KEAJAIBAN SELAWAT

1) Sabda Rasullah SAW : Barangsiapa yang berselawat keatasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat keatasnya 10 kali ganda - (HR Muslim.) 2) Allah akan hapuskan dosa2 kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardu. 3) Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari, insya Allah akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki @ wanita. 4) Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat 7 kali pada air dan minum. Insya Allah, perut yang sakit atau memulas akan sembuh. 5) Sesiapa yang amal membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah. 6) Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insya Allah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu. 7) Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain. 8) Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi. 9) Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, Insya Allah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, dan sebagainya dalm dirinya. 10) Sesiapa yang amalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, Insya Allah akan beroleh kebahagiaan samada di dunia mahupun di akhirat. 11) Amalkan selawat 11 kali tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan mengindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain. 12) Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran. 13) Sesiapa yang berselawat tak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.

14) Amalan berselawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan Allah, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadapi kesukaran hidup. 15) Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat 3 kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib & Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana. 16) Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah. 17) Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya. 18) Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

19) Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan Allah. 20) Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 Jumaat berturut2, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW. 21) Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari. 22) Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, InsyaAllah akan dihapuskan dosa2 kecil seseorang. 23) Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya. 24) Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha Luas rahmatnya. 25) Ulamak berpendapat, sesiapa yang mengamalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, insya Allah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain. 26) Membaca selawat 1000 kali selepas solat hajat 2 rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya. 27) Menurut para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib. 28) Para Ulamak berpendapat, Allah akan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan. 29) Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya - HR Abu Naim. 30) Sabda Nabii SAW: Barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali pada waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari kiamat - HR Thabrani

salah satu contoh....(menjauhkan diri dari terkena penyakit) http://www.darussyifa.org/images/SelawatSyifa.jpg boleh amalkan selalu

JANGAN BERLAPAR Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar ‘muscle’(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi 2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman. 3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak. 4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh. 5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air. 6. AMBIL SARAPAN PAGI Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori. 7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan. 8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam. 9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak. 10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda. 11. Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda. Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda. 12. Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula. 13. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.

Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman. gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. Ketika memilih piring makanan . 20. . tahap kelaparan yang memerlukan anda makan. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek. Untuk mengempiskan perut . Hindari minyak atau lemak haiwan. kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan! 21. mineral dan sedikit lemak. Jika ingin tambah. 18. Sebab. mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet 15. Jika anda minum banyak. anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). 16. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Simpan Satu Diari Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. ia juga meningkatkan pembakaran lemak. lauk dagingnya. 17. kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. dan perasaan anda ketika makan. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring. 22. hanya sayuran yang boleh anda ambil. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada keinginan makan anda. didapati boleh membakar kalori. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi. Tumpukan perhatian untuk sihat. Jangan lupa. 23. Khusus untuk sayuran. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan. Rekodkan dalam sehari. tidak berbelanja semasa perut kosong. 19. Jika ingin membeli makanan. makin menarik program tv. makanlah di meja makan dan jangan di sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat.14. dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat. bukan kurus Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Ambil makanan yang berempah Sesetengah rempah seperti cili. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks. Setelah beberapa lama membuat catatan. protein. Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori. Seelok-eloknya. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Selain memberi peluang makanan untuk turun . dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. 24. berapa kali anda makan dan berapa banyak. Gerai makanan segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya. kemudian baru nasi dan yang terakhir. yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. Khusus bagi kaum wanita . Mulakan diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan. vitamin. biji sawi.

masukkan ke dalam peti sejuk. Tumbuk kesemua sehingga lumat.iaitu ambil sedikit kapur makan dan sebiji limau purut yang telah di perah jusnya. Nak Turunkan Berat Badan Selepas makan amalkan meminum Teh Hijau atau Teh Cina tambah dengan serbuk Kayu Manis dan Madu 30. Jika anda mengalami masalah berat badan. Amalkan sapu disekeliling perut sebelum masuk tidur biarkan kering sehingga pagi. Ambil 3 sudu besar serbuk teh cina dan rendam dalam air. Amalkan selalu meminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur. Kempiskan Perut Anda Nak kempiskan perut senang aje. anda jadikan minuman. kemudian sambunglah denagan menaiki lif iii. 10 biji lada hitam. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha. 26. 31. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam iv. Dan makanlah bersama nasi panas waktu pagi dan malam. setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejuk. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. 29. Amalkan meminum air ini dan insyaallah perut anda yang buncit akan menjadi kempis. Mengurangkan buncit Bagi lelaki yang mengalami masalah perut buncit. air asam jawa baik dijadikan minuman harian. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah v. PETUA UNTUK KURUS DAN LANGSING Berat yang Berlebihan Dibawah ini ada beberapa cara untuk menurunkannya. Setelah itu bolehlah dijadikan air minuman setiap kali selepas anda makan tengahari dan makan malam. Perahkan air Limau Nipis. setiap hari sewaktu dalam pantang. sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. selepas anda makan tengahari atau makan malam. Anda perlu mengambil limau nipis yang telah dicampur dengan teh tanpa gula untuk tiap-tiap hari kemudian diminum. Masukkan ke dalam peti sejuk.kapur dan limau tadi dicampur dan digaul hingga sebati. ramas ke dalam air sebanyak segelas. air limau nipis yang anda minum boleh menurunkan berat badan anda. 27. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Jalan cepat.naik tangga untuk beberapa tingkat. anda boleh mencuba petua ini. cuba petua berikut : Ambil 5 halia bara ( Halia Cina ). Amalkan setiap hari. . Amalkanlah meminumnya selama sebulan. Bersenam atau peregangan. 28. Tapis dan campurkan dengan air perahan limau nipis. 30 ekor ikan bilis. Jika terlalu tinggi. 32.25. ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih. Badan Langsing Selepas Bersalin Untuk mengelakkan badan menjadi gemuk selepas bersalin. Petua ini untuk orang yang tiada mengidap sebarang penyakit. Mengempiskan Perut Petua yang mudah dan kos yang murah. berat badan anda akan beransur turun. Caranya: Ambil sebuku asam jawa. Caranya: Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari. Renang adalah latihan menyeluruh. Selamat mencuba 33. Cara ini boleh diikuti dengan senaman ringan. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat ii. anda akan dapati tubuh anda akan bertambah segar dan langsing. Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing i. Air asam jawa akan mengurangkan kadar lemak dalam badan anda. Jika anda mengalami berat badan yang berlebihan.

artikel dari www... Komen oleh oktant | 11/08/2009 | Balas 3. hehe. Masa diorang tido jer baru leh rileks skit.. Biasanya budak2 ni memang lasak. senang jerk nak kurus tanpa makan ubat…pastikan anda mempunyai anak² yg lasakk tak leh nak cakapp…confirmm langsing selangsing-langsingnyer…hehehe Komen oleh Dea | 13/06/2008 | Balas ○ BETULLAH KAK! SETUJU GILA!!!!!! Komen oleh ralina athirah | 12/06/2009 | Balas ○ Iye tak ye gak. mgkin waktu tido malam x menentu kot. ramai yg sy jumpe kes camni. permission granted!! amik ler memana yg suker.com Anda juga mungkin suka ini: Weight Management 4 Votes 15/05/2008 . kejap2 bangun buat susu etc. Insyaallah perut anda akan lebih menarik.blogspot.. Tapi nak cuba gak cara yg disyorkan tu nanti. Komen oleh iza | 21/10/2009 | Balas  btul cakap iza tu. Komen oleh Petua Kuruskan Badan | 20/10/2009 | Balas ○ x jugak. memang terasa letih gak.istimewa2u. Saya kalau melayan sepupu2 yg masih kecik tu. tumpang copy ye artikel ni. baru amik nasi.mmg rmi yg camni.pelik. Sebab biasanya sy makan buah2an dulu.. just linkkan balik ke sini jer Komen oleh liyana | 05/06/2008 | Balas ○ Padat sungguh artikel untuk kuruskan badan ni Liyana.. nak post kat blog Komen oleh mast | 03/06/2008 | Balas 2. .. amalkan setiap malam.Lumurkan atau sapu dekat perut. akak.DIkirim oleh liyana | Artikel. Point yang ke-2 sy belum pernah buat lagi.wlu pon da letih jge. Celoteh | | 238 Komen 238 Komen » 1. Diorang ni tak reti duk diam langsung. salam.tgk jge ank yg lasak bdn mkin naik de la.

report balik sini tau kalau ada good progress. tu yang jadi naik berat dengan banyak tu...kdg2 org pempuan de masalah hormon.… dulu anes kurus mungkin anes byk amek pil pencegah hamil kot badan anes naik mendadak setelah kawin ….huu . tak mau anak ker? awak muda setahun jer dari saya. AMIN. N H0PELY LPS NI ANES PK DLU B4 UR T8 UR CH0ICE.so nak try la petua ni kot berhasil… Komen oleh big gurlz | 01/05/2009 | Balas  agk2 la 3thn xmkn nasi. Komen oleh SECRET FANS | 18/11/2009 | Balas 6. baju sy abis ketat..:-) Komen oleh liyana | 30/06/2008 | Balas ○ saya dulu masa thn 2003 saya pya brt hampir 100 tau. blum ada anak … tggi anes 172 berat almost 100 … tolonglah anes … give up sagt !!! Komen oleh anes | 29/06/2008 | Balas ○ bakpe la nk amek pil pencegah hamil takdir di tgn tuhan kak oii Komen oleh fatyna | 25/08/2009 | Balas  jgnla fk negative saje fatyna...tapi skrg sy xtau napa sy makan byk sgt smp bdn dah nek smp 78.apparaaa…. (eg: kiraan hari. maybe boleh stopkan OCP tu. kondom). Komen oleh SECRET FANS | 18/11/2009 | Balas 5.k. tq…hopefully leh la trunkan bdn… Komen oleh lani | 16/06/2008 | Balas ○ HOPELY…. ulam ape tah. since awak dah kawin. kemudian awak ikut la cara2 diatas nih. Komen oleh nuaq | 02/09/2009 ○ DON’T GIVE UP… TRY UR BEST.. tp memang berat (huhu. sori).a pil pencegah hamil.Komen oleh Diet Langsing | 29/10/2009 4.. berat badan turun smp 68. anes berumur 24tahun .. pastu sy diet 3thn xmakan nasi. salam Anes...... mungkin awak boleh try pencegahan kehamilan dengan cara lain. awak agak tinggi (172). insyallah membantu... tp anak saya dah setahun lebih dah. masalah haid pun doc akan kasik pil estrogen a. OCP akan ganggu sistem hormon badan (sbb kebanyakan OCP berasakan hormon).

iaitu kurangkan makan.30 dan berat badan pun turun degan cepat Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 8.mlam makan buah2an.. nak mengurangkan berat badan senang bergantung pd diri kita. berat kira ideal la jgk tp perut buncit mcmna nk jd lansing Komen oleh ofel | 23/09/2008 | Balas ○ ofel. alhamdillah.thanks. tolong lah ber tips.maybe u boleh keep track of apa yang u makan degan adakan personal diary Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 11.skarang ni berat badan saya lom turun lg tp rasa segarlah skit masa beraktiviti…kalu ble tlong la bg tips senaman ringan semasa kat uma. Komen oleh ida | 06/08/2008 | Balas ○ Setuju ngan ida. susah lah nk jga mkn ni kjap2 lapar apa tknya tkde yg buang smua sapu jer Komen oleh ofel | 23/09/2008 | Balas ○ jgnlah terlalu ikotkan nasfu sangat nanti merbahaya.nak kene control jugak nasfu makan tu nanti lama2 dia akan serasi. msalah yg saya hadapi ialah. Komen oleh Petua Kempiskan Perut | 20/10/2009 | Balas 12. lengan dan peha saya agak besar walaupun badan saya tidak mempunyai badan yg besar. Cuba elakkan makan nasi slps jam 6 atau 7 malam..saya ni student lg so hjung minggu saya cuti lah ble la bersenam k Komen oleh eja de'gumuk | 26/08/2008 | Balas 9.saya ada melakukan push up tetapi masih tak dapat mengecilkan bahagian lengan .makan nasi 1kali . Komen oleh hemamalini | 29/08/2008 | Balas 10. cuba lihat petua kempiskan perut yang dikongsikan kat blog saya. Harap dapat membantu ofel. nak kurangkan berat badan senand aje.ianya berkesan tau .. tinggi saya 172cm dan berat 50kg.dulu sewaktu dalam pantang selepas melahirkan anak yang kedua saya tidak makan selepas jam 6.Komen oleh mady | 22/05/2009 7.bergantung pada diri kita. Komen oleh Petua Kuruskan Badan | 20/10/2009 | Balas ○ betol tu.buatkan senamang harian dgn makan yang khasihat. Komen oleh illyn zaharull | 14/10/2008 | Balas ○ cubalah cream bio essence inch loss body cream.

sy peluh hari2 kluar tpi x mjarap la mgkin pghadaman sy kuarang smpurna ader x jlan pnyelesaian… Komen oleh remy | 17/10/2008 | Balas 14.. illyn.tapi perut tu ish.. kedepan.berlipat-lipat. remy... salam…. insyaAllah. so dia bleh bakar lemak tanpa bina muscle yg byk..moga Allah je yang membalas niat baik penulis petua ni. Saya nak cube la nih… Sy try dulu yer.ish. hallu… dlu sy gemok… berat badan penah cecah 60 kg tau… tp bdn x npk gemok… mybe sy ni tgi kot… sy nsihtkan… bg sesiapa yg nk kruskan bdn jgnlah mkn pil… x elok tau… t ade ksan smpingan… so. that all…tq Komen oleh farah | 03/11/2008 | Balas 17.. org membesar ada byk faktor.saya dah sebulan tak mkn nasi…tapi tak turun2 pun…tapi masalah besar saya say suka minum minuman yang berais… Komen oleh eida | 24/10/2008 | Balas 16.jamu pun kita makn gak…tq la kalu air limau je jadi penawar disebalik kegemukan ni… Komen oleh azzie | 25/11/2008 | Balas . Terima kasih sebab bagi banyak petua nih. susah woo nak cakap kalau info yg awak beri banyak tu jer. u all juz amalkan gaye hdup sht… mmg brkesan.. Komen oleh leyha | 25/11/2008 | Balas 18. berat dah ok. atau berjalan dengan menggerakkan keseluruhan tangan.mmg agak susah nak kuruskan badan…macam2 produk dah makan…tapi tang air limau tu blum di buat lagi.Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 13. infact agak ringan push up menambah otot di bahagian lengan (dgn cepat) cuba senaman yg ringan utk tangan seperti angkat botol mineral ketepi.Malu la kat husband. Saya ni tak lah gemuk..sy ni berat 65kg tggi 153cm anak dah 2... berat saya 60…tinggi 154…mcm mane ek nk turunkan berat badan…. camna lak awak leh kata penghadaman kurang sempurna tu Komen oleh liyana | 20/10/2008 | Balas 15....

Komen oleh APUT | 14/12/2008 | Balas 21.mmg dh tlebih berat ni. salam... saye rase kan… saye nak cube r petua nie.. salam. lepas jer bersalin berat jd 59kg.. termasuklah bersenam.pas2 klu lepas mkn jgn terus mandi tunggula sekurang2ny sejam baru bleh mandi. Komen oleh azzie | 25/12/2008 | Balas 22..nti dh bejaya sy msg lg… Komen oleh ruzain | 27/11/2008 | Balas ○ jagan lupa untuk update kalau dah berjaya kurus jadi saya boleh mencuba Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas  member sy amalkan minum air limau setiap kali lps mkn (sehari sekali)mmg berkesan bdn kurus...insyaallah kaki akan nampak lebih kecil Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 25... saya dah tak tau nak buat ape??? Komen oleh syah | 02/01/2009 | Balas 24.sypn ada masalah dgn berat badan ni.please…………..19. memang ketara la nmpk besar part paha.dulu 58kg tp sekarang dh naik 70kg.sy nk cuba minum air limau nipis or air asm jawa…ptg ni gak sy nk p beli…. saya gemuk sjk kecil. salam…akhirnya saya tlh berjaya menurunkan 1kg berat badan okla tu kan…???tapi tulah…siang malam minum air limau jerrr sakit perut dibuatnya…hahahaha skrg dah slow sikit.perut pn slim.mak sy cakap nk kurus snang je jangan amik nasi dalam 2 atau 3 blan... ttp lepas bersenam kadar pemakanan saya makin meningkat.makin naik melampau2. kalau nak hindarkan perut buncit…ingat..lg pun badan sy x la bsar sangat cma 53 kg tpi x sesuai ngan tinggi sy 151... salam. bleh x bagi tips utk kurang kan lemak dipeha?? Komen oleh hajar | 05/01/2009 | Balas ○ pergilah berlari lari anak.brt pn susah naik kalau mkn byk Komen oleh ZAZA | 03/12/2009 20.tryla Komen oleh liya | 01/01/2009 | Balas 23.. bla masuk skola menengah saya cuba nak kurus… dah macam2 saya buat utk kurus..sy ada try berkesan.. ..sy nk turunkan 5-7 kilo. mcm best jer. sye dh 26 and just got baby 3 bln lepas. sblm pregnant berat 50kg and height sye 160cm.. camner ek nk elakkan makan nasi.jangan minum air semasa makan. Komen oleh effa | 12/01/2009 | Balas 26.tinggi 158cm.

gemuk sgt. mcmana ye? skang ni sy start jogging everyday balik. dulu sebelum kahwin baru 45 saja sekarang anak tiga. i cuba nak kurus lagi tapi bila i buat sesuatu untuk kurus i rasa lambat sangat nak kurusnya so i cepat putus asa dan berhenti buat... 2-3 tahun jgk la..then mkn nasi sekali sehari esp lunch.cube buat… Komen oleh ija | 05/02/2009 | Balas ○ h . skang dah stop naiknye mendadak sgt. haluu… umm masalah saya yg 1: skang macam mane nak kurus kan betis n peha??? macam2 skill saye cube tapi x dapat hasil pape…huh! umm masalah ke 2: saye nie pantang nampk mkanan yg sedap pasti nak makn..punggung. just minum air jer…. area lain still okey. tp mmg ambik mse lme nk turun.. mana tau mujarab plus dgn jog. sng je nk kurus…makan tido.xcye. I berat mungkin 55kg coz i dah lama tak timbang (takut nak Timbang)tinggi dalam 151. Komen oleh sofia | 15/01/2009 | Balas ○ saya pun baru jgk melahirkan anak yang number 2 5bukan yang lepas.. xde side effect plak tu.nti kurus lah. tgk la nant berkesan ke tak. sulong 7 tahun yg kedua masuk 4 tahun (Twin) berat i masa mengandung twin 90kg bersalin turun 54/55 lebih sampai sekarang. puas hati tp lmbt. Komen oleh Ainun Nahar Bt Osman | 30/01/2009 | Balas 30. mmg menjadi la smpai berat 49kg. dulu mse sekolah sye gemuk…berat 58kg dgn height 158cm…pas sekolah msuk u… ade insentif utk kurus…sye mula stop mkn mlm..makan tido. pinggang tmbh sket 3 inci.malang nye berat badan saye bertambah naik…saye x tau macam ner nak kurukan badan??? macam2 care saye cube tapi x berhasil… so ape patut saye buat??? Komen oleh rOsE | 04/02/2009 | Balas 31.tapi alhamdulilah sekarang saya telah nberjaya mendapatkan berat badan yang ideal Komen oleh ila | 27/11/2009 | Balas 27. hopefully everything will fine… Komen oleh eqa sofea | 27/01/2009 | Balas 29.agaknya adat kita orang yang telah melHIRKn Nk tK badan akan lebih berat. dulu masa aktif sukan berat saya cuma 56kg je. perut pn buncit sket jer tu pun hasil berbengkung. but i nak try minum air limau tu. saya ada masalah jugak. Komen oleh sofia | 15/01/2009 | Balas 28.. mse nk kurus jgk sye amal mnum air suam n x minum ais.. berat badan 90 tinggi 168. mungkin take time tapi i’ll try. pg mmg mkn even sepotong roti. so bagilah nasihat sikit. tp dr dulu sy tak mkn berat after 7pm…. ni start minum sunquick pekat dan jus halia+asam jawa.

.. huhu… Komen oleh Fenin~ | 10/06/2009 | Balas  maner leh kurus dgn makn tido niiii.sy mengalami masalah kegemukan yg melampau.sehinggakan adik ipar saya pnah tunjukkan pdang kat perut saya n siap hina saya lagi kata perut saya buncit Komen oleh alvina | 12/02/2009 | Balas ○ Nasib kite serupa.student lagi. 2 thn dah kwin. sehari pn dh naik sekilo. .tp jgn mengalah.yg penting yakin dan hati kena bersih….sy dah cuba mcm2 cara…tapi x berkesan..berat sy 119kg. ai. bkn kurangkan berat.eh eh eh tipah tertipu nii Komen oleh gee | 13/09/2009 32.Komen oleh mimi | 01/05/2009 | Balas ○ ha? biar betul? saya makan tdo. makan tdo??? 2 petua utk naikkan berat.... Komen oleh iela | 11/02/2009 | Balas 34.kita buktikan yang air limau nipis ni mujarab dan mampu kembalikan keadaan fizikal kita seperti sediakala.. saya badan berisi relaks je ….. mana blh kurus……..makan tdo….anyway hidup orang gemuk!!!! Komen oleh cOnNiE | 05/02/2009 | Balas ○ caya lahhh… Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas  tol3 Komen oleh gee | 13/09/2009 33. petua apa tu? Komen oleh mimi | 01/05/2009 | Balas  agaknya salah petua lah nie……..sy ingi tau pandangan. klau sy ikut ni.berat naik mendadak selepas kawin iaitu dari 60kg ke 85 kg.hehehe Komen oleh ila | 17/11/2009 ○ mcm ular la plak.berat badan naik mendadak….sy umur 24 thn ni....ni nk menggemukkan badan adalah.saya sdih sebab smua org pnahh hina disebabkan saya nih gmuk.tinggi sy 158cm shaja. Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas ○ uish! ape 2? makan tdo...air sbhyg jadi penyeri hdup k….

ye la..dkat 90 la…sy da try kurus.. malah diorg lg respect ^_Komen oleh Fenin~ | 10/06/2009 | Balas  tol3 kalu kita pandai jaga dressing kita…kadang2 gemok pun leh nmpak cantik tau….dulu penah putus cinta berat turun sampai 53kg.nyway.n ingat yg msi ada org yg syg kt kta......Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas ○ sy pun prnah gak alami prkara cam2.. skrg da zaman universiti lagi la nmpk badan cantik2 segan pun ada… ..tp jgn minum kalau xmakan nnt saket.bru ada azam nk kuruskan bdan....suma org nmpak buruk kn?? tp kta mcti kuatkan semangat tau. Komen oleh gee | 13/09/2009 ○ takmu sedih sedih lah nanti cepat tua yang penting sehat sudahlah.insyaallah satu hari akan kurus jugak tapi kenelah usaha okay jangan mengeluh aja Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas ○ sy kina berat saya 74kg tinngi 163cm tp i malu lawr rupe cam ney.. dulu time sek men berat kurang sikit 64kg cuti tggu spm terus naik malu pun dew time nak g ambik result tu. aku lagilah…berat 75 tinggi 155 umur baru 14 tahun.seminggu turun sekilo...cam ner nie?????? Komen oleh nurr | 03/10/2009 ○ sy pun kadang2 ipar duai kutuk2 jugek tp sy wat xtau jer…...skrg dah 60kg.yg penting sy lebih cantik dari bini2 diorang tau…asal hubby saya sayang udah ler cantik aper gemok Komen oleh gee | 13/09/2009 | Balas  saya pon gemuk gak.gud luck k?? jngan pts asa!! Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas  sy mmg gemok.lau da bdan gmuk.sbb dia menipiskan dinding usus kalau xde lemak dia nk bakar..skrg dah happy nek la balik…saya dah try petua air limau tuh...bf sy pon ckap cam tu….. i teringin nak cantik n boleh pakai baju cantik2 mcm org lain.mmg berkesan.sedihla asyik kena buli Komen oleh annamaria | 12/02/2009 | Balas ○ jgn cedeyh2… yg penting confident pd diri sendri br la org tkut nk buli. Komen oleh syaza | 14/01/2010 35.smpai dkat 55kg tp yg jd prob nyer plak…smua orag kata sy x lawa kurus.

kak….cmne nk hlangkan msalah kulit gelebeh pada perut dan lengan?? Komen oleh kyra | 01/01/2010 | Balas 39.berat dh naik 5 kg dh nie… Komen oleh justriezal | 25/02/2009 | Balas 40.cdeynyer… nk try r petua minum air limau nipis ngn asam jawa 2.bolewh sesiapa tlg Komen oleh shahkinah | 21/12/2009 | Balas 36. | 16/02/2009 | Balas ○ sama la kite.. huhuhuhu Komen oleh wawa | 22/05/2009 | Balas  hurm.huhu Komen oleh ayaaa. haih…letih la jadi gemuk ni…pakai baju xmuat.berat 45 sekarang berat aku naik mendadak sampai 58kg.... dulu aku kurus je tiggi 153... agak2 r. Komen oleh yaya | 17/06/2009 37.yg pnting jgn cepat putus asa dan lakukan secara berterusan.aku dah try.....3 bulan aku buat & senaman tiap2 .. wtpe nk mlu..stres gile.. Komen oleh ice | 20/02/2009 | Balas ○ hm. bgus la tips2 nie…saya pon nk cube. ok la 2.. bagus gak petua nih. pakia bajupun malu.. xla gmuk sgt..dah pakai rase rimas dan ketat…bile x pakai rase malu plak nampak badan yang penuh dengan lemak…macam mane ni arrrr.hu.sy nk kurus kt bhgian betis ngn paha….. bayangkan… perutpun buncit.hu.korang yang nak kurus cuba la dlu. punggung lg la besar.nak jugak jadi org kurus.harap2 hasil yg memberangsangkan huhu....paha bessar.. akakkkkkkkkkkkkkkkkkkk T___T dlu saya handsome skarang x lagi badan naik mendadak dlm 2 tahun waaaaaaaaaaaaa… awek pun lari huhuhu (klu dlu awek yg ngorat sayer huhuhuhu~) ari ni nak pi jogging n wat amalan akak tu thx byk2!!! doa2kan saya cepat jd handsome balik haha~ br best kawen kan huhuhuhuhu~ Komen oleh nagas | 19/02/2009 | Balas 38..!!!! makan bnyk ckit je. besa je 2..perut mula r start membuncit… waAAAAAAAAAaaaaaa….

tnggi akoo 162.tu yg penting!!SELAMAT BERUSAHA.MCM2 cara aku dah buat nak kurus tapi makin naik.. kekdg aku cam dah putus asa nak diet tapi aku kena lawan perasaan tu.....alhamdulillah.Aku kira kat BMI berat aku dah terlebih. tp skrng nie nana nk try cube petua nie lak.susah woo nak trun 5kg nie. Mana boleh gemuk nanti aku jln ngan laki aku org ingat aku jln ngan adik..berat bdn aku lom kawin 54kg sekrg dah 64kg.nk give up da nh!huhuhu….pg. Laki aku pun selalu ketawakan sbb aku dah gemuk.then.... aku nak kurus lagi.& JANGAN MUDAH MENGALAH.ni pun bru trun 5kg..keje nk makan sedap je.. Komen oleh akunta | 26/02/2009 | Balas ○ wallamak.dapat trn 10 kilo.sedih tauuu. aku nak kuruss.i’Allah ok la t Komen oleh mee | 15/03/2009 | Balas 44....skang saya ngah cube diet...sy br smggu bt senaman tiap pg dan ptg n.huhuhu..makan mkanan yng rebus dan kukus...dulu 90kg skrang 70kg.nana x ambik lasung karbo.dh kurg ckit..ok la.tahap konfiden aku pun dah bertambah skrg. target 60kg kebawah.. Komen oleh rose | 16/03/2009 | Balas .tinggi aku 172cm.cayalah!tekad la u bleh tahan sampai 3 bln.blom kawen..klu ok ke leh continue.selalukan bace ayat 1000 dinar. 7 bulan yg lpas berat aku 85. saya umo 23. saya ad makan herbal life.. Sepatutnya dgn ketinggian aku nie 155cm berat 49kg -60kg.dulu mase skolah saya kurus jugak la. Tapi sekrg dah LEBIH 10kg..kurg makan nasi. Harap2 berjaya.. Komen oleh nana | 26/02/2009 | Balas ○ congrats sebab dah turun 5kg Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 42.makan pon kurg.salam nana tigi 151cm berat jagn ckap laa. Komen oleh yanti | 06/03/2009 | Balas 43....70kg. Komen oleh yaya | 17/06/2009 | Balas 41.. Aku nak cuba petua nie..skipping.penat woo… Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas ○ fuyoo... leh ikot..turn 5kg.. ok la kan. skang ni dah jd 75. hai.tp skang kt u makan xingt..berat aku dah turun 20kg... jangan makan nasi n jangan makan malam… n tawakal kat Allah..

gerenti x nampak. dah cuba diet tapi ada masalah pulak.bekesan. lepas kawen naik jadi 48 gitu....try sit up:) dlm 8minit sehari. masalah aku kat bahagian perut. saya ada masalah kurang darah. cmne nk kasi flat skit ek??? Komen oleh aslinda_anderson | 07/04/2009 | Balas ○ pakai slua pjg ngn t shirt besa. Kalu nak kuruskan badan tanpa makan ubat...tkut la... ermmm… aku ni nk kate gemok tuh xla.tggi sya hanye 145 dan berat mcecah 57kg…sya tnsion sgt…sya pnh amik mnumn air limau tp sume hanya skjp saja.. i tgk video kt utube tuk kuruz kempizkn perut.. skang ni berat dah naik ke 59 lepas bersalin...hrm Komen oleh dayah | 01/04/2009 | Balas 48. anak dah setahun setengah tapi berat xnak turun. so takleh nak diet sangat..dan alhamdulilah. saya ada caranyerr… mudah dan selamat… 1 bulan boleh turun 5Kg… guarantee…. lame ok …:) try k.. TQ Komen oleh Liyana | 02/04/2009 | Balas 49. ... sedih sangat. tp mule2 sakit cikit tau. Askum…sy umo 23thun.. bert 2 xde la nek sgt. tggi 158 berat 51..45.skrg ni bru fom4.haha Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas  em..tp badn yang nek... malu dkt suami dan semua orang. kalo pakai short pants ngn singlet napak cam perut ke depan sket. bila jumpa kawan lama jer mesti diaorang tegur badan saya dah naik… stress sangat samapai rasa malas nak keluar rumah… Komen oleh nurshalinda | 25/03/2009 | Balas 47.. hehehe?? nak tau ekk?? emel jer. nak tnye…kalau makan cili api2 ari2 ok tak?? bolehkurus ke?? sbb i baca point yang makan cili & berempah tu.. Komen oleh jaja | 24/08/2009 50...mcmnane nk kekalkn untk minum air 2? Komen oleh zeyty | 23/03/2009 | Balas 46.. dulu b4 kawen berat saya 44 je. laa...

bagaimana nak kecikkan peha dan lengan tangan Komen oleh ita | 15/04/2009 | Balas 53...kaysagroup@yahoo... hai kak saya ingin bertanya. teman lelaki saya selalu tegur masalah perut buncit saya ni.saya ni jenis yg malas nak bersenam.my akan saya terangkan nanti//tQ Komen oleh Kay | 10/04/2009 | Balas ○ kirimkan pada saya cara2 utk kuruskn bdan dgn mudah dan cepat Komen oleh shima shidie | 13/05/2009 | Balas ○ sye pOn nak Gak.tinggi 156cm...husband pun dah bising jerr…tolong saya....ada petua yang sesuai Komen oleh cat | 22/04/2009 | Balas . kadang2x malu dibuat nya.kalau saya nak stay kurus sy tak leh mkn lebih dari 1 senduk setiap kali waktu mkn & yg minyak2 tu langsung la tak boleh mkn…saya ni plak jenis yg kalau tension makan banyak… camne sy nak stabilkn emosi sy ni ade petua tak Komen oleh EMMA | 21/04/2009 | Balas 56..boleh diet tapi sekarang nape tak leh diet hah…pening la…anak sy yg umo 4&7 thn pun pndi kmplen sy ni gemuk…suma kawan yg jmpa sy kta sy ni gemuk..com..tinggi 160cm.. Dah lama nak kurus…tapi badan asyik turun naik jap 69kg jap 71kg.tinggi 160 cm.anak pun berumur 2 tahun... Pelbagai cara untuk kuruskan badan. Komen oleh juliana | 18/04/2009 | Balas 55. salam…sy ni umo 28 anak 2 tinggi 168cm tp berat 86kg. ada cara paling kelakar dalam :http://www... saya ada masalah berat badan. berat badan saya 80 kg.hihihi Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas 51. saya nak kuruskan badanla…mcm2 ubat dah mkn... makan tak memilih. nak try petua limau nipis tu harap2 brjaya… Komen oleh Azwariah | 15/04/2009 | Balas 54.selepas bersalin ada ambil pil cegah hamil. dan saya mengalami masalah perut buncit.kini berat saya 74kg. dulu lum kawin sy ni diet smpi brat 60kg.tip...umur 35 thn anak dah 4 org.senam pun dah. umo saya 22 tahun.plz….runsing tul.utk pengetahuan sedari sy ni masa kecik kurus sgt tp bila akhil baligh sy jadi gemuk sampai la sekarang..sedih sgt bila gi keje susah nak begaya.kuruskanbadan.com/category/cerita-tentang-kurus/ Komen oleh Kurus5Hari | 13/04/2009 | Balas 52.Rasa2x nya dapat tak saya mengatasi masalah saya ni.skang dah berhenti.... hai.

hehehee Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas 58.. Komen oleh vanessa | 04/05/2009 | Balas 61. korang nya nasip sm cm aku…cian kita nnt xdak org yg mau kat kita huhuhu Komen oleh big gurlz | 01/05/2009 | Balas ○ SABAUUU… KALO ATI DAH SUKA.minum air limau mmg berkesn tapi mkn kne jga.huhuhu....SUSAH HATI.huhu..klu ade gastrik mnum i limau n ade efek x? Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas ..ramai juger org minta kt aku niii yg penting org senang dgn personality kiter lah Komen oleh gee | 13/09/2009 | Balas 59. just nak share ngn korang.dalaman 2 yg pnting tau.MKN BYK...aQ pon gmuk ap. …KERJAsama… huhuhuhu… Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas ○ btul3…sokong arr.. PUNCA:HATI SENANG.hampir semiggu gak la.anyway. Apa yg Penting.. aku rasa bdn ni dah mkin kurus ckit.sib baek dia x tgok luaran. nk tanya n.hihi..hai semua.Chayok2!! Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas ○ eh eh saper kater org gemok xlaku aku dah 2 x kawin tau…. Komen oleh ema | 23/04/2009 | Balas ○ chayooookkk......tp ada gak pakwe.tp kta kena la jga kchtan kta gak… skg ni pon da on d way nak kuruskan bdan.wat mse nih sye on d way minum air limau...mdh2an brkesan.SOAL FIZIKAL TOLAK KETEPI....(BATISTA) Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas 60.don’t take much calory n junk food. saya ingin mengurangkan sais dada yang lebih besar.dulu 65 skrang.57. salam. berat ak dah naik 5 kg la.... aku rindukan zaman keMACHO-an aku.dah 70…tinggi lak just 155cm jew.LAGI BYK MKN... KESAN:Bdn aku semakin membesar dan terus membesar serta pangkat aku dlm kerjaya pun x naik2… KaLaU LaH aKu DaPaT kEmBaLiKaN tUbUh InI mCm DuLu.hopefully kite semua berjaya. salam.

.tp ble da break up trus naek dn naek dn naek.skrg sita amalkan sapu losyen mustajab pati halia lpas mandi pg dan mlm….huhuhu Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas 63.huhu.dn smakin trun..jauhi minuman manis dan mknn berlemak….ada kurang ckit da… Komen oleh sita | 06/05/2009 | Balas ○ bape lame dh sita gn losyen 2 ek?btol2 mujarab k. along kate stress pn bleh jd pnca brat bdan naek.so skang n nk cari balak la n tuk trunkn brat bdan!lps trun nt cerai r.:-( Komen oleh sita | 06/05/2009 | Balas ○ apa kata awak try FIT pulak.kena rajin urutla.haha da 2bln x mkn nasik n.sb sy pn ade gn gak tp ntah lah….155cm. sita da 3 bln amal mkn pil xlim tummy. Komen oleh sita | 11/05/2009 64.kalo kita rajin xsmpai sebln da nmpak hasil tp dgn syarat kan byk minum air suam. mungkin kn habiskan 10 botol br nampak kesan kot…huhu =( Komen oleh niena | 08/05/2009 | Balas  erm…mula2 urut lengan gunakan baby oil johnson je. bleh visit http://www. dlu ms ade pakwe brat 60 lbih j.60kg.tp trun 1kg j.frust gile rsnye nh. Komen oleh liyana | 06/05/2009 | Balas 62.ptg2 lpas keja.nmpak sgt sita gemuk bab saiz kengan besar..mkck yg suru. eksesais la skit2 dia jaga awak nyer metabolism...com utk info lebih tak payah tahan makan. .apalagi lemak pun berkumpul la semula…hihihi… Komen oleh sita | 11/05/2009  actually.mmg berkesan….nk give up dh ase.com atau emel saya liyanahamid@gmail..anaqi.umur 23. just make sure perut tak kosong la. no prob minum limau. Komen oleh liyana | 06/05/2009 | Balas  erm. huhu..tQ kak liyanah… erm. Sita pun ada mslh berat bdn.sita akan pastikan masa utk berpeluh selama paling kurang 30minit.smpai la skang 80.tp blum nmpak kesan g bab sita tak amalkn senaman…pnatlar…..tp sita xpndai jaga makan.sita buat lepas mandi ptg atau smbil tgk tv diwaktu mlm.○ saya pun ada gastrik.gnelar sita da sedar yg sita xperlukan sgt ubat2an ne…skrg apa yang perlu sita buat ialah kawal pemakanan dan bersenam.ciap senaman dn joging ag.

macam2 krim dah try.even tghari….. ok tak krim tue? wawa ni banyak selulit.. tp pas 2 ak rs nyesal gla then try exercise evry evening ms cuti sem... nurul selalu amalkan minum air teh o tanpa gula campur dengan perahan limau kasturi.so. ade sesape yg berjaya turunkan berat badan x? based on cter2 yg saya bca dlm blog ni. thanks ya tips nya .nak gak tau kisah korg yg selanjutnye. salam…kak liyana. hehe.. tp ak saje la nk share ngn korang sume. Komen oleh nurul | 13/05/2009 | Balas 68. sume sb aku slalu mkn pas kul 10 mlm sb aku blk keje (keje part time pas SPM) time 2 la..dlu ak pun pnh gmuk gak smpai 58 kg!tgi ak da la 152 je.ramai yang berkongsi pengalaman n then wat promise pd diri masing2..... ehe. pndek kn. tahan ker nak duk lam sauna tu.ehe... ak bru terbace psl article ni sb dok cbuk nk cari pasal cam mane nk kecikkn pehe n betis ni. salam n hye u all. pembakaran lemak terancang Komen oleh liyana | 18/05/2009 | Balas 66. sita pakai losyen pati halia+limau mustajab .ikut sukalah nak lebih masam letak bayak sikit. lagi ok dari jogging.kongsila 2x..Komen oleh sita | 11/05/2009 65.. tp skrg sita nak cuba losyen ombak besar pula… Komen oleh sita | 11/05/2009 | Balas ○ sita. -LUVPASTA2Komen oleh luvpasta2 | 15/05/2009 | Balas 70...byk jual di pasaran…abis jugalah 1 botol tu…tp tuhan sja yg tahu betapa terseksanya sita pakai bab akan terasa panas di lengan bila bdn kita berpeluh. ehe best x. tapi tak berkesan… huhuhu Komen oleh wawa | 22/05/2009 | Balas 67.now.. Komen oleh eLoDEA | 15/05/2009 | Balas 69. sauna leh ke kruskn bdn? Komen oleh zeyty | 07/05/2009 | Balas ○ bleh dik.. ni sume gara2 bf ak la bsg sgt kate ak ni ssh nk carik suar jean yg fit.lps 2 korg thu x ak hilang 8 kg! sume kwn2 aku tkejut n tnye ap rhsia ak. duit lagik tu kalau berjalan lagi ok. baru ternmpak blog neh masa tgh borink2 td.

... bila saya p’rgnent pula berat naik 79 kg.sdh b’khawin n ada baby b’usia 6 bulan.xturun pn. sy perghi mengikuti aerobik… lepas opis hour. sejak dua minggu lalu.pnat gilerrr.. best giler… petang ni aerobik lagi…. berat dah turun 1kg….. dah hilang 10KG….. Komen oleh mady | 22/05/2009 | Balas 73.hihi. buat la… .sy wat snaman slama 20 minit..baju kerja saya x muat lagi berilah saya petua yang tercepat menurunkan berat badan…please… Komen oleh medyna | 22/05/2009 | Balas ○ saya pon ada masalah berat badan…. tinggi saya 160…sblm kawn brt sy 45kg…prgnt 1st baby barat naik 73kg lpas baslin 65kg... Komen oleh fiq | 14/01/2010 | Balas 72.tinggi 152 cm…tp bert dlm 70kg…tp lpas sy brusaha nk kuruskan bdan.hrap korang sumer pn brjya ek??? Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas ○ hai.biggest looser byk bri inspirasi…truskan usaha...besenye 51kg...tp saya takut pula nanti gastrik saya serang saya pula… saya takut berat saya bertamabh2.Komen oleh zyra | 15/05/2009 | Balas 71. selamat malam… saya b’usia 23 tahun.tp kne than la.. 2nd baby 66 lpas bersalin 58 n now 56kg.mcm mne nak kecilkan kawasan tu? Komen oleh ina | 04/01/2010 | Balas 74. terus g aerobik. berat badan dulu 65… tinggi 149… berat giler ..selepas bersalin berat jdi 65 samapai sekarang… tension betul.berat aku plg berat penah aku timbg 53kg. peha n punggung jd lebar dan besar!!!so. tgi ak 154 pendek ah.. dlm masa 2 minggu...aku nak berat 45kg.cmne??penat da ak mnari n jogg....bermakna saya naik 10 kg.makan mcm biasa. awak ada minum apa2 kah selain x mkn nasi? saya nak juga cuba amalkan x mkn nasi.skg bert bdan da trun skit…ni pon bru 3 minggu..... dua bulan dia buat.best woooo) sy lnsg x mkan nsi. bantu saya… Komen oleh medyna | 22/05/2009 | Balas ○ btui2. Sblm kawin berat saya 45kg. cuma kurang kan mkn mlm… kawan sy… dah ikut aerobik ni...everyday la... sy belum kawin..n tiap ptg pas plg keje.selepas kawin berat naik 55kg. hye sumer… umo sy bru 21.hihi.(azam dtg pas tgk the biggest losser.

saya now sedang minum air limau tapi cara laIn bolehke???? caranya ialah:saya ambil satu limau kasturi dan perah ke air panas dan minum setiap hari lepas bangun dari tidur!(sebelum makan). tp sume wnita nk dri nk krus n cntik..but tinggi sya 156cm n berat sya 68. petua2 ni dpt mmbntu. selam 30 minit setiap hari. so cara tu mengambil berapa masa utk kurangkan badan????? Komen oleh meena | 14/06/2009 | Balas 81.. mmg jadi… klu mals nk g aerobik pun. yg penting hati...… so far… alhamdulillah… tak sampai sebulan… menjadi la. Komen oleh ZatiSulaiman | 13/06/2009 | Balas 80. hopefully.. tp mmbr2 kte x coz sy agk tnggi..!!!! p. trase dri ini agk bsar.... so bolehke macam itu????? CEPAT JAWAB SAYA TERIMA KASIH!!!. huhu… GUD LUCKKKK Komen oleh Vilocea | 26/05/2009 | Balas 76. aku dah amal kan aerobik ….. Komen oleh yaya | 17/06/2009 | Balas . sarapn amik mcm biasa. patu….Komen oleh yanna | 26/05/2009 | Balas 75..huhu.bley gtau apa yg sya patut mkn tiap hari utk kurangkn berat badan…plezzzz bantu sya eekk.. kk betul arr saye cube amalkan memang kurus badan saye.-) Komen oleh meena | 07/06/2009 | Balas 79.. tak susah mana pun. dlm bualan ni nk turun kan bape kilo… kita manusia ada minda separuh sedar…. so…. Komen oleh fanz_sarangheyo!!!! | 04/06/2009 | Balas 78.. so kne usaha utk krgkn brat bdn. aku dah buat. tghari mkn nasi 1 senduk je….. heyp… umo sya bleh kta mude lagi. salam. guna kan….. tepuk dada tanya berat badan. skrg brat sy 66 n tnggi dlm 170. samada nk buat ke tak. g la jogging… mkn mlm kawal. korang set dlm otak korang.… aku nk bg petua ni… buat la…... tenkiu very much hehe… Komen oleh Jieha | 02/06/2009 | Balas 77..

tp x sesuai tuk org yg ade mslah gastrik coz kandungan asidnye tinggi sikit… perut pun kempis.trah dh amik beberapa step untuk kuruskan bdn td.tp trah rasa kalau x dsbabkn bontot yg besar trah x nmpak gmok.... so perut saya besar.oraitla kan. saya mengalami berat badan dan saya sering diejek oleh kawan-kawan saya jadi sangat malu saya harap ada petua yang boleh membantu saya untuk menurunkan berat badan dengan kos yang sangat murah Komen oleh hazatul | 17/07/2009 | Balas ○ xpayah pakai kos kita cuma guna petua yg diberi tapi mesti rajin hehehe sy pun gemuk juga dan malu lar sy berbadan besar seperti ni heheheeh kita cuba lar sama-sama k Komen oleh chan | 25/07/2009 | Balas 87. Komen oleh vas | 22/06/2009 | Balas ○ ms sy remaja dulu sy mmg kurus kurus kering sgt…makan pun byk tp badan x pernah naik. saya dah kahwin 3 anak. berat aku 75kg tapi lepas terbaca artikel ni aku nak turunkan jadi berapa siapa yang tau tolong jawabkan eh tinggi 185cm Komen oleh sam | 12/07/2009 | Balas 85. cycling and kurangkan makan nasi... Komen oleh ria | 01/07/2009 | Balas 84.mcm blender tersekat2. dressing another 3week..sbab trah tinggi…jd. doktor kate sy stress.da besar TALAM ni ha.turun 3kg. TQ ssangat eh..kalo x. makan ikut time. yahuu.... so doktor suruh sy minum minuman serat. smekom akakku. so hodoh. lps msk alam keje (wlu x kawen) badan terus naik mendadak. x ade cicit birit.minom mesti sulam air.. assalamualaikum.malu woo!!!! ni lom married lg ni. buang bijinye) dgn 1 gelas air suam…minum pukul 10mlm.82.. kang turun byk222222222222222 takut kembang jadi lain plak. after 1st baby ok berat 49kg.. da 2week sy amalkn. after 2nd baby 55kg bcos operation & after 3rd baby 63kg operation juga can’t ikat perut bcos bahagian operate terbuka...selamat mencuba! Komen oleh timbo | 29/06/2009 | Balas 83. perut pun buncit…... mula2 susah skit nak minum…tp lama2 dah biasa sbb kesannya mmg bagus. lg 1 tabiat xbole tinggal.trah nak kongsi masalah bolh??t rah malu lah ngan upe bdn trah… bontot trah besar..cmne ekh??trah gmok jgak.muamuah akak.punggung sy besar la kak. tolong saya how to reduce. I WILL TRY ALL THIS PETUA2 jus 4 U. sy pun ade mslh sembelit.da kawen nti tah cmane la.sesak napas!!! tp xpe. blenderkan 5 sudu besar oat with 1 biji epal hijau (dgn kulit sekli. pas tu sy dpt keje gov and terus cube kuruskan badan…joging. buat sendiri tau….harap2 ia mmbantu…:) . mesti pegi toilet pg besok. tggi sy 169 brat plak 78! da sme ngan ayah sy da. skrg brt bdan saya dah ideal laa…. anyway tengkiu Komen oleh ria | 15/07/2009 | Balas 86.

akak sy ad mslh ni…dlu msa sy kcik smpai f4….. saya tinggi 151cm..huhuhuhuhu Komen oleh ApIs | 23/07/2009 | Balas 89. dari 62 terus ke 65… tension.lps 2 sy pn cuba tok x mkn nsi lpas 2… boley…tp ble sy smbg study.ady pun dok exercise.ble sy x buat sesuatu yg ley mengeluarkn peluh…sy nk tnya akak la cmne nk stay maintain n=brt bdn sy ni atau nk tuwun ag. nice info.Komen oleh athirah | 22/07/2009 | Balas 88. berat 65kg…dulu berat 50kg tu pun sibuk nak kuruskan badan. anak blum ada…so bila bosan misti makan… dua minggu ni badan saya naik mendadak. Komen oleh chan | 25/07/2009 | Balas 91.boleh tak saya mengamalkan diet tersebut.perut kenyang pun nak juga makan. Stop diet badan naik mendadak.saya berumur 21thn. Komen oleh aween | 26/07/2009 | Balas 92. mmg susah…tapi yg pasti nak bentuk badan yg solid & sedap mata memandang. saya priya ingin bertanya skt. nak kurus. CAMNER NAK KURUS ERK TANPA SENAMAN COZ SEKARANG MALAS NAK BERDIET & PENAT COZ UMUR PUN DA 32 THN LETIH LE TAPI DULU SAYA MEMANG RAJIN BERSENAM TAPI SEJAK DA XDE KWN2 LAGI SAYA DA MALAS COZ SEORANG JE Komen oleh NORA | 25/07/2009 | Balas 90. .berat badan saya 53 kg.tq Komen oleh yus | 01/08/2009 | Balas 95..tapi ady rasa xselesa lagi… Komen oleh ady | 27/07/2009 | Balas 93. tapi lepas je kawin. time keci dulu sy kurus g…tapi bila dah darjah 3 bdn sy jadi gemuk dan hgga lar skrg…sy nak kurus & banyak org suruh sy kurus tapi entah bagaimana g pun sy malaz b’senam bb xda kwn dulu rajin2 g bb bnyk skrg xda kawan nak b’senam….bdn sy mula nek. Komen oleh priya | 30/07/2009 | Balas 94. saya nak cuba petua air limau ni semula…dulu ada buat dan memang ada perubahan…sekarang ni susah nak kawal nafsu makan. tinggi 154cm saya ingin turunkan berat badan saya dalam 4-5kg dan saya juga belum kahwin.sy ny brat bdn 130kg…n tinggi sy 175…tpsemnjk bln pose msa f4 sy da start x mkn nsi smpibln feb thn akn dtgny…brt bdn sy menurun untill 70…. nak kecik kan paha & kempiskan perut.kekawan kata dah ok. kawan-kawan pun perasan dan lepas je cakap tension wooooo… lebih menyedihkan bila makcik n sepupu suami duk mengata gemuk…nasib baik suami bagi sokongan…kalau tak memang dah tawar at nak balik kampung mertua... assalam…. berat naik sikit-sikit…bila diet tak mau turun so xde semangat nak diet.

asalamualaikum kak…. berat badan naik mendadak 15 kg. senang je nak kurus… makan time tgh ari je. kdg2 sy jeles tgk mber sy yg slim2…sy ada gak cuba mcm2 cara tp cam x b’hsil jer…bantu la mngatasi mslh ni…. Umo iza bwu 19 year…Tinggi sy 173 & brt 80…tubuh sy plak berangka besar… sy ssah nk pkai bju yg ikut trend coz fktor brt bdn sy…. berat 65. baru turun 1 kg…sy tak makan nasi tapi makan sayur dan ikan…pastu start kul 5 tak makan pape kecuali minum air ja. doktor kata okey…mula-mula memang rasa letih tapi bila dah biase rasa okeh ja… tapi semalam dah pecah…balik kampung makan nasik…tapi tak banyak ler… hopefully time raye ni dapat berat unggul…wor Komen oleh Pari | 13/08/2009 | Balas 102. sekadar alas perut. Tp x nampak hasil slps 3 bulan. Sy Iza.insyaallah brat sy ba turun nt sy akn info blik yerr….. Komen oleh gadis mengharap | 06/08/2009 | Balas 98..lagi satu…orang kata kalau minum air asam jawa boleh sebabkan badan/peluh berbau…? ingat nak try asam jawa je.nak dekat dua minggu diet.badminton) etc.camna nak kuruskan leher??? Komen oleh ????? | 12/08/2009 | Balas 101. berat naik due to cara kerja n seafood(cholestrol level i think) then... klu lapar onlu mkn roti. n exercise(futsal. .sis. klu nak tido tgh ari. da bnyk sy guna mcm2 produk tp xpn kurus…tnggi sy 164 cm berat plak 90kg…gmuk ni…dlu xder la mcm ni… sy ingin mncuba la air asam jawa n lmau nipis…. saya mmg nk kurus.. ada gak tanye doktor.….tapi kalau berbau tak jadi lah… Komen oleh Pari | 03/08/2009 | Balas 96. tension STRESS!!!!!!!!!!!!! camano lagi den nak buek ni? Komen oleh anne | 11/08/2009 | Balas 100.. Frust... Komen oleh gadis berjaya kurus | 09/08/2009 | Balas 99.. salam.. Komen oleh puteri impian | 06/08/2009 | Balas 97.sy msh blaja(tgktn 5) sy nk kuruskan badan… tipz ni akan tunjuk kesan seawal-awlnye bile ya?? saya hrp sgt raye tahun ni saye dpt kurangkn berat!!! em. selamat mencuba. sy dah usaha dengan x makan nasi. tido lu n bru mkn k.. sblm ni 55kg.. near to obes i think. tggi sy 156..

Salam.Komen oleh jaja | 24/08/2009 | Balas 103.TIADA CARA LAIN UNTUK KURUSKAN BADAN SAYA. lagi sa2 kalo diet korunk x mkn nasi tp makan makanan y berminyak.tkut m’ganggu nk study Komen oleh oxers | 04/09/2009 | Balas 106. DLM SEBULAN SAYA BUAT MACAM TU TIADA ADA PERUBAHAN. jgn minum air limau banyak2… bley mndtg kan pnykt lain sprti lemah paru2.hello liyana.kak cam ner nk truskn diet mse dlm keadaan tgh blajar. Komen oleh saifulnizam | 07/09/2009 | Balas 107..aku nk kurus smpai brt 50kg… gilak tp cmne cara nye…hehehe. finally saya mendapat perut yg langsing… tp cuma 1 je masalah saya sekarang… lengan dan bahagian belakang bahu saya amat besar hingga menampakkan sperti ahli angkat berat!!!@ # Komen oleh ayna wardeena | 11/09/2009 | Balas 108.SAYA TAK NAK CUBA MAKAN PIL – PIL KURUSKAN BADAN SEBAB SAYA BELUM KAHWIN.brlmk… baik korunk x yah diet… buang mase…..umo saya 16 tahun… ketika saya 14 tahun saya berdiet gila-gila..SAYA INGIN KURUSKAN BADAN TAPI TAK BOLEH SAYA TIDAK CUBA MAKAN PIL UNTUK KURUS BADAN TAPI SAYA ADA CUBA MINUM AIR LIMAU NIPIS SETIAP HARI IAITU PAGI SELEPAS SARAPAN DAN SELEPAS MAKAN TENGGAHARI. sebutir nasi pun saya tak usik… 30 minit selepas makan saya akan buat turun-naik kerusi.. Komen oleh ct | 30/08/2009 | Balas 105.semua org ngata kt aku niii nk kate aku kuat mkn rasennyer aku ni makn kurang. DAN SAYA KEKURANGAN DARAH DALAM BADAN MENYEBABKAN SAYA MINUM AIR LIMAU TERSEBUT.brt aku 60kg dgn tggi 165cm…tp puasa ni kan.....aku berat 98kg tgi 152.aku dh bleh pkai blk jeans skinny aku.10Q nOrh bg info kat atas!!!!nant sya try k…. Komen oleh pemasalah | 14/09/2009 | Balas 104.mkin aku nii selalu gelak n hapy .aku nk try la minum air+asam jawa extra… Komen oleh Arif | 12/09/2009 | Balas 109. Komen oleh priya | 28/08/2009 | Balas ○ kalo nak kurus cg aq ckp kurangkan makanan yang berminyak….aku nk kurus..yearghh..asma….kwn2 ckp aku dh ok je.salam….. saye nk mintak kebenaran untk copy artikel awak ni nk letak kt blog saye coz rase cam sesuai je untuk dikongsi bersama kwn2 lain.msalah aku cam bisalah bsr.

saya berasa sangat hendak keluar ke mana-mana.....hopefully bleh kurus la.saya dah buntu nk kuruskan bdan. pkai seluar jean nmpak sgt peha sy besar.rmai kata sy msih lg memiliki berat bdn ideal tp saya ada msalah pada peha..bia mncapai brt ideal 50kg………. sy bersykr sgt..huhuu xde ke cara bleh kecikkan paha…plezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Komen oleh ana | 28/09/2009 | Balas 115...kurng 11kg…sy rse ringn ckit…sy akn trus kn lg.sy tggi 167 brat 59 lg 1 kilo je nak 60.. saya dah cuba untuk mengkurangkannya tetapi tidak boleh. brt sy da mkin berkurngn udah sbulan sy mncuba brt turun 79kg. dahulu saya 48 sahaja.thanks. saya berasa amat sedih melihat badan saya seperti ini dan juga malu untuk keluar.sy dak skolah umo 17 tinggi 159 berat badan 58…… macam ner nk kecilkan paha.berat badan 75 sekarang..keadaan ini merisaukan sy.saya arap dgn mgamalkan petua akak ney sy bleh kurus ..allahamdulillah.macam mana nk kecil kan sikit zakar?? Komen oleh biar la rahsia | 24/09/2009 | Balas ○ pi kawinnn raa… orang cite lain lain lak yg tanya Komen oleh enot | 30/09/2009 | Balas 113.kot 2 sb naik berat badan umor dah nk masuk 38 tahun nii…bilalah nk rase kurus niii sapa leh tolong aku niii Komen oleh gee | 13/09/2009 | Balas 110.betis ngan lengan???? lagi sa2 pinggul??? tolong sayer??? Komen oleh pemasalah | 14/09/2009 | Balas 112. Saya juga tidak boleh memiliki pakaian yang menyukainya… Komen oleh lena | 25/09/2009 | Balas 114.. Komen oleh putri impian | 13/09/2009 | Balas ○ cara nyer camner???? Komen oleh pemasalah | 14/09/2009 | Balas ○ gtaula cranyaaaaaaaaaa nak jgak try heheheh Komen oleh ana | 28/09/2009 | Balas 111..

TOLONG!!!! Komen oleh kyrana | 30/09/2009 | Balas 117. kurang exercise.apa pn kalu pandai cari pakaian tentu ttp nampak vogue Komen oleh sti | 08/10/2009 | Balas 120.tp sy xtau nk try x. berat 56kg.sblum kawin berat saya 54kg n tinggi 163cm. Komen oleh teddy bear | 12/10/2009 | Balas ○ boleh tau tak.. sbb tak sempat.dlu aku berat 48kg je skang brat jd 62kg sjak2 aku brenti main bola baling.hu2 Komen oleh sasha | 29/10/2009 | Balas  ok per 153cm 50kg saya 158cm. nak kurus sampai camna nih Komen oleh liyana | 05/11/2009 118.aku cuba teh rusia kra ok la dia buang toksid dlm bdn n bla kta mkn mkanan yg lmak dlm stengah jam berkampung dlm jamban laa…slain tu aku cuba jga pemakanan dan joging.masalah sakrg ni saya punya berat badan dah naik sampai 95kg dulu cuma 65 ke 70kg skrg dahnaik mendadak saya dah putus asa rasanya tak athu cara nak kurus dan maitain balik Komen oleh amarkasih | 08/10/2009 | Balas 119.bru start bln ni.ini dsebbkn saye mkn pil hormon utk dptkn anak walaupn masih x berjaya... naik skola menengah saya try kuruskan badan tp x leh gak arr… tengok kengkawan yg ramping jd jeles lak..tp baru2 ni aku dpt smangat baru.saya baru usia27 nak masuk28.tolong ler sy malu dgn kwn2 yg kutuk sy… Komen oleh anna maria | 01/10/2009 | Balas ○ awk smp g slimmg cnter abes 6k??tp trun 2kg je?bia btol. Trima kasih . tak gemuk pun..but now dah 4 years kawin bert dh naik smpi 16kg( 70kg).tu pn diet coz nk nmpk vogue masa kawin.. dah sebulan control mkn. mana nak beli teh rusia tu? saya ni tinggi 157.Komen oleh aunie | 30/09/2009 | Balas 116.sy tgi 153cm brt 50kg. dl brt sy 48 je dgn ktinggian 153 tp pas 2 thn kje nek smpai 61. takde pun perut dan peha besar..sy bru nk try g de pusat pngurusan bdn ni rm350 leh trun dlm 5kg tuk bdn cm sy.tension laa…org kata aku gemuk cam anak 2 padahal x kwin lg. berat 89kg.tapi tang muka tembam smcm la..takut xmjd n duit lak melayang.ada org ckp bdn aku ok sbab tinggi aku 160cm kira badan sdap n x gmuk tp nk pkai bju saiz L pn x ok sbab nmpak prut blapis.cmne tue.sejak lahir lagi saya da gmuk..huhu ade try slimming center kos 6k tp cume turun 2kg je.nasib baik bdn ada figure n x nampk gemuk sgt.klu berjaya aku dtau len….hai. pas keje.now sye dh stop.baru 2x mkn naik smpi 10kg. kena study part time. tp tak turun pun.

Jus Delima juga boleh mengurangkan berat badan.Pada sesiapa yg Berminat nak merasai Jus Delima boleh hubungi saya.Komen oleh nina | 16/10/2009 | Balas 121.cinta | 29/10/2009 .x prnh seberat ni pon.nk trun 5kg je. pahtu skrunz tgh try life cleanse.asal kn sihat……… Komen oleh yan | 27/10/2009 | Balas 128.. air masak yng sejuk @ minuman yang berais ni ade effects ke naik badan??? Komen oleh sarip | 17/10/2009 | Balas 123. nak cuba lahhh Komen oleh c0mey | 16/10/2009 | Balas 122.Selain Air Limau & Asam Jawa. cam lendir2 susah bangat nak minum…huhu.....gemuk pun tak pa.pas kje bdn naik n naik lg pas bsalin. Komen oleh sasha | 29/10/2009 | Balas  Nak tau info serba sedikit klik pada nama saya. berat 85…nak kurus p susahnye nok henti mkn nasi pastu bersenam… mmg xsuke sume tu.. mnth2.Berat Badan saya telah turun 10kg dalam masa sebulan mengambil jus delima.dulu sy pon krs kering.tapi kalu lapar juga lawan nafsu tu beb.kakkkkkk….ermmmm… sy nie gemokkkkk bangat…..bmnt sgt ni..mintak ilmu yaaaaaaa…..klu nk diet n cntrl mkn je msti kne gstrik smpi bdn mgigil.. Komen oleh shafiq | 18/10/2009 | Balas 124.Saya memang obesiti.nk cntrl mkn mmg x leh sbb de gstrik yg trk.nak buat amal.mcm menarik jew petuan nie. Komen oleh muroasa | 23/10/2009 | Balas 127.. try teh owg kmpng letih la pulak p toilet sokmoooo…payau lak tu.ehmm…satu lagi…jgn makan malam beb….sedihhnyooolaaaaa…nak buat camne erkkk coz sy lau benda y pelik2 mmg ssh tau nak buat…=(.. Komen oleh haDyEeSwEEtie | 21/10/2009 | Balas 126.cinta | 28/10/2009 | Balas ○ saya nak try!mahal x?dijamin x?tp xmau la 10kg....Sekarang saya masih minum jus nih utk turun lebih lagi.wekkk..Tapi sekarang walaupun belum mencapai berat badan ideal.Berat Badan saya 98kg dengan tinggi 157cm...Kelebihan Jus Delima ia Berasaskan hampir 98%pati dari buah delima. Komen oleh dealova. Komen oleh iza | 21/10/2009 | Balas 125./.skrg da smpi 57. Komen oleh dealova.

hye..boleh x saya nk kurangkan 5kilo dlm mase tu?sy kre mmg brt 45 tu ideal ng bdn sy.. pisang ada potassium yang menyebabkan rasa kenyang Komen oleh liyana | 10/11/2009 | Balas  pisang bukan tinggi kalori nyer ke akak.. Komen oleh ita | 02/11/2009 | Balas 132.. dah kenyang . jangan bagi ada baki masa makan malam.adakah ia akan mujarab ?saya harap anda akan membalas secepat mungkin tentang pertanyaan ini ini Komen oleh no name | 31/10/2009 | Balas 131. Mmg tak bagus tapi nafsu makan waktu tu melonjak2… tak makan tak leh tido.. makan buah2 tu esp pisang.dh pnt mengejar diorang.limau nipis takkan ada side effect untuk badan ke…………………… Komen oleh lim shoo ching | 15/11/2009 | Balas 134.sy tinggi 153.tetapi kalau saya guna air suam atau air masak . Komen oleh aelegg | 15/11/2009 133.berat 50kg..saya hendak ingin bertanya berkenaan tentang petua untuk menguruskan badan menggunakan limau nipis .menurut petua itu .ia menggunakan air sejuk . pastu sediakan buah2.. Apa lagi kalau ada lauk saki baki yang masin2 sikit…2 pinggan boleh habis! Sesapa yang baca tolong bagi petua utk ni. epal ka pisang ka.kalau terlalu banyak minum tentu ada tu bro… Komen oleh aelegg | 15/11/2009 | Balas 135.Mcm mana ye nak hilangkan tebiat saya ni suka makan tengah malam. saya nk tng awal bln 12 ni.kalau rasa nak makan. Komen oleh ael | 08/11/2009 | Balas ○ senang ja.huhu =) Komen oleh sasha | 29/10/2009 | Balas 130.pisang tinggi fibre dik bukannya makan sampai sesikat habih2 3 biji ja.kre ade mase sebulan lg sblm majlis saya.ank2 i lasak gak..○ betul ke.makan nasi la balik nk pulihkn tnga balik.sorry lahh kalau mengganggu .? d jamin… saya berat 74kg skrg ideal 59kg tlg sy ya sy nk turun ke 60 kg pun jdi lawr tlg lawr… Komen oleh shahkinah | 22/12/2009 | Balas 129..xmau de lmk2 belebih time pakai bju tunang nt..

6-8jam berat badan turun 5 kg dlam masa 2 bulan la. tambah 1 telur) makan mihun sup/soto/ maggi/ gorg biasa – dinner (x nasi) senaman aerobik/joging/berjalan pun ok – 30-40min (sekali atau 2 kali seminggu) minum air 2-3 liter cukup la sehari. betik) limau nipis ok.tggi159. try pisang (sebiji kalau besar) dengan susu.sa pernah turun berat badan dengan makan: 4 sudu oatmeal+ airpanas ckit + jus buah kotak (buat dlam satu cawan). kesihatan badan luar dan dalam byk perubahan.. metabolisme of course lain2 Komen oleh liyana | 15/11/2009 | Balas 136. dia nyer perut yang buncit..lunch tengahari (jika takut x kenyang.. so kena masak menda lain la bihun goreng ke. kerap minum vitagen/yogurt low fat (probiotik) (baik untuk penghadaman/usus) tidur penting. walaupun tak byk turun .. hehe. try buah2 lain pulak (epal.. sye naik turun tangga tp x ad kurus2. climate lain2. kenyang dah kalau masih lapar masa malam... koey teow.ble copy utk utk blog? Komen oleh anuar | 18/11/2009 | Balas ○ sila sila Komen oleh liyana | 18/11/2009 | Balas 138. Komen oleh bubu | 18/11/2009 | Balas ○ nice suami saya request utk tanak makan nasi waktu malam.kalau makan malam. hehe) Komen oleh liyana | 18/11/2009 | Balas 137. saye nk kecilkan pehe n ponggong.huhu berat bdn 57kg. tapi bukan nasi dan lauk dia nak jaga perut hahaha (kita yang beranak 2 kali.. jgn banyak sgt.huhu ape perlu wat?? Komen oleh fafa | 21/11/2009 | Balas . sup ke. jangan terikut2 dengan diet org barat dorang punya cuaca lain dengan kita diet dorang tak semestinya sesuai.sarapan makan nasi(ckit)+ lauk+ sayur.um mcm mane nk kurangkan berat badan.. ape y patut sy wat bg badan y berisi.

seminggu blh turun 1kg.emmmm i will try cara nie ye kak…hope success Komen oleh baby116 | 26/11/2009 | Balas 140.byk mkn sayur..Produk jus mate amat sesuai untuk turunkan berat badan...:onion-69: Hari1&8 .peha pn bsr gak..waktu gw desperate gara2 gw diledek ”gendut”.jus..sy dah cuba & terbukti berkesan.isk3 Komen oleh nur | 11/12/2009 | Balas 144.lps bersln 55kg...spy penghadamn ok.utk kecikkan paha byk berjln.even saya ada chronic gastrik.com. Komen oleh gedungjelita | 09/12/2009 | Balas 143.lpas bbrape bulan. tp tetap gak x t’capai ideal berat badan yang saya nak..sy dah cuba & terbukti berkesan. berat tak naik semula.brt sblm kawin 50kg tinggi 160cm.dlm pantang hari2 minum air halia (bt sendiri je). berat tak naik semula.setakat ni menjadi alahamdulillah… Komen oleh ZAZA | 03/12/2009 | Balas 141.perut buncit skit.tapi suami cakap...disamping dapat jana pendapatan..sme laa kte fafa…ssh btul… Komen oleh baby116 | 26/11/2009 | Balas 139..Produk jus mate amat sesuai untuk turunkan berat badan.tp saya tetap nak b’diet.walaupun dah berhenti ambil.. akhirnya gw mencoba diet (tanpa garam n perisa) ini….semoga berhasil jg ama yg membaca thread ini…..utk perut bt sit up.. Komen oleh gedung jelita | 09/12/2009 | Balas 142.so xambik byk2.mkn mcm biasa tp kurangkn ambik nasi.make sure hari2 buang air bsr.i’allah.setiap kali nk mkn benda bermyk/berlemak mesti pikir camna nk bakar nnt.○ hahaha.skrg 57kg tp still on diet coz nk dptkn brt 50kg.tetek saya besar.disamping dapat jana pendapatan.nak tawu tak.walaupun dah berhenti ambil..ianya selamat untuk kanak2 hingga ke warga tua kerana ianya diperbuat drp herba & bukan bahan kimia seperti produk2 lain yg ade di pasaran...tulunnnnn… saya skang obses nk turunkan berat badan.ianya selamat untuk kanak2 hingga ke warga tua kerana ianya diperbuat drp herba & bukan bahan kimia seperti produk2 lain yg ade di pasaran..ikot jugak cara2 yg kt atas tu.tetap nak kurus.buah.layari gedungjelita@blogspot.serba skit amalkn petua kat ats.com.layari gedungjelita@blogspot. pg2 bt senaman ringan.lepas tu setiap malam suami layan.stress nye dengar.tetek saya yang besar ni mnonjol gila samapi adeq sdare umor 16 tahun pon cakap nak hisap.knape badan pon ikot besar... sblm pregnant lg mesti dptkan brt sblm kawin...dan terbukti berhasil…dalam 14 hari gw sudah nuruni 10kg .sedap~thanx akak Komen oleh Anita | 20/12/2009 | Balas 145.Dr ada ckp if nk maintain..

risiko untuk gemuk sangat tipis kerana semua toksik yang menyebabkan badan senang naik yang ada dalam badan telah tiada. 1 butir tomat ( di rebus ) + 1 buah segar Malam 2. selepas mengamalkan diet ini. 1 ikat bayam. kebanyakkan artis indonesia mengamalkan diet ini. diet ini ada pantang larangnya...Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir Siang 2 butir telur.5 ons daging ayam kukus + 1 botol yoghurt polos H a r i 3 & 10 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir + seiris roti bakar Siang 2 butir telur. 1 butir tomat ( di rebus ) Malam 1.HI.SUDAH ADA ANAK 4.5 ons daging sapi goreng + bayam dan selada rebus H a r i 6 & 13 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir + seiris roti bakar Siang 2.5 ons daging sapi goreng (tanpa minyak) + Selada ditaburi lemon Hari2&9 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir Siang 1. kalu naik .Banyakkan minum air sekurang-kurang nyer 3 liter. jika anda melanggar syarat2 contoh : jika anda makan nasi pada hari kelapan anda mesti mengulangi semula diet pada hari pertama… motivasi kena tinggi… tomat – tomato wortel – lobak merah selada – salad daun or salad biasa Komen oleh nani | 21/12/2009 | Balas 146.5 ons daging ayam kukus + selada ditaburi lemon Malam 2 butir telor rebus + 1 wortel besar (diparut kasar) taburi lemon H a r i 7 & 14 Pagi 1 cangkir teh tanpa gula Siang 1.5 ons daging sapi goreng + Selada ditaburi lemon + 1 buah segar Malam 2.TINGGI SAYA 168CM DAN BERAT SAYA 73KG. 1 ikat bayam/kangkung.mungkin 2tahun kemudian.5 ons ayam kukus dengan saus mentega tanpa garam Malam 1.Diet ini biasa nyer diamalkan setahun sekali jek. .5 ons daging sapi goreng + 1 buah segar Malam Dilarang makan hari ke 8 – 14 adalah ulangan dari hari 1 – 7 selamat mencoba.MASALAH SAYA IALAH SAYA MEMPUNYAI PEHA & BETIS YG BESAR DAN MEMALUKAN.SAYA BERUMUR 30 THN.5 ons daging ayam kukus + selada ditaburi lemon H a r i 4 & 11 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir + seiris roti bakar Siang 1 telor rebus + wortel (dikukus sebentar) + 1 Keju segitiga Malam 1 mangkok pepaya ditaburi lemon (tanpa gula) H a r i 5 & 12 Pagi 1 wortel besar mentah (diparut kasar) taburi lemon Siang 2.YG KECIL 10BULAN....

.aku xamk nasi klu lapar sgt aku msk sndiri sup sayur. Tetapi bahagian punggung dan peha agak besar dan nampak tidak stabil. so berhati2 la Komen oleh sayonara | 05/02/2010 | Balas 151..wt ape2 pn mesti jap je. kena ambik karbohidrat jugak).. Saya juga ingin turunkan berat bdn kpd 45kg. Okay jugak..pagi minum susu n oat. hubby pon komplen kata kurus sangat.pastu xmaintain naik blk.... pagi ambik roti dan milo atau horlicks.nasi kena amk wktu lunch tp kuantiti yg skit..... Kalau minum teh lemon herbalife tu pun macam okay jugak kalau nak try.aku pernah amalkan minum air limau 2.hendak seribu daya xnk seribu dalih.. tinggi 152cm je... =) Komen oleh Dyan | 18/01/2010 | Balas ○ uish 48kg tu ok per. sebab kalau terlebih ble bg kesan buruk kat bahagian peranakan...g gym pun jap je kurus. Bahagian atas badan saya tidak bermasalah kerana saya sememangnya bertubuh kecil. Now 57kg. Akan tetapi saya mempunyai masalah gastrik yg tak akan memungkinkan saya untuk berlapar.. Cuma nak . berat aku turun 5 kilo.. and makan buah epal sebiji. saya 158cm.yg plg pntg kena control mkn. memang menjadi .Komen oleh maria | 27/12/2009 | Balas 147.sblm ni 70kg.. Tengahari ambik tauhu 2 keping dan ikan bakar.so aku btul2 jaga bab2 mkn ni.bagaimana cara utk kurangkan masalah kulit lembik di bhgian lengan & perut Komen oleh kyra | 01/01/2010 | Balas 148. Memang nampak debab. Saya mempunyai tinggi 159cm dgn berat 48kg.. Saya ada masalah sama seperti kawan2 di atas. tapi perut saya buncit melampau2 sampai org cakap saya mengandung tapi saya x kahwin lagi….so yg penting kena kena buang tabiat mls.Hi. Tapi nak try lah minum air limau and letak limau and kapur sirih kat perut..atleast 3x smggu aku g...tgi 163 brt 50kg.klu xcrcise bagai nk rak tp mkn xcontrol xguna gak. berat 56kg. Lepas sebulan berat turun 4 kilo.. Ni nak turunkan lagi 5 kilo.Aku sebelum ni 61kg.dulu mcm2 cara aku wt utk kurus. tapi nak minum air limau tu kena berpada2. Sebulan yg lepas aku control makan tak makan nasi.huuuuu sedih Komen oleh Wati | 04/02/2010 | Balas 150. petang meehoon sup (sebab anak menyusu.Salam… Saya berumur 26 tahun dan tinggi saya 155 dan berat saya hampir 70kg. dapat pakai baju lama semula..mlm aku minum susu n biskut. maybe ada sapa2 bleh tolong Komen oleh liyana | 19/01/2010 | Balas 149. tp skang aku xg gym pn. bukan ape sbb malas.. tak gemuk pun.g jog kt tasik je.aku skang da dpt berat ideal. saya tak reti nak bg nasihat. maybe kena senaman kaki kut.. Tolong berikan saya cara pemakanan dan senaman yg baik utk atasi masalah peha dan punggung yg besar..pas mkn kyang gak. Thanks. Komen oleh azie | 10/02/2010 | Balas 152.

. nak letak dekat blog. badan xgemuk sangat. ni dal mepala mcm nak cuba just mate 5.saya ni dah cuba mcm2 dari g slimming center duit abih beribu utk 10 sesi.tetapi hasilnya sama sahaja.tanya lah. kalau tanak minum air limau nipis. makan kena jaga ikut piramid makanan.minta izin copy article ni ye.... senaman apa yang paling berkesan utk lengan ek. kan ke banyak dalam senarai tu Komen oleh liyana | 05/03/2010 | Balas 154.tidak akan disiarkan) .. tapi kalau berbasikal should be kecik sikit peha ni kot.coz saya ada terbaca air yanag masam2 ni tak baik di amalkan …..harap maklum Komen oleh petuarasa | 03/03/2010 | Balas 156.. lg satu saya ada tbaca kalau kita kurang/tahan makan nanti tulang kita REPUT… ni pun menakutkan nanti kurus tp berpanyakit… mcm mana yeeee??? Komen oleh fiza | 25/02/2010 | Balas ○ aiyo.saya dah cuba mengamalkan amalan untuk minum air limau nipis. Komen oleh Nurul | 08/03/2010 | Balas 157. cuba la yang lain2. 2 gelas susu sehari. tp tak nampak pun kurus. Lengan besar lah. Komen oleh natra | 25/02/2010 | Balas 155. tapi peha n betis yg besar.. hehe. Komen oleh noorul | 24/02/2010 | Balas 153. banyak nye mitos awak dengar. mjadi utk kecilkan peha n betis? Komen oleh fiqa | 16/03/2010 | Balas Tinggalkan komen Klik di sini untuk batal.artikel ini sangat menarik sehinggakan saya masukkan kedalam blog saya.peha pun besar.kalau amalkan petua2 tu. first thing first. takde la tulang reput kalau makan tu seimbang. makan tu biar berenti sebelum kenyang.salam kak. thanks. yg heboh boleh kurus… tp bila fikir kos dulu yang 4 ribu pun tak kurus takkan kos 4 ratus boleh kurus…… pasal air limau nipis ia tak bahaya pada sistem badan ke…usus ke. Top of Form Nama (wajib) E-mel(diperlukan .

Notify me of new posts via email.Tapak Web Kirim Komen 85 0 1268876619 Notify me of follow-up comments via email. Bottom of Form « Sebelumnya | Berikutnya » .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful