P. 1
Karangan Bencana Alam

Karangan Bencana Alam

|Views: 8,007|Likes:
Published by laxmiselvam

More info:

Published by: laxmiselvam on Dec 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/10/2013

pdf

text

original

Karangan Bencana Alam....

Punca-punca dan usaha-usaha mengatasinya Bencana alam turut berlaku di negara ini. Banjir, ribut, kemarau dan kebakaran hutan merupakan antara bencana alam tersebut. Nyatakan punca-punca dan usaha-usaha menangani masalah ini. Bencana alam merujuk kejadian alam yang mampu memusnahkan negara dan penduduknya. Negara kita memang sering dilanda banjir, ribut, kemarau dan kebakaran hutan kerana pelbagai faktor yang mendorong keadaan ini mudah berlaku terutama ketiak bumi dikatakan sedang mengalami perubahan cuaca yang drastik dalam tempoh yang terdekat ini. Sesungguhnya, ada

Keadaan ini wujud kerana hutan dianggap menjadi pelindung atau penahan berlakunya kejadian banjir dan kemarau kerana keupayaannya untuk menakung air dan menyalirkan air dengan baik. Oleh itu. Kemusnahan hutan menyebabkan muka bumi menjadi kosong dan mendorong mudahnya berlaku semua bencana alam ini.banyak faktor yang mendorong keadaan ini dan ada banyak langkah yang boleh diambil untuk membendungnya daripada terus berlaku. Kejadian bencana alam sering dikaitkan dengan kemusnahan alam sekitar terutama kemusnahan hutan belantara negara. .

. Pembukaan kawasan bandar baru. keghairahan negara untuk membangun dengan pesat turut mendorong berlakunya bencana alam ini. industri dan kawasan perumahan telah menyebabkan sistem ekologi yang asal tidak mampu untuk menghalang sebarang kejadian bencana alam daripada tidak berlaku. Manusia menganggap kemodenan mampu menghalang bencana alam berlaku lantas terus menerus menjalankan projek pembangunan tanpa mempunyai rasa takut atau bimbang berlakunya bencana alam di kawasan projek mereka. Malahan.kemusnahan hutan perlulah dipantau dengan lebih teliti oleh pihak kerajaan.

Justeru. Semua sumber alam negara akan terus dieksploitasi kerana manusia memang menganggap diri mereka lebih baik dan bijak daripada alam. Tambahan pula. bencana . Jadi. sikap kita dalam menguruskan sumber asli terutama penyelenggaran sungai dan pembalakan hutan yang tidak praktikal. pembangunan yang pesat memang penting tetapi perlulah dikawal atau dilakukan dengan berhati-hati supaya tidak menjejaskan sistem ekologi secara drastik. Naluri manusia yang sering mengutamakan keuntungan kewangan daripada berfikir secara rasional perkara yang bakal berlaku pada masa depan telah mengundang padah.

. Hukuman yang berat harus dikenakan kepada pesalah-pesalah alam sekitar supaya perkara ini menjadi pengajaran kepada orang lain. Jika kerajaan tegas dalam hal ini. Sudah pasti langkah yang paling penting dilakukan ialah kerajaan mengetatkan peraturan berkaitan dengan alam sekitar dengan lebih baik. sudah pasti masalah ini mampu diselesaikan dengan mudah. Kerajaan harus menjalankan satu usaha pemeriksaan yang holistik tanpa mengecualikan sesiapa jua dalam pemeriksaan ini.alam akan terus berlaku kerana kegagalan manusia untuk menguruskan sumber alamnya dengan baik.

Kesimpulannya. Jelaslah. Sikap masyarakat yang . bencana alam akan terus berlaku di negara kita. Kempen yang dijalankan secara terancang mampu menghasilkan satu generasi masyarakat yang menghargai alamnya lebih baik daripada generasi terdahulu. kempen yang berkesan mampu menangani isu ini dengan lebih baik.Malahan. kempen kesedaran terutama kepada generasi muda harus dilaksanakan. Kempen yang dijalankan itu haruslah sesuai dengan minat dan diri remaja kerana merekalah yang bakal menghuni negara ini serta mampu menyelesaikan masalah ini.

sambil lewa kerana menganggap alam bukan tanggungjawab mereka telah menyebabkan masalah ini menjadi semakin rumit untuk diselesaikan. Mungkin kita semua lupa bahawa setiap kali bencana alam melanda negara ini setiap kali itulah ada nyawa manusia yang melayang.karangan contoh Huraikan pendapat anda tentang kesan-kesan bencana alam. Sudah lebih dari 5 tahun kita . Agaknya kita menilai nyawa manusia sama seperti alam? KESAN BENCANA ALAM.

dan yang paling mengejutkan dunia sehingga kini iaitu tsunami. Pelbagai konklusi telah dibuat oleh pakar meteorologi dan geologi seluruh dunia mengenai persoalan wujudnya bencana alam tersebut.digembar-gemburkan dengan urutan kes bencana alam. Cukup merangkumi semua jenis bencana seperti pemanasan global. ramai daripada mereka berpandapat bahawa bencana alam yang menghantui kita pada abad kini berpunca daripada kelalaian manusia terdahulu menjaga amanah tuhan. ribut taufan. gempar bumi. banjir. bumi ini. . Justeru. terdapat banyak kesan yang dapat kita peroleh. Berikutan dengan bencana alam yang sering menimpa kaum manusia seluruh dunia kini.

kerajaan Malaysia diundang untuk menyertai seminar pemanasan global peringkat antarabangsa. Baru-baru ini. kita mengetahui bahawa pemanasan global ini berpunca daripada kesan rumah hijau. Hal ini .Salah satu bencana alam yang boleh dikatakan paling popular sekarang ialah kes pamanasan global. Bentuk muka bumi dunia yang kian ketandusan hutan tidak dapat menyerap kesemua gas karbon dioksida yang dihasilkan oleh peralatan bermotor menyebabkan cuaca duniamakin meningkat. bukan untuk berbual kosong bahkan bersama-sama membincangkan permasalahan tersebut dan cuba merungkai idea untuk menyelesaikannya. Secara umum.

bencana lain seperti banjir pula berlaku. Mungkin suatu hari nanti jika tiada tindakan diambil dalam masa terdekat. Dek sifat mementingkan diri sendiri menjurus . Manakan tidak. Akibat daripada banjir. pada zaman globalisasi kini manusia lebih mementingkan poket sendiri daripada nyawa ribuan manusia lain. lalu menyebabkan paras air laut meningkat.membawa kita kepada permasalahan lain iaitu pencairan bongkah ais di kutub utara dan selatan. banyak negeri-negeri seluruh dunia akan lenyap ditenggelami air laut. ramai penduduk dunia kehilangan tempat tinggal. Kejadian tanah runtuh di Malaysia daripada dahulu sehingga tidak pernah selesai. Lantas.

tanah runtuh juga menyebabkan haiwan kehilangan habitat semulajadi mereka.segelintir manusia ini menoreh lantas menggondolkan bukit-bukau dan gunung-ganang yang sepatutnya menjadi pasak bumi. memusnahkan kediaman. bahkan tumbuhan tersebut menggalas tanggungjawab mencengkam tanah dan mengelakkan berlakunya hakisan justeru mengelakkan tanah runtuh. mewujudkan masalah lalu lintas. hanya terdapat di muzium . Inikah yang kita mahu untuk generasi akan datang? Melihat dan mengenali haiwan. Pokok-pokok serta tunbuhan hijau yang tumbuh meliar di lereng-lereng bukit bukan sekadar hiasan semata-mata. Sudahlah kejadian tanah runtuh itu meragut nyawa.

sahaja. Lihatlah disekeliling kita pada hari ini. kerana telah insaf akan kerosakkan yang dilakukan dahulu. kebanyakkan pendingin hawa telah . Selain itu. walaupun telah pelbagai jenis bencana alam yang kita alami kini akibat kelalaian manusia terdahulu. namun ada perkara yang patut kita banggakan yang telah dilakukan oleh manusia pada zaman sekarang. Mungkin benar peribahasa ¶sudah terhantuk baru terngadah· mampu membawa keinsafan dalam diri seseorang insan. para saintis telah melahirkan idea baharu untuk menyelamatkan dunia seperti penggunaan air dan elektrik untuk menggantikan penggunaan minyak petrol sebagai peneraju alatan bermotor.

dapatlah kita simpulkan bahawa masalah bancana alam ini berlaku akibat kelalaian dan kecuaian kita sendiri. Dalam kes ini iaitu bencana alam. malah kita seharusnya bekerjasama bagai aur dengan tebing untuk menyelasaikan masalah ini. kesedaranlah . Selain itu. Oleh hal yang demikian. perkara utama yang amat penting dalam sesuatu permasalahan adalah perlu wujud kesedaran. sikap saling menuding jari tidak harus ada.digantikan dengan bahan mesra alam iaitu bebas CFC. Perubahan-perubahan tersebut mungkin kelihatan terlalu kecil untuk dibenggakan namun tanpa kita sedari perkara seperti inilah yang bakal merubah keadaan dunia menjadi lebih baik. Oleh itu.

.yang menjadi punca manusia berhenti daripada melakukan kerosakkan dan daripada sinilah tercetusnya idea pembikinan peralatan-peralatan baharu yang menggunakan bahan mesra alam. Walaupun kita sudah terhantuk baru terngadah untuk berubah menjadi yang lebih baik namun kita tidak harus berhenti setakat ini sahaja kerana kita pasti tidak mahu pisang berbuah dua kali.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->