P. 1
4 Bidang Psv

4 Bidang Psv

|Views: 5,058|Likes:
Published by Cheqgu Min Muin

More info:

Published by: Cheqgu Min Muin on Dec 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/06/2013

pdf

text

original

Kandungan Sukatan pelajaran Pendidikan Seni Visual sekolah rendah disusun dalam empat bidang kegiatan iaitu: 1.

Menggambar 2. Membuat Corak dan Rekaan 3. Membentuk dan Membuat Binaan 4. Mengenal Kraf Tradisional Setiap bidang ini menekankan keempat-empat aspek iaitu pemerhatian secara aktif, interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan, apresiasi seni visual serta menghargai nilai baik. Pengajaran akan dilakukan secara bersepadu. PENGENALAN BIDANG MENGGAMBAR Mengambar adalah satu bidang yang menegaskan perkembangan persepsi dan kemahiran seseorang murid. Ia boleh melihat kemampuan murid terhadap aspek melukis serta kegiatan mereka dalam membuat gambar dengan menggunakan pelbagai media dan teknik. Aspek ruang, struktur, imbangan dan komposisi dalam sesuatu hasil karya sangat di tekankan. Aktiviti seperti lukisan, catan, kolaj, montaj, cetakan, gosokan, resis, percikan dan mozek adalah aktiviti yang boleh di laksanakan semasa proses menggambar selain meliputi penerokaan kesan seni serta mengenali pelbagai alat bahan dan kegunaannya. Oleh itu pelbagai kemahiran asas dan teknik dalam proses rekaan dapat di pelajari. Persepsi visual murid dan kesedaran terhadap asas seni reka seperti warna, garisan, susunan dan kesannya boleh di tingkatkan.

Apa itu menggambar Mengambar adalah membuat atau menghasilkan gambar di mana ia adalah salah satu bidang daripada empat kegiatan yang terdapat dalam sukatan Pendidikan Seni Visual. Mengambar juga adalah penterjemahan atau penghasilan visual/ilustrasi sesuatu objek atau imej yang ada dalam minda secara dua dimensi diatas kanvas atau kertas. Ia mengandungi komposisi artistik yang dihasilkan melalui aplikasi warna di atas permukaan rata

Pen marker boleh membentuk kesan garisan tebal . Media dan Teknik Murid akan lebih berminat menghasilkan kerja-kerja seni jika di beri alternatif dari aspek bahan iaitu jenis kertas yang mempunyai tekstur. .Bod bristol .Kertas lukisan biasa sesuai di gunakan untuk pensel. Selaian itu penggunaan alat tulis samada media kering atau basah. namun agak mahal. Media dan Bahan Jenis ± jenis alat tulis yang biasa di gunakan dalam menggambar adalah seperti .merupakan kertas bod putih yang keras dan licin yang dicipta untuk pen. kertas tisu. kertas sampul surat. . kertas komputer. . Biasanya digunakan untuk lukisan pastel .dan kertas arkitek. Ia terdapat dalam pelbagai warna yang cerah.8B) merupakan jenis pensel lembut .Kertas Ingres .kertas ini mempunyai permukaan yang halus dan berbulu.Pen dan dakwatakan menghasilkan kesan garisan yang lebih halus .Kapur boleh member kesan garisan yang tebal namun mudah terpadam (c) Jenis-jenis Kertas Lukisan .Marker pelukisan (rendering marker) . .Pensil warna mengandungi pelbagai jenis warna -Arang mampu menghasilkan kesan legap dan cepat member kesan kesan . majalah.Lain-lain kertas seperti µbrown paper¶.Alat.Kertas cat air pula lebih tebal dan berkualiti. warna dan saiz yang berlainan seperti kertas surat khabar. kertas pembungkus hadiah. berwarna atau tidak berwarna mempunyai fungsi tersendiri untuk melengkapkan kerja-kerja menggambar. arang atau krayon.Krayon adalah lembut dan mempunyai kesan lilin .Pensil B (2B . pen. Alat.Pensil HB adalah pensel jenis keras .Soft Pastel pula mempunyai pelbagai warna serta mempunyai kesan lembut .

menampal. menggunting. jenis kekacang.bahan terbuang. berbagai jenis kertas dan fabrik.Kapur plaster KOLAJ Penghasilan kolaj adalah dengan cara memotong..LUKISAN Ia adalah seni yang menggambarkan objek atau pelan dengan garisan di atas permukaan rata dengan menggunakan media kering atau menggunakan warna paling sedikit seperti pensil warna dan krayon. Ia memberi ruang kepada pelukis meluahkan perasaan. cat Minyak. Ia juga adalah terhasil secara spontan mengikut garak hati atau perasaan pelukis itu. Bahantara yang digunakan untuk menghasilkan kolaj adalah dari bahan. warna Poster. cetakan atau mural. Ia terhasil melalui sapuan warna ke atas permukaan rata dengan menggunakan berus atau alatan lain . mengoyak. warna Air. cat Akrilik. dan Fresko . Unsur garisan amat di tekankan di mana ia adalah kerja asas untuk menghasilkan catan. cat Tempera. MONTAJ . CATAN Catan adalah hasil seni bahantara pigmen warna di atas permukaan rata. menindih bahan-bahan di atas permukaan rata atau 2D . Jenis Warna yang lazim di gunakan ialah cat guac . membuat interpretasi pandangan atau merakamkan gambaran pemikiran atau rekaan tertentu sama ada yang nyata atau abstrak.

peperangan atau alam sekitar. teknik tindihan (kolaj) dan teknik susunan gambar (mozek) boleh digabungkan digunakan dalam aktiviti montaj. alam benda. image editing photography digunakan dengan menggunakan komputer dalam menghasilkan montaj. Cantuman gambar-gambar akan menghasilkan satu imej baru. menampal dan mencantum. kecuaian. Ia boleh dilaksanakan melalui proses menggambar dan mencorak yang dilakukan dengan cara memotong permukaan plat dengan dakwat Teknik cetakan mono. (blok kayu dan lino) boleh diaplikasikan dalam pengajaran dan pembelajaran di sekolah rendah.Teknik super impose. GOSOKAN . Aktiviti montaj lazimnya menggunakan teknik memotong. kemalangan. Tema bagi aktiviti menghasilkan montaj boleh dikategorikan kepada tema lanskap. Namun. figura dan corak huruf. diulang dan dicipta dalam bentuk edisi dengan menggunakan dakwat. teknik cetakan timbul.Montaj ialah satu aktiviti seni menggambar menggunakan potongan gambar dari berbagai sumber atau sumber yang sama untuk menimbulkan mesej pengajaran. CETAKAN Cetakan adalah kesan daripada gubahan yang dihasilkan oleh pelukis pada permukaan blok atau plat ke atas permukaan rata. Warna-warna harmoni dan warna-warna kontra digunakan dalam montaj untuk menarik perhatianpemerhati.

Untuk menghasilkan cetakan. murid boleh menggosok dakwat.Mengikut Kamus Dewan. menggunakan pelbagai warna atau monokrom iaitu menggunakan warna putih dan hitam sahaja dan gosokan potongan kertas RESIS Menurut Glosari Seni Lukis. gosokan bermakna bergeser.. Sekiranya kain di gunakan.Lilin bertindak sebagai pelindung kepada warna asal atau menghasilkan garisan di atas permukaan ketas. barang dll) menggunakan sesuatu untuk menggosok.Warna pada resis kain dapat di kekalkan dengan menggunakan . Pelbagai teknik gosokan boleh di teroka iaitu gosokan satu lapis dan satu arah sahaja. kapur ke atas sekeping kertas yang diletakkan di atas suatu permukaan yang berjalinan. bergesel.Menurut Glosari Seni Lukis pula gosokan bermakna pemindahan reka bentuk atau corak dari sesuatu permukaan ke permukaan lain dengan cara menggosokkan pensel di atas permukaan yang hendak dipindahkan. menggosok dengan (tangan. Gosoka adalah proses menggosok dan merekod corak daripada permukaan yang berjalinan serta member ruang kepada murid meneroka proses mengambar menggambar melalui deria sentuh yang terdapat di sekeliling mereka. . resis didefinisikan sebagai suatu kaedah melukis cat air dengan menyapu cat ke permukaan yang telah disapukan lilin di bahagian bahagian yang tidak hendak dicat atau diwarnakan. secara pusingan. pensel. maka canting diperlukan untuk membuat garisan lilin bagi menghasilkan corak batik. gosokan beberapa lapisan di atas tempat yang sama secara berulang kali atau berulang kali dari arah dan sudut yang berlainan.

PERCIKAN Glosari Seni Lukis menyatakan bahawa percikan adalah corak-corak tompok dan titik pada lukisan cat. tumbuh-tumbuhan. paku atau plastic di gunakan untuk melakar gambar di atasnya .Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka pula percikan ialah titik-titik air atau warna yang berserak-serak ke sana sini setelah air atau warna itu terhempas ke suatu permukaan. merenjisi.Sodium silikat . MOZEK . cat air dan lilin. Setelah selesai. Tema yang boleh dijalankan dalam aktiviti percikan termasuklah lanskap. seperti permukaan kertas disapu dengan krayon secara berlapis supaya bahan krayon yang tebal berlekat di atas kertas. .Percikan boleh dihalang dengan menggunakan sesuatu objek atau kertas yang boleh di ubah kedudukannya untuk mengahasilkan kesan tindanan apabila warna kedua dipercikkan. corak. GURISAN Alat yang tajam di perlukan untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. Percikan diistilahkan sebagai satu hasilan titikan warna yang berselerakan ke sana sini setelah warna tersebut jatuh ke atas permukaan.Percikan akan menghasilkan satu permukaan seperti batu granit atau marble yang menarik. Aktiviti seperti mendetik. setem dan catan. Dan sebagainya yang boleh dikatakan sebagai proses penolakan warna. Resis ialah teknik menghasilkan lukisan atau reka corak dengan menggunakan bahan2 yang tidak bercampur antara satu sama lain seperti cat air dan cat minyak. menyebabkan berpercikan. Makna ke tiga ialah sesuatu yang memercik. rendaman soda ash dalam air panas bertindak untuk membuang lilin yang terdapat pada permukaan kain tersebut. memantul berselerak ke sana sini. Kayu. Makna kedua ialah menghambur ke sana sini. mengetuk. Teknik ini dapat dilihat dengan jelas didalam proses penghasilan batik lukis dan batik canting. merenjis. kad ucapan. menyembur dan memercik boleh menhasilkan percikan. warna-warna basah dan kertas. Alatan penting yang digunakan untuk menghasilkan percikan ialah berus dari berbagai jenis.

kreativiti dan ekspresi diri murid. mozek boleh didefinisikan sebagai satu reka bentuk atau gambar yang dibuat daripada serpihan kaca. kayu. marmar dan seramik (tessera).Glosari Seni Lukis. menggambar merupakan satu cara untuk berkomunikasi dengan orang lain. marmar atau pecahan tembikar.Biasanya ia disusun secara bersebelahan dan tidak bertindih. Ia menekankan perkembangan imaginasi. . Garis luar pada lubang itu memberi kesan kepada sifat garis luar rupa bentuk yang dihasilkan RUMUSAN Bidang menggambar adalah satu bidang yang menegaskan perkembangan persepsi dan kemahiran murid dari aspek k melukis dan membuat gambar dengan menggunakan pelbagai media dan teknik. Apabila bahan warna disapu di atas stensil yang diletakkan atas kertas. Mozek dalam bentuk foto boleh terhasil dari cantuman beberapa gambar lain disusun menjadi satu tema /tajuk. di susun di atas dinding.Selain itu. bahan warna akan melalui ruang kosong atau lubang di atas stensil dan diserap oleh kertas. Mozek juga boleh menghasilkan gambar atau corak hiasan dengan menyusun carikan kecil bahan-bahan seperti kaca. lantai atau permukaan yang tidak rata untuk menghasilkan pantulan /kilauan. meluahkan perasaan atau menilai sesuatu hasil seni dari aspek estetik b) MEMBUAT CORAK DAN REKAAN . STENSILAN Menggunakan rupa bentuk gambar yang dikeluarkan dari alat stensil dengan sesuatu cara supaya meninggalkan ruang kosong di atas alat stensil tersebut.

Oleh itu corak terdiri daripada Corak Terancang dan Corak Tidak Terancang. Motif ini menghasilkan corak yang mempunyai pelbagai jenis susunan. Corak tidak terancang dihasilkan secara bebas tanpa mempunyai motif tertentu. meniup. Corak juga boleh terbentuk daripada bukan motif secara bebas atau Corak Tidak Terancang. Corak tradisi ialah corak yang mempunyai motifnya tersendiri dan mempunyai namanama tertentu yang berunsur tradisi. Ia terdiri daripada motif flora. PENGHASILAN CORAK Terdapat dua cara untuk mendapatkan corak iaitu: a) Corak Terancang b) Corak Tidak Terancang Corak terancang dibuat menggunakan motif yang disusun dengan teratur dan dalam susunan tertentu. termasuk penggunaan garisan grid dalam penghasilan corak. terancang atau secara bebas. fauna. Ia boleh dihasilkan dengan cara seperti merenjis. geometrikal dan organik. Motif ialah sama ada rupa atau bentuk asas dalam satu-satu rekaan atau gubahan.TEORI MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Definisi Corak ialah susunan motif sama ada secara teratur. mengayak. . menggolek dan sebagainya.

JENIS-JENIS SUSUNAN DALAM CORAK DAN REKAAN Susunan Ulang Sekata Motif yang diulang secara berurutan dalam baris dan lajur yang sama bagi menghasilkan corak yang menarik. Motif seterusnya disusun di antara pertemuan dua motif yang sebelumnya. Motif akan kelihatan dalam posisi yang bertentangan. Motif yang digunakan boleh terdiri daripada motif yang sama atau berbeza. Susunan Batu Bata Motif disusun secara berurutan pada baris atau lajur yang sama. Susunan Berselang Seli Motif yang disusun secara berselang seli di antara motif yang lain atau di antara ruangan yang kosong. Susunan Berpusat Motif susunan berpusat berpunca daripada satu titik tengah yang dikembangkan. Susunan Bertimbal Motif ini diwujudkan secara cerminan. Susunan Bertindih Motif yang sama disusun secara bertindih atau bertindan antara satu sama lain sehingga membentuk corak yang menarik. Susunan Beralun Motif yang dihasilkan kelihatan berombak dalam bentuk garisan yang sekata atau tidak. Motif . Susunan corak ini selalunya menggunakan garisan grid sebagai panduan. Penggunaan garisan grid dapat membantu menghasilkan corak yang menarik dan teratur.

Corak pualaman boleh di jadikan sebagai kulit buku. ikatan. Teknik ikat dan celup dalam batik juga dikenali sebagai batik pelangi. Ishak adalah antara tokoh batik yang terkenal di Malaysia. Titisan Warna akan di titiskan menjadi motif yang menarik. Celupan yang terlalu dalam menghasilkan corak yang besar. Ikatan dan celupan Teknik ikat dan celup yang biasa digunakan ialah simpulan. Antaranya melalui kegiatan seperti: Corak tidak terancang secara: Pualaman Pualaman adalah satu penghasilan corak teknik cetakan mono dimana warna dimendapkan daripada cairan yang bergelatin dan melekit dimana sejenis catan yang tidak bersatu antara air dan minyak di gunakan. . segi empat. oktagon dan sebagainya. hexagon. Tiupan Warna air di tiup sama ada terus di atas kertas atau menggunakan straw untuk menghasilkan corak seperti ranting pokok. Haji Che Su b. coraknya yang terhasil adalah kecil. Garam digunakan sebagai bahan penyerapan. Corak terhasil daripada pelbagai teknik dan cara. lipatan dan jahitan.ini boleh dihasilkan dalam bentuk bulatan.Bahan yang berasaskan minyak akan terapung diatas permukaan dalam semua arah mengikut aliran bahan tersebut. sebaliknya jika dicelup cetek.

Resis . Berpandukan aspek tersebut murid dapat memahami dengan lebih jelas bila mereka membentuk dan membina sesuatu model. Catan. Mencipta reka corak renjis melibatkan proses latihan berfikir yang berhubung dengan asas rekaan dan prinsip rekaan. Kolaj dan kaligrafi 3. Lipatan dan guntingan. Membentuk dan Membuat Binaan Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi murid terhadap aspek seni dari segi bentuk. percikan atau tiupan. semasa menjalankan proses penghasilan seni. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan juga mendedahkan murid dengan penggunaan pelbagai bahan. imbangan dan kestabilan. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi aktiviti seperti: Alat dan Bahan Penggunaan alat dan bahan yang sesuai diperlukan dalam proses penghasilan karya Membentuk dan Membuat Binaan. Corak terancang secara: Lukisan. Anda boleh menggunakan pelbagai alat dan bahan . Capan. Cetakan. struktur. alat dan teknik penghasilan.Renjisan dan percikan Ia didefinisikan sebagai suatu teknik dalam menghasilkan corak terancang atau tidak terancang dengan cara semburan. Ini memberi peluang kepada murid berinteraksi secara kreatif dengan alat dan bahan. ruang.

Lipatan . cantuman skru/paku atau gam. kertas tumbuk. Cantuman. binaan. guntingan. kertas yang sesuai untuk origami.seperti tanah liat. Teknik penghasilannya adalah kimpalan. luakan dan sebagainya. potongan. Teknik-Teknik Membentuk dan Membuat Binaan Terdapat pelbagai teknik yang boleh digunakan untuk menghasilkan bentuk atau membuat binaan. kayu. sabun dan sebagainya 4. tanah liat. pembungkusan . Biasanya teknik-teknik tersebut dipilih berdasarkan kesesuaian bahan yang digunakan seperti teknik picitan. serbuk papan. guntingan dan luakan. Ia boleh dihasilkan secara acuan. Arca timbul Bentuk tiga dimensi yang tersembul keluar dari permukaan dua dimensi yang rata atau dipahat keluar yang akhirnya menonjolkan objek ke permukaan. binaan atau asemblaj. Asemblaj Bahagian atau komponen yang berlainan yang dicantumkan menjadi satu kesatuan objek membentuk satu konsep yang bermakna. pembungkusan. Mobail . tampalan. plastersin. Potongan. Antaranya ialah melalui teknik picitan. cantuman. lipatan.

Model Bentuk yang digubah untuk tujuan membuat sesuatu objek konkrit. lakonan. Mobail juga dikenali sebagai Acra bergerak atau Arca Kinetik . acuan atau binaan. Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak . Bahan-bahan yang selalunya . Ianya boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan. fenomena atau peristiwa. skru. Bahagian dinding kotak dilukis latar belakang untuk menggambarkan situasi yang diperlukan berdasarkan tema diorama . Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca. Komposisi situasi tersebut hendaklah diletakkan di dalam satu kotak atau bekas yang ditebuk satu hingga tiga permukaan supaya dapat dilihat dari hadapan atau pun sisi. Stabail Bahan kutipan dicantumkan untuk membentuk satu kesatuan objek dan dipasang tapak yang stabail. Antara teknik yang digunakan adalah gam.Bahagian-bahagian dicantum untuk membentuk satu kesatuan. nyanyian dan cerita. gam. maklumat. skru dan acuan. didiri atau dilekatkan pada tapak dan dinding kotak/bekas tersebut. kimpalan. Contohnya model buahbuahan. Teknik yang bersesuaian untuk menghasilkan arca ini adalah kimpalan. Objek yang hendak disusun boleh digantung. Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objek untuk menggambarkan situasi yang sebenar. puisi. Teknik yang biasa digunakan untuk menghasilkan arca mobail adalah kimpalan. berputar atau berombak. berputar atau berombak. Diorama Gubahan himpunan objek konkrit yang bertemakan sesuatu cerita. gam dan kimpalan. Mobail biasanya digantung di atas siling. skru dan lipatan. ikatan. Digantung untuk menjadikan objek bergerak. Teknik yang lazimnya digunakan dalam penghasilan diorama adalah cantuman. Bahagian tapak kotak pula dihias dengan bahan untuk menimbulkan situasi yang sama seperti tema diorama.

kertas warna. meraut. benang dan bahan hiasan yang sesuai. Alat domestik ialah alatan yang biasa di gunakan untuk aktivti seharian seperti senduk di buat daripada tempurung kelapa. Topeng Objek konkrit yang dibentuk melalui lipatan atau konsep topologi. kimpalan dan skru. pengokot . 2 Alat permainan yang lazimnya di mainkan selepas musim menuai seperti wau dimana proses yang terlibat adalah memilih buluh. menampal kertas dan corak. 4. . Di sekolah rendah. murid diperkenalkan dengan kraf tradisional seperti: 1. binatang. Teknik untuk penghasilan boneka adalah jalitan. Tekniknya ialah luakan. plastik lutsinar. Mengenal Kraf Tradisional Kraf tradisional boleh didefinisikan sebagai perusahaan (kerja seni) yang melibatkan kemahiran kerja tangan yang memerlukan daya cipta oleh masyarakat yang diwarisi turuntemurun. serangga dan lain-lain. membina rangka. assemble dan ukir. plastisin. Boneka Model yang mewatakkan figura manusia. serta tenggala daripada kayu. pita pelekat. buah-buahan. kukur kelapa diperbuat daripada besi dan kayu. gam. gam. Teknik yang digunakan adalah lupatan dan guntingan.digunakan untuk menhasilkan diorama adalah seperti kotak kosong.

Anyaman adalah satu proses menjalin atau menjaring-jaringkan helaian daun buluh. tumbuk lada. rotan. 5. Tekat merupakan tekstil yang dihasilkan dengan cara menyulam benang ke atas kain dasar dari jenis baldu. lawi ayam. Alat pertahanan diri pula seperti keris. dan sumpit. dinding. Perhiasan diri (ornamen) seperti manic. lidi. Setelah bahan campuran lilin dipanaskan. 6. Proses adalah penciptaan motif. Teknik mengukir sepertu bunga timbul atau papan tebuk adalah yang paling digemari .batik lukis atau batik canting . 9 . 7. bertam. membentuk mempulur dan akhirnya menyulam. Batik merupakan sejenis kraf yg dihasilkan melalui proses menerap lilin dan mewarnakan kain. 4. mahupun tebar layar. Batik boleh di hasilkan melalui kaedah batik tulis. Ia melibatkan proses dimana kain akan dibasuh untuk membuang kanji seterusnya dikeringkan. Kain diregangkan untuk proses melakar motif dan corak menggunakan pensil. 8. tombak. Prosesnya agak rumit .3. Tenunan pula adalah seni kraf tekstil paling popular kerana hasilnya yang halus dan bermutu tinggi mencerminkan kreativiti dan kemahiran penenun. persiapan pemidang. rantai atau hiasan kepala. siling. Ukiran kayu adalah kraf tangan untuk menghiasi rumah seperti hiasan pada bahagian pintu. lembing. proses melakar diatas fabrik dibuat menggunakan canting seterusnya bahan warna disapu pada motif.atau paku pakis ribu ± ribu dengan menggunakan cara serta peraturan tertentu melalui teknik menyelang-yelikan antara satu sama lain.

Anyaman yang tidak bercorak kelerai dipanggil ghadas. Kelarai adalah corak atau motif berbentuk dam. Jangka digunakan untuk melerai daun menjadi saiz tertentu. Tembikar adalah sejenis barang kraf yg dihasilkan daripada tanah liat.dimana daun akan dilayur supaya tahan lama. Proses anyaman dimulakan dengan lagang iaitu bilah daun dibentuk menjadi V. Alat yg digunakan adalah pisau. pengayak. Ia dibentuk kemudian dibakar. Daun akan di lurut supaya mudah di anyam seterusnya di rendam dalam pewarna. Selain itu pelajar akan lebih menghargai diri sendiri dan alam sekitarnya seterusnya menjadi inspirasi kepada mereka untuk menghasilkan karya yang bermutu dan berprestij. Refleksi : - Sesungguhnya tugasan ini telah membuka minda saya untuk memahami Pendidikan Seni Visual dari perspektif yang lebih fleksibel dan kreatif. Kepelbagaian teknik mengammbar membuat saya lebih fleksibel . dawai pemotong. penggelek. 10. pinggan. kayu pembentuk dan papan gelek Rumusan : Pendidikan Seni Visual menekankan kepada aspek perkembangan kognitif selaras dengan emosi pelajar untuk melahirkan atau mencetuskan idea kepada penciptaan baru atau meluahkan idea ± idea yang tersemat di kalbu mereka dalam pelbagai bentuk demi mempertingkatkan kemahiran pelajar. Ia memiliki pelbagai medium untuk menghasilkan karya bukan hanya sekadar menghasilkan lukisan secara manual apatah lagi catan yang sememangnya menjadi titik kelemahan saya hingga saya meminggirkan Pendidikan Seni visual.

Bangi. Selangor 2010 wareyzseni.blogspot.dan optimis untuk meneroka dan cuba menghasilkan pelbagai karya pada masa akan datang memandangkan pada ketika ini tiada ruang untuk saya menurunkan ilmu yang di perolehi kepada pelajar. Pendidikan Seni Visual SPM.com/2009/12/menggambar. Apapun. Walaupun karya yang terhasil kurang berkualiti. Kathleen Chee. Rujukan :- Focus Goal.htm . tertanam hasrat untuk memperbaiki hasil karya dan meneroka pelbagai teknik yangtidak pernah di rasai selama ini. namun kepuasan dan keseronokan melaksanakan kerja amali itu lebih utama. Penerbitan Pelangi . Sememangnya. saya mula mengorak langkah meminati Pendidikan Seni Visual yang sememangnya tidak pernah bertempat di hati saya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->