FCE 4701 PENGAJARAN MIKRO

KONSUMERISME ( Peranan Persatuan Pengguna )

Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia ( PBSM ) ditubuhkan pada tahun 1948 sebagai cawangan Persatuan Palang Merah Britain di Sabah dan Sarawak . Pada 5 September 1975 . . Persatuan Palang Merah Malaysia dinamakan Bulan Sabit Merah Malaysia bawah Akta 1975 ( Pertukaran Nama ) dengan kelulusan Parlimen .

Program Darah . belia dan pasukan bantuan sukarela .Teledera •Penyebaran Undang-undang Kemanusiaan Antarabangsa •Latihan Kecemasan •Penubuhan unit baru dan menambah keahlian •Program Bantuan kepada Orang-orang Bot Vietnam •Kutipan Derma •Perhubungan awam •Hal Ehwal Antarabangsa •Aktiviti -aktiviti dan latihan untuk kanak-kanak.Penyalahgunaan Dadah .Telekaunseling .Antara peranan / aktiviti PBSMM : •Persediaan dan bantuan bencana •999 24 jam Perkhidmatan Ambulans bagi Kuala Lumpur dan Petaling Jaya •Perkhidmatan Masyarakat dan Kesihatan .

TOPIK HARI INI : “ PERANAN PERSATUAN PENGGUNA ” .

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengadakan Hari Pengguna Malaysia bersempena dengan pembentangan Akta Perlindungan Pengguna pada 26 Julai 1999.Pada 26 Julai setiap tahun. Acara Anda Tahu Bila Hari Pengguna Malaysia ? .

Persidangan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah menerima pakai Garis Panduan Perlindungan Pengguna BangsaBangsa Bersatu. HAK KITA . Dua tahun kemudian.Hak Pengguna Sedunia 2010 ialah WANG KITA . . Garis Panduan PBB ini bertujuan untuk mengangkat prinsip lapan hak pengguna dan menyediakan kerangka bagi memperkukuhkan dasar perlindungan pengguna di negara-negara yang menjadi ahli PBB.Hak Pengguna Sedunia .Siapa tahu tentang Hari Hak-hak Pengguna Sedunia ? 15 Mac adalah Hari Hak . iaitu pada 9 April 1985. Sambutan Hari Hak-Hak Pengguna Sedunia pertama kali diadakan pada 15 Mac 1983. Tema sambutan Hari Hak .

Apa tujuan Pers.Siapa Persatuan Pengguna ? Persatuan pengguna ialah sebuah pertubuhan sukarela yang ditubuhkan oleh pengguna-pengguna sendiri. Pengguna ? Tujuan persatuan pengguna ditubuhkan adalah untuk memperjuangkan .

Cara-cara Persatuan Pengguna melindungi hak-hak pengguna .

Terdapat 5 Peranan Persatuan Pengguna Menerima dan menyiasat aduankajian dan penyelid Menjalankan Menyebarkan maklumat Memberi bantuan Memberi pendidikan kepenggunaan dan khidmat nasiha .

tidak mementingkan keuntungan.Pernah dengar •tentang FOMCA ??? • FOMCA adalah Gabungan PersatuanPersatuan Pengguna Malaysia. Ia menjadi payung bagi persatuan pengguna gabungannya. . Sebuah pertubuhan sukarela. bukan politik dan pertubuhan sivik.

.

Terdapat 5 Peranan Persatuan Menerima dan menyiasat aduankajian dan penyelid Menjalankan Menyebarkan maklumat Memberi bantuan Memberi pendidikan kepenggunaan dan khidmat nasiha .

persatuan pengguna akan merujuk kepada pihak berkuasa lain seperti Kem.1) Menerima sebarang aduan pengguna yang dibuat oleh pengguna 2) Menyiasat aduan yang diterima dan berusaha untuk menyelesaikan (contoh) 3) Jika tidak dapat menyelesaikannya. Koperasi & Kepenggunaan . Perdagangan Dalam Negeri.

Penting untuk memastikan keselamatan pengguna dari aspek kualiti barangan dan harga yang berpatutan 3. Jalankan kajian dan penyelidikan ke atas barangan tertentu terutama barangan makanan 2.1. Juga jalankan kajian terhadap bahan perwarna. bahan pengawet dan perisa makanan untuk jaga kesihatan dan keselamatan .

CONTOH BULETIN PENGGUNA YANG DIKELUARKAN OLEH PERSATUAN KPDNKK & FOMCA 1) Semua hasil kajian dan penyelidikan yang dijalankan oleh persatuan pengguna akan disiarkan melalui media massa yang dikeluarkan oleh persatuan • • 2) Laporan yang dibuat ini akan dapat membantu pengguna membuat pilihan yang tepat dan pengguna boleh menjadi lebih peka .

1)Berusaha memberi pendidikan. latihan dan kesedaran kepada pengguna 2)Dijalankan melalui ceramah. seminar dan pameran 3)Tujuannya meningkatkan kesedaran dan penegtahuan pengguna terhadap hak mereka di sisi undang-undang . kursus. forum.

membeli dan mengguna barangan melalui konsumerisme • • 2) Berusaha melahirkan pengguna yang bijak dan berjimat semasa berbelanja untuk memenuhi keperluan dan kehendak mereka melalui risalah.1) Membantu meningkatkan kemahiran pengguna dalam membuat pilihan. majalah dan ceramah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful