BAB 6

PERALATAN DAN AKSESORI LATIHAN

6.0

PENGENALAN

Merupakan alatan tambahan yang digunakan bagi kerja ± kerja pendawaian elektrik seperti soket keluaran pemegang lampu, suis, fius, ros siling, papan fius agihan dan sebagainya.

6.1

Soket alur keluar

Soket alur keluar merupakan salah satu punca keluaran bagi sambungan alat-alat mudah alih ke pengeluaran tetap melalui palam. Terdapat pelbagai jenis saiz dan bentuk soket keluaran. Saiz piawai bagi soket alur keluar mengikut piawai British (BS) adalah seperti berikut:-

93

Bilangan soket alur keluar boleh di sambung dari satu litar akhir. 15 A. usaha perlindungan hendaklah dibuat supaya semasa pembersihan lantai tidak akan berlaku renjatan elektrik. soket alur keluar tidak boleh digunakan melebihi 250V kecuali dibuat khas. Selain itu.2 Peraturan IEE soket alur keluar Peraturan-peraturan yang patut diikuti bagi penggunaan soket alur keluar ialah semua punca bagi soket alur keluar mestilah disambung kepada pengalir keterusan litar bumi akhir. Di samping itu. soket alur keluar tidak boleh dipasang dalam bilik yang menggunakan air pancut dan kolam air. soket alur keluar hendaklah di pasang pada dinding yang ketinggiannya maksimum 150 mm dari lantai. 30 A 5 A. 30 A. kegunaan perkakas seisi rumah mestilah berjenis BS 1363. neutral dan bumi.1. 94 . 30 A 15 A 16 . 13 A. 63 A. 15 A. Bila soket alur keluar dipasang dalam lantai.1 : saiz piawai bagi soket alur keluar JENIS SOKET ALUR KELUAR BS 1363 BS 546 BS 196 BS 1778 BS 4343 ARUS NOMINAL 13 A 2 A. 6. Bahan-bahan yang digunakan untuk tiub-tiub sesentuh adalah daripada fosfor gangsa atau loyang keras yang berada di tempat yang tidak mudah di sentuh.1 Struktur binaan Bahan-bahan untuk soket alur keluar diperbuat daripada bakelit di dalamnya terkandung terminal-terminal dan tiub-tiub sesentuh bagi pengalir fasa.1. Tiub-tiub sesentuh hanya sesuai dengan pin-pin palam tertentu sahaja. Bagi soket alur keluar.Jadual 10. 125 A 6.

Punca ros siling mestilah disambung kepada pengalir perlindungan pada litar akhir. 6. Badan siling ros di perbuat daripada bahan penebat yang teguh seperti plastik atau baklit.2 Kaedah pemasangan ros siling pada litar Pemasangan ros siling pada litar memerlukan penelitian untuk memastikan ros siling tidak menyebabkan bahaya. neutral dan bumi hendaklah diskrukan dengan ketat.2. ia tidak boleh dipasang lebih daripada satu kod lentur kecuali ia dibuat khas untuk berbilang keluaran.2. Bagi permulaan masukkan penutup ros siling ke dalam kabel. Selepas itu tapak ros diletakkan dipermukaan lampu. kemudian buangkan hujung penebat kabel ke dalam plat-plat yang telah disediakan sama ada plat hidup. Selain itu. Saiz piawai siling ros mengikut BS 67.2.2 Ros siling(cyiling rose) Merupakan tempat penyambungan penamat pendawaian tetap dan ia dapat di sambungkan ke kod atau kabel yang boleh lentur untuk sambungan ke beban seperti lampu. Disamping itu juga. plat fasa tunggal kekal yang terdapat pada ros siling tidak boleh digunakan pada pendawaian tetap kecuali ia tidak mudah disentuh. masukkan penutup ros siling kemudian diikatkan dengan kemas disiling.6. 6. 6. kipas siling dan sebagainya.1 Struktur binaan Ros siling biasanya mempunyai 2 plat. 3 plat dan 4 plat terminal untuk sambungan kabel atau kod boleh lentur. 95 . Akhir sekali.3 Peraturan IEE bagi pemasangan ros siling Peraturan IEE menyatakan bahawa ros siling tidak dibenarkan dipasang melebihi bekalan 250V.

Suis perantaraan.6. Bahan yang digunakan ialah dari jenis baklit. Saiz piawai yang digunakan ialah mengikut piawai british (BS 3676) pada sambungan domestik. membawa dan menyambung arus litar secara manual dalam keadaan normal. Suis yang digunakan untuk mengawal peralatan lampu dan peralatan elektrik mestilah di asingkan dari peralatan tersebut.3 Suis Suis merupakan satu alat mekanikal yang memutus. tetapi berbeza dari segi bentuk. Suis yang digunakan dalam fasa tunggal mestilah dari jenis suis kutub tunggal. suis dan badan.3. kawalan dan sebagainya. Di samping itu arus nominal bagi setiap suis yang 96 . Selain itu suis yang digunakan untuk bilik mandi mestilah diletakkan di tempat yang tidak mudah dicapai oleh pengguna. Terdapat pelbagai jenis suis kutub tunggal yang digunakan sekarang. iaitu sambung dan putus cepat serta celah mikro 6. Bekalan hendaklah di pasang dalam bentuk 2 dawai satu daripadanya kutub berbumi. Diantaranya ialah:i. Terdapat 2 terminal atau lebih. Kendalian pemutusan litar suis terdiri daripada 2 jenis. ii. kecuali pengalir hidup suisnya hendaklah sependek-pendek yang boleh dan dihadangkan sekelilingnya. Suis satu hala.2 Peraturan IEE pemasangan suis Terdapat beberapa peraturan bagi pemasangan suis. Tandakan semua suis dan pemutus litar yang tidak ketahui tugasnya.1 Struktur binaan Suis biasanya diperbuat daripada bahan penebat yang baik dan tahan daripada arus yang mengalir melaluinya terutama pada bahagian penutup. iii. 6.3. bagi punca sambungan di antara pengalir fasa bekalan dan beban. Suis dua hala. Semua fius dan alat kawalan satu kutub haruslah di sambung ke dawai hidup sahaja.

ii. fungsi sebenarnya ialah pengalir fasa.mengawal litar lampu dicas mestilah tidak boleh dikurangkan lebih 2 kali ganda jumlah arus tetap yang mengalir dalam litar.4. 6. Badan papan agihan di perbuat daripada kotak kayu atau kotak logam Dalamnya terkandung beberapa tapak dan penghubung fius. neutral dan bumi 6. Kadar nominal arus di dalam papan agihan bergantung pada jumlah arus beban dalam litar akhir 97 . arus nominalnya mestilah tidak boleh kurang daripada jumlah arus lampu filamen dan 2 kali ganda arus tetap bagi lampu yang dicas. Sekiranya suis yang digunakan untuk mengawal lampu filamen dan dicas. terminal neutral dan terminal bumi. Terminal-terminal ini hendaklah di asingkan agar tidak tersentuh.1 Struktur binaan papan fius agihan Terdapat beberapa bahagian bagi struktur binaan fius agihan iaitu :- i.4 Papan fius agihan Papan fius agihan merupakan sesuatu tempat agihan pengalir kabel litar akhir.

Penyambung Trunking 4.6. Tee box 3. Bekas Soket 6. 1 2 8 7 3 4 1.5 BERIKUT ANTARA CONTOH AKSESORI-AKSESORI YANG DIGUNAKAN SEPANJANG LATIHAN INDUSTRI DI JALANKAN. Elbow 4 way box Long band Running coupler Inspection tee 2 way box Saddle Cooper bush 98 . Soket 5 6 5. Alatur Kipas 7. Hook 2. Papan Fius Agihan 8.

Tukul besi 100 . Gergaji kecil 1 2 4 3 5 1. Sesiku L 2. Drill 2. Pita Pengukur 6. Spanar boleh laras 5. Timbang air 4. Pemotong wayar 8. Spring Pelentur pvc konduit 3. Gergaji besar konduit (besi) 5. Playar 7. Wall pluck 3. Pemutar Skru 4.1 2 5 6 3 7 8 4 1.

Fibber cutter Generator Welding set Wayar sambungan Slape Cable ties Trunking Megger earth tester Multimiter Dies Hekker Bender 101 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful