P. 1
BAB 1-Nilai Moral Etika

BAB 1-Nilai Moral Etika

|Views: 2,268|Likes:
Published by PikyinFoo

More info:

Published by: PikyinFoo on Dec 15, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/07/2013

pdf

text

original

MPW2153 PENDIDIKAN MORAL BAB 1 KONSEP ASAS ETIKA

PENGENALAN BAB 1 PENGERTIAN ETIKA, NILAI DAN MORAL • Etika (ethics) berasal daripada perkataan Yunani ‘ethos’ iaitu adat (customs) atau kegunaan (usages). • Moral berasal daripada perkataan Latin ‘mores’yang memberi erti yang sama dengan etika. • Etika : kajian falsafah tentang moral iaitu tentang kelakuan yang baik, kewajipan moral, sikap moral, tanggungjawab moral, keadilan sosial dan ciriciri kehidupan yang baik. • Nilai : mengikut Kamus Dewan, erti ‘nilai’ termasuklah ‘taksiran harga’, harga sesuatu dibandingkan dengan harga benda yang lain, ‘darjat, kualiti, mutu, taraf’ dan ‘sifat ketinggian pemikiran, agama, kemasyarakatan’ dan sebagainya. KONSEP ASAS ETIKA Menjelaskan perbezaan antara fakta dengan nilai. Menunjukkan bagaimana seseorang patut atau tidak patut bertingkahlaku. A) PERNYATAAN NORMATIF Susunan ayat bahasa yang ADA NILAI sama ada : 1) nilai MORAL (normatif moral) 2) nilai-nilai bukan berbentuk moral (normatif Bukan Moral) Normatif Moral 1) Biasanya apabila ayat itu menegaskan soal baik atau buruk, Oleh : Nor Azlili, Nadhirah, Muthualagan, Syuja Universiti Tunku Abdul Rahman(UTAR)

benar, betul atau salah dan perkara-perkara lain yang mempunyai pertimbangan nilai dari sudut pemikiran manusia. Contoh: Berzina adalah perbuatan yang sangat keji. Manusia yang berjaya ialah manusia yang tidak suka menangguhkan kerjanya. Seseorang yang jujur tidak akan meniru dalam peperiksaan. Pengguguran adalah perbuatan yang tidak bermoral. 2) Biasanya apabila membuat pernyataan, pemikiran kita akan menentukan perbuatan itu samada wajar atau tidak wajar dilakukan. Contoh: Subjek Pendidikan Moral amat penting dalam pengajian di universiti. Oleh itu kita mesti selalu menghadirkan diri dalam kuliah subjek ini. Mangsa Tsunami sangat menderita. Oleh itu kita mesti menderma untuk membantu mereka. 3) Biasanya dalam bentuk ayat perintah atau arahan yang melibatkan samada perbuatan itu wajar atau tidak wajar dilakukan iaitu mengarahkan atau memerintahkan seseorang individu atau semua orang supaya mematuhi sesuatu peraturan atau undang-undang.

1

Oleh itu. Setiap individu pasti ada atau berpegang kepada nilai moral tertentu. Juga dinamakan sebagai Pernyataan Bukan Normatif. Contoh : …Ong sangat menghayati nilai menepati waktu. dia akan memastikan semua kerjanya siap tepat pada waktunya. estetika. Nilai baik yang diajar oleh agama disuruh dan dijanjikan balasan syurga. 2) Nilai Moral memainkan peranan yang besar dalam kehidupan. Biasanya ayat deskriptif adalah dalam berbentuk FAKTA EMPIRIKAL @ LOGIK. Oleh : Nor Azlili. Manakala nilai jahat ditegah melakukannya dan dijanjikan balasan seksaan dan neraka. tidak suka bertangguh dan bencikan orang yang tidak menepati janji atau waktu dan sebagainya… 3) Sesuatu nilai itu kadang-kadang berbeza di antara satu orang dengan yang lain atau sebuah masyarakat dengan masyarakat yang lain. Normatif Bukan Moral Merupakan ayat yang mempunyai nilai selain daripada nilai moral seperti nilai estetika. Nilai-nilai ini dianggap sempurna dan perlu diikuti oleh setiap individu. wajar dan patut pada seseorang individu atau sesebuah masyarakat. Contoh: 1) UTAR terletak di seksyen 13. Nadhirah. Namun bukan semua nilai mempunyai moral. politik dan sebagainya. Dilarang membuat bising di dalam perpustakaan. Muthualagan. Syuja Universiti Tunku Abdul Rahman(UTAR) 2 .MPW2153 PENDIDIKAN MORAL BAB 1 KONSEP ASAS ETIKA Contoh: Undang-undang peperiksaan mesti dipatuhi. Nilai moral ialah nilai yang dianggap baik. Misalnya nilai ekonomi. ekonomi. Contoh : 1) Comelnya bayi itu (estetika). B) PERNYATAAN DESKRIPTIF Merupakan susunan ayat bahasa yang langsung tidak mempunyai pertimbangan nilai. 2) Berniaga bolah memberi keuntungan dan pendapatan yang lumayan (ekonomi). 2) Baju saya berwarna merah C) KONSEP ASAS NILAI 1) Moral ialah suatu nilai. Ibu bapa mesti dihormati. politik dan sebagainya. Contoh : …Masyarakat Malaysia amat memandang serius perlakuan berzina atau bersekedudukan tetapi masyarakat Barat menganggapnya sebagai suatu perkara biasa… 4) Nilai yang terbaik ialah nilainilai murni yang diajar oleh agama. Seseorang yang menghayati sesuatu nilai akan turut mempengaruhi tingkahlakunya.

Muthualagan. nilai ‘amanah’ dan ‘bersih’ memainkan peranan yang konsisten dan menjadi asas dalam membatasi kelakuan dan perbuatan seseorang individu iaitu tidak menerima atau memberikan rasuah walaupun hanya sepuluh ringgit apa lagi berjuta-juta ringgit. D) PERBEZAAN ASAS NILAI ETIKA / JENIS NILAI MORAL Dalam asas nilai etika. iaitu mengetahui apa yang boleh dilakukan dan menilai kemoralan diri sendiri dan orang lain. betul dan boleh diterima. hukuman bagi orang yang didapati bersalah melakukan rasuah adalah didenda tidak lebih sepuluh ribu ringgit atau dipenjarakan tidak lebih dua tahun. 2) Sebagai satu tunjuk arah. terdapat pelbagai cara atau konteks dalam menggunakan sesuatu nilai…seperti: 1) Nilai yang digunakan untuk menunjukkan hubungan antara nilai a) Nilai instrumental atau Ekstrinsik’ b) Nilai Intrinsik 2) Nilai yang digunakan untuk menunjukkan pandangan kita terhadap nilai c) Nilai Subjektif d) Nilai Objektif 3 Oleh : Nor Azlili. Contoh : Mengikut Akta Rasuah Seksyen 17 (4) APR 1997. Syuja Universiti Tunku Abdul Rahman(UTAR) . ahli keluarga dan juga orang lain. Jadi Chan akan membuat keputusan sama ada menerima tugasan tersebut (dapat ganjaran yang lumayan tetapi mengancam keluarga sendiri) atau tidak menerimanya (hilang ganjaran lumayan dan keselamatan tidak terancam). Contoh : Chan ditawarkan ganjaran yang lumayan untuk melakukan sesuatu kerja yang berbahaya. kita akan melakukan perbuatan mengikut kehendak nilai ini terhadap diri sendiri. atau keduaduanya sekali. Kerja tersebut mungkin baik untuk masyarakat tetapi buruk untuk keluarga Chan (mengancam keselamatan keluarga).. rujukan dan panduan untuk menyelesaikan konflik moral.MPW2153 PENDIDIKAN MORAL BAB 1 KONSEP ASAS ETIKA FUNGSI-FUNGSI NILAI 1) Sebagai satu kriteria atau standard yang konsisten agar individu atau masyarakat bertindak dengan baik.. Fungsi ini membolehkan individu dan masyarakat menjadi agen moral dan pengkritik moral. Dengan Akta Rasuah yang begitu ketat. “Hormati ibubapa sendiri dan ibubapa orang lain. Nadhirah. 3) Sebagai batasan (restriction) terhadap perbuatan dan kelakuan individu atau masyarakat mengikut kehendak nilai yang dipegangnya. Apabila kita memahami dan menghayati nilai ‘hormat-menghormati’ dan ‘kasihsayang’. Contoh : Pepatah cina mengatakan. layani anak orang lain seperti kita melayani anak kita sendiri”.

Syuja Universiti Tunku Abdul Rahman(UTAR) .Bagi Perancis. Sesuatu nilai baik itu dilakukan kerana ada nilai lain yang hendak dicapai.Bagi Britain. • Mengenakan hukuman bunuh kepada pengedar dadah bagi menghapuskan kegiatan pengedaran dadah.MPW2153 PENDIDIKAN MORAL BAB 1 KONSEP ASAS ETIKA • 3) Nilai yang digunakan untuk menunjukkan apa yang dinilai e) Nilai Relatif f) Nilai Absolute / Mutlak a) Nilai Instrumental / Ekstrinsik Iaitu suatu nilai yang berkait atau bergantung dengan nilai yang lain untuk mencapai sesuatu matlamat. Contoh : • Dia rajin membaca. • Dia menyayangi sepenuh hati. Iaitu apabila sesuatu nilai itu diterima atau ditolak berdasarkan pandangan seseorang individu. Contoh : • ‘Tidak bekerjasama membuat tugasan berkumpulan”A berpendapat keadaan ini adalah perkara biasa. Seorang hakim menjatuhkan hukuman gantung sampai mati kepada seorang pengedar dadah semata-mata kerana kewajipannya berbuat demikian mengikut peruntukan undangundang yang ada. Nadhirah. Kualiti yang diterima atau ditolak sebagai alat untuk mencapai sesuatu matlamat Contoh : • Dia belajar bersungguh-sungguh untuk mencapai cita-citanya menjadi jurutera. Amerika perlu menyerang Iraq demi keamanan jangkapanjang dunia supaya Iraq tidak meneruskan kerja membuat senjata yang banyak memusnahkan manusia. Muthualagan. • Kes Amerika hendak menyerang Iraq . b) Nilai Intrinsik Iaitu nilai yang tiada kaitan dengan nilai yang lain dan nilai tersebut adalah matlamat akhir Kualiti yang diterima atau ditolak semata-mata kerana ia baik atau buruk tanpa mengambilkira kesannya. bukannya untuk membasmi kegiatan pengedaran dadah. Iaitu apabila sesuatu nilai itu diterima atau ditolak berdasarkan satu set penilaian yang telah 4 anaknya Oleh : Nor Azlili. • Mengebom Hiroshima untuk menamatkan Perang Dunia II. • Dia sangat rajin ke kuliah kerana ingin mendapatkan markah yang tinggi. c) Nilai Subjektif Kualiti yang diterima atau ditolak oleh seseorang yang memberikan pandangan. d) Nilai Objektif Kualiti yang bernilai atau sebaliknya yang bebas daripada pilihan peribadi. . Amerika tidak boleh menyerang Iraq kerana serangan itu akan menyebabkan rakyat Iraq yang tidak berdosa terkorban.

Iaitu suatu nilai yang tetap dan kekal serta diterima secara consensus oleh semua masyarakat. Contoh : • nilai keadilan Setiap penjahat mesti dihukum . • Ketua Polis Negara menyatakan kes penagihan dadah di negara ini semakin meningkat. Contoh : • Perhambaan tidak mencerminkan nilai perikemanusiaan. • Di Kuala Lumpur. sebuah keluarga boleh dibina hanya melalui perkahwinan rasmi. Pendidikan Moral : Teori Etika Dan Amalan Moral. • Semua pelajar UTAR berpendapat bahawa menghormati budaya dan perundangan masyarakat setempat merupakan nilai sejagat yang harus dipupuk di dalam diri. Serdang : Penerbit Universiti Putra Malaysia. e) Nilai Relatif Nilai yang diterima atau ditolak oleh peraturan sesuatu masyarakat untuk mencapai sesuatu matlamat masyarakat Iaitu nilai yang tidak tetap dan berbeza cara penerimaannya di antara satu masyarakat dengan masyarakat yang lain Boleh berubah mengikut masa Contoh : • Masyarakat Malaysia menganggap bersekedudukan adalah tidak baik manakala masyarakat Barat menganggapnya perkara biasa. Syuja Universiti Tunku Abdul Rahman(UTAR) 5 . Rujukan : Abdul Rahman Md. Manakala di California.MPW2153 PENDIDIKAN MORAL BAB 1 KONSEP ASAS ETIKA dipersetujui bersama oleh kumpulan. Diterima umum dan telah diuji atau terbukti sebagai baik atau buruk. Nadhirah. Aroff (1999). Nilai ini telah diterima pakai oleh semua jenis masyarakat sebagai satu nilai yang mutlak. Oleh : Nor Azlili. keluarga boleh dibentuk tanpa perlu melalui perkahwinan rasmi. persatuan. Muthualagan. organisasi.Hidup berkeluarga adalah satu amalan kehidupan yang baik. Suatu nilai yang diberikan oleh seseorang yang mempunyai autoriti. f) Nilai Absolute / Mutlak Nilai yang tidak terikat kepada sesuatu kebiasaan bagi sesebuah masyarakat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->