BAB 6

PERALATAN DAN AKSESORI LATIHAN

6.0

PENGENALAN

Merupakan alatan tambahan yang digunakan bagi kerja ± kerja pendawaian elektrik seperti soket keluaran pemegang lampu, suis, fius, ros siling, papan fius agihan dan sebagainya.

6.1

Soket alur keluar

Soket alur keluar merupakan salah satu punca keluaran bagi sambungan alat-alat mudah alih ke pengeluaran tetap melalui palam. Terdapat pelbagai jenis saiz dan bentuk soket keluaran. Saiz piawai bagi soket alur keluar mengikut piawai British (BS) adalah seperti berikut:-

93

Bahan-bahan yang digunakan untuk tiub-tiub sesentuh adalah daripada fosfor gangsa atau loyang keras yang berada di tempat yang tidak mudah di sentuh. soket alur keluar tidak boleh digunakan melebihi 250V kecuali dibuat khas. 125 A 6. Tiub-tiub sesentuh hanya sesuai dengan pin-pin palam tertentu sahaja. usaha perlindungan hendaklah dibuat supaya semasa pembersihan lantai tidak akan berlaku renjatan elektrik. 30 A.2 Peraturan IEE soket alur keluar Peraturan-peraturan yang patut diikuti bagi penggunaan soket alur keluar ialah semua punca bagi soket alur keluar mestilah disambung kepada pengalir keterusan litar bumi akhir. Di samping itu. Selain itu. Bilangan soket alur keluar boleh di sambung dari satu litar akhir. neutral dan bumi. soket alur keluar hendaklah di pasang pada dinding yang ketinggiannya maksimum 150 mm dari lantai. 6. 30 A 15 A 16 . soket alur keluar tidak boleh dipasang dalam bilik yang menggunakan air pancut dan kolam air.1 : saiz piawai bagi soket alur keluar JENIS SOKET ALUR KELUAR BS 1363 BS 546 BS 196 BS 1778 BS 4343 ARUS NOMINAL 13 A 2 A. 15 A. 13 A. 30 A 5 A. 15 A. 63 A. Bagi soket alur keluar.1.Jadual 10.1. Bila soket alur keluar dipasang dalam lantai. 94 .1 Struktur binaan Bahan-bahan untuk soket alur keluar diperbuat daripada bakelit di dalamnya terkandung terminal-terminal dan tiub-tiub sesentuh bagi pengalir fasa. kegunaan perkakas seisi rumah mestilah berjenis BS 1363.

2 Ros siling(cyiling rose) Merupakan tempat penyambungan penamat pendawaian tetap dan ia dapat di sambungkan ke kod atau kabel yang boleh lentur untuk sambungan ke beban seperti lampu. Selepas itu tapak ros diletakkan dipermukaan lampu. kemudian buangkan hujung penebat kabel ke dalam plat-plat yang telah disediakan sama ada plat hidup. kipas siling dan sebagainya.1 Struktur binaan Ros siling biasanya mempunyai 2 plat. Saiz piawai siling ros mengikut BS 67. 95 . 6. Disamping itu juga.6. Akhir sekali. Badan siling ros di perbuat daripada bahan penebat yang teguh seperti plastik atau baklit.2. 6. Selain itu. 6. plat fasa tunggal kekal yang terdapat pada ros siling tidak boleh digunakan pada pendawaian tetap kecuali ia tidak mudah disentuh. 3 plat dan 4 plat terminal untuk sambungan kabel atau kod boleh lentur. ia tidak boleh dipasang lebih daripada satu kod lentur kecuali ia dibuat khas untuk berbilang keluaran.3 Peraturan IEE bagi pemasangan ros siling Peraturan IEE menyatakan bahawa ros siling tidak dibenarkan dipasang melebihi bekalan 250V.2. masukkan penutup ros siling kemudian diikatkan dengan kemas disiling.2. neutral dan bumi hendaklah diskrukan dengan ketat. Punca ros siling mestilah disambung kepada pengalir perlindungan pada litar akhir. Bagi permulaan masukkan penutup ros siling ke dalam kabel.2 Kaedah pemasangan ros siling pada litar Pemasangan ros siling pada litar memerlukan penelitian untuk memastikan ros siling tidak menyebabkan bahaya.

Bekalan hendaklah di pasang dalam bentuk 2 dawai satu daripadanya kutub berbumi. tetapi berbeza dari segi bentuk. Terdapat pelbagai jenis suis kutub tunggal yang digunakan sekarang. suis dan badan. Semua fius dan alat kawalan satu kutub haruslah di sambung ke dawai hidup sahaja. Tandakan semua suis dan pemutus litar yang tidak ketahui tugasnya. Di samping itu arus nominal bagi setiap suis yang 96 .1 Struktur binaan Suis biasanya diperbuat daripada bahan penebat yang baik dan tahan daripada arus yang mengalir melaluinya terutama pada bahagian penutup. Suis satu hala. ii. Bahan yang digunakan ialah dari jenis baklit. Kendalian pemutusan litar suis terdiri daripada 2 jenis. Suis yang digunakan dalam fasa tunggal mestilah dari jenis suis kutub tunggal.3. Suis dua hala. Selain itu suis yang digunakan untuk bilik mandi mestilah diletakkan di tempat yang tidak mudah dicapai oleh pengguna. bagi punca sambungan di antara pengalir fasa bekalan dan beban. Suis yang digunakan untuk mengawal peralatan lampu dan peralatan elektrik mestilah di asingkan dari peralatan tersebut. kecuali pengalir hidup suisnya hendaklah sependek-pendek yang boleh dan dihadangkan sekelilingnya. iii.6.3. Terdapat 2 terminal atau lebih. iaitu sambung dan putus cepat serta celah mikro 6. Diantaranya ialah:i.3 Suis Suis merupakan satu alat mekanikal yang memutus. Suis perantaraan. 6.2 Peraturan IEE pemasangan suis Terdapat beberapa peraturan bagi pemasangan suis. kawalan dan sebagainya. membawa dan menyambung arus litar secara manual dalam keadaan normal. Saiz piawai yang digunakan ialah mengikut piawai british (BS 3676) pada sambungan domestik.

mengawal litar lampu dicas mestilah tidak boleh dikurangkan lebih 2 kali ganda jumlah arus tetap yang mengalir dalam litar. ii. Sekiranya suis yang digunakan untuk mengawal lampu filamen dan dicas.1 Struktur binaan papan fius agihan Terdapat beberapa bahagian bagi struktur binaan fius agihan iaitu :- i. terminal neutral dan terminal bumi. Badan papan agihan di perbuat daripada kotak kayu atau kotak logam Dalamnya terkandung beberapa tapak dan penghubung fius.4. arus nominalnya mestilah tidak boleh kurang daripada jumlah arus lampu filamen dan 2 kali ganda arus tetap bagi lampu yang dicas. fungsi sebenarnya ialah pengalir fasa. Terminal-terminal ini hendaklah di asingkan agar tidak tersentuh. 6. neutral dan bumi 6. Kadar nominal arus di dalam papan agihan bergantung pada jumlah arus beban dalam litar akhir 97 .4 Papan fius agihan Papan fius agihan merupakan sesuatu tempat agihan pengalir kabel litar akhir.

Hook 2. Penyambung Trunking 4. Elbow 4 way box Long band Running coupler Inspection tee 2 way box Saddle Cooper bush 98 . Tee box 3. Bekas Soket 6. Alatur Kipas 7. Soket 5 6 5.5 BERIKUT ANTARA CONTOH AKSESORI-AKSESORI YANG DIGUNAKAN SEPANJANG LATIHAN INDUSTRI DI JALANKAN.6. Papan Fius Agihan 8. 1 2 8 7 3 4 1.

1 2 5 6 3 7 8 4 1. Tukul besi 100 . Playar 7. Pemotong wayar 8. Drill 2. Pemutar Skru 4. Wall pluck 3. Pita Pengukur 6. Sesiku L 2. Timbang air 4. Gergaji besar konduit (besi) 5. Spanar boleh laras 5. Gergaji kecil 1 2 4 3 5 1. Spring Pelentur pvc konduit 3.

Fibber cutter Generator Welding set Wayar sambungan Slape Cable ties Trunking Megger earth tester Multimiter Dies Hekker Bender 101 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful