel. adik kembarnya Rahayu pula meninggal dunia. ( 7 markah) JAWAPAN PRAKTIS SOALAN 1 a) Novel ini bertemakan persoalan kegigihan dan ketabahan seorang wanita yang bernama Faridah. Dia hanya mendapat tahu daripada SMS yang dihantar oleh Azman yang ingin memutuskan tali pertunangan mereka. tetapi akhirnya membawa kepada kemalangan yang tidak disangka-sangka. Dia hilang dari tempat kemalangan selama lebih daripada dua minggu. Salmah. Faridah telah melalui bermacam-macam dugaan dan cabaran yang memungkinkan dia berada di tahapnya sekarang.

-Benny pemuda berketurunan Arab. -Melina dan Anne. Noor Mohamad dan Mohamed Attar sentiasa berbincang b) Kasih sayang sesama insan tentang Islam.b) Tiga persoalan yang terdapat dalam Kabus di Perbukitan ialah.Faridah sanggup bekerja sebagai pekerja sukarela di JKM menjaga kanak-kanak istimewa.Benny. Ustaz Syukri. Persoalan a) Berpegang kepada ajaran agama Contoh Peristiwa -Faridah walaupun telah 25 tahun menetap di New Zealand tetapi cara hidupnya masih kekal seorang muslim. walaupun telah belayar ke setiap pelusuk pelabuhan tetapi dia tetap mencari seorang isteri Muslim bagi memulakan keluarganya. Contoh: Iqbal c) Bertawakal dan bersabar menerima musibah Salmah sabar/reda apabila suaminya Kamarudin berkahwin dengan Hamidah. Salmah juga sabar ketika suaminya membawa salah seorang anak kembarnya iaitu Rahayu bersamanya Salmah sabar ketika menerima . . walaupun dilahirkan di New Zealand. masih mengamalkan ajaran Islam .

Latar tempat -Di Perpustakaan UPM -Hospital HUKM -Bukit Kutu Peristiwa -Rahayu dan Azrul mengulang kaji pelajaran -Rahayu mendapatkan rawatan bagi penyakit kansernya.berita daripada En. Kamarudin meneruskan usaha mencari Faridah. Azrul seorang mahasiswa pertanian berusaha dengan gigih menjadi penternak berjaya sehingga mendapat gelaran ‘Datuk’ e) - SOALAN 2 i) Tiga Latar Tempat ialah. -tempat Faridah diselamatkan semasa berada di alam bawah sedar. walupun pasukan penyelamat telah menghentikan operasi mencari dan menyelamat . -tempat pasukan penyelamat . Ghazali yang memaklumkan bahawa Faridah terlibat dalam kemalangan tetapi tidak dijumpai di tempat d) Berusaha tanpa mengenal putus asa kemalangan. -Rosewood. New Zealand -Rumah rehat Gap -tempat Faridah sekeluarga tinggal selepas berkahwin dengan Soleh Johnsons.

-Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian.-Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan membawa Rahayu -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan bersama ketika Rahayu berumur 7 tahun. Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa . ii) Tiga Pengajaran yang terdapat dalam novel ialah . -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser.berkumpul. merancang dan berusaha mencari Rahayu. -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah.Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu. isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu hanyalah anak tirinya. Hamidah. .

.SOALAN 3 i) Empat nilai murni ialah.

sentiasa mengamalkan suruhan agama. -Faridah dan keluarga walaupun berada di New Zealand. Hamidah. -Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan membawa Rahayu bersama ketika -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan --Kita hendaklah sentiasa mengerjakan suruhan agama dan berdoa kepada Tuhan -Kita jangan lupa asal usul kita Rahayu berumur 7 tahun. . tetapi masih ingin kembali ke tanah air dan menetap di Malaysia. isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu hanyalah anak tirinya. -Faridah.Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu. walaupun sudah 25 tahun menetap di New Zealand. -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser. -Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian. -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah.Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa .

.ii) Pengajaran yang terdapat dalam novel ialah .

-Faridah. . tetapi masih ingin kembali ke tanah air dan menetap di Malaysia.Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa . -Faridah dan keluarga walaupun berada di New Zealand. -Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian. -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah. walaupun sudah 25 tahun menetap di New Zealand. -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser.Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu. isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan hanyalah anak tirinya. sentiasa mengamalkan suruhan agama. -Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan --Kita hendaklah sentiasa mengerjakan suruhan agama dan berdoa kepada Tuhan -Kita jangan lupa asal usul kita membawa Rahayu bersama ketika Rahayu berumur 7 tahun. Hamidah.

SOALAN 4 i) Peleraian novel Kabus di Perbukitan. ii) Unsur suspens yang terdapat dalam novel tersebut ialah. . Faridah menerima tawaran berkursus Community Servives for Disable People selama enam bulan di New Zealand. Di sana dia berjumpa dengan Soleh Johnsons. Namun Faridah telah mengalami pelbagai pengalaman menarik semasa dia berada di bawah sedar. berkahwin dan terus menetap di sana. semasa Faridah terlibat dalam kemalangan. dia koma.

-merantau ke New -Bertanggungjawab Zealand. suaminya meninggal dalam kemalangan.Faridah telah bertemu dengan Tuan Cecil Renking. Dia diselamatkan dan dibawa ke Bukit Kutu. dia sabar. dia tetap berpegang kepada agamanya. SOALAN 5 i) Watak dan perwatakan Faridah dalam novel tersebut ialah. juga dia menerimanya dengan sabar.(Hal:93). .semasa tunangnya memtuskan pertunangan. berkahwin dan menetap di sana walaupun jauh dari tanah air. -ketika Ghazali. Watak Faridah Perwatakan -seorang yang tabah Contoh . dia menerima dengan tabah. Seolah-olah berada dalam zaman atau era awal 1990-an. -ketika kematian kembarnya Rahayu. satu tempat yang asing bagi Faridah. . Unsur suspens diteruskan dengan pertemuan Rahayu dengan Faridah dalam mimpi. (Hal:93).walaupun berada di Negara bukan Islam dan -Penyayang berkahwin dengan Soleh Johnsons. Ayu berjumpa dengan Faridah semasa berada dalam alam bawah sedar yang membantu Faridah daripada koma dan pada masa yang sama Rahayu pergi untuk selama-lamanya. (Hal: 47).

-Golongan masyarakat Melayu tradisional/kampong/petani -Salmah yang masih mengerjakan sawah padi di g.Setia Masyarakat.-Bekerja dengan Pusat Pemulihan Komuniti di bawah Jabatan Kebajikan . subuh menyerbu masuk. tauhid dan topik yang selalu . udara segar. walaupun hanya sebagai sukarelawan yang dibayar elaun. ii) Contoh Latar Masyarakat ialah Latar Masyarakat -Golongan pelajar/remaja Contoh/peristiwa -Rahayu dan Azrul merupakan pelajar university (UPM). Zain. dia amat meminati kanak-kanak istimewa.suasana sekeliling masih gelap.Suasana seperti. -Mohd. Besar. -Berkahwin dengan Soleh Johnsons. (Hal:97) -golongan masyarakat Islam yang ekstrem -Mohamad Attar yang selalu menyampaikan kuliah tentang rukun Islam. antara 12 pelajar Malaysia yang menuntut di Universiti Lincoln. seorang warganegara New Zealand tetapi tidak pernah lupa tanah air dan kampungnya di Sungai Besar. bayu berpuput lembut dengan kicau burung dan kokok ayam berselang-seli.

mengusahakan memajukan bidang pertanian dan penternakan. . -An Anbia Family Limited Company.disentuhnya ialah tentang jihad dan -Golongan peniaga/usahawan kepetualangan Amerika. Datuk Azrul. -Soleh Johnsons mengusahakan perusahaan dan penternakan keluarga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful