P. 1
PENGENALAN RMT[1]

PENGENALAN RMT[1]

|Views: 512|Likes:
Published by Tiagu Andy

More info:

Published by: Tiagu Andy on Dec 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2013

pdf

text

original

-1

-

NAMA NO.KP.

: R.NAVAMANI A/P RAMAKIRISNAN : 711202-05-5124

NO.MATRIKS: 711202055124002 TUTOR TARIKH : EN.RAZAK BIN SULONG : 28 NOVEMBER 2010

-2-

ISI KANDUNGAN
BIL. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 PERKARA
PENGHARGAAN Pengenalan Pentadbiran Sumber kewangan RMT Kaedah Dan Criteria Pemilihan Pelajara RMT Kaedah Dan Kriteria Pemilihan Tender Kantin Kaedah Pembayaran Kepada Pihak Penyediaan Makanan Kaedah Pengagihan Makanan Kepada Pelajar Pemilihan Pekerja-Pekerja Yang Terlibat Dalam RMT. Pemilihan Bahan-Bahan Mentah Menu Makan RMT Cara Penyediaan Makanan Disediakan Pemilihan Sampel Pelajar Berdasarkan Kriteria Keberkesanan Program RMT Kesimpulan Rujukan Lampiran

MUKASURAT 4 5 6 7 7 8 9 9 - 10 11 12 – 13 13 14 15 16 – 17 18 19

Saya memohon maaf jika ada kesalahan dalam menyediakan tugasan ini. Pensyarah menyiapkan tugasan ini.0 PENGENALAN Rancangan Makanan Tambahan (RMT) yang sedang dilaksanakan di sekolah rendah di seluruh Malaysia pada hari ini merupakan salah satu usaha murni pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dalam membantu meningkatkan taraf pemakanan dan kesihatan pelajar-pelajar sekolah rendah. Program Bersepadu Sekolah Sihat di atas segala tunjuk ajar dan bimbingannya dalam Sekian.Rancangan ini bertujuan untuk . saya ingin merakamkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih dan penghargaan kepada En. Saya amat menghargai sumbangan rakan-rakan yang sudi menegur kelemahan ini agar dapat memperbaiki lagi kerja saya pada masa akan datang. terima kasih. Penghargaan ini juga saya tujukan kepada rakan-rakan sekelas di OUM 2010 yang telah sudi berkongsi maklumat dengan saya.NAVAMANI A/P RAMAKIRISNAN 711202055124002 1.-3- Pada kesempatan ini. Sebagai insan biasa.Razak Bin Sulong. sudah tentu kami tidak dapat lari daripada melakukan sebarang kesilapan. Akhir kata. saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam membantu menyiapkan tugasan ini. R.

Pemilihan sekolah-sekolah berdasarkan kepada criteria-kriteria pemberian makanan tambahan kepada murid-murid.kebersihan makanan dan kebersihan alam sekitar.Program ini dapat meningkatkan taraf kesihatan murid dan juga taraf pendidikan murid.disiplin.Kita dapat menghayati keberkesanan Rancangan Makanan Tambahan ini. untuk memupuk budaya sopan santun . Rancangan ini buat sementara waktu adalah untuk memperbaiki taraf pemakanan dan kesihatan mereka sebagai satu usaha yang selaras dengan Dasar Pembangunan Negara.72100 BAHAU. PENGERUSI(GURU BESAR) .NSDK. 1. rancangan ini sebenarnya tidak bermaksud untuk mengambil alih tugas ibu bapa dalam memberi makanan kepada anak-anak mereka tetapi ianya adalah sekadar membekalkan 25% hingga 33% daripada keperluan kalori harian kanak-kanak tersebut. Objektif khusus pemberian makanan tambahan adalah seperti berikut: € untuk member makanan tambahan yang berzat dan seimbang kepada murid-murid yang berkenaan untuk membantu mereka mengatasi pelbagai masalah dari segi pertumbuhan badan dan kekurangan tenaga.HELIER. € € untuk menyelenggarakan pendidikan kesihatan dan pemakanan langsung dan tidak langsung.Kementerian Pendidikan sedang menilai semula menu dan perlaksanaan program bagi memastikan keberkesanan dan pencapaian matlamat program.1 PENTADBIRAN/ORGANISASI CARTA ORGANISASI RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN SJK(TAMIL) ST. Menurut Aziz Ibrahim (1997) dalam Buletin Institut Penyelidikan Perubatan (IMR).timbang rasa serta amalan –amalan yang diingini berkaitan dengan kebersihan diri.-4memberi makanan percuma kepada pelajar-pelajar sekolah rendah terutamanya dari luar bandar dan dari golongan berpendapatan rendah secara imbuhan.

2 SUMBER KEWANGAN RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN 2010 A Tarikh Mula & Tempoh .ANUREKHA (GURU KELAS TAHUN 6) 1.PUSPARANI (GURU TAHUN 1) PN.LALITHA (GURU TAHUN 2) PN.THANGAM (GURU TAHUN 3) CIK.MOHANA SAKTI (GURU TAHUN 5) PN.ESWARY (GURU TAHUN 4) CIK.NAVAMANI SETIAUSAHA(GURU RMT) CIK.MOHANA MARIE AJK PN.R.-5EN.PN.SUBRAMANIAM NAIB PENGERUSI(GPK HEM) PN.

1. Antara kriteria pemilihan murid RMT adalah seperti yang dinyatakan di bawah :  Pendapatan ibubapa di bawah RM400.3 KAEDAH DAN KRITERIA PEMILIHAN PELAJAR RMT Rancangan makanan Tambahan hanya diberi kepada murid yang layak sahaja.00 . ii) Tempoh enam bulan kedua pula akan diteruskan tertakluk kepada peruntukan yang disalurkan melalui Jabatan Pelajaran Negeri ke semua sekolah oleh KPM.WP Labuan :RM2.Sarawak .00 atau Pendapat perkepita RM 80.setiap murid yang menyertai program Rancangan Makanan Tambahan diberi bantuan dalam bentuk makanan dengan kadar.-6- i) Dilaksanakan mulai pada hari pertama pesekolahan untuk tempoh enam bulan pertama persekolahan tahun 2010.80 / murid /hari. i) Semenanjung Malaysia : RM 1.05 / murid /hari. B Kadar Bantuan RMT Dibawah program ini . ii)Sabah .

 Status pemakanan murid-murid yang mengalami pemakanan yang salah perlu dikesan dan disahkan oleh pegawai perubatan.Guru Penolong Kanan Hem dan juga Guru DG41. 1.-7 Saiz endrolmen sekolah iaitu kelonggaran di beri khusus kepada sekolah rendah dengan bilangan murid 100 orang dan kebawah.5 KAEDAH PEMBAYARAN KEPADA PIHAK PENYEDIAAN MAKANAN Pembekal RMT di setiap sekolah hendaklah menuntut bayaran penyediaan makanan tambahan pada pihak sekolah. Jawatankuasa terdiri daripada pegawai Pegawai Pelajaran Daerah .Guru Besar memainkan peranan penting dalam pelaksanaan tender RMT. Tender dibuka secara menyeluruh.4 KAEDAH DAN KRITERIA PEMILIHAN TENDER UNTUK RMT Tender pemilihan pihak penyediaan RMT adakah satu proses yang amat penting.Pembekal RMT haruslah menuntut bayaran .Guru Besar.  Jarak rumah dari sekolah bagi murid-murid yang tinggal jauh dari sekolah dan tidak mempunyai kemudahan pengangkutan.Biasanya tender dibuka pada masa yang tertentu iaitu sekurang-kurangnya sebulan.Tender itu akan dibuka dihadapan jawatankuasa dan akan dipilih pihak pengendali RMT.Pihak yang berminat akan mendapatkan borang tender yang disediakan oleh pihak sekolah. 1.Satu jawatankuasa khas di wujudkan untuk melaksanakan pemilihan pihak penyediaan RMT. Pihak sekolah perlu mengambil tindakan yang wajar dan baik untuk melaksanakan tender RMT.Borang tender itu akan di isi dan dipulangkan di sekolah .

Sehubungan itu. Pembantu tadbir di setiap sekolah akan menyemak borang tuntutan pembekal dengan teliti. Seterusnya pembekal memberi resit penerimaan pembayaran kepada Guru Besar.minuman dan . Kandungan makanan adalah makanan .6 KAEDAH PENGAGIHAN MAKANAN KEPADA PELAJAR Makanan Tambahan diberi kepada pelajar mengikut peruntukan tempoh yang diberi oleh Kementerian Pelajaran Malaysia Cawangan Bantuan. Sekiranya semua maklumat di borang itu adalah betul dan memuaskan pembantu tadbir akan menguruskan bayarannya. Pembekal akan menyerahkan borang tuntutan mereka kepada pihak sekolah.Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan mengarahkan semua sekolah yang melaksanakan RMT hendaklah bermula pada haripertamapersekolahan. Kualiti makanan yang diberi hendaklah mengikut kadaran bayaran iaitu RM 1. 1.Selama 190 hari diberi RMT kepada murid-murid RMT. Pembantu tadbir akan menyediakan cek serta baucar bayaran untuk pembekal.80 seorang.-8mereka setiap akhir bulan selepas habis perkhidmatannya.

Dari segi pakaian pula hendaklah sentiasa bersih. Pekerja yang mengendalikan RMT di sekolah mesti mempunyai sijil kesihatan yang sah. Tidak boleh dibenarkan pekerja yang sakit. 1.Bahan –bahan makanan perlu mengikut pyramid makanan.Jika mereka y tidak mempunyai sijil kesihatan yang sah mereka tidak akan dibenarkan bertugas atau membantu di tempat penyediaan makan. Setiap penyedia makanan hendaklah menjaga rambut supaya jangan terjuntai semasa membongkok sehingga tersentuh bahan makanan. susu dan banyask lagi. batuk. Kuku tangan pekerja hendaklah sentiasa pendek dan bersih. Tangan hendaklah juga dibasuh dengan sabun setiap kali selepas membuang air besar atau air kecil atau selepas memegang barang-barang yang kotor untuk menjamin kebersihan makanan. selsema dan berkudis bekerja di tempat masak / makanan. topi yang sesuai atau diikat dengan kemas.Semua pekerja mesti memakai pakaian yang bersih dan seberapa boleh.Pihak pengendali makanan perlu mengikut menu yang disediakan oleh pihak sekolah.Makanan berkhasiat perlu disediakan. yang berwarna putih.-9buah. .7 PEMILIHAN PEKERJA-PEKERJA YANG TERLIBAT DALAM RMT Pihak pekerja kantin yang mengendalikan Rancangan Makanan Tambahan hendaklah diperiksa dan disahkan sihat oleh doktor kerajaan. Pekerja digalakkan memakai kain apron dan menutup kepala. Pekerja-pekerja yang berambut panjang hendaklah digalakkan memakai jaring rambut. Pekerja yang mengendalikan RMT tidak dibenarkan memakai singlet yang tidak berlengan atau tidak memakai baju langsung.daging .ikan .Antaranya ialah sayur-sayuran. Pemeriksaan berkala hendaklah diusahakan. Sebelum memulakan tugas di tempat masak / makanan setiap pekerja mesti membasuh tangan mereka hingga ke siku dengan menggunakan sabun.

8 PEMILIHAN BAHAN-BAHAN MENTAH .10 - 1..

Pihak penyediaan makanan perlu menitik berat terhadap penyediaan makanan.11 - Pemilihan bahan-bahan mentah adalah berdasarkan pyramid makanan di atas.Semasa perjanjian pihak sekolah akan menjelaskan tentang kualiti dan kuantiti makanan.Pihak pembekal juga perlu mengikut syarat-syarat yang ditetapkan. Sebagai pembekal makanan perlu mengikut menu makanan dan masa yang ditetapkan iaitu diberi pada pukul 7.Bahan mentah yang lama disimpan tidak boleh digunakan dalam masakan RMT. .Bahan.15 pagi. Pihak sekolah perlu memberi penjelasan yang mendalam tentang kandungan makanan RMT kepada pihak sekolah..bahan yang disediakan perlu segar dan baru dibeli.

TIMUN .KACANG TANAH .9 MENU MAKANAN RMT BIL 1 HARI ISNIN MENU NASI LEMAK .12 1..SAMBAL TUMIS 2 SELASA BUBUR NASI AYAM -AYAM -LOBAK MERAH -DAUN BAWANG -DAUN SADRI(SUP) AIR BARLI OREN AIR OREN TEMBIKAI MINUMAN BUAH 3 RABU NASI GORENG -DAGING AYAM -TELUR -SAYUR CAMPUR -CENDAWAN -PUTIK JAGUNG -MINYAK -LOBAK MERAH -DAUN BAWANG SUSU KACANG SOYA BELIMBING 4 KHAMIS SANDWISH SARDIN -ROTI BIJIRAN .TELUR REBUS .IKAN BILIS .

10 Cara Penyediaan makanan disediakan Pengusaha kantin menyediakan RMT pada pukul 7.0 PEMILIHAN SAMPEL PELAJAR BERDASARKAN KRITERIA BIL NAMA PELAJAR TAHUN TARAF SOSIO EKONOMI TEMPAT TINGGAL PENDIDIKAN IBUBAPA ADIKBERADIK 1 KUHAN A/L .13 -SARDIN -MINYAK -TIMUN -TOMATO -SALAD -MARJERIN 5 JUMAAT YONG TAUFU -KUAH SUP -TAUHU KUKUS -SUHUN -FUCUK TAUHU -KEK IKAN -BEBOLA IKAN -SAYUR SAWI -DAUN BAWANG -SOS CILI -BAWANG GORENG SUSU JAMBU BATU SIRAP PISANG 1.terselamat dan mudah diambil.00 pagi. Murid-murid yang terlibat akan berbaris dan mengambil pinggan makanan dan minuman yang dihidangkan. 2. Semua makanan ditutup dan diletakkan di atas meja yang teratur..

1 7 6UM RM250 TAMAN PUTRA..MALLIGA.BAHAU. BAHAU.1. SRP 8 5USM RM350 KG.BAHAU.1 Akademik . SRP 7 3UM RM 200 TAMAN JAYA. BAHAU.HELIER.1 Keberkesanan program RMT – sebelum dan selepas 2.14 THIYAGU 2 KAMINI A/P RAVI RAJESWARY A/P 3 SIRALAN SASWATA A/P 4 SARAVANAN 4UM RM200 LDG.ST. TAHUN 6 6 2.AKADEMIK SEM1 SEM2 TING. TARAF KESIHATAN DAN TARAF PENDIDIKAN BIL 1 NAMA PELAJAR KUHAN A/L THIYAGU 2 KAMINI A/P RAVI RAJESWARY A/P 3 4 SIRALAN SASWATA A/P SARAVANAN 17KG 15KG 27KG 20KG 18KG 35KG 45CM 34CM 45CM 50CM 38CM 48CM GRED C GRED C GRED E GRED B GRED B GRED D 18KG 20KG 46CM 47CM GRED D GRED C BERAT(KG) SEM 1 SEM2 TINGGI (CM) SEM1 SEM2 PENC.

Terdapat peningkatan markah dalam setiap ujian bulanan dan peperiksaan semester yang dijalankan oleh sekolah. Mereka juga aktif dan rajin dalam kelas serta di sekolah.melalui Program RMT ini pelajar dapat meningkatkan tahap pencapaian akademik mereka. Mereka dapat belajar dengan seronok dan dalam situasi yang 2.Boleh dikatakan sebanyak 75% pelajar menunjukkan suatu prestasi yang baik.2KESIMPULAN RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN atau lebih dikenali dengan singkatannya RMT adalah merupakan salah satu program yang dilaksanakan oleh .2 Kesihatan Dari segi kesihatan pula. RMT dengan sepenuhnya.1.. Mereka jarang menjangkiti sebarang penyakit. ada peningkatan dalam berat badan mereka ini.1. 2. Didapati pelajar-pelajar ini aktif dalam pembelajaran mereka mahupun dalam kegiatan kokurikulum. 2.Kehadiran mereka ke sekolah adalah penuh..15 Pada keseluruhannya. Pelajar yang menerima RMT ini sangat berpuas hati dan mengharapkan gembira.3 Keyakinan Kendiri pelajar Program RMT ini memberi keyakinan kendiri pada diri pelajar.

Pelajar –pelajar yang datang dari kawasan pedalaman dan dari keluarga yang kurang berpendapatan diberi makanan percuma yang berkhasiat. Walaupun rancangan ini lama telah diperkenalkan namun ia sentiasa berwajah baru dari masa ke semasa.terutamanya dari luar bandar dan golongan berpendapatan rendah secara imbuhan dan sementara waktu .jelasnya kita boleh mengatakan pelajar memperolehi faedah yang amat terbesar daripada program RMT ini. Pada pendapat saya KPM telah mengambil langkah baru dalam program ini iaitu memberi RMT pada waktu pagi sebelum sesi pembelajaran dimulakan adalah satu langkah yang bagus dan wajar kerana ramai pelajar berpeluang untuk bersarapan . Berdasarkan kajian saya ramai pelajar mendapat kelebihan daripada program ini..untuk memperbaiki keadaan kesihatan sebagai satu usaha yang selaras dengan dasar pembangunan Negara. Tujuan atau objektif program ini adalah memberi makanan tambahan kepada murid –murid sekol.Ianya telah menyebabkan kedatangan murid lebih memuaskan dan pencapaian akademik yang lebih baik terutama daripada golongan berpendapatan rendah.Ini menunjukan imej sistem pendidikan kita bertambah cemerlang.Kedua dua kementerian ini telah mencorakkan program ini dan memberi nafas baru kepada pelajar-pelajar dengan mewujudkan program RMT. Pelajar merupakan tunjang negara kita.Ini bermakna program ini sentiasa diperbaharui.Dengan ini.Oleh itu kesihatan mereka amat dihargai.ah rendah.16 Kementerian Pelajaran Malaysia bersama Kementerian Kesihatan Malaysia .

Ini akan menjamin kesihatan pelajar. .Pembekal bukan hanya mementingkan keuntungan malahan pembekal dan penyedia makanan perlu mementingkan kesihatan pelajar.Keracunan makanan yang sering berlaku di Negara kita tidak akan berlaku sekiranya pihak –pihak berkenaan menjalankan tanggungjawab mereka dengan penuh ikhlas. Pihak sekolah dan pihak-pihak tertentu memainkan peranan penting dalam pelaksanaan RMT di sekolah.Pembekal perlu menyediakan makanan yang berkhasiat daripada bahan-bahan mentah yang segar dan baru.kesihatan dan tingkah laku pelajar. Program Rancangan Makanan Tambahan berperanan untuk menjaga kebajikan pelajar-pelajar yang kurang berkemampuan.Pihak sekolah perlu mengambil perhatian berat terhadap penyediaan makanan.Sekiranya menyedari kenyataan tidak akan berlaku penyelewengan dalam program KPM ini. Rujukan. kajian ini dijalankan untuk melihat tahap tumbesaran dan tahap akademik pelajar selepas mendapat Rancangan Makanan Tambahan..17 pagi sebelum memulakan pembelajaran mereka. Secara keseluruhannya. Pelajar masa kini adalah pemimpin masa hadapan di Negara kita. Kajian ini memfokuskan kepada 3 aspek berhubung pendidikan.Ungkapan ini perlu disedari oleh setiap warga Malaysia. Pelaksanaan RMT pada masa sekarang jauh lebih baik daripada 10 tahun yang lalu kerana saya dapat lihat perbezaannya di sekolah saya sendiri.

Bahagian Pengurusan Sekolah Harian(2003). .Selangor.Panduan Pengurusan Kantin Sekolah.. http://kesihatanjpnpp.bhd.com/2008/03/rancangan-makanan-tambahanrmt.sdn.my/11037/1/Persepsi_Ibu_Bapa_Pelajar_Terhadap_Rancangan_ Makanan.Panduan Rancangan Makanan TambahanDi Sekolah:Kuala Lumpur.bhd.Meteor Doc.utm. 5.18 1. Bahagian pengurusan sekolah harian(2008).Selangor:Permai Padujaya sdn.html 3.Affluent Master sdn. 4. http://eprints.Program Bersepadu Sekolah Sihat. Norazhan che lan(2010).pdf 2.bhd.blogspot.

.19 - Borang Soal selidik murid SJKT LDG ST.HELIER .

.Tidak B. Anda aktif dalam kelas. Ya A. 2.Tidak B. 9. Makanan RMT seimbang. Ya B. 6.Tidak . Memahami kepentingan sarapan. Ya A.Tidak B. 1. Ya A. 7. Ya A. 4. 10.Tidak B. Anda lebih cergas selepas makan makanan RMT Kelas : …………………… A.Tidak B. RMT memberi tenaga untuk saya. Anda suka datang ke sekolah. 3. Bulatkan jawapan yang anda pilih. Ya A.Tidak B. Minat menu RMT di sekolah. Anda bekerjasama dalam kerja kumpulan. Ya A. 5. Ya A.Tidak B. Bersarapan setiap hari . Ya A.20 - Nama : ……………………………….Tidak B.Tidak B. Ya A. RMT membantu dalam akademik 8.

Navamani a/p Ramakirisnan.Sembilan. “ BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang Menurut Perintah . 72100 Bahau. R.21 - Guru Besar. 2. Terima Kasih. _____________________ ( GURU BESAR) .Helier. Kelulusan Membuat Kajian Kes Saya dengan segala hormatnya merujuk kepada perkara di atas. N. Negeri Sembilan. SJKT Ldg St. SJKT Ldg St Helier.. 15 OKTOBER 2010 Sekian . Sukacitanya dimaklumkan bahawa permohonan membuat kajian berkaitan RMT di SJKT Ldg St Helier telah diluluskan dan anda boleh memulakan kajian tersebut . 72100 Bahau.

22 - Tempat pemberian makanan RMT Tempat penyediaan makanan dan pekerja-pekerja . ..

..23 - Tempat murid makan makanan RMT Makanan RMT ditutup dan disusun dengan bersih.

24 - Murid-murid sedang makan makanan RMT.. . Sayur-sayuran yang digunakan untuk masakan RMT.

.25 - Bahan mentah yang segar digunakan untuk masakan RMT. Buah buahan yang diberi kepada murid-murid RMT .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->