P. 1
PENGENALAN RMT[1]

PENGENALAN RMT[1]

|Views: 513|Likes:
Published by Tiagu Andy

More info:

Published by: Tiagu Andy on Dec 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2013

pdf

text

original

-1

-

NAMA NO.KP.

: R.NAVAMANI A/P RAMAKIRISNAN : 711202-05-5124

NO.MATRIKS: 711202055124002 TUTOR TARIKH : EN.RAZAK BIN SULONG : 28 NOVEMBER 2010

-2-

ISI KANDUNGAN
BIL. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 PERKARA
PENGHARGAAN Pengenalan Pentadbiran Sumber kewangan RMT Kaedah Dan Criteria Pemilihan Pelajara RMT Kaedah Dan Kriteria Pemilihan Tender Kantin Kaedah Pembayaran Kepada Pihak Penyediaan Makanan Kaedah Pengagihan Makanan Kepada Pelajar Pemilihan Pekerja-Pekerja Yang Terlibat Dalam RMT. Pemilihan Bahan-Bahan Mentah Menu Makan RMT Cara Penyediaan Makanan Disediakan Pemilihan Sampel Pelajar Berdasarkan Kriteria Keberkesanan Program RMT Kesimpulan Rujukan Lampiran

MUKASURAT 4 5 6 7 7 8 9 9 - 10 11 12 – 13 13 14 15 16 – 17 18 19

Saya memohon maaf jika ada kesalahan dalam menyediakan tugasan ini. Penghargaan ini juga saya tujukan kepada rakan-rakan sekelas di OUM 2010 yang telah sudi berkongsi maklumat dengan saya.Rancangan ini bertujuan untuk .Razak Bin Sulong. R. Akhir kata. Saya amat menghargai sumbangan rakan-rakan yang sudi menegur kelemahan ini agar dapat memperbaiki lagi kerja saya pada masa akan datang.0 PENGENALAN Rancangan Makanan Tambahan (RMT) yang sedang dilaksanakan di sekolah rendah di seluruh Malaysia pada hari ini merupakan salah satu usaha murni pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dalam membantu meningkatkan taraf pemakanan dan kesihatan pelajar-pelajar sekolah rendah. terima kasih. saya ingin merakamkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih dan penghargaan kepada En. Sebagai insan biasa.-3- Pada kesempatan ini. sudah tentu kami tidak dapat lari daripada melakukan sebarang kesilapan. Pensyarah menyiapkan tugasan ini. Program Bersepadu Sekolah Sihat di atas segala tunjuk ajar dan bimbingannya dalam Sekian. saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam membantu menyiapkan tugasan ini.NAVAMANI A/P RAMAKIRISNAN 711202055124002 1.

rancangan ini sebenarnya tidak bermaksud untuk mengambil alih tugas ibu bapa dalam memberi makanan kepada anak-anak mereka tetapi ianya adalah sekadar membekalkan 25% hingga 33% daripada keperluan kalori harian kanak-kanak tersebut.Program ini dapat meningkatkan taraf kesihatan murid dan juga taraf pendidikan murid. Objektif khusus pemberian makanan tambahan adalah seperti berikut: € untuk member makanan tambahan yang berzat dan seimbang kepada murid-murid yang berkenaan untuk membantu mereka mengatasi pelbagai masalah dari segi pertumbuhan badan dan kekurangan tenaga.disiplin.HELIER.NSDK.Kita dapat menghayati keberkesanan Rancangan Makanan Tambahan ini.timbang rasa serta amalan –amalan yang diingini berkaitan dengan kebersihan diri.kebersihan makanan dan kebersihan alam sekitar. € € untuk menyelenggarakan pendidikan kesihatan dan pemakanan langsung dan tidak langsung.72100 BAHAU.Kementerian Pendidikan sedang menilai semula menu dan perlaksanaan program bagi memastikan keberkesanan dan pencapaian matlamat program. PENGERUSI(GURU BESAR) . Menurut Aziz Ibrahim (1997) dalam Buletin Institut Penyelidikan Perubatan (IMR).1 PENTADBIRAN/ORGANISASI CARTA ORGANISASI RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN SJK(TAMIL) ST. Pemilihan sekolah-sekolah berdasarkan kepada criteria-kriteria pemberian makanan tambahan kepada murid-murid. 1. untuk memupuk budaya sopan santun . Rancangan ini buat sementara waktu adalah untuk memperbaiki taraf pemakanan dan kesihatan mereka sebagai satu usaha yang selaras dengan Dasar Pembangunan Negara.-4memberi makanan percuma kepada pelajar-pelajar sekolah rendah terutamanya dari luar bandar dan dari golongan berpendapatan rendah secara imbuhan.

NAVAMANI SETIAUSAHA(GURU RMT) CIK.THANGAM (GURU TAHUN 3) CIK.-5EN.2 SUMBER KEWANGAN RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN 2010 A Tarikh Mula & Tempoh .ESWARY (GURU TAHUN 4) CIK.PUSPARANI (GURU TAHUN 1) PN.R.ANUREKHA (GURU KELAS TAHUN 6) 1.SUBRAMANIAM NAIB PENGERUSI(GPK HEM) PN.PN.LALITHA (GURU TAHUN 2) PN.MOHANA MARIE AJK PN.MOHANA SAKTI (GURU TAHUN 5) PN.

ii)Sabah .05 / murid /hari.setiap murid yang menyertai program Rancangan Makanan Tambahan diberi bantuan dalam bentuk makanan dengan kadar. ii) Tempoh enam bulan kedua pula akan diteruskan tertakluk kepada peruntukan yang disalurkan melalui Jabatan Pelajaran Negeri ke semua sekolah oleh KPM.Sarawak . i) Semenanjung Malaysia : RM 1. 1. Antara kriteria pemilihan murid RMT adalah seperti yang dinyatakan di bawah :  Pendapatan ibubapa di bawah RM400.80 / murid /hari.WP Labuan :RM2.3 KAEDAH DAN KRITERIA PEMILIHAN PELAJAR RMT Rancangan makanan Tambahan hanya diberi kepada murid yang layak sahaja.-6- i) Dilaksanakan mulai pada hari pertama pesekolahan untuk tempoh enam bulan pertama persekolahan tahun 2010.00 atau Pendapat perkepita RM 80.00 . B Kadar Bantuan RMT Dibawah program ini .

 Jarak rumah dari sekolah bagi murid-murid yang tinggal jauh dari sekolah dan tidak mempunyai kemudahan pengangkutan. Pihak sekolah perlu mengambil tindakan yang wajar dan baik untuk melaksanakan tender RMT.Guru Besar memainkan peranan penting dalam pelaksanaan tender RMT. 1.Guru Besar.Biasanya tender dibuka pada masa yang tertentu iaitu sekurang-kurangnya sebulan.-7 Saiz endrolmen sekolah iaitu kelonggaran di beri khusus kepada sekolah rendah dengan bilangan murid 100 orang dan kebawah.Pihak yang berminat akan mendapatkan borang tender yang disediakan oleh pihak sekolah.  Status pemakanan murid-murid yang mengalami pemakanan yang salah perlu dikesan dan disahkan oleh pegawai perubatan.Borang tender itu akan di isi dan dipulangkan di sekolah .Tender itu akan dibuka dihadapan jawatankuasa dan akan dipilih pihak pengendali RMT.4 KAEDAH DAN KRITERIA PEMILIHAN TENDER UNTUK RMT Tender pemilihan pihak penyediaan RMT adakah satu proses yang amat penting. 1. Jawatankuasa terdiri daripada pegawai Pegawai Pelajaran Daerah .Pembekal RMT haruslah menuntut bayaran .Satu jawatankuasa khas di wujudkan untuk melaksanakan pemilihan pihak penyediaan RMT.Guru Penolong Kanan Hem dan juga Guru DG41. Tender dibuka secara menyeluruh.5 KAEDAH PEMBAYARAN KEPADA PIHAK PENYEDIAAN MAKANAN Pembekal RMT di setiap sekolah hendaklah menuntut bayaran penyediaan makanan tambahan pada pihak sekolah.

Selama 190 hari diberi RMT kepada murid-murid RMT.6 KAEDAH PENGAGIHAN MAKANAN KEPADA PELAJAR Makanan Tambahan diberi kepada pelajar mengikut peruntukan tempoh yang diberi oleh Kementerian Pelajaran Malaysia Cawangan Bantuan.-8mereka setiap akhir bulan selepas habis perkhidmatannya. Sekiranya semua maklumat di borang itu adalah betul dan memuaskan pembantu tadbir akan menguruskan bayarannya.Sehubungan itu.minuman dan . Kandungan makanan adalah makanan . Pembantu tadbir akan menyediakan cek serta baucar bayaran untuk pembekal.Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan mengarahkan semua sekolah yang melaksanakan RMT hendaklah bermula pada haripertamapersekolahan.80 seorang. Pembekal akan menyerahkan borang tuntutan mereka kepada pihak sekolah. Kualiti makanan yang diberi hendaklah mengikut kadaran bayaran iaitu RM 1. Seterusnya pembekal memberi resit penerimaan pembayaran kepada Guru Besar. 1. Pembantu tadbir di setiap sekolah akan menyemak borang tuntutan pembekal dengan teliti.

Pekerja-pekerja yang berambut panjang hendaklah digalakkan memakai jaring rambut.Antaranya ialah sayur-sayuran. Pemeriksaan berkala hendaklah diusahakan.daging . yang berwarna putih. Kuku tangan pekerja hendaklah sentiasa pendek dan bersih. Setiap penyedia makanan hendaklah menjaga rambut supaya jangan terjuntai semasa membongkok sehingga tersentuh bahan makanan. . Sebelum memulakan tugas di tempat masak / makanan setiap pekerja mesti membasuh tangan mereka hingga ke siku dengan menggunakan sabun. selsema dan berkudis bekerja di tempat masak / makanan.7 PEMILIHAN PEKERJA-PEKERJA YANG TERLIBAT DALAM RMT Pihak pekerja kantin yang mengendalikan Rancangan Makanan Tambahan hendaklah diperiksa dan disahkan sihat oleh doktor kerajaan. susu dan banyask lagi.Pihak pengendali makanan perlu mengikut menu yang disediakan oleh pihak sekolah. 1.Bahan –bahan makanan perlu mengikut pyramid makanan. Pekerja digalakkan memakai kain apron dan menutup kepala.ikan . Tangan hendaklah juga dibasuh dengan sabun setiap kali selepas membuang air besar atau air kecil atau selepas memegang barang-barang yang kotor untuk menjamin kebersihan makanan.-9buah.Semua pekerja mesti memakai pakaian yang bersih dan seberapa boleh.Makanan berkhasiat perlu disediakan.Jika mereka y tidak mempunyai sijil kesihatan yang sah mereka tidak akan dibenarkan bertugas atau membantu di tempat penyediaan makan. Pekerja yang mengendalikan RMT di sekolah mesti mempunyai sijil kesihatan yang sah. Pekerja yang mengendalikan RMT tidak dibenarkan memakai singlet yang tidak berlengan atau tidak memakai baju langsung. Dari segi pakaian pula hendaklah sentiasa bersih. topi yang sesuai atau diikat dengan kemas. batuk. Tidak boleh dibenarkan pekerja yang sakit.

.10 - 1.8 PEMILIHAN BAHAN-BAHAN MENTAH .

Pihak sekolah perlu memberi penjelasan yang mendalam tentang kandungan makanan RMT kepada pihak sekolah. .Semasa perjanjian pihak sekolah akan menjelaskan tentang kualiti dan kuantiti makanan.15 pagi. Sebagai pembekal makanan perlu mengikut menu makanan dan masa yang ditetapkan iaitu diberi pada pukul 7.11 - Pemilihan bahan-bahan mentah adalah berdasarkan pyramid makanan di atas.Bahan.Pihak pembekal juga perlu mengikut syarat-syarat yang ditetapkan.Pihak penyediaan makanan perlu menitik berat terhadap penyediaan makanan.bahan yang disediakan perlu segar dan baru dibeli.Bahan mentah yang lama disimpan tidak boleh digunakan dalam masakan RMT..

IKAN BILIS .SAMBAL TUMIS 2 SELASA BUBUR NASI AYAM -AYAM -LOBAK MERAH -DAUN BAWANG -DAUN SADRI(SUP) AIR BARLI OREN AIR OREN TEMBIKAI MINUMAN BUAH 3 RABU NASI GORENG -DAGING AYAM -TELUR -SAYUR CAMPUR -CENDAWAN -PUTIK JAGUNG -MINYAK -LOBAK MERAH -DAUN BAWANG SUSU KACANG SOYA BELIMBING 4 KHAMIS SANDWISH SARDIN -ROTI BIJIRAN ..TIMUN .9 MENU MAKANAN RMT BIL 1 HARI ISNIN MENU NASI LEMAK .12 1.KACANG TANAH .TELUR REBUS .

10 Cara Penyediaan makanan disediakan Pengusaha kantin menyediakan RMT pada pukul 7.00 pagi. 2. Semua makanan ditutup dan diletakkan di atas meja yang teratur.terselamat dan mudah diambil.0 PEMILIHAN SAMPEL PELAJAR BERDASARKAN KRITERIA BIL NAMA PELAJAR TAHUN TARAF SOSIO EKONOMI TEMPAT TINGGAL PENDIDIKAN IBUBAPA ADIKBERADIK 1 KUHAN A/L .. Murid-murid yang terlibat akan berbaris dan mengambil pinggan makanan dan minuman yang dihidangkan.13 -SARDIN -MINYAK -TIMUN -TOMATO -SALAD -MARJERIN 5 JUMAAT YONG TAUFU -KUAH SUP -TAUHU KUKUS -SUHUN -FUCUK TAUHU -KEK IKAN -BEBOLA IKAN -SAYUR SAWI -DAUN BAWANG -SOS CILI -BAWANG GORENG SUSU JAMBU BATU SIRAP PISANG 1.

14 THIYAGU 2 KAMINI A/P RAVI RAJESWARY A/P 3 SIRALAN SASWATA A/P 4 SARAVANAN 4UM RM200 LDG. SRP 8 5USM RM350 KG. BAHAU.BAHAU.1 Keberkesanan program RMT – sebelum dan selepas 2.MALLIGA. TARAF KESIHATAN DAN TARAF PENDIDIKAN BIL 1 NAMA PELAJAR KUHAN A/L THIYAGU 2 KAMINI A/P RAVI RAJESWARY A/P 3 4 SIRALAN SASWATA A/P SARAVANAN 17KG 15KG 27KG 20KG 18KG 35KG 45CM 34CM 45CM 50CM 38CM 48CM GRED C GRED C GRED E GRED B GRED B GRED D 18KG 20KG 46CM 47CM GRED D GRED C BERAT(KG) SEM 1 SEM2 TINGGI (CM) SEM1 SEM2 PENC. BAHAU.1..HELIER.ST. TAHUN 6 6 2.1 Akademik . SRP 7 3UM RM 200 TAMAN JAYA.AKADEMIK SEM1 SEM2 TING.BAHAU.1 7 6UM RM250 TAMAN PUTRA.

Terdapat peningkatan markah dalam setiap ujian bulanan dan peperiksaan semester yang dijalankan oleh sekolah.1.Kehadiran mereka ke sekolah adalah penuh. Mereka juga aktif dan rajin dalam kelas serta di sekolah.15 Pada keseluruhannya.1. Mereka jarang menjangkiti sebarang penyakit.. Didapati pelajar-pelajar ini aktif dalam pembelajaran mereka mahupun dalam kegiatan kokurikulum..Boleh dikatakan sebanyak 75% pelajar menunjukkan suatu prestasi yang baik.2KESIMPULAN RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN atau lebih dikenali dengan singkatannya RMT adalah merupakan salah satu program yang dilaksanakan oleh .melalui Program RMT ini pelajar dapat meningkatkan tahap pencapaian akademik mereka. 2.2 Kesihatan Dari segi kesihatan pula. RMT dengan sepenuhnya.3 Keyakinan Kendiri pelajar Program RMT ini memberi keyakinan kendiri pada diri pelajar. Mereka dapat belajar dengan seronok dan dalam situasi yang 2. Pelajar yang menerima RMT ini sangat berpuas hati dan mengharapkan gembira. ada peningkatan dalam berat badan mereka ini. 2.

Pada pendapat saya KPM telah mengambil langkah baru dalam program ini iaitu memberi RMT pada waktu pagi sebelum sesi pembelajaran dimulakan adalah satu langkah yang bagus dan wajar kerana ramai pelajar berpeluang untuk bersarapan .Ini menunjukan imej sistem pendidikan kita bertambah cemerlang.jelasnya kita boleh mengatakan pelajar memperolehi faedah yang amat terbesar daripada program RMT ini.untuk memperbaiki keadaan kesihatan sebagai satu usaha yang selaras dengan dasar pembangunan Negara.Ianya telah menyebabkan kedatangan murid lebih memuaskan dan pencapaian akademik yang lebih baik terutama daripada golongan berpendapatan rendah.Dengan ini. Berdasarkan kajian saya ramai pelajar mendapat kelebihan daripada program ini.Ini bermakna program ini sentiasa diperbaharui. Tujuan atau objektif program ini adalah memberi makanan tambahan kepada murid –murid sekol.16 Kementerian Pelajaran Malaysia bersama Kementerian Kesihatan Malaysia ..ah rendah.Oleh itu kesihatan mereka amat dihargai.terutamanya dari luar bandar dan golongan berpendapatan rendah secara imbuhan dan sementara waktu . Pelajar merupakan tunjang negara kita. Walaupun rancangan ini lama telah diperkenalkan namun ia sentiasa berwajah baru dari masa ke semasa.Pelajar –pelajar yang datang dari kawasan pedalaman dan dari keluarga yang kurang berpendapatan diberi makanan percuma yang berkhasiat.Kedua dua kementerian ini telah mencorakkan program ini dan memberi nafas baru kepada pelajar-pelajar dengan mewujudkan program RMT.

17 pagi sebelum memulakan pembelajaran mereka.Pembekal perlu menyediakan makanan yang berkhasiat daripada bahan-bahan mentah yang segar dan baru.Keracunan makanan yang sering berlaku di Negara kita tidak akan berlaku sekiranya pihak –pihak berkenaan menjalankan tanggungjawab mereka dengan penuh ikhlas. Rujukan.Ungkapan ini perlu disedari oleh setiap warga Malaysia. Pihak sekolah dan pihak-pihak tertentu memainkan peranan penting dalam pelaksanaan RMT di sekolah.kesihatan dan tingkah laku pelajar. Secara keseluruhannya. .Pihak sekolah perlu mengambil perhatian berat terhadap penyediaan makanan..Pembekal bukan hanya mementingkan keuntungan malahan pembekal dan penyedia makanan perlu mementingkan kesihatan pelajar. Program Rancangan Makanan Tambahan berperanan untuk menjaga kebajikan pelajar-pelajar yang kurang berkemampuan.Sekiranya menyedari kenyataan tidak akan berlaku penyelewengan dalam program KPM ini. Pelajar masa kini adalah pemimpin masa hadapan di Negara kita. Pelaksanaan RMT pada masa sekarang jauh lebih baik daripada 10 tahun yang lalu kerana saya dapat lihat perbezaannya di sekolah saya sendiri. kajian ini dijalankan untuk melihat tahap tumbesaran dan tahap akademik pelajar selepas mendapat Rancangan Makanan Tambahan.Ini akan menjamin kesihatan pelajar. Kajian ini memfokuskan kepada 3 aspek berhubung pendidikan.

Selangor.Selangor:Permai Padujaya sdn.pdf 2. .blogspot.bhd.html 3. Bahagian pengurusan sekolah harian(2008). http://kesihatanjpnpp.Panduan Pengurusan Kantin Sekolah..18 1.Affluent Master sdn.Program Bersepadu Sekolah Sihat. http://eprints.my/11037/1/Persepsi_Ibu_Bapa_Pelajar_Terhadap_Rancangan_ Makanan. 4.Meteor Doc.bhd. Bahagian Pengurusan Sekolah Harian(2003).bhd.Panduan Rancangan Makanan TambahanDi Sekolah:Kuala Lumpur.com/2008/03/rancangan-makanan-tambahanrmt.sdn. Norazhan che lan(2010).utm. 5.

19 - Borang Soal selidik murid SJKT LDG ST..HELIER .

Ya A.Tidak B.Tidak B. Anda suka datang ke sekolah. 5. Minat menu RMT di sekolah. Bulatkan jawapan yang anda pilih. Anda aktif dalam kelas. 9.Tidak B. RMT memberi tenaga untuk saya. Makanan RMT seimbang. Anda bekerjasama dalam kerja kumpulan. 6.Tidak B.. Ya A.Tidak B. Ya A. RMT membantu dalam akademik 8. Ya A. Anda lebih cergas selepas makan makanan RMT Kelas : …………………… A. 2. Bersarapan setiap hari . Ya A. Ya A. 7.Tidak B.20 - Nama : ………………………………. Memahami kepentingan sarapan. Ya A. Ya A.Tidak B. 10. Ya A.Tidak . 4. Ya B. 3. 1.Tidak B.Tidak B.

72100 Bahau. Sukacitanya dimaklumkan bahawa permohonan membuat kajian berkaitan RMT di SJKT Ldg St Helier telah diluluskan dan anda boleh memulakan kajian tersebut . 15 OKTOBER 2010 Sekian . Negeri Sembilan. R. 2.Sembilan. SJKT Ldg St.Helier.. Terima Kasih.Navamani a/p Ramakirisnan. _____________________ ( GURU BESAR) . 72100 Bahau.21 - Guru Besar. Kelulusan Membuat Kajian Kes Saya dengan segala hormatnya merujuk kepada perkara di atas. “ BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang Menurut Perintah . SJKT Ldg St Helier. N.

.22 - Tempat pemberian makanan RMT Tempat penyediaan makanan dan pekerja-pekerja ..

23 - Tempat murid makan makanan RMT Makanan RMT ditutup dan disusun dengan bersih.. .

.. Sayur-sayuran yang digunakan untuk masakan RMT.24 - Murid-murid sedang makan makanan RMT.

. Buah buahan yang diberi kepada murid-murid RMT .25 - Bahan mentah yang segar digunakan untuk masakan RMT.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->