FCE 4701 PENGAJARAN MIKRO

KONSUMERISME ( Peranan Persatuan Pengguna )

Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia ( PBSM ) ditubuhkan pada tahun 1948 sebagai cawangan Persatuan Palang Merah Britain di Sabah dan Sarawak . Pada 5 September 1975 . Persatuan Palang Merah Malaysia dinamakan Bulan Sabit Merah Malaysia bawah Akta 1975 ( Pertukaran Nama ) dengan kelulusan Parlimen . .

Program Darah .Teledera •Penyebaran Undang-undang Kemanusiaan Antarabangsa •Latihan Kecemasan •Penubuhan unit baru dan menambah keahlian •Program Bantuan kepada Orang-orang Bot Vietnam •Kutipan Derma •Perhubungan awam •Hal Ehwal Antarabangsa •Aktiviti -aktiviti dan latihan untuk kanak-kanak.Telekaunseling . belia dan pasukan bantuan sukarela .Antara peranan / aktiviti PBSMM : •Persediaan dan bantuan bencana •999 24 jam Perkhidmatan Ambulans bagi Kuala Lumpur dan Petaling Jaya •Perkhidmatan Masyarakat dan Kesihatan .Penyalahgunaan Dadah .

TOPIK HARI INI : “ PERANAN PERSATUAN PENGGUNA ” .

Acara Anda Tahu Bila Hari Pengguna Malaysia ? . Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengadakan Hari Pengguna Malaysia bersempena dengan pembentangan Akta Perlindungan Pengguna pada 26 Julai 1999.Pada 26 Julai setiap tahun.

Persidangan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah menerima pakai Garis Panduan Perlindungan Pengguna BangsaBangsa Bersatu. Garis Panduan PBB ini bertujuan untuk mengangkat prinsip lapan hak pengguna dan menyediakan kerangka bagi memperkukuhkan dasar perlindungan pengguna di negara-negara yang menjadi ahli PBB. Sambutan Hari Hak-Hak Pengguna Sedunia pertama kali diadakan pada 15 Mac 1983. iaitu pada 9 April 1985. Tema sambutan Hari Hak . . HAK KITA .Hak Pengguna Sedunia .Hak Pengguna Sedunia 2010 ialah WANG KITA . Dua tahun kemudian.Siapa tahu tentang Hari Hak-hak Pengguna Sedunia ? 15 Mac adalah Hari Hak .

Siapa Persatuan Pengguna ? Persatuan pengguna ialah sebuah pertubuhan sukarela yang ditubuhkan oleh pengguna-pengguna sendiri. Pengguna ? Tujuan persatuan pengguna ditubuhkan adalah untuk memperjuangkan . Apa tujuan Pers.

Cara-cara Persatuan Pengguna melindungi hak-hak pengguna .

Terdapat 5 Peranan Persatuan Pengguna Menerima dan menyiasat aduankajian dan penyelid Menjalankan Menyebarkan maklumat Memberi bantuan Memberi pendidikan kepenggunaan dan khidmat nasiha .

bukan politik dan pertubuhan sivik. Sebuah pertubuhan sukarela.Pernah dengar •tentang FOMCA ??? • FOMCA adalah Gabungan PersatuanPersatuan Pengguna Malaysia. . tidak mementingkan keuntungan. Ia menjadi payung bagi persatuan pengguna gabungannya.

.

Terdapat 5 Peranan Persatuan Menerima dan menyiasat aduankajian dan penyelid Menjalankan Menyebarkan maklumat Memberi bantuan Memberi pendidikan kepenggunaan dan khidmat nasiha .

Perdagangan Dalam Negeri. persatuan pengguna akan merujuk kepada pihak berkuasa lain seperti Kem. Koperasi & Kepenggunaan .1) Menerima sebarang aduan pengguna yang dibuat oleh pengguna 2) Menyiasat aduan yang diterima dan berusaha untuk menyelesaikan (contoh) 3) Jika tidak dapat menyelesaikannya.

1. Juga jalankan kajian terhadap bahan perwarna. Penting untuk memastikan keselamatan pengguna dari aspek kualiti barangan dan harga yang berpatutan 3. bahan pengawet dan perisa makanan untuk jaga kesihatan dan keselamatan . Jalankan kajian dan penyelidikan ke atas barangan tertentu terutama barangan makanan 2.

CONTOH BULETIN PENGGUNA YANG DIKELUARKAN OLEH PERSATUAN KPDNKK & FOMCA 1) Semua hasil kajian dan penyelidikan yang dijalankan oleh persatuan pengguna akan disiarkan melalui media massa yang dikeluarkan oleh persatuan • • 2) Laporan yang dibuat ini akan dapat membantu pengguna membuat pilihan yang tepat dan pengguna boleh menjadi lebih peka .

latihan dan kesedaran kepada pengguna 2)Dijalankan melalui ceramah. kursus. seminar dan pameran 3)Tujuannya meningkatkan kesedaran dan penegtahuan pengguna terhadap hak mereka di sisi undang-undang . forum.1)Berusaha memberi pendidikan.

1) Membantu meningkatkan kemahiran pengguna dalam membuat pilihan. majalah dan ceramah . membeli dan mengguna barangan melalui konsumerisme • • 2) Berusaha melahirkan pengguna yang bijak dan berjimat semasa berbelanja untuk memenuhi keperluan dan kehendak mereka melalui risalah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful