P. 1
4 Bidang Psv

4 Bidang Psv

|Views: 5,057|Likes:
Published by Cheqgu Min Muin

More info:

Published by: Cheqgu Min Muin on Dec 17, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/06/2013

pdf

text

original

Kandungan Sukatan pelajaran Pendidikan Seni Visual sekolah rendah disusun dalam empat bidang kegiatan iaitu: 1.

Menggambar 2. Membuat Corak dan Rekaan 3. Membentuk dan Membuat Binaan 4. Mengenal Kraf Tradisional Setiap bidang ini menekankan keempat-empat aspek iaitu pemerhatian secara aktif, interaksi yang kritis dan kreatif dengan alat dan bahan, apresiasi seni visual serta menghargai nilai baik. Pengajaran akan dilakukan secara bersepadu. PENGENALAN BIDANG MENGGAMBAR Mengambar adalah satu bidang yang menegaskan perkembangan persepsi dan kemahiran seseorang murid. Ia boleh melihat kemampuan murid terhadap aspek melukis serta kegiatan mereka dalam membuat gambar dengan menggunakan pelbagai media dan teknik. Aspek ruang, struktur, imbangan dan komposisi dalam sesuatu hasil karya sangat di tekankan. Aktiviti seperti lukisan, catan, kolaj, montaj, cetakan, gosokan, resis, percikan dan mozek adalah aktiviti yang boleh di laksanakan semasa proses menggambar selain meliputi penerokaan kesan seni serta mengenali pelbagai alat bahan dan kegunaannya. Oleh itu pelbagai kemahiran asas dan teknik dalam proses rekaan dapat di pelajari. Persepsi visual murid dan kesedaran terhadap asas seni reka seperti warna, garisan, susunan dan kesannya boleh di tingkatkan.

Apa itu menggambar Mengambar adalah membuat atau menghasilkan gambar di mana ia adalah salah satu bidang daripada empat kegiatan yang terdapat dalam sukatan Pendidikan Seni Visual. Mengambar juga adalah penterjemahan atau penghasilan visual/ilustrasi sesuatu objek atau imej yang ada dalam minda secara dua dimensi diatas kanvas atau kertas. Ia mengandungi komposisi artistik yang dihasilkan melalui aplikasi warna di atas permukaan rata

merupakan kertas bod putih yang keras dan licin yang dicipta untuk pen.Alat.Krayon adalah lembut dan mempunyai kesan lilin . arang atau krayon. Media dan Teknik Murid akan lebih berminat menghasilkan kerja-kerja seni jika di beri alternatif dari aspek bahan iaitu jenis kertas yang mempunyai tekstur. berwarna atau tidak berwarna mempunyai fungsi tersendiri untuk melengkapkan kerja-kerja menggambar. kertas sampul surat. . Alat.Kapur boleh member kesan garisan yang tebal namun mudah terpadam (c) Jenis-jenis Kertas Lukisan . .Kertas lukisan biasa sesuai di gunakan untuk pensel. kertas pembungkus hadiah.Marker pelukisan (rendering marker) . .Pen marker boleh membentuk kesan garisan tebal .Pen dan dakwatakan menghasilkan kesan garisan yang lebih halus . Media dan Bahan Jenis ± jenis alat tulis yang biasa di gunakan dalam menggambar adalah seperti . majalah.Kertas cat air pula lebih tebal dan berkualiti.Pensil HB adalah pensel jenis keras . Ia terdapat dalam pelbagai warna yang cerah. warna dan saiz yang berlainan seperti kertas surat khabar.8B) merupakan jenis pensel lembut .Pensil B (2B . pen.dan kertas arkitek.Pensil warna mengandungi pelbagai jenis warna -Arang mampu menghasilkan kesan legap dan cepat member kesan kesan . kertas tisu.Kertas Ingres .Bod bristol . Selaian itu penggunaan alat tulis samada media kering atau basah.Soft Pastel pula mempunyai pelbagai warna serta mempunyai kesan lembut . . Biasanya digunakan untuk lukisan pastel .kertas ini mempunyai permukaan yang halus dan berbulu. namun agak mahal. kertas komputer.Lain-lain kertas seperti µbrown paper¶.

membuat interpretasi pandangan atau merakamkan gambaran pemikiran atau rekaan tertentu sama ada yang nyata atau abstrak. MONTAJ . menggunting. cat Minyak. cat Tempera. mengoyak. Jenis Warna yang lazim di gunakan ialah cat guac . Ia juga adalah terhasil secara spontan mengikut garak hati atau perasaan pelukis itu.. Ia terhasil melalui sapuan warna ke atas permukaan rata dengan menggunakan berus atau alatan lain .Kapur plaster KOLAJ Penghasilan kolaj adalah dengan cara memotong. berbagai jenis kertas dan fabrik.LUKISAN Ia adalah seni yang menggambarkan objek atau pelan dengan garisan di atas permukaan rata dengan menggunakan media kering atau menggunakan warna paling sedikit seperti pensil warna dan krayon. CATAN Catan adalah hasil seni bahantara pigmen warna di atas permukaan rata. warna Air. cetakan atau mural. cat Akrilik. Unsur garisan amat di tekankan di mana ia adalah kerja asas untuk menghasilkan catan. menindih bahan-bahan di atas permukaan rata atau 2D .bahan terbuang. Bahantara yang digunakan untuk menghasilkan kolaj adalah dari bahan. warna Poster. jenis kekacang. menampal. Ia memberi ruang kepada pelukis meluahkan perasaan. dan Fresko .

Ia boleh dilaksanakan melalui proses menggambar dan mencorak yang dilakukan dengan cara memotong permukaan plat dengan dakwat Teknik cetakan mono. menampal dan mencantum.Montaj ialah satu aktiviti seni menggambar menggunakan potongan gambar dari berbagai sumber atau sumber yang sama untuk menimbulkan mesej pengajaran. peperangan atau alam sekitar. (blok kayu dan lino) boleh diaplikasikan dalam pengajaran dan pembelajaran di sekolah rendah. Tema bagi aktiviti menghasilkan montaj boleh dikategorikan kepada tema lanskap. alam benda.Teknik super impose. Cantuman gambar-gambar akan menghasilkan satu imej baru. teknik cetakan timbul. Warna-warna harmoni dan warna-warna kontra digunakan dalam montaj untuk menarik perhatianpemerhati. kemalangan. Aktiviti montaj lazimnya menggunakan teknik memotong. kecuaian. figura dan corak huruf. Namun. teknik tindihan (kolaj) dan teknik susunan gambar (mozek) boleh digabungkan digunakan dalam aktiviti montaj. diulang dan dicipta dalam bentuk edisi dengan menggunakan dakwat. GOSOKAN . CETAKAN Cetakan adalah kesan daripada gubahan yang dihasilkan oleh pelukis pada permukaan blok atau plat ke atas permukaan rata. image editing photography digunakan dengan menggunakan komputer dalam menghasilkan montaj.

gosokan bermakna bergeser. murid boleh menggosok dakwat. Sekiranya kain di gunakan. barang dll) menggunakan sesuatu untuk menggosok.. secara pusingan. maka canting diperlukan untuk membuat garisan lilin bagi menghasilkan corak batik. bergesel.Menurut Glosari Seni Lukis pula gosokan bermakna pemindahan reka bentuk atau corak dari sesuatu permukaan ke permukaan lain dengan cara menggosokkan pensel di atas permukaan yang hendak dipindahkan. Pelbagai teknik gosokan boleh di teroka iaitu gosokan satu lapis dan satu arah sahaja.Warna pada resis kain dapat di kekalkan dengan menggunakan . . gosokan beberapa lapisan di atas tempat yang sama secara berulang kali atau berulang kali dari arah dan sudut yang berlainan. kapur ke atas sekeping kertas yang diletakkan di atas suatu permukaan yang berjalinan. Untuk menghasilkan cetakan. menggosok dengan (tangan. Gosoka adalah proses menggosok dan merekod corak daripada permukaan yang berjalinan serta member ruang kepada murid meneroka proses mengambar menggambar melalui deria sentuh yang terdapat di sekeliling mereka.Lilin bertindak sebagai pelindung kepada warna asal atau menghasilkan garisan di atas permukaan ketas. pensel. menggunakan pelbagai warna atau monokrom iaitu menggunakan warna putih dan hitam sahaja dan gosokan potongan kertas RESIS Menurut Glosari Seni Lukis.Mengikut Kamus Dewan. resis didefinisikan sebagai suatu kaedah melukis cat air dengan menyapu cat ke permukaan yang telah disapukan lilin di bahagian bahagian yang tidak hendak dicat atau diwarnakan.

PERCIKAN Glosari Seni Lukis menyatakan bahawa percikan adalah corak-corak tompok dan titik pada lukisan cat. warna-warna basah dan kertas. kad ucapan.Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka pula percikan ialah titik-titik air atau warna yang berserak-serak ke sana sini setelah air atau warna itu terhempas ke suatu permukaan. merenjisi. Dan sebagainya yang boleh dikatakan sebagai proses penolakan warna. cat air dan lilin. Resis ialah teknik menghasilkan lukisan atau reka corak dengan menggunakan bahan2 yang tidak bercampur antara satu sama lain seperti cat air dan cat minyak. . menyembur dan memercik boleh menhasilkan percikan. corak. setem dan catan.Sodium silikat . memantul berselerak ke sana sini. tumbuh-tumbuhan. MOZEK . Aktiviti seperti mendetik. Alatan penting yang digunakan untuk menghasilkan percikan ialah berus dari berbagai jenis. Makna kedua ialah menghambur ke sana sini.Percikan akan menghasilkan satu permukaan seperti batu granit atau marble yang menarik. Percikan diistilahkan sebagai satu hasilan titikan warna yang berselerakan ke sana sini setelah warna tersebut jatuh ke atas permukaan. Teknik ini dapat dilihat dengan jelas didalam proses penghasilan batik lukis dan batik canting. rendaman soda ash dalam air panas bertindak untuk membuang lilin yang terdapat pada permukaan kain tersebut. Makna ke tiga ialah sesuatu yang memercik. mengetuk. Kayu. GURISAN Alat yang tajam di perlukan untuk mengguris keluar sesuatu bahan yang lembut dari sesuatu permukaan. Setelah selesai. Tema yang boleh dijalankan dalam aktiviti percikan termasuklah lanskap. merenjis.Percikan boleh dihalang dengan menggunakan sesuatu objek atau kertas yang boleh di ubah kedudukannya untuk mengahasilkan kesan tindanan apabila warna kedua dipercikkan. seperti permukaan kertas disapu dengan krayon secara berlapis supaya bahan krayon yang tebal berlekat di atas kertas. paku atau plastic di gunakan untuk melakar gambar di atasnya . menyebabkan berpercikan.

kayu. mozek boleh didefinisikan sebagai satu reka bentuk atau gambar yang dibuat daripada serpihan kaca. di susun di atas dinding.Biasanya ia disusun secara bersebelahan dan tidak bertindih. Mozek dalam bentuk foto boleh terhasil dari cantuman beberapa gambar lain disusun menjadi satu tema /tajuk. Ia menekankan perkembangan imaginasi. Apabila bahan warna disapu di atas stensil yang diletakkan atas kertas. STENSILAN Menggunakan rupa bentuk gambar yang dikeluarkan dari alat stensil dengan sesuatu cara supaya meninggalkan ruang kosong di atas alat stensil tersebut. kreativiti dan ekspresi diri murid.Glosari Seni Lukis. menggambar merupakan satu cara untuk berkomunikasi dengan orang lain.Selain itu. marmar dan seramik (tessera). bahan warna akan melalui ruang kosong atau lubang di atas stensil dan diserap oleh kertas. Garis luar pada lubang itu memberi kesan kepada sifat garis luar rupa bentuk yang dihasilkan RUMUSAN Bidang menggambar adalah satu bidang yang menegaskan perkembangan persepsi dan kemahiran murid dari aspek k melukis dan membuat gambar dengan menggunakan pelbagai media dan teknik. . Mozek juga boleh menghasilkan gambar atau corak hiasan dengan menyusun carikan kecil bahan-bahan seperti kaca. meluahkan perasaan atau menilai sesuatu hasil seni dari aspek estetik b) MEMBUAT CORAK DAN REKAAN . marmar atau pecahan tembikar. lantai atau permukaan yang tidak rata untuk menghasilkan pantulan /kilauan.

fauna. . PENGHASILAN CORAK Terdapat dua cara untuk mendapatkan corak iaitu: a) Corak Terancang b) Corak Tidak Terancang Corak terancang dibuat menggunakan motif yang disusun dengan teratur dan dalam susunan tertentu. geometrikal dan organik. Ia terdiri daripada motif flora. termasuk penggunaan garisan grid dalam penghasilan corak. Corak tidak terancang dihasilkan secara bebas tanpa mempunyai motif tertentu. Motif ini menghasilkan corak yang mempunyai pelbagai jenis susunan. meniup. mengayak.TEORI MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Definisi Corak ialah susunan motif sama ada secara teratur. menggolek dan sebagainya. Motif ialah sama ada rupa atau bentuk asas dalam satu-satu rekaan atau gubahan. Corak juga boleh terbentuk daripada bukan motif secara bebas atau Corak Tidak Terancang. Oleh itu corak terdiri daripada Corak Terancang dan Corak Tidak Terancang. Ia boleh dihasilkan dengan cara seperti merenjis. Corak tradisi ialah corak yang mempunyai motifnya tersendiri dan mempunyai namanama tertentu yang berunsur tradisi. terancang atau secara bebas.

Penggunaan garisan grid dapat membantu menghasilkan corak yang menarik dan teratur. Motif yang digunakan boleh terdiri daripada motif yang sama atau berbeza. Motif akan kelihatan dalam posisi yang bertentangan. Susunan Beralun Motif yang dihasilkan kelihatan berombak dalam bentuk garisan yang sekata atau tidak. Susunan Batu Bata Motif disusun secara berurutan pada baris atau lajur yang sama. Susunan Bertimbal Motif ini diwujudkan secara cerminan. Susunan corak ini selalunya menggunakan garisan grid sebagai panduan.JENIS-JENIS SUSUNAN DALAM CORAK DAN REKAAN Susunan Ulang Sekata Motif yang diulang secara berurutan dalam baris dan lajur yang sama bagi menghasilkan corak yang menarik. Susunan Berselang Seli Motif yang disusun secara berselang seli di antara motif yang lain atau di antara ruangan yang kosong. Motif seterusnya disusun di antara pertemuan dua motif yang sebelumnya. Susunan Berpusat Motif susunan berpusat berpunca daripada satu titik tengah yang dikembangkan. Motif . Susunan Bertindih Motif yang sama disusun secara bertindih atau bertindan antara satu sama lain sehingga membentuk corak yang menarik.

oktagon dan sebagainya. Antaranya melalui kegiatan seperti: Corak tidak terancang secara: Pualaman Pualaman adalah satu penghasilan corak teknik cetakan mono dimana warna dimendapkan daripada cairan yang bergelatin dan melekit dimana sejenis catan yang tidak bersatu antara air dan minyak di gunakan. Ishak adalah antara tokoh batik yang terkenal di Malaysia. Haji Che Su b.Bahan yang berasaskan minyak akan terapung diatas permukaan dalam semua arah mengikut aliran bahan tersebut. coraknya yang terhasil adalah kecil. Teknik ikat dan celup dalam batik juga dikenali sebagai batik pelangi.ini boleh dihasilkan dalam bentuk bulatan. Garam digunakan sebagai bahan penyerapan. hexagon. Celupan yang terlalu dalam menghasilkan corak yang besar. Ikatan dan celupan Teknik ikat dan celup yang biasa digunakan ialah simpulan. ikatan. segi empat. Titisan Warna akan di titiskan menjadi motif yang menarik. Tiupan Warna air di tiup sama ada terus di atas kertas atau menggunakan straw untuk menghasilkan corak seperti ranting pokok. sebaliknya jika dicelup cetek. Corak terhasil daripada pelbagai teknik dan cara. Corak pualaman boleh di jadikan sebagai kulit buku. . lipatan dan jahitan.

semasa menjalankan proses penghasilan seni. Lipatan dan guntingan. Cetakan. Ini memberi peluang kepada murid berinteraksi secara kreatif dengan alat dan bahan. percikan atau tiupan. Corak terancang secara: Lukisan. alat dan teknik penghasilan.Renjisan dan percikan Ia didefinisikan sebagai suatu teknik dalam menghasilkan corak terancang atau tidak terancang dengan cara semburan. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi aktiviti seperti: Alat dan Bahan Penggunaan alat dan bahan yang sesuai diperlukan dalam proses penghasilan karya Membentuk dan Membuat Binaan. Anda boleh menggunakan pelbagai alat dan bahan . Kolaj dan kaligrafi 3. Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan juga mendedahkan murid dengan penggunaan pelbagai bahan. Catan. struktur. Resis . Membentuk dan Membuat Binaan Bidang kegiatan ini menegaskan perkembangan persepsi murid terhadap aspek seni dari segi bentuk. imbangan dan kestabilan. Capan. ruang. Mencipta reka corak renjis melibatkan proses latihan berfikir yang berhubung dengan asas rekaan dan prinsip rekaan. Berpandukan aspek tersebut murid dapat memahami dengan lebih jelas bila mereka membentuk dan membina sesuatu model.

tanah liat. Arca timbul Bentuk tiga dimensi yang tersembul keluar dari permukaan dua dimensi yang rata atau dipahat keluar yang akhirnya menonjolkan objek ke permukaan. Ia boleh dihasilkan secara acuan. kertas tumbuk. pembungkusan. guntingan dan luakan. cantuman skru/paku atau gam. Mobail . kertas yang sesuai untuk origami. tampalan. sabun dan sebagainya 4. Teknik-Teknik Membentuk dan Membuat Binaan Terdapat pelbagai teknik yang boleh digunakan untuk menghasilkan bentuk atau membuat binaan. Potongan. Asemblaj Bahagian atau komponen yang berlainan yang dicantumkan menjadi satu kesatuan objek membentuk satu konsep yang bermakna.seperti tanah liat. Lipatan . binaan atau asemblaj. Teknik penghasilannya adalah kimpalan. serbuk papan. kayu. Biasanya teknik-teknik tersebut dipilih berdasarkan kesesuaian bahan yang digunakan seperti teknik picitan. pembungkusan . guntingan. potongan. cantuman. lipatan. Antaranya ialah melalui teknik picitan. plastersin. luakan dan sebagainya. Cantuman. binaan.

gam dan kimpalan. acuan atau binaan. puisi. maklumat. Digantung untuk menjadikan objek bergerak. Bahagian tapak kotak pula dihias dengan bahan untuk menimbulkan situasi yang sama seperti tema diorama. Bahan-bahan yang selalunya . gam. Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak . Teknik yang biasa digunakan untuk menghasilkan arca mobail adalah kimpalan. didiri atau dilekatkan pada tapak dan dinding kotak/bekas tersebut.Bahagian-bahagian dicantum untuk membentuk satu kesatuan. Mobail juga dikenali sebagai Acra bergerak atau Arca Kinetik . lakonan. Mobail biasanya digantung di atas siling. skru. Model Bentuk yang digubah untuk tujuan membuat sesuatu objek konkrit. nyanyian dan cerita. Objek yang hendak disusun boleh digantung. fenomena atau peristiwa. Teknik yang bersesuaian untuk menghasilkan arca ini adalah kimpalan. Stabail Bahan kutipan dicantumkan untuk membentuk satu kesatuan objek dan dipasang tapak yang stabail. Diorama Gubahan himpunan objek konkrit yang bertemakan sesuatu cerita. Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca. Teknik yang lazimnya digunakan dalam penghasilan diorama adalah cantuman. skru dan acuan. Contohnya model buahbuahan. Komposisi situasi tersebut hendaklah diletakkan di dalam satu kotak atau bekas yang ditebuk satu hingga tiga permukaan supaya dapat dilihat dari hadapan atau pun sisi. Bahagian dinding kotak dilukis latar belakang untuk menggambarkan situasi yang diperlukan berdasarkan tema diorama . ikatan. Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objek untuk menggambarkan situasi yang sebenar. berputar atau berombak. Ianya boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan. kimpalan. Antara teknik yang digunakan adalah gam. berputar atau berombak. skru dan lipatan.

murid diperkenalkan dengan kraf tradisional seperti: 1. menampal kertas dan corak. Alat domestik ialah alatan yang biasa di gunakan untuk aktivti seharian seperti senduk di buat daripada tempurung kelapa. Teknik untuk penghasilan boneka adalah jalitan. Topeng Objek konkrit yang dibentuk melalui lipatan atau konsep topologi. Tekniknya ialah luakan. Boneka Model yang mewatakkan figura manusia. pengokot . 2 Alat permainan yang lazimnya di mainkan selepas musim menuai seperti wau dimana proses yang terlibat adalah memilih buluh. kimpalan dan skru. membina rangka. Mengenal Kraf Tradisional Kraf tradisional boleh didefinisikan sebagai perusahaan (kerja seni) yang melibatkan kemahiran kerja tangan yang memerlukan daya cipta oleh masyarakat yang diwarisi turuntemurun. gam. meraut.digunakan untuk menhasilkan diorama adalah seperti kotak kosong. benang dan bahan hiasan yang sesuai. . kukur kelapa diperbuat daripada besi dan kayu. plastisin. buah-buahan. serangga dan lain-lain. Teknik yang digunakan adalah lupatan dan guntingan. binatang. kertas warna. pita pelekat. gam. plastik lutsinar. assemble dan ukir. 4. serta tenggala daripada kayu. Di sekolah rendah.

Batik merupakan sejenis kraf yg dihasilkan melalui proses menerap lilin dan mewarnakan kain. mahupun tebar layar. Setelah bahan campuran lilin dipanaskan. lawi ayam.batik lukis atau batik canting . tumbuk lada. 5. Alat pertahanan diri pula seperti keris. Tenunan pula adalah seni kraf tekstil paling popular kerana hasilnya yang halus dan bermutu tinggi mencerminkan kreativiti dan kemahiran penenun. 7. dinding. bertam. Perhiasan diri (ornamen) seperti manic. rotan. siling. tombak. 6. Anyaman adalah satu proses menjalin atau menjaring-jaringkan helaian daun buluh. 4. Ukiran kayu adalah kraf tangan untuk menghiasi rumah seperti hiasan pada bahagian pintu. Tekat merupakan tekstil yang dihasilkan dengan cara menyulam benang ke atas kain dasar dari jenis baldu. membentuk mempulur dan akhirnya menyulam. lidi. lembing. 8. dan sumpit.atau paku pakis ribu ± ribu dengan menggunakan cara serta peraturan tertentu melalui teknik menyelang-yelikan antara satu sama lain. Proses adalah penciptaan motif. proses melakar diatas fabrik dibuat menggunakan canting seterusnya bahan warna disapu pada motif. Teknik mengukir sepertu bunga timbul atau papan tebuk adalah yang paling digemari . Prosesnya agak rumit . persiapan pemidang. 9 . Kain diregangkan untuk proses melakar motif dan corak menggunakan pensil. Ia melibatkan proses dimana kain akan dibasuh untuk membuang kanji seterusnya dikeringkan.3. Batik boleh di hasilkan melalui kaedah batik tulis. rantai atau hiasan kepala.

penggelek. 10. Ia memiliki pelbagai medium untuk menghasilkan karya bukan hanya sekadar menghasilkan lukisan secara manual apatah lagi catan yang sememangnya menjadi titik kelemahan saya hingga saya meminggirkan Pendidikan Seni visual. Ia dibentuk kemudian dibakar. dawai pemotong.dimana daun akan dilayur supaya tahan lama. Alat yg digunakan adalah pisau. Selain itu pelajar akan lebih menghargai diri sendiri dan alam sekitarnya seterusnya menjadi inspirasi kepada mereka untuk menghasilkan karya yang bermutu dan berprestij. Daun akan di lurut supaya mudah di anyam seterusnya di rendam dalam pewarna. Jangka digunakan untuk melerai daun menjadi saiz tertentu. Kelarai adalah corak atau motif berbentuk dam. Proses anyaman dimulakan dengan lagang iaitu bilah daun dibentuk menjadi V. Kepelbagaian teknik mengammbar membuat saya lebih fleksibel . Anyaman yang tidak bercorak kelerai dipanggil ghadas. pengayak. Refleksi : - Sesungguhnya tugasan ini telah membuka minda saya untuk memahami Pendidikan Seni Visual dari perspektif yang lebih fleksibel dan kreatif. pinggan. Tembikar adalah sejenis barang kraf yg dihasilkan daripada tanah liat. kayu pembentuk dan papan gelek Rumusan : Pendidikan Seni Visual menekankan kepada aspek perkembangan kognitif selaras dengan emosi pelajar untuk melahirkan atau mencetuskan idea kepada penciptaan baru atau meluahkan idea ± idea yang tersemat di kalbu mereka dalam pelbagai bentuk demi mempertingkatkan kemahiran pelajar.

Walaupun karya yang terhasil kurang berkualiti. Sememangnya. Pendidikan Seni Visual SPM. Penerbitan Pelangi . namun kepuasan dan keseronokan melaksanakan kerja amali itu lebih utama. tertanam hasrat untuk memperbaiki hasil karya dan meneroka pelbagai teknik yangtidak pernah di rasai selama ini. saya mula mengorak langkah meminati Pendidikan Seni Visual yang sememangnya tidak pernah bertempat di hati saya.blogspot. Rujukan :- Focus Goal.htm . Bangi.dan optimis untuk meneroka dan cuba menghasilkan pelbagai karya pada masa akan datang memandangkan pada ketika ini tiada ruang untuk saya menurunkan ilmu yang di perolehi kepada pelajar. Selangor 2010 wareyzseni.com/2009/12/menggambar. Kathleen Chee. Apapun.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->