BAB 6

PERALATAN DAN AKSESORI LATIHAN

6.0

PENGENALAN

Merupakan alatan tambahan yang digunakan bagi kerja ± kerja pendawaian elektrik seperti soket keluaran pemegang lampu, suis, fius, ros siling, papan fius agihan dan sebagainya.

6.1

Soket alur keluar

Soket alur keluar merupakan salah satu punca keluaran bagi sambungan alat-alat mudah alih ke pengeluaran tetap melalui palam. Terdapat pelbagai jenis saiz dan bentuk soket keluaran. Saiz piawai bagi soket alur keluar mengikut piawai British (BS) adalah seperti berikut:-

93

1.1.1 : saiz piawai bagi soket alur keluar JENIS SOKET ALUR KELUAR BS 1363 BS 546 BS 196 BS 1778 BS 4343 ARUS NOMINAL 13 A 2 A. Di samping itu. 63 A. 94 . 15 A. Bahan-bahan yang digunakan untuk tiub-tiub sesentuh adalah daripada fosfor gangsa atau loyang keras yang berada di tempat yang tidak mudah di sentuh. 15 A. 13 A.2 Peraturan IEE soket alur keluar Peraturan-peraturan yang patut diikuti bagi penggunaan soket alur keluar ialah semua punca bagi soket alur keluar mestilah disambung kepada pengalir keterusan litar bumi akhir. Tiub-tiub sesentuh hanya sesuai dengan pin-pin palam tertentu sahaja. neutral dan bumi. Bila soket alur keluar dipasang dalam lantai. soket alur keluar tidak boleh dipasang dalam bilik yang menggunakan air pancut dan kolam air. 30 A. Bagi soket alur keluar. soket alur keluar hendaklah di pasang pada dinding yang ketinggiannya maksimum 150 mm dari lantai. 30 A 15 A 16 . 30 A 5 A. 6. 125 A 6.Jadual 10. Bilangan soket alur keluar boleh di sambung dari satu litar akhir. soket alur keluar tidak boleh digunakan melebihi 250V kecuali dibuat khas. Selain itu.1 Struktur binaan Bahan-bahan untuk soket alur keluar diperbuat daripada bakelit di dalamnya terkandung terminal-terminal dan tiub-tiub sesentuh bagi pengalir fasa. kegunaan perkakas seisi rumah mestilah berjenis BS 1363. usaha perlindungan hendaklah dibuat supaya semasa pembersihan lantai tidak akan berlaku renjatan elektrik.

3 plat dan 4 plat terminal untuk sambungan kabel atau kod boleh lentur. Saiz piawai siling ros mengikut BS 67. ia tidak boleh dipasang lebih daripada satu kod lentur kecuali ia dibuat khas untuk berbilang keluaran. 6.2. neutral dan bumi hendaklah diskrukan dengan ketat.2. plat fasa tunggal kekal yang terdapat pada ros siling tidak boleh digunakan pada pendawaian tetap kecuali ia tidak mudah disentuh. masukkan penutup ros siling kemudian diikatkan dengan kemas disiling. kipas siling dan sebagainya. 6. Selepas itu tapak ros diletakkan dipermukaan lampu.6.3 Peraturan IEE bagi pemasangan ros siling Peraturan IEE menyatakan bahawa ros siling tidak dibenarkan dipasang melebihi bekalan 250V.2. Akhir sekali.2 Kaedah pemasangan ros siling pada litar Pemasangan ros siling pada litar memerlukan penelitian untuk memastikan ros siling tidak menyebabkan bahaya.2 Ros siling(cyiling rose) Merupakan tempat penyambungan penamat pendawaian tetap dan ia dapat di sambungkan ke kod atau kabel yang boleh lentur untuk sambungan ke beban seperti lampu. Disamping itu juga. Selain itu. 95 . Bagi permulaan masukkan penutup ros siling ke dalam kabel. Badan siling ros di perbuat daripada bahan penebat yang teguh seperti plastik atau baklit. kemudian buangkan hujung penebat kabel ke dalam plat-plat yang telah disediakan sama ada plat hidup.1 Struktur binaan Ros siling biasanya mempunyai 2 plat. 6. Punca ros siling mestilah disambung kepada pengalir perlindungan pada litar akhir.

Selain itu suis yang digunakan untuk bilik mandi mestilah diletakkan di tempat yang tidak mudah dicapai oleh pengguna. Kendalian pemutusan litar suis terdiri daripada 2 jenis. ii. Suis yang digunakan dalam fasa tunggal mestilah dari jenis suis kutub tunggal. Suis perantaraan. suis dan badan. Saiz piawai yang digunakan ialah mengikut piawai british (BS 3676) pada sambungan domestik. iii. Bekalan hendaklah di pasang dalam bentuk 2 dawai satu daripadanya kutub berbumi.3. kecuali pengalir hidup suisnya hendaklah sependek-pendek yang boleh dan dihadangkan sekelilingnya. 6.3 Suis Suis merupakan satu alat mekanikal yang memutus.6.2 Peraturan IEE pemasangan suis Terdapat beberapa peraturan bagi pemasangan suis. bagi punca sambungan di antara pengalir fasa bekalan dan beban. kawalan dan sebagainya. Semua fius dan alat kawalan satu kutub haruslah di sambung ke dawai hidup sahaja. Suis dua hala. membawa dan menyambung arus litar secara manual dalam keadaan normal. Diantaranya ialah:i. Terdapat 2 terminal atau lebih. tetapi berbeza dari segi bentuk. Di samping itu arus nominal bagi setiap suis yang 96 . Suis satu hala. iaitu sambung dan putus cepat serta celah mikro 6. Suis yang digunakan untuk mengawal peralatan lampu dan peralatan elektrik mestilah di asingkan dari peralatan tersebut. Tandakan semua suis dan pemutus litar yang tidak ketahui tugasnya. Bahan yang digunakan ialah dari jenis baklit. Terdapat pelbagai jenis suis kutub tunggal yang digunakan sekarang.3.1 Struktur binaan Suis biasanya diperbuat daripada bahan penebat yang baik dan tahan daripada arus yang mengalir melaluinya terutama pada bahagian penutup.

Badan papan agihan di perbuat daripada kotak kayu atau kotak logam Dalamnya terkandung beberapa tapak dan penghubung fius.4. neutral dan bumi 6. ii. arus nominalnya mestilah tidak boleh kurang daripada jumlah arus lampu filamen dan 2 kali ganda arus tetap bagi lampu yang dicas. Sekiranya suis yang digunakan untuk mengawal lampu filamen dan dicas. fungsi sebenarnya ialah pengalir fasa.mengawal litar lampu dicas mestilah tidak boleh dikurangkan lebih 2 kali ganda jumlah arus tetap yang mengalir dalam litar. Terminal-terminal ini hendaklah di asingkan agar tidak tersentuh. Kadar nominal arus di dalam papan agihan bergantung pada jumlah arus beban dalam litar akhir 97 .1 Struktur binaan papan fius agihan Terdapat beberapa bahagian bagi struktur binaan fius agihan iaitu :- i. terminal neutral dan terminal bumi.4 Papan fius agihan Papan fius agihan merupakan sesuatu tempat agihan pengalir kabel litar akhir. 6.

Alatur Kipas 7. Soket 5 6 5. Penyambung Trunking 4. Elbow 4 way box Long band Running coupler Inspection tee 2 way box Saddle Cooper bush 98 . Bekas Soket 6. Tee box 3. Hook 2. Papan Fius Agihan 8. 1 2 8 7 3 4 1.6.5 BERIKUT ANTARA CONTOH AKSESORI-AKSESORI YANG DIGUNAKAN SEPANJANG LATIHAN INDUSTRI DI JALANKAN.

Playar 7. Wall pluck 3. Gergaji kecil 1 2 4 3 5 1. Gergaji besar konduit (besi) 5. Spring Pelentur pvc konduit 3. Timbang air 4. Pemutar Skru 4. Drill 2. Sesiku L 2. Tukul besi 100 .1 2 5 6 3 7 8 4 1. Pemotong wayar 8. Pita Pengukur 6. Spanar boleh laras 5.

Fibber cutter Generator Welding set Wayar sambungan Slape Cable ties Trunking Megger earth tester Multimiter Dies Hekker Bender 101 .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.