P. 1
ALAMSEKITAR

ALAMSEKITAR

|Views: 7|Likes:
Published by Nasri B Ibrahim Nas

More info:

Published by: Nasri B Ibrahim Nas on Dec 07, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

INSTITUT PERGURUAN MALAYSIA KAMPUS PULAU PINANG

DISEDIAKAN OLEH: 1.FAKHRUDDIN BIN KAMARUZAILAN (770213-08-5433) 2.ZULKEFFLY BIN ABDULLAH (800103-02-5565)

yang merujuk kepada kadar . Walaupun boleh digunakan untuk manamana spesis.• PENGENALAN • Pertumbuhan penduduk adalah perubahan dalam bilangan penduduk sepanjang masa. namun istilah pertumbuhan penduduk sentiasa melibatkan kaum manusia. yang boleh dikira sebagai perubahan bilangan individu dalam sesebuah populasi melalui sukatan secara sepanjang suatu tempoh. Istilah ini juga selalu digunakan untuk memaksudkan istilah demografi khusus berbunyi kadar pertumbuhan penduduk .

.

SEBAB-SEBAB a.      Jarang di 1.      Padat di  b.tanah subur .tiada kemudahan awam    .            delta sungai 2.            lembangan sungai       .            tanah pamah 3.saliran buruk .            dataran pantai 4.terpencil .kasap .tidak subur .peluang pekerjaan .infrastruktur lengkap .perindustrian .            gurun panas       .            kawasan pergunungan 3.rata dan beralun       1.            hutan dan paya 2.

      kadar kelahiran  b.            kesuburan tanah  e.            sumber mineral     Kadar pertumbuhan penduduk dipengaruhi oleh:  a.      kadar kematian  c.      migrasi     .            bentuk muka bumi  c.            dasar kerajaan  d.Taburan penduduk di sesuatu kawasan dipengaruhi oleh:  a.            iklim  b.

Faktor Kadar kelahiran  Sebab meningkat kahwin awal/muda  kemajuan perubatan  dasar kerajaan  kepercayaan agama  taraf hidup tinggi    Sebab menurun kahwin lewat  amalan perancangan keluarga  dasar kerajaan  pentingkan kerjaya  kepercayaan agama    Kadar kematian  taraf kesihatan rendah  kebuluran  peperangan  bencana alam  kemudahan kesihatan kurang   kemajuan perubatan  pengetahuan kesihatan tinggi  makanan berzat dan seimbang  politik stabil       .

   Migrasi:     .

Kesan-kesan pertumbuhan penduduk -   kadar pertambahan penduduk yang melebihi kadar pengeluaran makanan akan menyebabkan masalah:   i. penurunan taraf hidup  . Pengangguran seperti di India dan Bangladesh iv. Penurunan kadar kesihatan iii. Kekurangan makanan dan kebuluran cth. Bangladesh ii. Kekurangan kemudahan sosial v.

Walaupun boleh digunakan untuk manamana spesis. namun istilah pertumbuhan penduduk sentiasa melibatkan kaum manusia. Pertambahan penduduk manusia secara mendadak boleh menimbulkan masalah seperti pencemaran dan kesesakan lalu lintas.RUMUSAN Pertumbuhan penduduk adalah perubahan dalam bilangan penduduk sepanjang masa. Begitu juga. . yang boleh dikira sebagai perubahan bilangan individu dalam sesebuah populasi melalui sukatan secara sepanjang suatu tempoh. yang boleh diburukkan lagi ataupun dipulihkan oleh perubahan teknologi dan ekonomi. sesebuah kawasan mengalami kekurangan penduduk jika bilangan penduduknya tidak cukup untuk menampung sistem ekonominya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->