BAB 6

PERALATAN DAN AKSESORI LATIHAN

6.0

PENGENALAN

Merupakan alatan tambahan yang digunakan bagi kerja ± kerja pendawaian elektrik seperti soket keluaran pemegang lampu, suis, fius, ros siling, papan fius agihan dan sebagainya.

6.1

Soket alur keluar

Soket alur keluar merupakan salah satu punca keluaran bagi sambungan alat-alat mudah alih ke pengeluaran tetap melalui palam. Terdapat pelbagai jenis saiz dan bentuk soket keluaran. Saiz piawai bagi soket alur keluar mengikut piawai British (BS) adalah seperti berikut:-

93

1 : saiz piawai bagi soket alur keluar JENIS SOKET ALUR KELUAR BS 1363 BS 546 BS 196 BS 1778 BS 4343 ARUS NOMINAL 13 A 2 A. Selain itu. 63 A.1. Bagi soket alur keluar. 30 A. soket alur keluar tidak boleh digunakan melebihi 250V kecuali dibuat khas. 15 A. 13 A. 125 A 6. Tiub-tiub sesentuh hanya sesuai dengan pin-pin palam tertentu sahaja. usaha perlindungan hendaklah dibuat supaya semasa pembersihan lantai tidak akan berlaku renjatan elektrik. 30 A 5 A.2 Peraturan IEE soket alur keluar Peraturan-peraturan yang patut diikuti bagi penggunaan soket alur keluar ialah semua punca bagi soket alur keluar mestilah disambung kepada pengalir keterusan litar bumi akhir. 30 A 15 A 16 . Bilangan soket alur keluar boleh di sambung dari satu litar akhir. 15 A. soket alur keluar hendaklah di pasang pada dinding yang ketinggiannya maksimum 150 mm dari lantai. soket alur keluar tidak boleh dipasang dalam bilik yang menggunakan air pancut dan kolam air. kegunaan perkakas seisi rumah mestilah berjenis BS 1363.1 Struktur binaan Bahan-bahan untuk soket alur keluar diperbuat daripada bakelit di dalamnya terkandung terminal-terminal dan tiub-tiub sesentuh bagi pengalir fasa. 94 . Bahan-bahan yang digunakan untuk tiub-tiub sesentuh adalah daripada fosfor gangsa atau loyang keras yang berada di tempat yang tidak mudah di sentuh. neutral dan bumi. Di samping itu. Bila soket alur keluar dipasang dalam lantai.Jadual 10.1. 6.

1 Struktur binaan Ros siling biasanya mempunyai 2 plat.6.2. ia tidak boleh dipasang lebih daripada satu kod lentur kecuali ia dibuat khas untuk berbilang keluaran. 6. Punca ros siling mestilah disambung kepada pengalir perlindungan pada litar akhir. kemudian buangkan hujung penebat kabel ke dalam plat-plat yang telah disediakan sama ada plat hidup. 6.2. Saiz piawai siling ros mengikut BS 67. plat fasa tunggal kekal yang terdapat pada ros siling tidak boleh digunakan pada pendawaian tetap kecuali ia tidak mudah disentuh. 3 plat dan 4 plat terminal untuk sambungan kabel atau kod boleh lentur. Akhir sekali.3 Peraturan IEE bagi pemasangan ros siling Peraturan IEE menyatakan bahawa ros siling tidak dibenarkan dipasang melebihi bekalan 250V.2.2 Ros siling(cyiling rose) Merupakan tempat penyambungan penamat pendawaian tetap dan ia dapat di sambungkan ke kod atau kabel yang boleh lentur untuk sambungan ke beban seperti lampu. Bagi permulaan masukkan penutup ros siling ke dalam kabel. 6. Selain itu. neutral dan bumi hendaklah diskrukan dengan ketat.2 Kaedah pemasangan ros siling pada litar Pemasangan ros siling pada litar memerlukan penelitian untuk memastikan ros siling tidak menyebabkan bahaya. masukkan penutup ros siling kemudian diikatkan dengan kemas disiling. Selepas itu tapak ros diletakkan dipermukaan lampu. 95 . Badan siling ros di perbuat daripada bahan penebat yang teguh seperti plastik atau baklit. Disamping itu juga. kipas siling dan sebagainya.

Diantaranya ialah:i.6. Kendalian pemutusan litar suis terdiri daripada 2 jenis. ii. iii. Suis satu hala. iaitu sambung dan putus cepat serta celah mikro 6. Semua fius dan alat kawalan satu kutub haruslah di sambung ke dawai hidup sahaja. Suis dua hala. kecuali pengalir hidup suisnya hendaklah sependek-pendek yang boleh dan dihadangkan sekelilingnya. kawalan dan sebagainya. suis dan badan.3.2 Peraturan IEE pemasangan suis Terdapat beberapa peraturan bagi pemasangan suis. Terdapat pelbagai jenis suis kutub tunggal yang digunakan sekarang.3 Suis Suis merupakan satu alat mekanikal yang memutus. tetapi berbeza dari segi bentuk. Saiz piawai yang digunakan ialah mengikut piawai british (BS 3676) pada sambungan domestik.1 Struktur binaan Suis biasanya diperbuat daripada bahan penebat yang baik dan tahan daripada arus yang mengalir melaluinya terutama pada bahagian penutup. membawa dan menyambung arus litar secara manual dalam keadaan normal. Bahan yang digunakan ialah dari jenis baklit. Suis perantaraan. Suis yang digunakan untuk mengawal peralatan lampu dan peralatan elektrik mestilah di asingkan dari peralatan tersebut. Selain itu suis yang digunakan untuk bilik mandi mestilah diletakkan di tempat yang tidak mudah dicapai oleh pengguna. 6.3. Bekalan hendaklah di pasang dalam bentuk 2 dawai satu daripadanya kutub berbumi. Tandakan semua suis dan pemutus litar yang tidak ketahui tugasnya. Suis yang digunakan dalam fasa tunggal mestilah dari jenis suis kutub tunggal. Di samping itu arus nominal bagi setiap suis yang 96 . Terdapat 2 terminal atau lebih. bagi punca sambungan di antara pengalir fasa bekalan dan beban.

neutral dan bumi 6. Kadar nominal arus di dalam papan agihan bergantung pada jumlah arus beban dalam litar akhir 97 . Badan papan agihan di perbuat daripada kotak kayu atau kotak logam Dalamnya terkandung beberapa tapak dan penghubung fius.mengawal litar lampu dicas mestilah tidak boleh dikurangkan lebih 2 kali ganda jumlah arus tetap yang mengalir dalam litar.1 Struktur binaan papan fius agihan Terdapat beberapa bahagian bagi struktur binaan fius agihan iaitu :- i. fungsi sebenarnya ialah pengalir fasa. Terminal-terminal ini hendaklah di asingkan agar tidak tersentuh. Sekiranya suis yang digunakan untuk mengawal lampu filamen dan dicas. arus nominalnya mestilah tidak boleh kurang daripada jumlah arus lampu filamen dan 2 kali ganda arus tetap bagi lampu yang dicas. terminal neutral dan terminal bumi. 6.4. ii.4 Papan fius agihan Papan fius agihan merupakan sesuatu tempat agihan pengalir kabel litar akhir.

Papan Fius Agihan 8. Penyambung Trunking 4. Bekas Soket 6.6. 1 2 8 7 3 4 1. Hook 2. Soket 5 6 5. Tee box 3.5 BERIKUT ANTARA CONTOH AKSESORI-AKSESORI YANG DIGUNAKAN SEPANJANG LATIHAN INDUSTRI DI JALANKAN. Alatur Kipas 7. Elbow 4 way box Long band Running coupler Inspection tee 2 way box Saddle Cooper bush 98 .

Tukul besi 100 . Pemutar Skru 4. Pita Pengukur 6. Timbang air 4. Spanar boleh laras 5. Wall pluck 3. Spring Pelentur pvc konduit 3. Pemotong wayar 8. Playar 7. Gergaji besar konduit (besi) 5. Sesiku L 2.1 2 5 6 3 7 8 4 1. Drill 2. Gergaji kecil 1 2 4 3 5 1.

Fibber cutter Generator Welding set Wayar sambungan Slape Cable ties Trunking Megger earth tester Multimiter Dies Hekker Bender 101 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful