PRAKTIS KABUS DI PERBUKITAN SOALAN 1 a) Huraikan tema yang terdapat dalam novel Kabus di Kabus di Perbukitan beserta peristiwa

yang boleh diaitkan dengan tema. (8markah) b) Berikan tiga persoalan yang terdapat dalam novel tersebut. (7 markah) SOALAN 2 a) Nyatakan tiga latar tempat dalam novel tersebut dan peristiwa yang berkaitan. ( 8 markah) b) Jelaskan tiga pengajaran yang terdapat dalam novel. (7 markah) SOALAN 3 a) Huraikan empat nilai murni yang terdapat dalam novel. (8 markah) b) Bincangkan pengajaran yang terdapat dalam novel. (7 markah) SOALAN 4 a) Ceritakan peleraian novel Kabus di Perbukitan. ( 8 markah) b) Unsur suspens sangat penting. Nyatakan dua peristiwa yang menunjukkan unsur tersebut. ( 7 markah)

dia berusaha untuk menemui Azman. Namun begitu Ghazali juga meninggal dunia tidak berapa lama selepas ibunya meninggal akibat kemalangan. Faridah berkahwin dengan Ghazali. Apabila sedar. Di sebabkan kemalangan itu juga Faridah koma selama lebih sebulan. Kematian Ayu juga memberi kesan kepada ibunya. Faridah tinggal sebatang kara. . Faridah telah melalui bermacam-macam dugaan dan cabaran yang memungkinkan dia berada di tahapnya sekarang. Salmah. Azman pula. Hidup di perantauan juga menunjukkan ketabahan dan kegigihan Faridah. Dia hilang dari tempat kemalangan selama lebih daripada dua minggu. Dia berangkat ke N ew Zealand untuk mengikuti kursus selama enam bulan. ( 7 markah) JAWAPAN PRAKTIS SOALAN 1 a) Novel ini bertemakan persoalan kegigihan dan ketabahan seorang wanita yang bernama Faridah. adik kembarnya Rahayu pula meninggal dunia. tetapi akhirnya membawa kepada kemalangan yang tidak disangka-sangka. Mulamula dia terpaksa menghadapi perpisahan ayah dan ibunya dalam usia yang masih muda . ( 8 markah) b) Berikan contoh latar masyarakat yang terdapat dalam novel. Dia hanya mendapat tahu daripada SMS yang dihantar oleh Azman yang ingin memutuskan tali pertunangan mereka. iaitu tunangnya memutuskan tali pertunangan mereka tanpa sebab. Dia juga terpaksa berpisah dengan adik kembarnya Rahayu yang dijaga oleh bapanya Kamarudin dan ibu tirinya Hamidah.iaitu seawal 7 tahun. Akibat ingin mendapatkan penjelasan yang jelas. tetapi berjumpa dan berkahwin dengan Soleh Johnsons dan menetap di sana lebih 25 tahun.SOALAN 5 a) Bincangkan watak dan perwatakan Faridah dalam novel Kabus di Perbukitan. Dan tidak lama selepas itu ibunya pula meninggal dunia. Mereka hanya sempat bertemu dalam alam bawah sedar.

Ustaz Syukri. walaupun dilahirkan di New Zealand. Noor Mohamad dan Mohamed Attar sentiasa berbincang b) Kasih sayang sesama insan tentang Islam. Contoh: Iqbal c) Bertawakal dan bersabar menerima musibah Salmah sabar/reda apabila suaminya Kamarudin berkahwin dengan Hamidah. walaupun telah belayar ke setiap pelusuk pelabuhan tetapi dia tetap mencari seorang isteri Muslim bagi memulakan keluarganya. -Benny pemuda berketurunan Arab.Benny. . Salmah juga sabar ketika suaminya membawa salah seorang anak kembarnya iaitu Rahayu bersamanya Salmah sabar ketika menerima . masih mengamalkan ajaran Islam . -Melina dan Anne.Faridah sanggup bekerja sebagai pekerja sukarela di JKM menjaga kanak-kanak istimewa.b) Tiga persoalan yang terdapat dalam Kabus di Perbukitan ialah. Persoalan a) Berpegang kepada ajaran agama Contoh Peristiwa -Faridah walaupun telah 25 tahun menetap di New Zealand tetapi cara hidupnya masih kekal seorang muslim.

Azrul seorang mahasiswa pertanian berusaha dengan gigih menjadi penternak berjaya sehingga mendapat gelaran ‘Datuk’ e) - SOALAN 2 i) Tiga Latar Tempat ialah. Latar tempat -Di Perpustakaan UPM -Hospital HUKM -Bukit Kutu Peristiwa -Rahayu dan Azrul mengulang kaji pelajaran -Rahayu mendapatkan rawatan bagi penyakit kansernya. -tempat Faridah diselamatkan semasa berada di alam bawah sedar. -tempat pasukan penyelamat . Ghazali yang memaklumkan bahawa Faridah terlibat dalam kemalangan tetapi tidak dijumpai di tempat d) Berusaha tanpa mengenal putus asa kemalangan.berita daripada En. New Zealand -Rumah rehat Gap -tempat Faridah sekeluarga tinggal selepas berkahwin dengan Soleh Johnsons. walupun pasukan penyelamat telah menghentikan operasi mencari dan menyelamat . Kamarudin meneruskan usaha mencari Faridah. -Rosewood.

-Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian.berkumpul. Hamidah. -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah.-Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan membawa Rahayu -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan bersama ketika Rahayu berumur 7 tahun. ii) Tiga Pengajaran yang terdapat dalam novel ialah . isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu hanyalah anak tirinya. . merancang dan berusaha mencari Rahayu. Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa .Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu. -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser.

.SOALAN 3 i) Empat nilai murni ialah.

-Faridah.Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu. Hamidah. -Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan membawa Rahayu bersama ketika -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan --Kita hendaklah sentiasa mengerjakan suruhan agama dan berdoa kepada Tuhan -Kita jangan lupa asal usul kita Rahayu berumur 7 tahun. -Faridah dan keluarga walaupun berada di New Zealand. sentiasa mengamalkan suruhan agama. -Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian. walaupun sudah 25 tahun menetap di New Zealand. -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser. . -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah. isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu hanyalah anak tirinya.Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa . tetapi masih ingin kembali ke tanah air dan menetap di Malaysia.

ii) Pengajaran yang terdapat dalam novel ialah . .

-Azrul yang berusaha dalam bidang pertanian hingga di beri gelaran ‘Datuk’kerana usahanya memajukan industri pertanian. -Kamarudin juga menyayangi dan menyesal kerana memisahkan Rahayu dan Salmah. tetapi masih ingin kembali ke tanah air dan menetap di Malaysia.Pengajaran -Kita hendaklah menyayangi ahli keluarga Huraian/contoh peristiwa . isteri kedua Kamarudin sangat menyayangi Rahayu walaupun Rahayu -Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi dugaan hanyalah anak tirinya. -Salmah juga sabar ketika Kamaruddin berkahwin dengan Hamidah dan -Kita mestilah berusaha untuk mencapai kejayaan --Kita hendaklah sentiasa mengerjakan suruhan agama dan berdoa kepada Tuhan -Kita jangan lupa asal usul kita membawa Rahayu bersama ketika Rahayu berumur 7 tahun. Hamidah. walaupun sudah 25 tahun menetap di New Zealand. -Faridah.Salmah sangat menyayangi anakanaknya Faridah dan Rahayu. . -Faridah dan keluarga walaupun berada di New Zealand. sentiasa mengamalkan suruhan agama. -Watak Salmah sabar ketika menerima berita kehilangan Faridah dan Rahayu yang menghidap kanser.

. Di sana dia berjumpa dengan Soleh Johnsons. berkahwin dan terus menetap di sana. ii) Unsur suspens yang terdapat dalam novel tersebut ialah.SOALAN 4 i) Peleraian novel Kabus di Perbukitan. semasa Faridah terlibat dalam kemalangan. Faridah menerima tawaran berkursus Community Servives for Disable People selama enam bulan di New Zealand. dia koma. Namun Faridah telah mengalami pelbagai pengalaman menarik semasa dia berada di bawah sedar.

SOALAN 5 i) Watak dan perwatakan Faridah dalam novel tersebut ialah. -merantau ke New -Bertanggungjawab Zealand. -ketika Ghazali.semasa tunangnya memtuskan pertunangan. dia menerima dengan tabah. suaminya meninggal dalam kemalangan. (Hal: 47).walaupun berada di Negara bukan Islam dan -Penyayang berkahwin dengan Soleh Johnsons. satu tempat yang asing bagi Faridah.(Hal:93). dia sabar. Watak Faridah Perwatakan -seorang yang tabah Contoh . Dia diselamatkan dan dibawa ke Bukit Kutu. dia tetap berpegang kepada agamanya. (Hal:93). Seolah-olah berada dalam zaman atau era awal 1990-an.Faridah telah bertemu dengan Tuan Cecil Renking. -ketika kematian kembarnya Rahayu. Unsur suspens diteruskan dengan pertemuan Rahayu dengan Faridah dalam mimpi. . berkahwin dan menetap di sana walaupun jauh dari tanah air. Ayu berjumpa dengan Faridah semasa berada dalam alam bawah sedar yang membantu Faridah daripada koma dan pada masa yang sama Rahayu pergi untuk selama-lamanya. juga dia menerimanya dengan sabar. .

walaupun hanya sebagai sukarelawan yang dibayar elaun. ii) Contoh Latar Masyarakat ialah Latar Masyarakat -Golongan pelajar/remaja Contoh/peristiwa -Rahayu dan Azrul merupakan pelajar university (UPM). antara 12 pelajar Malaysia yang menuntut di Universiti Lincoln. -Golongan masyarakat Melayu tradisional/kampong/petani -Salmah yang masih mengerjakan sawah padi di g.Setia Masyarakat. tauhid dan topik yang selalu . -Mohd. -Berkahwin dengan Soleh Johnsons.-Bekerja dengan Pusat Pemulihan Komuniti di bawah Jabatan Kebajikan . subuh menyerbu masuk. (Hal:97) -golongan masyarakat Islam yang ekstrem -Mohamad Attar yang selalu menyampaikan kuliah tentang rukun Islam. Besar. dia amat meminati kanak-kanak istimewa. seorang warganegara New Zealand tetapi tidak pernah lupa tanah air dan kampungnya di Sungai Besar. udara segar.suasana sekeliling masih gelap. Zain. bayu berpuput lembut dengan kicau burung dan kokok ayam berselang-seli.Suasana seperti.

disentuhnya ialah tentang jihad dan -Golongan peniaga/usahawan kepetualangan Amerika. . -An Anbia Family Limited Company. Datuk Azrul. mengusahakan memajukan bidang pertanian dan penternakan. -Soleh Johnsons mengusahakan perusahaan dan penternakan keluarga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful