KEAJAIBAN SELAWAT

1) Sabda Rasullah SAW : Barangsiapa yang berselawat keatasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat keatasnya 10 kali ganda - (HR Muslim.) 2) Allah akan hapuskan dosa2 kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardu. 3) Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari, insya Allah akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki @ wanita. 4) Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat 7 kali pada air dan minum. Insya Allah, perut yang sakit atau memulas akan sembuh. 5) Sesiapa yang amal membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah. 6) Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insya Allah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu. 7) Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain. 8) Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi. 9) Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, Insya Allah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, dan sebagainya dalm dirinya. 10) Sesiapa yang amalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, Insya Allah akan beroleh kebahagiaan samada di dunia mahupun di akhirat. 11) Amalkan selawat 11 kali tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan mengindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain. 12) Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran. 13) Sesiapa yang berselawat tak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.

14) Amalan berselawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan Allah, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadapi kesukaran hidup. 15) Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat 3 kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib & Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana. 16) Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah. 17) Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya. 18) Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

19) Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan Allah. 20) Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 Jumaat berturut2, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW. 21) Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari. 22) Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, InsyaAllah akan dihapuskan dosa2 kecil seseorang. 23) Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya. 24) Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha Luas rahmatnya. 25) Ulamak berpendapat, sesiapa yang mengamalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, insya Allah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain. 26) Membaca selawat 1000 kali selepas solat hajat 2 rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya. 27) Menurut para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib. 28) Para Ulamak berpendapat, Allah akan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan. 29) Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya - HR Abu Naim. 30) Sabda Nabii SAW: Barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali pada waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari kiamat - HR Thabrani

salah satu contoh....(menjauhkan diri dari terkena penyakit) http://www.darussyifa.org/images/SelawatSyifa.jpg boleh amalkan selalu

JANGAN BERLAPAR Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar ‘muscle’(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi 2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman. 3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak. 4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh. 5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air. 6. AMBIL SARAPAN PAGI Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori. 7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan. 8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam. 9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak. 10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda. 11. Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda. Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda. 12. Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula. 13. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.

Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring. mineral dan sedikit lemak. tidak berbelanja semasa perut kosong. bukan kurus Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. vitamin. Khusus untuk sayuran. dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat. didapati boleh membakar kalori. . dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik. Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan! 21. 18. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada keinginan makan anda. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. Khusus bagi kaum wanita . Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. makanlah di meja makan dan jangan di sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. 23.14. biji sawi. Gerai makanan segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya. Untuk mengempiskan perut . dan perasaan anda ketika makan. Rekodkan dalam sehari. Setelah beberapa lama membuat catatan. protein. Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. Hindari minyak atau lemak haiwan. Jika ingin membeli makanan. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. tahap kelaparan yang memerlukan anda makan. 19. lauk dagingnya. 24. Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). 17. Jika ingin tambah. Ketika memilih piring makanan . Mulakan diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan. 20. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks. kemudian baru nasi dan yang terakhir. perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. 16. ia juga meningkatkan pembakaran lemak. Ambil makanan yang berempah Sesetengah rempah seperti cili. Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet 15. Jangan lupa. Simpan Satu Diari Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi. Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori. 22. berapa kali anda makan dan berapa banyak. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman. Selain memberi peluang makanan untuk turun . kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. Seelok-eloknya. makin menarik program tv. hanya sayuran yang boleh anda ambil. Jika anda minum banyak. Tumpukan perhatian untuk sihat. Sebab. kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran.

anda jadikan minuman. Selamat mencuba 33. Mengempiskan Perut Petua yang mudah dan kos yang murah. Dan makanlah bersama nasi panas waktu pagi dan malam. Bersenam atau peregangan. sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Amalkan selalu meminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur. Tapis dan campurkan dengan air perahan limau nipis. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing i. . Jika anda mengalami masalah berat badan. kemudian sambunglah denagan menaiki lif iii. 26. Air asam jawa akan mengurangkan kadar lemak dalam badan anda. PETUA UNTUK KURUS DAN LANGSING Berat yang Berlebihan Dibawah ini ada beberapa cara untuk menurunkannya. Jika anda mengalami berat badan yang berlebihan. Petua ini untuk orang yang tiada mengidap sebarang penyakit. Caranya: Ambil sebuku asam jawa. setiap hari sewaktu dalam pantang. selepas anda makan tengahari atau makan malam. Badan Langsing Selepas Bersalin Untuk mengelakkan badan menjadi gemuk selepas bersalin. Amalkan meminum air ini dan insyaallah perut anda yang buncit akan menjadi kempis. cuba petua berikut : Ambil 5 halia bara ( Halia Cina ). setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejuk. Amalkan sapu disekeliling perut sebelum masuk tidur biarkan kering sehingga pagi. Amalkan setiap hari. Anda perlu mengambil limau nipis yang telah dicampur dengan teh tanpa gula untuk tiap-tiap hari kemudian diminum. Ambil 3 sudu besar serbuk teh cina dan rendam dalam air. 28. Tumbuk kesemua sehingga lumat. Mengurangkan buncit Bagi lelaki yang mengalami masalah perut buncit. anda boleh mencuba petua ini. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam iv. ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih. Jalan cepat. masukkan ke dalam peti sejuk. Jika terlalu tinggi. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat ii. berat badan anda akan beransur turun. Cara ini boleh diikuti dengan senaman ringan. Amalkanlah meminumnya selama sebulan. Caranya: Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Nak Turunkan Berat Badan Selepas makan amalkan meminum Teh Hijau atau Teh Cina tambah dengan serbuk Kayu Manis dan Madu 30. Renang adalah latihan menyeluruh. Masukkan ke dalam peti sejuk. 30 ekor ikan bilis.iaitu ambil sedikit kapur makan dan sebiji limau purut yang telah di perah jusnya. 27. Perahkan air Limau Nipis. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha.naik tangga untuk beberapa tingkat. 29. anda akan dapati tubuh anda akan bertambah segar dan langsing. 32.25. air limau nipis yang anda minum boleh menurunkan berat badan anda. Kempiskan Perut Anda Nak kempiskan perut senang aje. 10 biji lada hitam. air asam jawa baik dijadikan minuman harian. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah v. ramas ke dalam air sebanyak segelas. 31. Setelah itu bolehlah dijadikan air minuman setiap kali selepas anda makan tengahari dan makan malam.kapur dan limau tadi dicampur dan digaul hingga sebati.

wlu pon da letih jge. Diorang ni tak reti duk diam langsung.. Biasanya budak2 ni memang lasak. ramai yg sy jumpe kes camni. nak post kat blog Komen oleh mast | 03/06/2008 | Balas 2.istimewa2u.mmg rmi yg camni. Tapi nak cuba gak cara yg disyorkan tu nanti.. hehe. Masa diorang tido jer baru leh rileks skit. mgkin waktu tido malam x menentu kot. Komen oleh oktant | 11/08/2009 | Balas 3... baru amik nasi.pelik. . Komen oleh Petua Kuruskan Badan | 20/10/2009 | Balas ○ x jugak. kejap2 bangun buat susu etc.Lumurkan atau sapu dekat perut. Insyaallah perut anda akan lebih menarik. salam. amalkan setiap malam. Celoteh | | 238 Komen 238 Komen » 1.blogspot. Point yang ke-2 sy belum pernah buat lagi. artikel dari www. permission granted!! amik ler memana yg suker. Sebab biasanya sy makan buah2an dulu. Komen oleh iza | 21/10/2009 | Balas  btul cakap iza tu. Saya kalau melayan sepupu2 yg masih kecik tu.tgk jge ank yg lasak bdn mkin naik de la.DIkirim oleh liyana | Artikel. senang jerk nak kurus tanpa makan ubat…pastikan anda mempunyai anak² yg lasakk tak leh nak cakapp…confirmm langsing selangsing-langsingnyer…hehehe Komen oleh Dea | 13/06/2008 | Balas ○ BETULLAH KAK! SETUJU GILA!!!!!! Komen oleh ralina athirah | 12/06/2009 | Balas ○ Iye tak ye gak. akak. just linkkan balik ke sini jer Komen oleh liyana | 05/06/2008 | Balas ○ Padat sungguh artikel untuk kuruskan badan ni Liyana. tumpang copy ye artikel ni.. memang terasa letih gak..com Anda juga mungkin suka ini: Weight Management 4 Votes 15/05/2008 ..

tu yang jadi naik berat dengan banyak tu. kemudian awak ikut la cara2 diatas nih.so nak try la petua ni kot berhasil… Komen oleh big gurlz | 01/05/2009 | Balas  agk2 la 3thn xmkn nasi. masalah haid pun doc akan kasik pil estrogen a. N H0PELY LPS NI ANES PK DLU B4 UR T8 UR CH0ICE. ulam ape tah. tp anak saya dah setahun lebih dah.apparaaa…. salam Anes. anes berumur 24tahun . maybe boleh stopkan OCP tu.. AMIN.. mungkin awak boleh try pencegahan kehamilan dengan cara lain. OCP akan ganggu sistem hormon badan (sbb kebanyakan OCP berasakan hormon). tak mau anak ker? awak muda setahun jer dari saya. kondom). baju sy abis ketat.huu . sori)... awak agak tinggi (172). tp memang berat (huhu..:-) Komen oleh liyana | 30/06/2008 | Balas ○ saya dulu masa thn 2003 saya pya brt hampir 100 tau. Komen oleh SECRET FANS | 18/11/2009 | Balas 6.. Komen oleh SECRET FANS | 18/11/2009 | Balas 5.k..a pil pencegah hamil... insyallah membantu.. blum ada anak … tggi anes 172 berat almost 100 … tolonglah anes … give up sagt !!! Komen oleh anes | 29/06/2008 | Balas ○ bakpe la nk amek pil pencegah hamil takdir di tgn tuhan kak oii Komen oleh fatyna | 25/08/2009 | Balas  jgnla fk negative saje fatyna.. report balik sini tau kalau ada good progress. since awak dah kawin. Komen oleh nuaq | 02/09/2009 ○ DON’T GIVE UP… TRY UR BEST.… dulu anes kurus mungkin anes byk amek pil pencegah hamil kot badan anes naik mendadak setelah kawin ….kdg2 org pempuan de masalah hormon.. berat badan turun smp 68.Komen oleh Diet Langsing | 29/10/2009 4..tapi skrg sy xtau napa sy makan byk sgt smp bdn dah nek smp 78. pastu sy diet 3thn xmakan nasi. (eg: kiraan hari. tq…hopefully leh la trunkan bdn… Komen oleh lani | 16/06/2008 | Balas ○ HOPELY…...

. tinggi saya 172cm dan berat 50kg.Komen oleh mady | 22/05/2009 7.dulu sewaktu dalam pantang selepas melahirkan anak yang kedua saya tidak makan selepas jam 6.saya ada melakukan push up tetapi masih tak dapat mengecilkan bahagian lengan . cuba lihat petua kempiskan perut yang dikongsikan kat blog saya.. Komen oleh Petua Kempiskan Perut | 20/10/2009 | Balas 12.ianya berkesan tau .bergantung pada diri kita. susah lah nk jga mkn ni kjap2 lapar apa tknya tkde yg buang smua sapu jer Komen oleh ofel | 23/09/2008 | Balas ○ jgnlah terlalu ikotkan nasfu sangat nanti merbahaya. lengan dan peha saya agak besar walaupun badan saya tidak mempunyai badan yg besar. nak kurangkan berat badan senand aje.thanks..nak kene control jugak nasfu makan tu nanti lama2 dia akan serasi. Komen oleh hemamalini | 29/08/2008 | Balas 10. Komen oleh ida | 06/08/2008 | Balas ○ Setuju ngan ida. Komen oleh illyn zaharull | 14/10/2008 | Balas ○ cubalah cream bio essence inch loss body cream.saya ni student lg so hjung minggu saya cuti lah ble la bersenam k Komen oleh eja de'gumuk | 26/08/2008 | Balas 9.buatkan senamang harian dgn makan yang khasihat.iaitu kurangkan makan.30 dan berat badan pun turun degan cepat Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 8.skarang ni berat badan saya lom turun lg tp rasa segarlah skit masa beraktiviti…kalu ble tlong la bg tips senaman ringan semasa kat uma.makan nasi 1kali . tolong lah ber tips.maybe u boleh keep track of apa yang u makan degan adakan personal diary Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 11. alhamdillah. nak mengurangkan berat badan senang bergantung pd diri kita. Harap dapat membantu ofel. msalah yg saya hadapi ialah. Cuba elakkan makan nasi slps jam 6 atau 7 malam. Komen oleh Petua Kuruskan Badan | 20/10/2009 | Balas ○ betol tu. berat kira ideal la jgk tp perut buncit mcmna nk jd lansing Komen oleh ofel | 23/09/2008 | Balas ○ ofel.mlam makan buah2an.

. Saya ni tak lah gemuk. insyaAllah.. berat dah ok.. sy peluh hari2 kluar tpi x mjarap la mgkin pghadaman sy kuarang smpurna ader x jlan pnyelesaian… Komen oleh remy | 17/10/2008 | Balas 14.jamu pun kita makn gak…tq la kalu air limau je jadi penawar disebalik kegemukan ni… Komen oleh azzie | 25/11/2008 | Balas . remy. that all…tq Komen oleh farah | 03/11/2008 | Balas 17. salam….Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 13.Malu la kat husband. camna lak awak leh kata penghadaman kurang sempurna tu Komen oleh liyana | 20/10/2008 | Balas 15...berlipat-lipat. hallu… dlu sy gemok… berat badan penah cecah 60 kg tau… tp bdn x npk gemok… mybe sy ni tgi kot… sy nsihtkan… bg sesiapa yg nk kruskan bdn jgnlah mkn pil… x elok tau… t ade ksan smpingan… so.saya dah sebulan tak mkn nasi…tapi tak turun2 pun…tapi masalah besar saya say suka minum minuman yang berais… Komen oleh eida | 24/10/2008 | Balas 16.moga Allah je yang membalas niat baik penulis petua ni.tapi perut tu ish.sy ni berat 65kg tggi 153cm anak dah 2..mmg agak susah nak kuruskan badan…macam2 produk dah makan…tapi tang air limau tu blum di buat lagi. infact agak ringan push up menambah otot di bahagian lengan (dgn cepat) cuba senaman yg ringan utk tangan seperti angkat botol mineral ketepi. berat saya 60…tinggi 154…mcm mane ek nk turunkan berat badan…. so dia bleh bakar lemak tanpa bina muscle yg byk.. kedepan. Komen oleh leyha | 25/11/2008 | Balas 18... Saya nak cube la nih… Sy try dulu yer. u all juz amalkan gaye hdup sht… mmg brkesan. org membesar ada byk faktor. susah woo nak cakap kalau info yg awak beri banyak tu jer. illyn.. atau berjalan dengan menggerakkan keseluruhan tangan.ish... Terima kasih sebab bagi banyak petua nih..

tryla Komen oleh liya | 01/01/2009 | Balas 23.dulu 58kg tp sekarang dh naik 70kg. Komen oleh effa | 12/01/2009 | Balas 26.. salam…akhirnya saya tlh berjaya menurunkan 1kg berat badan okla tu kan…???tapi tulah…siang malam minum air limau jerrr sakit perut dibuatnya…hahahaha skrg dah slow sikit.jangan minum air semasa makan.19. saya gemuk sjk kecil. salam. termasuklah bersenam. lepas jer bersalin berat jd 59kg... bleh x bagi tips utk kurang kan lemak dipeha?? Komen oleh hajar | 05/01/2009 | Balas ○ pergilah berlari lari anak. ttp lepas bersenam kadar pemakanan saya makin meningkat.....insyaallah kaki akan nampak lebih kecil Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 25.tinggi 158cm.. salam.. saya dah tak tau nak buat ape??? Komen oleh syah | 02/01/2009 | Balas 24..nti dh bejaya sy msg lg… Komen oleh ruzain | 27/11/2008 | Balas ○ jagan lupa untuk update kalau dah berjaya kurus jadi saya boleh mencuba Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas  member sy amalkan minum air limau setiap kali lps mkn (sehari sekali)mmg berkesan bdn kurus... sye dh 26 and just got baby 3 bln lepas.mmg dh tlebih berat ni.makin naik melampau2....sy nk turunkan 5-7 kilo.. kalau nak hindarkan perut buncit…ingat. memang ketara la nmpk besar part paha.lg pun badan sy x la bsar sangat cma 53 kg tpi x sesuai ngan tinggi sy 151. salam.brt pn susah naik kalau mkn byk Komen oleh ZAZA | 03/12/2009 20. mcm best jer.sy nk cuba minum air limau nipis or air asm jawa…ptg ni gak sy nk p beli…. Komen oleh azzie | 25/12/2008 | Balas 22..pas2 klu lepas mkn jgn terus mandi tunggula sekurang2ny sejam baru bleh mandi..sypn ada masalah dgn berat badan ni.perut pn slim. ...mak sy cakap nk kurus snang je jangan amik nasi dalam 2 atau 3 blan. camner ek nk elakkan makan nasi. sblm pregnant berat 50kg and height sye 160cm. Komen oleh APUT | 14/12/2008 | Balas 21. bla masuk skola menengah saya cuba nak kurus… dah macam2 saya buat utk kurus. saye rase kan… saye nak cube r petua nie.please………….sy ada try berkesan.

. saya ada masalah jugak. pg mmg mkn even sepotong roti. berat badan 90 tinggi 168.punggung. perut pn buncit sket jer tu pun hasil berbengkung.xcye. ni start minum sunquick pekat dan jus halia+asam jawa. i cuba nak kurus lagi tapi bila i buat sesuatu untuk kurus i rasa lambat sangat nak kurusnya so i cepat putus asa dan berhenti buat. mse nk kurus jgk sye amal mnum air suam n x minum ais. dulu sebelum kahwin baru 45 saja sekarang anak tiga.. mana tau mujarab plus dgn jog.. dulu mse sekolah sye gemuk…berat 58kg dgn height 158cm…pas sekolah msuk u… ade insentif utk kurus…sye mula stop mkn mlm.malang nye berat badan saye bertambah naik…saye x tau macam ner nak kurukan badan??? macam2 care saye cube tapi x berhasil… so ape patut saye buat??? Komen oleh rOsE | 04/02/2009 | Balas 31. sulong 7 tahun yg kedua masuk 4 tahun (Twin) berat i masa mengandung twin 90kg bersalin turun 54/55 lebih sampai sekarang. tp mmg ambik mse lme nk turun..cube buat… Komen oleh ija | 05/02/2009 | Balas ○ h . 2-3 tahun jgk la. mungkin take time tapi i’ll try. area lain still okey.tapi alhamdulilah sekarang saya telah nberjaya mendapatkan berat badan yang ideal Komen oleh ila | 27/11/2009 | Balas 27. skang dah stop naiknye mendadak sgt.. sng je nk kurus…makan tido. I berat mungkin 55kg coz i dah lama tak timbang (takut nak Timbang)tinggi dalam 151... mmg menjadi la smpai berat 49kg... mcmana ye? skang ni sy start jogging everyday balik. puas hati tp lmbt. pinggang tmbh sket 3 inci. Komen oleh sofia | 15/01/2009 | Balas 28. Komen oleh Ainun Nahar Bt Osman | 30/01/2009 | Balas 30. tgk la nant berkesan ke tak.nti kurus lah.then mkn nasi sekali sehari esp lunch. gemuk sgt. xde side effect plak tu.makan tido. just minum air jer…. tp dr dulu sy tak mkn berat after 7pm…. Komen oleh sofia | 15/01/2009 | Balas ○ saya pun baru jgk melahirkan anak yang number 2 5bukan yang lepas. but i nak try minum air limau tu.agaknya adat kita orang yang telah melHIRKn Nk tK badan akan lebih berat. haluu… umm masalah saya yg 1: skang macam mane nak kurus kan betis n peha??? macam2 skill saye cube tapi x dapat hasil pape…huh! umm masalah ke 2: saye nie pantang nampk mkanan yg sedap pasti nak makn. so bagilah nasihat sikit. hopefully everything will fine… Komen oleh eqa sofea | 27/01/2009 | Balas 29. dulu masa aktif sukan berat saya cuma 56kg je.

huhu… Komen oleh Fenin~ | 10/06/2009 | Balas  maner leh kurus dgn makn tido niiii.. Komen oleh iela | 11/02/2009 | Balas 34.sy mengalami masalah kegemukan yg melampau... bkn kurangkan berat.student lagi. klau sy ikut ni.yg penting yakin dan hati kena bersih….. Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas ○ uish! ape 2? makan tdo.sy umur 24 thn ni... ai....berat sy 119kg.berat badan naik mendadak…. petua apa tu? Komen oleh mimi | 01/05/2009 | Balas  agaknya salah petua lah nie…….berat naik mendadak selepas kawin iaitu dari 60kg ke 85 kg..Komen oleh mimi | 01/05/2009 | Balas ○ ha? biar betul? saya makan tdo.eh eh eh tipah tertipu nii Komen oleh gee | 13/09/2009 32..tp jgn mengalah.hehehe Komen oleh ila | 17/11/2009 ○ mcm ular la plak. saya badan berisi relaks je ….makan tdo…. sehari pn dh naik sekilo.sy dah cuba mcm2 cara…tapi x berkesan..tinggi sy 158cm shaja.ni nk menggemukkan badan adalah. makan tdo??? 2 petua utk naikkan berat. mana blh kurus……..air sbhyg jadi penyeri hdup k….kita buktikan yang air limau nipis ni mujarab dan mampu kembalikan keadaan fizikal kita seperti sediakala..sehinggakan adik ipar saya pnah tunjukkan pdang kat perut saya n siap hina saya lagi kata perut saya buncit Komen oleh alvina | 12/02/2009 | Balas ○ Nasib kite serupa.saya sdih sebab smua org pnahh hina disebabkan saya nih gmuk. ..anyway hidup orang gemuk!!!! Komen oleh cOnNiE | 05/02/2009 | Balas ○ caya lahhh… Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas  tol3 Komen oleh gee | 13/09/2009 33. 2 thn dah kwin.sy ingi tau pandangan.

skrg dah happy nek la balik…saya dah try petua air limau tuh...insyaallah satu hari akan kurus jugak tapi kenelah usaha okay jangan mengeluh aja Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas ○ sy kina berat saya 74kg tinngi 163cm tp i malu lawr rupe cam ney.dkat 90 la…sy da try kurus.sedihla asyik kena buli Komen oleh annamaria | 12/02/2009 | Balas ○ jgn cedeyh2… yg penting confident pd diri sendri br la org tkut nk buli.Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas ○ sy pun prnah gak alami prkara cam2.mmg berkesan...skrg dah 60kg.nyway..suma org nmpak buruk kn?? tp kta mcti kuatkan semangat tau... skrg da zaman universiti lagi la nmpk badan cantik2 segan pun ada… .seminggu turun sekilo. malah diorg lg respect ^_Komen oleh Fenin~ | 10/06/2009 | Balas  tol3 kalu kita pandai jaga dressing kita…kadang2 gemok pun leh nmpak cantik tau….cam ner nie?????? Komen oleh nurr | 03/10/2009 ○ sy pun kadang2 ipar duai kutuk2 jugek tp sy wat xtau jer….gud luck k?? jngan pts asa!! Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas  sy mmg gemok..tp jgn minum kalau xmakan nnt saket. aku lagilah…berat 75 tinggi 155 umur baru 14 tahun.sbb dia menipiskan dinding usus kalau xde lemak dia nk bakar. i teringin nak cantik n boleh pakai baju cantik2 mcm org lain..smpai dkat 55kg tp yg jd prob nyer plak…smua orag kata sy x lawa kurus. Komen oleh syaza | 14/01/2010 35...bru ada azam nk kuruskan bdan.bf sy pon ckap cam tu…...lau da bdan gmuk.ye la.yg penting sy lebih cantik dari bini2 diorang tau…asal hubby saya sayang udah ler cantik aper gemok Komen oleh gee | 13/09/2009 | Balas  saya pon gemuk gak.. dulu time sek men berat kurang sikit 64kg cuti tggu spm terus naik malu pun dew time nak g ambik result tu.dulu penah putus cinta berat turun sampai 53kg........n ingat yg msi ada org yg syg kt kta. Komen oleh gee | 13/09/2009 ○ takmu sedih sedih lah nanti cepat tua yang penting sehat sudahlah.

. agak2 r. bagus gak petua nih.. akakkkkkkkkkkkkkkkkkkk T___T dlu saya handsome skarang x lagi badan naik mendadak dlm 2 tahun waaaaaaaaaaaaa… awek pun lari huhuhu (klu dlu awek yg ngorat sayer huhuhuhu~) ari ni nak pi jogging n wat amalan akak tu thx byk2!!! doa2kan saya cepat jd handsome balik haha~ br best kawen kan huhuhuhuhu~ Komen oleh nagas | 19/02/2009 | Balas 38.cmne nk hlangkan msalah kulit gelebeh pada perut dan lengan?? Komen oleh kyra | 01/01/2010 | Balas 39.. kak….. Komen oleh yaya | 17/06/2009 37.aku dah try..berat 45 sekarang berat aku naik mendadak sampai 58kg... pakia bajupun malu.bolewh sesiapa tlg Komen oleh shahkinah | 21/12/2009 | Balas 36.perut mula r start membuncit… waAAAAAAAAAaaaaaa….!!!! makan bnyk ckit je. ok la 2.korang yang nak kurus cuba la dlu. xla gmuk sgt.. | 16/02/2009 | Balas ○ sama la kite......nak jugak jadi org kurus. dulu aku kurus je tiggi 153...yg pnting jgn cepat putus asa dan lakukan secara berterusan.sy nk kurus kt bhgian betis ngn paha….huhu Komen oleh ayaaa..paha bessar.cdeynyer… nk try r petua minum air limau nipis ngn asam jawa 2.. Komen oleh ice | 20/02/2009 | Balas ○ hm.. bayangkan… perutpun buncit.hu.hu. wtpe nk mlu.berat dh naik 5 kg dh nie… Komen oleh justriezal | 25/02/2009 | Balas 40..dah pakai rase rimas dan ketat…bile x pakai rase malu plak nampak badan yang penuh dengan lemak…macam mane ni arrrr. punggung lg la besar.... huhuhuhu Komen oleh wawa | 22/05/2009 | Balas  hurm.3 bulan aku buat & senaman tiap2 .stres gile. bgus la tips2 nie…saya pon nk cube.. haih…letih la jadi gemuk ni…pakai baju xmuat. besa je 2.harap2 hasil yg memberangsangkan huhu.

klu ok ke leh continue..berat bdn aku lom kawin 54kg sekrg dah 64kg...salam nana tigi 151cm berat jagn ckap laa..tahap konfiden aku pun dah bertambah skrg.berat aku dah turun 20kg.makan pon kurg..dulu mase skolah saya kurus jugak la.. ok la kan. Laki aku pun selalu ketawakan sbb aku dah gemuk...nk give up da nh!huhuhu….ni pun bru trun 5kg.. hai..sy br smggu bt senaman tiap pg dan ptg n.. tp skrng nie nana nk try cube petua nie lak... Mana boleh gemuk nanti aku jln ngan laki aku org ingat aku jln ngan adik. Aku nak cuba petua nie.then. target 60kg kebawah...turn 5kg..pg.cayalah!tekad la u bleh tahan sampai 3 bln.alhamdulillah.. leh ikot.tu yg penting!!SELAMAT BERUSAHA.kurg makan nasi. kekdg aku cam dah putus asa nak diet tapi aku kena lawan perasaan tu.sedih tauuu..dulu 90kg skrang 70kg.. tnggi akoo 162.makan mkanan yng rebus dan kukus.selalukan bace ayat 1000 dinar..tp skang kt u makan xingt.nana x ambik lasung karbo.& JANGAN MUDAH MENGALAH.. Komen oleh yaya | 17/06/2009 | Balas 41. skang ni dah jd 75. Komen oleh nana | 26/02/2009 | Balas ○ congrats sebab dah turun 5kg Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 42... Tapi sekrg dah LEBIH 10kg..skipping.i’Allah ok la t Komen oleh mee | 15/03/2009 | Balas 44.ok la. saya umo 23..... aku nak kuruss...dh kurg ckit. Sepatutnya dgn ketinggian aku nie 155cm berat 49kg -60kg.blom kawen.70kg..Aku kira kat BMI berat aku dah terlebih.. jangan makan nasi n jangan makan malam… n tawakal kat Allah.penat woo… Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas ○ fuyoo...huhuhu.. Komen oleh akunta | 26/02/2009 | Balas ○ wallamak. Komen oleh rose | 16/03/2009 | Balas . saya ad makan herbal life. Komen oleh yanti | 06/03/2009 | Balas 43.tinggi aku 172cm. Harap2 berjaya. 7 bulan yg lpas berat aku 85...skang saya ngah cube diet.susah woo nak trun 5kg nie.dapat trn 10 kilo.keje nk makan sedap je.MCM2 cara aku dah buat nak kurus tapi makin naik.. aku nak kurus lagi.

Komen oleh jaja | 24/08/2009 50. cmne nk kasi flat skit ek??? Komen oleh aslinda_anderson | 07/04/2009 | Balas ○ pakai slua pjg ngn t shirt besa.45..skrg ni bru fom4.. skang ni berat dah naik ke 59 lepas bersalin. Askum…sy umo 23thun. Kalu nak kuruskan badan tanpa makan ubat.... i tgk video kt utube tuk kuruz kempizkn perut... sedih sangat. so takleh nak diet sangat... bert 2 xde la nek sgt. laa.. lame ok …:) try k. hehehe?? nak tau ekk?? emel jer...dan alhamdulilah. malu dkt suami dan semua orang... tggi 158 berat 51.mcmnane nk kekalkn untk minum air 2? Komen oleh zeyty | 23/03/2009 | Balas 46.bekesan..hrm Komen oleh dayah | 01/04/2009 | Balas 48.tp badn yang nek. nak tnye…kalau makan cili api2 ari2 ok tak?? bolehkurus ke?? sbb i baca point yang makan cili & berempah tu.... saya ada caranyerr… mudah dan selamat… 1 bulan boleh turun 5Kg… guarantee…. masalah aku kat bahagian perut.tggi sya hanye 145 dan berat mcecah 57kg…sya tnsion sgt…sya pnh amik mnumn air limau tp sume hanya skjp saja. saya ada masalah kurang darah. lepas kawen naik jadi 48 gitu..gerenti x nampak. bila jumpa kawan lama jer mesti diaorang tegur badan saya dah naik… stress sangat samapai rasa malas nak keluar rumah… Komen oleh nurshalinda | 25/03/2009 | Balas 47. dulu b4 kawen berat saya 44 je... TQ Komen oleh Liyana | 02/04/2009 | Balas 49. anak dah setahun setengah tapi berat xnak turun.. tp mule2 sakit cikit tau... .tkut la.haha Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas  em. ermmm… aku ni nk kate gemok tuh xla. kalo pakai short pants ngn singlet napak cam perut ke depan sket. dah cuba diet tapi ada masalah pulak.try sit up:) dlm 8minit sehari....

dulu lum kawin sy ni diet smpi brat 60kg... saya ada masalah berat badan. hai....runsing tul.sedih sgt bila gi keje susah nak begaya.. hai kak saya ingin bertanya. salam…sy ni umo 28 anak 2 tinggi 168cm tp berat 86kg.skang dah berhenti..saya ni jenis yg malas nak bersenam.senam pun dah..my akan saya terangkan nanti//tQ Komen oleh Kay | 10/04/2009 | Balas ○ kirimkan pada saya cara2 utk kuruskn bdan dgn mudah dan cepat Komen oleh shima shidie | 13/05/2009 | Balas ○ sye pOn nak Gak. ada cara paling kelakar dalam :http://www.tinggi 160cm.kalau saya nak stay kurus sy tak leh mkn lebih dari 1 senduk setiap kali waktu mkn & yg minyak2 tu langsung la tak boleh mkn…saya ni plak jenis yg kalau tension makan banyak… camne sy nak stabilkn emosi sy ni ade petua tak Komen oleh EMMA | 21/04/2009 | Balas 56.. nak try petua limau nipis tu harap2 brjaya… Komen oleh Azwariah | 15/04/2009 | Balas 54.kini berat saya 74kg....hihihi Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas 51.boleh diet tapi sekarang nape tak leh diet hah…pening la…anak sy yg umo 4&7 thn pun pndi kmplen sy ni gemuk…suma kawan yg jmpa sy kta sy ni gemuk. Komen oleh juliana | 18/04/2009 | Balas 55... umo saya 22 tahun.. teman lelaki saya selalu tegur masalah perut buncit saya ni. Pelbagai cara untuk kuruskan badan.tinggi 156cm. Dah lama nak kurus…tapi badan asyik turun naik jap 69kg jap 71kg.tip.umur 35 thn anak dah 4 org.selepas bersalin ada ambil pil cegah hamil. bagaimana nak kecikkan peha dan lengan tangan Komen oleh ita | 15/04/2009 | Balas 53. dan saya mengalami masalah perut buncit. makan tak memilih. berat badan saya 80 kg.kaysagroup@yahoo.utk pengetahuan sedari sy ni masa kecik kurus sgt tp bila akhil baligh sy jadi gemuk sampai la sekarang..ada petua yang sesuai Komen oleh cat | 22/04/2009 | Balas ..com..com/category/cerita-tentang-kurus/ Komen oleh Kurus5Hari | 13/04/2009 | Balas 52..Rasa2x nya dapat tak saya mengatasi masalah saya ni....husband pun dah bising jerr…tolong saya..kuruskanbadan. saya nak kuruskan badanla…mcm2 ubat dah mkn.plz…... kadang2x malu dibuat nya.anak pun berumur 2 tahun.tinggi 160 cm.

PUNCA:HATI SENANG.MKN BYK.(BATISTA) Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas 60. just nak share ngn korang.hampir semiggu gak la. salam. hehehee Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas 58...dah 70…tinggi lak just 155cm jew..tp kta kena la jga kchtan kta gak… skg ni pon da on d way nak kuruskan bdan.dulu 65 skrang...tp ada gak pakwe.SUSAH HATI.wat mse nih sye on d way minum air limau. …KERJAsama… huhuhuhu… Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas ○ btul3…sokong arr.. aku rindukan zaman keMACHO-an aku... berat ak dah naik 5 kg la.. aku rasa bdn ni dah mkin kurus ckit.minum air limau mmg berkesn tapi mkn kne jga..ramai juger org minta kt aku niii yg penting org senang dgn personality kiter lah Komen oleh gee | 13/09/2009 | Balas 59.LAGI BYK MKN.hihi. saya ingin mengurangkan sais dada yang lebih besar. korang nya nasip sm cm aku…cian kita nnt xdak org yg mau kat kita huhuhu Komen oleh big gurlz | 01/05/2009 | Balas ○ SABAUUU… KALO ATI DAH SUKA..huhuhu..dalaman 2 yg pnting tau.....hai semua.anyway.huhu..aQ pon gmuk ap.mdh2an brkesan. nk tanya n.Chayok2!! Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas ○ eh eh saper kater org gemok xlaku aku dah 2 x kawin tau…. Apa yg Penting...don’t take much calory n junk food. salam..SOAL FIZIKAL TOLAK KETEPI.sib baek dia x tgok luaran. Komen oleh ema | 23/04/2009 | Balas ○ chayooookkk. Komen oleh vanessa | 04/05/2009 | Balas 61......hopefully kite semua berjaya..57.klu ade gastrik mnum i limau n ade efek x? Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas . KESAN:Bdn aku semakin membesar dan terus membesar serta pangkat aku dlm kerjaya pun x naik2… KaLaU LaH aKu DaPaT kEmBaLiKaN tUbUh InI mCm DuLu.

gnelar sita da sedar yg sita xperlukan sgt ubat2an ne…skrg apa yang perlu sita buat ialah kawal pemakanan dan bersenam..:-( Komen oleh sita | 06/05/2009 | Balas ○ apa kata awak try FIT pulak.. .ciap senaman dn joging ag.mmg berkesan…. huhu. mungkin kn habiskan 10 botol br nampak kesan kot…huhu =( Komen oleh niena | 08/05/2009 | Balas  erm…mula2 urut lengan gunakan baby oil johnson je.. just make sure perut tak kosong la. Sita pun ada mslh berat bdn.sita akan pastikan masa utk berpeluh selama paling kurang 30minit.anaqi.ada kurang ckit da… Komen oleh sita | 06/05/2009 | Balas ○ bape lame dh sita gn losyen 2 ek?btol2 mujarab k. Komen oleh sita | 11/05/2009 64.mkck yg suru.kena rajin urutla..tQ kak liyanah… erm.. sita da 3 bln amal mkn pil xlim tummy.haha da 2bln x mkn nasik n.huhuhu Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas 63.tp blum nmpak kesan g bab sita tak amalkn senaman…pnatlar….60kg.apalagi lemak pun berkumpul la semula…hihihi… Komen oleh sita | 11/05/2009  actually.tp ble da break up trus naek dn naek dn naek.jauhi minuman manis dan mknn berlemak…. along kate stress pn bleh jd pnca brat bdan naek.ptg2 lpas keja..umur 23.kalo kita rajin xsmpai sebln da nmpak hasil tp dgn syarat kan byk minum air suam.frust gile rsnye nh.dn smakin trun. Komen oleh liyana | 06/05/2009 | Balas 62.tp trun 1kg j. eksesais la skit2 dia jaga awak nyer metabolism.○ saya pun ada gastrik.smpai la skang 80.so skang n nk cari balak la n tuk trunkn brat bdan!lps trun nt cerai r.com atau emel saya liyanahamid@gmail.nmpak sgt sita gemuk bab saiz kengan besar. bleh visit http://www.nk give up dh ase.huhu.sb sy pn ade gn gak tp ntah lah….tp sita xpndai jaga makan. no prob minum limau.skrg sita amalkan sapu losyen mustajab pati halia lpas mandi pg dan mlm….155cm..sita buat lepas mandi ptg atau smbil tgk tv diwaktu mlm.. dlu ms ade pakwe brat 60 lbih j. Komen oleh liyana | 06/05/2009 | Balas  erm.com utk info lebih tak payah tahan makan.

kongsila 2x.nak gak tau kisah korg yg selanjutnye. salam…kak liyana. -LUVPASTA2Komen oleh luvpasta2 | 15/05/2009 | Balas 70. tp ak saje la nk share ngn korang sume.now.lps 2 korg thu x ak hilang 8 kg! sume kwn2 aku tkejut n tnye ap rhsia ak. pembakaran lemak terancang Komen oleh liyana | 18/05/2009 | Balas 66. ehe best x. ehe. tapi tak berkesan… huhuhu Komen oleh wawa | 22/05/2009 | Balas 67. nurul selalu amalkan minum air teh o tanpa gula campur dengan perahan limau kasturi. lagi ok dari jogging..byk jual di pasaran…abis jugalah 1 botol tu…tp tuhan sja yg tahu betapa terseksanya sita pakai bab akan terasa panas di lengan bila bdn kita berpeluh..ehe. salam n hye u all.. thanks ya tips nya . ok tak krim tue? wawa ni banyak selulit. tahan ker nak duk lam sauna tu... sauna leh ke kruskn bdn? Komen oleh zeyty | 07/05/2009 | Balas ○ bleh dik. ade sesape yg berjaya turunkan berat badan x? based on cter2 yg saya bca dlm blog ni.. Komen oleh eLoDEA | 15/05/2009 | Balas 69.... ak bru terbace psl article ni sb dok cbuk nk cari pasal cam mane nk kecikkn pehe n betis ni. sume sb aku slalu mkn pas kul 10 mlm sb aku blk keje (keje part time pas SPM) time 2 la.. macam2 krim dah try..... pndek kn.Komen oleh sita | 11/05/2009 65.so. tp pas 2 ak rs nyesal gla then try exercise evry evening ms cuti sem. Komen oleh nurul | 13/05/2009 | Balas 68..even tghari…. tp skrg sita nak cuba losyen ombak besar pula… Komen oleh sita | 11/05/2009 | Balas ○ sita. baru ternmpak blog neh masa tgh borink2 td. sita pakai losyen pati halia+limau mustajab ...ikut sukalah nak lebih masam letak bayak sikit.dlu ak pun pnh gmuk gak smpai 58 kg!tgi ak da la 152 je.. duit lagik tu kalau berjalan lagi ok. hehe.ramai yang berkongsi pengalaman n then wat promise pd diri masing2. ni sume gara2 bf ak la bsg sgt kate ak ni ssh nk carik suar jean yg fit.

bila saya p’rgnent pula berat naik 79 kg..tinggi 152 cm…tp bert dlm 70kg…tp lpas sy brusaha nk kuruskan bdan. dua bulan dia buat.selepas bersalin berat jdi 65 samapai sekarang… tension betul.bermakna saya naik 10 kg. selamat malam… saya b’usia 23 tahun.hrap korang sumer pn brjya ek??? Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas ○ hai.sy wat snaman slama 20 minit. bantu saya… Komen oleh medyna | 22/05/2009 | Balas ○ btui2.. buat la… .selepas kawin berat naik 55kg..best woooo) sy lnsg x mkan nsi... sejak dua minggu lalu. dlm masa 2 minggu..sdh b’khawin n ada baby b’usia 6 bulan..hihi...makan mcm biasa...Komen oleh zyra | 15/05/2009 | Balas 71. 2nd baby 66 lpas bersalin 58 n now 56kg. Komen oleh mady | 22/05/2009 | Balas 73. peha n punggung jd lebar dan besar!!!so..besenye 51kg..pnat gilerrr. Komen oleh fiq | 14/01/2010 | Balas 72. best giler… petang ni aerobik lagi….. sy belum kawin... cuma kurang kan mkn mlm… kawan sy… dah ikut aerobik ni.mcm mne nak kecilkan kawasan tu? Komen oleh ina | 04/01/2010 | Balas 74.n tiap ptg pas plg keje.tp kne than la...xturun pn. tgi ak 154 pendek ah.. berat dah turun 1kg…... awak ada minum apa2 kah selain x mkn nasi? saya nak juga cuba amalkan x mkn nasi. Sblm kawin berat saya 45kg.aku nak berat 45kg...skg bert bdan da trun skit…ni pon bru 3 minggu.cmne??penat da ak mnari n jogg.biggest looser byk bri inspirasi…truskan usaha.(azam dtg pas tgk the biggest losser. berat badan dulu 65… tinggi 149… berat giler .... dah hilang 10KG….. hye sumer… umo sy bru 21.everyday la...berat aku plg berat penah aku timbg 53kg.tp saya takut pula nanti gastrik saya serang saya pula… saya takut berat saya bertamabh2.hihi.. tinggi saya 160…sblm kawn brt sy 45kg…prgnt 1st baby barat naik 73kg lpas baslin 65kg. sy perghi mengikuti aerobik… lepas opis hour.baju kerja saya x muat lagi berilah saya petua yang tercepat menurunkan berat badan…please… Komen oleh medyna | 22/05/2009 | Balas ○ saya pon ada masalah berat badan…. terus g aerobik.

so bolehke macam itu????? CEPAT JAWAB SAYA TERIMA KASIH!!!. tenkiu very much hehe… Komen oleh Jieha | 02/06/2009 | Balas 77. tp mmbr2 kte x coz sy agk tnggi. patu…... mmg jadi… klu mals nk g aerobik pun. saya now sedang minum air limau tapi cara laIn bolehke???? caranya ialah:saya ambil satu limau kasturi dan perah ke air panas dan minum setiap hari lepas bangun dari tidur!(sebelum makan). aku dah amal kan aerobik …. so kne usaha utk krgkn brat bdn. hopefully. so cara tu mengambil berapa masa utk kurangkan badan????? Komen oleh meena | 14/06/2009 | Balas 81. tak susah mana pun.but tinggi sya 156cm n berat sya 68..bley gtau apa yg sya patut mkn tiap hari utk kurangkn berat badan…plezzzz bantu sya eekk. g la jogging… mkn mlm kawal. Komen oleh fanz_sarangheyo!!!! | 04/06/2009 | Balas 78... trase dri ini agk bsar..Komen oleh yanna | 26/05/2009 | Balas 75. tp sume wnita nk dri nk krus n cntik. Komen oleh yaya | 17/06/2009 | Balas .. aku dah buat.!!!! p. tepuk dada tanya berat badan..-) Komen oleh meena | 07/06/2009 | Balas 79.. so….… aku nk bg petua ni… buat la…. Komen oleh ZatiSulaiman | 13/06/2009 | Balas 80... tghari mkn nasi 1 senduk je….... korang set dlm otak korang. skrg brat sy 66 n tnggi dlm 170. huhu… GUD LUCKKKK Komen oleh Vilocea | 26/05/2009 | Balas 76. guna kan….huhu. sarapn amik mcm biasa..… so far… alhamdulillah… tak sampai sebulan… menjadi la. dlm bualan ni nk turun kan bape kilo… kita manusia ada minda separuh sedar…. salam. heyp… umo sya bleh kta mude lagi.... samada nk buat ke tak. petua2 ni dpt mmbntu.. kk betul arr saye cube amalkan memang kurus badan saye. selam 30 minit setiap hari. yg penting hati.

so hodoh.sesak napas!!! tp xpe..harap2 ia mmbantu…:) . after 2nd baby 55kg bcos operation & after 3rd baby 63kg operation juga can’t ikat perut bcos bahagian operate terbuka.. tolong saya how to reduce.tp trah rasa kalau x dsbabkn bontot yg besar trah x nmpak gmok. da 2week sy amalkn. saya mengalami berat badan dan saya sering diejek oleh kawan-kawan saya jadi sangat malu saya harap ada petua yang boleh membantu saya untuk menurunkan berat badan dengan kos yang sangat murah Komen oleh hazatul | 17/07/2009 | Balas ○ xpayah pakai kos kita cuma guna petua yg diberi tapi mesti rajin hehehe sy pun gemuk juga dan malu lar sy berbadan besar seperti ni heheheeh kita cuba lar sama-sama k Komen oleh chan | 25/07/2009 | Balas 87. assalamualaikum. Komen oleh vas | 22/06/2009 | Balas ○ ms sy remaja dulu sy mmg kurus kurus kering sgt…makan pun byk tp badan x pernah naik. TQ ssangat eh.. so perut saya besar. dressing another 3week. lg 1 tabiat xbole tinggal.. I WILL TRY ALL THIS PETUA2 jus 4 U.cmne ekh??trah gmok jgak. skrg brt bdan saya dah ideal laa….. kang turun byk222222222222222 takut kembang jadi lain plak. buat sendiri tau…. saya dah kahwin 3 anak..trah nak kongsi masalah bolh??t rah malu lah ngan upe bdn trah… bontot trah besar.. buang bijinye) dgn 1 gelas air suam…minum pukul 10mlm. tggi sy 169 brat plak 78! da sme ngan ayah sy da. yahuu. lps msk alam keje (wlu x kawen) badan terus naik mendadak.. perut pun buncit…. mesti pegi toilet pg besok. blenderkan 5 sudu besar oat with 1 biji epal hijau (dgn kulit sekli. Komen oleh ria | 01/07/2009 | Balas 84. pas tu sy dpt keje gov and terus cube kuruskan badan…joging.muamuah akak. cycling and kurangkan makan nasi. after 1st baby ok berat 49kg.sbab trah tinggi…jd..... sy pun ade mslh sembelit. berat aku 75kg tapi lepas terbaca artikel ni aku nak turunkan jadi berapa siapa yang tau tolong jawabkan eh tinggi 185cm Komen oleh sam | 12/07/2009 | Balas 85.. doktor kate sy stress. x ade cicit birit.mcm blender tersekat2.punggung sy besar la kak.turun 3kg..kalo x.. mula2 susah skit nak minum…tp lama2 dah biasa sbb kesannya mmg bagus. smekom akakku... anyway tengkiu Komen oleh ria | 15/07/2009 | Balas 86. so doktor suruh sy minum minuman serat. tp x sesuai tuk org yg ade mslah gastrik coz kandungan asidnye tinggi sikit… perut pun kempis.da kawen nti tah cmane la.minom mesti sulam air.malu woo!!!! ni lom married lg ni.da besar TALAM ni ha.trah dh amik beberapa step untuk kuruskan bdn td..82. makan ikut time.selamat mencuba! Komen oleh timbo | 29/06/2009 | Balas 83.oraitla kan.

.huhuhuhuhu Komen oleh ApIs | 23/07/2009 | Balas 89.perut kenyang pun nak juga makan.Komen oleh athirah | 22/07/2009 | Balas 88. Komen oleh aween | 26/07/2009 | Balas 92. tinggi 154cm saya ingin turunkan berat badan saya dalam 4-5kg dan saya juga belum kahwin. Komen oleh chan | 25/07/2009 | Balas 91. CAMNER NAK KURUS ERK TANPA SENAMAN COZ SEKARANG MALAS NAK BERDIET & PENAT COZ UMUR PUN DA 32 THN LETIH LE TAPI DULU SAYA MEMANG RAJIN BERSENAM TAPI SEJAK DA XDE KWN2 LAGI SAYA DA MALAS COZ SEORANG JE Komen oleh NORA | 25/07/2009 | Balas 90. tapi lepas je kawin.ble sy x buat sesuatu yg ley mengeluarkn peluh…sy nk tnya akak la cmne nk stay maintain n=brt bdn sy ni atau nk tuwun ag. berat 65kg…dulu berat 50kg tu pun sibuk nak kuruskan badan. time keci dulu sy kurus g…tapi bila dah darjah 3 bdn sy jadi gemuk dan hgga lar skrg…sy nak kurus & banyak org suruh sy kurus tapi entah bagaimana g pun sy malaz b’senam bb xda kwn dulu rajin2 g bb bnyk skrg xda kawan nak b’senam….tapi ady rasa xselesa lagi… Komen oleh ady | 27/07/2009 | Balas 93.. Komen oleh priya | 30/07/2009 | Balas 94.ady pun dok exercise.akak sy ad mslh ni…dlu msa sy kcik smpai f4….saya berumur 21thn. saya nak cuba petua air limau ni semula…dulu ada buat dan memang ada perubahan…sekarang ni susah nak kawal nafsu makan. berat naik sikit-sikit…bila diet tak mau turun so xde semangat nak diet.tq Komen oleh yus | 01/08/2009 | Balas 95. anak blum ada…so bila bosan misti makan… dua minggu ni badan saya naik mendadak. kawan-kawan pun perasan dan lepas je cakap tension wooooo… lebih menyedihkan bila makcik n sepupu suami duk mengata gemuk…nasib baik suami bagi sokongan…kalau tak memang dah tawar at nak balik kampung mertua.. saya priya ingin bertanya skt.. saya tinggi 151cm.kekawan kata dah ok. assalam…. nak kurus.berat badan saya 53 kg.. nice info. dari 62 terus ke 65… tension. mmg susah…tapi yg pasti nak bentuk badan yg solid & sedap mata memandang. nak kecik kan paha & kempiskan perut. Stop diet badan naik mendadak. .bdn sy mula nek.sy ny brat bdn 130kg…n tinggi sy 175…tpsemnjk bln pose msa f4 sy da start x mkn nsi smpibln feb thn akn dtgny…brt bdn sy menurun untill 70….boleh tak saya mengamalkan diet tersebut.lps 2 sy pn cuba tok x mkn nsi lpas 2… boley…tp ble sy smbg study.

tapi kalau berbau tak jadi lah… Komen oleh Pari | 03/08/2009 | Balas 96. Umo iza bwu 19 year…Tinggi sy 173 & brt 80…tubuh sy plak berangka besar… sy ssah nk pkai bju yg ikut trend coz fktor brt bdn sy…. Komen oleh puteri impian | 06/08/2009 | Balas 97. klu nak tido tgh ari... berat badan naik mendadak 15 kg. berat 65. tido lu n bru mkn k. berat naik due to cara kerja n seafood(cholestrol level i think) then. sblm ni 55kg. tension STRESS!!!!!!!!!!!!! camano lagi den nak buek ni? Komen oleh anne | 11/08/2009 | Balas 100.. sy dah usaha dengan x makan nasi...insyaallah brat sy ba turun nt sy akn info blik yerr…. doktor kata okey…mula-mula memang rasa letih tapi bila dah biase rasa okeh ja… tapi semalam dah pecah…balik kampung makan nasik…tapi tak banyak ler… hopefully time raye ni dapat berat unggul…wor Komen oleh Pari | 13/08/2009 | Balas 102. sekadar alas perut...badminton) etc.sy msh blaja(tgktn 5) sy nk kuruskan badan… tipz ni akan tunjuk kesan seawal-awlnye bile ya?? saya hrp sgt raye tahun ni saye dpt kurangkn berat!!! em. asalamualaikum kak….. kdg2 sy jeles tgk mber sy yg slim2…sy ada gak cuba mcm2 cara tp cam x b’hsil jer…bantu la mngatasi mslh ni…. Tp x nampak hasil slps 3 bulan. Sy Iza.…. . selamat mencuba.camna nak kuruskan leher??? Komen oleh ????? | 12/08/2009 | Balas 101.. Komen oleh gadis mengharap | 06/08/2009 | Balas 98. Frust.nak dekat dua minggu diet. da bnyk sy guna mcm2 produk tp xpn kurus…tnggi sy 164 cm berat plak 90kg…gmuk ni…dlu xder la mcm ni… sy ingin mncuba la air asam jawa n lmau nipis…. near to obes i think. senang je nak kurus… makan time tgh ari je. salam. tggi sy 156..lagi satu…orang kata kalau minum air asam jawa boleh sebabkan badan/peluh berbau…? ingat nak try asam jawa je.. saya mmg nk kurus.sis. n exercise(futsal.. klu lapar onlu mkn roti. Komen oleh gadis berjaya kurus | 09/08/2009 | Balas 99.. ada gak tanye doktor. baru turun 1 kg…sy tak makan nasi tapi makan sayur dan ikan…pastu start kul 5 tak makan pape kecuali minum air ja.

aku berat 98kg tgi 152. Komen oleh priya | 28/08/2009 | Balas ○ kalo nak kurus cg aq ckp kurangkan makanan yang berminyak….brlmk… baik korunk x yah diet… buang mase….aku nk try la minum air+asam jawa extra… Komen oleh Arif | 12/09/2009 | Balas 109. jgn minum air limau banyak2… bley mndtg kan pnykt lain sprti lemah paru2.msalah aku cam bisalah bsr.mkin aku nii selalu gelak n hapy ..SAYA TAK NAK CUBA MAKAN PIL – PIL KURUSKAN BADAN SEBAB SAYA BELUM KAHWIN. Komen oleh pemasalah | 14/09/2009 | Balas 104..yearghh.asma….semua org ngata kt aku niii nk kate aku kuat mkn rasennyer aku ni makn kurang..brt aku 60kg dgn tggi 165cm…tp puasa ni kan. lagi sa2 kalo diet korunk x mkn nasi tp makan makanan y berminyak.SAYA INGIN KURUSKAN BADAN TAPI TAK BOLEH SAYA TIDAK CUBA MAKAN PIL UNTUK KURUS BADAN TAPI SAYA ADA CUBA MINUM AIR LIMAU NIPIS SETIAP HARI IAITU PAGI SELEPAS SARAPAN DAN SELEPAS MAKAN TENGGAHARI.tkut m’ganggu nk study Komen oleh oxers | 04/09/2009 | Balas 106. saye nk mintak kebenaran untk copy artikel awak ni nk letak kt blog saye coz rase cam sesuai je untuk dikongsi bersama kwn2 lain.aku dh bleh pkai blk jeans skinny aku.. finally saya mendapat perut yg langsing… tp cuma 1 je masalah saya sekarang… lengan dan bahagian belakang bahu saya amat besar hingga menampakkan sperti ahli angkat berat!!!@ # Komen oleh ayna wardeena | 11/09/2009 | Balas 108.Komen oleh jaja | 24/08/2009 | Balas 103.10Q nOrh bg info kat atas!!!!nant sya try k…. sebutir nasi pun saya tak usik… 30 minit selepas makan saya akan buat turun-naik kerusi. Komen oleh saifulnizam | 07/09/2009 | Balas 107. DAN SAYA KEKURANGAN DARAH DALAM BADAN MENYEBABKAN SAYA MINUM AIR LIMAU TERSEBUT.TIADA CARA LAIN UNTUK KURUSKAN BADAN SAYA. DLM SEBULAN SAYA BUAT MACAM TU TIADA ADA PERUBAHAN.hello liyana.kak cam ner nk truskn diet mse dlm keadaan tgh blajar..salam…..Salam.....aku nk kurus smpai brt 50kg… gilak tp cmne cara nye…hehehe..umo saya 16 tahun… ketika saya 14 tahun saya berdiet gila-gila. Komen oleh ct | 30/08/2009 | Balas 105.aku nk kurus.kwn2 ckp aku dh ok je.

saya arap dgn mgamalkan petua akak ney sy bleh kurus .thanks. pkai seluar jean nmpak sgt peha sy besar.allahamdulillah...huhuu xde ke cara bleh kecikkan paha…plezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Komen oleh ana | 28/09/2009 | Balas 115.kot 2 sb naik berat badan umor dah nk masuk 38 tahun nii…bilalah nk rase kurus niii sapa leh tolong aku niii Komen oleh gee | 13/09/2009 | Balas 110. saya berasa sangat hendak keluar ke mana-mana.berat badan 75 sekarang.sy dak skolah umo 17 tinggi 159 berat badan 58…… macam ner nk kecilkan paha. saya dah cuba untuk mengkurangkannya tetapi tidak boleh.saya dah buntu nk kuruskan bdan.keadaan ini merisaukan sy..macam mana nk kecil kan sikit zakar?? Komen oleh biar la rahsia | 24/09/2009 | Balas ○ pi kawinnn raa… orang cite lain lain lak yg tanya Komen oleh enot | 30/09/2009 | Balas 113. saya berasa amat sedih melihat badan saya seperti ini dan juga malu untuk keluar..betis ngan lengan???? lagi sa2 pinggul??? tolong sayer??? Komen oleh pemasalah | 14/09/2009 | Balas 112..... Komen oleh putri impian | 13/09/2009 | Balas ○ cara nyer camner???? Komen oleh pemasalah | 14/09/2009 | Balas ○ gtaula cranyaaaaaaaaaa nak jgak try heheheh Komen oleh ana | 28/09/2009 | Balas 111.hopefully bleh kurus la.sy tggi 167 brat 59 lg 1 kilo je nak 60.bia mncapai brt ideal 50kg………....kurng 11kg…sy rse ringn ckit…sy akn trus kn lg.. dahulu saya 48 sahaja. Saya juga tidak boleh memiliki pakaian yang menyukainya… Komen oleh lena | 25/09/2009 | Balas 114. sy bersykr sgt. brt sy da mkin berkurngn udah sbulan sy mncuba brt turun 79kg..rmai kata sy msih lg memiliki berat bdn ideal tp saya ada msalah pada peha.

tp tak turun pun. pas keje. mana nak beli teh rusia tu? saya ni tinggi 157. kena study part time.takut xmjd n duit lak melayang.but now dah 4 years kawin bert dh naik smpi 16kg( 70kg).. berat 89kg..klu berjaya aku dtau len….. dl brt sy 48 je dgn ktinggian 153 tp pas 2 thn kje nek smpai 61.tp baru2 ni aku dpt smangat baru. Trima kasih .huhu ade try slimming center kos 6k tp cume turun 2kg je. naik skola menengah saya try kuruskan badan tp x leh gak arr… tengok kengkawan yg ramping jd jeles lak.ada org ckp bdn aku ok sbab tinggi aku 160cm kira badan sdap n x gmuk tp nk pkai bju saiz L pn x ok sbab nmpak prut blapis...now sye dh stop. kurang exercise.apa pn kalu pandai cari pakaian tentu ttp nampak vogue Komen oleh sti | 08/10/2009 | Balas 120.tu pn diet coz nk nmpk vogue masa kawin. takde pun perut dan peha besar.ini dsebbkn saye mkn pil hormon utk dptkn anak walaupn masih x berjaya.baru 2x mkn naik smpi 10kg.masalah sakrg ni saya punya berat badan dah naik sampai 95kg dulu cuma 65 ke 70kg skrg dahnaik mendadak saya dah putus asa rasanya tak athu cara nak kurus dan maitain balik Komen oleh amarkasih | 08/10/2009 | Balas 119.saya baru usia27 nak masuk28.sy bru nk try g de pusat pngurusan bdn ni rm350 leh trun dlm 5kg tuk bdn cm sy..tension laa…org kata aku gemuk cam anak 2 padahal x kwin lg.. dah sebulan control mkn.tapi tang muka tembam smcm la. nak kurus sampai camna nih Komen oleh liyana | 05/11/2009 118.tp sy xtau nk try x.sy tgi 153cm brt 50kg.cmne tue..tolong ler sy malu dgn kwn2 yg kutuk sy… Komen oleh anna maria | 01/10/2009 | Balas ○ awk smp g slimmg cnter abes 6k??tp trun 2kg je?bia btol.sblum kawin berat saya 54kg n tinggi 163cm.nasib baik bdn ada figure n x nampk gemuk sgt.hai.hu2 Komen oleh sasha | 29/10/2009 | Balas  ok per 153cm 50kg saya 158cm. sbb tak sempat.aku cuba teh rusia kra ok la dia buang toksid dlm bdn n bla kta mkn mkanan yg lmak dlm stengah jam berkampung dlm jamban laa…slain tu aku cuba jga pemakanan dan joging.Komen oleh aunie | 30/09/2009 | Balas 116. TOLONG!!!! Komen oleh kyrana | 30/09/2009 | Balas 117. tak gemuk pun.sejak lahir lagi saya da gmuk.. Komen oleh teddy bear | 12/10/2009 | Balas ○ boleh tau tak.bru start bln ni. berat 56kg.dlu aku berat 48kg je skang brat jd 62kg sjak2 aku brenti main bola baling.

cinta | 28/10/2009 | Balas ○ saya nak try!mahal x?dijamin x?tp xmau la 10kg.nk trun 5kg je..x prnh seberat ni pon..Berat Badan saya telah turun 10kg dalam masa sebulan mengambil jus delima...klu nk diet n cntrl mkn je msti kne gstrik smpi bdn mgigil.Komen oleh nina | 16/10/2009 | Balas 121.gemuk pun tak pa...bmnt sgt ni.wekkk.nk cntrl mkn mmg x leh sbb de gstrik yg trk.. pahtu skrunz tgh try life cleanse. Komen oleh dealova.sedihhnyooolaaaaa…nak buat camne erkkk coz sy lau benda y pelik2 mmg ssh tau nak buat…=(. cam lendir2 susah bangat nak minum…huhu.Jus Delima juga boleh mengurangkan berat badan. berat 85…nak kurus p susahnye nok henti mkn nasi pastu bersenam… mmg xsuke sume tu.. Komen oleh dealova. mnth2.mintak ilmu yaaaaaaa…..Tapi sekarang walaupun belum mencapai berat badan ideal.pas kje bdn naik n naik lg pas bsalin..mcm menarik jew petuan nie. nak cuba lahhh Komen oleh c0mey | 16/10/2009 | Balas 122..skrg da smpi 57.Berat Badan saya 98kg dengan tinggi 157cm. Komen oleh iza | 21/10/2009 | Balas 125...kakkkkkk….Kelebihan Jus Delima ia Berasaskan hampir 98%pati dari buah delima.Pada sesiapa yg Berminat nak merasai Jus Delima boleh hubungi saya.ermmmm… sy nie gemokkkkk bangat…. Komen oleh haDyEeSwEEtie | 21/10/2009 | Balas 126..tapi kalu lapar juga lawan nafsu tu beb. Komen oleh muroasa | 23/10/2009 | Balas 127. air masak yng sejuk @ minuman yang berais ni ade effects ke naik badan??? Komen oleh sarip | 17/10/2009 | Balas 123. Komen oleh sasha | 29/10/2009 | Balas  Nak tau info serba sedikit klik pada nama saya../..dulu sy pon krs kering.. try teh owg kmpng letih la pulak p toilet sokmoooo…payau lak tu.Selain Air Limau & Asam Jawa.nak buat amal.Sekarang saya masih minum jus nih utk turun lebih lagi.asal kn sihat……… Komen oleh yan | 27/10/2009 | Balas 128.ehmm…satu lagi…jgn makan malam beb….Saya memang obesiti.cinta | 29/10/2009 .. Komen oleh shafiq | 18/10/2009 | Balas 124.

? d jamin… saya berat 74kg skrg ideal 59kg tlg sy ya sy nk turun ke 60 kg pun jdi lawr tlg lawr… Komen oleh shahkinah | 22/12/2009 | Balas 129.saya hendak ingin bertanya berkenaan tentang petua untuk menguruskan badan menggunakan limau nipis ..adakah ia akan mujarab ?saya harap anda akan membalas secepat mungkin tentang pertanyaan ini ini Komen oleh no name | 31/10/2009 | Balas 131. dah kenyang . epal ka pisang ka. saya nk tng awal bln 12 ni.dh pnt mengejar diorang.. Komen oleh ael | 08/11/2009 | Balas ○ senang ja. pastu sediakan buah2...menurut petua itu . pisang ada potassium yang menyebabkan rasa kenyang Komen oleh liyana | 10/11/2009 | Balas  pisang bukan tinggi kalori nyer ke akak.Mcm mana ye nak hilangkan tebiat saya ni suka makan tengah malam.pisang tinggi fibre dik bukannya makan sampai sesikat habih2 3 biji ja.. jangan bagi ada baki masa makan malam.berat 50kg..boleh x saya nk kurangkan 5kilo dlm mase tu?sy kre mmg brt 45 tu ideal ng bdn sy. Apa lagi kalau ada lauk saki baki yang masin2 sikit…2 pinggan boleh habis! Sesapa yang baca tolong bagi petua utk ni.kalau terlalu banyak minum tentu ada tu bro… Komen oleh aelegg | 15/11/2009 | Balas 135..huhu =) Komen oleh sasha | 29/10/2009 | Balas 130.tetapi kalau saya guna air suam atau air masak .ia menggunakan air sejuk . Komen oleh aelegg | 15/11/2009 133.ank2 i lasak gak...makan nasi la balik nk pulihkn tnga balik. Komen oleh ita | 02/11/2009 | Balas 132.sy tinggi 153.hye. Mmg tak bagus tapi nafsu makan waktu tu melonjak2… tak makan tak leh tido.limau nipis takkan ada side effect untuk badan ke…………………… Komen oleh lim shoo ching | 15/11/2009 | Balas 134.sorry lahh kalau mengganggu .kalau rasa nak makan.kre ade mase sebulan lg sblm majlis saya.○ betul ke. makan buah2 tu esp pisang..xmau de lmk2 belebih time pakai bju tunang nt.

. try buah2 lain pulak (epal.. climate lain2..lunch tengahari (jika takut x kenyang.kalau makan malam. betik) limau nipis ok. 6-8jam berat badan turun 5 kg dlam masa 2 bulan la. hehe.. jangan terikut2 dengan diet org barat dorang punya cuaca lain dengan kita diet dorang tak semestinya sesuai. walaupun tak byk turun .. jgn banyak sgt. tambah 1 telur) makan mihun sup/soto/ maggi/ gorg biasa – dinner (x nasi) senaman aerobik/joging/berjalan pun ok – 30-40min (sekali atau 2 kali seminggu) minum air 2-3 liter cukup la sehari. Komen oleh bubu | 18/11/2009 | Balas ○ nice suami saya request utk tanak makan nasi waktu malam. kenyang dah kalau masih lapar masa malam... kerap minum vitagen/yogurt low fat (probiotik) (baik untuk penghadaman/usus) tidur penting. kesihatan badan luar dan dalam byk perubahan. saye nk kecilkan pehe n ponggong. sup ke. so kena masak menda lain la bihun goreng ke. sye naik turun tangga tp x ad kurus2. dia nyer perut yang buncit. try pisang (sebiji kalau besar) dengan susu.huhu ape perlu wat?? Komen oleh fafa | 21/11/2009 | Balas .. hehe) Komen oleh liyana | 18/11/2009 | Balas 137. metabolisme of course lain2 Komen oleh liyana | 15/11/2009 | Balas 136. tapi bukan nasi dan lauk dia nak jaga perut hahaha (kita yang beranak 2 kali.ble copy utk utk blog? Komen oleh anuar | 18/11/2009 | Balas ○ sila sila Komen oleh liyana | 18/11/2009 | Balas 138. ape y patut sy wat bg badan y berisi. koey teow.sa pernah turun berat badan dengan makan: 4 sudu oatmeal+ airpanas ckit + jus buah kotak (buat dlam satu cawan).tggi159.huhu berat bdn 57kg..um mcm mane nk kurangkan berat badan.sarapan makan nasi(ckit)+ lauk+ sayur.

disamping dapat jana pendapatan.sedap~thanx akak Komen oleh Anita | 20/12/2009 | Balas 145..walaupun dah berhenti ambil..so xambik byk2. Komen oleh gedungjelita | 09/12/2009 | Balas 143.nak tawu tak.disamping dapat jana pendapatan..buah... pg2 bt senaman ringan.ianya selamat untuk kanak2 hingga ke warga tua kerana ianya diperbuat drp herba & bukan bahan kimia seperti produk2 lain yg ade di pasaran..isk3 Komen oleh nur | 11/12/2009 | Balas 144.lps bersln 55kg.tetap nak kurus.layari gedungjelita@blogspot.skrg 57kg tp still on diet coz nk dptkn brt 50kg.○ hahaha..setakat ni menjadi alahamdulillah… Komen oleh ZAZA | 03/12/2009 | Balas 141.Produk jus mate amat sesuai untuk turunkan berat badan.com...tapi suami cakap.brt sblm kawin 50kg tinggi 160cm.mkn mcm biasa tp kurangkn ambik nasi.Dr ada ckp if nk maintain..waktu gw desperate gara2 gw diledek ”gendut”.utk perut bt sit up. berat tak naik semula.perut buncit skit. tp tetap gak x t’capai ideal berat badan yang saya nak..jus. akhirnya gw mencoba diet (tanpa garam n perisa) ini…. berat tak naik semula.even saya ada chronic gastrik. Komen oleh gedung jelita | 09/12/2009 | Balas 142.layari gedungjelita@blogspot..dan terbukti berhasil…dalam 14 hari gw sudah nuruni 10kg ..setiap kali nk mkn benda bermyk/berlemak mesti pikir camna nk bakar nnt.sy dah cuba & terbukti berkesan.com..:onion-69: Hari1&8 .Produk jus mate amat sesuai untuk turunkan berat badan....tulunnnnn… saya skang obses nk turunkan berat badan.ianya selamat untuk kanak2 hingga ke warga tua kerana ianya diperbuat drp herba & bukan bahan kimia seperti produk2 lain yg ade di pasaran..knape badan pon ikot besar.walaupun dah berhenti ambil.spy penghadamn ok.lpas bbrape bulan.tetek saya yang besar ni mnonjol gila samapi adeq sdare umor 16 tahun pon cakap nak hisap.make sure hari2 buang air bsr..byk mkn sayur..lepas tu setiap malam suami layan.ikot jugak cara2 yg kt atas tu.sme laa kte fafa…ssh btul… Komen oleh baby116 | 26/11/2009 | Balas 139.peha pn bsr gak.emmmm i will try cara nie ye kak…hope success Komen oleh baby116 | 26/11/2009 | Balas 140.tp saya tetap nak b’diet.sy dah cuba & terbukti berkesan.semoga berhasil jg ama yg membaca thread ini….serba skit amalkn petua kat ats....stress nye dengar. seminggu blh turun 1kg. sblm pregnant lg mesti dptkan brt sblm kawin.utk kecikkan paha byk berjln.tetek saya besar..dlm pantang hari2 minum air halia (bt sendiri je).i’allah.

YG KECIL 10BULAN. 1 ikat bayam.HI.MASALAH SAYA IALAH SAYA MEMPUNYAI PEHA & BETIS YG BESAR DAN MEMALUKAN.SAYA BERUMUR 30 THN.5 ons ayam kukus dengan saus mentega tanpa garam Malam 1.5 ons daging sapi goreng + bayam dan selada rebus H a r i 6 & 13 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir + seiris roti bakar Siang 2. selepas mengamalkan diet ini. 1 butir tomat ( di rebus ) Malam 1.mungkin 2tahun kemudian.. risiko untuk gemuk sangat tipis kerana semua toksik yang menyebabkan badan senang naik yang ada dalam badan telah tiada.Banyakkan minum air sekurang-kurang nyer 3 liter. kalu naik . kebanyakkan artis indonesia mengamalkan diet ini.5 ons daging ayam kukus + selada ditaburi lemon H a r i 4 & 11 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir + seiris roti bakar Siang 1 telor rebus + wortel (dikukus sebentar) + 1 Keju segitiga Malam 1 mangkok pepaya ditaburi lemon (tanpa gula) H a r i 5 & 12 Pagi 1 wortel besar mentah (diparut kasar) taburi lemon Siang 2.5 ons daging sapi goreng + 1 buah segar Malam Dilarang makan hari ke 8 – 14 adalah ulangan dari hari 1 – 7 selamat mencoba..5 ons daging sapi goreng + Selada ditaburi lemon + 1 buah segar Malam 2.Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir Siang 2 butir telur. 1 ikat bayam/kangkung.Diet ini biasa nyer diamalkan setahun sekali jek. jika anda melanggar syarat2 contoh : jika anda makan nasi pada hari kelapan anda mesti mengulangi semula diet pada hari pertama… motivasi kena tinggi… tomat – tomato wortel – lobak merah selada – salad daun or salad biasa Komen oleh nani | 21/12/2009 | Balas 146.TINGGI SAYA 168CM DAN BERAT SAYA 73KG.5 ons daging ayam kukus + selada ditaburi lemon Malam 2 butir telor rebus + 1 wortel besar (diparut kasar) taburi lemon H a r i 7 & 14 Pagi 1 cangkir teh tanpa gula Siang 1.5 ons daging ayam kukus + 1 botol yoghurt polos H a r i 3 & 10 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir + seiris roti bakar Siang 2 butir telur.. diet ini ada pantang larangnya.. .SUDAH ADA ANAK 4. 1 butir tomat ( di rebus ) + 1 buah segar Malam 2.5 ons daging sapi goreng (tanpa minyak) + Selada ditaburi lemon Hari2&9 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir Siang 1..

.klu xcrcise bagai nk rak tp mkn xcontrol xguna gak.g jog kt tasik je. Komen oleh azie | 10/02/2010 | Balas 152.tgi 163 brt 50kg. Tolong berikan saya cara pemakanan dan senaman yg baik utk atasi masalah peha dan punggung yg besar. Okay jugak.bagaimana cara utk kurangkan masalah kulit lembik di bhgian lengan & perut Komen oleh kyra | 01/01/2010 | Balas 148. Saya juga ingin turunkan berat bdn kpd 45kg. and makan buah epal sebiji.aku pernah amalkan minum air limau 2.... dapat pakai baju lama semula.Komen oleh maria | 27/12/2009 | Balas 147... maybe kena senaman kaki kut... tapi nak minum air limau tu kena berpada2. Memang nampak debab...aku xamk nasi klu lapar sgt aku msk sndiri sup sayur.Hi. pagi ambik roti dan milo atau horlicks.Aku sebelum ni 61kg.pagi minum susu n oat. tapi perut saya buncit melampau2 sampai org cakap saya mengandung tapi saya x kahwin lagi…. Lepas sebulan berat turun 4 kilo. Kalau minum teh lemon herbalife tu pun macam okay jugak kalau nak try.... Tapi nak try lah minum air limau and letak limau and kapur sirih kat perut. tak gemuk pun.atleast 3x smggu aku g. sebab kalau terlebih ble bg kesan buruk kat bahagian peranakan. saya 158cm.huuuuu sedih Komen oleh Wati | 04/02/2010 | Balas 150. tinggi 152cm je.. Bahagian atas badan saya tidak bermasalah kerana saya sememangnya bertubuh kecil.wt ape2 pn mesti jap je.sblm ni 70kg.hendak seribu daya xnk seribu dalih.dulu mcm2 cara aku wt utk kurus. Thanks. Tengahari ambik tauhu 2 keping dan ikan bakar.aku skang da dpt berat ideal... kena ambik karbohidrat jugak). memang menjadi . Tetapi bahagian punggung dan peha agak besar dan nampak tidak stabil.. Cuma nak .so aku btul2 jaga bab2 mkn ni. =) Komen oleh Dyan | 18/01/2010 | Balas ○ uish 48kg tu ok per.pastu xmaintain naik blk. maybe ada sapa2 bleh tolong Komen oleh liyana | 19/01/2010 | Balas 149. Now 57kg.Salam… Saya berumur 26 tahun dan tinggi saya 155 dan berat saya hampir 70kg... so berhati2 la Komen oleh sayonara | 05/02/2010 | Balas 151. berat 56kg. saya tak reti nak bg nasihat.g gym pun jap je kurus.. petang meehoon sup (sebab anak menyusu. hubby pon komplen kata kurus sangat. Ni nak turunkan lagi 5 kilo.. berat aku turun 5 kilo.. Saya ada masalah sama seperti kawan2 di atas...mlm aku minum susu n biskut....nasi kena amk wktu lunch tp kuantiti yg skit. tp skang aku xg gym pn.yg plg pntg kena control mkn. Sebulan yg lepas aku control makan tak makan nasi. Saya mempunyai tinggi 159cm dgn berat 48kg.so yg penting kena kena buang tabiat mls.pas mkn kyang gak.. bukan ape sbb malas. Akan tetapi saya mempunyai masalah gastrik yg tak akan memungkinkan saya untuk berlapar.

minta izin copy article ni ye.artikel ini sangat menarik sehinggakan saya masukkan kedalam blog saya. makan kena jaga ikut piramid makanan.saya dah cuba mengamalkan amalan untuk minum air limau nipis. first thing first.saya ni dah cuba mcm2 dari g slimming center duit abih beribu utk 10 sesi. makan tu biar berenti sebelum kenyang. thanks. takde la tulang reput kalau makan tu seimbang. kalau tanak minum air limau nipis... kan ke banyak dalam senarai tu Komen oleh liyana | 05/03/2010 | Balas 154.. badan xgemuk sangat. Komen oleh Nurul | 08/03/2010 | Balas 157. tapi peha n betis yg besar.harap maklum Komen oleh petuarasa | 03/03/2010 | Balas 156. banyak nye mitos awak dengar. mjadi utk kecilkan peha n betis? Komen oleh fiqa | 16/03/2010 | Balas Tinggalkan komen Klik di sini untuk batal.tidak akan disiarkan) . ni dal mepala mcm nak cuba just mate 5.kalau amalkan petua2 tu.tetapi hasilnya sama sahaja. Lengan besar lah. nak letak dekat blog... Komen oleh noorul | 24/02/2010 | Balas 153. senaman apa yang paling berkesan utk lengan ek... tp tak nampak pun kurus. Komen oleh natra | 25/02/2010 | Balas 155. 2 gelas susu sehari. lg satu saya ada tbaca kalau kita kurang/tahan makan nanti tulang kita REPUT… ni pun menakutkan nanti kurus tp berpanyakit… mcm mana yeeee??? Komen oleh fiza | 25/02/2010 | Balas ○ aiyo.peha pun besar. cuba la yang lain2. Top of Form Nama (wajib) E-mel(diperlukan . tapi kalau berbasikal should be kecik sikit peha ni kot.coz saya ada terbaca air yanag masam2 ni tak baik di amalkan …. yg heboh boleh kurus… tp bila fikir kos dulu yang 4 ribu pun tak kurus takkan kos 4 ratus boleh kurus…… pasal air limau nipis ia tak bahaya pada sistem badan ke…usus ke.tanya lah.. hehe.salam kak.

Notify me of new posts via email. Bottom of Form « Sebelumnya | Berikutnya » .Tapak Web Kirim Komen 85 0 1268876619 Notify me of follow-up comments via email.