PRAKTIS KABUS DI PERBUKITAN SOALAN 1 a) Huraikan tema yang terdapat dalam novel Kabus di Kabus di Perbukitan beserta peristiwa

yang boleh diaitkan dengan tema. (8markah) b) Berikan tiga persoalan yang terdapat dalam novel tersebut. (7 markah) SOALAN 2 a) Nyatakan tiga latar tempat dalam novel tersebut dan peristiwa yang berkaitan. ( 8 markah) b) Jelaskan tiga pengajaran yang terdapat dalam novel. (7 markah) SOALAN 3 a) Huraikan empat nilai murni yang terdapat dalam novel. (8 markah) b) Bincangkan pengajaran yang terdapat dalam novel. (7 markah) SOALAN 4 a) Ceritakan peleraian novel Kabus di Perbukitan. ( 8 markah) b) Unsur suspens sangat penting. Nyatakan dua peristiwa yang menunjukkan unsur tersebut. ( 7 markah)

Namun begitu Ghazali juga meninggal dunia tidak berapa lama selepas ibunya meninggal akibat kemalangan. tetapi berjumpa dan berkahwin dengan Soleh Johnsons dan menetap di sana lebih 25 tahun. dia berusaha untuk menemui Azman. Dia juga terpaksa berpisah dengan adik kembarnya Rahayu yang dijaga oleh bapanya Kamarudin dan ibu tirinya Hamidah. Dan tidak lama selepas itu ibunya pula meninggal dunia. iaitu tunangnya memutuskan tali pertunangan mereka tanpa sebab. Akibat ingin mendapatkan penjelasan yang jelas. Mulamula dia terpaksa menghadapi perpisahan ayah dan ibunya dalam usia yang masih muda . adik kembarnya Rahayu pula meninggal dunia.SOALAN 5 a) Bincangkan watak dan perwatakan Faridah dalam novel Kabus di Perbukitan. Dia hanya mendapat tahu daripada SMS yang dihantar oleh Azman yang ingin memutuskan tali pertunangan mereka. Faridah tinggal sebatang kara. Faridah berkahwin dengan Ghazali. Di sebabkan kemalangan itu juga Faridah koma selama lebih sebulan. Salmah. Dia hilang dari tempat kemalangan selama lebih daripada dua minggu. Apabila sedar. Hidup di perantauan juga menunjukkan ketabahan dan kegigihan Faridah. tetapi akhirnya membawa kepada kemalangan yang tidak disangka-sangka. .iaitu seawal 7 tahun. Kematian Ayu juga memberi kesan kepada ibunya. Azman pula. ( 8 markah) b) Berikan contoh latar masyarakat yang terdapat dalam novel. Dia berangkat ke N ew Zealand untuk mengikuti kursus selama enam bulan. ( 7 markah) JAWAPAN PRAKTIS SOALAN 1 a) Novel ini bertemakan persoalan kegigihan dan ketabahan seorang wanita yang bernama Faridah. Faridah telah melalui bermacam-macam dugaan dan cabaran yang memungkinkan dia berada di tahapnya sekarang. Mereka hanya sempat bertemu dalam alam bawah sedar.

Salmah juga sabar ketika suaminya membawa salah seorang anak kembarnya iaitu Rahayu bersamanya Salmah sabar ketika menerima . -Benny pemuda berketurunan Arab.b) Tiga persoalan yang terdapat dalam Kabus di Perbukitan ialah. -Melina dan Anne. masih mengamalkan ajaran Islam . walaupun telah belayar ke setiap pelusuk pelabuhan tetapi dia tetap mencari seorang isteri Muslim bagi memulakan keluarganya.Faridah sanggup bekerja sebagai pekerja sukarela di JKM menjaga kanak-kanak istimewa. . Noor Mohamad dan Mohamed Attar sentiasa berbincang b) Kasih sayang sesama insan tentang Islam. Persoalan a) Berpegang kepada ajaran agama Contoh Peristiwa -Faridah walaupun telah 25 tahun menetap di New Zealand tetapi cara hidupnya masih kekal seorang muslim. Contoh: Iqbal c) Bertawakal dan bersabar menerima musibah Salmah sabar/reda apabila suaminya Kamarudin berkahwin dengan Hamidah. Ustaz Syukri.Benny. walaupun dilahirkan di New Zealand.

-tempat pasukan penyelamat . Latar tempat -Di Perpustakaan UPM -Hospital HUKM -Bukit Kutu Peristiwa -Rahayu dan Azrul mengulang kaji pelajaran -Rahayu mendapatkan rawatan bagi penyakit kansernya. New Zealand -Rumah rehat Gap -tempat Faridah sekeluarga tinggal selepas berkahwin dengan Soleh Johnsons. walupun pasukan penyelamat telah menghentikan operasi mencari dan menyelamat .berita daripada En. Ghazali yang memaklumkan bahawa Faridah terlibat dalam kemalangan tetapi tidak dijumpai di tempat d) Berusaha tanpa mengenal putus asa kemalangan. Kamarudin meneruskan usaha mencari Faridah. -tempat Faridah diselamatkan semasa berada di alam bawah sedar. Azrul seorang mahasiswa pertanian berusaha dengan gigih menjadi penternak berjaya sehingga mendapat gelaran ‘Datuk’ e) - SOALAN 2 i) Tiga Latar Tempat ialah. -Rosewood.

. -Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian. merancang dan berusaha mencari Rahayu.berkumpul. isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu hanyalah anak tirinya. -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser. Hamidah. -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah. Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa . ii) Tiga Pengajaran yang terdapat dalam novel ialah .-Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan membawa Rahayu -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan bersama ketika Rahayu berumur 7 tahun.Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu.

.SOALAN 3 i) Empat nilai murni ialah.

Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa . Hamidah. -Faridah. sentiasa mengamalkan suruhan agama.Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu. tetapi masih ingin kembali ke tanah air dan menetap di Malaysia. -Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian. -Faridah dan keluarga walaupun berada di New Zealand. isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu hanyalah anak tirinya. -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser. walaupun sudah 25 tahun menetap di New Zealand. -Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan membawa Rahayu bersama ketika -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan --Kita hendaklah sentiasa mengerjakan suruhan agama dan berdoa kepada Tuhan -Kita jangan lupa asal usul kita Rahayu berumur 7 tahun. . -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah.

.ii) Pengajaran yang terdapat dalam novel ialah .

-Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian. walaupun sudah 25 tahun menetap di New Zealand. -Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan --Kita hendaklah sentiasa mengerjakan suruhan agama dan berdoa kepada Tuhan -Kita jangan lupa asal usul kita membawa Rahayu bersama ketika Rahayu berumur 7 tahun. Hamidah. tetapi masih ingin kembali ke tanah air dan menetap di Malaysia. -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser. .Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu. -Faridah dan keluarga walaupun berada di New Zealand. -Faridah. sentiasa mengamalkan suruhan agama.Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa . isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan hanyalah anak tirinya. -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah.

Namun Faridah telah mengalami pelbagai pengalaman menarik semasa dia berada di bawah sedar. dia koma. ii) Unsur suspens yang terdapat dalam novel tersebut ialah. Di sana dia berjumpa dengan Soleh Johnsons. Faridah menerima tawaran berkursus Community Servives for Disable People selama enam bulan di New Zealand. berkahwin dan terus menetap di sana.SOALAN 4 i) Peleraian novel Kabus di Perbukitan. . semasa Faridah terlibat dalam kemalangan.

(Hal:93). suaminya meninggal dalam kemalangan. satu tempat yang asing bagi Faridah. -ketika kematian kembarnya Rahayu. SOALAN 5 i) Watak dan perwatakan Faridah dalam novel tersebut ialah. .Faridah telah bertemu dengan Tuan Cecil Renking. . -merantau ke New -Bertanggungjawab Zealand. berkahwin dan menetap di sana walaupun jauh dari tanah air. juga dia menerimanya dengan sabar. dia menerima dengan tabah. Watak Faridah Perwatakan -seorang yang tabah Contoh . Ayu berjumpa dengan Faridah semasa berada dalam alam bawah sedar yang membantu Faridah daripada koma dan pada masa yang sama Rahayu pergi untuk selama-lamanya.walaupun berada di Negara bukan Islam dan -Penyayang berkahwin dengan Soleh Johnsons. dia tetap berpegang kepada agamanya. Unsur suspens diteruskan dengan pertemuan Rahayu dengan Faridah dalam mimpi. (Hal: 47). (Hal:93). -ketika Ghazali. Seolah-olah berada dalam zaman atau era awal 1990-an. dia sabar. Dia diselamatkan dan dibawa ke Bukit Kutu.semasa tunangnya memtuskan pertunangan.

tauhid dan topik yang selalu .Setia Masyarakat. -Golongan masyarakat Melayu tradisional/kampong/petani -Salmah yang masih mengerjakan sawah padi di g. antara 12 pelajar Malaysia yang menuntut di Universiti Lincoln. Besar.suasana sekeliling masih gelap. -Berkahwin dengan Soleh Johnsons. bayu berpuput lembut dengan kicau burung dan kokok ayam berselang-seli. (Hal:97) -golongan masyarakat Islam yang ekstrem -Mohamad Attar yang selalu menyampaikan kuliah tentang rukun Islam. Zain. dia amat meminati kanak-kanak istimewa. udara segar. -Mohd. subuh menyerbu masuk. seorang warganegara New Zealand tetapi tidak pernah lupa tanah air dan kampungnya di Sungai Besar. walaupun hanya sebagai sukarelawan yang dibayar elaun.Suasana seperti. ii) Contoh Latar Masyarakat ialah Latar Masyarakat -Golongan pelajar/remaja Contoh/peristiwa -Rahayu dan Azrul merupakan pelajar university (UPM).-Bekerja dengan Pusat Pemulihan Komuniti di bawah Jabatan Kebajikan .

-Soleh Johnsons mengusahakan perusahaan dan penternakan keluarga. Datuk Azrul. -An Anbia Family Limited Company. .disentuhnya ialah tentang jihad dan -Golongan peniaga/usahawan kepetualangan Amerika. mengusahakan memajukan bidang pertanian dan penternakan.