P. 1
Bab 6 Peralatan Dan Aksesori

Bab 6 Peralatan Dan Aksesori

|Views: 1,401|Likes:
Published by Zaidi Osman

More info:

Published by: Zaidi Osman on Dec 13, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/18/2013

pdf

text

original

BAB 6

PERALATAN DAN AKSESORI LATIHAN

6.0

PENGENALAN

Merupakan alatan tambahan yang digunakan bagi kerja ± kerja pendawaian elektrik seperti soket keluaran pemegang lampu, suis, fius, ros siling, papan fius agihan dan sebagainya.

6.1

Soket alur keluar

Soket alur keluar merupakan salah satu punca keluaran bagi sambungan alat-alat mudah alih ke pengeluaran tetap melalui palam. Terdapat pelbagai jenis saiz dan bentuk soket keluaran. Saiz piawai bagi soket alur keluar mengikut piawai British (BS) adalah seperti berikut:-

93

Bagi soket alur keluar. Di samping itu. Bilangan soket alur keluar boleh di sambung dari satu litar akhir. 30 A.1. Bila soket alur keluar dipasang dalam lantai.2 Peraturan IEE soket alur keluar Peraturan-peraturan yang patut diikuti bagi penggunaan soket alur keluar ialah semua punca bagi soket alur keluar mestilah disambung kepada pengalir keterusan litar bumi akhir. 13 A. 15 A. Selain itu. soket alur keluar hendaklah di pasang pada dinding yang ketinggiannya maksimum 150 mm dari lantai.1 : saiz piawai bagi soket alur keluar JENIS SOKET ALUR KELUAR BS 1363 BS 546 BS 196 BS 1778 BS 4343 ARUS NOMINAL 13 A 2 A. soket alur keluar tidak boleh dipasang dalam bilik yang menggunakan air pancut dan kolam air. 6.1 Struktur binaan Bahan-bahan untuk soket alur keluar diperbuat daripada bakelit di dalamnya terkandung terminal-terminal dan tiub-tiub sesentuh bagi pengalir fasa. 94 . 125 A 6. soket alur keluar tidak boleh digunakan melebihi 250V kecuali dibuat khas. 15 A.Jadual 10. kegunaan perkakas seisi rumah mestilah berjenis BS 1363. neutral dan bumi. Tiub-tiub sesentuh hanya sesuai dengan pin-pin palam tertentu sahaja. usaha perlindungan hendaklah dibuat supaya semasa pembersihan lantai tidak akan berlaku renjatan elektrik.1. 63 A. 30 A 5 A. Bahan-bahan yang digunakan untuk tiub-tiub sesentuh adalah daripada fosfor gangsa atau loyang keras yang berada di tempat yang tidak mudah di sentuh. 30 A 15 A 16 .

Saiz piawai siling ros mengikut BS 67. 95 . neutral dan bumi hendaklah diskrukan dengan ketat.2 Ros siling(cyiling rose) Merupakan tempat penyambungan penamat pendawaian tetap dan ia dapat di sambungkan ke kod atau kabel yang boleh lentur untuk sambungan ke beban seperti lampu.2. Disamping itu juga. 6. Badan siling ros di perbuat daripada bahan penebat yang teguh seperti plastik atau baklit. masukkan penutup ros siling kemudian diikatkan dengan kemas disiling. Bagi permulaan masukkan penutup ros siling ke dalam kabel. kipas siling dan sebagainya. Akhir sekali. Punca ros siling mestilah disambung kepada pengalir perlindungan pada litar akhir.6.2.2. ia tidak boleh dipasang lebih daripada satu kod lentur kecuali ia dibuat khas untuk berbilang keluaran.2 Kaedah pemasangan ros siling pada litar Pemasangan ros siling pada litar memerlukan penelitian untuk memastikan ros siling tidak menyebabkan bahaya.1 Struktur binaan Ros siling biasanya mempunyai 2 plat.3 Peraturan IEE bagi pemasangan ros siling Peraturan IEE menyatakan bahawa ros siling tidak dibenarkan dipasang melebihi bekalan 250V. Selain itu. kemudian buangkan hujung penebat kabel ke dalam plat-plat yang telah disediakan sama ada plat hidup. plat fasa tunggal kekal yang terdapat pada ros siling tidak boleh digunakan pada pendawaian tetap kecuali ia tidak mudah disentuh. 3 plat dan 4 plat terminal untuk sambungan kabel atau kod boleh lentur. Selepas itu tapak ros diletakkan dipermukaan lampu. 6. 6.

Diantaranya ialah:i. suis dan badan.3 Suis Suis merupakan satu alat mekanikal yang memutus.2 Peraturan IEE pemasangan suis Terdapat beberapa peraturan bagi pemasangan suis. Suis yang digunakan dalam fasa tunggal mestilah dari jenis suis kutub tunggal. Bekalan hendaklah di pasang dalam bentuk 2 dawai satu daripadanya kutub berbumi. iii. bagi punca sambungan di antara pengalir fasa bekalan dan beban. Saiz piawai yang digunakan ialah mengikut piawai british (BS 3676) pada sambungan domestik. membawa dan menyambung arus litar secara manual dalam keadaan normal. Terdapat 2 terminal atau lebih. Suis satu hala. Suis yang digunakan untuk mengawal peralatan lampu dan peralatan elektrik mestilah di asingkan dari peralatan tersebut. Di samping itu arus nominal bagi setiap suis yang 96 . Bahan yang digunakan ialah dari jenis baklit. Semua fius dan alat kawalan satu kutub haruslah di sambung ke dawai hidup sahaja. Terdapat pelbagai jenis suis kutub tunggal yang digunakan sekarang. iaitu sambung dan putus cepat serta celah mikro 6. ii.3.6.3. kawalan dan sebagainya. tetapi berbeza dari segi bentuk. Selain itu suis yang digunakan untuk bilik mandi mestilah diletakkan di tempat yang tidak mudah dicapai oleh pengguna. 6. Suis dua hala. Tandakan semua suis dan pemutus litar yang tidak ketahui tugasnya. kecuali pengalir hidup suisnya hendaklah sependek-pendek yang boleh dan dihadangkan sekelilingnya.1 Struktur binaan Suis biasanya diperbuat daripada bahan penebat yang baik dan tahan daripada arus yang mengalir melaluinya terutama pada bahagian penutup. Suis perantaraan. Kendalian pemutusan litar suis terdiri daripada 2 jenis.

6. fungsi sebenarnya ialah pengalir fasa. neutral dan bumi 6. ii. Badan papan agihan di perbuat daripada kotak kayu atau kotak logam Dalamnya terkandung beberapa tapak dan penghubung fius.4. Kadar nominal arus di dalam papan agihan bergantung pada jumlah arus beban dalam litar akhir 97 . arus nominalnya mestilah tidak boleh kurang daripada jumlah arus lampu filamen dan 2 kali ganda arus tetap bagi lampu yang dicas. Sekiranya suis yang digunakan untuk mengawal lampu filamen dan dicas. Terminal-terminal ini hendaklah di asingkan agar tidak tersentuh.1 Struktur binaan papan fius agihan Terdapat beberapa bahagian bagi struktur binaan fius agihan iaitu :- i. terminal neutral dan terminal bumi.mengawal litar lampu dicas mestilah tidak boleh dikurangkan lebih 2 kali ganda jumlah arus tetap yang mengalir dalam litar.4 Papan fius agihan Papan fius agihan merupakan sesuatu tempat agihan pengalir kabel litar akhir.

Elbow 4 way box Long band Running coupler Inspection tee 2 way box Saddle Cooper bush 98 . 1 2 8 7 3 4 1. Penyambung Trunking 4. Bekas Soket 6.6. Tee box 3.5 BERIKUT ANTARA CONTOH AKSESORI-AKSESORI YANG DIGUNAKAN SEPANJANG LATIHAN INDUSTRI DI JALANKAN. Soket 5 6 5. Papan Fius Agihan 8. Alatur Kipas 7. Hook 2.

Pita Pengukur 6. Timbang air 4. Spanar boleh laras 5.1 2 5 6 3 7 8 4 1. Gergaji besar konduit (besi) 5. Pemotong wayar 8. Tukul besi 100 . Wall pluck 3. Playar 7. Drill 2. Gergaji kecil 1 2 4 3 5 1. Spring Pelentur pvc konduit 3. Sesiku L 2. Pemutar Skru 4.

Fibber cutter Generator Welding set Wayar sambungan Slape Cable ties Trunking Megger earth tester Multimiter Dies Hekker Bender 101 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->