P. 1
Cara Menanam Kelapa Sawit

Cara Menanam Kelapa Sawit

|Views: 486|Likes:

More info:

Published by: Muhammad Fairuz Abdullah Shohim on Dec 09, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/20/2011

pdf

text

original

Cara Menanam Kelapa Sawit

http://www.sabah.org.my/bm/nasihat/artikel_pertanian/sawit.htm

CARA-CARA MENANAM KELAPA SAWIT
PENDAHULUAN Kelapa sawit sesuai ditanam di kawasan tanah yang gembur, tanah liat gembur dan tanah gambut (kurang dari satu meter dalam). Tanah gambut (lebih satu meter dalam), tanah masam dan tanah paya adalah kurang sesuai bagi tanaman kelapa sawit. Walau bagaimanapun dengan pengurusan sistem pengairan dan pembajaan yang sempurna, jenis-jenis tanah ini boleh juga ditanam dengan kelapa sawit dengan jayanya. PERLAKSANAAN KERJA Kerja-kerja pembersihan, pembarisan dan penanaman kacang penutup bumi dikawasan ladang hendaklah disempurnakan sebelum menanam anak-anak pokok kelapa sawit. Pembersihan: Kerja-kerja membersih ladang hendaklah mengambilkira kos bunuh dan jentera, keadaan tanah (curam atau rata), hutan atau kawasan tanam semula. Adalah penting operasi pembersihan ladang dijalankan serentak dengan masa anak benih dapat diperolehi dari pembekal. Jika mempunyai tapak semaian sendiri, masa penyediaan ladang hendaklah disesuaikan dengan masa mengeluarkan anak benih yang telah cukup matang untuk ditanam diladang. Perancangan jadual kerja adalah amat mustahak untuk kejayaan penanaman diladang. Pembarisan: Barisan tanaman dibuat mengikut arah Utara-Selatan supaya pokok-pokok mendapat cahaya matahari yang maksima. Kekacang penutup bumi: Menanam kekacang penutup bumi dilakukan setelah kerja-kerja pembarisan selesai dilaksanakan. (Kawasan gambut tidak perlu tanam kekacang). Penutup bumi adalah untuk: Mengawal hakisan Memperbaiki status zat pemakanan dalam tanah, khususnya Nitrogen Memelihara kelembapan tanah Tiga jenis kekacang penutup bumi yang biasa ditanam adalah: Centrosema pubescens Pueraria phaseoloides Calopogonium mucunoides/caeruleum Benih kekacang boleh dibeli dari pembekal-pembekal swasta manakala kompos rhizobium boleh dibeli di Institut Penyelidikan Getah Malaysia (RRIM). Kaedah ringkas menanam kekacang penutup bumi adalah seperti berikut: Umumnya campuran 10g kompos rhizobium dengan 10kg biji benih kekacang digunakan. Campuran tersebut ditabur didalam jalur yang selari diantara 2 barisan pokok kelapa sawit. Jarak diantara jalur-jalur adalah 2 meter. Contoh kadar campuran biji benih kekacang adalah seperti berikut:Kekacang Kg/ha Centrocema pubescens 4.0 Pueraria phaseoloides 1.1 Calopogonium caeruleum 0.6 Baja campuran N:P:K:Mg (15:15:6:4) digunakan sebagai baja asas dengan kadar 56 kg/hektar. Tabur baja debu Fosfat (seperti CIRP) pada kadar 560 kg sehektar mengikut jadual berikut: Umur Kekacang Kadar Baja Debu Fosfat (kg/ha)

1 of 3

30/11/2009 3:13 PM

Untuk keterangan lanjut. Tanah lapisan bawah dan lapisan atas diasingkan. Ada pasaran atau mudah memasarkan hasil tanaman selingan itu. Lubang dikambus dengan tanah lapisan atas dahulu dan diikuti dengan tanah lapisan bawah supaya buku-pangkal pokok berkeadaan sama rata dengan permukaan tanah.htm Semasa menanam (sepanjang jalur-jalur) 2 bulan 6 bulan 8 bulan 12 bulan 112 112 112 112 112 Pengawalan rumpai dan serangga perosak diperlukan dengan mengguna racun-racun yang sesuai jika hendak memperolehi tanaman kacang yang baik. sila hubungi : Bahagian Biologi Institut Penyelidikan Minyak Kelapa Sawit Malaysia Peti Surat 10620.Cara Menanam Kelapa Sawit http://www.sabah.5 (28) 8. Ukuran lubang mesti dilebihkan dari ukuran polibeg supaya penanaman mudah dijalankan. Disamping menambahkan hasil dari jualan ternakan. Taburkan 150g . 2 of 3 30/11/2009 3:13 PM . PenanamanPenanaman: Anak benih sawit yang telah berumur 12-15 bulan ditapak semaian adalah sesuai untuk ditanam. Kepadatan pokok sehektar dengan jarak tanaman yang berbeza adalah seperti jadual dibawah: Jarak Meter (Kaki) 8. Anak benih hendaklah berkeadaan tegak selepas ditanam. Masukkan anak benih kedalam lubang yang telah disediakan. Tanaman selinganTanaman selingan: Kacang tanah.0 (30) Jumlah Pokok Hektar (Ekar) 160 (65) 148 (60) 136 (55) Sulam pokok-pokok yang mati apabila menjalani pemeriksaan sekurang-kurangnya 6 bulan selepas menanam. Ternakan Ternakan : Haiwan ternakan terutamanya kambing biri-biri mempunyai potensi yang baik untuk diternakkan diladang kelapa sawit. Lazimnya. ia dapat juga mengurangkan kos pengawalan rumpai. jagong dan lain-lain tanaman kontan atau sayur-sayuran boleh ditanam sebagai selingan dalam masa tiga tahun pertama selepas pokok sawit ditanam.7 (29) 9. Faktor-faktor yang perlu dipertimbangkan dalam pemilihan tanaman selingan ialah: Tanaman itu memberi keuntungan dalam masa tiga tahun. Mampatkan tanah disekeliling pokok dengan tidak merosakan akarnya. Kaedah ringkas penanaman adalah seperti berikut:Lubang Tanaman disediakan 2-3 minggu sebelum menanam. Tanaman itu tidak memberi persaingan yang boleh menjejaskan kesuburan pokok kelapa sawit dari segi zat-zat pemakanan. Masa menanam hendaklah pada musim hujan dan elakkan dari menanam pada musim kemarau.org. air dan cahaya matahari. Buangkan/Tanggalkan polibeg sebelum anak benih ditanam. jarak tanaman yang dipilih adalah 9 meter tiga segi yang memberi 136 pokok pada 1 hektar.200g baja Fosfat didalam lubang.my/bm/nasihat/artikel_pertanian/sawit.

htm 50720 Kuala Lumpur Tel: 03-8259155/8259775 Teleks: MA 31609 Telefax: 03-8259446 Dipetik dari risalah Institiut Penyelidikan Minyak Kelapa Sawit Malaysia (PORIM). Kementerian Perusahaan Utama Malaysia.org.Cara Menanam Kelapa Sawit http://www. 1992 3 of 3 30/11/2009 3:13 PM .sabah.my/bm/nasihat/artikel_pertanian/sawit.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->