P. 1
KONSEP muzik

KONSEP muzik

|Views: 7,303|Likes:
Published by Siti Amiza

More info:

Published by: Siti Amiza on Dec 21, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/12/2015

pdf

text

original

KURSUS PERGURUAN LEPASAN IJAZAH SEKOLAH RENDAH KONSEP-KONSEP MUZIK ( KPLI-SR) KURSUS DALAM CUTI (KDC) PENDIDIKAN

KHAS DEFINISI MUZIK: AMBILAN NOVEMBER 2010

PENDIDIKAN MUZIK KONSEP-KONSEP MUZIK
NAMA PENYARAH: WAN HASZELILI BT WAN HASSAN
NAMA KUMPULAN OPSYEN NO MATRIK NO IC : SITI AMIZA BT MD RESADI : KPLI GSTT AMBILAN NOV 2010 : PENDIDIKAN KHAS : IPGKB: A37B - 1011 - 0691 : 851219- 07 - 5580

3 1.2 1.5 Detik Meter Tekanan Tempo Nilai not dan tanda rehat 3 Konsep 2: Melodi 2.2 Bentuk Tenari ABA 8 Konsep 7:Ekspresi 7.3 Frasa 4 Konsep 3: Harmoni 3.1 Lagu Pusingan 3.1 Mud 7.ISI KANDUNGAN BIL ITEM MUKA SURAT 2 3 1 Pengenalan kepada Konsep Muzik 2 Konsep 1 : Irama 1.1 Bentuk Binari AB 6.1 1.2 Dinamik 14 2 .4 1.2 Skel 2.1 Pic 2.2 5 Konsep 6 Konsep 7 Konsep Lagu berkembar 4: Warna Ton 5: Tekstur 6: Bentuk 7 10 11 12 13 6.

bentuk dan ekspresi. tekstur. etnik. kaum. harmoni. warna ton. Malaysia turut mempunyai seni muzik mereka yang tersendiri dan unik memandangkan negara Malaysia yang terdiri dari pelbagai bangsa. KONSEP MUZIK Muzik ialah bunyian yang disusun secara sistematik dan mempunyai kualiti tersendiri. melodi. corak pemikiran dan emosi manusia yang mencerminkan ketinggian dan ketamadunan sesuatu budaya bangsa tertentu Seni muzik merupakan satu seni hasil daripada luahan manusia yang menggambarkan identiti dan kemajuan sesuatu bangsa. Konsep Muzik Irama Melodi Harmon i Warna ton Tekstu r Bentu k Ekspre si 3 .KONSEP. agama dan kepercayaan. Konsep muzik merangkumi 7 elemen iaitu irama.KONSEP MUZIK PENGENALAN Muzik adalah diakui sebagai satu seni yang menggabungkan bunyi-bunyi vokal atau instrumental termasuk bunyi-bunyi semulajadi atau rekaan dengan satu cara yang dianggap memuaskan mengikut estetika. Penghasilan muzik yang berkualiti mempunyai penyusunan konsep muzik yang betul dan terperinci.

tempo dan nilai not dan tanda rehat.1 DETIK:  Detik bermaksud bit konsisten atau denyutan. tekanan.Dalam muzik terdapat bunyi berkala iaitu bunyi yang tetap yang boleh ditepuk sepanjang muzik tersebut. Ukuran masa atau tempo pada muzik. 4 . Irama merangkumi detik. Denyutan yang berulang dan berterusan merupakan elemen yang fundamental yang penting dalam muzik . serta panjang pendek bunyi yang teratur. meter. Detik Meter IRAMA Tekanan Nilai not & tanda Tempo 1.Konsep 1: IRAMA Irama ialah gabungan pelbagai not muzik yang berbeza yang akan menghasilkan not irama yang berbeza. turun naik bunyi yang teratur pada lagu akan menghasilkan irama yang berbeza. Jangka masa satu etik ke detik yang lain diukur dengan nilai not muzik.

1. i) Meter Lazim Meter 2 . Ia dikumpulakan dalam kumpulan 2.Setiap detik krocet bersamaan dengan 2 nilai kuaver lazim duaan (♪ = ♪ ♪ ) 5 . Kuaver (8) dan sebagainya  Meter boleh dikelaskan kepada meter lazim dan meter tidak lazim. setiap bar mengandungi dua 4 detik krocet (♪). 3 .4 dan seterusnya. Dalam 4 meter 4 4 2 . 2 4 3 4 4 4 2 2 3 2 4 2 3 8 3 8 o Nilai angka di atas mewakili bilangan detik dalam satu bar atau unit manakala nilai angka di bawah mewakili jenis detik/not yang digunakan samada not krocet (4).  Pengumpulan detik dikenali sebagai pembahagian meter. minim (2). Ia dinyatakan dalam skor lagu dalam bentuk tanda masa.2 METER  Meter ialah kiraan masa dalan sesuatu muzik. Terdapat pelbagai kiraan masa dalam muzik. Biasanya jumlah detik adalah sama banyak dalam setiap bar.3. dan 4 dikenali sebagai meter lazim. Jadual berikut menunjukan contoh kiraan meter dalam muzik.

Semasa menyanyi sesuatu corak irama seringkali dapat didengar detik yang dirasakan lebih kuat atau diberikan penegasan daripada detik-detik yang lain. 8 mewakili jenis not yang digunakan (kuaver) 1..” mewakili 3 kuaver (♪♪♪) dimana setiap krocet bertitik ♪. ♪.3 TEKANAN  Tekanan bermaksud detik yang dirasai lebih kuat dan diberikan penegasan. Dalam suatu bar terdapat dua detik yang ditulis sebagai “♪. 6 . Penegasan atau menguatkan detik tertentu diertikan sebagai memberi tekanan. Contoh 2 - nilai 6 8 Huraian: 6 mewakili detik dalam setiap bar.Contoh 1 - nilai : 2 4 Huraian: 2 mewakili detik dalam setiap bar.Terdapat detik yang dibunyikan kuat dan ada yang dibunyikan kurang. Setiap detik mempunyai nilai 8 yang sama dengan nilai masa 3 kuaver (♪). 4 mewakili jenis not yang digunakan ( krocet) ii) Meter tak lazim Meter 6 merupakan meter tak lazim duaan.

Cepat)  AN DAN TE (Sederhana Cepat)  ALLA MARCIA (March. Titik tersebut mewakili separuh daripada not asal.Detik yang kuat dikenali sebangai tekanan dan disimbolkan sebagai tanda “ >” atau “ ^ ”  Contoh tekanan: 1. Nilai sesuatu not dapat dipnjangkan dengan meletakan satu titik di tepi not tersebut. sederhana atau lambat. Setiap lagu mempunyai tempo yang berbeza samada cepat.  Antara jenis-jenis tempo ialah:  ALLEGRO (Rancak.:- 7 . Patriotik)  DAL CAPO (D. Berikut adalah bentuk-bentuk not yang terdapat di dalam seni muzik.5 NILAI NOT DAN TANDA REHAT  Panjang atau pendek sesuatu bunyi dilambangkan dalam bentuk not. Contohnya minim bertitik.C) Irama diulang  Tempo juga boleh dinyatakan dalam unit digit iaitu ♪ = 114 atau ♪ = 60 1.4 TEMPO  Tempo biasanya merujuk kepada kelajuan detik sesuatu lagu atau corak irama muzik.

 Contoh melodi : lagu Lenggang Kangkung  Antara elemen yang terdapat dalam melodi ialah pic.1 PIC 8 FRASA SKEL . skel dan frasa. MELODI PIC 2. menurun atau mendatar. Susunan pic ini terdiri daripada bunyi panjang atau pendek yang membenuk irama melodi yang berkontur.Bentuk-bentuk not dan tanda rehat Konsep 2: MELODI  Melodi bermaksud susunan seni kata berirama yang disusun mengikut turutan pic yang sama ada secara menaik. Melodi berubah apabila pic dan not berubah. Ia biasanya merujuk kepada irama sesuatu lagu.

 Ton-ton dalam satu siri pic yang ada kaitan antara satu sama lain membentuk satu kumpulan atau rangkaian pic. Pic-pic yang berkaitan antara satu sama lain boleh membentuk sebuah melodi lagu  Pic bergerak secara bertangga. melompat dan mendatar. Gabungan beberapa rangkaian pic membentuk sebuah melodi lagu. Pic adalah berkaitan dengan aras sesuatu bunyi samada bunyi tinggi atau bunyi rendah. Setiap aras pic mempunyai bunyi yang berbeza. Pic aras tinggi berbunyi nyaring manakala pic aras rendah berbunyi besar. Pic boleh disusun secara berurutan. o Pergerakan bertangga o Pergerakan melompat o Pergerakan mendatar 2.2 SKEL 9 .

 Skel bermaksud pic yang disusun secara menaik atau menurun mengikut jea tertentu dan mewujudkan kesan nada atau tonalti. Frasa disimbolkan dengan:  Contoh : Konsep 3: HARMONI 10 .  Tangga nada seperti nada skel major dan nada skel minor. o Skel major menaik o Skel minor menaik 2.3 FRASA  Frasa bermaksud sekumpulan not yang membentuk satu penyataan muzik yang signifikan atau satu keratan lagu.

Kord mempunyai tiga not yang dikenali sebagai triad. “ra-sa sa-yang sa-yang eh” Kumpulan ketiga pula mula menyanyi dari mula hingag akhir apabila kumpulan 1 sampai ke bar yang ke 6 “ 11 . not ketiga dan not kelima dari satu skel.1 LAGU PUSINGAN  Maksud:Lagu pusingan merujuk kepada lagu yang dinyanyikan secara berkumpulan dan bergilir-gilir. Adalah bunyi muzikal yang dihasilkan melalui kombinasi dua atau lebih not yang dibunyikan bersama atau serentak. Not yang digunakan untuk membentuk triad ialah not asas (not tonik). Gabungan not-not ini membenuk kord yang digunakan untuk mengiringi melodi.  Contoh lagu : Rasa Sayang kumpulan pertama menyanyikan lagu pada bar yang pertama “ ra-sa sa-yang eh” Kumpulan kedua mula menyanyi dari mula hingga akhir apabila kumpulan 1 sampai ke bar yang ke 3.  Contoh:  Nyanyian secara harmoni merujuk kepada 2 lagu iaitu: Lagu pusingan Lagu berkembar 3.

2 LAGU BERKEMBAR  Lagu berkembar bermaksud dua lagu yang berbeza tetapi dinyanyikan serentak. dipukul atau dipalu. murid harus mengetahui pic. A Thousand hairy Savages ( Ken Lee/ Spike Miligan) dan Something Inside Me ( Kenneth Simpson) 3. petik jari dan sebagainya.  Contoh lagu berkembar ialah “ Baa Baa Black Sheep” dan Are You Sleping. Kedua-dua lagu ini mempunyai kord yang sama dan harmoninya tidak bercanggah antara satu sama lain. hentakan dan sebagainya.  Perkusi vocal merujuk kepada bunyi perkusi tiruan yang dihasilkan melalui mulut seperti bunyi Cing…Dum… Tak 12 .  Sebelum menyanyikan lagu. Kesemua kumpulan tidak akan berhenti serentak kecuali diarahkan untuk berhenti pada tempat yang sesuai.bunyi ringan  Vocal merujuk kepada suara manusia  Perkusi merujuk kepada alatan muzik yang dimainkan secara diketuk. KONSEP 4: WARNA TON  Warna ton merupakan karekter atau kualiti bunyi yang dihasilkan oleh sesuatu alat muzik atau suara.bunyi berat o Kastanet . ritma dan tempo lagu tersebut. tepukan tangan.  Contoh lagu yang dinyanyikan secara berpusingan ialah: Muzik is Fun ( Kate Baxter).  Contoh : o Dram bes .  Perkusi badan merujuk kepada bunyi yang dihasilkan melalui pergerakan bahagian badan manusia seperti tepukan. Contoh dapa dilihat melalui bunyi hentakan kaki. sama ada bunyi berat atau bunyi ringan.  Kedua-dua lagu ini dinyanyikan serentak dalam tempoh yang sama.

Haterofoni dan Polifoni. o Heterofoni bermaksud berbilang suara o Polifoni bermaksud gaya improvisasi dalam muzik polifoni. Tekstur lagu boleh jadi nipis atau tebal bergantung kepada bilangan lapisan suara atau bunyi yang yang terdapat dalam sesebuah gubahan.KONSEP 5: TEKSTUR  Definisi: tekstur bermaksud jalinan antara lapisan-lapisan suara yang terdapat dalam sesebuah lagu.kita sebenarnya sedang menyanyi secara monifoni. Ia mempunyai satu bars melodi yang dinyanyi atau dimainkan dengan iringan kord. Tumpuan utama apabila kita mendengarnya ialah kepada melodinya yang disokong dan diwarnai oleh bunyi-bunyi iringan kord oleh alatan muzik atau suara nyanyian. Contohnya apabila kita menyanyi sebuah lagu tanpa iringan. Ia membawa maksud dua atau lebih lapis muzik yang dinyanyikan bersama. o Monofoni bermaksud satu baris melodi atau muzik satu suara yang dimainkan tanpa sebarang iringan muzik. Contohnya apabila seorang penyanyi menyanyikan sebuah lagu dan mengiringi nyanyiannya dengan petikan gitar. Homofoni.  Tekstur terbahagu kepada 4 iaitu Monofoni. o Hemofoni bermaksud sistem interpretasi yang berharmoni dalam siri muzik polifoni. Setiap lapisan bunyi mempunyai cirri dan kepentingannya yang tersendiri tetapi menyokong antara satu sama lain dan memperkayakan ekspresi muzik tersebut. 13 .

kecil di dalamnya.  Antara bentuk yang terkenal ialah Bentuk AB ( Binari) dan Bentuk Tenari (ABA). 14 dipelbagaikan untuk .  Segmen-segmen muzik ini biasanya diulang dan membentuk sesebuah karya muzik.KONSEP 6: BENTUK A B a a b b A B a a’ a” b b’ b” A B a a’ b b’  Bentuk dalam bahasa muzik merujuk kepada susunan idea atau satu corak melodi yang mempunyai cirri-ciri yang kjusus. seksyen ini biasanya ditulis sebagai A B C dan seterusnya.  Contoh lagu yang berbentuk Binari ialah: “ Can Mali Can” Bahagian A : Dimana dia anak kambing saya.  Sesebuah lagu biasanya mempunyai intro. frasa dan seksyen. Anak kambing saya da di tepi sawah. Bentuk sesebuah karya ditentukan oleh gabungan beberapa segmen muzik. Dimana dia adik comel saya.1 Bentuk AB ( Binari) o Bentuk binari merujuk kepada muzik yang hanya mempunyai 2 bahagian yang utama. Adik comel saya yang pakai baju merah.Dalam muzik. Bahagian B: Can mali can. Bentuk binari biasanya berunsurkan soal jawab dimana bahagian A marujuk kepada unsur menyoal manakala bahagian B merujuk kepada unsur menjawab. Segmen muzik ini boleh terdiri daripada motif. Setiap bahagian dilebelkan sebagai A dan B. Terdapa juga bentuk-bentuk lain seperti Ronda. 6. rangkai dan korus.  Terdapat juga bentuk Binari AB yang mempunyai bahagian. can mali can. Perlude dan Fugue. Bahagian akhir lagu dinamakan “coda”.

Can mali can.2 Bentuk Teneri (ABA)  Teneri membawa maksud tiga. can mali can.1 Mud 15 . Bahagian B : Jong jong inai mak ipong waja wali Sepak tunggul inai berdarah ibu kaki Semangkuk jerluk sepinggan dagang Tak cukup pulut tambah nasi dagang Bahagian A: Jong jong inai Mak ipong waja wali KONSEP 7: EKSPRESI  Ekspresi adalah berkaitan dengan pernyataan perasaan dan fikiran yang ditonjolkan oleh sesebuah lagu atau karya muzik. ini bermakna lagu-lagu yang berbentuk Teneri atau ABA mempunyai bentuk yang utama dimana bahagian pertama dilebelkan sebagai A. bahagian yang kedua dilebelkan sebagai B . Pernyataan perasaan dan fikiran ini dapat disampaikan melalui mud dan dinamik apabila muzik diperdengarkan. 6. Can mali can ketipung payung. 7. Bahagian ini dikenali sebagai “bridge”  Antara lagu yang menggunakan bentuk Teneri ABA ini ialah lagu kanak-kanak “Lagu Jong Jong Inai” Bahagian A :Jong jong inai mak ipong waja wali. Ia merupakan cirri muzikal yang mempengaruhi sesuatu persembahan vocal atau instrumental.  Bahagian B dicipta bagi memberi sedikit kelainan atau variasi dari sedi corak irama dan melodi lagu tersebut.Can mali can ketipung paying. manakala yang ketiga dilebelkan sebagai A kerana bahagian ini adalah ulangan daripada bahagian yang pertama. Gabungan aplikasi ciri muzikal boleh menghasilakan interpretasi tersendiri.

dinamik dinyatakan dalam bentuk tanda isyarat dan istilah seperti beransur lembut ( > ) dan beransur kuat ( < ).Mud membentuk sifat atau suasana sesebuah karya muzik. 16 . bersemangat.2 Dinamik Dinamik adalah berkaitan dengan sifat kuat atau lembut bunyi muzik yang dihasilkan. sedih dan sebagainya. Dalam skor Iagu. Ia selalu dilahirkan dalam bentuk perasaan ketika karya muzik dipersembahkan samada riang. 7.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->