P. 1
KONSEP muzik

KONSEP muzik

|Views: 7,178|Likes:
Published by Siti Amiza

More info:

Published by: Siti Amiza on Dec 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/12/2015

pdf

text

original

KURSUS PERGURUAN LEPASAN IJAZAH SEKOLAH RENDAH KONSEP-KONSEP MUZIK ( KPLI-SR) KURSUS DALAM CUTI (KDC) PENDIDIKAN

KHAS DEFINISI MUZIK: AMBILAN NOVEMBER 2010

PENDIDIKAN MUZIK KONSEP-KONSEP MUZIK
NAMA PENYARAH: WAN HASZELILI BT WAN HASSAN
NAMA KUMPULAN OPSYEN NO MATRIK NO IC : SITI AMIZA BT MD RESADI : KPLI GSTT AMBILAN NOV 2010 : PENDIDIKAN KHAS : IPGKB: A37B - 1011 - 0691 : 851219- 07 - 5580

2 5 Konsep 6 Konsep 7 Konsep Lagu berkembar 4: Warna Ton 5: Tekstur 6: Bentuk 7 10 11 12 13 6.1 Pic 2.2 Bentuk Tenari ABA 8 Konsep 7:Ekspresi 7.1 Bentuk Binari AB 6.2 1.1 Mud 7.3 Frasa 4 Konsep 3: Harmoni 3.5 Detik Meter Tekanan Tempo Nilai not dan tanda rehat 3 Konsep 2: Melodi 2.1 Lagu Pusingan 3.4 1.3 1.2 Skel 2.2 Dinamik 14 2 .ISI KANDUNGAN BIL ITEM MUKA SURAT 2 3 1 Pengenalan kepada Konsep Muzik 2 Konsep 1 : Irama 1.1 1.

Konsep muzik merangkumi 7 elemen iaitu irama. KONSEP MUZIK Muzik ialah bunyian yang disusun secara sistematik dan mempunyai kualiti tersendiri. Malaysia turut mempunyai seni muzik mereka yang tersendiri dan unik memandangkan negara Malaysia yang terdiri dari pelbagai bangsa. Konsep Muzik Irama Melodi Harmon i Warna ton Tekstu r Bentu k Ekspre si 3 .KONSEP.KONSEP MUZIK PENGENALAN Muzik adalah diakui sebagai satu seni yang menggabungkan bunyi-bunyi vokal atau instrumental termasuk bunyi-bunyi semulajadi atau rekaan dengan satu cara yang dianggap memuaskan mengikut estetika. harmoni. tekstur. agama dan kepercayaan. kaum. Penghasilan muzik yang berkualiti mempunyai penyusunan konsep muzik yang betul dan terperinci. corak pemikiran dan emosi manusia yang mencerminkan ketinggian dan ketamadunan sesuatu budaya bangsa tertentu Seni muzik merupakan satu seni hasil daripada luahan manusia yang menggambarkan identiti dan kemajuan sesuatu bangsa. warna ton. bentuk dan ekspresi. etnik. melodi.

4 . Irama merangkumi detik. serta panjang pendek bunyi yang teratur. tempo dan nilai not dan tanda rehat. Detik Meter IRAMA Tekanan Nilai not & tanda Tempo 1. tekanan. meter.Dalam muzik terdapat bunyi berkala iaitu bunyi yang tetap yang boleh ditepuk sepanjang muzik tersebut. Jangka masa satu etik ke detik yang lain diukur dengan nilai not muzik. Ukuran masa atau tempo pada muzik.Konsep 1: IRAMA Irama ialah gabungan pelbagai not muzik yang berbeza yang akan menghasilkan not irama yang berbeza. turun naik bunyi yang teratur pada lagu akan menghasilkan irama yang berbeza.1 DETIK:  Detik bermaksud bit konsisten atau denyutan. Denyutan yang berulang dan berterusan merupakan elemen yang fundamental yang penting dalam muzik .

Dalam 4 meter 4 4 2 . 3 .  Pengumpulan detik dikenali sebagai pembahagian meter. setiap bar mengandungi dua 4 detik krocet (♪).Setiap detik krocet bersamaan dengan 2 nilai kuaver lazim duaan (♪ = ♪ ♪ ) 5 . i) Meter Lazim Meter 2 . Ia dikumpulakan dalam kumpulan 2. 2 4 3 4 4 4 2 2 3 2 4 2 3 8 3 8 o Nilai angka di atas mewakili bilangan detik dalam satu bar atau unit manakala nilai angka di bawah mewakili jenis detik/not yang digunakan samada not krocet (4). Biasanya jumlah detik adalah sama banyak dalam setiap bar. dan 4 dikenali sebagai meter lazim.4 dan seterusnya. Kuaver (8) dan sebagainya  Meter boleh dikelaskan kepada meter lazim dan meter tidak lazim. Jadual berikut menunjukan contoh kiraan meter dalam muzik. Ia dinyatakan dalam skor lagu dalam bentuk tanda masa. minim (2).2 METER  Meter ialah kiraan masa dalan sesuatu muzik. Terdapat pelbagai kiraan masa dalam muzik.3.1.

Dalam suatu bar terdapat dua detik yang ditulis sebagai “♪.Contoh 1 - nilai : 2 4 Huraian: 2 mewakili detik dalam setiap bar.3 TEKANAN  Tekanan bermaksud detik yang dirasai lebih kuat dan diberikan penegasan.. Setiap detik mempunyai nilai 8 yang sama dengan nilai masa 3 kuaver (♪). 6 . ♪. 4 mewakili jenis not yang digunakan ( krocet) ii) Meter tak lazim Meter 6 merupakan meter tak lazim duaan.” mewakili 3 kuaver (♪♪♪) dimana setiap krocet bertitik ♪. Contoh 2 - nilai 6 8 Huraian: 6 mewakili detik dalam setiap bar.Terdapat detik yang dibunyikan kuat dan ada yang dibunyikan kurang. Penegasan atau menguatkan detik tertentu diertikan sebagai memberi tekanan. 8 mewakili jenis not yang digunakan (kuaver) 1. Semasa menyanyi sesuatu corak irama seringkali dapat didengar detik yang dirasakan lebih kuat atau diberikan penegasan daripada detik-detik yang lain.

Cepat)  AN DAN TE (Sederhana Cepat)  ALLA MARCIA (March. Patriotik)  DAL CAPO (D.Detik yang kuat dikenali sebangai tekanan dan disimbolkan sebagai tanda “ >” atau “ ^ ”  Contoh tekanan: 1. Contohnya minim bertitik. Titik tersebut mewakili separuh daripada not asal. Setiap lagu mempunyai tempo yang berbeza samada cepat.5 NILAI NOT DAN TANDA REHAT  Panjang atau pendek sesuatu bunyi dilambangkan dalam bentuk not.C) Irama diulang  Tempo juga boleh dinyatakan dalam unit digit iaitu ♪ = 114 atau ♪ = 60 1.  Antara jenis-jenis tempo ialah:  ALLEGRO (Rancak. Nilai sesuatu not dapat dipnjangkan dengan meletakan satu titik di tepi not tersebut. Berikut adalah bentuk-bentuk not yang terdapat di dalam seni muzik.4 TEMPO  Tempo biasanya merujuk kepada kelajuan detik sesuatu lagu atau corak irama muzik. sederhana atau lambat.:- 7 .

MELODI PIC 2. Susunan pic ini terdiri daripada bunyi panjang atau pendek yang membenuk irama melodi yang berkontur.1 PIC 8 FRASA SKEL . skel dan frasa.Bentuk-bentuk not dan tanda rehat Konsep 2: MELODI  Melodi bermaksud susunan seni kata berirama yang disusun mengikut turutan pic yang sama ada secara menaik. Melodi berubah apabila pic dan not berubah. menurun atau mendatar. Ia biasanya merujuk kepada irama sesuatu lagu.  Contoh melodi : lagu Lenggang Kangkung  Antara elemen yang terdapat dalam melodi ialah pic.

 Pic adalah berkaitan dengan aras sesuatu bunyi samada bunyi tinggi atau bunyi rendah. Gabungan beberapa rangkaian pic membentuk sebuah melodi lagu.  Ton-ton dalam satu siri pic yang ada kaitan antara satu sama lain membentuk satu kumpulan atau rangkaian pic. Pic aras tinggi berbunyi nyaring manakala pic aras rendah berbunyi besar. Pic boleh disusun secara berurutan. melompat dan mendatar. o Pergerakan bertangga o Pergerakan melompat o Pergerakan mendatar 2. Setiap aras pic mempunyai bunyi yang berbeza. Pic-pic yang berkaitan antara satu sama lain boleh membentuk sebuah melodi lagu  Pic bergerak secara bertangga.2 SKEL 9 .

3 FRASA  Frasa bermaksud sekumpulan not yang membentuk satu penyataan muzik yang signifikan atau satu keratan lagu.  Tangga nada seperti nada skel major dan nada skel minor. Frasa disimbolkan dengan:  Contoh : Konsep 3: HARMONI 10 . Skel bermaksud pic yang disusun secara menaik atau menurun mengikut jea tertentu dan mewujudkan kesan nada atau tonalti. o Skel major menaik o Skel minor menaik 2.

Kord mempunyai tiga not yang dikenali sebagai triad.  Contoh:  Nyanyian secara harmoni merujuk kepada 2 lagu iaitu: Lagu pusingan Lagu berkembar 3.  Contoh lagu : Rasa Sayang kumpulan pertama menyanyikan lagu pada bar yang pertama “ ra-sa sa-yang eh” Kumpulan kedua mula menyanyi dari mula hingga akhir apabila kumpulan 1 sampai ke bar yang ke 3. not ketiga dan not kelima dari satu skel. Adalah bunyi muzikal yang dihasilkan melalui kombinasi dua atau lebih not yang dibunyikan bersama atau serentak. “ra-sa sa-yang sa-yang eh” Kumpulan ketiga pula mula menyanyi dari mula hingag akhir apabila kumpulan 1 sampai ke bar yang ke 6 “ 11 . Not yang digunakan untuk membentuk triad ialah not asas (not tonik).1 LAGU PUSINGAN  Maksud:Lagu pusingan merujuk kepada lagu yang dinyanyikan secara berkumpulan dan bergilir-gilir. Gabungan not-not ini membenuk kord yang digunakan untuk mengiringi melodi.

 Contoh : o Dram bes .  Contoh lagu berkembar ialah “ Baa Baa Black Sheep” dan Are You Sleping. dipukul atau dipalu.  Sebelum menyanyikan lagu.  Contoh lagu yang dinyanyikan secara berpusingan ialah: Muzik is Fun ( Kate Baxter).  Perkusi vocal merujuk kepada bunyi perkusi tiruan yang dihasilkan melalui mulut seperti bunyi Cing…Dum… Tak 12 . murid harus mengetahui pic. hentakan dan sebagainya. KONSEP 4: WARNA TON  Warna ton merupakan karekter atau kualiti bunyi yang dihasilkan oleh sesuatu alat muzik atau suara. ritma dan tempo lagu tersebut. sama ada bunyi berat atau bunyi ringan.bunyi berat o Kastanet .  Perkusi badan merujuk kepada bunyi yang dihasilkan melalui pergerakan bahagian badan manusia seperti tepukan.bunyi ringan  Vocal merujuk kepada suara manusia  Perkusi merujuk kepada alatan muzik yang dimainkan secara diketuk.  Kedua-dua lagu ini dinyanyikan serentak dalam tempoh yang sama. tepukan tangan. Contoh dapa dilihat melalui bunyi hentakan kaki. A Thousand hairy Savages ( Ken Lee/ Spike Miligan) dan Something Inside Me ( Kenneth Simpson) 3. Kesemua kumpulan tidak akan berhenti serentak kecuali diarahkan untuk berhenti pada tempat yang sesuai. Kedua-dua lagu ini mempunyai kord yang sama dan harmoninya tidak bercanggah antara satu sama lain. petik jari dan sebagainya.2 LAGU BERKEMBAR  Lagu berkembar bermaksud dua lagu yang berbeza tetapi dinyanyikan serentak.

o Hemofoni bermaksud sistem interpretasi yang berharmoni dalam siri muzik polifoni. Contohnya apabila seorang penyanyi menyanyikan sebuah lagu dan mengiringi nyanyiannya dengan petikan gitar. Haterofoni dan Polifoni.kita sebenarnya sedang menyanyi secara monifoni. 13 . Contohnya apabila kita menyanyi sebuah lagu tanpa iringan. o Monofoni bermaksud satu baris melodi atau muzik satu suara yang dimainkan tanpa sebarang iringan muzik. Tumpuan utama apabila kita mendengarnya ialah kepada melodinya yang disokong dan diwarnai oleh bunyi-bunyi iringan kord oleh alatan muzik atau suara nyanyian. Ia membawa maksud dua atau lebih lapis muzik yang dinyanyikan bersama. Setiap lapisan bunyi mempunyai cirri dan kepentingannya yang tersendiri tetapi menyokong antara satu sama lain dan memperkayakan ekspresi muzik tersebut. Tekstur lagu boleh jadi nipis atau tebal bergantung kepada bilangan lapisan suara atau bunyi yang yang terdapat dalam sesebuah gubahan. Homofoni. o Heterofoni bermaksud berbilang suara o Polifoni bermaksud gaya improvisasi dalam muzik polifoni.KONSEP 5: TEKSTUR  Definisi: tekstur bermaksud jalinan antara lapisan-lapisan suara yang terdapat dalam sesebuah lagu. Ia mempunyai satu bars melodi yang dinyanyi atau dimainkan dengan iringan kord.  Tekstur terbahagu kepada 4 iaitu Monofoni.

Dimana dia adik comel saya.  Antara bentuk yang terkenal ialah Bentuk AB ( Binari) dan Bentuk Tenari (ABA).  Terdapat juga bentuk Binari AB yang mempunyai bahagian. 6. Perlude dan Fugue.KONSEP 6: BENTUK A B a a b b A B a a’ a” b b’ b” A B a a’ b b’  Bentuk dalam bahasa muzik merujuk kepada susunan idea atau satu corak melodi yang mempunyai cirri-ciri yang kjusus. Bahagian B: Can mali can. Anak kambing saya da di tepi sawah. Terdapa juga bentuk-bentuk lain seperti Ronda. Bentuk binari biasanya berunsurkan soal jawab dimana bahagian A marujuk kepada unsur menyoal manakala bahagian B merujuk kepada unsur menjawab. Adik comel saya yang pakai baju merah.  Contoh lagu yang berbentuk Binari ialah: “ Can Mali Can” Bahagian A : Dimana dia anak kambing saya. Bentuk sesebuah karya ditentukan oleh gabungan beberapa segmen muzik.Dalam muzik. can mali can. frasa dan seksyen.kecil di dalamnya. seksyen ini biasanya ditulis sebagai A B C dan seterusnya.  Segmen-segmen muzik ini biasanya diulang dan membentuk sesebuah karya muzik. 14 dipelbagaikan untuk .1 Bentuk AB ( Binari) o Bentuk binari merujuk kepada muzik yang hanya mempunyai 2 bahagian yang utama. Bahagian akhir lagu dinamakan “coda”. Setiap bahagian dilebelkan sebagai A dan B. Segmen muzik ini boleh terdiri daripada motif.  Sesebuah lagu biasanya mempunyai intro. rangkai dan korus.

manakala yang ketiga dilebelkan sebagai A kerana bahagian ini adalah ulangan daripada bahagian yang pertama. Gabungan aplikasi ciri muzikal boleh menghasilakan interpretasi tersendiri. 7.  Bahagian B dicipta bagi memberi sedikit kelainan atau variasi dari sedi corak irama dan melodi lagu tersebut.Can mali can ketipung paying. Can mali can. Ia merupakan cirri muzikal yang mempengaruhi sesuatu persembahan vocal atau instrumental. bahagian yang kedua dilebelkan sebagai B . Pernyataan perasaan dan fikiran ini dapat disampaikan melalui mud dan dinamik apabila muzik diperdengarkan.1 Mud 15 . Bahagian B : Jong jong inai mak ipong waja wali Sepak tunggul inai berdarah ibu kaki Semangkuk jerluk sepinggan dagang Tak cukup pulut tambah nasi dagang Bahagian A: Jong jong inai Mak ipong waja wali KONSEP 7: EKSPRESI  Ekspresi adalah berkaitan dengan pernyataan perasaan dan fikiran yang ditonjolkan oleh sesebuah lagu atau karya muzik.2 Bentuk Teneri (ABA)  Teneri membawa maksud tiga. 6. Bahagian ini dikenali sebagai “bridge”  Antara lagu yang menggunakan bentuk Teneri ABA ini ialah lagu kanak-kanak “Lagu Jong Jong Inai” Bahagian A :Jong jong inai mak ipong waja wali. ini bermakna lagu-lagu yang berbentuk Teneri atau ABA mempunyai bentuk yang utama dimana bahagian pertama dilebelkan sebagai A. Can mali can ketipung payung. can mali can.

16 . Dalam skor Iagu. bersemangat.Mud membentuk sifat atau suasana sesebuah karya muzik. Ia selalu dilahirkan dalam bentuk perasaan ketika karya muzik dipersembahkan samada riang.2 Dinamik Dinamik adalah berkaitan dengan sifat kuat atau lembut bunyi muzik yang dihasilkan. 7. sedih dan sebagainya. dinamik dinyatakan dalam bentuk tanda isyarat dan istilah seperti beransur lembut ( > ) dan beransur kuat ( < ).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->