KEAJAIBAN SELAWAT

1) Sabda Rasullah SAW : Barangsiapa yang berselawat keatasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat keatasnya 10 kali ganda - (HR Muslim.) 2) Allah akan hapuskan dosa2 kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardu. 3) Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari, insya Allah akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki @ wanita. 4) Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat 7 kali pada air dan minum. Insya Allah, perut yang sakit atau memulas akan sembuh. 5) Sesiapa yang amal membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah. 6) Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insya Allah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu. 7) Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain. 8) Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi. 9) Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, Insya Allah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, dan sebagainya dalm dirinya. 10) Sesiapa yang amalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, Insya Allah akan beroleh kebahagiaan samada di dunia mahupun di akhirat. 11) Amalkan selawat 11 kali tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan mengindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain. 12) Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran. 13) Sesiapa yang berselawat tak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.

14) Amalan berselawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan Allah, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadapi kesukaran hidup. 15) Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat 3 kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib & Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana. 16) Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah. 17) Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya. 18) Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

19) Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan Allah. 20) Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 Jumaat berturut2, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW. 21) Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari. 22) Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, InsyaAllah akan dihapuskan dosa2 kecil seseorang. 23) Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya. 24) Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha Luas rahmatnya. 25) Ulamak berpendapat, sesiapa yang mengamalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, insya Allah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain. 26) Membaca selawat 1000 kali selepas solat hajat 2 rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya. 27) Menurut para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib. 28) Para Ulamak berpendapat, Allah akan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan. 29) Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya - HR Abu Naim. 30) Sabda Nabii SAW: Barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali pada waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari kiamat - HR Thabrani

salah satu contoh....(menjauhkan diri dari terkena penyakit) http://www.darussyifa.org/images/SelawatSyifa.jpg boleh amalkan selalu

JANGAN BERLAPAR Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar ‘muscle’(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi 2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman. 3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak. 4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh. 5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air. 6. AMBIL SARAPAN PAGI Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori. 7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan. 8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam. 9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak. 10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda. 11. Kurangkan pengambilan marjerin, butter dalam makanan anda. Kalau boleh, usah ada di dalam peti ais anda. 12. Apabila makan di restoran atau gerai , pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman masam menggalakan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang kurang gula. 13. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat dan kandungan lemak yang rendah.

22. Simpan Satu Diari Simpan satu diari makanan boleh berpengaruh besar dalam proses penurunan berat badan. mineral dan sedikit lemak. Jangan lupa. Ambil sayuran dahulu untuk memenuhi piring. makanlah di meja makan dan jangan di sembarang tempat apa lagi sambil menonton tv. tidak berbelanja semasa perut kosong. Rekodkan dalam sehari. 17. tahap kelaparan yang memerlukan anda makan. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks. Tumpukan perhatian untuk sihat. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman. dangdut atau hula-hula yang memiliki perut lebih kecil dan cantik. Khusus bagi kaum wanita . Tentu saja semua ini harus dilakukan dengan santai kerana perut anda baru saja terisi. Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori. anda boleh menumisnya dengan sedikit minyak(misalnya satu sudu minyak masak). Rancanglah perbelanjaan sesuai dengan keperluan. yang juga perlu diperhatikan adalah tabiat berbelanja dan memasak. didapati boleh membakar kalori. Setelah beberapa lama membuat catatan. Jika ingin membeli makanan. 23. kunjungilah dahulu gerai buah dan sayuran. Jika anda minum banyak. hanya sayuran yang boleh anda ambil. Selain memberi peluang makanan untuk turun . perhati dan kenal pasti di mana anda boleh membuat atau perbaiki tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. 19. kemudian baru nasi dan yang terakhir. mungkin anda akan berputus asa untuk berdiet 15. Diari ini juga boleh membuatkan anda lebih fokus dan lebih komited terhadap pelan diet anda. ambilah piring yang rata dan bukan piring cekung. Pilih Lebih Banyak Bijirin dan Kekacang Dalam Makanan Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Seelok-eloknya. 18. Ambil makanan yang berempah Sesetengah rempah seperti cili.14. Diari makanan boleh membuatkan anda peka kepada keinginan makan anda. Sebab. Jika ingin tambah. Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah merebus memanggang atau mengukus. biji sawi. 24. Khusus untuk sayuran. gerakan punggung yang ringan tetapi lama akan lebih efektif. berapa kali anda makan dan berapa banyak. bukan kurus Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. vitamin. ia juga meningkatkan pembakaran lemak. kebiasaan berjalan-jalan sesudah makan akan membantu menghabiskan sebahagian kalori dari makanan itu. protein. . Untuk mengempiskan perut . Setiap 25 langkah anda berjalan satu kalori akan diguna. Ketika memilih piring makanan . lauk dagingnya. semakin banyak makanan ringan yang anda habiskan! 21. Gerakan ini mungkin boleh disamakan dengan gerakan penari gelek. 20. Latihan dapat dilakukan dengan alat seperti untuk permainan hula hoop. dan waktu itu anda timbang berat badan yang pastinya meningkat. Hindari minyak atau lemak haiwan. Tukarlah fikiran anda untuk memikirkan dan memilih makanan apa yang boleh menyihatkan tubuh badan. Jangan timbang berat badan anda setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Lebih-lebih lagi anda menaiki tangga. dan perasaan anda ketika makan. Gerai makanan segera harus anda kunjungi paling akhir sekali jika memang benar-benar memerlukannya. 16. makin menarik program tv. Mulakan diari makanan anda dan rajin-rajinlah membuat catatan.

29.naik tangga untuk beberapa tingkat. air limau nipis yang anda minum boleh menurunkan berat badan anda. Caranya: Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari. Setelah itu bolehlah dijadikan air minuman setiap kali selepas anda makan tengahari dan makan malam. Dan makanlah bersama nasi panas waktu pagi dan malam. setiap hari sewaktu dalam pantang. 27. Badan Langsing Selepas Bersalin Untuk mengelakkan badan menjadi gemuk selepas bersalin. Renang adalah latihan menyeluruh. Gunakan tangga untuk naik ke tingkat atas. Tunggang basikal dan kayuh perlahan-lahan tetapi dalam tempoh yang lama. Amalkan meminum air ini dan insyaallah perut anda yang buncit akan menjadi kempis. anda boleh mencuba petua ini. PETUA UNTUK KURUS DAN LANGSING Berat yang Berlebihan Dibawah ini ada beberapa cara untuk menurunkannya. setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejuk. anda jadikan minuman. Tapis dan campurkan dengan air perahan limau nipis. Jika terlalu tinggi. 31. ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih. Caranya: Ambil sebuku asam jawa. Kempiskan Perut Anda Nak kempiskan perut senang aje. ramas ke dalam air sebanyak segelas. Tumbuk kesemua sehingga lumat. Amalkan selalu meminumnya 2 kali sehari iaitu sebelum sarapan dan sebelum tidur. 30 ekor ikan bilis. air asam jawa baik dijadikan minuman harian. Ini dapat mencantik dan merampingkan peha. selepas anda makan tengahari atau makan malam.25. sangat baik bagi otot-otot dan sendi-sendi yang kaku. Berenang dengan laju dengan nafas yang dalam iv. . Mengurangkan buncit Bagi lelaki yang mengalami masalah perut buncit. Perahkan air Limau Nipis. Selamat mencuba 33. Jika anda mengalami masalah berat badan. Anda perlu mengambil limau nipis yang telah dicampur dengan teh tanpa gula untuk tiap-tiap hari kemudian diminum. berat badan anda akan beransur turun. anda akan dapati tubuh anda akan bertambah segar dan langsing. cuba petua berikut : Ambil 5 halia bara ( Halia Cina ). Amalkan setiap hari. 32. Masukkan ke dalam peti sejuk. Amalkanlah meminumnya selama sebulan. kemudian sambunglah denagan menaiki lif iii. 26. Jika anda mengalami berat badan yang berlebihan. Melenturkan otot dapat melancarkan peredaran darah v. Jalan cepat. Mengempiskan Perut Petua yang mudah dan kos yang murah.iaitu ambil sedikit kapur makan dan sebiji limau purut yang telah di perah jusnya. masukkan ke dalam peti sejuk. Nak Turunkan Berat Badan Selepas makan amalkan meminum Teh Hijau atau Teh Cina tambah dengan serbuk Kayu Manis dan Madu 30. 10 biji lada hitam. Amalkan sapu disekeliling perut sebelum masuk tidur biarkan kering sehingga pagi. Bersenam atau peregangan. Petua ini untuk orang yang tiada mengidap sebarang penyakit. Beberapa aktiviti fizikal yang mudah untuk langsing i. Ambil 3 sudu besar serbuk teh cina dan rendam dalam air. Cara ini boleh diikuti dengan senaman ringan. 28.kapur dan limau tadi dicampur dan digaul hingga sebati. Air asam jawa akan mengurangkan kadar lemak dalam badan anda. Gunalah kasut yang cukup selesa dipakai agar kaki tidak melecet dan sihat ii.

pelik. just linkkan balik ke sini jer Komen oleh liyana | 05/06/2008 | Balas ○ Padat sungguh artikel untuk kuruskan badan ni Liyana. permission granted!! amik ler memana yg suker. memang terasa letih gak. hehe.. nak post kat blog Komen oleh mast | 03/06/2008 | Balas 2. Celoteh | | 238 Komen 238 Komen » 1.blogspot. amalkan setiap malam. akak. Komen oleh Petua Kuruskan Badan | 20/10/2009 | Balas ○ x jugak.Lumurkan atau sapu dekat perut.istimewa2u. . Sebab biasanya sy makan buah2an dulu.. Biasanya budak2 ni memang lasak. mgkin waktu tido malam x menentu kot... Masa diorang tido jer baru leh rileks skit. Saya kalau melayan sepupu2 yg masih kecik tu. tumpang copy ye artikel ni. Komen oleh iza | 21/10/2009 | Balas  btul cakap iza tu.. kejap2 bangun buat susu etc.tgk jge ank yg lasak bdn mkin naik de la..mmg rmi yg camni. senang jerk nak kurus tanpa makan ubat…pastikan anda mempunyai anak² yg lasakk tak leh nak cakapp…confirmm langsing selangsing-langsingnyer…hehehe Komen oleh Dea | 13/06/2008 | Balas ○ BETULLAH KAK! SETUJU GILA!!!!!! Komen oleh ralina athirah | 12/06/2009 | Balas ○ Iye tak ye gak. salam. artikel dari www. Insyaallah perut anda akan lebih menarik. Point yang ke-2 sy belum pernah buat lagi. Diorang ni tak reti duk diam langsung.wlu pon da letih jge.DIkirim oleh liyana | Artikel. baru amik nasi. Tapi nak cuba gak cara yg disyorkan tu nanti.com Anda juga mungkin suka ini: Weight Management 4 Votes 15/05/2008 . Komen oleh oktant | 11/08/2009 | Balas 3.. ramai yg sy jumpe kes camni.

insyallah membantu. berat badan turun smp 68...… dulu anes kurus mungkin anes byk amek pil pencegah hamil kot badan anes naik mendadak setelah kawin …..apparaaa…. Komen oleh SECRET FANS | 18/11/2009 | Balas 5..a pil pencegah hamil..tapi skrg sy xtau napa sy makan byk sgt smp bdn dah nek smp 78. tq…hopefully leh la trunkan bdn… Komen oleh lani | 16/06/2008 | Balas ○ HOPELY…. blum ada anak … tggi anes 172 berat almost 100 … tolonglah anes … give up sagt !!! Komen oleh anes | 29/06/2008 | Balas ○ bakpe la nk amek pil pencegah hamil takdir di tgn tuhan kak oii Komen oleh fatyna | 25/08/2009 | Balas  jgnla fk negative saje fatyna. Komen oleh nuaq | 02/09/2009 ○ DON’T GIVE UP… TRY UR BEST.. tu yang jadi naik berat dengan banyak tu... report balik sini tau kalau ada good progress. tp anak saya dah setahun lebih dah. Komen oleh SECRET FANS | 18/11/2009 | Balas 6. pastu sy diet 3thn xmakan nasi. kondom).. tak mau anak ker? awak muda setahun jer dari saya.k. masalah haid pun doc akan kasik pil estrogen a. anes berumur 24tahun . maybe boleh stopkan OCP tu. since awak dah kawin. kemudian awak ikut la cara2 diatas nih. (eg: kiraan hari.. AMIN. ulam ape tah..Komen oleh Diet Langsing | 29/10/2009 4.. mungkin awak boleh try pencegahan kehamilan dengan cara lain. OCP akan ganggu sistem hormon badan (sbb kebanyakan OCP berasakan hormon).so nak try la petua ni kot berhasil… Komen oleh big gurlz | 01/05/2009 | Balas  agk2 la 3thn xmkn nasi. baju sy abis ketat. awak agak tinggi (172).:-) Komen oleh liyana | 30/06/2008 | Balas ○ saya dulu masa thn 2003 saya pya brt hampir 100 tau.kdg2 org pempuan de masalah hormon. N H0PELY LPS NI ANES PK DLU B4 UR T8 UR CH0ICE...huu .. sori). tp memang berat (huhu. salam Anes.

makan nasi 1kali . tinggi saya 172cm dan berat 50kg.. nak kurangkan berat badan senand aje..Komen oleh mady | 22/05/2009 7. Komen oleh hemamalini | 29/08/2008 | Balas 10. tolong lah ber tips.nak kene control jugak nasfu makan tu nanti lama2 dia akan serasi. lengan dan peha saya agak besar walaupun badan saya tidak mempunyai badan yg besar.maybe u boleh keep track of apa yang u makan degan adakan personal diary Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 11.iaitu kurangkan makan.saya ni student lg so hjung minggu saya cuti lah ble la bersenam k Komen oleh eja de'gumuk | 26/08/2008 | Balas 9.saya ada melakukan push up tetapi masih tak dapat mengecilkan bahagian lengan .buatkan senamang harian dgn makan yang khasihat. Cuba elakkan makan nasi slps jam 6 atau 7 malam. Komen oleh illyn zaharull | 14/10/2008 | Balas ○ cubalah cream bio essence inch loss body cream. alhamdillah.dulu sewaktu dalam pantang selepas melahirkan anak yang kedua saya tidak makan selepas jam 6. msalah yg saya hadapi ialah. berat kira ideal la jgk tp perut buncit mcmna nk jd lansing Komen oleh ofel | 23/09/2008 | Balas ○ ofel. Komen oleh Petua Kempiskan Perut | 20/10/2009 | Balas 12..ianya berkesan tau .mlam makan buah2an.bergantung pada diri kita. cuba lihat petua kempiskan perut yang dikongsikan kat blog saya. Komen oleh Petua Kuruskan Badan | 20/10/2009 | Balas ○ betol tu.thanks. susah lah nk jga mkn ni kjap2 lapar apa tknya tkde yg buang smua sapu jer Komen oleh ofel | 23/09/2008 | Balas ○ jgnlah terlalu ikotkan nasfu sangat nanti merbahaya. nak mengurangkan berat badan senang bergantung pd diri kita.30 dan berat badan pun turun degan cepat Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 8. Komen oleh ida | 06/08/2008 | Balas ○ Setuju ngan ida. Harap dapat membantu ofel.skarang ni berat badan saya lom turun lg tp rasa segarlah skit masa beraktiviti…kalu ble tlong la bg tips senaman ringan semasa kat uma.

jamu pun kita makn gak…tq la kalu air limau je jadi penawar disebalik kegemukan ni… Komen oleh azzie | 25/11/2008 | Balas .tapi perut tu ish.Malu la kat husband. infact agak ringan push up menambah otot di bahagian lengan (dgn cepat) cuba senaman yg ringan utk tangan seperti angkat botol mineral ketepi. Komen oleh leyha | 25/11/2008 | Balas 18.. Saya ni tak lah gemuk..berlipat-lipat.. u all juz amalkan gaye hdup sht… mmg brkesan.Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 13. org membesar ada byk faktor. so dia bleh bakar lemak tanpa bina muscle yg byk. berat saya 60…tinggi 154…mcm mane ek nk turunkan berat badan…. Terima kasih sebab bagi banyak petua nih. kedepan.. camna lak awak leh kata penghadaman kurang sempurna tu Komen oleh liyana | 20/10/2008 | Balas 15.ish.saya dah sebulan tak mkn nasi…tapi tak turun2 pun…tapi masalah besar saya say suka minum minuman yang berais… Komen oleh eida | 24/10/2008 | Balas 16.moga Allah je yang membalas niat baik penulis petua ni.. hallu… dlu sy gemok… berat badan penah cecah 60 kg tau… tp bdn x npk gemok… mybe sy ni tgi kot… sy nsihtkan… bg sesiapa yg nk kruskan bdn jgnlah mkn pil… x elok tau… t ade ksan smpingan… so.. berat dah ok...sy ni berat 65kg tggi 153cm anak dah 2. sy peluh hari2 kluar tpi x mjarap la mgkin pghadaman sy kuarang smpurna ader x jlan pnyelesaian… Komen oleh remy | 17/10/2008 | Balas 14... Saya nak cube la nih… Sy try dulu yer. susah woo nak cakap kalau info yg awak beri banyak tu jer. insyaAllah. remy... that all…tq Komen oleh farah | 03/11/2008 | Balas 17. illyn. atau berjalan dengan menggerakkan keseluruhan tangan. salam…..mmg agak susah nak kuruskan badan…macam2 produk dah makan…tapi tang air limau tu blum di buat lagi.

sy ada try berkesan. memang ketara la nmpk besar part paha.mak sy cakap nk kurus snang je jangan amik nasi dalam 2 atau 3 blan.makin naik melampau2... saye rase kan… saye nak cube r petua nie. salam.. sye dh 26 and just got baby 3 bln lepas.brt pn susah naik kalau mkn byk Komen oleh ZAZA | 03/12/2009 20.sy nk turunkan 5-7 kilo.perut pn slim.. Komen oleh effa | 12/01/2009 | Balas 26.mmg dh tlebih berat ni.. kalau nak hindarkan perut buncit…ingat. mcm best jer. Komen oleh azzie | 25/12/2008 | Balas 22. Komen oleh APUT | 14/12/2008 | Balas 21.sy nk cuba minum air limau nipis or air asm jawa…ptg ni gak sy nk p beli….insyaallah kaki akan nampak lebih kecil Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 25..jangan minum air semasa makan.... ttp lepas bersenam kadar pemakanan saya makin meningkat. ..please…………. salam.dulu 58kg tp sekarang dh naik 70kg...lg pun badan sy x la bsar sangat cma 53 kg tpi x sesuai ngan tinggi sy 151.. saya dah tak tau nak buat ape??? Komen oleh syah | 02/01/2009 | Balas 24... sblm pregnant berat 50kg and height sye 160cm.nti dh bejaya sy msg lg… Komen oleh ruzain | 27/11/2008 | Balas ○ jagan lupa untuk update kalau dah berjaya kurus jadi saya boleh mencuba Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas  member sy amalkan minum air limau setiap kali lps mkn (sehari sekali)mmg berkesan bdn kurus.19.sypn ada masalah dgn berat badan ni.tryla Komen oleh liya | 01/01/2009 | Balas 23. salam…akhirnya saya tlh berjaya menurunkan 1kg berat badan okla tu kan…???tapi tulah…siang malam minum air limau jerrr sakit perut dibuatnya…hahahaha skrg dah slow sikit.... camner ek nk elakkan makan nasi.pas2 klu lepas mkn jgn terus mandi tunggula sekurang2ny sejam baru bleh mandi.tinggi 158cm.. saya gemuk sjk kecil.. bla masuk skola menengah saya cuba nak kurus… dah macam2 saya buat utk kurus. termasuklah bersenam. salam. bleh x bagi tips utk kurang kan lemak dipeha?? Komen oleh hajar | 05/01/2009 | Balas ○ pergilah berlari lari anak. lepas jer bersalin berat jd 59kg.

skang dah stop naiknye mendadak sgt.tapi alhamdulilah sekarang saya telah nberjaya mendapatkan berat badan yang ideal Komen oleh ila | 27/11/2009 | Balas 27. dulu sebelum kahwin baru 45 saja sekarang anak tiga. Komen oleh Ainun Nahar Bt Osman | 30/01/2009 | Balas 30. berat badan 90 tinggi 168. Komen oleh sofia | 15/01/2009 | Balas ○ saya pun baru jgk melahirkan anak yang number 2 5bukan yang lepas. but i nak try minum air limau tu.malang nye berat badan saye bertambah naik…saye x tau macam ner nak kurukan badan??? macam2 care saye cube tapi x berhasil… so ape patut saye buat??? Komen oleh rOsE | 04/02/2009 | Balas 31..nti kurus lah.agaknya adat kita orang yang telah melHIRKn Nk tK badan akan lebih berat. hopefully everything will fine… Komen oleh eqa sofea | 27/01/2009 | Balas 29.. gemuk sgt. xde side effect plak tu. dulu masa aktif sukan berat saya cuma 56kg je. mungkin take time tapi i’ll try. saya ada masalah jugak. puas hati tp lmbt.. mmg menjadi la smpai berat 49kg.cube buat… Komen oleh ija | 05/02/2009 | Balas ○ h . mse nk kurus jgk sye amal mnum air suam n x minum ais.. ni start minum sunquick pekat dan jus halia+asam jawa. perut pn buncit sket jer tu pun hasil berbengkung. 2-3 tahun jgk la...xcye. haluu… umm masalah saya yg 1: skang macam mane nak kurus kan betis n peha??? macam2 skill saye cube tapi x dapat hasil pape…huh! umm masalah ke 2: saye nie pantang nampk mkanan yg sedap pasti nak makn. I berat mungkin 55kg coz i dah lama tak timbang (takut nak Timbang)tinggi dalam 151. Komen oleh sofia | 15/01/2009 | Balas 28. area lain still okey. just minum air jer…. pg mmg mkn even sepotong roti. tp mmg ambik mse lme nk turun. dulu mse sekolah sye gemuk…berat 58kg dgn height 158cm…pas sekolah msuk u… ade insentif utk kurus…sye mula stop mkn mlm.makan tido. tp dr dulu sy tak mkn berat after 7pm….punggung. tgk la nant berkesan ke tak.. sulong 7 tahun yg kedua masuk 4 tahun (Twin) berat i masa mengandung twin 90kg bersalin turun 54/55 lebih sampai sekarang. so bagilah nasihat sikit.. sng je nk kurus…makan tido. mana tau mujarab plus dgn jog.then mkn nasi sekali sehari esp lunch. pinggang tmbh sket 3 inci. i cuba nak kurus lagi tapi bila i buat sesuatu untuk kurus i rasa lambat sangat nak kurusnya so i cepat putus asa dan berhenti buat.. mcmana ye? skang ni sy start jogging everyday balik.

.. makan tdo??? 2 petua utk naikkan berat. ai...tinggi sy 158cm shaja.sehinggakan adik ipar saya pnah tunjukkan pdang kat perut saya n siap hina saya lagi kata perut saya buncit Komen oleh alvina | 12/02/2009 | Balas ○ Nasib kite serupa.sy umur 24 thn ni. Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas ○ uish! ape 2? makan tdo.anyway hidup orang gemuk!!!! Komen oleh cOnNiE | 05/02/2009 | Balas ○ caya lahhh… Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas  tol3 Komen oleh gee | 13/09/2009 33.kita buktikan yang air limau nipis ni mujarab dan mampu kembalikan keadaan fizikal kita seperti sediakala. klau sy ikut ni.sy mengalami masalah kegemukan yg melampau.tp jgn mengalah.berat sy 119kg.hehehe Komen oleh ila | 17/11/2009 ○ mcm ular la plak..saya sdih sebab smua org pnahh hina disebabkan saya nih gmuk...berat naik mendadak selepas kawin iaitu dari 60kg ke 85 kg. mana blh kurus…….eh eh eh tipah tertipu nii Komen oleh gee | 13/09/2009 32.makan tdo….student lagi. 2 thn dah kwin.... petua apa tu? Komen oleh mimi | 01/05/2009 | Balas  agaknya salah petua lah nie……. huhu… Komen oleh Fenin~ | 10/06/2009 | Balas  maner leh kurus dgn makn tido niiii..air sbhyg jadi penyeri hdup k…..Komen oleh mimi | 01/05/2009 | Balas ○ ha? biar betul? saya makan tdo.sy ingi tau pandangan.. bkn kurangkan berat. Komen oleh iela | 11/02/2009 | Balas 34. saya badan berisi relaks je …...yg penting yakin dan hati kena bersih….sy dah cuba mcm2 cara…tapi x berkesan. sehari pn dh naik sekilo.ni nk menggemukkan badan adalah.berat badan naik mendadak…..

Komen oleh gee | 13/09/2009 ○ takmu sedih sedih lah nanti cepat tua yang penting sehat sudahlah...insyaallah satu hari akan kurus jugak tapi kenelah usaha okay jangan mengeluh aja Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas ○ sy kina berat saya 74kg tinngi 163cm tp i malu lawr rupe cam ney.....suma org nmpak buruk kn?? tp kta mcti kuatkan semangat tau. aku lagilah…berat 75 tinggi 155 umur baru 14 tahun.Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas ○ sy pun prnah gak alami prkara cam2..bf sy pon ckap cam tu…. skrg da zaman universiti lagi la nmpk badan cantik2 segan pun ada… . dulu time sek men berat kurang sikit 64kg cuti tggu spm terus naik malu pun dew time nak g ambik result tu.....tp jgn minum kalau xmakan nnt saket..n ingat yg msi ada org yg syg kt kta. malah diorg lg respect ^_Komen oleh Fenin~ | 10/06/2009 | Balas  tol3 kalu kita pandai jaga dressing kita…kadang2 gemok pun leh nmpak cantik tau…..mmg berkesan.....skrg dah 60kg.sedihla asyik kena buli Komen oleh annamaria | 12/02/2009 | Balas ○ jgn cedeyh2… yg penting confident pd diri sendri br la org tkut nk buli.dkat 90 la…sy da try kurus.dulu penah putus cinta berat turun sampai 53kg..seminggu turun sekilo.cam ner nie?????? Komen oleh nurr | 03/10/2009 ○ sy pun kadang2 ipar duai kutuk2 jugek tp sy wat xtau jer…. Komen oleh syaza | 14/01/2010 35.nyway..skrg dah happy nek la balik…saya dah try petua air limau tuh. i teringin nak cantik n boleh pakai baju cantik2 mcm org lain.ye la.lau da bdan gmuk.yg penting sy lebih cantik dari bini2 diorang tau…asal hubby saya sayang udah ler cantik aper gemok Komen oleh gee | 13/09/2009 | Balas  saya pon gemuk gak.smpai dkat 55kg tp yg jd prob nyer plak…smua orag kata sy x lawa kurus.sbb dia menipiskan dinding usus kalau xde lemak dia nk bakar.bru ada azam nk kuruskan bdan..gud luck k?? jngan pts asa!! Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas  sy mmg gemok..

berat dh naik 5 kg dh nie… Komen oleh justriezal | 25/02/2009 | Balas 40..perut mula r start membuncit… waAAAAAAAAAaaaaaa…. akakkkkkkkkkkkkkkkkkkk T___T dlu saya handsome skarang x lagi badan naik mendadak dlm 2 tahun waaaaaaaaaaaaa… awek pun lari huhuhu (klu dlu awek yg ngorat sayer huhuhuhu~) ari ni nak pi jogging n wat amalan akak tu thx byk2!!! doa2kan saya cepat jd handsome balik haha~ br best kawen kan huhuhuhuhu~ Komen oleh nagas | 19/02/2009 | Balas 38.3 bulan aku buat & senaman tiap2 ..hu.. ok la 2.. kak….bolewh sesiapa tlg Komen oleh shahkinah | 21/12/2009 | Balas 36. dulu aku kurus je tiggi 153. punggung lg la besar. | 16/02/2009 | Balas ○ sama la kite.berat 45 sekarang berat aku naik mendadak sampai 58kg....nak jugak jadi org kurus.yg pnting jgn cepat putus asa dan lakukan secara berterusan. huhuhuhu Komen oleh wawa | 22/05/2009 | Balas  hurm.korang yang nak kurus cuba la dlu..aku dah try. pakia bajupun malu..hu..sy nk kurus kt bhgian betis ngn paha….paha bessar.harap2 hasil yg memberangsangkan huhu. bagus gak petua nih. xla gmuk sgt. bayangkan… perutpun buncit..dah pakai rase rimas dan ketat…bile x pakai rase malu plak nampak badan yang penuh dengan lemak…macam mane ni arrrr.!!!! makan bnyk ckit je. Komen oleh yaya | 17/06/2009 37.huhu Komen oleh ayaaa..cmne nk hlangkan msalah kulit gelebeh pada perut dan lengan?? Komen oleh kyra | 01/01/2010 | Balas 39.. haih…letih la jadi gemuk ni…pakai baju xmuat... agak2 r.. Komen oleh ice | 20/02/2009 | Balas ○ hm. wtpe nk mlu.. besa je 2...cdeynyer… nk try r petua minum air limau nipis ngn asam jawa 2.stres gile..... bgus la tips2 nie…saya pon nk cube.

sedih tauuu.ni pun bru trun 5kg..keje nk makan sedap je.dulu 90kg skrang 70kg.....dulu mase skolah saya kurus jugak la... Harap2 berjaya.turn 5kg..penat woo… Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas ○ fuyoo. saya ad makan herbal life. Tapi sekrg dah LEBIH 10kg.. aku nak kuruss.huhuhu.kurg makan nasi. Komen oleh yanti | 06/03/2009 | Balas 43.nk give up da nh!huhuhu….tp skang kt u makan xingt..tu yg penting!!SELAMAT BERUSAHA. Komen oleh rose | 16/03/2009 | Balas ..makan mkanan yng rebus dan kukus. Sepatutnya dgn ketinggian aku nie 155cm berat 49kg -60kg..alhamdulillah..& JANGAN MUDAH MENGALAH... kekdg aku cam dah putus asa nak diet tapi aku kena lawan perasaan tu.70kg.ok la.berat aku dah turun 20kg....tinggi aku 172cm.. aku nak kurus lagi. Aku nak cuba petua nie.dh kurg ckit.. leh ikot.i’Allah ok la t Komen oleh mee | 15/03/2009 | Balas 44...skang saya ngah cube diet.tahap konfiden aku pun dah bertambah skrg.... saya umo 23..blom kawen.makan pon kurg. Komen oleh yaya | 17/06/2009 | Balas 41. ok la kan...klu ok ke leh continue.MCM2 cara aku dah buat nak kurus tapi makin naik.salam nana tigi 151cm berat jagn ckap laa.Aku kira kat BMI berat aku dah terlebih. Mana boleh gemuk nanti aku jln ngan laki aku org ingat aku jln ngan adik.selalukan bace ayat 1000 dinar.. target 60kg kebawah.. Laki aku pun selalu ketawakan sbb aku dah gemuk.. tnggi akoo 162.nana x ambik lasung karbo. Komen oleh nana | 26/02/2009 | Balas ○ congrats sebab dah turun 5kg Komen oleh ila | 17/11/2009 | Balas 42.susah woo nak trun 5kg nie. skang ni dah jd 75.cayalah!tekad la u bleh tahan sampai 3 bln..pg. 7 bulan yg lpas berat aku 85.sy br smggu bt senaman tiap pg dan ptg n.berat bdn aku lom kawin 54kg sekrg dah 64kg.then. hai.skipping..... tp skrng nie nana nk try cube petua nie lak. jangan makan nasi n jangan makan malam… n tawakal kat Allah..dapat trn 10 kilo.. Komen oleh akunta | 26/02/2009 | Balas ○ wallamak.

i tgk video kt utube tuk kuruz kempizkn perut. saya ada masalah kurang darah. masalah aku kat bahagian perut. tggi 158 berat 51. ermmm… aku ni nk kate gemok tuh xla..dan alhamdulilah... malu dkt suami dan semua orang. so takleh nak diet sangat..45. tp mule2 sakit cikit tau. laa.tggi sya hanye 145 dan berat mcecah 57kg…sya tnsion sgt…sya pnh amik mnumn air limau tp sume hanya skjp saja..mcmnane nk kekalkn untk minum air 2? Komen oleh zeyty | 23/03/2009 | Balas 46.. cmne nk kasi flat skit ek??? Komen oleh aslinda_anderson | 07/04/2009 | Balas ○ pakai slua pjg ngn t shirt besa.. Askum…sy umo 23thun...haha Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas  em. bila jumpa kawan lama jer mesti diaorang tegur badan saya dah naik… stress sangat samapai rasa malas nak keluar rumah… Komen oleh nurshalinda | 25/03/2009 | Balas 47.try sit up:) dlm 8minit sehari. .. dulu b4 kawen berat saya 44 je....tkut la. lame ok …:) try k..skrg ni bru fom4..hrm Komen oleh dayah | 01/04/2009 | Balas 48. saya ada caranyerr… mudah dan selamat… 1 bulan boleh turun 5Kg… guarantee….bekesan.. nak tnye…kalau makan cili api2 ari2 ok tak?? bolehkurus ke?? sbb i baca point yang makan cili & berempah tu.gerenti x nampak. sedih sangat. skang ni berat dah naik ke 59 lepas bersalin..tp badn yang nek.. lepas kawen naik jadi 48 gitu.. bert 2 xde la nek sgt. dah cuba diet tapi ada masalah pulak..... kalo pakai short pants ngn singlet napak cam perut ke depan sket. hehehe?? nak tau ekk?? emel jer... Komen oleh jaja | 24/08/2009 50. anak dah setahun setengah tapi berat xnak turun. Kalu nak kuruskan badan tanpa makan ubat... TQ Komen oleh Liyana | 02/04/2009 | Balas 49.

..senam pun dah..kaysagroup@yahoo.hihihi Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas 51.boleh diet tapi sekarang nape tak leh diet hah…pening la…anak sy yg umo 4&7 thn pun pndi kmplen sy ni gemuk…suma kawan yg jmpa sy kta sy ni gemuk.kuruskanbadan.runsing tul. hai.tip. hai kak saya ingin bertanya... ada cara paling kelakar dalam :http://www..tinggi 156cm. dan saya mengalami masalah perut buncit.anak pun berumur 2 tahun.. teman lelaki saya selalu tegur masalah perut buncit saya ni..utk pengetahuan sedari sy ni masa kecik kurus sgt tp bila akhil baligh sy jadi gemuk sampai la sekarang..husband pun dah bising jerr…tolong saya... berat badan saya 80 kg.... Komen oleh juliana | 18/04/2009 | Balas 55. Dah lama nak kurus…tapi badan asyik turun naik jap 69kg jap 71kg...selepas bersalin ada ambil pil cegah hamil.ada petua yang sesuai Komen oleh cat | 22/04/2009 | Balas .. Pelbagai cara untuk kuruskan badan. dulu lum kawin sy ni diet smpi brat 60kg.umur 35 thn anak dah 4 org. bagaimana nak kecikkan peha dan lengan tangan Komen oleh ita | 15/04/2009 | Balas 53.kalau saya nak stay kurus sy tak leh mkn lebih dari 1 senduk setiap kali waktu mkn & yg minyak2 tu langsung la tak boleh mkn…saya ni plak jenis yg kalau tension makan banyak… camne sy nak stabilkn emosi sy ni ade petua tak Komen oleh EMMA | 21/04/2009 | Balas 56.Rasa2x nya dapat tak saya mengatasi masalah saya ni.tinggi 160 cm..kini berat saya 74kg.. kadang2x malu dibuat nya..skang dah berhenti.. nak try petua limau nipis tu harap2 brjaya… Komen oleh Azwariah | 15/04/2009 | Balas 54.com....plz….sedih sgt bila gi keje susah nak begaya.tinggi 160cm. makan tak memilih.my akan saya terangkan nanti//tQ Komen oleh Kay | 10/04/2009 | Balas ○ kirimkan pada saya cara2 utk kuruskn bdan dgn mudah dan cepat Komen oleh shima shidie | 13/05/2009 | Balas ○ sye pOn nak Gak.com/category/cerita-tentang-kurus/ Komen oleh Kurus5Hari | 13/04/2009 | Balas 52. saya nak kuruskan badanla…mcm2 ubat dah mkn. umo saya 22 tahun. saya ada masalah berat badan.saya ni jenis yg malas nak bersenam. salam…sy ni umo 28 anak 2 tinggi 168cm tp berat 86kg..

huhu.hopefully kite semua berjaya. saya ingin mengurangkan sais dada yang lebih besar...dalaman 2 yg pnting tau.klu ade gastrik mnum i limau n ade efek x? Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas .(BATISTA) Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas 60.minum air limau mmg berkesn tapi mkn kne jga. aku rindukan zaman keMACHO-an aku...tp ada gak pakwe. aku rasa bdn ni dah mkin kurus ckit.SUSAH HATI..mdh2an brkesan.. PUNCA:HATI SENANG.hai semua.MKN BYK.sib baek dia x tgok luaran.57..dah 70…tinggi lak just 155cm jew.aQ pon gmuk ap....SOAL FIZIKAL TOLAK KETEPI.don’t take much calory n junk food.wat mse nih sye on d way minum air limau. just nak share ngn korang..hampir semiggu gak la.. korang nya nasip sm cm aku…cian kita nnt xdak org yg mau kat kita huhuhu Komen oleh big gurlz | 01/05/2009 | Balas ○ SABAUUU… KALO ATI DAH SUKA.huhuhu. nk tanya n.. salam. salam..anyway...Chayok2!! Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas ○ eh eh saper kater org gemok xlaku aku dah 2 x kawin tau….hihi.dulu 65 skrang. KESAN:Bdn aku semakin membesar dan terus membesar serta pangkat aku dlm kerjaya pun x naik2… KaLaU LaH aKu DaPaT kEmBaLiKaN tUbUh InI mCm DuLu... hehehee Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas 58..... Komen oleh vanessa | 04/05/2009 | Balas 61. …KERJAsama… huhuhuhu… Komen oleh aCa | 03/05/2009 | Balas ○ btul3…sokong arr...LAGI BYK MKN.ramai juger org minta kt aku niii yg penting org senang dgn personality kiter lah Komen oleh gee | 13/09/2009 | Balas 59... Komen oleh ema | 23/04/2009 | Balas ○ chayooookkk. berat ak dah naik 5 kg la.tp kta kena la jga kchtan kta gak… skg ni pon da on d way nak kuruskan bdan. Apa yg Penting.

. Komen oleh sita | 11/05/2009 64.nk give up dh ase.huhuhu Komen oleh niena | 06/05/2009 | Balas 63.tp trun 1kg j.kena rajin urutla.smpai la skang 80.nmpak sgt sita gemuk bab saiz kengan besar.apalagi lemak pun berkumpul la semula…hihihi… Komen oleh sita | 11/05/2009  actually. Komen oleh liyana | 06/05/2009 | Balas 62.. eksesais la skit2 dia jaga awak nyer metabolism. along kate stress pn bleh jd pnca brat bdan naek.sb sy pn ade gn gak tp ntah lah…..jauhi minuman manis dan mknn berlemak….mmg berkesan…... dlu ms ade pakwe brat 60 lbih j.skrg sita amalkan sapu losyen mustajab pati halia lpas mandi pg dan mlm…..:-( Komen oleh sita | 06/05/2009 | Balas ○ apa kata awak try FIT pulak.com atau emel saya liyanahamid@gmail. bleh visit http://www.com utk info lebih tak payah tahan makan.155cm. Komen oleh liyana | 06/05/2009 | Balas  erm.tp ble da break up trus naek dn naek dn naek.ciap senaman dn joging ag.ada kurang ckit da… Komen oleh sita | 06/05/2009 | Balas ○ bape lame dh sita gn losyen 2 ek?btol2 mujarab k... mungkin kn habiskan 10 botol br nampak kesan kot…huhu =( Komen oleh niena | 08/05/2009 | Balas  erm…mula2 urut lengan gunakan baby oil johnson je.tp sita xpndai jaga makan.sita buat lepas mandi ptg atau smbil tgk tv diwaktu mlm. just make sure perut tak kosong la. huhu.kalo kita rajin xsmpai sebln da nmpak hasil tp dgn syarat kan byk minum air suam.ptg2 lpas keja.mkck yg suru. . sita da 3 bln amal mkn pil xlim tummy.dn smakin trun.anaqi.gnelar sita da sedar yg sita xperlukan sgt ubat2an ne…skrg apa yang perlu sita buat ialah kawal pemakanan dan bersenam.haha da 2bln x mkn nasik n.tQ kak liyanah… erm.○ saya pun ada gastrik. no prob minum limau.frust gile rsnye nh.sita akan pastikan masa utk berpeluh selama paling kurang 30minit.tp blum nmpak kesan g bab sita tak amalkn senaman…pnatlar….umur 23.huhu.60kg. Sita pun ada mslh berat bdn.so skang n nk cari balak la n tuk trunkn brat bdan!lps trun nt cerai r.

.even tghari…. nurul selalu amalkan minum air teh o tanpa gula campur dengan perahan limau kasturi.. hehe.. ehe. tapi tak berkesan… huhuhu Komen oleh wawa | 22/05/2009 | Balas 67. tp pas 2 ak rs nyesal gla then try exercise evry evening ms cuti sem. salam n hye u all.Komen oleh sita | 11/05/2009 65.. lagi ok dari jogging.. thanks ya tips nya .nak gak tau kisah korg yg selanjutnye. sume sb aku slalu mkn pas kul 10 mlm sb aku blk keje (keje part time pas SPM) time 2 la.ikut sukalah nak lebih masam letak bayak sikit..ehe.byk jual di pasaran…abis jugalah 1 botol tu…tp tuhan sja yg tahu betapa terseksanya sita pakai bab akan terasa panas di lengan bila bdn kita berpeluh..now. -LUVPASTA2Komen oleh luvpasta2 | 15/05/2009 | Balas 70. sita pakai losyen pati halia+limau mustajab .so. Komen oleh nurul | 13/05/2009 | Balas 68. macam2 krim dah try. ok tak krim tue? wawa ni banyak selulit. Komen oleh eLoDEA | 15/05/2009 | Balas 69..kongsila 2x... duit lagik tu kalau berjalan lagi ok. baru ternmpak blog neh masa tgh borink2 td.. tp skrg sita nak cuba losyen ombak besar pula… Komen oleh sita | 11/05/2009 | Balas ○ sita. ak bru terbace psl article ni sb dok cbuk nk cari pasal cam mane nk kecikkn pehe n betis ni... salam…kak liyana. pndek kn.. ni sume gara2 bf ak la bsg sgt kate ak ni ssh nk carik suar jean yg fit. ehe best x. tahan ker nak duk lam sauna tu. sauna leh ke kruskn bdn? Komen oleh zeyty | 07/05/2009 | Balas ○ bleh dik.. tp ak saje la nk share ngn korang sume...dlu ak pun pnh gmuk gak smpai 58 kg!tgi ak da la 152 je.lps 2 korg thu x ak hilang 8 kg! sume kwn2 aku tkejut n tnye ap rhsia ak..ramai yang berkongsi pengalaman n then wat promise pd diri masing2. pembakaran lemak terancang Komen oleh liyana | 18/05/2009 | Balas 66. ade sesape yg berjaya turunkan berat badan x? based on cter2 yg saya bca dlm blog ni.

berat dah turun 1kg….. cuma kurang kan mkn mlm… kawan sy… dah ikut aerobik ni.tp kne than la. sejak dua minggu lalu.everyday la.. terus g aerobik. bantu saya… Komen oleh medyna | 22/05/2009 | Balas ○ btui2... Komen oleh fiq | 14/01/2010 | Balas 72.....selepas kawin berat naik 55kg..sy wat snaman slama 20 minit.. dah hilang 10KG….. best giler… petang ni aerobik lagi…. berat badan dulu 65… tinggi 149… berat giler . dlm masa 2 minggu. awak ada minum apa2 kah selain x mkn nasi? saya nak juga cuba amalkan x mkn nasi.... buat la… .biggest looser byk bri inspirasi…truskan usaha..xturun pn...sdh b’khawin n ada baby b’usia 6 bulan.skg bert bdan da trun skit…ni pon bru 3 minggu.cmne??penat da ak mnari n jogg.besenye 51kg...tp saya takut pula nanti gastrik saya serang saya pula… saya takut berat saya bertamabh2. 2nd baby 66 lpas bersalin 58 n now 56kg. hye sumer… umo sy bru 21. selamat malam… saya b’usia 23 tahun.mcm mne nak kecilkan kawasan tu? Komen oleh ina | 04/01/2010 | Balas 74.pnat gilerrr... peha n punggung jd lebar dan besar!!!so.Komen oleh zyra | 15/05/2009 | Balas 71.n tiap ptg pas plg keje.hrap korang sumer pn brjya ek??? Komen oleh swEEtvaniLLa | 18/05/2009 | Balas ○ hai. tinggi saya 160…sblm kawn brt sy 45kg…prgnt 1st baby barat naik 73kg lpas baslin 65kg.best woooo) sy lnsg x mkan nsi.(azam dtg pas tgk the biggest losser..selepas bersalin berat jdi 65 samapai sekarang… tension betul. tgi ak 154 pendek ah...aku nak berat 45kg.. bila saya p’rgnent pula berat naik 79 kg.bermakna saya naik 10 kg. dua bulan dia buat...berat aku plg berat penah aku timbg 53kg...makan mcm biasa.. sy belum kawin.baju kerja saya x muat lagi berilah saya petua yang tercepat menurunkan berat badan…please… Komen oleh medyna | 22/05/2009 | Balas ○ saya pon ada masalah berat badan….hihi. sy perghi mengikuti aerobik… lepas opis hour. Sblm kawin berat saya 45kg. Komen oleh mady | 22/05/2009 | Balas 73.tinggi 152 cm…tp bert dlm 70kg…tp lpas sy brusaha nk kuruskan bdan.hihi.

Komen oleh fanz_sarangheyo!!!! | 04/06/2009 | Balas 78.. so bolehke macam itu????? CEPAT JAWAB SAYA TERIMA KASIH!!!.. guna kan…. g la jogging… mkn mlm kawal. trase dri ini agk bsar. saya now sedang minum air limau tapi cara laIn bolehke???? caranya ialah:saya ambil satu limau kasturi dan perah ke air panas dan minum setiap hari lepas bangun dari tidur!(sebelum makan). petua2 ni dpt mmbntu. tghari mkn nasi 1 senduk je….. Komen oleh ZatiSulaiman | 13/06/2009 | Balas 80.. selam 30 minit setiap hari.. aku dah buat. heyp… umo sya bleh kta mude lagi.. so cara tu mengambil berapa masa utk kurangkan badan????? Komen oleh meena | 14/06/2009 | Balas 81... so kne usaha utk krgkn brat bdn.huhu. korang set dlm otak korang.… so far… alhamdulillah… tak sampai sebulan… menjadi la. hopefully.. salam.… aku nk bg petua ni… buat la…. huhu… GUD LUCKKKK Komen oleh Vilocea | 26/05/2009 | Balas 76. Komen oleh yaya | 17/06/2009 | Balas ... patu…. aku dah amal kan aerobik …. kk betul arr saye cube amalkan memang kurus badan saye.. tepuk dada tanya berat badan. skrg brat sy 66 n tnggi dlm 170.Komen oleh yanna | 26/05/2009 | Balas 75. tenkiu very much hehe… Komen oleh Jieha | 02/06/2009 | Balas 77...bley gtau apa yg sya patut mkn tiap hari utk kurangkn berat badan…plezzzz bantu sya eekk. tak susah mana pun. samada nk buat ke tak.. so….!!!! p.. sarapn amik mcm biasa. dlm bualan ni nk turun kan bape kilo… kita manusia ada minda separuh sedar…..but tinggi sya 156cm n berat sya 68. yg penting hati.-) Komen oleh meena | 07/06/2009 | Balas 79. tp mmbr2 kte x coz sy agk tnggi... tp sume wnita nk dri nk krus n cntik. mmg jadi… klu mals nk g aerobik pun.

lps msk alam keje (wlu x kawen) badan terus naik mendadak. smekom akakku. makan ikut time. assalamualaikum.sbab trah tinggi…jd. after 1st baby ok berat 49kg. berat aku 75kg tapi lepas terbaca artikel ni aku nak turunkan jadi berapa siapa yang tau tolong jawabkan eh tinggi 185cm Komen oleh sam | 12/07/2009 | Balas 85. anyway tengkiu Komen oleh ria | 15/07/2009 | Balas 86. skrg brt bdan saya dah ideal laa…. after 2nd baby 55kg bcos operation & after 3rd baby 63kg operation juga can’t ikat perut bcos bahagian operate terbuka. yahuu.trah nak kongsi masalah bolh??t rah malu lah ngan upe bdn trah… bontot trah besar. tp x sesuai tuk org yg ade mslah gastrik coz kandungan asidnye tinggi sikit… perut pun kempis.. tggi sy 169 brat plak 78! da sme ngan ayah sy da. Komen oleh ria | 01/07/2009 | Balas 84.kalo x.. buang bijinye) dgn 1 gelas air suam…minum pukul 10mlm.. Komen oleh vas | 22/06/2009 | Balas ○ ms sy remaja dulu sy mmg kurus kurus kering sgt…makan pun byk tp badan x pernah naik...harap2 ia mmbantu…:) . tolong saya how to reduce. da 2week sy amalkn.. cycling and kurangkan makan nasi.. sy pun ade mslh sembelit. TQ ssangat eh.punggung sy besar la kak. buat sendiri tau…. doktor kate sy stress. saya dah kahwin 3 anak... dressing another 3week. x ade cicit birit.muamuah akak.minom mesti sulam air. perut pun buncit….82.oraitla kan...malu woo!!!! ni lom married lg ni. blenderkan 5 sudu besar oat with 1 biji epal hijau (dgn kulit sekli.sesak napas!!! tp xpe. kang turun byk222222222222222 takut kembang jadi lain plak. so perut saya besar. so doktor suruh sy minum minuman serat. pas tu sy dpt keje gov and terus cube kuruskan badan…joging. mesti pegi toilet pg besok.. lg 1 tabiat xbole tinggal..selamat mencuba! Komen oleh timbo | 29/06/2009 | Balas 83. I WILL TRY ALL THIS PETUA2 jus 4 U..tp trah rasa kalau x dsbabkn bontot yg besar trah x nmpak gmok. saya mengalami berat badan dan saya sering diejek oleh kawan-kawan saya jadi sangat malu saya harap ada petua yang boleh membantu saya untuk menurunkan berat badan dengan kos yang sangat murah Komen oleh hazatul | 17/07/2009 | Balas ○ xpayah pakai kos kita cuma guna petua yg diberi tapi mesti rajin hehehe sy pun gemuk juga dan malu lar sy berbadan besar seperti ni heheheeh kita cuba lar sama-sama k Komen oleh chan | 25/07/2009 | Balas 87. mula2 susah skit nak minum…tp lama2 dah biasa sbb kesannya mmg bagus.turun 3kg.cmne ekh??trah gmok jgak. so hodoh.da besar TALAM ni ha.da kawen nti tah cmane la..trah dh amik beberapa step untuk kuruskan bdn td...mcm blender tersekat2..

anak blum ada…so bila bosan misti makan… dua minggu ni badan saya naik mendadak.huhuhuhuhu Komen oleh ApIs | 23/07/2009 | Balas 89. nak kecik kan paha & kempiskan perut.akak sy ad mslh ni…dlu msa sy kcik smpai f4…. dari 62 terus ke 65… tension.tq Komen oleh yus | 01/08/2009 | Balas 95. nice info.. nak kurus.tapi ady rasa xselesa lagi… Komen oleh ady | 27/07/2009 | Balas 93.berat badan saya 53 kg. assalam….perut kenyang pun nak juga makan. kawan-kawan pun perasan dan lepas je cakap tension wooooo… lebih menyedihkan bila makcik n sepupu suami duk mengata gemuk…nasib baik suami bagi sokongan…kalau tak memang dah tawar at nak balik kampung mertua. tinggi 154cm saya ingin turunkan berat badan saya dalam 4-5kg dan saya juga belum kahwin. saya nak cuba petua air limau ni semula…dulu ada buat dan memang ada perubahan…sekarang ni susah nak kawal nafsu makan. CAMNER NAK KURUS ERK TANPA SENAMAN COZ SEKARANG MALAS NAK BERDIET & PENAT COZ UMUR PUN DA 32 THN LETIH LE TAPI DULU SAYA MEMANG RAJIN BERSENAM TAPI SEJAK DA XDE KWN2 LAGI SAYA DA MALAS COZ SEORANG JE Komen oleh NORA | 25/07/2009 | Balas 90. time keci dulu sy kurus g…tapi bila dah darjah 3 bdn sy jadi gemuk dan hgga lar skrg…sy nak kurus & banyak org suruh sy kurus tapi entah bagaimana g pun sy malaz b’senam bb xda kwn dulu rajin2 g bb bnyk skrg xda kawan nak b’senam…. berat 65kg…dulu berat 50kg tu pun sibuk nak kuruskan badan. . saya priya ingin bertanya skt..saya berumur 21thn. Komen oleh chan | 25/07/2009 | Balas 91. tapi lepas je kawin.Komen oleh athirah | 22/07/2009 | Balas 88.lps 2 sy pn cuba tok x mkn nsi lpas 2… boley…tp ble sy smbg study.ady pun dok exercise.boleh tak saya mengamalkan diet tersebut..ble sy x buat sesuatu yg ley mengeluarkn peluh…sy nk tnya akak la cmne nk stay maintain n=brt bdn sy ni atau nk tuwun ag. Stop diet badan naik mendadak.kekawan kata dah ok. saya tinggi 151cm..bdn sy mula nek. Komen oleh aween | 26/07/2009 | Balas 92. berat naik sikit-sikit…bila diet tak mau turun so xde semangat nak diet. mmg susah…tapi yg pasti nak bentuk badan yg solid & sedap mata memandang.sy ny brat bdn 130kg…n tinggi sy 175…tpsemnjk bln pose msa f4 sy da start x mkn nsi smpibln feb thn akn dtgny…brt bdn sy menurun untill 70…. Komen oleh priya | 30/07/2009 | Balas 94..

senang je nak kurus… makan time tgh ari je.camna nak kuruskan leher??? Komen oleh ????? | 12/08/2009 | Balas 101.sis.. doktor kata okey…mula-mula memang rasa letih tapi bila dah biase rasa okeh ja… tapi semalam dah pecah…balik kampung makan nasik…tapi tak banyak ler… hopefully time raye ni dapat berat unggul…wor Komen oleh Pari | 13/08/2009 | Balas 102... Umo iza bwu 19 year…Tinggi sy 173 & brt 80…tubuh sy plak berangka besar… sy ssah nk pkai bju yg ikut trend coz fktor brt bdn sy….insyaallah brat sy ba turun nt sy akn info blik yerr….. klu nak tido tgh ari. saya mmg nk kurus..nak dekat dua minggu diet. sblm ni 55kg.. Sy Iza. berat naik due to cara kerja n seafood(cholestrol level i think) then. salam. tggi sy 156. berat badan naik mendadak 15 kg. . selamat mencuba. tension STRESS!!!!!!!!!!!!! camano lagi den nak buek ni? Komen oleh anne | 11/08/2009 | Balas 100. klu lapar onlu mkn roti. Komen oleh puteri impian | 06/08/2009 | Balas 97. da bnyk sy guna mcm2 produk tp xpn kurus…tnggi sy 164 cm berat plak 90kg…gmuk ni…dlu xder la mcm ni… sy ingin mncuba la air asam jawa n lmau nipis….sy msh blaja(tgktn 5) sy nk kuruskan badan… tipz ni akan tunjuk kesan seawal-awlnye bile ya?? saya hrp sgt raye tahun ni saye dpt kurangkn berat!!! em.. tido lu n bru mkn k. baru turun 1 kg…sy tak makan nasi tapi makan sayur dan ikan…pastu start kul 5 tak makan pape kecuali minum air ja. ada gak tanye doktor.lagi satu…orang kata kalau minum air asam jawa boleh sebabkan badan/peluh berbau…? ingat nak try asam jawa je.. sy dah usaha dengan x makan nasi. Komen oleh gadis berjaya kurus | 09/08/2009 | Balas 99. asalamualaikum kak….. near to obes i think. n exercise(futsal..…. kdg2 sy jeles tgk mber sy yg slim2…sy ada gak cuba mcm2 cara tp cam x b’hsil jer…bantu la mngatasi mslh ni….. Frust. Komen oleh gadis mengharap | 06/08/2009 | Balas 98. berat 65. sekadar alas perut.tapi kalau berbau tak jadi lah… Komen oleh Pari | 03/08/2009 | Balas 96.badminton) etc.. Tp x nampak hasil slps 3 bulan..

.aku dh bleh pkai blk jeans skinny aku. DAN SAYA KEKURANGAN DARAH DALAM BADAN MENYEBABKAN SAYA MINUM AIR LIMAU TERSEBUT.salam….TIADA CARA LAIN UNTUK KURUSKAN BADAN SAYA. sebutir nasi pun saya tak usik… 30 minit selepas makan saya akan buat turun-naik kerusi. Komen oleh saifulnizam | 07/09/2009 | Balas 107.kak cam ner nk truskn diet mse dlm keadaan tgh blajar..semua org ngata kt aku niii nk kate aku kuat mkn rasennyer aku ni makn kurang. DLM SEBULAN SAYA BUAT MACAM TU TIADA ADA PERUBAHAN.brt aku 60kg dgn tggi 165cm…tp puasa ni kan.aku nk try la minum air+asam jawa extra… Komen oleh Arif | 12/09/2009 | Balas 109..mkin aku nii selalu gelak n hapy ... Komen oleh ct | 30/08/2009 | Balas 105. jgn minum air limau banyak2… bley mndtg kan pnykt lain sprti lemah paru2.aku nk kurus.Salam..SAYA TAK NAK CUBA MAKAN PIL – PIL KURUSKAN BADAN SEBAB SAYA BELUM KAHWIN.. finally saya mendapat perut yg langsing… tp cuma 1 je masalah saya sekarang… lengan dan bahagian belakang bahu saya amat besar hingga menampakkan sperti ahli angkat berat!!!@ # Komen oleh ayna wardeena | 11/09/2009 | Balas 108.SAYA INGIN KURUSKAN BADAN TAPI TAK BOLEH SAYA TIDAK CUBA MAKAN PIL UNTUK KURUS BADAN TAPI SAYA ADA CUBA MINUM AIR LIMAU NIPIS SETIAP HARI IAITU PAGI SELEPAS SARAPAN DAN SELEPAS MAKAN TENGGAHARI.10Q nOrh bg info kat atas!!!!nant sya try k….kwn2 ckp aku dh ok je.hello liyana.aku berat 98kg tgi 152. saye nk mintak kebenaran untk copy artikel awak ni nk letak kt blog saye coz rase cam sesuai je untuk dikongsi bersama kwn2 lain.umo saya 16 tahun… ketika saya 14 tahun saya berdiet gila-gila.yearghh... lagi sa2 kalo diet korunk x mkn nasi tp makan makanan y berminyak.aku nk kurus smpai brt 50kg… gilak tp cmne cara nye…hehehe.Komen oleh jaja | 24/08/2009 | Balas 103. Komen oleh priya | 28/08/2009 | Balas ○ kalo nak kurus cg aq ckp kurangkan makanan yang berminyak….asma…. Komen oleh pemasalah | 14/09/2009 | Balas 104.brlmk… baik korunk x yah diet… buang mase…...msalah aku cam bisalah bsr.tkut m’ganggu nk study Komen oleh oxers | 04/09/2009 | Balas 106.

betis ngan lengan???? lagi sa2 pinggul??? tolong sayer??? Komen oleh pemasalah | 14/09/2009 | Balas 112. saya dah cuba untuk mengkurangkannya tetapi tidak boleh.thanks...rmai kata sy msih lg memiliki berat bdn ideal tp saya ada msalah pada peha.. brt sy da mkin berkurngn udah sbulan sy mncuba brt turun 79kg.saya dah buntu nk kuruskan bdan.hopefully bleh kurus la. Saya juga tidak boleh memiliki pakaian yang menyukainya… Komen oleh lena | 25/09/2009 | Balas 114. saya berasa sangat hendak keluar ke mana-mana. pkai seluar jean nmpak sgt peha sy besar.sy tggi 167 brat 59 lg 1 kilo je nak 60.sy dak skolah umo 17 tinggi 159 berat badan 58…… macam ner nk kecilkan paha.. sy bersykr sgt..kot 2 sb naik berat badan umor dah nk masuk 38 tahun nii…bilalah nk rase kurus niii sapa leh tolong aku niii Komen oleh gee | 13/09/2009 | Balas 110..saya arap dgn mgamalkan petua akak ney sy bleh kurus .keadaan ini merisaukan sy.kurng 11kg…sy rse ringn ckit…sy akn trus kn lg..berat badan 75 sekarang.. Komen oleh putri impian | 13/09/2009 | Balas ○ cara nyer camner???? Komen oleh pemasalah | 14/09/2009 | Balas ○ gtaula cranyaaaaaaaaaa nak jgak try heheheh Komen oleh ana | 28/09/2009 | Balas 111.macam mana nk kecil kan sikit zakar?? Komen oleh biar la rahsia | 24/09/2009 | Balas ○ pi kawinnn raa… orang cite lain lain lak yg tanya Komen oleh enot | 30/09/2009 | Balas 113.allahamdulillah...bia mncapai brt ideal 50kg……….huhuu xde ke cara bleh kecikkan paha…plezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Komen oleh ana | 28/09/2009 | Balas 115. dahulu saya 48 sahaja. saya berasa amat sedih melihat badan saya seperti ini dan juga malu untuk keluar....

.tension laa…org kata aku gemuk cam anak 2 padahal x kwin lg. TOLONG!!!! Komen oleh kyrana | 30/09/2009 | Balas 117.. kurang exercise. dah sebulan control mkn.ada org ckp bdn aku ok sbab tinggi aku 160cm kira badan sdap n x gmuk tp nk pkai bju saiz L pn x ok sbab nmpak prut blapis.sejak lahir lagi saya da gmuk..but now dah 4 years kawin bert dh naik smpi 16kg( 70kg). Komen oleh teddy bear | 12/10/2009 | Balas ○ boleh tau tak.hu2 Komen oleh sasha | 29/10/2009 | Balas  ok per 153cm 50kg saya 158cm.tapi tang muka tembam smcm la.now sye dh stop.huhu ade try slimming center kos 6k tp cume turun 2kg je.takut xmjd n duit lak melayang.cmne tue.tolong ler sy malu dgn kwn2 yg kutuk sy… Komen oleh anna maria | 01/10/2009 | Balas ○ awk smp g slimmg cnter abes 6k??tp trun 2kg je?bia btol.bru start bln ni.tp sy xtau nk try x.ini dsebbkn saye mkn pil hormon utk dptkn anak walaupn masih x berjaya... berat 56kg.sy tgi 153cm brt 50kg. nak kurus sampai camna nih Komen oleh liyana | 05/11/2009 118. tak gemuk pun..saya baru usia27 nak masuk28. takde pun perut dan peha besar.sy bru nk try g de pusat pngurusan bdn ni rm350 leh trun dlm 5kg tuk bdn cm sy. Trima kasih . kena study part time.. tp tak turun pun.dlu aku berat 48kg je skang brat jd 62kg sjak2 aku brenti main bola baling.tu pn diet coz nk nmpk vogue masa kawin.apa pn kalu pandai cari pakaian tentu ttp nampak vogue Komen oleh sti | 08/10/2009 | Balas 120.hai. mana nak beli teh rusia tu? saya ni tinggi 157.baru 2x mkn naik smpi 10kg.sblum kawin berat saya 54kg n tinggi 163cm.Komen oleh aunie | 30/09/2009 | Balas 116.aku cuba teh rusia kra ok la dia buang toksid dlm bdn n bla kta mkn mkanan yg lmak dlm stengah jam berkampung dlm jamban laa…slain tu aku cuba jga pemakanan dan joging.. naik skola menengah saya try kuruskan badan tp x leh gak arr… tengok kengkawan yg ramping jd jeles lak.klu berjaya aku dtau len….nasib baik bdn ada figure n x nampk gemuk sgt.masalah sakrg ni saya punya berat badan dah naik sampai 95kg dulu cuma 65 ke 70kg skrg dahnaik mendadak saya dah putus asa rasanya tak athu cara nak kurus dan maitain balik Komen oleh amarkasih | 08/10/2009 | Balas 119. pas keje.. berat 89kg. dl brt sy 48 je dgn ktinggian 153 tp pas 2 thn kje nek smpai 61.tp baru2 ni aku dpt smangat baru. sbb tak sempat.

./. berat 85…nak kurus p susahnye nok henti mkn nasi pastu bersenam… mmg xsuke sume tu.nk trun 5kg je.sedihhnyooolaaaaa…nak buat camne erkkk coz sy lau benda y pelik2 mmg ssh tau nak buat…=(. Komen oleh dealova.Sekarang saya masih minum jus nih utk turun lebih lagi. Komen oleh dealova.... cam lendir2 susah bangat nak minum…huhu.. Komen oleh shafiq | 18/10/2009 | Balas 124. try teh owg kmpng letih la pulak p toilet sokmoooo…payau lak tu. Komen oleh sasha | 29/10/2009 | Balas  Nak tau info serba sedikit klik pada nama saya.ehmm…satu lagi…jgn makan malam beb…...Saya memang obesiti.x prnh seberat ni pon..cinta | 28/10/2009 | Balas ○ saya nak try!mahal x?dijamin x?tp xmau la 10kg.tapi kalu lapar juga lawan nafsu tu beb.cinta | 29/10/2009 . air masak yng sejuk @ minuman yang berais ni ade effects ke naik badan??? Komen oleh sarip | 17/10/2009 | Balas 123.skrg da smpi 57.. nak cuba lahhh Komen oleh c0mey | 16/10/2009 | Balas 122.ermmmm… sy nie gemokkkkk bangat…..bmnt sgt ni. Komen oleh muroasa | 23/10/2009 | Balas 127.pas kje bdn naik n naik lg pas bsalin.nak buat amal..nk cntrl mkn mmg x leh sbb de gstrik yg trk. mnth2...Jus Delima juga boleh mengurangkan berat badan. Komen oleh iza | 21/10/2009 | Balas 125.Pada sesiapa yg Berminat nak merasai Jus Delima boleh hubungi saya.Komen oleh nina | 16/10/2009 | Balas 121.mcm menarik jew petuan nie.mintak ilmu yaaaaaaa…..Berat Badan saya telah turun 10kg dalam masa sebulan mengambil jus delima. pahtu skrunz tgh try life cleanse.. Komen oleh haDyEeSwEEtie | 21/10/2009 | Balas 126.Berat Badan saya 98kg dengan tinggi 157cm.klu nk diet n cntrl mkn je msti kne gstrik smpi bdn mgigil.asal kn sihat……… Komen oleh yan | 27/10/2009 | Balas 128...gemuk pun tak pa.Selain Air Limau & Asam Jawa.wekkk.Kelebihan Jus Delima ia Berasaskan hampir 98%pati dari buah delima.Tapi sekarang walaupun belum mencapai berat badan ideal.dulu sy pon krs kering..kakkkkkk….

Komen oleh ael | 08/11/2009 | Balas ○ senang ja.boleh x saya nk kurangkan 5kilo dlm mase tu?sy kre mmg brt 45 tu ideal ng bdn sy.. makan buah2 tu esp pisang.ank2 i lasak gak. Mmg tak bagus tapi nafsu makan waktu tu melonjak2… tak makan tak leh tido.Mcm mana ye nak hilangkan tebiat saya ni suka makan tengah malam.makan nasi la balik nk pulihkn tnga balik.adakah ia akan mujarab ?saya harap anda akan membalas secepat mungkin tentang pertanyaan ini ini Komen oleh no name | 31/10/2009 | Balas 131.xmau de lmk2 belebih time pakai bju tunang nt. jangan bagi ada baki masa makan malam..menurut petua itu . Apa lagi kalau ada lauk saki baki yang masin2 sikit…2 pinggan boleh habis! Sesapa yang baca tolong bagi petua utk ni.kalau terlalu banyak minum tentu ada tu bro… Komen oleh aelegg | 15/11/2009 | Balas 135. Komen oleh aelegg | 15/11/2009 133.dh pnt mengejar diorang.. pisang ada potassium yang menyebabkan rasa kenyang Komen oleh liyana | 10/11/2009 | Balas  pisang bukan tinggi kalori nyer ke akak..pisang tinggi fibre dik bukannya makan sampai sesikat habih2 3 biji ja.berat 50kg. saya nk tng awal bln 12 ni..sorry lahh kalau mengganggu .limau nipis takkan ada side effect untuk badan ke…………………… Komen oleh lim shoo ching | 15/11/2009 | Balas 134.kre ade mase sebulan lg sblm majlis saya.hye..tetapi kalau saya guna air suam atau air masak .sy tinggi 153. epal ka pisang ka.ia menggunakan air sejuk ..huhu =) Komen oleh sasha | 29/10/2009 | Balas 130... Komen oleh ita | 02/11/2009 | Balas 132.. dah kenyang .? d jamin… saya berat 74kg skrg ideal 59kg tlg sy ya sy nk turun ke 60 kg pun jdi lawr tlg lawr… Komen oleh shahkinah | 22/12/2009 | Balas 129.kalau rasa nak makan.○ betul ke.saya hendak ingin bertanya berkenaan tentang petua untuk menguruskan badan menggunakan limau nipis . pastu sediakan buah2.

tambah 1 telur) makan mihun sup/soto/ maggi/ gorg biasa – dinner (x nasi) senaman aerobik/joging/berjalan pun ok – 30-40min (sekali atau 2 kali seminggu) minum air 2-3 liter cukup la sehari.huhu ape perlu wat?? Komen oleh fafa | 21/11/2009 | Balas . so kena masak menda lain la bihun goreng ke. Komen oleh bubu | 18/11/2009 | Balas ○ nice suami saya request utk tanak makan nasi waktu malam.ble copy utk utk blog? Komen oleh anuar | 18/11/2009 | Balas ○ sila sila Komen oleh liyana | 18/11/2009 | Balas 138. saye nk kecilkan pehe n ponggong. betik) limau nipis ok. metabolisme of course lain2 Komen oleh liyana | 15/11/2009 | Balas 136.. hehe. kenyang dah kalau masih lapar masa malam.sarapan makan nasi(ckit)+ lauk+ sayur. koey teow.. jgn banyak sgt. try buah2 lain pulak (epal.sa pernah turun berat badan dengan makan: 4 sudu oatmeal+ airpanas ckit + jus buah kotak (buat dlam satu cawan).. jangan terikut2 dengan diet org barat dorang punya cuaca lain dengan kita diet dorang tak semestinya sesuai..lunch tengahari (jika takut x kenyang. sup ke. tapi bukan nasi dan lauk dia nak jaga perut hahaha (kita yang beranak 2 kali.um mcm mane nk kurangkan berat badan.. dia nyer perut yang buncit. try pisang (sebiji kalau besar) dengan susu.tggi159. kesihatan badan luar dan dalam byk perubahan. walaupun tak byk turun ..huhu berat bdn 57kg. 6-8jam berat badan turun 5 kg dlam masa 2 bulan la. sye naik turun tangga tp x ad kurus2. ape y patut sy wat bg badan y berisi. climate lain2. kerap minum vitagen/yogurt low fat (probiotik) (baik untuk penghadaman/usus) tidur penting. hehe) Komen oleh liyana | 18/11/2009 | Balas 137....kalau makan malam.

tp tetap gak x t’capai ideal berat badan yang saya nak...spy penghadamn ok.stress nye dengar.emmmm i will try cara nie ye kak…hope success Komen oleh baby116 | 26/11/2009 | Balas 140...disamping dapat jana pendapatan....tulunnnnn… saya skang obses nk turunkan berat badan.sedap~thanx akak Komen oleh Anita | 20/12/2009 | Balas 145.serba skit amalkn petua kat ats.make sure hari2 buang air bsr..utk perut bt sit up.jus.:onion-69: Hari1&8 .i’allah.tapi suami cakap.tp saya tetap nak b’diet. Komen oleh gedung jelita | 09/12/2009 | Balas 142.perut buncit skit...sy dah cuba & terbukti berkesan.Dr ada ckp if nk maintain.walaupun dah berhenti ambil. berat tak naik semula.setakat ni menjadi alahamdulillah… Komen oleh ZAZA | 03/12/2009 | Balas 141.Produk jus mate amat sesuai untuk turunkan berat badan.layari gedungjelita@blogspot.byk mkn sayur. sblm pregnant lg mesti dptkan brt sblm kawin..even saya ada chronic gastrik.tetek saya yang besar ni mnonjol gila samapi adeq sdare umor 16 tahun pon cakap nak hisap.tetap nak kurus.Produk jus mate amat sesuai untuk turunkan berat badan.com.semoga berhasil jg ama yg membaca thread ini…..ikot jugak cara2 yg kt atas tu..layari gedungjelita@blogspot.dlm pantang hari2 minum air halia (bt sendiri je)...so xambik byk2..knape badan pon ikot besar.ianya selamat untuk kanak2 hingga ke warga tua kerana ianya diperbuat drp herba & bukan bahan kimia seperti produk2 lain yg ade di pasaran.mkn mcm biasa tp kurangkn ambik nasi.waktu gw desperate gara2 gw diledek ”gendut”. akhirnya gw mencoba diet (tanpa garam n perisa) ini…..skrg 57kg tp still on diet coz nk dptkn brt 50kg.... Komen oleh gedungjelita | 09/12/2009 | Balas 143.buah.nak tawu tak.dan terbukti berhasil…dalam 14 hari gw sudah nuruni 10kg .walaupun dah berhenti ambil.. berat tak naik semula.lepas tu setiap malam suami layan.sme laa kte fafa…ssh btul… Komen oleh baby116 | 26/11/2009 | Balas 139.setiap kali nk mkn benda bermyk/berlemak mesti pikir camna nk bakar nnt.utk kecikkan paha byk berjln.ianya selamat untuk kanak2 hingga ke warga tua kerana ianya diperbuat drp herba & bukan bahan kimia seperti produk2 lain yg ade di pasaran.isk3 Komen oleh nur | 11/12/2009 | Balas 144.○ hahaha. seminggu blh turun 1kg..peha pn bsr gak.sy dah cuba & terbukti berkesan.tetek saya besar... pg2 bt senaman ringan.lps bersln 55kg.lpas bbrape bulan.com.brt sblm kawin 50kg tinggi 160cm.disamping dapat jana pendapatan.

jika anda melanggar syarat2 contoh : jika anda makan nasi pada hari kelapan anda mesti mengulangi semula diet pada hari pertama… motivasi kena tinggi… tomat – tomato wortel – lobak merah selada – salad daun or salad biasa Komen oleh nani | 21/12/2009 | Balas 146. selepas mengamalkan diet ini.mungkin 2tahun kemudian. kalu naik . risiko untuk gemuk sangat tipis kerana semua toksik yang menyebabkan badan senang naik yang ada dalam badan telah tiada.5 ons daging sapi goreng (tanpa minyak) + Selada ditaburi lemon Hari2&9 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir Siang 1..5 ons daging sapi goreng + Selada ditaburi lemon + 1 buah segar Malam 2. kebanyakkan artis indonesia mengamalkan diet ini.Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir Siang 2 butir telur. 1 ikat bayam.5 ons daging sapi goreng + bayam dan selada rebus H a r i 6 & 13 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir + seiris roti bakar Siang 2.YG KECIL 10BULAN... .SAYA BERUMUR 30 THN. 1 butir tomat ( di rebus ) + 1 buah segar Malam 2..Diet ini biasa nyer diamalkan setahun sekali jek. 1 ikat bayam/kangkung.5 ons daging ayam kukus + 1 botol yoghurt polos H a r i 3 & 10 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir + seiris roti bakar Siang 2 butir telur.5 ons daging ayam kukus + selada ditaburi lemon H a r i 4 & 11 Pagi 1 cangkir teh dengan 1 sdt gula pasir + seiris roti bakar Siang 1 telor rebus + wortel (dikukus sebentar) + 1 Keju segitiga Malam 1 mangkok pepaya ditaburi lemon (tanpa gula) H a r i 5 & 12 Pagi 1 wortel besar mentah (diparut kasar) taburi lemon Siang 2.Banyakkan minum air sekurang-kurang nyer 3 liter. 1 butir tomat ( di rebus ) Malam 1.5 ons daging ayam kukus + selada ditaburi lemon Malam 2 butir telor rebus + 1 wortel besar (diparut kasar) taburi lemon H a r i 7 & 14 Pagi 1 cangkir teh tanpa gula Siang 1..TINGGI SAYA 168CM DAN BERAT SAYA 73KG.SUDAH ADA ANAK 4. diet ini ada pantang larangnya.HI.5 ons ayam kukus dengan saus mentega tanpa garam Malam 1.5 ons daging sapi goreng + 1 buah segar Malam Dilarang makan hari ke 8 – 14 adalah ulangan dari hari 1 – 7 selamat mencoba.MASALAH SAYA IALAH SAYA MEMPUNYAI PEHA & BETIS YG BESAR DAN MEMALUKAN.

.. Tapi nak try lah minum air limau and letak limau and kapur sirih kat perut. saya tak reti nak bg nasihat... maybe kena senaman kaki kut.so aku btul2 jaga bab2 mkn ni.g gym pun jap je kurus.pagi minum susu n oat. hubby pon komplen kata kurus sangat.klu xcrcise bagai nk rak tp mkn xcontrol xguna gak.. Tolong berikan saya cara pemakanan dan senaman yg baik utk atasi masalah peha dan punggung yg besar.wt ape2 pn mesti jap je. Saya ada masalah sama seperti kawan2 di atas. dapat pakai baju lama semula.nasi kena amk wktu lunch tp kuantiti yg skit.Hi.aku xamk nasi klu lapar sgt aku msk sndiri sup sayur.pas mkn kyang gak.aku pernah amalkan minum air limau 2. pagi ambik roti dan milo atau horlicks. Memang nampak debab. maybe ada sapa2 bleh tolong Komen oleh liyana | 19/01/2010 | Balas 149.. saya 158cm.g jog kt tasik je. Tengahari ambik tauhu 2 keping dan ikan bakar...bagaimana cara utk kurangkan masalah kulit lembik di bhgian lengan & perut Komen oleh kyra | 01/01/2010 | Balas 148. kena ambik karbohidrat jugak).. Okay jugak. Tetapi bahagian punggung dan peha agak besar dan nampak tidak stabil.tgi 163 brt 50kg..Komen oleh maria | 27/12/2009 | Balas 147.. Saya juga ingin turunkan berat bdn kpd 45kg.. sebab kalau terlebih ble bg kesan buruk kat bahagian peranakan. Sebulan yg lepas aku control makan tak makan nasi...pastu xmaintain naik blk. so berhati2 la Komen oleh sayonara | 05/02/2010 | Balas 151. Ni nak turunkan lagi 5 kilo. Bahagian atas badan saya tidak bermasalah kerana saya sememangnya bertubuh kecil...sblm ni 70kg.aku skang da dpt berat ideal. and makan buah epal sebiji. Now 57kg.. Thanks.yg plg pntg kena control mkn.hendak seribu daya xnk seribu dalih.. Komen oleh azie | 10/02/2010 | Balas 152.Salam… Saya berumur 26 tahun dan tinggi saya 155 dan berat saya hampir 70kg. Kalau minum teh lemon herbalife tu pun macam okay jugak kalau nak try.mlm aku minum susu n biskut. =) Komen oleh Dyan | 18/01/2010 | Balas ○ uish 48kg tu ok per. berat aku turun 5 kilo. tinggi 152cm je. memang menjadi . tp skang aku xg gym pn.dulu mcm2 cara aku wt utk kurus. petang meehoon sup (sebab anak menyusu. berat 56kg. bukan ape sbb malas.. tak gemuk pun. tapi perut saya buncit melampau2 sampai org cakap saya mengandung tapi saya x kahwin lagi….. Akan tetapi saya mempunyai masalah gastrik yg tak akan memungkinkan saya untuk berlapar.huuuuu sedih Komen oleh Wati | 04/02/2010 | Balas 150.atleast 3x smggu aku g..so yg penting kena kena buang tabiat mls.. tapi nak minum air limau tu kena berpada2...Aku sebelum ni 61kg.. Lepas sebulan berat turun 4 kilo... Saya mempunyai tinggi 159cm dgn berat 48kg.. Cuma nak .

tidak akan disiarkan) .saya dah cuba mengamalkan amalan untuk minum air limau nipis.tanya lah.artikel ini sangat menarik sehinggakan saya masukkan kedalam blog saya. Top of Form Nama (wajib) E-mel(diperlukan ..kalau amalkan petua2 tu...tetapi hasilnya sama sahaja.. makan tu biar berenti sebelum kenyang. takde la tulang reput kalau makan tu seimbang. lg satu saya ada tbaca kalau kita kurang/tahan makan nanti tulang kita REPUT… ni pun menakutkan nanti kurus tp berpanyakit… mcm mana yeeee??? Komen oleh fiza | 25/02/2010 | Balas ○ aiyo..coz saya ada terbaca air yanag masam2 ni tak baik di amalkan …. kalau tanak minum air limau nipis. mjadi utk kecilkan peha n betis? Komen oleh fiqa | 16/03/2010 | Balas Tinggalkan komen Klik di sini untuk batal. makan kena jaga ikut piramid makanan. badan xgemuk sangat. banyak nye mitos awak dengar.peha pun besar..saya ni dah cuba mcm2 dari g slimming center duit abih beribu utk 10 sesi. tp tak nampak pun kurus. nak letak dekat blog.. 2 gelas susu sehari. yg heboh boleh kurus… tp bila fikir kos dulu yang 4 ribu pun tak kurus takkan kos 4 ratus boleh kurus…… pasal air limau nipis ia tak bahaya pada sistem badan ke…usus ke.harap maklum Komen oleh petuarasa | 03/03/2010 | Balas 156.minta izin copy article ni ye. kan ke banyak dalam senarai tu Komen oleh liyana | 05/03/2010 | Balas 154. Komen oleh noorul | 24/02/2010 | Balas 153. Lengan besar lah. Komen oleh natra | 25/02/2010 | Balas 155. Komen oleh Nurul | 08/03/2010 | Balas 157. tapi kalau berbasikal should be kecik sikit peha ni kot. thanks.. senaman apa yang paling berkesan utk lengan ek. first thing first. cuba la yang lain2. tapi peha n betis yg besar. ni dal mepala mcm nak cuba just mate 5. hehe.salam kak.

Bottom of Form « Sebelumnya | Berikutnya » . Notify me of new posts via email.Tapak Web Kirim Komen 85 0 1268876619 Notify me of follow-up comments via email.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful