P. 1
KEAJAIBAN SELAWAT

KEAJAIBAN SELAWAT

|Views: 324|Likes:
Published by Mya Cop

More info:

Published by: Mya Cop on Dec 14, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/26/2013

pdf

text

original

KEAJAIBAN SELAWAT

1) Sabda Rasullah SAW : Barangsiapa yang berselawat keatasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat keatasnya 10 kali ganda - (HR Muslim.) 2) Allah akan hapuskan dosa2 kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardu. 3) Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari, insya Allah akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki @ wanita. 4) Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat 7 kali pada air dan minum. Insya Allah, perut yang sakit atau memulas akan sembuh. 5) Sesiapa yang amal membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah. 6) Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insya Allah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu. 7) Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain. 8) Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi. 9) Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, Insya Allah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, dan sebagainya dalm dirinya. 10) Sesiapa yang amalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, Insya Allah akan beroleh kebahagiaan samada di dunia mahupun di akhirat. 11) Amalkan selawat 11 kali tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan mengindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain. 12) Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran. 13) Sesiapa yang berselawat tak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.

14) Amalan berselawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan Allah, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadapi kesukaran hidup. 15) Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat 3 kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib & Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana. 16) Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah. 17) Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya. 18) Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

19) Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan Allah. 20) Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 Jumaat berturut2, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW. 21) Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari. 22) Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, InsyaAllah akan dihapuskan dosa2 kecil seseorang. 23) Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya. 24) Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha Luas rahmatnya. 25) Ulamak berpendapat, sesiapa yang mengamalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, insya Allah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain. 26) Membaca selawat 1000 kali selepas solat hajat 2 rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya. 27) Menurut para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib. 28) Para Ulamak berpendapat, Allah akan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan. 29) Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya - HR Abu Naim. 30) Sabda Nabii SAW: Barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali pada waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari kiamat - HR Thabrani

salah satu contoh....(menjauhkan diri dari terkena penyakit) http://www.darussyifa.org/images/SelawatSyifa.jpg boleh amalkan selalu

JANGAN BERLAPAR Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar ‘muscle’(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi 2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman. 3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak. 4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh. 5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air. 6. AMBIL SARAPAN PAGI Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori. 7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan. 8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam. 9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak. 10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda. 11. Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda. Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda. 12. Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula. 13. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.

perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. makanlah di meja makan dan jangan di sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. ia juga meningkatkan pembakaran lemak. 22. 19. Khusus untuk sayuran. vitamin. Ambil makanan yang berempah Sesetengah rempah seperti cili. 23. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi. hanya sayuran yang boleh anda ambil. Sebab. Hindari minyak atau lemak haiwan. tidak berbelanja semasa perut kosong. 20. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan. Selain memberi peluang makanan untuk turun . dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. makin menarik program tv. tahap kelaparan yang memerlukan anda makan. Mulakan diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan. semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan! 21. kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Simpan Satu Diari Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Tumpukan perhatian untuk sihat. 24. protein. Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. 18. dan perasaan anda ketika makan. Ketika memilih piring makanan . 16. Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. bukan kurus Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). . Jika anda minum banyak. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman. kemudian baru nasi dan yang terakhir. Jangan lupa. Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Jika ingin membeli makanan. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Untuk mengempiskan perut . ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Jika ingin tambah. Gerai makanan segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya. dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat. berapa kali anda makan dan berapa banyak. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada keinginan makan anda. Rekodkan dalam sehari. Khusus bagi kaum wanita . Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.14. mineral dan sedikit lemak. Setelah beberapa lama membuat catatan. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek. didapati boleh membakar kalori. yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. 17. mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet 15. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. biji sawi. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. Seelok-eloknya. lauk dagingnya.

Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. 29. sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku.25. Kempiskan Perut Anda Nak kempiskan perut senang aje. anda jadikan minuman. air limau nipis yang anda minum boleh menurunkan berat badan anda. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam iv. Caranya: Ambil sebuku asam jawa.iaitu ambil sedikit kapur makan dan sebiji limau purut yang telah di perah jusnya. Nak Turunkan Berat Badan Selepas makan amalkan meminum Teh Hijau atau Teh Cina tambah dengan serbuk Kayu Manis dan Madu 30. PETUA UNTUK KURUS DAN LANGSING Berat yang Berlebihan Dibawah ini ada beberapa cara untuk menurunkannya. Jalan cepat. setiap hari sewaktu dalam pantang. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Masukkan ke dalam peti sejuk. berat badan anda akan beransur turun. Ambil 3 sudu besar serbuk teh cina dan rendam dalam air. air asam jawa baik dijadikan minuman harian. Cara ini boleh diikuti dengan senaman ringan. setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejuk. Amalkanlah meminumnya selama sebulan. masukkan ke dalam peti sejuk. Setelah itu bolehlah dijadikan air minuman setiap kali selepas anda makan tengahari dan makan malam. Anda perlu mengambil limau nipis yang telah dicampur dengan teh tanpa gula untuk tiap-tiap hari kemudian diminum. Petua ini untuk orang yang tiada mengidap sebarang penyakit. Jika anda mengalami masalah berat badan. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah v. ramas ke dalam air sebanyak segelas. Dan makanlah bersama nasi panas waktu pagi dan malam. 32. ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih. Renang adalah latihan menyeluruh.kapur dan limau tadi dicampur dan digaul hingga sebati. anda boleh mencuba petua ini. Amalkan meminum air ini dan insyaallah perut anda yang buncit akan menjadi kempis.naik tangga untuk beberapa tingkat. Bersenam atau peregangan. Jika terlalu tinggi. Jika anda mengalami berat badan yang berlebihan. . 26. Tapis dan campurkan dengan air perahan limau nipis. Air asam jawa akan mengurangkan kadar lemak dalam badan anda. selepas anda makan tengahari atau makan malam. Perahkan air Limau Nipis. Caranya: Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat ii. Amalkan setiap hari. cuba petua berikut : Ambil 5 halia bara ( Halia Cina ). Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing i. 28. Tumbuk kesemua sehingga lumat. Mengempiskan Perut Petua yang mudah dan kos yang murah. Mengurangkan buncit Bagi lelaki yang mengalami masalah perut buncit. Selamat mencuba 33. 10 biji lada hitam. 31. Amalkan selalu meminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur. 27. Badan Langsing Selepas Bersalin Untuk mengelakkan badan menjadi gemuk selepas bersalin. anda akan dapati tubuh anda akan bertambah segar dan langsing. Amalkan sapu disekeliling perut sebelum masuk tidur biarkan kering sehingga pagi. kemudian sambunglah denagan menaiki lif iii. 30 ekor ikan bilis.

Komen oleh iza | 21/10/2009 | Balas  btul cakap iza tu... baru amik nasi. ramai yg sy jumpe kes camni. Sebab biasanya sy makan buah2an dulu. Tapi nak cuba gak cara yg disyorkan tu nanti.mmg rmi yg camni. kejap2 bangun buat susu etc... Insyaallah perut anda akan lebih menarik. Saya kalau melayan sepupu2 yg masih kecik tu. hehe..pelik. just linkkan balik ke sini jer Komen oleh liyana | 05/06/2008 | Balas ○ Padat sungguh artikel untuk kuruskan badan ni Liyana..Lumurkan atau sapu dekat perut. Komen oleh Petua Kuruskan Badan | 20/10/2009 | Balas ○ x jugak. artikel dari www.. Diorang ni tak reti duk diam langsung.wlu pon da letih jge. Celoteh | | 238 Komen 238 Komen » 1. .blogspot. Masa diorang tido jer baru leh rileks skit.istimewa2u. Biasanya budak2 ni memang lasak. Komen oleh oktant | 11/08/2009 | Balas 3.DIkirim oleh liyana | Artikel.tgk jge ank yg lasak bdn mkin naik de la. permission granted!! amik ler memana yg suker. Point yang ke-2 sy belum pernah buat lagi. amalkan setiap malam. mgkin waktu tido malam x menentu kot. nak post kat blog Komen oleh mast | 03/06/2008 | Balas 2. memang terasa letih gak.com Anda juga mungkin suka ini: Weight Management 4 Votes 15/05/2008 . senang jerk nak kurus tanpa makan ubat…pastikan anda mempunyai anak² yg lasakk tak leh nak cakapp…confirmm langsing selangsing-langsingnyer…hehehe Komen oleh Dea | 13/06/2008 | Balas ○ BETULLAH KAK! SETUJU GILA!!!!!! Komen oleh ralina athirah | 12/06/2009 | Balas ○ Iye tak ye gak. tumpang copy ye artikel ni. salam. akak.

Komen oleh Diet Langsing | 29/10/2009 4. berat badan turun smp 68. ulam ape tah. since awak dah kawin.....kdg2 org pempuan de masalah hormon. sori). tak mau anak ker? awak muda setahun jer dari saya..… dulu anes kurus mungkin anes byk amek pil pencegah hamil kot badan anes naik mendadak setelah kawin …..... pastu sy diet 3thn xmakan nasi. tu yang jadi naik berat dengan banyak tu. awak agak tinggi (172). maybe boleh stopkan OCP tu.a pil pencegah hamil.. anes berumur 24tahun . baju sy abis ketat. tp memang berat (huhu. Komen oleh SECRET FANS | 18/11/2009 | Balas 5. insyallah membantu.... (eg: kiraan hari.k. Komen oleh SECRET FANS | 18/11/2009 | Balas 6.huu . OCP akan ganggu sistem hormon badan (sbb kebanyakan OCP berasakan hormon). tp anak saya dah setahun lebih dah.:-) Komen oleh liyana | 30/06/2008 | Balas ○ saya dulu masa thn 2003 saya pya brt hampir 100 tau. kondom).tapi skrg sy xtau napa sy makan byk sgt smp bdn dah nek smp 78.so nak try la petua ni kot berhasil… Komen oleh big gurlz | 01/05/2009 | Balas  agk2 la 3thn xmkn nasi. report balik sini tau kalau ada good progress. mungkin awak boleh try pencegahan kehamilan dengan cara lain. salam Anes.. N H0PELY LPS NI ANES PK DLU B4 UR T8 UR CH0ICE. blum ada anak … tggi anes 172 berat almost 100 … tolonglah anes … give up sagt !!! Komen oleh anes | 29/06/2008 | Balas ○ bakpe la nk amek pil pencegah hamil takdir di tgn tuhan kak oii Komen oleh fatyna | 25/08/2009 | Balas  jgnla fk negative saje fatyna. Komen oleh nuaq | 02/09/2009 ○ DON’T GIVE UP… TRY UR BEST. kemudian awak ikut la cara2 diatas nih.apparaaa….. tq…hopefully leh la trunkan bdn… Komen oleh lani | 16/06/2008 | Balas ○ HOPELY…. masalah haid pun doc akan kasik pil estrogen a. AMIN.

Komen oleh Petua Kempiskan Perut | 20/10/2009 | Balas 12.dulu sewaktu dalam pantang selepas melahirkan anak yang kedua saya tidak makan selepas jam 6. Komen oleh ida | 06/08/2008 | Balas ○ Setuju ngan ida.. alhamdillah. nak kurangkan berat badan senand aje.maybe u boleh keep track of apa yang u makan degan adakan personal diary Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 11. nak mengurangkan berat badan senang bergantung pd diri kita.mlam makan buah2an. Komen oleh illyn zaharull | 14/10/2008 | Balas ○ cubalah cream bio essence inch loss body cream.saya ni student lg so hjung minggu saya cuti lah ble la bersenam k Komen oleh eja de'gumuk | 26/08/2008 | Balas 9.buatkan senamang harian dgn makan yang khasihat. susah lah nk jga mkn ni kjap2 lapar apa tknya tkde yg buang smua sapu jer Komen oleh ofel | 23/09/2008 | Balas ○ jgnlah terlalu ikotkan nasfu sangat nanti merbahaya.thanks. Cuba elakkan makan nasi slps jam 6 atau 7 malam.iaitu kurangkan makan. tolong lah ber tips.bergantung pada diri kita. lengan dan peha saya agak besar walaupun badan saya tidak mempunyai badan yg besar.. Harap dapat membantu ofel. Komen oleh Petua Kuruskan Badan | 20/10/2009 | Balas ○ betol tu. cuba lihat petua kempiskan perut yang dikongsikan kat blog saya.skarang ni berat badan saya lom turun lg tp rasa segarlah skit masa beraktiviti…kalu ble tlong la bg tips senaman ringan semasa kat uma..makan nasi 1kali .Komen oleh mady | 22/05/2009 7. msalah yg saya hadapi ialah. berat kira ideal la jgk tp perut buncit mcmna nk jd lansing Komen oleh ofel | 23/09/2008 | Balas ○ ofel.saya ada melakukan push up tetapi masih tak dapat mengecilkan bahagian lengan . tinggi saya 172cm dan berat 50kg.nak kene control jugak nasfu makan tu nanti lama2 dia akan serasi.ianya berkesan tau . Komen oleh hemamalini | 29/08/2008 | Balas 10.30 dan berat badan pun turun degan cepat Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 8.

saya dah sebulan tak mkn nasi…tapi tak turun2 pun…tapi masalah besar saya say suka minum minuman yang berais… Komen oleh eida | 24/10/2008 | Balas 16.jamu pun kita makn gak…tq la kalu air limau je jadi penawar disebalik kegemukan ni… Komen oleh azzie | 25/11/2008 | Balas .berlipat-lipat. salam…. berat dah ok.. so dia bleh bakar lemak tanpa bina muscle yg byk... sy peluh hari2 kluar tpi x mjarap la mgkin pghadaman sy kuarang smpurna ader x jlan pnyelesaian… Komen oleh remy | 17/10/2008 | Balas 14.ish..tapi perut tu ish.Malu la kat husband. u all juz amalkan gaye hdup sht… mmg brkesan.sy ni berat 65kg tggi 153cm anak dah 2. Terima kasih sebab bagi banyak petua nih. insyaAllah.. atau berjalan dengan menggerakkan keseluruhan tangan. susah woo nak cakap kalau info yg awak beri banyak tu jer.. org membesar ada byk faktor..moga Allah je yang membalas niat baik penulis petua ni.. camna lak awak leh kata penghadaman kurang sempurna tu Komen oleh liyana | 20/10/2008 | Balas 15. Komen oleh leyha | 25/11/2008 | Balas 18.. Saya ni tak lah gemuk... berat saya 60…tinggi 154…mcm mane ek nk turunkan berat badan…. infact agak ringan push up menambah otot di bahagian lengan (dgn cepat) cuba senaman yg ringan utk tangan seperti angkat botol mineral ketepi. that all…tq Komen oleh farah | 03/11/2008 | Balas 17. remy. kedepan. hallu… dlu sy gemok… berat badan penah cecah 60 kg tau… tp bdn x npk gemok… mybe sy ni tgi kot… sy nsihtkan… bg sesiapa yg nk kruskan bdn jgnlah mkn pil… x elok tau… t ade ksan smpingan… so... illyn.mmg agak susah nak kuruskan badan…macam2 produk dah makan…tapi tang air limau tu blum di buat lagi. Saya nak cube la nih… Sy try dulu yer.Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 13.

.insyaallah kaki akan nampak lebih kecil Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 25... sye dh 26 and just got baby 3 bln lepas. . bleh x bagi tips utk kurang kan lemak dipeha?? Komen oleh hajar | 05/01/2009 | Balas ○ pergilah berlari lari anak.sy nk cuba minum air limau nipis or air asm jawa…ptg ni gak sy nk p beli…. salam.. saya dah tak tau nak buat ape??? Komen oleh syah | 02/01/2009 | Balas 24..mmg dh tlebih berat ni.sy nk turunkan 5-7 kilo.brt pn susah naik kalau mkn byk Komen oleh ZAZA | 03/12/2009 20. camner ek nk elakkan makan nasi.please………….sy ada try berkesan. memang ketara la nmpk besar part paha.perut pn slim..nti dh bejaya sy msg lg… Komen oleh ruzain | 27/11/2008 | Balas ○ jagan lupa untuk update kalau dah berjaya kurus jadi saya boleh mencuba Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas  member sy amalkan minum air limau setiap kali lps mkn (sehari sekali)mmg berkesan bdn kurus...tinggi 158cm.jangan minum air semasa makan. salam.tryla Komen oleh liya | 01/01/2009 | Balas 23. salam..mak sy cakap nk kurus snang je jangan amik nasi dalam 2 atau 3 blan. sblm pregnant berat 50kg and height sye 160cm.lg pun badan sy x la bsar sangat cma 53 kg tpi x sesuai ngan tinggi sy 151. mcm best jer. saya gemuk sjk kecil.. kalau nak hindarkan perut buncit…ingat..dulu 58kg tp sekarang dh naik 70kg.makin naik melampau2. ttp lepas bersenam kadar pemakanan saya makin meningkat.pas2 klu lepas mkn jgn terus mandi tunggula sekurang2ny sejam baru bleh mandi. saye rase kan… saye nak cube r petua nie.. Komen oleh effa | 12/01/2009 | Balas 26... bla masuk skola menengah saya cuba nak kurus… dah macam2 saya buat utk kurus. termasuklah bersenam... Komen oleh APUT | 14/12/2008 | Balas 21. salam…akhirnya saya tlh berjaya menurunkan 1kg berat badan okla tu kan…???tapi tulah…siang malam minum air limau jerrr sakit perut dibuatnya…hahahaha skrg dah slow sikit..19. Komen oleh azzie | 25/12/2008 | Balas 22...sypn ada masalah dgn berat badan ni. lepas jer bersalin berat jd 59kg..

mana tau mujarab plus dgn jog. 2-3 tahun jgk la. dulu mse sekolah sye gemuk…berat 58kg dgn height 158cm…pas sekolah msuk u… ade insentif utk kurus…sye mula stop mkn mlm. tp mmg ambik mse lme nk turun.. gemuk sgt.makan tido. so bagilah nasihat sikit. saya ada masalah jugak. I berat mungkin 55kg coz i dah lama tak timbang (takut nak Timbang)tinggi dalam 151. Komen oleh sofia | 15/01/2009 | Balas ○ saya pun baru jgk melahirkan anak yang number 2 5bukan yang lepas. Komen oleh Ainun Nahar Bt Osman | 30/01/2009 | Balas 30...punggung. puas hati tp lmbt. pg mmg mkn even sepotong roti. but i nak try minum air limau tu. Komen oleh sofia | 15/01/2009 | Balas 28. area lain still okey. sng je nk kurus…makan tido. skang dah stop naiknye mendadak sgt. tgk la nant berkesan ke tak. just minum air jer….xcye... ni start minum sunquick pekat dan jus halia+asam jawa.. mmg menjadi la smpai berat 49kg. mse nk kurus jgk sye amal mnum air suam n x minum ais.cube buat… Komen oleh ija | 05/02/2009 | Balas ○ h . mcmana ye? skang ni sy start jogging everyday balik. i cuba nak kurus lagi tapi bila i buat sesuatu untuk kurus i rasa lambat sangat nak kurusnya so i cepat putus asa dan berhenti buat. pinggang tmbh sket 3 inci.then mkn nasi sekali sehari esp lunch..malang nye berat badan saye bertambah naik…saye x tau macam ner nak kurukan badan??? macam2 care saye cube tapi x berhasil… so ape patut saye buat??? Komen oleh rOsE | 04/02/2009 | Balas 31.agaknya adat kita orang yang telah melHIRKn Nk tK badan akan lebih berat. berat badan 90 tinggi 168. hopefully everything will fine… Komen oleh eqa sofea | 27/01/2009 | Balas 29.. dulu masa aktif sukan berat saya cuma 56kg je.. perut pn buncit sket jer tu pun hasil berbengkung.tapi alhamdulilah sekarang saya telah nberjaya mendapatkan berat badan yang ideal Komen oleh ila | 27/11/2009 | Balas 27.nti kurus lah. haluu… umm masalah saya yg 1: skang macam mane nak kurus kan betis n peha??? macam2 skill saye cube tapi x dapat hasil pape…huh! umm masalah ke 2: saye nie pantang nampk mkanan yg sedap pasti nak makn. mungkin take time tapi i’ll try. dulu sebelum kahwin baru 45 saja sekarang anak tiga. tp dr dulu sy tak mkn berat after 7pm…. sulong 7 tahun yg kedua masuk 4 tahun (Twin) berat i masa mengandung twin 90kg bersalin turun 54/55 lebih sampai sekarang. xde side effect plak tu.

. ai.tp jgn mengalah. Komen oleh iela | 11/02/2009 | Balas 34. mana blh kurus……..makan tdo….ni nk menggemukkan badan adalah. saya badan berisi relaks je ….air sbhyg jadi penyeri hdup k….sy mengalami masalah kegemukan yg melampau.eh eh eh tipah tertipu nii Komen oleh gee | 13/09/2009 32.berat naik mendadak selepas kawin iaitu dari 60kg ke 85 kg... . petua apa tu? Komen oleh mimi | 01/05/2009 | Balas  agaknya salah petua lah nie…….sy ingi tau pandangan. makan tdo??? 2 petua utk naikkan berat... Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas ○ uish! ape 2? makan tdo. 2 thn dah kwin..yg penting yakin dan hati kena bersih…. sehari pn dh naik sekilo...anyway hidup orang gemuk!!!! Komen oleh cOnNiE | 05/02/2009 | Balas ○ caya lahhh… Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas  tol3 Komen oleh gee | 13/09/2009 33.sy dah cuba mcm2 cara…tapi x berkesan..saya sdih sebab smua org pnahh hina disebabkan saya nih gmuk.student lagi. huhu… Komen oleh Fenin~ | 10/06/2009 | Balas  maner leh kurus dgn makn tido niiii.berat badan naik mendadak…..sy umur 24 thn ni. bkn kurangkan berat..sehinggakan adik ipar saya pnah tunjukkan pdang kat perut saya n siap hina saya lagi kata perut saya buncit Komen oleh alvina | 12/02/2009 | Balas ○ Nasib kite serupa.kita buktikan yang air limau nipis ni mujarab dan mampu kembalikan keadaan fizikal kita seperti sediakala..Komen oleh mimi | 01/05/2009 | Balas ○ ha? biar betul? saya makan tdo. klau sy ikut ni.tinggi sy 158cm shaja...berat sy 119kg.hehehe Komen oleh ila | 17/11/2009 ○ mcm ular la plak.

bf sy pon ckap cam tu….mmg berkesan.lau da bdan gmuk...dkat 90 la…sy da try kurus.cam ner nie?????? Komen oleh nurr | 03/10/2009 ○ sy pun kadang2 ipar duai kutuk2 jugek tp sy wat xtau jer….. skrg da zaman universiti lagi la nmpk badan cantik2 segan pun ada… .Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas ○ sy pun prnah gak alami prkara cam2. i teringin nak cantik n boleh pakai baju cantik2 mcm org lain. malah diorg lg respect ^_Komen oleh Fenin~ | 10/06/2009 | Balas  tol3 kalu kita pandai jaga dressing kita…kadang2 gemok pun leh nmpak cantik tau…..gud luck k?? jngan pts asa!! Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas  sy mmg gemok.. aku lagilah…berat 75 tinggi 155 umur baru 14 tahun.seminggu turun sekilo. Komen oleh gee | 13/09/2009 ○ takmu sedih sedih lah nanti cepat tua yang penting sehat sudahlah.suma org nmpak buruk kn?? tp kta mcti kuatkan semangat tau.sedihla asyik kena buli Komen oleh annamaria | 12/02/2009 | Balas ○ jgn cedeyh2… yg penting confident pd diri sendri br la org tkut nk buli.skrg dah 60kg.nyway...smpai dkat 55kg tp yg jd prob nyer plak…smua orag kata sy x lawa kurus...yg penting sy lebih cantik dari bini2 diorang tau…asal hubby saya sayang udah ler cantik aper gemok Komen oleh gee | 13/09/2009 | Balas  saya pon gemuk gak. dulu time sek men berat kurang sikit 64kg cuti tggu spm terus naik malu pun dew time nak g ambik result tu.skrg dah happy nek la balik…saya dah try petua air limau tuh......sbb dia menipiskan dinding usus kalau xde lemak dia nk bakar..tp jgn minum kalau xmakan nnt saket... Komen oleh syaza | 14/01/2010 35.insyaallah satu hari akan kurus jugak tapi kenelah usaha okay jangan mengeluh aja Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas ○ sy kina berat saya 74kg tinngi 163cm tp i malu lawr rupe cam ney.bru ada azam nk kuruskan bdan...ye la.n ingat yg msi ada org yg syg kt kta.dulu penah putus cinta berat turun sampai 53kg...

.cdeynyer… nk try r petua minum air limau nipis ngn asam jawa 2... bgus la tips2 nie…saya pon nk cube. haih…letih la jadi gemuk ni…pakai baju xmuat..paha bessar..aku dah try.nak jugak jadi org kurus. xla gmuk sgt. dulu aku kurus je tiggi 153.3 bulan aku buat & senaman tiap2 .bolewh sesiapa tlg Komen oleh shahkinah | 21/12/2009 | Balas 36.perut mula r start membuncit… waAAAAAAAAAaaaaaa….!!!! makan bnyk ckit je.dah pakai rase rimas dan ketat…bile x pakai rase malu plak nampak badan yang penuh dengan lemak…macam mane ni arrrr......huhu Komen oleh ayaaa..hu.harap2 hasil yg memberangsangkan huhu..stres gile.. bayangkan… perutpun buncit... akakkkkkkkkkkkkkkkkkkk T___T dlu saya handsome skarang x lagi badan naik mendadak dlm 2 tahun waaaaaaaaaaaaa… awek pun lari huhuhu (klu dlu awek yg ngorat sayer huhuhuhu~) ari ni nak pi jogging n wat amalan akak tu thx byk2!!! doa2kan saya cepat jd handsome balik haha~ br best kawen kan huhuhuhuhu~ Komen oleh nagas | 19/02/2009 | Balas 38.. besa je 2... bagus gak petua nih. Komen oleh ice | 20/02/2009 | Balas ○ hm.sy nk kurus kt bhgian betis ngn paha…. wtpe nk mlu.hu. Komen oleh yaya | 17/06/2009 37. punggung lg la besar... agak2 r. pakia bajupun malu.korang yang nak kurus cuba la dlu.berat 45 sekarang berat aku naik mendadak sampai 58kg. | 16/02/2009 | Balas ○ sama la kite.berat dh naik 5 kg dh nie… Komen oleh justriezal | 25/02/2009 | Balas 40.cmne nk hlangkan msalah kulit gelebeh pada perut dan lengan?? Komen oleh kyra | 01/01/2010 | Balas 39... kak….. ok la 2. huhuhuhu Komen oleh wawa | 22/05/2009 | Balas  hurm.yg pnting jgn cepat putus asa dan lakukan secara berterusan.

.. Harap2 berjaya.tp skang kt u makan xingt. hai....blom kawen.. skang ni dah jd 75..Aku kira kat BMI berat aku dah terlebih.skang saya ngah cube diet.turn 5kg.. Mana boleh gemuk nanti aku jln ngan laki aku org ingat aku jln ngan adik.susah woo nak trun 5kg nie.penat woo… Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas ○ fuyoo.. jangan makan nasi n jangan makan malam… n tawakal kat Allah.cayalah!tekad la u bleh tahan sampai 3 bln.& JANGAN MUDAH MENGALAH.kurg makan nasi.keje nk makan sedap je..ni pun bru trun 5kg. saya umo 23.. ok la kan.nana x ambik lasung karbo.tinggi aku 172cm.skipping...klu ok ke leh continue.ok la.tahap konfiden aku pun dah bertambah skrg. tp skrng nie nana nk try cube petua nie lak...berat aku dah turun 20kg.makan mkanan yng rebus dan kukus. Komen oleh yaya | 17/06/2009 | Balas 41. aku nak kurus lagi..... Komen oleh akunta | 26/02/2009 | Balas ○ wallamak.nk give up da nh!huhuhu….salam nana tigi 151cm berat jagn ckap laa.sy br smggu bt senaman tiap pg dan ptg n.tu yg penting!!SELAMAT BERUSAHA.berat bdn aku lom kawin 54kg sekrg dah 64kg. Komen oleh rose | 16/03/2009 | Balas ...then. Aku nak cuba petua nie..pg.70kg. Komen oleh nana | 26/02/2009 | Balas ○ congrats sebab dah turun 5kg Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 42..sedih tauuu.dapat trn 10 kilo.selalukan bace ayat 1000 dinar. Laki aku pun selalu ketawakan sbb aku dah gemuk.. aku nak kuruss.... saya ad makan herbal life...... Komen oleh yanti | 06/03/2009 | Balas 43.dh kurg ckit.i’Allah ok la t Komen oleh mee | 15/03/2009 | Balas 44.....dulu mase skolah saya kurus jugak la. tnggi akoo 162.huhuhu.makan pon kurg..MCM2 cara aku dah buat nak kurus tapi makin naik.. leh ikot. Sepatutnya dgn ketinggian aku nie 155cm berat 49kg -60kg. target 60kg kebawah. 7 bulan yg lpas berat aku 85. kekdg aku cam dah putus asa nak diet tapi aku kena lawan perasaan tu.dulu 90kg skrang 70kg. Tapi sekrg dah LEBIH 10kg.alhamdulillah.

dulu b4 kawen berat saya 44 je.... .. bila jumpa kawan lama jer mesti diaorang tegur badan saya dah naik… stress sangat samapai rasa malas nak keluar rumah… Komen oleh nurshalinda | 25/03/2009 | Balas 47. skang ni berat dah naik ke 59 lepas bersalin. Askum…sy umo 23thun....45. kalo pakai short pants ngn singlet napak cam perut ke depan sket... i tgk video kt utube tuk kuruz kempizkn perut.. malu dkt suami dan semua orang..haha Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas  em.gerenti x nampak. anak dah setahun setengah tapi berat xnak turun. saya ada masalah kurang darah.. TQ Komen oleh Liyana | 02/04/2009 | Balas 49.. ermmm… aku ni nk kate gemok tuh xla.skrg ni bru fom4. bert 2 xde la nek sgt.. Kalu nak kuruskan badan tanpa makan ubat..tkut la. nak tnye…kalau makan cili api2 ari2 ok tak?? bolehkurus ke?? sbb i baca point yang makan cili & berempah tu... saya ada caranyerr… mudah dan selamat… 1 bulan boleh turun 5Kg… guarantee…. laa.. hehehe?? nak tau ekk?? emel jer. tp mule2 sakit cikit tau.dan alhamdulilah..hrm Komen oleh dayah | 01/04/2009 | Balas 48. masalah aku kat bahagian perut.mcmnane nk kekalkn untk minum air 2? Komen oleh zeyty | 23/03/2009 | Balas 46.. dah cuba diet tapi ada masalah pulak.bekesan. Komen oleh jaja | 24/08/2009 50. so takleh nak diet sangat..tggi sya hanye 145 dan berat mcecah 57kg…sya tnsion sgt…sya pnh amik mnumn air limau tp sume hanya skjp saja.tp badn yang nek... lepas kawen naik jadi 48 gitu... tggi 158 berat 51..try sit up:) dlm 8minit sehari. lame ok …:) try k. sedih sangat.. cmne nk kasi flat skit ek??? Komen oleh aslinda_anderson | 07/04/2009 | Balas ○ pakai slua pjg ngn t shirt besa.

plz….com/category/cerita-tentang-kurus/ Komen oleh Kurus5Hari | 13/04/2009 | Balas 52. umo saya 22 tahun.kalau saya nak stay kurus sy tak leh mkn lebih dari 1 senduk setiap kali waktu mkn & yg minyak2 tu langsung la tak boleh mkn…saya ni plak jenis yg kalau tension makan banyak… camne sy nak stabilkn emosi sy ni ade petua tak Komen oleh EMMA | 21/04/2009 | Balas 56.com.saya ni jenis yg malas nak bersenam. berat badan saya 80 kg.tip. Pelbagai cara untuk kuruskan badan.tinggi 160cm.my akan saya terangkan nanti//tQ Komen oleh Kay | 10/04/2009 | Balas ○ kirimkan pada saya cara2 utk kuruskn bdan dgn mudah dan cepat Komen oleh shima shidie | 13/05/2009 | Balas ○ sye pOn nak Gak... dulu lum kawin sy ni diet smpi brat 60kg.skang dah berhenti.hihihi Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas 51. Dah lama nak kurus…tapi badan asyik turun naik jap 69kg jap 71kg.tinggi 156cm.sedih sgt bila gi keje susah nak begaya..umur 35 thn anak dah 4 org.. makan tak memilih...senam pun dah.kaysagroup@yahoo.. teman lelaki saya selalu tegur masalah perut buncit saya ni.utk pengetahuan sedari sy ni masa kecik kurus sgt tp bila akhil baligh sy jadi gemuk sampai la sekarang....runsing tul.. Komen oleh juliana | 18/04/2009 | Balas 55. hai..ada petua yang sesuai Komen oleh cat | 22/04/2009 | Balas .boleh diet tapi sekarang nape tak leh diet hah…pening la…anak sy yg umo 4&7 thn pun pndi kmplen sy ni gemuk…suma kawan yg jmpa sy kta sy ni gemuk..kuruskanbadan.selepas bersalin ada ambil pil cegah hamil.tinggi 160 cm. kadang2x malu dibuat nya....kini berat saya 74kg.. saya nak kuruskan badanla…mcm2 ubat dah mkn. nak try petua limau nipis tu harap2 brjaya… Komen oleh Azwariah | 15/04/2009 | Balas 54. salam…sy ni umo 28 anak 2 tinggi 168cm tp berat 86kg. ada cara paling kelakar dalam :http://www.... bagaimana nak kecikkan peha dan lengan tangan Komen oleh ita | 15/04/2009 | Balas 53.Rasa2x nya dapat tak saya mengatasi masalah saya ni.husband pun dah bising jerr…tolong saya. hai kak saya ingin bertanya..... saya ada masalah berat badan.anak pun berumur 2 tahun.. dan saya mengalami masalah perut buncit.

..... korang nya nasip sm cm aku…cian kita nnt xdak org yg mau kat kita huhuhu Komen oleh big gurlz | 01/05/2009 | Balas ○ SABAUUU… KALO ATI DAH SUKA.tp ada gak pakwe. Komen oleh ema | 23/04/2009 | Balas ○ chayooookkk.dalaman 2 yg pnting tau.hopefully kite semua berjaya....klu ade gastrik mnum i limau n ade efek x? Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas .SOAL FIZIKAL TOLAK KETEPI.MKN BYK.SUSAH HATI..minum air limau mmg berkesn tapi mkn kne jga.hihi..huhuhu.hampir semiggu gak la.mdh2an brkesan.. KESAN:Bdn aku semakin membesar dan terus membesar serta pangkat aku dlm kerjaya pun x naik2… KaLaU LaH aKu DaPaT kEmBaLiKaN tUbUh InI mCm DuLu... berat ak dah naik 5 kg la... just nak share ngn korang.. Komen oleh vanessa | 04/05/2009 | Balas 61. hehehee Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas 58.LAGI BYK MKN.57.(BATISTA) Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas 60..tp kta kena la jga kchtan kta gak… skg ni pon da on d way nak kuruskan bdan..sib baek dia x tgok luaran.don’t take much calory n junk food..wat mse nih sye on d way minum air limau... salam. salam..hai semua.dah 70…tinggi lak just 155cm jew.. aku rindukan zaman keMACHO-an aku.anyway. PUNCA:HATI SENANG.. aku rasa bdn ni dah mkin kurus ckit.aQ pon gmuk ap.dulu 65 skrang. nk tanya n.huhu.ramai juger org minta kt aku niii yg penting org senang dgn personality kiter lah Komen oleh gee | 13/09/2009 | Balas 59.Chayok2!! Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas ○ eh eh saper kater org gemok xlaku aku dah 2 x kawin tau…. …KERJAsama… huhuhuhu… Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas ○ btul3…sokong arr. saya ingin mengurangkan sais dada yang lebih besar... Apa yg Penting.

no prob minum limau.haha da 2bln x mkn nasik n.60kg.apalagi lemak pun berkumpul la semula…hihihi… Komen oleh sita | 11/05/2009  actually.sita buat lepas mandi ptg atau smbil tgk tv diwaktu mlm.dn smakin trun.umur 23. sita da 3 bln amal mkn pil xlim tummy.nk give up dh ase.tQ kak liyanah… erm.mmg berkesan….ciap senaman dn joging ag.tp sita xpndai jaga makan.tp blum nmpak kesan g bab sita tak amalkn senaman…pnatlar….tp trun 1kg j.. .○ saya pun ada gastrik.sb sy pn ade gn gak tp ntah lah….kalo kita rajin xsmpai sebln da nmpak hasil tp dgn syarat kan byk minum air suam.smpai la skang 80.gnelar sita da sedar yg sita xperlukan sgt ubat2an ne…skrg apa yang perlu sita buat ialah kawal pemakanan dan bersenam.com atau emel saya liyanahamid@gmail..com utk info lebih tak payah tahan makan.ptg2 lpas keja. Komen oleh liyana | 06/05/2009 | Balas 62. Komen oleh sita | 11/05/2009 64. just make sure perut tak kosong la.sita akan pastikan masa utk berpeluh selama paling kurang 30minit.jauhi minuman manis dan mknn berlemak….mkck yg suru.huhuhu Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas 63.nmpak sgt sita gemuk bab saiz kengan besar.tp ble da break up trus naek dn naek dn naek.skrg sita amalkan sapu losyen mustajab pati halia lpas mandi pg dan mlm….frust gile rsnye nh..kena rajin urutla.. dlu ms ade pakwe brat 60 lbih j. along kate stress pn bleh jd pnca brat bdan naek... mungkin kn habiskan 10 botol br nampak kesan kot…huhu =( Komen oleh niena | 08/05/2009 | Balas  erm…mula2 urut lengan gunakan baby oil johnson je.huhu. Komen oleh liyana | 06/05/2009 | Balas  erm.ada kurang ckit da… Komen oleh sita | 06/05/2009 | Balas ○ bape lame dh sita gn losyen 2 ek?btol2 mujarab k. eksesais la skit2 dia jaga awak nyer metabolism.155cm.. Sita pun ada mslh berat bdn.so skang n nk cari balak la n tuk trunkn brat bdan!lps trun nt cerai r.. huhu.:-( Komen oleh sita | 06/05/2009 | Balas ○ apa kata awak try FIT pulak.anaqi. bleh visit http://www.

Komen oleh nurul | 13/05/2009 | Balas 68... salam n hye u all. ak bru terbace psl article ni sb dok cbuk nk cari pasal cam mane nk kecikkn pehe n betis ni....ehe.. ehe.. tahan ker nak duk lam sauna tu.byk jual di pasaran…abis jugalah 1 botol tu…tp tuhan sja yg tahu betapa terseksanya sita pakai bab akan terasa panas di lengan bila bdn kita berpeluh.. ehe best x. tp ak saje la nk share ngn korang sume.ramai yang berkongsi pengalaman n then wat promise pd diri masing2.nak gak tau kisah korg yg selanjutnye.Komen oleh sita | 11/05/2009 65. Komen oleh eLoDEA | 15/05/2009 | Balas 69. -LUVPASTA2Komen oleh luvpasta2 | 15/05/2009 | Balas 70. baru ternmpak blog neh masa tgh borink2 td.lps 2 korg thu x ak hilang 8 kg! sume kwn2 aku tkejut n tnye ap rhsia ak. tp skrg sita nak cuba losyen ombak besar pula… Komen oleh sita | 11/05/2009 | Balas ○ sita...kongsila 2x. salam…kak liyana..even tghari….ikut sukalah nak lebih masam letak bayak sikit.so..now. sume sb aku slalu mkn pas kul 10 mlm sb aku blk keje (keje part time pas SPM) time 2 la. tp pas 2 ak rs nyesal gla then try exercise evry evening ms cuti sem. pembakaran lemak terancang Komen oleh liyana | 18/05/2009 | Balas 66... tapi tak berkesan… huhuhu Komen oleh wawa | 22/05/2009 | Balas 67. ade sesape yg berjaya turunkan berat badan x? based on cter2 yg saya bca dlm blog ni. ok tak krim tue? wawa ni banyak selulit.dlu ak pun pnh gmuk gak smpai 58 kg!tgi ak da la 152 je. hehe. lagi ok dari jogging. macam2 krim dah try... ni sume gara2 bf ak la bsg sgt kate ak ni ssh nk carik suar jean yg fit.. pndek kn. nurul selalu amalkan minum air teh o tanpa gula campur dengan perahan limau kasturi. thanks ya tips nya .. sita pakai losyen pati halia+limau mustajab . sauna leh ke kruskn bdn? Komen oleh zeyty | 07/05/2009 | Balas ○ bleh dik. duit lagik tu kalau berjalan lagi ok.

..baju kerja saya x muat lagi berilah saya petua yang tercepat menurunkan berat badan…please… Komen oleh medyna | 22/05/2009 | Balas ○ saya pon ada masalah berat badan….mcm mne nak kecilkan kawasan tu? Komen oleh ina | 04/01/2010 | Balas 74..selepas bersalin berat jdi 65 samapai sekarang… tension betul..tinggi 152 cm…tp bert dlm 70kg…tp lpas sy brusaha nk kuruskan bdan.sdh b’khawin n ada baby b’usia 6 bulan. awak ada minum apa2 kah selain x mkn nasi? saya nak juga cuba amalkan x mkn nasi. sy perghi mengikuti aerobik… lepas opis hour. hye sumer… umo sy bru 21.makan mcm biasa. dah hilang 10KG…....... berat badan dulu 65… tinggi 149… berat giler .Komen oleh zyra | 15/05/2009 | Balas 71. bantu saya… Komen oleh medyna | 22/05/2009 | Balas ○ btui2... Komen oleh mady | 22/05/2009 | Balas 73.hrap korang sumer pn brjya ek??? Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas ○ hai...everyday la.. bila saya p’rgnent pula berat naik 79 kg... sy belum kawin. peha n punggung jd lebar dan besar!!!so.n tiap ptg pas plg keje. Sblm kawin berat saya 45kg. terus g aerobik.aku nak berat 45kg.cmne??penat da ak mnari n jogg... buat la… .skg bert bdan da trun skit…ni pon bru 3 minggu. cuma kurang kan mkn mlm… kawan sy… dah ikut aerobik ni. 2nd baby 66 lpas bersalin 58 n now 56kg. sejak dua minggu lalu. berat dah turun 1kg…..selepas kawin berat naik 55kg.sy wat snaman slama 20 minit.biggest looser byk bri inspirasi…truskan usaha.hihi.(azam dtg pas tgk the biggest losser. best giler… petang ni aerobik lagi…..pnat gilerrr.hihi.. tgi ak 154 pendek ah. selamat malam… saya b’usia 23 tahun.tp saya takut pula nanti gastrik saya serang saya pula… saya takut berat saya bertamabh2....besenye 51kg. Komen oleh fiq | 14/01/2010 | Balas 72.tp kne than la.berat aku plg berat penah aku timbg 53kg.bermakna saya naik 10 kg... dua bulan dia buat. tinggi saya 160…sblm kawn brt sy 45kg…prgnt 1st baby barat naik 73kg lpas baslin 65kg...best woooo) sy lnsg x mkan nsi.xturun pn.. dlm masa 2 minggu.

. huhu… GUD LUCKKKK Komen oleh Vilocea | 26/05/2009 | Balas 76. mmg jadi… klu mals nk g aerobik pun. salam. aku dah buat. hopefully.… aku nk bg petua ni… buat la…. tp sume wnita nk dri nk krus n cntik. selam 30 minit setiap hari. so kne usaha utk krgkn brat bdn.… so far… alhamdulillah… tak sampai sebulan… menjadi la. tghari mkn nasi 1 senduk je….but tinggi sya 156cm n berat sya 68. kk betul arr saye cube amalkan memang kurus badan saye.. Komen oleh yaya | 17/06/2009 | Balas . g la jogging… mkn mlm kawal. trase dri ini agk bsar. so cara tu mengambil berapa masa utk kurangkan badan????? Komen oleh meena | 14/06/2009 | Balas 81.!!!! p. tepuk dada tanya berat badan.. tak susah mana pun. petua2 ni dpt mmbntu..Komen oleh yanna | 26/05/2009 | Balas 75. Komen oleh ZatiSulaiman | 13/06/2009 | Balas 80.-) Komen oleh meena | 07/06/2009 | Balas 79.bley gtau apa yg sya patut mkn tiap hari utk kurangkn berat badan…plezzzz bantu sya eekk. so bolehke macam itu????? CEPAT JAWAB SAYA TERIMA KASIH!!!. korang set dlm otak korang. Komen oleh fanz_sarangheyo!!!! | 04/06/2009 | Balas 78.. guna kan…... yg penting hati.. aku dah amal kan aerobik …. dlm bualan ni nk turun kan bape kilo… kita manusia ada minda separuh sedar…. patu…... so….. saya now sedang minum air limau tapi cara laIn bolehke???? caranya ialah:saya ambil satu limau kasturi dan perah ke air panas dan minum setiap hari lepas bangun dari tidur!(sebelum makan). heyp… umo sya bleh kta mude lagi. skrg brat sy 66 n tnggi dlm 170. tenkiu very much hehe… Komen oleh Jieha | 02/06/2009 | Balas 77.. sarapn amik mcm biasa... samada nk buat ke tak.. tp mmbr2 kte x coz sy agk tnggi.huhu.....

mula2 susah skit nak minum…tp lama2 dah biasa sbb kesannya mmg bagus.minom mesti sulam air.muamuah akak. lps msk alam keje (wlu x kawen) badan terus naik mendadak.82. smekom akakku... doktor kate sy stress. dressing another 3week..turun 3kg.trah dh amik beberapa step untuk kuruskan bdn td. tp x sesuai tuk org yg ade mslah gastrik coz kandungan asidnye tinggi sikit… perut pun kempis. tggi sy 169 brat plak 78! da sme ngan ayah sy da. yahuu. kang turun byk222222222222222 takut kembang jadi lain plak. perut pun buncit….. buang bijinye) dgn 1 gelas air suam…minum pukul 10mlm.da kawen nti tah cmane la. makan ikut time..oraitla kan..punggung sy besar la kak. berat aku 75kg tapi lepas terbaca artikel ni aku nak turunkan jadi berapa siapa yang tau tolong jawabkan eh tinggi 185cm Komen oleh sam | 12/07/2009 | Balas 85. da 2week sy amalkn. after 2nd baby 55kg bcos operation & after 3rd baby 63kg operation juga can’t ikat perut bcos bahagian operate terbuka. blenderkan 5 sudu besar oat with 1 biji epal hijau (dgn kulit sekli. buat sendiri tau….cmne ekh??trah gmok jgak.malu woo!!!! ni lom married lg ni.harap2 ia mmbantu…:) .sesak napas!!! tp xpe. so perut saya besar. TQ ssangat eh..trah nak kongsi masalah bolh??t rah malu lah ngan upe bdn trah… bontot trah besar. so hodoh.. anyway tengkiu Komen oleh ria | 15/07/2009 | Balas 86.. sy pun ade mslh sembelit. after 1st baby ok berat 49kg. mesti pegi toilet pg besok.kalo x. assalamualaikum..da besar TALAM ni ha. saya dah kahwin 3 anak..selamat mencuba! Komen oleh timbo | 29/06/2009 | Balas 83. Komen oleh ria | 01/07/2009 | Balas 84.. lg 1 tabiat xbole tinggal.. Komen oleh vas | 22/06/2009 | Balas ○ ms sy remaja dulu sy mmg kurus kurus kering sgt…makan pun byk tp badan x pernah naik. tolong saya how to reduce.mcm blender tersekat2..tp trah rasa kalau x dsbabkn bontot yg besar trah x nmpak gmok. skrg brt bdan saya dah ideal laa…. cycling and kurangkan makan nasi.. pas tu sy dpt keje gov and terus cube kuruskan badan…joging. I WILL TRY ALL THIS PETUA2 jus 4 U. saya mengalami berat badan dan saya sering diejek oleh kawan-kawan saya jadi sangat malu saya harap ada petua yang boleh membantu saya untuk menurunkan berat badan dengan kos yang sangat murah Komen oleh hazatul | 17/07/2009 | Balas ○ xpayah pakai kos kita cuma guna petua yg diberi tapi mesti rajin hehehe sy pun gemuk juga dan malu lar sy berbadan besar seperti ni heheheeh kita cuba lar sama-sama k Komen oleh chan | 25/07/2009 | Balas 87..sbab trah tinggi…jd. x ade cicit birit. so doktor suruh sy minum minuman serat...

assalam….. Komen oleh aween | 26/07/2009 | Balas 92.. saya tinggi 151cm. mmg susah…tapi yg pasti nak bentuk badan yg solid & sedap mata memandang. time keci dulu sy kurus g…tapi bila dah darjah 3 bdn sy jadi gemuk dan hgga lar skrg…sy nak kurus & banyak org suruh sy kurus tapi entah bagaimana g pun sy malaz b’senam bb xda kwn dulu rajin2 g bb bnyk skrg xda kawan nak b’senam….bdn sy mula nek.saya berumur 21thn. tapi lepas je kawin. nak kecik kan paha & kempiskan perut. saya priya ingin bertanya skt.tapi ady rasa xselesa lagi… Komen oleh ady | 27/07/2009 | Balas 93.tq Komen oleh yus | 01/08/2009 | Balas 95. berat naik sikit-sikit…bila diet tak mau turun so xde semangat nak diet.akak sy ad mslh ni…dlu msa sy kcik smpai f4….lps 2 sy pn cuba tok x mkn nsi lpas 2… boley…tp ble sy smbg study. kawan-kawan pun perasan dan lepas je cakap tension wooooo… lebih menyedihkan bila makcik n sepupu suami duk mengata gemuk…nasib baik suami bagi sokongan…kalau tak memang dah tawar at nak balik kampung mertua.kekawan kata dah ok. CAMNER NAK KURUS ERK TANPA SENAMAN COZ SEKARANG MALAS NAK BERDIET & PENAT COZ UMUR PUN DA 32 THN LETIH LE TAPI DULU SAYA MEMANG RAJIN BERSENAM TAPI SEJAK DA XDE KWN2 LAGI SAYA DA MALAS COZ SEORANG JE Komen oleh NORA | 25/07/2009 | Balas 90. .ble sy x buat sesuatu yg ley mengeluarkn peluh…sy nk tnya akak la cmne nk stay maintain n=brt bdn sy ni atau nk tuwun ag.Komen oleh athirah | 22/07/2009 | Balas 88. berat 65kg…dulu berat 50kg tu pun sibuk nak kuruskan badan. Stop diet badan naik mendadak.huhuhuhuhu Komen oleh ApIs | 23/07/2009 | Balas 89.. Komen oleh chan | 25/07/2009 | Balas 91. anak blum ada…so bila bosan misti makan… dua minggu ni badan saya naik mendadak.sy ny brat bdn 130kg…n tinggi sy 175…tpsemnjk bln pose msa f4 sy da start x mkn nsi smpibln feb thn akn dtgny…brt bdn sy menurun untill 70…. dari 62 terus ke 65… tension.boleh tak saya mengamalkan diet tersebut..perut kenyang pun nak juga makan..berat badan saya 53 kg. nak kurus. nice info. saya nak cuba petua air limau ni semula…dulu ada buat dan memang ada perubahan…sekarang ni susah nak kawal nafsu makan.ady pun dok exercise. Komen oleh priya | 30/07/2009 | Balas 94. tinggi 154cm saya ingin turunkan berat badan saya dalam 4-5kg dan saya juga belum kahwin.

.. sblm ni 55kg.insyaallah brat sy ba turun nt sy akn info blik yerr…. ada gak tanye doktor. sy dah usaha dengan x makan nasi... Tp x nampak hasil slps 3 bulan.sy msh blaja(tgktn 5) sy nk kuruskan badan… tipz ni akan tunjuk kesan seawal-awlnye bile ya?? saya hrp sgt raye tahun ni saye dpt kurangkn berat!!! em.. Komen oleh gadis berjaya kurus | 09/08/2009 | Balas 99. salam... sekadar alas perut. selamat mencuba. Komen oleh gadis mengharap | 06/08/2009 | Balas 98. doktor kata okey…mula-mula memang rasa letih tapi bila dah biase rasa okeh ja… tapi semalam dah pecah…balik kampung makan nasik…tapi tak banyak ler… hopefully time raye ni dapat berat unggul…wor Komen oleh Pari | 13/08/2009 | Balas 102.lagi satu…orang kata kalau minum air asam jawa boleh sebabkan badan/peluh berbau…? ingat nak try asam jawa je. asalamualaikum kak…. da bnyk sy guna mcm2 produk tp xpn kurus…tnggi sy 164 cm berat plak 90kg…gmuk ni…dlu xder la mcm ni… sy ingin mncuba la air asam jawa n lmau nipis….badminton) etc. klu nak tido tgh ari.…. berat 65. tggi sy 156.nak dekat dua minggu diet.sis. berat badan naik mendadak 15 kg. Komen oleh puteri impian | 06/08/2009 | Balas 97. kdg2 sy jeles tgk mber sy yg slim2…sy ada gak cuba mcm2 cara tp cam x b’hsil jer…bantu la mngatasi mslh ni…. senang je nak kurus… makan time tgh ari je.. n exercise(futsal. tido lu n bru mkn k. .. Frust. klu lapar onlu mkn roti.. tension STRESS!!!!!!!!!!!!! camano lagi den nak buek ni? Komen oleh anne | 11/08/2009 | Balas 100. Umo iza bwu 19 year…Tinggi sy 173 & brt 80…tubuh sy plak berangka besar… sy ssah nk pkai bju yg ikut trend coz fktor brt bdn sy…. saya mmg nk kurus... baru turun 1 kg…sy tak makan nasi tapi makan sayur dan ikan…pastu start kul 5 tak makan pape kecuali minum air ja. Sy Iza..tapi kalau berbau tak jadi lah… Komen oleh Pari | 03/08/2009 | Balas 96. berat naik due to cara kerja n seafood(cholestrol level i think) then.camna nak kuruskan leher??? Komen oleh ????? | 12/08/2009 | Balas 101. near to obes i think.

SAYA INGIN KURUSKAN BADAN TAPI TAK BOLEH SAYA TIDAK CUBA MAKAN PIL UNTUK KURUS BADAN TAPI SAYA ADA CUBA MINUM AIR LIMAU NIPIS SETIAP HARI IAITU PAGI SELEPAS SARAPAN DAN SELEPAS MAKAN TENGGAHARI....aku dh bleh pkai blk jeans skinny aku. sebutir nasi pun saya tak usik… 30 minit selepas makan saya akan buat turun-naik kerusi. Komen oleh priya | 28/08/2009 | Balas ○ kalo nak kurus cg aq ckp kurangkan makanan yang berminyak…. Komen oleh saifulnizam | 07/09/2009 | Balas 107. jgn minum air limau banyak2… bley mndtg kan pnykt lain sprti lemah paru2..umo saya 16 tahun… ketika saya 14 tahun saya berdiet gila-gila.semua org ngata kt aku niii nk kate aku kuat mkn rasennyer aku ni makn kurang.salam….yearghh.aku nk kurus smpai brt 50kg… gilak tp cmne cara nye…hehehe.asma…. Komen oleh ct | 30/08/2009 | Balas 105.hello liyana.Komen oleh jaja | 24/08/2009 | Balas 103. DAN SAYA KEKURANGAN DARAH DALAM BADAN MENYEBABKAN SAYA MINUM AIR LIMAU TERSEBUT.Salam.aku nk try la minum air+asam jawa extra… Komen oleh Arif | 12/09/2009 | Balas 109. finally saya mendapat perut yg langsing… tp cuma 1 je masalah saya sekarang… lengan dan bahagian belakang bahu saya amat besar hingga menampakkan sperti ahli angkat berat!!!@ # Komen oleh ayna wardeena | 11/09/2009 | Balas 108..brlmk… baik korunk x yah diet… buang mase…..msalah aku cam bisalah bsr.brt aku 60kg dgn tggi 165cm…tp puasa ni kan. lagi sa2 kalo diet korunk x mkn nasi tp makan makanan y berminyak.TIADA CARA LAIN UNTUK KURUSKAN BADAN SAYA.kwn2 ckp aku dh ok je. Komen oleh pemasalah | 14/09/2009 | Balas 104.10Q nOrh bg info kat atas!!!!nant sya try k….. saye nk mintak kebenaran untk copy artikel awak ni nk letak kt blog saye coz rase cam sesuai je untuk dikongsi bersama kwn2 lain. DLM SEBULAN SAYA BUAT MACAM TU TIADA ADA PERUBAHAN.mkin aku nii selalu gelak n hapy .tkut m’ganggu nk study Komen oleh oxers | 04/09/2009 | Balas 106..SAYA TAK NAK CUBA MAKAN PIL – PIL KURUSKAN BADAN SEBAB SAYA BELUM KAHWIN...kak cam ner nk truskn diet mse dlm keadaan tgh blajar.aku nk kurus.aku berat 98kg tgi 152..

brt sy da mkin berkurngn udah sbulan sy mncuba brt turun 79kg.bia mncapai brt ideal 50kg………...betis ngan lengan???? lagi sa2 pinggul??? tolong sayer??? Komen oleh pemasalah | 14/09/2009 | Balas 112. saya dah cuba untuk mengkurangkannya tetapi tidak boleh..berat badan 75 sekarang. dahulu saya 48 sahaja...huhuu xde ke cara bleh kecikkan paha…plezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Komen oleh ana | 28/09/2009 | Balas 115.allahamdulillah. sy bersykr sgt.. pkai seluar jean nmpak sgt peha sy besar. saya berasa sangat hendak keluar ke mana-mana. Komen oleh putri impian | 13/09/2009 | Balas ○ cara nyer camner???? Komen oleh pemasalah | 14/09/2009 | Balas ○ gtaula cranyaaaaaaaaaa nak jgak try heheheh Komen oleh ana | 28/09/2009 | Balas 111.saya dah buntu nk kuruskan bdan.thanks.saya arap dgn mgamalkan petua akak ney sy bleh kurus .hopefully bleh kurus la.macam mana nk kecil kan sikit zakar?? Komen oleh biar la rahsia | 24/09/2009 | Balas ○ pi kawinnn raa… orang cite lain lain lak yg tanya Komen oleh enot | 30/09/2009 | Balas 113...rmai kata sy msih lg memiliki berat bdn ideal tp saya ada msalah pada peha..kurng 11kg…sy rse ringn ckit…sy akn trus kn lg. saya berasa amat sedih melihat badan saya seperti ini dan juga malu untuk keluar..keadaan ini merisaukan sy.sy tggi 167 brat 59 lg 1 kilo je nak 60.sy dak skolah umo 17 tinggi 159 berat badan 58…… macam ner nk kecilkan paha.kot 2 sb naik berat badan umor dah nk masuk 38 tahun nii…bilalah nk rase kurus niii sapa leh tolong aku niii Komen oleh gee | 13/09/2009 | Balas 110... Saya juga tidak boleh memiliki pakaian yang menyukainya… Komen oleh lena | 25/09/2009 | Balas 114..

takut xmjd n duit lak melayang.. pas keje. mana nak beli teh rusia tu? saya ni tinggi 157.baru 2x mkn naik smpi 10kg.. kena study part time. tp tak turun pun.cmne tue.. dah sebulan control mkn.tapi tang muka tembam smcm la.apa pn kalu pandai cari pakaian tentu ttp nampak vogue Komen oleh sti | 08/10/2009 | Balas 120.Komen oleh aunie | 30/09/2009 | Balas 116.aku cuba teh rusia kra ok la dia buang toksid dlm bdn n bla kta mkn mkanan yg lmak dlm stengah jam berkampung dlm jamban laa…slain tu aku cuba jga pemakanan dan joging.. berat 89kg.sblum kawin berat saya 54kg n tinggi 163cm.sy tgi 153cm brt 50kg.ada org ckp bdn aku ok sbab tinggi aku 160cm kira badan sdap n x gmuk tp nk pkai bju saiz L pn x ok sbab nmpak prut blapis.klu berjaya aku dtau len…. nak kurus sampai camna nih Komen oleh liyana | 05/11/2009 118.tension laa…org kata aku gemuk cam anak 2 padahal x kwin lg.tu pn diet coz nk nmpk vogue masa kawin. Trima kasih ..ini dsebbkn saye mkn pil hormon utk dptkn anak walaupn masih x berjaya.now sye dh stop.dlu aku berat 48kg je skang brat jd 62kg sjak2 aku brenti main bola baling.hai.bru start bln ni.sejak lahir lagi saya da gmuk.tp baru2 ni aku dpt smangat baru.saya baru usia27 nak masuk28.nasib baik bdn ada figure n x nampk gemuk sgt.sy bru nk try g de pusat pngurusan bdn ni rm350 leh trun dlm 5kg tuk bdn cm sy. TOLONG!!!! Komen oleh kyrana | 30/09/2009 | Balas 117... Komen oleh teddy bear | 12/10/2009 | Balas ○ boleh tau tak.tolong ler sy malu dgn kwn2 yg kutuk sy… Komen oleh anna maria | 01/10/2009 | Balas ○ awk smp g slimmg cnter abes 6k??tp trun 2kg je?bia btol.but now dah 4 years kawin bert dh naik smpi 16kg( 70kg).tp sy xtau nk try x.hu2 Komen oleh sasha | 29/10/2009 | Balas  ok per 153cm 50kg saya 158cm. naik skola menengah saya try kuruskan badan tp x leh gak arr… tengok kengkawan yg ramping jd jeles lak.huhu ade try slimming center kos 6k tp cume turun 2kg je. takde pun perut dan peha besar.masalah sakrg ni saya punya berat badan dah naik sampai 95kg dulu cuma 65 ke 70kg skrg dahnaik mendadak saya dah putus asa rasanya tak athu cara nak kurus dan maitain balik Komen oleh amarkasih | 08/10/2009 | Balas 119. berat 56kg. dl brt sy 48 je dgn ktinggian 153 tp pas 2 thn kje nek smpai 61. tak gemuk pun. kurang exercise.. sbb tak sempat..

kakkkkkk….cinta | 28/10/2009 | Balas ○ saya nak try!mahal x?dijamin x?tp xmau la 10kg. try teh owg kmpng letih la pulak p toilet sokmoooo…payau lak tu.mcm menarik jew petuan nie.Jus Delima juga boleh mengurangkan berat badan. Komen oleh muroasa | 23/10/2009 | Balas 127. berat 85…nak kurus p susahnye nok henti mkn nasi pastu bersenam… mmg xsuke sume tu.tapi kalu lapar juga lawan nafsu tu beb. Komen oleh dealova.nk trun 5kg je.. Komen oleh haDyEeSwEEtie | 21/10/2009 | Balas 126..Berat Badan saya telah turun 10kg dalam masa sebulan mengambil jus delima.cinta | 29/10/2009 .skrg da smpi 57....nak buat amal.sedihhnyooolaaaaa…nak buat camne erkkk coz sy lau benda y pelik2 mmg ssh tau nak buat…=(. cam lendir2 susah bangat nak minum…huhu.ehmm…satu lagi…jgn makan malam beb….x prnh seberat ni pon..Sekarang saya masih minum jus nih utk turun lebih lagi.Saya memang obesiti. Komen oleh dealova.pas kje bdn naik n naik lg pas bsalin..Pada sesiapa yg Berminat nak merasai Jus Delima boleh hubungi saya..dulu sy pon krs kering..Kelebihan Jus Delima ia Berasaskan hampir 98%pati dari buah delima. Komen oleh shafiq | 18/10/2009 | Balas 124.mintak ilmu yaaaaaaa….gemuk pun tak pa.Berat Badan saya 98kg dengan tinggi 157cm...Tapi sekarang walaupun belum mencapai berat badan ideal.bmnt sgt ni.... pahtu skrunz tgh try life cleanse.Selain Air Limau & Asam Jawa.ermmmm… sy nie gemokkkkk bangat….asal kn sihat……… Komen oleh yan | 27/10/2009 | Balas 128.nk cntrl mkn mmg x leh sbb de gstrik yg trk.wekkk. Komen oleh iza | 21/10/2009 | Balas 125./.Komen oleh nina | 16/10/2009 | Balas 121. nak cuba lahhh Komen oleh c0mey | 16/10/2009 | Balas 122.klu nk diet n cntrl mkn je msti kne gstrik smpi bdn mgigil.. mnth2.. Komen oleh sasha | 29/10/2009 | Balas  Nak tau info serba sedikit klik pada nama saya.. air masak yng sejuk @ minuman yang berais ni ade effects ke naik badan??? Komen oleh sarip | 17/10/2009 | Balas 123..

limau nipis takkan ada side effect untuk badan ke…………………… Komen oleh lim shoo ching | 15/11/2009 | Balas 134.saya hendak ingin bertanya berkenaan tentang petua untuk menguruskan badan menggunakan limau nipis ..kre ade mase sebulan lg sblm majlis saya.menurut petua itu . jangan bagi ada baki masa makan malam.boleh x saya nk kurangkan 5kilo dlm mase tu?sy kre mmg brt 45 tu ideal ng bdn sy.makan nasi la balik nk pulihkn tnga balik.. Apa lagi kalau ada lauk saki baki yang masin2 sikit…2 pinggan boleh habis! Sesapa yang baca tolong bagi petua utk ni.hye..Mcm mana ye nak hilangkan tebiat saya ni suka makan tengah malam.sy tinggi 153.kalau terlalu banyak minum tentu ada tu bro… Komen oleh aelegg | 15/11/2009 | Balas 135.huhu =) Komen oleh sasha | 29/10/2009 | Balas 130.berat 50kg. Komen oleh aelegg | 15/11/2009 133.adakah ia akan mujarab ?saya harap anda akan membalas secepat mungkin tentang pertanyaan ini ini Komen oleh no name | 31/10/2009 | Balas 131. pastu sediakan buah2.tetapi kalau saya guna air suam atau air masak . makan buah2 tu esp pisang.ia menggunakan air sejuk .. Komen oleh ita | 02/11/2009 | Balas 132.○ betul ke..dh pnt mengejar diorang. epal ka pisang ka. Mmg tak bagus tapi nafsu makan waktu tu melonjak2… tak makan tak leh tido. saya nk tng awal bln 12 ni..xmau de lmk2 belebih time pakai bju tunang nt.pisang tinggi fibre dik bukannya makan sampai sesikat habih2 3 biji ja.kalau rasa nak makan.ank2 i lasak gak.. pisang ada potassium yang menyebabkan rasa kenyang Komen oleh liyana | 10/11/2009 | Balas  pisang bukan tinggi kalori nyer ke akak.sorry lahh kalau mengganggu .... dah kenyang . Komen oleh ael | 08/11/2009 | Balas ○ senang ja.? d jamin… saya berat 74kg skrg ideal 59kg tlg sy ya sy nk turun ke 60 kg pun jdi lawr tlg lawr… Komen oleh shahkinah | 22/12/2009 | Balas 129.

Komen oleh bubu | 18/11/2009 | Balas ○ nice suami saya request utk tanak makan nasi waktu malam. dia nyer perut yang buncit.. sye naik turun tangga tp x ad kurus2. try pisang (sebiji kalau besar) dengan susu.lunch tengahari (jika takut x kenyang.sarapan makan nasi(ckit)+ lauk+ sayur. kenyang dah kalau masih lapar masa malam. tambah 1 telur) makan mihun sup/soto/ maggi/ gorg biasa – dinner (x nasi) senaman aerobik/joging/berjalan pun ok – 30-40min (sekali atau 2 kali seminggu) minum air 2-3 liter cukup la sehari. kesihatan badan luar dan dalam byk perubahan.. koey teow. sup ke. metabolisme of course lain2 Komen oleh liyana | 15/11/2009 | Balas 136. climate lain2. jangan terikut2 dengan diet org barat dorang punya cuaca lain dengan kita diet dorang tak semestinya sesuai. kerap minum vitagen/yogurt low fat (probiotik) (baik untuk penghadaman/usus) tidur penting. betik) limau nipis ok.. ape y patut sy wat bg badan y berisi. try buah2 lain pulak (epal. jgn banyak sgt.huhu berat bdn 57kg. so kena masak menda lain la bihun goreng ke. hehe.tggi159.sa pernah turun berat badan dengan makan: 4 sudu oatmeal+ airpanas ckit + jus buah kotak (buat dlam satu cawan).... saye nk kecilkan pehe n ponggong.ble copy utk utk blog? Komen oleh anuar | 18/11/2009 | Balas ○ sila sila Komen oleh liyana | 18/11/2009 | Balas 138.um mcm mane nk kurangkan berat badan. walaupun tak byk turun .. tapi bukan nasi dan lauk dia nak jaga perut hahaha (kita yang beranak 2 kali.. 6-8jam berat badan turun 5 kg dlam masa 2 bulan la..kalau makan malam. hehe) Komen oleh liyana | 18/11/2009 | Balas 137.huhu ape perlu wat?? Komen oleh fafa | 21/11/2009 | Balas .

.tetek saya besar. Komen oleh gedung jelita | 09/12/2009 | Balas 142.sy dah cuba & terbukti berkesan..ikot jugak cara2 yg kt atas tu.semoga berhasil jg ama yg membaca thread ini….i’allah. Komen oleh gedungjelita | 09/12/2009 | Balas 143.walaupun dah berhenti ambil.lps bersln 55kg..disamping dapat jana pendapatan.com.Produk jus mate amat sesuai untuk turunkan berat badan.tetap nak kurus.spy penghadamn ok.○ hahaha....even saya ada chronic gastrik.sme laa kte fafa…ssh btul… Komen oleh baby116 | 26/11/2009 | Balas 139.jus..Dr ada ckp if nk maintain.com.tp saya tetap nak b’diet...layari gedungjelita@blogspot..Produk jus mate amat sesuai untuk turunkan berat badan.walaupun dah berhenti ambil.layari gedungjelita@blogspot.isk3 Komen oleh nur | 11/12/2009 | Balas 144.skrg 57kg tp still on diet coz nk dptkn brt 50kg.utk kecikkan paha byk berjln. akhirnya gw mencoba diet (tanpa garam n perisa) ini….dan terbukti berhasil…dalam 14 hari gw sudah nuruni 10kg .perut buncit skit.make sure hari2 buang air bsr.setiap kali nk mkn benda bermyk/berlemak mesti pikir camna nk bakar nnt.stress nye dengar..dlm pantang hari2 minum air halia (bt sendiri je)..byk mkn sayur.. tp tetap gak x t’capai ideal berat badan yang saya nak. sblm pregnant lg mesti dptkan brt sblm kawin..tetek saya yang besar ni mnonjol gila samapi adeq sdare umor 16 tahun pon cakap nak hisap.. pg2 bt senaman ringan.utk perut bt sit up.waktu gw desperate gara2 gw diledek ”gendut”.emmmm i will try cara nie ye kak…hope success Komen oleh baby116 | 26/11/2009 | Balas 140.disamping dapat jana pendapatan.sy dah cuba & terbukti berkesan.:onion-69: Hari1&8 .setakat ni menjadi alahamdulillah… Komen oleh ZAZA | 03/12/2009 | Balas 141....brt sblm kawin 50kg tinggi 160cm.ianya selamat untuk kanak2 hingga ke warga tua kerana ianya diperbuat drp herba & bukan bahan kimia seperti produk2 lain yg ade di pasaran.peha pn bsr gak. seminggu blh turun 1kg.serba skit amalkn petua kat ats.ianya selamat untuk kanak2 hingga ke warga tua kerana ianya diperbuat drp herba & bukan bahan kimia seperti produk2 lain yg ade di pasaran.mkn mcm biasa tp kurangkn ambik nasi.lpas bbrape bulan...so xambik byk2. berat tak naik semula...nak tawu tak.buah.sedap~thanx akak Komen oleh Anita | 20/12/2009 | Balas 145.tapi suami cakap..knape badan pon ikot besar.lepas tu setiap malam suami layan. berat tak naik semula..tulunnnnn… saya skang obses nk turunkan berat badan.

1 butir tomat ( di rebus ) Malam 1.5 ons ayam kukus dengan saus mentega tanpa garam Malam 1. selepas mengamalkan diet ini.SAYA BERUMUR 30 THN.5 ons daging sapi goreng + 1 buah segar Malam Dilarang makan hari ke 8 – 14 adalah ulangan dari hari 1 – 7 selamat mencoba. 1 ikat bayam/kangkung. 1 butir tomat ( di rebus ) + 1 buah segar Malam 2. risiko untuk gemuk sangat tipis kerana semua toksik yang menyebabkan badan senang naik yang ada dalam badan telah tiada.SUDAH ADA ANAK 4. diet ini ada pantang larangnya. .mungkin 2tahun kemudian. jika anda melanggar syarat2 contoh : jika anda makan nasi pada hari kelapan anda mesti mengulangi semula diet pada hari pertama… motivasi kena tinggi… tomat – tomato wortel – lobak merah selada – salad daun or salad biasa Komen oleh nani | 21/12/2009 | Balas 146.TINGGI SAYA 168CM DAN BERAT SAYA 73KG...5 ons daging sapi goreng (tanpa minyak) + Selada ditaburi lemon Hari2&9 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir Siang 1.Diet ini biasa nyer diamalkan setahun sekali jek..5 ons daging ayam kukus + selada ditaburi lemon Malam 2 butir telor rebus + 1 wortel besar (diparut kasar) taburi lemon H a r i 7 & 14 Pagi 1 cangkir teh tanpa gula Siang 1.Banyakkan minum air sekurang-kurang nyer 3 liter.Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir Siang 2 butir telur. 1 ikat bayam.HI..5 ons daging ayam kukus + selada ditaburi lemon H a r i 4 & 11 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir + seiris roti bakar Siang 1 telor rebus + wortel (dikukus sebentar) + 1 Keju segitiga Malam 1 mangkok pepaya ditaburi lemon (tanpa gula) H a r i 5 & 12 Pagi 1 wortel besar mentah (diparut kasar) taburi lemon Siang 2.MASALAH SAYA IALAH SAYA MEMPUNYAI PEHA & BETIS YG BESAR DAN MEMALUKAN.5 ons daging sapi goreng + bayam dan selada rebus H a r i 6 & 13 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir + seiris roti bakar Siang 2. kebanyakkan artis indonesia mengamalkan diet ini. kalu naik .5 ons daging ayam kukus + 1 botol yoghurt polos H a r i 3 & 10 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir + seiris roti bakar Siang 2 butir telur.5 ons daging sapi goreng + Selada ditaburi lemon + 1 buah segar Malam 2..YG KECIL 10BULAN.

.g jog kt tasik je.. Now 57kg. Kalau minum teh lemon herbalife tu pun macam okay jugak kalau nak try..Salam… Saya berumur 26 tahun dan tinggi saya 155 dan berat saya hampir 70kg. saya 158cm... Akan tetapi saya mempunyai masalah gastrik yg tak akan memungkinkan saya untuk berlapar. Okay jugak. Tetapi bahagian punggung dan peha agak besar dan nampak tidak stabil. Memang nampak debab. tak gemuk pun.Hi...hendak seribu daya xnk seribu dalih.. kena ambik karbohidrat jugak)... Tolong berikan saya cara pemakanan dan senaman yg baik utk atasi masalah peha dan punggung yg besar. Komen oleh azie | 10/02/2010 | Balas 152....pagi minum susu n oat. Tengahari ambik tauhu 2 keping dan ikan bakar. Saya mempunyai tinggi 159cm dgn berat 48kg.yg plg pntg kena control mkn. Sebulan yg lepas aku control makan tak makan nasi. hubby pon komplen kata kurus sangat. tp skang aku xg gym pn. tapi nak minum air limau tu kena berpada2...aku skang da dpt berat ideal. Lepas sebulan berat turun 4 kilo. so berhati2 la Komen oleh sayonara | 05/02/2010 | Balas 151. berat aku turun 5 kilo. tinggi 152cm je. bukan ape sbb malas.aku xamk nasi klu lapar sgt aku msk sndiri sup sayur.nasi kena amk wktu lunch tp kuantiti yg skit..g gym pun jap je kurus.... berat 56kg..sblm ni 70kg.. Saya juga ingin turunkan berat bdn kpd 45kg. maybe kena senaman kaki kut.. Tapi nak try lah minum air limau and letak limau and kapur sirih kat perut.so yg penting kena kena buang tabiat mls. =) Komen oleh Dyan | 18/01/2010 | Balas ○ uish 48kg tu ok per. Ni nak turunkan lagi 5 kilo.. dapat pakai baju lama semula.tgi 163 brt 50kg.huuuuu sedih Komen oleh Wati | 04/02/2010 | Balas 150.mlm aku minum susu n biskut. Saya ada masalah sama seperti kawan2 di atas. memang menjadi .. pagi ambik roti dan milo atau horlicks.pastu xmaintain naik blk..wt ape2 pn mesti jap je. tapi perut saya buncit melampau2 sampai org cakap saya mengandung tapi saya x kahwin lagi….Komen oleh maria | 27/12/2009 | Balas 147.. petang meehoon sup (sebab anak menyusu.bagaimana cara utk kurangkan masalah kulit lembik di bhgian lengan & perut Komen oleh kyra | 01/01/2010 | Balas 148.dulu mcm2 cara aku wt utk kurus. maybe ada sapa2 bleh tolong Komen oleh liyana | 19/01/2010 | Balas 149.. Cuma nak . Thanks. Bahagian atas badan saya tidak bermasalah kerana saya sememangnya bertubuh kecil..klu xcrcise bagai nk rak tp mkn xcontrol xguna gak.atleast 3x smggu aku g.Aku sebelum ni 61kg.aku pernah amalkan minum air limau 2.so aku btul2 jaga bab2 mkn ni. sebab kalau terlebih ble bg kesan buruk kat bahagian peranakan. and makan buah epal sebiji. saya tak reti nak bg nasihat.pas mkn kyang gak.

yg heboh boleh kurus… tp bila fikir kos dulu yang 4 ribu pun tak kurus takkan kos 4 ratus boleh kurus…… pasal air limau nipis ia tak bahaya pada sistem badan ke…usus ke. nak letak dekat blog.kalau amalkan petua2 tu. ni dal mepala mcm nak cuba just mate 5.coz saya ada terbaca air yanag masam2 ni tak baik di amalkan …. mjadi utk kecilkan peha n betis? Komen oleh fiqa | 16/03/2010 | Balas Tinggalkan komen Klik di sini untuk batal.. kalau tanak minum air limau nipis.tetapi hasilnya sama sahaja. cuba la yang lain2.tanya lah. thanks.harap maklum Komen oleh petuarasa | 03/03/2010 | Balas 156. kan ke banyak dalam senarai tu Komen oleh liyana | 05/03/2010 | Balas 154. makan tu biar berenti sebelum kenyang... Top of Form Nama (wajib) E-mel(diperlukan .tidak akan disiarkan) . Komen oleh natra | 25/02/2010 | Balas 155. senaman apa yang paling berkesan utk lengan ek. tapi peha n betis yg besar.peha pun besar. takde la tulang reput kalau makan tu seimbang. makan kena jaga ikut piramid makanan.. tp tak nampak pun kurus. Lengan besar lah.. badan xgemuk sangat. first thing first.saya ni dah cuba mcm2 dari g slimming center duit abih beribu utk 10 sesi.. lg satu saya ada tbaca kalau kita kurang/tahan makan nanti tulang kita REPUT… ni pun menakutkan nanti kurus tp berpanyakit… mcm mana yeeee??? Komen oleh fiza | 25/02/2010 | Balas ○ aiyo.. Komen oleh Nurul | 08/03/2010 | Balas 157. tapi kalau berbasikal should be kecik sikit peha ni kot.salam kak.saya dah cuba mengamalkan amalan untuk minum air limau nipis. banyak nye mitos awak dengar.artikel ini sangat menarik sehinggakan saya masukkan kedalam blog saya. hehe.minta izin copy article ni ye.. Komen oleh noorul | 24/02/2010 | Balas 153. 2 gelas susu sehari.

Notify me of new posts via email.Tapak Web Kirim Komen 85 0 1268876619 Notify me of follow-up comments via email. Bottom of Form « Sebelumnya | Berikutnya » .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->