Ketika isteri hampir bersalin, suami digalakkan membaca doa berikut, " La ila ha illa anta subha naka inni

kun tu minadzolimin " maksudnya " Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Maha Suci.Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang yang zalim. "

Antara doa-doa yang patut diamalkan oleh orang tua agar anak- anak mereka menjadi orang yang diredhai Allah iaitu: a) Doa agar anak patuh kepada Allah - Al Bagarah : 128 b) Doa agar diberi anak yang baik - Al Imran : 38 c) Doa agar diberi zuriat yang menyenangkan hati - Furqan : 74 d) Doa agar anak tetap mengerjakan solat - Ibrahim : 40 e) Doa ketika memberi nama anak

Maka,apa yang lakukan pada permulaannya ialah terus berniat MEMAAFKAN semua dosanya andai dia tersalah kata/bahasa pada kita.Pohon pada Allah, jangan kerana dosanya,dia azab untuk meramaikan umat Muhammad S.A.W Keduanya, saya meletakkan tapak tangan di dahinya. Disitu saya bacakan AlFatihah, Selawat Syifa' dan ayat Syifa' Al-Quran. Saya juga bacakan Doa Nabi Ibrahim agar kesakitannya diganti dengan rasa sejuk yang nyaman. Ketiganya, saya meletakkan tapak tangan diperutnya. Saya bercakap secara jelas. 'Wahai Hamba Allah dalam perut ini.Ketahuilah ini adalah Papa (ayah) kamu.Aku arahkan kamu dengan nama Allah agar kamu keluar.' Saya ulang beberapa kali... 'Ukhruj fi bi'iznillah' (keluar dlm keizinan Allah) Keempatnya, saya ulang sebanyak sebelas kali ayat luncur air dan ditiup pada perut isteri menghala ke bawah. Syukur, isteri saya hanya kesakitan serius selama 7 minit dan terus bersalin dengan mudah.Saya yang berada di sisi mengusap dahinya.Saya ucapkan terima kasih kepadanya kerana sanggup bertahan dan menemani kehidupan bersama saya.

Antara amalan doa yang boleh dipraktikkan sepanjang menunggu hari kelahiran antaranya ialah:

* Surah Maryam

“Kemudian jalannya dimudahkan” (Surah Abasa: ayat 20) “Dan aku sentiasa menyerahkan urusanku bulat2 kepada Allah.* Surah Yassin * Surah Yusof * Surah Luqman * Surah Al-Hasyr: Ayat 3 * Surah Al-Insyiqaq: Ayat 4 * Surah Al-Ahqaf: Ayat 35 * Surah An-Nazi’at: Ayat 46 (tiup pd air > sapu pd perut > minum) * Surah Az-Zariyat Dan ini antara doa yang patut dibaca oleh bakal ibu utk memudahkan proses bersalin. kita hanya mampu bertawakal dan memohon pada Allah. Maha Suci Engkau. kalu bole dikerapkan bacaannya. adalah baik bagi suami mendoakan si isteri bagi membantu memudahkan proses bersalin. moga2 Allah memperkenankan doa kita. sesungguhnya aku termasuk orang orang yang zalim”. Sesungguhnya Allah Maha Melihat akan keadaan hamba2nya”. Antaranya ialah: * Ayatul Kursi * Surah Al-A’raf: Ayat 54 * Surah Al-Anbiya’: Ayat 87 . (Surah Ghafir: ayat 44) “Tidak ada Tuhan selain Engkau. (Surah Al-Anbiya’: ayat 87) Bagi si suami yang bakal menjadi bapa.

InsyaAllah segala maksud akan ditunaikan Allah.Kalau yg tengah mengandung & nak tunggu kelahiran bolehlah amalkan ye. Doa & zikir utk mudah bersalin 1. dalam keadaan suci. Jika diamalkan sebanyak 500 x setiap hari. 2... Surah Al.tapi bila dah selalu baca dah ingat kat mulut.Fatihah (7x) Antara doa dan zikir untuk mudah bersalin masa ibu pregnant ada antaranya ibu amalkan siap tampal kat dinding. “Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatu apapun”. Wallahu akhrajakum mimbutuni ummahatikum la ta’lamu nasyaiaa.Ayat ini juga elok dibaca oleh bakal ibu sebagai persediaan utk melahirkan bayi dan moga dapat membantu bagi memudahkan bersalin. Juga apabila mempunyai musuh. Ya Khafid (1000 x) Al-Khafid (Yang Maha Menjatuhkan). musuh itu akan jatuh martabatnya . khusyuk & tawaduk...

khaffif 'anni aalaamil makhaadth. Al Abasa: Ayat 20 Maksudnya: "Kemudian Jalannya dipermudahkan" 4. ya kariim. kalau xnak amalkan semua xper just amalkan yg bertanda merah tu pun cukup. dan dengan berkat Nabi Muhammad yang diturunkan Surah Maryam kepadanya. wa atmim bil khair. ketika ia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi" 5. tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orangorang yang menganiaya diri sendiri" ''Maka Kami kabulkan permohonan doanya. birahmatika ya arhamarraahimiin. Maksudnya: "Ya Allah.mudah-mudahan mana-mana ibu yg nak bersalin akan deliver dgn selamatnya. wala tu assir.3. wa bihaqqi man unzilat 'alaihi suuratu maryam. SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZZOLIMIN "Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya. Surah Al-Anbiya' : AYAT 87-89 LA ILA HA ILLA ANTA. Allahumma bihaqqi maryam. wahai Allah Yang Maha Pemurah. Antara zikir dan doa yang disuruh mengamalkannya ialah: 1. Maksudnya: "Ya Allah. ringankanlah kesakitanku dengan rahmatMu Ya Allah Yang Maha Penyayang" 6. dan sempurnakanlah semua hajatku dengan sebaik-baiknya" -TAMATNampak banyak kan. dan Kami selamatkan dia dari kesusahan yang menyelubunginya dan sebagaimana Kami menyelamatkannya Kami akan selamatkan orang-orang yang beriman (ketika mereka merayu kepada Kami)'' Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakariya.. berilah segala kemudahan kepadaku. Rabbi yassir. janganlah Engkau beri kesusahan. . dengan berkat Siti Maryam.

Dia memasukkan malam ke dalam sarang yang mencarinya dengan cepat. Kemudian pula : 5.“ Ya Tuhan kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat ( anak ) yang baik sempurna (tidak cacat ). “ Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau ( Allah ). Matahari. “ Tuhanku berilah kepadaku ( seorang anak) dari anak-anak yang soleh” Dan apabila saat hampir bersalin bacalah doa ini: 4. . Maha Mulia Allah Tuhan semesta alam. Seterusnya perbanyakkan membaca tasbih ini: 6. Allah yang mempunyai pencipta dan suruhan. “ Bahawasanya Tuhanku. bulan dan bintang semuanya ditundukkan dengan perintah-Nya. Ketahui olehmu. ialah Allah yang telah menjadikan langit dan bumi dan yang diantara keduanya di dalam enam hari kemudian Dia bersemayam atas Arasy. “ Allah telah mencukupi segala sesuatu bagiku dan sebaik-baik yang ku serah diri kepada Allah” Untuk memudahkan bersalin digalakkan pula membaca ayat kursi. sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang-orang yang zalim. 3. Sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar dan menerima rayuan dan doa hamba Mu” 2. maha Suci Engkau Ya Allah.

mak cu memperbanyakan lagi bacaan surah ini serta jangan lupa berdoa semasa mengandungkan Adda.Surah Al-Ansyiqaq Surah ini. mak cu bersalin lebih mudah. walaupun berat Adda semasa lahir 4. Mak cu rbanyakan bacaan surah ini serta berdoa.Sentiasa membaca surah Maryam. Alhamdulillah lagi mudah.بسم ال الرحمن الرحيم‬ ِ ِْ ّ ِ ْ ّ ِ ِ ْ ِ ٍ َ َ ِ ّ ُ ّ َ ْ ِ ِ َ ّ ِ ِ َ ِ ُُ ِْ ُ ‫أعيذه بالواحد الصمد من شر كل ذى حسد‬ Maksudnya : Aku berlindung akannya dengan pertolongan Tuhan yang Esa yang ditumpu segala kehendak kepadaNya daripada sekalian yang mempunyai dengki * Sekurang-kurangnya dibaca sebanyak 10 kali setiap kali lepas solat 5 waktu 9. . cepat dan kesakitan semasa nak bersalin pun kurang. 10.1kg. lagi cepat dan lagi kurang sakitya. lebih-lebih lagi bila dah dekat tarikh jangkaan bersalin. seorang ustaz menyarankan mak cu membacanya. Syukur Alhamdulillah.Maha Suci Allah 7. Semasa mengandungkan Haziq. Aku Pohon ampun kepada Allah Sentiasa membaca doa ini : 8‫.

supaya kamu bersyukur. .11.Surah An-Nahl: ayat 78-80 [78] Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun dan Dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (akal fikiran).