P. 1
tokoh matematik

tokoh matematik

|Views: 320|Likes:
Published by wak200

More info:

Published by: wak200 on Dec 14, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/24/2013

pdf

text

original

Rene Descartes (1596-1650

)

Beliau adalah pencipta bagi cabang matematik geometri koordinat. Menurut beliau, adalah mencukupi untuk melukis suatu garis lurus jika penjangnya diketahui. Graf dilukis pada paksi Cartesan mengandungi satu set pasangan tertib (x,y). Beliau dikatakan mendapat idea mengenai koordinat ketika beliau sedang terbaring dan memerhatikan seekor labah-labah pada siling biliknya. Archimedes 287 212 sm

Beliau juga dianggap sebagai Bapa Kalkulus .Dilahirkan pada 287 sebelum masihi dan meninggal pada tahun 212 sebelum masihi ketika perang. di sekolah Euklid. Beliau kemungkinan mendapat pendidikan di Alexandria. Tentera Rom tidak mengetahui siapa sebenarnya. Beliau telah diajar mengenai kalkulus.. Pencapaian beliau yang terkenal ialah Hukum Hidrostatik Archimedes Mencipta Takal Skru Archimedes Menemui pi Sir Isaac Newton (1642-1727) . dibunuh oleh tentera Rom. Egypt merupakan kota terbesar pada ketika itu.

maka beliau menghabiskan masa lapangnya dengan merekacipta berbagai permainan seperti lelayang bertanglung. jam kayu dan jam matahari.Dilahirkan pada 1642 di sebuah keluarga petani di jajahan Lincoln. roda yang dipusingkan oleh air. Semasa kecil beliau tidak dapat bermain permainan kasar kerana badannya tidak cukup kuat. Pencapaian Hukum Newton Teorem binomial John Venn (1834-1923) . England.

Beliau mengembangkan lagi idea George Boole mengenai logik dengan mencipta gambarajah Venn untuk menunjukkan persilangan dan kesatuan set.John Venn dilahirkan pada 4 August 1834 di Hull. Beliau banyak membuat kajian terhadap logik dan kebarangkalian. England. England dan meninggal pada 4 April 1923 di Cambridge. Minatnya bertambah apabila membaca buku tulisan George Boole dan De Morgan. Yorkshire. Johann Carl Friedrich Gauss .

Beliau banyak memberi sumbangan di dalam bidang Matematikdan astronimi. Jerman dan meninggal dunia pada 23 Feb 1855 di Göttingen. Jerman. Hanover .Beliau dilahirkan pada 30 April 1777 di Brunswick. hukum pertukaran kuadratik dan teorem nombor perdana Pembinaan 17-gon(poligon) menggunakan pembaris dan kompas. Al-Biruni (973-1050) . Antara pencapaiannya ialah : Menemui Hukum Bode iaitu teorem binomial. apabila dia mengira jumlah nombor 1-100 dengan cepat menyedari bahawa kiraan nombornya adalah 50 pasang dan setiap satunya ialah 101. arithmetik-geometrik. Kepintarannya terserlah seawal 7 tahun.

Uzbekistan) dan meninggal dunia pada 13 Dec 1048 di Ghazna (sekarang dikenali sebagai Ghazni. Al-Biruni merupakan ahli falsafah. ahli geografi. Al-Biruni juga telah menggunakan kaedah Matematik untuk membolehkan arah kiblat ditentukan dari mana-mana tempat di dunia. Beliau dilahirkan pada 15 September 973 di Kath. Afganistan). Al-Biruni telah membincangkan teori putaran bumi tanpa paksinya yang sendiri. astronomi. fizik dan ahli matematik.Nama sebenarnya ialah Abu Arrayhan Muhammad ibn Ahmad al-Biruni. Selama 600 tahun sebelum Galgeo.6 km Al-Battani (850-929) . Khwarazm (sekarang dikenali sebagai Kara-Kalpakskaya. Beliau juga adalah orang yang pertama menyatakan bahawa jejari bumi ialah 6339.

Beliau pakar dalam bidang matematik dan astronomi. Pada kurun ke-12. Al-Battani diiktiraf sebagai ahli astronomi dan matematik Islam yang tersohor. Terjemahan ini digunakan di seluruh dunia sehinggalah kurun ke-16 . Gerard of Cremona dan Roberts of Chester telah menterjemahkan buku algebra AlKhawarizmi ke dalam bahasa Latin. Perbaikan dan Pengurangan) dan Algebra.Al-Battani atau Muhammad Ibn Jabir Ibn Sinan Abu Abdullah adalah bapa trigonometri dan dilahirkan di Battan. Beliau berjaya meletakkan trigonometri pada tahap yang tinggi dan merupakan orang pertama yang menghasilkan jadual cotangents Al-Khawarizmi (780 . Damsyik. Beliau putera Arab dan juga pemerintah Syria.850) Nama penuhnya ialah Muhammad Ibn Musa Al-Khawarizmi dan dikenali sebagai bapa algebra. Antara buku-buku terkenal hasil tulisan beliau ialah Hisab Al-Jabr wal Mugabalah (Buku Pengiraan.

Khayyam sebenarnya bermaksud pembuat khemah. Ini termasuklah penyelesaian geometrik bagi persamaan kiub dan sebahagian daripada penyelesaian kebanyakan persamaan lain. Bukunya `Mazalat fi al-Jabr wa al-Muqabila adalah karya agungnya dalam bidang algebra dan sangat penting dalam perkembangan algebra. Beliau pernah membuat percubaan untuk mengklasifikasikan kebanyakan persamaan algebra termasuk persamaan darjah ke tiga. . Malah beliau juga menawarkan beberapa penyelesaian untuk beberapa masalah algebra.Omar Khayyam (1048-1131) Nama sebenarnya ialah Ghiyath al-Din Abul Fateh Omar Ibn Ibrahim al-Khayyam dan dilahirkan pada 18 Mei 1048 dan meninggal dunia pada 4 dec 1131. Sumbangan terbesar Omar Khayyam ialah dalam bidang Algebra.

Di sana. Dalam bidang geometri pula. al-Khazin berkata: Saya menggunakan cincin yang saiznya kira-kira empat meter untuk mengukurnya. Perdana Menteri Rayy yang dilantik oleh Adud ad-Dawlah meminta al-Khazin mengukur sudut tidak tepat gerhana iaitu sudut di mana permukaan rata atau datar yang muncul pada matahari untuk bergerak ke arah garisan Khatulistiwa di bumi.Malikshah Jalal al-Din untuk bekerja di balai cerap. beliau banyak membuat kajian-kajian yang menjurus kepada pembentukan teori garisan selari. Al Khazin (900-971) ABU Jafar Muhammad ibn al-Hasan Khazin lahir pada tahun 900 Masehi di Khurasan yang terletak di timur Iran. Pada tahun 959 atau 960 Masehi. Lebih dikenali sebagai al-Khazin dan merupakan ahli astronomi dan matematik terkenal pada zamannya. .Pengklasifikasian persamaan yang dilakukan oleh Omar Khayyam adalah berasaskan kerumitan sesuatu persamaan. Kaedah penyelesaian persamaan yang digunakan oleh Omar Khayyam adalah bersifat geometrikal. Rayy. Khayyam berjaya memperkenalkan kalendar yang hampir-hampir tepat dan dinamakan Al-Tarikh-alJalali. Selepas pengukuran dilakukan. Al-Khazin merupakan salah seorang saintis yang tinggal di bandar dikenali. beliau ditugas untuk menentukan kalendar solat yang tepat. Beliau juga pernah diarahkan oleh Sultan Saljuq . Omar Khayyam telah mengenal pasti 13 jenis bentuk persamaan kiub.

al-Khujandi. matahari bergerak dalam satu pusingan yang berpusatkan bumi .Salah satu hasil kerja al-Khazin iaitu Zij al-Safa ih telah dinobatkan sebagai satu kejayaannya yang terbaik dalam kerja lapangan yang akhirnya menjadi bahan rujukan utama saintis lain. Al-Khujandi mendakwa berjaya membuktikan bahawa x3 + y3 = z3 adalah mustahil untuk semua nombor x. Hasil kerja al-Khazin dikatakan banyak dipengaruhi oleh motivasi yang diterimanya daripada ahli Matematik. Kerja itu menggambarkan peralatan astronomi dan salinannya telah dibuat di Jerman pada waktu Perang Dunia Kedua. Beliau mempunyai pendapat yang berbeza mengenai model solar yang dikemukakan oleh Ptolemy yang menyatakan bahawa pergerakan matahari adalah mengikut kitaran seragam yang bukan berpusatkan bumi. z. Selain itu. y. al-Khazin telah mengusulkan model solar yang berbeza daripada Ptolemy. Al-Khazin yang tidak setuju dengan model itu mengusulkan satu model yang mana menurut beliau.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->